> 

De Beste Midrange-Smartphone Is Verrassend Krachtig

Nikki Veerbeek

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

Een goede smartphone hĂłeft geen half maandsalaris te kosten.

De Beste Midrange-Smartphone Is Verrassend Krachtig

Wist je dat je beter af bent met een nieuwe midrange telefoon in plaats van een oudere flagship telefoon? Recente hardware van een midrange presteert nou eenmaal beter dan de high-end hardware van een paar jaar geleden. Voor een goede smartphone hoef je zodoende al lang niet meer de hoofdprijs te betalen.

Natuurlijk wil je wel zeker weten dat je een goed exemplaar scoort. Ik help je er graag mee! Neem de onderstaande koopgids door of check meteen de beste 3 hieronder. 👇

Motorola Moto e20 grijs

Motorola Moto e20 grijs
Besturingssysteem: Android 11
Werkgeheugen (RAM): 2GB
Processorkernen: Octa core (8)
Aantal megapixels: 13 megapixels
IP-certificering: IP52 (stofbescherming en drupdicht Type 2)
Opslagcapaciteit: 32 GB
Maximale geheugenkaartcapaciteit: 512 GB
Schermgrootte: 6.5 inch
Bekijk op Bol.com

Samsung UMS9230 zwart

Samsung UMS9230 zwart
Besturingssysteem: Android 11
Werkgeheugen (RAM): 4GB
Processorkernen: Octa core (8)
Aantal megapixels: 12 megapixels
IP-certificering: IP00 (Geen bescherming)
Opslagcapaciteit: 64 GB
Maximale geheugenkaartcapaciteit: 1 TB
Schermgrootte: 6.5 inch
Bekijk op Bol.com

Samsung Galaxy A53 128GB Zwart zwart met

Samsung Galaxy A53 128GB Zwart zwart met
Besturingssysteem: Android 12
Werkgeheugen (RAM): 6GB
Processorkernen: Octa core (8)
Aantal megapixels: 64 megapixels
IP-certificering: IP67 (volledig stofdicht en dompeldicht)
Opslagcapaciteit: 128 GB
Maximale geheugenkaartcapaciteit: 1 TB
Schermgrootte: 6.5 inch
Bekijk op CoolblueBekijk op Bol.com

Midrange-smartphone koopgids: hoe maak je de beste koop?

Waar smartphones met een vriendelijker prijskaartje voorheen schril afstaken tegen high-end modellen, ziet het landschap er tegenwoordig heel anders uit. Doordat krachtige componenten steeds goedkoper worden, bestaan écht slechte telefoons nauwelijks meer. Daarom is een midrange-smartphone tegenwoordig heel betrouwbaar.

Natuurlijk zitten er nog wel wat verschillen in het aanbod. Om te zorgen dat je het beste exemplaar ertussenuit vist, lees je hieronder waar je op moet letten.

Besturingssysteem

Android

Er zijn ontzettend veel fabrikanten die hun smartphones op Android laten draaien. Omdat dat zeker niet allemaal high-end modellen zijn, zijn er veel midrange-smartphones met het populaire besturingssysteem van Google.

Dat er voor ieder budget een Android-telefoon is, vinden veel mensen een groot voordeel. Bij iOS moet je zelfs voor de 'goedkopere' toestellen toch aardig diep in de buidel tasten. Ook de beste Android-telefoon heeft voor velen een leuk prijskaartje. Een ander pluspunt aan Android is dat er veel mogelijkheden voor personalisatie zijn.

Iedereen mag zonder restricties zijn apps toevoegen aan de Google Play Store. Hierdoor is er een bijzonder groot aanbod aan apps, maar het gaat wel ten koste van de kwaliteit en veiligheid van het aanbod.

iOS

Het besturingssysteem van Apple, iOS, heeft zowel verstokte fans als hartstochtelijke tegenstanders. Je vindt het op de iPhones (en oudere iPads die niet op iPadOS draaien). De een zweert erbij, de ander vindt Apple de doorgaans hoge prijs allesbehalve waard.

Toch zijn de meesten het er wel over eens dat iOS zeer gebruiksvriendelijk is. Apple keurt alle apps goed voordat ze in de App Store terechtkomen. Hierdoor garanderen zij veiligheid en waarborgen zij de kwaliteit.

Overige besturingssystemen

Er zijn nauwelijks échte concurrenten voor iOS en Android. De alternatieven komen vooralsnog niet in de buurt van de twee grootmachten. Ze werken veel minder goed en hebben een beperkter aanbod aan apps.

Zo heb je HarmonyOS van Huawei, en zelfs versies van Linux die op je smartphone werken. Wijdverspreid zijn deze besturingssystemen (nog?) niet, maar je kĂşnt ze tegenkomen in je zoektocht.

Hand met smartphone

Scherm

Schermtechnologie

Lcd en oled zijn de voornaamste schermtechnologieën onder smartphones. Ik zet de voor- en nadelen van beide kort op een rijtje.

Lcd

Voordelen:

  • Biedt realistische en natuurlijke kleuren 
  • Je loopt geen risico op inbranden
  • Is goed te zien bij zonlicht

Nadelen:

  • Heeft een minder hoog contrast, zwart lijkt meer op grijs
  • Verbruikt meer energie

Oled

Voordelen:

  • Heeft levendige kleuren 
  • Biedt een zeer goed contrast, zwart is Ă©cht zwart
  • Verbruikt minder energie omdat pixels zichzelf uitschakelen bij weergave van zwart

Nadelen:

  • Er is een risico op inbranden, waardoor je een patroon of object in je scherm ziet
  • Het scherm is minder goed te zien in zonlicht

Amoled is het meest gebruikte type oled en wordt vaak als dusdanig aangegeven. Soms zie je ook de term super amoled, dit een verbeterde versie van amoled. Het touchscreen is hierbij in het scherm verwerkt, in plaats van in een aparte laag. Het grootste merkbare verschil is dat dit scherm beter af te lezen is in zonlicht.

Apple spreekt meestal van een Retina-scherm, wat wellicht wat verwarrend is. Als er enkel Retina bijstaat, gaat het om een lcd-scherm. Liquid Retina is geoptimaliseerde lcd en Super Retina is hoogwaardige lcd.

Schermformaat

De schermen van smartphones zijn de afgelopen jaren steeds groter geworden. De kleine smartphone komt veel minder prominent in het aanbod voor, maar zijn voor de liefhebbers nog steeds te vinden. Kleine schermen hebben ook voordelen: ze passen in je broekzak en zijn met één hand te bedienen.

Houd er wel rekening mee dat een groter formaat doorgaans hand in hand gaat met meer kracht. Daarnaast lenen grotere schermen zich beter voor games en het kijken van video's, series en films.

Groot scherm of klein scherm: de beste screenprotector is altijd aan te raden. Hiermee voorkom je krassen en andere potentiële schade.

Plat scherm of gebogen randen

Je hebt daarnaast de keuze uit een plat scherm of een eentje met gebogen randen. Hoewel gebogen randen een zeer luxueuze uitstraling hebben, zijn ze erg kwetsbaar. Een keertje vallen kan al enorme schade opleveren en met een hoesje zie je de randen niet meer.

Processor

De processor is het brein van je smartphone en voor een groot deel verantwoordelijk voor hoe goed je telefoon functioneert. Van een midrange-smartphone mag je in principe ook een prima processor verwachten.

Dat lees je af aan de kloksnelheid (uitgedrukt in GHz) en het aantal kernen (cores). Bij een hoge kloksnelheid mag je ervan uitgaan dat je telefoon sneller is. Dit zit vaak tussen de 1 Ă  2 GHz.

Het aantal kernen (cores) bepaalt voor een groot deel hoe goed je telefoon meerdere activiteiten uitvoert. De nieuwste telefoons hebben acht kernen, maar vaak kun je met minder ook prima uit de voeten.

Werkgeheugen

Het werkgeheugen, ook wel RAM-geheugen genoemd, bepaalt samen met je processor hoe soepel je smartphone werkt. Hier slaat je processor tijdelijke bestanden op van de apps die je gebruikt. Met meer werkgeheugen schakel je beter tussen verschillende apps. De meeste midrange-smartphones hebben tussen de 1 en 3 GB aan werkgeheugen.

Opslagcapaciteit

De interne opslagruimte wordt gebruikt voor het besturingssysteem en het opslaan van apps, foto's, video's en andere bestanden.

In Android-telefoons zit vaak een mogelijkheid voor externe opslagruimte in de vorm van een microSD-kaart. Dit is een zeer goedkope oplossing om later nog een schat aan extra opslagruimte te kopen. Kijk wel naar hoeveel opslag je maximaal kunt toevoegen; dit verschilt per telefoon. Foto's van je SD-kaart overzetten doe je eenvoudig met het beste docking station.

Bovendien: iPhones hebben deze mogelijkheid niet, dus is het belangrijk dat je meteen voor genoeg opslagruimte kiest. Kom je alsnog met een tekort te zitten, dan is een iCloud-abonnement een goed idee. Zet daar bijvoorbeeld al je foto's op, en je kunt je lokale galerij deels leeghalen zonder alles kwijt te raken.

Dit laatste is vooral handig als je je smartphone als vervanger voor een goede videocamera gebruikt. Filmpjes nemen meer geheugen in beslag dan foto's.

Vrouw maakt foto met smartphone

Camera

Er bestaan bijna geen toestellen met een slechte camera meer, behalve misschien bij een seniorentelefoon. Ook bij een midrange-smartphone mag je over het algemeen een prima camera verwachten, al is het bij een high-end model meestal beter. Je leest aan een aantal factoren af hoe goed de camera van een smartphone is.

Veel mensen kijken alleen naar het aantal megapixels, maar dat is minder belangrijk dan je misschien denkt. Hoewel meer megapixels voor meer details zorgen, zie je dat pas echt als je foto's gaat uitprinten. Voor een afdruk op posterformaat zijn 12 megapixels al genoeg. Op je scherm zie je de verschillen tussen megapixels nauwelijks.

De kwaliteit van de foto hangt voor een groot deel af van de grootte en de kwaliteit van de beeldsensor. De meeste smartphones hebben een sensor van 1/2.3″ of kleiner.

Wil je semi-professionele foto's maken, kies dan voor een camera-smartphone met een grotere beeldsensor en eventueel een gimbal. Een gimbal stabiliseert je beelden, waardoor je betere beelden krijgt.

Voor goede foto's in slechte lichtomstandigheden, kijk je naar de diafragmawaarde. Dit wordt uitgedrukt met de letter f en een cijfer, zoals f/1.5. Een lager diafragma houdt in dat de camera het beter doet bij weinig licht.

Nagenoeg elke telefoon heeft tegenwoordig een camera aan de voorkant voor selfies en ook de tweede camera aan de achterkant wordt steeds gebruikelijker. Laatstgenoemde verhoogt de beeldkwaliteit en helpt bij het optisch inzoomen. Een goede selfiestick verbetert de kwaliteit van je selfie al helemaal!

Andere prettige functionaliteiten zijn een groothoeklens en optische beeldstabilisatie. Met een groothoeklens vergroot je je beeldhoek. Dit stelt je in staat bijvoorbeeld wijde landschappen en hoge gebouwen in zijn geheel op de gevoelige plaat vast te leggen. Met optische beeldstabilisatie blijven je foto's ook als je hand beweegt scherp.

Wil je een smartphone met een hele goede camera, maar laat je budget dit niet toe? Overweeg dan een refurbished smartphone. Voor minder geld krijg je hoge specs en vaak ook nog een jaar garantie.

Batterijduur

De batterij blijft een beetje de achilleshiel van de smartphone. Niet zelden moet je hem na één dag weer aan de lader hangen. Gelukkig werken fabrikanten keihard om hier iets aan te doen.

De batterijcapaciteit wordt dan ook steeds beter. Die lees je af het aantal mAh (Milliampère-uur). De meeste smartphones hebben een vermogen tussen de 4000 à 5000 mAh.

De batterijcapaciteit geeft aan hoeveel stroom de accu kan leveren, maar het hangt sterk af van je gebruik hoe lang je daadwerkelijk met je telefoon doet. Zo kost bijvoorbeeld het kijken van video's veel batterij.

Enerzijds hebben high-end modellen meestal een betere batterij, anderzijds is de kans ook weer groter dat je die intensiever gebruikt dan een midrange-smartphone. Dat werkt dus twee kanten op.

Naast een hoge batterijcapaciteit is een snellaadfunctie een groot pluspunt. Je komt die niet altijd tegenkomen bij midrange-smartphones, dus is het zeker een pre. Mocht je telefoon onverhoopt leegraken, dan kun je hem met deze functie razendsnel weer opladen.

Water- en stofbestendigheid

Steeds meer smartphones bieden een zekere mate aan water- en stofbestendigheid, ook in het middensegment. Dit lees je af aan de IP-certificering.

Het eerste cijfer geeft aan hoe goed je smartphone bestand is tegen stof:

  • 0: Geen bescherming
  • 1: Grote voorwerpen
  • 2: Middelgrote voorwerpen
  • 3: Kleine voorwerpen
  • 4: Spitse voorwerpen
  • 5: Stofbescherming
  • 6: Stofvrij

Het tweede cijfer geeft aan hoe goed hij bestand is tegen water:

  • 0: Geen bescherming
  • 1: Drupdicht type 1
  • 2: Drupdicht type 2
  • 3: Spatdicht
  • 4: Plensdicht
  • 5: Sproeidicht
  • 6: Waterbestendig
  • 7: Dompeldicht
  • 8: Waterdicht
  • 9: Vochtdicht

Stel: een smartphone heeft een IP-certificering van IP67. Dan is de smartphone stofvrij en dompeldicht.

Dual-sim

Heb je zowel een simkaart voor privé als voor zakelijk gebruik? Als je geen zin hebt om voortdurend twee smartphones mee te slepen, biedt een dual-simtelefoon de oplossing. Deze smartphones hebben namelijk de ruimte voor twee simkaarten in plaats van één.

Dit is ook handig als je vaak in het buitenland vertoeft. De meeste mobiele providers bieden deze mogelijkheid. Een andere optie is een sim only abonnement. Deze zijn vaak voordelig, waardoor het de moeite waard is om sim-only te vergelijken.

De 5 beste midrange-smartphones onder elkaar

1. Motorola Moto e20 grijs

1. Motorola Moto e20 grijs
Besturingssysteem: Android 11
Werkgeheugen (RAM): 2GB
Processorkernen: Octa core (8)
Aantal megapixels: 13 megapixels
IP-certificering: IP52 (stofbescherming en drupdicht Type 2)
Opslagcapaciteit: 32 GB
Maximale geheugenkaartcapaciteit: 512 GB
Schermgrootte: 6.5 inch

2. Samsung UMS9230 zwart

2. Samsung UMS9230 zwart
Besturingssysteem: Android 11
Werkgeheugen (RAM): 4GB
Processorkernen: Octa core (8)
Aantal megapixels: 12 megapixels
IP-certificering: IP00 (Geen bescherming)
Opslagcapaciteit: 64 GB
Maximale geheugenkaartcapaciteit: 1 TB
Schermgrootte: 6.5 inch

3. Samsung Galaxy A53 128GB Zwart zwart met

3. Samsung Galaxy A53 128GB Zwart zwart met
Besturingssysteem: Android 12
Werkgeheugen (RAM): 6GB
Processorkernen: Octa core (8)
Aantal megapixels: 64 megapixels
IP-certificering: IP67 (volledig stofdicht en dompeldicht)
Opslagcapaciteit: 128 GB
Maximale geheugenkaartcapaciteit: 1 TB
Schermgrootte: 6.5 inch

4. Apple iPhone 14 zwart

4. Apple iPhone 14 zwart
Besturingssysteem: iOS 16
Werkgeheugen (RAM): 4GB
Processorkernen: Hexa core (6)
Aantal megapixels: 12 megapixels
IP-certificering: IP68 (volledig stofdicht en volledig waterdicht)
Opslagcapaciteit: 128 GB
Maximale geheugenkaartcapaciteit: Geen kaart
Schermgrootte: 6.1 inch

5. Apple iPhone 11 zwart 1

5. Apple iPhone 11 zwart 1
Besturingssysteem: iOS 13
Werkgeheugen (RAM): 4GB
Processorkernen: Hexa core (6)
Aantal megapixels: 12 megapixels
IP-certificering: IP68 (volledig stofdicht en volledig waterdicht)
Opslagcapaciteit: 64 GB
Maximale geheugenkaartcapaciteit: Geen kaart
Schermgrootte: 6.1 inch

Veelgestelde vragen over midrange-smartphones

Wat is een midrange-smartphone?

Daar is geen vaste regel voor, maar over het algemeen is een midrange-smartphone een toestel met een prijskaartje tussen € 250 en € 500. Daaronder spreek je van een budgetsmartphone, daarboven van een high-end model.

Wat is het voordeel van een midrange-smartphone?

Het voordeel van een midrange-smartphone is duidelijk: de prijs ligt later dan een high-end smartphone, terwijl je een betere kwaliteit krijgt dan bij een budgetmodel.

Midrange-smartphones zijn de afgelopen jaren bovendien veel beter geworden door de lagere prijs van componenten. Voor veel mensen is een smartphone in het middensegment dan ook meer dan voldoende.

Wat is het verschil tussen een midrange-smartphone en een high-end model?

Allereerst is het verschil de prijs; dat is waarom een toestel een van de twee stempels krijgt. Om een lagere prijs te kunnen aanbieden, wordt er op bepaalde zaken bespaard. Dit kan per smartphone verschillen, maar is vaak onder andere de processor, camera en batterij.

Welke midrange-smartphone moet ik kopen?

Dat is natuurlijk aan jou en je budget; iedereen is uniek. Wat ik wel voor je heb, is een handige tabel met – naar mijn inzicht – de belangrijkste specificaties van de beste midrange-smartphone. Zo kun jij de beste keus maken.

BesturingssysteemWerkgeheugen (RAM)ProcessorkernenAantal megapixelsIP-certificeringOpslagcapaciteitMaximale geheugenkaartcapaciteitSchermgrootte
1Motorola Moto e20 grijsAndroid 112GBOcta core (8)13 megapixelsIP52 (stofbescherming en drupdicht Type 2)32 GB512 GB6.5 inch
2Samsung UMS9230 zwartAndroid 114GBOcta core (8)12 megapixelsIP00 (Geen bescherming)64 GB1 TB6.5 inch
3Samsung Galaxy A53 128GB Zwart zwart metAndroid 126GBOcta core (8)64 megapixelsIP67 (volledig stofdicht en dompeldicht)128 GB1 TB6.5 inch
4Apple iPhone 14 zwartiOS 164GBHexa core (6)12 megapixelsIP68 (volledig stofdicht en volledig waterdicht)128 GBGeen kaart6.1 inch
5Apple iPhone 11 zwart 1iOS 134GBHexa core (6)12 megapixelsIP68 (volledig stofdicht en volledig waterdicht)64 GBGeen kaart6.1 inch

Motorola Moto e20 grijs

Besturingssysteem: Android 11

Werkgeheugen (RAM): 2GB

Processorkernen: Octa core (8)

Aantal megapixels: 13 megapixels

IP-certificering: IP52 (stofbescherming en drupdicht Type 2)

Opslagcapaciteit: 32 GB

Maximale geheugenkaartcapaciteit: 512 GB

Schermgrootte: 6.5 inch

Samsung UMS9230 zwart

Besturingssysteem: Android 11

Werkgeheugen (RAM): 4GB

Processorkernen: Octa core (8)

Aantal megapixels: 12 megapixels

IP-certificering: IP00 (Geen bescherming)

Opslagcapaciteit: 64 GB

Maximale geheugenkaartcapaciteit: 1 TB

Schermgrootte: 6.5 inch

Samsung Galaxy A53 128GB Zwart zwart met

Besturingssysteem: Android 12

Werkgeheugen (RAM): 6GB

Processorkernen: Octa core (8)

Aantal megapixels: 64 megapixels

IP-certificering: IP67 (volledig stofdicht en dompeldicht)

Opslagcapaciteit: 128 GB

Maximale geheugenkaartcapaciteit: 1 TB

Schermgrootte: 6.5 inch

Apple iPhone 14 zwart

Besturingssysteem: iOS 16

Werkgeheugen (RAM): 4GB

Processorkernen: Hexa core (6)

Aantal megapixels: 12 megapixels

IP-certificering: IP68 (volledig stofdicht en volledig waterdicht)

Opslagcapaciteit: 128 GB

Maximale geheugenkaartcapaciteit: Geen kaart

Schermgrootte: 6.1 inch

Apple iPhone 11 zwart 1

Besturingssysteem: iOS 13

Werkgeheugen (RAM): 4GB

Processorkernen: Hexa core (6)

Aantal megapixels: 12 megapixels

IP-certificering: IP68 (volledig stofdicht en volledig waterdicht)

Opslagcapaciteit: 64 GB

Maximale geheugenkaartcapaciteit: Geen kaart

Schermgrootte: 6.1 inch

Conclusie

Midrange-smartphones zijn tegenwoordig krachtiger dan ooit, zeker als je een goed model scoort. Ik hoop dat je nu weet waarop je moet letten tijdens je zoektocht.

Hieronder staat de top 5 met beste midrange-smartphones nogmaals voor je op een rij, zodat je in ieder geval weet waar je moet beginnen. We horen het altijd graag als je een exemplaar in de pocket hebt! Bedankt voor het lezen – en heb je nog vragen of tips? Die horen we ook graag!

Was dit artikel behulpzaam?