Pukcode Kwijt: wat Nu?

Nikki Veerbeek

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Julian Koops

Pukcode Kwijt: wat Nu?

Help! Je hebt de beste smartphone, maar je hebt je pincode drie keer verkeerd ingetoetst. Tot overmaat van ramp ben je ook je pukcode kwijt. Hierdoor heb je geen toegang meer tot de diensten van je provider.

Maak je geen zorgen, want in dit artikel vertel ik je precies wat je dan moet doen. Lees snel verder. 👇

Wat is een pukcode?

PUK staat voor Personal Unblocking Key, oftewel: je persoonlijke ontgrendelcode. Het is een specifieke code die gekoppeld is aan een simkaart.

De pukcode wordt gevraagd als je de pincode drie keer verkeerd hebt ingetoetst. Je simkaart wordt dan geblokkeerd en de enige manier om hem te ontgrendelen is met de pukcode. 📱

Elke simkaart heeft een pukcode. Het maakt daarbij niet uit of je een abonnement met toestel, prepaid of een sim-only-abonnement hebt. Wat is sim-only? Dat is een abonnement zonder toestel, waardoor je – zeker door sim-only vergelijken – flink bespaart op de maandelijkse kosten.

Je ontvangt de pukcode altijd samen met je simkaart, meestal op een plastic kaartje of in een brief. Het is een achtcijferige code. In tegenstelling tot een pincode, is het niet mogelijk om een pukcode te veranderen.

Je hebt negen pogingen om de pukcode in te vullen. Daarna wordt de simkaart definitief geblokkeerd. Je moet dan een vervangende simkaart aanvragen en hier zijn kosten aan verbonden. Vul de pukcode alleen in als je hem zeker weet!

Man met zwarte trui houdt een smartphone vast

Kun je je smartphone nog gebruiken als je de pukcode kwijt bent?

Als je de pincode drie keer verkeerd hebt ingetoetst en de pukcode kwijt bent, heb je geen toegang meer tot je simkaart. Je kunt je smartphone dan nog wel gebruiken, maar je data-, bel- en sms-bundel niet.

Als je verbinding maakt met een wifi-netwerk kun je nog steeds online gaan, zoals internetten in het buitenland. Je kunt bellen via apps als WhatsApp of Skype, maar bellen via wifi kan niet. 

Wat te doen als je de pukcode kwijt bent?

Heb je je huis overhoop gehaald, maar is de brief of het plastic kaartje met de pukcode nergens meer te vinden? Geen paniek: je kunt de code simpelweg opvragen bij je provider. De juiste pagina's per provider staan hier op een rijtje:

Lukt het op de een of andere manier niet om in te loggen? Neem dan contact op met de klantenservice van provider. Daar kunnen ze je ongetwijfeld verder helpen!

Conclusie

Ik hoop dat je je pukcode hebt teruggevonden en weer toegang hebt tot je geliefde smartphone. Is het niet gelukt, dan mag je ons altijd een bericht sturen! Laat je hieronder weten wat je van het artikel vond? 😃

Was dit artikel behulpzaam?