Wat is de Beste WiFi-Printer?

Ruben Wildeman

Geschreven door: Ruben Wildeman

Kus je usb-kabel vaarwel; WiFi is de toekomst, ook voor printers.

Wat is de Beste WiFi-Printer?

Je kent het vast wel: je zit een beetje te browsen op je laptop, tablet of smartphone en je wilt bijvoorbeeld een ticket of foto printen. Het heeft geen haast, dus je hebt eigenlijk geen zin om ervoor op te staan en direct naar de printer te lopen.

Dan heb je echt een WiFi-printer nodig! Natuurlijk is dat ook handig voor allerlei andere toepassingen, zoals op een kantoor waar meerdere mensen werken. We snappen dat verschillende mensen verschillende behoeften hebben – dus dit artikel wijst je de weg richting de beste WiFi-printer voor jou.

#1 HP PageWide Pro 477dw
Beste WiFi-printer van 2022

Onze score: 9,4

Hp Pagewide Pro 477dw

Dit is de alleskunner onder de WiFi-printers. Alles wat je naar dit apparaat gooit, wordt tot in de details prachtig uitgevoerd. Is budget dus geen aandachtspunt, zoek dan niet verder!

Type printer: All in one
Printtechnologie: Inkjet
Cartridges: 4

Max. printsnelheid: 40 ppm
Max. resolutie (breedte): 1200 dpi
Max. geluidsniveau: 56 dB

#2 HP Envy Photo 7830
Beste koop WiFi-printer van 2022

Onze score: 8,7

Hp Envy Photo 7830

Voor een hele vriendelijke prijs, krijg je een WiFi-printer die zelfs uitermate geschikt is voor het printen van foto's. De prijs-kwaliteitverhouding van dit model is dan ook bewonderenswaardig!

Type printer: All in one
Printtechnologie: Inkjet
Cartridges: 2

Max. printsnelheid: 15 ppm
Max. resolutie (breedte): 4800 dpi
Max. geluidsniveau: 59 dB

De 5 beste WiFi-printers in een oogopslag

 1. HP PageWide Pro 477dw - Dit is een van de titanen onder de WiFi-printers. Er is niks dat dit apparaat niet aankan, maar dat valt ook af te lezen aan de prijs!
 2. HP Envy Photo 7830 - Dit model is geschikt voor degenen die de meeste bang for the buck zoeken. Veel voor weinig is dan ook precies wat je hier krijgt!
 3. Epson Expression Premium XP-6100 - Heb je maar een kleine werkruimte? Dan zoek je naar een model dat past binnen de beschikbare ruimte – zoals dit model van Epson!
 4. Epson EcoTank ET-2650 - Voor de thuisgebruikers die graag een cent of twee besparen op de inkt van hun printer, heeft Epson hun EcoTank-lijn uitgebracht.
 5. Canon Pixma TS3150 - Voor de koopjesjager heeft Canon dit model uitgebracht. Je krijgt veel voor weinig, maar een ware weelde aan functies hoort niet bij dit prijspunt.

Wat is een WiFi-printer?

Een draadloze printer gebruikt een draadloze netwerkverbinding om vanaf verschillende apparaten te printen. Hierdoor sturen gebruikers vanaf computers, smartphones en tablets documenten naar de printer zonder dat ze deze vooraf via een kabel aan te sluiten om de bestanden uit te wisselen.

De beste WiFi-printer, gedetailleerd.


#1 HP PageWide Pro 477dw
Dé beste WiFi-printer van 2022

Type printer: All-in-one
Printtechnologie: Inkjet
Max. printsnelheid: 40 ppm
Max. resolutie (breedte): 1200 dpi
Cartridges: 4
Max. geluidsniveau: 56 decibel

Met dimensies van 46,7 x 53 x 40,7 centimeter (HxBxD) en een gewicht van rond de 22 kilogram, is de PageWide Pro net teveel voor één (gemiddeld gespierde...) persoon om uit de doos te trekken. Je hebt waarschijnlijk hulp nodig om hem op een stevige standaard of tafel te krijgen.

Hp Pagewide Pro 477dw van voren

De papiercapaciteit van deze grote jongen bedraagt 550 vellen tot A4-formaat, verdeeld over een papierlade voor 500 vellen en een multifunctionele lade voor nog eens 50 vellen. Als dat nog niet genoeg is, kun je tegen een meerprijs een lade voor nog eens 500 vellen toevoegen, tot maximaal 1.050 vellen.

Hij heeft een maximale maandelijkse duty cycle van 50.000 pagina's per maand en een aanbevolen duty cycle van maximaal 4.500 pagina's per maand.

Bovenop de 477dw staan een flatbedscanner van A4-formaat en een enkelzijdige automatic document feeder (ADF) voor het kopiëren of scannen van dubbelzijdige documenten met meerdere pagina's. Als een enkelvoudig apparaat bevat het twee scanmechanismen voor het gelijktijdig vastleggen van beide zijden van de pagina, wat veel sneller is dan de verouderde eenzijdige scanmethode.

