Een HDD naar SSD Klonen in 5 Eenvoudige Stappen

Julian Koops

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

7 min. leestijd

In een fractie van een seconde!

Een HDD naar SSD Klonen in 5 Eenvoudige Stappen

Een SSD is aanzienlijk sneller dan een HDD. Maar hoe transformeer je die oude, trage HDD in een razendsnelle SSD zonder al je belangrijke gegevens te verliezen? Het antwoord: je HDD naar een SSD klonen, niet transformeren! 🚀

Belangrijkste punten samengevat:

 • Klonen van HDD naar SSD behoudt al je bestanden, instellingen en zelfs je besturingssysteem op je nieuwe schijf, waardoor je na het klonen verder kunt werken zonder iets opnieuw te hoeven installeren of instellen.
 • Een SSD is sneller, betrouwbaarder en duurzamer dan een HDD, wat resulteert in een snellere opstarttijd, snellere laadtijden voor programma's en snellere bestandsoverdrachten.
 • Na het klonen is het belangrijk om je SSD in te stellen als de primaire opstartschijf, zodat je computer opstart vanaf de SSD in plaats van de oude HDD, wat resulteert in een aanzienlijk snellere opstarttijd.

Wat heb je nodig om te beginnen met klonen?

Laten we eerst kijken naar wat je precies nodig hebt om te beginnen met klonen. Allereerst heb je een SSD nodig. Daarnaast heb je ook kloonsoftware nodig om het kloonproces uit te voeren. Tenslotte heb je een SATA-naar-usb-kabel nodig om de SSD aan te sluiten op je computer als het om een externe SSD gaat.

Overzicht van de benodigde hardware en software

Laten we eens in detail kijken naar de benodigde hardware en software:

Hardware/SoftwareFunctieWaar te vinden
SSDOpslagapparaat waar je naartoe kloontComputerwinkels, online
KloonsoftwareIs verantwoordelijk voor het klonen zelfOnline, soms meegeleverd met de SSD
SATA naar usb-kabel [Optioneel]Verbindt een externe SSD met je computerElektronicawinkels, online

1. Bereid je SSD voor op het klonen

Nu je weet wat je nodig hebt, is het tijd om je SSD voor te bereiden op het klonen. Dit proces omvat het aansluiten van de SSD op je computer en het formatteren van de SSD, zodat deze klaar is om de gegevens van je HDD te ontvangen.

Dit is waar dezelfde stappen als het aansluiten van een tweede interne harde schijf om de hoek komt kijken.

Hoe je de SSD aansluit en klaarmaakt voor gebruik

Eerst sluit je de SSD aan op je computer. Als het een 2.5 inch SATA-SSD is, gebruik je hiervoor een SATA-kabel. Gaat het om een M.2-SSD, dan sluit je hem direct aan op de M.2-sleuf op je moederbord.

Zodra je de SSD aansluit, moet je deze formatteren. Dit proces wist alle gegevens op de SSD en maakt deze klaar voor gebruik.

Het formatteren van een SSD is een eenvoudig proces dat meestal kan worden uitgevoerd met behulp van hulpprogramma's die al op je computer zijn geïnstalleerd. Lees hier hoe je dit doet!

2. Installeer het kloonprogramma op je huidige HDD

De eerste stap is het installeren van de juiste kloonsoftware op je huidige HDD. Er zijn tal van opties beschikbaar, maar zorg dat je een betrouwbaar programma kiest dat aansluit bij je specifieke behoeften.

Het installatieproces is meestal eenvoudig: download het installatieprogramma, open het, en volg de instructies op het scherm!

Het is ook belangrijk om de software correct te configureren voor het kloonproces. Dit betekent dat je de bron (je huidige HDD) en het doel (je nieuwe SSD) correct moet instellen. Zorg er ook voor dat je alle partities selecteert die je wilt klonen.

Kies het beste programma om je HDD te klonen

Er zijn verschillende betrouwbare en gebruiksvriendelijke kloonprogramma's beschikbaar. Enkele opties die onder andere TechRadar uitlicht en ik je ook aanraad, zijn:

Elk programma heeft zijn eigen voor- en nadelen. Zo is Clonezilla gratis en krachtig, maar het kan voor beginners wat overweldigend zijn vanwege de vele beschikbare opties en instellingen.

Aan de andere kant: hoewel Acronis True Image gebruiksvriendelijker is, is het geen gratis programma. Overweeg dus of een investering van je geld het extra gebruiksgemak waard is.

3. Start het klonen van je HDD naar je SSD

Nu je de kloonsoftware hebt geïnstalleerd en geconfigureerd, is het tijd om het kloonproces te starten. De meeste programma's bieden stapsgewijze instructies, maar het is belangrijk om voorzichtig te zijn en te zorgen dat je elke stap correct uitvoert.

Je kopieert alle gegevens van je huidige HDD naar je nieuwe SSD bij het klonen. Dit betekent dat je alle bestanden, instellingen en zelfs je besturingssysteem exact kopieert.

Volg deze stappen om het kloonproces te beginnen

Het starten van het kloonproces is een relatief eenvoudige taak, maar het vereist wel wat aandacht. Volg deze stappen om te beginnen:

 1. Start het kloonprogramma.
 2. Selecteer de bron (huidige HDD) en het doel (nieuwe SSD).
 3. Selecteer alle partities die je wilt klonen.
 4. Start het kloonproces en wacht tot je het voltooit.

Tijdens het klonen kunnen foutmeldingen optreden. Problemen met de schijven of met de gegevens die gekloond worden, zijn meestal de oorzaak van deze foutmeldingen. Als je een foutmelding krijgt, probeer dan het kloonproces opnieuw te starten of raadpleeg de helpsectie van het kloonprogramma.

Man werkt aan een harde schijf

4. Controleer of het klonen succesvol is voltooid

Controleer na het klonen of alle gegevens correct zijn gekloond naar de SSD. Dit doe je door de inhoud van de SSD te vergelijken met die van de originele HDD. Als je alles correct hebt gekloond, zijn de twee schijven identiek.

Het kloonprogramma geeft meestal een melding aan bij een succesvol kloonproces. Daarnaast zou je nieuwe SSD nu moeten opstarten en functioneren net als je oude HDD.

Hoe je zeker weet dat al je gegevens correct zijn gekloond

Het controleren van de gegevens op de SSD is een cruciale stap om te bevestigen dat het kloonproces succesvol was. Om dit te doen, kun je de volgende stappen volgen:

 1. Start je computer op vanaf de SSD.
 2. Controleer of alle bestanden en programma's aanwezig en functioneel zijn.
 3. Vergelijk de totale grootte en vrije ruimte van de SSD met die van de HDD.

Als alles overeenkomt, gefeliciteerd! Je hebt met succes je HDD naar een SSD gekloond. Nu is het tijd om je oude HDD veilig te wissen. Hiervoor kun je onze gids over het wissen van een harde schijf raadplegen.

Het is een eenvoudig proces, maar het is belangrijk om het correct te doen om te voorkomen dat oude gegevens kunnen worden hersteld.

5. Maak je SSD de opstartschijf

Een cruciale stap na het klonen van je HDD naar SSD, is het instellen van je nieuwe SSD als de primaire opstartschijf. Dit is van groot belang, omdat je computer dan opstart vanaf de SSD in plaats van de oude HDD. Dit levert je het grote voordeel op dat je systeem aanzienlijk sneller zal opstarten.1Sagib, TechnoStarry (2012) 'Advantages of Using Solid State Drive as Boot Drive'

Stel je SSD in als de primaire opstartschijf

Om je SSD als primaire opstartschijf in te stellen, moet je het BIOS van je computer openen. Dit doe je meestal door tijdens het opstarten van je computer een specifieke toets in te drukken, vaak is dit de 'Del' of 'F2' toets.

Vervolgens zoek je naar de 'boot order' of 'opstartvolgorde' in het BIOS en selecteer je de SSD als eerste. Sla de wijzigingen op, herstart je computer, en je zult zien dat deze voortaan opstart vanaf de SSD. 💾

Controleer of de SSD correct is aangesloten en herkenbaar is in het BIOS als je tegen problemen aanloopt bij het instellen van de SSD als de primaire opstartschijf. Probeer ook eventueel de sata-kabel te verwisselen of te vervangen als je problemen blijft ondervinden.

Problemen oplossen tijdens het klonen van HDD naar SSD

Hoewel het kloonproces over het algemeen vlekkeloos verloopt, kun je soms tegen problemen aanlopen. Je kunt tegen de meest voorkomende problemen aanlopen, zoals foutmeldingen tijdens het klonen, een SSD die niet herkend wordt of problemen met de partitie-indeling.

Veelvoorkomende problemen en hoe je deze oplost

 • Foutmeldingen tijdens het klonen. Dit kan komen door een slechte aansluiting van de SSD op het moederbord of op de eventuele SATA-kabel. Controleer de aansluiting of probeer een andere sata-kabel.
 • SSD niet herkend. Zorg dat je de SSD correct aansluit en dat de SATA-kabel en -poort werken door bijvoorbeeld een andere SSD aan te sluiten op dezelfde poort, en/of door de huidige SSD aan te sluiten op een andere poort.
 • Problemen met de partitie-indeling. Je kunt een programma als 'Disk Management' in Windows gebruiken om de partities op je SSD te beheren en aan te passen.

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Daarom is het aan te raden om altijd een back-up van je data te maken, voordat je begint met klonen.

Geniet van de voordelen van je nieuwe SSD

Nadat je succesvol je HDD naar SSD hebt gekloond en je nieuwe SSD als opstartschijf hebt ingesteld, kan je beginnen met het genieten van de voordelen van je nieuwe SSD.

Je systeem start sneller op, programma's laden vlotter en je data beschermt beter tegen fysieke schade. Wil je meer weten over hoe je windows overzet van HDD naar SSD? Lees dan hier verder.

Wat je kunt verwachten na het succesvol klonen van je HDD naar SSD

Na de upgrade naar een SSD, zul je merken dat je computer aanzienlijk sneller opstart. Er zijn dan ook heel wat voordelen aan het gebruik van een goede SSD, of een extra SSD installeren in plaats van een HDD.

Met het klonen van een harde schijf naar een SSD behoud je al je bestanden, instellingen en zelfs je besturingssysteem, maar wanneer dit allemaal op een snelle SSD staat, werkt alles vele malen sneller dan op een HDD.

Programma's openen bijna ogenblikkelijk en je kunt sneller bestanden kopiëren en overzetten van en naar de SSD. Om je SSD in topconditie te houden, is het echter belangrijk om je schijf niet te vol te laten lopen. Probeer altijd minstens 10% van de totale opslagruimte vrij te houden. 🖥️

Man werkt aan een stuk elektronica

Conclusie

Dat was de reis van de oude vertrouwde HDD naar de verbluffende snelheid van de SSD. Een upgrade die je in staat stelt om je computer sneller te laten draaien, je bestanden sneller te laden en je gegevens veiliger op te slaan. Leun ontspannen achterover en geniet van de voordelen die je nieuwe SSD te biedt. 😎

Toch problemen tijdens het proces? Geen paniek, kijk terug naar de stappen en adviezen in dit artikel. En vergeet niet, in de wereld van de technologie, ben jij de piloot. Neem het roer in handen, experimenteer en leer. Geniet van je nieuwe SSD en houd je ogen open voor de volgende grote sprong in technologie!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen