Wat is de Beste IP-Camera?

Wayne Koers

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

Zo hoef je niet meer thuis te zijn om een oogje in het zeil te houden.

Wat is de Beste IP-Camera?

De meeste mensen koesteren de veiligheid van hun huis en gezin het meest, dus wat als we je een enkel product kunnen aanraden deze veiligheid te waarborgen?

Wie weet schrikt bijvoorbeeld de Netatmo Presence een potentiële dief of vandalist wel af – of je hond die het bankstel weer aanziet voor een lekker tussendoortje. Hoe dan ook denkt een boosdoener wel twee keer na voor hij je eigendommen en familie als doelwit ziet!

Het product dat ik hiervoor specifiek uitlicht, is de IP-camera. Je leest hier hoe het werkt, hoe de top 5 van Wifiwijs eruitziet (en waarom), en waar je op moet letten bij je aankoop.

#1 Netatmo Presence 
Beste IP-camera van 2023

Onze score: 9.6

Netatmo Presence

Een intelligentere IP-camera vind je niet snel. Wil je zeker zijn van wat langs je huis loopt en wanneer, dan zit je goed bij de Netatmo presence die zelfs vastlegt of het om dieren, auto's of mensen gaat.

Resolutie: 1920 x 1080p
Opslagmogelijkheden: Cloud, SD-kaart
Gebruikslocatie: Buitenshuis

Bewegingsdetectie: Ja
Kijkhoek (horizontaal): 100 °
Spraakfunctie: Nee

Meer keuze nodig? Klik hier.

#2 Google Nest Cam Outdoor 
Beste koop IP-camera van 2023

Onze score: 9.0

Google Nest Cam Outdoors

Naast het gunstigere prijspunt en wat je er allemaal voor terugkrijgt, is de Google Nest Cam Outdoor makkelijk te integreren met andere Google Nest producten. Heb jij zelf dus al andere Nest-producten, dan is er eigenlijk al geen alternatief meer mogelijk!

Resolutie: 1920 x 1080p
Opslagmogelijkheden: Cloud
Gebruikslocatie: Buitenshuis

Bewegingsdetectie: Ja
Kijkhoek (horizontaal): 130 °
Spraakfunctie: Ja

Meer keuze nodig? Klik hier.

De 5 beste IP-camera's in een oogopslag

 1. Netatmo Presence - Om het meeste uit je IP-camera-ervaring te halen, ga je voor dit model. Deze herkent zelfs wat of wie er in beeld is!
 2. Google Nest Cam Outdoor - Hiermee bereik je optimale Google Nest-integratie en een app die bijzonder gebruiksvriendelijk is.
 3. Google Nest Cam Indoor - Voor degenen die binnen ook graag een oogje in het zeil houden, heeft Google de Nest Cam Indoor gemaakt!
 4. Logitech Circle 2 Wireless - Zoek je veelzijdigheid? Dan kom je bij dit model uit. Deze zet je namelijk zowel binnens- als buitenshuis in.
 5. Foscam FI9853EP - Met dit model scoor je een prima IP-camera voor een heel zacht prijsje.

Hoe werkt een IP-camera?

IP-camera's, ook wel netwerkcamera's genoemd, zijn (bekabelde of draadloze) camera's die gebruik maken van het internetprotocol. De werking van een IP-camera is vergelijkbaar met die van een webcam.

Beeld en geluid worden in realtime omgezet in digitale gegevens en via het internet verzonden. Hierdoor kunnen ze (direct) overal ter wereld worden bekeken – op computers, maar ook op bijvoorbeeld een tablet of smartphone.

Doordat beelden en geluid van IP-camera's worden omgezet in digitale gegevens, worden ze eenvoudig opgeslagen op een SD-kaart in de camera, op de harde schijf van je computer of een cloudservice. Videobeelden van IP-camera's kunnen tevens direct worden doorgestuurd naar een alarmcentrale.

Naast het bekijken van de beelden is het ook mogelijk dat software met een analysemethode de digitale gegevens scant en bij verdachte situaties een alarm afgeeft.

Er zijn verschillende soorten lenzen voor IP-camera's beschikbaar. Denk aan lenzen die een bredere kijkhoek bieden en lenzen die bestuurbaar zijn. Een ander groot verschil tussen IP-camera's en reguliere beveiligingscamera's is het feit dat ze naast het streamen van beelden via het internet ook een chip hebben waarop geavanceerde software kan worden geplaatst.

Er zijn ook IP-camera's die infrarood en ultraviolet licht omzetten in beelden die onzichtbaar zijn voor het menselijk oog. Als het donker wordt, schakelt de IP-camera automatisch over en blijven de (zwart-wit)beelden van hoge kwaliteit.

Twee IP-camera's naast elkaar

De chip en software in de IP-camera maken het ook mogelijk om beweging te detecteren. Met de zogenaamde ‘persoon binnen het gebied’-analysemethode wordt een bepaald deel van het beeld dat de camera ziet, geïdentificeerd als een risicogebied.

Als een IP-camera menselijke bewegingen binnen een dergelijk gebied registreert, wordt een foto/clip van de beweging naar de alarmcentrale en eventueel naar je smartphone of tablet gestuurd. Wanneer de persoon in beeld een ongewenst iemand is, kan de politie direct worden ingeschakeld. Dit alles brengt ons tot de volgende hamvraag:

Waarom een IP-camera?

Bovenaan de lijst van redenen staat de veiligheid van je huis en gezin. Natuurlijk wil je daarnaast ook graag je eigendommen veiligstellen, of je nu wel of geen gezin hebt. Áls het dan fout gaat, heb je ook meteen bewijs in de vorm van video- of fotomateriaal. Hoe dan ook is dit waar een IP-camera voor bedoeld is.

We hebben het bij Wifiwijs al eens eerder gehad over het beste alarmsysteem voor je huis en de beste deurbel met camera. Je zult in deze top 5 IP-camera's zien waar het verschil tussen deurbellen met camera's en IP-camera's ligt en hoe de functies van deze laatste categorie kunnen verschillen tussen modellen.

De beste IP-camera's, gedetailleerd.


Resolutie: 1920 x 1080p
Opslagmogelijkheden: Cloud, SD-kaart
Gebruikslocatie: Buitenshuis
Bewegingsdetectie: Ja
Kijkhoek (horizontaal): 100 °
Spraakfunctie: Nee

De Netatmo Presence is geproduceerd voor buitengebruik. Deze hoekige, architectonische bewakingscamera is er op gericht om je eigendom te beschermen, of het nu gaat om een huis of een bedrijfsgebouw. In beide omgevingen wekt hij een ietwat alarmerende impressie. 🚨

Het is een IP-camera die draadloos via wifi werkt – hetzij alleen, hetzij in combinatie met meer Netatmo camera’s die allemaal kunnen worden bestuurd door de gratis Netatmo iOS en Android-app genaamd 'Security'.

Netatmo Presence op een muur met het licht aan

De wat hogere prijs voelt enigszins gerechtvaardigd wanneer je dit stevig gebouwde en esthetisch aantrekkelijke apparaat in je handen voelt. De volledig metalen constructie is waterdicht volgens de IPX7 norm, bevat een groep dimbare ledlampjes en wordt geleverd met een montageplaat waarmee je eenvoudig een bestaand buitenlicht vervangt. 

Hij beschikt niet over een interne batterij, dus je moet de voedingskabel van de buitenverlichting – die al op zijn plaats zit – gebruiken. Er is ook geen ethernetpoort, wat betekent dat je je smartphone en de bijbehorende app moet gebruiken om de IP-camera aan te sluiten op je wifi-netwerk.

De hoofdfunctie hier is de geavanceerde objectherkenningssoftware die Netatmo’s app gebruikt om je een SMS of e-mail te sturen wanneer een auto, een dier of een persoon in de buurt komt. De app werkt verrassend goed op afstanden tot 20 meter bij daglicht en iets minder dan dat bij gebruik van de infraroodsensoren ’s nachts.

Je verfijnt dit systeem door te focussen op specifieke zones, wat wordt gedaan door in te zoomen op de delen van het scherm waarin je geïnteresseerd bent, zoals een tuinpoort of je oprijlaan.

Als schijnwerper is de Presence even flexibel en indrukwekkend. Weinig veiligheidsverlichting is dimbaar, maar deze werkt met een geleidelijk spectrum van helderheid. Je kunt er hierbij voor kiezen om deze te laten activeren door beweging of weinig licht.

Netatmos Presence op een tafel

Het rooster achteraan beschermt een microfoon, staat eenrichtingsgeluid toe en maakt vrij duidelijke geluidsopnamen die passen bij de 1080p- oftewel Full HD-video.

Een andere belangrijke functie die de initiële aanschafkosten rechtvaardigt is het feit dat je hier geen abonnement hoeft te betalen. Met video direct opgenomen op een microSD-kaart, heb je geen dure cloud server nodig zoals het geval is met Nest, Samsung en anderen. Je kunt ook je eigen FTP-server opzetten als je vaker opnames wilt zonder de beste SD-kaart continu te moeten omwisselen.

De app, ‘Security’, geeft je intuïtieve controle over deze en andere Netatmo camera’s die je hebt. Daardoor is het gemakkelijk om te scrollen tussen elke cameraweergave. Als je maar één IP-camera hebt, zie je een tijdlijn van de activiteit die die dag is opgenomen.

Er is ook een vrij soepele watchOS-ondersteuning, waardoor je de beelden van de IP-camera direct op je Apple Watch ziet. Dit is nu beschikbaar als een zogenaamde 'complication', wat betekent dat je de functie aan je wijzerplaten kunt toevoegen.

De resolutie gaat tot 1080p bij 24 beelden per seconde. We konden hierbij inzoomen en scherpe videoclips opnemen, hoewel we merkten dat het inzoomen nogal wat videoruis veroorzaakt.

Naast de geruststellende bouwkwaliteit, de handige schijnwerperfunctie en de nuttige objectherkenning, is het grote voordeel hier dan ook de flexibiliteit van de IP-camera.

Je beslist of je een waarschuwing krijgt als er een auto de oprit oprijdt of als er een persoon door de poort komt, en je krijgt ook de keuze of je die clip wilden bewaren of niet. Al met al een geweldige all-rounder voor buitengebruik!

Wat we goed vinden:

 • Het beeld is onder alle omstandigheden goed belicht dankzij het ingebouwde, verstelbare licht​
 • De objectherkenningssoftware onderscheidt nauwkeurig auto's, dieren en mensen van elkaar​
 • Je hebt geen abonnement nodig om je beelden op te slaan; je kunt een SD-kaart of FTP-server gebruiken​

Wat we minder goed vinden:

 • Dit model heeft geen spreekfunctie, dus je kunt gasten of indringers niet aanspreken op afstand​
 • Geen ethernetpoort, waardoor je afhankelijk bent van een zeer sterk wifi-netwerk​

Resolutie: 1920 x 1080p
Opslagmogelijkheden: Cloud
Gebruikslocatie: Buitenshuis
Bewegingsdetectie: Ja
Kijkhoek (horizontaal): 130 °
Spraakfunctie: Ja

Nest werd een begrip door de heruitvinding van de thermostaat (en daarbij de beste slimme thermostaat te produceren).

Nu heeft het Google echter een hele reeks slimme apparaten die samenwerken om je huis te automatiseren of te beschermen.

Een van de nieuwere producten is deze weerbestendige camera die een aanvulling vormt op de bestaande binnencamera van Nest (hier komen we nog op terug...).

Google Nest Cam Outdoor Wordt Ingesteld

Zoek simpelweg naar het 'Works with Nest'-keurmerk en je vindt producten die elkaar aanvullen door bijvoorbeeld een slimme lamp aan te zetten wanneer de camera beweging detecteert. Dit is een voordeel dat in eerste instantie misschien niet eens echt opvalt.

Deze IP-camera is verder robuust en waterdicht met een IP65-certificatie. Dat betekent dat hij een reguliere regenbui kan overleven. Daarnaast wordt deze in plaats van met een statief, geleverd met een aparte voet die aan de muur wordt geschroefd om een magnetische houder voor de achterkant van de camera te vormen.

De 1080p-camera staat standaard op 720p. Ik vind dat het beeld in beide resoluties goed uitziet. Tien infraroodsensoren zorgen ervoor dat hij ook in het donker goed ziet. Een microfoon en luidspreker zijn ingebouwd voor tweerichtingsgeluid, dus je kunt via de camera zelfs een gesprek voeren. In ruil hiervoor heeft hij echter geen microSD-kaartsleuf.

Wat deze camera voor binnen onderscheidt is een iOS en Android app die enkele graden boven de concurrentie uitsteekt. Dat is niet zo verwonderlijk, aangezienGoogle achter de ontwikkeling van deze app zit.

Deze app toont je een live feed van je camera's en door middel van het Nest Aware-abonnement, kun je je meldingen aanpassen door tot drie actieve bewegingszones in te stellen. Dit zijn gebieden binnen het zicht van de camera die je kunt tekenen en aanduiden als bewegingsgevoelige zones.

Over de abonnementen gesproken: een Nest Aware-abonnement is niet verplicht, maar wel heel handig. Bij een abonnement krijg je de volgende functionaliteiten:

 • 5, 10 of 30 dagen videogeschiedenis
 • Dag en nacht opnemen
 • Intelligente meldingen
 • Clips en time-lapses
 • Activiteitszones

Voor het Nest Aware-abonnement met 5 dagen geschiedenis betaal je €5/maand of €50/jaar; voor 10 dagen betaal je €10/maand of €100/jaar; voor 30 dagen betaal je, zoals verwacht, €30/maand of €300/jaar. Het is uiteraard aan jou om te besluiten of dit voor jou zinnig is of niet.

Google Nest Cam Outdoor

Ik raad je persoonlijk wel aan om het in ieder geval wel te overwegen. De functionaliteiten en de bijbehorende klantenservice zijn namelijk geweldig! De doos bevat echter alles wat je nodig hebt om van start te gaan, van de schroeven en muurpluggen die de magnetische basis bevestigen tot de kabelclips die de zware usb-kabel beveiligen.

De camera zelf wordt stevig op zijn plaats gehouden door de magneet, maar met niets anders om hem daar te houden dan de kabel, kan een apparaat als deze zelf een doelwit worden voor dieven. Installeer het apparaat dus ver buiten bereik van mogelijke kwaadwillenden.

Eenmaal geïnstalleerd, is het zeer eenvoudig om de camera online te krijgen door de Nest app. De app leidt je door een stapsgewijs proces dat eenvoudig wordt gemaakt door de toevoeging van een QRF-code op de camera die je telefoon eenvoudigweg scant om te koppelen.

Er van uitgaande dat dit proces ook bij jou goed verloopt, zou de gelikte software van Nest de gebruikerservaring tot de beste op de markt moeten maken.

Ook de beeldkwaliteit is indrukwekkend, vooral in de 1080p-modus, die meer dan gemiddeld 30 beelden per seconde opneemt. Het beeld hing bij mij helaas wel redelijk vaak vast terwijl de video gebufferd en uitgetrokken werd op de grens van een 10 Mbps breedbandnetwerk.

Voor dagelijks gebruik ziet 720p er bijna net zo gedetailleerd uit en vereist minder bandbreedte, dus bij soortgelijke problemen kun je hem beter overschakelen naar een resolutie van 720p.

De 10 infraroodsensoren zorgen er verder voor dat je ook in volledige duisternis een goede videokwaliteit krijgt (waar goedkopere camera’s moeite mee hebben). Wat betreft audio: de microfoon is goed genoeg om subtiele geluiden op te pikken, terwijl de luidspreker een duidelijk geluid geeft wanneer je via je telefoon de persoon aan het andere einde spreekt.

De bewegingssensor is ook redelijk goed in het onderscheiden van mens en dier. Er waren momenten dat een kat werd aangezien voor een mens, maar lukte het over het algemeen om de irrelevante bewegingen die zich in het gezichtsveld van de camera voordeden eruit te filteren.

Wat we goed vinden:

 • Kan worden geïntegreerd met het hele Google Nest-systeem​
 • De beeldkwaliteit is erg indrukwekkend​
 • Tweerichtingsaudio klinkt ook prima​

Wat we minder goed vinden:

 • Er is geen mogelijkheid om beeldmateriaal lokaal op te slaan op bijvoorbeeld een (micro)SD-kaart​
 • Om de cloud en een aantal specifieke functies te gebruiken, moet je een abonnement afsluiten​

Resolutie: 1920 x 1080p
Opslagmogelijkheden: Cloud
Gebruikslocatie: Binnenshuis
Bewegingsdetectie: Ja
Kijkhoek (horizontaal): 130 °
Spraakfunctie: Ja

Zoals je inmiddels waarschijnlijk al geraden hebt, is dit het broertje van de Nest Cam Outdoor – maar dan voor gebruik binnenhuis.

Deze IP-camera voor binnen heeft een strak design met een gladde, koelgrijze metalen standaard die een glanzend zwart cameraoog ondersteunt, waardoor je daadwerkelijk het gevoel bekruipt dat je in de gaten wordt gehouden.

De magnetische voet biedt stabiliteit voor de camera en ondersteunt een slanke, draaibare poot die aan de lens wordt bevestigd.

Google Nest Cam Indoor

Op de bovenkant van de lens is een enkel ledlampje dat blauw knippert wanneer de camera probeert verbinding te maken met het netwerk, en blijft groen wanneer de camera aan staat en aan het opnemen is.

Het kleine formaat van de camera en de slim ontworpen, verstelbare standaard – evenals de brede, 130 ° lens – bieden je handige flexibiliteit als het gaat om het gebied dat je wilt vastleggen. Hij wordt geleverd met een poot die 180° draait en een camerakop die 360° draait.

Nest heeft ook de lat hoger gelegd met verbeterd nachtzicht, wat indrukwekkender is dan je zou verwachten, aangezien Nest hier niet over opschept als de beste eigenschap van de camera.

De 3 megapixel lens – die wordt omringd door acht ledlampjes – pikt indrukwekkende details op. Wel zag ik nog steeds de typische bewegingsvertraging die bij beveiligingscamera’s hoort.

Je kunt je voorkeuren instellen – in de desktop-interface, of in de iOS of Android app – om geluids- en/of bewegingswaarschuwingen van de Nest Cam te ontvangen. Je kunt de instellingen echter niet aanpassen; elk soort waarschuwing is eenvoudigweg aan of uit.

Het apparaat is ontworpen om minder valse alarmen af te geven (voorbijrijdende auto’s, bewegende schaduwen, enzovoorts) dan zijn voorloper, de Dropcam Pro. Je krijgt echter niet het maximale voordeel van deze zogeheten ‘advanced sensing‘ zonder je te abonneren op Nest Aware.

De Nest Cam heeft verder een planningsfunctie, waarmee je zelf kiest welke uren van de dag de camera aanstaat en filmt. Zo zet je hem ook op vaste tijden uit, zodat bijvoorbeeld je tv-kijktijd niet wordt opgenomen.

De Nest Cam geeft je ook de mogelijkheid om te praten en te luisteren door de camera. De functie werkt dus ook hier als een soort slimme deurbel. Het is echter het melden waard dat de basis intercom attributen van de camera precies dat zijn: basic. De kwaliteit van het geluid in beide richtingen is zeker niet HiFi.

Op de voorkant van de camera-unit verschijnt een blauw knipperend licht en een pieptoon klinkt als signaal voor degene aan de andere kant om te praten. Het idee is dat je met je huisdier of familie kunt praten via de camera – of misschien een indringer kunt afschrikken met een forse waarschuwing!

Een andere unieke eigenschap is de compatibiliteit van de camera met andere Nest-apparaten. Als je de zelflerende thermostaat van Nest bezit en deze op 'away' zet, zal de Nest Cam automatisch aanspringen.

Met de Nest Protect koolmonoxide-en-brand detector neemt de Nest Cam als er rook wordt waargenomen in het huis automatisch een clip op om de gebeurtenissen vast te leggen.

Google Nest Cam Indoor Binnen Op Een Tafel Naast Wat Speelgoed

Het is waar dat de 720p-standaardinstelling op de mobiele app video sneller laadt wanneer je internet signaal zwak is, maar het bekijken van de 1080p-beelden op een sterke verbinding is ongeëvenaard.

Met scherpe focus en vloeiend videomateriaal is het echt een high-definition video. Er was een lichte vertraging van ongeveer 1 seconde in real-time weergave, maar er was nooit sprake van echte lag.

De kijkhoek van 130° van de Nest Cam – een van de breedste in deze categorie – en de 8x zoom zorgen voor maximale flexibiliteit bij het in kaart brengen van je paleis. Door de camera in een hoek te plaatsen, leg je de hele kamer vast. Je bekijkt een full-screen stream hiervan vanaf je smartphone, tablet of computer.

Wat we goed vinden:

 • Ook deze camera is makkelijk te integreren met andere Google Nest-apparatuur​
 • De beelden zijn van topkwaliteit, zelfs in het donker​
 • Hoewel de audio niet altijd even zuiver klinkt, is het wel handig zowel te kunnen spreken als te kunnen luisteren via deze IP-camera​

Wat we minder goed vinden:

 • Ook hier heb je een abonnement nodig om álles uit de camera te halen​
 • Wederom geen lokale opslag mogelijk; je bent dus afhankelijk van de cloud​

Resolutie: 1920 x 1080p
Opslagmogelijkheden: Cloud
Gebruikslocatie: Binnenshuis; buitenshuis
Bewegingsdetectie: Ja
Kijkhoek (horizontaal): 180 °
Spraakfunctie: Ja

De Circle 2 Wireless is een IP-camera voor binnen en buiten en monteer je binnen op de draaivoet of buiten op een buitenbeugel met twee schroeven en twee muurankers. 

Er zijn ook een aantal optionele extra's van Logitech beschikbaar voor verschillende soorten montage. Deze omvatten een raambevestiging (handig om de tuin in de gaten te houden zonder de unit buiten te monteren) en een plug-in bevestiging voor het in de gaten houden van een huisdier.

Logitech Circle 2 Wireless Op Een Houten Tafel

Het in elkaar zetten van de camera zelf is relatief eenvoudig. Drie belangrijke onderdelen worden geleverd in de felgroene doos, inclusief een oplaadbare batterij, cameralens en een draaibare voet met een quick-release plaat die in de achterkant van het apparaat past.

Als je de Logi Circle wilt instellen, download je de Logi Circle Android of iOS app en druk je op de instelknop. Vervolgens wordt je gevraagd welk type camera je gebruikt en wordt geprobeerd om de camera te koppelen via Bluetooth. Tijdens dit proces knippert er een blauw licht rond de buitenkant van de lens.

Belangrijk is dat de camera tijdens het installatieproces wel op het lichtnet is aangesloten en volledig moet zijn opgeladen, anders kan de camera niet worden gekoppeld. De camera bestuur je vervolgens via de bovengenoemde app – of je gebruikt in plaats daarvan de webinterface.

Zodra de camera is gekoppeld, verandert de kleur van het licht rond de lens naar wit om aan te geven dat de camera is aangesloten, terwijl het licht op de achterkant van het apparaat amberkleurig is als hij wordt opgeladen, of groen als hij volledig is opgeladen. Wanneer de batterij bijna leeg is, zie je een knipperend rood licht rond de lens.

De Circle 2 is bijzonder goed uitgerust wat betreft de nieuwste beveiligingsopties. Hij heeft een 180 ° lens voor een panoramisch zicht op je eigendom. Als alternatief is het mogelijk om te kiezen voor 'brede' en 'ultra brede' modi. Daarnaast zijn je beelden uiteraard megascherp dankzij de 720p- en 1080p-instellingen (720p is de standaardinstelling).

Je bekijkt deze beelden in de live-modus (zij het met enige vertraging), of je bekijkt met behulp van de bewegingsdetectiesensoren van de camera specifieke opnamen enkel wanneer de camera beweging detecteert. De opnametijd is instelbaar tussen 10 en 60 seconden en de opnames worden in de zijbalk van de app naast de tijd weergegeven.

Er is ook een 'daily brief' – oftewel dagelijkse terugkoppeling – optie, instelbaar tussen 6 seconden en 60 seconden. Deze laat  je gedurende een gekozen periode bewerkte veiligheids-highlights zien.

Wil je daarnaast ook met een bezorger aan de deur of met je hond praten? Dat kan. De Circle 2 biedt namelijk de optie tot tweerichtingsgeluid!

Verder neem je met de Nightvision-modus beelden op in het donker, terwijl een zone-editor je toestaat om een beeld te tekenen van een gebied waarvoor je een waarschuwing wilt krijgen als hier beweging wordt gedetecteerd, zoals een voordeur.

Logitech Circle 2 Wireless

Hoewel de meeste functies van de camera gratis zijn, kun je je abonneren op Logitech's Circle Safe vanaf € 3,99 per maand voor extra functies.

Dit omvat tot 31 dagen opslag (standaard is slechts 1 dag voorzien), meerdere bewegingszones en/of persoonsdetectie. Deze functie is vergelijkbaar met die van de Nest Cams, waar de camera's je vertellen of het om een bekende gaat.

Hoewel ik niet al te veel problemen heb ondervonden in mijn kantoor aan huis, zorgt het gebruik van de Circle 2 verder weg van zelfs een hele goede router ervoor dat het wifi-signaal meerdere malen wegvalt (meer nog dan bij andere beveiligingsapparatuur van bedrijven zoals de Google Nest Cams).

Bovendien was het gebruik buiten in de achtertuin een bijzonder probleem, niet alleen vanwege de grotere afstand tot de router, maar ook vanwege de meegeleverde zwenkmodule. Deze leek niet sterk genoeg om de camera op zijn plek te houden als deze bijna helemaal naar beneden wees. 

Een ander probleem is dat, omdat de Circle 2 gebruik maakt van een oplaadbare 6700 mAh Li-ion batterij, je deze met regelmaat moet opladen. Hiervoor moet hij uit zijn houder gehaald worden. Logitech beweert dat de oplaadbare batterij tot 3 maanden meegaat, maar dat lijkt mij een beetje grootmoedig.

Wat we goed vinden:

 • De installatie is verrassend gemakkelijk​
 • Ook hier krijg je tweerichtingsaudio die heel degelijk klinkt​
 • Beeldmateriaal ziet er duidelijk uit, ook in het donker​

Wat we minder goed vinden:

 • Hoewel veel functies gratis zijn, maken veel deel uit van het optionele abonnement​
 • De zwenkarm is niet heel sterk waardoor de camera in sommige posities naar onder zakt​

Resolutie: 1280 x 720p
Opslagmogelijkheden: Cloud; NAS
Gebruikslocatie: Buitenshuis
Bewegingsdetectie: Nee
Kijkhoek (horizontaal): 70 °
Spraakfunctie: Nee

Dit is een conventionele vormfactor voor buiten bewakingscamera's van Foscam, een gevestigd merk. 

Foscam Fi9853ep

Hij wordt geleverd met een – ten opzichte van voorgaande modellen – verbeterde iOS en Android app en ondersteuning voor alle belangrijke browsers. Op deze budgetcamera vind je geen functies zoals instelbare bewegingszones of objectherkenning, maar je de bijna bombestendige constructie is wel geruststellend.

Hoe zwaar hij fysiek ook mag zijn, qua functionaliteiten is het een lichtgewicht apparaat. De maximale videokwaliteit is beperkt tot 720p en de camerasensor is een enkele megapixel, dus verwacht niet dat je hier Full HD-beeld van krijgt.

Er is verder geen luidspreker of microfoon aanwezig, dus je krijgt echt enkel en alleen beeld te zien. Wat je wél krijgt, is de bovengenoemde app die je helpt bij het instellen van de camera en vervolgens de personalisering van de instellingen. Hiermee ontvang je pushmeldingen als de bewegingssensor actief is.

Daarmee wordt een foto naar je telefoon gestuurd en worden video's opgenomen op een microSD-kaart – of in de cloud opgeslagen. Ja, je leest het goed: Foscam biedt een abonnementsservice die 7 dagen lang roulerende gegevensopslag biedt voor €40 per jaar, of 30 dagen voor €100 per jaar.

Wat er in de doos zelf zit? Een voedingskabel en ethernetkabel samen met de schroeven die nodig zijn om het apparaat aan de muur of het plafond te bevestigen. De installatie is misschien iets meer arbeidsintensief omdat er vier gaten moeten worden geboord om de zware metalen behuizing te bevestigen.

De aansluiting van de camera met de bijbehorende app als stapsgewijze handleiding maakt het echter een zeer snel proces, zeker als je alleen de meegeleverde ethernetkabel gebruikt. Om gebruik te maken van een wifi-netwerk en de kabel links te laten liggen, moet je een iets meer bewerkbare – maar alsnog eenvoudige – procedure volgen. 

De mobiele app van Foscam maakt het proces van het aanpassen van je camera's pushmeldingen vrij pijnloos, maar er is ruimte voor verbetering. Je kunt bijvoorbeeld alleen je voorkeuren wijzigen als je camera online is. Bovendien gebruikt het startscherm slechts de helft van het scherm van je smartphone, terwijl de andere helft leeg blijft voor het geval je een andere camera wilt toevoegen.

Wat nog erger is, is dat de app tijdens het installatieproces prioriteit geeft aan een lijst van openbare camera's die Foscam ergens in China op willekeurige straten heeft geplaatst. In het beste geval is het een zinloos foefje; in het slechtste geval roept het zorgen op over hoe privé je eigen camera daadwerkelijk is...

Verder is de videokwaliteit zoals gezegd beperkt tot 720p en wordt verder beperkt door de 1 megapixelsensor, maar hij levert toch vrij vloeiende beelden op de live feed. Hij maakt ook vrij betrouwbare opnames wanneer de bewegingssensor wordt geactiveerd.

De Foscam detecteerde al onze inspanningen om ongezien langs te sluipen en deed het ook in het donker erg goed. De infraroodsensor voor nachtzicht ziet twintig meter in het pikkedonker en neemt redelijk heldere zwart-wit beelden op.

Foscam Fi9853ep met telefoon ernaast

Zoals bij alle goede beveiligingscamera's worden er waarschuwingen naar je telefoon gestuurd als er beweging wordt gedetecteerd, maar er zijn geen opties om de frequentie van deze waarschuwingen te regelen. Je kunt bijvoorbeeld geen bewegingszones instellen en er is geen objectherkenning.

De kans dat hij afgaat door een bewegend blad is dus net zo groot als dat hij afgaat als een inbreker langsloopt. Met een doordachte positionering is het echter mogelijk om bevredigende resultaten te verkrijgen en een buitengebied goed te beveiligen.

Wat we goed vinden:

 • Deze IP-camera is voor een hele vriendelijke prijs te krijgen​
 • Je slaat je beelden lokaal op op een microSD-kaartje​

Wat we minder goed vinden:

 • Deze camera mist redelijk wat functies, zoals tweerichtingsaudio, instelbare bewegingszones en objectherkenning​
 • Tijdens de installatie krijg je camerabeelden te zien van een aantal camera's in China, wat tot vragen leidt rondom privacy​

Koopgids

Bij de aanschaf van een IP-camera moet je, net als bij alle andere belangrijke aankopen, als serieuze koper op een aantal dingen letten. Stel jezelf ten eerste deze vragen eens:

 • Wil je een ondeugend huisdier bekijken terwijl je aan het werk bent of ben je meer geïnteresseerd in bescherming van je eigendom 24 uur per dag?
 • Blijft je camera op één plek of wil je hem gemakkelijk kunnen verplaatsen (ook buiten)?
 • Hoe zit het met de app (als deze überhaupt beschikbaar is)? Wil je zowel op je computer als op je telefoon toegang hebben tot je camerabeelden?
 • Is een hoge-resolutie video-feed nodig of is het ook goed als de camera een eenvoudige standaard definitie clip of foto van een beveiligingsgebeurtenis vastlegt?
 • Als je je beelden wilt opslaan, gebruik je dan liever cloud-opslag of wi lje lokaal toegang tot je video via een (microSD)-kaart of een usb-stick?
 • Hoeveel ben je bereid uit te geven aan een beveiligingscamera?
 • Wil je dat je camera samen met andere (slimme) apparaten werkt?

Hier stoppen de aandachtspunten nog niet. ⤵️

Logitech Circle 2 Wireless Op Een Houten Tafel

Connectiviteit en aandrijving

Het merendeel van de doe-het-zelf-beveiligingscamera's werkt vandaag de dag op je eigen wifi-netwerk. Dat betekent dat je ze binnen het bereik van de router of een goede access point van je huis moet plaatsen voor optimale prestaties. Dit betekent ook dat een onderbreking van je wifi-signaal, of het nu gaat om een haperende verbinding of een stroomstoring, je camera's functies nadelig beïnvloedt.

In de Verenigde Staten zijn er zelfs al IP-camera's die op een 4G-netwerk lopen. Deze zie je bij ons nog niet zozeer, maar dit kan in de toekomst iets zijn om in gedachten te houden.

De meeste camera's worden daarnaast aangedreven door een plug-in-adapter. Dat wil niet zeggen dat je de camera niet gemakkelijk naar een andere plek kunt verplaatsen, maar dat je altijd rekening moet houden met de locatie van een stopcontact bij de keuze van de installatieruimte, of een verlengsnoer (of adapter die op zonne-energie loopt) bij de hand moet houden.

Een groeiend aantal apparaten werkt echter draadloos, zoals de Logitech Circle 2 Wireless, die wordt gevoed door een batterij. Sommige hebben vervangbare batterijen, terwijl andere oplaadbare batterijen hebben. Hoe dan ook geeft een batterij je meer controle over waar je je je camera installeert.

Veel apparaten worden geleverd met hardware zodat je je camera's aan de muur kunt bevestigen of ingebouwde statieven zodat je ze op een vlakke ondergrond kunt plaatsen. Sommige anderen hebben magnetische voetjes zodat je ze gemakkelijk op koelkasten, archiefkasten en andere metalen oppervlakken vastklikt om ze snel en eenvoudig te installeren.

Apps en andere besturingsmogelijkheden

De meeste beveiligingscamera's zijn tegenwoordig toegankelijk op Android of iOS via apps. Veel van deze camera's werken ook met webinterfaces, zodat je op je laptop kunt inloggen om dezelfde video-feed te bekijken of je instellingen te wijzigen. De app en interface zijn dan ook erg belangrijk omdat het je belangrijkste toegangspunten tot je camera zijn.

De configuratie van de app verschilt per apparaat, maar meestal dien je een account aan te maken, in te loggen en je lokale wifi-gegevens in te voeren.

Basisfuncties, zoals bewegings- en geluidswaarschuwingen, nachtzicht, tweerichtingsgesprekken (afhankelijk van een ingebouwde luidspreker en microfooncombo) en activiteitenlogboeken zijn meestal terug te vinden in zulke apps.

Ip Camera's Aan Twee Kanten Van Een Hoek

Videofunctionaliteiten

Sommige camera’s bieden constante toegang tot een live feed zolang de camera en je app verbonden zijn met het internet.

Andere camera’s richten zich uitsluitend op het opnemen van een videoclip wanneer de bewegingssensor of een andere sensor wordt geactiveerd. Dat betekent dat deze camera’s geen nut hebben als je de hele dag door op een huisdier wilt kijken; ze werken alleen als cyclische bewakingscamera’s.

Ook de videokwaliteit is een belangrijke overweging. Hoe duidelijker je videokwaliteit, hoe meer bandbreedte dit in beslag neemt en hoe groter de kans dat je vertragingstijden en andere vervelende storingen zult ervaren. HD-video richt zich op 720p- of 1080p-kwaliteit. De meeste camera’s hebben tegenwoordig een resolutie van 1080p. Toch blijven sommigen gebruik maken van een 640×480 VGA-resolutie om de batterij langer mee te laten gaan.

Als je uiteindelijk toch voor HD-kwaliteit kiest en je wordt geconfronteerd met vertragingen of echte lag, dan geven de meeste camera’s je de mogelijkheid om de kwaliteit terug te voeren naar een lagere resolutie. Sommige camera’s passen zelfs automatisch de videokwaliteit aan op basis van je internetverbinding.

Ten slotte is de kijkhoek ook een belangrijk punt. Hoeveel wil je dat je beveiligingscamera te zien krijgt? Omdat het waarschijnlijk gaat om het bewaken van een enkele ruimte of punt van binnenkomst, is een groter gezichtsveld over het algemeen wenselijker. De Logitech Circle 2 Wireless heeft een kijkhoek van 180 °, terwijl de Google Nest Cam Indoor en Outdoor lenzen van 130 ° hebben. Dat is best een drastisch verschil.

Opslag en abonnementen

Niet alle video-opslag is gelijkwaardig. Er is cloud-opslag, die je videobeelden naar een externe server stuurt, en lokale opslag, die afhankelijk is van een apart accessoire zoals een microSD-kaart. Externe en lokale opslag zijn echt een kwestie van voorkeur, maar sommige camera’s, zoals de Foscam FI9853EP, geven je beide opties.

Het is ook gebruikelijk om een optioneel abonnement te nemen voor cloud-opslag. Hier betaal je meestal maandelijks voor. Nest Cam rekent voor zo’n opslag bijvoorbeeld minimaal €5 per maand; andere modellen, zoals de Logitech Circle 2 Wireless, geven je al één dag terugkijk tijd voor niks.

Geavanceerde functies

Naast de basis live stream, waarschuwingen, nachtzicht en tweerichtingsgesprekken, is er een nog verder gevorderde collectie van functies en integratie beschikbaar. De Netatmo Presence biedt bijvoorbeeld gezichtsherkenning.

Modellen zoals deze maken niet alleen onderscheid tussen mensen en andere bewegende objecten, ze laten je ook weten wie ze zien vanuit een database van vrienden en familieleden die je aan je account toevoegt.

Sommige modellen laten je ook toe om activiteitenzones in te stellen, wat betekent dat je een specifiek gebied binnen het gezichtsveld van de camera selecteert dat je wilt negeren of waar je extra aandacht aan wilt besteden. Op die manier concentreert de IP-camera zich op de plekken die er echt toe doen en negeert je kat die altijd op het nabijgelegen werkblad springt.

Als je extra serieus bent over de veiligheid in huis, is er tevens een handvol modellen dat wordt geleverd met ingebouwde sirenes en ontwapeningsmodi voor een ongecompliceerde beveiligingsinstelling.

eufy veiligheidscamera in het wit op een kast met een koptelefoon en zonnebril erachter

Bovendien reageren steeds meer camera’s op spraakopdrachten. Google’s Nest Cam Indoor en Outdoor en de Netatmo Presence werken bijvoorbeeld met Google Assistant.

Er zijn ook slimme hubs die compatibel zijn met een verscheidenheid aan verschillende protocoltalen en die helpen de kloof te overbruggen tussen twee producten van twee verschillende merken die twee verschillende protocoltalen spreken. Zo werkt de Netatmo Presence bijvoorbeeld met IFTTT.

Ontwerp

Beveiligingscamera’s worden verondersteld op te gaan in hun omgeving. Om die reden vind je veel camera’s met eenvoudige witte en zwarte afwerkingen. Als je echter beter kijkt, helpen belangrijke maar kleine details je om een slim ontworpen IP-camera te onderscheiden van de rest van het aanbod.

De meeste beveiligingscamera’s hebben ingebouwde statieven, terwijl andere camera’s een stevige cilindrische constructie hebben. Als je de camerahoek wilt veranderen, zoek je naar een camera met een standaard waarmee je hem ook kunt draaien. Weer anderen hebben een magnetische achterkant. Hiermee bepaal je de camerahoek helemaal zelf.

De beste IP-camera's

IP-cameraBeste voorBeoordelingProductpagina
Netatmo PresenceAll-roundgebruik9,5Bekijk hem hier
Google Nest Cam OutdoorPrijs-kwaliteit8,7Bekijk hem hier
Google Nest Cam IndoorBinnengebruik8,5Bekijk hem hier
Logitech Circle 2 WirelessBinnen én buiten8,3Bekijk hem hier
Foscam FI9853EPKleinere budgets7,9Bekijk hem hier

Veelgestelde vragen

Welke IP-camera is de beste?

De IP-camera die het beste scoort in het algemeen is de Netatmo Presence, zo blijkt uit ons onderzoek. Hij is uitermate robuust, waterdicht, werkt via wifi en kan via een app bediend worden. Uiteraard zijn is de beeldkwaliteit ook excellent, mede dankzij de enorme lamp die bij dit model is ingebouwd.

Waar plaats je een IP-camera?

Dat kies je helemaal zelf uit. Het belangrijkste is dat de kabel van de voeding lang genoeg is om bij de plek te komen waar je de camera wilt hangen, alsook dat je zicht hebt op datgene dat je wilt zien. Met het oog op veiligheid zijn er echter een aantal optimale plekken.

De voordeur, de achterdeur en de ramen op de eerste verdieping zijn volgens het Amerikaanse Bureau voor de Statistiek van Justitie de meest voorkomende ingangen voor criminelen. Sterker nog, uit onderzoeken blijkt dat ongeveer 81 procent van de inbrekers binnenkomt via de eerste verdieping, dus zet je camera’s daar waar de kans het grootst is dat inbrekers binnenkomen.

Conclusie

Er is dus veel om over na te denken als je de aanschaf van een IP-camera overweegt, maar als je de tijd neemt om de kenmerken te onderzoeken die het ene model van het andere onderscheiden, helpt dit proces je om dé IP-camera voor jou te vinden.

Lees dus vooral nog een keer onze top 5 en ons koopadvies door, en laat ons hieronder weten of de Netatmo Presence, ook jouw #1 is! ⬇️ Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?