Wat is de Beste Slimme Thermostaat met WiFi?

Wayne Koers

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

12 min. leestijd

Het tijdperk van handmatig gepriegel komt officieel ten einde.

Wat is de Beste Slimme Thermostaat met WiFi?

Misschien is het jou ook wel eens overkomen: je stapt 's ochtends je huiskamer in, en de rillingen lopen over je lijf – of het zweet gutst juist langs je rug af! Natuurlijk kun je dit zelf proberen te voorkomen door handmatig je verwarming in te stellen, maar dit levert vaak problemen en verwarring op. Warm wordt vaak heet; koel wordt vaak koud. Een slimme thermostaat – zoals de Google Nest Learning Thermostat V3 – biedt je gelukkig de uitkomst.

#1 Google Nest Learning Thermostat V3 Dé beste slimme thermostaat van 2024

Onze score: 9.7

Google Nest Learning Thermostat V3 Vooraanzicht

Naast dat deze thermostaat hetgeen wat hij doet meteen steengoed doet, krijg je ook toegang tot een weelde aan integratiemogelijkheden. Heb je meer Nestproducten, zoek dan niet verder!

Type verwarming: Combi-ketel, cv-ketel, stadsverwarming zonder koeling, vloerverwarming, warmtepomp zonder koeling
Geofencing: Ja
Stroomvoorziening: Netstroom

Type cv-ketel: Alle cv-ketels en modulerende cv-ketels
Compatibel met: Amazon Alexa, Google Assistant, Works with Nest
Temperatuurbereik: 0 - 40 °C

Meer keuze nodig? Klik hier.

#2 Honeywell Lyric T6 
Beste koop slimme thermostaat van 2024

Onze score: 9.3

Honeywell Lyric T6 Vooraanzicht

Zoek je een veelzijdige maar qua prijs toegankelijkere optie? Dan staat dit model van Honeywell voor je klaar. Je bedient deze niet alleen via de app, maar ook via het touchscreen!

Type verwarming: Combi-ketel, cv-ketel, stadsverwarming zonder koeling, vloerverwarming, warmtepomp zonder koeling
Geofencing: Ja
Stroomvoorziening: Netstroom

Type cv-ketel: Alle cv-ketels en modulerende cv-ketels
Compatibel met: Amazon Alexa, Apple HomeKit, Google Assistant, IFTTT
Temperatuurbereik: 5 - 35 °C

Meer keuze nodig? Klik hier.

De 5 beste slimme thermostaten in een oogopslag

  1. Google Nest Learning Thermostat V3 - Dit is de beste all-round slimme thermostaat, vooral als je al andere Nestproducten hebt.
  2. Honeywell Lyric T6 - Deze slimme thermostaat biedt de beste prijs-kwaliteitverhouding.
  3. Tado V3+ - Dit is de beste thermostaat als je je systeem in de toekomst wilt uitbreiden.
  4. Netatmo Slimme Thermostaat - Dit is de beste budget slimme thermostaat.
  5. Honeywell Round Connected Modulation - Geen zin in allerlei foefjes? Dan ga je voor de beste basis slimme thermostaat.

Wat is een slimme thermostaat?

In de praktijk is het slimme deel vooral een verbinding met het internet. Zo bedien je de thermostaat overal ter wereld met je smartphone of pc. Natuurlijk kan dit ook vanuit huis! Net als een klokthermostaat programmeer je ook een slimme thermostaat om de verwarming automatisch op de door jou gekozen tijdstippen aan of uit te zetten.

Een groot voordeel van een slimme thermostaat is dat het programmeren van het klokprogramma via een app of website een stuk eenvoudiger is dan op de traditionele klokthermostaat. Deze hebben vaak lastige knoppen en schermen die dikwijls te klein zijn.

Tot slot ondersteunen sommige slimme thermostaten geofencing, waarbij door middel van de locatie van je smartphone bepaald wordt of je thuis bent. Google Nest heeft zelfs sensoren waarmee hij je aanwezigheid in een kamer kan herkennen.

Kortom: je komt thuis in een warm huis, zonder hier iets voor te hoeven doen. Je stelt eenmalig je app in en past deze aan indien nodig en dat is het. Heb je ook nog een slim deurslot, dan hoef je zelfs je sleutel niet te gebruiken!

De beste slimme thermostaten, gedetailleerd.


Type verwarming: Combi-ketel, cv-ketel, stadsverwarming zonder koeling, vloerverwarming, warmtepomp zonder koeling
Geofencing: Ja
Stroomvoorziening: Netstroom
Type cv-ketel: Alle cv-ketels en modulerende cv-ketels
Compatibel met: Amazon Alexa, Google Assistant, Works with Nest
Temperatuurbereik: 0 - 40 °C

Ongetwijfeld de meest populaire slimme thermostaat in Nederland en daarbuiten: de Nest thermostaat! Nest werkt samen met alle cv-ketels en stadsverwarming. Hij is daarmee voor iedereen toegankelijk – ook of het nu gaat om een aan/uit- of modulerende ketel.

De toegankelijkheid en daarmee de gebruiksvriendelijkheid na installatie is dan ook een van de grootste voordelen van de Nest.

Google Nest Learning Thermostat V3 Boven Een Vol Bureau

Het mooi vormgegeven apparaat is verkrijgbaar in zilver, zwart, wit en koper en kenmerkt zich door de comfortabele bediening: door de ring naar links of rechts te draaien verandert de temperatuur direct. Het scherm spring tevens aan als er beweging wordt gedetecteerd. Naast de temperatuur kun je ook een klok of weersvoorspelling weergeven als er beweging wordt gedetecteerd.

Het klokprogramma wordt ingesteld via de thermostaat zelf, de app, en de webinterface. Hij onderscheidt zichzelf van andere thermostaten doordat hij op basis van je handmatige aanpassingen en aanwezigheid zichzelf programmeert. Deze automatische programmering kun je echter ook uitschakelen als je de voorkeur geeft aan handmatige programmering.

Nest gebruikt verder een sensor en geofencing om te bepalen of iemand thuis is. Je kunt deze programma's ook uitschakelen, net als het klokprogramma. Per definitie volgt Nest het ingestelde tijdsprogramma alleen als je thuis bent; buiten deze tijden wordt de temperatuur verlaagd om energie te besparen.

De thermostaat heeft nog een aantal andere handige functies, zoals een koppeling met de slimme rook- en koolmonoxidedetectoren van hetzelfde bedrijf. Als gevaar wordt gedetecteerd door een van deze melders, sluit de gasklep automatisch.

Dit betekent overigens wel dat je de bijbehorende koolmonoxidemelder moet kopen, anders werkt deze koppeling niet. Er zijn genoeg goede koolmonoxidemelders op de markt, dus heb je het budget niet, kies dan voor een goedkopere koolmonoxidemelder.

Verder zien de Android en iOS app en webinterface er goed uit en zijn op één uitzondering na goed in elkaar gezet. Je geeft op het hoofdscherm van de Nest app namelijk handmatig aan dat je niet thuis bent, waarna de lagere, zogenaamde eco-temperatuur actief wordt. Het klokprogramma wordt tijdens deze periode echter nog steeds gevolgd, waardoor de temperatuur op bepaalde tijden blijft stijgen en zakken.

Via de fysieke thermostaat of dieper in de app kun je ook handmatig de ecotemperatuur kiezen, zodat het klokprogramma niet meer gevolgd wordt. Dit is echter ietwat verwarrend omdat je het verschil tussen de twee vormen van ecotemperatuur niet ziet. 🤔

Of het echt nodig is om zelf de ecotemperatuur te kiezen, blijft nog een beetje de vraag. In het begin is dit wellicht van belang, maar gezien het feit dat dit een ware zelflerende thermostaat is, worden dit soort dingen je op den duur uit handen genomen. Geef de Nest een paar dagen de tijd om een idee te krijgen van jouw temperatuursvoorkeuren, en je hoeft er zelf niet meer naar om te kijken.

Ten slotte kan de installatie van de Nest voor sommigen net wat te hoog gegrepen liggen, waardoor je extra kosten hebt aan het laten installeren hiervan.

Wat we goed vinden:

  • Deze thermostaat is uit te breiden en te synchroniseren met andere applicaties binnen de Nest-productlijn​
  • De app biedt een weelde aan opties om je gebruikservaring mee fijn te stellen​

Wat we minder goed vinden:

  • Als je zelf de ecotemperatuur kiest, is het moeilijk te onderscheiden welke ecotemperatuur bij het klokprogramma hoort en welke jouw eigen instelling is​
  • Installatie kan een beetje ingewikkeld zijn​

Type verwarming: Combi-ketel, cv-ketel, stadsverwarming zonder koeling, vloerverwarming, warmtepomp zonder koeling
Geofencing: Ja
Stroomvoorziening: Netstroom
Type cv-ketel: Alle cv-ketels en modulerende cv-ketels
Compatibel met: Amazon Alexa, Apple HomeKit, Google Assistant, IFTTT
Temperatuurbereik: 5 - 35 °C

De Honeywell Lyric T6 is de beste optie voor degenen die op zoek zijn naar echte bang for the buck.

De Honeywell Lyric T6 is beschikbaar in een bekabelde en draadloze versie; ik heb de bekabelde versie getest. De T6 kan met een ketelmodule op de cv-ketel worden aangesloten en kan ook op stadsverwarming worden aangesloten.

Honeywell Lyric T6 Op Een Muur

Het uiterlijk van de Lyric T6 is verder niet erg spannend. De vierkante doos is donkergrijs aan de zijkant en zwart aan de voorkant. De temperatuur wordt standaard weergegeven; de andere bedieningselementen verschijnen bij aanraking. Dit is niet altijd even handig: je zult altijd even naar het apparaat moeten lopen om wat anders dan de temperatuur te zien.

Daarnaast kan geopperd worden dat het touchscreen weinig meerwaarde biedt omdat het apparaat vooral via simpele knoppen werkt. Tik je het scherm aan, dan krijg je virtuele bedieningsknoppen te zien. Daardoor lijkt hij ook nog eens net wat meer op een traditionele thermostaat dan de Nest.

Tijdens de eerste configuratie biedt de Lyric T6 verder een aan om verbinding te maken met een WiFi-netwerk. Daarna stel je het apparaat in via de app voor Android of iOS. Je programmeert de Lyric op twee manieren: via een traditioneel klokprogramma of via geofencing, waarbij de locatie van je smartphone de temperatuur bepaalt. De programmering is gebaseerd op blokken waarin je de temperatuur kunt instellen.

Naast de app kun je ook de wandthermostaat gebruiken om het zelf te programmeren, wat een beetje omslachtig is. Er is geen webinterface waar je dit mee kunt doen.

Als je kiest voor geofencing, wordt een eenvoudiger klokprogramma geactiveerd. Deze bestaat uit een nachtverlaging voor wanneer je slaapt, plus temperaturen voor thuis en weg van huis. Een extra handige functie is de vakantie-instelling, waarmee je de thermostaat voor een bepaalde tijd op een enkele temperatuur kunt instellen.

Deze mogelijkheid is vooral handig bij het gebruik van het klokprogramma, maar voor geofencers kan het ook geruststellend zijn om te weten dat de verwarming op één temperatuur is ingesteld.

Dit alles bij elkaar genomen maakt dit echter geen zelflerende thermostaat. Je moet de instellingen zelf in orde maken. Hoewel geofencing in de buurt komt van zelflerende capaciteiten, is dit niet hetzelfde. De clue zit hem namelijk in het automatisch aanpassen van instellingen op basis van jouw gedrag en voorkeuren die hieruit af te leiden zijn. Dát doet de Honeywell Lyric T6 niet.

Wel handig is het feit dat hij compatibel is met IFTTT en Apple's HomeKit. Zo kun je de temperatuur zelfs via Siri regelen!

Wat we goed vinden:

  • Geofencing is erg handig bij het in de hand houden van je energiekosten​
  • Niet al teveel poespas, waardoor de bediening van deze thermostaat vrij makkelijk is​

Wat we minder goed vinden:

  • Dit model is niet écht zelflerend​
  • Een webinterface was ook handig geweest​

Type verwarming: Combi-ketel, cv-ketel, stadsverwarming zonder koeling, vloerverwarming, warmtepomp zonder koeling
Geofencing: Ja, als deel van abonnement
Stroomvoorziening: Accu/batterij
Type cv-ketel: Alle cv-ketels en modulerende cv-ketels
Compatibel met: Amazon Alexa, Apple HomeKit, Google Assistant, Homey, IFTTT
Temperatuurbereik: 5 - 25 °C

Voor een iets hogere prijs tik je de minimalistisch-uitziende  V3+ slimme thermostaat van Tado° op de kop. Hiervoor krijg je een slimme thermostaat die voor zowel cv-ketels als stadsverwarming geschikt is.

Door middel van geofencing ziet hij verder of iemand thuis is om op basis daarvan de verwarming aan of uit te schakelen.

Tado Slimme Thermostaat V3 Op Een Muur

Net als de Nest probeert hij automatisch de juiste instellingen te kiezen door te controleren wanneer je normaal gesproken thuis bent - maar voor deze zelflerende capaciteiten heb je wel een abonnement nodig. Dit betekent dat je €3,- per maand extra betaalt, of €25,- per jaar.

Tado° verkoopt ook twee gadgets voor je verwarming: een slimme thermostaat en een bijbehorende slimme radiatorknop. De bijbehorende radiatorknoppen zorgen ervoor dat de woning modulair kan worden verwarmd. 

Zo kan bijvoorbeeld alleen de verwarming in de slaapkamer worden opengezet, waarna de cv-ketel wordt ingeschakeld om die ruimte te verwarmen. Bij andere slimme thermostaten is dit alleen mogelijk als er een speciaal modulair systeem in een huis is geïnstalleerd.

De totale prijs van een huis met een Tado° thermostaat en meerdere thermostaatknoppen kan hierdoor echter snel stijgen. Bovendien komen daar de bovenstaande abonnementskosten op als je alle functies wilt gebruiken.

Maar goed, hoe werkt hij? Nou, prima, eigenlijk! Wat hij doet, doet hij goed. Tado° heeft een wizard voor de installatie die je stap voor stap begeleidt. Je sluit de thermostaat rechtstreeks aan op je ketel, waar drie AAA-batterijen de thermostaat van stroom voorzien. Je sluit ook een compacte bridge aan op je router, die je tijdens de installatieprocedure op zijn beurt verbindt met de thermostaat.

Eenmaal aangesloten, staat er normaal gesproken geen informatie op de Tado°. Door op een knop te drukken, wordt het scherm echter actief en kun je de temperatuur of de temperatuur van het leidingwater handmatig wijzigen.

Dit is een beetje verwarrend omdat de bedieningsknoppen niet direct verschijnen. De Tado° is namelijk ontworpen met het idee dat je nooit zelf de temperatuur hoeft in te stellen. Als je thuis bent, is het automatisch warm; ben je weg, dan wordt de temperatuur verlaagd en wordt het klokprogramma gepauzeerd. Om dit mogelijk te maken, vertrouwt de Tado° op hun bijzonder effectieve geofencing.

Overigens kiest de Tado° zelf voor een variabele verzuimtemperatuur, maar je kunt een zelfgekozen minimum instellen. Zodra je naar huis gaat, stijgt de temperatuur weer en wordt het klokprogramma actief. Je geeft zelf aan hoe warm dit moet zijn.

Als je thuis bent, wordt het klokprogramma gevolgd. De programmering van het klokprogramma werkt op basis van regels, waarin je een temperatuur plus de start- en eindtijd instelt. Programmeren via de webinterface is eenvoudiger dan in de app, omdat je dan de begin- en eindtijd met slepen en neerzetten instelt.

Het is ten slotte handig dat je in een schakelblok aan kunt geven dat de geofencing voor dat schakelblok genegeerd moet worden. Je kunt de geofencing ook volledig uitschakelen, maar het is de goed ontwikkelde geofencing die de Tado° juist zijn toegevoegde waarde geeft.

Wat we goed vinden:

  • De geofencing is bij dit model bijzonder effectief waardoor je zelf geen vinger meer hoeft uit te steken naar het instellen​
  • Je hele verwarmingssysteem wordt modulair door de bijbehorende slimme radiatorknoppen te gebruiken​

Wat we minder goed vinden:

  • Om gebruik te maken van alle functionaliteiten, moet je een maandelijks of jaarlijks abonnement afsluiten​
  • Informatie wordt pas op de Tado° zelf weergeven als je op een bedieningsknop duwt, welke op zijn beurt niet altijd zichtbaar is​

Type verwarming: Combi ketel, cv-ketel, vloerverwarming
Geofencing: Nee
Stroomvoorziening: Accu/batterij
Type cv-ketel: Alle cv-ketels
Compatibel met: Apple HomeKit, Google Assistant, Homey, IFTTT
Temperatuurbereik: 0 - 50 °C

De Netatmo is een vierkante thermostaat met een afmeting van slechts 8,3 bij 8,3 cm. De behuizing is gemaakt van melkachtig plexiglas met een witte kunststof binnenkant die je door het plexiglas heen ziet.

Je verandert de kleur van de buitenste ring door een van de bijgeleverde stickers aan de binnenzijde te plakken. Het schermpje is ongeveer 5 bij 2 cm en maakt gebruik van E-Ink-technologie, waardoor hij ook in felle lichtomstandigheden prima afleesbaar is.

Netatmo Op Een Bijzettafel

Daarnaast verbruikt deze technologie zeer weinig energie – wat wel past binnen het kader van energiebesparing! Helaas is deze thermostaat alleen compatibel met aan/uit-cv-ketels en niet met stadsverwarming.

Je sluit de thermostaat op twee manieren aan. De eenvoudigste manier is om je normale ('domme') bedrade aan/uit-thermostaat te vervangen. Je haalt je bestaande thermostaat uit de muur en sluit de Netatmo aan op de bestaande bedrading. Vervolgens steek je de bijbehorende WiFi-module ergens in het stopcontact en wordt het geheel aangesloten. De thermostaat zelf haalt zijn energie uit drie AAA batterijen.

Je kunt de Netamo ook draadloos gebruiken zonder directe aansluiting op de ketel. Dit kan zowel aan de muur als via een apart meegeleverde standaard. Deze installatie is een stuk lastiger, omdat je in dat geval de bovengenoemde WiFi-module als relais via de meegeleverde kabel moet aansluiten op je cv-ketel.

Je dient zowel schakel- als hoogspanningskabels aan te sluiten, wat de installatie een stuk moeilijker maakt. De voedingsdraden worden in dezelfde kabel verwerkt als de schakeldraden, dus je moet ze eigenlijk aansluiten op speciale netcontacten in je ketel. Je bent hoe dan ook waarschijnlijk wat extra geld kwijt aan een vakman.

Verder ondersteunt de Netatmo zoals gezegd alleen de aan/uit-methode, niet OpenTherm. Hij maakt dus niet optimaal gebruik van de functionaliteiten van een modulerende cv-ketel. Met de thermostaat zelf kun je daarnaast alleen de temperatuur handmatig wijzigen. Voor alle andere functies die je nodig hebt, gebruik je de Android of iOS app of het webportaal.

De app en het webportaal zijn zeer eenvoudig te configureren en werken op dezelfde manier als de fysieke thermostaat. Je past de temperatuur aan door op plus of min te klikken. Je kunt ook een schuifje gebruiken om aan te geven dat je afwezig bent, zodat de temperatuur naar een laag vermogen modus gaat.

De fysieke thermostaat zelf heeft geen aanwezigheidsdetectie, waardoor het niet mogelijk is om automatisch over te schakelen naar een lagere temperatuur. Dit heeft als voordeel dat je thermostaat niet wordt uitgeschakeld als hij je al een tijdje niet meer heeft gezien. Het nadeel is dat je, net als bij een domme thermostaat, al snel vergeet de verwarming uit te schakelen.

Wat we goed vinden:

  • De bediening van deze thermostaat is uitermate simpel​
  • Bedraadde installatie is erg makkelijk​

Wat we minder goed vinden:

  • Draadloze installatie is een stuk ingewikkelder​
  • Geen geofencing, dus je moet zelf denken aan het uitschakelen van de verwarming​

Type verwarming: Combi ketel, cv-ketel, stadsverwarming zonder koeling, warmtepomp zonder koeling
Zelflerend: Nee
Stroomvoorziening: Netstroom
Type cv-ketel: Modulerende cv-ketels
Compatibel met: Amazon Alexa, Google Assistant, IFTTT
Temperatuurbereik: 5 - 35 °C

Dit model van Honeywell wordt ietwat liefkozend soms ook een "domme thermostaat met app-bediening" genoemd. 😅 

Je leest er dan ook niet gek veel informatie op af: je ziet de temperatuur, of hij verbonden is met het internet en of de ketel aan het stoken is (door het vlam-icoontje).

Honeywell Round Connected Modulation Boven Een Kastje En Klok

Hetzelfde geldt voor de Android en iOS app: ook hier vind je helaas niet veel informatie terug over hoe het er bijvoorbeeld voor staat met de druk in de ketel, modulatiegraad, enzovoorts. 

De set-up kost gelukkig niet veel moeite. Je sluit een bridge aan op je router. Op die bridge sluit je de thermostaat aan. Na je Honeywell-account aan te maken, ben je klaar om de thermostaat te bedienen. Had je voorheen al een Honeywell Round-thermostaat, dan kun je grondplaat hiervan ook gebruiken voor dit model.

In de app regel je de temperatuur voor de verschillende locaties die je aan je account hebt gelinkt en kies je uit enkele programma's, zoals de besparing/eco-modus, afwezig-modus en uit-huis-modus.

Ook stel je hier notificaties die via email worden gestuurd, zoals wanneer de internetverbinding wegvalt of wanneer een wijziging niet kon worden doorgevoerd. Liever had ik de notificatie gewoon zoals gebruikelijk van de app zelf ontvangen, maar goed, iets is beter dan niets!

Hoewel je via de app kunt instellen wanneer je wilt beginnen te verwarmen, werkt dit niet erg efficiënt omdat hij geen aanwarmvervroeging heeft. Als je dus instelt dat je wilt dat het om 08:00 uur 19 °C is, begint hij niet alvast om 07:00 uur met stoken. Hij begint om 08:00, waardoor het verwarmen eigenlijk een vertraging oploopt. Hier kun je omheen werken door dit in gedachten te houden tijdens het inplannen, maar erg handig is het niet.

Verder verloopt de aansturing van de ketel niet erg efficiënt. Hij vraagt de ketel niet voor hoge temperaturen, wat gunstig is voor het HR-rendement, maar daardoor moet de ketel wel vaker aanspringen om de temperatuur op peil te houden.

Wat we goed vinden:

  • Oude, vertrouwde vormgeving is fijn voor mensen die liever geen al te grote verandering willen doorvoeren​
  • Past op de grondplaat van de 'oude' Honeywell Round​
  • Je leest de basisgegevens met gemak vanaf de thermostaat of de app​

Wat we minder goed vinden:

  • Heeft geen aanwarmvervroeging​
  • De aansturing van de ketel had efficiënter gekund; bij dit model springt de ketel vaak aan om de temperatuur aan te houden​

Koopgids

Natuurlijk zul je op een aantal dingen moeten letten bij de aankoop van zo'n slimme thermostaat. Hoe handig deze ook mogen zijn, ze zullen we aan moeten sluiten op zowel de apparatuur in je huis als je eigen wensen!

Zelflerende vaardigheden

Het nuttige hiervan is dat het apparaat je voorkeuren leert kennen. Vervolgens zet de zelflerende thermostaat dit om in een slim verwarmingsprogramma. Je zelflerende thermostaat weet bijvoorbeeld wanneer je uit huis vertrekt en wanneer je weer thuiskomt. Dit bespaart uiteindelijk energie en kosten op je energierekening.

OpenTherm-compatibiliteit

Dit is een universele taal die door alle modulerende ketels en thermostaten wordt begrepen. Wanneer je zo'n thermostaat koopt, kun je er zeker van zijn dat deze werkt met alle modulerende ketels. Zo eenvoudig is het!

Ondersteunt je modulerende thermostaat OpenTherm niet? Dan spreekt dit waarschijnlijk zijn eigen merkspecifieke taal. Daardoor heb je minder keuze als je een nieuwe ketel – of slimme thermostaat – koopt.

Google Home Nest

Aan/uit of modulerende regeling

Er zijn verschillende manieren waarop een thermostaat op je verwarmingssysteem kan worden aangesloten. De eenvoudigste methode is een aan/uit-regeling, waarbij de thermostaat twee contacten kortsluit, waarna de ketel wordt ingeschakeld.

Moderne cv-ketels maken gebruik van een modulerende regeling, welke werkt met verschillende watertemperaturen. Dit betekent dat verwarmen mogelijk aangenamer is door een constantere temperatuur en dat er gas kan worden bespaard dankzij de modulatie.

Hard en zacht water

Woon je in een omgeving met hard water, dan is het de moeite om een goede waterontharder te overwegen. Deze zorgt voor minder hard water, waardoor je apparaten langer mee gaan en je minder last hebt van kalkaanslag. 

Draadloze verbinding met de verwarming

Sommige thermostaten zijn volledig draadloos. Dat is heel handig omdat zulke thermostaten overal in huis geplaatst kunnen worden. Wil je geen draadloze slimme thermostaat kopen? Dan kun je ook een zogenaamde RF-module (radio frequentie-module) op de originele thermostaataansluiting plaatsen. Zo bedien je de ketel draadloos!

Geofencing

Slimme thermostaten zijn verbonden met je smartphone. Op basis van de locatie van je smartphone, schakelt je thermostaat dan je verwarming in- of uit. Zo kun je bijvoorbeeld je verwarming uitschakelen wanneer je meer dan 5 kilometer van huis bent.

Als je slimme thermostaat ook IFTTT ondersteunt (zie hiervoor het volgende puntje), dan kun je door middel van geofencing ook andere slimme apparaten bedienen.

Watertemperatuur Meters

IFTTT-ondersteuning

Met IFTTT-ondersteuning stuurt de slimme thermostaat ook andere domoticasystemen aan met behulp van een eenvoudige programmeertool. Zo laat je bijvoorbeeld je slimme thermostaat communiceren met de slimme Philips Hue-lampen. Bijvoorbeeld: "als ik 1 uur buiten huis ben, zet dan de verwarming en het licht in de woonkamer uit."

Aanwezigheidsdetectie

Naast het feit dat sommige slimme thermostaten je aanwezigheid controleren op basis van je smartphone (geofencing), zijn er nog meer mogelijkheden. Zo is de Nest-thermostaat bijvoorbeeld uitgerust met bewegings- en omgevingslichtsensoren. Op basis hiervan ziet de thermostaat of je er bent en, zo ja, in welke ruimte van de woning. Op basis van deze informatie wordt ook de temperatuur weer geregeld.

Zoneregeling

Sommige slimme thermostaten regelen de verwarming per kamer. Dat kan door het gebruik van slimme radiatorknoppen. Dat scheelt uiteindelijk veel in energieverbruik (en dus kosten)!

Radiatorknop

De beste slimme thermostaten

Slimme thermostaatBeste voorBeoordelingProductpagina
Google Nest Learning Thermostat V3All-roundgebruik9,7Bekijk hem hier
Honeywell Lyric T6Prijs-kwaliteit9,3Bekijk hem hier
Tado V3+Future proofing8,6Bekijk hem hier
Netatmo Slimme ThermostaatKleinere budgets8,0Bekijk hem hier
Honeywell Round Connected ModulationBasisgebruik7,2Bekijk hem hier

Veelgestelde vragen

Hoe werkt een slimme thermostaat?

Slimme thermostaten bestaan uit 3 basiscomponenten. Eén onderdeel sluit je direct aan op je cv-ketel (en soms ook ventilatie en airconditioning). Dit onderdeel communiceert direct met het tweede onderdeel, de thermostaat zelf. Het derde en laatste onderdeel dat een 'slimme' thermostaat vormt, is de internetverbinding via de bijbehorende slimme thermostaat app.

Met deze grootse drie-eenheid van techniek pas je de temperatuur in huis aan vanaf elke plek – van de bank tot aan Australië – met behulp van een draadloze of internetverbinding. Hoewel deze 'basis'-onderdelen een slimme thermostaat laten werken, kunnen sommige modellen in het hogere segment meer bieden.

Denk aan slimme 'zelflerende' modellen die geen programmering vereisen; geofencing, waarbij de temperatuur aangepast wordt naarmate familieleden dichter bij huis komen; of extra sensoren, voor het regelen van de temperatuur in zones en het verbeteren van de energiezuinigheid.

Waarom een slimme thermostaat?

Het voordeel van een slimme thermostaat is de mogelijkheid om de verwarming aan te passen aan het patroon van een huishouden. Hij past de verwarming en koeling aan op het moment dat er (bijna) mensen in huis zijn.

Dit vermindert het gebruik van verwarmings- en koelsystemen wanneer er niemand thuis is gedurende een aanzienlijke periode, wat weer beter is voor het milieu en je portemonnee.

Wat kost een slimme thermostaat?

De prijzen voor slimme thermostaten (zonder extra onderdelen zoals radiatorknoppen) liggen op de Nederlandse markt ongeveer tussen de €150 en €250.

Conclusie

Hoewel slimme thermostaten binnen Nederland nog niet zo lang beschikbaar zijn, wordt er flink aan de weg getimmerd om deze in hedendaagse domoticasystemen te verwerken.

Er is inmiddels voor ieder wat wils, dus neem nog eens een kijkje in de lijst en laat ons weten of je hieruit hebt gekozen – of zelf nog suggesties hebt! Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?