Veilig Surfen met de Beste VPN-Service van 2024

Luca Nowak

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

16 min. leestijd

Veilig Surfen met de Beste VPN-Service van 2024

Misschien heb je al een abonnement dat binnenkort afloopt en wil je overstappen, of ben je helemaal nieuw in de VPN-wereld. Hoe dan ook: de beste VPN kiezen is geen simpele klus – je online privacy staat op het spel!

Er zijn op het moment ruim 300 VPN-aanbieders die hun uiterste best doen om nieuwe klanten te werven. NordVPN draagt echter de kroon. Maar goed, geen enkele koning werkt zonder een hof om zich heen. Wie zich daarin bevindt, lees je in dit artikel.

Dit artikel is toegewijd aan de top 5 beste VPN-diensten. Er is voor ieder wat wils, van de budgetkandidaten tot de bourgeoisie onder de VPN-gebruikers. Let maar op!

#1 NordVPN
Dé beste VPN van 2024

Onze score: 9,5

Nordvpn logo

Voor flexibiliteit, topprestaties en een VPN die gebaseerd is in privacyparadijs Panama, kies je zonder twijfel voor NordVPN.

Locatie: Panama
Protocollen: OpenVPN, IKEv2/IPSec, NordLynx
Zero-logs policy: Ja

P2P-vriendelijk: Ja
Killswitch: Ja
Encryptie: 256-bit AES

Check NordVPN hier →

#2 ExpressVPN
Beste VPN voor snelheidsfanaten

Onze score: 9,5

Expressvpn logo

Is snelheid het belangrijkste voor je? Zoek dan niet verder dan ExpressVPN. De abonnementen zijn dan wel iets duurder, maar daar krijg je een snelheidsduivel van een VPN voor!

Locatie: Britse Maagdeneilanden
Protocollen: Lightway, OpenVPN, IKEv2, L2TP/IPSec, WireGuard, PPTP, SSTP
Zero-logs policy: Ja

P2P-vriendelijk: Ja
Killswitch: Ja
Encryptie: 256-bit AES

Check ExpressVPN hier →

De 5 beste VPN-diensten in een oogopslag:

 1. NordVPN – De beste VPN-dienst voor allroundgebruik.
 2. ExpressVPN – De beste VPN voor snelheidsfanaten.
 3. CyberGhost – Top VPN-provider voor gebruik bij Netflix.
 4. Private Internet Access (PIA) – Een prima VPN-dienst voor een customervaring.
 5. PureVPN – Het beste VPN-abonnement voor een kleiner budget.

Wat is een VPN?

De afkorting 'VPN' staat voor virtual private network, oftewel 'virtueel privénetwerk'. Een VPN verbindt simpel gezegd je pc, smartphone of tablet met een andere computer – een server op afstand – ergens op het internet. Zo stelt de VPN je in staat om op het internet te surfen via de internetverbinding van die server.

Als die server zich in een ander land begeeft, lijkt het alsof je eigen verbinding ook uit dat land komt. Zo krijg je toegang tot content die je normaal gesproken niet zou kunnen bekijken.

De zogeheten VPN-tunnel waardoor je internetverbinding loopt, is daarnaast ook versleuteld. Dat maakt je data ontoegankelijk en onleesbaar voor externe partijen.

Hoe helpt een VPN?

Dat is een goede en zeker niet onbelangrijke vraag! Een paar van de mogelijkheden waarop een VPN je helpt, zijn:

 • het omzeilen van geografische beperkingen op websites of het streamen van audio en video;
 • het bekijken van streaming media zoals Netflix en BBC iPlayer;
 • jezelf beschermen tegen spionage op onbetrouwbare wifi-hotspots;
 • het verkrijgen van tenminste enige anonimiteit online door je ware locatie te verbergen;
 • jezelf beschermen tegen logging tijdens het downloaden van torrents en dergelijke.

Hoe werkt een VPN?

Wanneer je je computer (of een ander apparaat, zoals een smartphone of tablet) aansluit op een VPN, lijkt het erop dat hij zich op hetzelfde lokale netwerk als de VPN-dienst bevindt. Al je netwerkverkeer wordt via een beveiligde verbinding – de bovengenoemde tunnel – naar de VPN gestuurd.

Omdat je computer zich gedraagt alsof hij zich op het netwerk van de VPN-server bevindt, kun je op deze manier veilig toegang krijgen tot lokale netwerkbronnen, zelfs als je aan de andere kant van de wereld bent.

Dat wilt zeggen: verbind je je met een VPN-server die in de VS staat, dan gedraagt je computer zich daarnaar, en denken sites en diensten waarmee je je verbindt ook dat je pc zich in de VS begeeft.

Dat brengt wat voordelen met zich mee als je geoblocked content wilt bezoeken, maar ook als je gebruikmaakt van openbare wifi.

Jargon, maar dan simpeler

Op verzoek verhelder ik hier enkele begrippen die regelmatig voorbijkomen in teksten over VPN-diensten. Staat er iets niet tussen waar je graag meer uitleg over wilt? Laat het dan vooral weten via het feedbackformulier!

 • Killswitch: een mechanisme dat je internetverbinding meteen afkapt zodra je verbinding met de VPN-servers wegvalt om je anonimiteit te bewaren.
 • Encryptie of versleuteling is het proces waarbij je gegevens worden 'weggeborgen', zodat alleen geautoriseerde personen en/of websites deze kunnen inlezen. Hiervoor is een encryptiesleutel nodig.
  • AES. Dit staat voor 'advanced encryption standard' en is een bekende, frequent geteste versleutelmethode die zelfs de Amerikaanse overheid vertrouwt.
 • DNS verwijst naar 'domain name system' dat domeinnamen en IP-adressen in kaart brengt. Op basis hiervan wordt internetverkeer vaak gecensureerd en gemonitord.
  • DNS-lek of DNS leak. Hierbij lekt je VPN je DNS-informatie aan de websites die je bezoekt, waardoor je verbinding alsnog gemonitord en zelfs gecensureerd kan worden.
  • IP-lek of IP leak. Hierbij wordt je openbare/externe IP-adres gelekt aan de websites die je bezoekt, ondanks dat een VPN-dienst deze dient te verbergen.
 • Clients zijn programma's die op bepaalde apparaten en/of besturingssystemen werken. Zo heeft NordVPN bijvoorbeeld een Windows-client, een iOS-client, enzovoorts.
 • Geoblokkade, het proces waarbij de inhoud van een website wordt geblokkeerd op basis van je locatie (zoals de Amerikaanse Netflix content die voor mensen buiten de VS niet zichtbaar is zonder VPN).
  • Spoofing is het proces waarbij iemand zijn of haar locatie verbergt of vervalst door bijvoorbeeld met een buitenlandse VPN-server te verbinden.
 • P2P. Dit staat voor 'peer-to-peer'. Hierbij communiceren eindgebruikers direct met elkaar in plaats van via commerciële servers. Hieronder valt torrenting, waarbij in veel gevallen (illegaal) content – zoals films, games en series – met andere eindgebruikers wordt gedeeld.
 • Port forwarding is een functie die je toegang geeft tot een apparaat op een netwerk waar je je zelf niet op begeeft.
 • Split-tunnelling staat je toe aan te geven welke verbindingen via je VPN-dienst moeten verlopen, en welke niet.

De beste VPN-diensten van 2024:


Locatie: Panama
Protocollen: OpenVPN, IKEv2/IPSec, NordLynx
Zero-logs policy: Ja
P2P-vriendelijk: Ja
Killswitch: Ja
Encryptie: 256-bit AES
Geldteruggarantie: 30 dagen

NordVPN is een geweldige VPN-dienst onder andere vanwege de verscheidenheid aan veiligheidsmaatregelen.

Je verbindt met een van de 5.500+ servers die verspreid liggen over 60 landen.

Mobiel NordVPN interface met instellingen

Die regel wordt geregeld door een VPN-protocol naar keuze: OpenVPN, IKEv2/IPSec of NordLynx. Dit laatste protocol heeft NordVPN zelf ontwikkeld.

Daar bovenop wordt een pantser van beveiliging op militair niveau geplaatst door de 256-bit AES-encryptie. Zie dat maar eens te doorbreken! Voeg daar nog eens aan toe dat in Panama gebaseerde bedrijf zich aan een zero-logs policy houdt, ingebouwde DNS-lekbeveiliging en een killswitch biedt, en je hebt qua privacy en veiligheid een topkandidaat gevonden.

Daar eindigt het plezier echter niet: ook de snelheden zijn een compliment waard. Waar veel VPN-diensten al snel hun momentum compleet verliezen, houdt NordVPN het goed vol. Het is niet de állersnelste dienst, maar hij is zeker niet langzaam. Daar lees je in onze uitgebreide review over NordVPN meer over.

Een andere reden waarom NordVPN op #1 staat, is zijn brede inzetbaarheid. Naast het feit dat je voor al je standaard beveiligingsbehoeften bij NordVPN terecht kunt, kun je hem ook samen gebruiken met bijvoorbeeld de Tor-browser via Onion over VPN.

Bovendien zijn alle servers P2P-vriendelijk en stream je moeiteloos buitenlandse Netflix-content. Zelf heb ik slechts een enkele keer ondervonden dat een Amerikaanse server ons de content niet liet afspelen.

Dat is echter een unicum: veel VPN-services vergen vaak meerdere pogingen om met succes de serie of film weer te geven die je wilt zien. Dat is hier niet het geval; een enkele misser, meer niet.

Ten slotte is er nog de gebruiksvriendelijkheid van de NordVPN-clients. Deze zijn in onze ogen ook dik in orde en intuïtief in gebruik, al zijn ze ietwat oninteressant qua uiterlijk. Het geheel functioneert echter naar behoren op zowel de mobiele apparaten als op pc's en routers. Dat is wel zo handig als je gebruik wilt maken van alle 6 verbindingen die je kunt aangaan met de service!

Weten wat dit kost? Je sluit voor € 2,89 per maand een tweejarig basisabonnement af. De prijs hiervoor loopt op tot € 4,69 als je hier extra functies aanplakt, zoals NordVPN's wachtwoordmanager en versleutelde cloudopslag. ☁️

Houd hierbij de minder vriendelijke prijs van minstens € 10,49 per maand voor een los abonnement in gedachten, en de keuze lijkt me snel gemaakt!

Wat we goed vinden:

 • 5.500+ servers om uit te kiezen​
 • Gebaseerd in het privacyparadijs Panama​
 • Gebruiksvriendelijke clients​
 • Flexibel in te zetten​

Wat we minder goed vinden:

 • Los maandabonnement is wat duurder​
 • Er zijn nog snellere VPN-diensten beschikbaar​

Locatie: Britse Maagdeneilanden
Protocollen: Lightway, OpenVPN, IKEv2, L2TP/IPSec, WireGuard, PPTP, SSTP
Zero-logs policy: Ja
P2P-vriendelijk: Ja
Killswitch: Ja
Encryptie: 256-bit AES
Geldteruggarantie: 30 dagen

De in de Britse Maagdeneilanden gebaseerde ExpressVPN is een zeer waardige concurrent voor de troon waarop NordVPN nu zit. Als we een gedeelde eerste plek konden uitdelen, hadden we dat hier dan ook gedaan! Helaas betaal je wel meer dan het dubbele bij deze VPN-service: het laagste maandtarief komt neer op € 7,88.

macos interface laat zien dat de vpn is verbonden

Is het dit prijskaartje waard? Dat ligt eraan of je het kleine beetje extra snelheid daadwerkelijk zo'n € 95 per jaar waard vindt (versus de ± € 35 van NordVPN voor het goedkoopste abonnement).

Je krijgt hiervoor om te beginnen toegang tot 3.000+ servers verspreid over 94 landen, waarmee je tot met 5 apparaten verbinding mee aangaat. Dit is niet zomaar een verbinding: dit is de snelste verbinding met een VPN-dienst die ik tot nu toe heb gezien.

Je kunt er ook rustig van uit gaan dat deze verbindingen uitermate veilig zijn. ExpressVPN houdt zich namelijk niet alleen aan een streng zero-logs policy, maar heeft ook TrustedServer-technologie geïmplementeerd en meegewerkt aan onafhankelijke audits.

Daarnaast laat het bedrijf je gebruikmaken van verscheidene VPN-protocollen, waaronder hun eigen Lightway-protocol. Deze kleden ze vervolgens aan met een 256-bit AES-encryptie.

Hiermee mag je verder ook gerust aan P2P-verkeer deelnemen, want dat staat ExpressVPN ook toe! Ook is het met ExpressVPN meermaals gelukt om de Netflix-blokkade te omzeilen.

Uiteraard eindigt onze beknopte samenvatting van de functionaliteiten van deze dienst niet hier, want het is ook noemenswaardig dat je een killswitch en een eigen anonieme DNS krijgt, en je daarbovenop gebruik kunt maken van split tunnelling.

Ik ben al met al erg te spreken over ExpressVPN. Een enkele kanttekening die ik nog bij deze dienst wil plaatsen, is dat er ook gebruikt gemaakt wordt van virtuele servers. Deze beslaan echter minder dan 3% van het geheel, dus echte reden tot zorg is dit niet! Bovendien heeft ExpressVPN een lijst waarop te zien valt waar de virtuele servers liggen.  

Wat we goed vinden:

 • Razendsnelle verbinding​
 • Gebaseerd in de Britse Maagdeneilanden​
 • 3.000+ Servers in maar liefst 94 landen​
 • Ontzettend veel veiligheidsmaatregelen​

Wat we minder goed vinden:

 • Goedkoopste abonnement is ietwat aan de prijs​
 • Gebruikt enkele virtuele servers​

Locatie: Roemenië
Protocollen: OpenVPN, L2TP/IPSec, IKEv2/IPSec, PPTP
Zero-logs policy: Ja
P2P-vriendelijk: Ja
Killswitch: Ja
Encryptie: 256-bit AES
Geldteruggarantie: 45 dagen

CyberGhost is met zijn jeugdige, moderne aanpak over het algemeen al een goede VPN, maar krijgt bij ons vooral de voorkeur om het Amerikaanse Netflix-aanbod en andere buitenlandse content te deblokkeren.

cyberghost mobiele weergave

Het in Roemenië gebaseerde bedrijf heeft op het moment 8.000+ servers in 91 landen. Hieronder vallen specifieke P2P-servers en streamingservers. Je kunt daarbij 7 actieve verbindingen aangaan met de VPN. Voor een prijs vanaf € 1,94 per maand valt hierover zeker niet te klagen!

Hoewel CyberGhost niet de snelste VPN-dienst op de markt is, is deze wel ontzettend betrouwbaar en rijk aan extra functionaliteiten. Denk hierbij aan een killswitch, DNS-lekpreventie, ad-blocking en nog meer. Voor een meerprijs van zo'n € 5,- krijg je ook nog een dedicated IP-adres.

Naast het feit dat de dienst goed is uitgerust, is deze ook uitermate veilig. Het bedrijf houdt zich aan een zero-logs policy. Dit kan ook daadwerkelijk omdat de Roemeense regering een wet omtrent het bijhouden van gebruikersgegevens heeft verworpen.

Daarnaast heb je toegang tot verscheidene VPN-protocollen en worden je gegevens versleuteld met de gouden standaard in de VPN-branche: 256-bit AES-encryptie.

De clients functioneren ook buitengewoon goed. Naast het – in mijn mening – leuke en unieke uiterlijk van de verschillende apps en extensies krijgen we ook een totaalpakket dat gewoonweg goed functioneert.

Je krijgt toegang tot geavanceerde instellingen zoals in veel andere VPN-clients, maar daarnaast kun je ook filteren per soort server (alle servers, torrenting servers en streaming servers). Wat wil je nog meer?!

Wat we goed vinden:

 • Meer dan genoeg servers verspreid over 90 landen​
 • Voordelig bij langdurige abonnementen​
 • Veel extra functionaliteiten beschikbaar​
 • Clients zijn makkelijk in gebruik​ en hebben een unieke uitstraling

Wat we minder goed vinden:

 • Prijs per losse maand is hoog​
 • Up- en downloadsnelheden hadden wat beter gekund​

Locatie: Verenigde Staten
Protocollen: OpenVPN, IPSec, IKEv2, L2TP/IPSec, PPTP
Zero-logs policy: Ja
P2P-vriendelijk: Ja
Killswitch: Ja
Encryptie: 256-bit AES
Geldteruggarantie: 30 dagen

Private Internet Access is een in de VS gevestigde dienst. Maak je echter geen zorgen: ook deze houdt zich aan een streng zero-logs policy.

Stapel hier bovenop ook nog eens een paar optimale veiligheidslagen zoals configureerbare versleutelingsniveau's (waaronder 256-bit AES-encryptie), meerdere VPN-protocollen en IP- en DNS-lekpreventie, en je hebt een heerlijke VPN-lasagne! 

Uiteraard gaat een VPN-ervaring verder dan alleen de veiligheid hiervan. Zo krijg je ook toegang tot 35.000+ servers in 84 landen. 😯 Daarmee mag je ruim 10 gelijktijdige verbindingen maken.

Private Internet Access Macos

Deze verbindingen worden nog verder aangekleed door allerlei features, zoals een killswitch, port-forwarding en ad- malware- en track-blocking

Dit alles is in te stellen in de clients van Private Internet Access. Het kleurenschema hiervan zelfs configureerbaar; je kiest tussen een donkere en een lichte modus. Daarnaast kun je de pc-clients in combinatie met Tor gebruiken. Zo voeg je nog een extra laag veiligheid en privacy toe aan je VPN-ervaring.

Het is echter ook niet geheel onbelangrijk dat de dienst ook het anonimiseren en spoofen van je locatie goed doet. Daar kunnen we gelukkig kort en bondig over zijn: Private Internet Access is ook uitermate zeker geschikt voor deze doeleinden.

Inmiddels heeft Private Internet Access ook toegewijde streamingservers. Hiermee omzeil je geoblokkades, zoals degene waar Netflix bekend om staat. De eerste neiging tot scepsis werd er direct mee omver gekegeld, want ze werkten uitstekend. Zelfs content die exclusief voor de VS bedoeld is, opent zijn deuren voor verbindingen van deze VPN-servers. 💯

Het wordt echter nog beter: Private Internet Access is ook zeer P2P-vriendelijk. Daar maken ze geen groot geheim van, want je kunt je P2P-verkeer via zo'n beetje elke server laten lopen.

Wel zo handig dan dat de verbindingssnelheid bij Private Internet Access ook dik in orde is. We wisten snelheden te behalen die erg in de buurt kwamen van die van ExpressVPN – en dat voor een vriendelijke maandprijs van € 1,79 per maand bij een driejarig abonnement!

Wat we goed vinden:

 • Snelle up- en downloadsnelheden​
 • Zeer effectieve streamingservers voor buitenlandse content
 • Aanpasbare encryptieniveaus
 • Vriendelijk geprijsd

Wat we minder goed vinden:

 • Gevestigd in de VS​
 • Nog geen officiële clients voor o.a. consoles, routers en veel smart tv's​

Locatie: Britse Maagdeneilanden
Protocollen: WireGuard, OpenVPN en IKEv2
Zero-logs policy: Ja
P2P-vriendelijk: Ja
Killswitch: Ja
Encryptie: 256-bit AES en quantum resistant
Geldteruggarantie: 31 dagen

En dan nu de uitverkorene voor de budgetgebruikers: PureVPN. Een van de grootste verkooppunten van deze dienst is dat hij bijzonder betaalbaar is, zonder compromissen te sluiten in de functies die deze hun abonnees aanbiedt.

Om te beginnen kies je uit verschillende abonnementen – een maandabonnement, een jaarabonnement of een tweejarig abonnement. De bodemprijs vind je bij het tweejarige abonnement voor € 1,95 per maand (€ 46,95 in totaal) op het moment van schrijven.

 

purevpn op ios in dark mode

Daarbij krijg je drie maanden gratis, maar let wel: zodra die twee jaar en drie maanden verlopen, kom je dezelfde prijs per jaar te betalen. Het is niet apart dat VPN-diensten hun kosten verhogen nadat het eerste termijn afloopt, maar een verdubbeling is aan de extreme kant.

Dat terzijde: PureVPN laat je tegen bijbetaling enkele optionele add-ons toevoegen, waaronder een wachtwoordmanager, een DDoS-preventietool, en een statisch IP-adres. Het valt op dat bekende opties als ad-, malware- en track-blocking niet tot de opties behoren. 🤔 Wél krijg je toegang tot een killswitch.

Net als alle andere VPN-diensten die deze naam verdienen, houdt PureVPN zich ook aan een zero-logs policy. Dat was in het verleden anders, ondanks het feit dat het bedrijf toentertijd in Hongkong was gebaseerd, waar geen bindende cybersecurityregels (zoals wij ze kennen) gelden. Inmiddels 'woont' PureVPN in Tortola, op de mooie Britse Maagdeneilanden.

Beschadigde reputatie

Je komt het in elke review van PureVPN tegen: in 2017 wisselde het bedrijf data uit over een abonnee met de FBI, waardoor deze laatste een cybercrimineel kon oppakken. Kort hierna heeft het bedrijf zijn privacybeleid volledig omgegooid, en een waar zero-logsbeleid geadopteerd, wat ook bevestigd is door audits.

Vanuit die plek geeft het bedrijf je keuze uit drie VPN-protocollen en een proxy-protocol. De beveiliging hiervan regelt de bekende 256-bit AES-encryptie. Enkele specifieke servers staan je toe gebruik te maken van quantum resistant encryption. Als je 256-bit AES als gewapend beton ziet, kun je dit zien als het universeel stevigere staalvezelbeton.

IP- en DNS-lekpreventie zorgt daarnaast ook nog dat je IP-adres en DNS-verzoeken niet worden gelekt. Echt waar, ik heb het uitgebreid getest.

En dan nu over hoe het totaalpakket functioneert: heel degelijk – beter dan oudere reviews doen vermoeden. De up- en downloadsnelheden zijn in orde; ik ervoer geen sterke daling ten opzichte van mijn internetsnelheden zonder VPN-verbinding.

Voor je verbinding maakt, kies je uit een lijst met zo'n 78 locaties, verspreid over 6.500+ servers. Deze geven je toegang tot de Amerikaanse Netflix en andere content achter geoblokkades, en bevatten P2P-servers.

Over de clients ben ik ten slotte ook redelijk te spreken. Op zich zijn zijn ze redelijk simplistisch, waardoor je niet veel aan poespas en ingewikkelde instellingen tegenkomt. De apps hebben daarbij een mooie make-over gekregen die vergeleken met hun voorgangers een stuk strakker uitzien.

Wat minder fijn is aan deze dienst, is dat de servers niet op RAM lopen, waardoor gegevens niet bij elke opstartcyclus worden verwijderd. Bovendien biedt PureVPN helaas ook geen multihop-optie aan. Je kunt je verbinding daardoor via een enkele VPN-server laten lopen, in plaats van door meerdere voor extra veiligheid.

Wat we goed vinden:

 • Zeer betaalbaar, vooral bij tweejarig abonnement
 • Eigen encryptiemethode is ijzersterk
 • Gebaseerd in privacyparadijs

Wat we minder goed vinden:

 • Voorgaande reputatie wekt geen vertrouwen
 • Netwerk is niet gebaseerd op RAM-servers
 • Geen multihop aanwezig

Koopgids

Het is misschien wat moeilijk om een keuze te maken nu je een aantal goede opties voor je hebt staan. Daarom wil ik je nog een laatste steuntje in de rug geven door onze koopgids met je te delen! Hierin gaan we het hebben over een paar kernpunten om in gedachten te houden voordat je een keuze maakt.

Je budget

De kosten zijn voor veel mensen het beginpunt van hun overwegingen. Het mag inmiddels duidelijk zijn dat er voor ieder wat wils is op het budgetspectrum.

Hoe en waarop wordt bij een gratis VPN bezuinigd?
 • Begrensde bandbreedte
 • Geen toegang tot alle servers
 • Beperkte snelheden
 • Beperkt gebruik (bijvoorbeeld geen P2P-verkeer)
 • Beperkte extra functionaliteiten
 • Advertenties

Nu je een beter beeld hebt van wat je zoal inlevert bij het gebruik van een gratis VPN, is het makkelijker om een weloverwogen keuze te maken. De bovengenoemde begrenzingen en/of bijkomstigheden gelden doorgaans niet allemaal gelijktijdig. Dat zou de allure van een gratis of goedkoop dienst teniet doen!

Verder bestaan er ook onderlinge verschillen tussen de gratis abonnementen van verscheidene diensten. Windscribe biedt – zoals gezegd – bijvoorbeeld 10 GB gratis bandbreedte aan, waarbij je verbinding maakt met servers verspreid over 10 landen. De verbinding hierbij is echter nogal instabiel.

ProtonVPN biedt daarentegen grenzeloze bandbreedte met eveneens ietwat begrensde snelheden, waarbij je met slechts 3 landen verbinding kunt maken.

Lees je hoe dan ook dus goed in over het functioneren van de VPN bij een gratis abonnement als je de echte budgetroute wilt bewandelen.

Geldbiljetten

Het is het benoemen waard dat betaalde VPN-diensten niet duur hoeven te zijn. Vooral langdurige abonnementen vanaf 2 à 3 jaar zijn vaak erg goedkoop op de lange termijn. Het nadeel is echter dat hoewel de maandprijs hiervan erg aanlokkelijk is, je de prijs vaak in één keer vooraf moet betalen. Dat staat niet iedereen aan.

Als je echter € 85,- tot € 100,- kunt ophoesten, raad ik je dat zeker aan. Het is daarbij handig om de cyberdeals en sales in de gaten te houden. Veel VPN-diensten – zoals NordVPN en CyberGhost – delen vaak hoge kortingen uit.

Serverlocaties

Als je toegang wilt tot specifieke geo-blocked content, dan zijn de serverlocaties cruciaal. Vooral servers in gebieden met strenge wetten omtrent het reguleren van internetgebruik zijn echter moeilijker te vinden dan servers in andere locaties.

Vooral bij gratis abonnementen – zoals die van Windscribe – moet je goed kijken tot welke servers je toegang krijgt. Sta daarbij ook stil bij de functies van deze servers. Zo kan het goed zijn dat je met een gratis abonnement wel verbinding krijgt met Amerikaanse servers, maar niet met de specifieke streaming- of Netflix-servers waarmee Amerikaanse content wordt gedeblokkeerd.

Beschikbare functionaliteiten

Dit brengt ons naar functionaliteiten. Wat zijn enkele absolute musts op je lijstje? Wil je per se een functionele killswitch, aparte P2P-servers en/of configureerbare encryptieniveaus? Hoewel een killswitch inmiddels door bijna elke provider wordt aangeboden, geldt dit voor andere functies niet.

Zorg er dus voor dat je voor jezelf helder hebt wat voor jou de belangrijkste VPN-functionaliteiten zijn. Voer vervolgens eens een Googlezoekopdracht uit om erachter te komen welke diensten jouw gewenste functies aanbieden. Denk aan "beste Netflix-VPN" of "veiligste VPN-dienst".

Netflix Op Een Laptop

Beschikbare clients en gebruiksvriendelijkheid

Naast clients voor pc's en smartphones, bieden de meeste VPN-services ook clients aan voor andere apparaten. Denk hierbij aan routers, smart tv's, gaming consoles en zelfs minder gebruikte hardware zoals Raspberry Pi's, Kindles en BlackBerry's.

Zoals we net al zeiden is het gebruik van een VPN-dienst via een router optimaal als je verbinding wilt maken met veel apparaten. Houdt hierbij wel in gedachten dat dit vaak een negatieve invloed heeft op je up- en downloadsnelheden.

Naast de beschikbaarheid van de verschillende clients, moet je ook even stil staan bij de gebruiskvriendelijkheid hiervan. Sommigen geven je meer vrijheid om met geavanceerde instellingen te spelen dan andere; weer andere zien er aantrekkelijker uit en zijn intuïtief te bedienen.

Het is hoe dan ook een kwestie van persoonlijke voorkeur. Laat je er dus vooral niet van weerhouden om toch voor de mooier uitziende client te gaan als je verder toch niet van plan bent om de instellingen veel aan te passen.

VPN-protocollen​

Een VPN-protocol is een stel regels dat nodig is om een verbinding tussen de client en de VPN-server. Verschillende protocollen dienen verschillende doelen. De bekendste van vandaag de dag bespreek ik hier.

Veel providers bieden (in ieder geval deels) dezelfde VPN-protocollen en encryptiemethoden aan. OpenVPN en IKeV2/IPSec zijn om te beginnen goede protocollen, omdat ze beide snel en veilig zijn.

OpenVPN is een open-source-protocol, wat betekent dat de broncodering openbaar is. In principe mag iedereen er daardoor aan werken, wat betekent dat het een ontzettend veelzijdig, up-to-date protocol is. Het werkt op een weelde van apparaten, en zolang het goed is ingesteld, is het een superveilig protocol dat weinig zwakke punten heeft.

IKeV2/IPSec is een vast koppeltje dat samenwerkt om de benodigde graad van veiligheid te behalen. De voornaamste voordelen zijn dat het sneller is dan veel van zijn concurrenten, minder van je processor vraagt in verhouding, en snel en stabiel is.

NordVPN heeft bovendien een eigen protocol ontwikkeld: NordLynx. Deze is gebaseerd op WireGuard, een lichtgewicht protocol (ter vergelijking: deze gebruikt zo'n 4.000 regels aan code, terwijl OpenVPN ongeveer 70.000 gebruikt).

Dat maakt WireGuard en zo ook NordLynx een ontzettend snel protocol, en daarnaast lekker energiezuinig. Dat is vooral voor mobiele apparaten wel zo praktisch.

Het cruciale verschil tussen NordLynx en WireGuard is dat WireGuard een statisch IP-adres toewijst, wat tot veiligheidsrisico's leidt, omdat het je daadwerkelijke IP-adres moet opslaan om dit voor elkaar te krijgen. NordLynx heeft dit probleem opgelost: je krijgt een dynamisch IP-adres (dat elke keer dat je verbindt, anders is), en je echte IP-adres wordt niet opgeslagen.

ExpressVPN heeft inmiddels ook een eigen protocol, genaamd Lightway. Deze gebruikt slechts 2.000 regels aan code, wat hem nog lichter maakt dan NordLynx. De voordelen zijn daarmee ongeveer gelijk aan die van NordLynx, maar nog nét iets verdergevorderd.

Encryptiemethoden

256-bit AES-encryptie is de gouden standaard binnen de VPN-industrie. Bedrijven als Private Internet Access staan je echter toe zelf het encryptieniveau te bepalen. Zo kun je je snelheden mogelijk ietwat verbeteren door minder sterke versleuteling, of juist kiezen voor extra sterke versleuteling.

Je hoeft de details hiervan niet zozeer te begrijpen, maar de extra keuze kan de dienst helpen om snellere en/of betrouwbaardere verbindingen te maken.

Andere encryptiemethoden bestaan ook, zoals triple DES. DES op zichzelf was in het verleden niet gek moeilijk om te kraken, maar is inmiddels in orde qua veiligheidseisen.

Blowfish kom je ook nog wel eens tegen: deze werkt bijzonder snel en is supereffectief. Je ziet het bij veel webshops om betalingen secuur te laten verlopen.

WireGuard werkt in veel gevallen samen met ChaCha20. 💃 Dit is een nieuwere, efficiëntere en snellere versleutelingsmethode. Op zich merk je het verschil tussen de twee in je dagelijks gebruik van een VPN-verbinding waarschijnlijk niet. Het is vooral voor de hardware die de boel moet versleutelen een stuk makkelijker te hanteren.

Overige veiligheidsmaatregelen

Ook zijn er diensten die bijvoorbeeld bovenop de encryptie nog extra veiligheidsmaatregelen treffen. ExpressVPN heeft bijvoorbeeld TrustedServer-technologie geïmplementeerd, waardoor alle servers op RAM lopen. RAM is – simpel gezegd – een tijdelijke opslag.

Dit in tegenstelling tot de traditionele opslagmethode die harde schijven gebruikt. Data hierop moet worden uitgewist en overschreven voor het écht verdwenen is, terwijl iets dat in het werkgeheugen is opgeslagen, uiteindelijk simpelweg verdwijnt zodra de server wordt uitgeschakeld.

Een killswitch is niet gebonden aan een specifieke VPN-dienst, maar is onmisbaar als je absoluut nooit zonder VPN op het internet wilt zitten. Sta hierbij stil als dit bij jou het geval is – al weet je inmiddels dat de meeste VPN-diensten standaard een killswitch in hun clients verwerken. 💫

Een multihopfunctie, ook bekend als VPN over VPN, staat je toe om je verbinding door twee VPN-servers te sturen. Zo wordt je verkeer twee keer achter elkaar versleuteld. Slim persoon die daar doorheen weet te prikken!

Nordvpn Op Laptop

Zijn VPN-diensten legaal in Nederland?

Ja, het gebruik van een VPN-dienst is in Nederland legaal. Als je bijvoorbeeld in China of Rusland woont – ook al is het maar tijdelijk – moet je wat voorzichtiger zijn. In deze landen mag je alleen VPN-diensten gebruiken die door de overheid zijn goedgekeurd ... wat vaak op geen neerkomt.

Daarnaast ben je waarschijnlijk al bekend met wetten omtrent copyright en hoe dit vaak met P2P-verkeer samenhangt. Torrenting – het downloaden van torrents via P2P-verkeer – leidt meestal automatisch tot een overtreding van deze wetten.

Een VPN-dienst anonimiseert je downloadverkeer grotendeels, waardoor het moeilijk wordt voor de cyberwaakhonden om downloads naar jou te traceren. Toch is het geen slecht idee om in je achterhoofd te houden dat torrenting altijd een zekere mate van risico met zich meebrengt, hoe klein dan ook.

De beste VPN-services

VPN-dienstBeste voorBeoordelingVPN-pagina
NordVPNAllroundgebruik9,5Bezoek NordVPN
ExpressVPNSnelheidsfanaten9,5Bekijk ExpressVPN
CyberGhostNetflix8,6Bekijk CyberGhost
PIACustomervaring8,2Bekijk PIA
PureVPNKleinere budgets8,2Bekijk PureVPN

Veelgestelde vragen over VPN-services

Wat is een VPN?

De afkorting 'VPN' staat voor virtual private network (virtueel privénetwerk). Het is een programma dat een veilige, versleutelde verbinding creëert over een minder veilig netwerk, zoals het openbare internet. Een VPN maakt gebruik van tunneling-protocollen om gegevens te versleutelen aan de verzendende en te ontsleutelen aan de ontvangende zijde.

Wanneer is een VPN nodig?

Er zijn verschillende gebruiksscenario's van VPN's. Het gebruik hiervan is vooral geboden wanneer je op een openbaar wifi-netwerk surft, wanneer je op afstand werkt of studeert en toegang nodig hebt tot locatiegebonden content, wanneer je een politieke dissident bent (bijvoorbeeld een klokkenluider) of als je simpelweg meer privacy wilt.

Welke VPN is het beste?

De beste VPN in het algemeen is NordVPN naar onze mening. Hij blinkt uit in algeheel gebruik: hij is snel, makkelijk in te stellen en is gebaseerd in Panama. ExpressVPN biedt een soortgelijke ervaring tegen een iets hogere prijs, maar daar krijg je wel iets meer snelheid voor terug.

Conclusie

Ik weet zeker dat je met onze top 5 beste VPN-diensten en de koopgids op zak een goede keuze gaat maken! Ga je voor onze favoriete allrounder om consistent een topresultaat te behalen, focus je je op snelheid, of let je vooral op je budget?

Van gratis tot betaalde abonnementen, van de nadruk op beveiliging tot de nadruk op locatie-spoofing – er is voor ieder wat wils!

Was dit artikel behulpzaam?