Wat betreft connectiviteit kies je uit WiFi (waaronder Apple AirPrint, Google Cloud Print en ePrint), ethernet en usbWireless direct, HP's versie van WiFi Direct, stelt je in staat je mobiele apparaat en de printer te verbinden zonder dat je op een netwerk bent aangesloten. 

Near-field communications (NFC) stelt je tevens in staat om af te drukken door je mobiele apparaat op een hotspot in de rechterbenedenhoek van het 4,3-inch bedieningspaneel met aanraakscherm te plaatsen. Daarnaast bieden HP's PCL6- en PCL5-stuurprogramma's en Adobe PostScript-emulatie een breed scala aan ondersteuning voor desktop publishing en grafische ontwerpprocessen.

Wat maakt dat PageWide Pro modellen zoals de 477dw zich gedragen als laserprinters, is de PageWide printkop. In tegenstelling tot conventionele inkjetprintkoppen die heen en weer zoemen over de pagina terwijl ze inkt spuiten, is de PageWide head is een vaste reeks van inktsproeiers die de pagina geheel overspant.

Net als laserprinters slaan PageWide printers het beeld van de hele pagina in het geheugen op voordat het onder de PageWide printkoppen passeert in één vloeiende beweging.

Hp Pagewide Pro 477dw met cartridges

Niet alleen is PageWide sneller dan conventionele inkjettechnologie, maar de spuitdoppen zelf zijn kleiner en staan dichter bij elkaar, waardoor een superieure kwaliteit ontstaat.

Bovendien verbruiken inkjetprinters als geheel aanzienlijk minder energie dan hun lasertegenhangers. 

Bij het afdrukken van eeneenvoudig geformatteerde Microsoft Word tekstbestand, draaide de 477dw op 42 pagina's per minuut (ppm), ofwel 2 pagina's sneller dan op papier staat... pun intended.

De meeste printers vertragen aanzienlijk bij het afdrukken van afbeeldingen of andere beeld-zware inhoud, zo ook de 477dw – tot ongeveer 14,3 ppm. Enkele de beste laserprinter print daarentegen tussen 19 ppm en 22 ppm onder deze omstandigheden.

De afdrukkwaliteit van de 477dw is zeer goed. De tekst kwam er helder uit en goed gevormd tot een lettergrootte van ongeveer 4 punten, wat prima is voor een inkjet.

De illustraties waren nauwkeurig gekleurd en vertoonden weinig gebreken, hoewel enkele imperfecties, zoals kleine witte horizontale strepen over delen van de pagina op één grafiek, wel zichtbaar waren. Dit waren echter het soort gebreken waar je echt naar moet zoeken om ze te zien.

Ook de foto's zagen er redelijk uit, maar meer niet. Net als bij laserprinters kun je helaas geen randloze afbeeldingen afdrukken: alle pagina's moeten ongeveer een marge van ± 1cm hebben. De meeste andere inkjets kunnen randloze afbeeldingen en pagina's afdrukken, een ontwerpkenmerk dat bekend staat als "bleeds". Sommige documenten, en vooral foto's, zien er beter uit met bleeds.

Verder was de fotokwaliteit beter dan wat je krijgt van de meeste kleurenlaserprinters. De scan- en kopieerkwaliteit was ook beter dan gemiddeld, maar je kunt het beste papier dat een of twee niveau's boven het alledaagse kopieerpapier staat gebruiken. Sommige pagina's kwamen een beetje vochtig uit de printer, waardoor ze langer moesten drogen. Al dit bovenstaande in gedachten houdende ben ik toch van mening dat dit dé beste WiFi-printer is.

Wat we goed vinden:

 • Dit apparaat heeft een zeer indrukwekkende maximale afdruksnelheid, mede dankzij aanwezigheid van ADF​
 • De afdrukkwaliteit van teksten en grafieken was tevens subliem
 • Je krijgt toegang tot een weelde aan connectiviteitsopties, inclusief NFC​​

Wat we minder goed vinden:

 • Hij is niet van een bescheiden formaat​
 • Hij is niet echt geschikt voor het printen van afbeeldingen​

#2 HP Envy Photo 7830
Beste koop WiFi-printer van 2022

Type printer: All-in-one
Printtechnologie: Inkjet
Max. printsnelheid: 14 ppm
Max. resolutie (breedte): 4800 dpi
Cartridges: 2
Max. geluidsniveau: 59 decibel

Hp Envy Photo 7830 van voren

Dit is een keurig ontworpen printer die erin slaagt om een indrukwekkende set functies in een compact chassis van slechts 19,3 x 43 x 41 cm (HxBxD) te persen. Naast de printer, scanner en faxfuncties, bevat de Envy Photo 7830 ook een papierlade van 125 vellen en een uitvoerlade van 25 vellen, samen met een tweede invoerlade die 15 vellen fotopapier kan bevatten.

Ook is er een documentinvoer voor 35 vellen voor het faxapparaat en de scanner. Verder ondersteunt het hele assortiment Envy Photo printers dubbelzijdig printen zodat ze een grote verscheidenheid aan documenten kunnen verwerken, evenals Instagram selfies. 🤳

Dit doe je via usb- en WiFi-connectiviteit met ondersteuning voor Apple's AirPrint voor iOS-apparaten, terwijl Android-gebruikers de ePrint-app van HP krijgen voor hun telefoons en tablets.

Bij het printen op gewoon kantoorpapier haalt de 7830 volgens HP snelheden van 15 ppm voor zwart-wit en 10 ppm voor kleurenafbeeldingen, terwijl glanzende ansichtkaarten elk ongeveer 40 seconden moeten duren.

Ik haalde een snelheid van 13,5 ppm voor zwart-wit en 7 ppm voor kleur op normaal papier op, wat zeer gangbaar is voor een alledaagse thuisprinter. De kwaliteit van de tekst en afbeeldingen was ook zeer goed, dus de 7830 is zeker in staat om een breed scala aan documenten thuis of in een klein kantoor te verwerken.

De foto-output gaf echter gemengde resultaten. De afdruksnelheid van 45 seconden voor onze ansichtkaarten was vrij goed, maar – ondanks HP's nadruk op het afdrukken van foto's – worden de vier standaard cyaan-, magenta-, gele en zwarte inkten gebruikt voor het afdrukken. Er zijn geen aparte "foto"-inkten voor deze printer.

Onze ansichtkaartenprints zagen er ook wel goed uit op glanzend papier, hoewel het contrast soms wat zwaar was. Deze kon kwalitatief dan ook niet tippen aan meer gespecialiseerde fotoprinters die vijf of zelfs zes inkten gebruiken om de huidskleur en andere subtiele gegradueerde kleuren te verbeteren.

Hij is prima voor het afdrukken van selfies en vakantiefoto's, maar enthousiaste fotografen die echt hoogwaardige portretten of landschapsfotografie willen afdrukken, willen waarschijnlijk verder zoeken.

Hp Envy Photo 7830 van boven

Wat betreft de gebruikskosten: dit is waar het een beetje ingewikkeld wordt. De 7830 doet namelijk erg zijn best om je te in de richting van HP's Instant Ink abonnement te sturen in plaats je vervangende cartridges te laten kopen als en wanneer je ze nodig hebt.

De cartridges die worden meegeleverd met de printer leiden tot een ongunstige prijs-kwaliteitverhouding. De zwarte inktpatronen kosten €17 en gaan slechts 200 pagina's mee. Dat komt neer op een pijnlijke 9 cent per pagina voor zwart-wit prints.

Het printen in kleur is net zo prijsongunstig met de standaard driekleurige cartridges van €20,69 met slechts 165 pagina's bereik, oftewel iets meer dan 13 cent per pagina.

Het is ook vervelend om alle drie de gekleurde inkten - cyaan, magenta en geel -  in één enkele 'driekleurige' cartridge te zien. Dat betekent namelijk dat je de hele cartridge moet vervangen, zelfs als er maar één inktsoort op is.

Het goedkoopste HP Instant Ink abonnement – afgezien van het 15 pagina's omvattende gratis abonnement – kost €2,99 per maand en biedt je de mogelijkheid om 50 pagina's af te drukken, wat neerkomt op een vast tarief van 6 cent per pagina, ongeacht of je zwart-wit of in kleur print.

De overige abonnementen kosten €4,99 per maand voor 100 pagina's (4 cent per pagina) en €9,99 per maand voor 300 pagina's (3 cent per pagina). Deze prijzen zijn een stuk beter voor kleuren- en fotoprints, maar nog steeds relatief hoog voor eenvoudige zwart-wit en tekstdocumenten.

Wat we goed vinden:

 • De printkwaliteit van zowel tekst als afbeeldingen is dik in orde​ voor gemiddelde thuisgebruikers
 • Niet de snelste printer, maar snel genoeg voor thuisprints
 • HP abonnementsservice leidt tot relatief hoge prijzen per pagina

Wat we minder goed vinden:

 • De kosten van het printen zelf lopen zonder abonnement snel op​
 • De foto's waren van gemengde kwaliteit​

#3 Epson Expression Premium XP-6100
Beste kleine WiFi-printer

Type printer: All-in-one
Printtechnologie: Inkjet
Max. printsnelheid: 10 ppm
Max. resolutie (breedte): 5760 dpi
Cartridges: 4
Max. geluidsniveau: 33 decibel

Epson Expression Premium Xp 6100 met lade open

Deze printer heeft een afmeting van 14,2 x 34,9 x 34 cm (HxBxD) en combineert een non-touch kleurenscherm met een kleine groep knoppen.

De relatief geringe breedte wordt bereikt door de vijf inktreservoirs achter elkaar te monteren in plaats van naast elkaar. Het systeem van Epson combineert een op pigment-gebaseerde zwarte inkt voor normaal papier met een op verf-gebaseerde zwarte inkt voor fotopapier. Voor beide wordt cyaan, magenta en geel op basis van verf gebruikt.

In de bodem bevinden zich twee laden voor maximaal 100 pagina’s A4 en 20 vellen 15 x 10 cm of 13 x 18 cm fotopapier. Dit model heeft helaas geen ADF, waardoor je bij het scannen het papier handmatig moet invoeren.

De connectiviteitsopties van de XP-6100 zijn meer dan voldoende voor een all-in-one (AIO) systeem voor thuisgebruik. Standaard interfaces zijn onder andere verbinding met een enkele pc via usb 2.0, WiFi, en het populaire peer-to-peer netwerk protocol, WiFi Direct.

Andere fysieke verbindingen omvatten een usb-aansluiting voor het afdrukken van en scannen naar usb-sticks en PictBridge-conforme digitale camera’s, evenals een ingang voor het afdrukken van foto’s van verschillende formaten SD-kaarten.

Zoals steeds meer printers van consumentenklasse tegenwoordig, ondersteunt de XP-6100 ook slimme stemactivering via Amazon Alexa, Google Assistant en standaard IFTTT (If This Then That) scripting. Mobiele connectiviteitsopties van derden zijn onder meer Apple AirPrint, Google Cloud Print en Epson’s Easy Photo Scan. Epson biedt ook een handvol Android- en iOS-hulpprogramma’s genaamd Epson Connect. In die suite zijn Epson Email Print, Epson Remote Print, Epson Remote Print, enzovoorts inbegrepen.

Epson Expression Premium Xp 6100 Close Up Lade En Bedieningspaneel


Bij de eerste test, het afdrukken van 12 pagina-lang Microsoft Word tekstdocument, haalde de XP-6100 een gemiddelde score van 15,7 ppm.

Het volgende deel van de tests bestond uit het afdrukken van een reeks kleurrijke en complexe Adobe Acrobat-documenten, Excel-spreadsheets en PowerPoint-brochures met geïntegreerde business graphics.

Na het combineren en het gemiddelde te hebben genomen van deze resultaten met de resultaten van het afdrukken van het 12-pagina tekstdocument van de vorige test, kwam hij uit op een score van 6,6 ppm voor het afdrukken van de volledige suite van testdocumenten.

Wat foto’s betreft: de meeste fotoprinters van consumentenkwaliteit hebben een voordeel ten opzichte van typische inkjet printers in die zin dat de eerste meestal meer dan de standaard vier proceskleuren (cyaan, magenta, geel en zwart) inktpatronen gebruiken.

De XP-6100 wordt bijvoorbeeld geleverd met een extra “Photo Black”-inkt, die volgens Epson zwarte gebieden in foto’s verbetert en verdiept. De XP-6100 produceert zodoende briljant gekleurde, zeer gedetailleerde foto’s.

Hij heeft wist ook grafieken, tabellen en andere bedrijfsgrafieken goed te reproduceren met nauwelijks merkbare strepen of banding, met stevige vullingen en kleurverlopen die gelijkmatig overvloeien van de ene tint of kleur naar de volgende.

Ik kan dan ook niet klagen over de foto- of grafische uitvoer van de XP-6100, noch teleurgesteld zijn over de tekstuitvoer. Over het geheel genomen is dit geen zakelijke printer, maar de afdrukkwaliteit is op zich goed genoeg voor de meeste zakelijke toepassingen.

De meeste fotoprinters van consumentenkwaliteit, met name die met 5 of 6 inktpatronen, kennen gebruikskosten van bijna 5 cent per zwart-witpagina en 20 cent per kleurenpagina, wat precies overeenkomt met wat het gebruik van de XP-6100 kost. Als je slechts een paar honderd pagina’s per maand afdrukt, zijn deze gebruikskosten hoogstwaarschijnlijk acceptabel, of op zijn minst redelijk. Hoe meer je echter print, hoe meer het gebruik van de printer uiteraard kost.

Wat we goed vinden:

 • Deze printer biedt meer dan genoeg connectiviteitsopties​
 • De kwaliteit van zowel tekst als foto's is uitmuntend​
 • Hij is erg gunstig geprijsd voor hetgeen dat je krijgt​

Wat we minder goed vinden:

 • ADF was de kers bovenop deze mooie taart geweest​

#4 Epson EcoTank ET-2650
Beste WiFi-printer voor thuis

Type printer: All-in-one
Printtechnologie: Inkjet
Max. printsnelheid: 15,8 ppm
Max. resolutie (breedte): 5760 dpi
Cartridges: 4
Max. geluidsniveau: 36 decibel

Epson Ecotank Et 2650

Met een afmeting van 16,9 x 44,5 x 30,4 cm (HxBxD) wanneer deze geopend is en met een gewicht van 5 kilogram is de ET-2650 licht en compact en zou gemakkelijk op het gemiddelde bureau moeten passen.

De papierverwerking bestaat uit een lade van 100 vellen die van achteren naar boven uitsteekt. De afgedrukte pagina's komen terecht in een lade waar 30 vellen in passen. Hij is helaas niet in staat tot het automatisch afdrukken van dubbelzijdige pagina's en heeft ook geen ADF om documenten automatisch mee te laten scannen. De ET-2650 heeft verder een maximale maandelijkse duty cycle van 3.000 pagina's.

De connectiviteitsopties bestaan uit WiFi en usb, maar ook uit ondersteuning voor mobiele apparaten via WiFi Direct, AirPrint, Google Cloud Print, Mopria, Epson Connect en Epson iPrint. Je print ook vanaf verschillende maten SD-kaarten via een sleuf aan de linkerkant van de uitvoerlade, maar usb-sticks worden niet ondersteund.

Verder bevat hij een bedieningspaneel dat bestaat uit een 1,4-inch kleuren LCD-scherm dat je navigeert met de pijltjestoetsen en een OK-knop. De enige andere knoppen op het paneel zijn Home, Back, Power, Start (voor kopiëren en scannen) en Cancel.

De softwarebundel is beperkt tot de stuurprogramma's, de bijbehorende hulpprogramma's en Epson Scan 2, welke uiteraard een interface biedt voor de bediening van de scanner. Epson Scan is een zeer nuttig hulpprogramma waarmee je een interface-modus kiest- normaal of geavanceerd - in overeenstemming met je niveau van scanervaring.

Het duurde echter ruim 20 tot 30 minuten tot het systeem zichzelf met inkt had gevuld en de installatiesoftware stond me niet toe om de printer aan te sluiten totdat de initialisatie voltooid was.

Epson waardeert de ET-2650 op 10 ppm voor zwart-witpagina's en 4,5 ppm voor kleurenpagina's. Hij is dus niet bepaald een snelheidsduivel. Op het zwart-wit gedeelte van onze tests, een eenvoudig geformatteerd Word-document, kwam de ET-2650 met 8,7 ppm in de buurt van zijn beoordeling.

Epson Ecotank Et 2650 Inkt Tank inkt tanks

Zoals bij de meeste printers, toen we de resultaten van de bovenstaande tekstdocumententest combineerden met de resultaten van het afdrukken van onze kleurendruk- en beeld-zware Acrobat-, Excel- en PowerPoint-documenten, daalde de score van de ET-2650.

In dit geval zakte hij tot de aangegeven 4,5 ppm. Oftewel: hij daalde met ongeveer de helft Tekstkwaliteit op standaardformaat (10 tot 12 punten) zag er verder goed uit.

Kleinere lettertypen waren hier en daar een beetje misvormd, maar bij lange na niet genoeg om ze onbruikbaar te maken. PowerPoint hand-outs en Excel-diagrammen waren van verrassend goede kwaliteit – zonder de banden die we zien in donkere vullingen en kleurverlopen van sommige andere inkjetmodellen.

De foto's die we bij de standaardinstelling op papier van goede kwaliteit hebben afgedrukt zagen er goed uit. Toen ik de kwaliteitsinstelling echter op 'hoog' zette en de testfoto's op het premium fotopapier van Epson printte, waren de resultaten uitzonderlijk. Wel duurde het een tijdje: ongeveer een minuutje voor 10 x 15 cm foto's en enkele minuten voor grotere foto's. Ze waren het wachten echter meer dan waard.

Het nadeel aan dit alles is desalniettemin dat ET-2650 (net als zijn voorganger) geen foto's en documenten zonder witrand kan afdrukken. Als een gebrek aan functies de achilleshiel van de ET-2650 is, zijn de afdrukkwaliteit en gebruikskosten echter de winnende eigenschappen van de ET-2650.

Hij wordt geleverd met voldoende inkt om tot 4.000 pagina's in zwart-wit of 6.500 pagina's in kleur af te drukken (ook voor kleurenprints wordt zwarte inkt gebruikt). Vervolgens zouden de volgende inktflessen tot 4.500 zwarte pagina's en 7.500 kleurenprints moeten opleveren.

De eerste flacons leveren aanzienlijk minder op vanwege de grote hoeveelheid inkt die nodig is om de printer de eerste keer helemaal te vullen. Zowel zwart-witpagina's als kleurenpagina's kosten minder dan 1 cent per pagina – respectievelijk 0,3 cent en 0,8 cent.

Wat we goed vinden:

 • Printkwaliteit is erg mooi, vooral van de foto's​
 • Printkosten liggen erg laag dankzij het gebruik van hervulbare flacons​

Wat we minder goed vinden:

 • De softwarebundel biedt niet erg veel meerwaarde​
 • Geen ADF, wat voor deze prijs wel had gemogen​

#5 Canon Pixma TS3150
Beste goedkope WiFi-printer

Type printer: All-in-one
Printtechnologie: Inkjet
Max. printsnelheid: 7,7 ppm
Max. resolutie (breedte): 4800 dpi
Cartridges: 2
Max. geluidsniveau: 46 decibel

Canon Pixma Ts3150 Vooraanzicht

Canon's Pixma TS3150 is een budget-inkjet multifunctionele printer voor mensen die niet zo vaak printen. Hij is lekker klein met een formaat van 14,5 x 43,5 x 31,6 cm (HxBxD), weegt slechts 3,9 kilogram en is verkrijgbaar in zwart of wit.

Hij is dan ook ongeveer zo no-nonsense als je zou verwachten voor zijn vraagprijs van onder de €45. Wel biedt hij de basisopties wat betreft connectiviteit: WiFi (zo ook Google Cloud Print en Apple AirPrint) en 1 usb-aansluiting.

Aan de achterkant is er een eenvoudige papierlade met een capaciteit van 60 vellen en aan de voorkant is er een vergelijkbare uitvoer van 60 vellen die alles indrukwekkend netjes hield tijdens het printen. Wanneer deze niet in gebruik is, klapt de achterste lade dicht om als deksel te dienen.

Canon heeft meer knoppen bovenop geplaatst dan je misschien verwacht: je krijgt de gebruikelijke taakannulering en zwart-wit en kleurenpagina startknoppen, maar er zijn ook een paar extra knoppen om te helpen bij het bedienen van het kleine LCD-scherm welke eenvoudige statusmeldingen toont.

Ondanks – of misschien juist dankzij – dit alles is het een eenvoudige printer om te installeren. Het installatieprogramma van Canon kan de printer meestal draadloos detecteren zonder enige configuratie van de gebruiker.

Als dit nou niet lukt, kun je altijd terugvallen op een tijdelijke usb-verbinding om draadloze toegang in te stellen. In tegenstelling tot duurdere Pixma's, heeft de TS3150 een enkel zwart inktpatroon en een andere met cyaan, magenta en geel.

Hierdoor verspil je meer inkt dan wanneer je afzonderlijke cartridges hebt voor elke kleur. Dit krikt de printkosten dan ook een beetje op. Ik heb de kleurcomponent van een A4-pagina berekend op een niet onredelijke 6 cent per pagina, maar de zwarte component kwam neer op zo'n 4,8 cent per pagina.

Canon Pixma Ts3150 met papierlade

Ik verwacht niet dat de goedkoopste apparaten top allrounders zijn. De zwakte van de TS3150 is dan ook met name zijn printsnelheid: deze piekte op 7,4 ppm voor zwarte tekst en dook naar 1,6 ppm voor kleurenprints.

Je hebt twee en een halve minuut nodig om een kleurenfoto in de beste kwaliteit af te drukken, en dit kan niet op A4-formaat.

Hoewel je via de driver de printopdracht kunt maken en verzenden, drukt de printer dit om de een of andere reden niet af op A4-fotopapier.

Ten slotte waren fotokopieën ook niet gek snel met een afdruksnelheid van 26 seconden voor zwart-wit foto's en 57 seconden voor kleurfoto's. Scansnelheden waren echter goed – zelfs in vergelijking met apparaten uit het duurdere middensegment.

Met een usb-verbinding duurde het slechts 37 seconden om een 15 x 10 cm foto op papier te zetten. Prints en fotokopieën waren uitstekend, met felle kleuren en vrij scherpe, donkere tekst. Ook de scans waren indrukwekkend voor zo'n goedkoop apparaat.

Wat we goed vinden:

 • Deze printer is op dit prijspunt voor bijna iedereen toegankelijk​
 • Levert toch verrassend goede afdrukresultaten​
 • De installatie is een eitje bij dit model​

Wat we minder goed vinden:

 • Het gebrek aan aparte cartridges leidt tot inktverspilling​
 • Foto's kunnen niet op A4-formaat geprint worden​

Koopgids

Essays. Tickets. Last-minute routebeschrijving omdat je oma geen smartphone heeft. Wat je ook moet afdrukken, er is een WiFi-printer die het kan. Het selecteren van een WiFi-printer kan echter moeilijk zijn gezien de enorme hoeveelheid opties op de markt, om nog maar te zwijgen van de ingewikkelde termen die het proces alleen maar moeilijker lijken te maken.

Met dat in het achterhoofd heb ik een koopgids samengesteld om je op weg te helpen. Pak even een kop koffie (of een ander drankje naar keuze) en ga ervoor zitten. We gaan hier namelijk wat meer in op de basisprincipes van hoe printers werken.

Inkjet of laser?

Kleureninkjetprinters vormen het grootste deel van de handel omdat ze zo goed als alles kunnen afdrukken: essays, taartdiagrammen, hoogglans foto's, noem maar op. De huidige inkjetprinters en all-in-one (AIO-)printers zijn daarnaast snel, vaak met printsnelheden die hun laser tegenhangers evenaren of overtreffen.

Laserprinters zijn nog steeds een goede keuze voor kantoorinstellingen wanneer het grootste deel van het afdrukken dat je moet doen in zwart-wit is. Voor het grootste deel kunnen zwart-wit laserprinters worden gekocht tegen betaalbare prijzen. Ze bieden een goede afdruksnelheid en in de meeste gevallen printen ze tegen een lagere kostprijs per pagina dan een kleureninkjet.

Je moet echter zelf beslissen of je de flexibiliteit die een kleureninkjetprinter biedt wilt opgeven. Kleurenlaserprinters zijn een andere optie, maar ze brengen over het algemeen hogere kosten per afgedrukte pagina met zich mee dan een kleureninkjetprinter.

In het verleden boden laserprinters een hoger paginarendement per cartridge dan een inkjetprinter. Dat is echter aan het veranderen. Sommige nieuwere inkjetprinters kunnen maar liefst 10.000 afgedrukte pagina's uit een zwarte inktcartridge halen en 7.000 pagina's of meer uit een kleurencartridge halen. Dat leidt tot lagere kosten per pagina en minder frequente cartridge wisselingen.

Hp Printer Cartridges

Fotoprinters

Als je meer geïnteresseerd bent in het bewaren van familiefoto's op papier dan in het afdrukken van huiswerkopdrachten en taartdiagrammen, overweeg dan een gespecialiseerde (single function) fotoprinter

Hoewel deze niet zo flexibel is als de beste all-in-one printer, is de kwaliteit van de prints meestal beter. Ook overtreft deze vaak de kwaliteit van wat je bijvoorbeeld bij de Hema of Kruidvat kunt laten printen – of soms zelfs van andere postorder bedrijven (zoals Albelli). De prijs die je betaalt voor dit soort luxe is echter af te lezen aan de printkosten.

Veel van de printers die alleen worden verkocht voor specifiek foto- of grafisch gebruik zijn kleine units die in staat zijn om foto's tot 10 x 15 cm in grootte af te drukken, of breedformaat modellen die zijn ontworpen om media tot 61 cm breed af te drukken. De benodigdheden voor deze gespecialiseerde printers zijn over het algemeen ook duurder dan die voor de typische multifunctionele printer.

Printkosten

Onderzoek de kosten van vervangende onderdelen voordat je een printer koopt om te weten wat je te wachten staat wanneer de eerste cartridges uiteindelijk opraken. Afhankelijk van hoe vaak je van plan bent om iets af te drukken, kan het zelfs de moeite waard zijn om een duurdere printer te kopen waar goedkopere cartridges in passen.

Kijk ook naar de mogelijkheden van het bijvullen van je eigen cartridges, wat mogelijk aanzienlijk minder kost dan het herhaaldelijk inslaan van nieuwe cartridges. Zowel Canon en Epson verkopen nu ook 'ink tank'-modellen die je kunt bijvullen met kleine flesjes inkt, waardoor je een zeer gunstige prijs per pagina krijgt.

Printer bedieningspaneel

Houd er echter rekening mee dat printerleveranciers tegenwoordig vaak kleine chips toe te voegen aan hun cartridges die bijhouden hoelang je doet met een cartridge om het bijvullen moeilijker te maken. 😐

Onderzoek tot slot nieuwe modellen en inktabonnementen. HP biedt een Instant Ink-programma dat je automatisch cartridges stuurt wanneer je inkt opraakt, en garandeert een vast aantal pagina's voor een vast maandelijks bedrag.

Duplexing, oftewel dubbelzijdig printen

Een functie die steeds meer voorkomt – en die als een groot pluspunt wordt gezien – is automatic duplexing, oftewel dubbelzijdig printen/scannen. Dubbelzijdig printen in deze zin verwijst naar het kopiëren of scannen van beide zijden van de pagina zonder dat je de pagina handmatig moet omdraaien.

Veel AIO's met een zogeheten automatic document feeder (ADF) voor de scanner kunnen ook dubbelzijdig afdrukken. Zo kun je beide zijden van de pagina scannen terwijl de documenten door de ADF worden ingevoerd. Een AIO zonder automatische documentinvoer kan niet dubbelzijdig scannen zonder dat je de pagina handmatig moet omdraaien op het scanglas.

Connectiviteitsopties

De meeste moderne printers kunnen nu met meerdere apparaten via een netwerk worden gedeeld. Dat kan via ethernet, waarbij je een kabel aansluit op de router of switch in je netwerk.

Ethernet zorgt ook voor een snellere verbinding. Deze bekabelde opstelling komt echter vaker voor in een kantooromgeving dan thuis, dus weinig low-end modellen hebben een ingebouwde ethernetpoort.

Wit-gele printer ingezoomd met SD-kaartjes erop

Meer gebruikelijk is WiFi, wat inmiddels de meest populaire methode van thuisnetwerken is. Met de nieuwe WiFi Direct optie kun je ook je printer aansluiten op een laptop die deze ondersteunt zonder dat je de printer eerst op een netwerk hoeft aan te sluiten.

NFC is ook beschikbaar op sommige modellen. Zo kun je je printer aansluiten op een smartphone of tablet door het apparaat alleen maar op een bepaalde plek op de printer (op de NFC-chip) te leggen.

Ben je van plan om veel zelfgemaakte foto's af te drukken? Overweeg dan een printer met ingebouwde geheugenkaartlezers, Bluetooth-mogelijkheden, PictBridge of cloudgebaseerde ondersteuning. Hiermee kun je foto's rechtstreeks vanaf een camera of smart apparaat afdrukken zonder dat je ze eerst fysiek moet overdragen aan je printer.

Geheugenkaarten kunnen uit de camera worden geplukt en in een sleuf in je printer worden geplaatst. Sommige printers hebben zelfs een multi-format kaartlezer, terwijl sommige printers alleen het populairdere Secure Digital, of SD, formaat ondersteunen.

Papierformaten en -lades

Elke printer doet het prima op een vette stapel van A4-papier, maar hoe zit het met enveloppen, indexkaarten en glossy papier? Gelukkig zijn veel printers nu voorzien van speciale invoerlades voor het afdrukken op speciaal papier met ongebruikelijke formaten of verschillende gewichten, waardoor ze gemakkelijker te verwerken zijn.

Houd ook rekening met het formaat van de invoerlade. Voor kleinere laden moet je bijvoorbeeld voortdurend papier toevoegen, terwijl een bak voor 250 vellen papier een maandelijkse bijvulling wellicht genoeg is. 

Sommige modellen hebben tevens een tweede lade voor een andere papiersoort, of gewoon om de capaciteit te verdubbelen zodat je minder vaak hoeft bij te vullen.

Snelheid, resolutie en kleur

Bijna alle leveranciers gebruiken een gestandaardiseerde set tests die door de International Standards Organization (ISO) zijn ontwikkeld en gelicenseerd. Deze ISO-testprotocollen bieden een eerlijke procedure: beweringen van alle fabrikanten omtrent snelheid, resolutie en kleur worden ontwikkeld met behulp van dezelfde documentsets en dezelfde testprocedures.

Het probleem is dat het onmogelijk is om te beoordelen of het vastgestelde "standaardgebruik" van ISO op jou van toepassing is. Dat geldt vooral als je voornamelijk foto's en afbeeldingen afdrukt, wat een printer aanzienlijk vertraagt en snel inkt verbruikt.

Dus gebruik deze specificaties enkel als referentiekader voor het vergelijken van het ene apparaat met het andere. Lees tevens eerst de reviews en onafhankelijke evaluaties voordat je je geld neerlegt voor je nieuwe WiFi-printer. Bekijk indien mogelijk ook de daadwerkelijke afdrukresultaten in een winkel om zelf te bepalen hoe snel een printer is en/of hoe goed het resultaat uitziet.

De beste WiFi-printers

WiFi-printerBeste voorBeoordelingProductpagina
HP PageWide Pro 477dwAll-roundgebruik9,4Bekijk hem hier
HP Envy Photo 7830Prijs-kwaliteit8,7Bekijk hem hier
Epson Expression Premium XP-6100Kleine ruimtes8,3Bekijk hem hier
Epson EcoTank ET-2650Inktbesparing8,0Bekijk hem hier
Canon Pixma TS3150Kleinere budgets7,5Bekijk hem hier

Veelgestelde vragen

Wat is een goede WiFi-printer?

Zoals met alles is dit afhankelijk van je behoeften. De HP PageWide Pro 477dw mag dan wel een topkeuze zijn voor kantoortijgers, maar in een studentenkamer zal hij je meer tot last zijn dan wat anders. De Epson EcoTank ET-2650 wat betreft de prijs-kwaliteitverhouding hoe dan ook één van de beste opties.

Hoe werkt een WiFi-printer?

WiFi-printers maken geen directe verbinding met een computer zoals usb- of andere bekabelde printers dat wel doen. In plaats daarvan maken deze printers verbinding met een lokaal draadloos netwerk en worden ze een netwerkapparaat dat beschikbaar is voor elke computer of ander draadloos apparaat dat op het netwerk is aangesloten.

WiFi-printers hebben wel de mogelijkheid om via een usb-kabel op een enkele computer te worden aangesloten, maar dit beperkt meestal de beschikbaarheid van de printer als netwerkapparaat.

Hoe sluit je een WiFi-printer aan?

Idealiter doorloop je dit proces nadat je de drivers op je computer hebt geïnstalleerd, aangezien dat het hele proces makkelijker maakt. Hoe dan ook is het een kwestie van ervoor zorgen dat de printer binnen bereik van je router staat en deze daarop aansluiten, net zoals je met je smartphone doet. Dit doe je meestal via het bedieningspaneel van je printer zelf.

Kun je een WiFi-dongle aansluiten op een gewone printer?

Dit pakt hoogstwaarschijnlijk niet uit zoals je wilt. Kort gezegd is je printer geprogrammeerd als randapparatuur, terwijl een WiFi-dongle geprogrammeerd is een verbinding aan een hoofdapparaat (zoals een computer). Die twee technieken zijn incompatibel.

Je kunt wel een draadloze printserver aansluiten op je printer. Dit is een ander soort WiFi-adapter specifiek ontworpen voor printers. Heeft je printer een ethernetaansluiting? Dan zoek je naar een ethernet-to-WiFi-adapter, die je vervolgens via een usb-verbinding aansluit op de printer.

Conclusie

Als het goed is, ben je nu op de hoogte van hoe printers werken en waar je op moet letten. Dat wil zeggen, de basis hiervan. Lees alles nog eens een keertje door als het allemaal wat teveel was om één keer te onthouden – en laat het ons weten als je vragen hebt!

Overigens zijn suggesties en reacties op onze top 5 beste WiFi-printers ook meer dan welkom; we horen graag van je!

Was dit artikel behulpzaam?