Windscribe review

Ook al is Windscribe nog geen gigant onder de VPN-diensten (nadruk op "nog"), hij is wel goed onderweg. Van gratis tot betaald – Windscribe heeft voor ieder wel wat wils.

Veiligheid & Privacy

4.5/5

Verschillende VPN-protocollen, 256-bit AES-encryptie en een zero-logs beleid

Snelheid

3.8/5

Niet de allersnelste – maar zeker niet de langzaamste

Gebruikvriendelijkheid

4/5

De apps zijn aanzienlijk beter dan voorheen, maar de klantenservice is ietwat schraal

Functies & Apps

4.7/5

Bepaalde functionaliteiten zijn voorbehouden aan betaalde abonnementen

Wat Windscribe te bieden heeft

Windscribe is een Canadese VPN-dienst die voor ieder wat wils heeft. Met zowel een gratis abonnement als een aantal betaalde opties die binnen het budget van velen zal vallen, zal het bedrijf je bankrekening niet snel leegtrekken. Je krijgt hiervoor toegang tot servers, verspreid over 60 landen en 110 locaties. Het exacte aantal servers is onbekend, wat op zijn minst een beetje apart is.

Zowel het aantal beschikbare servers en de bijbehorende functionaliteiten worden wel enigszins beperkt binnen het gratis abonnement, maar goed … Gratis is gratis, of niet?! Bovendien mag je zoveel verbindingen met de dienst maken als je wilt, zolang het apparaat waarmee je dat doet ook daadwerkelijk van jou is. Je kunt een standaard account dus niet per definitie delen – maar daar komen we nog op terug. 👇

Laptopgebruiker

Prijzen en functionaliteiten

Tarieven

Flexibiliteit is een belangrijk steekwoord bij Windscribe. Je krijgt namelijk de keuze uit verschillende abonnementen en zodoende functionaliteiten. Neem eens een kijkje:

 • $4,08 (± €3,70) per maand voor een eenjarig Pro abonnement; in totaal $49 (± €44,48) per jaar
 • $9 (± €8,17) voor een abonnement van een enkele maand lang
 • Een gratis abonnement met toegang servers in 10 landen en 10 GB bandbreedte per maand als je je registreert met je e-mailadres; 2 GB als je je niet registreert met je e-mailadres
 • Een zelf samen te stellen abonnement, waarbij je voor elke locatie $1 betaalt en een toevoeging van 10 GB aan je gratis bandbreedte krijgt. Als je dus 5 locaties kiest, kost dat je $5 (€4,54) per maand en krijg je in totaal 10 GB + 50 GB bandbreedte. Voeg er nog eens $1 per maand aan toe voor ongelimiteerde bandbreedte, en je hebt een gepersonaliseerd abonnement van $6 (€5,45) per maand.
 • Een ScribeForce abonnement. Hierbij maak je een account aan met 1 e-mailadres voor minstens 5 mensen, waarbij ieder persoon slechts $3 (€2,73) betaalt en je dezelfde voordelen als bij een “gewoon” pro – oftewel betaald – abonnement krijgt.
 
Keuze genoeg dus, zoals je ziet! Toch is het goed om in gedachten te houden dat concurrerende bedrijven ook veel voor minder geld leveren. Denk aan NordVPN met zijn huidige actie van €2,62 per maand voor een driejarig abonnement, of CyberGhost met €2,45 per maand voor een driejarig abonnement. Niet elke VPN-dienst is echter hetzelfde. Je zult dan ook zometeen zien dat je bij Windscribe toegang krijgt tot ontzettend veel functionaliteiten bij een betaald abonnement.
 

De betaalopties zijn wat ons betreft ook prima: Je kunt een creditcard, PayPal, Bitcoin, Klarna of iDeal gebruiken. Deze laatste twee vallen onder een wereldwijd programma dat Paymentwall wordt genoemd.

Waar voor je geld

Zoals je je kunt voorstellen, verschilt het aanbod per abonnement. We laten je eerst weten waar je met zowel een pro abonnement als een gratis abonnement toegang krijgt voordat we op de verschillen in gaan.

Je krijgt hoe dan ook toegang tot een aantal basisfunctionaliteiten, zoals:

 • Verschillende VPN-protocollen
 • 256-bit AES-encryptie
 • Een firewall
 • Een kill switch, die de internetverbinding van bepaalde apps direct afbreekt als de verbinding met de VPN-server wegvalt
 • R.O.B.E.R.T een geavanceerd programma dat onder andere ad-blocking, anti-malware en anti-tracking op zich neemt. Bij de gratis versie krijg je alleen toegang tot de anti-malware capaciteiten van het programma.
 • Een dosis memes en (soms aparte) humor. Kijk maar eens naar hun Twitter banner en beschrijving:
Windscribe Twitter banner

Hoe dan ook krijg je bij een gratis abonnement, zoals gezegd, toegang tot servers in 10 landen. Dit zijn de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Canada, Hongkong, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Zwitserland, Noorwegen en Roemenië. Daarbij krijg je 10GB aan bandbreedte, maar die grens valt op te heffen door $1 per maand extra te betalen.

Het pro abonnement, oftewel het betaalde abonnement, geeft je toegang tot servers in alle 60 landen en 110 locaties. Daarnaast wordt je bandbreedte niet begrenst en krijg je toegang tot bepaalde functionaliteiten die je bij een gratis abonnement niet zult hebben, zoals de Config Generator, waarmee je handmatig VPN-protocollen mee kunt configureren, of de zogeheten WindFlix servers, die specifiek bedoeld zijn om buitenlandse Netflix-content te deblokkeren.

Het ScribeForce abonnement is qua functionaliteiten gelijk aan het “normale” pro abonnement, maar dit abonnement mag je delen met anderen voor $3 per maand per persoon. Hiervoor moet je wel een minimum van 5 abonnees bij elkaar weten te rapen.

Je kunt tegen een extra betaling ook een statisch IP-adres toegewezen krijgen. Dit kan of voor $2 (€1,82) per maand, waar je een IP-adres van een datacenter krijgt; of voor $8 (€7,27) per maand, waarbij je een particulier IP-adres krijgt. Alleen deze laatste is geschikt voor het omzeilen van geografisch geblokkeerde content.

Dit staat echter niet gelijk aan een dedicated IP-adres. Deze dienst kan Windscribe je niet leveren omdat dit je privacy op het spel zou zetten. Indien er door de autoriteiten bepaalde informatie over jou specifiek gevraagd zou worden, zou zo’n dedicated IP-adres die op jouw naam staat meteen je internetactiviteiten aan jouw naam verbinden. Dat heeft weer te maken met de Canadese jurisdictie, waar we nu op in gaan.

Privacy

Servers en locaties

WindScribe is dus gevestigd in Canada. Hoewel deze zich dus gelukkig niet binnen de stringente jurisdictie van de Verenigde Staten geeft, zijn er toch locaties die beter geschikt zijn voor VPN-diensten. Zo zit NordVPN bijvoorbeeld in Panama en ExpressVPN in de Britse Maagdeneilanden. 

Het is dus goed om in gedachten te houden dat Canada deel uitmaakt van de zogenaamde 5 Eyes, 9 Eyes en 14 Eyes pacten. Dit zijn pacten waarbij verschillende landen samenwerken om massaal bewakingsgegevens te verzamelen en te delen. Kortom, ze treden in wezen op als één wereldwijde bewakingsentiteit om je activiteiten in de gaten te houden en te registreren.

Deze domper terzijde, geeft het gratis aanbod je toegang tot servers in 10 landen en 22 locaties. Het merendeel hiervan zijn Europese locaties, met als uitzondering de Verenigde Staten en Hongkong.

Het pro aanbod biedt toegang tot servers in 60 landen en 110 locaties. Deze liggen een stuk beter verspreid: je zult servers vinden in een weelde aan Europese landen, maar ook in bijvoorbeeld Mexico, Colombia, Tunesië, Zuid-Afrika, Singapore en Australië. Ook krijg je toegang tot servers in landen met een streng internetbeleid, zoals Turkije, Rusland en Vietnam. Dat klinkt al een stuk beter, toch?

WindScribe geeft helaas echter niet aan hoeveel servers het bedrijf precies tot zijn beschikking heeft, maar we kunnen na even gegraven te hebben concluderen dat dit er rond de 600 zijn. Daarnaast lijkt het erop dat niet altijd alle servers beschikbaar zijn. Nu is dat geen probleem als 1 of 2 op “disabled” staan, maar als dit vaker voorkomt en onder steeds meer servers, kun je je misschien gaan afvragen waar je nu eigenlijk voor betaalt (als je dat al doet, ten minste).

Indien je verbinding wilt maken met een specifieke server, kun je overigens wel zelf kiezen met welke stad (locatie) je je precies verbindt. Veel VPN-diensten zullen je deze mate van controle niet geven, dus dit is zeker een compliment waard.

Een pro-abonnement zal je ook toegang opleveren tot de zogeheten WindFlix servers die – zoals we zojuist al zeiden – bedoeld zijn om onder andere buitenlandse Netflix-content beschikbaar te maken. Dit zijn overigens virtuele servers, dus ze staan niet in het land waarnaar ze vernoemd zijn (bijvoorbeeld “Windflix US”). Voor sommigen zal dit geen probleem zijn; voor anderen is dit juist een dealbreaker. Dat oordeel laten we aan jullie zelf over. 😉

Logbeleid

Het bedrijf geeft zich aan een zero-logs policy te houden. Logging is beperkt tot de totale bandbreedte die je in een maand hebt gebruikt (essentieel om het gebruik van het gratis abonnement te beheren), en een tijdstempel van je laatste activiteit op de dienst om inactieve accounts te kunnen identificeren.

Het systeem verzamelt verder voor korte duur een aantal verbindingsgegevens:

 • Gebruikersnaam
 • VPN-server waarmee je verbonden bent
 • Tijdstip van verbinding
 • Bandbreedte gebruikt tijdens de sessie
 • Aantal aangesloten apparaten.
 
Al deze gegevens worden alleen bewaard in het RAM-geheugen van de VPN-server en verdwijnen dus wanneer de sessie afloopt.

Verder worden verbindingen, IP’s, tijdstempels of browsegeschiedenis niet geregistreerd. Of, zoals het privacybeleid het stelt:

"We slaan geen logs op van wie welk IP-adres heeft gebruikt, dus we kunnen de gebruiksactiviteiten niet koppelen aan een enkele gebruiker."

Aangezien er geen gegevens over je activiteiten worden opgeslagen, wijst Windscribe erop dat er zodoende niets te delen valt met autoriteiten. Dit wordt ondersteund door een transparantierapport dat het aantal DMCA- en wetshandhavingsverzoeken in de loop van het jaar behandelt, en in beide gevallen vermeldt deze dat aan precies nul verzoeken werd voldaan bij gebrek aan relevante gegevens.

VPN-protocollen

Qua protocollen zit het ook goed met Windscribe! Met het Pro-abonnement kun je de protocollen zelf handmatig configureren, wat bij de gratis versie niet kan. Dit terzijde worden dezelfde (standaard) protocollen aangeboden bij beide soorten abonnementen.

De beschikbare protocollen zijn:

 • IKEv2 (het bij voorbaat geselecteerde protocol)
 • OpenVPN (TCP/UDP)
 • SOCKS5
 
Windscribe gebruikt daarnaast 256-bit AES-encryptie met SHA512-authenticatie, een 4096-bits RSA-sleutel en forward secrecy. Deze methodes bieden samen de sterkste vorm van versleuteling dat beschikbaar is.
 
“Forward secrecy” betekent overigens dat RSA-sleutels niet worden hergebruikt. Als een privé-sleutel in de handen van de verkeerde persoon komt, kunnen ze de gegevens slechts voor één sessie bekijken – en dan gaan we er van uit dat deze persoon ook in staat is om de encryptie te doorbreken.
 
De browserextensie gebruikt daarentegen een AES_128_GCM cipher. Dit is een 128-bit AES-encryptie, welke niet zo veilig is als zijn 256-bit equivalent, maar voor een browserextensie zeker acceptabel is.

IP- en DNS-leaking

Windscribe biedt zowel DNS-Leak Blocking en IPv6-Leak Blocking. Dit zou dergelijke lekken moeten voorkomen. Wederom is dit getest door middel van een aantal websites, waaronder IPleak.net en Browserleaks.com.

Uit geen enkele test kwam naar voren dat er een IP- of DNS-lek had plaatsgevonden: de IP-adressen die door de websites getoond werden, kwamen overeen met de Windscribe server waarmee het desbetreffende apparaat verbonden was. Drie hoeraatjes voor Windscribe!

Snelheid en prestaties

Up- en downloadsnelheden

Onder VPN-diensten lijkt naamsbekendheid in veel gevallen gelijk te staan aan snelheid. Uit deze regel volgt dan ook dat Windscribe wellicht niet de snelste VPN-dienst is die beschikbaar is – maar in ruil daarvoor krijg je toegang goedkopere of zelfs gratis abonnementen.

Laten we eens kijken naar de gemiddelde snelheden die uit de tests naar voren kwamen:

 • Bij gebruik van een bekabelde verbinding zonder VPN wordt een downloadsnelheid van 99 Mbps en uploadsnelheid van 53 Mbps behaald met een ping van 7 ms.
 • Bij een verbinding met een Duitse server wordt een downloadsnelheid van 42 Mbps en een uploadsnelheid van 5 Mbps behaald met een ping van 53 ms.
 • Bij een verbinding met een Amerikaanse server wordt een downloadsnelheid van 30 Mbps en een uploadsnelheid van 2 Mbps behaald met een ping van 110 ms.
 
Deze resultaten zijn op zich prima, al is de sterke daling van de uploadsnelheden wel een tegenvaller. De downloadsnelheden daarentegen zullen meer dan geschikt zijn voor de meeste taken. Je zult waarschijnlijk niet eens echt een verschil in internetsnelheid merken zonder bewust speedtest.net erop los te laten.
 

Als deze snelheden je nu toch te laag zijn, kun je eens naar ExpressVPN kijken. Bij deze all-round VPN-dienst heb je namelijk toegang tot écht bliksemsnelle VPN-servers. Daar hangt dan ook een ander prijskaartje aan, maar het alom bekende gezegde klopt dan ook: you get what you pay for.

Houd overigens wel in gedachten dat de hardware die voor deze review gebruikt is hoogstwaarschijnlijk niet identiek zal zijn aan die van jou. Zulke verschillen zullen ook ieder van invloed zijn op hoe “snel” een VPN-dienst nou eigenlijk is.

Torrenting

VPN-aanbieders scheppen over het algemeen niet op over hun torrent-ondersteuning. Het kan daardoor een uitdaging zijn om erachter te komen wat je wel en niet mag doen. (TunnelBear was bijvoorbeeld zo stilletjes over hun P2P-beleid dat de tech support ons hierover moest inlichten).

Windscribe is veel opener en transparanter over het feit dat ze P2P wel toestaan. Ga naar de statuspagina van het bedrijf en je ziet de volledige lijst met locaties die P2P ondersteunen (de meeste) en welke dat niet doen (India, Rusland en Zuid-Afrika, op het moment van schrijven).

Je opties zijn net zo duidelijk in de Windscribe apps. Locaties waar torrents niet zijn toegestaan, zijn gemarkeerd met dezelfde doorgestreepte “P2P”, maar selecteer iets anders en je kunt downloaden wat en wanneer je maar wilt.

Overigens helpt Windscribe je graag op weg met het instellen van verschillende torrent clients:

Netflix

Bij dit cruciale onderdeel ondervinden we wederom een verschil tussen het gratis abonnement en het Pro abonnement. Je kunt het waarschijnlijk al raden: Buitenlands Netflix aanbod is alleen beschikbaar als je het Pro abonnement hebt.

Dat komt doordat de WindFlix-servers alleen beschikbaar zijn voor het Pro-abonnement. We snappen dat dit een behoorlijke teleurstelling zal zijn voor degenen die hoopten een gratis VPN te vinden waarmee ze The Office zouden kunnen kijken, maar helaas!

Het lijkt erop dat servers die de VPN-blokkades van Netflix kunnen omzeilen simpelweg duurder zijn. Die kosten worden natuurlijk meteen doorgespeeld aan de consument. Je kunt er inmiddels dus gerust van uit gaan dat je zult moeten betalen om Netflix te kunnen deblokkeren.

Overigens werken de WindFlix-servers niet eens altijd even goed. Soms doen ook deze het niet – maar dat kan bij elke VPN-dienst wel eens gebeuren. Ook bijvoorbeeld CyberGhost heeft toegewijde streaming servers die af en toe niet meer werken. Dat komt doordat Netflix continu de lijst van geblokkeerde IP-adressen van VPNs bijwerkt.

Gebruiks- en klantvriendelijkheid

PC-applicaties

Je krijgt bij Windscribe de mogelijkheid om hun dienst op Windows, MacOS en Linux (Ubuntu, Debian, Fedora en CentOS) te gebruiken.

We gaan normaalgesproken niet zozeer in op het installatieproces, maar Windscribe wist ons tijdens de installatie even wakker schudden. We kregen namelijk drie vakjes te zien die aangevinkt moesten worden. Naast deze vakjes stond: “Vertraag de verbinding”, “Verbreek de verbinding willekeurig” en “Toon steeds willekeurige fouten”. Um – wat?!

“Grapje”, kregen we vervolgens te lezen. 🤦‍♂️ Het aanvinken van de vakjes zou geen consequenties hebben. Humor is niet iets dat je snel in een installatieprogramma tegenkomt, dus we waarderen het zeker dat Windscribe op deze manier een beetje persoonlijkheid laat zien. Je zult dit overigens ook terugvinden op hun internetpagina…

Maar nu naar de hoofdzaak: de computerprogramma’s. De interface hiervan verschilt niet tussen de Windows en MacOS applicaties. Uiteraard ziet het programma er voor Linux anders uit; deze neemt hier de vorm van een console aan waar je zelf commando’s moet invoeren.

De Windows en MacOS applicaties zien er op zich goed uit. De interface is intuïtief en compact. Aan de ene kant betekent dat dat alle ruimte optimaal benut wordt; aan de andere kant kan het door sommigen als “krap” ervaren worden.

Over esthetische elementen gesproken: Windscribe heeft een coole ontwerpeigenschap toegevoegd die het gemakkelijk maakt om te zien of het VPN aan of uit staat: de app verandert van kleur. Als de VPN uit staat, is de app grijs. Als de app verbinding maakt met een server, wordt deze donkerblauw. Wanneer de verbinding is gemaakt, wordt hij helder blauw.

Verder werkt het programma ook prima. Het venster toont ten eerste het huidige IP-adres, de verbindingslocatie en hoeveel van je maandelijkse hoeveelheid bandbreedte er nog over is. Je kunt tevens de firewall in- en uitschakelen en je krijgt toegang tot een paar verwachte basisinstellingen, zoals VPN-protocollen. Naar onze mening hadden de instellingen in de app wel wat uitgebreider gemogen.

Uiteraard kun je ook vanuit een drop-down menu zelf een server kiezen om mee verbonden te worden (zoals Londons “Tea” en “Crumpets” en de “Dog”, “Dre” en “Pac”-servers van Los Angeles). De servers die het dichtste bij je in de buurt zijn zullen bovenaan staan – tenzij je een paar favoriete servers hebt. In dat geval zullen deze bovenaan komen te staan. Elke server heeft overigens ook een latency indicator zodat je kunt zien welke server (in jouw geval) het snelste zal werken.

De client houdt de gebruikers goed op de hoogte, zowel door een Windows desktopmelding weer te geven wanneer je verbinding maakt, als door de interface te veranderen van de oorspronkelijke grijze naar een vrolijker blauw (zo kun je in één oogopslag zien of je beschermd bent).

Een opvallende functie is dat Windscribe’s PC-clients nu aangepaste OpenVPN configuratiebestanden van andere providers kunnen importeren en deze servers naast hun eigen servers kunnen weergeven. Hierdoor kun je de client van Windscribe bijvoorbeeld gebruiken als front-end voor meerdere gratis VPN-providers, waardoor het makkelijker en handiger wordt om van dienst te veranderen als je bandbreedte opraakt!

Windscribe Windows en Extensie

Verder krijg je ook de optie om een extensie voor Chrome, Firefox of Opera te downloaden. Je kunt in de afbeelding hierboven zien dat deze er over het algemeen vrijwel hetzelfde uit ziet als de Windows/MacOS client.

Zoals we eerder al benoemden, wordt hier wel een iets zwakkere – maar nog steeds ruimschoots adequate – vorm van encryptie gebruikt (AES_128_GCM cipher). De vernieuwde browserextensies ondersteunen verder locatieselectie op stadsniveau, blokkeren malware- en phishingsites en voegen een groot aantal privacyverhogende extra’s toe, waaronder WebRTC-blokkering, locatie-API-spoofing en blokkering van websitemeldingen.  Je kunt er zelfs een secure link mee creëren voor welke website dan ook!

Mobiele apps

Windscribe heeft hun mobiele Android en iOS apps een mooie facelift gegeven, waardoor deze het algemene Windscribe kleurenthema net zoals de PC-applicaties volgen. Je krijgt overigens ook de vlag van het land waarmee je je verbindt als achtergrond te zien in de app, wat ook een leuke bonus is.

Met name de nieuwe iOS-app heeft een grote opknapbeurt ondergaan. De interface is vergelijkbaar met die van de Android app, hij heeft een aantal van de basisfuncties gekregen die hij de vorige keer miste (er is nu eindelijk een Favorites systeem), hij heeft nu geavanceerde tools die we ook in de desktop builds zien (de mogelijkheid om te werken met aangepaste OpenVPN-configuraties) en hij werkt nu ook met Siri, shortcuts en widgets.

Ook ondersteunen zowel de Android- als iOS-apps netwerk whitelisting en IKEv2- en OpenVPN. De Android app biedt tevens split tunnelling aan om te bepalen welke apps de VPN-tunnel gebruiken en welke niet.

Consoles en Smart TV's

Het lijkt er op het eerste gezicht niet op dat Windscribe gebruikt kan worden met consoles en alleen met bepaalde Smart TV’s – en wel FireTV, Kodi en Nvidia Shield. In zekere zin klopt dat ook: om Windscribe te gebruiken, zul je de client in de desbetreffende app stores moeten downloaden.

Natuurlijk is het jammer dat je Windscribe niet officieel op bijvoorbeeld Android TV of Apple TV kunt gebruiken. De opties had in dat opzicht wat uitgebreider mogen zijn.

Router

Deze hele restrictie is echter te omzeilen door of een router aan te schaffen waar Windscribe al op geïnstalleerd is, of door een router aan te schaffen waar je dit zelf op kunt installeren. Het lijkt erop dat dit alleen op Tomato en DD-WRT routers kan. Hier bieden ze dan ook meteen tutorials voor aan: een voor Tomato browsers, en een voor DD-WRT browsers.

Je kunt altijd een gok wagen en de firmware op een router van een ander merk zetten, maar dat brengt het risico met zich mee dat het hele apparaat naderhand niet meer werkt. Dit raden wij je dan ook af.

Klantvriendelijkheid

Helaas is het zo dat binnen de wereld der VPN-diensten de klantvriendelijkheid niet altijd even goed is. Sterker nog, je zou zelfs kunnen zeggen dat de reputatie van VPN-diensten op dat vlak over het algemeen best slecht is.

Windscribe biedt ten eerste helaas geen live chat. Dat is best een tegenvaller voor een bedrijf van dit formaat, aangezien dat het hele communicatieproces behoorlijk vertraagt. De enige opties die hierdoor overblijven is contact per e-mail en social media – of contact met een chatbot (Garry). Dat laatste kan soms handig zijn als je een bepaalde tutorial niet kunt vinden (als hij je dan ook daadwerkelijk de goede kant op stuurt), maar echt inhoudelijke antwoorden geeft deze je niet.

Over tutorials gesproken: gelukkig zijn er hier wel een aantal van beschikbaar. Nog lang niet zo veel als bij bijvoorbeeld NordVPN of ExpressVPN, maar genoeg om zelf met de basisinstellingen van het programma uit de voeten te komen.

Het lijkt er ook een beetje op dat Windscribe je aanmoedigt vooral eerst zelf een antwoord op je vraag te vinden of dat aan mede-gebruikers te vragen. Wanneer je dan toch eenmaal een vraag stuurt via mail of social media, zul je zien dat de eerste een tot twee antwoorden hoogstwaarschijnlijk geautomatiseerd of gescript zijn.

Dat is op zich niet rampzalig, maar als je een dringend probleem hebt kan dit nogal irritant zijn. Je zult overigens ook bij de klantenservice zien dat ze hier en daar weer een grapje maken. Zo kan het zijn dat je te maken krijgt met bijvoorbeeld ene Arthur, King of Britons. 🤔

Nu zijn wij bij WifiWijs zeker fan van een grapje hier en daar (en een meme is ook hartstikke welkom), maar we voorzien dat te veel op het verkeerde moment kan tot irritatie leiden.

Naar onze mening kan de klantenservice dus nog een stuk beter. Een live chat zou veel efficiënter zijn dan e-mailcontact, en wat snellere, directere antwoorden op aangeboden problemen zou ook geen overbodige luxe zijn. Al met al lijkt de klantenservice soms een beetje onprofessioneel te zijn.

Conclusie

Misschien heeft Windscribe dus nog niet precies wat het nodig heeft om de beste VPN te zijn, maar hij is goed op weg! Het is duidelijk dat het bedrijf flink aan de weg heeft getimmerd de laatste tijd en hier ook nog steeds mee bezig is. Al met al is het een prima VPN-dienst met ontzettend veel extra functionaliteiten en flexibiliteit voor het geld. 

WiFiWijs review score

4/5