De BIOS Updaten is Makkelijker dan Je Denkt

Nikki Veerbeek

Geschreven door: Nikki Veerbeek

Met de opperste concentratie gaat dit zeker lukken.

De BIOS Updaten is Makkelijker dan Je Denkt

Het updaten van het BIOS van je pc of laptop klinkt misschien als een zeer ingewikkeld proces, maar dit valt écht reuze mee. Gereedschap is niet nodig, alleen een scherpe geest! In dit artikel geef ik je de nodige instructies voor een BIOS-update.

Wat is een BIOS?

BIOS staat basic input output system en is een stukje software van het moederbord van je pc. Het beste moederbord zorgt ervoor dat je computer kan opstarten en verzorgt de communicatie tussen het besturingssysteem en de hardware.

Waarom en wanneer update je een BIOS?

Een BIOS wordt nooit automatisch bijgewerkt. Het hoeft ook niet op regelmatige basis te gebeuren. Heb je het gevoel dat je de beste laptop of een goede pc in huis hebt, dan is een update zeker niet noodzakelijk. Updaten is pas wenselijk als je bepaalde problemen ervaart. Dit kan bijvoorbeeld een bug zijn of een compatibiliteitsprobleem.

Dit heb je nodig

Voor het updaten van een BIOS heb je gelukkig niet zoveel nodig:

  • Je pc of laptop. 🖥️
  • Je volledige aandacht. Het updaten van een BIOS is redelijk eenvoudig, maar kan slecht nieuws voor je apparaat betekenen als je het niet goed doet. Voel je dat je vandaag niet de beste focus hebt, stel het dan liever een dagje uit.
  • Iets om te noteren. Dat kan pen en papier zijn, maar de notitie-app in je smartphone voldoet uiteraard ook. ✍️

Verschillen per fabrikant

De precieze stappen van een BIOS zijn per fabrikant anders. Het onderstaande stappenplan legt het in grote lijnen uit, maar wijst je vooral ook naar de fabrikant. Is iets je onduidelijk? Schroom dan niet om contact op te nemen met de fabrikant. Nogmaals: het is écht belangrijk dat je de update correct uitvoert.

windows laptop op tafel

Stap 1: Identificeer de versie van de BIOS

De eerste stap is het identificeren van de BIOS-versie. Klik op Start, ga naar Uitvoeren en typ vervolgens msinfo32 in. Vervolgens opent Windows het Systeeminformatie-venster. Hier vind je de BIOS-versie. Schrijf deze op een papiertje of in je smartphone.

Stap 2: Check waar je moederbord vandaan komt

Heb je een all-in-one pc of een laptop? Dan is het eenvoudig en moet je bij de fabrikant van dit systeem zijn. Check nog wel even welk model je hebt. Hoe meer informatie je hebt, hoe beter. Als je je computer zelf hebt samengesteld, moet je specifiek bij de fabrikant van het moederbord zijn.

Eventueel achterhaal je alle benodigde informatie over het moederbord in het Systeeminformatie-venster (zie stap 1). Schrijf ook deze informatie weer op.

Het is erg belangrijk dat je zeker weet wie de fabrikant is en om welk model het gaat. Als je met de verkeerde informatie verder gaat, kan dit er aan het eind van de streep voor zorgen dat je pc of laptop niet meer werkt. En dan ben je véél verder van huis.

Stap 3: Neem de nodige maatregelen tegen stroomuitval

Stroomuitval vormt het grootste gevaar tijdens het updaten van een BIOS. Gaat het om een laptop, zorg dan dat die opgeladen is én dat de oplader is aangesloten en in het stopcontact zit. Wil je bij een desktop op safe spelen, zorg dan voor een noodstroomvoorziening (ook wel UPS genoemd).

apple macbook oplader op een tafel

Stap 4: Ga naar de website van de fabrikant van je moederbord

Surf naar de website van de fabrikant van je moederbord. Hier gaan we straks ook de update vinden, maar zoek eerst op hoe je een back-up van je BIOS maakt. Better safe than sorry! Voer vervolgens – naar instructies van de fabrikant – de back-up uit.

Stap 5: Vind het update-bestand op de website van de fabrikant

Als je de back-up hebt uitgevoerd, is het tijd voor het echte werk. Gewapend met de juiste BIOS- en moederbord-versie zou je op de website van de fabrikant de betreffende update moeten kunnen vinden.

De update kan bijvoorbeeld onder Downloads, Stuurprogramma's of Drivers staan, maar dit hangt helemaal af van de fabrikant. Biedt de menustructuur geen uitkomst, gebruik dan eerst de zoekfunctie. Als laatste strohalm contacteer je de klantenservice.

Het is absoluut geen overbodige luxe om te checken, dubbelchecken en daarna nóg eens te checken of je de juiste versie te pakken hebt. Het is overigens ook mogelijk dat je al de laatste versie hebt en er geen update beschikbaar is. In dat geval staak je de missie. ✋

Download het bestand alleen via de website van de fabrikant, tenzij die je specifiek ergens anders naartoe verwijst. Het kan een installer zijn, maar ook een .exe-bestand. Meestal is het bestand gezipt en moet je hem eerst uitpakken.

Stap 6: Voer de update uit

Heb je het bestand gelokaliseerd? Mooi! Nu download je het en sla je het op je computer op. Vervolgens dubbelklik je op het bestand en volg je de instructies op je scherm op.

Stap 7: Start je computer opnieuw op

Na het updaten moet je laptop of pc opnieuw opstarten. Dit gebeurt óf automatisch, óf je moet er eerst toestemming voorgeven. Zodra je apparaat weer is opgestart, is de BIOS-update – als het goed is – voltooid. 🎉

Conclusie

Ik hoop dat het gelukt is met het updaten van de BIOS en dat eventuele problemen als sneeuw voor de zon zijn verdwenen. Is het niet gelukt? Dan mag je ons altijd contacteren, maar de fabrikant kan je waarschijnlijk het allerbest uit de brand helpen. Bedankt voor het lezen, en laat het ons hieronder even weten of dit artikel je geholpen heeft!

Was dit artikel behulpzaam?