De Beste Systeemcamera voor Veelzijdigheid en Draagbaarheid
Beter dan dit wordt het niet snel!
Systeemcamera's zijn de laatste jaren echt in opmars. Ze zijn meestal niet alleen lichter en kleiner dan hun spiegelreflex-tegenhangers, maar ze zijn ook stiller. Met de beste systeemcamera fotograferen straatfotografen, maar ook bruids- en theaterfotografen, nu vrijwel onopgemerkt.
Het kiezen van een systeemcamera is een hele klus, want er zijn veel opties, van sensorgrootte tot video-mogelijkheden en lensopties, en nog veel meer. Hier deel ik wat van de belangrijkste informatie over camera's, want het kiezen van de beste camera is een spannende ervaring. Laat deze gids je helpen een weloverwogen beslissing te nemen!
Canon EOS M50 Mark II Zwart + EF-M 15-45mm f/3.5-6.3 IS STM Zwart
Canon EOS M200 + 15-45mm IS STM
Sony A6100 + E PZ 16-50mm f/3.5-5.6 OSS
Beste systeemcamera koopgids: hoe maak je de beste koop?
Een systeemcamera is een type camera dat werkt zonder spiegelreflex, daarom wordt het ook wel een spiegelloze camera genoemd. Het licht gaat via de lens rechtstreeks naar de digitale sensor, die het beeld weergeeft op het lcd-scherm van de camera. Hier pas je de instellingen aan en bekijk je een voorbeeld van het beeld voordat je de opname maakt.
Wat precies belangrijk is om op te letten bij je aankoop, vind je hieronder!
Lenzen
Wat een systeemcamera op het eerste gezicht onderscheidt van een compactcamera, is het feit dat je eenvoudig de lenzen verwisselt. Dit maakt een wereld van verschil, en als je nog nooit een camera met verwisselbare lenzen hebt gehad, sta je versteld van hoe het je fotografie verandert.
Compactcamera's hebben een ingebouwde lens die je meestal een optische zoom geeft met een variabel diafragma en een kleine sensor. Dit betekent dat je niet zoveel controle hebt over bijvoorbeeld selectieve scherpstelling of ondiepe scherptediepte technieken.
Scherptediepte
Dit staat voor het gedeelte van de foto dat scherp is. Is je hele foto scherp, dan spreek je van een grote scherptediepte. Is slechts een deel van de foto scherp, zoals een klein insect op een blad van een struik, dan spreek je van een kleine scherptediepte.
Selectieve scherpstelling, vaak geaccentueerd door een uitgesproken bokeh, is een van de eerste dingen die mensen opvalt aan foto's die zijn gemaakt met camera's met verwisselbare lenzen met een grotere sensor.
Een voordeel van spiegelloze camera's is dat, omdat er geen spiegel in de camera voor de sensor zit, het ontwerp een zeer korte brandpuntafstand mogelijk maakt. Vanwege deze korte afstand, kun je lenzen met een grote brandpuntsafstand gebruiken op systeemcamera's als je een compatibele adapter hebt.
Brandpuntsafstand
De brandpuntsafstand van een lens is een optische eigenschap van de lens. Het meet de afstand, in millimeters, tussen het optische centrum van de lens en de sensor van de camera (of het filmvlak).
Deze wordt bepaald met de camera op oneindig gericht. Lenzen worden aangeduid met hun brandpuntsafstand en je vindt deze informatie op de loop van de lens. Een 50 mm-lens heeft bijvoorbeeld een brandpuntsafstand van 50 mm.
Dit betekent dat, naast een brede selectie van spiegelloze lenzen, de meeste spiegelreflexlenzen ook op je systeemcamera passen. Dit is belangrijk om te weten als je een heleboel oude lenzen hebt liggen of de overstap maakt van een spiegelreflexcamera naar een systeemcamera. Controleer wel altijd de compatibiliteit voordat je een nieuwe camera aanschaft!
Indien je voor nieuwe lenzen gaat, is er zeker geen tekort aan geweldige opties die speciaal voor systeemcamera's zijn ontworpen, van snelle prime-lenzen tot zoomlenzen met groothoeklens. Wat voor lens je ook zoekt, de kans is groot dat je hem vindt in een spiegelloze lijn. Ben je op zoek naar de ultieme die ver in kan zoomen? Overweeg dan een zoomcamera met een goed statief.
De sensor
De sensor, ook wel beeldsensor, is de ziel van de camera. De sensor speelt een grote rol in het uiteindelijke resultaat en is van invloed op het beeldformaat, de resolutie, de scherptediepte en het dynamisch bereik.
Een sensor zet de lichtbundels die via de lens op de sensor vallen om naar elektronische informatie waarmee de digitale foto wordt gevormd. Er zijn twee manieren waarop dit gebeurt en dit hangt af van het type sensor.
De meest voorkomende types sensoren zijn CCD (charged coupled device) en CMOS (complementary metal-oxide-semiconductor). De CCD-sensor is de oudste technologie van de twee, maar vanwege het relatief hoge batterijverbruik werd de CMOS-sensor uitgevonden.
In het begin was de kwaliteit van de CMOS-sensor minder goed, maar de sensor is sindsdien behoorlijk verbeterd en tegenwoordig is het verschil in kwaliteit verwaarloosbaar. Vanwege de betere stroomefficiëntie en de lagere prijs van de CMOS-sensoren, vind je deze bijna in iedere digitale camera.
Iets wat meer invloed heeft op de kwaliteit van de foto’s is de sensorgrootte. Vergelijk de beste camera-smartphone met een basis systeemcamera die niet eens behoort tot de beste camera's en het verschil in beeldkwaliteit is direct merkbaar: de systeemcamera wint.
Dit komt omdat een systeemcamera meer ruimte heeft voor een grotere sensor dan een smartphonecamera.
Om dat te begrijpen nemen we eerst de megapixels onder de loep. Het aantal megapixels staat voor het aantal miljoen pixels in de sensor. Een pixel is het kleinste individuele stukje van een digitaal beeld.
Het aantal pixels bepaalt de resolutie van de foto. Een camera met meer pixels maakt foto’s met een hogere resolutie. Hoe hoger die resolutie, hoe verder je kunt inzoomen zonder detailverlies – en hoe groter het formaat is waarin je de foto print zonder verlies van detail.
Er heerst nog vaak de gedachte dat hoe meer megapixels de camera heeft, hoe beter de foto is. Dat is tegenwoordig niet meer het geval.
Voor een goed gedetailleerde print van A4-formaat heb je ongeveer een 10-megapixelsensor nodig. Het aantal megapixel is daarmee vooral van belang als je foto’s op groot formaat print, dus veel hoger dan dat is niet nodig als je niet van plan bent je foto's groot af te printen.
Wat belangrijker is, is het formaat van de pixels. Grote pixels hebben meer capaciteit om licht op te nemen dan kleinere pixels, waardoor een sensor met kleinere pixels slechter presteert bij weinig licht en een kleiner dynamisch bereik heeft.
Hier komt de sensorgrootte om de hoek kijken. Hoe groter de sensor, hoe meer ruimte er is voor pixels. Als je twee camera's met hetzelfde aantal megapixels, maar verschillende sensorgroottes met elkaar vergelijkt, maakt de camera met de grotere sensor betere foto's omdat de pixels groter zijn.
Om dit wat duidelijker te maken, moet je de sensor voorstellen als een pizza. Als je zowel een grote pizza als een kleine pizza in 8 stukken snijdt, bestaat de grote pizza uit grotere pizzapunten.
Ook heeft de sensorgrootte invloed op de cropfactor, de scherptediepte en de beeldverhouding. Binnen de bestaande systeemcamera’s worden er verschillende sensorformaten gebruikt: de fullframe-beeldsensor, de APS-C-beeldsensor en de Micro Four Thirds-beeldsensor, in volgorde van groot naar klein.
De fullframe-sensor is een sensor van 36 × 24 mm en heeft een beeldverhouding van 3:2. De cropfactor van deze sensor is 0. Dit houdt in dat al het licht dat door de lens valt, binnen de sensorgrenzen valt, waardoor je de foto’s vastlegt in de volledige beeldhoek van de lens.
Cropfactor?
Alle sensoren die kleiner zijn dan een fullframe-sensor (36 × 24 mm), hebben een zogeheten cropfactor. Deze sensoren gebruiken niet de volledige beeldhoek, maar nemen hier een uitsnede van. Het beeld lijkt hierdoor uiteindelijk een stuk meer ingezoomd.
De meeste systeemcamera’s hebben een APS-C-sensor. Deze sensor heeft ook een beeldverhouding van 3:2 en is ongeveer 22 × 15 mm.
De sensor is 1,5 of 1,6 keer zo klein als de fullframe-sensor (1,5 of 1,6 is hier de cropfactor), waardoor er licht buiten de sensor-grenzen valt. De kleinere sensor maakt hierdoor een uitsnede (crop) van het beeld, waardoor de camera de foto niet in de volledige beeldhoek van de lens vastlegt.
Micro Four Thirds-camera's hebben een beeldverhouding van 4:3, een sensor van 17,3 x 13 mm en hebben een cropfacor van 2, waardoor de uitsnede van het volledig beeld nog kleiner is.
Een grotere cropfactor zorgt voor een grotere scherptediepte. Door de kleinere sensor moet je met dezelfde brandpuntafstand daarom verder van je onderwerp af staan dan met een fullframe-camera.
De scherptediepte wordt onder andere bepaald door de afstand van de lens tot het onderwerp. Omdat je dus voor hetzelfde beeld als een fullframe verder van je onderwerp af komt te staan als je een cropfactor hebt, heb je een grotere scherptediepte.
Samenvattend zorgt een kleinere sensor voor een kleiner dynamisch bereik, een kleinere beeldhoek en een grotere scherptediepte. In de meeste gevallen is het beter om voor een fullframe-systeemcamera te kiezen.
Wel is het zo dat een camera met een kleinere sensor goedkoper, lichter en compacter is. Als je geen grote beeldhoek nodig hebt, niet fotografeert in situaties met weinig licht en op je budget let, is een kleine sensor prima.
Fotograferen bij weinig licht met een relatief kleine sensor
Wanneer je toch met een kleine sensor fotografeert bij weinig ligt, kun je de ISO-waarde aanpassen. Deze waarde bepaalt de lichtgevoeligheid van je camera. Door de ISO-waarde te verhogen, verhoog je gevoeligheid van de sensor voor licht. Dit vergroot meteen het dynamisch bereik van je camera.
Het nadeel is echter wel dat ruis ontstaat bij een hoge ISO-waarde. Ruis ontstaat wanneer de gevoeligheid van de sensor te hoog is ingesteld. De camera wordt te lang blootgesteld aan het licht, waardoor de pixels in elkaar overlopen.
Het ISO-bereik wordt uitgedrukt in getallen en loopt uiteen van 100 (soms 50) tot 6400 of 25600. Sommige camera's kennen zelfs een ISO-waarde van 81900. 😯
Viewfinder
Viewfinders, of zoekers, zijn belangrijk om rekening mee te houden, vooral als je overstapt van een spiegelreflexcamera of een ander type camera met een optische zoeker. De optische zoeker is het deel van de camera waar je doorheen kijkt als je een compositie maakt en een opname maakt.
Het is 'optisch' omdat wat je ziet, afkomstig is van het beeld dat de camera ziet. Omdat er geen spiegel is die het zicht van de lens naar de zoeker leidt, maken veel spiegelloze camera's gebruik van een elektronische zoeker.
Elektronische zoekers hebben voor- en nadelen. Wat bijvoorbeeld storend kan zijn, is de vertraging tussen het moment dat iets beweegt en het moment dat je het ziet. Een ander nadeel is dat het serieus aan je batterij knabbelt.
Wat de voordelen betreft, zijn er heel wat, en het eerste daarvan is focus peaking. Dit is een gewilde troef geworden bij het vergelijken van camera's voor video of manueel scherpstellen.
Focus peaking is een real-time hulpmiddel bij het scherpstellen dat de randen van het contrast binnen het frame markeert met een gekleurde lijn. Dit helpt om de kritische scherpte te bepalen bij handmatig scherpstellen.
Het andere grote voordeel van een elektronische zoeker is de mogelijkheid om een nauwkeurige weergave te geven van alle aanpassingen aan de belichting, kleurbalans of andere camera-instellingen voorafgaand aan de opname.
Terwijl een optische zoeker gewoon het onderwerp weergeeft zoals het is, geeft een elektronische zoeker je een betere voorstelling van het uiteindelijke beeld.
Autofocus
De beste spiegelreflexcamera maakt gebruik van zogenaamde fasedetectie om scherp te stellen op een onderwerp, terwijl systeemcamera's contrastdetectie gebruiken.
Fasedetectie maakt gebruik van de spiegel in een spiegelreflexcamera om het binnenkomende licht te verdelen in paren van beelden, deze te vergelijken en vervolgens de lens snel op het onderwerp scherp te stellen.
Contrastdetectie meet het contrast tussen pixels op de sensor, totdat het voldoende contrast detecteert om vast te stellen dat het beeld scherp is. Het nadeel van deze scherpstelmethode is dat deze trager is, en moeilijker te gebruiken bij weinig licht. Het is ook minder effectief wanneer je probeert scherp te stellen op bewegende objecten.
Het goede nieuws is dat veel nieuwere camera's nu een hybride scherpstelmethode gebruiken die fase- en contrastdetectie combineert. Als een snelle autofocus, vooral bij weinig licht, belangrijk voor je is, overweeg dan een camera met een hybride autofocussysteem.
Het is niet het aantal autofocus- of AF-punten dat telt; het is vooral de kwaliteit van de AF-sensor die telt. Het is wel zo dat een groter aantal scherpstelpunten het gemakkelijker maakt om een bewegend onderwerp te volgen en scherp te houden.
Dit is vooral nuttig voor natuurfotografen of iedereen die zich bezighoudt met actiefotografie. Een goede actioncamera of zelfs een onderwatercamera kan in dat geval ook goed van pas komen.
Video
Video-opname is het gebied waar systeemcamera's en spiegelreflexcamera's een nek-aan-nekrace voeren als het op kwaliteit aankomt. Beide systemen bieden camera's die Full HD opnemen, en sommige zelfs 4K-kwaliteit.
Wat systeemcamera's verbeteren ten opzichte van veel spiegelreflexcamera's, is de manier waarop ze filmen, en niet noodzakelijkerwijs wat ze kunnen filmen. Omdat systeemcamera's scherpstellen met continue contrastdetectie, kun je gemakkelijker scherpstellen – en scherp blijven stellen – op bewegende onderwerpen in je frame.
Als je de overstap maakt van compactcamera naar een systeemcamera, dan is de videokwaliteit vele malen beter dan wat je gewend bent.
Ten eerste regel je de scherptediepte via het diafragma en stel je je opname handmatig scherp.
Dit geeft je meer creatieve controle, om nog maar te zwijgen van de veel hogere kwaliteit van je bestanden. Gebruik daarnaast de beste gimbal om je beelden te stabiliseren.
Daarnaast hebben de beste systeemcamera's een elektronische sluiter naast de mechanische sluiter. Beide hebben hun voor- en nadelen, maar een elektronische sluiter heeft geen mechanische onderdelen, waardoor meer beelden per seconde mogelijk zijn. En hoe meer beelden per seconde, hoe vloeiender het de video.
Ook een kantelbaar lcd-scherm is een pluspunt. Niet alleen helpen toestellen met een kantelbaar scherm je met het fotograferen vanuit moeilijke hoeken, het is ook ideaal voor het opnemen van vlogs of maken van selfies als deze 180 graden kantelbaar is.
Ben je op zoek naar een camera waarmee je ook print, en waarmee je gemakkelijk naar social media kunt oploaden? Kies dan voor een instantcamera. Deze past in een kleine rugzak en print direct, waar je maar wilt.
Draadloze functionaliteit
De draadloze mogelijkheden die zijn opgenomen in veel systeemcamera's zijn ongelooflijk. Veel systeemcamera's met wifi hebben ook een partner-app voor iOS of Android, waarmee je de camera bedient vanaf een smartphone of tablet.
Ook een goede laptop voor fotobewerking staat mogelijk een draadloze verbinding toe met een systeemcamera, wat het nodige geklooi met kabels bespaart!
Deze apps variëren van eenvoudige live view tot volledige controle over sluitertijd, diafragma, ISO en andere instellingen die je normaal op de camera aanpast.
Met sommige camera's zet je je foto's rechtstreeks van je camera naar een smart-apparaat over, of zelfs rechtstreeks naar je favoriete social media account. Een andere geweldige draadloze functie is Near Field Communication, of NFC, waarmee je camera via een aanraking verbinding maakt met een ander smart-apparaat om foto's te delen.
De 5 beste systeemcamera's onder elkaar
1. Canon EOS M50 Mark II Zwart + EF-M 15-45mm f/3.5-6.3 IS STM Zwart
2. Canon EOS M200 + 15-45mm IS STM
3. Sony A6100 + E PZ 16-50mm f/3.5-5.6 OSS
4. Nikon Z 50 + 16-50mm
5. Canon EOS RP + RF 24-105mm
Veelgestelde vragen over systeemcamera's
Wat is het verschil tussen een systeemcamera en een spiegelreflexcamera?
In het gebruik heeft het verschil tussen systeemcamera's en spiegelreflexcamera's vooral te maken met de manier waarop je je onderwerp kadreert. Een spiegelreflexcamera heeft altijd een optische zoeker en een lcd-scherm. Systeemcamera's hebben altijd een lcd-scherm, maar dit is niet altijd een zoeker.
Systeemcamera's hebben het voordeel dat ze meestal lichter, compacter, sneller en beter voor video zijn. Bij spiegelreflexcamera's heb je het voordeel dat je lenzen kunt kiezen die beter werken bij weinig licht, maar ze zijn complexer en omvangrijker.
Wat is beter: systeemcamera of spiegelreflex?
Met uitzondering van high-end spiegelreflexcamera's, hebben systeemcamera's een streepje voor. Het ontbreken van een spiegel maakt het gemakkelijker om beeld na beeld te maken. Door het eenvoudigere mechanisme van systeemcamera's kunnen ze meer foto's per seconde maken, met hogere sluitertijden.
Is een systeemcamera goed om mee te reizen?
Systeemcamera's zijn kleiner dan spiegelreflexcamera's omdat ze geen grote, logge spiegel in het midden hebben. Dit maakt reizen en bewegen met een systeemcamera een stuk eenvoudiger. Ga je echt de bergen in of op lange trektochten? Dan ga je nog liever voor een goede reiscamera!
Is het de moeite waard om spiegelloos te gaan?
Als je op zoek bent naar een nieuwe high-end camera, is het de moeite waard om voor een spiegelloze camera gaan. Dat is waar momenteel de meeste ontwikkelingsinspanningen plaatsvinden.
Canon en Nikon blijven misschien nog een tijdje spiegelreflexcamera's uitbrengen, maar uiteindelijk worden ze te duur en hebben ze te weinig functies in vergelijking met vergelijkbare systeemcamera's.
Welke systeemcamera moet ik kopen?
Dat is natuurlijk aan jou en je budget; iedereen is uniek. Vergeet in ieder geval niet je microSD-kaart of beste SD-kaart te kopen! Wat ik ook voor je heb, is een handige tabel met – naar mijn inzicht – de belangrijkste specificaties van de beste systeemcamera's. Zo kun jij de beste keus maken.
Type sensor | AF-systeem | Beeldstabilisatie | Videokwaliteit | Lens | Maximaal diafragma | ||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | Canon EOS M50 Mark II Zwart + EF-M 15-45mm f/3.5-6.3 IS STM Zwart | APS-C | 143 | Ja | 4K | 15-45mm | f/3,5-6,3 | Bekijk op Bol.com | Bekijk op Coolblue |
2 | Canon EOS M200 + 15-45mm IS STM | APS-C | 143 | Ja | HD Ready | 15-45mm | f/3,5-6,3 | Bekijk op Bol.com | |
3 | Sony A6100 + E PZ 16-50mm f/3.5-5.6 OSS | APS-C | 425 | Ja | 4K | 16-50mm | f/3,5-5,6 | Bekijk op Bol.com | |
4 | Nikon Z 50 + 16-50mm | APS-C | 209 | Nee | 4K | 16-50mm | f/3,5-5,6 | Bekijk op Bol.com | |
5 | Canon EOS RP + RF 24-105mm | Full Frame | 4779 | Ja | 4K | RF 24-105mm F4-7.1 IS STM | f/4-7,1 | Bekijk op Bol.com |
Canon EOS M50 Mark II Zwart + EF-M 15-45mm f/3.5-6.3 IS STM Zwart
Type sensor: APS-C
AF-systeem: 143
Beeldstabilisatie: Ja
Videokwaliteit: 4K
Lens: 15-45mm
Maximaal diafragma: f/3,5-6,3
Canon EOS M200 + 15-45mm IS STM
Type sensor: APS-C
AF-systeem: 143
Beeldstabilisatie: Ja
Videokwaliteit: HD Ready
Lens: 15-45mm
Maximaal diafragma: f/3,5-6,3
Sony A6100 + E PZ 16-50mm f/3.5-5.6 OSS
Type sensor: APS-C
AF-systeem: 425
Beeldstabilisatie: Ja
Videokwaliteit: 4K
Lens: 16-50mm
Maximaal diafragma: f/3,5-5,6
Nikon Z 50 + 16-50mm
Type sensor: APS-C
AF-systeem: 209
Beeldstabilisatie: Nee
Videokwaliteit: 4K
Lens: 16-50mm
Maximaal diafragma: f/3,5-5,6
Canon EOS RP + RF 24-105mm
Type sensor: Full Frame
AF-systeem: 4779
Beeldstabilisatie: Ja
Videokwaliteit: 4K
Lens: RF 24-105mm F4-7.1 IS STM
Maximaal diafragma: f/4-7,1
Conclusie
Systeemcamera's worden met de dag beter met meer lenzen, betere prestaties, en een betere bouwkwaliteit. Doordat er geen spiegelmechanisme is, bieden systeemcamera's meer beeldstabilisatie en omdat er minder bewegende onderdelen in de camera zitten, heb je een stillere, discretere camera.
Ik hoop dat je een heel eind vooruit bent geraakt in je zoektocht naar de beste systeemcamera! Hieronder kun je nog eens rustig onze top 5 doornemen.