De Beste IP Camera met WiFi om Je Huis te Beveiligen

IP-camera op houten muur

Laatst geüpdatet op:

De meeste mensen koesteren de veiligheid van hun huis en gezin het meest. Dit is iets dat voor elk gezin op de eerste plaats staat. Dus wat als we je een kijkje laten nemen in de wereld der gadgets om deze veiligheid te waarborgen? Wie weet schrikt zo'n gadget een potentiële dief of vandalist wel af – of je hond die het bankstel weer aanziet voor een lekker tussendoortje. Hoe dan ook zal men wel twee keer nadenken alvorens jouw eigendommen en familie als doelwit te zien!


Het product dat wij hiervoor specifiek willen uitlichten is de IP camera. We leggen je uit hoe het werkt, wat onze top 5 is (en waarom), en waar je op moet letten bij je aankoop!

IP Camera voor binnen

De Top 5 Beste IP Camera's vergelijken

Product

Details

Presence
Door Netatmo

Netatmo Presence

Onze #1

 • Dé beste IP camera
 • Je hoeft geen abonnementskosten te betalen
 • Het ontwerp is wel redelijk opvallend door het grote licht, dus deze zal sneller opgemerkt worden

​Nest Cam Outdoor
Door Google

Google Nest Cam Outdoors

Onze #2

 • De beste koop
 • De Nest biedt zowel overdag als 's nachts excellente beeld kwaliteit
 • Een abonnement is niet verplicht, maar wel heel handig – en mogelijk prijzig

Nest Cam Indoor
Door Google

Google Nest Cam Indoor

Onze #3

 • De beste IP camera voor binnen
 • Ook hier is de beeldkwaliteit zowel overdag en 's nachts van topniveau
 • Een abonnement is hier evenmin verplicht, maar wel heel handig – en mogelijk prijzig

Circle 2 (Wireless)
Door Logitech

Logitech Circle 2

Onze #4

 • De beste IP camera voor binnen én buiten
 • De Circle 2 biedt tweerichtingsgeluid: je kunt dus een gesprek met mensen aangaan
 • Hij heeft wel een heel sterk WiFi-signaal nodig

FI9853EP
Door Foscam

Foscam FI9853EP

Onze #5

 • De beste goedkope IP camera
 • De bouwkwaliteit is top – én hij is volledig waterdicht
 • Beeldkwaliteit is jammer genoeg beperkt tot 720p

Hoe werkt een IP camera?

IP camera's, ook wel netwerkcamera's genoemd, zijn (bekabelde of draadloze) camera's die gebruik maken van het internetprotocol. De werking van een IP camera kan worden vergeleken met die van een webcam. Beeld en geluid worden in realtime omgezet in digitale gegevens en via het internet verzonden. Hierdoor kunnen ze (direct) overal ter wereld worden bekeken. Op computers, maar ook op bijvoorbeeld een tablet of smartphone.

Doordat beelden en geluid van IP camera's worden omgezet in digitale gegevens, kunnen ze eenvoudig worden opgeslagen op een SD-kaart in de camera, op de harde schijf van je computer of een cloudservice. Videobeelden van IP camera's kunnen tevens direct worden doorgestuurd naar een alarmcentrale. Daarnaast het naast het bekijken van de beelden is het ook mogelijk dat software met een analysemethode de digitale gegevens scant en bij verdachte situaties een alarm afgeeft.


Er zijn verschillende soorten lenzen voor IP camera's beschikbaar. Denk aan lenzen die een bredere kijkhoek bieden en lenzen die bestuurbaar zijn. Een ander groot verschil tussen IP-camera's en reguliere beveiligingscamera's is het feit dat ze naast het streamen van beelden via het internet ook een chip hebben waarop geavanceerde software kan worden geplaatst.


Er zijn ook IP-camera's die infrarood en ultraviolet licht omzetten in beelden die onzichtbaar zijn voor het menselijk oog. Als het donker wordt, schakelt de camera automatisch over en blijven de (zwart-wit) beelden van hoge kwaliteit.

IP Camera

De chip en software in de IP-camera maken het ook mogelijk om beweging te detecteren. Met de zogenaamde "persoon binnen het gebied" analysemethode wordt een bepaald deel van het beeld dat de camera ziet, geïdentificeerd als een risicogebied.


Als een IP-camera menselijke bewegingen binnen een dergelijk gebied registreert, wordt een foto/clip van de beweging naar de alarmcentrale en eventueel naar je smartphone of tablet gestuurd. Wanneer de persoon in beeld een ongewenst iemand is, kan de politie direct worden ingeschakeld. Dit alles brengt ons tot de volgende hamvraag:


Waarom een IP camera?

Bovenaan de lijst van redenen staat de veiligheid van je huis en gezin. Natuurlijk wil je daarnaast ook graag je eigendommen veiligstellen, of je nu wel of geen gezin hebt. Áls het dan fout gaat, heb je ook meteen bewijs in de vorm van video- of fotomateriaal. Hoe dan ook is dit waar een IP camera voor bedoeld is.


We hebben het al eens eerder gehad over de beste deurbel met camera. Je zult in onze top 5 beste IP camera's zien waar het verschil tussen deurbellen met camera's en IP camera's ligt en hoe de functies van deze laatste categorie kunnen verschillen tussen modellen.

Top 5 Beste IP Camera's op een Rij

Netatmo Presence

#1 Netatmo Presence – Dé beste IP camera

De Netatmo Presence is geproduceerd voor buitengebruik. Deze hoekige, architectonische bewakingscamera is er op gericht om je eigendom te beschermen, of het nu gaat om een huis of een bedrijf.

Het is een IP camera die draadloos via WiFi werkt, hetzij alleen, hetzij in combinatie met meer Netatmo camera's die allemaal kunnen worden bestuurd door de gratis Netatmo iOS/Android-app genaamd Security. Er is zelfs een WatchOS-app voor Apple Watch dragers.


De wat hogere prijs voelt enigszins gerechtvaardigd wanneer je dit stevig gebouwde en esthetisch aantrekkelijke apparaat in je handen weegt. De volledig metalen constructie is waterdicht volgens de IPX7 norm, bevat een groep dimbare LED-lampjes en wordt geleverd met een montageplaat die het mogelijk maakt om eenvoudig een bestaand buitenlicht te vervangen. 

Hij beschikt niet over een interne batterij, dus je moet de voedingskabel van de buitenverlichting – die al op zijn plaats zit – gebruiken. Er is ook geen Ethernet-poort, wat betekent dat je je smartphone en de bijbehorende app moet gebruiken om de camera aan te sluiten op je WiFi-netwerk.


De hoofdfunctie hier is de geavanceerde objectherkenningssoftware die Netatmo's companion app gebruikt om je een SMS of e-mail te sturen wanneer een auto, een dier of een persoon in de buurt komt. De app werkt verrassend goed op afstanden tot 20 meter bij daglicht en iets minder dan dat bij gebruik van de infraroodsensoren 's nachts.


Je kunt het systeem verfijnen door te focussen op specifieke zones, wat wordt gedaan door in te zoomen op de delen van het scherm waarin je geïnteresseerd bent, zoals een tuinpoort of je oprijlaan.

Als schijnwerper is de Presence even flexibel en indrukwekkend. Weinig veiligheidsverlichting is dimbaar, maar deze heeft een glijdende schaal van helderheid en je kunt ervoor kiezen om deze te laten activeren door beweging of weinig licht.

Het rooster achteraan beschermt een microfoon, staat eenrichtingsgeluid toe en maakt vrij duidelijke geluidsopnamen die passen bij de 1080p oftewel Full HD-video.

Een andere belangrijke functie die de initiële aanschafkosten kan overstijgen is het feit dat je hier geen abonnement hoeft te betalen. Met video direct opgenomen op een microSD-kaart, heb je geen dure cloud server nodig, zoals het geval is met Nest, Samsung en anderen. Je kunt ook je eigen FTP-server opzetten als je vaker opnames wilt zonder je SD-kaart continu te moeten omwisselen.

Netatmos Presence

De iOS/Android app, die zoals we al zeiden Security heet, geeft je intuïtieve controle over deze en andere Netatmo camera's die je hebt. Daardoor is het gemakkelijk om te scrollen tussen elke cameraweergave. Als je maar één camera hebt, zie je een tijdlijn van de activiteit die die dag is opgenomen.

Er is ook een vrij soepele watchOS-ondersteuning, zodat je de beelden van de camera direct op je Apple Watch kunt zien. Dit is nu beschikbaar als een zogenaamde "complication", wat betekent dat je de functie aan je wijzerplaten kunt toevoegen.

De resolutie gaat tot 1080p bij 24 beelden per seconde. We konden hierbij inzoomen en scherpe videoclips opnemen, hoewel we merkten dat het inzoomen nogal wat videoruis veroorzaakt.

Naast de geruststellende bouwkwaliteit, de handige schijnwerperfunctie en de nuttige objectherkenning, is het grote voordeel hier dan ook de flexibiliteit van de camera. We konden beslissen of we een waarschuwing kregen als er een auto op de rit kwam, of dat er een persoon door de poort kwam, en we konden ook kiezen of we die clip wilden opnemen of niet. Al met al een geweldige all-rounder voor buitengebruik!

#2 Google Nest Cam Outdoor – De beste koop

Nest werd een begrip door de heruitvinding van de thermostaat (en daarbij de beste slimme thermostaat te produceren).


Nu heeft het bedrijf Google echter een hele reeks slimme apparaten die samenwerken om je huis te automatiseren of te beschermen.


Een van de nieuwere producten is deze weerbestendige camera die een aanvulling vormt op de bestaande binnencamera van Nest (hier komen we nog op terug...).

Google Nest Cam Outdoor

Zoek simpelweg naar het "Works with Nest" keurmerk en je vindt producten die elkaar kunnen aanvullen door bijvoorbeeld een slimme lamp aan te zetten wanneer de camera beweging detecteert. Dit is een voordeel dat in eerste instantie misschien niet eens echt opvalt.


De Nest Cam Outdoor is robuust en waterdicht met een IP65 certificatie. Dat betekent dat hij een reguliere regenbui kan overleven. Daarnaast wordt deze in plaats van een statief geleverd met een aparte magnetische voet die aan de muur kan worden geschroefd om een magnetische houder voor de afgeronde achterkant van de camera te vormen.


De 1080p camera staat standaard op 720p en we vinden eigenlijk dat het beeld in beide resoluties goed uitziet. Tien infraroodsensoren zorgen ervoor dat hij ook in het donker goed kan zien. Een microfoon en luidspreker zijn ingebouwd voor tweerichtingsgeluid, dus je kunt via de camera een gesprek voeren. In ruil hiervoor heeft de Nest Cam Outdoor echter geen microSD-kaart sleuf.

Wat deze camera onderscheidt is een iOS/Android app die enkele graden boven de concurrentie uitsteekt. Dat is niet zo verwonderlijk, gezien het feit dat Google achter de ontwikkeling van deze app zit.


Deze app toont je een live feed van je camera's en door middel van het Nest Aware abonnement, kun je je meldingen aanpassen door tot drie actieve bewegingszones in te stellen. Dit zijn gebieden binnen het zicht van de camera die je kunt tekenen en aanduiden als bewegingsgevoelige zones.

Google Nest Cam Outdoor

Over de Nest Aware abonnementen gesproken: ze zijn niet verplicht, maar wel heel handig. Bij alle abonnementen krijg je de volgende functionaliteiten:


 • 5, 10 of 30 dagen videogeschiedenis
 • Dag en nacht opnemen
 • Intelligente meldingen
 • Clips en time-lapses
 • Activiteitszones


Voor het abonnement met 5 dagen geschiedenis betaal je €5/maand of €50/jaar; voor 10 dagen betaal je €10/maand of €100/jaar; voor 30 dagen betaal je, zoals verwacht, €30/maand of €300/jaar. Het is uiteraard aan jou om te besluiten of dit voor jou zinnig is of niet.

Wij raden je persoonlijk wel aan om het in ieder geval wel echt te overwegen. De functionaliteiten en de bijbehorende klantenservice zijn namelijk geweldig!


De doos bevat alles wat je nodig hebt om de buitencamera te installeren, van de schroeven en muurpluggen die de magnetische basis bevestigen tot de kabelclips die de zware USB-kabel beveiligen. De camera zelf wordt stevig op zijn plaats gehouden door de magneet, maar met niets anders om hem daar te houden dan de kabel, kan een gadget als deze zelf een doelwit worden voor dieven. Installeer het apparaat goed buiten bereik is dan ook ons advies.

Eenmaal geïnstalleerd, is het zeer eenvoudig om de camera online te krijgen door de Nest app. De app leidt je door een stapsgewijs proces dat eenvoudig wordt gemaakt door de toevoeging van een QRF-code op de camera die je telefoon eenvoudigweg scant om te koppelen.

Er van uitgaande dat dit proces ook bij jullie goed verloopt, zou de gelikte software van Nest de gebruikerservaring tot de beste op de markt moeten maken.


Ook de beeldkwaliteit is indrukwekkend, vooral in de 1080p-modus, die meer dan gemiddeld 30 beelden per seconde opneemt. We hebben echter wel veel vastgelopen beelden gezien, terwijl de video gebufferd en uitgetrokken werd op de grens van een 10Mbps breedbandnetwerk. Voor dagelijks gebruik ziet 720p er bijna net zo gedetailleerd uit en vereist minder bandbreedte, dus bij soortgelijke problemen raden we je aan om over te schakelen naar een resolutie van 720p.

De 10 infraroodsensoren zorgen er verder voor dat je ook in volledige duisternis een goede videokwaliteit krijgt, iets waar goedkopere camera's moeite mee hebben. Wat betreft audio: de microfoon is goed genoeg om subtiele geluiden op te pikken, terwijl de luidspreker een duidelijk geluid geeft wanneer je via je telefoon de persoon aan het andere einde spreekt.

De bewegingssensor is ook redelijk succesvol in het onderscheiden van mens en dier. Er waren momenten dat een kat werd aangezien voor een mens, maar lukte het over het algemeen om de irrelevante bewegingen die zich in het gezichtsveld van de camera voordeden eruit te filteren.

Google Nest Cam Indoor

#3 Google Nest Cam Indoor – De beste IP camera voor binnen

Zoals je inmiddels waarschijnlijk al geraden hebt, is dit het broertje van de Nest Cam Outdoor – maar dan voor gebruik binnenhuis.


De Nest Cam Indoor heeft een strak design met een gladde, koelgrijze metalen standaard die een glanzend zwart cameraoog ondersteunt, waardoor je daadwerkelijk het gevoel bekruipt dat je in de gaten wordt gehouden.


De magnetische voet biedt stabiliteit voor de camera en ondersteunt een slanke, draaibare poot die aan de lens wordt bevestigd.


Op de bovenkant van de lens is een enkel LED-lampje dat blauw knippert wanneer de camera probeert verbinding te maken met het netwerk, en blijft groen wanneer de camera aan staat en aan het opnemen is.

Het kleine formaat van de camera en de slim ontworpen, verstelbare standaard – evenals de brede, 130° lens – bieden je handige flexibiliteit als het gaat om het gebied dat je wilt vastleggen. Hij wordt geleverd met een poot die 180° draait en een camerakop die 360° draait.


Nest heeft ook de lat hoger gelegd met verbeterd nachtzicht, wat indrukwekkender is dan je zou verwachten, gezien het feit dat Nest hier niet over opschept als de beste eigenschap van de camera. De 3 megapixel lens van de camera, die wordt omringd door acht LED-lampjes, pikt indrukwekkende details op. Wel zien we nog steeds de typische bewegingsvertraging die bij beveiligingscamera's hoort.


Je kunt je voorkeuren instellen – of in de desktop-interface, of in de mobiele app – om geluids- en/of bewegingswaarschuwingen van de Nest Cam te ontvangen. Je kunt de instellingen niet aanpassen; elk soort waarschuwing is eenvoudigweg aan of uit.

Het apparaat is ontworpen om minder valse alarmen te activeren ( voorbijrijdende auto's, bewegende schaduwen, enz.) dan zijn voorloper, de Dropcam Pro. Je krijgt echter niet het maximale voordeel van deze "advanced sensing" zonder je te abonneren op Nest Aware.

De Nest Cam heeft verder een planningsfunctie, zodat je kunt kiezen welke uren van de dag je wilt dat de camera aanstaat en opneemt. Zo kun je hem ook op vaste tijden uitzetten zodat bijvoorbeeld je TV-kijktijd niet wordt opgenomen.


De Nest Cam geeft je ook de mogelijkheid om te praten en te luisteren door de camera. De functie werkt dus ook hier als als een soort slimme deurbel. Het is echter het vermelden waard dat de basis intercom attributen van de camera precies dat zijn: basic. De kwaliteit van het geluid in beide richtingen is zeker niet HiFi.

Op de voorkant van de camera-unit verschijnt een blauw knipperend licht en een pieptoon klinkt als signaal voor degene aan de andere kant om te praten. Het idee is dat je met je huisdier of familie kunt praten via de camera – of misschien een indringer kunt afschrikken met een forse waarschuwing!

Een andere unieke eigenschap is de compatibiliteit van de camera met andere Nest-apparaten. Als je de zelflerende thermostaat van Nest bezit en deze op "away" zet, zal de Nest Cam automatisch aanzetten. Met de Nest Protect koolmonoxide-en-brand detector zal de Nest Cam als er rook wordt waargenomen in het huis automatisch een clip opnemen om de gebeurtenissen vast te leggen.

Als je de 1080p beelden van de Nest Cam op een smartphone afspeelt, kunnen de 1080p beelden van de Nest Cam je familiekamer er bijna uitzien als de set van een actiefilm. De voordelen van deze upgrade zijn duidelijk.

Het is waar dat de 720p standaardinstelling op de mobiele app video sneller laadt wanneer je internet signaal zwak is, maar het bekijken van de 1080p beelden op een sterke verbinding is ongeëvenaard. Met scherpe focus en zijdezachte video is het echt een high-definition video. Er was een lichte vertraging van ongeveer 1 seconde in real-time weergave, maar er was nooit sprake van echte lag.

Het 130° zichtbereik van de Nest Cam – een van de breedste in deze categorie – en de 8x zoom zorgen voor maximale flexibiliteit bij het in kaart brengen van je paleis. Door de camera in een hoek te plaatsen, leg je de hele kamer vast. Je kunt een full-screen stream hiervan bekijken vanaf je smartphone, tablet of computer.

#4 Logitech Circle 2 (Wireless) – De beste IP camera voor binnen én buiten

Kleine kanttekening: wij hebben voor de draadloze (batterij aangedreven) versie gekozen van de Circle 2 – maar er is ook een bedraadde versie beschikbaar.


De Circle 2 Wireless kan in ieder geval binnen op de draaivoet worden gemonteerd of er wordt standaard een buitenbeugel met twee schroeven en twee muurankers meegeleverd. Er zijn ook een aantal optionele extra's van Logitech beschikbaar voor verschillende soorten montage. Deze omvatten een raambevestiging (handig om de tuin in de gaten te houden zonder de unit buiten te monteren) en een plug-in bevestiging voor het in de gaten houden van een huisdier.

Logitech Circle 2 Wireless

Het in elkaar zetten van de camera is relatief eenvoudig. Drie belangrijke onderdelen worden geleverd in de lime-groen gekleurde doos, inclusief een oplaadbare batterij, cameralens en een draaibare voet met een quick-release plaat die in de achterkant van het apparaat past. 


Als je de Logi Circle wilt instellen, download je gewoon de Logi Circle Android of iPhone app en druk je op de instelknop. Vervolgens wordt je gevraagd welk type camera je gebruikt en wordt geprobeerd om de camera te koppelen via Bluetooth. Tijdens dit proces knippert er een blauw licht rond de buitenkant van de lens.

Belangrijk is dat de camera tijdens het installatieproces wel op het lichtnet moet zijn aangesloten en volledig moet zijn opgeladen, anders kan de camera niet worden gekoppeld. De camera kan dan worden bestuurd via de bovengenoemde app – of je kunt in plaats daarvan de website gebruiken.

Zodra de camera is gekoppeld, verandert de kleur van het licht rond de lens naar wit om aan te geven dat de camera is aangesloten, terwijl het licht op de achterkant van het apparaat ofwel amberkleurig is als het wordt opgeladen of groen als het volledig is opgeladen. Wanneer de batterij bijna leeg is, zie je een knipperend rood licht rond de lens.


De Circle 2 is bijzonder goed uitgerust als het gaat om het bieden van de nieuwste beveiligingsopties. Hij bezit een 180° lens voor een panoramisch zicht op je eigendom. Als alternatief is het mogelijk om te kiezen voor 'brede' en 'ultra brede' modi. Daarnaast kun je High Definition beelden opnemen dankzij de 720p- en 1080p-instellingen (720p is de standaardinstelling).

Je kunt deze beelden bekijken in de live-modus (zij het met enige vertraging), of dankzij de bewegingsfilters van de camera kun je specifieke opnamen bekijken wanneer de camera beweging detecteert. De opnametijd is instelbaar tussen 10 en 60 seconden en de opnames worden in de zijbalk van de app naast de tijd weergegeven.

Logitech Circle 2

Er is ook een "daily brief" – oftewel dagelijkse terugkoppeling – optie, instelbaar tussen 6 seconden en 60 seconden. Deze laat  je gedurende een gekozen periode bewerkte veiligheids-"highlights" zien.

Wil je daarnaast ook met een bezorger aan de deur of met je hond praten? Dat kan. De Circle 2 biedt namelijk de optie tot tweerichtingsgeluid!


Verder kun je met de Nightvision-modus je beelden opnemen in het donker, terwijl een zone-editor je in staat stelt om een beeld te tekenen van een gebied waarvoor je een waarschuwing wilt krijgen, zoals een voordeur. Hoewel de meeste functies van de camera gratis zijn, is het mogelijk om je te abonneren op Logitech's Circle Safe vanaf € 3,99 per maand als je extra functionaliteit wilt.


Dit omvat tot 31 dagen opslag (standaard is slechts 1 dag voorzien), meerdere bewegingszones en/of persoonsdetectie. Deze functie is vergelijkbaar met die van de Nest Cams, waar de camera's je vertellen of het een bekend gezicht ziet.


Hoewel we niet al te veel problemen hebben ondervonden in een kantoor aan huis, heeft het gebruik van de Circle 2 verder weg van de breedband router ervoor gezorgd dat het WiFi-signaal meerdere malen wegvalt (meer nog dan bij andere beveiligingsapparatuur van bedrijven zoals Nest).


Bovendien was het gebruik buiten in de achtertuin een bijzonder probleem, niet alleen vanwege de grotere afstand tot de router, maar ook vanwege de meegeleverde zwenkmodule. Deze leek niet sterk genoeg om het gewicht van de camera bij het naar beneden wijzen naar de grond te houden. 


Een ander probleem is dat omdat de Circle 2 gebruik maakt van een oplaadbare 6700 mAh Li-ion batterij, je deze met regelmatige tussenpozen uit de houder moet halen om hem op te laden. Logitech beweert dat de oplaadbare batterij tot 3 maanden meegaat, maar dat lijkt ons wel een beetje grootmoedig.

Foscam FI9853EP

5. Foscam FI9853EP – De beste goedkope IP camera

Dit is een conventionele vormfactor voor buiten bewakingscamera's van Foscam, een gevestigd merk. Hij wordt geleverd met een – ten opzichte van voorgaande modellen – verbeterde iOS/Android app en ondersteuning voor alle belangrijke browsers. Op deze budgetcamera zul je geen functies zoals bewegingszonedemping of objectherkenning aantreffen, maar je zult wel gerustgesteld worden door de bijna bombestendige constructie.


Voor al zijn letterlijke gewicht, is hij des te meer een lichtgewicht wat betreft functionaliteiten. De maximale videokwaliteit is beperkt tot 720p en de camerasensor is een enkele megapixel, dus verwacht niet dat je hier Full HD-beeld uit krijgt. Er is geen luidspreker of microfoon, dus je krijgt echt enkel en alleen beeld te zien. 


Wat je wél krijgt, is een gratis iOS/Android app die je helpt bij het instellen van de camera en vervolgens de personalisering van de instellingen. Zo kun je pushmeldingen ontvangen wanneer de bewegingssensor wordt geactiveerd. Daarmee wordt een foto naar je telefoon gestuurd en worden video's opgenomen op een microSD-kaart – of in de cloud opgeslagen.

Ja, je leest het goed: Foscam biedt een abonnementsservice die 7 dagen lang roulerende gegevensopslag biedt voor €40 per jaar, of 30 dagen voor €100 per jaar.

Wat er in de doos zelf zit? Een voedingskabel en ethernetkabel samen met de schroeven die nodig zijn om het apparaat aan de muur of het plafond te bevestigen.


De installatie is misschien iets meer arbeidsintensief omdat het betekent dat er vier gaten moeten worden geboord om de zware metalen behuizing te bevestigen. De aansluiting van de camera met de bijbehorende app als stapsgewijze handleiding maakt het echter een zeer snel proces, zeker als je alleen de meegeleverde ethernetkabel gebruikt. Om gebruik te maken van een WiFi-netwerk en de kabel links te laten liggen, moet je een iets meer bewerkbare – maar alsnog eenvoudige – procedure volgen. 

De mobiele app van Foscam maakt het proces van het aanpassen van je camera's pushmeldingen vrij pijnloos, maar er is ruimte voor verbetering. Je kunt bijvoorbeeld alleen je voorkeuren wijzigen als je camera online is. Bovendien gebruikt het startscherm slechts de helft van het scherm van je smartphone, terwijl de andere helft leeg blijft voor het geval je een andere camera wilt toevoegen.

Wat nog erger is, is dat de app tijdens het installatieproces prioriteit geeft aan een lijst van openbare camera's die Foscam ergens in China op willekeurige straten heeft geplaatst. In het beste geval is het een zinloos foefje; in het slechtste geval roept het zorgen op over hoe privé je eigen camera daadwerkelijk is.

Foscam FI9853EP

De videokwaliteit is zoals we zeiden beperkt tot 720p en wordt verder beperkt door de 1 megapixelsensor, maar hij levert toch vrij vloeiende beelden op de live feed. Hij maakt ook vrij betrouwbare opnames wanneer de bewegingssensor wordt geactiveerd.


De Foscam detecteerde zodoende al onze inspanningen om ongezien langs te sluipen en deed het ook in het donker erg goed. De infraroodsensor voor nachtzicht kan twintig meter in het pikkedonker zien en redelijk heldere zwart-wit beelden opnemen.

Zoals bij alle goede beveiligingscamera's worden er waarschuwingen naar je telefoon gestuurd als er beweging wordt gedetecteerd, maar er zijn geen andere opties om de frequentie van deze waarschuwingen te regelen. Je kunt bijvoorbeeld geen bewegingszones instellen en er is geen objectherkenning.


De kans dat hij afgaat door een bewegend blad is dus net zo groot als dat hij afgaat als een inbreker langsloopt. Met een doordachte positionering is het echter mogelijk om bevredigende resultaten te verkrijgen en een buitengebied goed te beveiligen.

Koopgids: waar moet je op letten?

Bij de aanschaf van een IP camera zul je, net als bij alle andere belangrijke aankopen, als serieuze koper op een aantal dingen moeten letten. Stel jezelf ten eerste deze vragen eens:

 • Wil je een ondeugend huisdier bekijken terwijl je aan het werk bent of ben je meer geïnteresseerd in bescherming van je eigendom 24 uur per dag?
 • Blijft je camera op één plek of wil je hem gemakkelijk kunnen verplaatsen (ook buiten)?
 • Hoe zit het met de app (als deze überhaupt beschikbaar is)? Wil je zowel op je computer als op je telefoon toegang hebben tot je camera?
 • Is een hoge-resolutie video-feed nodig of is het ook goed als de camera een eenvoudige standaard definitie clip of foto van een beveiligingsgebeurtenis vastlegt?
 • Als je geïnteresseerd bent in het opslaan van videobeelden, wil je dan liever gebruik maken van cloud-opslag of lokaal toegang tot je video (via een microSD-kaart of een USB-stick)?
 • Hoeveel ben je bereid uit te geven aan een beveiligingscamera
 • Wil je dat je camera samen met andere (slimme) apparaten werkt?


Dit zijn de basispunten waar je aan moet denken — maar daar stopt de lijst nog niet.

Camera functionaliteiten, specificaties en andere tech

Connectiviteit en aandrijving

Het merendeel van de doe-het-zelf beveiligingscamera's werkt vandaag de dag op je eigen WiFi-netwerk. Dat betekent dat je ze binnen het bereik van de router of het draadloze toegangspunt van je huis moet plaatsen om ze goed te laten functioneren. Dit betekent ook dat een onderbreking van je WiFi-signaal, of het nu gaat om een haperende verbinding of een stroomstoring, je camera's functies nadeling beïnvloedt.

In de Verenigde Staten zijn er zelfs al IPcamera's die op een 4G-netwerk lopen. Deze zie je bij ons nog niet zozeer, maar dit kan in de toekomst iets zijn om in gedachten te houden.

De meeste camera's worden daarnaast aangedreven door een plug-in adapter. Dat wil niet zeggen dat je de camera niet gemakkelijk naar een andere plek kunt verplaatsen, maar dat je altijd rekening moet houden met de locatie van een stopcontact bij de keuze van de installatieruimte, of een verlengsnoer (of adapter die op zonne-energie loopt ⤵️) bij de hand moet houden.

Arlo Netgear op zonne-energie

Een groeiend aantal apparaten kan echter draadloos werken, zoals de Logitech Circle 2 Wireless, die wordt gevoed door een batterij. Sommige hebben vervangbare batterijen, terwijl andere oplaadbare batterijen hebben. Hoe dan ook geeft een batterij je meer controle over waar je je je camera installeert.

Veel apparaten worden geleverd met hardware zodat je je camera's aan de muur kunt bevestigen, ingebouwde statieven zodat je ze op een vlakke ondergrond kunt plaatsen. Sommige anderen hebben magnetische voetjes zodat je ze gemakkelijk op koelkasten, archiefkasten en andere metalen oppervlakken kunt vastklikken om ze snel en eenvoudig te kunnen installeren.

Apps en andere besturing

De meeste beveiligingscamera's zijn tegenwoordig toegankelijk op Android of iOS apparaten via apps. Veel van deze camera's bieden ook webapps aan, zodat je op je laptop kunt inloggen om dezelfde video-feed te bekijken of je instellingen te wijzigen. De app-interface is dan ook vrij belangrijk omdat het je belangrijkste punt van toegang tot je camera is.

De configuratie van de app verschilt per apparaat, maar meestal dien je een account (gebruikersnaam en wachtwoord) aan te maken, in te loggen en je lokale WiFi-gegevens in te voeren.

Basisfuncties, zoals bewegings- en geluidswaarschuwingen, nachtzicht, tweerichtingsgesprekken (afhankelijk van een ingebouwde luidspreker en microfooncombo) en activiteitenlogboeken zijn meestal terug te vinden in zulke apps.

Videofunctionaliteiten

Google Nest Cam IQ Outdoor

Sommige camera's bieden constante toegang tot een live feed (zolang de camera en je app maar verbonden zijn met het internet).

Andere camera's richten zich uitsluitend op het opnemen van een videoclip wanneer de bewegingssensor of een andere sensor wordt geactiveerd. Dat betekent dat deze camera's geen nut hebben als je de hele dag door op een huisdier wilt kijken; ze werken alleen als cyclische bewakingscamera's.

Ook de videokwaliteit is een belangrijke overweging. Hoe duidelijker je videokwaliteit, hoe meer bandbreedte het in beslag neemt en hoe groter de kans dat jevertragingstijden en andere vervelende storingen zult ervaren.

HD-video richt zich op 720 of 1080p streaming kwaliteit. De meeste camera's hebben vandaag de dag een resolutie van 1080p. 

Toch blijven sommigen gebruik maken van een 640x480 VGA-resolutie om de batterij langer mee te laten gaan.

Als je uiteindelijk toch een HD-optie kiest en je wordt geconfronteerd met vertragingen of echte lag, dan geven de meeste camera's je de mogelijkheid om de kwaliteit terug te voeren naar een lagere resolutie. Sommige camera's passen zelfs automatisch de videokwaliteit aan op basis van uw internetverbinding.

Opslag en abonnementen

Niet alle video-opslag is gelijkwaardig. Er is cloud-opslag, die je videobeelden naar een externe server stuurt, en lokale opslag, die afhankelijk is van een apart accessoire zoals een microSD-kaart.

Externe en lokale opslag zijn echt een kwestie van voorkeur, maar sommige camera's, zoals de Foscam FI9853EP, geven je beide opties.

Het is ook gebruikelijk om een optioneel abonnement te nemen voor cloud-opslag. Hier betaal je meestal maandelijks voor. Nest Cam rekent voor zo'n opslag bijvoorbeeld minimaal €5 per maand; andere modellen, zoals de Logitech Circle 2 Wireless, geven je al één dag terugkijk tijd voor niks.

Kijkhoek

Hoeveel wil je dat je beveiligingscamera te zien krijgt? Omdat het waarschijnlijk gaat om het bewaken van een enkele ruimte of punt van binnenkomst, is een groter gezichtsveld over het algemeen wenselijker. De Logitech Circle 2 Wireless heeft een lens van 180°, terwijl de Google Nest Cam Indoor en Outdoor lenzen van 130° hebben. Dat is  best een drastisch verschil.

Geavanceerde functies

Naast de basis live stream, waarschuwingen, nachtzicht en tweerichtingsgesprekken, is er een nog verder gevorderde collectie van functies en integratie beschikbaar. De Netatmo Presence, bijvoorbeeld, biedt gezichtsherkenning.

Modellen zoals deze kunnen niet alleen onderscheid maken tussen mensen en andere bewegende objecten, ze kunnen je ook laten weten wie ze zien vanuit een database van vrienden en familieleden die je aan je account toevoegt.

Sommige modellen laten je ook toe om activiteitenzones in te stellen, wat betekent dat je een specifiek gebied binnen het gezichtsveld van de camera kunt selecteren dat je wilt negeren of waar je extra aandacht aan wilt besteden.

Op die manier kan de camera zich concentreren op de plekken die er echt toe doen, zoals een deuropening... en negeren dat je kat altijd op het nabijgelegen werkblad springt.

IP camera

Als je extra serieus bent over de veiligheid in huis, is er tevens een handvol modellen dat wordt geleverd met ingebouwde sirenes en ontwapeningsmodi voor een ongecompliceerde beveiligingsinstelling.

Bovendien reageren steeds meer camera's op spraakopdrachten. Google's Nest Cam Indoor en Outdoor en de Netatmo Presence werken bijvoorbeeld met Google Assistant.

Er zijn ook slimme hubs die compatibel zijn met een verscheidenheid aan verschillende protocoltalen en die helpen de kloof te overbruggen tussen twee producten van twee verschillende merken die twee verschillende protocoltalen spreken. Zo werkt de Netatmo Presence bijvoorbeeld met IFTTT.

Ontwerp

Beveiligingscamera's worden verondersteld op te gaan in hun omgeving. Om die reden vind je veel camera's met eenvoudige witte en zwarte afwerkingen. Als je echter beter kijkt, helpen belangrijke maar kleine details je om een slim ontworpen camera te onderscheiden van de rest van het aanbod.

De meeste beveiligingscamera's hebben ingebouwde statieven, terwijl andere camera's een stevige cilindrische constructie hebben. Als je geïnteresseerd bent in het veranderen van je camerahoek, wil je waarschijnlijk een camera met een standaard waarmee je hem ook kunt draaien. Weer anderen hebben een magnetische achterkant, dus je kunt de camerahoek helemaal zelf bepalen.

Veel gestelde vragen

Welke IP camera is de beste?

De beste IP camera in het algemeen is de Netatmo Presence, zo blijkt uit ons onderzoek. Hij is uitermate robuust, waterdicht, werkt via WiFi en kan via een app bediend worden. Uiteraard zijn is de beeldkwaliteit ook excellent, mede dankzij de enorme lamp die bij dit model is ingebouwd.

Waar plaats je een IP camera?

Dat kies je helemaal zelf uit. Het belangrijkste is dat de kabel van de voeding lang genoeg is om bij de plek te komen waar je de camera wilt hangen, alsook dat je zicht hebt op datgene dat je wilt zien. Met het oog op veiligheid zijn er echter een aantal optimale positioneringsplekken.

De voordeur, de achterdeur en de ramen op de eerste verdieping zijn volgens het Amerikaanse Bureau voor de Statistiek van Justitie de meest voorkomende ingangen voor criminelen. Sterker nog, uit onderzoeken blijkt dat ongeveer 81 procent van de inbrekers binnenkomt via de eerste verdieping, dus zet je camera's daar waar de kans het grootst is dat inbrekers binnenkomen.

Conclusie

Er is dus veel om over na te denken als je de aanschaf van een IP camera overweegt, maar als je de tijd neemt om de kenmerken te onderzoeken die het ene model van het andere onderscheiden, zal dit proces je helpen om de beste wifi camera te vinden.

Lees dus vooral nog een keer onze top 5 en ons koopadvies door – en laat ons hieronder weten voor welk model jij gaat! ⬇️

Deel dit bericht!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *