Internet in het Buitenland: Hoe zit Het?

Nikki Veerbeek

Geschreven door:

Blijf in contact met het thuisfront zonder torenhoge rekeningen.

Internet in het Buitenland: Hoe zit Het?

Als je in het buitenland vertoeft, is het wel zo prettig als je – in ieder geval af en toe – toegang tot het internet hebt. Bijvoorbeeld om een routebeschrijving op Google Maps op te zoeken of om je zonnige kiekjes met familie en vrienden te delen. Hoe het precies zit met internet in het buitenland, lees je in dit artikel. 📱

Wat is roaming?

Roaming (of dataroaming) houdt in dat je gebruikmaakt van een ander netwerk dan je eigen netwerk. In het buitenland is het netwerk van je provider niet beschikbaar. Als roaming aanstaat, maakt je telefoon via het netwerk van je provider contact met een lokaal mobiel netwerk.

Regels binnen de EU

Sinds 15 juni 2017 betaal je geen roamingkosten meer in de Europese Unie (EU). Je betaalt daardoor in dit gebied geen extra kosten meer voor het gebruik van data. Dit geldt zowel voor abonnementen met toestel, sim-only als prepaid.

Als je je databundel overschrijdt kunnen er – afhankelijk van je provider – extra kosten bijkomen, maar dit is niet anders dan thuis. Het is daarom altijd goed om je af te vragen 'hoeveel GB heb ik nodig?', bij het kiezen van een databundel.

Wil je graag een grote databundel, maar geen hoge abonnementskosten? Dan biedt sim-only uitkomst. Wat is sim-only? Dit is een abonnement zonder toestel, waarbij je alleen voor data, belminuten en sms'jes betaalt.

EU-landen zonder roamingkosten

De EU-landen waar je geen roamingkosten betaalt zijn België, Bulgarije, Cyprus (met uitzondering van het Turkse gedeelte), Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië en Zweden.

Andere Europese landen

Niet alle Europese landen behoren tot de EU. In Noorwegen, IJsland en Liechtenstein hoef je alsnog geen roamingkosten te betalen, maar in de overige niet-EU-landen in principe wel.

Denk bijvoorbeeld aan Zwitserland, Monaco en Andorra en in de toekomst Groot-Brittannië waarschijnlijk ook. De regels voor zulke landen kunnen per provider verschillen, het is daarom altijd goed om dit vooraf te controleren.

Let op in grensgebieden

In gebieden die grenzen aan landen die niet tot de EU behoren is ook enige oplettendheid geboden. In sommige gevallen maakt je smartphone daar automatisch verbinding met een netwerk in het buurland en betaal je zonder dat je het doorhebt.

Het is in grensgebieden dan ook beter om het op safe te spelen en handmatig een netwerk in te stellen.

In het geval van een onbeperkt data-abonnement

Heb je een onbeperkt data-abonnement? Sla de zogenaamde fair use policy van je provider er dan op na. Mogelijk zitten er haken en ogen rondom gebruik in het buitenland aan.

Onbeperkt internet kan bijvoorbeeld alleen voor binnenlands gebruik zijn en dan heb je in het buitenland te maken met een bepaalde limiet.

Echte zorgen hoef je je niet te maken, want de limieten zijn hoogstwaarschijnlijk alsnog sufficiënt: tussen de 14 en 40 GB. Check dit voor vertrek en houd er eventueel rekening mee in je zoektocht naar de beste mobiele provider.

Hoe zit het met bellen en sms'en in de EU?

Je bel- en sms-bundel zijn, net als je databundel, geldig in EU-landen. Hier betaal je geen extra kosten voor. Bellen verloopt in het buitenland altijd via het 2G- of 3G-netwerk, bellen via 4G of bellen via wifi is vooralsnog niet mogelijk.

Smartphone met daarop een routebeschrijving in New York

Kosten buiten de Europese Unie

Buiten de Europese Unie is je normale databundel niet bruikbaar en komen alle kosten voor datagebruik bovenop het normale maandbedrag. Hoeveel je precies per MB betaalt, hangt af van je provider en van het land waarin je verblijft. Het varieert normaal gesproken tussen de € 2,50 en € 10,00 per MB.

Gelukkig hoef je niet bang te zijn voor een rekening van honderden euro's: je provider stopt het internet automatisch tot de volgende factuurperiode als je € 60,50 aan kosten hebt gemaakt. Dit is wettelijk geregeld. Je mag deze limiet wel verhogen of verlagen.

Daarnaast zijn er speciale buitenlandbundels, afhankelijk van je provider en het land waar je naartoe gaat. Je koopt dan een bepaald aantal MB's voor een vast bedrag met een beperkte geldigheid. Dit is een stuk voordeliger dan het gebruikelijke buitenlandtarief.

In de persoonlijke omgeving op de website van je provider vind je doorgaans alle informatie die je nodig hebt: van het kopen van extra's MB's en buitenlandbundels tot instructies voor als je je pukcode kwijt bent.

Je kosten beperken in landen buiten de EU: tips

Het veiligste is om dataroaming helemaal uit te zetten in landen die niet tot de EU behoren en in plaats daarvan zoveel mogelijk gebruik te maken van openbare wifi-netwerken.

Op een Android-smartphone ga je naar Instellingen > Netwerk en internet > Mobiel netwerk en zet je daar roaming uit. Op een iPhone ga je naar Instellingen > Mobiel netwerk > Opties mobiele data en schakel je vervolgens dataroaming uit. Heb je het toch een keertje nodig, dan kun je het altijd tijdelijk weer aanzetten.

Heb je de hele dag door toegang tot het internet nodig, dan kun je het beste ter plaatse een prepaidkaart aanschaffen. Je betaalt dan de lokale tarieven. Wat is prepaid? Hierbij betaal je vooraf voor tegoed in plaats van achteraf en zit je nergens aan vast, wat het ideaal maakt als tijdelijke simkaart.

Als je een dual-sim-smartphone hebt, kun je de prepaidkaart simpelweg plaatsen en ben je nog steeds bereikbaar op je 'normale' nummer. 📱

De meeste smartphones van tegenwoordig zijn dual-sim zonder dat je dit misschien weet. Dit komt door de ondersteuning voor e-sim.

Dit is een digitale simkaart die zit ingebouwd in een smartphone en is de opvolger van de traditionele plastic micro-, mini- en nano-simkaart. Door een e-sim is er ruimte voor een extra fysieke simkaart.

Je kunt ook zonder de aanwezigheid van dual-sim een lokale prepaidkaart kopen en deze verwisselen met je simkaart. Je kunt WhatsApp dan nog steeds met je normale nummer gebruiken, je kunt er alleen niet meer op gebeld worden.

Let op: dual-sim is iets anders dan een duo-simkaart, een set met twee simkaarten met hetzelfde telefoonnummer.

Maak je toch gebruik van je mobiele internet, let dan op het volgende om de kosten in de hand te houden:

  • Houd je dataverbruik in de gaten via je smartphone, je provider of een externe app.
  • Stel alleen voor bepaalde apps in dat ze data mogen verbruiken.
  • Vermijd activiteiten die data vreten, zoals het bekijken van video's.
  • Download content op het moment dat je wifi hebt, zodat je het daarna offline kunt bekijken. Denk aan films of series op Netflix en liedjes via Spotify.
  • Zet het automatisch downloaden van media (afbeeldingen, geluid en video's) uit.
  • Als een app een databesparende modus heeft, schakel deze dan in.
  • Stel in dat apps alleen op wifi mogen worden geüpdatet.
  • Sluit je apps af na gebruik.
  • Laat apps niet op de achtergrond verversen.

Conclusie

Internetten in het buitenland kan zeker, al moet je wel oppassen dat er achteraf geen hogere rekening dan verwacht op de mat ploft. Ik hoop dat bovenstaande het een en ander heeft verduidelijkt rondom dit onderwerp. Heb je nog vragen, dan weet je ons te vinden! 😄

Was dit artikel behulpzaam?