De Beste Smartwatch is een Manusje-van-Alles

Luca Nowak

Geschreven door: Luca Nowak

Een telefoon op je pols is al lang niet meer voorbehouden aan science fiction.

De Beste Smartwatch is een Manusje-van-Alles

Hoewel smartwatches al een aantal jaar beschikbaar zijn, is hun aanwezigheid op de reguliere markt een vrij recente ontwikkeling. Bedrijven als Samsung, Apple en enkele anderen werken dag en nacht aan het verbeteren van hun beste smartwatches. Zo weten ze de gebruikerservaring elke keer een stuk beter te maken.

Als je geïnteresseerd bent in zo'n gadget, wil je natuurlijk wel weten welke simpelweg de beste zijn, welke de meeste waar voor je geld geeft en/of welke het beste bij jouw leefstijl past. Dus wat is de beste smartwatch — voor jou? Is het de Apple Watch 6? Daar gaan we nu naar kijken.

#1 Apple Watch Series 6
Dé beste smartwatch van 2021

Onze score: 9,5

Apple Watch Series 6 Rood

Voor een smart watch die intuïtief te bedienen is en een besturingssysteem dat naadloos aansluit op iOS heeft, is dit dé ideale smartwatch. Een betere sidekick voor je iPhone ga je niet vinden!

Diameter: 44 mm
Besturingssysteem: WatchOS
Waterresistentie: Water-resistant

Schermtype: Retina oled
Compatibel met: iOS (en Android)
NFC: Ja

#2 Ticwatch E2
Beste koop smartwatch van 2021

Onze score: 8,7

Ticwatch E2 Met Muziekspeler Op Scherm

Zoek je voor een optimale prijs-kwaliteitverhouding, dan kom je bij de Ticwatch E2 uit. De batterij gaat maar liefst twee hele dagen mee en je krijgt ondanks de relatief lage prijs tóch toegang tot een indrukwekkend aantal functies.

Diameter: 47 mm
Besturingssysteem: Wear OS
Waterresistentie: Waterdicht

Schermtype: Amoled
Compatibel met: iOS en Android
NFC: Nee

Check prijs op Bol.com →

De 5 beste smartwatches in een oogopslag

 1. Apple Watch Series 6 - Dit is dé beste all-round smartwatch, vooral voor iOS-gebruikers.
 2. Ticwatch E2 - Deze smartwatch biedt de beste prijs-kwaliteitverhouding.
 3. Samsung Galaxy Watch Active 2 - Dit is de beste smartwatch voor Android-gebruikers.
 4. Garmin Vivoactive 4L - Deze smartwatch is het beste voor fanatieke sporters.
 5. Apple Watch Series 3 - Dit is de goedkoopste Apple Watch op de markt.

Wat is een smartwatch?

Veel mensen nemen met name fitness trackers aan voor smartwatches. Hoewel een fitness tracker in zekere zin ook 'smart' is, reiken de functionaliteiten van de beste smartwatch veel verder dan een fitness tracker of stappenteller.

Het doel van een smartwatch is het (tijdelijk) vervangen van je smartphone. De beste smartwatch is dus een kleine computer die je kunt gebruiken als smartphone zonder dat je je telefoon hoeft op te pakken. Het is dus eigenlijk een verlengstuk van je telefoon, alleen op een kleinere schaal.

Je kunt op een fitness tracker bijvoorbeeld geen berichtjes beantwoorden, notities nemen of op afstand je telefoon opnemen. Op sommigen ontvang je wel notificaties, maar daar blijft het dan ook vaak bij.

De beste smartwatches van 2021


#1 Apple Watch Series 6
Dé beste smartwatch van 2021

Diameter: 44 mm
Besturingssysteem: WatchOS
Waterresistentie: Waterdicht
Schermtype: Oled
Compatibel met: iOS
NFC: Ja

De Apple Watch Series 6 komt ontzettend dichtbij smartwatch-perfectie. Het is een krachtige en veelzijdige horloge die een enorm scala aan functies te bieden heeft.

Apple Watch Series 6 In Het Rood Vanaf De Zijkant

Wie op zoek is naar een eenvoudige smartwatch vindt misschien wel dat het enorme aanbod aan fitness- en wellness-functies van de Series 6 overdreven groot is, maar dit horloge kan naar ieders hartenlust wisselen tussen een fitnesstracker, een sporthorloge en een gezondheidsapparaat. Dit maakt hem tot een echte publiekslieveling – ondanks zijn aanzienlijke prijskaartje.

De Apple Watch Series 6 heeft een groot display en geavanceerde gezondheidssensoren in een stijlvolle verpakking verkrijgbaar in twee formaten: 40 mm en 44 mm.

Ondanks de grotere maten is het ontwerp nog steeds licht van gewicht (maar voelt toch superieur) en kun je al je bestaande Apple horlogebanden ook met deze nieuwste generatie gebruiken.

WatchOS 7 maakt goed gebruik van de extra ruimte, met meer gedetailleerde meldingen en nieuwe watch faces (wijzerplaten) met meer zogeheten “complicaties.” Dit zijn de kleine widgets en shortcuts naar apps die je in je watch face kunt verwerken. Bovendien maken de knoppen de interactie met de Apple Watch Series 6 ook eenvoudiger.

Waar Apple een echte voorsprong krijgt op de beste fitnesstrainers staat in de vooringestelde trainingsbibliotheek. De update van het WatchOS 7 voegt Dance, Functional Strength Training, Core Training en Cool Down activity tracking toe aan het Apple Watch-arsenaal.

Dit model heeft, net als zijn voorganger (de Series 6), een always on Retina-display. Je hoeft hierdoor niet eerst je pols precies goed te draaien om het scherm aan te laten springen of op een knop te drukken.

Apple Watch Series 6 Twee Bij Elkaar

Verder zijn de opvallende kenmerken onder meer de inmiddels bekende diagnostische hulpmiddelen voor hartgezondheid die we essentieel vonden in onze Apple Watch Series 6 review – waaronder de ECG-app.

Ik heb enkele weken doorgebracht met Apple Watch sleep tracking dankzij de watchOS 7 beta. Deze benadrukt met succes het voordeel van het stellen van slaapdoelen en het instellen van een bedtijdroutine. Als je het type bent die graag zijn activiteitsringen sluit, zul je de uitdaging waarderen die gepaard gaat met het bereiken van 7 uur slaap.

Bloedzuurstofsensoren meten bovendien de zuurstofverzadiging van je bloed. Als een vorm van perfusie-index, laat de SpO2-monitoring van de Apple Watch gebruikers hun bloedzuurstofconcentraties weten met 15-seconden on-demand metingen, evenals periodieke achtergrondcontroles.

Apple zegt dat een meting van 95%-100% als ideaal wordt beschouwd. Een lager zuurstofgehalte in het bloed is vaak een indicatie voor onderliggende gezondheidsproblemen, zoals slaapapneu. Het kan ook een symptoom zijn van stille hypoxie, een levensbedreigende aandoening die de gevolgen van luchtwegaandoeningen kan doen escaleren.

De nieuwe S6 dual-core processor drijft de Apple Watch 6 aan voor supersnelle prestaties: apps starten tot wel 20% sneller dan voorheen. De grootste bonus is echter dat alles zonder gehaper geheel synchroon loopt, wat tussen alle mogelijke Android telefoons en alle verschillende Wear OS-smartwatches soms minder soepel verloopt.

Als je een app downloadt op je iPhone die ook geschikt is voor je Apple Watch, wordt deze daar automatisch ook voor gedownload (indien je dit zo instelt in de Watch app).

Als ik echter één nadeel moet aanstippen, moet dat de batterij zijn – wat niet bepaald verrassend is voor de Apple Watch. De officieel genoemde 18 uur van gebruik klopt wel ongeveer, hoewel je deze generatie Apple Watch binnen anderhalf uur van 0 tot 100% oplaadt. Ook beschikt het apparaat over een energiebesparende modus die alles uitschakelt behalve de weergave van de tijd.

Wat we goed vinden:

 • Eindelijk heeft Apple sleep tracking toegevoegd
 • De bloedzuurstofgehaltemeter is een prachtige functie
 • Het always-on Retina-display is nóg helderder dan voorheen
 • Hij laadt sneller op dan voorgaande modellen

Wat we minder goed vinden:

 • De batterijduur bedraagt nog steeds slechts 18 uur
 • Behoorlijk aan de prijs

#2 Ticwatch E2
Beste koop smartwatch van 2021

Diameter: 47 mm
Besturingssysteem: Wear OS
Waterresistentie: Waterdicht
Schermtype: Amoled
Compatibel met: iOS en Android
NFC: Nee

Voor de perfecte prijs-kwaliteitverhouding raad ik de Mobvoi Ticwatch E2 aan. Hoewel hij goedkoop is, krijg je toch bijzonder veel functionaliteit.

Ticwatch E2 Schuin Aanzicht

Je krijgt om te beginnen een 35 mm scherm met de nieuwste versie van Google's Wear OS, een hartslagsensor op de onderkant en gps om je route tijdens het hardlopen te volgen. De enige opmerkelijke ontbrekende functie is NFC voor Google Pay.

Waarschijnlijk wordt je ook niet direct verliefd op het ontwerp van dit horloge – deze is niet bijzonder hoogwaardig – maar ik vind de look ervan prima als je bedenkt hoeveel je ervoor betaalt. Waarom zou je echter deze smartwatch kiezen in plaats van een stijlvolle hybride horloge?

Simpel: het is het meest betaalbare Wear OS-horloge die verkrijgbaar is met functies die je ook vindt op horloges die twee keer zo duur zijn.

Wat wel opvalt om de juiste redenen is het display. Het is een mooi 400x400 amoled-display die beeld van goede kwaliteit levert. Het beeld is scherp, levendig en is goed zichtbaar zowel in het water als erbuiten. Over water gesproken: de E2 heeft een 5ATM-rating, wat betekent dat je hem kunt gebruiken voor een duik tot een diepte van 50 meter. Zo heeft hij ook in het zwembad een goede tracking functie.

Ticwatch E2 Achterkant Met Sensor

Hij biedt zeker niet de meest complete fitnesservaring, zoals een activity tracker dat doet, maar voor casual gebruikers is dit een interessante optie die ingebouwde gps, een nauwkeurige hartslagmeter en slaapregistratie biedt.

Hij bezit in principe alle fitnessfuncties die je zou verwachten van een smartwatch, al lijken deze soms net wat minder verfijnd dan bijvoorbeeld op de duurdere Garmin Forerunner of Apple Watch.

Hij presteert buiten fitness tracking ook degelijk, maar de nieuwere Wear 3100-processor is eind 2018 op de markt gekomen en ik vind het jammer dat die hier niet in zit. Deze levert namelijk een betere batterijprestaties en fitness tracking garandeert. Mobvoi meldde echter dat ten tijde van de eerste productie van de E2 deze chip toe was aan verdere optimalisatie. Daarnaast zou het gebruik van de Wear 2100 chip in de E2 de kosten laag houden.

Hij werkt daardoor vloeiend tijdens de meeste dagelijkse taken, maar hangt af en toe even vast – zoals bij het downloaden van apps, het activeren van Google Assistant of het reageren op meldingen.

Hij is dan ook lang niet zo snel als de high-end modellen, maar aangezien je op zoek bent naar een goedkopere horloge om vooral naar meldingen te kijken, kom je waarschijnlijk niet zo snel in de problemen met deze smartwatch.

Wat we goed vinden:

 • Met deze smartwatch tref je een geweldige prijs-kwaliteitverhouding​
 • De voornaamste functies die je van een smartwatch verwacht zijn inbegrepen​

Wat we minder goed vinden:

 • Dit model heeft geen NFC-chip​
 • Hij hapert soms tijdens wat intensievere taken​

#3 Samsung Galaxy Watch Active 2
Onze keuze smartwatch voor Android

Diameter: 44 mm
Besturingssysteem: Tizen
Waterresistentie: Waterdicht
Schermtype: Super amoled
Compatibel met: iOS en Android
NFC: Ja

De Active 2 is hanteerbaar en nauwkeurig genoeg om hardlooptochten aan te kunnen, maar heeft toch genoeg functies en mogelijkheden om de Apple Watch goed bij te poten.

Samsung Galaxy Watch Active 2 Schuin Aanzicht

Dit is dan ook een goede keuze voor consumenten die op zoek zijn naar een smartwatch om mee te rennen en het kantoor in te gaan, en dan vooral voor Android-gebruikers buiten het iOS-ecosysteem. Hij werkt met iOS, maar je kunt beter een oudere Apple Watch kiezen indien je een iPhone hebt en niet meteen de hoofdprijs wilt betalen.

Net als de originele Active heeft de basis Watch Active 2 een aluminium behuizing. De twee knoppen aan de zijkant zijn ook hetzelfde als voorheen: een 'terug'-knop bovenaan, die nu in enkele kleuren is omlijnd, en een 'thuis'-knop onderaan, die je apps tevoorschijn tovert.

Terwijl de laatste standaard de slimme assistent Bixby van Samsung oproept, kun je deze ook op iets nuttigers instellen, zoals een snelkoppeling naar een veelgebruikte app.

Het Super amoled-scherm van de Active 2 is verder iets vergroot – met maar liefst 2 millimeter, wat betekent dat dit model kleinere randen heeft. Via die rand scroll je echter ook door je content, wat het navigatieproces een heel stuk makkelijker maakt. Je moet deze optie wel zelf in de instellingen activeren.

Samsung Galaxy Watch Active 2 Achterkant Met Sensor

De Active 2 heeft binnenin een Exynos 9110 dual-core chipset. Dit is dezelfde als zijn voorganger en de originele Galaxy Watch, maar met een kloksnelheid van 1,15 Ghz is hij snel genoeg.

Hij heeft genoeg vermogen om met gemak door de interface te fietsen, hoewel ik graag meer dan 4 GB aan opslagruimte had gehad – vooral omdat je na het laden van het besturingssysteem en de basis apps slechts 1,5 GB overhoudt.

Helaas heeft Tizen nog steeds weinig ondersteuning van apps van derden. Naast zaklampen, calorieëntellers en run-mapping ben je waarschijnlijk afhankelijk van first-party apps om het grootste deel van je interactiviteit te bewerkstelligen, in tegenstelling tot Wear OS en WatchOS.

De meegeleverde apps zijn echter wel nuttig, hoewel iOS-gebruikers nog steeds geen toegang hebben tot de belangrijkste functies, zoals het beantwoorden van berichten of interactie met e-mail die verder gaat dan een melding. Sommige dingen zijn echter verbeterd. Find My Phone werkt nu met je iPhone zelfs als Do Not Disturb is ingeschakeld, maar je krijgt niet de volledige functionaliteit van het horloge zonder een Android-telefoon.

De trainingsmodi werken verder over het algemeen prima. Ik had geen problemen toen ik met de Active 2 ging wandelen, waar hij mijn looppatronen bijhield en zachtjes trilde toen hij voelde dat ik gestopt was met bewegen en misschien wel klaar was met de wandeling (of me gewoon vertelde dat ik een pauze moest inlassen).

Het horloge kan ook een ECG (elektrocardiogram) uitvoeren, waarmee je de elektrische activiteit en het ritme van je hart afleest. Deze functie heb ik al eerder gezien op de Apple Watch 4 en 5 en wordt ook gebruikt om atriumfibrillatie te detecteren.

Als er verder iets waar is over wat Samsung beweert over de Active 2, dan is het wel de levensduur van de batterij. Bij normaal gebruik hield de Active 2 twee volle dagen stand. Hoewel dat niet helemaal de vier dagen zijn die mijn originele Galaxy Watch heeft overleefd, is het meer dan de Apple Watch... 👀

Wat we goed vinden:

 • De fitness tracking functies werken geheel naar behoren en stroomlijnen je fitness process​
 • De levensduur van de batterij is erg indrukwekkend​
 • De touch-rand en de knoppen maakt bediening van dit model nóg efficiënter​

Wat we minder goed vinden:

 • Ondersteuning van apps van derden is bij Tizen vooralsnog subpar​
 • Liever had ik meer opslagruimte gezien​

#4 Garmin Vivoactive 4L
Top smartwatch voor de fanatieke sporter

Diameter: 45,1 mm
Besturingssysteem: Wear OS
Waterresistentie: Waterdicht
Schermtype: MIP
Compatibel met: iOS en Android
NFC: Ja

Ik ben overgestapt op de Vivoactive 4 van de Forerunner 645 Music. Het is het horloge dat wordt gebruikt om hardlooptochten van week tot week te volgen.

Garmin Vivoactive 4l Schuin Vooraanzicht

De Vivoactive 4L is aanzienlijk groter, maar je kunt altijd voor de 4S gaan voor een kleiner model met identieke functies. Het display ziet er niet al te indrukwekkend uit voor degenen die niet eerder een Garmin of soortgelijk horloge hebben gehad. Garmin gebruikt transflectieve MIP (Memory in Pixel)-schermen, wat betekent dat deze licht weerkaatsen zodat het beeld helderder wordt als de zon schijnt.

Dit is de tegenpool van de populaire lcd- en oled-schermen. Deze moeten hun helderheid verhogen om te kunnen concurreren met het zonlicht in plaats van dat ze hierdoor 'gevoed' worden. Dit scherm gebruikt dan ook heel weinig stroom als het niet verlicht is en geeft 24 uur per dag en 7 dagen per week de inhoud weer, totdat de batterij leeg is.

Over de batterij gesproken: hij hield het vier dagen en een paar uur vol, inclusief twee uur gps-gebruik tijdens twee rensessies en nog een uur aan hartslagmetingen voor een fietssessie. De Garmin Vivoactive 4 bleek een uitstekende fitness tracker. Als je van de Forerunner 645 Music overschakelt, krijg je ook nog een aantal stats om te ontdekken. Hier kom ik zo op terug.

Echter, het ontbrekende deel is voor sommigen van jullie misschien wel belangrijker. Dit heet Performance Condition, een stat die beoordeelt hoe goed je het doet in vergelijking met je basislijn, elke keer als je aan lichamelijke beweging doet.

Garmin Vivoactive 4l Achterkant Met Sensor

Wanneer ik bijvoorbeeld met een Forerunner ga mountainbiken terwijl ik me niet al te fit voel, kun je er zeker van zijn dat de Performance Condition dit oppikt, wat leidt tot de ongunstige cijfers die hierbij horen. Garmin had deze stat makkelijk aan de Vivoactive kunnen toevoegen, omdat deze niet afhankelijk is van een speciale sensor. Erg jammer dus.

De hartslagmonitor werkt meestal goed, maar hij is vaak iets langzamer bij het bijwerken van de hartslagbevindingen tijdens de eerste paar minuten van het bijhouden – al is dit niet al te vervelend.

Nog belangrijker is dat je met de Vivoactive 4 meer dan twintig soorten oefeningen kunt tracken. Anderen voeg je toe via een Connect IQ download. Sommige bieden alleen verschillende dataweergaven, maar sommigen zijn meer diepgaand.

Zo heeft de Vivoactive 4 bijvoorbeeld een golftracking compleet met data voor specifieke banen. Het horloge dient ook als coach via Garmin's Workouts. Deze vertellen je de oefeningen die je moet doen en zijn het nuttigst voor fitnesstrainingen.

Daarnaast meet Pulse OX de zuurstofverzadiging in je bloed. Velen van jullie vinden de resultaten van je zuurstofgehalte misschien niet zo interessant. Als je in redelijk goede gezondheid verkeert, zul je waarschijnlijk consistente resultaten zien boven de 95% en weinig aandacht besteden aan Pulse OX. Als deze beduidend lager zijn, is het tijd om je dokter te bezoeken.

Tot slot is Body Battery een extra gegevensveld dat je misschien nuttig vindt. Dit geeft je een grafiek van de brandstofreserves van je lichaam. Slaap vult deze aan. Oefening en algemene stress putten je uit. Dit is sterk afhankelijk van de variabiliteit van de hartslag, dus het is iets interessanter dan iets dat de grafiek simpel en snel genereert op basis van je trainingsgewoonten.

Wat we goed vinden:

 • Deze smartwatch biedt een zeer uitgebreide fitness tracking ervaring​
 • De levensduur van de batterij is ook dik in orde mede dankzij de technologie van het scherm​

Wat we minder goed vinden:

 • Performance Condition is weggelaten terwijl hier geen aparte sensor voor nodig is​
 • Het scherm is niet per sé om over naar huis te schrijven​

#5 Apple Watch Series 3
Goedkoopste Apple Watch op de markt

Diameter: 38 mm
Besturingssysteem: WatchOS
Waterresistentie: Waterdicht
Schermtype: Oled
Compatibel met: iOS
NFC: Ja

Hoewel de Series 6 de beste Apple Watch is die je op dit moment kunt kopen, is de Series 3 niet alleen nog steeds een zeer degelijke smartwatch, hij is ook heel betaalbaar.

Als je denkt dat 38 mm een beetje aan de kleine kant is, geen paniek. De Series 3 is er ook in een 42 mm-variant, die slechts een beetje meer kost.

De Series 3 heeft het iconische ontwerp dat we van Apple gewend zijn, maar is met zijn 11,4 mm iets dikker dan het chassis van de huidige Apple Watches.

Apple Watch Series 3 - Smartwatch - 38mm - Spacegrijs

Ter vergelijking: de Apple Watch Series 6 is met slechts 10,4 mm een hele millimeter dunner. De Series 3 is ook iets zwaarder, met een gewicht van 52,8 gram tegenover de 47,1 gram van de Series 6. Toch zijn dit geen enorme verschillen en de gemiddelde gebruiker merkt het waarschijnlijk niet eens.

Hij heeft een 41,9 mm oled-scherm, dat dankzij de verbluffend rijke kleuren en diepe zwarttinten een lust is voor het oog. De 38 mm-editie heeft een resolutie van 272 x 340 pixels. Dit betekent dat het scherm weliswaar niet zo scherp is als dat van het nieuwste Series 6-horloge, maar dat er nog steeds voldoende pixels zijn om alles helder weer te geven.

Apple Watch Series 3 38mm Space Gray

Hoewel de functieset op het Series 3-horloge veel beter is dan van eerdere versies, is de batterijduur nog steeds niet indrukwekkend.

Apple schat dat de Series 3 ongeveer 18 uur meegaat op een enkele lading. Als je geen gps gebruikt, kom je waarschijnlijk in de buurt van twee dagen bij matig gebruik.

Als je de gps gebruikt tijdens het sporten, kun je rekenen op een batterijduur van ongeveer vijf uur. Voor langdurige gps tracking heb je een goede gps tracker nodig.

Het instellen van de Apple Watch Series 3 is ongelooflijk eenvoudig, mits je een iPhone 6S (of nieuwer) hebt met iOS 13 (of later). Zet bluetooth aan, open de app, scan het gezicht van de Apple Watch met de camera van je iPhone, en je bent zo goed als klaar.

Je iPhone zal dan om een paar gegevens vragen, waaronder je Apple ID, of je de Apple Watch om je linker- of rechterpols wilt dragen, welke apps je op je smartwatch wilt installeren en of je een wachtwoord wilt instellen.

Dankzij de mobiele connectiviteit beantwoord je met de Series 3 oproepen en berichten, praat je met Siri en open je kaarten zonder dat je een telefoon in de buurt nodig hebt. Ook stream je rechtstreeks nummers via Apple Music, zonder dat je de smartwatch aan je iPhone hoeft te koppelen. Dat is super handig tijdens het hardlopen bijvoorbeeld.

Mobiele connectiviteit is echter niet het enige pluspunt. De Series 3 voegt nog enkele andere specificaties toe, zoals een barometrische hoogtemeter om de hoogte en beklommen trappen bij te houden. Met watchOS-updates breidt Apple ook andere fitnessfuncties uit.

Naast slimme activiteitenbegeleiding, een vernieuwde Workout-app, zwemtracking en GymKit-compatibiliteit, voegt het nieuwe watchOS ook geavanceerde hartslagbewaking toe. Je bekijkt je hartslag nu rechtstreeks op de voorkant van het horloge en volgt niet enkel je hartslag in rust, maar ook bij herstel. Dat zijn leuke en handige toevoegingen.

Van de belangrijkste ingebouwde apps is de Workout-app het meest ingrijpend veranderd sinds voorgaande modellen. Je houdt nu niet alleen intervaltrainingen met hoge intensiteit (HITT) bij, maar je start ook eenvoudig een nieuwe activiteit door naar rechts te vegen en op de plus-knop te drukken om je gewenste activiteit op te nemen.

De slimme activiteitenbegeleiding is handig voor iedereen die op zoek is naar concrete en werkbare herinneringen. Je stelt bijvoorbeeld eenvoudig een herinnering in om tegen het einde van de dag 30 minuten te wandelen en je bewegingsdoelen te halen. 💪

Wat we goed vinden:

 • De prijs van deze Apple Watch is alles behalve onoverkombaar​
 • Uitgebreide fitnessfuncties met watchOS 4
 • Hij heeft ingebouwde gps

Wat we minder goed vinden:

 • Dit is lang niet meer de allernieuwste smartwatch​

Koopgids

De bovenstaande lijst is slechts een greep uit een weelde van smartwatches. Er zijn nog talloze andere merken die verscheidene smartwatches produceren, zoals Huawei, LG, Fitbit, enzovoorts. Ook focussen merken zich tegenwoordig op bepaalde doelgroepen, zo heb je dé smartwatch voor dames of een specifieke smartwatch voor kinderen.

Lees hieronder waar je op moet letten bij het verkennen van al deze opties.

Compatibiliteit met je smartphone

Google's Wear OS smartwatch besturingssysteem draait op horloges van LG, Huawei en anderen en werkt met smartphones die Android 4.3 en later hebben, vanuit de Wear app. Google maakt het gemakkelijk om te controleren of je smartphone compatibel is: ga gewoon naar g.co/WearCheck vanaf je smartphone browser.

Sommige Wear OS-horloges werken overigens ook met de iPhone, maar veel functies (zoals het toevoegen van apps en het rechtstreeks aansluiten van het horloge op WiFi) zijn niet beschikbaar wanneer het horloge is gekoppeld aan iOS-apparaten.

Het komt als geen verrassing dat de Apple Watch alleen met de iPhone werkt. In de vooraf geïnstalleerde Apple Watch-app voor de iPhone vind je tevens de watchOS App Store. Daar kun je de horlogeversies van je favoriete iOS apps installeren of nieuwe vinden.

De Watch App Store bevat alles, van games tot fitness apps tot uitbreidingen van je meest gebruikte productiviteitsapps, zodat je meldingen van Slack kunt krijgen of notities kunt maken vanaf je smartwatch.

Smartwatch Op Een Pols

Het display

Bijna alle smartwatches die nu beschikbaar zijn, gebruiken een kleurrijk lcd-scherm of amoled-display waarmee je foto's, apps en andere inhoud in rijkere kleuren kunt bekijken en meestal helderder zijn.

De compromis die je hiervoor sluit is dat je batterij sneller leeg is (met name bij gebruik van een lcd-scherm), hoewel smartwatchmakers de energie-efficiëntie van de smartwatches blijven verbeteren.

Kleurendisplays gebruiken dusdanig veel stroom dat veel horloges hun beeldschermen vaak uitschakelen terwijl ze slaapstand verkeren. Zo kun je niet even snel kijken hoe laat het is zonder het apparaat wakker te maken. Lcd-schermen zijn bovendien meestal dikker dan oled-schermen.

Het interface: touchscreen of niet?

Op het eerste gezicht lijkt de keuze voor een touchscreen op je smartwatch een no-brainer te zijn. Toch kan het soms moeilijk zijn om items op een kleiner touchscreen aan te raken, en sommige van de touch-based interfaces zijn niet intuïtief.

Wear OS hanteert dit probleem prima door het gebruik van zogeheten card notfications die je gemakkelijk met één veegbeweging kunt verwijderen, maar er is veel geswipe nodig om andere programma's en opties binnen apps te bereiken. Met de laatste update wissel je met een simpele polsbeweging tussen cards.

Niet alle Wear OS smartwatches gebruiken echter touchscreen. Sommige modellen hebben bijvoorbeeld enkel een aantal knoppen waarmee je het toestel ook bedient.

Veel fabrikanten kiezen tegenwoordig voor een combo-aanpak. Zo ook Apple voor hun Apple Watch met een touchscreen en een digitale scroll- en zijknop aan de rechterkant. Met de scrollknop kun je snel inzoomen op inhoud of scrollen. Dit scherm gebruikt tevens Force Touch dat het verschil tussen een tikje en een lange druk op de knop herkent.

Beste Smartwatch

Ontwerp, personalisatie en draagcomfort

De beste smartwatch biedt een ruim aanbod van bandjes en/of de mogelijkheid om deze te vervangen door een optie van een derde partij. Dit is belangrijk als je het uiterlijk van je horloge wilt personaliseren.

De meeste smartwatches bieden vandaag de dag veel maatwerkopties voor de aankoop. Je kiest bijvoorbeeld de kleur en het materiaal van de ban, evenals de kleur, de afwerking en het formaat van het horlogekastje van bijvoorbeeld de Galaxy Watch en de Apple Watch.

Google heeft daarnaast nog geen officiële cijfers vrijgegeven, maar Wear OS heeft in ieder geval duizenden apps die geoptimaliseerd zijn voor dit besturingssysteem. Je installeert apps direct op je horloge zelf, in plaats van deze eerst op je smartphone te moeten downloaden. Wear OS heeft overigens veel van dezelfde programma's als WatchOS, waaronder Uber en WhatsApp.

Andere gepatenteerde systemen, met name Samsung's Tizen, hebben in vergelijking tot de bovengenoemde systemen een tekort aan apps. Dit platform biedt momenteel ongeveer 1400 apps.

Notificaties en alerts

Elke goede smartwatch waarschuwt je bij inkomende gesprekken, e-mails en sms'jes met een snelle trilling tegen je pols die je helpt discreet te controleren of het de moeite waard is om direct op te nemen. Je moet echter ook kijken naar sociale netwerkintegratie voor meldingen van sites zoals Facebook en Twitter.

Zorg ervoor dat je al je laatste meldingen snel kunt controleren, zelfs als je ze mist als ze voor het eerst binnenkomen. Met de Apple Watch veeg je bijvoorbeeld vanaf de bovenkant van het scherm naar beneden om het meldingencentrum te zien, terwijl je met Wear OS van onderaf naar boven veegt om je laatste berichten te bekijken.

De beste smartwatch biedt meer aanpassingsmogelijkheden. Met de Apple Watch pas je bijvoorbeeld de notificatie-instellingen op de Apple Watch app voor iOS aan. Je kunt ervoor kiezen om de meldingen van je iPhone identiek over te brengen naar de Apple Watch, of ze aan te passen.

Apple Smartwatch

De beste smartwatches:

Smartwatch Beste voor Beoordeling Productpagina
Apple Watch Series 6 iOS-gebruikers 9,5 Bekijk hem hier
Ticwatch E2 Prijs-kwaliteit 8,7 Bekijk hem hier
Samsung Galaxy Watch
Active 2
Android-gebruikers 8,5 Bekijk hem hier
Garmin Vivoactive 4L Sporters 8,3 Bekijk hem hier
Apple Watch Series 3 Apple fans met kleinere budgets 8,2 Bekijk hem hier

Veelgestelde vragen

Wat is de beste smartwatch?

Hoewel de ene beter is dan de ander op bepaalde vlakken, zijn er verschillende smartwatches voor verschillende soorten mensen. Zo kun je het totaalpakket van de Apple Watch willen, of juist de Ticwatch E2 zodat je je geen zorgen hoeft te maken over of je je huur naderhand nog kunt betalen!

Hoe koppel je een smartwatch aan je telefoon?

Dit doe je via de Bluetooth-verbinding. Je opent in je smartphone je instellingen en navigeert naar het Bluetooth-menu. Na je Bluetooth aangezet te hebben en de koppelmodus op je smartwatch te hebben geactiveerd – dit proces verschilt per model – hoort je smartwatch in de lijst van beschikbare apparaten te staan. Tik op de naam hiervan en je wordt verbonden!

Hoe duur is een smartwatch?

De prijzen variëren; over het algemeen liggen deze tussen de €100 voor oudere modellen tot wel €1.600 voor de echte high-end modellen. De bulk van de beschikbare smartwatches ligt echter tussen de €200 en €600.

Conclusie

Het antwoord op de vraag "wat is de beste smartwatch?" is dus lang niet zo eenduidig als dat je misschien dacht. Maar variety is the spice of life! Er zijn in ieder geval genoeg opties om uit te kiezen en voor ieder wat wils!

Is onze #1, de Apple Watch 6, ook jouw favoriet? Of heb je zelf nog suggesties die in onze top 5 thuis horen? Laat het ons weten. Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?