De Beste Systeemcamera is Veelzijdig en Licht

Jasmijn Roekaerts

Geschreven door: Jasmijn Roekaerts

Beter dan dit wordt het niet snel!

De Beste Systeemcamera is Veelzijdig en Licht

Systeemcamera's zijn de laatste jaren echt in opmars. Ze zijn meestal niet alleen lichter en kleiner dan hun spiegelreflex-tegenhangers, maar ze zijn ook stiller. Met de beste systeemcamera fotograferen straatfotografen, maar ook bruids- en theaterfotografen, nu vrijwel onopgemerkt.

Het kiezen van een systeemcamera is een hele klus, want er zijn veel opties, van sensorgrootte tot video-mogelijkheden en lensopties, en nog veel meer. Wij bij Wifiwijs geven je de informatie die je nodig hebt, want het kopen van een nieuwe camera is een spannende ervaring. Laat deze gids je helpen een weloverwogen beslissing te nemen!

Canon EOS M50 Mark II + M15-45mm S

Canon EOS M50 Mark II + M15-45mm S
Type sensor: APS-C
Sensor formaat: 22,20 x 14,80 mm
AF-systeem: 143
Beeldstabilisatie: Ja
Videokwaliteit: 4K
Viewfinder: Ja
Beeldweergave zoeker: 100%
Inclusief Lens: Inclusief 1 lens
Lens: 15-45mm
Maximaal diafragma: f/3,5-6,3
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Sony A5000 + 16-50mm

Sony A5000 + 16-50mm
Type sensor: APS-C
Sensor formaat: 23,60 x 15,60 mm
AF-systeem: 25
Beeldstabilisatie: Ja
Videokwaliteit: Full HD
Viewfinder: Nee
Beeldweergave zoeker: 0%
Inclusief Lens: Inclusief 1 lens
Lens: 16-50 mm
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Sony A6000 + 16-70mm

Sony A6000 + 16-70mm
Type sensor: APS-C
Sensor formaat: 23,60 x 15,60 mm
AF-systeem: 179
Beeldstabilisatie: Ja
Videokwaliteit: Full HD
Viewfinder: Ja
Beeldweergave zoeker: 100%
Inclusief Lens: Inclusief 1 lens
Lens: 16-70mm
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Beste systeemcamera koopgids: hoe maak je de beste koop?

Een systeemcamera is een type camera dat werkt zonder spiegelreflex, daarom wordt het ook wel een spiegelloze camera genoemd. Het licht gaat via de lens rechtstreeks naar de digitale sensor, die het beeld weergeeft op het lcd-scherm van de camera. Hier pas je de instellingen aan en bekijk je een voorbeeld van het beeld voordat je de opname maakt.

Wat precies belangrijk is om op te letten bij je aankoop, vind je hieronder!

Lenzen

Wat een systeemcamera op het eerste gezicht onderscheidt van een compactcamera, is het feit dat je eenvoudig de lenzen verwisselt. Dit maakt een wereld van verschil, en als je nog nooit een camera met verwisselbare lenzen hebt gehad, sta je versteld van hoe het je fotografie verandert.

Compactcamera's hebben een ingebouwde lens die je meestal een optische zoom geeft met een variabel diafragma en een kleine sensor. Dit betekent dat je niet zoveel controle hebt over bijvoorbeeld selectieve scherpstelling of ondiepe scherptediepte technieken.

Selectieve scherpstelling, vaak geaccentueerd door een uitgesproken bokeh, is een van de eerste dingen die mensen opvalt aan foto's die zijn gemaakt met camera's met verwisselbare lenzen met een grotere sensor.

Een voordeel van spiegelloze camera's is dat, omdat er geen spiegel in de camera voor de sensor zit, het ontwerp een zeer korte brandpuntafstand mogelijk maakt. Vanwege deze korte afstand, kun je lenzen met een grote brandpuntsafstand gebruiken op systeemcamera's als je een compatibele adapter hebt.

Brandpuntsafstand

De brandpuntsafstand van een lens is een optische eigenschap van de lens. Het meet de afstand, in millimeters, tussen het optische centrum van de lens en de sensor van de camera (of het filmvlak).

Deze wordt bepaald met de camera op oneindig gericht. Lenzen worden aangeduid met hun brandpuntsafstand en je vindt deze informatie op de loop van de lens. Een 50 mm-lens heeft bijvoorbeeld een brandpuntsafstand van 50 mm.

Dit betekent dat, naast een brede selectie van spiegelloze lenzen, de meeste spiegelreflexlenzen ook op je systeemcamera passen. Dit is belangrijk om te weten als je een heleboel oude lenzen hebt liggen of de overstap maakt van een spiegelreflexcamera naar een systeemcamera. Controleer wel altijd de compatibiliteit voordat je een nieuwe camera aanschaft!

Indien je voor nieuwe lenzen gaat, is er zeker geen tekort aan geweldige opties die speciaal voor systeemcamera's zijn ontworpen, van snelle prime-lenzen tot zoomlenzen met groothoeklens. Wat voor lens je ook zoekt, de kans is groot dat je hem vindt in een spiegelloze lijn.

Bergmeer in camera lens

Sensorgrootte

De meeste systeemcamera's hebben een APS-C-sensor, wat gebruikelijk is in spiegelreflexcamera, of een Micro Four Thirds-sensor, die tussen een APS-C-sensor en een point-and-shoot valt. Hoewel ze in de minderheid zijn, zijn er nu een paar systeemcamera's die een full-frame-sensor hebben, en er zullen in de toekomst waarschijnlijk nog meer volgen.

Micro Four Thirds-camera's hebben een sensor van 17,3 x 13 mm, en worden meestal gemaakt door Panasonic en Olympus. Olympus maakt meestal gebruik van in-camera stabilisatie, terwijl Panasonic de stabilisatie meestal in de lenzen heeft zitten. Panasonic maakt sinds kort echter ook gebruik van ingebouwde beeldstabilisatie in sommige modellen.

Een belangrijke reden waarom sommige mensen van spiegelloze camera's houden, is dat ze kleiner en lichter zijn dan spiegelreflexcamera's, en dat heeft veel te maken met de kleinere sensorgrootte.

Over het algemeen presteren grotere sensoren beter bij weinig licht en produceren ze minder beeldruis bij foto's die met een hogere ISO-gevoeligheid worden genomen. Als fotografie bij weinig licht belangrijk voor je is, zou je een full-frame-systeemcamera kunnen overwegen, of in ieder geval een APS-C-sensor.

Viewfinder

Viewfinders, of zoekers, zijn belangrijk om rekening mee te houden, vooral als je overstapt van een spiegelreflexcamera of een ander type camera met een optische zoeker. De optische zoeker is het deel van de camera waar je doorheen kijkt als je een compositie maakt en een opname maakt.

Het is "optisch" omdat wat je ziet, afkomstig is van het beeld dat de camera ziet. Omdat er geen spiegel is die het zicht van de lens naar de zoeker leidt, maken veel spiegelloze camera's gebruik van een elektronische zoeker.

Elektronische zoekers hebben voor- en nadelen. Wat bijvoorbeeld storend kan zijn, is de vertraging tussen het moment dat iets beweegt en het moment dat je het ziet. Een ander nadeel is dat het serieus aan je batterij knabbelt.

Wat de voordelen betreft, zijn er heel wat, en het eerste daarvan is focus peaking. Dit is een gewilde troef geworden bij het vergelijken van camera's voor video of manueel scherpstellen.

Focus peaking is een real-time hulpmiddel bij het scherpstellen dat de randen van het contrast binnen het frame markeert met een gekleurde lijn. Dit helpt om de kritische scherpte te bepalen bij handmatig scherpstellen.

Het andere grote voordeel van een elektronische zoeker is de mogelijkheid om een nauwkeurige weergave te geven van alle aanpassingen aan de belichting, kleurbalans of andere camera-instellingen voorafgaand aan de opname.

Terwijl een optische zoeker gewoon het onderwerp weergeeft zoals het is, geeft een elektronische zoeker je een betere voorstelling van het uiteindelijke beeld.

Autofocus

De beste spiegelreflexcamera maakt gebruik van zogenaamde fasedetectie om scherp te stellen op een onderwerp, terwijl systeemcamera's contrastdetectie gebruiken.

Fasedetectie maakt gebruik van de spiegel in een spiegelreflexcamera om het binnenkomende licht te verdelen in paren van beelden, deze te vergelijken en vervolgens de lens snel op het onderwerp scherp te stellen.

Contrastdetectie meet het contrast tussen pixels op de sensor, totdat het voldoende contrast detecteert om vast te stellen dat het beeld scherp is. Het nadeel van deze scherpstelmethode is dat deze trager is, en moeilijker te gebruiken bij weinig licht. Het is ook minder effectief wanneer je probeert scherp te stellen op bewegende objecten.

Het goede nieuws is dat veel nieuwere camera's nu een hybride scherpstelmethode gebruiken die fase- en contrastdetectie combineert. Als een snelle autofocus, vooral bij weinig licht, belangrijk voor je is, overweeg dan een camera met een hybride autofocussysteem.

Het is niet het aantal autofocus- of AF-punten dat telt; het is vooral de kwaliteit van de AF-sensor die telt. Het is wel zo dat een groter aantal scherpstelpunten het gemakkelijker maakt om een bewegend onderwerp te volgen en scherp te houden.

Dit is vooral nuttig voor natuurfotografen of iedereen die zich bezighoudt met actiefotografie. Een goede action camera kan in dat geval ook goed van pas komen.

Video

Video-opname is het gebied waar systeemcamera's en spiegelreflexcamera's een nek-aan-nekrace voeren als het op kwaliteit aankomt. Beide systemen bieden camera's die Full HD opnemen, en sommige zelfs 4K-kwaliteit.

Wat systeemcamera's verbeteren ten opzichte van veel spiegelreflexcamera's, is de manier waarop ze filmen, en niet noodzakelijkerwijs wat ze kunnen filmen. Omdat systeemcamera's scherpstellen met continue contrastdetectie, kun je gemakkelijker scherpstellen – en scherp blijven stellen – op bewegende onderwerpen in je frame.

Man filmt op straat

Als je de overstap maakt van compactcamera naar een systeemcamera, dan is de videokwaliteit vele malen beter dan wat je gewend bent.

Ten eerste regel je de scherptediepte via het diafragma en stel je je opname handmatig scherp.

Dit geeft je meer creatieve controle, om nog maar te zwijgen van de veel hogere kwaliteit van je bestanden.

Draadloze functionaliteit

De draadloze mogelijkheden die zijn opgenomen in veel systeemcamera's zijn ongelooflijk. Veel systeemcamera's met wifi hebben ook een partner-app voor iOS of Android, waarmee je de camera bedient vanaf een smartphone of tablet.

Deze apps variëren van eenvoudige live view tot volledige controle over sluitertijd, diafragma, ISO en andere instellingen die je normaal op de camera aanpast.

Met sommige camera's zet je je foto's rechtstreeks van je camera naar een smart-apparaat over, of zelfs rechtstreeks naar je favoriete social media account. Een andere geweldige draadloze functie is Near Field Communication, of NFC, waarmee je camera via een aanraking verbinding maakt met een ander smart-apparaat om foto's te delen.

De 5 beste systeemcamera's onder elkaar

1. Canon EOS M50 Mark II + M15-45mm S

1. Canon EOS M50 Mark II + M15-45mm S
Type sensor: APS-C
Sensor formaat: 22,20 x 14,80 mm
AF-systeem: 143
Beeldstabilisatie: Ja
Videokwaliteit: 4K
Viewfinder: Ja
Beeldweergave zoeker: 100%
Inclusief Lens: Inclusief 1 lens
Lens: 15-45mm
Maximaal diafragma: f/3,5-6,3
Wifi: Ja
NFC: Ja

2. Sony A5000 + 16-50mm

2. Sony A5000 + 16-50mm
Type sensor: APS-C
Sensor formaat: 23,60 x 15,60 mm
AF-systeem: 25
Beeldstabilisatie: Ja
Videokwaliteit: Full HD
Viewfinder: Nee
Beeldweergave zoeker: 0%
Inclusief Lens: Inclusief 1 lens
Lens: 16-50 mm
Wifi: Ja
NFC: Ja

3. Sony A6000 + 16-70mm

3. Sony A6000 + 16-70mm
Type sensor: APS-C
Sensor formaat: 23,60 x 15,60 mm
AF-systeem: 179
Beeldstabilisatie: Ja
Videokwaliteit: Full HD
Viewfinder: Ja
Beeldweergave zoeker: 100%
Inclusief Lens: Inclusief 1 lens
Lens: 16-70mm
Wifi: Ja
NFC: Ja

4. Panasonic Lumix DC-G100 Vlogcamera met 12-32mm lens

4. Panasonic Lumix DC-G100 Vlogcamera met 12-32mm lens
Type sensor: Micro FT
AF-systeem: 49
Beeldstabilisatie: Ja
Videokwaliteit: Full HD
Viewfinder: Nee
Inclusief Lens: Inclusief 1 lens
Lens: 12-32 mm
Wifi: Ja

5. Canon EOS R + RF 24-105mm F4-7.1 IS STM

5. Canon EOS R + RF 24-105mm F4-7.1 IS STM
Type sensor: Full Frame
Sensor formaat: 36,00 x 24,00 mm
AF-systeem: 5655
Videokwaliteit: 4K
Viewfinder: Ja
Beeldweergave zoeker: 96%
Inclusief Lens: Inclusief 1 lens
Lens: RF 24-105mm F4-7.1 IS STM
Wifi: Ja
NFC: Ja

Veelgestelde vragen over systeemcamera's

Wat is het verschil tussen een systeemcamera en een spiegelreflexcamera?

In het gebruik heeft het verschil tussen systeemcamera's en spiegelreflexcamera's vooral te maken met de manier waarop je je onderwerp kadreert. Een spiegelreflexcamera heeft altijd een optische zoeker en een lcd-scherm. Systeemcamera's hebben altijd een lcd-scherm, maar dit is niet altijd een zoeker.

Systeemcamera's hebben het voordeel dat ze meestal lichter, compacter, sneller en beter voor video zijn. Bij spiegelreflexcamera's heb je het voordeel dat je lenzen kunt kiezen die beter werken bij weinig licht, maar ze zijn complexer en omvangrijker.

Wat is beter: systeemcamera of spiegelreflex?

Met uitzondering van high-end spiegelreflexcamera's, hebben systeemcamera's een streepje voor. Het ontbreken van een spiegel maakt het gemakkelijker om beeld na beeld te maken. Door het eenvoudigere mechanisme van systeemcamera's kunnen ze meer foto's per seconde maken, met hogere sluitertijden.

Is een systeemcamera goed om mee te reizen?

Systeemcamera's zijn kleiner dan spiegelreflexcamera's omdat ze geen grote, logge spiegel in het midden hebben. Dit maakt reizen en bewegen met een systeemcamera een stuk eenvoudiger. Ga je echt de bergen in of op lange trektochten? Dan ga je nog liever voor een goede reiscamera!

Is het de moeite waard om spiegelloos te gaan?

Als je op zoek bent naar een nieuwe high-end camera, is het de moeite waard om voor een spiegelloze camera gaan. Dat is waar momenteel de meeste ontwikkelingsinspanningen plaatsvinden.

Canon en Nikon blijven misschien nog een tijdje spiegelreflexcamera's uitbrengen, maar uiteindelijk worden ze te duur en hebben ze te weinig functies in vergelijking met vergelijkbare systeemcamera's.

Welke systeemcamera moet ik kopen?

Dat is natuurlijk aan jou en je budget; iedereen is uniek. Wat ik wel voor je heb, is een handige tabel met – naar mijn inzicht – de belangrijkste specificaties van de beste systeemcamera's. Zo kun jij de beste keus maken.

Type sensorAF-systeemBeeldstabilisatieVideokwaliteitLensMaximaal diafragma
1Canon EOS M50 Mark II + M15-45mm SAPS-C143Ja4K15-45mmf/3,5-6,3
2Sony A5000 + 16-50mmAPS-C25JaFull HD16-50 mmf/3,5-6,3
3Sony A6000 + 16-70mmAPS-C179JaFull HD16-70mmf/3,5-6,3
4Panasonic Lumix DC-G100 Vlogcamera met 12-32mm lensMicro FT49JaFull HD12-32 mmf/3,5-6,3
5Canon EOS R + RF 24-105mm F4-7.1 IS STMFull Frame5655Ja4KRF 24-105mm F4-7.1 IS STMf/3,5-6,3

Canon EOS M50 Mark II + M15-45mm S

Type sensor: APS-C

AF-systeem: 143

Beeldstabilisatie: Ja

Videokwaliteit: 4K

Lens: 15-45mm

Maximaal diafragma: f/3,5-6,3

Sony A5000 + 16-50mm

Type sensor: APS-C

AF-systeem: 25

Beeldstabilisatie: Ja

Videokwaliteit: Full HD

Lens: 16-50 mm

Maximaal diafragma: f/3,5-6,3

Sony A6000 + 16-70mm

Type sensor: APS-C

AF-systeem: 179

Beeldstabilisatie: Ja

Videokwaliteit: Full HD

Lens: 16-70mm

Maximaal diafragma: f/3,5-6,3

Panasonic Lumix DC-G100 Vlogcamera met 12-32mm lens

Type sensor: Micro FT

AF-systeem: 49

Beeldstabilisatie: Ja

Videokwaliteit: Full HD

Lens: 12-32 mm

Maximaal diafragma: f/3,5-6,3

Canon EOS R + RF 24-105mm F4-7.1 IS STM

Type sensor: Full Frame

AF-systeem: 5655

Beeldstabilisatie: Ja

Videokwaliteit: 4K

Lens: RF 24-105mm F4-7.1 IS STM

Maximaal diafragma: f/3,5-6,3

Conclusie

Systeemcamera's worden met de dag beter met meer lenzen, betere prestaties, en een betere bouwkwaliteit. Doordat er geen spiegelmechanisme is, bieden systeemcamera's meer beeldstabilisatie en omdat er minder bewegende onderdelen in de camera zitten, heb je een stillere, discretere camera.

Ik hoop dat je een heel eind vooruit bent geraakt in je zoektocht naar de beste systeemcamera! Hieronder kun je nog eens rustig onze top 5 doornemen.

Was dit artikel behulpzaam?