Breid je Connectiviteit Uit metet de Beste Usb-hub
Hoe sneller, hoe beter.
Het gebruik van usb-hubs is de laatste jaren sterk toegenomen. Niet alleen is het aantal usb-apparaten toegenomen, maar veel apparaten reduceren het aantal usb-poorten om ruimte te besparen, zoals laptops. Zelfs bij een goede desktop is de beste usb-hub geen overbodige luxe.
Dit betekent dat het handig is om je aantal beschikbare usb-aansluitingen uit te breiden, vooral wanneer je allerlei apparaten wilt aansluiten, van toetsenborden en muizen tot externe usb-sticks, luidsprekers en nog veel meer usb-items.
Hieronder vind je een lijst van de 5 beste usb-hubs momenteel op de markt. Om de ideale hub voor jou te vinden, heb ik een kooplijst samengesteld. Hopelijk helpt deze je op weg! 😉
Rolio USB C Hub
Sounix USB 3.0 Hub
A-KONIC USB C HUB 8 in 1
De beste usb-hub koopgids: hoe maak je de beste koop?
Vergeleken met de complexiteit van het kopen van een nieuwe grafische kaart of het vervangen van je moederbord, is een usb-hub aankopen vrij eenvoudig, maar dat betekent niet dat je zomaar de eerste de beste moet kopen.
Er is een enorm verschil tussen de bouwkwaliteit, functies, snelheid en zelfs de veiligheid van verschillende modellen. Hieronder vertel ik je waar je naar moet kijken bij je aankoop, zodat de usb-hub aan je behoeften voldoet.
Wat is een usb-hub?
Een usb-hub gebruik je om de connectiviteit van een enkele usb-poort uit te breiden. Als zelfs de beste laptop voor jou bijvoorbeeld slechts een beperkte connectiviteit heeft, is een usb-hub super handig om je connectiviteit uit te breiden.
Veel usb-hubs bieden niet alleen usb-connectiviteit, maar ook aansluitingen voor HDMI, ethernet, VGA, SD, enzovoorts. Op deze manier maakt de usb-hub het mogelijk je computer of laptop te verbinden met een groot aantal andere interfaces, naast usb, waardoor je een enorme verscheidenheid aan connectiviteit bereikt. 💪
Om zeker te zijn dat de juiste usb-standaarden en -snelheden aanwezig zijn op jouw usb-hub, ga ik hieronder dieper op in.
Wat is usb?
Usb staat voor universal serial bus, en het is het standaard verbindingstype voor computers en de meeste technische apparaten sinds 1998, toen Apple besloot het te gebruiken in zijn revolutionaire originele iMac.
Zoals met de meeste technische standaarden, is usb sindsdien steeds sneller geworden met nieuwe versies die om de paar jaar uitkomen en een sprong voorwaarts maken in snelheid en functionaliteit.
Ondanks het feit dat usb universeel is, zijn er veel verschillende soorten, hoewel sommige standaarden geleidelijk worden afgeschaft op usb-apparaten.
Usb-types
- Usb-a, b en micro-usb
Usb-a is het eerste originele ontwerp voor een usb-poort die een platte en rechthoekige vorm heeft. Je gebruikt hem om andere usb-apparaten aan te sluiten en te bedienen, zoals het opslaan van gegevens op externe opslagapparaten en het gebruik van een muis en toetsenbord.
Usb-b zie je vaak aan het andere uiteinde van een standaard usb-a-kabel en sluit je meestal aan op verschillende randapparatuur (printers, telefoons, externe harde schijven, enzovoorts).
Micro-usb is het onhandige stekkertje dat men in oudere en goedkopere gadgets gebruikt, en dat er altijd verkeerd in lijkt te steken telkens als je het erin probeert te steken. Er zijn gelukkig al slimme micro-usb-kabels verkrijgbaar die de aansluiting omkeerbaar maken.
- Usb-c
Usb-c omzeilt de frustratie van eenrichtingsverkeer van vroegere usb-kabels door standaard omkeerbaar te zijn, zodat je de symmetrische langwerpige connector in beide richtingen gebruikt. Geniaal, toch?
Usb-c is kleiner dan usb-a, heeft een hoge gegevensoverdrachtsnelheid en kan tot 100 W vermogen aan. Het verzendt DisplayPort-signalen via dezelfde kabel en connector als usb-signalen, zodat je er externe beeldschermen op kunt aansluiten - als je computers dit ondersteunt.
De meeste moderne laptops, tablets en telefoons (met uitzondering van de iPhone, die Lightning gebruikt) zijn overgeschakeld op usb-c. Usb-c ondersteunt ook usb power pelivery (PD). Usb-PD levert tot 100 watt aan vermogen, wat genoeg voor het opladen van een laptop.
Usb-snelheden
De usb-types zijn vrij gemakkelijk te begrijpen, omdat ze er fysiek verschillend uitzien, maar ook de snelheid die ze bieden is van groot belang om te bekijken bij je aankoop. Hieronder vind je de verschillende snelheden die usb ondersteunt.
Megabits (Mb) en megabytes (MB)
Er zijn 8 megabits nodig om een megabyte (afgekort als MB) te maken. Dat wil zeggen: 1 megabit = 1/8 megabyte = 0.125 megabyte. Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen de twee wanneer je dingen berekent, zoals de snelheid van je internetverbinding en de grootte van een bestand of harde schijf.
Een snelle manier om megabits naar megabytes om te rekenen, is Google te gebruiken. Voer iets in als "1000 megabits naar megabytes" in de zoekbalk.
- Usb 1.1 (ook bekend als Full-Speed) haalt 12 megabits per seconde (12 Mb/s) halen. Dat is gelijk aan 1,5 megabytes per seconde (MB/s).
- Usb 2.0 (ook bekend als Hi-speed) overtreft de vorige standaard met snelheden van 480 Mb/s, oftewel 60 MB/s.
- Usb 3.0 (ook bekend als SuperSpeed) bracht het naar nieuwe hoogten met 5 gigabits per seconde (5 Gb/s), wat hetzelfde is als 625 MB/s of 5000 Mb/s.
Helaas ontaardde usb 3.0 in een wirwar van vele 3.x variaties. Versie 3.1 werd gruwelijk rommelig:
- Usb 3.1 heeft twee varianten: usb 3.1 Gen 1, dat hetzelfde is als usb 3.0 SuperSpeed, met 5 Gb/s; en usb 3.1 Gen 2, bijgenaamd SuperSpeed+ met 10 Gb/s. De 10 Gb/s versie was tegelijkertijd bekend als usb 3.1 Rev 2, usb 3.1 Gen 2, SuperSpeed usb 10 Gb/s, en SuperSpeed+. Verwarrend dus! 🤔
Om deze ingewikkelde warboel op te lossen, kwam usb 3.2. De usb 3.2-specificatie heeft alle voorgaande 3.x specificaties geabsorbeerd, en onderscheidt drie overdrachtssnelheden:
- Usb 3.2 Gen 1x1: SuperSpeed usb met 5 Gb/s
- Usb 3.2 Gen 2x1: SuperSpeed+ usb met 10 Gb/s
- Usb 3.2 Gen 2x2: SuperSpeed+ usb met 20 Gb/s (2.500 MB/s). De 2x2 betekent dat de bus twee lanes heeft in plaats van één – vandaar de verdubbelde snelheid.
Een usb-c-connector heeft vier paren pinnen, lanes genaamd, die gegevens verzenden en ontvangen. Usb 3.2 Gen 1 (5 Gb/s) en Usb 3.2 Gen2 (10 Gb/s) gebruiken één lane voor verzenden en één lane voor ontvangen. Usb 3.2 Gen 2x2 maakt gebruik van alle vier de lanes om de 20 Gb/s datasnelheid te bereiken.
Usb 4
Usb 4 is gebaseerd op de Thunderbolt 3 protocol specificatie die tot 40 Gb/s doorvoer ondersteunt. Het ziet er precies hetzelfde uit als usb-c, usb 3.2, en Thunderbolt 3 en 4.
Thunderbolt
Thunderbolt biedt PCI Express-gegevens voor harde schijven, SSD's en grafische kaarten, en DisplayPort-functionaliteit in één kabel. Thunderbolt 3 lijkt precies op usb-c, maar is met 40 Gb/s (40.000 Mb/s) veel sneller en bekwamer.
Thunderbolt 4 is nu in opkomst. Mac-gebruikers merken niet veel verschil straks tussen T3 en T4, omdat de functies of specificaties voor hen niet verbeteren met deze nieuwe versie. In de Windows-wereld daarentegen zijn er beperkte versies van T3, die met de nieuwe T4-certificering verdwijnen.
Usb 4 ondersteunt minimaal 20 Gb/s, een 4K-beeldscherm en 7,5 W stroomlevering, maar het kan tot 40 Gb/s, twee beeldschermen en 100 W aan. Er zijn ook hier varianten te vinden:
- Usb 4 Gen 2x2 heeft een snelheid van 20 Gb/s.
- Usb 4 Gen 3x2 haalt 40 Gb/s. Dit is de snelste usb tot nu toe en vereist, net als Thunderbolt 3, een kortere kabel van 0,8 m.
- Usb 4 is compatibel met Thunderbolt 3, en achterwaarts compatibel met usb 3.2 en zelfs usb 2.0. Het kan ten minste 15 W vermogen leveren voor accessoires, en ondersteunt twee 4K-beeldschermen of een enkel 8K-beeldscherm. Usb 4 wijst dynamisch en intelligent een snelheid toe aan video en data op basis van de werkelijke behoeften.
Factoren om op te letten bij je aankoop
Het aantal poorten
Het is goed om je op voorhand te bedenken hoeveel poorten je precies nodig hebt. Stel nu dat je een hekel hebt aan het touchpad en toetsenbord van je laptop, dan heb je minimum twee poorten nodig: één voor een muis en één voor een toetsenbord.
Maar misschien gebruik je ook soms een usb-stick om gegevens over te dragen? Zo ja, overweeg dan om meer dan twee poorten aan te schaffen. Op die manier hoef je je toetsenbord of muis niet los te koppelen om je usb-stick te gebruiken.
Wil je ook nog een scherm aansluiten? Dan moet je naar extra poorten – zoals een HDMI-poort of DisplayPort – kijken. Sommige modellen komen ook met ingebouwde SD-kaartlezers, en ethernetingangen. Is er geen ethernetingang, dan heb je een goede ethernet-adapter nodig.
Het is de moeite waard om te kijken naar usb-hubs die een paar poorten meer hebben dan wat je nodig hebt, want dat bespaart je in de toekomst connectiviteitsproblemen.
De stroomvoorziening van de hub
Bij de aanschaf van een hub, heb je de keuze tussen hubs die werken op de stroom van de oorspronkelijke poort of hubs die gebruik maken van een externe stroombron.
Denk na over wat je wilt aansluiten, voordat je een hub zonder externe stekker koopt. Elk van je apparaten onttrekt een bepaalde hoeveelheid stroom aan de usb-poort. Wanneer je een usb-poort omzet in een hub, wordt de totale vermogenslimiet van de computerpoort verdeeld over de poorten op de hub.
Dit betekent dat als je een hub overbelast die geen externe voeding heeft, sommige apparaten op de hub niet werken. Ga in de productomschrijving van de hub na hoeveel stroom deze levert; dit is een getal gevolgd door "mA". Dit ligt meestal rond de 500 mA voor een hub met eigen voeding.
Als je eenmaal de vermogenslimiet weet, tel dan het stroomverbruik van je randapparatuur. Soms staat dit op een sticker aan de onderzijde van het apparaat. Een muis is vaak 100 mA, en een toetsenbord rond de 400 mA, wat neerkomt op een totaal stroomverbruik van 500 mA.
Dit voldoet keurig aan de 500 mA-eis voor een hub met eigen voeding, maar als je ook nog een geheugenstick wilt toevoegen bijvoorbeeld, heb je meer nodig!
De usb-versie van de hubpoort
Kijk ook naar de versie van de poorten op de hub zelf. Sommige hubs gebruiken usb 2.0 om de kosten te drukken, maar dit leidt tot een tragere gegevensoverdracht voor usb 3.0-apparaten.
Als al je apparaten usb 2.0 gebruiken, is dit natuurlijk prima! Als je echter een aantal 3.0-apparaten hebt, is het de moeite waard om wat extra te betalen voor een hub die ook deze apparaten voedt.
Aandachtspunten bij het gebruik van een usb-hub
Usb-hubs zijn normaal gesproken plug-and-play en werken direct uit de doos. Ze zijn zo ontwikkeld dat je niets hoeft te doen vooraleer je de hub gebruikt. Hieronder vind je nog een paar nuttige tips om ervoor te zorgen dat je de beste prestaties van je usb-hub krijgt.
Let op het vermogen van je randapparatuur
Er zijn gevallen waarin het randapparaat niet werkt via de usb-hub, maar een directe verbinding nodig heeft, vanwege een hoger stroomverbruik. Controleer al je apparaten vooraleer je een usb-hub aankoopt en overweeg eventueel een usb-hub met eigen voeding.
Let op met hubs die warm worden
Met het niveau van functionaliteit dat in sommige van de meer gecompliceerde usb-hubs zit, zijn grote hoeveelheden verwerking vereist. Dit betekent dat de hubs stroom verbruiken en behoorlijk warm worden. Geef usb-hubs altijd genoeg ruimte, zodat ze voldoende kunnen ventileren en niet oververhitten.
Sluit de hub aan op een snelle usb-poort op de computer
Sommige computers hebben usb-a-poorten, wat usb 2 of usb 3 is. Zorg ervoor dat je de usb-hub aansluit op een high speed poort, zodat je de beste prestaties krijgt. Als je de hub aansluit op een usb 2.0-poort, dan beperkt dit de prestaties tot die van usb 2. Sluit je hem aan op een usb 3-poort, dan maakt dit de prestaties van usb 3 mogelijk.
Het is mogelijk usb-hubs aan elkaar te koppelen
Omdat sommige usb-hubs beperkte poorten hebben, kun je ze aan elkaar koppelen. Dat wilt zeggendat je de ene hub in de andere steekt. Wees je echter wel bewust van de stroombeperkingen, want het is mogelijk om een de beschikbare stroom te overbelasten.
De 5 beste usb-hubs onder elkaar
1. Rolio USB C Hub
2. Sounix USB 3.0 Hub
3. A-KONIC USB C HUB 8 in 1
4. A-KONIC USB C HUB 6 in 1
5. Trust Halyx Aluminium USB-C to 4 Port USB-A 3.2 Hub
Veelgestelde vragen over usb-hubs
❗ Waar moet je op letten bij het kopen van een usb-hub?
Een van de belangrijkste overwegingen bij een usb-hub is snelheid. Eén apparaat werkt misschien goed op een langzamere usb-standaard, maar als je meer apparaten tegelijk op je computer aansluit, concurreren ze allemaal om dezelfde bandbreedte. Een snellere hub is dus een goed idee.
Een ander punt waarmee je rekening moet houden, is het besturingssysteem van je computer. Hoewel je veel hubs zowel op een Mac- als op een Windows-systeem kunt gebruiken, zijn sommige modellen meer gespecialiseerd.
🔌 Waarom zou je kiezen voor een usb-hub met voeding?
Omdat een hub met eigen voeding op het lichtnet werkt, geeft hij elk aangesloten apparaat de maximale spanning die de hub toestaat. Je sluit er niet alleen meer apparaten op aan, maar de hub doet dit ook op vol vermogen, zonder dat de prestaties afnemen.
❓ Wat is het verschil tussen een usb-poort en een usb-hub?
Een usb-poort biedt een verbinding voor één apparaat via een usb-kabel. Een usb-hub daarentegen is een apparaat dat vele usb-aansluitingen biedt, wat betekent dat je van die ene poort, meerdere usb-poorten maakt.
Welke usb-hub moet ik kopen?
Dat is natuurlijk aan jou en je budget; iedereen is uniek. Wat ik wel voor je heb, is een handige tabel met – naar mijn inzicht – de belangrijkste specificaties van de beste usb-hubs. Zo kun jij de beste keus maken.
Aantal USB-poorten | Aantal HDMI-ingangen | Aantal Thunderbolt 3 USB-C poorten | Aantal Thunderbolt 4 USB-C poorten | Aantal USB 2.0 poorten | Aantal USB 3.0 poorten (USB 3.1 Gen 1 Type A) | Aantal USB 3.1 Type C Gen 1 poorten | Aantal USB 3.1 Type C Gen 2 poorten | Connector naar hoofdapparaat | ||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | Rolio USB C Hub | 7 poorten | 1 | 1 | 1 | 3 | 3 | 1 | 1 | USB-C | Bekijk op Bol.com | |
2 | Sounix USB 3.0 Hub | 4 poorten | Geen | 1 | 0 | 3 | 1 | 1 | Geen | USB 3.0 A | Bekijk op Bol.com | |
3 | A-KONIC USB C HUB 8 in 1 | 8 poorten | 1 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | USB-C | Bekijk op Bol.com | |
4 | A-KONIC USB C HUB 6 in 1 | 4 poorten | 1 | 1 | 1 | 2 | 2 | 2 | 2 | USB-C | Bekijk op Bol.com | |
5 | Trust Halyx Aluminium USB-C to 4 Port USB-A 3.2 Hub | 4 poorten | Geen | Geen | 4 | Geen | 4 | Geen | Geen | USB-C | Bekijk op Bol.com | Bekijk op Coolblue |
Rolio USB C Hub
Aantal USB-poorten: 7 poorten
Aantal HDMI-ingangen: 1
Aantal Thunderbolt 3 USB-C poorten: 1
Aantal Thunderbolt 4 USB-C poorten: 1
Aantal USB 2.0 poorten: 3
Aantal USB 3.0 poorten (USB 3.1 Gen 1 Type A): 3
Aantal USB 3.1 Type C Gen 1 poorten: 1
Aantal USB 3.1 Type C Gen 2 poorten: 1
Connector naar hoofdapparaat: USB-C
Sounix USB 3.0 Hub
Aantal USB-poorten: 4 poorten
Aantal HDMI-ingangen: Geen
Aantal Thunderbolt 3 USB-C poorten: 1
Aantal Thunderbolt 4 USB-C poorten: 0
Aantal USB 2.0 poorten: 3
Aantal USB 3.0 poorten (USB 3.1 Gen 1 Type A): 1
Aantal USB 3.1 Type C Gen 1 poorten: 1
Aantal USB 3.1 Type C Gen 2 poorten: Geen
Connector naar hoofdapparaat: USB 3.0 A
A-KONIC USB C HUB 8 in 1
Aantal USB-poorten: 8 poorten
Aantal HDMI-ingangen: 1
Aantal Thunderbolt 3 USB-C poorten: 2
Aantal Thunderbolt 4 USB-C poorten: 2
Aantal USB 2.0 poorten: 2
Aantal USB 3.0 poorten (USB 3.1 Gen 1 Type A): 2
Aantal USB 3.1 Type C Gen 1 poorten: 2
Aantal USB 3.1 Type C Gen 2 poorten: 2
Connector naar hoofdapparaat: USB-C
A-KONIC USB C HUB 6 in 1
Aantal USB-poorten: 4 poorten
Aantal HDMI-ingangen: 1
Aantal Thunderbolt 3 USB-C poorten: 1
Aantal Thunderbolt 4 USB-C poorten: 1
Aantal USB 2.0 poorten: 2
Aantal USB 3.0 poorten (USB 3.1 Gen 1 Type A): 2
Aantal USB 3.1 Type C Gen 1 poorten: 2
Aantal USB 3.1 Type C Gen 2 poorten: 2
Connector naar hoofdapparaat: USB-C
Trust Halyx Aluminium USB-C to 4 Port USB-A 3.2 Hub
Aantal USB-poorten: 4 poorten
Aantal HDMI-ingangen: Geen
Aantal Thunderbolt 3 USB-C poorten: Geen
Aantal Thunderbolt 4 USB-C poorten: 4
Aantal USB 2.0 poorten: Geen
Aantal USB 3.0 poorten (USB 3.1 Gen 1 Type A): 4
Aantal USB 3.1 Type C Gen 1 poorten: Geen
Aantal USB 3.1 Type C Gen 2 poorten: Geen
Connector naar hoofdapparaat: USB-C
Conclusie
Een usb-hub is een apparaat dat een enkele usb-poort uitbreidt tot meerdere, zodat er meer poorten beschikbaar zijn om apparaten aan te sluiten. Veel van de nieuwste usb-hubs zijn voorzien van extra usb-aansluitingen en andere type aansluitingen, zoals ethernet, HDMI, SD-kaart, enzovoorts. Al met al een handig all-in-one object!
Lijkt zo een usb-hub echt iets voor jou? Dan ben ik alvast benieuwd welk model jouw favoriet is uit onze top 5 hieronder! 👇