Volg je Activiteiten op de Voet met het Beste Sporthorloge voor Dames

Jasmijn Roekaerts

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

Meer dan enkel een stijlvol bandje!

Volg je Activiteiten op de Voet met het Beste Sporthorloge voor Dames

In een sporthorlogemarkt die vooral op mannen is gericht, hebben sommige merken ingezien dat het beste sporthorloge voor dames een veelzijdig model moet zijn met een mooi ontwerp – én om een damespols moet passen.

Een sporthorloge is een nuttige aanvulling op je fitnessroutine, of je nu een gelegenheidsloper of een multisportatleet bent. Sporthorloges zijn ontworpen om bestand te zijn tegen de slijtage, en ze zitten vaak vol functies waarmee je gemakkelijk gegevens over al je favoriete trainingen verzamelt.

Hieronder staat een verhelderende koopgids voor je klaar die je helpt de beste keuze te maken. Ook vind je in dit artikel een selectie van de 5 beste modellen momenteel op de markt. 😉

Hoco. Y7 zwart

Hoco. Y7 zwart
Waterdicht tot (m): 1,5 meter
Materiaal band: Siliconen
Batterijduur tijdens gebruik GPS: 10 uur
Schermafmeting: 1.32 inch inch
Bluetooth: Ja
Waterbestendig: Ja
Bekijk op Bol.com

Zixin Sporthorloge Zwart S205L

Zixin Sporthorloge Zwart S205L
Waterdicht tot (m): 0 meter
Materiaal band: Siliconen
Batterijduur tijdens gebruik GPS: 240 uur
Bluetooth: Ja
Waterbestendig: Ja
Bekijk op Bol.com

Garmin Forerunner 45 zwart

Garmin Forerunner 45 zwart
Waterdicht tot (m): 50 meter
Materiaal band: Siliconen
Batterijduur tijdens gebruik GPS: 0.54 uur
Schermafmeting: 1.5 inch inch
Bluetooth: Ja
Waterbestendig: Ja
GPS: Ja
Bekijk op Bol.com

Beste sporthorloge dames koopgids: hoe maak je de beste koop?

Of je nu je trainingsroutine of slaapschema wilt verbeteren, of je gezondheid in de gaten houden, investeren in een goede sporthorloge of de beste Fitbit is heel nuttig.

Er zijn echter zoveel modellen op de markt dat het een uitdaging is om een sporthorloge te vinden die aan jouw behoeften voldoet. Alle nodige info vooraleer je eentje aankoopt, lees je hieronder! 😉

Een sporthorloge speciaal voor dames?

Over het algemeen geldt dat vrouwen smallere polsen hebben dan mannen, vaak een andere smaak hebben en andere lichamelijke processen doormaken. Het is dan ook niet zo gek dat er sporthorloges speciaal voor vrouwen zijn.

Damessporthorloges hebben meestal smallere maten. Veel producenten brengen hetzelfde sporthorloge in verschillende formaten uit, maar er zijn ook damessporthorloges die enkel in een kleine maat beschikbaar zijn.

Ook qua uiterlijk onderscheiden damessporthorloges zich. Vaak ogen deze horloges wat subtieler en zijn ze beschikbaar in kleuren die vooral bij vrouwen geliefd zijn.

Allerlaatst bieden sommige damessporthorloges de mogelijkheid om je menstruatiecyclus en zwangerschap te tracken.

Sporthorloges, activity trackers en smart watches

First things first: hoewel men deze wearables makkelijk verwart, zijn ze wel degelijk verschillend. Het is belangrijk om deze verschillen te herkennen. Misschien denk je dat je op zoek bent naar een damessporthorloge, terwijl je beter uit bent met een activity tracker of smartwatch.

Een smartwatch is als het ware een verlengstuk van je smartphone en gebruik je vooral voor zijn slimme functies. Denk hierbij aan het ontvangen en uitdoen van berichten en oproepen, het gebruiken van navigatie en het ontvangen van andere notificaties van bijvoorbeeld je sociale media of agenda.

Activity trackers zijn vooral bedoeld voor het bijhouden en het verbeteren van je gezondheid en je dagelijkse activiteit. Het doorgaans kleine horloge meet 24/7 je activiteit. Wat de tracker precies meet hangt af van het type, maar meestal meet het je stappen, afstand, calorieverbranding en slaap.

Een sporthorloge is voornamelijk voor het bijhouden, meten en verbeteren van je sportprestaties en je vooruitgang hierin. Een sporthorloge meet vrijwel altijd je snelheid, afstand, calorieverbranding en hartslag en beschikt over sportprofielen die aansluiten op je activiteit.

Wearabe met witbandje om iemands pols

Je ziet veelal dat beschreven wearables overlappende functies hebben. Zo zie je vaak dat een sporthorloge net als een smartwatch meldingen ontvangt, een smartwatch je slaap bijhoudt en een activity tracker beschikt over een aantal sportprofielen.

Daarnaast bestaan er zogenaamde hybridehorloges. Deze lijken op normale horloges en hebben een traditionele wijzerplaat, maar meten ook bepaalde gegevens, zoals het aantal gezette stappen of je calorieverbranding. Hierbij bekijk je de meetdata echter niet op het horloge, maar op de bijhorende app op je smartphone.

Hoe kies je het beste sporthorloge voor jou?

Beslis eerst welke sportactiviteit het belangrijkste voor je is, omdat dit bepaalt welke functies je allemaal nodig hebt. Als je een hardloper of fietser bent, is een ingebouwde gps-ontvanger een must, terwijl zwemmers meer belang hechten aan waterdichtheid.

Triatleten hebben een multisportmodus nodig om naadloos over te schakelen tussen verschillende disciplines, en wie in de sportschool blijft, wil misschien verschillende indoor work-outs volgen, zoals krachttraining en HIIT.

HIIT

High-intensity interval training (HIIT) is een vorm van intervaltraining, een trainingsstrategie waarbij men korte perioden van intense anaerobe inspanning afwisselt met minder intense herstelperioden, totdat men te uitgeput is om door te gaan.

De maat

Het sporthorloge dat je aanschaft moet natuurlijk de juiste maat hebben. Een zeer groot horloge met een relatief groot scherm is makkelijk af te lezen, maar is ook zwaar en daarom onhandig om bij sportactiviteiten te gebruiken.

Een algemene regel is dat iemand met smalle polsen het best een horloge draagt met een diameter tussen de 38 mm (1,5 inch) en 40 mm (1,6 inch) ligt. Als je een bredere polsen hebt, kun je ook modellen met een diameter tussen de 42 mm (1,65 inch) en 44 mm (1,7 inch) overwegen.

Het type bandje

Het beste sporthorloge voor dames heeft niet alleen de juiste functies en de geschikte maat, maar heeft ook een bandje wat duurzaam is en comfortabel om je pols zit.

Er zijn verschillende soorten bandjes voor horloges. Kies voor een horloge altijd een duurzaam bandje, omdat deze bestand zijn tegen slijtage. De verschillende soorten bandjes zijn siliconen, leer, en nato (leer en canvas). Horloges met stalen armbanden zijn niet geschikt voor sportieve activiteiten.

Siliconen bandjes zijn zeer licht. Als materiaal is silicone goed bestand tegen hoge en lage temperaturen. Siliconen bandjes voelen niet alleen prettig aan op je huid, maar zijn ook in diverse kleuren verkrijgbaar. Het is een zacht en vlot materiaal om te dragen, modieus en slijt niet zo gemakkelijk.

Lederen bandjes zijn eleganter en zeer duurzaam. Ze zijn het best bestand tegen slijtage en scheuren. De bandjes zijn er ook in verschillende kleuren.

De nato-horlogeband is een enkel stuk materiaal dat je onder de achterkant van de horlogekast door schuift, en vastzet door middel van een gespsluiting. Door de dubbele achterkant van de kast blijft het horloge gecentreerd en veilig om je pols zitten. Ze zijn licht, sneldrogend, duurzaam en zeer eenvoudig in gebruik.

De functionaliteit van het horloge

Sporthorloges hebben een lange weg afgelegd sinds de simpele stopwatch. De sporthorloges van vandaag volgen al je bewegingen, geven inzicht in je huidige conditie en motiveren je om elke dag te blijven bewegen.

Een goed hardloophorloge telt niet alleen je aantal stappen, maar houdt ook je totale afgelegde afstand en het aantal verbrande calorieën bij. Sommige horloges geven zelfs een herinnering om op te staan en te bewegen als je te lang inactief bent geweest.

Vrouw zit op de grond na een sportsessie

Het beste outdoorhorloge houdt hardlopen, zwemmen, fietsen en andere buitenactiviteiten bij. Deze registreert hoe ver je hebt gelopen, hoe lang je erover hebt gedaan en je snelheid. Deze gegevens houdt het horloge meestal in realtime bij.

De meeste van dit soort sporthorloges gebruiken gps om buitenactiviteiten nauwkeurig bij te houden. Net als een gps voor je auto registreren ze precies waar je naartoe bent gegaan en gebruiken ze die informatie om de snelheid en afgelegde afstand te bepalen.

Bijkomende handige functies zijn een thermometer zijn om je temperatuur te registreren, en een digitaal kompas om de richting aan te geven.

Hartslagmeter

Het beste sporthorloge houdt ook je hartslag bij – meestal met een goede hartslagmeter in het horloge zelf. Hierdoor is het niet meer nodig een borstband te dragen, zoals bij oudere hartslagmeters.

Het meten van je hartslag doet het horloge met een ECG-hartslagmeter of een optische hartslagmeter.

Op bijna ieder damessporthorloge zit een optische hartslagmeter. Deze meet je hartslag met snel knipperende groene led lampjes op de onderkant van het horloge. Het groene licht weerkaatst op het bloed en meet je hartslag door te kijken naar de snelheid van je bloedstroom door je aderen.

Een ECG-hartslagmeter is een elektrische hartslagsensor en meet je hartslag door elektrische signalen in je bloed te meten. Aan de hand van deze signalen meet de ECG-hartslagmeter de timing en sterkte van je hartslag.

ECG-hartslagmeters zijn nauwkeuriger dan optische hartslagmeters en hebben als voordeel dat de meter een onregelmatige hartslag kan waarnemen, waardoor het horloge je kan waarschuwen.

Ondanks het voordeel van de ECG-hartslagmeters, hebben de meeste sporthorloges een optische hartslagmeter, omdat deze voordeliger zijn en vooral handig zijn tijdens het sporten. Ze vertellen je hoe je hartslag zich ontwikkelt tijdens het sporten en geven herstel advies.

Waterbestendigheid

Veel sporthorloges zijn waterbestendig, maar sommige kunnen beter tegen onderdompeling dan andere. Let goed op hoe waterbestendig een horloge is voordat je hem meeneemt voor een frisse duik. Meestal staat in de specificaties tot hoeveel meter diepte je het horloge mag onderdompelen.

Als op een horloge staat dat het waterbestendig is tot 50 meter, betekent dat niet dat je zo diep als 50 meter onder de oppervlakte ermee kan zwemmen, zo lang en zo vaak als je wilt, zonder problemen met het horloge te ondervinden. Dit is de meest voorkomende misvatting over wat waterbestendig betekent.

De ISO-testprocedures zijn streng, maar het gaat er niet om dat iemand 50 meter onder de oppervlakte duikt en dan de tijd controleert. In plaats daarvan voert men in een laboratorium een druktest uit die vergelijkbaar is met de statische waterdruk, in combinatie met een onderdompeling in 10 centimeter water gedurende één uur.

Vrouw die surft

Houd er rekening mee dat horloges vaak in contact komen met waterdruk die allesbehalve statisch is. Een golf die op je breekt op het strand, van een hoge duik in het zwembad springen, enzovoort – al deze dingen veroorzaken een grote hoeveelheid waterdruk die in contact komt met je horloge, al is het maar voor een fractie van een seconde.

Hieronder een overzicht van hoe je de waterbestendigheid interpreteert:

  • Geen verklaring: Niet waterbestendig, maak het niet nat.
  • Waterbestendig: Bestand tegen spatten en ander gering contact met water, maar niet meer.
  • Waterdicht tot 30 m: Bestand tegen spatten, regen en af en toe nat worden. Niet aanbevolen voor trainingszwemmen, snorkelen of duiken.
  • Waterdichtheid tot 50 m: Goed voor zwemmen en wildwatervaren. Niet aanbevolen voor snorkelen of duiken.
  • Waterdichtheid 100 m: Geschikt voor trainingszwemmen, surfen, snorkelen en vrijwel alle watersporten. Niet geschikt voor duiken.
  • Waterdicht 200 m: Geschikt voor bijna alles, behalve diepzeeduiken.

Levensduur van de batterij

Als je van plan bent je sporthorloge elke dag te dragen, zorg er dan voor dat het een batterij heeft die lang meegaat. Regelmatig opladen is lastig als je het horloge ook als smartwatch gebruikt, maar niet zo vervelend als je het horloge alleen tijdens je trainingen draagt.

Houd er rekening mee dat het gebruik van de gps de levensduur van de batterij drastisch verkort. De verwachte levensduur vind je terug in de productomschrijving. Nog beter is het echter om de productreviews te lezen. Deze geven vaak een realistischere weergave van batterijlevensduur.

Esthetische kenmerken

Een goed sporthorloge is bedoeld om het grootste deel van je tijd te dragen. Daarom is het belangrijk dat je je goed voelt bij de look en het gevoel ervan. Bestudeer dus heel goed de materialen, de kleur, het ontwerp, en het gewicht vooraleer je eentje aankoopt!

Merk-ecosysteem

Elk merk heeft zijn eigen software en app die erbij horen. Ze zijn allemaal uniek en doen over het algemeen hetzelfde soort dingen, maar als je in de toekomst ooit van horlogemerk verandert, is het moeilijk of soms onmogelijk om je oude gegevens naar het nieuwe softwaresysteem over te zetten. Houd hier rekening mee bij het kiezen van je horloge!

Vrouw haar smartphone is verbonden met haar sporthorloge

Smartwatch-functies

Smartwatch-functies maken het horloge bruikbaar bij verschillende evenementen en in dagdagelijkse situaties, los van al je sportactiviteiten.

Net zoals de beste smartwatch, synchroniseert bijna elke sporthorloge draadloos met je telefoon. Hierdoor heb je de mogelijkheid om alle geregistreerde gegevens in grafieken en diagrammen te zien. De telefoon-horlogeverbinding betekent ook dat telefoonmeldingen op je sporthorloge verschijnen.

Met veel van de nieuwste sporthorloges speel je ook muziek af, lees je je calorieverbruik terug en verricht je direct vanaf het horloge draadloos betalingen. Betalingen uitvoeren vanaf je horloge is super handig als je bijvoorbeeld na je hardloopsessie een verfrissend drankje wilt kopen, en niets op zak hebt. 🥤

De 5 beste sporthorloges voor dames onder elkaar

1. Hoco. Y7 zwart

1. Hoco. Y7 zwart
Waterdicht tot (m): 1,5 meter
Materiaal band: Siliconen
Batterijduur wearable: 144 uur
Batterijduur tijdens gebruik GPS: 10 uur
Minimale polsomtrek: 13
Schermafmeting: 1.32 inch inch
Bluetooth: Ja
Apps: Skype | Apple Health Kit | Facebook | Instagram | Messenger | WhatsApp | Youtube
Touchscreen: Ja
Waterbestendig: Ja

2. Zixin Sporthorloge Zwart S205L

2. Zixin Sporthorloge Zwart S205L
Waterdicht tot (m): 0 meter
Materiaal band: Siliconen
Batterijduur wearable: 240 uur
Batterijduur tijdens gebruik GPS: 240 uur
Minimale polsomtrek: 10
Bluetooth: Ja
Apps: Spotify | Strava | Nike+
Touchscreen: Ja
Waterbestendig: Ja

3. Garmin Forerunner 45 zwart

3. Garmin Forerunner 45 zwart
Waterdicht tot (m): 50 meter
Materiaal band: Siliconen
Batterijduur wearable: 168 uur
Batterijduur tijdens gebruik GPS: 0.54 uur
Minimale polsomtrek: 129 mm
Schermafmeting: 1.5 inch inch
Bluetooth: Ja
Apps: TrainingPeaks | Strava | RunKeeper | Relive | MyFitnessPal
Touchscreen: Nee
Waterbestendig: Ja
GPS: Ja

4. Garmin Forerunner 55 zwart

4. Garmin Forerunner 55 zwart
Waterdicht tot (m): 50 meter
Materiaal band: Siliconen
Batterijduur wearable: 336 uur
Batterijduur tijdens gebruik GPS: 0.83 uur
Minimale polsomtrek: 12.6 cm
Schermafmeting: 1.04 inch inch
Bluetooth: Ja
Apps: Nike+ | MyFitnessPal | Strava | TrainingPeaks | RunKeeper
Touchscreen: Ja
Waterbestendig: Ja
GPS: Ja

5. Polar Unite wit

5. Polar Unite wit
Waterdicht tot (m): 30 meter
Materiaal band: Siliconen
Batterijduur wearable: 4 dag(en)
Minimale polsomtrek: 130 mm
Schermafmeting: 43.4 inch inch
Bluetooth: Ja
Apps: Endomondo | Komoot | MyFitnessPal | Nike+ | Relive | Strava | TrainingPeaks
Touchscreen: Ja
Waterbestendig: Ja

Veelgestelde vragen over sporthorloges voor dames

👩 Wat is het verschil tussen een sporthorloge en een smartwatch voor dames?

Het belangrijkste verschil tussen een sporthorloge en een smartwatch is de lijst van functies en slimme mogelijkheden. Ook de levensduur van de batterij is anders: een sporthorloge gaat doorgaans veel langer mee, tenzij je heel intensief je gps-functie gebruikt met je sporthorloge!

Een goede smartwatch voor dames heeft bovendien een groot en helder scherm dat veel meer energie vraagt.

Vrouw met een sporthorloge om haar pols

🏃‍♀️ Hoe berekent een sporthorloge het aantal verbruikte calorieën?

Een sporthorloge gebruikt een algoritme dat je leeftijd, gewicht en lengte neemt en dat combineert met hoeveel je beweegt (het aantal genomen stappen of een intensievere activiteit zoals hardlopen) om het aantal verbrande calorieën te berekenen.

Meer geavanceerde horloges nemen ook je hartslag mee in de berekening. Onthoud dat deze calorieën slechts schattingen zijn, dus gebruik ze enkel als een algemene richtlijn.

⌚ Hoelang gaat een sporthorloge mee?

Hoelang je sporthorloge meegaat, hangt af van verschillende factoren, waaronder de kwaliteit van je aankoop. Over het algemeen zijn deze horloges ontworpen om ongeveer 4 tot 6 jaar mee te gaan.

Er is echter enige variatie in dit getal, en duurdere, goed gemaakte modellen gaan veel langer mee, terwijl goedkopere versies een kortere batterijlevensduur hebben.

Welke sporthorloge dames moet ik kopen?

Dat is natuurlijk aan jou en je budget; iedereen is uniek. Wat ik wel voor je heb, is een handige tabel met – naar mijn inzicht – de belangrijkste specificaties van de beste sporthorloges voor dames. Zo kun jij de beste keus maken.

Waterdicht tot (m)Batterijduur tijdens gebruik GPSSchermafmetingBluetoothGPS
1Hoco. Y7 zwart1,5 meter10 uur1.32 inch inchJa
2Zixin Sporthorloge Zwart S205L0 meter240 uur1.32 inch inchJa
3Garmin Forerunner 45 zwart50 meter0.54 uur1.5 inch inchJaJa
4Garmin Forerunner 55 zwart50 meter0.83 uur1.04 inch inchJaJa
5Polar Unite wit30 meter0.83 uur43.4 inch inchJaJa

Hoco. Y7 zwart

Waterdicht tot (m): 1,5 meter

Batterijduur tijdens gebruik GPS: 10 uur

Schermafmeting: 1.32 inch inch

Bluetooth: Ja

Zixin Sporthorloge Zwart S205L

Waterdicht tot (m): 0 meter

Batterijduur tijdens gebruik GPS: 240 uur

Schermafmeting: 1.32 inch inch

Bluetooth: Ja

Garmin Forerunner 45 zwart

Waterdicht tot (m): 50 meter

Batterijduur tijdens gebruik GPS: 0.54 uur

Schermafmeting: 1.5 inch inch

Bluetooth: Ja

GPS: Ja

Garmin Forerunner 55 zwart

Waterdicht tot (m): 50 meter

Batterijduur tijdens gebruik GPS: 0.83 uur

Schermafmeting: 1.04 inch inch

Bluetooth: Ja

GPS: Ja

Polar Unite wit

Waterdicht tot (m): 30 meter

Batterijduur tijdens gebruik GPS: 0.83 uur

Schermafmeting: 43.4 inch inch

Bluetooth: Ja

GPS: Ja

Conclusie

De markt voor smartwatches en sporthorloges is misschien gericht op mannen, maar gelukkig is er tegenwoordig ook een overvloed aan bekwame sporthorloges voor dames waar je uit kunt kiezen.

Ook smartwatches voor kinderen zijn in opmars. Er zijn zelfs gps-horloges voor kinderen, waardoor je altijd op de hoogte bent van waar ze zijn. Handig voor wanneer ze alleen naar school lopen!

Of je je nu wilt focussen op trends, multisport of hardlopen, ik hoop dat onze 5 topmodellen en koopgids je geïnspireerd hebben. Heb jij hét model voor jou in de onderstaande lijst gevonden? Laat het me weten in een reactie hieronder, want ik hoor graag van je! 💪

Was dit artikel behulpzaam?