Zelf Je Google Chromecast Installeren

Google Chromecast op grijze achtergrond

Misschien heb je jouw Google Chromecast al of ben je je aan het inlezen over deze mogelijke aankoop. Het is in beide gevallen wel zo handig om te weten hoe je je Chromecast installeren moet! 💡

Daar gaan wij je dan ook mee helpen in dit artikel. We kijken naar hoe je je Chromecast moet instellen bij het gebruik vanaf je laptop of pc en telefoon of tablet.

Table of Contents

Chromecast aan televisie

Waarvoor gebruik je een Google Chromecast?

De Chromecast is een van de beste gadgets die Google in jaren heeft ontworpen. Het kleine zwarte kastje is een HDMI-dongle waarmee je een WiFi-verbinding kunt toevoegen aan een televisie. Hiermee kun je media (video’s, muziek, foto’s, enzovoorts) streamen naar elke tv met een HDMI-uitgang – zelfs als de tv geen ingebouwde WiFi ondersteunt. Met Chromecast audio kun je tevens van traditionele speakers WiFi-speakers maken. 

Op deze manier kun je van elke ‘domme’ tv een smart tv maken. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het kleine apparaatje binnen enkele maanden na zijn release de markt veroverde.

Dit heb je nodig/voordat je begint (of iets dergelijks)

Je hebt voordat we beginnen wel een aantal dingetjes nodig! Denk hierbij aan:

 • De Chromecast dongle en zijn bijgeleverde stroomkabel
 • Een display apparaat (veelal een tv) met ten minste 1 vrije HDMI-aansluiting
 • Een Google account
 • Een smartphone die de Google Home app ondersteunt (iOS of Android – hier komen we nog op terug). De smartphone moet ook 5 GHz-verbindingen ondersteunen, al is dat tegenwoordig vrij standaard.
 • Je hebt dus natuurlijk ook een WiFi-verbinding nodig – het liefst beveiligd!

Alles afgevinkt? Dan kunnen we verder.

De eerste keer je Chromecast installeren

Stap 1: Sluit de dongle aan

In de doos van je Chromecast zit een stroomkabeltje. Plug deze in de wand – of haal de usb-kabel los van het kastje en steek hem in een usb-aansluiting van je tv, indien die er een heeft.

Steek het andere einde (de micro-usb kant) van de kabel daarna in de dongle zelf.

Steek de HDMI kabel die aan de Chromecast vast zit vervolgens in een vrijstaande HDMI-ingang van de tv. Voilà, de eerste stap, het installeren van de Chromecast op je tv, is voltooid!

Chromecast aangesloten

Stap 2: Installeer Google Home

Installeer Google Home op een smartphone of tablet. Dit kan zowel op iOS als op Android apparaten. Zorg er tevens voor dat je smartphone of tablet verbonden is met hetzelfde WiFi-netwerk waar je je Chromecast op wilt aansluiten!

Stap 3: Configureer Google Home

Dit is eigenlijk het meest tijdrovende deel. Na dit eenmaal doorlopen te hebben, zit je in no-time te Chromecasten!

Chromecast verbinden met WiFi via Google Home configuratiescherm
 • Als je je eenmaal op het startscherm begeeft, tik je op toevoegen > apparaat instellen > nieuwe apparaten instellen.
 • Daarna kies je welk Google account je wilt linken aan de Chromecast. Als je nog geen Google account hebt, zul je er eerst een moeten aanmaken voordat je verder kunt gaan. Het kan zijn dat je bestaande account al als optie aangegeven staat. Zo niet, dan kun je hem alsnog handmatig toevoegen.
 • Hierna vraagt Google Home je om de app te machtigen om locatieservices te gebruiken en toegang tot je locatie te krijgen.
 • Als je dit eenmaal hebt gedaan, kun je gaan scannen voor je Chromecast! Tik op Volgende om je Chromecast toe te voegen.
 • Tik weer op Volgende als je apparaat is gevonden. We gaan er in dit scenario van uit dat je alleen de Chromecast wil toevoegen en niet nog meer apparaten. Kun je de Chromecast niet vinden? Druk dan op Apparaat staat er niet bij. Vanuit hier helpt de app je verder.

Google Chromecast installeren en configureren

Je bent nu ongeveer halverwege! Hierna moeten de volgende dingen nog gebeuren?

 • Je krijgt uiteindelijk een code te zien op je tv-scherm. Als je de code te zien krijgt, druk je op Ja op je smartphone of tablet.
  • Zie je geen code? Ga dan dichter bij de Chromecast staan en probeer het nog een keer door op Opnieuw proberen > Zoeken naar apparaten te tikken.
 • Hierna volgt een stap om het apparaat te verbeteren. Wederom wordt om toestemming gevraagd – dit keer om data door te sturen naar Google omtrent crashreports en functionaliteit. Hier hoef je niet per se toestemming voor te geven.
 • Het kan zijn dat je hierna je regio moet selecteren. Doe dit en druk hierna op Doorgaan indien van toepassing. Anders kun je gewoon doorlezen.
 • Hierna kom je bij ruimteselectie, ofwel het selecteren van de ruimte waarin de Chromecast gebruikt wordt. Zo weet je waar je straks je video’s of muziek naar gaat casten.
 • Je hebt nu de keuze om een WiFi-verbinding of een ethernetverbinding te maken. Over het algemeen wordt de Chromecast in combinatie met WiFi gebruikt, wat in principe prima werkt. Voor een ethernet verbinding heb je overigens een extra adapter van rond de €20,- nodig. Voor de doeleinden van deze tutorial, gaan we dus uit van een WiFi-verbinding.
  • Nadat je je WiFi-netwerk hebt geselecteerd (of handmatig hebt ingevoerd), kun je ervoor kiezen om het wachtwoord automatisch op te laten halen. Dat gebeurt via je smartphone of tablet. Je kunt het ook handmatig invoeren, waarna je op Verbinden drukt.
  • Je kunt ervoor kiezen om de Chromecast het wachtwoord te laten onthouden of juist niet. Het opslaan zal je in de toekomst in ieder geval veel tijd besparen. Als je dit toch niet wilt, moet je het vinkje bij Dit wifi-netwerk gebruiken om toekomstige apparaten in te stellen weghalen.
Google Chromecast op witte achtergrond
 • Link je Chromecast aan je Google account. Je Chromecast zal je deze gebruiken om services te personaliseren.
 • Ook kun je vanaf nu een e-mail abonnement afsluiten. Tik op Abonneren als je hierin geïnteresseerd bent.
 • Je hebt ook toegang tot het overzichtscherm. Hierin vind je alles wat je hebt ingesteld. Tik hiervoor tweemaal op Doorgaan.
 • Hierna kun je een video bekijken over hoe je moet casten. Dit gaan wij je echter ook hier uitleggen!

Media casten naar je Chromecast

Eindelijk, het is zover! Je kunt je favoriete video’s, series, muziek, enzovoorts op je nieuwe pseudo-smart tv laten afspelen. Je hebt echter verschillende opties wat betreft de bron van deze media: je kunt vanaf je laptop of pc casten, of vanaf je smartphone of tablet.

Casten vanaf je laptop of pc

Google’s producten werken graag samen. Daarom ligt het casten vanuit Google Chrome het meest voor de hand, dus we gaan er van uit dat deze browser hiervoor gebruikt wordt.

Gebruik je een andere browser zoals Firefox? Dan is het mogelijk dat je naar een aparte plug-in of extensie op zoek moet om direct vanuit de browser te kunnen casten.

 • Als je Chrome geopend hebt, druk je rechts bovenin op de drie verticale stipjes (het ‘meer’ menu).
 • Daarna hoef je alleen maar op Casten te drukken en je Chromecast te selecteren (zie de afbeelding rechts).
 • Hierna wordt de inhoud van het hele tabblad dat je open hebt staan gecast. Je kunt er echter ook voor kiezen om je hele bureaublad of een specifiek bestand – zoals een enkel mp3-bestand of een film – te casten.
Chromecast vanaf Chrome
 • Als een tabblad wordt gecast, zul je naast je adresbalk in Chrome een blauw “actieve cast” icoontje zien staan.
 • Je kunt ook vanaf bepaalde videodiensten of websites direct casten, zoals YouTube. Je ziet dan het cast icoontje in de speler of ergens anders op de website staan. Dat is heel handig, want door zulke websites te casten kun je bijvoorbeeld je laptop gewoon sluiten zonder dat de video stopt.

Casten vanaf je smartphone of tablet

Casten vanaf iOS

Je kunt vanaf je iPhone of iPad casten vanuit apps die Chromecast ondersteunen. Hieronder vallen YouTube, Netflix, Spotify en nog een aantal andere bekende apps. Je kunt helaas niet met een directe verbinding buiten deze apps casten vanaf een iOS apparaat.

Casten vanaf Android

Hier ligt het wat anders. Je zult ten eerste je instellingen moeten ingaan, vervolgens op Apps > Google Play services > Machtigingen moeten tikken. Daarna moet je naar de Microfoon-instellingen navigeren, en de toggle ‘aan’ zetten.

Hierna heb je verschillende opties:

 • Je kunt net als op iOS apparaten direct vanuit bepaalde apps casten, zoals YouTube. Zie hiervoor het onderstaande filmpje.
 • Open Google Home en tik op de Chromecast waarnaar je het scherm wilt casten. Tik hierna op Mijn scherm casten > Scherm casten.
 • Om deze verbinding te verbreken, volg je dezelfde stappen als hierboven. Tik op je Chromecast in het scherm, selecteer Mirroring stoppen en je bent klaar.

Conclusie

Het was misschien wat veel leeswerk, maar als je alle stappen gevolgd hebt en je apparatuur geschikt is voor de Chromecast, zou alles het nu moeten doen!

Laat je ons even weten of het je gelukt is? We horen het graag!

Deel dit bericht!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *