Zonder de Beste Voeding voor je Pc Kom Je Nergens

Wayne Koers

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

8 min. leestijd

Zonder de Beste Voeding voor je Pc Kom Je Nergens

De beste voeding voor je pc is uiterst belangrijk voor de stabiliteit en betrouwbaarheid van je systeem op de lange termijn. Jammer genoeg krijgen voedingen voor een pc zo weinig aandacht krijgt in vergelijking met meer besproken componenten, zoals grafische kaarten en processors.

Het helpt ook niet dat de markt voor voedingen overspoeld wordt met producten van fabrikanten die ondermaatse componenten gebruiken. Het kiezen van een betrouwbare en efficiënte voeding is enkel mogelijk als je jezelf wapent met de juiste kennis. 💪 Lees snel verder om dat te doen!

Error: Product group not found.

De beste voeding voor je pc koopgids: hoe maak je de beste koop?

Er is niet één universele regel voor het kiezen van een voeding van hoge kwaliteit. Niettemin leveren verschillende indicatoren indirect bewijs voor de kwaliteit van een voeding, en enkele richtlijnen zijn over het algemeen nuttig. 👇

Wat is een voeding voor je pc?

De voedingseenheid is het stukje hardware dat de stroom uit het stopcontact omzet in bruikbare stroom voor de vele onderdelen in de computerkast.

Hij zet de wisselstroom uit het stopcontact om in een continue vorm van stroom, gelijkstroom genaamd, die de computeronderdelen nodig hebben. Hij regelt ook de oververhitting door de spanning te regelen, die automatisch of handmatig kan veranderen, afhankelijk van de stroomvoorziening.

De voeding is een cruciaal onderdeel, omdat zonder voeding de rest van de interne hardware niet functioneert. Het moederbord, de kast en de voeding moeten compatibel zijn om goed samen te werken. Ze zijn er in verschillende maten, form factors genoemd.

Man bouwt zijn eigen pc

Algemene tips bij het kopen van een pc-voeding

Koop altijd een voeding van een gerenommeerde fabrikant

Weten bij wie je een voeding voor je pc koopt, is enorm belangrijk. Vermijd goedkope, generieke voedingen, die vaak minder kwaliteitsvol zijn en zoek naar reviews over de voeding voordat je deze koopt. Ga op zoek naar gerenommeerde merken die degelijke garanties en ondersteuning bieden.

Ga niet voor het lichtste model

Grotere, zwaardere voedingen krijgen de voorkeur boven lichtgewicht modellen. Voedingen van hogere kwaliteit gebruiken bijna altijd grotere en betere condensatoren, smoorspoelen en andere interne componenten, en ze zijn uitgerust met grotere koellichamen voor een superieure warmteafvoer. Dit alles vertaalt zich in een hoger gewicht.

Grotere koelventilatoren, die over het algemeen meer lucht verplaatsen en minder lawaai maken dan kleinere ventilatoren, zijn een ander pluspunt. Over het algemeen is (helaas) een goede waterkoeling aansluiten op zo'n voedingsunit geen optie, dus sta hier zeker bij stil.

Zorg ervoor dat de voeding compatibel is met je systeem

Natuurlijk moet je ook de connectoren van de voeding voor je pc controleren om te zien of deze compatibel is met je systeem. De term 20+4-pins verwijst naar een connector die functioneert als 20-pins én als 24-pins. Bij een 6+2-pins connector, kun je twee van de pinnen in de connector aan- of uitklikken, afhankelijk van je behoeften.

De overgrote meerderheid van consumenten pc's gebruikt standaard ATX-voedingen. Kleinere voedingen en voedingen die speciaal zijn ontworpen voor bedrijfs- en servertoepassingen zijn ook verkrijgbaar; maar voor gewone desktopsystemen zijn ATX-voedingen prima.

Let op 3 cruciale kenmerken bij je aankoop

Bij het zoeken naar een voeding moet je letten op 3 cruciale kenmerken: uitgangsvermogen, rails en efficiëntie. Andere specificaties en kenmerken zijn ook belangrijk, maar deze drie hebben rechtstreeks invloed op de prestaties van de voeding. Laten we die eens nader bekijken!

ATX- vs. ATX12V-voedingen

ATX en ATX12V zijn configuratiespecificaties die belangrijk zijn om van elkaar te onderscheiden als het om voedingen gaat. Voor de meeste mensen hebben de merkbare verschillen alleen betrekking op de fysieke aansluitstekker op het moederbord. De keuze voor de ene voeding boven de andere, hangt af van het type moederbord dat je gebruikt.

Moederbord bovenaanzicht

Moederborden die ATX12V 2.x gebruiken (de nieuwste standaard is ATX12V v2.4), hebben een 24-pins connector. ATX-moederborden gebruiken een 20-pins connector.

Het aantal pinnen bepaalt of een bepaalde voeding werkt met je systeem. ATX12V-voedingen hebben weliswaar 24 pinnen, maar kun je ook gebruiken op een ATX-moederbord met een 20-pins connector. De resterende, ongebruikte vier pinnen zitten dan gewoon los van de connector. Als je computerkast de ruimte heeft, is dit een volledig uitvoerbare opstelling.

Andersom werkt dit echter niet. Als je een ATX voeding hebt die daarom een 20-pins connector heeft, zal deze niet werken met een nieuwer moederbord waarbij alle 24 pinnen vereist zijn.

De extra vier pinnen dienen om extra stroom te leveren via 12V-rails, dus een 20-pins-voeding levert niet genoeg stroom om dit soort moederborden te laten werken.

Iets anders dat ATX12V- en ATX-voedingen onderscheidt, is de voedingsconnector die ze leveren. De ATX12V standaard (vanaf versie 2.0) vereist een 15-pins SATA voedingsconnector. Als je een SATA-apparaat gebruikt, maar de voeding heeft geen SATA-voedingsaansluiting, dan heb je een Molex-adapter met 4 pinnen naar SATA met 15 pinnen nodig.

SATA-connectoren

Serial advanced technology attachment (SATA) of Seriële ATA-kabels gebruikt men om apparaten aan te sluiten in computerkabelsamenstellingen, zoals bijvoorbeeld opslagapparaten. De SATA-technologie is een verbindingsinterface die men voornamelijk gebruikt voor computerbusverbindingen in opslagtoepassingen.

Nog een verschil tussen ATX en ATX12V is de stroomefficiëntieklasse, die bepaalt hoeveel stroom er uit de muur wordt gehaald in vergelijking met de output van de computer. Sommige oudere ATX-voedingen hebben een efficiëntie van minder dan 70 procent, terwijl de ATX12V standaard een minimale efficiëntie van 80 procent vereist.

Uitgangsvermogen

Fabrikanten vermelden het vermogen van hun voedingen meestal in watt. Desktopvoedingen hebben een vermogen van 200 tot 1800 watt (voor ultra-high-end producten).

Een hoger wattage zou de capaciteit van een typisch 15 ampère-stopcontact overschrijden. Het belangrijkste getal hier is dat voor het aanhoudende of continue vermogen, niet dat van het piekvermogen. De meeste voedingen werken slechts gedurende korte perioden op hun piekvermogen.

Bouw van een krachtige pc met AMD processor

In het ideale geval levert de voeding voldoende vermogen aan je componenten en biedt ze wat extra ruimte voor het geval je later extra componenten wilt aansluiten. De meeste voedingen bereiken hun piekrendement bij een belasting van 40 tot 80 procent.

Het is raadzaam om de capaciteit van een voeding op te bouwen tot ongeveer 50 à 60 procent om een maximale efficiëntie te bereiken en toch ruimte te laten voor toekomstige uitbreiding.

Als het maximale vermogen van de huidige componenten van je systeem bijvoorbeeld 300 watt is, is een voeding van 600 watt ideaal. In een high-end systeem met componenten die een piekvermogen van 700 watt leveren, werkt een voeding van 1200 watt prima.

Veel moderne gaming systemen met een midrange tot high-end processor, grafische kaart en een goede netwerkkaart vereisen een voeding van 650 tot 850 watt. Krachtigere hardware vereist hogere vermogens, vooral als je van plan bent te overklokken.

Overklokken

Overklokken is het verhogen van de kloksnelheid van een component, waardoor het op een hogere snelheid werkt dan waarvoor het ontworpen is. Je processor overklokken is een geweldige manier om je pc sneller te maken – zonder geld uit te geven aan een dure upgrade. Wel slijt de processor hierdoor sneller, dus denk goed na voor je dit doet.

Over wattage gesproken: een veelgehoorde mythe is dat voedingen met een hoger vermogen per definitie meer stroom verbruiken, maar dat is niet zo. Als alle andere factoren gelijk zijn, verbruikt een voeding van 500 watt niet minder stroom dan een voeding van 1000 watt. De componenten van een systeem bepalen het stroomverbruik, niet de voeding.

Het vermogen van een voeding geeft dus aan hoeveel vermogen de unit maximaal levert aan de componenten van je systeem, niet hoeveel stroom hij uit het stopcontact haalt.

Hoe efficiënter de voeding, hoe beter!

De efficiëntiewaarde van een voeding is belangrijk omdat efficiëntere voedingen over het algemeen betere componenten hebben, minder energie verspillen en minder warmte genereren - wat allemaal bijdraagt aan minder ventilatorgeluid.

Een voeding met een efficiëntie van 80 procent levert 80 procent van het nominale vermogen als stroom aan je systeem, terwijl de overige 20 procent verloren gaat in de vorm van warmte.

Kijk voor eenheden met 80 Plus-certificering. Hoewel het certificeringsproces niet bijzonder streng is, zijn 80 Plus-gecertificeerde eenheden bevestigd dat ze ten minste 80 procent efficiënt zijn; en 80 Plus heeft niveaus voor nog efficiëntere eenheden, waaronder 80 Plus Brons, Zilver, Goud, Platinum en Titanium certificeringen.

Rails

Detailbeeld van een pc bouwproces

Naast de aanduiding van het uitgangsvermogen geven fabrikanten ook aan hoeveel +12V-rails hun voedingen hebben.

Een single-rail voeding heeft een enkele, krachtige +12V-rail voor het voeden van hongerige systeemcomponenten.

Een multi-rail voeding verdeelt zijn vermogen over twee of meer +12V-rails.

In een ontwerp met één rail is alle stroom van de voeding beschikbaar voor elk onderdeel dat op de eenheid is aangesloten, ongeacht de gebruikte connector of kabel. In het geval van een storing kan een single-rail voeding echter veel meer stroom naar je componenten sturen, waardoor het risico op een dikke stroomstoot aan je onderdelen groter is.

Het belangrijkste nadeel van een multi-rail voeding is dat hij overtollige stroom niet verdeelt tussen de verschillende rails.

Als je bijvoorbeeld 25 ampère aan componenten aansluit op een +12V-rail met een maximumvermogen van 20 ampère, activeert de mismatch een overstroombeveiligingsmechanisme, waarna hij uitschakelt, ook al zijn er andere rails beschikbaar met meer dan voldoende reservevermogen.

Bij een multi-rail voeding moet je dus goed opletten welke componenten je op welke rail aansluit, iets waar je je bij een single-rail voeding geen zorgen over hoeft te maken.

Aan de andere kant wordt dat nadeel een groot voordeel als je ooit met een catastrofale storing te maken krijgt. Deze beveiligingsmechanismen in een voeding met meerdere rails bewaken elke rail en schakelen de hele eenheid uit als ze een overbelasting op een van de rails detecteren.

De beveiliging op single-rail voedingen treedt pas in werking bij veel hogere stroomsterktes, wat bij een ernstige overbelasting tot schade kan leiden.

Eigen gebouwde pc op een bureau

Bekabeling

Een andere overweging is bekabeling. Voedingen zijn verkrijgbaar met vaste bekabeling, met gedeeltelijk modulaire bekabeling, of met volledig modulaire bekabeling. Bij modulaire voedingen voeg je naar behoefte bekabeling toe of verwijder je kabels om rommel in de kast te voorkomen.

Technisch gezien is een voeding met vaste bekabeling optimaal. Het ene uiteinde van de kabel is gesoldeerd in de printplaat van de voeding en het andere uiteinde eindigt in een standaard connector.

Modulaire bekabeling maakt het daarentegen veel eenvoudiger om het interieur van je kast mooi en net te houden. Telkens wanneer je een extra verbinding tussen de voeding en je componenten introduceert, voeg je wel meer weerstand en een ander potentieel punt van mislukking toe aan de lijn.

Elke toename in weerstand vertaalt zich in verlies van efficiëntie, maar de extra weerstand is normaal gesproken minimaal en geen reden tot zorg voor de meeste gebruikers.

De 5 beste voedingen voor je pc onder elkaar

Error: Product group not found.

Veelgestelde vragen over voedingen voor een pc

✖️ Hoe reken ik uit hoeveel voeding ik nodig heb voor mijn pc?

De beste voeding voor je pc is de voeding die de juiste hoeveelheid wattage levert aan alle componenten tegelijk. Om dit handmatig te berekenen, moet je het totaal aantal ampère van alle componenten vermenigvuldigen met het totaal aantal volt van alle componenten. Het resultaat is het totale wattage dat je pc nodig heeft. Je kunt het ook online berekenen!

⌛ Hoelang gaat een pc-voeding mee?

Bij normaal gebruik gaat een pc-voeding lang mee – ten minste vijf jaar, en misschien wel tien jaar als je hem keurig gebruikt. Als je de voeding gedurende lange perioden zwaar belast, geraakt deze overbelast, wat de levensduur niet ten goede komt.

➡️ Wat is verschil tussen modulair en normale pc voeding?

Een modulaire pc-voeding stelt de bouwer in staat kabels te bevestigen (of los te maken) waar van toepassing. Gebruik je maar een enkele SATA SSD, dan haal je de overige SATA-kabels los van een modulaire pc-voeding om alles netjes te houden.

Bij traditionele voedingen daarentegen zijn de kabels permanent aan de voeding bevestigd. Modulaire pc-voedingen hebben een groot voordeel als het gaat om kabelbeheer.

Welke voeding voor mijn pc moet ik kopen?

Dat is natuurlijk afhankelijk van je budget en je systeem. Wat ik wel voor je heb, is een handige tabel met – naar mijn inzicht – de belangrijkste specificaties van de beste voedingen voor de beste desktop-pc. Zo kun jij de beste keus maken.

Error: Product group not found.

Conclusie

Een van de moeilijkste componenten om te kiezen bij het bouwen van je pc, is de voeding. Voedingen vormen geen groot deel van de esthetiek van je systeem, maar er is geen component dat belangrijker is voor de gezondheid van je systeem op de lange termijn.

Heb jij al een voeding voor je pc op het oog? En is het eentje uit onze top 5 hieronder? Laat het me weten en deel zeker je ervaringen!

Error: Product group not found.

Was dit artikel behulpzaam?