De Beste Android-Telefoon is jouw Ideale Accessoire

Nikki Veerbeek

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

7 min. leestijd

Het allerbeste van Android!

De Beste Android-Telefoon is jouw Ideale Accessoire

Naast verstokte Apple-fanaten zijn er ook hardcore Android-fans. Voor die laatste groep is dit artikel. Ik vertel je in deze koopgids precies waar je op moet letten als je uit gaat zoeken wat de beste Android-telefoon is. Daarnaast vind je ook nog een uitgebreid rapport van de top 5 van dit moment (althans volgens ons). Dus wacht niet langer en lees verder! 👇

Wat zijn de beste Android-telefoons van 2024

Dit zijn de top 5 beste Android-telefoons op basis van expertreviews en onderzoek van onze redactie.

Waarom Wifiwijs vertrouwen? We spenderen meerdere uren het aan onderzoeken, schrijven, updaten en editen van al onze artikelen. Lees hier meer informatie over hoe een artikel tot stand komt.

Beste Android-telefoons van 2024

1. Uitzonderlijke batterijprestaties: Google Pixel 8 Pro

1. Uitzonderlijke batterijprestaties: Google Pixel 8 Pro

Belangrijke specificaties:

Processor configuratie: Deca core (10)
RAM geheugen: 12 MB
Megapixels: 50 Megapixel
Opslagcapaciteit: 256 GB
Scherm afmetingen: 6.7 in
Accu/batterij capaciteit in mAh: 5050 mAh
IP-certificering: IP68 (volledig stofdicht en volledig waterdicht)

<b>De kracht en het brein achter de Pixel 8 Pro.</b> <br />De nieuwe Google Tensor G3-chip is speciaal ontworpen met AI van Google voor geavanceerde foto- en videofuncties en slimmere manieren om je de hele dag door te helpen. Deze chip maakt de Pixel 8 Pro supersnel en efficiënt. <br /> <br /> <b>De beste Pro-camera ooit op een Pixel.</b> <br />Het camerasysteem van de Pixel 8 Pro heeft vernieuwde, professionele camera's voor betere foto's bij weinig licht, scherpere selfies en de beste zoomfunctie van een Pixel ooit. En de Pro-bedieningselementen geven toegang tot geavanceerde camera-instellingen en fotografie met volledige resolutie. <br /> <br /> <b>Geavanceerde videoverwerking.</b> <br />Je hoeft je niet meer druk te maken om een bewogen of niet zo mooi uitgevallen video. Met Videoboost worden kleuren, belichting, stabilisatie en korreligheid automatisch aangepast voor een betere videokwaliteit. <br /> <br /> <b>Video klinkt als bij toverslag beter.</b> <br />Geluiden van auto's, de wind of werkzaamheden kunnen storend zijn in een video. Gebruik Magische gum voor audio met AI van Google om met een paar tikken storende geluiden te onderdrukken, zodat je het geluid waar het om gaat beter hoort. <br /> <br /> <b>Verbeterde groepsfoto's.</b> <br />Had iemand net de ogen dicht of keek er iemand de andere kant op? Met Beste opname op de Pixel combineer je foto's die bijna hetzelfde zijn tot 1 fantastische foto waarop iedereen optimaal voor de dag komt. <br /> <br /> <b>Hoor duidelijk wat je gesprekspartner zegt.</b> <br />De Pixel heeft een verbeterd helder gespreksgeluid waarmee de achtergrondruis van de beller wordt verminderd en de stem wordt geoptimaliseerd. Zo versta je ook bellers in een drukke of luidruchtige omgeving goed. <br /> <br /> <b>Extra bescherming als je online bent.</b> <br />De ingebouwde VPN van Google One helpt je online activiteit op de Pixel te beschermen, welke app of webbrowser je ook gebruikt. 17 cm (6.7") 1344 x 2992 Pixels Gorilla Glass Google Tensor G3 12 GB 256 GB 5G Dual SIM NanoSIM + eSIM Wi-Fi 7 (802.11be) Bluetooth 5.3 Near Field Communication (NFC) Drievoudige camera 50 MP 48 MP 48 MP 5050 mAh Draadloos opladen

2. Robuuste prestaties met snel opladen: OnePlus 11 5G - 128GB

2. Robuuste prestaties met snel opladen: OnePlus 11 5G - 128GB

Belangrijke specificaties:

Processor configuratie: Octa core (8)
RAM geheugen: 8 GB
Megapixels: 50 Megapixel
Opslagcapaciteit: 128 GB
Scherm afmetingen: 6.7 in
Accu/batterij capaciteit in mAh: 5000 mAh
IP-certificering: IP64 (volledig stofdicht en plensdicht)

Als ik kijk naar de OnePlus 11 5G, valt het me op dat dit een zeer aantrekkelijke optie is in het Android smartphone landschap. Met een prijs van $699 biedt deze telefoon indrukwekkende prestaties en waarde, allemaal voor een lagere prijs dan de topconcurrenten. Het grote scherm, de flinke batterij en vooral de snelle 100-watt oplaadmogelijkheid maken deze telefoon echt bijzonder. De oplaadsnelheid is echt een opvallende eigenschap, die deze telefoon onderscheidt van de rest en ervoor zorgt dat je snel weer power hebt. TechRadar merkt op: "De OnePlus 11 is een sterke keuze voor mensen die een flagship-ervaring willen voor een meer betaalbare prijs."

De performance van de OnePlus 11 5G is indrukwekkend en zal zeker gebruikers aanspreken die snelheid en efficiëntie belangrijk vinden. Maar de aantrekkingskracht van de telefoon wordt enigszins beïnvloed door de recente uitdagingen van OnePlus, zoals The Verge benadrukt. De geschiedenis van het bedrijf kan invloed hebben op de verkoop van de telefoon en dit vormt een uitdaging op de markt. Ondanks dit biedt het toestel een aantrekkelijk pakket, met een camerasysteem afgestemd door fotografiespecialisten Hasselblad. Deze unieke samenwerking geeft de telefoon een artistieke touch voor fotografie, hoewel het misschien niet zo gebruiksvriendelijk is als andere concurrerende toestellen, zoals TechRadar opmerkt. Een potentieel nadeel, zoals TechRadar aangeeft, is het ontbreken van waterbestendigheid, wat een zorg kan zijn voor sommige gebruikers.

In vergelijking met andere toestellen in zijn segment, is de OnePlus 11 5G een budgetvriendelijke optie die geen concessies doet aan prestaties. Vooral de 100-watt oplaadmogelijkheid is een groot voordeel, vooral voor gebruikers die snel en efficiënt willen opladen. In vergelijking met topconcurrenten biedt de OnePlus 11 een sterke waardepropositie en levert het een ervaring op het niveau van een flagship voor een meer betaalbare prijs. Maar het feit dat het toestel beperkt beschikbaar is via providers en het ontbreken van waterbestendigheid zijn aspecten om te overwegen bij het beoordelen van zijn totale aantrekkingskracht.

In het bredere smartphone landschap komt de OnePlus 11 5G naar voren als een aantrekkelijke keuze, vooral voor gebruikers die op zoek zijn naar een mix van high-end functies en betaalbaarheid. De snelle oplaadmogelijkheid onderscheidt het toestel echt en biedt een tastbaar voordeel dat aansluit bij de praktische behoeften van gebruikers. Ondanks de uitdagingen door de recente geschiedenis van het bedrijf, maken de algehele prestaties en waarde van de telefoon het tot een opmerkelijke concurrent in het Android smartphone landschap.

Samengevat, de OnePlus 11 5G blinkt uit als een budgetvriendelijke smartphone met topklasse prestaties, versterkt door zijn snelle 100-watt oplaadmogelijkheid. Maar het beperkte beschikbaarheid via providers en het ontbreken van waterbestendigheid kunnen overwegingen vormen voor potentiële kopers. Zoals TechRadar terecht concludeert: "De OnePlus 11 is een sterke keuze voor mensen die een flagship-ervaring willen voor een meer betaalbare prijs." 📱

Voordelen OnePlus 11 5G - 128GB
 • Indrukwekkende prestaties en waarde tegen een lagere prijs in vergelijking met vlaggenschip concurrenten
 • Snelle 100-watt oplaadmogelijkheid
 • Camerasysteem afgestemd door fotografie specialisten Hasselblad
Nadelen OnePlus 11 5G - 128GB
 • Beperkte beschikbaarheid via providers
 • Gebrek aan waterbestendigheid
 • Recente uitdagingen van het bedrijf die van invloed zijn op de aantrekkingskracht van de telefoon

3. Geoptimaliseerd voor productiviteit, entertainment en opvouwbare innovatie: Samsung Galaxy Z Fold 4

3. Geoptimaliseerd voor productiviteit, entertainment en opvouwbare innovatie: Samsung Galaxy Z Fold 4

Belangrijke specificaties:

Processor configuratie: Octa core (8)
RAM geheugen: 12 GB
Megapixels: 50 Megapixel
Opslagcapaciteit: 256 GB
Type extern geheugenslot: Geen extern geheugenslot
Scherm afmetingen: 7.6 in
Accu/batterij capaciteit in mAh: 4400 mAh
IP-certificering: IPX8 (Stofdichtheid nvt, volledig waterdicht)

De Samsung Galaxy Z Fold 4 heeft zichzelf gevestigd als de ultieme Android-telefoon en tablet, waarbij een indrukwekkend ontwerp en display naadloos worden gecombineerd. Met een 7,6-inch Dynamic AMOLED 2x-display en een 6,2-inch coverdisplay, samen met een Snapdragon 8+ Gen 1-chipset en 12 GB geheugen, biedt het een eersteklas ervaring voor gebruikers die het beste van beide werelden zoeken. Volgens Android Central markeren de "smallere en lichtere ontwerp, verbeterd scharnier, en verbeterde vouwervaring" van de Z Fold 4 aanzienlijke verbeteringen ten opzichte van zijn voorganger, de Fold 3. Het toestel is geprijsd op $1.799, ontgrendeld, met beschikbare inruildeals, waardoor het een aantrekkelijke optie is voor degenen die op zoek zijn naar een premium Android-apparaat.

De multitasking-ervaring op de Z Fold 4 is aanzienlijk verbeterd, met een breder voorpaneel en smallere randen die de bruikbaarheid verbeteren. Tom's Guide benadrukt de mogelijkheid van het toestel om inhoud in een split-screen setup te slepen en neer te zetten als een bijzonder nuttige functie voor productiviteit. De zichtbare vouw in het display, met name in direct zonlicht, wordt echter als een nadeel genoemd. De camera's van de Z Fold 4 worden geprezen om hun uitstekende fotokwaliteit, en de prestaties met de Snapdragon 8 Plus Gen 1-chip worden geroemd. Het toestel is verkrijgbaar met opslagopties van 256 GB, 512 GB of 1 TB, waardoor het aansluit bij diverse gebruikersbehoeften.

De Z Fold 4 schittert als een veelzijdige en productiviteitsvriendelijke telefoon/tablet-hybride, met kleine ontwerpverbeteringen, een nieuwe processor en een geüpgradede camerareeks in vergelijking met zijn voorganger, volgens TechRadar. De mogelijkheid om te transformeren tot een uitgebreid, flexibel 7,6-inch display, meerdere apps tegelijkertijd te ondersteunen, een aanpasbaar app-dock te hebben, en S Pen-invoer te ondersteunen, maken het een krachtpatser voor productiviteit. Batterijduur kan echter een zorg zijn voor sommige gebruikers.

De Galaxy Z Fold 4 is geprijsd op $1.799 voor het basis 256GB-model, waarmee het zijn positie als premium aanbod bevestigt. Het toont de zware investering van Samsung in opvouwbare apparaten, en bewijst dat opvouwbare apparaten hier zijn om te blijven. Zoals TechRadar benadrukt, "laat de Z Fold 4 zien dat Samsung zwaar investeert in deze vormfactor," waarmee het zijn status in het steeds veranderende landschap van smartphone-technologie bevestigt.

Hoewel de Z Fold 4 een ongeëvenaarde ervaring biedt op het gebied van opvouwbare smartphones, heeft het wel enkele beperkingen. De zichtbare vouw in het display, het gewicht en mogelijke zorgen over de batterijduur kunnen factoren zijn om rekening mee te houden. Echter, het innovatieve ontwerp, het uitgebreide display, de verbeterde multitasking-mogelijkheden en de eersteklas prestaties maken het een uitstekende keuze voor degenen die op zoek zijn naar een geavanceerd Android-apparaat. In de steeds uitbreidende markt van smartphones stelt de Samsung Galaxy Z Fold 4 een hoge standaard voor premium, innovatieve aanbiedingen, met name voor gebruikers die productiviteit en multimedia-ervaringen waarderen.

Voordelen Samsung Galaxy Z Fold 4
 • Indrukwekkend ontwerp en display, naadloos gecombineerde telefoon- en tabletfuncties.
 • Topprestaties met Snapdragon 8+ Gen 1-chipset en 12 GB geheugen.
 • Verbeterde multitasking-ervaring met breder voorpaneel en smallere randen.
Nadelen Samsung Galaxy Z Fold 4
 • Zichtbare vouw in het display, vooral in direct zonlicht.
 • Batterijduur kan een zorg zijn voor sommige gebruikers.
 • Gewicht en mogelijke zorgen over batterijduur kunnen factoren zijn om rekening mee te houden.

4. iPhone 14 Pro

4. iPhone 14 Pro

Belangrijke specificaties:

Processor configuratie: Hexa core (6)
RAM geheugen: 6 GB
Megapixels: 48 Megapixel
Opslagcapaciteit: 256 GB
Type extern geheugenslot: Geen extern geheugenslot
Scherm afmetingen: 6.1 in
Accu/batterij capaciteit in mAh: 3200 mAh
IP-certificering: IP68 (volledig stofdicht en volledig waterdicht)

De iPhone 14 Pro is een smartphone van topklasse met een startprijs van $999 voor het 128GB model. Het heeft een grotere cameramodule en een nieuw ontwerp aan de voorkant met een pilvormig Dynamic Island, wat de inkeping vervangt. Het roestvrijstalen frame met een matte afwerking en Apple's Ceramic Shield op het scherm zorgen voor duurzaamheid. Het Dynamic Island wordt geprezen om zijn bruikbaarheid en interactieve animaties, waarmee je snel toegang hebt tot informatie in verschillende apps. Echter, het gewicht van de telefoon en de camerabult kunnen ervoor zorgen dat hij wiebelt op een vlakke ondergrond. Volgens Tom's Guide wordt het nieuwe ontwerp aan de voorkant van de iPhone 14 Pro geprezen, terwijl het ontwerp aan de achterkant als vergelijkbaar met zijn voorganger wordt beschouwd.

De iPhone 14 Pro Max daarentegen wordt geprezen om zijn innovatieve functies, waaronder het Dynamic Island, krachtige camera's, always-on display en lange batterijduur. Het biedt een scherm van 6,7 inch, Apple A16 Bionic CPU en opslagopties variërend van 128GB tot 1TB. De verwijdering van de SIM-kaarthouder ten gunste van eSIM-technologie en de grotere camerabult zijn opvallende ontwerpwijzigingen. Het Dynamic Island wordt benadrukt als een innovatieve en nuttige toevoeging die de gebruikerservaring verbetert. Met vier kleuropties en IP68 waterbestendigheid wordt de iPhone 14 Pro Max gepositioneerd als een smartphone van topklasse met een startprijs van $1.099.

Als we de iPhone 14 Pro vergelijken met de iPhone 15, hebben beide telefoons een 6,1-inch OLED-scherm, maar de eerste biedt een hogere verversingssnelheid van 120Hz en een always-on display. De startprijs van de iPhone 14 Pro is $200 / £300 / AU$250 hoger dan die van de iPhone 15, en het heeft een 48MP hoofdcamera, 12MP ultragroothoek en 12MP telelens. In tegenstelling hiermee mist de iPhone 15 de telelens en gebruikt het een andere sensor voor de hoofdcamera, met een diafragma van f/1.6 in plaats van f/1.78. Hoewel beide telefoons 6GB RAM hebben en beginnen met 128GB opslag, is de iPhone 15 breder verkrijgbaar en biedt het extra kleuropties. Deze vergelijking laat de onderscheidende functies en prijsverschillen tussen de twee modellen zien.

De introductie van een nieuwe camera en een kleinere voorkantuitsnijding van de iPhone 14 Pro is een opmerkelijke vooruitgang ten opzichte van zijn voorganger. Het Dynamic Island wordt geprezen om zijn praktische en interactieve karakter, waardoor gebruikers relevante informatie en meldingen ontvangen. Echter, de prijs in sommige landen, zoals India, is aanzienlijk hoger dan in de VS, zoals benadrukt door Android Central. Deze prijsverschillen tussen regio's kunnen een beperking vormen voor potentiële kopers in bepaalde markten.

In de Android smartphone markt valt de iPhone 14 Pro op door zijn innovatieve ontwerpelementen, geavanceerde cameramogelijkheden en de introductie van het Dynamic Island. De hogere verversingssnelheid en always-on display dragen bij aan een verbeterde gebruikerservaring. Hoewel de prijs een zorg kan zijn in sommige regio's, maken de premium bouw en geavanceerde technologie van de iPhone 14 Pro het tot een overtuigende keuze voor gebruikers die een smartphone van topklasse zoeken.

Voordelen iPhone 14 Pro
 • Innovatieve ontwerpelementen
Nadelen iPhone 14 Pro
 • Hogere prijzen in sommige regio's

5. Apple iPhone SE (2022)

5. Apple iPhone SE (2022)

Belangrijke specificaties:

Processor configuratie: Hexa core (6)
RAM geheugen: 3 GB
Megapixels: 12 Megapixel
Opslagcapaciteit: 128 GB
Type extern geheugenslot: Geen extern geheugenslot
Scherm afmetingen: 4.7 in
Accu/batterij capaciteit in mAh: 1821 mAh
IP-certificering: IP67 (volledig stofdicht en dompeldicht)

De Apple iPhone SE uit 2022 maakt gebruik van dezelfde snelle A15 chip als de iPhone 13. Deze chip zorgt in combinatie met een verbeterde batterij en iOS 15 voor een lange accuduur. Met een 5G verbinding download of bekijk je razendsnel je favoriete film of serie. Ontgrendelen doe je door middel van je vingerafdruk via Touch ID.<br /><br />
<h3>Performance</h3>
In de iPhone SE vind je dezelfde supersnelle A15 Bionic-chip als in iPhone 13. Met A15 Bionic gaat bijna alles op je iPhone nog beter. Apps openen razendsnel en draaien lekker soepel.<br /><br />
<h3>Batterijduur</h3>
Een superefficiënte chip, een verbeterde batterij en iOS 15 zorgen er samen voor dat je batterij nog langer meegaat. En als je iPhone SE toch wat power nodig heeft, hoef je die alleen maar op een draadloze oplader te leggen. Of kies voor een adapter van 20 W of meer en laad je iPhone op van 0 tot 50 procent in slechts 30 minuten. <br /><br />
<h3>Camera</h3>
Terwijl jij foto’s maakt, voert de A15 Bionic-chip achter de schermen allerlei slimme berekeningen uit die je foto's nóg mooier maken. Bij weinig licht komt <strong>Deep Fusion</strong> in actie. Pixel voor pixel worden verschillende belichtings­mogelijkheden vergeleken, allemaal om zelfs de kleinste details, texturen en patronen vast te leggen. <strong>Portretmodus</strong> vestigt alle aandacht op je onderwerp doordat de achtergrond onscherp wordt gemaakt.<br /><br />
<h3>5G verbinding</h3>
Streamen, gamen of video’s delen: met 5G gaat alles aanzienlijk sneller. En ook FaceTime-gesprekken in HD en SharePlay werken onderweg snel en soepel. Heb je al die snelheid even niet nodig? Dan past iPhone SE het batterijgebruik daar automatisch slim op aan.<br /><br />
<h3>Ontgrendelen</h3>
De thuisknop waar je je thuis bij voelt. Touch ID is een snelle, simpele en veilige manier om je telefoon te ontgrendelen en in te loggen bij apps. In combinatie met Apple Pay kun je er zelfs mee betalen, online of gewoon in de winkel. Je hebt je pinpas niet eens nodig.

Hoe kies je de beste Android-telefoon?

Menig goede smartphone is uitgerust met Android. Onder andere Samsung-telefoons, maar ook telefoons van Xiaomi, Alcatel, Acer, Sony en Motorola draaien op het razend populaire besturingssysteem van Google – en dan heb ik het nog niet eens over de Pixel-lijn van Google zelf gehad!

Omdat zoveel fabrikanten voor Android kiezen, is het aanbod enorm en kan het lastig kiezen zijn. Er zijn zowel goede midrange-smartphones als budgetsmartphones. Ik hoop dat onderstaande koopgids de keuze ietsjes makkelijker maakt.

Belang van Android-versie bij het kiezen van een telefoon

Bij het zoeken naar de beste Android-telefoon, is het natuurlijk belangrijk dat je let op de versie van het besturingssysteem. Zoek naar de meest recente versies, zoals Android 12 of 13 (op het moment van schrijven). Deze nieuwere versies bieden verbeterde beveiliging, betere gebruikersinterfaces en ondersteuning voor de nieuwste apps.

Kijk of updates en patches regelmatig worden uitgebracht om je toestel veilig en up-to-date te houden. Ik adviseer telefoons die gegarandeerd updates ontvangen voor ten minste twee jaar, zodat je altijd de nieuwste functies en beveiligingsverbeteringen hebt.

Of en wanneer je de mogelijkheid hebt om te updaten, hangt af van het merk en het model van je smartphone. Telefoons met Android One krijgen het snelst en het vaakst beveilingsupdates.1Jesper, Coolblue (2023). 'Wat is Android One?'

Wat is Android One?

Android One is een kale versie van het besturingssysteem. Naast dat je snel en vaak beveiligings- en software-updates krijgt, staan er geen vooraf geïnstalleerde apps op. 

Je vindt Android One onder andere op toestellen van Nokia en Motorola. De telefoons die Google zelf fabriceert draaien officieel niet op Android One, maar hebben wel een gunstig updatebeleid.

Schermkwaliteit: Een Cruciaal Aspect bij Android-telefoons

Formaat: size matters

Smartphones met een kleiner scherm bestaan bijna niet meer door de afnemende behoefte. Kleiner dan 4,7 inch is zeer lastig te vinden. Het voordeel van een kleine smartphone is dat hij dan in je broekzak past en met één hand te bedienen is. Zeker als je kleine handen hebt is dit bij een groter scherm niet makkelijk.

Voor de meeste mensen zitten er meer pluspunten aan een groter scherm. Films, series en video's kijken en games spelen is veel prettiger. De grootste smartphones hebben een scherm van 6.7 inch. Een groot scherm is ook ideaal voor een seniorentelefoon.

Er is de keuze uit een plat scherm of eentje met gebogen randen. Laatstgenoemde ziet er erg mooi uit, maar is wel zeer kwetsbaar. Een val leidt veel sneller tot schade.

Reddit gebruiker kirksucks onderschrijft dit met een foto van een flinke buts in het scherm. Hij zegt daarbij: "This is why curved screens are bad. Even with a case they are still vulnerable". Voorzichtigheid is dus geboden als je hiervoor kiest.

Ben je op zoek naar een smartphone die je zowel zakelijk als persoonlijk gebruikt, dan raad ik zeker een dual-simtelefoon aan. Er is zelfs de mogelijkheid om twee verschillende nummers te hebben. Natuurlijk heb je daarvoor wel de goede mobiele provider voor nodig

Schermtype: smaken verschillen

Richt je tijdens je zoektocht op Android-telefoons met amoled of oled-schermen met een hoge resolutie (minimaal Full HD) en een verversingssnelheid van 90Hz of hoger. Dit zorgt voor scherpe, levendige beelden en een soepele scroll- en kijkervaring. Reviews en vergelijkingen van de telefoons helpen je bij het maken van een geïnformeerde keuze.

De meestgebruikte schermtechnologieën zijn lcd en amoled. Ik zet de verschillen op een rijtje:

 • De meeste mensen vinden de kleuren op een lcd-scherm realistischer en natuurlijker dan op een amoled-scherm. Op een amoled zijn de kleuren juist levendiger en geniet je van een beter contrast. Zwart is bij amoled écht zwart, terwijl het bij lcd meer op grijs lijkt.
 • Amoled-schermen verbruiken veel minder energie dan lcd-schermen doordat pixels zichzelf uitschakelen als iets als zwart moet worden weergegeven. Hierdoor geniet je van een langere batterijduur.
 • Bij amoled loop je een hoger risico op inbranden dan bij lcd. Wanneer een scherm inbrandt, ontstaat een afdruk van een bepaald patroon of object dat in je scherm blijft staan. Bij lcd heb je hier geen last van.
 • Een lcd-scherm is over het algemeen beter te zien als de zon erop staat.2Kannon Yamada, Make Use Of (2023). 'What Causes OLED Burn-In? How to Fix, Avoid, and Prevent It'

Beide schermtypes hebben voor- en nadelen, dus het hangt er maar net vanaf wat je prettig vindt. Wellicht kom je ook de term super amoled tegen. Dat is eigenlijk een verbeterd amoled-scherm die beter te lezen is in zonlicht dan 'normale' amoled.3Olanrewaju Sodiq Olamida, Dignited (2018). 'IPS LCD, OLED, AMOLED, Super AMOLED, TFT: Smartphone display technologies explained'

hand met witte android-telefoon in natuur

De rol van de processor in Android-telefoon prestaties

Zoek naar de nieuwste Snapdragon of Exynos modellen met minimaal een octa-core processor en een kloksnelheid van boven de 2.5 GHz. Deze zorgen voor snelle en efficiënte prestaties, essentieel voor multitasking en veeleisende apps. Lees ook hier recente reviews en benchmarks voor een goede indicatie van de prestaties van de Android-telefoon.4NanoReview (2023). 'Smartphone Processors Ranking'

Impact van werkgeheugen op Android-telefoon efficiëntie

Het werkgeheugen (of RAM) is samen met je processor bepalend voor de snelheid van je smartphone. Hier slaat je telefoon tijdelijke bestanden op die nodig zijn voor het opstarten van apps. Hoe meer werkgeheugen, hoe sneller je schakelt tussen apps. Ik raad aan dat je een telefoon kiest met minstens 4 GB, maar idealiter 6 GB of meer aan werkgeheugen.

Batterijduur: een essentiële factor

Zoek naar modellen met een batterijcapaciteit van minimaal 4000 mAh. Let ook op snellaadfuncties, bij voorkeur met meer dan 30W opladen. Dit zorgt ervoor dat je telefoon niet alleen lang meegaat, maar ook snel weer opgeladen is. Gebruikerservaringen zijn ook hierbij een betrouwbare bron.

android telefoon op tafeltje

Opslagcapaciteit: hoeveel heb Je nodig

De opslagcapaciteit bepaalt hoeveel apps, foto's, video's en andere bestanden je op je smartphone opslaat. Houd er rekening mee dat het besturingssysteem en de vooraf geïnstalleerde apps) ook ruimte in beslag nemen.

Voor de meeste gebruikers is een telefoon met 64 GB of 128 GB intern geheugen voldoende. Echter, als je veel foto's en video's maakt of veel apps gebruikt, overweeg dan een model met 256 GB of zelfs 512 GB. Sommige high-end telefoons bieden zelfs 1 TB opslag.

Meer opslag betekent vaak een hogere prijs, dus zoek een balans tussen voldoende opslagruimte en de prijs van het toestel

Het fijne aan Android-telefoons is dat er vaak de mogelijkheid is om het geheugen uit te breiden met een microSD-kaart. Dit is bij iPhones niet het geval. Als er een microSD-kaartslot aanwezig is, hoef je minder waarde te hechten aan de interne opslagcapaciteit.

Camera kwaliteit: een doorslaggevend kenmerk van Android-telefoons

Hecht je net als ik waarde aan een goede camera in je telefoon? Dan is mijn advies dat je je focust op toestellen met meerdere lenzen, waaronder een hoofdcamera van minstens 48 MP, een ultrabreedhoeklens en een telelens.

Zoek naar functies als optische beeldstabilisatie en 4K video-opname. Bekijk sample foto's en gebruikersrecensies voor een realistisch beeld van de cameraprestaties.

Er zijn nog een aantal andere factoren om rekening mee te houden als je voor een goede camera-smartphone wilt gaan:

 • De grootte en kwaliteit van de sensor. De meeste smartphones hebben een sensor van 1/2.3″ of kleiner. Is het maken van goede foto's belangrijk voor je, ga dan voor een grotere sensor.
 • De grootte van het diafragma is vooral belangrijk als je foto's wilt maken bij weinig licht. Ik zoek zelf altijd naar telefoons waarbij de hoofdcamera een diafragma heeft van f/1.8. Hoe lager het getal achter de f, hoe beter de camera het doet bij weinig licht.
 • Het aantal megapixels is minder belangrijk dan je wellicht denkt. Het is vooral van belang als je je foto's op groot formaat wilt uitprinten. 10 megapixels is al genoeg als je de foto op A4-formaat wilt uitprinten. Hier komen de meeste smartphones makkelijk aan. Voor A3-formaat heb je minstens 17 megapixels nodig.
 • Extra camera's met verschillende brandpuntsafstanden (in mm) aan de achterkant zorgt voor een hogere beeldkwaliteit en is bovendien gunstig voor het optisch inzoomen.

Welk merk maakt de beste Android-telefoons?

Samsung

Samsung is een toonaangevende speler in de Android-telefoonmarkt, vooral bekend om zijn Galaxy-serie. Deze reeks omvat alles van instapmodellen tot de geavanceerde Galaxy S en Note series.

Samsung-telefoons staan bekend om hun innovatieve functies, zoals flexibele schermen en geavanceerde camera-technologieën. Ze bieden ook een aangepaste gebruikersinterface met Samsung's One UI, die extra functionaliteiten bovenop het standaard Android-besturingssysteem biedt.

Met een sterke focus op hardwarekwaliteit en gebruikerservaring, blijft Samsung een favoriete keuze voor veel Android-gebruikers.

Google

Google speelt een unieke rol in de Android-markt. Hun Pixel-telefoons staan bekend om hun strakke integratie met Google's diensten en een 'stock' Android-ervaring zonder extra bloatware. Dit zorgt voor snelle updates en een soepele werking.

Google zet sterk in op software-innovatie, met functies als de Google Assistant en geavanceerde camera-algoritmen die zelfs met minder krachtige hardware uitstekende foto's produceren. Pixel-telefoons zijn ideaal voor gebruikers die waarde hechten aan snelle updates, lange termijn ondersteuning en een schone, gebruiksvriendelijke interface.

Wat is volgens de Consumentenbond de beste Android-telefoon?

De beste Android-telefoon volgens Consumentenbond is de Samsung Galaxy S23 Ultra. Deze telefoon blinkt uit met zijn 108 MP hoofdcamera, 6.8-inch Dynamic AMOLED 2X scherm, en een krachtige Snapdragon 8 Gen 2 processor.

Met 12GB RAM en een batterij van 5000 mAh biedt hij uitzonderlijke prestaties en lange gebruiksduur. Zijn robuuste bouw met Gorilla Glass Victus en IP68 waterbestendigheid maakt hem duurzaam. De S23 Ultra is ideaal voor jou als je op zoek bent naar topkwaliteit in fotografie, display en prestaties.

Wat is volgens Tweakers de beste Android-telefoon?

De beste Android-telefoon volgens Tweakers is eveneens de Samsung Galaxy S23 Ultra. Deze telefoon onderscheidt zich met zijn indrukwekkende 108 MP hoofdcamera en 6.8-inch Dynamic AMOLED 2X scherm voor haarscherpe beelden.

Aangedreven door een Snapdragon 8 Gen 2 processor en uitgerust met 12GB RAM, garandeert hij krachtige prestaties. De 5000 mAh batterij zorgt voor een lange levensduur. Als jij de voorkeur geeft aan geavanceerde technologie en topkwaliteit in fotografie en display, dan is de S23 Ultra de perfecte keuze voor jou.

Wat is volgens Android Planet de beste Android-telefoon?

Het moet dan wel waar zijn, want ook volgens Android Planet is de Samsung Galaxy S23 de beste Android-telefoon. Deze telefoon valt op door zijn geavanceerde Snapdragon 8 Gen 2 processor en 8GB RAM, wat zorgt voor soepele en snelle prestaties.

Het 6.1-inch Dynamic AMOLED 2X scherm biedt levendige kleuren en scherpe beelden. Met een duurzame 3900 mAh batterij en een veelzijdige camera-setup is hij perfect voor dagelijks gebruik. Als jij op zoek bent naar een betrouwbare, krachtige telefoon met uitstekende specificaties, dan is de Galaxy S23 een uitstekende keuze voor jou.

Veelgestelde vragen over Android-telefoon van onze lezers

Tot op heden hebben wij geen vragen ontvangen wat betreft Android-telefoons. Heb je het artikel helemaal doorgespit, maar geen antwoord op je vraag gevonden? Vul dan hieronder het feedbackformulier in en dan behandelen we binnenkort hier jouw vraag!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen