Wat is de Beste IP-Camera voor een Beveiligd Huis?

Wayne Koers

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

19 min. leestijd

Zo hoef je niet meer thuis te zijn om een oogje in het zeil te houden.

Wat is de Beste IP-Camera voor een Beveiligd Huis?

De meeste mensen koesteren de veiligheid van hun huis en gezin het meest, dus wat als we je een enkel product, zoals de beste IP-camera, kunnen aanraden deze veiligheid te waarborgen?

Wie weet schrikt bijvoorbeeld de Netatmo Presence een potentiële dief of vandalist wel af – of je hond die het bankstel weer aanziet voor een lekker tussendoortje. Hoe dan ook denkt een boosdoener wel twee keer na voor hij je eigendommen en familie als doelwit ziet!

Het product dat ik hiervoor specifiek uitlicht, is de IP-camera. Je leest hier hoe het werkt, hoe de top 5 van Wifiwijs eruitziet (en waarom), en waar je op moet letten bij je aankoop.

#1 Netatmo Presence 
Beste IP-camera van 2024

Onze score: 9,6

Netatmo Presence

Een intelligentere IP-camera vind je niet snel. Wil je zeker zijn van wat langs je huis loopt en wanneer, dan zit je goed bij de Netatmo Presence die zelfs vastlegt of het om dieren, auto's of mensen gaat.

Resolutie: 1920 × 1080
Opslagmogelijkheden: Cloud, SD-kaart
Gebruikslocatie: Buitenshuis

Bewegingsdetectie: Ja
Kijkhoek (horizontaal): 100 °
Spraakfunctie: Nee

Meer keuze nodig? Klik hier.

#2 Google Nest Cam
Beste koop IP-camera van 2024

Onze score: 9,0

google nest cam tegen witte achtergrond

Naast het gunstigere prijspunt en wat je er allemaal voor terugkrijgt, is de Google Nest Cam makkelijk te integreren met andere Google Nest-producten. Heb je zelf dus al andere Nest-producten, dan is er haast geen betere IP-camera te vinden!

Resolutie: 1920 × 1080
Opslagmogelijkheden: Cloud
Gebruikslocatie: Binnen- en buitenshuis

Bewegingsdetectie: Ja
Kijkhoek (horizontaal): 130°
Spraakfunctie: Ja

Meer keuze nodig? Klik hier.

De 5 beste IP-camera's in een oogopslag

 1. Netatmo Presence – Om het meeste uit je IP-camera-ervaring te halen, ga je voor dit model. Deze herkent zelfs wat of wie er in beeld is!
 2. Google Nest Cam– Hiermee bereik je optimale Google Nest-integratie en een app die bijzonder gebruiksvriendelijk is.
 3. Imou Cruiser 2 3K – Voor degenen die een camera willen die zowel binnen als buiten uitstekend beeld levert, op afstand te draaien is, én bovendien zeer betaalbaar is.
 4. Eufy Solocam Solar – Zoek je een model voor buiten, waar je geen kabels voor hoeft te trekken? Dan is dit model met ingebouwd zonnepaneel perfect.
 5. Eufy Indoor Cam 2K Pan & Tilt – Met dit model scoor je een prima IP-camera voor een heel zacht prijsje.

Hoe werkt een IP-camera?

IP-camera's, ook wel netwerkcamera's genoemd, zijn (bekabelde of draadloze) camera's die gebruikmaken van het internetprotocol (IP). De werking van een IP-camera is vergelijkbaar met die van een webcam.

Beeld en geluid worden in realtime omgezet in digitale gegevens en via het internet verzonden. Hierdoor kun je ze (direct) overal ter wereld bekijken – op computers, maar ook op bijvoorbeeld een tablet of smartphone.

Doordat beelden en geluid van IP-camera's de vorm van digitale gegevens aannemen, sla je ze eenvoudig op op een SD-kaart in de camera bij compatibele modellen, op de harde schijf van je computer of NAS of een cloudservice. Videobeelden van IP-camera's kunnen tevens direct worden doorgestuurd naar een alarmcentrale.

Wat is een NAS?

Dit staat voor 'network attached storage'. Dit zijn een soort kastjes waarin je opslagschijven in doet, zoals harde schijven of SSD's. Meestal zijn ze uitbreidbaar, dus als die opslag vol is, kun je er een nieuwe schijf aan toevoegen.

Op die manier hoef je niet je computer dag en nacht aan te laten staan om beeldopnamen op de opslag daarvan op te slaan. Dat scheelt meteen weer in de energie-rekening, én de hoeveelheid ruimte die je overhoudt voor andere zaken op je pc, zoals programma's, documenten en games.

Naast het bekijken van de beelden is het ook mogelijk dat software met een analysemethode de digitale gegevens scant en bij verdachte situaties een alarm afgeeft.

Er zijn verschillende soorten lenzen voor IP-camera's beschikbaar. Denk aan lenzen die een bredere kijkhoek bieden en lenzen die bestuurbaar zijn. Een ander groot verschil tussen IP-camera's en reguliere beveiligingscamera's is het feit dat ze naast het streamen van beelden via het internet ook een chip hebben waarop geavanceerde software kan worden geplaatst.

Er zijn ook IP-camera's die infrarood en ultraviolet omzetten in beelden die onzichtbaar zijn voor het menselijk oog. Als het donker wordt, schakelt de IP-camera automatisch over en blijven de (zwart-wit)beelden van hoge kwaliteit.

Twee IP-camera's naast elkaar

De chip en software in de IP-camera maken het ook mogelijk om beweging te detecteren. Met de zogenaamde ‘persoon binnen het gebied’-analysemethode wordt een bepaald deel van het beeld dat de camera ziet, geïdentificeerd als een risicogebied.

Als een IP-camera menselijke bewegingen binnen een dergelijk gebied registreert, wordt een foto/clip van de beweging naar de alarmcentrale en eventueel naar je smartphone of tablet gestuurd. Wanneer de persoon in beeld een ongewenst iemand is, kan de politie direct worden ingeschakeld. Dit alles brengt ons tot de volgende hamvraag:

Waarom een IP-camera?

Bovenaan de lijst van redenen staat de veiligheid van je huis en gezin. Natuurlijk wil je daarnaast ook graag je eigendommen veiligstellen, of je nu wel of geen gezin hebt. Áls het dan fout gaat, heb je ook meteen bewijs in de vorm van video- of fotomateriaal. Dit is waar een IP-camera voor bedoeld is.

We hebben het bij Wifiwijs al eens eerder gehad over het beste alarmsysteem voor je huis en de beste deurbel met camera. Je zult in deze top 5 IP-camera's zien waar het verschil tussen deurbellen met camera's en IP-camera's ligt en hoe de functies van deze laatste categorie kunnen verschillen tussen modellen.

De beste IP-camera's, gedetailleerd.


Resolutie: 1920 x 1080p
Opslagmogelijkheden: Cloud, SD-kaart
Gebruikslocatie: Buitenshuis
Bewegingsdetectie: Ja
Kijkhoek (horizontaal): 100°
Spraakfunctie: Nee

De Netatmo Presence is geproduceerd voor buitengebruik. Deze hoekige, architectonische bewakingscamera is er op gericht om je eigendom te beschermen, of het nu gaat om een huis of een bedrijfsgebouw. In beide omgevingen wekt hij een ietwat alarmerende impressie. 🚨

Het is een IP-camera die draadloos via wifi werkt – hetzij alleen, hetzij in combinatie met meer Netatmo camera’s die allemaal kunnen worden bestuurd door de gratis Netatmo-app voor iOS en Android, genaamd 'Security'.

Netatmo Presence op een muur met het licht aan

De wat hogere prijs voelt enigszins gerechtvaardigd wanneer je dit stevig gebouwde en esthetisch aantrekkelijke apparaat in je handen voelt. De volledig metalen constructie is waterdicht volgens de IPX7 norm, bevat een groep dimbare led-lampjes en wordt geleverd met een montageplaat waarmee je eenvoudig een bestaand buitenlicht vervangt. 

Hij beschikt niet over een interne batterij, dus je moet de voedingskabel van de buitenverlichting – die al op zijn plaats zit – gebruiken. Er is ook geen ethernetpoort, wat betekent dat je je smartphone en de bijbehorende app moet gebruiken om de IP-camera aan te sluiten op je wifi-netwerk.

De hoofdfunctie hier is de geavanceerde objectherkenningssoftware die Netatmo’s app gebruikt om je een sms of e-mail te sturen wanneer een auto, een dier of een persoon in de buurt komt. De app werkt verrassend goed op afstanden tot 20 meter bij daglicht en iets minder dan dat bij gebruik van de infraroodsensoren ’s nachts.

Je verfijnt dit systeem door te focussen op specifieke zones, wat wordt gedaan door in te zoomen op de delen van het scherm waarin je geïnteresseerd bent, zoals een tuinpoort of je oprijlaan.

Als schijnwerper is de Presence even flexibel en indrukwekkend. Weinig veiligheidsverlichting is dimbaar, maar deze werkt met een geleidelijk spectrum van helderheid. Je kunt er hierbij voor kiezen om deze te laten activeren door beweging of weinig licht.

Netatmos Presence op een tafel

Het rooster achteraan beschermt een microfoon, staat eenrichtingsgeluid toe en maakt vrij duidelijke geluidsopnamen die passen bij de 1080p- oftewel Full HD-video.

Een andere belangrijke functie die de initiële aanschafkosten rechtvaardigt is het feit dat je hier geen abonnement hoeft te betalen. Met video direct opgenomen op een microSD-kaart, heb je geen dure cloud server nodig zoals het geval is met Nest, Samsung en anderen. Je kunt ook je eigen FTP-server opzetten als je vaker opnames wilt zonder de beste SD-kaart continu te moeten omwisselen.

De app, ‘Security’, geeft je intuïtieve controle over deze en andere Netatmo camera’s die je hebt. Daardoor is het gemakkelijk om te scrollen tussen elke cameraweergave. Als je maar één IP-camera hebt, zie je een tijdlijn van de activiteit die die dag is opgenomen.

Er is ook een vrij soepele watchOS-ondersteuning, waardoor je de beelden van de IP-camera direct op je Apple Watch ziet. Dit is nu beschikbaar als een zogenaamde 'complication', wat betekent dat je de functie aan je wijzerplaten kunt toevoegen.

De resolutie gaat tot 1080p bij 24 beelden per seconde. We konden hierbij inzoomen en scherpe videoclips opnemen, hoewel we merkten dat het inzoomen nogal wat videoruis veroorzaakt.

Naast de geruststellende bouwkwaliteit, de handige schijnwerperfunctie en de nuttige objectherkenning, is het grote voordeel hier dan ook de flexibiliteit van de IP-camera.

Je beslist of je een waarschuwing krijgt als er een auto de oprit oprijdt of als er een persoon door de poort komt, en je krijgt ook de keuze of je die clip wilden bewaren of niet. Al met al een geweldige all-rounder voor buitengebruik!

Wat we goed vinden:

 • Het beeld is onder alle omstandigheden goed belicht dankzij het ingebouwde, verstelbare licht​
 • De objectherkenningssoftware onderscheidt nauwkeurig auto's, dieren en mensen van elkaar​
 • Je hebt geen abonnement nodig om je beelden op te slaan; je kunt een SD-kaart of FTP-server gebruiken​

Wat we minder goed vinden:

 • Dit model heeft geen spreekfunctie, dus je kunt gasten of indringers niet aanspreken op afstand​
 • Geen ethernetpoort, waardoor je afhankelijk bent van een zeer sterk wifi-netwerk​

Resolutie: 1920 × 1080p
Opslagmogelijkheden: Cloud
Gebruikslocatie: Buitenshuis
Bewegingsdetectie: Ja
Kijkhoek (horizontaal): 130°
Spraakfunctie: Ja

Nest werd een begrip door de heruitvinding van hun slimme thermostaat (en daarbij de beste slimme thermostaat).

Inmiddels heeft het Google echter een hele reeks slimme apparaten die samenwerken om je huis te automatiseren of te beschermen. Een van de beste producten is deze weerbestendige camera die een aanvulling vormt op de bestaande binnencamera van Nest.

google nest cam buiten op een muur in de regen

Deze IP-camera is robuust en waterdicht met IP54-certificatie. Dat betekent dat hij een reguliere regenbui kan overleven.1Belsimpel (n.d.) 'Dossier stof- en waterdichtheid' Daarnaast gebruikt dit model geen statief, maar een aparte voet die je aan de muur schroeft. Die voet dient als magnetische houder voor de achterkant van de camera.

De 1080p-camera levert helder beeld op – en dankzij zijn infraroodsensoren, lukt dat ook 's nachts. Een microfoon en luidspreker staan daarnaast tweerichtingsgeluid toe, dus je kunt via de camera zelfs een gesprek voeren. In ruil hiervoor heeft hij echter geen microSD-kaartsleuf.

Wat deze camera onderscheidt is een app voor  iOS en Android die enkele graden boven de concurrentie uitsteekt. Dat is niet zo verwonderlijk, aangezien Google achter de ontwikkeling van deze app zit.

Deze app toont je een live-feed van je camera's en door middel van het Nest Aware-abonnement, kun je je meldingen aanpassen door tot drie actieve bewegingszones in te stellen. Dit zijn gebieden binnen het zicht van de camera die je kunt tekenen en aanduiden als bewegingsgevoelige zones.

Over de abonnementen gesproken: een Nest Aware-abonnement is niet verplicht, maar wel heel handig. Bij een abonnement krijg je de volgende functionaliteiten:

 • 30 dagen gebeurtenisgeschiedenis, of 60 dagen + 10 dagen dag- en nachtopnames
 • Intelligente meldingen
 • Clips en time-lapses
 • Activiteitszones

Voor het Nest Aware-abonnement met 5 dagen geschiedenis betaal je € 5/maand of € 50/jaar; voor 10 dagen betaal je € 10/maand of € 100/jaar; voor 30 dagen betaal je, zoals verwacht, € 30/maand of € 300/jaar.

hand met smartphone die camerabeelden in nest app weergeeft

Ik raad je persoonlijk wel aan om het in ieder geval wel te overwegen, want zonder abonnement neemt de camera niet meer dan 3 uur op. De bijbehorende functies zijn bovendien geweldig, al kun je deze bij concurrerende modellen zonder abonnement gebruiken. Bekijk #5 in onze lijst maar eens. 😉

De doos bevat in ieder geval alles wat je nodig hebt om van start te gaan, van de schroeven en muurpluggen die de magnetische basis bevestigen tot de kabelclips die de zware usb-kabel beveiligen.

De camera zelf wordt stevig op zijn plaats gehouden door de magneet, maar met niets anders om hem daar te houden dan de kabel, kan een apparaat als deze zelf een doelwit worden voor dieven. Installeer het apparaat dus ver buiten bereik van mogelijke kwaadwillenden.

Eenmaal geïnstalleerd, is het zeer eenvoudig om de camera online te krijgen door de Nest app. De app leidt je door een stapsgewijs proces dat eenvoudig wordt gemaakt door de toevoeging van een QRF-code op de camera die je telefoon eenvoudigweg scant om te koppelen.

Ervan uitgaande dat dit proces ook bij jou goed verloopt, zou de gelikte software van Nest de gebruikerservaring tot de beste op de markt moeten maken.

Ook de beeldkwaliteit is indrukwekkend, vooral in de 1080p-modus (in tegenstelling tot de 720p-modus), die gemiddeld 30 beelden per seconde opneemt. Het beeld hing bij mij helaas wel redelijk vaak vast terwijl de video gebufferd en uitgetrokken werd op de grens van een 10Mbps-breedbandnetwerk.

Voor dagelijks gebruik ziet 720p er bijna net zo gedetailleerd uit en vereist minder bandbreedte, dus bij soortgelijke problemen kun je hem beter overschakelen naar een resolutie van 720p.

De bewegingssensor is ook redelijk goed in het onderscheiden van mens en dier. Er waren momenten dat een kat werd aangezien voor een mens, maar lukte het over het algemeen om de irrelevante bewegingen die zich in het gezichtsveld van de camera voordeden eruit te filteren.

Wat betreft audio: de microfoon is goed genoeg om subtiele geluiden op te pikken, terwijl de luidspreker een duidelijk geluid geeft wanneer je via je telefoon de persoon aan het andere einde toespreekt.

Wat we goed vinden:

 • Kan worden geïntegreerd met het hele Google Nest-systeem​
 • De beeldkwaliteit is erg indrukwekkend​
 • Tweerichtingsaudio klinkt ook prima​

Wat we minder goed vinden:

 • Er is geen mogelijkheid om beeldmateriaal lokaal op te slaan op bijvoorbeeld een (micro)SD-kaart​
 • Om de cloud en een aantal specifieke functies te gebruiken, moet je een abonnement afsluiten​

Resolutie: 2880 × 1620
Opslagmogelijkheden: Cloud, NAS, pc, SD-kaart
Gebruikslocatie: Binnens- en buitenshuis
Bewegingsdetectie: Ja
Kijkhoek (horizontaal): 85 °
Spraakfunctie: Ja

Deze IP-camera heeft een bijna schattig uiterlijk met zijn externe antennen die als een stel oortjes de richting op wijzen die je zelf kiest. Met daarnaast een IP66-certificering, kun je erop vertrouwen dat hij tegen een aardige regenbui kan.

De voet schroef je vast waar je de camera wilt hebben, wat stabiliteit voor de camera biedt en kwaadwillenden niet toestaat dat ze hem zomaar van zijn plek halen.

imou cruiser 2 3k hangt buiten in de regen

Daarbij hoort een lange kabel, waarmee je hem verbindt aan de netstroom. Ook voor ethernet heeft hij plek, als je liever niet van wifi afhankelijk bent. Met de handleiding die vol met afbeeldingen staat, is de gehele installatie mij betreft een koud kunstje.

Het kleine formaat van de camera en de 340°-graden bewingsreikwijdte bieden je handige flexibiliteit als het gaat om het gebied dat je wilt vastleggen. Wat minder fijn is de redelijk beperkte kijkhoek van 85°, maar wat mij betreft is dit goed te compenseren met de bewegingsmogelijkheden. Bovendien kun je hem zo instellen dat hij automatisch bewegende objecten, mensen of dieren volgt.

Imou heeft ook de lat hoger gelegd met verbeterd nachtzicht, wat indrukwekkender is dan je zou verwachten, aangezien nachtzicht van deze camera niet in zwart-wit uitvalt, maar je zelfs kleur laat zien! Dat is handig als je in het ergste geval een keer aangifte moet doen, en je dan op je videobeelden terug kunt vallen om de kleding van de dader te omschrijven in geur en kleur!

De 5-megapixel-lens – die aan iedere kant felle ledlampen heeft – en 8× zoom pikt indrukwekkende details op, ook 's nachts. Daarnaast bevat hij een ingebouwde sirene. Iedere ongewenste bezoeker wordt daarmee direct afgeschrikt – en jij uit je bed getetterd, indien nodig.

Je kunt je voorkeuren instellen – in de iOS- of Android-app – om geluids- en/of bewegingswaarschuwingen van de camera te ontvangen. Je kunt ook intelligente herkenning configureren, gebruiksprofielen instellen (bijvoorbeeld eentje voor wanneer je thuis bent; eentje voor wanneer je weg bent; enzovoorts), en automatismen instellen.

Het apparaat is ontworpen om minder valse alarmen af te geven (voorbijrijdende auto’s, bewegende schaduwen, enzovoorts) dan veel concurrenten. Je hoeft je daarbij niet te abonneren op een of andere dienst – al deze functies zijn direct toegankelijk.

imou cruiser 2 3k hangt buiten

De Imou Cruiser 2 3K heeft verder een planningsfunctie, waarmee je zelf kiest welke uren van de dag de camera aanstaat en filmt. Zo zet je hem ook op vaste tijden uit, zodat bijvoorbeeld je tv-kijktijd niet wordt opgenomen.

Ook heb je de mogelijkheid om te praten en te luisteren door de camera. De functie werkt dus ook hier als een soort slimme deurbel. Het is echter het melden waard dat de basis intercom attributen van de camera precies dat zijn: basic. De kwaliteit van het geluid in beide richtingen is zeker niet hifi.

Een andere fijne eigenschap is de compatibiliteit van de camera met Amazon Alexa en Google Assistant. Op die manier kun je de werking van de camera linken aan andere domotica in huis. Spot de camera bijvoorbeeld een indringer, dan kun je je apparatuur zo instellen dat je buitenlampen aanspringen, en eventueel open gelaten slimme deursloten op slot gaan.

Het is waar dat een lagere resolutie op de mobiele app de livestream sneller laadt wanneer je internet signaal zwak is, maar het bekijken van de 3K-beelden op een sterke verbinding is ongeëvenaard.

Er treedt wel een lichte vertraging van ongeveer 1 seconde op in real-time-weergave, maar er was nooit sprake van echte lag. Al met al ben ik dus dik tevreden!

Wat we goed vinden:

 • Uitermate scherp en helder beeld, ook 's nachts dankzij kleurweergave
 • Hoewel de audio niet altijd even zuiver klinkt, is het wel handig zowel te kunnen spreken als te kunnen luisteren via deze IP-camera​
 • Compatibel met Amazon Alexa én Google Assistant
 • AI maakt dit een zeer veelzijdige camera die zelf 'nadenkt'

Wat we minder goed vinden:

 • Geen meegeleverde SD-kaart
 • Je moet hem echt vastschroeven; ergens neerzetten lijkt geen optie

Resolutie: 2560 × 1920
Opslagmogelijkheden: Cloud, interne opslag
Gebruikslocatie: Binnenshuis; buitenshuis
Bewegingsdetectie: Ja
Kijkhoek (horizontaal): 110°
Spraakfunctie: Ja

Deze camera is bedoeld voor buitengebruik. Je hoeft hiervoor geen enkele kabel te trekken, want hij heeft een ingebouwd zonnepaneel dat de camera voorziet van energie. 🌞

Tussentijdig opladen via een usb-c-kabel is echter ook een optie, al was dit makkelijker geweest als de voet magnetisch was geweest of een ander quick-release-mechanisme benutte.

eufy solocam solar op een witte muur

Dankzij de IP67-certificering, is het ook bij dit model een gegeven dat hij geen last heeft van een regenbui. Hij is dan ook niet van suiker gemaakt, maar van een stevig plastic met bovenop het zonnepaneeltje dat wegsmelt in het ontwerp.

Het in elkaar zetten van de camera zelf is relatief eenvoudig. Drie belangrijke onderdelen worden geleverd in de felgroene doos, inclusief de batterij, camera en een draaibare voet die je vastschroeft waar je de camera wilt hebben.

Als je de Eufy wilt instellen, download je de app voor iOS of Android. en stel je de camera voor de eerste keer in. Vervolgens vraagt hij je welk type camera je gebruikt en wordt geprobeerd om de camera te koppelen. Ik raad je aan om even in de buurt te blijven van je wifi-router – hopelijk een goede router – om een stabiele verbinding op te zetten.

Een momentopname van de recentste bewegingsdetectie verschijnt in de app zodra je hem opent (eenmaal ingesteld), en als je hierop tikt, kun je direct de camerabeelden bekijken. Bovendien kun je, als je specifieke gebieden in de gaten wilt houden, activiteitenzones aanmaken waarbij meldingen uit deze gebieden naar je worden gepusht als de camera beweging waarneemt.

Hij werkt samen met Amazon Alexa en Google Assistant en kan zelfs een opnameschema opstellen. Daar ben ik zelf een fan van, als iemand die in een huis woont dat pal aan de straat ligt, middenin een stad. Ik slaap toch wat rustiger als ik weet dat de camera een oogje in het zeil houdt voor me, terwijl ik in bed lig!

Wel had ik graag meer opslagmethoden gezien. Interne opslag raakt al snel vol, afhankelijk van hoeveel beeldmateriaal je opneemt en hoe vaak je het wist. Een SD-kaart is an sich een prima optie, maar de optie om beeldmateriaal op te slaan op een NAS had ook mooi gestaan.

Wat betreft de video is de helderheid en het detailniveau van de opnames van de camera indrukwekkend. De schijnwerper is in te stellen dat hij 's nachts beweging detecteert en het is zelfs mogelijk om de helderheid aan te passen aan de lichtomstandigheden in je omgeving.

De bidirectionele communicatiefunctie was heel duidelijk en de ingebouwde AI bleek ook uitstekend te zijn in het identificeren van voorbijgangers.

Wat we goed vinden:

 • Overlegt kraakhelder beeld
 • Kabelvrije installatie is een zegen
 • Bewegings- en gezichtsherkenning is verrassend goed

Wat we minder goed vinden:

 • NAS als mogelijke opslagmethode was fijn geweest
 • Een magnetische voet was ook prettig geweest

Resolutie: 2304 × 1296
Opslagmogelijkheden: Cloud; NAS; SD-kaart
Gebruikslocatie: Binnenhuis
Bewegingsdetectie: Ja
Kijkhoek (horizontaal): 105°
Spraakfunctie: Ja

Deze camera heb ik zelf in huis staan, en ik ben er ontzettend over te spreken. Voor net iets meer dan € 50 heb je een beest van een camera. De 2K-resolutie levert haarscherp beeld op, en je kunt hem 360° om zijn as laten draaien, alsook verticaal laten rondkijken.

Geen enkel hoekje is daarmee verborgen voor deze camera – afhankelijk van waar je hem installeert.

ip camera op wit kastje bij plantenposter

Hij wordt geleverd met een – naar mijn mening – makkelijk te configureren app voor zowel iOS en Android. Je kunt de belangrijkste zaken zonder poespas instellen. Denk aan bewegingszones, huisdierherkenning, mensherkenning, automatische volgfunctie, en zelfs ingesproken commando's voor je huisdier.

Als je een hond hebt die maar wat graag op je gloednieuwe witte bank springt, kun je vooraf een commando inspreken, die de camera vervolgens afspeelt zodra hij je hond op de bank ziet springen. Best cool, niet?!

Er is ook een luidspreker en microfoon aanwezig, waardoor je je hond ook zelf kunt aanspreken als je een melding ontvangt van zijn bezigheden of hem toevallig op heterdaad betrapt. Om de kans op een heterdaadje te vergroten, stel je de meldingen zo in dat deze ook meteen een screenshotje meesturen van de videostream.

Beelden kun je daarbij opslaan op verschillende wijzen. Je kunt screenshots opslaan, maar ook videofragmenten of een continue videostream. Dit kan via cloudopslag, maar ook lokaal op een NAS of een microSD-kaart. Die laatste twee zul je zelf moeten kopen, overigens.

Wat er in de doos zelf zit, naast de camera en de handleiding? Een voedingskabel, samen met de schroeven en het bevestigingsplaatje die nodig zijn om het apparaat aan de muur of het plafond te bevestigen. Zelf heb ik hem op een kastje gezet, je krijgt beter zicht op je kamer als je hem aan het plafond of hoog op een muur bevestigt. Dit is iets meer arbeidsintensief, omdat er vier gaten moeten worden geboord om de zware metalen behuizing te bevestigen.

De app van Eufy maakt het proces van het aanpassen van je camera's pushmeldingen vrij pijnloos, maar er is ruimte voor verbetering. Het startscherm gebruikt bijvoorbeeld slechts de helft van het scherm van je smartphone, terwijl de andere helft leeg blijft voor het geval je een andere camera wilt toevoegen.

ip camera met iphone ernaast die videobeeld via homekit weergeeft

Maar ik voel me vergevingsgezind, omdat dit een van zeer weinig IP-camera's is die werkt met Apple HomeKit. Ja, hij werkt ook met Google Assistant, maar dat doen zoveel camera's al. 😝

Het handige is dat je via HomeKit een stel shortcuts en schema's kunt instellen in samenspeling met je andere HomeKit-apparatuur als je die al hebt. Bovendien kun je direct op je iCloud-opslag beelden opslaan. Zorg wel dat je een zeer goede wifi-verbinding hebt, want anders doen zowel je schema's en de livestream van je camera het niet – noch in de Apple Home-app, noch in de Eufy-app.

Verder is de videokwaliteit zoals gezegd uitstekend, ook 's nachts! Het beeld blijft dankzij infrarood ook kraakhelder in een pikdonkere ruimte. Zelfs dingen op dik 10 meter afstand zijn goed te zien, vooral als je even inzoomt.

Wat we goed vinden:

 • Deze IP-camera is voor een hele vriendelijke prijs te krijgen​
 • Je slaat je beelden lokaal op, of op de cloud
 • Ontzettend hoge beeldresolutie levert scherp beeld op, ook 's nachts
 • App is gebruiksvriendelijk
 • HomeKit-compatibiliteitis een enorme plus voor Apple-fans

Wat we minder goed vinden:

 • Een meegeleverd SD-kaartje zou leuk zijn geweest
 • Goed wifi-signaal is een eis

Koopgids

Bij de aanschaf van een IP-camera moet je, net als bij alle andere belangrijke aankopen, als serieuze koper op een aantal dingen letten. Stel jezelf ten eerste deze vragen eens:

 • Wil je een ondeugend huisdier bekijken terwijl je aan het werk bent of ben je meer geïnteresseerd in bescherming van je eigendom 24 uur per dag?
 • Blijft je camera op één plek of wil je hem gemakkelijk kunnen verplaatsen (ook buiten)?
 • Hoe zit het met de app (als deze überhaupt beschikbaar is)? Wil je zowel op je computer als op je telefoon toegang hebben tot je camerabeelden?
 • Is een hoge-resolutie video-feed nodig of is het ook goed als de camera een eenvoudige standaard definitie clip of foto van een beveiligingsgebeurtenis vastlegt?
 • Als je je beelden wilt opslaan, gebruik je dan liever cloud-opslag of wi lje lokaal toegang tot je video via een (microSD)-kaart of een usb-stick?
 • Hoeveel ben je bereid uit te geven aan een beveiligingscamera?
 • Wil je dat je camera samen met andere (slimme) apparaten werkt?

Hier stoppen de aandachtspunten nog niet. ⤵️

ip camera met iphone ernaast waarop te zien is dat iemand een foto maakt van de camera

Connectiviteit en aandrijving

Het merendeel van de doe-het-zelf-beveiligingscamera's werkt vandaag de dag op je eigen wifi-netwerk. Dat betekent dat je ze binnen het bereik van de router of een goede access point van je huis moet plaatsen voor optimale prestaties. Dit betekent ook dat een onderbreking van je wifi-signaal, of het nu gaat om een haperende verbinding of een stroomstoring, je camera's functies nadelig beïnvloedt.

In de Verenigde Staten zijn er zelfs al IP-camera's die op een 4G-netwerk lopen. Deze zie je bij ons nog niet zozeer, maar dit kan in de toekomst iets zijn om in gedachten te houden.

De meeste camera's worden daarnaast aangedreven door een plug-in-adapter. Dat wil niet zeggen dat je de camera niet gemakkelijk naar een andere plek kunt verplaatsen, maar dat je altijd rekening moet houden met de locatie van een stopcontact bij de keuze van de installatieruimte, of een verlengsnoer (of adapter die op zonne-energie loopt) bij de hand moet houden.

Een groeiend aantal apparaten werkt echter draadloos, zoals de Logitech Circle 2 Wireless, die wordt gevoed door een batterij. Sommige hebben vervangbare batterijen, terwijl andere oplaadbare batterijen hebben. Hoe dan ook geeft een batterij je meer controle over waar je je je camera installeert.

Veel apparaten worden geleverd met hardware, zodat je je camera's aan de muur kunt bevestigen of ingebouwde statieven, waardoor je ze op een vlakke ondergrond kunt plaatsen. Sommige anderen hebben magnetische voetjes, zodat je ze gemakkelijk op koelkasten, archiefkasten en andere metalen oppervlakken vastklikt om ze snel en eenvoudig te installeren.

Apps en andere besturingsmogelijkheden

De meeste beveiligingscamera's zijn tegenwoordig toegankelijk op Android of iOS via apps. Veel van deze camera's werken ook met webinterfaces, zodat je op je laptop kunt inloggen om dezelfde video-feed te bekijken of je instellingen te wijzigen. De app en interface zijn dan ook erg belangrijk, omdat het je belangrijkste toegangspunten tot je camera zijn.

De configuratie van de app verschilt per apparaat, maar meestal dien je een account aan te maken, in te loggen en je lokale wifi-gegevens in te voeren.

Basisfuncties, zoals bewegings- en geluidswaarschuwingen, nachtzicht, tweerichtingsgesprekken (afhankelijk van een ingebouwde luidspreker en microfooncombo) en activiteitenlogboeken zijn meestal terug te vinden in zulke apps.

Ip Camera's Aan Twee Kanten Van Een Hoek

Videofunctionaliteiten

Sommige camera’s bieden constante toegang tot een live feed zolang de camera en je app verbonden zijn met het internet.

Andere camera’s richten zich uitsluitend op het opnemen van een videoclip wanneer de bewegingssensor of een andere sensor wordt geactiveerd. Dat betekent dat deze camera’s geen nut hebben als je de hele dag door op een huisdier wilt kijken; ze werken alleen als cyclische bewakingscamera’s.

Ook de videokwaliteit is een belangrijke overweging. Hoe duidelijker je videokwaliteit, hoe meer bandbreedte dit in beslag neemt en hoe groter de kans dat je vertragingstijden en andere vervelende storingen zult ervaren. HD-video richt zich op 720p- of 1080p-kwaliteit. De meeste camera’s hebben tegenwoordig een resolutie van 1080p. Toch blijven sommigen gebruik maken van een 640×480 VGA-resolutie om de batterij langer mee te laten gaan.

Als je uiteindelijk toch voor HD-kwaliteit kiest en je wordt geconfronteerd met vertragingen of echte lag, dan geven de meeste camera’s je de mogelijkheid om de kwaliteit terug te voeren naar een lagere resolutie. Sommige camera’s passen zelfs automatisch de videokwaliteit aan op basis van je internetverbinding.

Ten slotte is de kijkhoek ook een belangrijk punt. Hoeveel wil je dat je beveiligingscamera te zien krijgt? Omdat het waarschijnlijk gaat om het bewaken van een enkele ruimte of punt van binnenkomst, is een groter gezichtsveld over het algemeen wenselijker. De Logitech Circle 2 Wireless heeft een kijkhoek van 180 °, terwijl de Google Nest Cam Indoor en Outdoor lenzen van 130 ° hebben. Dat is best een drastisch verschil.

Opslag en abonnementen

Niet alle video-opslag is gelijkwaardig. Er is cloud-opslag, die je videobeelden naar een externe server stuurt, en lokale opslag, die afhankelijk is van een apart accessoire zoals een microSD-kaart. Externe en lokale opslag zijn echt een kwestie van voorkeur, maar sommige camera’s, zoals de Foscam FI9853EP, geven je beide opties.

Het is ook gebruikelijk om een optioneel abonnement te nemen voor cloud-opslag. Hier betaal je meestal maandelijks voor. Nest Cam rekent voor zo’n opslag bijvoorbeeld minimaal €5 per maand; andere modellen, zoals de Logitech Circle 2 Wireless, geven je al één dag terugkijk tijd voor niks.

Geavanceerde functies

Naast de basis live stream, waarschuwingen, nachtzicht en tweerichtingsgesprekken, is er een nog verder gevorderde collectie van functies en integratie beschikbaar. De Netatmo Presence biedt bijvoorbeeld gezichtsherkenning.

Modellen zoals deze maken niet alleen onderscheid tussen mensen en andere bewegende objecten, ze laten je ook weten wie ze zien vanuit een database van vrienden en familieleden die je aan je account toevoegt.

Sommige modellen laten je ook toe om activiteitenzones in te stellen, wat betekent dat je een specifiek gebied binnen het gezichtsveld van de camera selecteert dat je wilt negeren of waar je extra aandacht aan wilt besteden. Op die manier concentreert de IP-camera zich op de plekken die er echt toe doen en negeert je kat die altijd op het nabijgelegen werkblad springt.

Als je extra serieus bent over de veiligheid in huis, is er tevens een handvol modellen dat wordt geleverd met ingebouwde sirenes en ontwapeningsmodi voor een ongecompliceerde beveiligingsinstelling.

eufy veiligheidscamera in het wit op een kast met een koptelefoon en zonnebril erachter

Bovendien reageren steeds meer camera’s op spraakopdrachten. Google’s Nest Cam Indoor en Outdoor en de Netatmo Presence werken bijvoorbeeld met Google Assistant.

Er zijn ook slimme hubs die compatibel zijn met een verscheidenheid aan verschillende protocoltalen en die helpen de kloof te overbruggen tussen twee producten van twee verschillende merken die twee verschillende protocoltalen spreken. Zo werkt de Netatmo Presence bijvoorbeeld met IFTTT.

Ontwerp

Beveiligingscamera’s worden verondersteld op te gaan in hun omgeving. Om die reden vind je veel camera’s met eenvoudige witte en zwarte afwerkingen. Als je echter beter kijkt, helpen belangrijke, maar kleine details je om een slim ontworpen IP-camera te onderscheiden van de rest van het aanbod.

De meeste beveiligingscamera’s hebben ingebouwde statieven, terwijl andere camera’s een stevige cilindrische constructie hebben. Als je de camerahoek wilt veranderen, zoek je naar een camera met een standaard waarmee je hem ook kunt draaien. Weer anderen hebben een magnetische achterkant. Hiermee bepaal je de camerahoek helemaal zelf.

De beste IP-camera's

IP-cameraBeste voorBeoordelingProductpagina
Netatmo PresenceAll-roundgebruik9,5Bekijk hem hier
Google Nest CamPrijs-kwaliteit8,7Bekijk hem hier
Imou Cruiser 2 3KBinnen- en buiten8,5Bekijk hem hier
Eufy Solocam SolarKabelvrije installatie8,3Bekijk hem hier
Eufy Indoor Cam 2K Pan & TiltKleinere budgets8,1Bekijk hem hier

Veelgestelde vragen over IP-camera's

Laten we nog een paar veelgestelde vragen uitlichten! 💡

Waar plaats je een IP-camera?

Dat kies je helemaal zelf uit. Het belangrijkste is dat de kabel van de voeding lang genoeg is om bij de plek te komen waar je de camera wilt hangen, alsook dat je zicht hebt op datgene dat je wilt zien. Met het oog op veiligheid zijn er echter een aantal optimale plekken.

De voordeur, de achterdeur en de ramen op de eerste verdieping zijn volgens het Amerikaanse Bureau voor de Statistiek van Justitie de meest voorkomende ingangen voor criminelen. Sterker nog, uit onderzoeken blijkt dat ongeveer 81% van de inbrekers binnenkomt via de eerste verdieping, dus zet je camera’s daar waar de kans het grootst is dat inbrekers binnenkomen.2Nick Gromicko en Kenton Shepard, International Association of Certified Home Insectors (n.d.) 'Burglar-Resistant Homes'

Welke IP-camera is de beste?

De IP-camera die het beste scoort in het algemeen is de Netatmo Presence, zo blijkt uit ons onderzoek. Hij is uitermate robuust, waterdicht, werkt via wifi en kan via een app bediend worden. Uiteraard zijn is de beeldkwaliteit ook excellent, mede dankzij de enorme lamp die bij dit model is ingebouwd.

Conclusie

Er is dus veel om over na te denken als je de aanschaf van een IP-camera overweegt, maar als je de tijd neemt om de kenmerken te onderzoeken die het ene model van het andere onderscheiden, helpt dit proces je om dé IP-camera voor jou te vinden.

Lees dus vooral nog een keer onze top 5 en ons koopadvies door, en laat ons hieronder weten of de Netatmo Presence ook jouw #1 is! ⬇️ Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen