NordVPN-Review: de Koning der VPN's?

Ruben Wildeman

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

16 min. leestijd

NordVPN is de oude Nokia-telefoon onder de VPN's: oerdegelijk, robuust en niet kapot te krijgen.

NordVPN-Review: de Koning der VPN's?

We hebben er bij Wifiwijs geen geheim van gemaakt dat NordVPN in onze mening de beste all-round VPN-dienst is. Is het echter ook de allerbeste en de marktleider die hij zelf beweert te zijn? Of dat is zo is en waarom, lees je in deze uitgebreide review!

Niet veel tijd? Dit is de belangrijkste informatie.

Onze score: 9,5

Nord Logo

NordVPN is in Panama gebaseerd. Dat is mooi, want privacywetten in dit land zijn zodanig vormgegeven dat het gebruiksrisico absoluut geminimaliseerd is.

Voor een uiterst vriendelijke prijs, krijg je toegang tot meer dan de gemiddelde VPN-dienst biedt. Zo krijg je niet alleen toegang tot een weelde aan servers verdeeld over de hele wereld en de standaard functies zoals de kill switch IP- en DNS-lekpreventie. Je krijgt ook extra's zoals double VPN, Onion over VPN, SmartPlay, enzovoorts.

De gebruikerservaring is hierbij ook nog eens optimaal. De internetsnelheden hebben weinig te lijden onder al deze functionaliteit en de navigatie binnen de verschillende apps verloopt verfrissend soepel. Hoewel de toegang tot instellingen binnen de apps misschien wat uitgebreider had mogen, is deze simpliciteit voor velen waarschijnlijk een welkom gegeven.

Bezoek NordVPN →

Over NordVPN

NordVPN is een in-Panama-gebaseerde service die een alom bekende reeks VPN-diensten aanbiedt. Hiermee mag je zes verbindingen aangaan. NordVPN hanteert hierbij een streng zero-logs policy, dus alle gegevens over je gebruik zijn onzichtbaar voor kwaadwillende toekijkers.

Is NordVPN dankzij dit alles ook echt dé beste VPN op de markt op dit moment? Daar kom je nu achter.

Wat we goed vinden:

 • Heeft een zero-logs policy​, zoals het hoort
 • Clients zijn zeer makkelijk in gebruik​
 • Je krijgt een weelde aan extra functies​
 • De klantenservice is snel en vriendelijk

Wat we minder goed vinden:

 • Alleen de tweejarige abonnementen zijn financieel aanlokkelijk

Dit is belangrijk voordat je een VPN-service koopt

Tijd om de diepte in te gaan en erachter te komen of NordVPN hét VPN-abonnement voor jou is!

1. Prijzen en functionaliteiten

Tarieven

Een van de vele fijne dingen aan NordVPN is dat ze zeer regelmatig korting geven. Zo loopt op het moment van schrijven een actie waarbij je 68% korting krijgt op het normale tarief. Op dit moment gelden verschillende tarieven.

PakketTweejarigEenjarigMaandelijks
Standard: VPN-dienst + malwarebescherming + tracker- en adblocker€ 2,99 per maand;
€ 80,73 per twee jaar
€ 4,69 per maand;
€ 56,28 per jaar
€ 11,99 per maand
Plus: Bovenstaande + cross-platform wachtwoordmanager + datalekscanner€ 3,79 per maand;
€ 102,33 per twee jaar
€ 5,49 per maand;
€ 65,88 per jaar
€ 12,79 per maand
Complete: Bovenstaande + 1 TB versleutelde cloudopslag€ 4,99 per maand;
€ 134,73 per twee jaar
€ 6,69 per maand;
€ 80,28 per jaar
€ 13,99 per maand

Zoals je ziet, zijn de tweejarige abonnementen veruit de voordeligste opties. Je betaalt voor de abonnementen met creditcard, betaalpas, PayPal, Google Pay, AmazonPay, en verscheidene cryptovaluta's! Dit levert je zes verbindingen op met de dienst.

Functionaliteiten

Voor dit geld krijg je toegang tot maar liefst 5.543 servers verspreid over 59 landen. Hieronder vallen enkele gespecialiseerde servers. Dit zijn servers voor BitTorrent-verkeer via VPN, dubbele encryptie, verbinding met het anonimiseringsnetwerk van Tor (the Onion Router) en verdediging tegen DDoS-aanvallen. NordVPN biedt ook verborgen servers die bedoeld zijn om langs overheden of diensten te glippen die VPN-verkeer blokkeren.

Handig is dat je via hun site direct advies kunt inwinnen over welke server je het beste kunt kiezen voor je gewenste activiteit, op basis van je locatie.

nordvpn lijst met serveractiviteiten

Ook kun je gebruikmaken van een aantal extra diensten. Veel VPN's – zo ook NordVPN – bevatten extra functies om klanten te extra te beveiligen en nieuwe klanten aan te trekken. NordVPN heeft een kleine collectie die CyberSec heet. Hiermee kan NordVPN advertenties en malware blokkeren en DDoS-activiteiten op netwerkniveau voorkomen.

Verder biedt NordVPN ook de volgende diensten aan in hun standard-abonnement:

 • DNS-lekbeveiliging. Als je je VPN-verbinding handmatig hebt ingesteld (omdat je bijvoorbeeld geen verbinding wilde maken via OpenVPN) of als je onlangs je Windows besturingssysteem hebt gereset, ben je gevoelig voor DNS-lekkages. Je DNS-verzoeken zijn dan volledig onbeveiligd en zichtbaar voor je internetprovide ondanks het gebruik van je VPN. NordVPN heeft maatregelen geïmplementeerd om je hiertegen te beschermen en zulke lekkages te voorkomen.
Wat is een DNS-verzoek?

De DNS (domain name system) is verantwoordelijk voor het omzetten van domeinnamen zoals 'nordvpn.com' in daadwerkelijke IP-adressen om verbinding mee te maken. In principe vertaalt het de lange, complexe en moeilijk te onthouden numerieke namen van webservers in menselijke taal en omgekeerd.

Dus wanneer je computer verbinding moet maken met een bepaalde website, zoals wanneer je 'www.nordvpn.com' in je browser invoert, neemt hij eerst contact op met een DNS-server en vraagt hij om het unieke IP-adres van die site (het DNS-verzoek). Deze procedure is een cruciaal onderdeel van de werking van het internet.

 • Kill switch. Dit is een optie die NordVPN aanbiedt waarmee hij automatisch je verbinding verbreekt als je VPN-verbinding wordt onderbroken. Zo wordt je apparaat geblokkeerd of krijgen bepaalde programma's geen toegang tot het internet.
 • Onion over VPN. Voor extra bescherming – of als je het dark web (TOR-netwerk) wilt bezoeken – biedt NordVPN de mogelijkheid om je verkeer eerst via hun VPN te verzenden en het daarna pas naar de The Onion Router te sturen.
 • Double VPN. Als je ervoor kiest om deze functie aan te zetten, stuurt NordVPN je gegevens niet via één, maar via twee opeenvolgende VPN-servers door, voordat het de webpagina of applicatie bereikt die je probeert te openen. Door je verbinding via twee VPN-servers te koppelen, worden je gegevens ook twee keer versleuteld. Door de dubbele encryptie is de tweede VPN-server niet op de hoogte zijn van je originele IP-adres.
 • SmartPlay. SmartPlay-technologie zorgt ervoor dat je toegang hebt tot meer dan 400 geo-beperkte streamingdiensten. Denk hierbij aan Netflix, Hulu, BBC, enzovoorts. Met steeds meer VPN-servers die geen toegang hebben tot Netflix, is dit een zeer welkome functie.
 • Statisch, dedicated IP-adres. Als een VPN je een gedeeld statisch IP-adres geeft, krijg je elke keer dat je verbinding maakt met een specifieke server hetzelfde IP-adres, maar deze wordt wel gedeeld met andere gebruikers. Als je een dedicated IP-adres kiest, wordt je statisch IP-adres met niemand anders gedeeld.
NordVPN op iPhone

2. Privacy

Servers en locaties

Zoals eerder vermeld heeft NordVPN op dit moment 5.543 servers in 59 landen. Hieronder vallen ook landen en staten met een strenge wetgeving omtrent internetgebruik, zoals Hong-Kong, Vietnam en Indonesië.

Bovendien is NordVPN zelf gebaseerd in Panama. Dit heeft zo ook zijn privacy-gerelateerde voordelen. Waarom? Omdat er geen wetgeving is die het bedrijf verplicht om jouw gegevens gedurende een bepaalde periode te bewaren.

NordVPN laat je kiezen uit een lijst van 59 landen. Het grootste deel van NordVPN's servers bevinden zich in de VS en het Verenigd Koninkrijk. NordVPN heeft echter ook een rijke mix van servers over de hele wereld met locaties in Azië, Centraal- en Zuid-Amerika, Centraal- en Oost-Europa, en het Midden-Oosten.

Terwijl ik de geografische diversiteit van NordVPN erg op prijs stel, zijn er bedrijven die het aanbod van NordVPN nog weten te overtreffen. ExpressVPN omslaat bijvoorbeeld 94 landen – dat is ruim 35 meer!

NordVPN heeft echter een indrukwekkend aantal servers beschikbaar. VPN-diensten maken ook nog eens naar behoefte nieuwe servers aan.

Daarmee is het totale aantal servers deels een weerspiegeling van hoe populair een dienst is en hoe efficiënt het de zogeheten server load verdeelt. Idealiter zorgt zo'n grote verscheidenheid van servers ervoor dat geen enkele server overvol raakt.

De prestaties zijn niet direct te correleren met het aantal servers, maar de enorme omvang van NordVPN's netwerk suggereert dat het onwaarschijnlijk is dat je een overbelaste server tegenkomt.

Misschien is het je overigens opgevallen dat er een andere ontvanger op de factuur of het betaalbewijs na aankoop van je abonnement staat: CloudVPN Inc. Na een beetje Googlen, kun je al snel zien dat deze gebaseerd is in de Verenigde Staten in plaats van Panama. NordVPN heeft hier een vrij logische verklaring voor:

"[...] Ten eerst wordt NordVPN en alle infrastructuur die we gebruiken, beheerd door Tefincom S.A. en valt onder de jurisdictie van Panama.

[Ten tweede] wordt [CloudVPN] alleen gebruikt als payroll bedrijf om de kans op acceptatie [van betalingen] te verbeteren, omdat banken achterdochtig zijn ten opzichte van transacties die aan Panama worden gedaan en de neiging hebben dergelijke betalingen te compliceren of te blokkeren. Dit is een eenvoudige en gebruikelijke manier van zaken doen.

Ons bedrijf heeft absoluut niets te maken met de dienst zelf in juridisch of ander verband."

NordVPN

Zero-logs policy

Wanneer je een VPN gebruikt, heeft deze in feite net zoveel inzicht in je online activiteiten als je internetprovider. Desgewenst kan deze elk stukje informatie dat door zijn systeem gaat onderzoeken. Een VPN kan je ook identificeren voor een andere partij (lees: rechtshandhaving), waardoor het mogelijk is om je online te volgen.

Android Tv met NordVPN

Een NordVPN-vertegenwoordiger laat echter weten dat het bedrijf geen tijdsaanduidingen van je verbindingen, gebruikte bandbreedte, verkeerslogboeken of IP-adressen opslaat – wat uitstekend is.

In plaats daarvan behoudt NordVPN de gebruikersnaam en tijdsduur van je laatste sessie bij, maar slechts voor 15 minuten nadat je de verbinding met het VPN hebt verbroken.

Zodoende heeft het bedrijf geen informatie die het daadwerkelijk zou kunnen overhandigen in antwoord op een dagvaarding. Het bedrijf zou – dit alles in achting nemende – ook enkel en alleen reageren op een gerechtelijk bevel of dagvaarding van een Panamese rechtbank. (Niet dat men daar veel aan zou hebben, omdat – zoals gezegd – NordVPN toch geen gegevens opslaat... 🤐)

Voor jou houdt dit alles in dat NordVPN in principe geen zicht heeft op jouw internetgebruik en jouw gegevens ook niet zal doorgeven aan derden. Dat is ook in juli 2020 weer bevestigd door een onafhankelijke doorlichtingWél houdt het bedrijf enkele – wellicht minder belangrijke maar begrijpelijke – datapunten in de gaten, zoals:

 • Service performance data om de functionaliteit van hun diensten bij te houden;
 • Je e-mailadres;
 • Betalingsgegevens (deels te omzeilen door cryptocurrencies te gebruiken).

VPN-protocollen

Dat is allemaal goed en aardig, maar zonder gepaste VPN-protocollen zijn al die servers weinig waard. Ook hier weet NordVPN echter in uit te blinken: je hebt de mogelijkheid om NordLynx, OpenVPN of IKEv2/IPSec te gebruiken. NordVPN raadt zelf gebruik van hun zelfontwikkelde NordLynx aan.

We gaan in deze review niet in op de precieze verschillen tussen alle protocollen. Het belangrijkste hier is om te weten dat OpenVPN een open source protocol is, waardoor deze frequent geüpdatet wordt. Dat draagt bij aan de stabiliteit en flexibiliteit waar OpenVPN om bekend staat.

IKEv2/IPSec geniet echter soms de voorkeur, omdat deze doorgaans net wat sneller is dan OpenVPN.

Nordlynx is een prachtige middenweg tussen de twee: het is een ultralicht protocol dat razendsnel, flexibel en robuust is. Het is gebaseerd op WireGuard, maar dan met een veel lichtere code, waardoor apparatuur niet hard hoeft te werken om het protocol te interpreteren.

Jammer is dat de specialty servers, zoals de P2P-servers, double VPN-servers, vooralsnog enkel werken met het OpenVPN-protocol.

Je staat natuurlijk vrij om je nog verder in te lezen over wat een VPN is en hoe de protocollen hiervan van elkaar verschillen. 😉

Je data wordt overigens beschermd met een supersterke 256-bit AES-encryptie. Dit is een military grade encrypthiemethode die ook wordt gebruikt voor de gevoelige data van geheime diensten over de hele wereld. Al wordt je data ondanks de bovengenoemde topprotocollen onderschept, dan nog zou in feite niemand bij je gegevens kunnen.

Vpn Tunnel Getekend

IP- en DNS-lekken

Er zijn verschillende websites – zoals DNS leak, DNS leak test en IP leak – gebruikt om na te gaan of er IP- of DNS-lek plaatsvond. Hieruit kwam geen enkele keer naar voren dat dit het geval was, dus je kunt redelijkerwijs stellen dat die DNS-lekbeveiliging van NordVPN écht werkt! 

Veiligheidsbreuk (maart 2018)

NordVPN heeft bevestigd dat een van de servers van NordVPN in maart 2018 is aangevallen, hoewel de gevolgen van de aanval beperkt lijken. Er stonden geen logs van gebruikersactiviteit op de server, zoals beloofd door de zero-logs policy.

Er was ook geen enkele manier voor de hacker om toegang te krijgen tot gebruikersnamen en wachtwoorden en de aanvaller kon ook geen VPN-verkeer naar andere servers decoderen.

Wat is precies gebeurd? Een onbevoegd persoon heeft toegang gekregen tot een server die NordVPN toentertijd huurde van een extern datacenter in Finland. NordVPN maakte gebruik van wat uiteindelijk een 'onveilig remote management system' leek te zijn dat de aanbieder van het datacenter had achtergelaten. NordVPN wist echter niet dat een dergelijk systeem bestond.

De betrokken server werd op 31 januari 2018 toegevoegd aan de serverlijst van NordVPN. De provider ontdekte de kwetsbaarheid en verwijderde het remote management account op 20 maart zonder NordVPN te informeren.

Het bedrijf vernam later wat gebeurd was, en beëindigde meteen zijn contract met de datacenterprovider en heeft alle gegevens op de gehuurde servers gewist. NordVPN maakte de aanval niet onmiddellijk bekend, omdat de rest van zijn infrastructuur gecontroleerd moest worden om ervoor te zorgen dat soortgelijke problemen zich elders niet zouden voordoen.

NordVPN "versnelde ook de encryptie van al [hun] servers"; dat kostte enige tijd vanwege de complexe infrastructuur en de 5000+ servers die actief zijn.

Het incident is geïsoleerd, en niet van invloed op andere NordVPN-servers of datacenters. NordVPN zegt dat de providers waarmee ze samenwerken vanaf nu moeten voldoen aan hogere veiligheidsnormen. Ook zijn alle servers in 2020 overgezet op RAM.

Dat wilt zeggen dat alle data die op het interne geheugen staat, tijdens een serverherstart volledig verloren gaat. 💯

Windows laptop met NordVPN open

3. Snelheid en prestaties

Up- en downloadsnelheden

Het gebruik van een VPN heeft hoe dan ook invloed op je up- en downloadsnelheden. Een deel van de effectiviteit van een VPN wordt dan ook bepaald door hoeveel – of nog liever, hoe weinig – invloed het heeft op deze snelheden.

Uit verscheidene tests – niet alleen de onze – blijkt dat de snelheden van NordVPN binnen de top 10 onder de VPN's vallen.

Let wel: ik heb een internetabonnement van 250/100 Mbps down- en uploadsnelheid met een glasvezelverbinding, en woon ik in Portugal. Jouw resultaten kunnen anders zijn, aangezien onze omstandigheden vast niet identiek zijn. De volgende resultaten kwamen hierbij naar voren:

 • Bij gebruik van een bekabelde verbinding zonder VPN werd een downloadsnelheid van 247 Mbps en uploadsnelheid van 101 Mbps behaald met een ping van 7 ms.
 • Bij een verbinding met een Spaanse server werd een downloadsnelheid van 231 Mbps en een uploadsnelheid van 96 Mbps behaald met een ping van 21 ms.
 • Bij een verbinding met een Amerikaanse server (Miami) werd een downloadsnelheid van 233 Mbps en een uploadsnelheid van 95 Mbps behaald met een ping van 27 ms.
 • Bij een verbinding met een Aziatische server (Hongkong) werd een downloadsnelheid van 212 Mbps en een uploadsnelheid van 92 Mbps behaald met een ping van 42 ms.

P2P

NordVPN heeft duizenden speciale P2P-servers gemaakt die uitsluitend bedoeld zijn om je torrenting-activiteiten veilig en privé te houden.

NordVPN is slimmer dan je misschien verwacht. Een 'P2P'-optie in de apps zorgt ervoor dat je verbonden wordt met de beste P2P-vriendelijke server voor jouw locatie, zonder dat je hoeft te weten waar dit is. Zelfs als je dit vergeet te doen, leidt de dienst je verbinding automatisch om naar een torrentvriendelijke server als deze P2P-activiteit detecteert.

Naast de directe P2P-ondersteuning, heeft NordVPN een aantal andere functies die het een goede torrenting keuze zouden kunnen maken: de bekende zero-logs policy, meerdere lagen van DNS- en traffic-lekpreventie, betaling via Bitcoin en andere cryptocurrencies en privacy extra's waaronder Double VPN en Onion Over VPN. Zo kun je met een gerust hart weer eens langszeilen – pun intended – bij Pirate Bay!

Netflix

Ondanks de agressieve VPN-blokkade die Netflix handhaaft, lukt het me om toegang te krijgen tot Netflix content uit verschillende landen – óók die van Amerika. NordVPN is daarmee een van nog weinig VPN's die deze blokkade kan passeren. Soms duurt het wat langer om een aflevering van een serie te laden, maar dat enorme aanbod is die sporadische wachttijd van 30 seconden meer dan waard!

Merk op dat Netflix het gebruik van VPN's niet expliciet verbiedt, maar dat in paragraaf 4.3 van de gebruiksvoorwaarden wel wordt vermeld dat Netflix technologie gebruikt om je locatie te bevestigen. Dit document garandeert dan ook geen toegang tot inhoud buiten het land waar je je account hebt aangemaakt.

Je breekt dus geen officiële regels, maar de kans dat Netflix ooit een echt strenge maatregel implementeert waardoor je als iemand die in Nederland zijn abonnement heeft afgesloten, alleen het Nederlandse aanbod kunt bekijken, is reëel.


4. Gebruiks- en klantvriendelijkheid

Een lange lijst van meer dan 50 tutorials legt uit hoe je de service handmatig kunt instellen en bevat informatie over nog 20 andere platforms en apparaattypen buiten de standaard Windows, macOS, iOS, Android, Linux, Chrome en Firefox (zoals Windows Phone, Raspberry Pi, routers, NAS-apparaten, enzovoorts).

Deze tutorials bevatten veel meer detail dan je zou verwachten. NordVPN heeft bijvoorbeeld niet minder dan 27 Windows-tutorials voor onder andere het installeren van de gewone client, OpenVPN, of handmatige set-upbegeleiding voor verschillende protocoltypes op Windows 7 en nieuwer.

Of misschien wil je weten hoe je NordVPN moet instellen als een Socks 5 of browser proxy? Geen probleem: er zijn tutorials voor Chrome, Firefox, Opera, Safari, uTorrent, BitTorrent, Vuze, Skype, Deluge en nog veel meer.

Pc-applicaties

NordVPN kan geïnstalleerd worden op Windows, macOS en Linux – en als extensies in Google Chrome en Firefox. De apps van macOS en Windows verschillen onderling over het algemeen niet veel, maar je zult ook veel gelijkenis zien tussen de Windows/macOS-apps en de mobiele apps. Deze hebben elk een redelijk plat, minimalistisch uiterlijk.

Nordvpn Mac

Hoe dan ook blijft de gebruiksvriendelijkheid tussen de non-Linux PC-applicaties hetzelfde: NordVPN is makkelijk te bedienen en erg intuïtief in gebruik. We gaan verder niet in op de Linux-applicatie, aangezien dit een op-console-gebaseerd programma is die alleen op commandoregels reageert.

Het hoofdmenu geeft vele locaties op een kaart weer. Dit werkt net als elke andere dynamische kaart op het internet. Hoewel dit er goed uitziet, is het echter geen praktisch systeem. Het heen-en-weer schuiven over de kaart neemt onnodig tijd in beslag. De lijst met beschikbare landen aan de linkerkant is veel gemakkelijker te gebruiken. Hier vind je ook meteen speciale servers waar ik het eerder over had.

Door op de 'meer' knop te tikken naast een server, kun je meteen zelf een specifieke locatie kiezen. Je kunt ook in de zoekbalk zoeken op een specifieke plaatsnaam of server ID-nummer. Klinkt dit echter nog steeds als teveel gedoe? Dan kun je ook gebruik maken van een Favorietensysteem voor snellere toegang.

De Quick Connect-knop rechts bovenin (wat in "Disconnect" verandert na hierop geklikt te hebben) geeft je de snelste verbinding. Hiermee wordt je namelijk verbonden met de dichtstbijzijnde server. Als je je vervolgens wilt verbinden met een andere server, hoef je niet eerst de verbinding te verbreken: de app wisselt vanzelf zodra jij een andere server hebt geselecteerd.

De instellingen waartoe je toegang krijgt zijn ook prima: je bent tot meer in staat dan alleen het in- of uitschakelen van NordVPN bij het opstarten van je pc. NordVPN's kill switch biedt ook meer controle dan de meeste andere systemen. Een internet kill switch blokkeert alle toegang tot het internet, tenzij je verbonden bent met het VPN, terwijl een app-specifieke kill switch alleen de verbinding van bepaalde apps blokkeert als de VPN-verbinding wegvalt.

VPN-protocollen zijn hier eenvoudig te kiezen, en je stelt ook je eigen voorkeurs-DNS in voor alle VPN-verbindingen. De meeste gebruikers kunnen beter niet met deze instelling rommelen, maar als je weet wat je doet, kan het veranderen van DNS de browsingprestaties verbeteren, de toegang tot kwaadaardige websites helpen blokkeren of andere voordelen toevoegen.

Windows settings

Verder kun je ook in Google Chrome en Firefox een NordVPN-extensie gebruiken. Dit is heel handig als je alleen je browserverkeer via een VPN wilt laten lopen – bijvoorbeeld omdat je alleen een geoblokkade op een website wilt opheffen.

De extensie-interface bevat niet de bekende wereldkaart, maar een Auto Connect-knop te die je verbindt met de snelste server, en een Choose Location-optie die het mogelijk maakt om alleen een bepaald land te selecteren. (Deze keer is er geen mogelijkheid om een server op specifieke plaatsnaam of nummer te kiezen.)

Een klein venster met instellingen stelt je in staat om WebRTC-lekkages in Chrome te blokkeren, waardoor de privacyrisico's worden beperkt, en je kunt ook de advertentie-, phishing- en malware-blokkeringsfunctie van CyberSec in- of uitschakelen.

Ook de NordVPN Firefox addon van NordVPN is gecheckt. Soms kunnen VPN-mogelijkheden variëren tussen browserextensies onderling, maar NordVPN's Chrome- en Firefox-addons hadden identieke interfaces en functionaliteit.

Mobiele apps

NordVPN is ook beschikbaar voor Android en iOS. De prestaties en gebruiksvriendelijkheid van deze apps zijn in onze ervaring vergelijkbaar met hun pc-equivalenten.

Net als bij de Windows- en macOS-versies krijg je bij de mobiele apps een grote Quick Connect-knop te zien, alsook de wereldkaart waarop alle servers staan aangegeven. Onder de kaart kun je ook per land browsen zodat je niet de hele kaart hoeft af te struinen (en je aardrijkskunde-examen uit de brugklas hoeft te herleven 😅).

Als je naar boven veegt, krijg je een alfabetische lijst met landen, en je kunt naar beneden scrollen naar de VS (of waar dan ook), erop tikken en direct verbinding maken met de beste server in dat land.

Als je meer controle wilt over je locatiekeuze, tik je op een menuknop om de volledige lijst met locaties in dat land weer te geven.

Android verbinding met NordVPN

Je breidt ook locaties uit om al hun individuele servers op te sommen, maar omdat er geen server load of andere informatie te zien valt, helpt dit je waarschijnlijk niet veel.

Zoals gebruikelijk bij mobiele software hebben de mobiele apps minder instellingen dan de desktop-equivalenten. Deze instellingen omvatten ad-, phishing- en malware-blocking via NordVPN's CyberSec en een slimmere optie voor automatische verbinding.

Je kunt bijvoorbeeld de app instellen om automatisch te verbinden met een server zodra je je met een wifi-hotspot verbindt – met uitzondering van vertrouwde locaties. Zo ben je er zeker van dat je de VPN alleen inschakelt wanneer je weet dat je hem echt nodig hebt.

Recente verbeteringen omvatten een nieuwe optie om een aangepaste DNS-server in te stellen. Je kunt ook TCP ook gebruiken om de betrouwbaarheid van de verbinding te verbeteren (alleen op Android).

Het is echter niet allemaal goed nieuws. Zo is helaas de iOS Speciality Server-lijst en algehele functieset iets korter dan die van Android.

Een handigheidje dat iOS dan wel weer heeft, is dat je je NordVPN-verbindingen kunt toevoegen aan Siri vanuit de iOS-app. Zoals NordVPN aangeeft, is het aansluiten een kwestie van Siri netjes vragen dit te doen.

Routers, consoles, smart tv's

NordVPN is eenvoudig te gebruiken met routers met een OpenVPN client-optie. Uitgebreide handleidingen voor verschillende soorten routers zijn te vinden op de NordVPN-website. De handleiding is ook geschikt voor mensen met minder technische kennis door de afbeeldingen en videomateriaal bij de instructies.

Daarnaast is er ook een uitgebreide handleiding over het instellen van NordVPN op routers met de verschillende soorten firmware.

Het voordeel van het instellen van een VPN op een router is dat het ervoor zorgt dat alle apparaten verbinding maken met het internet via een VPN. Zo gebruik je bijvoorbeeld je Chromecast en Apple TV via een NordVPN-verbinding, waardoor ook deze verbindingen versleuteld zijn.

Android tv met NordVPN

Verder is NordVPN ook direct te gebruiken binnen het Android TV-ecosysteem. Helaas genieten Apple TV, Roku, Playstation en Xbox niet van dezelfde toegankelijke clients. Als je toch per sé een VPN wilt gebruiken op deze apparaten, moet het via een router.

Klantenservice

Elke noemenswaardige VPN heeft ook een pagina met tutorials waarmee je jezelf verder kunt helpen – zo ook NordVPN. De kennisbibliotheek in hun hulppagina is enorm met (naar mijn schatting) enkele honderden.

Kom je er nog niet uit? Dan is de klantenservice van NordVPN is te bereiken via [email protected] of via de live chat op hun website. Je vragen zullen eerst beantwoord worden met een copy-and-paste oplossing die dikwijls naar een artikel uit hun hulppagina verwijst.

Als dat niet genoeg is en je vraagt even door, word je (gelukkig) al snel te woord gestaan door iemand met meer kennis van zaken die je graag verder helpt.


NordVPN-alternatieven

ExpressVPN – Beste VPN voor snelheidsfanaten

Op zoek naar de allerhoogste snelheden? Dan ga je naar ExpressVPN. Voor een iets hogere prijs krijg je een vergelijkbare set functionaliteiten, maar ligt de snelheid nog een slag hoger. Wil je lagere internetsnelheden dus echt te slim af zijn terwijl je met een VPN-dienst verbonden bent, dan is ExpressVPN je beste optie.

Ga naar ExpressVPN →

CyberGhost – Beste VPN voor Netflixers

Gebruik jij je VPN-dienst vooral om buitenlandse Netflix-content te deblokkeren? Neem dan een kijkje bij CyberGhost. Dit bedrijf biedt het goedkoopste tweejarige abonnement én toegang tot onder andere de Amerikaanse Netflix-series en -films.

Ga naar CyberGhost →

Conclusie – NordVPN-review

Kortom: NordVPN is een absolute koning onder de VPN-diensten. Vooral als je in gedachten houdt wat je betaalt voor alle diensten, servers, beveiliging en extra functionaliteiten, is NordVPN een duidelijke winnaar.

Ga naar NordVPN →

Was dit artikel behulpzaam?