Ga voor meer Flexibiliteit met de Beste Dual-Sim-Smartphone
Werk en privé in één toestel.
Wil je je werk- en privéleven scheiden, of ben je vaak in het buitenland? Dan is de beste dual-sim-smartphone het antwoord. Hiermee gebruik je twee verschillende sim-kaarten tegelijk op één toestel. Dit betekent dat je met slechts één toestel gelijktijdig verbonden bent met twee mobiele netwerken.
De voordelen variëren van de mogelijkheid om één toestel te gebruiken voor zowel privé- als werkgebruik, tot de mogelijkheid om te profiteren van een grotere dekking en lagere prijzen op twee mobiele netwerken. Benieuwd naar onze top 5 beste dual-sim-telefoons? Lees dan snel verder!
Samsung Galaxy A53 128GB Zwart zwart met
Samsung Galaxy A53 128GB Blauw
Samsung Galaxy A53 256GB Awesome zwart met
Dual-sim-smartphone koopgids: hoe maak je de beste koop?
Hoewel de meeste gebruikers genoeg hebben aan een toestel met één sim-kaart, is er ook iets te zeggen over de flexibiliteit die een toestel met twee sim-kaarten biedt. Twee telefoonnummers gekoppeld aan één telefoon is vooral nuttig voor twee specifieke doelgroepen: zakenmensen en mensen die veel tijd doorbrengen in twee of meer landen.
Er zijn echter wel enkele zaken om op te letten bij je aankoop, zodat je het beste toestel voor jouw behoeften aanschaft. Ontdek het allemaal hieronder! 😉
Voordelen van een dual-sim-telefoon
Één mobiele telefoon voor privé en werk
Wellicht heb je twee mobiele telefoonaansluitingen: misschien een voor privégebruik en een voor je werk. In plaats van altijd twee afzonderlijke mobiele telefoons mee te dragen, kun je een dual-sim-smartphone gebruiken die de functionaliteit van beide combineert.
Beslis welk telefoonnummer je primaire en welke de secundaire is. Tijdens het weekend schakel je dan eenvoudig je werk-sim tijdelijk uit. Ben je op zoek naar een voordelig tarief? Dan is het zeker de moeite waard om een sim-onlyabonnement te overwegen.
Wil je juist controle op wat je besteedt aan bellen en smsen? Overweeg dan prepaid: je weet precies wat je nog hebt aan beltegoed en vult dit aan wanneer dit nodig is.
Voordelen van twee verschillende mobiele netwerken
Met een dual-sim-telefoon profiteer je van de deals die de beste mobiele providers aanbieden. Je krijgt het beste van twee werelden en hierdoor kun je flink wat geld besparen. Door twee telefoonnummers van twee verschillende providers te hebben, zorg je er ook voor dat je nooit zonder dekking zit.
Bespaar geld in het buitenland met twee sim-kaarten
Als je vaak buiten Europa reist, moet je normaal gesproken een bedrag betalen voor roaming op je mobiele telefoon. Internet in het buitenland (buiten de EU) is niet goedkoop en meestal betaal je hiervoor meteen de hoofdprijs.
Met een dual-sim-smartphone omzeil je deze kosten door een lokale sim-kaart of nano-simkaart te gebruiken uit het land dat je bezoekt. Kies voor een refurbished smartphone en je bespaart nog meer geld.
Drie belangrijke zaken om op te letten bij je aankoop
1. Dual-standby vs. dual-active
De overgrote meerderheid van dual-sim-smartphones maakt gebruik van de dual-standby technologie. Dit wordt soms aangeduid met de volledige naam dual-sim dual-standby (of kortweg DSDS).
Op een dual-standby mobiele telefoon is het mogelijk om slechts één sim-kaart tegelijk te gebruiken om telefoongesprekken te voeren of te ontvangen. Als een van beide sim-kaarten wordt gebruikt voor een gesprek, wordt de andere sim-kaart uitgeschakeld voor de duur van het gesprek.
Als je een intensieve gebruiker bent die meerdere telefoongesprekken tegelijk wilt voeren, kies dan een model met dual-sim dual-active (DSDA) technologie. Deze telefoons zijn veel moeilijker te vinden en ook veel duurder, maar ze hebben twee zendontvangers zodat je zonder problemen met beide sim-kaarten tegelijk belt.
Het is ook mogelijk om het ene gesprek in de wachtrij te zetten, terwijl je het andere gesprek afhandelt. Je kunt zelfs de twee telefoongesprekken met elkaar verbinden tot één gesprek.
2. De beperkingen
Sommige nieuwere dual-sim-telefoons hebben dual-sim-4G-technologie, maar over het algemeen hebben de twee sim-kaartsleuven niet dezelfde functionaliteit. De snelste internetverbinding is meestal voor één van de twee sleuven bedoeld, wat een langzamere datatransmissie betekent op de tweede verbinding.
Het gelijktijdig gebruik van twee mobiele telefoonverbindingen verbruikt ook meer energie dan een enkele verbinding, een factor die de levensduur van de batterij beïnvloedt.
3. Ontwerp van de sim-kaartsleuf
In sommige telefoons doet de tweede sim-kaartsleuf ook dienst als microsleuf voor goede SD-kaarten. Bij dual-sim-telefoons is er meestal een sim-kaarthouder waar je een sim-kaart van elke provider plaatst (meestal zijn dit twee micro-sim-kaarten of twee nano-sim-kaarten). Wil je je SD-kaarten lezen of leegmaken, dan doe je eenvoudig via een docking station.
Nano-sim
Nano-sim is de kleinste soort sim-kaart op de markt, met een afmeting van 8,8 x 12,3 mm. Ze hebben bijna geen rand rond de chip, dus het is moeilijk voor te stellen dat sim-kaarten in de toekomst nog veel kleiner worden, tenzij de chip zelf wordt gekrompen.
In sommige gevallen is de sleuf voor de sim-kaart zo ontworpen dat de sleuf voor je tweede sim-kaart ook de sleuf voor je microSD-kaart is. Dit is jammer, want het betekent dat je moet kiezen tussen dual-sim-connectiviteit en extra microSD-opslagruimte.
Ga indien mogelijk voor een dual-sim-smartphone met aparte fysieke sleuven voor de tweede sim-kaart en de microSD-kaart.
4. Extra functies
Als je een dual-sim-smartphone kiest, let dan op extra functies die je het leven gemakkelijker maken. Huawei heeft bijvoorbeeld een functie genaamd App Twin, een nieuwe ZenUI-applicatie waarmee je één apparaat tegelijkertijd inlogt op twee verschillende accounts van hetzelfde sociale media- of gamingplatform.
Zo gebruik je bijvoorbeeld aparte WhatsApp-accounts voor je persoonlijke en zakelijke telefoonnummer.
Algemene functies
Er is tegenwoordig meer dan één smartphone verkrijgbaar op de markt. Mobiele telefoons zijn niet langer alleen bedoeld om te bellen of smsjes te ontvangen; je kunt de meeste aspecten van je dagelijks leven via je smartphone regelen.
Daarom kan het erg moeilijk zijn om te weten welke midrange-smartphone voor jou de juiste is. Hier zijn enkele zaken die je moet overwegen als je op zoek bent naar een nieuwe smartphone.
Besturingssysteem
- Android
Een goede Android-telefoon is een krachtige, high-tech smartphone die draait op het Android besturingssysteem, ontwikkeld door Google, en wordt gebruikt door een verscheidenheid van mobiele telefoonfabrikanten. Daarom heb je een uitgebreide keuze aan Android-telefoons op de markt, ook in de dual-sim-modellen.
Op zoek naar een budgetsmartphone? Dan en heb je nog steeds de keuze uit een ruim assortiment aan Android-modellen met duizenden apps.
- iOS
In tegenstelling tot Android is Apple's iOS een gesloten ecosysteem, wat betekent dat Apple zowel besturingssystemen als hardware fabriceert en dat geen enkel ander bedrijf een van beide gebruikt om te integreren met hun diensten.
De nieuwste iPhone-modellen van Apple hanteren een nieuwe benadering van dual-sim-smartphones, dankzij de e-simtechnologie.
In plaats van twee fysieke simsleuven hebben de nieuwste modellen een ingebouwde sim die je digitaal instelt bij een mobiele provider, vaak door je alleen maar aan te melden op de website van de provider of door telefonisch contact op te nemen.
Je zult nog steeds geen iPhone vinden die daadwerkelijk twee fysieke sim-kaarten ondersteunt tenzij je in China woont, maar Apple zet de trend voort om ondersteuning te bieden voor twee providers via de geïntegreerde e-sim.
- Tizen
Tizen is een open source besturingssysteem, dus ontwikkelaars staan vrij om het te gebruiken, erop voort te bouwen en er gebruiksmogelijkheden voor te ontwikkelen.
Een Samsung-telefoon bijvoorbeeld is gebouwd op het Linux-basisframework. Linux is zo flexibel dat het geschikt is voor smartphones, laptops, smartwatches en andere apparaten met schermen.
Samsung is vrijwel de enige die dit besturingssyteem consumentgericht gebruikt. Het merk heeft ook heel wat modellen die dual-sim bieden ter beschikking.
Ontwerp en functionaliteit
In de keuze van een nieuwe smartphone speelt persoonlijke smaak een belangrijke rol, zowel wat betreft de software als het uiterlijk. Sommige mensen geven de voorkeur aan een golvend ontwerp, terwijl anderen juist houden van een robuustere look, gekenmerkt door rechte lijnen en scherpe metalen randen.
Houd rekening met het feit dat design ook samenhangt met functionaliteit. Een metalen unibody is stijlvol en trendy, maar verhindert in sommige gevallen het gebruik van bepaalde functies, zoals een microSD-kaart of een koptelefoonaansluiting. Let dus op de aansluitingen die je nodig hebt!
Metalen unibody
Knoppen, poorten en luidsprekerroosters zijn afwezig in een unibody behuizing, maar het is wel beter voor de levensduur van de smartphone. Als je een telefoon met een metalen behuizing gebruikt, weet je hoe koud de achterkant van de telefoon blijft.
Metaal is een goede geleider van warmte in tegenstelling tot plastic, dus wanneer de processor van de telefoon opwarmt, verdeelt de metalen behuizing de warmte over de hele telefoon, zodat de overtollige warmte geen specifieke componenten beschadigt.
Grootte en type beeldscherm
Wie graag films kijkt op zijn smartphone, gek is op games of op zoek is naar een seniorentelefoon, gaat best voor smartphone met een scherm van tenminste 5,7 inch. Dat biedt je meer kijk- en speelcomfort. Voor wie zijn smartphone vooral gebruikt voor berichten, bellen en e-mails, is de beste kleine smartphone met een scherm van 4-5 inch meer dan voldoende.
De Full HD-resolutie (1920 x 1080 pixels) wordt gezien als de optimale resolutie voor je smartphone, aangezien het menselijk oog nauwelijks verschil waarneemt in de kwaliteit van het beeld of de tekst op het scherm bij nog hogere resoluties.
Wat de schermtechnologie betreft, zijn er twee hoofdtypen: lcd en oled. Het belangrijkste verschil tussen de twee ligt in de projectie van het licht. Lcd gebruikt leds als achtergrondverlichting, terwijl bij oled-schermen elke pixel afzonderlijk licht uitstraalt.
In theorie zijn lcd-schermen helderder en geven ze de inhoud beter weer in direct zonlicht, terwijl oled-schermen, en de nieuwe amoled- en super amoled-schermen, een scherper contrast en meer verzadigde kleuren bieden.
Amoled vs. super amoled
Amoled is een beeldschermtechnologie en staat voor active matrix organic light emitting diodes. Het is een type oled-scherm dat wordt gebruikt in smartphones.
Amoled en super amoled schermen gebruiken beide een pixelcorrector, aanraaksensorpaneel en glaslagen om de verschillende onderdelen van elkaar te scheiden. In het amoled-display worden alle instrumenten, zoals aanraaksensoren en pixels, gescheiden door lagen glas.
In het super amoled-scherm worden al deze instrumenten op één glasplaat geplaatst en vervolgens bedekt met een andere, zoals een sandwich. Hierdoor is het scherm veel dunner en is de smartphone ook dunner en lichter.
Op producten van Apple kom je Retina-schermen tegen. Retina is een marketingterm van Apple waarvoor geen concrete definitie bestaat: eenvoudig gezegd is een Retina-display elk scherm dat Apple zo wil noemen. Retina is vergelijkbaar met standaard lcd, liquid Retina is geoptimaliseerde lcd en super Retina is hoogwaardige oled.
Apple is van mening dat hun super retina-schermen de beste oled-schermen zijn die ooit in een smartphone zijn gebruikt en dat ze de beste kleurnauwkeurigheid bieden.
Super retina-schermen hebben een ongelooflijk contrast, een hoge helderheid en een standaard breed kleurengamma. Samen met het beste systeemkleurbeheer worden kleuren nauwkeurig gekalibreerd voor een optimale kijkervaring.
Op zichzelf staat Retina ook voor hogere pixeldichtheid, wat tot scherpere beelden leidt. De precieze resolutie is hierbij afhankelijk van het schermformaat.
Het is overigens een goed idee om een goede screenprotector te gebruiken, of je nu kleiner lcd-scherm hebt of een groot Retina-scherm. Als je je scherm beschermt, blijft deze vanzelfsprekend langer mooi en niet alleen dat, hij is ook beschermd tegen grotere beschadigingen zoals vallen.
Een smartphone zonder krassen behoudt zijn waarde en is daardoor gemakkelijker te verkopen als je toe bent aan een nieuwer model. Nog meer reden voor een screenprotector.
Camerakwaliteit
Smartphonefabrikanten besteden steeds meer aandacht aan camerakwaliteit en -functies. Het aantal megapixels, hybride autofocus, optische beeldstabilisatie, handmatige modi, speciale effecten en speciale selfie-functies: de beste cameratelefoons lijken steeds meer op digitale camera's. Een selfiestick mag dan ook niet ontbreken!
De megapixels van de camera vertellen echter niet het hele verhaal. Het is daarom belangrijk om ook een idee te krijgen van het type geïntegreerde sensor en de lenskwaliteit.
Processor en RAM
De processor van een smartphone is het onderdeel dat al je handelingen omzet in visuele veranderingen op het scherm. Hij doet dit dankzij een aantal kernen (cores) en een bepaalde kloksnelheid. Een hoger aantal cores zorgt ervoor dat acties altijd op tijd worden verwerkt. Meer cores betekent een snellere en soepelere verwerking van handelingen.
Kloksnelheid
De kloksnelheid bepaalt hoeveel instructies de processor per seconde uitvoert. Een processor met een kloksnelheid van 1 Gigahertz (GHz) kan 1 miljard instructies per seconde verwerken. De algemene regel is dat hogere kloksnelheden zorgen voor snellere telefoons. Dit is vaak te zien bij duurdere smartphones.
RAM – oftewel werkgeheugen – is net zo belangrijk als de processor. Voldoende RAM op je smartphone optimaliseert de prestaties en de mogelijkheid om verschillende soorten software te ondersteunen.
Ga voor minstens 2 GB RAM, maar als je budget het toelaat is 4 GB of meer ideaal. 2 GB RAM vormt al snel een probleem als je meer wilt doen dan browsen of video's bekijken.
Interne opslag
Controleer bij je aankoop ook altijd de totale hoeveelheid interne opslag. Kijk indien mogelijk ook naar de hoeveelheid ruimte de voorgeïnstalleerde apps innemen. Hoewel je een microSD-kaart kunt gebruiken om de opslagcapaciteit van je smartphone uit te breiden, is een groter intern geheugen efficiënter.
Voordat je kiest voor een model met 128 GB of 256 GB interne opslagruimte, moet je wel bedenken hoeveel je daadwerkelijk gaat gebruiken. Gebruik je je smartphone om films, muziek, bestanden en zware apps op te slaan? Als het antwoord "nee" is, zit je waarschijnlijk al goed met 64 GB.
Het is al met al raadzaam om te kiezen voor tenminste 4 GB RAM en 64 GB intern geheugen.
Batterijlevensduur
De levensduur van de batterij is nog een belangrijk kenmerk om rekening mee te houden bij het kiezen van een nieuwe smartphone. Naast het aantal mAh (milliampère-uur, een eenheid die (elektrisch) vermogen in de tijd meet) van de batterij, zijn er nog een aantal factoren die een invloed hebben op de batterijlevensduur.
Houd er bijvoorbeeld rekening mee dat schermen met een hogere resolutie meer energie verbruiken, terwijl de nieuwste processoren de levensduur van de batterij optimaliseren.
In plaats van alleen naar de technische specificaties te kijken, lees je idealiter ook recensies om te weten hoe de smartphone presteert die je op het oog hebt. Op dit moment is een batterij van 4000 mAh de norm en een goede keuze.
De 5 beste dual-sim-smartphones onder elkaar
1. Samsung Galaxy A53 128GB Zwart zwart met
2. Samsung Galaxy A53 128GB Blauw
3. Samsung Galaxy A53 256GB Awesome zwart met
4. Apple iPhone SE (2022) zwart
5. Samsung Galaxy S20 FE 128GB blauw
Veelgestelde vragen over dual-sim-smartphones
Hoe werkt een dual-sim-telefoon?
Een dual-sim-telefoon is een telefoon met twee sim-kaarten. Elke kaart geeft je een telefoonnummer en een verbinding met het telefoonnetwerk. Je kunt zo twee nummers en twee identiteiten tegelijk op je smartphone opslaan en tussen beiden switchen wanneer je wilt.
De mogelijkheid om één telefoon voor zowel je werk als privé gebruiken is een grote troef van een dual-sim-smartphone.
Wat is een e-sim?
Een e-sim is een ingebouwde sim-kaart in een mobiel toestel die je verbindt met de provider die e-sim-diensten aanbiedt. De e-sim werkt op dezelfde manier als een traditionele sim-kaart, maar je hebt geen fysieke sim-kaart nodig om hem te gebruiken. Steeds meer smartphones, tablets en laptops zijn uitgerust met een e-sim-kaart.
Kan ik meerdere netwerken gebruiken op een dual-sim-telefoon?
Technisch gezien kun je twee verschillende netwerken gebruiken op dezelfde telefoon als je sim-kaarten van verschillende providers hebt. Sommige telefoons zijn echter gebonden aan een netwerkprovider. Let hier goed op bij de aankoop van een dual-sim-smartphone, want dit beperkt je keuze in providers aanzienlijk.
Welke dual-sim-smartphone moet ik kopen?
Dat is natuurlijk aan jou en je budget en waarvoor je de tweede sim-kaart gaat gebruiken. Wat ik wel voor je heb, is een handige tabel met – naar mijn inzicht – de belangrijkste specificaties van de beste dual-sim-smartphones. Zo kun jij de beste keus maken.
Opslagcapaciteit | Type scherm | Batterij capaciteit | Werkgeheugen (RAM) | Resolutie | Besturingssysteem | ||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | Samsung Galaxy A53 128GB Zwart zwart met | 128 GB | Amoled | 5000 mAh | 6GB | 1080 x 2400 pixels | Android 12 | Bekijk op Coolblue | Bekijk op Bol.com |
2 | Samsung Galaxy A53 128GB Blauw | 128 GB | Amoled | 5000 mAh | 6GB | 1080 x 2400 pixels | Android 12 | Bekijk op Coolblue | Bekijk op Bol.com |
3 | Samsung Galaxy A53 256GB Awesome zwart met | 256 GB | Amoled | 5000 mAh | 8GB | 1080 x 2400 pixels | Android 12 | Bekijk op Coolblue | Bekijk op Bol.com |
4 | Apple iPhone SE (2022) zwart | 64 GB | IPS-LCD | 5000 mAh | 8GB | 1080 x 2400 pixels | Android 12 | Bekijk op Bol.com | |
5 | Samsung Galaxy S20 FE 128GB blauw | 128 GB | Amoled | 4500 mAh | 6GB | 1080 x 2400 pixels | Android 11 | Bekijk op Bol.com | Bekijk op Coolblue |
Samsung Galaxy A53 128GB Zwart zwart met
Opslagcapaciteit: 128 GB
Type scherm: Amoled
Batterij capaciteit: 5000 mAh
Werkgeheugen (RAM): 6GB
Resolutie: 1080 x 2400 pixels
Besturingssysteem: Android 12
Samsung Galaxy A53 128GB Blauw
Opslagcapaciteit: 128 GB
Type scherm: Amoled
Batterij capaciteit: 5000 mAh
Werkgeheugen (RAM): 6GB
Resolutie: 1080 x 2400 pixels
Besturingssysteem: Android 12
Samsung Galaxy A53 256GB Awesome zwart met
Opslagcapaciteit: 256 GB
Type scherm: Amoled
Batterij capaciteit: 5000 mAh
Werkgeheugen (RAM): 8GB
Resolutie: 1080 x 2400 pixels
Besturingssysteem: Android 12
Apple iPhone SE (2022) zwart
Opslagcapaciteit: 64 GB
Type scherm: IPS-LCD
Batterij capaciteit: 5000 mAh
Werkgeheugen (RAM): 8GB
Resolutie: 1080 x 2400 pixels
Besturingssysteem: Android 12
Samsung Galaxy S20 FE 128GB blauw
Opslagcapaciteit: 128 GB
Type scherm: Amoled
Batterij capaciteit: 4500 mAh
Werkgeheugen (RAM): 6GB
Resolutie: 1080 x 2400 pixels
Besturingssysteem: Android 11
Conclusie
Dual-sim-smartphones zijn handig voor mensen die werk en privé in een toestel willen en voor mensen die vaak reizen. Het hebben van twee sim-kaarten geeft je in zo'n geval een fijne portie flexibiliteit.
Een dual-sim-smartphone beschikt tegenwoordig over dezelfde functies als een gewone smartphone, ziet er hetzelfde uit en voelt hetzelfde aan, zoals je kunt zien in onze top 5 hieronder. Welke dual-sim-telefoon overweeg jij? Laat het ons weten!