Het Beste Outdoorhorloge Voor Outdoorliefhebbers

Nikki Veerbeek

Geschreven door:

Je beste vriend in de wildernis.

Het Beste Outdoorhorloge Voor Outdoorliefhebbers

Met een goed outdoorhorloge haal je het meeste uit je outdooravonturen. Je maakt het jezelf makkelijker, veiliger én je meet er superinteressante informatie mee. ⌚

Om er zeker van te zijn dat je een geschikt exemplaar scoort, help ik je hieronder op weg met een handige koopgids. In dit artikel staat bovendien een selectie van de vijf beste modellen voor je klaar – om te beginnen met de beste drie.

Casio Collection Men F-91W-1Yef Heren Horloge

Casio Collection Men F-91W-1Yef Heren Horloge
Materiaal horlogeband: Kunststof
Materiaal horlogekast: Kunststof
Opties: Met alarm
Waterdicht: 5 ATM (Regen- & Spatwaterdicht)
Diameter horlogekast: 30 mm
Kleur horlogeband: Zwart
Bekijk op Bol.comPijltje

SKMEI Heren horloge 40 mm

SKMEI Heren horloge 40 mm
Materiaal horlogeband: Siliconen
Materiaal horlogekast: Kunststof | Staal
Opties: Met alarm | Met backlight | Met chronograaf | Met datumaanduiding | Met lichtgevende wijzers | Met stopwatch
Waterdicht: 5 ATM (Regen- & Spatwaterdicht)
Diameter horlogekast: 40 mm
Kleur horlogeband: Zwart
Bekijk op Bol.comPijltje

SKMEI Heren horloge 40 mm

SKMEI Heren horloge 40 mm
Materiaal horlogeband: Siliconen
Materiaal horlogekast: Staal | Kunststof
Opties: Met alarm | Met backlight | Met chronograaf | Met datumaanduiding | Met lichtgevende wijzers | Met stopwatch
Waterdicht: 5 ATM (Regen- & Spatwaterdicht)
Diameter horlogekast: 40 mm
Kleur horlogeband: Blauw
Bekijk op Bol.comPijltje

Outdoorhorloge koopgids: hoe maak je de beste koop?

Een outdoorhorloge is een ontzettend handig hulpmiddel als je op pad gaat. Sporthorloges ontwikkelden zich de afgelopen jaren in een rap tempo door en zijn er inmiddels in vele verschillende smaken. Zo is er ook het hardloophorloge, dat zich speciaal op hardlopers richt.

Hieronder leg ik je uit welke functies outdoorhorloges zoal hebben. Zo kun je voor jezelf bepalen welke belangrijk voor je zijn en zo tot de allerbeste keuze komen. ⬇️

Smartwartch, sporthorloge of activity tracker?

Een outdoorhorloge kan een sporthorloge of een activity tracker zijn, maar ook menig smartwatch voldoet aan de behoeften van outdooravonturiers.

Een smartwatch is nóg een stukje geavanceerder en laat je bijvoorbeeld ook berichten ontvangen en oproepen beantwoorden.

De beste smartwatch is niet alleen geschikt voor sport en gezondheid, maar helpt je met allerlei facetten in het leven. Door de groeiende populariteit is er een enorm aanbod en heb je bijvoorbeeld ook een speciale smartwatch voor dames en een goede sporthorloge voor dames.

Batterijduur

Simpele en budgetvriendelijke outdoorhorloges werken meestal op batterijen, terwijl meer geavanceerde modellen een oplaadbare accu hebben. Hoewel een ingebouwde accu meestal hand in hand gaat met (veel) meer functies, krijg je hierdoor wel te maken met een veel beperktere batterijduur.

Een langere accuduur is natuurlijk altijd prettig, maar helemaal als je langere tochten maakt. Een batterijduur van meerdere dagen is noodzakelijk, maar het liefst kies je voor zeven dagen of meer. Houd er rekening mee dat gps-gebruik de batterijduur verkort. Daarnaast is het een pre als je horloge ook snel oplaadt.

Veiligheid

Outdooravonturen brengen je soms op plekken die je niet kent en daar schuilt altijd het gevaar dat je verdwaalt. Veel outdoorhorloges bieden een stukje veiligheid met een zogenaamde SOS-functie, die meestal inhoudt dat je een noodsignaal met je gps-locatie uitzendt. Fijn om achter de hand te hebben!

Hoogtemeter

Een ingebouwde hoogtemeter is een must voor wie vaak in de bergen is. De meeste horloges die het predicaat outdoorhorloge krijgen hebben dan ook een hoogtemeter.

Een hoogtemeter vertelt je op welke hoogte je zit en kan je daardoor ook helpen met uitvogelen waar je bent. Het is bovendien handig om erachter te komen op welk tempo je loopt en hoeveel hoogtemeters je al hebt afgelegd.

Er zijn horloges met een barometrische hoogtemeter en modellen met een gps-hoogtemeter. Een barometrische hoogtemeter bepaalt aan de hand van de luchtdruk hoe hoog je zit, terwijl een gps-hoogtemeter de hoogte vaststelt op basis van je positie.

De barometrische hoogtemeter is over het algemeen nauwkeuriger, maar is wel gevoeliger voor weersinvloeden.

arm met slim horloge op grasveld

Barometer

Een barometer meet de druk van de lucht en is in staat om weersveranderingen in je directe omgeving te voorspellen. Stel: je bent in de bergen en ondanks dat je het weerbericht uitvoerig hebt gecheckt, is er ineens onverwachts slecht weer op komst. Een barometer geeft dat aan en zorgt ervoor dat je tóch op tijd wegkomt.

Kompas

Het behoeft waarschijnlijk geen uitleg dat het bij bepaalde tochten handig kan zijn om een kompas bij je te hebben. Veel outdoorhorloges hebben een kompasfunctie. Het gebruiken van een kompas vergt wel enige kennis, dus zorg dat je vooraf al weet hoe je dit moet gebruiken.

Gps/GLONASS

Dankzij gps en GLONASS laat je horloge je locatie, de route die je aflegt en je snelheid zien. GLONASS is de Russische tegenhanger van het Amerikaanse gps.

GLONASS is onder andere populair bij mensen die graag bergwandelingen maken, omdat deze satelliet nauwkeuriger is en het beter doet in moeilijke gebieden.

Er zijn overigens ook speciale gps-horloges voor kinderen verkrijgbaar. Hiermee hou je eenvoudig een oogje in het zeil als je kind bijvoorbeeld alleen naar huis loopt.

Niet alle outdoorloges met gps hebben ook automatisch een navigatiefunctie, dus let hierop als je dit wenst. Bij outdooractiviteiten is de behoefte aan navigatie vaak groot, dus kan deze functionaliteit absoluut van pas komen. Het navigeert prettiger dan een telefoon in je hand en bovendien kun je je smartphone thuislaten indien gewenst.

Navigatie brengt wel vaak een veel groter prijskaartje met zich mee, dus is het een afweging in hoeverre je dit nodig hebt.

Muziekspeler

Als er een ingebouwde muziekspeler aanwezig is, luister je direct naar je favoriete nummers vanaf je outdoorhorloge. Dit heeft als voordeel dat je je smartphone thuis kunt laten als je op pad gaat.

Check wel even hoeveel nummers je op je outdoorhorloge kunt opslaan. Het liefst zijn dat er genoeg om een beetje keuze te behouden.

Horlogeband

Bij het kiezen van een horlogeband zijn twee zaken van belang: hoe je hem dichtmaakt (gesp of klittenband) en het materiaal.

Laatstgenoemde is bij voorkeur robuust en duurzaam, zodat hij eventuele zwaardere omstandigheden overleeft. Denk hierbij aan rubber of siliconen. Mocht het bandje verwisselbaar zijn, is de beslissing minder van belang – zolang er genoeg extra bandjes verkrijgbaar zijn.

Water-, stof- en shockbestendigheid

Een outdoorhorloge moet op alle vlakken tegen een stootje kunnen. De mate van water- en stofbestendigheid lees je eenvoudig af aan de IP-certificering, die bestaat uit twee nummers. Het eerste cijfer geeft de stofbestendigheid aan, het tweede cijfer de waterbestendigheid.

De mate van stofbestendigheid is als volgt:

 • 0: Geen bescherming
 • 1: Grote voorwerpen
 • 2: Middelgrote voorwerpen
 • 3: Kleine voorwerpen
 • 4: Spitse voorwerpen
 • 5: Stofbescherming
 • 6: Stofvrij

De mate van waterbestendigheid is als volgt:

 • 0: Geen bescherming
 • 1: Drupdicht type 1
 • 2: Drupdicht type 2
 • 3: Spatdicht
 • 4: Plensdicht
 • 5: Sproeidicht
 • 6: Waterbestendig
 • 7: Dompeldicht
 • 8: Waterdicht
 • 9: Vochtdicht

Daarnaast is shockbestendigheid geen overbodige luxe tijdens je outdooravonturen. Hoe schokbestendig een horloge is, wordt aangegeven in het aantal meter dat hij kan vallen zonder kapot te gaan wanneer hij een hard oppervlak raakt.

horloge ligt in het gras

Gezondheid

De meeste mensen die van outdooractiviteiten houden zijn ook in mindere of meerdere mate bezig met hun gezondheid. Met een outdoorhorloge krijg je een zeer vernuftig inzicht in je gezondheid. Hieronder zet ik bepaalde functies om naar uit te kijken op een rij.

Hartslagmeter

Een hartslagmeting is om meerdere reden waardevol. Je ziet of je hartslag niet te hoog oploopt (en het dus iets rustiger aan moet doen), hoeveel vooruitgang je boekt en je legt indien gewenst de focus op bepaalde hartslagzones.

Let wel op dat de ingebouwde hartslagmeter van een horloge iets minder nauwkeurig is dan de traditionele vorm van hartslagmeting, via een borstband.

Dit komt omdat een borstband de daadwerkelijke klopping van het hart meet, terwijl een polsband werkt met een optische sensor die de snelheid dat het bloed door je aderen stroomt en je hartklopping meet met behulp van groene ledlampjes waarvan het licht wordt weerkaatst. De vertraging die hierin optreedt verklaart het verschil in nauwkeurigheid.

Je bent beter uit met een borstband als de hartslagmeter je voornaamste reden is om een outdoorhorloge te kopen. Wil je ook zeker van de andere functionaliteiten profiteren, dan kun je dat kleine verschil in nauwkeurigheid voor lief nemen.

Stappenteller

Veel outdoorhorloges hebben een ingebouwde stappenteller. Hiermee ontdek je hoeveel stappen hebt gezet. Dat is allereerst handig voor je outdooractiviteiten. Als je bijvoorbeeld vaak wandelt, is het nuttig, motiverend en leuk om je stappen voortdurend bij te houden.

Je zet ook veel ongemerkte stappen. Het is dan ook erg interessant om te kijken hoeveel stappen je dagelijks zet: je outdooractiviteiten en je dagelijkse activiteiten (naar kantoor, naar de supermarkt, enzovoorts) bij elkaar opgeteld.

Als je je bewust bezig gaat houden met het zetten van genoeg stappen is de kans groot dat je meer beweegt. Hoeveel stappen je precies moet zetten hangt een beetje af van aan wie je het vraagt, maar 8000 stappen per dag is een mooie richtlijn.

VO2max-meting

Een VO2max-meter meet de maximale zuurstofopname in je bloed door middel van infrarood. Men ziet dit als een van de meest belangrijke graadmeters voor je fysieke conditie. Hoe hoger je VO2max is, hoe fitter je bent. Ook hierbij is de meting net iets minder nauwkeurig dan de traditionele meting, maar hangt nog steeds rond de 95 procent.

Slaapmonitor

Met een slaapmonitor krijg je inzicht in hoeveel uren slaap je hebt gehad. Sommige hardloophorloges bieden ook informatie over de kwaliteit van je slaap. Je slaapdiepte en de slaapfasen komen daarbij aan bod.

Caloriemeter

Een caloriemeter vertelt je hoeveel je calorieën hebt verbrand tijdens een bepaalde activiteit.

Om de meest nauwkeurige cijfers te krijgen, is het van groot belang dat je zoveel mogelijk persoonlijke gegevens invult. Denk aan je geboortedatum, je gewicht en je lengte. Er bestaan twijfels over de nauwkeurigheid van de caloriemeting, maar het blijft een goede indicatie.

Connectiviteit

Met de aanwezigheid van Bluetooth stel je een verbinding met je smartphone in werking. Let wel op de compatibiliteit van het outdoorhorloge met je smartphone. Zo ondersteunen Garmin, Fitbit en Polar smartphones van Huawai bijvoorbeeld niet.

Ook heeft het horloge mogelijk ANT+. Dit lijkt op Bluetooth, maar is vooral prominent aanwezig bij sportsensoren. Verschil is dat het signaal op meerdere apparatuur uitleesbaar is.

De duurste modellen hebben wifi en NFC (near field communication), waarmee je contactloos betaalt. Dat is zeer handig als je een langere tocht maakt en bij een leuk tentje neer wilt ploffen voor een welverdiende pitstop. Je hoeft je portemonnee dan niet mee te nemen.

De 5 beste outdoorhorloges onder elkaar

1. Casio Collection Men F-91W-1Yef Heren Horloge

1. Casio Collection Men F-91W-1Yef Heren Horloge
Materiaal horlogeband: Kunststof
Materiaal horlogekast: Kunststof
Opties: Met alarm
Waterdicht: 5 ATM (Regen- & Spatwaterdicht)
Diameter horlogekast: 30 mm
Kleur horlogeband: Zwart

2. SKMEI Heren horloge 40 mm

2. SKMEI Heren horloge 40 mm
Materiaal horlogeband: Siliconen
Materiaal horlogekast: Kunststof | Staal
Opties: Met alarm | Met backlight | Met chronograaf | Met datumaanduiding | Met lichtgevende wijzers | Met stopwatch
Waterdicht: 5 ATM (Regen- & Spatwaterdicht)
Diameter horlogekast: 40 mm
Kleur horlogeband: Zwart

3. SKMEI Heren horloge 40 mm

3. SKMEI Heren horloge 40 mm
Materiaal horlogeband: Siliconen
Materiaal horlogekast: Staal | Kunststof
Opties: Met alarm | Met backlight | Met chronograaf | Met datumaanduiding | Met lichtgevende wijzers | Met stopwatch
Waterdicht: 5 ATM (Regen- & Spatwaterdicht)
Diameter horlogekast: 40 mm
Kleur horlogeband: Blauw

4. Lorus RJ603AX9 Heren Horloge 37 mm

4. Lorus RJ603AX9 Heren Horloge 37 mm
Materiaal horlogeband: Staal
Materiaal horlogekast: Staal
Opties: Met datumaanduiding
Waterdicht: 5 ATM (Regen- & Spatwaterdicht)
Diameter horlogekast: 37 mm
Kleur horlogeband: Zilverkleurig

5. ATRIUM Horloge Heren Leer Zwart

5. ATRIUM Horloge Heren Leer Zwart
Materiaal horlogeband: Leer
Materiaal horlogekast: Metaal
Opties: Geen opties
Waterdicht: 5 ATM (Regen- & Spatwaterdicht)
Diameter horlogekast: 37 mm
Kleur horlogeband: Zwart

Veelgestelde vragen over outdoorhorloges

Wat meet een outdoorhorloge allemaal?

Dat hangt van het exemplaar af, maar de meeste outdoorhorloges hebben in ieder geval gps voor het meten van de bestede tijd, afgelegde afstand en je routes. Ook een hoogtemeter is gebruikelijk, die je vertelt op welke hoogte je zit en hoeveel hoogtemeters je hebt afgelegd. Andere mogelijke functies zijn het meten van je hartslag, slaap, conditie en het aantal verbrande calorieën.

Hoe werkt de ingebouwde hartslagmeter van een horloge?

Een optische sensor meet de snelheid van het bloed dat door je aderen stroomt en je hartklopping met behulp van groene ledlampjes. Het licht daarvan wordt teruggekaatst naar de sensor. Hoe dichter die sensor bij de huid zit, hoe betrouwbaarder de meting. Een borstband blijft nauwkeuriger dan een hartslagmeting via een polsband.

