Elektronica > Mediastreamers > Televisies
Zelf je Google Chromecast Installeren
Misschien heb je jouw Google Chromecast al of ben je je aan het inlezen over deze mogelijke aankoop. In dat laatste geval raad ik je aan om de allerlaatste te versie scoren. Het is hoe dan ook handig om te weten hoe je je Chromecast installeren moet!
Inhoudsopgave
- Waarvoor gebruik je een Google Chromecast?
- streaming device
- Amazon Fire TV Cube
- Chromecast with Google TV (4K)
Daar help ik je mee in dit artikel. We kijken naar hoe het Chromecast instellen bij het gebruik vanaf je pc, telefoon en tablet in zijn werk gaat.
Waarvoor gebruik je een Google Chromecast?
De Chromecast is een van de beste gadgets die Google in jaren heeft ontworpen. Het kleine zwarte kastje is een HDMI-dongle waarmee je een wifi-verbinding toevoegt aan een televisie.
Hiermee stream je media (video’s, muziek, foto’s, een tabblad van je Chrome-browser, enzovoorts) naar elke tv met een HDMI-poort – zelfs als de tv geen ingebouwde wifi ondersteunt. Met Chromecast audio kun je tevens van traditionele speakers wifi-speakers maken.
Op deze manier maak je van elke ‘domme’ tv een smart tv. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het kleine apparaatje binnen enkele maanden na zijn release de markt veroverde.
Bijna alle – zolang het maar een internetverbinding heeft. Zo kun je verbinding maken met je tv via de Chromecast vanaf je laptop, pc, tablet of smartphone door verbinding te maken met hetzelfde wifi-netwerk.
streaming device
Amazon Fire TV Cube
Chromecast V3 vs. Chromecast Ultra
Als je op zoek gaat naar een nieuwe Chromecast, kom je zowel de Chromecast V3 als de Chromecast Ultra tegen. Het voornaamste verschil hiertussen is de videoresolutie.
Waar de Chromecast Ultra een videoresolutie van 3840 x 2160 pixels (4K) overlegt, biedt de Chromecast V3 een resolutie van 1920 x 1080 pixels (Full HD) aan. Full HD is voor de meeste mensen een meer dan prima videokwaliteit. Het hart van liefhebbers van de laatste technische snufjes gaat waarschijnlijk wel sneller kloppen van 4K.
Dit is een van de redenen dat er een hoger prijskaartje aan de Chromecast Ultra hangt. Dit heeft ook te maken met het feit dat de Ultra meer RAM-geheugen heeft en de mogelijkheid om een netwerkkabel aan te sluiten biedt. Als het wifi-bereik in een ruimte te wensen overlaat, is dit ideaal.
Voordat je begint
Je hebt voordat je aan de slag gaat met je Chromecast installeren wel een aantal dingetjes nodig! Denk hierbij aan:
- De Chromecast dongle en zijn bijgeleverde stroomkabel
- Een display apparaat (meestal een tv) met ten minste één vrije HDMI-poort
- Een Googleaccount
- Een smartphone die de Google Home app ondersteunt (iOS of Android). De smartphone moet ook 5 GHz-verbindingen ondersteunen, al is dat tegenwoordig vrij standaard.
- Een wifi-verbinding – het liefst beveiligd!
Alles afgevinkt? Dan kunnen we verder.
De eerste keer je Chromecast installeren
Stap 1: Sluit de dongle aan
In de doos van je Chromecast zit een stroomkabeltje. Plug deze in de wand, of haal de usb-kabel los van het kastje en steek hem in een usb-aansluiting van je tv – indien die een usb-poort heeft. Steek het andere einde (de micro-usb kant) van de kabel daarna in de dongle zelf.
Steek de HDMI-kabel die aan de Chromecast vastzit vervolgens in een vrijstaande HDMI-poort van de tv. Selecteer nu de juiste HDMI-ingang als bron voor je tv en voilá! De eerste stap, het installeren van de Chromecast op je tv, is voltooid!
Stap 2: Installeer de Google Home app
Installeer de Google Home app op een smartphone of tablet. Dit kan zowel op iOS- als op Android-apparaten. Zorg er ook voor dat je smartphone of tablet verbonden is met hetzelfde wifi-netwerk waar je je Chromecast op aansluiten!
Stap 3: Configureer de Google Home app
Dit is eigenlijk het meest tijdrovende deel van je Chromecast instellen. Na dit eenmaal doorlopen te hebben, zit je in no-time te Chromecasten!
- Als je je eenmaal op het startscherm begeeft, tik je op toevoegen > apparaat instellen > nieuwe apparaten instellen.
- Daarna kies je welk Google account je wilt linken aan de Chromecast. Als je nog geen Google account hebt, moet je er eerst een aanmaken voordat je verder kunt. Het kan zijn dat je bestaande account al als optie aangegeven staat. Zo niet, dan kun je hem alsnog handmatig toevoegen.
- Hierna vraagt Google Home je om de app te machtigen om locatieservices te gebruiken en toegang tot je locatie te krijgen.
- Als je dit eenmaal hebt gedaan, ga je scannen voor je Chromecast! Tik op Volgende om je Chromecast toe te voegen.
- Tik weer op Volgende als je apparaat is gevonden. Ik ga er in dit scenario van uit dat je alleen de Chromecast wil toevoegen en niet nog meer apparaten. Kun je de Chromecast niet vinden? Druk dan op Apparaat staat er niet bij. Vanuit hier helpt de app je verder.
Google Chromecast installeren en configureren
Je bent nu ongeveer halverwege! Hierna moeten de volgende dingen nog gebeuren:
- Je krijgt uiteindelijk een code te zien op je tv-scherm. Als je de code te zien krijgt, druk je op Ja op je smartphone of tablet.
- Zie je geen code? Ga dan dichter bij de Chromecast staan en probeer het nog een keer door op Opnieuw proberen > Zoeken naar apparaten te tikken.
- Hierna volgt een stap om het apparaat te verbeteren. Wederom wordt om toestemming gevraagd, dit keer om data door te sturen naar Google omtrent crash reports en functionaliteit. Hier hoef je niet per se toestemming voor te geven.
- Het kan zijn dat je hierna je regio moet selecteren. Doe dit en druk hierna op Doorgaan indien van toepassing. Anders kun je gewoon door lezen.
- Hierna kom je bij ruimteselectie, ofwel het selecteren van de ruimte waarin de Chromecast gebruikt wordt. Zo weet je waar je straks je video’s of muziek naar gaat casten.
- Je hebt nu de keuze om een wifi-verbinding of een ethernetverbinding te maken. Over het algemeen wordt de Chromecast in combinatie met wifi gebruikt, wat in principe prima werkt. Voor een ethernetverbinding heb je overigens een extra adapter van rond de € 20,- nodig. Voor de doeleinden van deze tutorial, gaan we dus uit van een wifi-verbinding.
- Nadat je je wifi-netwerk hebt geselecteerd (of handmatig hebt ingevoerd), kun je ervoor kiezen om het wachtwoord automatisch op te laten halen. Dat gebeurt via je smartphone of tablet. Je kunt het ook handmatig invoeren, waarna je op Verbinden drukt.
- Je kunt er ook voor kiezen om de Chromecast het wachtwoord te laten onthouden of juist niet. Het opslaan zal je in de toekomst in ieder geval veel tijd besparen. Als je dit toch niet wilt, moet je het vinkje bij Dit wifi-netwerk gebruiken om toekomstige apparaten in te stellen weghalen.
- Link je Chromecast aan je Google account. Je Chromecast gebruikt deze om services te personaliseren.
- Ook kun je vanaf nu een e-mail abonnement afsluiten. Tik op Abonneren als je hierin geïnteresseerd bent.
- Je hebt ook toegang tot het overzichtscherm. Hierin vind je alles wat je hebt ingesteld. Tik hiervoor tweemaal op Doorgaan.
- Hierna kun je een video bekijken over hoe je moet casten. Dit leg ik je ook meteen hier uit!
Chromecast installeren op een receiver
Wil je geluid via een receiver wilt laten afspelen in plaats van via de televisie? Dan stop je de Chromecast in een vrije HDMI-poort op de receiver. Vervolgens moet je ervoor zorgen dat de receiver is aangesloten op je televisie.
Media casten naar je Chromecast
Eindelijk, het is zover! Je kunt je favoriete video’s, series, muziek, enzovoorts op je nieuwe pseudo-smart tv laten afspelen. Je hebt echter verschillende opties wat betreft de bron van deze media: je kunt vanaf je laptop of pc casten, of vanaf je smartphone of tablet.
Casten vanaf je laptop of pc
Google’s producten werken graag samen. Daarom ligt het casten vanuit Google Chrome het meest voor de hand, dus ik ga ervan uit dat deze browser hiervoor gebruikt wordt. Gebruik je een andere browser zoals Firefox? Dan is het mogelijk dat je naar een aparte plug-in of extensie op zoek moet om direct vanuit de browser te kunnen casten.
- Als je Chrome geopend hebt, druk je rechts bovenin op de drie verticale stipjes (het ‘meer’ menu).
- Daarna hoef je alleen maar op Casten te drukken en je Chromecast te selecteren (zie de afbeelding rechts).
- Hierna wordt de inhoud van het hele tabblad dat open staat gecast. Je kunt er ook voor kiezen om je hele bureaublad of een specifiek bestand te casten.
- Als een tabblad wordt gecast, zie je naast je adresbalk in Chrome een blauw “actieve cast” icoontje staan.
- Je kunt ook vanaf bepaalde videodiensten of websites direct casten, zoals YouTube. Je ziet dan het cast icoontje in de speler of ergens anders op de website staan. Dat is heel handig, want door zulke websites te casten kun je bijvoorbeeld je laptop gewoon sluiten zonder dat de video stopt.
Casten vanaf je smartphone of tablet
Casten vanaf iOS
Je kunt vanaf je iPhone of iPad casten vanuit apps die Chromecast ondersteunen. Hieronder vallen YouTube, Netflix, Spotify en nog een aantal andere bekende apps. Je kunt helaas niet met een directe verbinding buiten deze apps casten vanaf een iOS apparaat.
Casten vanaf Android
Hier ligt het wat anders. Je moet ten eerste je instellingen ingaan, vervolgens op Apps > Google Play services > Machtigingen moeten tikken. Daarna moet je naar de Microfoon-instellingen navigeren, en de toggle "aan" zetten.
Hierna heb je verschillende opties:
- Je kunt net als op iOS apparaten direct vanuit bepaalde apps casten, zoals YouTube. Zie hiervoor het onderstaande filmpje.
- Open Google Home en tik op de Chromecast waarnaar je het scherm wilt casten. Tik hierna op Mijn scherm casten > Scherm casten.
- Om deze verbinding te verbreken, volg je dezelfde stappen als hierboven. Tik op je Chromecast in het scherm, selecteer Spiegelen stoppen en je bent klaar.
Conclusie
Ik hoop dat het Chromecast installeren is gelukt. Het was misschien wat veel leeswerk, maar als je alle stappen gevolgd hebt en je apparatuur geschikt is voor de Chromecast, zou alles het nu moeten doen! Moet je nog een Chromecast aanschaffen? Koop dan de laatste versie. Succes en bedankt voor het lezen!