Het Beste Moederbord om je Kostbare Componenten in Onder te Brengen

Wayne Koers

Geschreven door:

De ruggengraat van je pc.

Het Beste Moederbord om je Kostbare Componenten in Onder te Brengen

Als je je eigen pc wilt bouwen, of je een oude pc wilt upgraden, zie dan het moederbord als de fundering van je apparaat. Het beste moederbord is een onmisbaar stuk van je pc-puzzel.

Het bepaalt veel van de andere componenten die je kunt kiezen, en tegelijkertijd bepalen sommige andere keuzes – zoals de processor of waterkoeling die je wilt gebruiken in je nieuwe pc – welk moederbord je kunt gebruiken.

Lees aandachtig de koopgids door om niets over het hoofd te zien bij je aankoop. Een overzicht van de 5 beste moederborden momenteel op de markt staat iets verderop ook voor je klaar! 👇

MSI MAG B550 TOMAHAWK

MSI MAG B550 TOMAHAWK
Max. intern geheugen: 128 GB
Aantal geheugensloten: 4
Type moederbord: Socket AM4
Form factor: ATX
HDMI: 1
Moederbord chipset: AMD B550
Bekijk op Bol.comPijltjeBekijk op CoolbluePijltje

MSI MPG B550 GAMING PLUS

MSI MPG B550 GAMING PLUS
Max. intern geheugen: 128 GB
Aantal geheugensloten: 4
Type moederbord: Socket AM4
Form factor: ATX
HDMI: 1
Moederbord chipset: AMD B550
Bekijk op Bol.comPijltjeBekijk op CoolbluePijltje

GIGABYTE B550 Aorus Elite V2

GIGABYTE B550 Aorus Elite V2
Max. intern geheugen: 128 GB
Aantal geheugensloten: 4
Type moederbord: Socket AM4
Form factor: ATX
HDMI: 1
Moederbord chipset: AMD B550
Bekijk op Bol.comPijltjeBekijk op CoolbluePijltje

Beste moederbord koopgids: hoe maak je de beste koop?

Het kiezen van het juiste moederbord is een van de belangrijkste taken wanneer je onderdelen bij elkaar zoekt voor een gloednieuwe pc of een pc die je gaat upgraden.

Als je zoekt naar het juiste moederbord voor jou, wil je er zeker van zijn dat het zowel vandaag als morgen aan je behoeften voldoet. Als je weet dat je je pc nooit verder wilt upgraden dan de oorspronkelijke configuratie, kies dan een moederbord dat precies biedt wat je nu nodig hebt om aan de slag te gaan.

Hopelijk helpt deze koopgids je alvast een heel eind op weg! 💡

Wat is een moederbord?

Een moederbord is een printplaat die een soort ruggengraat vormt, waardoor verschillende componenten met elkaar communiceren, en die verschillende connectoren biedt voor componenten zoals de processor, grafische kaart, geheugen en opslag.

De meeste computers die vandaag de dag worden gemaakt, met inbegrip van smartphones, tablets en desktop computers, maken gebruik van moederborden om alles samen te trekken. De enige soort die je zelf apart koopt, zijn modellen die speciaal gemaakt zijn voor een goede desktop.

Als je een moederbord van bovenaf bekijkt, zie je een verzameling schakelingen, transistors, condensators, gleuven, connectoren, koellichamen en meer, die allemaal samen signalen en stroom door de pc leiden en je in staat stellen alle vereiste componenten aan te sluiten.

Moederbord bovenaanzicht

Het is een ingewikkeld product, en veel van de technische details vallen buiten het bestek van deze koopgids, maar de belangrijkste details bij je aankoopbeslissing zet ik hieronder voor je op een rijtje.

Vormfactor

Moederborden zijn er in verschillende maten, wat betekent dat je enige flexibiliteit hebt in het bouwen van je pc om in je omgeving te passen. Als je veel ruimte hebt, wil je misschien een full-size torenkast gebruiken, terwijl als je een thuisbioscoop-pc bouwt die bedoeld is om onder de tv in je huiskamer te staan, je waarschijnlijk een veel kleinere kast wilt.

Daarom zijn moederborden er in verschillende maten, of vormfactoren, en deze standaarden bepalen niet alleen de grootte van het moederbord, maar ook hoeveel van de verschillende componenten ze ondersteunen.

Over het algemeen geldt: hoe groter het moederbord, hoe meer componenten het ondersteunt. Niet alle pc-behuizingen ondersteunen alle vormfactoren, dus zorg ervoor dat je moederbord en behuizing bij elkaar passen. De meeste gaanbare moederborden zijn er in drie maten:

 • ATX is de standaard en biedt de meeste ruimte voor slots.
 • Micro-ATX is 2,4 inch (6 cm) korter, wat minder ruimte betekent voor uitbreidingssleuven.
 • Mini-ITX levert een kleine pc op in een kleine kast, maar je hebt meestal slechts ruimte voor één add-in kaart (zoals een grafische kaart), en minder aansluitingen voor opslag en RAM-geheugen.

Processors

Een belangrijke beslissing die je moet nemen is welke processor je gaat gebruiken als het brein van je pc. Op de huidige markt moet je kiezen tussen twee bedrijven: Intel en AMD.

Beide fabrikanten bieden processors variërend van instapmodellen die goed genoeg zijn voor surfen op het web, productiviteit en low-end gaming, tot ultrakrachtige beesten die videobewerkingsprojecten aankunnen en de meest veeleisende games draaien met hoge frames per seconde (FPS).

FPS

Een hoge FPS is belangrijk tijdens het gamen en om het spel dat je speelt goed te volgen. Met een laag aantal frames per seconde, heb je minder tijd om te reageren op veranderingen in het spel. Het spel doet er langer over om je te laten weten dat er iets gebeurt, zoals een schot, omdat het langer duurt voordat de frames worden weergegeven.

Beide bedrijven zijn voortdurend bezig productverbeteringen. Intel heeft zijn elfde generatie processors uitgebracht en AMD heeft inmiddels al de derde generatie Ryzen-processors met ZEN-architectuur geïntroduceerd.

Welke voor jou de juiste is, hangt af van je behoeften. Als je je het meest zorgen maakt over apps die meerdere processorkernen (cores) en threads (virtuele cores) nodig hebben, ga je best voor AMD's Ryzen-processors. Als je vooral wakker ligt van games die baat hebben bij de snelste single-core prestaties, overweeg dan Intels Core-processors.

Nu moet ik wel zeggen dat de verschillen tussen de twee merken bij beide soorten prestaties inmiddels minimaal zijn. Waar Intel en AMD voorheen ieder uitblonken op hun eigen gebied, valt dit nu ontzettend mee.

Cores

Processorkernen of cores zijn afzonderlijke verwerkingseenheden binnen de processor. De processorkern ontvangt instructies van een enkele rekentaak en werkt met de kloksnelheid om deze informatie snel te verwerken en tijdelijk op te slaan in het random access memory (RAM).

Met meervoudige cores voeren pc's met meer gemak meerdere processen tegelijk uit, waardoor je prestaties verbeteren bij multitasking of bij gebruik van zwaardere programma's.

Processor socket

Als je eenmaal hebt besloten welke processor het beste is voor jou, moet je een moederbord kiezen met de juiste socket. Een processor socket is het mechanisme waarmee je een processor stevig aan een moederbord bevestigt.

Als je bijvoorbeeld een Intel Core-processor van de tiende of elfde generatie koopt, heb je een moederbord nodig met een LGA 1200-socket. Voor oudere processoren van de negende generatie zijn moederborden met een LGA 1151-socket nodig.

AMD maakt dit proces iets minder verwarrend omdat het bedrijf dezelfde AM4-socket gebruikt voor al zijn mainstream chips, van simpele Athlons tot de beestachtige 16-core Ryzen 9, hoewel je tegen complicaties kunt aanlopen bij het installeren van nieuwere processors op moederborden van voorgaande generaties.

Voor de echte high-end processoren hebben zowel Intel als AMD verschillende sockets om tegemoet te komen aan de grotere omvang en het stroomverbruik van hun Core X- en Threadripper-processoren.

AMD Ryzen 7 3700X

Chipset

De chipset bepaalt hoeveel high-speed componenten of usb-apparaten het moederbord ondersteunt. Chipsets bestaan meestal uit één tot vier chips en bevatten controllers voor veelgebruikte randapparatuur, zoals het toetsenbord, de muis of de monitor.

Als je een processor koopt, moet je er rekening mee houden dat je processor alleen werkt op moederborden met een specifieke chipset (en processor socket). Als je bijvoorbeeld kiest voor de beste Intel- of AMD-chips (Core X of Threadripper), heb je slechts één keuze, namelijk X299 voor Intel of X399 voor AMD.

Als mainstreamgebruiker die slechts een enkele grafische kaart en een paar schijven wil installeren, krijg je vaak de functies die je zoekt door te kiezen voor een chipset lager dan Intels Z590 of X570 voor AMD.

Overklokken

Overklokken stelt je in staat je processor op een hogere kloksnelheid te laten draaien dan oorspronkelijk de bedoeling was. Hierdoor voer je je intensieve taken sneller en soepeler uit, zoals het bewerken van video's of gamen. Het zorgt ervoor dat je computer sneller aanvoelt.

Kloksnelheid

De kloksnelheid meet het aantal cycli dat je processor per seconde uitvoert, gemeten in GHz (gigahertz). Een kloksnelheid van 3,5 tot 4,0 GHz beschouwt men als een goede kloksnelheid voor gaming, maar het is belangrijker om goede single thread-prestaties te hebben. Dit betekent dat je processor goed werk levert bij het begrijpen en uitvoeren van afzonderlijke taken.

Threads zijn de virtuele componenten of codes, die de fysieke kern van een processor in virtuele meervoudige kernen verdeelt. Een enkele processorkern kan tot twee threads per kern hebben. Als een processor bijvoorbeeld 2 cores heeft (dual core), heeft hij 4 threads.

Om te overklokken moet je aan de Intel-kant kiezen voor een Z490-chipset en een processor met een "K" in de modelnaam (zoals de Core i7-8700K).

Het lijkt erop dat kleinere Intel 500-serie borden ook overklokken mogelijk zullen maken, hoewel je dan nog steeds een ontgrendelde "K"-processor nodig hebt. Aan de AMD kant is het een stuk eenvoudiger, met bijna alle huidige generatie Ryzen-chips die overklokken ondersteunen.

Om je processor hogere kloksnelheden te laten halen dan waarvoor hij uit de doos komt, investeer je best ook in een goed CPU-koelsysteem. Overklokken genereert meer hitte. Als je hier niet een passende koeler bij gebruikt, slijt de processor veel sneller.

Man bouwt aan zijn eigen pc

RAM

RAM staat voor random access memory, en het wordt gebruikt voor tijdelijke opslag door de processor en videokaart. Het RAM-geheugen wordt voortdurend overschreven en ververst en is veel sneller dan een opslagapparaat voor de lange termijn.

RAM is een kritische component als het gaat om snelheid. Afhankelijk van het soort toepassingen dat je wilt draaien, moet je de hoeveelheid RAM kiezen die je processor aankan. Hoewel de processor het echte brein van de operatie is, moet je het RAM-geheugen zien als de voedselvoorraad van het brein.

Zonder voldoende voedsel, functioneert het brein niet optimaal. De processor is slechts zo goed als het RAM-geheugen waarop hij kan werken.

DDR4 is de populairste serie RAM-geheugen die tegenwoordig op de markt is, maar je moet er wel voor zorgen dat het moederbord dat je koopt dit ondersteunt. Als je weet welk type geheugen het moederbord ondersteunt, kun je het juiste type RAM kiezen.

DDR

DDR4 biedt betere prestaties, betere capaciteit, betere bouwkwaliteit, betere warmteafvoer, en overtreft DDR3 ook op elk ander gebied. DDR4 draait op een hogere frequentie, zodat het taken sneller verwerkt. DDR3 is over het algemeen geklokt tussen 1.333 MHz en 2.400 MHz, terwijl DDR4 varieert van 2.400 MHz tot 3.200 MHz.

Ook de vormfactor is hier van belang. Door de beperkte afmetingen van Micro- en Mini-ATX kaarten, heb je misschien maar een paar slots voor je RAM. Het aantal slots beperkt natuurlijk de hoeveelheid RAM die je kunt installeren.

De meeste mainstream kaarten hebben tegenwoordig vier RAM-sleuven, hoewel compacte Mini-ITX-modellen er vaak maar twee hebben, en high-end, high-performance-moederborden er vaak acht hebben.

Voor mainstream taken en games is 16 GB voldoende en 32 GB ruim voldoende. Zelfs met slechts twee slots installeer je maar liefst 64 GB RAM. Meer RAM is vooral belangrijk wanneer je je systeem gebruikt voor veeleistende activiteiten zoals gaming en videobewerking.

PCI-slots

Een PCI-slot is een aansluiting of poort die zich op het moederbord bevindt. Ze zijn al jaren het standaardtype van uitbreidingssleuven, waarop je uitbreidingskaarten aansluit. Afhankelijk van hoe je je computer wilt gebruiken, moet je nagaan of je moederbord over de nodige slots beschikt om aan je eisen te voldoen.

Als je een gamer bent, wil je minstens één full speed PCI express x16-sleuf. Als je meerdere kaarten wilt aansluiten, heb je meerdere slots nodig. Moederborden bieden ook standaard PCI-slots en kleinere PCI express slots voor andere kaarten, zoals geluidskaarten, wifi-adapters en andere connectiviteitsuitbreidingen.

Als je alleen van plan bent de beste videokaart, een paar SATA/M.2 schijven en misschien een geluidskaart te installeren, kom je met de meeste ATX of Micro-ATX kaarten, die ten minste één x16 slot en één of twee x1 slots hebben, goed uit de voeten.

Hoeveel fysieke slots je ook hebt, er is een beperkt aantal HSIO-lanes (high-speed input/output) en PCIe-lanes die al je componenten moeten delen. Veel mainstream moederborden compenseren bandbreedtebeperkingen door sommige verbindingen uit te schakelen wanneer je hardware in specifieke slots installeert.

Het toevoegen van een PCIe M.2 schijf bijvoorbeeld, schakelt sommige SATA-poorten uit, of het installeren van een kaart in een derde PCIe-slot kan een tweede (of derde) M.2 slot uitschakelen, enzovoorts. Deze problemen variëren sterk per moederbordmodel, dus raadpleeg online handleidingen voordat je tot aanschaf overgaat.

Als je van plan bent om veel schijven en kaarten in je pc te stoppen, is het de moeite waard om een van de high-end HEDT-chipset te overwegen, omdat deze meer PCIe-lanes hebben om mee te werken.

HEDT

HEDT, of high end desktop, is een acroniem dat oorspronkelijk door Intel werd bedacht om te verwijzen naar hun high-end desktop pc-chipsets voor consumenten, ontworpen voor enthousiastelingen, gamers en content creators. Tegenwoordig verwijzen zowel Intel als AMD naar hun high-end desktop pc-chipsets als HEDT.

Alle Threadripper-processors van AMD hebben 64 lanes (60 van de processor, 4 van de chipset), terwijl Intels concurrerende Core X-processor tot 44 lanes biedt, afhankelijk van de processor, en tot 24 meer van de chipset.

Dus als je van plan bent om meerdere videokaarten of andere bandbreedteverslindende hardware in je systeem te stoppen, dan zijn deze processors uit het hogere segment zeker de juiste keuze.

Audio

Tenzij je een serieuze audiofiel bent of kiest voor een basic moederbord terwijl je nog steeds een voortreffelijk geluid verwacht, is on-board audio tegenwoordig prima.

Moederbord-audiokwaliteit wordt hoofdzakelijk bepaald door de audio-codec (oftewel de audioverwerkingschip) die een bepaald moederbord gebruikt. Als je een liefhebber bent van geluidskwaliteit, zoek dan voor je aankoop op welke codec het moederbord gebruikt en kijk of het een mid-range of high-end model is.

Als alternatief kun je ook kiezen voor een speciale geluidskaart of pc-speakers waarbij de DAC (digitaal-naar-analoog omzetter) hardware niet op de pc is aangesloten, zoals de Audioengine A2+.

Poorten

Het is altijd belangrijk om de poorten op een moederbord te controleren om er zeker van te zijn dat het de externe aansluitingsmogelijkheden heeft die je zoekt. Controleer ook of er usb-headers op het moederbord zitten.

Hiermee voeg je naar wens meer poorten toe via een aansluiting op het voorpaneel van je pc-behuizing, of via goedkope uitbreidingsslotbeugels aan de achterkant. Hieronder zie je een lijst van veelvoorkomende poorten:

 • Usb-3.0/3.1 Gen 1: Je kunt er nooit te veel van hebben, want ze werken met de meeste randapparatuur.
 • Usb-2: Langzamer dan usb-3.0/3.1, maar meer dan voldoende voor toetsenborden, muizen en vele andere apparaten.
 • Usb-3.1/3.2 Gen 2: Nog niet veel randapparatuur maakt gebruik van deze standaard, maar het levert 10 Gb/s aan bandbreedte, wat het dubbele is van wat je krijgt met usb-3.0/3.1 Gen 1.
 • Usb-c: Deze poorten zijn compatibel met usb-3.1 Gen 1 of usb-3.1 Gen 2 en zijn ontworpen voor nieuwere apparaten, zoals telefoons. Hoewel je vandaag misschien niet veel usb-3.1 Gen 2 of type-c poorten nodig hebt, zijn het goede manieren om je pc klaar te maken voor de toekomst!
 • HDMI/DisplayPort-videouitgang: Je hebt deze alleen nodig als je van plan bent geïntegreerde grafische kaarten te gebruiken. Dedicated videokaarten hebben hun eigen poorten.

Dedicated videokaart

Een dedicated videokaart staat volledig los van je processor. Ze hebben ook een eigen geheugen in de vorm van VRAM (video-RAM, of video random access memory), waarmee de videokaart snel toegang heeft tot relevante gegevens. Deze heeft zijn eigen uitgangen.

Een integrated videokaart maakt deel uit van je processor. In dit geval gebruik je wél de uitgang(en) van je moederbord om je scherm aan te sluiten, en is HDMI of DisplayPort wel zo handig.

 • Audiopoorten: Belangrijk als je van plan bent analoge luidsprekers of koptelefoons aan te sluiten.
 • PS/2-poorten: Geven je compatibiliteit met oude toetsenborden en muizen.
 • Thunderbolt: Dit is zelden ingebouwd in moederborden, maar sommige borden ondersteunen het via speciale add-on kaarten. Thunderbolt biedt de snelst mogelijke verbindingen, tot 40 Gb/s.
 • Ethernet: Ethernetaansluitingen zijn standaard op de moederborden van vandaag en sommige hebben er soms meer dan één beschikbaar. Een enkele Gigabit Ethernet-poort heeft voldoende bandbreedte voor internetverkeer. Voor degenen die zware bekabelde netwerkbehoeften hebben, is een moederbord met 2,5 of 10 Gb Ethernet aan te bevelen. Een goede netwerkkaart is belangrijk voor een stabiele verbinding!
 • Zorg er voor dat je altijd de juiste voeding voor je pc gebruikt.

De 5 beste moederborden onder elkaar

1. MSI MAG B550 TOMAHAWK

1. MSI MAG B550 TOMAHAWK
Type intern geheugen: DDR4
Max. intern geheugen: 128 GB
Aantal geheugensloten: 4
Ethernet poorten: 1
Bluetoothversie: Bluetooth 5.1
Type moederbord: Socket AM4
Aantal Type A USB 3.2 Gen 2: 1
Aantal USB 2.0 poorten: 4
Aantal USB 3.0 poorten (USB 3.1 Gen 1 Type A): 3
DisplayPort: 1
Form factor: ATX
HDMI: 1
Moederbord chipset: AMD B550

2. MSI MPG B550 GAMING PLUS

2. MSI MPG B550 GAMING PLUS
Type intern geheugen: DDR4
Max. intern geheugen: 128 GB
Aantal geheugensloten: 4
Ethernet poorten: 1
Bluetoothversie: Geen Bluetooth
Type moederbord: Socket AM4
Aantal Type A USB 3.2 Gen 2: 1
Aantal USB 2.0 poorten: 4
Aantal USB 3.0 poorten (USB 3.1 Gen 1 Type A): 3
DisplayPort: 1
Form factor: ATX
HDMI: 1
Moederbord chipset: AMD B550

3. GIGABYTE B550 Aorus Elite V2

3. GIGABYTE B550 Aorus Elite V2
Type intern geheugen: DDR4
Max. intern geheugen: 128 GB
Aantal geheugensloten: 4
Ethernet poorten: 1
Bluetoothversie: Geen Bluetooth
Type moederbord: Socket AM4
Aantal Type A USB 3.2 Gen 2: 2
Aantal USB 2.0 poorten: 2
Aantal USB 3.0 poorten (USB 3.1 Gen 1 Type A): 0
DisplayPort: 1
Form factor: ATX
HDMI: 1
Moederbord chipset: AMD B550

4. GIGABYTE moederbord B450 Aorus Elite

4. GIGABYTE moederbord B450 Aorus Elite
Type intern geheugen: DDR4
Max. intern geheugen: 64 GB
Aantal geheugensloten: 4
Ethernet poorten: 1
Bluetoothversie: Geen Bluetooth
Type moederbord: Socket AM4
Aantal USB 2.0 poorten: 4
Aantal USB 3.0 poorten (USB 3.1 Gen 1 Type A): 2
DisplayPort: 0
Form factor: ATX
HDMI: 1
Moederbord chipset: AMD B450

5. Asrock B365M PRO4-F Intel B365 LGA 1151 (Socket H4) micro ATX

5. Asrock B365M PRO4-F Intel B365 LGA 1151 (Socket H4) micro ATX
Type intern geheugen: DDR4
Max. intern geheugen: 64 GB
Aantal geheugensloten: 4
Ethernet poorten: 1
Bluetoothversie: Geen Bluetooth
Type moederbord: Socket 1151
Aantal Type A USB 3.2 Gen 2: Geen
Aantal USB 2.0 poorten: 2
Aantal USB 3.0 poorten (USB 3.1 Gen 1 Type A): 4
DisplayPort: Geen
Form factor: ATX
HDMI: 1
Moederbord chipset: Intel B365

Veelgestelde vragen over moederborden

❓ Welke videokaart past er op mijn moederbord?

Voor een videokaart heb je een PCI express x16 slot nodig. Er zijn drie versies van dit slot, maar ze zijn backwards compatible, dus een moderne PCI Express 3.0 videokaart werkt in een moederbord met een PCI Express x16 2.0 slot.

Het goede nieuws is dat bijna alle moderne desktop moederborden ten minste één PCIe x16 slot hebben, en alle moderne videokaarten gebruiken de PCIe-interface.

❗ Waar moet je op letten bij het vervangen van een moederbord?

Voordat je een moederbord vervangt, is het belangrijk om eerst enkele zaken te verwijderen en los te koppelen. Verwijder de processor en processor-ventilator en de adapters en geheugenchips uit de uitbreidingssleuven. Maak ook de voedingsconnectoren los. Koppel dan alle externe apparaten los zoals je muis, toetsenbord en gaming-monitor.

Let vervolgens bij aankoop van een nieuw moederbord op of je oude hardware hier nog compatibel mee is – en dan met name je computerkast en processor.

✔️ Welke processor past er op mijn moederbord?

De belangrijkste factor die dit bepaalt is het type socket. Het type socket van je moederbord moet exact overeenkomen met dat van je processor, dus als je al een processor hebt, kies dan een compatibel moederbord.

Let er wel op dat je bij hetzelfde merk onderdelen moet kopen. Intel-processoren zijn bijvoorbeeld ontworpen voor Intel-moederborden, dus verwacht niet dat je AMD-processor een Intel-compatibel type socket heeft.

RYZEN AMD processor

Welk moederbord moet ik kopen?

Dat is natuurlijk aan jou en je budget; iedereen is uniek. Wat ik wel voor je heb, is een handige tabel met – naar mijn inzicht – de belangrijkste specificaties van de beste moederborden. Zo kun jij de beste keus maken.

Type intern geheugenMax. intern geheugenAantal geheugenslotenType moederbordForm factorMoederbord chipset
1MSI MAG B550 TOMAHAWKDDR4128 GB4Socket AM4ATXAMD B550
2MSI MPG B550 GAMING PLUSDDR4128 GB4Socket AM4ATXAMD B550
3GIGABYTE B550 Aorus Elite V2DDR4128 GB4Socket AM4ATXAMD B550
4GIGABYTE moederbord B450 Aorus EliteDDR464 GB4Socket AM4ATXAMD B450
5Asrock B365M PRO4-F Intel B365 LGA 1151 (Socket H4) micro ATXDDR464 GB4Socket 1151ATXIntel B365

MSI MAG B550 TOMAHAWK

Type intern geheugen: DDR4

Max. intern geheugen: 128 GB

Aantal geheugensloten: 4

Type moederbord: Socket AM4

Form factor: ATX

Moederbord chipset: AMD B550

MSI MPG B550 GAMING PLUS

Type intern geheugen: DDR4

Max. intern geheugen: 128 GB

Aantal geheugensloten: 4

Type moederbord: Socket AM4

Form factor: ATX

Moederbord chipset: AMD B550

GIGABYTE B550 Aorus Elite V2

Type intern geheugen: DDR4

Max. intern geheugen: 128 GB

Aantal geheugensloten: 4

Type moederbord: Socket AM4

Form factor: ATX

Moederbord chipset: AMD B550

GIGABYTE moederbord B450 Aorus Elite

Type intern geheugen: DDR4

Max. intern geheugen: 64 GB

Aantal geheugensloten: 4

Type moederbord: Socket AM4

Form factor: ATX

Moederbord chipset: AMD B450

Asrock B365M PRO4-F Intel B365 LGA 1151 (Socket H4) micro ATX

Type intern geheugen: DDR4

Max. intern geheugen: 64 GB

Aantal geheugensloten: 4

Type moederbord: Socket 1151

Form factor: ATX

Moederbord chipset: Intel B365

Conclusie

Waarschijnlijk besef je na dit artikel eens zo hard hoe belangrijk een goed moederbord is en wat er allemaal bij komt kijken om de puzzel te laten kloppen.

Het behoort tot de meest essentiële onderdelen van je pc. Niet alleen is het moederbord verantwoordelijk voor de ondersteuning van je processor, maar het is ook de centrale hub waarop je alle andere componenten aansluit.

Welk moederbord mag straks het centrum zijn van jouw systeem? Laat het me weten, want ik ben heel benieuwd!

Was dit artikel behulpzaam?