Wat is het verschil tussen een barometrische hoogtemeter en een gps-hoogtemeter?

Een barometrische hoogtemeter bepaalt de hoogte aan de hand van de luchtdruk. Een gps-hoogtemeting werkt op basis van je positie en de kaartgegevens. De barometrische hoogtemeting is nauwkeuriger, al hebben weersomstandigheden wel meer invloed hierop dan op een gps-meting.

Welk outdoorhorloge moet ik kopen?

Dat is natuurlijk aan jou en je budget; iedereen is uniek. Wat ik wel voor je heb, is een handige tabel met – naar mijn inzicht – de belangrijkste specificaties van de beste outdoorhorloge. Zo kun jij de beste keus maken.

Materiaal horlogebandMateriaal horlogekastOptiesWaterdichtDiameter horlogekastKleur horlogeband
1Casio Collection Men F-91W-1Yef Heren HorlogeKunststofKunststofMet alarm5 ATM (Regen- & Spatwaterdicht)30 mmZwart
2SKMEI Heren horloge 40 mmSiliconenKunststof | StaalMet alarm | Met backlight | Met chronograaf | Met datumaanduiding | Met lichtgevende wijzers | Met stopwatch5 ATM (Regen- & Spatwaterdicht)40 mmZwart
3SKMEI Heren horloge 40 mmSiliconenStaal | KunststofMet alarm | Met backlight | Met chronograaf | Met datumaanduiding | Met lichtgevende wijzers | Met stopwatch5 ATM (Regen- & Spatwaterdicht)40 mmBlauw
4Lorus RJ603AX9 Heren Horloge 37 mmStaalStaalMet datumaanduiding5 ATM (Regen- & Spatwaterdicht)37 mmZilverkleurig
5ATRIUM Horloge Heren Leer ZwartLeerMetaalGeen opties5 ATM (Regen- & Spatwaterdicht)37 mmZwart

Casio Collection Men F-91W-1Yef Heren Horloge

Materiaal horlogeband: Kunststof

Materiaal horlogekast: Kunststof

Opties: Met alarm

Waterdicht: 5 ATM (Regen- & Spatwaterdicht)

Diameter horlogekast: 30 mm

Kleur horlogeband: Zwart

SKMEI Heren horloge 40 mm

Materiaal horlogeband: Siliconen

Materiaal horlogekast: Kunststof | Staal

Opties: Met alarm | Met backlight | Met chronograaf | Met datumaanduiding | Met lichtgevende wijzers | Met stopwatch

Waterdicht: 5 ATM (Regen- & Spatwaterdicht)

Diameter horlogekast: 40 mm

Kleur horlogeband: Zwart

SKMEI Heren horloge 40 mm

Materiaal horlogeband: Siliconen

Materiaal horlogekast: Staal | Kunststof

Opties: Met alarm | Met backlight | Met chronograaf | Met datumaanduiding | Met lichtgevende wijzers | Met stopwatch

Waterdicht: 5 ATM (Regen- & Spatwaterdicht)

Diameter horlogekast: 40 mm

Kleur horlogeband: Blauw

Lorus RJ603AX9 Heren Horloge 37 mm

Materiaal horlogeband: Staal

Materiaal horlogekast: Staal

Opties: Met datumaanduiding

Waterdicht: 5 ATM (Regen- & Spatwaterdicht)

Diameter horlogekast: 37 mm

Kleur horlogeband: Zilverkleurig

ATRIUM Horloge Heren Leer Zwart

Materiaal horlogeband: Leer

Materiaal horlogekast: Metaal

Opties: Geen opties

Waterdicht: 5 ATM (Regen- & Spatwaterdicht)

Diameter horlogekast: 37 mm

Kleur horlogeband: Zwart

Conclusie

Ik hoop dat je nu een duidelijk beeld hebt van wat allemaal mogelijk is bij een outdoorhorloge. De top vijf van dit moment vind je hieronder. Klik op de links om meer over de geselecteerde modellen te lezen en ze eventueel te bestellen. Mocht dat zijn gelukt, dan hoor ik het graag!

Was dit artikel behulpzaam?