Voor Ieder wat Wils met de Beste Smartphones van Nu

Jasmijn Roekaerts

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

10 min. leestijd

Onze digitale vriend!

Voor Ieder wat Wils met de Beste Smartphones van Nu

In de zoektocht naar de beste smartphone sta je niet alleen. In dit artikel nemen we je stap voor stap mee door de belangrijkste kenmerken die een smartphone tot de beste in zijn klasse maken. Ontdek samen met ons welk toestel perfect bij jouw behoeften past.

Wat zijn de beste smartphones van 2024?

Dit zijn de top 5 beste smartphones op basis van expertreviews en onderzoek van onze redactie.

Waarom Wifiwijs vertrouwen? We spenderen meerdere uren het aan onderzoeken, schrijven, updaten en editen van al onze artikelen. Lees hier meer informatie over hoe een artikel tot stand komt.

Beste smartphones van 2024

1. Samsung Galaxy Z Fold 5

1. Samsung Galaxy Z Fold 5

Belangrijke specificaties:

Kleur: Beige
Soort SIMkaart: Nano SIM
Dual-sim: Nee
Scherm afmetingen: 7.6 in
Beeldschermresolutie: 2176 x 1812
Type scherm: Amoled
Opslagcapaciteit: 256 GB
Extern geheugenslot: N
Aantal pixels frontcamera: 4 Megapixel
Processor configuratie: Octa core (8)
RAM geheugen: 12 GB

De Samsung Galaxy Z Fold 5 is de belichaming van innovatie, met een verfijnd ontwerp en opmerkelijke prestaties. Deze smartphone heeft aanzienlijke verbeteringen ondergaan, met een verbeterd scharnier, een lichtere en dunner ontwerp, en een helderder, levendiger display. Volgens een beoordeling van Tom's Guide omvat het toestel een 7,6-inch QXGA+ Dynamic AMOLED binnen display en een 6,2-inch HD+ Dynamic AMOLED 2X buiten display, wat een uitgebreid canvas biedt voor productiviteit en meeslepende contentconsumptie. De Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 chipset, gekoppeld aan 12GB RAM en tot 1TB opslag, zorgt voor naadloos multitasken en snelle responsiviteit, zoals opgemerkt door TechRadar.

"Ik ben erg onder de indruk van het verbeterde scharnier, lichtere ontwerp, helderder display en langere batterijduur van de Samsung Galaxy Z Fold 5."

Een van de opvallende kenmerken van de Galaxy Z Fold 5 is de mogelijkheid om perfect plat te vouwen wanneer gesloten, zoals beschreven in de beoordeling van TechRadar. Deze unieke mogelijkheid verbetert de gebruikerservaring en onderscheidt het van zijn voorgangers. De smartphone introduceert ook een slankere S Pen, wat extra gemak biedt voor het maken van aantekeningen en creatieve activiteiten. De 4.400 mAh batterij van het toestel, zoals vermeld in de beoordeling van Tom's Guide, biedt duurzame kracht om een dag lang gebruik te ondersteunen.

Echter, de Galaxy Z Fold 5 is niet zonder zijn beperkingen. Het smalle 6,2-inch buiten display is bekritiseerd als ontoereikend voor productiviteit in de echte wereld door TechRadar. Bovendien is het ontbreken van de S Pen in de basisset, ondanks de aanzienlijke prijs, naar voren gebracht als een nadeel. Desalniettemin blijft het toestel indruk maken met zijn levendige foto's en snelle prestaties, waardoor het een plezierige metgezel is voor uiteenlopende taken.

"De Samsung Galaxy Z Fold 5 is geprezen om zijn verbeteringen ten opzichte van zijn voorganger, waaronder een dunner en lichter ontwerp, snellere prestaties met de Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 Mobile Platform, en de mogelijkheid om perfect plat te vouwen wanneer gesloten."

In de wereld van opvouwbare smartphones onderscheidt de Samsung Galaxy Z Fold 5 zich door zijn uitzonderlijke display, krachtige prestaties en innovatief ontwerp. Zijn naaste concurrenten kunnen moeite hebben om zijn naadloze vouwmechanisme en uitgebreide binnen display te evenaren. Hoewel het toestel misschien niet de beste keuze is voor uitgebreide productiviteit op het buiten display, biedt het binnen display een ongeëvenaarde onderdompeling voor multimediaconsumptie en multitasking.

Tot slot, de Samsung Galaxy Z Fold 5 schittert als een technologisch wonder, waarbij het een blik biedt in de toekomst van smartphones. Zijn vooruitgang in ontwerp en prestaties maakt het een aantrekkelijke keuze voor gebruikers die op zoek zijn naar een toestel van de toekomst, ondanks enkele kleine nadelen. Als je op zoek bent naar een premium opvouwbare smartphone die uitblinkt in meeslepende ervaringen en multitasking, is de Samsung Galaxy Z Fold 5 een overtuigende optie.

Voordelen Samsung Galaxy Z Fold 5
 • Verbeterde scharnier en ontwerpverbeteringen
Nadelen Samsung Galaxy Z Fold 5
 • Smal 6,2-inch buitendisplay voor productiviteit
 • Geen S Pen in basispakket ondanks de hoge prijs

2. Uitgestrekt 7,6-inch OLED-scherm met hoge resolutie, geavanceerde processor en waterbestendigheid: Samsung Galaxy Z Fold 4

2. Uitgestrekt 7,6-inch OLED-scherm met hoge resolutie, geavanceerde processor en waterbestendigheid: Samsung Galaxy Z Fold 4

Belangrijke specificaties:

Kleur: Zwart
Soort SIMkaart: Nano SIM
Dual-sim: Nee
Scherm afmetingen: 7.6 in
Beeldschermresolutie: 2176 x 1812
Type scherm: Amoled
Opslagcapaciteit: 256 GB
Extern geheugenslot: N
Aantal pixels frontcamera: 4 Megapixel
Processor configuratie: Octa core (8)
RAM geheugen: 12 GB

Ik ben super enthousiast over de Samsung Galaxy Z Fold 4! Deze vouwbare smartphone heeft de ervaring echt verbeterd, met een verbeterd sluitmechanisme, geweldige camera's en verbeterde multitasking-mogelijkheden. Het is echt een game changer. Het grotere formaat en herontworpen scharnier zorgen voor een stevigere en gebruikersvriendelijkere ervaring. De aanpassingen aan het ontwerp en het gebruik van Android 12L met Flex Mode zijn echte hoogtepunten, waardoor de gebruikerservaring nog beter wordt.

Het vouwbare ontwerp van de Galaxy Z Fold 4 biedt een kleinere buitenste display en een groter, tablet-achtig scherm aan de binnenkant, waardoor het perfect is voor allerlei situaties. Maar sommige mensen maken zich zorgen over het beperkte aantal apps dat het binnenste scherm ondersteunt, wat de algehele bruikbaarheid kan beïnvloeden. Hoewel het binnenste scherm indrukwekkende specificaties heeft en de S Pen-stylus ondersteunt, is de prestatie van de onder-display camera niet significant verbeterd.

In vergelijking met zijn voorgangers heeft de Z Fold 4 een iets breder binnenste display en een dunner, lichter frame, waardoor het nog draagbaarder en gebruiksvriendelijker is. De aangepaste vormgeving en het gebruik van Android 12L met Flex Mode zijn echte hoogtepunten, waardoor de gebruikerservaring nog beter wordt. Maar de hoge prijs, het forse ontwerp en het ontbreken van opslagruimte of magnetische bevestiging voor de S Pen zijn wel minpunten. Gelukkig wordt de zichtbare vouw in het hoofdscherm niet als storend ervaren.

In de wereld van vouwbare smartphones concurreert de Samsung Galaxy Z Fold 4 met de Z Fold 5, die extra verbeteringen biedt, waaronder een beter scharniermechanisme en verbeterde prestaties. De Z Fold 4 blinkt uit in zijn verfijnde ontwerp, verbeterde cameraprestaties en naadloze multitasking-ervaring. Maar het beperkte aantal apps dat het binnenste scherm ondersteunt en de hoge prijs kunnen uitdagingen vormen voor potentiële kopers.

De Samsung Galaxy Z Fold 4 is een geweldige keuze voor gebruikers die op zoek zijn naar een innovatieve en veelzijdige smartphone. Het verfijnde ontwerp, de verbeterde multitasking-mogelijkheden en de verbeterde cameraprestaties maken het een overtuigende keuze. Maar de beperkte app-ondersteuning voor het binnenste scherm en de hoge prijs kunnen de aantrekkingskracht beperken. Als je op zoek bent naar een vouwbare smartphone die moeiteloos kan schakelen tussen smartphone- en tabletfuncties, dan is de Samsung Galaxy Z Fold 4 zeker het overwegen waard, ook al heeft het een premium prijskaartje.

Voordelen Samsung Galaxy Z Fold 4
 • Verbeterd sluitmechanisme
 • Indrukwekkende hoofd- en telelens camera's
 • Verbeterde mogelijkheden voor multitasking
Nadelen Samsung Galaxy Z Fold 4
 • Beperkte app-ondersteuning voor het binnenste scherm
 • Hoge prijs
 • Groot ontwerp en gebrek aan S Pen-opslag of magnetische bevestiging

3. Google Pixel 8 Pro

3. Google Pixel 8 Pro

Belangrijke specificaties:

Kleur: Zwart
Soort SIMkaart: Nano SIM
Dual-sim: Ja
Scherm afmetingen: 6.7 in
Beeldschermresolutie: 3840 x 2160
Type scherm: OLED
Opslagcapaciteit: 256 GB
Extern geheugenslot: Y
Aantal pixels frontcamera: 10.5 Megapixel
Processor configuratie: Deca core (10)
RAM geheugen: 12 MB

Ik ben echt onder de indruk van de camera-upgrades en krachtige functies van de Google Pixel 8 Pro smartphone. Tom's Guide zegt dat het verbeteringen biedt in de camera, AI-fotobewerking, pro-specifieke camerafuncties en verbeterde prestaties van de Tensor G3-chip. Dit maakt het een ideale keuze voor fotografie- en videoliefhebbers.

De Pixel 8 Pro valt op door zijn afgeronde hoeken, vormgeving en levendige kleuropties zoals Rose, Hazel en Obsidian. Het 6,7-inch OLED-display biedt uitzonderlijke helderheid tot 1.400 nits met HDR-inhoud en 2.000 nits piekhelderheid. De 50MP hoofdcamera, 12MP ultragroothoekcamera met nieuwe macro close-up modus en indrukwekkende AI-camerafuncties versterken de aantrekkingskracht van het toestel.

Met een startprijs van $999 is de Pixel 8 Pro een competitieve optie tegenover toestellen zoals de Galaxy S23 Ultra en iPhone 15 Pro Max. Ondanks de prijsstijging biedt het nog steeds waar voor je geld, vooral gezien de geavanceerde functies. De Google Tensor G3-chip, 12GB RAM en opslagopties tot 1TB dragen bij aan de krachtige prestaties. De toevoeging van een temperatuursensor, hoewel momenteel beperkt in functionaliteit, geeft aan dat er mogelijk toekomstige toepassingen zijn.

In vergelijking met zijn voorganger, de Pixel 8, overtreft de Pixel 8 Pro vooral op het gebied van cameramogelijkheden en displayhelderheid. Terwijl de Pixel 8 wordt geprezen als de beste Android-telefoon voor de meeste mensen, positioneren de verbeteringen in de dagelijkse taken, fotografie en algehele prestaties van de Pixel 8 Pro het als een eersteklas keuze voor gebruikers met een voorliefde voor fotografie en een behoefte aan krachtige AI-mogelijkheden.

Al met al is de Google Pixel 8 Pro een smartphone die aantrekkelijk is voor fotografie- en videoliefhebbers, met significante camera-upgrades, geavanceerde AI-mogelijkheden en een levendig display. De competitieve prijs en krachtige functies maken het een overtuigende optie, vooral voor degenen die een uitzonderlijke fotografie-ervaring zoeken. Potentiële kopers moeten echter rekening houden met de kwetsbaarheid van het toestel door veranderingen in de cameraplaatsing.

Voordelen Google Pixel 8 Pro
 • Significante camera-upgrades met verbeterde prestaties bij weinig licht en een groter diafragma
 • AI-aangedreven fotobewerking en verbeteringen in de bewerking
 • Verbeterde Tensor G3-chip met verbeterde GPU- en CPU-prestaties
Nadelen Google Pixel 8 Pro
 • Vulnerabiliteit door veranderingen in de cameraplaatsing
 • Beperkte functionaliteit van de temperatuursensor

4. Compact OLED-scherm met vloeiende beelden, nieuwste processor en waterbestendigheid: Samsung Galaxy Z Flip 4

4. Compact OLED-scherm met vloeiende beelden, nieuwste processor en waterbestendigheid: Samsung Galaxy Z Flip 4

Belangrijke specificaties:

Kleur: Graphite
Soort SIMkaart: Nano SIM, eSIM
Dual-sim: Nee
Scherm afmetingen: 6.7 in
Beeldschermresolutie: 2640 x 1080
Type scherm: Amoled
Opslagcapaciteit: 256 GB
Extern geheugenslot: N
Aantal pixels frontcamera: 10 Megapixel
Processor configuratie: Octa core (8)
RAM geheugen: 8 GB

De Samsung Galaxy Z Flip 4 behoudt Samsung's dominantie in de markt van opvouwbare clamshell-telefoons en bouwt voort op gebruikersfeedback om iteratieve verbeteringen te leveren. Met een prijs van €999,99 biedt het goede waar voor je geld, vooral met de optie van meer opslagruimte en een aanpasbare Bespoke Edition. Deze versie lijkt sterk op zijn voorganger maar introduceert kleine verbeteringen, wat Samsung's responsiviteit op gebruikersinput benadrukt. Beschikbaar voor pre-order vanaf 10 augustus 2022 en te koop vanaf 26 augustus 2022, zet het een nieuwe standaard in de clamshell opvouwbare categorie.

Volgens TechRadar "blijft de Samsung Galaxy Z Flip 4 opvallen in een drukke markt, met een unieke ervaring ondanks enkele tekortkomingen in zijn functies." Het compacte OLED-scherm van het apparaat levert vloeiende beelden, terwijl de nieuwste processor zorgt voor naadloze prestaties. De toevoeging van waterbestendigheid voegt een laag duurzaamheid toe, wat de praktische bruikbaarheid vergroot.

Een recensie van Android Authority benadrukt dat de prestaties van de Z Flip 4 goed standhouden in 2023, met lof voor zijn solide cameramogelijkheden en echt nuttige coverdisplay. Daarnaast ontvangt de software en updates lof. Echter, het formaat gaat gepaard met compromissen en eigenaardigheden, en de afwezigheid van een telelens in de camera wordt opgemerkt. Hoewel de batterijduur is verbeterd ten opzichte van zijn voorganger, is er nog ruimte voor verbetering.

In vergelijking met zijn voorganger onderscheidt de Z Flip 4 zich met verbeterde prestaties, een verfijndere camera en een verbeterd coverdisplay. De waterbestendigheid van het apparaat vergroot verder zijn bruikbaarheid en duurzaamheid, wat een veelvoorkomende zorg is onder smartphonegebruikers. In de clamshell opvouwbare categorie behoudt de Z Flip 4 zijn concurrentievoordeel, met een unieke compacte OLED-schermervaring en de nieuwste processortechnologie.

In vergelijking met andere smartphones in zijn klasse excelleert de Samsung Galaxy Z Flip 4 in het bieden van een vlotte, compacte OLED-schermervaring, gecombineerd met krachtige prestaties en waterbestendigheid. Hoewel het misschien niet de uitgebreide zoommogelijkheden van sommige concurrenten heeft, maken zijn unieke vormfactor en iteratieve verbeteringen het een overtuigende keuze voor degenen die een mix van innovatie en bruikbaarheid zoeken.

Tot slot, de Samsung Galaxy Z Flip 4 komt naar voren als een leider in de clamshell opvouwbare markt, met een mix van compacte OLED-scherm, krachtige prestaties en waterbestendigheid. Hoewel het enkele beperkingen heeft, zoals de afwezigheid van een telelens en ruimte voor verbetering van de batterijduur, biedt het algehele pakket een unieke en praktische smartphone-ervaring.

Hoe kies je de beste smartphone?

Smartphones zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven, want ze houden ons in contact met familie en vrienden, wijzen ons de weg, entertainen ons en nog zo veel meer.

De beste smartphones vandaag op de markt zijn uitgerust met krachtige processors, grote batterijen en andere indrukwekkende specificaties. Bekijk de belangrijkste kenmerken van de smartphone die je op het oog hebt nauwkeurig, zodat hij zeker aan je eisen voldoet.

Besturingssysteem

Net zoals je laptop of computer, maken ook smartphones gebruik van een besturingssysteem. Het is deze ontwikkeling die geavanceerde functies naar mobiele telefoons heeft gebracht die voorheen alleen op computers beschikbaar waren.

Omdat de besturingssystemen van smartphones zo geïntegreerd zijn in het uiterlijk, het gevoel en de functie van de telefoon, baseren veel mensen hun keuze voor een toestel op het besturingssysteem dat het gebruikt. Maar uit welke systemen moet je kiezen? Hieronder een kort overzicht.

iOS

Het Apple iOS multi-touch, multi-tasking besturingssysteem is wat de Apple iPhone en iPod bestuurt. Voorheen gebruikte ook de iPad dit systeem; tegenwoordig zie je iPadOS op iPads. Een speciale versie van de software is ook wat de Apple Watch aandrijft (genaamd WatchOS).

iOS reageert op aanrakingen: je kunt op het scherm tikken om een programma te openen, met je vingers knijpen om een afbeelding te verkleinen of te vergroten, of met je vinger over het scherm vegen om van pagina te wisselen.

Haptic touch staat de telefoon ook toe om het verschil te voelen tussen een zachte en een harde aanraking, waarbij beide een andere reactie opleveren.

Apple's iOS is een gesloten ecosysteem, wat betekent dat Apple zowel besturingssystemen als hardware fabriceert en dat geen enkel ander bedrijf een van beide gebruikt om te integreren met hun diensten. Het geeft Apple een voorsprong op Android, omdat de synchronisatie tussen hardware en software optimaal is.

iphone open op wifiwijs nl

Android

Android OS is eigendom van Google en vind je op een breed scala van apparaten. Een Android-telefoon heeft een open-source besturingssysteem dat ontwikkelaars toegang geeft tot niet-vergrendelde hardware en nieuwe programma's laat ontwikkelen zoals zij dat willen.

Android is momenteel het dominante smartphoneplatform. Een grote troef van Android is de mogelijkheid om meerdere homescreens aan te passen met nuttige apps die je sneller en gemakkelijker toegang geven tot de inhoud en functies die je het belangrijkst vindt.

Het heeft ook een uitstekende capaciteit voor multitasking door de mogelijkheid om programma's te sluiten door ze gewoon weg te vegen. En last but not least, de Google Play Store, het Android-equivalent van de Apple App Store, is de thuisbasis van miljoenen apps, waarvan vele gratis zijn.

Tizen

Voor de tech-fans is Tizen een bekende entiteit. Het wordt vooral gezien als het besturingssysteem waar Samsung zijn draagbare apparaten – behalve de Samsung-telefoons – op heeft gebouwd. Tizen OS bestaat al een tijdje, en het wordt niet alleen gebruikt in smartwatches: ook Samsung-tv's gebruiken het.

Het is een kernbesturingssysteem dat verschillende versies heeft, afhankelijk van het apparaat waar het op staat. Het is ook open source, dus ontwikkelaars staan vrij om het te gebruiken, erop voort te bouwen en er gebruiksmogelijkheden voor te ontwikkelen. Samsung is vrijwel de enige die het consumentgericht gebruikt.

HarmonyOS

Huawei's nieuwe besturingssysteem HarmonyOS (voorheen HongMeng) is een platform dat is ontworpen voor een verscheidenheid aan apparaten en om een nieuwe gebruikerservaring te bieden voor alle apparaten en scenario's. 1Deng Li, Huawei Central (2021). 'HarmonyOS (HongMeng OS): Everything you need to know'

HarmonyOS-apparaten zijn nu al te koop in China en Huawei heeft nieuwe producten zoals de Huawei MatePad Pro 2021 en de Huawei Watch 3 met de software aangekondigd, maar over smartphones is er nog geen duidelijkheid. Iets om in de gaten te houden!

Schermformaat

Smartphones worden steeds groter. De nieuwste high-end modellen hebben beeldschermen tussen de 5,5 en 6 inch of zelfs groter. Hoewel grotere telefoons ideaal zijn als seniorentelefoon en om films te bekijken en op het web te surfen, zijn ze niet voor iedereen geschikt.

Sommige mensen vinden ze te groot en onhandig om vast te houden, en geven de voorkeur aan de beste kleine smartphone. Deze is makkelijk met een enkele hand te bedienen. Als je iets wilt dat gemakkelijk in je zak of tas past, kies dan een model met een beeldscherm van 4 of 5 inch. Budgetsmartphones zijn vaak ook wat kleiner.

Let ook op de fysieke afmetingen van de smartphone. Schermformaten zijn verkrijgbaar in verschillende beeldverhoudingen, en verschillende telefoons hebben verschillende afmetingen van de randen.

man neemt een nachtbeeld met zijn smartphone

Schermresolutie

Resolutie verwijst naar het aantal pixels op een beeldscherm. Een hogere resolutie betekent dat er meer pixels per inch (ppi) zijn, wat leidt tot meer pixelinformatie en een kwalitatief hoogstaand, scherp beeld.

Resolutie heeft geen betrekking op de fysieke afmetingen van het beeldscherm. Twee beeldschermen met dezelfde resolutie kunnen verschillende fysieke afmetingen hebben. Vandaar het belang van de pixeldichtheid, die wordt gemeten in pixels per inch (ppi).

De standaardmanier om een beeldschermresolutie weer te geven, is het aantal pixels dat de twee zijden van de beeldschermrechthoek vormt benoemen:

 • HD = 1280 × 720 pixels
 • Full HD, FHD = 1920 × 1080 pixels
 • 2K, Quad HD, QHD = 2560 × 1440 pixels
 • 4K Ultra HD = 3840 × 2160 pixels

Er is een optimale resolutie voor smartphones waarboven het menselijk oog geen verschil waarneemt in de kwaliteit van het beeld of de tekst die op het scherm verschijnt. Deze optimale resolutie wordt bereikt bij ongeveer Full HD-resolutie.

Er is wel een scenario waarbij meer pixels wel steek houden, want misschien wil je je smartphone in de toekomst gebruiken met een VR-bril, en dan wil je zo veel mogelijk pixels recht voor je ogen hebben.

Vrouw zit aan haar bureau met een VR-bril

Schermtype

Om dat prachtige scherm met hoge pixeldichtheid tot zijn recht te laten komen, heb je een goed gebouwd scherm nodig. Schermtechnologieën zijn sterk geëvolueerd en er worden heel wat schermtypes gebruikt in smartphones.

TFT-lcd

TFT-lcd's zijn de meest voorkomende type beeldschermen in mobiele toestellen. TFT-lcd geeft je een goede beeldkwaliteit en hogere resoluties in vergelijking met vroegere generatie lcd-schermen, maar in kleine kijkhoeken en in direct licht of zonlicht is de zichtbaarheid niet optimaal.

IPS-lcd

IPS-lcd's zijn het volgende niveau van TFT-lcd-schermen met bredere kijkhoeken en een lager stroomverbruik, wat leidt tot een veel langere levensduur van de batterij. IPS-lcd's zijn hierdoor duurder dan TFT-lcd's en zijn daarom alleen te vinden op smartphones in het hogere segment.

Oled

De oled-technologie bestaat uit een organisch materiaal dat tussen twee geleidende platen (een anode en een kathode) wordt geplaatst. Telkens wanneer een elektrische puls tussen de twee geleidende platen passeert, produceert het organische materiaal dat ertussen is ingeklemd ligt rechtstreeks licht. 2Universal Display Corporation (n.d.). 'ORGANIC LIGHT EMITTING DIODES (OLEDS)'

Bij een oled-scherm geeft elke pixel afzonderlijk licht, wat minder uitgebleekte zwarten oplevert met een betere contrastverhouding. Dit scherm is zeer goed leesbaar bij weinig licht.

Amoled

Amoled is een type oled. Het is gebaseerd op het actieve matrixsysteem, met een dunne-filmtransistor (TFT) om de stroom in elke pixel te regelen.

Amoled wint snel aan populariteit in het topsegment van smartphones. Amoled-schermen hebben net zoals oled-schermen een briljante kleurweergave, goede levensduur van de batterij en een uitstekende helderheid.

Twee smartphones van verschillende formaten in beeld

Super amoled

Super amoled-displays, ontwikkeld door Samsung, zijn gebaseerd op de amoled-schermen. Het enige verschil is dat hier de aanraaksensoren op het scherm zelf zitten, in plaats van in een afzonderlijke aanraakgevoelige laag.

Hierdoor is het de dunste displaytechnologie op de markt. Super amoled-schermen zijn momenteel alleen aanwezig in Samsung-toestellen, maar in de toekomst zouden meer telefoons van de technologie gebruik kunnen maken.

Camera('s)

De kwaliteit van foto- en video-opnamen wordt niet alleen bepaald door de resolutie van je smartphonecamera, maar ook door het vermogen om in verschillende lichtsituaties een goed beeld te leveren. Sommige smartphones proberen zelfs de beste videocamera's te evenaren. De resultaten zijn over het algemeen erg goed!

Een goede smartphonecamera heeft een sensor die heel dicht bij een hele inch ligt. Als je bijvoorbeeld een smartphone ziet met sensor van 1/3 inch, en de andere heeft een sensor die 1/1,7 inch groot is, dan is de 1/1,7 inch sensor de grootste van de twee.

Als je je smartphone echt als camera wilt gebruiken, ga dan op zoek naar de beste camera-smartphone. Voor het maken van foto's om op groot formaat af te drukken, heb je een telefooncamera met 12, 16 of meer megapixels nodig – maar daar hangt ook een prijskaartje aan vast. 🤑

Ben je van plan om ook video's te maken, let dan ook op de beeldstabilisatie. Digitale beeldstabilisatie wordt naderhand berekend, en werkt lang niet zo goed. Een goede gimbal is een handig accessoire wanneer je op zoek naar de optimale stabilisatie. Een goede selfie-stick helpt ook je selfies te stabiliseren.

Heb je niet het budget voor een smartphone met een goede camera? Overweeg dan om een refurbished smartphone te kopen. Je krijgt meer waar voor je geld en vaak extra garantie!

foto maken van eten met iphone

Processor

De processor van je smartphone is het onderdeel dat al je handelingen omzet in visuele veranderingen op het scherm. De snelheid waarmee een processor een bepaalde actie verwerkt, hangt af van een aantal factoren, zoals het aantal processorkernen en de kloksnelheid.

Kloksnelheid

De kloksnelheid bepaalt hoeveel instructies de processor per seconde uitvoert. Een processor met een kloksnelheid van 1 Gigahertz (GHz) verwerkt 1 miljard instructies per seconde. De algemene regel is dat hogere kloksnelheden zorgen voor snellere smartphones.

De processorkernen van duurdere smartphones hebben hogere kloksnelheden dan die van betaalbaardere modellen. Ook is het aantal processorkernen van invloed op de snelheid van je smartphone.

Een processor bestaat dus uit meerdere kernen: dual- (2), quad- (4), hexa- (6), of octa- (8) core. Deze cores verdelen het werk dat binnenkomt wanneer je je smartphone gebruikt. Eén core heeft een maximum aantal instructies dat hij binnen een bepaalde tijd verwerkt.

Voor de meeste taken, zoals appjes versturen, internetten en e-mails lezen, is niet veel energie nodig en is een octa-core processor niet echt noodzakelijk. Denk ook goed na over je mobiele provider, want deze bepalen hoeveel data je bij je abonnement krijgt.

Opslagcapaciteit

Bij het kiezen van een smartphone is de opslagcapaciteit cruciaal. Jij moet letten op de grootte van het interne geheugen, uitgedrukt in gigabytes (GB) of terabytes (TB). Een standaardgebruiker heeft genoeg aan 64 tot 128 GB, maar als je veel foto's, video's en apps gebruikt, kies dan voor 256 GB of meer.

Sommige high-end modellen bieden tot 1 TB-opslagruimte. Let ook op de mogelijkheid tot uitbreiding via een microSD-kaart, wat extra flexibiliteit biedt.

Zelf heb ik 256 GB gekozen, omdat smartphones tegenwoordig de gewoonte hebben geen opslaguitbreiding ondersteunen. Heb je te weinig GB's gekozen? Dan moet je met verloop van tijd bestanden van je smartphone verwijderen.

Robuustheid

Als je avontuurlijk bent aangelegd of soms gewoon onhandig bent, is een robuuste smartphone zeker geen overbodige luxe. Je komt misschien in de verleiding voor een waterbestendige en schokbestendige smartphone met een stevige behuizing als je nachtmerries hebt over de keer dat je je telefoon in de gootsteen liet vallen of van de trap.

Waterdichtheid is gebruikelijker bij duurdere modellen. Apple zegt bijvoorbeeld dat de iPhone 8 tot 30 minuten onderdompeling in 1 meter water overleeft, terwijl Samsung zegt dat de Galaxy S8 nog steeds werkt nadat ze voor dezelfde hoeveelheid tijd in 1,5 meter is zijn ondergedompeld.

Interessant is dat zelfs een goede midrange-smartphone vaak waterdicht is tegenwoordig. Let op de IP-rating om de precieze graad van water- en stofdichtheid te achterhalen.

Om het scherm te beschermen, gebruik je altijd een goede screenprotector. Op die manier voorkom je krassen en andere schade en blijft je telefoon simpelweg langer mooi.

IP-certificering

IP (ingress Protection) is een universeel aanvaarde meting van verschillende gradaties voor stof- en vloeistofbestendigheid. Een IP-classificatie is een code van twee cijfers. Het eerste cijfer geeft de mate van bescherming tegen het binnendringen van vreemde voorwerpen aan. Het tweede cijfer geeft de weerstand tegen het binnendringen van vocht aan. Samen geeft dit precies aan welk beschermingsniveau de behuizing biedt.

Men acht apparaten met een internationale standaardclassificatie IP68 geschikt om stof, vuil en zand te weerstaan. Ze zijn ook bestand tegen onderdompeling tot een maximale diepte van 1,5 meter onder water gedurende maximaal dertig minuten.

De batterij

Er is niets zo frustrerend je gesprek vroegtijdig af te moeten ronden wanneer je belt via wifi omdat je batterij leeg is! Het is echter belangrijk om te onthouden dat de toegenomen functionaliteit van een smartphone met een groot scherm meer energie vraagt dan een eenvoudige spraak- en tekstmobiel.

Controleer de capaciteit van de batterij van de telefoon waarin je geïnteresseerd bent en vergelijk deze met een andere mobiele telefoon met een scherm van vergelijkbare grootte. Over het algemeen hebben smartphones met grotere batterijcapaciteit (gemeten in mAh) de langste batterijlevensduur.

Tegenwoordig houdt men 4000 mAh als minimum aan. Liever ziet men echter een hoger getal om de eisen van de gemiddelde gebruiker gedurende de dag bij te benen. Ben je op zoek naar de eenvoudigste manier om je telefoon op te laden? Kies dan voor een draadloze oplader of een docking station.

Extra functies om op te letten

 • Near field communication (NFC). Dit komt van pas bij transacties zonder contant geld en als een snelle manier om apparaten te koppelen met je Android smartphone.
  • Apple staat alleen toe dat NFC-tags door apps worden gelezen, niet door bijvoorbeeld pinautomaten. Momenteel is er nog geen native ondersteuning voor het lezen van NFC-tags met iOS.
 • Tethering. Dit is het delen van de internetverbinding van een mobiel apparaat met andere aangesloten apparaten. Je smartphone dient dan als een draagbaar draadloze access point en router voor apparaten die ermee zijn verbonden.
 • Gps. Hoewel de meeste smartphones ondersteuning bieden voor online kaartendiensten zoals Google Maps, kun je met een speciale gps-chip met een offline navigatietoepassing je smartphone gebruiken om precies te weten te komen waar je bent, zonder gebruik te hoeven maken van je mobiele telefoonnetwerk.
Man bereidt hike voor op zijn smartphone
 • Type koptelefoonaansluiting: Met een smartphone met een 2,5 mm of 3,5 mm aansluiting gebruik je een standaard koptelefoon om naar muziek te luisteren. Sommige van de nieuwste iPhone- en Android-smartphones hebben geen 3,5 mm koptelefoonaansluiting meer; met als argument dat je een draadloze koptelefoon moet gebruiken.
 • Geheugenkaart: Smartphones met geheugenkaartsleuven hebben de mogelijkheid om het geheugen uit te breiden om foto's, video's en muziek op te slaan. Controleer op voorhand welk type geheugen je precies nodig hebt.
 • Dual-sim: Gebruik je je telefoon zowel privé als voor je werk? Overweeg dan een dual-sim-smartphone. Hiermee hou je gesprekken en berichtjes strikt gescheiden, want de telefoon gebruikt twee verschillende sim-kaartjes. Bekijk hier de beste sim-onlyabonnementen.
Smartphone apps in beeld

Wat is volgens de Consumentenbond de beste smartphone?

De beste smartphone volgens Consumentenbond is de Apple iPhone 15 Pro Max. Deze telefoon blinkt uit in zijn categorie door zijn geavanceerde A16 Bionic-chip, wat zorgt voor ongeëvenaarde snelheid en efficiëntie. Het 6,7-inch Super Retina XDR-display biedt een ongekende helderheid en kleurweergave.

Wat is volgens Tweakers de beste smartphone?

De beste smartphone volgens Tweakers is de Samsung Galaxy S22 Ultra. Ik raad je deze telefoon aan vanwege zijn indrukwekkende specificaties: een krachtige Exynos 2200 processor en 12 GB RAM zorgen voor soepele prestaties. Het 6,8-inch Dynamic AMOLED 2X-scherm biedt levendige kleuren en een helderheid tot 1750 nits, ideaal voor buiten gebruik. 

Wat is volgens Android Planet de beste smartphone?

 De beste smartphone volgens Android Planet is de Samsung Galaxy S23 Ultra. Ik adviseer je deze telefoon vanwege zijn topklasse specificaties: een Snapdragon 8 Gen 2 processor en tot 12 GB RAM voor razendsnelle prestaties. Het 6,8-inch Dynamic AMOLED 2X-scherm biedt een ongeëvenaarde helderheid en kleurdiepte.

Veelgestelde vragen over smartphones van onze lezers

Dit deel is speciaal toegewijd aan jullie vragen en opmerkingen. Maar ...

We hebben nog geen vragen ontvangen

Stuur ons hieronder via het feedbackformulier vooral jullie vragen of opmerkingen door, zodat we deze hier kunnen doornemen!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen