Dit zijn de Beste Videokaarten voor de Ultieme Gaming-Ervaring

Luca Nowak

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

Of je nu Runescape of Cyberpunk 2077 speelt: er is voor ieder wat wils!

Dit zijn de Beste Videokaarten voor de Ultieme Gaming-Ervaring

Nvidia en AMD produceren jaarlijks geweldige, nieuwe videokaarten. Wat me zelf altijd opvalt tijdens de zoektocht naar een nieuwe videokaart, is dat de prijzen verre van mild zijn, en de prijs-kwaliteitverhoudingen ook niet altijd even gunstig zijn. Dat maakt het moeilijk de beste videokaart te vinden.

Ik heb zelf recent de Nvidia RTX 3070 gekocht om deze reden – hoewel de AMD Radeon RX 6800 ook zeer zeker een aanlokkelijke grafische kaart is... Het ligt er maar aan waar je zelf de prioriteit legt.

Disclaimer

De beschikbaarheid van videokaarten schommelt enorm. Als je bij Coolblue en/of Bol.com dus ziet dat een videokaart niet beschikbaar is na hier op een link te klikken, kom dan na een paar dagen terug, of laat de desbetreffende webwinkel je een mail sturen als ze de videokaart weer hebben.

Bij Wifiwijs weten we niets over de aanleveringstijden, en helaas kunnen wij hier ook geen invloed op uitoefenen. Geduld is daarom zeer belangrijk! ⏳

#1 MSI GeForce RTX 3090 SUPRIM XDé beste videokaart van 2023

Onze score: 9,8

msi geforce rtx 3090 suprim x 24g met doos

Zoek je overkill? Die heb je bij deze gevonden. Deze hardware hoef je de komende tijd ook niet meer te vervangen, want hij staat als een huis op een fundament van toekomstbestendigheid.

Je kunt er zelfs waterkoeling aan toevoegen om de temperaturen van deze ambitieuze chip in toom te houden!

VRAM: 24 GB GDDR6X
Max. kloksnelheid: 1875 MHz
Bandbreedte geheugenbus: 384 bit

Maximale resolutie: 4K (2160p)
Virtual reality: Compatibel
Minimale voeding: 750 watt

Check prijs op Coolblue →

#2 MSI Radeon RX 5700 XT
De beste koop videokaart van 2023

Onze score: 9,1

gigabyte radeon rx 6800 xt 16g met doos

MSI doet het goed in deze top 5, want dit merk heeft ook de #2 te pakken. De prijs-kwaliteitverhouding is bij dit model bijzonder gunstig.

Je krijgt toegang tot meer dan genoeg VRAM van de laatste generatie voor hedendaagse games, alsook een respectabele kloksnelheid. En zeg nou zelf: hij ziet er in je computerkast met doorzichtige zijpaneel toch ook mooi uit?

VRAM: 8 GB GDDR6
Max. kloksnelheid: 1980 MHz
Bandbreedte geheugenbus: 256 bit

Maximale resolutie: QHD (1440p)
Virtual reality: Compatibel
Minimale voeding: 750 watt

Check prijs op Coolblue →

De 5 beste videokaarten in een oogopslag

 1. MSI GeForce RTX 3090 SUPRIM X - Dit is dé allerbeste grafische kaart op de markt.
 2. MSI Radeon RX 5700 XT - Deze videokaart is tegen de prijs-kwaliteitverhouding te krijgen.
 3. Gigabyte Radeon RX 6800 XT - Dit is de beste videokaart met een AMD-chip.
 4. Asus Dual GeForce RTX 2060 Mini OC 6GB - Deze videokaart is het beste voor midrange-prestaties.
 5. Gigabyte GeForce GTX 1650 Super OC 4G - Dit is de voordeligste videokaart die alsnog degelijke prestaties levert.

Het tekort aan videokaarten

Het is belangrijk bij deze top 5 in gedachten te houden dat Coolblue en Bol.com (en bijna alle andere webshops) ook last hebben van de schommelende beschikbaarheid van videokaarten. Vooral de nieuwere kaarten zijn moeilijk verkrijgbaar.

In 2020 lag het tekort aan alle cryptocurrency miners die de videokaarten voor het genereren van Bitcoins en dergelijke gebruikte. Dit speelt ook nu nog een zekere rol, maar nu wordt de situatie verergerd door vertragingen in de productie- en aanleveringstijden.

De prijzen zijn daarbij ook omhoog geschoten, mede dankzij mensen die de grafische kaarten in bulk opkopen en vervolgens voor een hogere prijs doorverkopen.

Ben je de wanhoop nabij, dan kun je ook de beste netwerkkaart aanschaffen, en een abonnement op een van de game streaming services afsluiten

De beste videokaarten, gedetailleerd.


VRAM: 24 GB GDDR6X
Max. kloksnelheid: 1875 MHz
Bandbreedte geheugenbus: 384 bit
Maximale resolutie: 4K (2160p)
Virtual reality: Compatibel
Minimale voeding: 750 watt

msi geforce rtx 3090 suprim x 24g van bovenaf

Je vindt op dit beest van MSI maar liefst 24 GB aan VRAM. Ik kan me geen klus voorstellen waarvoor dit niet genoeg is. Bedenk je daarnaast dat het gaat om GDDR6X. Dit is de opvolger van de eveneens redelijk recente GDDR6, de rond 2018 op de markt kwam.

GDDR6X is samen met Nvidia geproduceerd en gebruikt nog minder energie dan zijn voorganger, maar is ook een stuk sneller. Hierdoor slurpt hij uiteindelijk alsnog meer energie dan GDDR6.

Ook de basiskloksnelheid van 1860 MHz (met een boost tot 1875 MHz) stelt niet teleur. Samen met de bandbreedte van 384 bit die enorm snelle dataoverdracht mogelijk maakt, heb je het beste van het beste.

Wat levert dit je op? Een model dat alle benchmarking tests genadeloos in elkaar trapt, en dat op een recordsnelheid. Ben je een gamer of content creator die niet gebonden is aan het budget van een sterveling? Dan is deze kaart de som wellicht waard.

Ray tracing behoort tot een van de populairste mogelijkheden met deze kaart, en hoe! Realistischer wordt de lichtweergave in games en 3D-ontwerpen niet!

Wat is ray tracing?

In simpele termen is dit een techniek die zorgt dat licht in videogames zich gedraagt zoals in het echt. Hierbij simuleert het echte lichtstralen, waarbij de simulatie een algoritme gebruikt om de weg te volgen die een lichtstraal in de fysieke wereld zou afleggen.

Met deze techniek laten spelontwerpers virtuele lichtstralen op voorwerpen weerkaatsen en realistische schaduwen werpen, en wekken ze levensechte reflecties op.

Hoewel ray tracing steeds meer in games wordt gebruikt, richt Nvidia met deze grafische kaart ondanks de flitsende RGB-verlichting niet op gamers, maar op content creators.

Ben je bijvoorbeeld een grafisch designer of een ambitieuze videobewerker, maar werk je nog net niet voor een grote enterprise (waarvoor de Quadro-kaarten van Nvidia zijn bedoeld), dan is dit de grafische kaart voor jou.

msi geforce rtx 3090 suprim x 24g backplate met uitkeping voor watercooling block

Je gamet en werkt bijvoorbeeld op een ultrawide monitor met een resolutie tot wel 4K! Die verbind je via een van de drie DisplayPort 1.4b-ingangen, of een HDMI 2.1-aansluiting.

Welnu: Nvidia zegt wel dat je tot op 8K kunt gamen, maar aangezien hij bij zware games als Cyberpunk 2077 zelfs op 4K niet altijd de volle 60 FPS (frames per second, oftewel beelden per seconde) haalt, betwijfel ik dit.

Aan al dit vermogen hangt niet alleen een stevig prijskaartje, maar ook een behoorlijk energieverbruik. Je hebt een voeding van minstens 750 watt nodig om alles uit deze videokaart te halen. Hij slurpt zelf namelijk zo'n 420 watt, wat nog ± 330 voor je andere componenten overlaat. Vergeet daarom ook de pc-voeding niet te vervangen indien nodig!

De intense hitte die vooral tijdens piekgebruik wordt gegenereerd, reguleert hij zelf met drie stille ventilatoren. Extra waterkoeling is aan te raden als je van plan bent de kaart routinematig tot zijn grenzen te pushen.

Wat we goed vinden:

 • Er is haast niets dat deze videokaart niet aan kan
 • Ziet er fraai uit dankzij zijn verlichting
 • Klaar voor waterkoeling indien gewenst
 • Erg stil, zelfs wanneer het heet wordt

Wat we minder goed vinden:

 • Deze videokaart is Duur met hoofdletter "D"
 • Kan behoorlijk heet worden
 • Je hebt een stevige stroomvoorziening nodig

VRAM: 8 GB GDDR6
Max. kloksnelheid: 1980 MHz
Bandbreedte geheugenbus: 256 bit
Maximale resolutie: QHD (1440p)
Virtual reality: Compatibel
Minimale voeding: 750 watt

msi radeon rx 5700 xt gaming x van bovenaf

Met deze kaart ben je verzekerd van een aanlokkelijke prijs-kwaliteitverhouding. Voor dezelfde prijs vind je geen Nvidia-kaart die even goed presteert!

Je koppelt deze grafische kaart idealiter aan een monitor met een 1440p-resolutie. Dat doe je via een van de drie DisplayPort 1.4a-ingangen, of een HDMI 2.0-ingang.

De fabrikant zegt zelf dat je tot wel 8K op 60 Hz kunt gaan, maar aangezien zelfs bovengenoemde RTX 3090 dit nauwelijks trekt bij intensievere rekentaken, neem ik dit met een behoorlijke korrel zout.

Dat neemt niet weg dat deze videokaart zijn kost zeker weet te verdienen. Hij heeft 8 GB aan GDDR6. Er is niet gek veel wat je hiermee niet trekt, zolang je je houdt aan die maximale resolutie van 1440p.

Het voordeel van GDDR6 is dat dit, hoewel GDDR6X fundamenteel zuiniger is, minder energie nodig heeft. Doordat GDDR6 ietsjes langzamer is – maar niet zodanig dat je het écht merkt tijdens het gamen – verbruikt hij ook ietsjes minder energie.

Hoewel deze videokaart niet in staat tot ray tracing is, heeft hij wel een ander leuk trucje: Radeon Image Sharpening. Hiermee verscherpt hij beelden zonder rare bijkomstigheden te tonen op je scherm en zonder het contratratio te verslechteren.

Ook Anti-Lag van deze grafische kaart zal velen blij maken, vooral de competitieve spelers voor wie elke milliseconde telt tijdens het gamen. Daarbij blijft hij tijdens gebruik in vergelijking met AMD's eigen variant van de kaart – die hier niet eens verkrijgbaar is – een stuk koeler. Dat verschil loopt op tot zo'n 10 °C, en daarbij blijft hij ook zo'n 11 dB stiller (± 32 dB).

Ondanks het feit dat deze kaart niet zo krachtig is als de hierboven besproken MSI GeForce RTX 3090 SUPRIM X, heb je alsnog een stroomvoorziening van 750 watt nodig. Dat wilt zeggen: je redt het met 500 watt ook, maar je loopt hiermee het risico op slechtere prestaties.

Wat we goed vinden:

 • Deze videokaart is gunstig geprijsd voor wat je krijgt
 • Trekt ook ambitieuze games zonder probleem
 • Is stiller en koeler dan AMD's eigen variant

Wat we minder goed vinden:

 • Deze kaart is niet in staat tot ray tracing

VRAM: 16 GB GDDR6
Max. kloksnelheid: 2250 MHz
Bandbreedte geheugenbus: 256 bit
Maximale resolutie: 4K (2160p)
Virtual reality: Compatibel
Minimale voeding: 750 watt

gigabyte radeon rx 6800 xt 16g van bovenaf

Zie dit als het jongere maar sterkere broertje van de RX 5700 XT hierboven. Daarbij hoort natuurlijk meer vermogen. 💪 Deze variant van Gigabyte ziet er bovendien erg gelikt uit en heeft drie ventilatoren om de boel goed koel te houden.

Met 16 GB GDDR6 is dat geen overbodige luxe. Grensverleggend is deze kaart voor de meesten dan ook wel te benoemen. Je gamet er hierdoor niet alleen moeiteloos mee, maar voegt ook videobewerking en 3D design toe aan je arsenaal als dat je ding is.

Dit alles is mogelijk op schermen met resoluties tot en met 4K. Ook hier zou ik zelf liever voor een 1440p-resolutie gaan om gehaper en onnodig energieverbruik te voorkomen. Voor mensen die in de grafische sector werken en toch een paar euro willen besparen, is dit echter alsnog een groot pluspunt.

Om de strijd met de RTX 3080 en RTX 3090 van Nvidia aan te gaan, heeft deze grafische kaart onder andere Infinity Cache. Kort gezegd zorgt dit dat samen met het snelle GDDR6-geheugen voor 2,4 keer meer bandbreedte per watt dan dat de VRAM zonder deze functie zou hebben. Dit leidt tot directe competitie met GDDR6X qua snelheid!

Daarnaast is deze grafische kaart in staat tot ray tracing! Dit staat voor AMD nog in zijn kinderschoenen in vergelijking met Nvidia, maar de verwachting is dat AMD deze techniek snel verbetert.

Hoewel de RTX 3080 – zijn meest directe rivaal – vooralsnog wint van de AMD RX 6800 XT, durf ik te voorspellen dat AMD zijn inhaalslag voortzet. In dat geval zie ik reden genoeg voor een nerveuze zweetaanval aan Nvidia's kant. 😅

Al deze extra power zorgt ook voor meer energieverbruik. Daarom raadt men ook voor deze videokaart minstens 750 watt aan voeding aan.

Wat we goed vinden:

 • In staat tot first gen ray tracing van AMD
 • Blijft lekker koel
 • Levert topprestaties voor een toegankelijkere prijs dan zijn directe competitie

Wat we minder goed vinden:

 • Loopt toch iets achter op de Nvidia RTX 3080

VRAM: 6 GB GDDR6
Max. kloksnelheid: 1765 MHz
Bandbreedte geheugenbus: 192 bit
Maximale resolutie: FullHD (1080p)
Virtual reality: Niet compatibel
Minimale voeding: 500 watt

asus dual geforce rtx 2060 mini oc 6gb van bovenaf

Midrange power in een middelgroot formaat; ik zie hier een zekere poëzie in! De RTX 2060 in zijn algemeenheid is niet het magere broertje van de RTX 2070 en RTX 2080 dat men denkt dat hij is. Tenminste, als je kijkt naar zijn prijs, verkoopt hij zeer rake klappen voor wat je betaalt.

Dit doet hij met 6 GB aan GDDR6-geheugen. Hij gebruikt een aangepaste Turing TU106-GPU (graphics processing unit) als de RTX 2070. Hoewel het om een iets ingeperkte versie hiervan gaat, neemt hij veel van zijn vermogen mee naar deze videokaart. Je kunt hem bovendien overklokken als je wilt.

Gamen op FullHD-schermen – via HDMI 2.0b, DisplayPort (generatie onbekend 🤔) en DVI-D – gaat dan ook prima als je niet probeert Assassin's Creed Valhalla op de hoogste instellingen te laten lopen.

De meest recente games loop je eerder op medium settings als je rond de 60 FPS aan wilt houden. Speelbaar blijven zulke games hoe dan ook, al zien ze er misschien nét iets minder spectaculair uit.

Dat komt mede door het feit dat deze grafische kaart de minste RT en Tensor Cores heeft van de RTX line-up. He feit dat deze kaart ze überhaupt heeft, betekent echter dat hij tóch in staat is tot Nvidia's laatste technische hoogstandjes, zoals ray tracing en DLSS.

Het aantal FPS daalt aanzienlijk als je dit op hogere resoluties en ambitieuzere instellingen probeert te gebruiken. Gelukkig blijft hij bij gepast gebruik goed koel en slurpt hij niet al teveel energie. Je hebt aan 500 watt aan voeding meer dan genoeg!

Wat we goed vinden:

 • Je krijgt Nvidia's meest prestigieuze technologie voor de vriendelijkste prijs
 • Ray tracing werkt vlekkeloos op FullHD
 • Blijft lekker koel

Wat we minder goed vinden:

 • Ray tracing loopt niet erg gladjes op hogere resoluties en zwaardere instellingen 

VRAM: 4 GB GDDR6
Max. kloksnelheid: 1740 MHz
Bandbreedte geheugenbus: 128 bit
Maximale resolutie: FullHD (1080p)
Virtual reality: Niet compatibel
Minimale voeding: 350 watt

gigabyte geforce gtx 1650 super oc 4g van bovenaf

Met dit model heeft Nvidia zichzelf weer op de kaart gezet voor degenen die iets onder de €200,- zoeken. Hiervoor krijg je een compacte videokaart die ideaal is voor FullHD-schermen. Je sluit hem daarop aan via DVI-D, HDMI 2.0b of DisplayPort 1.4b.

De mogelijkheid tot overklokken is niet erg spectaculair, maar het is toch prettig dat we de mogelijkheid krijgen die 4 GB GDDR6 net iets harder te pushen. Hoewel het je niet in staat stelt Red Dead Redemption 2 op ultrahoge instellingen te spelen, maakt dit wel net het verschil bij games als Assassin's Creed Odyssey.

Ray tracing zit niet in het functiepakket van deze videokaart. Dat is op zich redelijk jammer, maar voor deze prijs is dat alles behalve verrassend. Al met al is dit dus een redelijk 'traditionele' videokaart, maar dat mag de pret niet drukken.

Moedig je hem genoeg aan, dan trekt hij de bovengenoemde games, al dan niet met wat minder FPS en/of met wat hogere temperaturen. Die enkele ventilator houdt de boel redelijk koel tot hij zijn grenzen bereikt. Je kunt je voorstellen dat dat met een minder krachtige kaart als deze redelijk snel gebeurt. 🌡

Een voordeel van zo'n minder krachtige kaart is wel dat hij energiezuinig is. Je hebt aan voeding van 350 watt meer dan voldoende voor deze videokaart.

Overigens is de aanwezigheid van een (plastic) backplate ook een leuk extraatje! Dit zie je niet snel bij videokaarten rond dit prijspunt.

Wat we goed vinden:

 • Deze videokaart is zeer vriendelijk geprijsd
 • Je krijgt alsnog genoeg vermogen om alles behalve de allerlaatste games te spelen op FullHD
 • Hij blijft op zich koel
 • Heeft een backplate ondanks de prijs

Wat we minder goed vinden:

 • Het is nou eenmaal niet de snelste videokaart
 • Ray tracing en andere geavanceerde functies ontbreken

Koopgids

Je bent in de bovenstaande reviews een aantal technische begrippen tegengekomen. Die moeten nou eenmaal benoemd worden om de kracht – of het gebrek eraan – van een videokaart te bespreken!

Niemand wordt echter geboren met kennis, dus om de boel wat behapbaarder te maken, bespreek ik hieronder de belangrijkste technische eigenschappen. Zo weet je meteen waar je op moet letten bij je aankoop van een grafische kaart. 🧐

Asus Videokaart Rechtop Gezet Op Een Granieten Aanrecht

VRAM

Dit staat voor Video RAM, waarbij RAM weer staat voor random access memory. Het system RAM – oftewel de 'normale' RAM – is het werkgeheugen van je desktop-pc dat je kunt zien als ultrasnelle, tijdelijke opslag. VRAM is hier een variatie op die specifiek bedoeld is voor het opslaan van beelddata.

Je game-bestanden worden op je RAM opgeslagen, terwijl texturen en andere zaken met betrekking tot het renderen van je spel op je VRAM worden opgeslagen.

Elke videokaart heeft een zekere hoeveelheid VRAM. Hoe hoger de resolutie van je scherm en hoe gedetailleerder je game (of 3D-ontwerp, of beeldopnames waarmee je werkt), hoe meer VRAM je nodig hebt om alles op de juiste resolutie weer te geven.

GDDR-versies

GDDR staat voor Graphics Double Data Rate. DDR (dus zonder de "graphics") zie je ook terug in de specificaties van system RAM. GDDR geeft weer hoe snel je VRAM is. Je kunt 8 GB aan VRAM hebben, maar als dit GDDR2 is, kom je hier in de modernste games niet heel ver mee.

Je hebt in de bovenstaande reviews al gezien dat GDDR6 voor de nieuwste producten standaard is. GDDR6X is de allerlaatste renditie. Deze is in principe energiezuiniger dan GDDR6, maar gezien hoe ontzettend snel GDDR6X is, gebruikt hij uiteindelijk alsnog meer energie.

Hier zit een heel technisch verhaal achter dat geen directe meerwaarde heeft hier. Om het bij een bondig te houden: ga indien mogelijk voor een grafische kaart met de laatste of voorlaatste GDDR-versie!

Geforce Rtx Videokaart Van De Zijkant In Donkere Computerkast

Kloksnelheid

Dit geeft net als bij processors aan hoe snel de kernen, oftewel cores, van een GPU (graphics processing unit) zijn. Een GPU is weer de daadwerkelijke processor van je videokaart.

De snelheid wordt uitgedrukt in megahertz (MHz). Hoe hoger deze snelheid, hoe sneller de kernen van je grafische kaart rekenopdrachten uitvoeren. Kloksnelheid is af te leiden uit de GDDR-versie. Iedere versie heeft zo zijn eigen kloksnelheid of -snelheden.

Sommige videokaarten hebben "OC" achteraan hun naam geplakt. Dit betekent dat je de videokaart kunt overklokken, oftewel dat je de cores van je GPU sneller kunt laten lopen. Hierdoor rekent de videokaart nóg sneller, wat handig is tijdens het gamen, maar slijt hij ook sneller.

Is overclocking nodig?

Niet per definitie. Het is vooral voor de meer ervaren gamers en computerbouwers die graag nét een extra stoot vermogen uit hun kaart willen halen.

Ik zou je eerder aanraden een videokaart met meer VRAM en een hogere basis- en maximumkloksnelheid – zonder overclocking – te kopen.

Bandbreedte geheugenbus

In de specificaties bij de mini-reviews zie je ook informatie over de bandbreedte van de geheugenbus staan. Ik ga niet al te veel in detail over hoe men de bandbreedte van een GPU berekent. De kern van het verhaal is dat het de snelheid van dataoverdracht weergeeft.

Het gaat hierbij specifiek om de snelheid van de data wanneer deze door de connectie met het moederbord beweegt (zoals PCIe). Ook hier geldt: hoe meer bits, hoe sneller de dataoverdracht!

Aansluitingen en slots

De meeste videokaarten hebben tegenwoordig minstens een HDMI-poort en een DisplayPort. DVI-D is het oudste wat je op moderne grafische kaarten vindt.

ingeplugde grafische kaart

Zowel HDMI-poorten als DisplayPorts hebben een bijbehorende generatie. Voor HDMI is 2.1 de meest recente versie, en voor DisplayPort is 1.4 de meest recente update. Zo'n updates brengen allerlei voordelen met zich mee, waaronder snellere dataoverdracht naar je aangesloten gaming-monitor.

SLI en Crossfire

SLI (van Nvidia) en Crossfire (van AMD) is een techniek waarmee je twee videokaarten inplugt en aan elkaar verbindt. Bij SLI kun je alleen twee identieke videokaarten gebruiken, terwijl je bij Crossfire twee videokaarten kunt aansluiten, zolang deze maar dezelfde architectuur gebruiken.

Tegenwoordig is dit echter niet meer de moeite waard. Naast het feit dat enkele videokaarten tegenwoordig erg capabel zijn en het erg duur is een tweede te kopen, kent deze techniek een reeks aan compatibiliteitsproblemen met veel games op de markt.

Voeding

Ik benoem bij elk product de voeding voor een reden: als je voeding niet genoeg wattage biedt, perk je het vermogen van de grafische kaart in. Dat is natuurlijk het laatste wat je wilt na er zo diep voor in je buidel te tasten!

De aanbevelingen van de fabrikant zijn over het algemeen veilig om te volgen. Je kunt altijd voor iets minder gaan als je niet van plan bent je kaart tot het uiterste te drijven, maar tóch zou ik je aanraden naar het advies te luisteren.

Andere hardware

De gevreesde term bottlenecking staat voor het fenomeen waarin je andere computercomponenten de prestaties van je videokaart beperken.

Heb je bijvoorbeeld een tragere processor of weinig werkgeheugen, dan kun je nog wel eens voor nare verrassingen komen te staan. Zorg daarom dat de hardware in je pc qua kracht tenminste een beetje overeenkomt met elkaar.

Daarnaast is ook je scherm van belang. Wil je optimaal gebruik maken van je 4K ultrawide monitor en ook op die resolutie gamen? Dan heb je een krachtigere videokaart nodig dan wanneer je op 1440p of Full HD (1080p) gamet. Alles moet hiervoor namelijk in groter detail gerenderd worden.

Oude analoge bestanden?

Wil je je oude, analoge bestanden omzetten naar digitale bestanden? Overweeg dan de beste videograbber. Hiermee zet je analoge bestanden zoals films om naar digitaal. Geniet van je oude herinneringen op een moderne manier!

Dual Slot Videokaart Achterkant Met Alle In En Uitgangen

De beste videokaarten

ProductsoortBeste voorBeoordelingProductpagina
MSI GeForce RTX 3090 SUPRIM X 24GExtreme taken9,8Bekijk hem hier
MSI Radeon RX 5700 XT Gaming XPrijs-kwaliteit9,1Bekijk hem hier
Gigabyte Radeon RX 6800 XT 16GAMD-fanaten8,7Bekijk hem hier
Asus Dual GeForce RTX 2060 Mini OC 6GBMidrange8,3Bekijk hem hier
Gigabyte GeForce GTX 1650 Super OC 4GKleinere budgets7,9Bekijk hem hier

Veelgestelde vragen

Welke videokaart heb je nodig?

Dat ligt aan wat je wilt doen. Een eenduidig antwoord op deze vraag bestaat hoe dan ook niet. Gebruik je je pc alleen om te browsen en te mailen, dan heb je geen dedicated videokaart nodig en is een integrated videokaart ook genoeg.

Voor lichtere games heb je genoeg aan videokaarten zoals de Nvidia GTX 1070 of AMD RX 5700.

De nieuwste Nvidia RTX 30-videokaarten en de AMD RX 6000-videokaarten zijn beter geschikt voor zwaardere rekentaken, zoals de prachtigste games op hoge instellingen, videobewerking en 3D-ontwerpen.

Wat is het verschil tussen Nvidia- en AMD-videokaarten?

Het zijn twee verschillende fabrikanten die beide videokaarten maken. Fundamenteel zit er  geen verschil in welke berekeningen hun videokaarten uitvoeren, maar de precieze implementatie verschilt wel.

Videokaarten van AMD hebben vaker meer kernen (cores) dan Nvidia's, terwijl Nvidia vaak sneller is met het implementeren van nieuwe secundaire rekentechnieken, zoals ray tracing.

Wat is een dedicated videokaart?

Simpel gezegd heeft een dedicated videokaart een eigen processor (GPU) én eigen werkgeheugen (VRAM). Een integrated videokaart heeft geen van beiden en maakt deel uit van de processor van je computer. 

Conclusie

Je hebt heel wat leeswerk voor je kiezen gekregen! Nu is het nog zaak om een mooie gaming monitor te scoren als je er nog geen hebt, en je bent klaar om het meeste uit je videokaart te halen.

Is onze #1, de MSI GeForce RTX 3090 SUPRIM X, ook jouw favoriet? Of misschien heb je nog niet gekozen? Let dan op de bovengenoemde zaken zoals GDDR-versie, kloksnelheid en de hoeveelheid VRAM. Zo kom je er zonder twijfel uit wanneer de voorraad weer wat aangedikt is.

Heb je nog vragen of suggesties? Laat die dan vooral hieronder achter. Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?