Wat Is Een VPN Verbinding & Hoe Werkt Het?

Nord VPN

Laten we eerlijk zijn: we Googelen allemaal wel eens iets waarvan we liever niet willen dat dit direct aan onze naam verbonden wordt. Ook zullen de meesten van ons de frustratie wel kennen van een internetpagina die niet beschikbaar is voor onze regio.

Dit zijn slechts twee van vele redenen waarom je wellicht een VPN zou willen gebruiken. Maar wat is een VPN eigenlijk – en hoe werkt het? Da's natuurlijk wel zo handig om te weten!

Nord VPN

Wat is een VPN?

Met een VPN – of Virtual Private Network – kun je een beveiligde verbinding maken met een ander netwerk via het internet. VPNs kunnen worden gebruikt om toegang te krijgen tot websites die beperkt zijn tot bepaalde regio's, om je browsingactiviteiten te beschermen tegen nieuwsgierige blikken op openbare WiFi-netwerken en nog veel meer.

In zeer eenvoudige termen verbindt een VPN je PC, smartphone of tablet met een andere computer (een server genoemd) ergens op het internet. Deze stelt je in staat om op het internet te surfen via de internetverbinding van die andere computer. Dus als die server zich in een ander land bevindt, zal het lijken alsof je uit dat land komt. Zo kun je mogelijk toegang krijgen tot content die je normaal gesproken niet zou kunnen zien.

Tegenwoordig zijn VPNs dan ook echt populair. Maar, fun fact: een VPN was oorspronkelijk echter alleen een manier om zakelijke netwerken veilig met elkaar te verbinden via het internet of om je van thuis uit toegang te geven tot een zakelijk netwerk.

Je kunt tegenwoordig een VPN gebruiken om:

 • Geografische beperkingen op websites te omzeilen.
 • Streaming media zoals Netflix en Hulu te bekijken.
 • Jezelf te beschermen tegen het rondneuzen op onbetrouwbare WiFi-hotspots.
 • Een beetje online anonimiteit te verkrijgen door je ware locatie te verbergen.
 • Jezelf te beschermen tegen registraties op servers terwijl je een torrent download.
 • Op afstand toegang te krijgen tot zakelijke netwerken, zoals hierboven benoemd.

VPNs sturen in wezen al je netwerkverkeer door naar het netwerk waar de voordelen – zoals toegang tot lokale netwerkbronnen op afstand en een gebrek aan internetcensuur – wél beschikbaar zijn. De meeste besturingssystemen hebben overigens inmiddels geïntegreerde VPN-ondersteuning.

Nord VPN

Hoe werkt een VPN?

Een VPN werkt door de internetverbinding van je apparaat te versturen via de privé-server van je gekozen VPN in plaats van via je ISP (internet service provider). Wanneer je gegevens dan naar het internet worden verzonden, zijn ze afkomstig van de VPN in plaats van je computer.

De VPN fungeert als een soort tussenpersoon wanneer je verbinding maakt met het internet, waardoor je IP-adres verbergt en je identiteit beschermt. Bovendien, als je gegevens op de een of andere manier worden onderschept, zullen ze onleesbaar zijn totdat ze hun eindbestemming bereiken.

Een VPN creëert zodoende als het ware een "privé-tunnel" van jouw apparaat naar de eindbestemming van de data en verbergt daarin je vitale gegevens. Dat gebeurt via iets dat bekend staat als encryptie.

Wat is encryptie?

Encryptie is de term die gebruikt wordt om te beschrijven hoe je gegevens privé worden gehouden bij het gebruik van een VPN. Encryptie verbergt informatie op zo'n manier – door het in feite om te zetten in wartaal – dat het niet gelezen kan worden zonder eerst een zeer sterk wachtwoord in te voeren. Dit wachtwoord staat bekend als een sleutel. Deze sleutel breekt in wezen de ingewikkelde code waarin je gegevens zijn omgezet op.

Alleen jouw computer en de VPN-server kennen deze sleutel. Het gebruik van deze sleutel staat bekend als decoderen: het proces om versleutelde informatie weer leesbaar te maken. Een alledaags voorbeeld: wanneer je je creditcardgegevens invoert op een winkelwebsite, wordt die informatie gecodeerd en onleesbaar gemaakt tot het zijn eindbestemming bereikt.

Het encryptieproces

Verschillende VPN-diensten maken gebruik van verschillende soorten encryptieprocessen. Om het eenvoudig te houden, loopt het coderingsproces van een VPN over het algemeen ongeveer zo:

 • Wanneer je verbinding maakt met een VPN, gebeurt dit via een beveiligde tunnel waar je gegevens worden gecodeerd. Dit betekent dat je gegevens worden omgezet in een onleesbare code die zich tussen je computer en de server van het VPN verplaatst.
 • Je apparaat wordt nu gezien als een apparaat dat zich op hetzelfde lokale netwerk bevindt als je VPN. Je IP-adres zal dus eigenlijk het IP-adres zijn van de server van je VPN waarmee je verbonden bent.
 • Je kunt naar believen op het internet surfen in de wetenschap dat het VPN een barrière vormt en je persoonlijke informatie beschermt.
VPN in werking

VPN-protocollen

Hoe effectief deze encryptie van je gegevens is, hangt echter af van het encryptieprotocol van je VPN-provider. Een VPN-protocol is in principe de technologie die je VPN-dienst gebruikt om ervoor te zorgen dat je de snelst en veiligst mogelijke verbinding met het internet krijgt. Een VPN-protocol, dat coderingsstandaarden en overdrachtsprotocollen combineert, bepaalt hoe je gegevens worden verzonden tussen je apparaat en de VPN-server.

De belangrijkste VPN-protocollen die vandaag de dag in gebruik zijn:

 • Point-to-Point Tunneling Protocol (PPTP)

Dit door Microsoft ontwikkelde protocol is een van de oudste protocollen die vandaag de dag op het internet worden gebruikt. Daarom is het alleen echt nuttig als je het op een ouder Windows-besturingssysteem gebruikt. Een VPN die echter alleen deze dienst aanbiedt, valt dan ook niet aan te raden.

 • Layer 2 Tunneling Protocol (L2TP/IPSec)

Dit protocol is een combinatie van het eerder genoemde PPTP en het L2F protocol van het netwerkhardwarebedrijf Cisco Systems. Dit creëert een veiligere datatunnel dan PPTP, maar heeft eigenlijk geen encryptie- of privacy-mogelijkheden. Daarom wordt het vaak gebundeld met IPSec, een beveiligingsprotocol.

 • Secure Socket Tunneling Protocol (SSTP)

Dit wederom door Windows ontwikkelde protocol is het VPN-equivalent van de protocollen die door websites worden gebruikt voor encryptiedoeleinden. Het is een zeer veilig protocol: alleen de twee partijen die betrokken zijn bij de overdracht van gegevens kunnen deze decoderen.

 • Internet Key Exchange, versie 2 (IKEv2)

Een nieuwere, veiligere versie van L2TP, IKEv2, stamt ook uit een samenwerking tussen Microsoft en Cisco. Net als zijn voorganger wordt hij vaak gebundeld met IPSec. Dit protocol is vooral effectief op mobiele apparaten.

 • OpenVPN

OpenVPN is een open source VPN-technologie en wordt algemeen gezien als de beste die er is. Laat je niet afschrikken door de term "open source". Dat betekent alleen maar dat talloze ontwikkelaars de technologie voortdurend verbeteren en dat iedereen het kan gebruiken en aanpassen aan zijn behoeften, of dat nu individuen of bedrijven zijn.

De effectiviteit ervan is al vele jaren op de proef gesteld door middel van spraakmakende audits. OpenVPN is een van de meest populaire protocollen en wordt beschouwd als de meest veilige, die dezelfde bescherming biedt als de eerder genoemde protocollen – maar dan op nog grotere schaal.

Nord VPN

Soorten VPNs

Veel VPNs werken direct met de instellingen van een besturingssysteem – zoals Windows, MacOS, iOS of Android – zodat elke app die verbinding maakt met het internet – zoals browsers, bancaire of sociale media-apps – beschermd is.

 • Standalone VPN-diensten

Dit is het VPN dat het meest gebruikt wordt door particulieren en kleine bedrijven. Het maakt gebruik van een applicatie die een versleutelde verbinding maakt met het privé-netwerk. Deze verbinding kun je vervolgens gebruiken om verbinding te maken met het internet in het algemeen, al dan niet via een browser, een app, enzovoorts. Zolang deze applicatie loopt, zullen alle verbindingen via de VPN-verbinding lopen.

 • Browser add-ons of extensies

Sommige VPNs werken als een browser add-on. Er is een overvloed aan add-ons die je kunt installeren in browsers zoals Google Chrome of Firefox, terwijl Opera wordt geleverd met een vooraf ingebouwde VPN. Het nadeel hiervan is dat je gegevens alleen worden beschermd als je specifiek die browser gebruikt. Andere apps worden niet beschermd. Bovendien zijn browser VPNs meestal iets kwetsbaarder en kunnen er IP-lekken optreden.

Als je besluit om te kiezen voor een browser add-on of extensie, is het het beste om eentje van een gerenommeerd bedrijf te nemen die ook andere VPN-diensten aanbiedt. Er zijn een heleboel louche browser add-ons. Voorkomt dat een scammende data oogster jouw gegevens in handen krijgt door eerst reviews te lezen. Lees ook altijd de kleine lettertjes van de servicevoorwaarden.

 • Router VPN

Een andere manier om een VPN te implementeren is via een VPN-enabled router. Dit is ideaal als je meerdere apparaten hebt die je wilt beschermen, omdat het elk apparaat dat op de router is aangesloten zal beschermen. Daardoor hoef je de VPN niet individueel te installeren. Bovendien hoef je je maar één keer aan te melden; je router zal daarna altijd verbonden zijn met je VPN.

Het aansluiten van je router op een VPN is niet zo moeilijk als je misschien denkt. Allereerst moet je je aanmelden voor een VPN-dienst; daarna heb je een router nodig. De meest handige soort router hiervoor is een die is ontworpen om direct VPNs te ondersteunen zodat je alleen de VPN-details hoeft in te voeren zonder technische trucjes uit te moeten voeren. Deze routers kunnen iets duurder zijn dan gewone routers, maar het gemak is de moeite waard.

 • Zakelijke VPN

Organisaties gebruiken vaak een VPN met remote access​​​​ voor medewerkers die op afstand werken. Via deze VPN kunnen medewerkers veilig toegang krijgen tot het privé-intranet van het bedrijf, vaak met behulp van een wachtwoord en een app. Dit is een op maat gemaakte oplossing die een gepersonaliseerde ontwikkeling en zware IT-resources vereist.

Is de ene VPN beter dan de ander?

Absoluut! Om de beste resultaten te behalen, zul je ook de beste VPN moeten gebruiken. Let vooral op bij het gebruik van gratis VPNs. Deze zijn om verschillende redenen minder efficiënt. Daar komen we hieronder op terug.

Gratis VPN versus betaalde VPN

Of je voor een gratis VPN of betaalde VPN moet gaan, is geheel afhankelijk van je behoeften. Hoeveel waarde hecht je aan de x-aantal euro's die een betaalde VPN kost per maand? Hoeveel waarde hecht je aan daadwerkelijke privacy? Laten we het eens hebben over een paar elementen waarop gratis en betaalde VPNs onderling met elkaar verschillen.

 • Prijs​​​​

Een gratis VPN is gratis. Dat moet dus beter zijn dan betalen voor een VPN-dienst. Nou, niet bepaald. Wat een gratis VPN betreft: je krijgt waar je voor betaalt. Een gratis VPN-dienst moet de onkosten compenseren en dit wordt gedaan door logboeken bij te houden, je activiteit te controleren en je browsingactiviteiten en gegevens te verkopen aan derden voor marketingdoeleinden. Wanneer je een gratis VPN gebruikt, wordt jij het product.

Een gerenommeerde betaalde VPN houdt geen logboeken bij, controleert je activiteit niet en verkoopt je browsingactiviteiten en gegevens niet aan derden.

 • Anonimiteit

Het fijne van een gratis VPN is dat je je niet hoeft aan te melden of een vorm van betaling hoeft te kiezen. Zelfs als een gratis VPN je om details vraagt, kun je meestal nepinformatie gebruiken. In ruil daarvoor wordt jij zelf echter het product.

Het nadeel van veel betaalde VPN-diensten is dan ook dat je je moet aanmelden met je echte informatie en een vorm van betaling zoals een creditcard. Gelukkig kun je met sommige betaalde VPN-diensten anonieme betalingsmethoden zoals cadeaubonnen en cryptocurrencies gebruiken.

 • Privacy​​​​

Het laatste wat je wilt is dat een gratis VPN-dienst je browsingactiviteiten registreert, maar dat is wat een gratis VPN doet. Ze houden bij wat je online doet. Ze registreren de sites die je bezoekt, de dingen die je zoekt, de apps die je gebruikt en andere surfgegevens om ze te verkopen. Bovendien, als je in juridische problemen komt, kun je van een gratis VPN-dienst verwachten dat ze je informatie overhandigen aan de instantie die deze wellicht opvraagt.

De meeste betaalde VPN-diensten controleren of loggen de activiteiten van de gebruiker niet. Je betaalt voor hun diensten, dus er is geen reden voor hen om jouw informatie door te verkopen.

Internetten op smartphone
 • Protocollen​​​​

De meeste gratis VPN-diensten gebruiken alleen PPTP. Gerenommeerde betaalde VPN-diensten geven je echter de mogelijkheid om te kiezen tussen PPTP, L2TP/IPSec, SSTP en OpenVPN protocollen. Lees de sectie over protocollen nog eens als je niet meer weet wat deze afkortingen inhouden!

 • Snelheid​​​​

Een gratis VPN-dienst kan je verbindingssnelheid op verschillende manieren vertragen:

– Overbevolking
– Gebrek aan bandbreedte
– Onstabiele verbindingen
– Injecteren van scripts op uw computer om advertenties te tonen

Al deze factoren kunnen de oorzaak zijn van het vertragen van je verbindingssnelheid. Betaalde VPN-diensten investeren in bandbreedte en servers die overbevolking en een gebrek aan bandbreedte kunnen verhelpen of voorkomen. Bovendien zal een betaalde VPN-dienst geen scripts op je computer injecteren om je advertenties te tonen.

 • Ondersteuning

Wanneer je voor een VPN-dienst betaalt, kun je verwachten dat iemand je ingestuurde vragen of opmerkingen en mails beantwoordt en de telefoon opneemt als je belt. Hetzelfde kan niet gezegd worden van een gratis VPN-dienst.

Kortom: een gratis VPN werkt dus wel, maar kent een aantal belangrijke nadelen waar je rekening mee moet houden.

TOR browser

Wellicht heb je ook wel eens van Tor gehoord. Tor staat voor The Onion Router. Dit is een aparte browser die er nog een schepje bovenop doet wat betreft privacy. Tor is een internetnetwerkprotocol dat ontworpen is om de gegevens die over het netwerk worden doorgegeven volledig te anonimiseren.

Het gebruik van Tors software maakt het moeilijk, zo niet onmogelijk, om je webmail, zoekgeschiedenis, sociale media berichten of andere online activiteiten te zien. Ze zullen ook niet in staat zijn om te vertellen in welk land je bent door je IP-adres te analyseren. Dat kan erg nuttig zijn voor journalisten, activisten, zakenmensen en meer.

Wanneer je Tor gebruikt, zullen online dataverzamelaars zoals Google Ads en de weinig bekende maar krachtige aggregator Acxiom niet in staat zijn om internetverkeersanalyses uit te voeren en gegevens te verzamelen over je internetgebruik. In principe zullen zelfs inlichtingendiensten zoals de AIVD je ook niet kunnen observeren.

Wil je meer weten over Tor? Bijvoorbeeld hoe het werkt, voor welk gebruik het echt geschikt is, enzovoorts? Laat het ons dan even weten in een reactie!

Onion browser

Conclusie


VPNs zijn dus uitermate geschikt om je internetactiviteit te maskeren en toegang te krijgen tot content die zonder VPN niet voor jou beschikbaar is. Hopelijk is de basis van hoe dit mogelijk is, je duidelijk geworden! Laat je het ons even weten?!

Deel dit bericht!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *