De Snelste Prints met de Beste Wifi-Printer
Kus je usb-kabel vaarwel; wifi is de toekomst, ook voor printers.
Je kent het vast wel: je zit een beetje te browsen op je laptop, tablet of smartphone en je wilt bijvoorbeeld een ticket of foto printen. Het heeft geen haast, dus je hebt eigenlijk geen zin om ervoor op te staan en direct naar de printer te lopen. Dan heb je de beste wifi-printer nodig!
Inhoudsopgave
- De 5 beste wifi-printers in een oogopslag
- Wat is een wifi-printer?
- De beste wifi-printer, gedetailleerd.
- #1 HP PageWide Pro 477dwDé beste wifi-printer van 2024
- #2 HP ENVY Inspire 7924e All-in-OneBeste koop wifi-printer van 2024
- #3 Epson Expression Premium XP-6100Beste kleine wifi-printer
- #4 Epson EcoTank ET-2750Beste wifi-printer voor thuis
- #5 Canon Pixma TS5150Beste goedkope wifi-printer
Natuurlijk is een apparaat als de HP PageWide Pro 477 ook handig voor allerlei andere toepassingen, zoals op een kantoor waar meerdere mensen werken.
We snappen dat verschillende mensen verschillende behoeften hebben – dus dit artikel wijst je de weg richting de beste wifi-printer voor jou.
#1 HP PageWide Pro 477dw
Beste wifi-printer van 2024
Onze score: 9,4
Dit is de alleskunner onder de wifi-printers. Alles wat je naar dit apparaat gooit, wordt tot in de details prachtig uitgevoerd. Is budget dus geen aandachtspunt, zoek dan niet verder!
Type printer: All-in-one
Printtechnologie: Inkjet
Cartridges: 4
Max. printsnelheid: 40 ppm
Max. resolutie (breedte): 1200 dpi
Max. geluidsniveau: 56 dB
#2 HP ENVY Inspire 7924e All-in-One
Beste koop wifi-printer van 2024
Onze score: 8,7
Voor een hele vriendelijke prijs, krijg je een wifi-printer die zelfs uitermate geschikt is voor het printen van foto's. De prijs-kwaliteitverhouding van dit model is dan ook bewonderenswaardig!
Type printer: All-in-one
Printtechnologie: Inkjet
Cartridges: 2
Max. printsnelheid: 15 ppm
Max. resolutie (breedte): 1200 dpi
Max. geluidsniveau: 52 dB
De 5 beste wifi-printers in een oogopslag
- HP PageWide Pro 477dw - Dit is een van de titanen onder de wifi-printers. Er is niks dat dit apparaat niet aankan, maar dat valt ook af te lezen aan de prijs!
- HP ENVY Inspire 7924e All-in-One - Dit model is geschikt voor degenen die de meeste bang for the buck zoeken. Veel voor weinig is dan ook precies wat je hier krijgt!
- Epson Expression Premium XP-6100 - Heb je maar een kleine werkruimte? Dan zoek je naar een model dat past binnen de beschikbare ruimte – zoals dit model van Epson!
- Epson EcoTank ET-2750 - Voor de thuisgebruikers die graag een cent of twee besparen op de inkt van hun printer, heeft Epson hun EcoTank-lijn uitgebracht.
- Canon Pixma TS5150 - Voor de koopjesjager heeft Canon dit model uitgebracht. Je krijgt veel voor weinig, maar een ware weelde aan functies hoort niet bij dit prijspunt.
Wat is een wifi-printer?
Een draadloze printer gebruikt een draadloze netwerkverbinding (zonder een printserver nodig te hebben) om vanaf verschillende apparaten te printen. Hierdoor sturen gebruikers vanaf computers, smartphones en tablets documenten naar de printer zonder dat ze deze vooraf via een kabel aan te sluiten om de bestanden uit te wisselen.
De beste wifi-printer, gedetailleerd.
#1 HP PageWide Pro 477dw
Dé beste wifi-printer van 2024
Type printer: All-in-one
Printtechnologie: Inkjet
Max. printsnelheid: 40 ppm
Max. resolutie (breedte): 1200 dpi
Cartridges: 4
Max. geluidsniveau: 56 dB
Met dimensies van 46,7 × 53 × 40,7 centimeter (H × B × D) en een gewicht van rond de 22 kilogram, is de PageWide Pro net teveel voor één (gemiddeld gespierde...) persoon om uit de doos te trekken.
De papiercapaciteit van deze grote jongen bedraagt 550 vellen tot A4-formaat, verdeeld over een papierlade voor 500 vellen en een multifunctionele lade voor nog eens 50 vellen. Als dat nog niet genoeg is, kun je tegen een meerprijs een lade voor nog eens 500 vellen toevoegen, tot maximaal 1.050 vellen.
Hij heeft een maximale maandelijkse duty cycle van 50.000 pagina's per maand en een aanbevolen duty cycle van maximaal 4.500 pagina's per maand.
Bovenop de 477dw staan een flatbedscanner van A4-formaat en een enkelzijdige automatic document feeder (ADF) voor het kopiëren of scannen van dubbelzijdige documenten met meerdere pagina's.
Als een enkelvoudig apparaat bevat het twee scanmechanismen voor het gelijktijdig vastleggen van beide zijden van de pagina, wat veel sneller is dan de verouderde eenzijdige scanmethode.
Wat betreft connectiviteit kies je uit wifi (waaronder Apple AirPrint, Google Cloud Print en ePrint), ethernet en usb. Wireless direct, HP's versie van Wi-Fi Direct, stelt je in staat je mobiele apparaat en de printer te verbinden zonder dat je op een netwerk bent aangesloten.
Near-field communication (NFC) stelt je tevens in staat om af te drukken door je mobiele apparaat op een hotspot in de rechterbenedenhoek van het 4,3-inch bedieningspaneel met aanraakscherm te plaatsen. Daarnaast bieden HP's PCL6- en PCL5-stuurprogramma's en Adobe PostScript-emulatie een breed scala aan ondersteuning voor desktop publishing en grafische ontwerpprocessen.
Wat maakt dat PageWide Pro modellen zoals de 477dw zich gedragen als laserprinters, is de PageWide-printkop. In tegenstelling tot conventionele inkjetprintkoppen die heen en weer zoemen over de pagina terwijl ze inkt spuiten, is de PageWide-printkop is een vaste reeks van inktsproeiers die de pagina geheel overspant.
Net als laserprinters slaan PageWide-printers het beeld van de hele pagina in het geheugen op voordat het onder de PageWide-printkoppen passeert in één vloeiende beweging.
Niet alleen is PageWide sneller dan conventionele inkjettechnologie, maar de spuitdoppen zelf zijn kleiner en staan dichter bij elkaar, waardoor een superieure kwaliteit ontstaat.
Bovendien verbruiken inkjetprinters als geheel aanzienlijk minder energie dan hun lasertegenhangers.
Bij het afdrukken van eeneenvoudig geformatteerde Microsoft Word tekstbestand, draait de 477dw op 42 pagina's per minuut (ppm), ofwel 2 pagina's sneller dan op papier staat... pun intended.
De meeste printers vertragen aanzienlijk bij het afdrukken van afbeeldingen of andere beeld-zware inhoud, zo ook de 477dw – tot ongeveer 14,3 ppm. Enkel de beste laserprinter print tussen 19 ppm en 22 ppm onder deze omstandigheden.
De afdrukkwaliteit van de 477dw is zeer goed. De tekst komt er helder uit en goed gevormd tot een lettergrootte van ongeveer 4 punten, wat prima is voor een inkjet.
De illustraties zijn nauwkeurig gekleurd en vertonen weinig gebreken, hoewel enkele imperfecties, zoals kleine witte horizontale strepen over delen van de pagina op één grafiek, wel zichtbaar waren. Dit zijn echter de types gebreken waar je echt naar moet zoeken om ze te zien.
Ook de foto's zien er redelijk uit, maar meer niet. Net als bij laserprinters kun je helaas geen randloze afbeeldingen afdrukken: alle pagina's moeten ongeveer een marge van ± 1cm hebben.
De meeste andere inkjets kunnen randloze afbeeldingen en pagina's afdrukken, een ontwerpkenmerk dat bekend staat als "bleeds". Sommige documenten, en vooral foto's, zien er beter uit met bleeds.
Verder was de fotokwaliteit beter dan wat je krijgt van de meeste kleurenlaserprinters. De scan- en kopieerkwaliteit was ook beter dan gemiddeld, maar je kunt het beste printpapier dat een of twee niveau's boven het alledaagse kopieerpapier staat gebruiken.
Sommige pagina's kwamen een beetje vochtig uit de printer, waardoor ze langer moesten drogen. Al dit bovenstaande in gedachten houdende ben ik toch van mening dat dit dé beste wifi-printer is.
Wat we goed vinden:
- Dit apparaat heeft een zeer indrukwekkende maximale afdruksnelheid, mede dankzij aanwezigheid van ADF
- De afdrukkwaliteit van teksten en grafieken was tevens subliem
- Je krijgt toegang tot een weelde aan connectiviteitsopties, inclusief NFC
Wat we minder goed vinden:
- Hij is niet van een bescheiden formaat
- Hij is niet echt geschikt voor het printen van afbeeldingen
#2 HP ENVY Inspire 7924e All-in-One
Beste koop wifi-printer van 2024
Type printer: All-in-one
Printtechnologie: Inkjet
Max. printsnelheid: 15 ppm
Max. resolutie (breedte): 1200 dpi
Cartridges: 2
Max. geluidsniveau: 52 dB
Dit is een keurig ontworpen printer die erin slaagt om een indrukwekkende set functies in een compact chassis van slechts 23,4 × 46 × 38,3 cm (H × B × D) te persen. Naast de print-, scan- en faxfuncties, bevat de Envy Inspire ook een papierlade van 125 vellen en een uitvoerlade van 25 vellen, samen met een tweede invoerlade waarin 15 vellen fotopapier passen.
Verder ondersteunt het hele assortiment Envy inspire printers dubbelzijdig printen, zodat ze een grote verscheidenheid aan documenten kunnen verwerken, evenals Instagramselfies. 🤳
Dit doe je via usb- en wifi-connectiviteit met ondersteuning voor Apple's AirPrint voor iOS-apparaten, terwijl Android-gebruikers de ePrint-app van HP krijgen voor hun telefoons en tablets.
Bij het printen op gewoon kantoorpapier haalt de 7924e volgens HP snelheden van 15 ppm voor zwart-wit en 10 ppm voor kleurenafbeeldingen, terwijl glanzende ansichtkaarten elk ongeveer 40 seconden duren.
De printer haalt in wezen een snelheid van 13,5 ppm voor zwart-wit en 7 ppm voor kleur op normaal papier, wat zeer gangbaar is voor een alledaagse thuisprinter. De kwaliteit van de tekst en afbeeldingen is ook prima, dus de 7924e is zeker in staat om een breed scala aan documenten thuis of in een klein kantoor te verwerken.
De foto-output geeft echter gemengde resultaten. De afdruksnelheid van 45 seconden voor onze ansichtkaarten is vrij goed, maar – ondanks HP's nadruk op het afdrukken van foto's – worden de vier standaard cyaan, magenta, gele en zwarte inkten gebruikt voor het afdrukken. Er zijn geen aparte foto-inkten voor deze printer.
Onze ansichtkaartenprints zagen er ook wel goed uit op glanzend papier, hoewel het contrast soms wat zwaar was. Deze kon kwalitatief dan ook niet tippen aan meer gespecialiseerde goede fotoprinters die vijf of zelfs zes inkten gebruiken om de huidskleur en andere subtiele gegradueerde kleuren te verbeteren.
Hij is prima voor het afdrukken van selfies en vakantiefoto's, maar enthousiaste fotografen die echt hoogwaardige portretten of landschapsfotografie willen afdrukken, willen waarschijnlijk verder zoeken.
Wat betreft de gebruikskosten: dit is waar het een beetje ingewikkeld wordt.
De 7924e doet namelijk erg zijn best om je te in de richting van HP's Instant Ink-abonnement te sturen in plaats van je vervangende cartridges te laten kopen als en wanneer je ze nodig hebt.
De cartridges die worden meegeleverd met de printer leiden tot een ongunstige prijs-kwaliteitverhouding. De zwarte inktpatronen kosten €23 en gaan slechts 200 pagina's mee. Dat komt neer op een pijnlijke 11,5 cent per pagina voor zwart-wit prints.
Het printen in kleur is net zo prijsongunstig met de standaard driekleurige cartridges van €28 met slechts 165 pagina's bereik, oftewel bijna 17 cent per pagina.
De prijs per pagina, voor zowel kleur- als zwart-witprints, is wel aanzienlijk lager bij de aanschaf van de xl-inktpatronen. De zwarte xl-inktpatronen kosten € 42 en gaan 600 pagina's mee (€ 0,07 per pagina). En de kleur xl-patronen kosten € 46 en gaan 415 pagina's mee (€ 0,11 per pagina).
Het is ook vervelend om alle drie de gekleurde inkten – cyaan, magenta en geel – in één enkele 'driekleurige' cartridge te zien. Dat betekent namelijk dat je de hele cartridge moet vervangen, zelfs als er maar één inktsoort op is.
Het goedkoopste HP Instant Ink-abonnement – afgezien van het 15 pagina's omvattende gratis abonnement – kost € 0,99 per maand en biedt je de mogelijkheid om 10 pagina's af te drukken, wat neerkomt op een vast tarief van € 0,10 per pagina, ongeacht of je zwart-wit of in kleur print. Ook hier geldt: hoe meer inkt je afneemt, des te gunstiger de prijs.
De overige abonnementen kosten € 3,99 per maand voor 50 pagina's (€ 0,08 per pagina), €5,99 per maand voor 100 pagina's (€ 0,06 per pagina), €11,99 voor 300 pagina's per maand (€ 0,04 per pagina) en €24,99 per maand voor 700 pagina's (€ 0,04 per pagina).
Deze prijzen zijn een stuk beter voor kleuren- en fotoprints, maar nog steeds relatief hoog voor eenvoudige zwart-wit- en tekstdocumenten.
Wat we goed vinden:
- De printkwaliteit van zowel tekst als afbeeldingen is dik in orde voor gemiddelde thuisgebruikers
- Niet de snelste printer, maar snel genoeg voor thuisprints
- HP abonnementsservice leidt tot relatief hoge prijzen per pagina
Wat we minder goed vinden:
- De kosten van het printen zelf lopen zonder abonnement snel op
- De foto's waren van gemengde kwaliteit
#3 Epson Expression Premium XP-6100
Beste kleine wifi-printer
Type printer: All-in-one
Printtechnologie: Inkjet
Max. printsnelheid: 10 ppm
Max. resolutie (breedte): 5760 dpi
Cartridges: 4
Max. geluidsniveau: 33 dB
Deze printer heeft een afmeting van 14,2 × 34,9 × 34 cm (H × B × D) en combineert een non-touch kleurenscherm met een kleine groep knoppen.
De relatief geringe breedte wordt bereikt door de vijf inktreservoirs achter elkaar te monteren in plaats van naast elkaar. Het systeem van Epson combineert een op pigment-gebaseerde zwarte inkt voor normaal papier met een op-verf-gebaseerde zwarte inkt voor fotopapier. Voor beide wordt cyaan, magenta en geel op basis van verf gebruikt.
In de bodem bevinden zich twee laden voor maximaal 100 pagina’s A4 en 20 vellen 15 x 10 cm of 13 × 18 cm fotopapier. Dit model heeft helaas geen ADF, waardoor je bij het scannen het papier handmatig moet invoeren.
De connectiviteitsopties van de XP-6100 zijn meer dan voldoende voor een all-in-one (AIO) systeem voor thuisgebruik. Standaard interfaces zijn onder andere verbinding met een enkele pc via usb 2.0, wifi, en het populaire peer-to-peer netwerk protocol, Wi-Fi Direct.
Andere fysieke verbindingen omvatten een usb-aansluiting voor het afdrukken van en scannen naar usb-sticks en PictBridge-conforme digitale camera’s, evenals een ingang voor het afdrukken van foto’s van verschillende formaten SD-kaarten.
Zoals steeds meer printers van consumentenklasse tegenwoordig, ondersteunt de XP-6100 ook slimme stemactivering via Amazon Alexa, Google Assistant en standaard IFTTT (If This Then That)-scripting.
Mobiele connectiviteitsopties van derden zijn onder meer Apple AirPrint, Google Cloud Print en Epson’s Easy Photo Scan. Epson biedt ook een handvol Android- en iOS-hulpprogramma’s genaamd Epson Connect. In die suite zijn onder andere Epson Email Print, Epson Remote Print, Epson Remote Print inbegrepen.
Bij de eerste test, het afdrukken van 12 tekstpagina's, haalt de XP-6100 een gemiddelde score van 15,7 ppm. Het afdrukken van een reeks kleurrijke en complexe Adobe Acrobat-documenten, Excel-spreadsheets en PowerPoint-brochures met geïntegreerde business graphics volgt.
Na het combineren en het gemiddelde te hebben genomen van deze resultaten met de resultaten van het afdrukken van het 12-pagina tekstdocument van de vorige test, kwam hij uit op een score van 6,6 ppm voor het afdrukken van de volledige suite van testdocumenten.
Wat foto’s betreft: de meeste fotoprinters van consumentenkwaliteit hebben een voordeel ten opzichte van typische inkjet printers in die zin dat de eerste meestal meer dan de standaard vier proceskleuren (cyaan, magenta, geel en zwart) inktpatronen gebruiken.
De XP-6100 wordt bijvoorbeeld geleverd met een extra zogeheten Photo Black-inkt, die volgens Epson zwarte gebieden in foto’s verbetert en verdiept. De XP-6100 produceert zodoende briljant gekleurde, zeer gedetailleerde foto’s.
Hij weet ook grafieken, tabellen en andere bedrijfsgrafieken goed te reproduceren met nauwelijks merkbare strepen of banding, met stevige vullingen en kleurverlopen die gelijkmatig overvloeien van de ene tint of kleur naar de volgende.
Ik kan dan ook niet klagen over de foto- of grafische uitvoer van de XP-6100, noch teleurgesteld zijn over de tekstuitvoer. Over het geheel genomen is het geen zakelijke printer, maar de afdrukkwaliteit is op zich goed genoeg voor de meeste zakelijke toepassingen.
De meeste fotoprinters van consumentenkwaliteit – met name die met 5 of 6 inktpatronen – kennen gebruikskosten van bijna 5 cent per zwart-witpagina en 20 cent per kleurenpagina, wat precies overeenkomt met wat het gebruik van de XP-6100 kost.
Als je slechts een paar honderd pagina’s per maand afdrukt, zijn deze gebruikskosten hoogstwaarschijnlijk acceptabel, of op zijn minst redelijk. Hoe meer je echter print, hoe meer het gebruik van de printer uiteraard kost.
Wat we goed vinden:
- Deze printer biedt meer dan genoeg connectiviteitsopties
- De kwaliteit van zowel tekst als foto's is uitmuntend
- Hij is erg gunstig geprijsd voor hetgeen dat je krijgt
Wat we minder goed vinden:
- ADF was de kers bovenop deze mooie taart geweest
#4 Epson EcoTank ET-2750
Beste wifi-printer voor thuis
Type printer: All-in-one
Printtechnologie: Inkjet
Max. printsnelheid: 10,5 ppm
Max. resolutie (breedte): 5760 dpi
Cartridges: 4
Max. geluidsniveau: 56 dB
Met een afmeting van 18,7 × 37,5 × 34,7 cm (H × B × D) wanneer hij geopend is en met een gewicht van 5,5 kilogram is de ET-2750 licht en compact. Hij zou dan ook gemakkelijk op het gemiddelde bureau moeten passen. 🖨
De papierverwerking bestaat uit een lade van 100 vellen die van achteren naar boven uitsteekt. De afgedrukte pagina's komen terecht in een lade waar 30 vellen in passen.
Hij is helaas niet in staat tot het automatisch afdrukken van dubbelzijdige pagina's en heeft ook geen ADF om documenten automatisch mee te laten scannen.
De connectiviteitsopties bestaan uit wifi en usb, maar ook uit ondersteuning voor mobiele apparaten via Wi-Fi Direct, AirPrint, Google Cloud Print, Mopria, Epson Connect en Epson iPrint. Je print ook vanaf verschillende maten SD-kaarten via een sleuf aan de linkerkant van de uitvoerlade.
Verder bevat hij een bedieningspaneel dat bestaat uit een 1,5-inch kleuren lcd-scherm dat je navigeert met de pijltjestoetsen en een OK-knop in combinatie met touchscreen. De enige andere knoppen op het paneel zijn Home, Back, Power, Start (voor kopiëren en scannen) en Cancel.
De softwarebundel is beperkt tot de stuurprogramma's, de bijbehorende hulpprogramma's en Epson Scan 2, welke uiteraard een interface biedt voor de bediening van de scanner. Epson Scan is een nuttig hulpprogramma waarmee je een interface-modus kiest- normaal of geavanceerd – in overeenstemming met je niveau van scanervaring.
Het duurde echter ruim 20 tot 30 minuten tot het systeem zichzelf met inkt had gevuld en de installatiesoftware stond me niet toe om de printer aan te sluiten totdat de initialisatie voltooid was.
Epson waardeert de ET-2750 op 10,5 ppm voor zwart-witpagina's en 5 ppm voor kleurenpagina's. Hij is dus niet bepaald een snelheidsduivel. Op het zwart-wit gedeelte van onze tests, een eenvoudig geformatteerd Word-document, kwam de ET-2750 met 8,7 ppm in de buurt van zijn beoordeling.
Bij het combineren van de resultaten van de bovenstaande tekstdocumententest met de resultaten van het afdrukken van kleur- en beeld-zware Acrobat-, Excel- en PowerPoint-documenten, daalt de score van de ET-2750 (zoals bij haast elke printer).
In dit geval zakt hij tot de aangegeven 5 ppm. Oftewel: hij daalt met ongeveer de helft. Tekstkwaliteit op standaardformaat (10 tot 12 punten) zag er verder goed uit.
Kleinere lettertypen lijken hier en daar een beetje misvormd, maar bij lange na niet genoeg om ze onleesbaar te maken. PowerPoint hand-outs en Excel-diagrammen zijn van verrassend goede kwaliteit – zonder de banden die we zien in donkere vullingen en kleurverlopen van sommige andere inkjetmodellen.
De foto's die we bij de standaardinstelling op papier van goede kwaliteit hebben afgedrukt zagen er goed uit. Toen ik de kwaliteitsinstelling echter op 'hoog' zette en de testfoto's op het premium fotopapier van Epson printte, waren de resultaten uitzonderlijk. Wel duurde het een tijdje: ongeveer een minuutje voor 10 × 15 cm foto's en enkele minuten voor grotere foto's.
Het nadeel aan dit alles is desalniettemin dat ET-2750 (net als zijn voorganger) geen foto's en documenten zonder witrand kan afdrukken. Als een gebrek aan functies de achilleshiel van de ET-2750 is, zijn de afdrukkwaliteit en gebruikskosten echter de winnende eigenschappen van de ET-2750.
Hij wordt geleverd met voldoende inkt om tot 6.500 pagina's in zwart-wit of 4.000 pagina's in kleur af te drukken (ook voor kleurenprints wordt zwarte inkt gebruikt). Vervolgens zouden de volgende inktflessen tot 7.500 zwarte pagina's en 6.000 kleurenprints moeten opleveren.
De eerste flacons leveren aanzienlijk minder op vanwege de grote hoeveelheid inkt die nodig is om de printer de eerste keer helemaal te vullen. Zowel zwart-witpagina's als kleurenpagina's kosten minder dan 1 cent per pagina – respectievelijk 0,5 cent en 0,7 cent.
Wat we goed vinden:
- Printkwaliteit is erg mooi, vooral van de foto's
- Printkosten liggen erg laag dankzij het gebruik van hervulbare flacons
Wat we minder goed vinden:
- De softwarebundel biedt niet erg veel meerwaarde
- Geen ADF, wat voor deze prijs wel had gemogen
#5 Canon Pixma TS5150
Beste goedkope wifi-printer
Type printer: All-in-one
Printtechnologie: Inkjet
Max. printsnelheid: 6,8 ppm
Max. resolutie (breedte): 4800 dpi
Cartridges: 2
Max. geluidsniveau: 43,5 dB
Canon's Pixma TS5150 is een budget-inkjet multifunctionele printer voor mensen die niet zo vaak printen. Hij is lekker klein met een formaat van 14,7 × 42,5 × 31,5 cm (H × B × D), weegt slechts 6,5 kilogram en is verkrijgbaar in zwart of wit.
Hij is dan ook ongeveer zo kort door de bocht als je zou verwachten voor zijn vraagprijs van onder de € 90. Wel biedt hij de belangrijkste opties wat betreft connectiviteit: wifi – zo ook Google Cloud Print en Apple AirPrint – een 1 usb-aansluiting en als enige in de lijst ook Bluetooth.
Aan de achterkant is er een eenvoudige papierlade met een capaciteit van 100 vellen en aan de voorkant is er een uitvoer van 50 vellen die alles indrukwekkend netjes hield tijdens het printen. Wanneer deze niet in gebruik is, klapt de achterste lade dicht om als deksel te dienen.
Canon heeft meer niet meer knoppen dan nodig geplaatst: je krijgt de gebruikelijke taakannulering en zwart-wit en kleurenpagina startknoppen.
Dankzij dit alles is het een eenvoudige printer om te installeren. Het installatieprogramma van Canon kan de printer meestal draadloos detecteren zonder enige configuratie van de gebruiker.
Als dit nou niet lukt, kun je altijd terugvallen op een tijdelijke usb-verbinding om draadloze toegang in te stellen. In tegenstelling tot duurdere Pixma's, heeft de TS5150 een enkel zwart inktpatroon en een andere met cyaan, magenta en geel.
Hierdoor verspil je meer inkt dan wanneer je afzonderlijke cartridges hebt voor elke kleur. Dit krikt de printkosten dan ook een beetje op. Ik heb de kleurcomponent van een A4-pagina berekend op een niet onredelijke 7,6 cent per pagina, maar de zwarte component kwam neer op zo'n 5,4 cent per pagina.
Ik verwacht niet dat de goedkoopste apparaten top allrounders zijn. De zwakte van de TS5150 is dan ook met name zijn printsnelheid: deze piekt op 6,8 ppm voor zwarte tekst en duikt naar 1,6 ppm voor kleurenprints.
Je hebt twee en een halve minuut nodig om een kleurenfoto in de beste kwaliteit af te drukken.
Ten slotte zijn fotokopieën ook niet gek snel met een afdruksnelheid van 26 seconden voor zwart-witfoto's en 57 seconden voor kleurfoto's. Scansnelheden zijn echter goed – zelfs in vergelijking met apparaten uit het duurdere middensegment.
Met een usb-verbinding duurt het slechts 37 seconden om een 15 × 10 cm foto op papier te zetten. Prints en fotokopieën waren uitstekend, met felle kleuren en vrij scherpe, donkere tekst. Ook de scans waren indrukwekkend voor zo'n goedkoop apparaat.
Wat we goed vinden:
- Deze printer is op dit prijspunt voor bijna iedereen toegankelijk
- Levert toch verrassend goede afdrukresultaten
- De installatie is een eitje bij dit model
Wat we minder goed vinden:
- Het gebrek aan aparte cartridges leidt tot inktverspilling
- Het printen verloopt langzaam
Koopgids
Essays, tickets, last-minute routebeschrijving omdat je oma geen smartphone heeft – wat je ook moet afdrukken, er is een wifi-printer die het kan. Het selecteren van een wifi-printer kan echter moeilijk zijn gezien de enorme hoeveelheid opties op de markt, om nog maar te zwijgen van de ingewikkelde termen die het proces alleen maar moeilijker lijken te maken.
Met dat in het achterhoofd heb ik een koopgids samengesteld om je op weg te helpen. Pak even een kop koffie (of een ander drankje naar keuze) en ga ervoor zitten. We gaan hier namelijk wat meer in op de basisprincipes van hoe printers werken.
Inkjet of laser?
Kleureninkjetprinters vormen het grootste deel van de handel omdat ze zo goed als alles kunnen afdrukken: essays, taartdiagrammen, hoogglans foto's, noem maar op. De huidige inkjetprinters en all-in-one (AIO-)printers zijn daarnaast snel, vaak met printsnelheden die hun laser tegenhangers evenaren of overtreffen.
Laserprinters zijn nog steeds een goede keuze voor kantoorinstellingen wanneer het grootste deel van het afdrukken dat je moet doen in zwart-wit is. Voor het grootste deel kunnen zwart-wit laserprinters worden gekocht tegen betaalbare prijzen.
Ze bieden een goede afdruksnelheid en in de meeste gevallen printen ze tegen een lagere kostprijs per pagina dan een kleureninkjet.
Dan heb je mogelijk meer aan een matrixprinter. Dit is een oudere printtechniek waarmee je snel meerdere documenten tegelijk uitprint, in het kort gezegd.
Je moet echter zelf beslissen of je de flexibiliteit die een kleureninkjetprinter biedt wilt opgeven. Kleurenlaserprinters zijn een andere optie, maar ze brengen over het algemeen hogere kosten per afgedrukte pagina met zich mee dan een kleureninkjetprinter.
In het verleden boden laserprinters een hoger paginarendement per cartridge dan een inkjetprinter. Dat is echter aan het veranderen. Sommige nieuwere inkjetprinters kunnen maar liefst 10.000 afgedrukte pagina's uit een zwarte inktcartridge halen en 7.000 pagina's of meer uit een kleurencartridge halen. Dat leidt tot lagere kosten per pagina en minder frequente cartridge wisselingen.
Fotoprinters
Als je meer geïnteresseerd bent in het bewaren van familiefoto's op papier dan in het afdrukken van huiswerkopdrachten en taartdiagrammen, overweeg dan een gespecialiseerde (single function) fotoprinter.
Hoewel deze niet zo flexibel is als de beste all-in-one printer, is de kwaliteit van de prints meestal beter. Ook overtreft deze vaak de kwaliteit van wat je bijvoorbeeld bij de Hema of Kruidvat kunt laten printen – of soms zelfs van andere postorder bedrijven (zoals Albelli). De prijs die je betaalt voor dit soort luxe is echter af te lezen aan de printkosten.
Veel van de printers die alleen worden verkocht voor specifiek foto- of grafisch gebruik zijn kleine units die in staat zijn om foto's tot 10 x 15 cm in grootte af te drukken, of breedformaat modellen die zijn ontworpen om media tot 61 cm breed af te drukken. De benodigdheden voor deze gespecialiseerde printers zijn over het algemeen ook duurder dan die voor de typische multifunctionele printer.
Ben je op zoek naar een manier om overal te printen? Kies dan voor een pocketprinter. Deze neem je eenvoudig mee, passen soms zelf in je zak en je print er direct je foto's mee.
Printkosten
Onderzoek de kosten van vervangende onderdelen voordat je een printer koopt om te weten wat je te wachten staat wanneer de eerste cartridges uiteindelijk opraken. Afhankelijk van hoe vaak je van plan bent om iets af te drukken, kan het zelfs de moeite waard zijn om een duurdere printer te kopen waar goedkopere cartridges in passen.
Kijk ook naar de mogelijkheden van het bijvullen van je eigen cartridges, wat mogelijk aanzienlijk minder kost dan het herhaaldelijk inslaan van nieuwe cartridges. Zowel Canon en Epson verkopen nu ook 'ink tank'-modellen die je kunt bijvullen met kleine flesjes inkt, waardoor je een zeer gunstige prijs per pagina krijgt.
Houd er echter rekening mee dat printerleveranciers tegenwoordig vaak kleine chips toe te voegen aan hun cartridges die bijhouden hoelang je doet met een cartridge om het bijvullen moeilijker te maken. 😐
Onderzoek tot slot nieuwe modellen en inktabonnementen. HP biedt een Instant Ink-programma dat je automatisch cartridges stuurt wanneer je inkt opraakt, en garandeert een vast aantal pagina's voor een vast maandelijks bedrag.
Duplexing, oftewel dubbelzijdig printen
Een functie die steeds meer voorkomt – en die als een groot pluspunt wordt gezien – is automatic duplexing, oftewel dubbelzijdig printen/scannen. Dubbelzijdig printen in deze zin verwijst naar het kopiëren of scannen van beide zijden van de pagina zonder dat je de pagina handmatig moet omdraaien.
Veel AIO's met een zogeheten automatic document feeder (ADF) voor de scanner kunnen ook dubbelzijdig afdrukken. Zo kun je beide zijden van de pagina scannen terwijl de documenten door de ADF worden ingevoerd. Een AIO zonder automatische documentinvoer kan niet dubbelzijdig scannen zonder dat je de pagina handmatig moet omdraaien op het scanglas.
Connectiviteitsopties
De meeste moderne printers kunnen nu met meerdere apparaten via een netwerk worden gedeeld. Dat kan via ethernet, waarbij je een kabel aansluit op de router of switch in je netwerk.
Ethernet zorgt ook voor een snellere verbinding. Deze bekabelde opstelling komt echter vaker voor in een kantooromgeving dan thuis, dus weinig low-end modellen hebben een ingebouwde ethernetpoort.
Meer gebruikelijk is wifi, wat inmiddels de populairste methode van thuisnetwerken is. Met de nieuwe Wi-Fi Direct optie kun je ook je printer aansluiten op een laptop die deze ondersteunt zonder dat je de printer eerst op een netwerk hoeft aan te sluiten.
NFC is ook beschikbaar op sommige modellen. Zo kun je je printer aansluiten op een smartphone of tablet door het apparaat alleen maar op een bepaalde plek op de printer (op de NFC-chip) te leggen.
Ben je van plan om veel zelfgemaakte foto's af te drukken? Overweeg dan een printer met ingebouwde geheugenkaartlezers, Bluetooth-mogelijkheden, PictBridge of cloudgebaseerde ondersteuning. Hiermee kun je foto's rechtstreeks vanaf een camera of smart apparaat afdrukken zonder dat je ze eerst fysiek moet overdragen aan je printer.
Geheugenkaarten kunnen uit de camera worden geplukt en in een sleuf in je printer worden geplaatst. Sommige printers hebben zelfs een multi-format kaartlezer, terwijl sommige printers alleen het populairdere Secure Digital, of SD, formaat ondersteunen.
Papierformaten en -lades
Elke printer doet het prima op een vette stapel van A4-papier, maar hoe zit het met enveloppen, indexkaarten en glossy papier? Gelukkig zijn veel printers nu voorzien van speciale invoerlades voor het afdrukken op speciaal papier met ongebruikelijke formaten of verschillende gewichten, waardoor ze gemakkelijker te verwerken zijn.
Sommige printers printen enkel in A4-formaat. Als je daarnaast liever in een kleiner of afwijkend formaat print, kun je kijken voor een andere printer, maar je kunt ook de aanschaf van een snijplotter overwegen. Zo creëer je zelf het geschikte formaat!
En print je juist vooral op afwijkende formaten, zoals op A3-papier? Dan is een goede A3-printer wellicht een betere keuze voor je.
Houd ook rekening met het formaat van de invoerlade. Voor kleinere laden moet je bijvoorbeeld voortdurend papier toevoegen, terwijl een bak voor 250 vellen papier een maandelijkse bijvulling wellicht genoeg is.
Sommige modellen hebben tevens een tweede lade voor een andere papiersoort, of om de capaciteit te verdubbelen zodat je minder vaak hoeft bij te vullen.
Snelheid, resolutie en kleur
Bijna alle leveranciers gebruiken een gestandaardiseerde set tests die door de International Standards Organization (ISO) zijn ontwikkeld en gelicenseerd. Deze ISO-testprotocollen bieden een eerlijke procedure: beweringen van alle fabrikanten omtrent snelheid, resolutie en kleur worden ontwikkeld met behulp van dezelfde documentsets en dezelfde testprocedures.
Het probleem is dat het onmogelijk is om te beoordelen of het vastgestelde "standaardgebruik" van ISO op jou van toepassing is. Dat geldt vooral als je voornamelijk foto's en afbeeldingen afdrukt, wat een printer aanzienlijk vertraagt en snel inkt verbruikt.
Dus gebruik deze specificaties enkel als referentiekader voor het vergelijken van het ene apparaat met het andere. Lees tevens eerst de reviews en onafhankelijke evaluaties voordat je je geld neerlegt voor je nieuwe wifi-printer.
Bekijk indien mogelijk ook de daadwerkelijke afdrukresultaten in een winkel om zelf te bepalen hoe snel een printer is en/of hoe goed het resultaat uitziet.
De beste wifi-printers
Wifi-printer | Beste voor | Beoordeling | Productpagina |
---|---|---|---|
HP PageWide Pro 477dw | All-roundgebruik | 9,4 | Bekijk hem hier |
HP ENVY Inspire 7924e All-in-One | Prijs-kwaliteit | 8,7 | Bekijk hem hier |
Epson Expression Premium XP-6100 | Kleine ruimtes | 8,3 | Bekijk hem hier |
Epson EcoTank ET-2750 | Inktbesparing | 8,0 | Bekijk hem hier |
Canon Pixma TS5150 | Kleinere budgets | 7,5 | Bekijk hem hier |
Veelgestelde vragen
Zoals met alles is dit afhankelijk van je behoeften. De HP PageWide Pro 477dw mag dan wel een topkeuze zijn voor kantoortijgers, maar in een studentenkamer zal hij je meer tot last zijn dan wat anders. De Epson EcoTank ET-2750 wat betreft de prijs-kwaliteitverhouding hoe dan ook één van de beste opties.
Wifi-printers maken geen directe verbinding met een computer zoals usb- of andere bekabelde printers dat wel doen. In plaats daarvan maken deze printers verbinding met een lokaal draadloos netwerk en worden ze een netwerkapparaat dat beschikbaar is voor elke computer of ander draadloos apparaat dat op het netwerk is aangesloten.
Wifi-printers hebben wel de mogelijkheid om via een usb-kabel op een enkele computer te worden aangesloten, maar dit beperkt meestal de beschikbaarheid van de printer als netwerkapparaat.
Idealiter doorloop je dit proces nadat je de drivers op je computer hebt geïnstalleerd, aangezien dat het hele proces makkelijker maakt. Hoe dan ook is het een kwestie van ervoor zorgen dat de printer binnen bereik van je router staat en deze daarop aansluiten, net zoals je met je smartphone doet. Dit doe je meestal via het bedieningspaneel van je printer zelf.
Dit pakt hoogstwaarschijnlijk niet uit zoals je wilt. Kort gezegd is je printer geprogrammeerd als randapparatuur, terwijl een wifi-dongle geprogrammeerd is een verbinding aan een hoofdapparaat (zoals een computer). Die twee technieken zijn incompatibel.
Je kunt wel een draadloze printserver aansluiten op je printer. Dit is een ander soort wifi-adapter specifiek ontworpen voor printers. Heeft je printer een ethernetaansluiting? Dan zoek je naar een ethernet-to-wifi-adapter, die je vervolgens via een usb-verbinding aansluit op de printer.
Conclusie
Als het goed is, ben je nu op de hoogte van hoe printers werken en waar je op moet letten. Dat wil zeggen, de basis hiervan. Lees alles nog eens een keertje door als het allemaal wat teveel was om één keer te onthouden – en laat het ons weten als je vragen hebt!
Overigens zijn suggesties en reacties op onze top 5 beste wifi-printers ook meer dan welkom; we horen graag van je!