De Beste Smartwatch is een Manusje-van-Alles

Luca Nowak

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

17 min. leestijd

De Beste Smartwatch is een Manusje-van-Alles

Hoewel smartwatches al een aantal jaar beschikbaar zijn, is hun aanwezigheid op de reguliere markt een vrij recente ontwikkeling. Bedrijven als Samsung, Apple en enkele anderen werken dag en nacht aan het verbeteren van hun beste smartwatches. Zo weten ze de gebruikerservaring elke keer een stuk beter te maken.

Als je geïnteresseerd bent in zo'n gadget, wil je natuurlijk wel weten welke simpelweg de beste zijn, welke de meeste waar voor je geld geeft en/of welke het beste bij jouw leefstijl past. Dus wat is de beste smartwatch – voor jou? Is het de Apple Watch Series 8? Daar gaan we nu naar kijken.

#1 Apple Watch Series 8 
Dé beste smartwatch van 2024

Onze score: 9,5

apple watch in het grijs met klok zichtbaar

Zoek je naar iets dat een smartwatch, sporthorloge en activity tracker in één is? Dan is dit dé beste optie voor je.

Dat geldt driedubbel als je andere apparatuur hebt van Apple: een betere sidekick voor je iPhone (en zelfs je iPad) vind je niet!

Diameter: 41 mm, 45 mm of 49 mm
Besturingssysteem: WatchOS
Waterresistentie: Waterbestendig

Schermtype: Retina-oled
Compatibel met: iOS en Android
NFC: Ja

Meer keuze nodig? Klik hier.

#2 Ticwatch E3 
Beste koop smartwatch van 2024

Onze score: 8,7

ticwatch e3 vooraanzicht

Zoek je voor een optimale prijs-kwaliteitverhouding, dan kom je bij de Ticwatch E3 uit.

De batterij gaat ruim anderhalve dag mee en je krijgt ondanks de relatief lage prijs tóch toegang tot een indrukwekkend aantal functies.

Diameter: 44 mm
Besturingssysteem: Wear OS
Waterresistentie: Waterdicht

Schermtype: Lcd
Compatibel met: iOS en Android
NFC: Ja

Check prijs op Bol.com →Meer keuze nodig? Klik hier.

De 5 beste smartwatches in een oogopslag

 1. Apple Watch Series 8 – Dit is dé beste all-round smartwatch, vooral voor iPhone-gebruikers.
 2. Ticwatch E3 – Deze smartwatch biedt de beste prijs-kwaliteitverhouding.
 3. Samsung Galaxy Watch 5 – Dit is de beste smartwatch voor Android-gebruikers.
 4. Garmin Vivoactive 4L – Deze smartwatch is het beste voor fanatieke sporters.
 5. Apple Watch SE (2022) – Dit is de goedkoopste Apple Watch op de markt.

Wat is een smartwatch?

Veel mensen nemen met name fitness trackers aan voor smartwatches. Hoewel een fitness tracker in zekere zin ook 'smart' is, reiken de functionaliteiten van de beste smartwatch veel verder dan een fitness tracker of stappenteller.

Het doel van een smartwatch is het (tijdelijk) vervangen van je smartphone. De beste smartwatch is in zekere zin een kleine computer die je gebruikt als smartphone zonder dat je je telefoon hoeft op te pakken. Het is daarmee een verlengstuk van je telefoon, alleen op een kleinere schaal.

Je kunt op een fitness tracker bijvoorbeeld geen berichtjes beantwoorden, notities nemen of op afstand je telefoon opnemen. Op sommige ontvang je wel notificaties, maar daar blijft het dan ook vaak bij.

De beste smartwatches van 2024


Diameter: 41 mm, 45 mm en 49 mm
Besturingssysteem: WatchOS
Waterresistentie: Waterdicht
Schermtype: Retina-oled
Compatibel met: iOS en Android
NFC: Ja

De Apple Watch Series 8 komt ontzettend dicht bij smartwatch-perfectie. Het is een krachtige en veelzijdige horloge die een enorm scala aan functies te bieden heeft.

Apple Watch Series 8

Wie op zoek is naar een eenvoudige smartwatch, vindt misschien wel dat het enorme aanbod aan fitness- en wellness-functies van de Series 8 overdreven groot is, maar dit horloge wisselt naar ieders hartenlust tussen een fitnesstracker, het beste sporthorloge en een gezondheidsapparaat. Dit maakt hem tot een echte publiekslieveling – ondanks zijn aanzienlijke prijskaartje.

De Apple Watch Series 8 heeft een groot display en geavanceerde gezondheidssensoren in een stijlvolle verpakking verkrijgbaar in twee formaten: 41 mm en 45 mm voor de 'normale' modellen, terwijl de Ultra-versie 49 mm omslaat.

Dit is een soort rugged model dat gefocust is op buitensport en survival. Hierover valt een hele aparte review te schrijven, dus ik laat hem verder buiten beschouwing.

In het vernieuwde design van de Apple Watch zijn de schermranden plat, waardoor het risico op krassen op het glas een stuk kleiner is. Neem het van mij, als iemand die al jaren deze horloges draagt, aan: zo'n kras doet pijn aan je hart. 🥲

De behuizing bestaat of uit aluminium, of roestvrij staal (rvs). Als je rvs combineert met het platte scherm, heb je meteen een sprong voor op voorgaande generaties wat betreft duurzaamheid. Houd er alleen rekening mee dat rvs wat zwaarder is dan aluminium, dus als je draagbaarheid de voorkeur geeft boven krasbestendigheid, dan is aluminium de betere keuze.

WatchOS 8 was al een behoorlijke verbetering vergeleken met zijn voorganger, maar WatchOS 9 maakt weer een sprong vooruit met onder andere uitgebreidere work-outtracking (inclusief hartslagzones!), een speciale reminder voor je medicatie, verbeterde slaaptracking, en auto-ongelukdetectie.

Hartslagzones?

Dit is meestal een functie die je enkel in sporthorloges tegenkomt, wat weer benadrukt dat een Apple Watch een geweldige allrounder is. Bij hartslagzones wordt het aantal haalbare hartslagen per minuut onderverdeeld in verschillende 'zones', zoals '50% van je maximale hartslag'.

Aan de zones lees je af hoe intens je training is, en zo ook wat je aan het trainen bent. Denk hierbij aan het verbeteren van je uithoudingsvermogen, of je lichaam beter in staat te stellen om vet te verbranden.

Als je nog extra apps downloadt op je telefoon die al dan niet bedoeld zijn om je gezondheid bij te houden, en deze ook geschikt zijn voor je Apple Watch, worden deze daar automatisch ook voor gedownload (indien je dit zo instelt in de Watch-app).

Dit model heeft verder – net als zijn voorganger – een always-on-Retina-display. Je hoeft hierdoor niet eerst je pols precies goed te draaien om het scherm aan te laten springen of op een knop te drukken.

Verder zijn de opvallende kenmerken onder meer de inmiddels bekende diagnostische hulpmiddelen voor hartgezondheid die we essentieel vonden in onze Apple Watch Series 7 review – waaronder de ECG-app.

Bovenop de weelde aan bestaande trackingfuncties, voegt Apple nu ook temperatuurmetingen toe.

Dit is niet alleen handig als je je ziek voelt, maar ook om je vruchtbaarheidscyclus bij te houden.

Bloedzuurstofsensoren die we in de Apple Watch 7 ook al zagen, meten bovendien de zuurstofverzadiging van je bloed. Als een vorm van perfusie-index, laat de SpO₂-monitoring van de Apple Watch gebruikers hun bloedzuurstofconcentraties meten via 15 seconden lange, on-demand metingen, evenals periodieke achtergrondcontroles.

De gezondheid van je hart ga je daarnaast ook na met een eveneens on-demand ECG, waarvan je een print-out mee kunt nemen naar je arts. Handig hieraan is dat het horloge zelf aangeeft als hij abnormaliteiten signaleert.

Het is daarmee geen vervanging voor een huisarts of cardioloog, maar kan je zo wel een indicatie geven dat het tijd is om een van die twee te raadplegen!

De Apple Watch Series 8 doet dit alles en meer met de nieuwe S8 dual-core processor, waardoor hij bij het uitvoeren van al zijn nieuwe functies lekker snappy functioneert.

Naast het behouden van de processor, is ook de batterijduur helaas hetzelfde gebleven: 18 uur. Hierdoor moet je het horloge regelmatig opladen.

Wel beschikt het apparaat over een energiebesparende modus die alles uitschakelt behalve de weergave van de tijd, waardoor je er tot zo'n 36 uur mee doet.

Wat we goed vinden:

 • Het scherm is groter en barstbestendiger dan andere modellen
 • Het always-on-Retina-display is nóg helderder dan voorheen
 • Hij laadt sneller op dan voorgaande modellen

Wat we minder goed vinden:

 • De batterijduur bedraagt nog steeds slechts 18 uur
 • Heeft dezelfde processor als zijn voorganger
 • Behoorlijk aan de prijs

Diameter: 44 mm
Besturingssysteem: Wear OS
Waterresistentie: Waterdicht
Schermtype: Lcd
Compatibel met: iOS en Android
NFC: Ja

Voor de perfecte prijs-kwaliteitverhouding raad ik de Mobvoi Ticwatch E3 aan.

Hoewel hij goedkoop is, krijg je toch bijzonder veel functionaliteit.

Ticwatch E2 Schuin Aanzicht

Er zijn enkele veranderingen ten opzicht van het vorige model: de Ticwatch E2. Allereerst is het horloge kleiner: 44 mm in plaats van 47 mm en daarmee is het scherm ook wat kleiner: 33 mm vergeleken met 35 mm. Dit leidt ook tot een lager gewicht: waar de E2 55 gram weegt, weegt de E3 maar 39 gram.

Daarnaast was contactloos betalen met de E2 niet mogelijk, een opmerkelijk iets voor een smartwatch. Daar hebben ze gelukkig verandering ingebracht. De Ticwatch E3 beschikt over NFC en dat maakt draadloos betalen bij dit model wél mogelijk.

Ook is het amoled-scherm vervangen door een lcd-scherm. Met het lcd-scherm krijg je weliswaar natuurlijkere kleuren en een helderder scherm, maar het verbruikt ook meer energie dan een amoled-scherm en de kleuren zijn minder fel. Amoled geniet daarom van velen de voorkeur, al vind ik het zelf wel prettig dat ik het scherm ook in fel zonlicht goed kan zien.

Ook is de schermresolutie van de E3 met 360 × 360 pixels lager dan de E2 met 400 x 400 pixels. Nog een nadeel dat te benoemen valt, is dat de batterij van de Ticwatch E3 kleiner is dan zijn voorganger. Dit tezamen met het lcd-display, zorgt dat de batterij nu zo’n anderhalve dag meegaat, waar de batterij van zijn voorganger ongeveer 2 dagen meeging. 🫤

Wel heeft de E3 een nieuwe functie die deze negatieve verandering kan verzachten: de Essential-modus. Deze modus schakelt automatisch in wanneer het energiepercentage onder de 5 procent zakt – of schakel de modus zelf in tijdens vooraf ingestelde uren of 's nachts.

Het ontworpen batterijbesparingsscherm geeft alleen de gegevens weer (tijd/datum, stappen, hartslag). Dit houdt het horloge aan de gang zonder de gezondheidsmonitoring te onderbreken.

De Ticwatch E3 heeft de nieuwste versie van Google's Wear OS, een hartslagsensor op de onderkant en gps om je route tijdens het hardlopen te volgen.

Ook is de Ticwatch E3 waterdicht. De E3 heeft een 5 ATM-rating, wat betekent dat je hem kunt gebruiken voor een duik tot een diepte van 50 meter. Zo heeft hij ook in het zwembad een goede tracking functie.

Waarschijnlijk word je ook niet direct verliefd op het ontwerp van dit horloge. Deze is niet bijzonder hoogwaardig, maar ik vind de look ervan prima als je bedenkt hoeveel je ervoor betaalt. Waarom zou je echter deze smartwatch kiezen in plaats van een stijlvolle hybride horloge?

Simpel: het is het meest betaalbare Wear OS-horloge die verkrijgbaar is met functies die je ook vindt op horloges die twee keer zo duur zijn.

Ticwatch E3 achteraanzicht

Hij biedt zeker niet de meest complete fitnesservaring, zoals een activity tracker dat doet, maar voor casual gebruikers is dit een interessante optie die ingebouwde gps, een nauwkeurige hartslagmeter en slaapregistratie biedt.

Hij bezit in principe alle fitnessfuncties die je zou verwachten van een smartwatch, al lijken deze soms net wat minder verfijnd dan bijvoorbeeld op de duurdere Garmin Forerunner of Apple Watch.

Een groot voordeel van de Ticwatch E3 is de nieuwe processor. Het horloge wordt aangedreven door de nieuwe Wear 4100-processor. Dit zorgt voor de optimale prestatie van het horloge zonder gehaper of vastlopen, iets dat bij zijn voorganger nog wel eens het geval was.

Hij is dan ook lang niet zo snel als de high-end modellen, maar aangezien je op zoek bent naar een goedkopere horloge om vooral naar meldingen te kijken, kom je waarschijnlijk niet zo snel in de problemen met deze smartwatch.

Hij is dan ook lang niet zo snel als de high-end modellen, maar aangezien je op zoek bent naar een goedkopere horloge om vooral naar meldingen te kijken, kom je waarschijnlijk niet zo snel in de problemen met deze smartwatch.

Wat we goed vinden:

 • Met deze smartwatch tref je een geweldige prijs-kwaliteitverhouding​
 • De voornaamste functies die je van een smartwatch verwacht zijn inbegrepen​
 • Heeft een NFC-chip zodat je contactloos kan betalen
 • Loopt vloeiender dan het vorige model door de nieuwe processor

Wat we minder goed vinden:

 • Dit model heeft een minder goed scherm dan zijn voorganger
 • De batterij van de E3 gaat minder lang mee dan die van de E2

Diameter: 40 mm of 44 mm
Besturingssysteem: Wear OS
Waterresistentie: Waterdicht
Schermtype: Super amoled
Compatibel met: iOS en Android
NFC: Ja

De Watch 5 is hanteerbaar en nauwkeurig genoeg als hardloophorloge en heeft meer dan genoeg functies en mogelijkheden om de Apple Watch goed bij te poten.

Samsung Galaxy Watch 5 zijaanzicht

Dit is dan ook een goede keuze voor consumenten die op zoek zijn naar een smartwatch om mee te rennen en het kantoor in te gaan, en dan vooral voor Android-gebruikers buiten het Apple-ecosysteem. Hij werkt met iOS, maar je kunt beter een oudere Apple Watch kiezen indien je een iPhone hebt en niet meteen de hoofdprijs wilt betalen.

De Galaxy Watch 5 is voorzien van een eenvoudig ontwerp met een gestroomlijnd, armor aluminium frame. Hij biedt hiermee een hoogwaardige uitstraling en functionaliteiten voor je work-outs en dagelijkse taken. Je hebt daarbij keuze uit verschillende bandjes om het horloge helemaal eigen te maken.

Ook de wijzerplaten kun je helemaal eigen maken. Kies tussen analoge of digitale wijzerplaten met verschillende achtergronden, lettertypen en kleuren en fleur bijvoorbeeld je wijzerplaat met animatiefiguren op met AR emoji's.

Het horloge heeft twee knoppen aan de zijkant. Daarvan is er één de ‘terug’-knop en de tweede kun je zelf instellen. De tweede knop is automatisch ingesteld om de slimme assistent Bixby van Samsung op te roepen, maar via de instellingen kun je de standaardopties hiervoor aanpassen. Zo kun je een snelkoppeling naar een veelgebruikte app instellen.

Alhoewel het geen enorm verschil is, heeft het Super amoled-scherm van de Galaxy Watch 5 een iets hogere resolutie (450 × 450) dan dat van zijn voorganger (396 × 396).

Verder is het scherm hetzelfde gebleven. Via de kleine randen van het model scroll je door je content. Dit maakt het navigatieproces heel makkelijk. Je moet deze optie wel zelf in de instellingen activeren.

Samsung Galaxy Watch 4 Achterkant Met Sensor

De Watch 5-smartwatch draait op een dezelfde processor als zijn voorganger: de Exynos W920 dual-core chipset. Het is een snelle en krachtige processor met een kloksnelheid van 1,18 GHz. De Watch 5 is dan misschien niet seller dan zijn voorganger, maar hij is snel genoeg!

Hij heeft meer dan genoeg vermogen om met gemak door de interface te fietsen. De Galaxy Watch 5 heeft 16 GB opslagruimte en dit is wederom hetzelfde als bij zijn voorganger: De Galaxy Watch 4.

Dit houdt in dat je na het laden van het besturingssysteem en de basis apps nog ruim 12 GB overhoudt. Zie dat maar eens vol te krijgen! 😉

De Galaxy Watch 5 is voorzien van Wear OS van Samsung. Het biedt hiermee toegang tot talloze apps en functies. Je hebt ruime keuze uit verschillende soorten apps, van muziekstreamingapps tot een enorme bibliotheek met gezondheids- en fitnessapps.

Het horloge bevat een weelde aan trainingsmodi die allemaal goed werken. Houd je activiteiten en fitnessscores bij op je horloge en telefoon.

Tel het aantal stappen, bekijk hoeveel calorieën je verbrandt en bepaal je route met gps. De Galaxy Watch 5 houdt al je fysieke activiteiten bij en ondersteunt meer dan 90 oefeningen voor een nauwkeurige rapportage van je work-outs.

De Watch 5 heeft overigens nog vele andere opties. Zo heeft de Watch 5 de Samsung BioActive Sensor. Meet je bloeddruk en maak een ECG (elektrocardiogram), waarmee je de elektrische activiteit en het ritme van je hart afleest. Deze functie heb ik eerder gezien op de Apple Watch 4 en 5 en dient ook om atriumfibrillatie – een hartritmestoornis – te detecteren.

En, zoals je misschien al verwacht, heeft de Watch 5 een slaaptracker. Hiermee houdt het horloge de verschillende fasen van je slaap bij en analyseert de gegevens op holistische wijze. Met de verbeterde meetopties kun je het zuurstofgehalte van je bloed en snurkpatronen controleren.

En als kers op de taart brengt de Galaxy Watch 5 je lichaamssamenstelling in kaart. Zo brengt het horloge het lichaamswater, vetpercentage en de skeletspieren in kaart. Dit maakt het allemaal net wat makkelijker om je doelen te bereiken.

Een groot voordeel wat ik wil benoemen is de batterijduur. Die is vooruitgegaan. Bij de Watch 4 ging dit achteruit ten opzichte van zijn voorgangers, maar de Watch 5 overschrijdt dit ruim met de 80 uur die die maximaal meegaat.

Wat we goed vinden:

 • De fitness tracking functies werken geheel naar behoren en stroomlijnen je fitnessreis​
 • De Watch 5 introduceert talloze opties
 • Het horloge heeft ruim voldoende opslag
 • De touch-rand en de knoppen maakt bediening van dit model nóg efficiënter​

Wat we minder goed vinden:

 • Dezelfde processor en hoeveelheid opslagruimte als zijn voorganger heeft
 • Het scherm is nauwelijks verbeterd

Diameter: 45,1 mm
Besturingssysteem: Wear OS
Waterresistentie: Waterdicht
Schermtype: MIP
Compatibel met: iOS en Android
NFC: Ja

Ik ben overgestapt op de Vivoactive 4L van de Forerunner 645 Music. Het is het horloge dat wordt gebruikt om hardlooptochten van week tot week te volgen.

Garmin Vivoactive 4l Schuin Vooraanzicht

De Vivoactive 4L is aanzienlijk groter, maar je kunt altijd voor de 4S gaan voor een kleiner model met identieke functies. Het display ziet er niet al te indrukwekkend uit voor degenen die niet eerder een Garmin of soortgelijk horloge hebben gehad.

Garmin gebruikt transflectieve MIP (memory in pixel)-schermen, wat betekent dat deze licht weerkaatsen, zodat het beeld helderder wordt als de zon schijnt.

Dit is de tegenpool van de populaire lcd- en oled-schermen. Deze moeten hun helderheid verhogen om te kunnen concurreren met het zonlicht in plaats van dat ze hierdoor 'gevoed' worden.

Dit scherm verbruikt dan ook heel weinig stroom als het niet verlicht is en geeft 24 uur per dag en 7 dagen per week de inhoud weer, totdat de batterij leeg is.

Over de batterij gesproken: hij houdt het vier dagen en een paar uur vol, inclusief twee uur gps-gebruik tijdens twee rensessies en nog een uur aan hartslagmetingen voor een fietssessie.

De Garmin Vivoactive 4 blijkt hiermee een uitstekende fitness tracker. Als je van de Forerunner 645 Music overschakelt, krijg je ook nog een aantal stats om te ontdekken. Hier kom ik zo op terug.

Echter, het ontbrekende deel is voor sommigen van jullie misschien wel belangrijker. Dit heet Performance Condition, een stat die beoordeelt hoe goed je het doet in vergelijking met je basislijn, elke keer als je aan lichamelijke beweging doet.

Garmin Vivoactive 4l Achterkant Met Sensor

Wanneer ik bijvoorbeeld met een Forerunner ga mountainbiken terwijl ik me niet al te fit voel, kun je er zeker van zijn dat de Performance Condition dit oppikt, wat leidt tot de ongunstige cijfers die hierbij horen.

Garmin had deze stat makkelijk aan de Vivoactive kunnen toevoegen, omdat deze niet afhankelijk is van een speciale sensor. Dat is dus ietwat teleurstellend.

De hartslagmonitor werkt meestal goed, maar hij is vaak iets langzamer bij het bijwerken van de hartslagbevindingen tijdens de eerste paar minuten van het bijhouden – al is dit niet al te vervelend.

Nog belangrijker is dat je met de Vivoactive 4 meer dan twintig soorten oefeningen kunt tracken. Anderen voeg je toe via een Connect IQ-download. Sommige bieden alleen verschillende dataweergaven, maar sommigen zijn meer diepgaand.

Zo heeft de Vivoactive 4 bijvoorbeeld een golftracking compleet met data voor specifieke banen. Het horloge dient ook als coach via Garmin's Workouts. Deze vertellen je de oefeningen die je moet doen en zijn het nuttigst voor fitnesstrainingen.

Daarnaast meet Pulse OX de zuurstofverzadiging in je bloed. Velen van jullie vinden de resultaten van je zuurstofgehalte misschien niet zo interessant.

Als je in redelijk goede gezondheid verkeert, zie je waarschijnlijk consistente resultaten boven de 95% en weinig aandacht besteden aan Pulse OX. Als deze beduidend lager zijn, is het tijd om je dokter te bezoeken.

Tot slot is Body Battery een extra gegevensveld dat je misschien nuttig vindt. Dit geeft je een grafiek van de brandstofreserves van je lichaam. Slaap vult deze aan. Oefening en algemene stress putten je uit.

Dit is sterk afhankelijk van de variabiliteit van de hartslag, dus het is iets interessanter dan iets dat de grafiek simpel en snel genereert op basis van je trainingsgewoonten.

Wat we goed vinden:

 • Deze smartwatch biedt een zeer uitgebreide fitness-tracking-ervaring​
 • De levensduur van de batterij is ook dik in orde, mede dankzij de technologie van het scherm​

Wat we minder goed vinden:

 • Performance Condition is weggelaten terwijl hier geen aparte sensor voor nodig is​
 • Het scherm is niet per se om over naar huis te schrijven​

Diameter: 40 mm of 44 mm
Besturingssysteem: WatchOS
Waterresistentie: Waterdicht
Schermtype: Oled
Compatibel met: iOS
NFC: Ja

Hoewel de Series 8 de beste Apple Watch is die je op dit moment kunt kopen, is de SE 2022 niet alleen nog steeds een zeer degelijke smartwatch, hij is ook heel betaalbaar.

Als je denkt dat 40 mm een beetje aan de kleine kant is, geen paniek: de SE is er ook in een 44 mm-variant, die slechts iets meer kost.

Vooraanzicht Apple Watch SE 2022

De SE 2022 heeft het iconische ontwerp dat we van Apple gewend zijn, maar is met zijn 10,7 mm net zo dun als het chassis van de huidige high-end Apple Watches.

De SE is daarentegen wel wat lichter, met een gewicht van tussen de 26,4 en 32,9 gram tegenover het gewicht van tussen de 31,9 en 39,1 gram van de Series 8. Het is een klein verschil en de gemiddelde gebruiker merkt het waarschijnlijk niet eens.

Hij heeft een 40 mm of 44 mm oled-scherm die dankzij de verbluffend rijke kleuren en diepe zwarttinten een lust is voor het oog. De 40 mm-editie heeft een resolutie van 324 × 394 pixels en de 44 mm-editie van 368 × 448 pixels.

Dit betekent dat het scherm weliswaar niet zo scherp is als dat van het nieuwste Series 8-horloge, maar dat er nog steeds voldoende pixels zijn om alles helder weer te geven.

Zijaanzicht Apple Watch SE 2022

Hoewel de functieset op het SE-horloge veel beter is dan van eerdere versies, is de batterijduur nog steeds niet indrukwekkend.

Apple schat dat de SE 2022 ongeveer 18 uur meegaat op een enkele lading. Als je geen gps gebruikt, kom je waarschijnlijk in de buurt van twee dagen bij matig gebruik.

Als je de gps gebruikt tijdens het sporten, kun je rekenen op een batterijduur van ongeveer vijf uur. Voor langdurige gps tracking heb je een goede gps-tracker nodig.

Over gps gesproken: heb je kinderen die net beginnen met het alleen naar school lopen, of andere zelfstandige avonturen ondernemen die bij het opgroeien horen, dan is een gps-horloge voor kinderen erg handig.

Hoewel de Apple Watch niet fragiel is, is het niet per definitie slim hem als kinderhorloge in te zetten, vooral niet gezien de prijs die je ervoor betaalt.

Het instellen van de Apple Watch SE 2022 is ongelooflijk eenvoudig, mits je een iPhone 6S (of nieuwer) hebt met iOS 13 (of later). Zet bluetooth aan, open de app, scan het gezicht van de Apple Watch met de camera van je iPhone, en je bent zo goed als klaar.

Je iPhone zal dan om een paar gegevens vragen, waaronder je Apple ID, of je de Apple Watch om je linker- of rechterpols wilt dragen, welke apps je op je smartwatch wilt installeren en of je een wachtwoord wilt instellen.

Dankzij de mobiele connectiviteit beantwoord je met de SE oproepen en berichten, praat je met Siri en open je kaarten zonder dat je een telefoon in de buurt nodig hebt. Ook stream je rechtstreeks nummers via Apple Music, zonder dat je de smartwatch aan je iPhone hoeft te koppelen. Dat is erg handig tijdens het hardlopen bijvoorbeeld.

Mobiele connectiviteit is echter niet het enige pluspunt. De SE voegt nog enkele andere specificaties toe, zoals een barometrische hoogtemeter om de hoogte en beklommen trappen bij te houden. Met watchOS-updates breidt Apple ook andere fitnessfuncties uit. Dit maakt hem dus ook een geschikte outdoorhorloge.

Naast slimme activiteitenbegeleiding, een vernieuwde Workout-app, zwemtracking en GymKit-compatibiliteit, voegt het nieuwe watchOS ook geavanceerde hartslagbewaking toe.1Roger Fingas, AppleInsider (2019). 'Apple's GymKit: What it is, who supports it, and where you can find it' Je bekijkt je hartslag nu rechtstreeks op de voorkant van het horloge en volgt niet enkel je hartslag in rust, maar ook bij herstel. Dat zijn leuke en handige toevoegingen.

Van de belangrijkste ingebouwde apps is de Workout-app het meest ingrijpend veranderd sinds voorgaande modellen. Je houdt nu niet alleen intervaltrainingen met hoge intensiteit (HITT) bij, maar je start ook eenvoudig een nieuwe activiteit door naar rechts te vegen en op de plus-knop te drukken om je gewenste activiteit op te nemen.

De slimme activiteitenbegeleiding is handig voor iedereen die op zoek is naar concrete en werkbare herinneringen. Je stelt bijvoorbeeld eenvoudig een herinnering in om tegen het einde van de dag 30 minuten te wandelen en je bewegingsdoelen te halen. 💪

Wat we goed vinden:

 • De prijs van deze Apple Watch is alles behalve onoverkombaar​
 • Uitgebreide fitnessfuncties met watchOS 9
 • Hij heeft ingebouwde gps

Wat we minder goed vinden:

 • Heeft minder functies in vergelijking tot de high-end smartwatches van Apple, zoals de Watch Series 8 en de Watch Ultra

Koopgids

De bovenstaande lijst is slechts een greep uit een weelde van smartwatches. Er zijn nog talloze andere merken die verscheidene smartwatches produceren, zoals Huawei, LG, Fitbit, enzovoorts.

Ook focussen merken zich tegenwoordig op bepaalde doelgroepen. Zo heb je dé smartwatch voor dames, sporthorloges voor dames of een specifieke smartwatch voor kinderen.

Lees hieronder waar je op moet letten bij het verkennen van al deze opties.

Compatibiliteit met je smartphone

Google's Wear OS draait op horloges van LG, Huawei en anderen en werkt met smartphones die Android 6.0 en later hebben, vanuit de Wear-app. Google maakt het gemakkelijk om te controleren of je smartphone compatibel is: ga naar g.co/WearCheck vanaf je smartphone-browser.

Sommige Wear OS-horloges werken overigens ook met de iPhone vanaf iOS 13.0, maar veel functies (zoals het toevoegen van apps en het rechtstreeks aansluiten van het horloge op WiFi) zijn niet beschikbaar wanneer het horloge is gekoppeld aan iOS-apparaten.

Het komt als geen verrassing dat de Apple Watch alleen met de iPhone werkt. In de vooraf geïnstalleerde Apple Watch-app voor de iPhone vind je tevens de watchOS App Store. Daar kun je de horlogeversies van je favoriete iOS apps installeren of nieuwe vinden.

De Watch App Store bevat alles, van games tot fitness apps tot uitbreidingen van je meest gebruikte productiviteitsapps, zodat je meldingen van Slack kunt krijgen of notities kunt maken vanaf je smartwatch.

iphone en apple watch naast elkaar op tafeltje

Het display

Bijna alle smartwatches die nu beschikbaar zijn, gebruiken een kleurrijk lcd-scherm of amoled-display waarmee je foto's, apps en andere inhoud in rijkere kleuren kunt bekijken en meestal helderder zijn.

De compromis die je hiervoor sluit is dat je batterij sneller leeg is (met name bij gebruik van een lcd-scherm), hoewel smartwatchmakers de energie-efficiëntie van de smartwatches blijven verbeteren.

Kleurendisplays gebruiken dusdanig veel stroom dat veel horloges hun beeldschermen vaak uitschakelen terwijl ze slaapstand verkeren. Zo kun je niet even snel kijken hoe laat het is zonder het apparaat wakker te maken. Lcd-schermen zijn bovendien meestal dikker dan oled-schermen.

De interface: touchscreen of niet?

Op het eerste gezicht lijkt de keuze voor een touchscreen op je smartwatch een no-brainer te zijn. Toch kan het soms moeilijk zijn om items op een kleiner touchscreen aan te raken, en sommige van de touch-based interfaces zijn niet intuïtief.

Wear OS hanteert dit probleem prima door het gebruik van zogeheten card notfications die je gemakkelijk met één veegbeweging kunt verwijderen, maar er is veel geswipe nodig om andere programma's en opties binnen apps te bereiken. Met de laatste update wissel je met een simpele polsbeweging tussen cards.

Niet alle Wear OS-smartwatches gebruiken echter touchscreen. Sommige modellen hebben bijvoorbeeld enkel een aantal knoppen waarmee je het toestel ook bedient.

Veel fabrikanten kiezen tegenwoordig voor een combo-aanpak. Zo ook Apple voor hun Apple Watch met een touchscreen en een digitale scrol- en zijknop aan de rechterkant. Met de scrolknop kun je snel inzoomen op inhoud of scrollen. Dit scherm gebruikt tevens Force Touch dat het verschil tussen een tikje en een lange druk op de knop herkent.

Ontwerp, personalisatie en draagcomfort

De beste smartwatch biedt een ruim aanbod van bandjes en/of de mogelijkheid om deze te vervangen door een optie van een derde partij. Dit is belangrijk als je het uiterlijk van je horloge wilt personaliseren.

De meeste smartwatches bieden vandaag de dag veel maatwerkopties voor de aankoop. Je kiest bijvoorbeeld de kleur en het materiaal van de band, evenals de kleur, de afwerking en het formaat van het horlogekastje van bijvoorbeeld de Galaxy Watch en de Apple Watch.

Google heeft daarnaast nog geen officiële cijfers vrijgegeven, maar Wear OS heeft in ieder geval duizenden apps die geoptimaliseerd zijn voor dit besturingssysteem. Je installeert apps direct op je horloge zelf, in plaats van deze eerst op je smartphone te moeten downloaden. Wear OS heeft overigens veel van dezelfde programma's als WatchOS, waaronder Uber en WhatsApp.

Andere gepatenteerde systemen, met name Samsung's Tizen, hebben in vergelijking tot de bovengenoemde systemen een tekort aan apps. Dit platform biedt momenteel ongeveer 1.400 apps.

Beste Smartwatch

Notificaties en alerts

Elke goede smartwatch waarschuwt je bij inkomende gesprekken, e-mails en sms'jes met een snelle trilling tegen je pols die je helpt discreet te controleren of het de moeite waard is om direct op te nemen. Je moet echter ook kijken naar sociale netwerkintegratie voor meldingen van sites als Facebook en Twitter.

Zorg dat je al je laatste meldingen snel kunt controleren, zelfs als je ze mist als ze voor het eerst binnenkomen. Met de Apple Watch veeg je bijvoorbeeld vanaf de bovenkant van het scherm naar beneden om het meldingencentrum te zien, terwijl je met Wear OS van onderaf naar boven veegt om je laatste berichten te bekijken.

De beste smartwatch biedt meer aanpassingsmogelijkheden. Met de Apple Watch pas je bijvoorbeeld de notificatie-instellingen op de Apple Watch app voor iOS aan. Je kunt kiezen om de meldingen van je iPhone identiek over te brengen naar de Apple Watch, of ze aan te passen.

De beste smartwatches:

SmartwatchBeste voorBeoordelingProductpagina
Apple Watch Series 8iOS-gebruikers9,5Bekijk hem hier
Ticwatch E3Prijs-kwaliteit8,7Bekijk hem hier
Samsung Galaxy Watch 5Android-gebruikers8,5Bekijk hem hier
Garmin Vivoactive 4LSporters8,3Bekijk hem hier
Apple Watch SE (2022)Apple-fans met kleinere budgets8,2Bekijk hem hier

Veelgestelde vragen

Wat is de beste smartwatch?

Hoewel de ene beter is dan de ander op bepaalde vlakken, zijn er verschillende smartwatches voor verschillende soorten mensen. Zo kun je het totaalpakket van de Apple Watch willen, of juist de Ticwatch E3 zodat je je geen zorgen hoeft te maken over of je je huur naderhand nog kunt betalen!

Hoe koppel je een smartwatch aan je telefoon?

Dit doe je via de Bluetooth-verbinding. Je opent in je smartphone je instellingen en navigeert naar het Bluetooth-menu. Na je Bluetooth aangezet te hebben en de koppelmodus op je smartwatch te hebben geactiveerd – dit proces verschilt per model – hoort je smartwatch in de lijst van beschikbare apparaten te staan. Tik op de naam hiervan en je wordt verbonden!

Hoe duur is een smartwatch?

De prijzen variëren; over het algemeen liggen deze tussen de € 100 voor oudere modellen tot wel € 1.600 voor de echte high-end modellen. De bulk van de beschikbare smartwatches ligt echter tussen de € 200 en € 600.

Conclusie

Het antwoord op de vraag "wat is de beste smartwatch?" is dus lang niet zo eenduidig als dat je misschien dacht, maar variety is the spice of life! Er zijn in ieder geval genoeg opties om uit te kiezen en voor ieder wat wils.

Ga je als Apple-fanaat voor een Apple Watch, of toch voor een Wear OS-model? En ga je dan voor de beste prijs-kwaliteitverhouding, of ben je op jacht naar luxe?

Is onze #1, de Apple Watch Series 8, ook jouw favoriet? Of heb je zelf nog suggesties die in onze top 5 thuis horen? Laat het ons weten. Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen