De Beste Android-Telefoon is jouw Ideale Accessoire
Naast verstokte Apple-fanaten zijn er ook hardcore Android-fans. Voor die laatste groep is dit artikel. Ik vertel je namelijk precies waar je op moet letten als je op zoek gaat naar een nieuwe smartphone van Android. Om te beginnen zie je hieronder een handig overzicht van de 3 beste modellen van dit moment. 👇
Xiaomi Redmi 9c grijs
Samsung Galaxy XCover 5 zwart
OPPO Oppo A94 cosmo blue
Android-telefoon koopgids: hoe maak je de beste koop?
Menig goede smartphone is uitgerust met Android. Onder andere Samsung-telefoons, maar ook telefoons van Xiaomi, Alcatel, Acer, Sony en Motorola draaien op het razend populaire besturingssysteem van Google – en dan heb ik het nog niet over de Pixel-lijn van Google zelf!
Omdat zoveel fabrikanten voor Android kiezen, is het aanbod enorm en kan het lastig kiezen zijn. Er zijn zowel goede midrange-smartphones als budgetsmartphones. Ik hoop dat onderstaande koopgids de keuze ietsjes makkelijker maakt.
Android-versie
De meeste Android-smartphones in het aanbod draaien op Android 9.0 Pie of Android 10. De nieuwste versie op het moment van schrijven is Android 11. Het is aan de telefoonfabrikanten welke versie zij op hun telefoons zetten.
Kies liever niet voor een versie die ouder is dan Android 8.0, omdat dit niet meer wordt ondersteund. Deze ontvangen geen updates meer – hoewel misschien wel nog veiligheidsupdates – en veel apps lopen niet meer op deze versie.
Of en wanneer je de mogelijkheid hebt om te updaten, hangt af van het merk en het model van je smartphone. Telefoons met Android One krijgen het snelst en het vaakst beveilingsupdates.
Wat is Android One?
Android One is een kale versie van het besturingssysteem. Naast dat je snel en vaak beveiligings- en software-updates krijgt, staan er geen vooraf geĂŻnstalleerde apps op.Â
Je vindt Android One onder andere op toestellen van Nokia en Motorola. De telefoons die Google zelf fabriceert draaien officieel niet op Android One, maar hebben wel een gunstig updatebeleid.Â
Scherm
Formaat
Smartphones met een kleiner scherm bestaan bijna niet meer door de afnemende behoefte. Kleiner dan 4,7 inch is zeer lastig te vinden. Het voordeel van een kleine smartphone is dat hij dan in je broekzak past en met één hand te bedienen is. Zeker als je kleine handen hebt is dit bij een groter scherm niet makkelijk.
Voor de meeste mensen zitten er meer pluspunten aan een groter scherm. Het is namelijk veel prettiger voor het kijken van films, series en video's en het spelen van games. De grootste smartphones hebben een scherm van 6.7 inch. Een groot scherm is ook ideaal voor een seniorentelefoon.
Er is de keuze uit een plat scherm of eentje met gebogen randen. Laatstgenoemde ziet er erg mooi uit, maar is wel zeer kwetsbaar. Een val leidt veel sneller tot schade. Een hoesje biedt bescherming, maar dan zie je de geboden randen weer niet goed meer. Voorzichtigheid is dus geboden als je hiervoor kiest.
Ben je op zoek naar een smartphone die je zowel zakelijk als persoonlijk gebruikt, dan is een dual-simtelefoon het overwegen waard. Er is zelfs de mogelijkheid om twee verschillende nummers te hebben.
Schermtype
De meestgebruikte schermtechnologieën zijn lcd en amoled. Ik zet de verschillen op een rijtje:
- De meeste mensen vinden de kleuren op een lcd-scherm realistischer en natuurlijker dan op een amoled-scherm. Op een amoled zijn de kleuren juist levendiger en geniet je van een beter contrast. Zwart is bij amoled écht zwart, terwijl het bij lcd meer op grijs lijkt.
- Amoled-schermen verbruiken veel minder energie dan lcd-schermen doordat pixels zichzelf uitschakelen als iets als zwart moet worden weergegeven. Hierdoor geniet je van een langere batterijduur.
- Bij amoled loop je het risico op inbranden, waardoor een afdruk van een bepaald patroon of object in je scherm blijft staan. Bij lcd heb je hier geen last van.
- Een lcd-scherm is over het algemeen beter te zien als de zon erop staat.
Beide schermtypes hebben voor- en nadelen, dus het hangt er maar net vanaf wat je prettig vindt. Wellicht kom je ook de term super amoled tegen. Dat is eigenlijk een verbeterde versie van amoled. Hierbij is het touchscreen in het scherm verwerkt. Super amoled-schermen zijn beter te lezen in zonlicht dan 'normale' amoled.
Processor
De processor is het brein van je smartphone. Het zorgt ervoor dat alles goed functioneert. Hoe krachtig de processor is, lees je af aan twee factoren: de kloksnelheid en het aantal kernen.
De kloksnelheid wordt uitgedrukt in aantal GHz (gigahertz). Dit bepaalt hoe snel je telefoon op je acties reageert. Hoe hoger de kloksnelheid, hoe sneller je smartphone in principe is. De kloksnelheid van de meeste smartphones zitten tussen de 1 Ă 2 GHz. Wil je gamen met je smartphone? Kijk dan bij telefoons met de hoogste snelheden en recente processors.
Het aantal kernen (cores) is deels verantwoordelijk voor de prestaties van je smartphone. Bij meer kernen kun je beter multitasken en is het energieverbruik lager. De meeste smartphones van tegenwoordig hebben acht kernen.
Werkgeheugen
Het werkgeheugen (ook wel RAM) is samen met je processor bepalend voor de snelheid van je smartphone. Hier worden tijdelijke bestanden die nodig zijn voor het opstarten van apps opgeslagen. Hoe meer werkgeheugen, hoe beter je schakelt tussen verschillende apps. De meeste smartphones hebben 3 Ă 4 GB aan werkgeheugen.
Batterijduur
Er is weinig zo vervelend als een telefoon die om de haverklap aan het stroominfuus moet. De accucapaciteit bepaalt hoeveel stroom de batterij kan leveren. Dit wordt uitgedrukt in mAh (Milliampère-uur).
Hoe hoger het aantal mAh, hoe langer je telefoon mee kan gaan. Hoelang hij daadwerkelijk meegaat, hangt ook sterk af van hoe intensief je hem gebruikt. De meeste Android-smartphones hebben een batterij met een vermogen van 4000 tot 5000 mAh.
Naast een lange batterijduur is het prettig dat je telefoon snel weer opgeladen is. Een snellaadfunctie is een groot pluspunt. Hierbij wordt je telefoon razendsnel van stroom voorzien.
Opslagcapaciteit
De opslagcapaciteit bepaalt hoeveel apps, foto's, video's en andere bestanden je op je smartphone opslaat. Houd er rekening mee dat het besturingssysteem en de vooraf geĂŻnstalleerde apps) ook ruimte in beslag nemen. Het is natuurlijk ontzettend vervelend als je telefoon voortdurend vol zit, dus is genoeg opslagruimte een must.
Het fijne aan Android-telefoons is dat er vaak de mogelijkheid is om het geheugen uit te breiden met een microSD-kaart. Dit is bij iPhones niet het geval. Als er een microSD-kaartslot aanwezig is, hoef je minder waarde te hechten aan de interne opslagcapaciteit.
Camera
De smartphone-camera heeft zich in het afgelopen decennium zo sterk doorontwikkeld, dat die zelfs de losse digitale camera voor veel mensen vervangt. Er zijn een aantal factoren om rekening mee te houden als je voor een goede camera-smartphone wilt gaan:
- De grootte en kwaliteit van de sensor. De meeste smartphones hebben een sensor van 1/2.3″ of kleiner. Is het maken van goede foto's belangrijk voor je, ga dan voor een grotere sensor.
- Het diafragma is vooral belangrijk als je foto's denkt te gaan maken bij weinig licht. Men geeft dit aan met de letter f en een cijfer, zoals f/1.8. Een lager diafragma houdt in dat de camera het beter doet bij weinig licht.
- Het aantal megapixels is minder belangrijk dan je wellicht denkt. Het is vooral van belang als je je foto's op groot formaat wilt uitprinten. Om te kunnen afdrukken op A4-formaat zijn 10 megapixels al genoeg. Hier komen de meeste smartphones makkelijk aan. Voor A3-formaat heb je 17 megapixels nodig.
- Een tweede camera aan de achterkant zorgt voor een hogere beeldkwaliteit en is bovendien gunstig voor het optisch inzoomen.
- Een groothoeklens vergroot je beeldhoek, waardoor je bijvoorbeeld een uitgestrekt landschap volledig op de foto zet.
- Een smartphone met optische beeldstabilisatie maakt ook goede foto's als je hand een beetje beweegt.
De 5 beste Android-telefoons onder elkaar
1. Xiaomi Redmi 9c grijs
2. Samsung Galaxy XCover 5 zwart
3. OPPO Oppo A94 cosmo blue
4. Samsung Galaxy A03 zwart 1
5. Samsung Galaxy A23 128GB Zwart
Veelgestelde vragen over Android-telefoon
Hoe maakt je een screenshot op een Android-telefoon?
Dat hangt enigszins af van het merk en model van je telefoon. Op de meeste Android-telefoons druk je tegelijkertijd op de aan/uit-knop en de volume omlaag-knop. Bij sommige smartphones is het de volume omhoog-knop of de thuisknop.
Lukt dat niet, druk dan een paar seconden op de aan/uit-knop. Er verschijnt dan een menu met de optie 'Schermafdruk' in beeld. Ook staat de optie om een schermafdruk te maken vaak in het menu bovenin je scherm. Sleep dit naar beneden om het desbetreffende icoontje aan te tikken indien aanwezig.
Hoe zet je alles over op een Android-telefoon?
Je data overzetten van een oude telefoon naar een nieuwe is zeer eenvoudig. Je maakt eerst een back-up via Google Drive. Vervolgens log je met je nieuwe telefoon in op het betreffende Google-account en krijg je de mogelijkheid om de back-up over te zetten.
Wat is het cachegeheugen van een Android-telefoon?
In het cachegeheugen slaat je telefoon tijdelijke bestanden op van apps en diensten. Als apps bestanden opslaan in de cache, laden ze daarna sneller wanneer je ze weer opstart. Als je cachegeheugen te vol zit, wordt je telefoon trager. Je verwijdert het cachegeheugen in de instellingen, maar de precieze stappen kunnen per toestel verschillen.
Welke Android-telefoon moet ik kopen?
Dat is natuurlijk aan jou en je budget; iedereen is uniek. Wat ik wel voor je heb, is een handige tabel met – naar mijn inzicht – de belangrijkste specificaties van de beste Android-telefoon. Zo kun jij de beste keus maken. Je telefoon werkt overigens nog beter wanneer je een goede mobiele provider hebt.
IP-certificering | Opslagcapaciteit | Besturingssysteem | Werkgeheugen (RAM) | Processorkernen | Aantal megapixels | Maximale geheugenkaartcapaciteit | Schermgrootte | ||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | Xiaomi Redmi 9c grijs | IP00 (Geen bescherming) | 32 GB | Bekijk op Bol.com | |||||||
2 | Samsung Galaxy XCover 5 zwart | IP68 (volledig stofdicht en volledig waterdicht) | 64 GB | Android 11 | 4GB | Octa core (8) | 16 megapixels | 64 GB | 5.3 inch | Bekijk op Bol.com | |
3 | OPPO Oppo A94 cosmo blue | IPX2 (Stofdichtheid nvt, drupdicht Type 2) | 128 GB | Android 11 | 4GB | Octa core (8) | 16 megapixels | 64 GB | 5.3 inch | Bekijk op Bol.com | |
4 | Samsung Galaxy A03 zwart 1 | IP00 (Geen bescherming) | 64 GB | Android 11 | 4GB | Octa core (8) | 12 megapixels | 1 TB | 6.5 inch | Bekijk op Bol.com | |
5 | Samsung Galaxy A23 128GB Zwart | IP00 (Geen bescherming) | 128 GB | Android 11 | 6GB | Octa core (8) | 50 megapixels | 1 TB | 6.6 inch | Bekijk op Coolblue | Bekijk op Bol.com |
Xiaomi Redmi 9c grijs
IP-certificering: IP00 (Geen bescherming)
Opslagcapaciteit: 32 GB
Samsung Galaxy XCover 5 zwart
IP-certificering: IP68 (volledig stofdicht en volledig waterdicht)
Opslagcapaciteit: 64 GB
Besturingssysteem: Android 11
Werkgeheugen (RAM): 4GB
Processorkernen: Octa core (8)
Aantal megapixels: 16 megapixels
Maximale geheugenkaartcapaciteit: 64 GB
Schermgrootte: 5.3 inch
OPPO Oppo A94 cosmo blue
IP-certificering: IPX2 (Stofdichtheid nvt, drupdicht Type 2)
Opslagcapaciteit: 128 GB
Besturingssysteem: Android 11
Werkgeheugen (RAM): 4GB
Processorkernen: Octa core (8)
Aantal megapixels: 16 megapixels
Maximale geheugenkaartcapaciteit: 64 GB
Schermgrootte: 5.3 inch
Samsung Galaxy A03 zwart 1
IP-certificering: IP00 (Geen bescherming)
Opslagcapaciteit: 64 GB
Besturingssysteem: Android 11
Werkgeheugen (RAM): 4GB
Processorkernen: Octa core (8)
Aantal megapixels: 12 megapixels
Maximale geheugenkaartcapaciteit: 1 TB
Schermgrootte: 6.5 inch
Samsung Galaxy A23 128GB Zwart
IP-certificering: IP00 (Geen bescherming)
Opslagcapaciteit: 128 GB
Besturingssysteem: Android 11
Werkgeheugen (RAM): 6GB
Processorkernen: Octa core (8)
Aantal megapixels: 50 megapixels
Maximale geheugenkaartcapaciteit: 1 TB
Schermgrootte: 6.6 inch
Conclusie
De schappen liggen vol met smartphones van Android van verschillende merken, dus is het niet zo gek dat je het wellicht moeilijk vindt om een keuze te maken. Hopelijk heeft bovenstaande je koopgids je geholpen!
Hieronder vind je nogmaals de top 5 met beste modellen van dit moment. Hiermee zit je sowieso goed. Als je op de link klinkt, vind je alle informatie die je nodig hebt. Schrijf ons vooral een bericht als je een nieuw Android-toestel binnen hebt, of als je nog vragen hebt!