Krik je Capaciteit op met de Beste SD-kaart

Jasmijn Roekaerts

Geschreven door:

Meer opslagcapaciteit, zelfde formaat.

Krik je Capaciteit op met de Beste SD-kaart

De beste SD-kaart heeft niet alleen een grote capaciteit om talloze foto- en videobestanden op te slaan, ze is ook in staat om gegevens snel en effectief over te dragen.

SD-kaarten dienen als elektronische opslag voor je apparaten. Als je een camera, drone of ander mobiel apparaat hebt, is de kans groot dat je een geheugenkaart gebruikt – het interne geheugen (of, nauwkeuriger gezegd, de interne opslag) is immers lang niet altijd toereikend genoeg.

Om je wegwijs te maken in de wereld van de SD-kaarten, vind je hieronder een top 5 van de beste SD-kaarten momenteel op de markt, én een koopgids waarin je de belangrijkste informatie over deze kaartjes vindt. Ontdek het allemaal hieronder! 🔽

SanDisk Extreme Pro SDXC 64GB

SanDisk Extreme Pro SDXC 64GB
Versie: SDXC
Capaciteit: 64 GB
Snelheidsklasse: UHS-I | Class 10 | V30 | U3
Schrijfsnelheid: 90 MB/s
Leessnelheid: 170 MB/s
Bestand tegen hoge en lage temperaturen: Ja
Röntgenstraal bestendig: Ja
Schokbestendig: Ja
Waterbestendig: Ja
Bekijk op Bol.comPijltje

Kingston Canvas Select MicroSDHC Class 10 UHS-I

Kingston Canvas Select MicroSDHC Class 10 UHS-I
Versie: SDHC
Capaciteit: 128 GB
Snelheidsklasse: Class 10
Schrijfsnelheid: 10 MB/s
Leessnelheid: 80 MB/s
Bestand tegen hoge en lage temperaturen: Ja
Röntgenstraal bestendig: Ja
Schokbestendig: Nee
Waterbestendig: Nee
Bekijk op Bol.comPijltje

SanDisk SDHC Ultra 32GB 120MB/s

SanDisk SDHC Ultra 32GB 120MB/s
Versie: SDHC
Capaciteit: 32 GB
Snelheidsklasse: Class 10 | U1 | UHS-I
Schrijfsnelheid: 30 MB/s
Leessnelheid: 120 MB/s
Bestand tegen hoge en lage temperaturen: Ja
Röntgenstraal bestendig: Ja
Schokbestendig: Ja
Waterbestendig: Ja
Bekijk op Bol.comPijltjeBekijk op CoolbluePijltje

De beste SD-kaart koopgids: hoe maak je de beste koop?

Er is een enorm aanbod van SD-kaarten op de markt. Ze zien er misschien allemaal hetzelfde uit, maar dat zijn ze niet. Er zijn enorme verschillen in opslagcapaciteit en algemene prestaties.

Zo heb je voor een dual-sim-smartphone misschien een andere nodig dan voor de beste digitale fotolijst of de beste systeemcamera. Hieronder vind je de belangrijkste kenmerken om op te letten bij je aankoop! 🔽

Type SD-kaarten

SD-kaarten worden het meest gebruikt in smartphones en digitale camera's, maar ze passen ook in een spiegelreflexcamera en in een Nintendo switch. Niet alle kaarten zijn echter gelijk geschapen. Verschillende apparaten vereisen een ander type geheugenkaart.

Zoek dus eerst uit welk type kaart je apparaat nodig heeft. Dit is meestal te vinden in de gebruiksaanwijzing of op de website van de fabrikant. Hierop staat vermeld welk SD-type het apparaat vereist.

De SD-geheugenkaart is het basisformaat. De standaard SD-kaart heeft afmetingen van 32 x 24 x 2,1 mm en een opslagcapaciteit van maximaal 4 GB.

De SDHC-geheugenkaart (Secure Digital High Capacity) werd geïntroduceerd om te voldoen aan de groeiende vraag naar HD-video en beeldopnamen met hoge resolutie die nu in veel SD-apparaten worden gebruikt. SDHC-kaarten hebben dezelfde fysieke afmetingen en vorm als standaard SD-kaarten, maar met meer opslagcapaciteit.

Als de SD-kaart 4 GB of meer geheugen heeft, wordt hij geclassificeerd als SDHC. Momenteel staan de SDHC-specificaties geheugenkaarten toe met een capaciteit tussen 4 GB en 32 GB. Als je een SDHC-kaart koopt, controleer dan of het apparaat waarin je de kaart wilt gebruiken een SDHC-kaart accepteert.

Twee sd-kaarten op een houten tafel

SDXC-geheugenkaarten (Secure Digital eXtended Capacity) zijn een versie met een hogere capaciteit van de SDHC kaart. SDXC kaarten beginnen bij een capaciteit van 64 GB en kunnen uitgroeien tot een theoretische maximale capaciteit van 2 TB.

Capaciteit

Bij het selecteren van een SD-kaart, is de hoeveelheid opslag die ze bieden een belangrijk punt om op te letten. De formaten zijn de laatste jaren opmerkelijk toegenomen. Enkele jaren geleden was een grootte van 1 GB de standaard, maar tegenwoordig is 128 GB niet ongewoon!

Hoeveel opslagcapaciteit heb je nodig?

Een SD-kaart van 4 GB kan ongeveer 280 RAW-beelden en 1500 JPEGs van hoge kwaliteit bevatten. Een 128 GB-kaart kan een nachtmerrie zijn om te beheren, want je kunt er bijna 9000 RAW-foto's en 48.000 JPEGs van hoge kwaliteit op kwijt. Veel fotografen geven daarom de voorkeur aan kaarten met een kleinere capaciteit, omdat die gemakkelijker te labelen en beheren zijn.

RAW

Een RAW-bestand is een digitaal beeldbestand dat is opgeslagen op de geheugenkaart van je camera of smartphone. Het is minimaal bewerkt en meestal niet gecomprimeerd. RAW-bestanden worden zo genoemd ('rauw'), omdat ze nog niet verwerkt zijn en dus nog niet klaar zijn om te worden afgedrukt.

Voor niet-fotografen is meer SD-geheugen meestal een zegen, vooral als je apparaat weinig intern geheugen heeft. Veel tablets worden bijvoorbeeld geleverd met weinig intern geheugen. Een extra sleuf voor meer geheugen maakt hierbij echt een verschil.

Snelheid

De snelheid van de kaart is belangrijk in veel toepassingen, omdat het aangeeft hoe snel de gegevensoverdracht van het apparaat is. Dit is belangrijk bij het schrijven van gegevens met hoge snelheden, zoals in het geval van 4K-video.

Sommige van de nieuwste generatie professionele camera's zijn in staat tot oogverblindend snelle opnamesnelheden, maar deze indrukwekkende snelheid is nutteloos als je geheugenkaart de uitdaging niet aankan. Daarom zijn lees- en schrijfsnelheden zo belangrijk bij de keuze van een geheugenkaart.

Andersom geldt het ook: bij oudere camera's is een dure kaart met hoge snelheid vaak onnodig, omdat bij deze apparaten het verschil niet altijd merkbaar is.

Sd-kaartjes naast een fototoestel

SD-kaarten hebben vier snelheidsklassen: 10, 6, 4 en 2. Klasse 2-kaarten zijn het langzaamst en klasse 10-kaarten het snelst. Het klassennummer verwijst naar de minimale schrijfsnelheid in megabytes per seconde (MB/s). Klasse 2 is 2 MB/s, klasse 4 is 4 MB/s, klasse 6 is 6 MB/s en klasse 10 is 10 MB/s.

Op duurdere kaarten wordt de snelheidsklasse aangeduid met een U-symbool in plaats van een C-symbool. U1 ondersteunt een schrijfsnelheid van tenminste 10 MB/s (net als een Class 10), en U3-kaarten bieden een schrijfsnelheid van minstens 30 MB/s. Als je opnamen maakt in 4K, hebt je een U3 SD-kaart nodig.

UHS-snelheid verwijst naar de theoretische topsnelheid van de kaart, in plaats van de minimumsnelheid die door de kaartklasse wordt aangegeven. UHS-I-kaarten hebben een maximumsnelheid van 104 MB/s, terwijl UHS-II-kaarten een maximumsnelheid van 312 MB/s hebben.

De nieuwste snelheidsklasse voor video is ontwikkeld om hogere videoresoluties en opnamefuncties mogelijk te maken, zoals 360°-opnamen, VR-inhoud en video's in 4K- of 8K-resolutie. Deze klasse wordt aangeduid met het V-symbool en varieert van V6 tot V90.

V6 (videosnelheidsklasse 6) heeft een minimale schrijfsnelheid van 6 MB/s, terwijl V90 een snelheid van minimaal 90 MB/s haalt.

Welke snelheid heb je nodig?

Het is over het algemeen een goed idee om een SD-kaart met hoge snelheid te kopen, vooral als je in raw fotografeert of video's met hoge resolutie filmt, zoals een goede beveiligingscamera of IP-camera dat doen. In dat geval wil je een klasse 10 SD-kaart of hoger met een UHS-classificatie (ultra high speed). Voor 4K-video is een videosnelheidsklasse van V30 of hoger ideaal.

Controleer zeker of je camera de snelheden van de SD-kaart ondersteunt, anders profiteer je niet van de volledige capaciteit van de kaart!

Meerdere sd-kaarten in beeld

Bescherm je bestanden

Naast capaciteit en snelheid is gegevensbescherming een belangrijk punt. Veel kaarten zijn voorzien van error correction code (ECC), die de betrouwbaarheid verhoogt door overdrachtsfouten automatisch te detecteren en te herstellen.

Dit is een groot pluspunt in elke toepassing, maar vooral belangrijk in situaties waarin je snel moet werken en in zeer korte tijd resultaten moet leveren, zoals bij professionele sportevenementen of nieuwsverslaggeving.

SD-kaarten raak je door hun formaat ook gemakkelijker kwijt, dus koop een SD-kaarthouder om je kaarten in op te bergen. SD-kaarten hebben ook een uniek fysiek slot op de voorkant van de kaart dat voorkomt dat de inhoud per ongeluk wordt gewist.

Neem ook regelmatig back-ups van je bestanden door ze via een usb-hub over te zetten op bijvoorbeeld een goede usb-stick of een externe harde schijf. Als je een back-up hebt, is het niet het einde van de wereld als je je SD-kaart onverhoopt kwijtraakt of als hij plotsklaps niet meer werkt.

Duurzaamheid

De duurzaamheid van een kaart is ook een belangrijk punt van overweging. Er zijn eigenlijk twee soorten duurzaamheid voor een geheugenkaart: het vermogen om een groot aantal lees- en schrijfcycli te doorstaan, en het vermogen om omgevingsfactoren te overleven.

De meeste van de betere SD-kaarten op de markt laten standaard 10.000 of meer gebruikscycli toe, maar er is een grotere variatie in de andere vorm van duurzaamheid. Sommige kaarten kunnen tegen een stootje, terwijl andere zijn ontworpen om extreem koude of hete temperaturen te doorstaan die de meeste elektronica onbruikbaar zouden maken.

Fotograaf in sneeuwlandschap

Er zijn kaarten die water- en schokbestendig zijn, en zelfs kaarten die volledig waterdicht zijn. Bovendien zijn sommige modellen ontworpen om blootstelling aan röntgenstraling te overleven.

Als je een reisfotograaf bent die graag opnamen maakt met je actioncamera op extreme locaties zoals in de bergen, jungle of woestijn, dan zijn deze robuuste kaarten gemaakt voor jou.

Gelukkig hebben sommige van de echt robuuste SD-kaarten ook zeer respectabele lees- en schrijfsnelheden van 90 MB/s of meer, zodat je kunt profiteren van hun sterke bouwkwaliteit zonder dat je op andere prestatiegebieden hoeft in te leveren.

De 5 beste SD-kaarten onder elkaar

1. SanDisk Extreme Pro SDXC 64GB

1. SanDisk Extreme Pro SDXC 64GB
Versie: SDXC
Capaciteit: 64 GB
Snelheidsklasse: UHS-I | Class 10 | V30 | U3
Schrijfsnelheid: 90 MB/s
Leessnelheid: 170 MB/s
Bestand tegen hoge en lage temperaturen: Ja
Röntgenstraal bestendig: Ja
Schokbestendig: Ja
Waterbestendig: Ja

2. Kingston Canvas Select MicroSDHC Class 10 UHS-I

2. Kingston Canvas Select MicroSDHC Class 10 UHS-I
Versie: SDHC
Capaciteit: 128 GB
Snelheidsklasse: Class 10
Schrijfsnelheid: 10 MB/s
Leessnelheid: 80 MB/s
Bestand tegen hoge en lage temperaturen: Ja
Röntgenstraal bestendig: Ja
Schokbestendig: Nee
Waterbestendig: Nee

3. SanDisk SDHC Ultra 32GB 120MB/s

3. SanDisk SDHC Ultra 32GB 120MB/s
Versie: SDHC
Capaciteit: 32 GB
Snelheidsklasse: Class 10 | U1 | UHS-I
Schrijfsnelheid: 30 MB/s
Leessnelheid: 120 MB/s
Bestand tegen hoge en lage temperaturen: Ja
Röntgenstraal bestendig: Ja
Schokbestendig: Ja
Waterbestendig: Ja

4. SanDisk SDXC Extreme 64GB 150MB/s

4. SanDisk SDXC Extreme 64GB 150MB/s
Versie: SDXC
Capaciteit: 64 GB
Snelheidsklasse: UHS-I | V30 | Class 10 | U3
Schrijfsnelheid: 60 MB/s
Leessnelheid: 150 MB/s
Bestand tegen hoge en lage temperaturen: Ja
Röntgenstraal bestendig: Ja
Schokbestendig: Ja
Waterbestendig: Ja

5. SanDisk Extreme SDHC 32GB

5. SanDisk Extreme SDHC 32GB
Versie: SDHC
Capaciteit: 32 GB
Snelheidsklasse: UHS-I | U3 | Class 10 | V30
Schrijfsnelheid: 40 MB/s
Leessnelheid: 90 MB/s
Bestand tegen hoge en lage temperaturen: Ja
Röntgenstraal bestendig: Ja
Schokbestendig: Ja
Waterbestendig: Ja

Veelgestelde vragen over SD-kaarten

Wat is een SD-kaart formatteren?

Het formatteren van een SD-kaart wist elk bestand op de kaart, met inbegrip van interne bestanden die meestal verborgen zijn. Dit is de beste manier om je SD-kaart volledig te resetten of alles te wissen. Zorg ervoor dat je een back-up maakt van alle gegevens die je wilt behouden voordat je gaat formatteren!

Hoe verplaats je foto's naar een SD-kaart?

De eenvoudigste methode om bestanden te verplaatsen naar je SD-kaart is door via het menu Instellingen naar de Opslag te gaan van je apparaat. Zoek dan naar de optie Gegevens overbrengen naar SD-kaart.

Moet ik op de snelheden letten bij het kopen van een SD-kaart?

Lees- en schrijfsnelheden zijn belangrijke eigenschappen om te weten over een SD-kaart. Opnamen in 4K of raw-bestanden nemen meer geheugen in beslag, want ze zijn veel groter. Een snellere SD-kaart ondersteunt grotere bestanden en is sneller bij het verwerken ervan.

Sd-kaart in een fototoestel

Wat voor SD-kaart heb je nodig als je 4K-video wil opnemen?

Als je 4K-video opneemt, heb je een klasse U3-kaart nodig. U3-kaarten bieden een schrijfsnelheid van ten minste 30 MB/s. 1080p-fotografen kunnen uit de voeten met kaarten van klasse U1.

Welke SD-kaart moet ik kopen?

Dat ligt er natuurlijk aan hoeveel opslag je nodig hebt en of je met zware bestanden werkt. Hieronder vind je alvast een handige tabel met de belangrijkste specificaties van de beste SD-kaarten. Zo kun jij de beste keus maken.

VersieCapaciteitSnelheidsklasseSchrijfsnelheidLeessnelheid
1SanDisk Extreme Pro SDXC 64GBSDXC64 GBUHS-I | Class 10 | V30 | U390 MB/s170 MB/s
2Kingston Canvas Select MicroSDHC Class 10 UHS-ISDHC128 GBClass 1010 MB/s80 MB/s
3SanDisk SDHC Ultra 32GB 120MB/sSDHC32 GBClass 10 | U1 | UHS-I30 MB/s120 MB/s
4SanDisk SDXC Extreme 64GB 150MB/sSDXC64 GBUHS-I | V30 | Class 10 | U360 MB/s150 MB/s
5SanDisk Extreme SDHC 32GBSDHC32 GBUHS-I | U3 | Class 10 | V3040 MB/s90 MB/s

SanDisk Extreme Pro SDXC 64GB

Versie: SDXC

Capaciteit: 64 GB

Snelheidsklasse: UHS-I | Class 10 | V30 | U3

Schrijfsnelheid: 90 MB/s

Leessnelheid: 170 MB/s

Kingston Canvas Select MicroSDHC Class 10 UHS-I

Versie: SDHC

Capaciteit: 128 GB

Snelheidsklasse: Class 10

Schrijfsnelheid: 10 MB/s

Leessnelheid: 80 MB/s

SanDisk SDHC Ultra 32GB 120MB/s

Versie: SDHC

Capaciteit: 32 GB

Snelheidsklasse: Class 10 | U1 | UHS-I

Schrijfsnelheid: 30 MB/s

Leessnelheid: 120 MB/s

SanDisk SDXC Extreme 64GB 150MB/s

Versie: SDXC

Capaciteit: 64 GB

Snelheidsklasse: UHS-I | V30 | Class 10 | U3

Schrijfsnelheid: 60 MB/s

Leessnelheid: 150 MB/s

SanDisk Extreme SDHC 32GB

Versie: SDHC

Capaciteit: 32 GB

Snelheidsklasse: UHS-I | U3 | Class 10 | V30

Schrijfsnelheid: 40 MB/s

Leessnelheid: 90 MB/s

Conclusie

Geheugenkaarten, zoals SD-kaarten, zijn alom vertegenwoordigd, want bijna elk mobiel apparaat dat je bezit heeft een vorm van ingebouwde opslag, van camera's tot tablets. Bijna elk apparaat heeft een sleuf voor het toevoegen van extern geheugen ofwel externe opslag, wat een zegen is voor velen van ons.

De opslagruimte op een SD-kaart varieert van een paar gigabytes geheugen tot tientallen gigabytes. Ga na hoeveel opslagruimte je echt nodig hebt en kies een SD-kaart met een hoge lees-en schijfsnelheid. Bekijk nog eens onze top 5 hieronder en laat ons zeker weten welk SD-kaartje jouw apparaat mag upgraden!

Was dit artikel behulpzaam?