Wat is de beste Slimme Thermostaat met WiFi?

Smart thermostaat

Laatst geüpdatet op:

Misschien is het jou ook wel eens overkomen: je stapt 's ochtends je huiskamer in, en de rillingen lopen over je lijf – of het zweet gutst juist langs je rug af!


Natuurlijk kun je dit zelf proberen te voorkomen door handmatig je verwarming in te stellen, maar dit levert vaak problemen en verwarring op. Warm wordt vaak heet; koel wordt vaak koud. Een slimme thermostaat kan je hierbij – en bij nog veel andere zaken – helpen.


Hoe? Dat gaan we in dit artikel bekijken – en we geven je meteen een aantal koopadviezen!

Smart thermostaat

De top 5 slimme thermostaten

Product

Details

Nest Learning Thermostat
Door Google

Google Nest Learning Thermostat

Onze #1

 • Geschikt voor CV-ketels en stadsverwarming
 • Kan zowel bedraad als draadloos gebruikt worden
 • Een beetje lastig om te installeren

​Lyric T6
Door Honeywell

Honeywell Lyric T6

Onze #2

 • Ook geschikt voor zowel CV-ketels als stadsverwarming
 • Zowel bedraad als draadloos verkrijgbaar; deze versie is bedraad
 • Honeywell support reageert niet bepaald snel

V3+
Door Tado°

Tado Slimme Thermostaat V3+

Onze #3

 • Ook geschikt voor zowel CV-ketels als stadsverwarming
 • De thermostaat an sich oogt zeer simpel
 • Vereist helaas een abonnement van €24,99 per jaar voor alle functionaliteiten

Netatmo Slimme Thermostaat
Door Netatmo

Netatmo

Onze #4

 • Alleen geschikt voor CV-ketels
 • Helaas geen geofencing
 • Ondersteunt alleen aan/uit, geen OpenTherm

ModuLine Easy
Door Nefit

Nefit Moduline Easy

Onze #5

 • Alleen geschikt voor Nefit CV-ketels
 • Niet geschikt voor OpenTherm ketels zonder adapter
 • Vrij groot in formaat

Wat maakt een "slimme thermostaat" slim?

In de praktijk is het slimme deel vooral een verbinding met het internet. Zo kun je de thermostaat overal ter wereld bedienen met je smartphone of PC en natuurlijk kun je ook je smartphone thuis gebruiken om hem te bedienen.


Net als een klokthermostaat kun je alle slimme thermostaten programmeren om de verwarming automatisch op de door jou gekozen tijdstippen aan of uit te zetten.


Een groot voordeel van een slimme thermostaat is dat het programmeren van het klokprogramma via een app of website een stuk eenvoudiger is dan op de traditionele klokthermostaat, welke met lastige knoppen en schermen werkt die vaak te klein zijn.


Tot slot ondersteunen sommige slimme thermostaten geofencing, waarbij door middel van de locatie van je smartphone bepaald wordt of je thuis bent. Google Nest heeft zelfs sensoren waarmee hij je aanwezigheid in een kamer kan herkennen.

Waar moet je vooral op letten bij aankoop van een WiFi thermostaat?

Natuurlijk zul je op een aantal dingen moeten letten bij de aankoop van zo'n slimme thermostaat. Hoe handig deze ook mogen zijn, ze zullen we aan moeten sluiten op zowel de apparatuur in je huis als je eigen wensen!

Denk dus tijdens je zoektocht aan de volgende dingen:


 • Zelflerende eigenschappen. Het nuttige hiervan is dat het apparaat je voorkeuren leert kennen. Vervolgens zet de zelflerende thermostaat dit om in een slim verwarmingsprogramma. Je zelflerende thermostaat weet bijvoorbeeld wanneer je uit huis vertrekt en wanneer je weer thuiskomt. Dit bespaart uiteindelijk energie en kosten op je energierekening.
 • Compatibiliteit met OpenTherm. Dit is een universele taal die door alle modulerende ketels en thermostaten wordt begrepen. Wanneer je zo'n thermostaat koopt, kun je er zeker van zijn dat deze werkt met alle modulerende ketels. Zo eenvoudig is het! Ondersteunt je modulerende thermostaat OpenTherm niet? Dan spreekt dit waarschijnlijk zijn eigen merkspecifieke taal. Daardoor heb je minder keuze  als je een nieuwe ketel – of slimme thermostaat – koopt.
 • Aan/uit of modulerende regeling. Er zijn verschillende manieren waarop een thermostaat op je verwarmingssysteem kan worden aangesloten. De eenvoudigste methode is een aan/uit-regeling, waarbij de thermostaat twee contacten kortsluit, waarna de ketel wordt ingeschakeld. Moderne CV-ketels maken gebruik van een modulerende regeling, welke werkt met verschillende watertemperaturen. Dit betekent dat verwarmen mogelijk aangenamer is door een constantere temperatuur en dat er gas kan worden bespaard dankzij de modulatie.
Slimme thermostaat van Google
 • Draadloze verbinding met de verwarming. Sommige thermostaten zijn draadloos. Dat is heel handig omdat zulke thermostaten overal in huis geplaatst kunnen worden. Wil je geen draadloze slimme thermostaat kopen? Dan kun je ook een zogenaamde RF-module (radio frequentie-module) op de originele thermostaataansluiting plaatsen. Zo kun je de ketel draadloos bedienen!
 • Slimme thermostaten met geofencing kunnen worden aangesloten op je smartphone. Op basis van je aanwezigheid kan je thermostaat dan je verwarming in- of uitschakelen. Zo kun je bijvoorbeeld je verwarming uitschakelen wanneer je meer dan 5 kilometer van huis bent. En als je slimme thermostaat ook IFTT ondersteunt (zie hiervoor het volgende puntje), dan kun je door middel van geofencing ook andere slimme apparaten bedienen.
 • IFTT ondersteuning. Met IFTT-ondersteuning kan de slimme thermostaat ook andere domoticasystemen aansturen met behulp van een eenvoudige programmeertool. Zo kun je bijvoorbeeld je slimme thermostaat laten communiceren met de slimme Philips Hue-lampen. Bijvoorbeeld: als ik 1 uur buiten huis ben, zet dan de verwarming en het licht in de woonkamer uit.
 • Aanwezigheidsdetectie. Naast het feit dat sommige slimme thermostaten uw aanwezigheid controleren op basis van je smartphone (geofencing), zijn er nog meer mogelijkheden. Zo is de Nest-thermostaat bijvoorbeeld uitgerust met bewegings- en omgevingslichtsensoren. Op basis hiervan kan de thermostaat zien of je er bent en, zo ja, in welke ruimte van de woning. Op basis van deze informatie kan ook de temperatuur weer geregeld worden.
 • Zoneregeling. Sommige slimme thermostaten kunnen de verwarming per kamer regelen. Dat kan door het gebruik van slimme radiatorknoppen. Dat kan veel schelen in energieverbruik (en dus kosten)!

Top 5 Beste slimme thermostaten op een rij

Google Nest Learning Thermostat

1. Google Nest – de beste zelflerende slimme thermostaat

Ongetwijfeld de meest populaire slimme thermostaat in Nederland en daarbuiten: de Nest thermostaat! Nest werkt samen met alle CV-ketels en stadsverwarming. Hij is daarmee voor iedereen toegankelijk – ook of het nu gaat om een aan/uit- of modulerende ketel.


De toegankelijkheid en daarmee de gebruiksvriendelijkheid na installatie is dan ook een van de grootste voordelen van de Nest.


Het mooi vormgegeven apparaat is verkrijgbaar in zilver, zwart, wit en koper en kenmerkt zich door de comfortabele bediening: door de ring naar links of rechts te draaien verandert de temperatuur direct. Het scherm gaat aan als er beweging wordt gedetecteerd.


Normaliter staat de Nest voor zo'n €250,- te koop, maar deze is op het moment voor rond de €200,- te krijgen.

Naast de temperatuur kun je er ook voor kiezen om een klok of weersvoorspelling weer te geven als er beweging wordt gedetecteerd.


Het klokprogramma kan worden ingesteld via de thermostaat zelf, de app en de webinterface. Hij onderscheidt zichzelf van andere thermostaten doordat hij op basis van je handmatige aanpassingen en aanwezigheid programmeert. In de praktijk is dit niet altijd even gemakkelijk. Gelukkig kun je de automatische programmering ook uitschakelen en het klokprogramma volledig zelf instellen.


Nest gebruikt verder een sensor en geofencing om te bepalen of iemand thuis is. Je kunt deze programma's ook uitschakelen, net als het klokprogramma. Per definitie volgt Nest het tijdsprogramma als je thuis bent; buiten deze tijden wordt de temperatuur verlaagd.


De thermostaat heeft nog een aantal andere handige functies, zoals een koppeling met de slimme rook- en koolmonoxidedetectoren van hetzelfde bedrijf. Als er gevaar wordt gedetecteerd, sluit de gasklep automatisch.


Verder zien de app en webinterface er goed uit en zijn op één uitzondering na goed in elkaar gezet. Je kunt op het hoofdscherm van de Nest app namelijk handmatig aangeven dat je niet thuis bent, waarna de lagere, zogenaamde eco-temperatuur actief wordt.


Het klokprogramma wordt tijdens deze periode echter nog steeds gevolgd, waardoor de temperatuur op bepaalde tijden blijft stijgen en zakken.


Via de fysieke thermostaat of dieper in de app kun je ook handmatig de ecotemperatuur kiezen, zodat het klokprogramma niet meer gevolgd wordt. Dit kan nogal verwarrend zijn omdat je het verschil tussen de twee vormen van ecotemperatuur niet kunt zien.


Daarnaast kan de installatie van de Nest voor sommigen net wat te hoog gegrepen liggen, waardoor je extra kosten hebt aan het laten installeren hiervan.

Honeywell Lyric T6

2. Honeywell Lyric T6 – De beste slimme thermostaat voor een kleiner budget

De Honeywell Lyric T6 is voor €152,- de beste optie voor degenen die liever rond een prijspunt ver onder de €200,- willen blijven.


De Honeywell Lyric T6 is beschikbaar in een bekabelde en draadloze versie; wij hebben de bekabelde versie getest. De T6 kan met een ketelmodule op de CV-ketel worden aangesloten en kan ook op stadsverwarming worden aangesloten.


Het uiterlijk van de Lyric T6 is verder niet erg spannend. De vierkante doos is donkergrijs aan de zijkant en zwart aan de voorkant.


De temperatuur wordt standaard weergegeven; de andere bedieningselementen verschijnen bij aanraking. Dit is niet altijd even handig; je zult namelijk altijd even naar het apparaat moeten lopen om wat anders dan de temperatuur te zien krijgen.

Daarnaast kan geopperd worden dat het touchscreen weinig meerwaarde biedt omdat het apparaat met name via simpele knoppen werkt. Tik je het scherm aan, dan krijg je virtuele bedieningsknoppen te zien. Daardoor lijkt hij ook nog eens net wat meer op een traditionele thermostaat dan de Nest.


Tijdens de eerste configuratie biedt de Lyric T6 verder een aan om verbinding te maken met een WiFi-netwerk. Door dit te doen, kun je het apparaat instellen via de app. 


De thermostaat is overigens niet zelflerend, wat betekent dat je het gedrag van het apparaat op gezette tijden en bij thuiskomst met de hand moet aanpassen. Dit vereist dus iets meer installatiewerk dan het Nest.

Je kunt de Lyric op twee manieren "programmeren:" via een traditioneel klokprogramma of via geofencing waarbij de locatie van je smartphone de temperatuur bepaalt. De programmering is gebaseerd op blokken waarin je de temperatuur kunt instellen.


Naast de app kun je ook de wandthermostaat gebruiken om het zelf te programmeren, wat een beetje omslachtig is. Er is geen webinterface waar je dit mee kunt doen.


Als je kiest voor geofencing, wordt er een eenvoudiger klokprogramma actief. Deze bestaat uit een nachtverlaging voor wanneer je slaapt, plus temperaturen voor thuis en weg van huis. Een extra handige functie is de vakantie-instelling, waarmee je de thermostaat voor een bepaalde tijd op een enkele temperatuur kunt instellen.


Deze mogelijkheid is vooral handig bij het gebruik van het klokprogramma, maar voor geofencers kan het ook geruststellend zijn om te weten dat de verwarming op één temperatuur is ingesteld. 


De Lyric T6 is overigens compatibel met IFTT en Apple's HomeKit. Zo kun je de temperatuur zelfs via Siri regelen.

Tado Slimme Thermostaat V3+

3. Tado° V3+ – De beste modulaire WiFi thermostaat

Voor €184 tik je de minimalistisch-uitziende  V3+ slimme thermostaat van Tado° op de kop. Voor deze prijs heb je dan een slimme thermostaat die voor zowel CV-ketels als stadsverwarming geschikt is.


Tado° verkoopt twee gadgets voor uw verwarming: een slimme thermostaat en een bijbehorende slimme radiatorknop. Door middel van geofencing ziet hij of iemand thuis is om op basis daarvan de verwarming aan of uit te schakelen.


Net als het Nest probeert hij automatisch de juiste instellingen te kiezen door te controleren wanneer je normaal gesproken thuis bent - maar hiervoor heb je wel een abonnement nodig. Dit betekent dat je €3,- per maand extra betaalt, of €25,- per jaar.

De bijbehorende radiatorknoppen zorgen ervoor dat de woning modulair kan worden verwarmd. Zo kan bijvoorbeeld alleen de verwarming in de slaapkamer worden opengezet, waarna de CV-ketel wordt ingeschakeld om de ruimte te verwarmen. Bij andere slimme thermostaten is dit alleen mogelijk als er een speciaal modulair systeem in een huis is geïnstalleerd.

De totale prijs van een huis met een Tado° thermostaat en meerdere thermostaatknoppen kan hierdoor echter snel stijgen. De thermostaat wordt verkocht voor een adviesprijs van €184, plus €136,- voor 2 radiatorknoppen. Bovendien komen daar de bovenstaande abonnementskosten op als je alle functies wilt gebruiken.


Maar goed, hoe werkt hij? Nou, prima, eigenlijk! Wat hij doet, doet hij goed. Tado° heeft een wizard voor de installatie die je stap voor stap begeleidt. Je sluit de thermostaat rechtstreeks aan op je ketel, waar drie AAA-batterijen de thermostaat van stroom voorzien.


Je sluit een compacte bridge aan op je router, die je tijdens de installatieprocedure aansluit op de thermostaat. Normaal gesproken staat er geen informatie op de Tado°. Door op een knop te drukken, wordt het scherm actief en kun je de temperatuur of de temperatuur van het leidingwater handmatig wijzigen.


Dit is een beetje verwarrend omdat de bedieningsknoppen niet direct verschijnen. De Tado° is namelijk ontworpen met het idee dat je nooit zelf de temperatuur hoeft in te stellen. Als je thuis bent, is het automatisch warm; ben je weg, dan wordt de temperatuur verlaagd en wordt het klokprogramma gepauzeerd. Om dit mogelijk te maken, vertrouwt de Tado° op hun bijzonder effectieve geofencing.


Overigens kiest de Tado° zelf voor een variabele verzuimtemperatuur, maar je kunt een zelfgekozen minimum instellen. Zodra je naar huis gaat, zal de temperatuur weer stijgen en wordt het klokprogramma actief. Je kunt aangeven hoe warm dit moet zijn.


Als je thuis bent, wordt het klokprogramma gevolgd. De programmering van het klokprogramma werkt op basis van regels, waarin je een temperatuur plus de start- en eindtijd instelt. Programmeren via de webinterface is eenvoudiger dan in de app, omdat je dan de begin- en eindtijd met slepen en neerzetten kunt instellen.


Het is handig om in een schakelblok aan te kunnen geven dat de geofencing voor dat schakelblok genegeerd moet worden. Je kunt de geofencing ook volledig uitschakelen, maar het is de goed ontwikkelde geofencing die de Tado° zijn toegevoegde waarde geeft.

Netatmo

4. Netatmo – De alternatieve slimme thermostaat voor een kleiner budget

De Netatmo is een vierkante thermostaat met een afmeting van slechts 8,3 bij 8,3 cm. De behuizing is gemaakt van melkachtig plexiglas met een witte kunststof binnenkant die je door het plexiglas heen ziet. Je kunt de kleur van de buitenste ring zelfs veranderen door een van de bijgeleverde stickers aan de binnenzijde te plakken.


Het schermpje is ongeveer 5 bij 2 cm maakt gebruik van E-Ink-technologie, waardoor hij ook in felle lichtomstandigheden prima afleesbaar is. Daarnaast verbruikt deze technologie zeer weinig energie – wat wel past binnen het kader van energiebesparing!


De Netatmo van €159 kan enkel worden aangesloten op een CV-ketel, dus niet op stadsverwarming.

Je kunt de thermostaat op twee manieren aansluiten. De eenvoudigste manier is om je normale ("domme") bedrade aan/uit-thermostaat te vervangen. Je haalt je bestaande thermostaat uit de muur en sluit de Netatmo aan op de bestaande bedrading.


Vervolgens steek je de bijbehorende WiFi-module ergens in het stopcontact en wordt het geheel aangesloten. Je hoeft je geen zorgen te maken over een stroombron omdat de thermostaat zijn energie uit drie AAA batterijen haalt.


Je kunt de Netamo ook draadloos gebruiken zonder directe aansluiting op de ketel. Dit kan zowel aan de muur als via een apart meegeleverde standaard. Deze installatie is een stuk lastiger, omdat je in dat geval de bovengenoemde WiFi-module als relais via de meegeleverde kabel moet aansluiten op je CV-ketel.


Je dient zowel schakel- als hoogspanningskabels aan te sluiten, wat de installatie een stuk moeilijker maakt. De voedingsdraden worden in dezelfde kabel verwerkt als de schakeldraden, dus je moet ze eigenlijk aansluiten op speciale netcontacten in je ketel.


Verder ondersteunt de Netatmo alleen de aan/uit-methode, niet OpenTherm. Hij zal dus niet optimaal gebruik kunnen maken van de functionaliteiten van een modulerende CV-ketel.


Met de thermostaat zelf kun je alleen de temperatuur handmatig wijzigen, voor alle andere functies die je nodig hebt, kun je de app of het webportaal gebruiken.


De app en het webportaal zijn zeer eenvoudig te configureren en werken op dezelfde manier als de fysieke thermostaat. Je kunt de temperatuur aanpassen door op plus of min te klikken. Je kunt ook een schuifje gebruiken om aan te geven dat je afwezig bent, zodat de temperatuur naar een laag vermogen modus gaat.


De fysieke thermostaat zelf heeft geen aanwezigheidsdetectie, waardoor het niet mogelijk is om automatisch over te schakelen naar een lagere temperatuur. Dit heeft als voordeel dat je thermostaat niet wordt uitgeschakeld als hij je al een tijdje niet meer heeft gezien. Het nadeel is dat je, net als bij een domme thermostaat, kan vergeten om de verwarming uit te schakelen.

Nefit Moduline Easy

5. Nefit Moduline Easy – De beste slimme thermostaat voor Nefit ketels

De Nefit Easy van €199 is een zwarte, langwerpige thermostaat waarvan de voorzijde bestaat uit een glazen plaat. Als je voor de Easy staat, licht het ronde touchscreen op en kun je de temperatuur handmatig instellen en het klokprogramma in- of uitschakelen. De Nefit Easy "spreekt" zijn eigen modulerende protocol van Nefit, dus geen OpenTherm.


Een optionele EasyControl adapter (ca. €35,-) maakt de EasyControl geschikt voor aan/uit en OpenTherm bediening. De Easy is daardoor veel aantrekkelijker geprijsd voor Nefit eigenaren.


Net als een ketelmodule wordt de adapter tussen de ketel en de thermostaat aangesloten en levert hij de stroom aan de thermostaat. Let dus op: deze is niet geschikt voor stadsverwarming.

De Easy wordt verder via Wi-Fi aangesloten op je thuisnetwerk. Om deze verbinding tot stand te brengen, moet je het wachtwoord op het kleine touchscreen invoeren via een toetsenbord op het scherm. Dit levert zeker met een lang wachtwoord nogal wat geknoei op.


Het programmeren van het klokprogramma gebeurt echter via de app en is gebaseerd op zes instelbare temperaturen. Naast het klokprogramma vind je de vakantiefunctie iets dieper in de app, waarmee je kunt aangeven dat je tot een bepaalde datum op vakantie bent. Er is helaas geen webinterface waar je gebruik van kunt maken.


Een andere handige functie is dat je kunt kiezen of je elke feestdag als een zondag behandeld moet worden. Verwarrend genoeg staan al deze programmeermogelijkheden (klokprogramma, feestdagfunctie en vakantiefunctie) op een ander tabblad in de interface.


Naast het traditionele klokprogramma ondersteunt de Easy ook geofencing. Er wordt gebruik gemaakt van een aanwezigheids- en afwezigheidstemperatuur. Bovendien kun je aangeven wanneer je gaat slapen. Je krijgt dus eigenlijk een gedeeltelijk klokprogramma in combinatie met geofencing.


Ondanks de OpenTherm adapter is de Nefit duidelijk ontworpen voor Nefit ketels. Zo heeft de app bijvoorbeeld een apart tabblad voor gasverbruik, maar dat werkt alleen in combinatie met Nefit ketels.

Heeft een slimme thermostaat ook nadelen?

Ja, in zeker mate – al mag je zelf beslissen of deze opwegen tegen de mogelijke voordelen van een slimme thermostaat.

 1. Ondanks de vele beweringen van energieleveranciers en -producenten lijken de energiebesparende effecten beperkt te zijn. Uit onderzoek van de PBL blijkt dat huishoudens met een slimme thermostaat net 1% minder energie verbruikt dan een "domme" thermostaat. Dit is veel minder dan de gehoopte besparing van ongeveer 3,5%. Deze resultaten kwamen naar voren na de installatie van slimme thermostaten in 25% van de Nederlandse huishoudens. Een slimme thermostaat moet dus vooral worden gezien als verbetering van wooncomfort – maar onderschat de invloed van je eigen gedrag hierin ook niet.
  Om energie te besparen, zul je ook zelf een beetje moeite moeten steken in het verminderen van je gebruik (dus laat je dure gaming PC niet de hele middag aanstaan en wellicht staat er op zolder misschien al weken lang een vergeten lamp staat te branden...).
Slimme thermostaat
 • Uiteraard zijn de kosten van een slimme thermostaat ook een nadeel in sommige gevallen. Bij de aanschaf van een slimme thermostaat moet je rekening houden met twee soorten kosten. Zo is er voor de meeste thermostaten een aankoopprijs tussen de €150,- en €299,-. Dit bedrag betaal je eenmalig voor de aanschaf en eventueel voor de installatie (optioneel).
 • Daarnaast heb je ook te maken met een abonnementsprijs voor diverse thermostaten. Zo brengt Tado voor hun V3+ bijvoorbeeld €24,99 per jaar in rekening voor het gebruik van extra diensten. Naast de eenmalige aanschaf en de abonnementsprijs is het ook mogelijk dat je extra kosten moet maken voor accessoires. Zo biedt Google Nest een rook- en koolmonoxidedetector aan voor €109,-. Daarnaast bieden verschillende aanbieders ook slimme schakelaars aan voor tussen de 49,00 en 65,00 euro. Zo kun je bijvoorbeeld andere apparaten of radiatoren bedienen via je slimme thermostaat.

Is een slimme thermostaat geschikt voor mij?

Die vraag kan alleen jij beantwoorden. Wil jij graag efficiënter met energie omgaan en daarnaast meer wooncomfort ervaren? Als je bereid bent om hierin te investeren, dan denken wij dat een slimme thermostaat zeker geschikt is voor jou!

Conclusie

Hoewel slimme thermostaten binnen Nederland nog niet zo lang beschikbaar zijn, is het duidelijk dat er flink aan de weg getimmerd wordt wat dat betreft! Er is inmiddels voor ieder wat wils, dus neem nog eens een kijkje in de lijst en laat ons weten of je hier een van hebt gekozen – of zelf nog suggesties hebt!

Deel dit bericht!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *