Voor Ieder wat Wils met de Beste Smartphones van Nu

Jasmijn Roekaerts

Geschreven door: Jasmijn Roekaerts

Smartphones zijn beter dan ooit, maar wat is nu de beste telefoon voor jou?

Voor Ieder wat Wils met de Beste Smartphones van Nu

Op zoek gaan naar de beste smartphone voor jou, kan een echte nachtmerrie zijn. De enorme hoeveelheid keuze uit een breed scala aan merken, elk met de belofte om de beste ervaring te bieden, maakt dat het nog nooit zo moeilijk is geweest om te beslissen welke smartphone nu het perfecte model is voor jouw specifieke behoeften. 🤷‍♀️

Om je door het jargon heen te helpen, heb ik in de koopgids de belangrijkste zaken op een rijtje gezet. Ik hoop dat dit je in ieder geval een heel eind op weg helpt. Onze top 5 beste smartphones van dit moment staat ook voor je klaar. Ontdek het allemaal hieronder!

Samsung Galaxy A12

Samsung Galaxy A12
Besturingssysteem: Android 10
Schermgrootte: 6.5 inch
Resolutie: 1560 x 720 pixels
Opslagcapaciteit: 128 GB
Maximale geheugenkaartcapaciteit: 1 TB
Type extern geheugen: Micro SD
Aantal megapixels: 48 megapixels
Type scherm: IPS-LCD
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Samsung Galaxy A52s 128GB Zwart 5G

Samsung Galaxy A52s 128GB Zwart 5G
Besturingssysteem: Android 11
Schermgrootte: 6.5 inch
Resolutie: 1080 x 2400 pixels
Opslagcapaciteit: 128 GB
Maximale geheugenkaartcapaciteit: 1 TB
Type extern geheugen: Micro SD
Aantal megapixels: 64 megapixels
Type scherm: Super Amoled
Bekijk prijs op Bol.comPijltjeBekijk prijs op CoolbluePijltje

Samsung Galaxy A12

Samsung Galaxy A12
Besturingssysteem: Android 10
Schermgrootte: 6.5 inch
Resolutie: 1560 x 720 pixels
Opslagcapaciteit: 128 GB
Maximale geheugenkaartcapaciteit: 1 TB
Type extern geheugen: Micro SD
Aantal megapixels: 48 megapixels
Type scherm: IPS-LCD
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

De beste smartphone koopgids: hoe maak je de beste koop?

Smartphones zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven, want ze houden ons in contact met familie en vrienden, wijzen ons de weg, entertainen ons en nog zo veel meer.

De beste smartphones vandaag op de markt zijn uitgerust met krachtige processors, grote batterijen en andere indrukwekkende specificaties. Bekijk de belangrijkste kenmerken van de smartphone die je op het oog hebt nauwkeurig, zodat hij zeker aan je eisen voldoet.

Besturingssysteem

Net zoals je laptop of computer, maken ook smartphones gebruik van een besturingssysteem. Het is deze ontwikkeling die geavanceerde functies naar mobiele telefoons heeft gebracht die voorheen alleen op computers beschikbaar waren.

Omdat de besturingssystemen van smartphones zo geïntegreerd zijn in het uiterlijk, het gevoel en de functie van de telefoon, baseren veel mensen hun keuze voor een toestel op het besturingssysteem dat het gebruikt. Maar uit welke systemen moet je kiezen? Hieronder een kort overzicht.

iOS

Het Apple iOS multi-touch, multi-tasking besturingssysteem is wat de Apple iPhone en iPod bestuurt. Voorheen gebruikte ook de iPad dit systeem; tegenwoordig zie je iPadOS op iPads. Een speciale versie van de software is ook wat de Apple Watch aandrijft (genaamd WatchOS).

iOS reageert op aanrakingen: je kunt op het scherm tikken om een programma te openen, met je vingers knijpen om een afbeelding te verkleinen of te vergroten, of met je vinger over het scherm vegen om van pagina te wisselen.

Alle kleuren van de iPhone 11 Pro

Haptic touch staat de telefoon ook toe om het verschil te voelen tussen een zachte en een harde aanraking, waarbij beide een andere reactie opleveren. De App Store biedt miljoenen apps, die je eenvoudig downloadt naar elk apparaat met iOS, of het nu een iPhone of een iPad is.

Apple's iOS is een gesloten ecosysteem, wat betekent dat Apple zowel besturingssystemen als hardware fabriceert en dat geen enkel ander bedrijf een van beide gebruikt om te integreren met hun diensten. Het geeft Apple een voorsprong op Android, omdat de synchronisatie tussen hardware en software optimaal is.

Android

Android OS is eigendom van Google en vind je op een breed scala van apparaten. Android is een open-source besturingssysteem dat ontwikkelaars toegang geeft tot niet-vergrendelde hardware en nieuwe programma's laat ontwikkelen zoals zij dat willen.

Dit betekent onbeperkte toegang voor iedereen die apps voor de telefoon wil ontwikkelen, waardoor er massa's gratis content beschikbaar zijn.

Android is momenteel het dominante smartphoneplatform. Een grote troef van Android is de mogelijkheid om meerdere homescreens aan te passen met nuttige apps die je sneller en gemakkelijker toegang geven tot de inhoud en functies die je het belangrijkst vindt.

Het heeft ook een uitstekende capaciteit voor multitasking door de mogelijkheid om programma's te sluiten door ze gewoon weg te vegen. En last but not least, de Google Play Store, het Android-equivalent van de Apple App Store, is de thuisbasis van miljoenen apps, waarvan vele gratis zijn.

Tizen

Voor de tech-fans is Tizen een bekende entiteit. Het wordt vooral gezien als het besturingssysteem waar Samsung zijn draagbare apparaten op heeft gebouwd, maar dat vertelt slechts een deel van het verhaal. Tizen OS bestaat al een tijdje, en het wordt niet alleen gebruikt in smartwatches.

Het is een kernbesturingssysteem dat verschillende versies heeft, afhankelijk van het apparaat waar het op staat. Het is ook open source, dus ontwikkelaars staan vrij om het te gebruiken, erop voort te bouwen en er gebruiksmogelijkheden voor te ontwikkelen. Samsung is vrijwel de enige die het consumentgericht gebruikt.

Het is gebouwd op het Linux-basisframework en het is zó flexibel, dat kan worden gebruikt gebruikt op smartphones, smartwatches, en andere apparaten met schermen.

HarmonyOS

Huawei's nieuwe besturingssysteem HarmonyOS (voorheen HongMeng) is een platform dat is ontworpen voor een verscheidenheid aan apparaten en om een nieuwe gebruikerservaring te bieden voor alle apparaten en scenario's.

Het begon op IoT-apparaten zoals slimme beeldschermen of slimme thuisapparatuur, ging vervolgens over op tv's, en komt nu ook naar smartphones, tablets en smartwatches.

IoT

IoT (Internet of Things) is een systeem van onderling, via internet verbonden objecten die in staat zijn om zonder menselijke tussenkomst gegevens te verzamelen en over te dragen via een draadloos netwerk. De persoonlijke of zakelijke mogelijkheden zijn eindeloos.

HarmonyOS-apparaten zijn nu al te koop in China en Huawei heeft nieuwe producten zoals de Huawei MatePad Pro 2021 en de Huawei Watch 3 met de software aangekondigd, maar over smartphones is er nog geen duidelijkheid. Iets om in de gaten te houden!

Schermformaat

Smartphones worden steeds groter. De nieuwste high-end modellen hebben beeldschermen tussen de 5,5 en 6 inch of zelfs groter. Hoewel grotere telefoons ideaal zijn om films te bekijken en op het web te surfen, zijn ze niet voor iedereen geschikt.

Sommige mensen vinden ze te groot en onhandig om vast te houden, en geven de voorkeur aan de beste kleine smartphone die ze comfortabel met één hand gebruiken. Als je iets wilt dat gemakkelijk in je zak of tas past, kies dan een model met een beeldscherm van 4 of 5 inch.

man neemt een nachtbeeld met zijn smartphone

Let ook op de fysieke afmetingen van de smartphone. Schermformaten zijn verkrijgbaar in verschillende beeldverhoudingen, en verschillende telefoons hebben verschillende afmetingen van de randen. Een telefoon met een 6 inch-scherm is soms kleiner zijn dan een model met een 5,5 inch-scherm, omdat de laatste wellicht grotere randen heeft.

Schermresolutie

Resolutie verwijst naar het aantal pixels op een beeldscherm. Een hogere resolutie betekent dat er meer pixels per inch (ppi) zijn, wat leidt tot meer pixelinformatie en een kwalitatief hoogstaand, scherp beeld.

Resolutie heeft geen betrekking op de fysieke afmetingen van het beeldscherm. Twee beeldschermen met dezelfde resolutie kunnen verschillende fysieke afmetingen hebben. Vandaar het belang van de pixeldichtheid, die wordt gemeten in pixels per inch (ppi).

Aangezien een kleiner beeldscherm met dezelfde resolutie meer pixels per inch heeft, is het beeld dat het oplevert duidelijker en gedetailleerder (hoewel de afbeeldingen fysiek kleiner is).

De standaardmanier om een beeldschermresolutie weer te geven, is het aantal pixels dat de twee zijden van de beeldschermrechthoek vormt benoemen:

 • HD = 1280 x 720 pixels
 • Full HD, FHD = 1920 x 1080 pixels
 • 2K, Quad HD, QHD = 2560 x 1440 pixels
 • 4K, Ultra HD = 3840 x 2160 pixels

Er is een optimale resolutie voor smartphones waarboven het menselijk oog geen verschil waarneemt in de kwaliteit van het beeld of de tekst die op het scherm verschijnt. Deze optimale resolutie wordt bereikt bij ongeveer Full HD-resolutie.

Aangezien het grootste scherm van een mobiele telefoon ongeveer 6,5 inch groot en ongeveer 3 inch breed is, nemen we amper verschil waar in de beeld- of tekstkwaliteit van het scherm bij een hogere resolutie dan Full HD.

Er is wel een scenario waarbij meer pixels wel steek houden, want misschien wil je je smartphone in de toekomst gebruiken met een VR-bril, en dan wil je zo veel mogelijk pixels recht voor je ogen hebben.

Vrouw zit aan haar bureau met een VR-bril

Schermtype

Om dat prachtige scherm met hoge pixeldichtheid tot zijn recht te laten komen, heb je een goed gebouwd scherm nodig. Schermtechnologieën zijn sterk geëvolueerd en er worden heel wat schermtypes gebruikt in smartphones.

TFT-lcd (thin-film-transistor liquid-crystal display)

TFT-lcd's zijn de meest voorkomende type beeldschermen in mobiele toestellen. TFT-lcd geeft je een goede beeldkwaliteit en hogere resoluties in vergelijking met vroegere generatie lcd-schermen, maar in kleine kijkhoeken en in direct licht of zonlicht is de zichtbaarheid niet optimaal.

IPS-lcd (in-place switching liquid-crystal display)

IPS-lcd's zijn het volgende niveau van TFT-lcd-schermen met bredere kijkhoeken en een lager stroomverbruik, wat leidt tot een veel langere levensduur van de batterij. IPS-lcd's zijn hierdoor duurder dan TFT-lcd's en zijn daarom alleen te vinden op smartphones in het hogere segment.

Oled (organic light-emitting diode)

De oled-technologie bestaat uit een organisch materiaal dat tussen twee geleidende platen (een anode en een kathode) wordt geplaatst. Telkens wanneer een elektrische puls tussen de twee geleidende platen passeert, produceert het organische materiaal dat ertussen is ingeklemd ligt rechtstreeks licht.

Bij een oled-scherm geeft elke pixel afzonderlijk licht, wat minder uitgebleekte zwarten oplevert met een betere contrastverhouding. Dit scherm is zeer goed leesbaar bij weinig licht.

Amoled (Active-Matrix Organic Light-Emitting Diode)

Amoled is een type oled. Het is gebaseerd op het actieve matrixsysteem, met een dunne-filmtransistor (TFT) om de stroom in elke pixel te regelen.

Amoled wint snel aan populariteit in het topsegment van smartphones. Amoled-schermen hebben net zoals oled-schermen een briljante kleurweergave, goede levensduur van de batterij en een uitstekende helderheid.

Twee smartphones van verschillende formaten in beeld

Super amoled

Super amoled displays, ontwikkeld door Samsung, zijn gebaseerd op de amoled-schermen. Het enige verschil is dat hier de aanraaksensoren op het scherm zelf zitten, in plaats van in een afzonderlijke aanraakgevoelige laag.

Hierdoor is het de dunste displaytechnologie op de markt. Super amoled-schermen zijn momenteel alleen aanwezig in Samsung-toestellen, maar in de toekomst zouden meer telefoons van de technologie gebruik kunnen maken.

Camera('s)

De kwaliteit van foto- en video-opnamen wordt niet alleen bepaald door de resolutie van je smartphonecamera, maar ook door het vermogen om in verschillende lichtsituaties een goed beeld te leveren.

Een goede smartphonecamera heeft een sensor die heel dicht bij een hele inch ligt. Als je bijvoorbeeld een smartphone ziet met sensor van 1/3 inch, en de andere heeft een sensor die 1/1,7 inch groot is, dan is de 1/1,7 inch sensor de grootste van de twee.

Meerdere camera's betekenen een betere beeldkwaliteit en optische zoomfunctionaliteit. Elke camera heeft een lens waarmee je een breed beeld of een ingezoomde opname kunt maken. Sommige smartphones hebben extra camera's die zwart-witopnamen maken voor een grotere lichtgevoeligheid.

Als je je smartphone echt als camera gaat gebruiken, ga dan op zoek naar de beste camera smartphone. Voor het maken van foto's om op groot formaat af te drukken, heb je een telefooncamera met 12, 16 of meer megapixels nodig – maar daar hangt ook een prijskaartje aan vast. 🤑 Print je op a4-formaat, dan heb je aan 16 megapixels over het algemeen genoeg.

Ben je van plan om ook video's te maken, let dan ook op de beeldstabilisatie. Optische stabilisatie is beter dan digitale stabilisatie. Bij optische beeldstabilisatie compenseert de telefoon voor schokken en trillingen door de lens in de tegenovergestelde richting te bewegen. Digitale beeldstabilisatie wordt naderhand berekend, en werkt lang niet zo goed.

Denk ook aan de nachtmodus als je veel in het donker fotografeert. Bekijk reviews op YouTube om een beeld te krijgen van hoe de nachtmodus van een bepaalde telefoon uitziet, want dit is lang niet bij elk model hetzelfde!

foto maken van eten met iphone

Processor

De processor van je smartphone is het onderdeel dat al je handelingen omzet in visuele veranderingen op het scherm. De snelheid waarmee een processor een bepaalde actie verwerkt, hangt af van een aantal factoren, zoals het aantal processorkernen en de kloksnelheid.

Kloksnelheid

De kloksnelheid bepaalt hoeveel instructies de processor per seconde uitvoert. Een processor met een kloksnelheid van 1 Gigahertz (GHz) verwerkt 1 miljard instructies per seconde. De algemene regel is dat hogere kloksnelheden zorgen voor snellere smartphones.

De processorkernen van duurdere smartphones hebben hogere kloksnelheden dan die van betaalbaardere modellen. Ook is het aantal processorkernen van invloed op de snelheid van je smartphone.

Een processor bestaat dus uit meerdere kernen: dual- (2), quad- (4), hexa- (6), of octa- (8) core. Deze cores verdelen het werk dat binnenkomt wanneer je je smartphone gebruikt. Eén core heeft een maximum aantal instructies dat hij binnen een bepaalde tijd verwerkt.

Als je veel acties uitvoert op je smartphone, ontstaat er een soort wachtrij. Als deze wachtrij te lang wordt, gaat een deel ervan naar de volgende core. Dit zorgt ervoor dat je smartphone soepel blijft functioneren.

Voor de meeste taken, zoals appjes versturen, internetten en e-mails lezen, is niet veel energie nodig en is een octa-core processor niet echt noodzakelijk.

Robuustheid

Als je avontuurlijk bent aangelegd of soms gewoon onhandig bent, is een robuuste smartphone zeker geen overbodige luxe. Je komt misschien in de verleiding voor een waterbestendige en schokbestendige smartphone met een stevige behuizing als je nachtmerries hebt over de keer dat je je telefoon in de gootsteen liet vallen of van de trap.

Steeds meer smartphones beweren waterdicht te zijn, maar het is gebruikelijker bij duurdere modellen. Apple zegt bijvoorbeeld dat de iPhone 8 tot 30 minuten onderdompeling in 1 meter water overleeft, terwijl Samsung zegt dat de Galaxy S8 nog steeds werkt nadat ze voor dezelfde hoeveelheid tijd in 1,5 meter is zijn ondergedompeld.

Interessant is dat zelfs een goede midrange smartphone vaak waterdicht is tegenwoordig. Let op de IP-rating om de graad van water- en stofdichtheid te achterhalen.

IP-certificering

IP (ingress Protection) is een universeel aanvaarde meting van verschillende gradaties voor stof- en vloeistofbestendigheid. Een IP-classificatie is een code van twee cijfers. Het eerste cijfer geeft de mate van bescherming tegen het binnendringen van vreemde voorwerpen aan. Het tweede cijfer geeft de weerstand tegen het binnendringen van vocht aan. Samen geeft dit precies aan welk beschermingsniveau de behuizing biedt.

De hoogste stofdichtheidswaarde is 6. Het laatste cijfer heeft een maximumclassificatie van 8. Met andere woorden, als je ergens IP68 ziet staan, weet je dat het de hoogste IP-classificatie biedt voor zowel stof- als waterbestendigheid.

Men acht apparaten met een internationale standaardclassificatie IP68 geschikt om stof, vuil en zand te weerstaan. Ze zijn ook bestand tegen onderdompeling tot een maximale diepte van 1,5 meter onder water gedurende maximaal dertig minuten.

De batterij

Er is niets zo frustrerend als een smartphone die niet langer dan een dag of wat meegaat. Het is echter belangrijk om te onthouden dat de toegenomen functionaliteit van een smartphone met een groot scherm meer energie vraagt dan een eenvoudige spraak- en tekstmobiel.

Controleer de capaciteit van de batterij van de telefoon waarin je geïnteresseerd bent en vergelijk deze met een andere mobiele telefoon met een scherm van vergelijkbare grootte. Over het algemeen hebben smartphones met grotere batterijcapaciteit (gemeten in mAh) de langste batterijlevensduur.

Tegenwoordig houdt men 4000 mAh als minimum aan. Liever ziet men echter een hoger getal om de eisen van de gemiddelde gebruiker gedurende de dag bij te benen.

Extra functies om op te letten

 • Near Field Communication (NFC). Dit komt van pas bij transacties zonder contant geld en als een snelle manier om apparaten te koppelen met je Android smartphone.
  • Apple staat alleen toe dat NFC-tags door apps worden gelezen, niet door bijvoorbeeld pinautomaten. Momenteel is er nog geen native ondersteuning voor het lezen van NFC-tags met iOS.
 • Tethering. Dit is het delen van de internetverbinding van een mobiel apparaat met andere aangesloten apparaten. Je smartphone dient dan als een draagbaar draadloze access point en router voor apparaten die ermee zijn verbonden.
 • Gps. Hoewel de meeste smartphones ondersteuning bieden voor online kaartendiensten zoals Google Maps, kun je met een speciale gps-chip met een offline navigatietoepassing je smartphone gebruiken om precies te weten te komen waar je bent, zonder gebruik te hoeven maken van je mobiele telefoonnetwerk.
Man bereidt hike voor op zijn smartphone
 • Type koptelefoonaansluiting: Met een smartphone met een 2,5 mm of 3,5 mm aansluiting gebruik je een standaard koptelefoon om naar muziek te luisteren. Sommige van de nieuwste iPhone- en Android-smartphones hebben geen 3,5 mm koptelefoonaansluiting meer; met als argument dat je een draadloze koptelefoon moet gebruiken.
 • Geheugenkaart: Smartphones met geheugenkaartsleuven hebben de mogelijkheid om het geheugen uit te breiden om foto's, video's en muziek op te slaan. Controleer op voorhand welk type geheugen je precies nodig hebt.

De 5 beste smartphones onder elkaar

1. Samsung Galaxy A12

1. Samsung Galaxy A12
Simkaart die past: Nano SIM
Dual-sim: Ja
Besturingssysteem: Android 10
Schermgrootte: 6.5 inch
Resolutie: 1560 x 720 pixels
Opslagcapaciteit: 128 GB
Maximale geheugenkaartcapaciteit: 1 TB
Type extern geheugen: Micro SD
Aantal megapixels: 48 megapixels
Aantal megapixels frontcamera: 8 megapixels
Processorkernen: Octa core (8)
Batterij capaciteit: 5000 mAh
Spraakbesturing: Ja
Geschikt voor onderwater: Nee
Schokbestendig: Nee
GPS: Ja
NFC: Ja
IP-certificering: IP00 (Geen bescherming)
Materiaal behuizing: 100% gerecycled Aluminium
Type scherm: IPS-LCD

2. Samsung Galaxy A52s 128GB Zwart 5G

2. Samsung Galaxy A52s 128GB Zwart 5G
Simkaart die past: Nano SIM
Dual-sim: Ja
Besturingssysteem: Android 11
Schermgrootte: 6.5 inch
Resolutie: 1080 x 2400 pixels
Opslagcapaciteit: 128 GB
Maximale geheugenkaartcapaciteit: 1 TB
Type extern geheugen: Micro SD
Aantal megapixels: 64 megapixels
Aantal megapixels frontcamera: 32 megapixels
Processorkernen: Octa core (8)
Batterij capaciteit: 4500 mAh
Spraakbesturing: Ja
Geschikt voor onderwater: Nee
Schokbestendig: Nee
GPS: Ja
NFC: Ja
IP-certificering: IP67 (volledig stofdicht en dompeldicht)
Type scherm: Super Amoled

3. Samsung Galaxy A12

3. Samsung Galaxy A12
Simkaart die past: Nano SIM
Dual-sim: Ja
Besturingssysteem: Android 10
Schermgrootte: 6.5 inch
Resolutie: 1560 x 720 pixels
Opslagcapaciteit: 128 GB
Maximale geheugenkaartcapaciteit: 1 TB
Type extern geheugen: Micro SD
Aantal megapixels: 48 megapixels
Aantal megapixels frontcamera: 8 megapixels
Processorkernen: Octa core (8)
Batterij capaciteit: 5000 mAh
Spraakbesturing: Ja
Geschikt voor onderwater: Nee
Schokbestendig: Nee
GPS: Ja
NFC: Ja
IP-certificering: IP00 (Geen bescherming)
Materiaal behuizing: 100% gerecycled Aluminium
Type scherm: IPS-LCD

4. Samsung Galaxy A32 128GB Zwart

4. Samsung Galaxy A32 128GB Zwart
Simkaart die past: Nano SIM
Dual-sim: Ja
Besturingssysteem: Android 11
Schermgrootte: 6.4 inch
Resolutie: 1080 x 2400 pixels
Opslagcapaciteit: 128 GB
Maximale geheugenkaartcapaciteit: 1 TB
Type extern geheugen: Micro SD
Aantal megapixels: 64 megapixels
Aantal megapixels frontcamera: 20 megapixels
Processorkernen: Octa core (8)
Batterij capaciteit: 5000 mAh
Spraakbesturing: Ja
Geschikt voor onderwater: Nee
Schokbestendig: Nee
GPS: Ja
NFC: Ja
IP-certificering: IP00 (Geen bescherming)
Materiaal behuizing: Kunststof
Type scherm: Super Amoled

5. Apple iPhone SE (2020)

5. Apple iPhone SE (2020)
Simkaart die past: Nano SIM | eSIM
Dual-sim: Ja
Besturingssysteem: iOS 13
Schermgrootte: 4.7 inch
Resolutie: 1334 x 750 pixels
Opslagcapaciteit: 64 GB
Maximale geheugenkaartcapaciteit: Geen kaart
Type extern geheugen: Geen extern geheugenslot
Aantal megapixels: 12 megapixels
Aantal megapixels frontcamera: 7 megapixels
Processorkernen: Hexa core (6)
Batterij capaciteit: 1821 mAh
Spraakbesturing: Ja
Geschikt voor onderwater: Ja
Schokbestendig: Nee
GPS: Ja
NFC: Ja
IP-certificering: IP67 (volledig stofdicht en dompeldicht)
Materiaal behuizing: Aluminium
Type scherm: Retina

Veelgestelde vragen over smartphones

Hoelang gaat een smartphone mee?

Realistisch gezien moet je rekenen op een levensduur van twee tot drie jaar voor je smartphone. Je verlengt de levensduur van een smartphone door er goed voor te zorgen. Schaf bijvoorbeeld een goed beschermhoesje aan. Er zijn tegenwoordig ook veel goede water- en stofdichte smartphones, die ook nog eens schokbestendig zijn.

Het probleem met veel smartphones is dat de fabrikanten en providers traag zijn met het uitbrengen van software-updates, zodat de software na verloop van tijd vanzelf verouderd en zelfs onveilig wordt.

Wat is het verschil tussen een iPhone en smartphone?

Een iPhone is een type smartphone. Het is een mobiel telefoonmodel van het merk Apple. Het wordt alleen door dit merk geproduceerd en het heeft specifieke kenmerken.

Een smartphone is een algemene naam die wordt gegeven aan alle intelligente mobiele telefoons met een touchscreen, waaronder Android-telefoons en zelfs Linux-modellen.

Wanneer is de eerste smartphone uitgevonden?

De eerste smartphone, ontworpen door IBM, werd in 1992 uitgevonden en in 1994 op de markt gebracht. Het heette de simon personal communicator (SPC). Hoewel het toestel niet erg compact en slank was, bevatte het toch een aantal elementen die de basis werden van elke smartphone die volgde.

Moet ik gaan voor iPhone of Android?

Als je zoekt naar advies over dit onderwerp, vind je geen tekort aan meningen over beide kanten; zowel over een iPhone als Android-telefoon zijn er voordelen en nadelen te benoemen. Android-telefoons bieden bijvoorbeeld meer keuze wat betreft prijs, formaat en innovatieve ontwerpen.

iPhones bieden dan weer snellere software-updates, betere games en apps en grondigere beveiliging en privacy. Kies je smartphonesysteem zorgvuldig uit, want als je van iOS op Android overschakelt of omgekeerd, moet je opnieuw apps kopen in Google Play of Apple App Store.

Smartphone apps in beeld

Welke smartphone moet ik kopen?

Dat is natuurlijk aan jou en je budget; iedereen heeft zijn eigen prioriteiten. Wat ik wel voor je heb, is een handige tabel met – naar mijn inzicht – de belangrijkste specificaties van de beste smartphones. Zo kun jij de smartphone kiezen die bij je past.

Besturingssysteem Schermgrootte Resolutie Opslagcapaciteit Maximale geheugenkaartcapaciteit Aantal megapixels Type scherm
1 Samsung Galaxy A12 Android 10 6.5 inch 1560 x 720 pixels 128 GB 1 TB 48 megapixels IPS-LCD
2 Samsung Galaxy A52s 128GB Zwart 5G Android 11 6.5 inch 1080 x 2400 pixels 128 GB 1 TB 64 megapixels Super Amoled
3 Samsung Galaxy A12 Android 10 6.5 inch 1560 x 720 pixels 128 GB 1 TB 48 megapixels IPS-LCD
4 Samsung Galaxy A32 128GB Zwart Android 11 6.4 inch 1080 x 2400 pixels 128 GB 1 TB 64 megapixels Super Amoled
5 Apple iPhone SE (2020) iOS 13 4.7 inch 1334 x 750 pixels 64 GB Geen kaart 12 megapixels Retina

Samsung Galaxy A12

Besturingssysteem: Android 10

Schermgrootte: 6.5 inch

Resolutie: 1560 x 720 pixels

Opslagcapaciteit: 128 GB

Maximale geheugenkaartcapaciteit: 1 TB

Aantal megapixels: 48 megapixels

Type scherm: IPS-LCD

Samsung Galaxy A52s 128GB Zwart 5G

Besturingssysteem: Android 11

Schermgrootte: 6.5 inch

Resolutie: 1080 x 2400 pixels

Opslagcapaciteit: 128 GB

Maximale geheugenkaartcapaciteit: 1 TB

Aantal megapixels: 64 megapixels

Type scherm: Super Amoled

Samsung Galaxy A12

Besturingssysteem: Android 10

Schermgrootte: 6.5 inch

Resolutie: 1560 x 720 pixels

Opslagcapaciteit: 128 GB

Maximale geheugenkaartcapaciteit: 1 TB

Aantal megapixels: 48 megapixels

Type scherm: IPS-LCD

Samsung Galaxy A32 128GB Zwart

Besturingssysteem: Android 11

Schermgrootte: 6.4 inch

Resolutie: 1080 x 2400 pixels

Opslagcapaciteit: 128 GB

Maximale geheugenkaartcapaciteit: 1 TB

Aantal megapixels: 64 megapixels

Type scherm: Super Amoled

Apple iPhone SE (2020)

Besturingssysteem: iOS 13

Schermgrootte: 4.7 inch

Resolutie: 1334 x 750 pixels

Opslagcapaciteit: 64 GB

Maximale geheugenkaartcapaciteit: Geen kaart

Aantal megapixels: 12 megapixels

Type scherm: Retina

Conclusie

Smartphones zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit ons leven. We gebruiken ze om te communiceren, foto's te nemen, documenten op te slaan, te surfen op het internet en nog veel meer.

Maar met de grote verscheidenheid aan smartphones die op de markt verkrijgbaar zijn, is het nooit gemakkelijk om te beslissen welke je moet kiezen. Ik hoop dat de koopgids je op weg helpt en dat je dé smartphone voor jouw behoeften vindt!

Zit hij in onze top 5 hieronder? Laat het ons weten!

Was dit artikel behulpzaam?