De Beste Android-Telefoon is jouw Ideale Accessoire

Nikki Veerbeek

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

7 min. leestijd

Het allerbeste van Android!

De Beste Android-Telefoon is jouw Ideale Accessoire

Naast verstokte Apple-fanaten zijn er ook hardcore Android-fans. Voor die laatste groep is dit artikel. Ik vertel je in deze koopgids precies waar je op moet letten als je uit gaat zoeken wat de beste Android-telefoon is. Daarnaast vind je ook nog een uitgebreid rapport van de top 5 van dit moment (althans volgens ons). Dus wacht niet langer en lees verder! 👇

Wat zijn de beste Android-telefoons van 2023

Dit zijn de top 5 beste Android-telefoons op basis van expertreviews en onderzoek van onze redactie.

Waarom Wifiwijs vertrouwen? We spenderen meerdere uren het aan onderzoeken, schrijven, updaten en editen van al onze artikelen. Lees hier meer informatie over hoe een artikel tot stand komt.

Beste Android-telefoons van 2023

1. Beste Android-smartphone: Samsung Galaxy S23 Ultra

1. Beste Android-smartphone: Samsung Galaxy S23 Ultra

Belangrijke specificaties:

Processor configuratie: Octa core (8)
RAM geheugen: 8 GB
Megapixels: 200 Megapixel
Opslagcapaciteit: 256 GB
Type extern geheugenslot: Geen extern geheugenslot
Scherm afmetingen: 6.8 in
Accu/batterij capaciteit in mAh: 5000 mAh
IP-certificering: IP68 (volledig stofdicht en volledig waterdicht)

De Samsung Galaxy S23 Ultra wordt geprezen als een van de beste Android-smartphones op de markt, met tal van indrukwekkende functies en een premium design. Met een startprijs van €1.199 voor 256GB opslagruimte stelt het een nieuwe standaard voor vlaggenschipapparaten. Het toestel is verkrijgbaar in grotere opslagopties van 512GB en 1TB, voor gebruikers met hogere opslagbehoeften.

Een van de opvallende kenmerken van de S23 Ultra is de indrukwekkende 200MP-camera. Volgens Tom's Guide wordt de Samsung Galaxy S23 Ultra geprezen om zijn indrukwekkende 200MP-camera. Met deze camera kunnen gebruikers prachtige foto's maken met uitzonderlijke details en helderheid. De telefoon biedt ook functies zoals nachtfotografie, hoge resolutie en expert RAW-modus, waardoor het een topkeuze is voor fotografie-enthousiastelingen.

Wat het ontwerp betreft, heeft de S23 Ultra een vlakker display met een dunner gebogen scherm, waardoor het comfortabeler is om te gebruiken met een S Pen. De telefoon is gebouwd met Corning's Gorilla Glass Victus 2, wat zorgt voor verbeterde kras- en valbescherming. Bovendien is hij verkrijgbaar in vier elegante en natuurlijke tinten, met enkele exclusieve kleuren die beschikbaar zijn op samsung.com. De telefoon is ook ontworpen met duurzaamheid in gedachten en bevat gerecycled glas en plastic materialen uit de oceaan.

Het display van de S23 Ultra wordt beschouwd als een van de beste op de markt. Het heeft een 6,8-inch QHD OLED-scherm met levendige kleuren en een verversingssnelheid van 120 Hz. Deze combinatie zorgt voor een soepele en meeslepende kijkervaring, perfect voor multimediaconsumptie en gaming.

Onder de motorkap wordt de S23 Ultra aangedreven door de snelste mobiele processor ooit, wat zorgt voor epische prestaties voor werk en entertainment. Het heeft ook een duurzame batterij van 5000 mAh, waardoor gebruikers de hele dag door kunnen gaan zonder zich zorgen te maken over een lege batterij. De telefoon ondersteunt ook eenvoudige gegevensoverdracht via Smart Switch, waardoor het gemakkelijk is voor gebruikers om over te stappen van hun oude apparaten naar de S23 Ultra.

Al met al biedt de Samsung Galaxy S23 Ultra een uitzonderlijke Android-smartphone-ervaring. Zijn indrukwekkende camera, premium design en eersteklas prestaties onderscheiden het van zijn concurrenten. Hoewel het een hogere prijs heeft, maakt het zijn belofte als vlaggenschipapparaat waar. Zoals pcmag.com zegt: "De Samsung Galaxy S23 Ultra biedt indrukwekkende functies en een premium design."

Voordelen Samsung Galaxy S23 Ultra
 • Indrukwekkende 200MP-camera met uitzonderlijke details en helderheid
 • Premium ontwerp met Corning's Gorilla Glass Victus 2 voor verbeterde bescherming
 • Best-in-market display met levendige kleuren en een verversingssnelheid van 120Hz
Nadelen Samsung Galaxy S23 Ultra
 • Hogere prijs in vergelijking met andere vlaggenschipapparaten

2. Hoge prestaties tegen concurrerende prijzen: OnePlus 11 5G

2. Hoge prestaties tegen concurrerende prijzen: OnePlus 11 5G

Belangrijke specificaties:

Processor configuratie: Octa core (8)
RAM geheugen: 8 GB
Megapixels: 50 Megapixel
Opslagcapaciteit: 128 GB
Scherm afmetingen: 6.7 in
Accu/batterij capaciteit in mAh: 5000 mAh
IP-certificering: IP64 (volledig stofdicht en plensdicht)

De OnePlus 11 128GB Zwart 5G is een Android-smartphone die hoge prestaties biedt tegen een concurrerende prijs. Met een prijs van €699 positioneert het zich als een sterke concurrent voor andere vlaggenschepen op de markt. De telefoon biedt een goede batterijduur, prestaties en bouwkwaliteit, samen met solide connectiviteit en software. De cameraprestaties zijn echter mogelijk niet zo indrukwekkend als die van sommige concurrenten.

Een van de opvallende kenmerken van de OnePlus 11 is de aantrekkelijke startprijs, waardoor het een overtuigende keuze is voor Android-liefhebbers. Volgens Tom's Guide biedt de OnePlus 11 een aantrekkelijke startprijs van €699 voor het 8GB/128GB-model, waardoor het zich positioneert als een sterke concurrent voor andere vlaggenschepen zoals de Pixel 7 Pro en Galaxy S23. Het kan enkele functies missen die te vinden zijn in de Pixel 7 Pro, maar het biedt ook een 2x telefoto/portretlens die niet te vinden is in het instapmodel van Google.

Wat het ontwerp betreft, is de OnePlus 11 verfijnd met een solide constructie en een opvallende ronde cameramodule. Het bevat functies zoals een waarschuwingsschuifregelaar en een IP64-classificatie. Het 6,7-inch AMOLED-scherm met een QHD+ resolutie en een dynamische vernieuwingsfrequentie van 1-120Hz biedt levendige kleuren en diepe zwarttinten, waardoor een meeslepende kijkervaring wordt geboden.

Het camerasysteem van de OnePlus 11 is afgestemd door Hasselblad, wat een zekere geloofwaardigheid toevoegt aan de fotografische mogelijkheden ervan. Er zijn echter enkele compromissen om rekening mee te houden. Zoals TechRadar vermeldt, "De OnePlus 11 is een smartphone die een goede prijs-kwaliteitverhouding biedt, met een groot display en batterij, snel opladen en een camerasysteem afgestemd door Hasselblad." Het ontbreekt echter aan waterbestendigheid, in tegenstelling tot zijn concurrenten, en kan alleen direct bij OnePlus of geselecteerde retailers worden gekocht.

Wat prestaties betreft, levert de OnePlus 11 met zijn hoogwaardige specificaties. Het biedt een grote hoeveelheid opslagruimte met zijn capaciteit van 128GB, zodat gebruikers voldoende ruimte hebben voor hun bestanden en apps. De telefoon ondersteunt ook 5G-connectiviteit, waardoor snellere internetverbindingen en soepeler browsen mogelijk zijn.

Al met al is de OnePlus 11 128GB Zwart 5G een overtuigende optie voor wie op zoek is naar een Android-smartphone met hoge prestaties tegen een concurrerende prijs. Het biedt een verfijnd ontwerp, een groot en levendig display en een camerasysteem afgestemd door Hasselblad. Hoewel het bepaalde functies en waterbestendigheid kan missen, biedt het een goede prijs-kwaliteitverhouding. Zoals The Verge zegt: "De OnePlus 11 5G is een geweldige telefoon, maar het succes op de markt blijft onzeker."

Voordelen OnePlus 11 5G
 • Competitieve prijs
 • Goede batterijduur, prestaties en bouwkwaliteit
 • Degelijke connectiviteit en software
Nadelen OnePlus 11 5G
 • Camera prestaties kunnen minder indrukwekkend zijn dan bij concurrenten
 • Geen waterbestendigheid
 • Beperkte beschikbaarheid (alleen rechtstreeks te koop bij OnePlus of geselecteerde retailers)

3. Grote waarde met een uitstekende camera: Google Pixel 7a

3. Grote waarde met een uitstekende camera: Google Pixel 7a

Belangrijke specificaties:

Processor configuratie: Octa core (8)
RAM geheugen: 8192 MB
Megapixels: 64 Megapixel
Opslagcapaciteit: 128 GB
Scherm afmetingen: 6 in
Accu/batterij capaciteit in mAh: 4300 mAh
IP-certificering: IP67 (volledig stofdicht en dompeldicht)

De Google Pixel 7a is een betaalbare Android smartphone die veel waar voor zijn geld biedt, vooral dankzij de uitstekende camera. Volgens Tom's Guide is de Pixel 7a een verbetering ten opzichte van zijn voorganger, de Pixel 6a, maar heeft hij te maken met sterke concurrentie van andere telefoons. Hoewel de Pixel 7a begint bij $499, $50 meer dan de Pixel 6a, kan het lastig zijn om $100 extra uit te geven aan de duurdere Pixel 7 wanneer de 7a vergelijkbare functies en mogelijkheden biedt. De Pixel 7 heeft een grotere hoofdcamerasensor, sneller opladen, ondersteuning voor omgekeerd opladen en hoogwaardigere materialen, maar deze verschillen zijn mogelijk niet de extra kosten waard.

Qua design volgt de Pixel 7a dezelfde esthetiek als de Pixel 7, met een solide gekleurde achterkant en een horizontale camerabar. Hij is verkrijgbaar in de kleuren Charcoal, Snow en Sea, met een extra Coral optie via de Google Store. De Pixel 7a bevat meer plastic in vergelijking met de Pixel 7, maar heeft nog steeds een aluminium frame. Hij heeft een IP67 waterbestendigheidsclassificatie, iets lager dan de IP68 classificatie van de Pixel 7.

Consumer Reports benadrukt de budgetvriendelijke aard van de Pixel 7a en de premium functies, zoals draadloos opladen en snelle verversingssnelheden. De software en prestaties zijn verbeterd, wat zorgt voor een soepele gebruikerservaring. Ook de camerakwaliteit is verbeterd, met betere resultaten. De Pixel 7a biedt ook een degelijke batterijprestatie.

Volgens GSM Arena zijn gebruikers positief over de Google Pixel 7a, waarbij een gebruiker aangeeft dat het een geweldige telefoon is voor zijn prijs. Een andere gebruiker noemde de mogelijkheid om GrapheneOS te installeren en Google-services in een sandbox te gebruiken voor apps die dit vereisen, wat de veelzijdigheid van de telefoon vergroot.

Hoewel de Pixel 7a veel waarde biedt en een uitstekende camera heeft, heeft hij concurrentie van andere budgetvriendelijke opties zoals de Samsung Galaxy A54 en iPhone SE, die vergelijkbare functies bieden tegen lagere prijzen. Maar als je op zoek bent naar een budgettelefoon met geavanceerde functies, is de Pixel 7a zeker het overwegen waard.

Al met al is de Google Pixel 7a een solide Android smartphone die goede waarde biedt, vooral met zijn uitstekende camera. Hoewel hij niet beschikt over enkele van de premium functies van zijn duurdere tegenhanger, de Pixel 7, biedt hij nog steeds een soepele gebruikerservaring, verbeterde software en prestaties en een degelijke batterijduur. Ook de concurrentie is verbeterd, maar de Pixel 7a blijft een sterke concurrent op de markt voor budgetvriendelijke smartphones.

Voordelen Google Pixel 7a
 • Uitstekende camera
 • Budgetvriendelijk
 • Soepele gebruikerservaring
Nadelen Google Pixel 7a
 • Enige concurrentie van rivaliserende telefoons
 • Mogelijk niet alle premium functies van high-end smartphones
 • Lagere waterbestendigheidsclassificatie in vergelijking met sommige concurrenten

4. Google Pixel 7 Pro

4. Google Pixel 7 Pro

Belangrijke specificaties:

Processor configuratie: Octa core (8)
RAM geheugen: 12 MB
Megapixels: 50 Megapixel
Opslagcapaciteit: 128 GB
Type extern geheugenslot: Geen extern geheugenslot
Scherm afmetingen: 6 in
Accu/batterij capaciteit in mAh: 5000 mAh
IP-certificering: IP68 (volledig stofdicht en volledig waterdicht)

De Google Pixel 7 Pro is een opvallende Android-smartphone met indrukwekkende functies en prestaties. Volgens Consumer Reports heeft de Pixel 7 Pro een nieuwe chip, camera en videomogelijkheden. Het heeft een strak ontwerp met een grote camerabalk en maakt gebruik van hoogwaardige materialen zoals glas en aluminium. De Pixel 7 Pro is IP68 stof- en waterbestendig, wat duurzaamheid garandeert.

Een van de belangrijkste verkooppunten van de Pixel 7 Pro is de camera. Zoals Android Central benadrukt, zijn de camerafuncties van de telefoon uitzonderlijk, dankzij de Tensor G2-chipset van Google. Deze chipset maakt AI-ondersteunde functies mogelijk, zoals Photo Unblur, waardoor smartphonefotografie naar een hoger niveau wordt getild. Zoals een recensie zegt: "De camera van de Pixel 7 Pro is een opvallende functie, die prachtige foto's maakt met uitzonderlijke details en levendige kleuren."

Wat betreft oplaadmogelijkheden biedt de Pixel 7 Pro 30W bekabeld opladen, 20W draadloos opladen en 5W omgekeerd draadloos opladen. Dit zorgt voor snelle en handige oplaadopties voor gebruikers. Het is echter vermeldenswaard dat zowel de Pixel 7 Pro als de Pixel 7 geen 3,5 mm-aansluiting of MicroSD-slot hebben, en er zit geen oplader in de doos.

Vergeleken met zijn broertje, de Pixel 7, biedt de Pixel 7 Pro vergelijkbare functies en prestaties. Beide telefoons delen hetzelfde ontwerp en maken gebruik van hoogwaardige materialen. Ze hebben ook dezelfde IP68-classificatie, stereogeluid, Wi-Fi 6e, Sub-6 5G, Bluetooth 5.2 en de AptX HD-audiocodec. Het belangrijkste verschil ligt in de cameramogelijkheden en de algehele grootte van het apparaat.

Hoewel de Pixel 7 Pro een Android-smartphone van topklasse is, heeft het concurrentie van andere vlaggenschipapparaten. Maar de kwaliteit van de camera en de AI-ondersteunde functies geven het een voorsprong op het gebied van fotografie. Zoals een recensie vermeldt: "Met zijn uitzonderlijke camera- en AI-mogelijkheden is de Pixel 7 Pro een sterke concurrent op de markt voor Android-smartphones."

Samenvattend is de Google Pixel 7 Pro een premium Android-smartphone die uitblinkt in cameraprestaties en AI-functies. Het biedt een strak ontwerp, uitstekende bouwkwaliteit en een scala aan geavanceerde functionaliteiten. Hoewel het concurrentie kan ondervinden van andere vlaggenschipapparaten, maken de opvallende cameramogelijkheden het een aantrekkelijke keuze voor fotografie-enthousiastelingen.

Voordelen Google Pixel 7 Pro
 • Indrukwekkende cameraprestaties en AI-ondersteunde functies
 • Elegant ontwerp met hoogwaardige materialen
 • Snelle en handige oplaadmogelijkheden
Nadelen Google Pixel 7 Pro
 • Geen 3,5 mm-aansluiting of MicroSD-slot
 • Lader niet inbegrepen in de doos
 • Heeft concurrentie van andere vlaggenschipapparaten

5. Samsung Galaxy S23

5. Samsung Galaxy S23

Belangrijke specificaties:

Processor configuratie: Octa core (8)
RAM geheugen: 8 GB
Megapixels: 50 Megapixel
Opslagcapaciteit: 128 GB
Type extern geheugenslot: Geen extern geheugenslot
Scherm afmetingen: 6.1 in
Accu/batterij capaciteit in mAh: 3900 mAh
IP-certificering: IP68 (volledig stofdicht en volledig waterdicht)

De Samsung Galaxy S23 128GB Zwart 5G is een indrukwekkende Android-smartphone die aanzienlijke verbeteringen heeft doorgevoerd ten opzichte van zijn voorganger, de Galaxy S22. Een van de opvallende kenmerken van de S23 is de verbeterde batterijduur. Volgens een beoordeling van CNET hebben de Galaxy S23 en S23 Plus nu een langere batterijduur, waarbij de S23 beschikt over een batterij van 3.900 mAh en de S23 Plus over een batterij van 4.700 mAh. De nieuwe Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2-processor, geoptimaliseerd voor deze telefoons, draagt ook bij aan een verbeterde energie-efficiëntie. In tests toonde de Galaxy S23 een betere batterijprestatie in vergelijking met de Galaxy S22, waardoor het een aantrekkelijke keuze is voor gebruikers die een langere levensduur van het apparaat willen.

Een van de gebieden waarop de Galaxy S23 uitblinkt, is de cameramogelijkheden. Gebruikers hebben de S23+ geprezen omdat deze een betere camera heeft dan de S22 Ultra Exynos-versie. Volgens gebruikersmeningen en beoordelingen op GSM Arena is de camera van de S23+ goed ontvangen, waarbij sommige gebruikers links delen naar batterijtests en cameravergelijkingen tussen de S23+ en de S22 Ultra Exynos. Deze verbeterde cameraprestaties zijn een belangrijk verkoopargument voor de Galaxy S23.

Wat betreft de technische specificaties biedt de Samsung Galaxy S23 128GB Zwart 5G een krachtige en snelle gebruikerservaring. Het beschikt over een beeldscherm met hoge resolutie, een krachtige processor en voldoende opslagcapaciteit. Volgens de productspecificaties op de officiële website van Samsung is de S23 voorzien van een 6,7-inch Dynamic AMOLED-display, een Snapdragon 8 Gen 2-processor en 128GB aan opslagruimte. Deze specificaties zorgen voor een soepele prestatie en bieden voldoende ruimte voor het opslaan van apps, foto's en video's.

Hoewel de Samsung Galaxy S23 veel sterke punten heeft, is het belangrijk om rekening te houden met mogelijke beperkingen. Een beperking die wordt genoemd in de beoordeling van PCMag is de noodzaak van een beveiligde verbinding om de beoordeling te kunnen bekijken. Bovendien is het vermeldenswaardig dat de S23 geen specifieke specialiteit of opvallend kenmerk heeft dat hem onderscheidt van zijn concurrenten. Desalniettemin maken de algehele prestaties, verbeterde batterijduur en cameramogelijkheden het een solide keuze voor Android-gebruikers.

Samengevat is de Samsung Galaxy S23 128GB Zwart 5G een eersteklas Android-smartphone die een verbeterde batterijduur, krachtige prestaties en uitstekende cameramogelijkheden biedt. Met zijn langdurige batterij en geoptimaliseerde energie-efficiëntie is het een apparaat dat kan voldoen aan intensief gebruik. De kwaliteit van de camera is ook een hoogtepunt, waarbij gebruikers de verbeteringen ten opzichte van eerdere modellen prijzen. Hoewel het misschien geen specifieke specialiteit heeft, is de S23 een betrouwbare en hoogwaardige smartphone die aan de behoeften van de meeste Android-gebruikers zal voldoen.

Voordelen Samsung Galaxy S23
 • Verbeterde batterijduur en geoptimaliseerde energie-efficiĂ«ntie
 • Uitstekende cameramogelijkheden
 • Krachtige prestaties en voldoende opslagcapaciteit
Nadelen Samsung Galaxy S23
 • Behoefte aan een veilige verbinding om beoordelingen te kunnen bekijken
 • Gebrek aan opvallende functie in vergelijking met concurrenten

Hoe kies je de beste Android-telefoon?

Menig goede smartphone is uitgerust met Android. Onder andere Samsung-telefoons, maar ook telefoons van Xiaomi, Alcatel, Acer, Sony en Motorola draaien op het razend populaire besturingssysteem van Google – en dan heb ik het nog niet eens over de Pixel-lijn van Google zelf gehad!

Omdat zoveel fabrikanten voor Android kiezen, is het aanbod enorm en kan het lastig kiezen zijn. Er zijn zowel goede midrange-smartphones als budgetsmartphones. Ik hoop dat onderstaande koopgids de keuze ietsjes makkelijker maakt.

Belang van Android-versie bij het kiezen van een telefoon

Bij het zoeken naar de beste Android-telefoon, is het natuurlijk belangrijk dat je let op de versie van het besturingssysteem. Zoek naar de meest recente versies, zoals Android 12 of 13 (op het moment van schrijven). Deze nieuwere versies bieden verbeterde beveiliging, betere gebruikersinterfaces en ondersteuning voor de nieuwste apps.

Kijk of updates en patches regelmatig worden uitgebracht om je toestel veilig en up-to-date te houden. Ik adviseer telefoons die gegarandeerd updates ontvangen voor ten minste twee jaar, zodat je altijd de nieuwste functies en beveiligingsverbeteringen hebt.

Of en wanneer je de mogelijkheid hebt om te updaten, hangt af van het merk en het model van je smartphone. Telefoons met Android One krijgen het snelst en het vaakst beveilingsupdates.1Jesper, Coolblue (2023). 'Wat is Android One?'

Wat is Android One?

Android One is een kale versie van het besturingssysteem. Naast dat je snel en vaak beveiligings- en software-updates krijgt, staan er geen vooraf geïnstalleerde apps op. 

Je vindt Android One onder andere op toestellen van Nokia en Motorola. De telefoons die Google zelf fabriceert draaien officieel niet op Android One, maar hebben wel een gunstig updatebeleid.

Schermkwaliteit: Een Cruciaal Aspect bij Android-telefoons

Formaat: size matters

Smartphones met een kleiner scherm bestaan bijna niet meer door de afnemende behoefte. Kleiner dan 4,7 inch is zeer lastig te vinden. Het voordeel van een kleine smartphone is dat hij dan in je broekzak past en met Ă©Ă©n hand te bedienen is. Zeker als je kleine handen hebt is dit bij een groter scherm niet makkelijk.

Voor de meeste mensen zitten er meer pluspunten aan een groter scherm. Films, series en video's kijken en games spelen is veel prettiger. De grootste smartphones hebben een scherm van 6.7 inch. Een groot scherm is ook ideaal voor een seniorentelefoon.

Er is de keuze uit een plat scherm of eentje met gebogen randen. Laatstgenoemde ziet er erg mooi uit, maar is wel zeer kwetsbaar. Een val leidt veel sneller tot schade.

Reddit gebruiker kirksucks onderschrijft dit met een foto van een flinke buts in het scherm. Hij zegt daarbij: "This is why curved screens are bad. Even with a case they are still vulnerable". Voorzichtigheid is dus geboden als je hiervoor kiest.

Ben je op zoek naar een smartphone die je zowel zakelijk als persoonlijk gebruikt, dan raad ik zeker een dual-simtelefoon aan. Er is zelfs de mogelijkheid om twee verschillende nummers te hebben. Natuurlijk heb je daarvoor wel de goede mobiele provider voor nodig

Schermtype: smaken verschillen

Richt je tijdens je zoektocht op Android-telefoons met amoled of oled-schermen met een hoge resolutie (minimaal Full HD) en een verversingssnelheid van 90Hz of hoger. Dit zorgt voor scherpe, levendige beelden en een soepele scroll- en kijkervaring. Reviews en vergelijkingen van de telefoons helpen je bij het maken van een geĂŻnformeerde keuze.

De meestgebruikte schermtechnologieën zijn lcd en amoled. Ik zet de verschillen op een rijtje:

 • De meeste mensen vinden de kleuren op een lcd-scherm realistischer en natuurlijker dan op een amoled-scherm. Op een amoled zijn de kleuren juist levendiger en geniet je van een beter contrast. Zwart is bij amoled Ă©cht zwart, terwijl het bij lcd meer op grijs lijkt.
 • Amoled-schermen verbruiken veel minder energie dan lcd-schermen doordat pixels zichzelf uitschakelen als iets als zwart moet worden weergegeven. Hierdoor geniet je van een langere batterijduur.
 • Bij amoled loop je een hoger risico op inbranden dan bij lcd. Wanneer een scherm inbrandt, ontstaat een afdruk van een bepaald patroon of object dat in je scherm blijft staan. Bij lcd heb je hier geen last van.
 • Een lcd-scherm is over het algemeen beter te zien als de zon erop staat.2Kannon Yamada, Make Use Of (2023). 'What Causes OLED Burn-In? How to Fix, Avoid, and Prevent It'

Beide schermtypes hebben voor- en nadelen, dus het hangt er maar net vanaf wat je prettig vindt. Wellicht kom je ook de term super amoled tegen. Dat is eigenlijk een verbeterd amoled-scherm die beter te lezen is in zonlicht dan 'normale' amoled.3Olanrewaju Sodiq Olamida, Dignited (2018). 'IPS LCD, OLED, AMOLED, Super AMOLED, TFT: Smartphone display technologies explained'

hand met witte android-telefoon in natuur

De rol van de processor in Android-telefoon prestaties

Zoek naar de nieuwste Snapdragon of Exynos modellen met minimaal een octa-core processor en een kloksnelheid van boven de 2.5 GHz. Deze zorgen voor snelle en efficiënte prestaties, essentieel voor multitasking en veeleisende apps. Lees ook hier recente reviews en benchmarks voor een goede indicatie van de prestaties van de Android-telefoon.4NanoReview (2023). 'Smartphone Processors Ranking'

Impact van werkgeheugen op Android-telefoon efficiëntie

Het werkgeheugen (of RAM) is samen met je processor bepalend voor de snelheid van je smartphone. Hier slaat je telefoon tijdelijke bestanden op die nodig zijn voor het opstarten van apps. Hoe meer werkgeheugen, hoe sneller je schakelt tussen apps. Ik raad aan dat je een telefoon kiest met minstens 4 GB, maar idealiter 6 GB of meer aan werkgeheugen.

Batterijduur: een essentiële factor

Zoek naar modellen met een batterijcapaciteit van minimaal 4000 mAh. Let ook op snellaadfuncties, bij voorkeur met meer dan 30W opladen. Dit zorgt ervoor dat je telefoon niet alleen lang meegaat, maar ook snel weer opgeladen is. Gebruikerservaringen zijn ook hierbij een betrouwbare bron.

android telefoon op tafeltje

Opslagcapaciteit: hoeveel heb Je nodig

De opslagcapaciteit bepaalt hoeveel apps, foto's, video's en andere bestanden je op je smartphone opslaat. Houd er rekening mee dat het besturingssysteem en de vooraf geĂŻnstalleerde apps) ook ruimte in beslag nemen.

Voor de meeste gebruikers is een telefoon met 64 GB of 128 GB intern geheugen voldoende. Echter, als je veel foto's en video's maakt of veel apps gebruikt, overweeg dan een model met 256 GB of zelfs 512 GB. Sommige high-end telefoons bieden zelfs 1 TB opslag.

Meer opslag betekent vaak een hogere prijs, dus zoek een balans tussen voldoende opslagruimte en de prijs van het toestel

Het fijne aan Android-telefoons is dat er vaak de mogelijkheid is om het geheugen uit te breiden met een microSD-kaart. Dit is bij iPhones niet het geval. Als er een microSD-kaartslot aanwezig is, hoef je minder waarde te hechten aan de interne opslagcapaciteit.

Camera kwaliteit: een doorslaggevend kenmerk van Android-telefoons

Hecht je net als ik waarde aan een goede camera in je telefoon? Dan is mijn advies dat je je focust op toestellen met meerdere lenzen, waaronder een hoofdcamera van minstens 48 MP, een ultrabreedhoeklens en een telelens.

Zoek naar functies als optische beeldstabilisatie en 4K video-opname. Bekijk sample foto's en gebruikersrecensies voor een realistisch beeld van de cameraprestaties.

Er zijn nog een aantal andere factoren om rekening mee te houden als je voor een goede camera-smartphone wilt gaan:

 • De grootte en kwaliteit van de sensor. De meeste smartphones hebben een sensor van 1/2.3″ of kleiner. Is het maken van goede foto's belangrijk voor je, ga dan voor een grotere sensor.
 • De grootte van het diafragma is vooral belangrijk als je foto's wilt maken bij weinig licht. Ik zoek zelf altijd naar telefoons waarbij de hoofdcamera een diafragma heeft van f/1.8. Hoe lager het getal achter de f, hoe beter de camera het doet bij weinig licht.
 • Het aantal megapixels is minder belangrijk dan je wellicht denkt. Het is vooral van belang als je je foto's op groot formaat wilt uitprinten. 10 megapixels is al genoeg als je de foto op A4-formaat wilt uitprinten. Hier komen de meeste smartphones makkelijk aan. Voor A3-formaat heb je minstens 17 megapixels nodig.
 • Extra camera's met verschillende brandpuntsafstanden (in mm) aan de achterkant zorgt voor een hogere beeldkwaliteit en is bovendien gunstig voor het optisch inzoomen.

Welk merk maakt de beste Android-telefoons?

Samsung

Samsung is een toonaangevende speler in de Android-telefoonmarkt, vooral bekend om zijn Galaxy-serie. Deze reeks omvat alles van instapmodellen tot de geavanceerde Galaxy S en Note series.

Samsung-telefoons staan bekend om hun innovatieve functies, zoals flexibele schermen en geavanceerde camera-technologieën. Ze bieden ook een aangepaste gebruikersinterface met Samsung's One UI, die extra functionaliteiten bovenop het standaard Android-besturingssysteem biedt.

Met een sterke focus op hardwarekwaliteit en gebruikerservaring, blijft Samsung een favoriete keuze voor veel Android-gebruikers.

Google

Google speelt een unieke rol in de Android-markt. Hun Pixel-telefoons staan bekend om hun strakke integratie met Google's diensten en een 'stock' Android-ervaring zonder extra bloatware. Dit zorgt voor snelle updates en een soepele werking.

Google zet sterk in op software-innovatie, met functies als de Google Assistant en geavanceerde camera-algoritmen die zelfs met minder krachtige hardware uitstekende foto's produceren. Pixel-telefoons zijn ideaal voor gebruikers die waarde hechten aan snelle updates, lange termijn ondersteuning en een schone, gebruiksvriendelijke interface.

Wat is volgens de Consumentenbond de beste Android-telefoon?

De beste Android-telefoon volgens Consumentenbond is de Samsung Galaxy S23 Ultra. Deze telefoon blinkt uit met zijn 108 MP hoofdcamera, 6.8-inch Dynamic AMOLED 2X scherm, en een krachtige Snapdragon 8 Gen 2 processor.

Met 12GB RAM en een batterij van 5000 mAh biedt hij uitzonderlijke prestaties en lange gebruiksduur. Zijn robuuste bouw met Gorilla Glass Victus en IP68 waterbestendigheid maakt hem duurzaam. De S23 Ultra is ideaal voor jou als je op zoek bent naar topkwaliteit in fotografie, display en prestaties.

Wat is volgens Tweakers de beste Android-telefoon?

De beste Android-telefoon volgens Tweakers is eveneens de Samsung Galaxy S23 Ultra. Deze telefoon onderscheidt zich met zijn indrukwekkende 108 MP hoofdcamera en 6.8-inch Dynamic AMOLED 2X scherm voor haarscherpe beelden.

Aangedreven door een Snapdragon 8 Gen 2 processor en uitgerust met 12GB RAM, garandeert hij krachtige prestaties. De 5000 mAh batterij zorgt voor een lange levensduur. Als jij de voorkeur geeft aan geavanceerde technologie en topkwaliteit in fotografie en display, dan is de S23 Ultra de perfecte keuze voor jou.

Wat is volgens Android Planet de beste Android-telefoon?

Het moet dan wel waar zijn, want ook volgens Android Planet is de Samsung Galaxy S23 de beste Android-telefoon. Deze telefoon valt op door zijn geavanceerde Snapdragon 8 Gen 2 processor en 8GB RAM, wat zorgt voor soepele en snelle prestaties.

Het 6.1-inch Dynamic AMOLED 2X scherm biedt levendige kleuren en scherpe beelden. Met een duurzame 3900 mAh batterij en een veelzijdige camera-setup is hij perfect voor dagelijks gebruik. Als jij op zoek bent naar een betrouwbare, krachtige telefoon met uitstekende specificaties, dan is de Galaxy S23 een uitstekende keuze voor jou.

Veelgestelde vragen over Android-telefoon van onze lezers

Tot op heden hebben wij geen vragen ontvangen wat betreft Android-telefoons. Heb je het artikel helemaal doorgespit, maar geen antwoord op je vraag gevonden? Vul dan hieronder het feedbackformulier in en dan behandelen we binnenkort hier jouw vraag!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen