Kun Je Je Tv Als Monitor Gebruiken?

Ruben Wildeman

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

5 min. leestijd

Kun Je Je Tv Als Monitor Gebruiken?

Je denkt wellicht dat een scherm simpelweg een scherm is – of het nu een 32″ tv van € 200 is, of een 32″ monitor van € 400. Waarom zou je de goedkopere optie links laten liggen als je er hetzelfde voor krijgt? Het probleem zit hem in precies die vraag: je krijgt niet precies hetzelfde. Tv’s en monitoren dienen andere doelen. Kun je tóch je tv als monitor gebruiken?

Ja! In dit artikel kom je er achter waar je op moet letten als je tóch een tv als monitor wilt gebruiken, alsook hoe je hem aansluit op je pc. Lees ook over verschillende panelen, zoals TN vs. IPS.

Wil je hem als tweede monitor gebruiken?

Om een tweede beeldscherm aan te sluiten, volg je dezelfde stappen als dat je doet als je een tweede monitor aansluit. Daarover lees je meer in ons artikel over het aansluiten van een tweede beeldscherm op je laptop!

Zaken om in gedachten te houden

Met de onderstaande installatie-instructies krijg je een verbinding met je tv, maar het overbrengen van het beeld is slechts een deel van het verhaal. In tegenstelling tot monitoren, zijn tv’s niet echt ontworpen om computeractiviteiten te ondersteunen, wat betekent dat je ervaring sterk kan variëren afhankelijk van de hardware die je hebt.

De input lag, de muisbewegingen, de tekstgrootte en de resolutie kunnen allemaal hindernissen opwerpen op weg naar een perfecte ervaring. Hoewel niet al deze hindernissen gemakkelijk te overwinnen zijn, kun je je tv-verbinding verbeteren door ervoor te zorgen dat je de volgende dingen op een rijtje hebt.

Pixeldichtheid

Pixeldichtheid, of het aantal pixels dat in een vierkante inch van het scherm zit (gemeten in pixels per inch oftewel 'PPI'), is de belangrijkste factor om rekening mee te houden.

Een 15,6 inch scherm op de beste laptop met een resolutie van 1920 × 1080 heeft een pixeldichtheid van 141,21 ppi, terwijl een 32 inch tv met dezelfde resolutie een significant lagere pixeldichtheid heeft van 68,84 ppi. Hoe lager de pixeldichtheid, hoe minder helder en gedetailleerd het beeld wordt.

Dolby Vision bijvoorbeeld is een bepaald HDR-formaat dat zorgt voor hoge pixeldichtheid. We leggen dit hier in meer detail aan je uit!

Monitor met standaard

Input lag

Input lag is de vertraging tussen de beweging die je maakt met/op in dit geval je muis en toetsenbord en wat er op je scherm verschijnt. ⏱

Terwijl de meeste computermonitoren voorrang geven aan het minimaliseren hiervan, geven tv’s over het algemeen voorrang aan het versnellen van videoverwerking. Deze extra milliseconden lijken misschien niet belangrijk, maar ze maken een enorm verschil als je bijvoorbeeld competitief online gamet.

De ingangen van de pc en de tv

Heeft je videokaart een HDMI-aansluiting, maar je tv nog een oudere VGA-aansluiting? Dan kun je een adapter overwegen, maar houd in gedachten dat de rest van de technologie van het scherm waarschijnlijk ook verouderd is waardoor je gebruikservaring verslechtert.

Gebruik je HDMI? Dan krijg je betere resultaten als al je apparaten en kabels allemaal de dezelfde HDMI-standaard ondersteunen.

De nieuwste versie is HDMI 2.1 en is volledig overkill voor alles behalve 4K-resolutie of hoger bij hoge framesnelheden. Het is een goed idee om ervoor te zorgen dat je in ieder geval een HDMI 1.4- of 2.0-verbinding van hoge kwaliteit gebruikt op alle apparaten.

Verversingssnelheid

Een andere factor die de prestaties beïnvloedt, is de verversingssnelheid van een display. De verversingssnelheid is het aantal keren dat een frame (beeld) binnen een seconde wordt ververst. De meeste moderne beeldschermen hebben een verversingsfrequentie van 60 Hz, wat betekent dat ze hun beeld 60 keer per seconde verversen.

Twee monitoren naast elkaar

Je hebt waarschijnlijk ook high-end gaming-monitoren en tv’s gezien met hogere geadverteerde verversingsfrequenties van 120 Hz, 144 Hz, of zelfs 240 Hz. Dit kan echter misleidend zijn, omdat een computermonitor met een 120 Hz-verversingsfrequentie misschien niet hetzelfde is als een HD TV met een verversingsfrequentie van 120 Hz.

De reden hiervoor is dat de inhoud die mensen op een televisie bekijken wordt geproduceerd met 24 FPS, 30 FPS of 60 FPS. De content die mensen op een computermonitor bekijken kan zeer verschillend zijn – veel spellen kunnen een hogere frame rate dan 60 FPS hebben als je een krachtige grafische kaart hebt.

Dit heb je nodig

Gelukkig heb je niet gek veel nodig om aan de slag te gaan! ⤵️

  • Pc of laptop
  • Je tv-scherm (met bijbehorende stroomkabel)
  • Een kabel om de twee met elkaar te verbinden
  • Optioneel: een adapterkabel, indien de ingangen van je pc en tv niet overeenkomen
Welke kabel heb ik precies nodig?

Welke soort kabel je precies nodig hebt, is afhankelijk van de ingangen van je pc en tv. Kijk dus goed naar de ingangen van je pc – met name de videokaart als je die hebt – en van je tv. Beslis op basis daarvan welke kabel (en wellicht adapter) je nodig hebt voordat je aan het echte werk begint!

#1 Check de resolutie van je tv

Je moet vaststellen of je grafische kaart (of de geïntegreerde grafische kaart van je pc) in staat is om de resolutie van je tv uit te zenden. Hiervoor zoek je eerst de resolutie van je tv op in de handleiding van de fabrikant.

Sommige tv’s hebben overigens een niet-standaard resolutie, dus het is niet zeker dat je tv ondersteund wordt. De meeste houden echter vast aan de standaard 720p-, 1080p- of 4K-resoluties. Tegenwoordig is een 40 inch tv het startformaat voor een 4K-scherm.

Twee monitoren met iemand ervoor

#2 Stel de juiste resolutie in op je pc

Zoek vervolgens de maximale resolutie die je grafische kaart of geïntegreerde graphics ondersteunt. Open het Windows 10 Startmenu en ga naar Settings > System > Display > Advanced display settings > Display adapter properties for Display 1. Klik in het venster dat verschijnt op List All Modes. Zoek de resolutie die overeenkomt met de resolutie van je tv en selecteer deze. 

#3 Sluit de tv aan op je pc

Indien je een adapter gebruikt, sluit je deze eerst aan op je kabel. Vervolgens steek je deze in op de desbetreffende ingangen van je tv en pc. Je pc heeft hoogstwaarschijnlijk een videokaart; hierop sluit je de tv aan. Maak niet dezelfde fout die ik ooit als beginner maakte door hem in je moederbord te pluggen! ❌

Heb je HDMI, dan is een leuke bijkomstigheid dat je audio via HDMI kunt laten verlopen. Zo gebruik je de ingebouwde speakers op je tv en hoef je – in ieder geval niet meteen – een nieuwe set speakers te kopen! Je tv of monitor kalibreren is overigens altijd een goed idee!

Let op burn-in, oftewel inbranden!

Bij burn-in heeft een scherm last van permanente verkleuring op een deel van het paneel. Dit neemt de vorm aan van een tekst- of vormcontour, vervaagde kleuren, of andere opvallende vlekken of patronen op het display.

De weergave werkt nog steeds normaal, maar er is een enigszins merkbare schim of verkleuring die aanhoudt als het scherm aanstaat. Dit wordt over het algemeen veroorzaakt door een stilstaand beeld. Zet dus niet je game of film zomaar twee uur op pauze zonder je tv uit te schakelen.

Conclusie

Zelf denk ik dat een tv een goede uitkomst biedt als je er nog eentje hebt liggen die niet gebruikt wordt, als tweede monitor of als tijdelijke oplossing. Als je écht om de beeldkwaliteit geeft, ben je echter beter af met een toegewijde monitor. Dat scheelt frustraties als resultaat van bijvoorbeeld input lag, pixeldichtheid, enzovoorts.

Dankjewel voor het lezen! 😄

Was dit artikel behulpzaam?