Met de Beste Fitbit Blijf Je in Vorm 🏃

Jasmijn Roekaerts

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

20 min. leestijd

Met de Beste Fitbit Blijf Je in Vorm 🏃

Met de beste Fitbit volg je je gezondheid en dagelijkse activiteiten op de voet. Het is de ideale tool om te bouwen aan een gezondere levensstijl.

Als je op zoek bent naar iets eenvoudigs in gebruik dat alleen de basis dekt, dan is onze beste koop Fitbit Inspire 2, jouw beste keuze. Als je echter op zoek bent naar een geavanceerder model met meer functies, is de Fitbit Versa 3, met ingebouwde gps tracking, een topkeuze!

De Fitbit Sense is de beste Fitbit als je geïnteresseerd bent in mindfulness en je mentale gezondheid wilt bijhouden, aangezien deze stress-detecterende sensoren heeft.

Je merkt het al, onze keuzes zijn heel divers en onze top 5 biedt voor ieder wat wils. Ontdek snel hieronder welke Fitbit het best bij jou en je activiteiten past!

#1 Fitbit Versa 3
Dé beste fitbit van 2024

Onze score: 9,0

fitbit versa 3 zwart

Net zoals bij de Versa 2, zijn fitness en gezondheid de gebieden waarop de Versa 3 uitblinkt. Hij komt nu ook met geïntegreerde gps!

Daarnaast heeft hij een geweldige batterijlevensduur, een beter scherm dan voorheen en een overvloed aan fitnessstatistieken, waardoor dit een zeer aantrekkelijk model is voor iedereen die zijn sportactiviteiten op de voet wil volgen!

Schermtype: Amoled
Touchscreen: Ja
Kleurenscherm: Ja

Gewicht: 28,5 g
Type glas: Gorilla Glass 3
IP-certificering: IPX8

#2 Fitbit Inspire 2
Beste koop fitibit van 2024

Onze score: 8,6

fitbit inspire 2 zwart

De Fitbit Inspire 2 straalt eenvoud uit met zijn onopvallende styling. Hij heeft een goede levensduur van de batterij en hartslagbewaking.

Als je op zoek bent naar een eenvoudige multi-sport tracker of een hulpmiddel om je in de richting van een meer actieve levensstijl te duwen, dan is deze Fitbit jouw perfecte keuze!

Schermtype: Oled
Touchscreen: Ja
Kleurenscherm: Nee

Gewicht: 8,5 g
Type glas: Gorilla Glass
IP-certificering: IPX8

Wat is een Fitbit?

De apparaten van Fitbit behoren tot de beste activity trackers die je kunt kopen, maar variëren sterk in prijs, dus het is belangrijk om te weten waar je naar op zoek bent.

Met een Fitbit houd je je voedsel- en waterinname bij, maar ook stappen, hartslag, slaapcycli en zelfs je menstruatiecycli. De Fitbit heeft hierbij geen wifi nodig om te werken. Hij heeft alleen Bluetooth nodig om verbinding te maken met je smartphone.

Ze maken ook allemaal verbinding met de uitstekende app van Fitbit (voor Android en iOS), en er is ook enorme online community van andere Fitbit-gebruikers, die je helpen om fitness- en gezondheidsdoelen te bereiken.

En dan nog een belangrijk nieuwtje: Google heeft de overname van Fitbit in januari 2021 afgerond. Samen willen ze gezondheid en welzijn voor meer mensen toegankelijker maken.

De 5 beste fitbits in een oogopslag

 1. Fitbit Versa 3 - Dé beste Fitbit met gps.
 2. Fitbit Inspire 2 - De beste koop Fitbit.
 3. Fitbit Charge 5 - De beste Fitbit voor fitness-tracking.
 4. Fitbit Sense - Dit is de beste Fitbit voor je mentale welzijn.
 5. Fitbit Versa 2 - De beste Fitbit voor sleep tracking.

De beste fitbit, gedetailleerd.


Schermtype: Amoled
Touchscreen: Ja
Kleurenscherm: Ja
Gewicht: 28,5 g
Type glas: Gorilla Glass 3
IP-certificering: IPX8

Design

Op het eerste zicht lijkt de Versa 3 identiek aan zijn voorganger, de Versa 2, maar deze versie is een beetje slanker.

Hij ziet er behoorlijk elegant, de behuizing is neutraal en een zwarte optie behoudt de universele charme van de Versa 3.

fitbit versa 3

Het scherm is een 1.58 inch amoled-paneel en heeft een resolutie van 336 x 336 pixels. Het is een helder, scherp en zeer duidelijk scherm dat er zelfs in de dim-stand onder vrijwel elke kijkhoek prachtig uitziet. Navigeren door de menu's en apps via het scherm is aangenaam, aangezien het touchscreen heel responsief is.

De knop aan de zijkant, die in de Verva 2 aanwezig is veranderd van design. In plaats van een fysieke knop zit er een kleine inkeping aan de linkerkant van de Fitbit. Als je er goed op drukt, geeft deze een korte trilling om aan te geven dat je de smartwatch hebt geactiveerd.

De knop bevindt zich onder de lip van de behuizing, dus het is niet zo eenvoudig om de juiste plek te vinden, wat een klein nadeel is. Gelukkig hoef je deze knop niet altijd te gebruiken voor interactie met het horloge, want je hem zo instellen dat hij ontwaakt door op het scherm te tikken.

Fitbit Versa 3 oplader

Aan de rechterrand van het horlogechassis zit een kleine microfoon en een luidspreker waarmee je gesprekken kunt aannemen.

Een ander groot verschil tussen de Versa 2 en deze nieuwe versie is de oplader. In plaats van de oudere doosachtige usb-lader, krijg je een kleine magnetisch dock die deze Fitbit extreem snel oplaadt.

De Versa 3 is verder waterbestendig tot 50 m. Dat betekent hij onder de douche meekan en dat je ermee kunt zwemmen. Hij overleeft zelfs een duik in zout water, hoewel Fitbit aanraadt hem niet in een warm bad of sauna te dragen.

Tracking-functies

Net als bij de vorige generatie zijn fitness en gezondheid de gebieden waarop de Versa 3 uitblinkt. Er zijn niet zo veel gezondheidsfuncties als bij de Sense, maar er is genoeg voor de gemiddelde gebruiker om op de hoogte te blijven, dankzij de 24/7 activiteit- en hartmonitoring.

Er zijn geleide ademhalingsoefeningen beschikbaar, met manieren om je mindfulness bij te houden en de mogelijkheid om naar meditatietracks te luisteren op de Fitbit-app. Je kunt elk uur herinneringen instellen om een beetje te bewegen, je fitnessdoelen instellen en je slaapkwaliteit in de gaten houden.

De Versa 3 houdt ook je zuurstofgehalte in het bloed in de gaten terwijl je slaapt (mits je het toestel in bed draagt). Je dagelijkse activiteiten worden opgedeeld in aantal stappen, verbrande calorieën en minuten. Je krijgt hiermee een aardig beeld van hoe fit je bent, maar als je dieper wilt graven, moet je abonnee zijn van een Fitbit Premium-plan.

Hiermee krijg je toegang tot het nieuwe Health Metrics dashboard dat geavanceerde statistieken biedt over ademhalingsfrequentie, zuurstofsaturatie en hartslagvariabiliteit. De Versa 3 trilt wanneer je tussen hartslagzones beweegt. Handig als je aan het trainen bent en niet op de wijzerplaat kunt blijven kijken om je hartslag te controleren!

Er zijn verschillende trainingsopties om uit te kiezen, waaronder circuittraining en intervaltrainingen, waarmee aan de behoeften van de meeste mensen wordt voldaan.

Dankzij de ingebouwde gps, breng je al je buitenactiviteiten in bovendien in real time in kaart. De gps is niet altijd even nauwkeurig en valt af en toe uit, maar ondanks dat is het een enorme stap vooruit ten opzichte van de Versa 2!

Smartwatch-functies

Als smartwatch functioneert de Versa 3 precies hetzelfde als zijn voorganger. Het is nog steeds een sober aanbod in vergelijking met de beste smartwatches, maar er zijn nog steeds genoeg apps die de moeite waard zijn. Het is echter wel zo dat veel van de betere Fitbit-apps en vergoeding vragen.

Amazon Alexa is verder aanwezig om je te helpen met snelle vragen en, als je de Alexa-app op je telefoon instelt (voor Android en iOS) en je Amazon-account synchroniseert, kun je nog veel meer doen, zoals herinneringen instellen en je slimme thuisapparaten bedienen, zoals je slimme verlichting.

Net als voorheen is er ondersteuning voor Spotify-muziekstreaming beschikbaar, maar er is nog steeds geen offline Spotify-functie, wat een beetje teleurstellend is.

Je telefoonnotificaties verschijnen ook op de Fitbit, en je kiest zelf in de Fitbit-app welke apps notificaties naar de Versa 3 mogen versturen. De meest gebruikte messaging-apps worden ondersteund, waaronder Slack en WhatsApp, samen met e-mails en Uber.

Batterijlevensduur

De levensduur van de batterij is enorm goed. Net als de Versa 2, kun je met de Versa 3 tot 6 dagen vooruit als je begint met een volle batterij, met het scherm ingesteld op normale helderheid. In deze berekening mag je de gps niet meer dan 2-3 keer per week gebruiken.

Hoe vaker je de gps gebruikt, hoe sneller de batterij natuurlijk leeg raakt. Ook als je het scherm altijd aan hebt, gaat de batterij minder lang mee, ongeveer twee dagen. Het opladen gaat gelukkig heel snel. Een kwartiertje opladen met de nieuwe usb-lader levert ongeveer 36% aan lading op.

Wat we goed vinden:

 • Heeft een mooi, scherp amoled-kleurenscherm
 • Ingebouwde gps tracker
 • Lichtgewicht en comfortabel

Wat we minder goed vinden:

 • Zijknop is niet zo goed ontworpen
 • Veel van de betere Fitbit-apps kosten geld

Schermtype: Oled
Touchscreen: Ja
Kleurenscherm: Nee
Gewicht: 20 g
Type glas: Gorilla Glass
IP-certificering: IPX8

Design

Het uiterlijk van de Fitbit is onopvallend, maar super strak en smal. Het kleine zwart-wit scherm is stijlvol en weegt een verwaarloosbare 20 gram, inclusief het zachte, rubberen bandje.

Hoewel helder en scherp, kan het kleine 1,4 inch Oled-schermpje geen grote hoeveelheden informatie weergeven, zodat je om beurten door elk gegevensveld moet swipen.

fitbit inspire 2

Om energie te besparen staat het schermpje standaard uit en licht het op als je je pols optilt. Als je aan de zijkant knijpt, ontwaakt het toestel of ga je terug naar het beginscherm.

De weergavestijl pas je aan via de Fitbit-app (iOS en Android), van ontwerpen met veel statistieken tot een meer minimalistische retro-weergave.

Tracking-functies

De Inspire 2 beschikt over de motiverende Active Zone Minutes. Op basis van aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie, raadt Fitbit aan om minstens 150 Active Zone Minutes per week te halen.

Fitbit bepaalt je hartslagzones op basis van je leeftijd en hartslag in rust. Voor elke minuut dat de Inspire 2 detecteert dat je in de vetverbrandingszone bent, krijg je een Active Zone Minute. Voor elke minuut die de Inspire detecteert dat je in de cardio- of piekzone bent, verdien je twee Active Zone Minutes.

Tijdens een hardlooprondje van 30 minuten kun je bijvoorbeeld acht minuten onder je streefhartslagzone blijven, zes minuten in de vetverbrandingszone, negen minuten in de cardiozone en zeven minuten in de piekzone, waardoor je in totaal 38 Active Zone Minutes verdient.

Als je moeite hebt om de 150 Active Zone Minutes te halen, kun je naar het Premium-gedeelte van de Fitbit-app navigeren om toegang te krijgen tot audio- en video-workouts van merken als Aaptiv, barre3, Daily Burn, Down Dog, obé, Physique 57, PopSugar en Gaiam's Yoga Studio.

Daarnaast beschikt de Inspire 2 over fitnessfuncties, waaronder SmartTrack. Dit is een automatische oefeningherkenning voor wandelen, hardlopen, fietsen in de buitenlucht en sporten zoals basketbal en zwemmen. Je kunt ook oefendoelen instellen voor metriek zoals calorieën, afstand of duur, zodat de tracker je waarschuwt wanneer je deze doelen bereikt.

Zoals bij alle optische hartslagmeters, is die van de Inspire 2 maar matig nauwkeurig, dus hoewel hij je een aanvaardbaar gemiddelde geeft, reageert hij niet goed op plotselinge veranderingen in inspanning.

Het is genoeg voor algemene fitness-tracking, maar het zal het niet bijhouden als je het gebruikt voor korte en scherpe inspanningen zoals high-intensity interval training (HIIT). En als je een zwemmer bent, hij werkt niet in het zwembad.

Daarnaast heeft hij geen gps-functie. Ga je een rondje rennen of mountainbiken, dan brengt dit model van Fitbit je tocht niet in kaart.

Smartwatch-functies

Met de notificatiefunctie kun je zien wie je probeert te bellen tijdens je workout, en het is mogelijk om meldingen van apps te ontvangen, zodat je je e-mails in de gaten kunt houden terwijl je aan het trainen bent.

Deze Fitbit heeft geen ondersteuning voor Fitbit Pay, wat jammer is, vooral als je graag traint zonder je telefoon of portemonnee op zak.

Batterijlevensduur

Met de Inspire 2 train je meer dan een week zorgeloos op een enkele lading – tot wel 10 dagen bij rustig gebruik – dus je hoeft hem niet elke avond in te pluggen!

Wat we goed vinden:

 • Eenvoudig te gebruiken
 • Strak en vederlicht ontwerp
 • Zeer goede levensduur van de batterij

Wat we minder goed vinden:

 • Heeft geen gps tracker aan boord

Schermtype: Amoled
Touchscreen: Ja
Kleurenscherm: ja
Gewicht: 29 g
Type glas: Gorilla Glass 3
IP-certificering: IPX8

Design

De Fitbit Charge 5 ziet heeft een hele verandering gekregen vergeleken met zijn voorganger. De Charge 5 heeft een heel nieuw jasje inclusief een upgrade naar een kleurenscherm.

Fitbit Charge 5 black

Het nieuwe amoled-scherm heeft net als de Charge 4 een 1 inch-scherm, maar is kleurrijker, energiezuiniger en, volgens Fitbit, twee keer zo scherp en helder.

Verder is hij slank en zo licht dat je gemakkelijk vergeet dat je hem draagt. Dit is een echt pluspunt voor een apparaat dat is ontworpen om zowel overdag als 's nachts gedragen te worden, met slechts af en toe een pauze om je huid wat ademruimte te gunnen.

Deze Fitbit is verder waterbestendig tot een diepte van 50 m, waardoor hij geschikt is om mee te zwemmen, douchen en zweten, maar Fitbit raadt aan de tijd te nemen om het bandje na je sessie even te laten drogen.

De interface van de Fitbit Charge 5 is intuïtief, met alleen het touchscreen en een discrete bedieningsknop aan de linkerkant. Tik op de knop of til je pols op om het scherm te activeren, veeg vervolgens naar rechts om toegang te krijgen tot de verschillende menu's en instellingen van het apparaat.

Tracking-functies

Wanneer het tijd is om actief te worden, geeft de Fitbit Charge 5 een zachte zoemtoon om je eraan te herinneren op te staan en je benen te strekken. De frequentie hiervan pas je eenvoudig aan in de app, of schakel je volledig uit.

De ingebouwde gps zagen we al op de Charge 4 en is ook op de Fitbit Charge 5 aanwezig. Dit maakt hem een geschikt alternatief voor speciale fitness-trackers voor iedereen die houdt van hardlopen, fietsen, zwemmen en/of fitnessen.

Deze Fitbit beschikt ook over een hoogtemeter om het aantal beklommen trappen bij te houden. Hij kan zes activiteiten bijhouden, maar je kunt er maar voor vier snelkoppelingen maken op het apparaat zelf, dus je zult moeten kiezen welke je het vaakst gebruikt.

Dit toestelletje rond je pols detecteert automatisch wanneer je met een training bent begonnen, maar dan laat hij geen gps-kaart van je training zien, tenzij je voor de start een activiteitstype hebt geselecteerd.

Selecteer dus een type workout om je route te zien, samen met je snelheid, afstand en hartslag. Dit zijn veel minder gegevens dan die van de beste sporthorloge, maar ruim voldoende als je een gelegenheidsloper bent. Hetzelfde geldt voor de beste sporthorloges voor dames.

Als je wat dieper graaft in de statistieken na je training, zie je je Active Zone Minutes, verbrande calorieën en afgelegde stappen, die je allemaal kunt delen, bewerken of verwijderen.

Daarnaast introduceert de Charge 5 een herstelscore. De Fitbit meet je score na een workout en op basis van je slaap, hartslag en activiteit. Iedere ochtend geeft de Fitbit een persoonlijk doel voor die dag en adviseert een workout die op dat moment bij je past.

Een optische sensor aan de binnenkant van het horloge meet 24/7 je hartslag. Deze functie is inmiddels zelf zo ontwikkeld dat de fitbit een afwijking in je hartslag kan waarnemen. Als dit het geval is, kun je dit terugvinden in de Fitbit ECG-app en direct doorsturen naar je arts.

Een ander nieuw iets van de Charge 5 is een sensor die iedere nacht de huidtemperatuur meet. Wanneer de Fitbit waardes waarneemt die afwijken van je normale curve, kan dit erop duiden dat je weerstand wat minder is en je wellicht ziek wordt.

In het Discover-gedeelte van de app vind je de meeste Fitbit Premium-inhoud, waaronder begeleide programma's om je te helpen gezondere gewoonten te ontwikkelen (zoals beter slapen of je suikerinname verminderen), plus work-outs en mindfulness-oefeningen.

Smartwatch-functies

De Fitbit Charge 5 heeft, zoals al te lezen was, een aantal belangrijke nieuwe functies ten opzichte van zijn voorganger. Niet alles is veranderd, de Charge 5 heeft net als de Charge 4 een aantal smartwatch-functies, maar dan uitgebreider!

De ingebouwde navigatie overbrugt de kloof tussen smartwatches en fitness-trackers, hiermee kun je je telefoon thuis kunt laten tijdens loopjes en wandelingen. Daarnaast biedt de Charge 5 net als de Charge 4 Spotify-ondersteuning en hoef je geen geld op zak te hebben dankzij de Fitbit Pay-ondersteuning.

Met NFC gebruik je de FitBit Charge 5 dan ook voor contactloze betalingen via Fitbit Pay, en je bedient de Spotify-app op je telefoon via Bluetooth.

De Charge 5 heeft ook hier een upgrade gekregen. Zo kun je sms'jes, Whatsapp berichten en agendameldingen ontvangen. Als je een Android gebruiker bent, kun je zelf snelle berichten terug sturen. Zo mis je je telefoon al helemaal niet meer als je gaat hardlopen en hem thuislaat. 😜

Dit is niet helemaal het geval als een Huawei- of Xiaomi Mi 6 smartphone hebt, dan werkt de Fitbit helaas wat minder goed.

NFC

NFC is een methode voor draadloze gegevensoverdracht waarmee smartphones, laptops, tablets en dus ook Fitbits gegevens uitwisselen wanneer ze zich in elkaars nabijheid bevinden. NFC-technologie maakt contactloze betalingen mogelijk via Fitbit Pay, Apple Pay, Android Pay en contactloze kaarten.

Batterijlevensduur

De Fitbit Charge 5 laadt op via een usb-kabel, die je via een grote clip op het horloge aansluit. Het is gemakkelijk om de aansluitingen op elkaar aan te sluiten en een volledige lading duurt minder dan een uur.

De Charge 5 gaat tot een week mee op een enkele lading, hoewel zoals bij elke fitness-tracker die periode drastisch verkort als je de gps intensief gebruikt.

Wat we goed vinden:

 • Goede levensduur van de batterij
 • Ondersteunt Fitbit Pay, Spotify en andere smartwatchfuncties
 • Heeft een ingebouwde gps-tracker en uitgebreidere functies

Wat we minder goed vinden:

 • Fitbit werkt niet goed als hij is verbonden met een Huawei- of Xiaomi Mi 6 smartphone.

Schermtype: Amoled
Touchscreen: Ja
Kleurenscherm: Ja
Gewicht: 33,1 g
Type glas: Gorilla Glass 3
IP-certificering: IPX8

Design

De Fitbit Sense ziet er zeer strak en tegelijkertijd elegant uit.

fitbit sense grijs

Het ontwerp lijkt sterk op dat van de Fitbit Versa-lijn, met een vierkant gezicht en afgeronde randen, die volgens de ontwerpers zijn geïnspireerd door de lijnen van het menselijk lichaam.

De behuizing is van roestvrij staal, met een kleine aanraakgevoelige knop aan de linkerkant die je instelt voor snelle toegang tot je meest gebruikte apps.

Als je naar rechts veegt op het mooie 1,58 inch amoled-scherm, zie je verschillende instellingen, waaronder toegang tot de slaapstand, die het scherm dimt en trillingen deactiveert, het volume, de helderheid van het scherm, het always-on-scherm en de niet storen-modus.

Zoals de meeste Fitbits wordt de Sense geleverd met twee bandjes voor verschillende polsmaten. Fitbit raadt aan het iets strakker te dragen tijdens het sporten om een nauwkeurige hartslagmeting te garanderen, het bandje regelmatig schoon te maken met zeepwater en het af en toe af te doen om je huid te laten ademen.

Tracking-functies

Work-out-modi voor de Fitbit Sense zijn fiets, bootcamp, circuit training, golf, wandelen, interval work-out, kickboksen, martial arts, pilates, hardlopen, spinning, zwemmen, trapklimmer, tennis, loopband, gewichten en yoga - dat moet zo'n beetje iedereen dekken. 💪🏻

De Sense is waterbestendig tot 50m, waardoor hij geschikt is om in het zwembad of de zee te zwemmen. Spoel het bandje wel af met schoon water nadien.

Hij heeft een zeer accurate hartslagmeter, zelfs tijdens intensieve trainingssessie waarbij je veel zweet. De Sense trilt om aan te geven wanneer je tussen hartslagzones beweegt, wat erg handig is om te weten of je in je cardio- of piekzone zit. Je hartslag wordt altijd duidelijk op het scherm weergegeven, wat niet alle fitness trackers doen.

De Sense beschikt ook over ingebouwde gps, zodat je je loop-, wandel- en fietstochten kunt uitstippelen, zonder dat je je een telefoon bij je hoeft te hebben. De gps wordt alleen geactiveerd als je handmatig de juiste trainingsmodus selecteert, omdat het de batterij spaart.

Zodra je klaar bent, zijn je kaarten meteen zichtbaar in de Fitbit-app, en je kunt je Fitbit-account koppelen aan Strava (voor Android en iOS), zodat ze automatisch worden gesynchroniseerd.

Lichamelijk en geestelijk welzijn hebben een enorm effect op elkaar hebben, en dit is de eerste smartwatch die evenveel aandacht besteedt aan beide. De opvallendste functie van de Sense is dan ook de stressmonitor-functie.

Stress wordt gemeten in de vorm van elektrodermale activiteit (EDA)-responsen, veroorzaakt door de geleidbaarheid van je huid. Dit wordt beïnvloed door zweet, dat op zijn beurt wordt beïnvloed door je bijnieren. Emotionele stress is echter niet de enige factor is die de EDA-respons beïnvloed – fysieke stress, zoals inspanning en hitte, doen dat ook.

Zodra de scan klaar is, vraagt hij je om snel in te voeren hoe je je op dat moment voelt – zeer kalm, kalm, neutraal, gestrest of zeer gestrest. Je kunt deze metingen vervolgens bekijken in de Fitbit-app.

Stressmonitoring valt onder de categorie Mindfulness binnen de Fitbit-app. Hier vind je een overzicht van alle afgelopen scans, plus een kalender die je stemmingswisselingen in de loop van de tijd laat zien en een set oefeningen om je te helpen je stress te beheersen.

Smartwatch functies

Het biedt alle gebruikelijke smartwatchfuncties die je van een high-end Fitbit mag verwachten, waaronder spraakbediening via Alexa en Google Assistant en Fitbit Pay (mits je bank dit ondersteunt).

Je ontvangt ook oproep- en sms-berichten van je telefoon en kunt zelfs antwoorden op sms-berichten dicteren met de ingebouwde microfoon van de Sense.

Batterijlevensduur

De Fitbit Sense biedt een maximale batterijlevensduur van zes dagen, maar regelmatig gebruik van de verschillende sensoren zal die tijd aanzienlijk verkorten – net als het gebruik van het always-on-scherm.

Wat we goed vinden:

 • Eerste smartwatch die evenveel aandacht besteedt aan geestelijk en fysiek welzijn
 • Zeer accurate hartslagmeter
 • Heeft een gps tracker aan boord

Wat we minder goed vinden:

 • Meest geavanceerde stressmonitorfuncties in de Fitbit-app zijn betaald

Schermtype: Amoled
Touchscreen: Ja
Kleurenscherm: Ja
Gewicht: 40 g
Type glas: Gorilla Glass 3
IP-certificering: Onbekend (waterbestendig tot 50 meter)

Design

De squircle – een vorm tussen een vierkant en een cirkel – van de originele Versa zie je ook in de Versa 2, die er heel stijlvol uitziet.

fitbit versa 2 zwart

Aangezien Fitbit zijn merknaam heeft verwijderd op de onderste rand, zijn de randen op de Versa 2 dunner, waardoor je iets meer schermruimte hebt dan voorheen.

Waar de originele Versa drie knoppen op de behuizing had – twee links en één rechts – heeft de Versa 2 slechts één knop aan de linkerkant, die zowel dienst doet als selecteer- als terugknop. Dit betekent dat je nooit meer dan twee kliks verwijderd bent van de functie die je nodig hebt, terwijl alle andere navigatie die je moet uitvoeren via het touchscreen gebeurt.

In tegenstelling tot het lcd-scherm op de Versa, heeft de tweede generatie Fitbit smartwatch een helder amoled touchscreen, dat wordt beschermd door Gorilla Glass 3.

Zelfs bij een dim-instelling is het scherm met een resolutie van 300 x 300 pixels scherp en dankzij de omgevingslichtsensor past de helderheid zich aan de omgeving aan waarin je je bevindt.

Tracking-functies

Het ontbreken van een gps tracker kan voor velen een spelbreker zijn. Elke keer als je gaat hardlopen, wandelen of fietsen, moet je je telefoon bij je hebben voor locatie-informatie.

Om je vooruitgang in de gaten te houden, hoef je alleen de fitness app te selecteren en het type activiteit te kiezen waaraan je je gaat overgeven. Als je dat niet doet, is deze horloge slim genoeg om elke activiteit die 20 minuten of langer duurt als oefening te zien, dankzij Fitbit's SmartTrack-technologie.

Er zijn echter twee nadelen bij het gebruik van deze SmartTrack-technologie: ten eerste moet je je telefoon bij je hebben zodat de gps locatiegegevens kan registreren; ten tweede kun je geen real-time statistieken zien. Duur van de oefening, afgelegde afstand, enzovoorts worden pas weergegeven wanneer het apparaat herkent dat je klaar bent.

Het zijn de slaapmetingen waar de Versa 2 echt in uitblinkt. Het horloge is licht en comfortabel genoeg om de hele nacht te dragen en het bijhouden van je slaap gebeurt automatisch. Je krijgt een slaapscore op de gratis versie van de FItbit-app, en een volledig rapport op Fitbit Premium.

De slaapscore houdt rekening met hoe lang je wakker bent, de duur van je lichte en diepe slaap, rusteloosheid en REM-slaap, en geeft op basis hiervan een cijfer.

Op de gratis versie van de Fitbit-app zie je alleen een score, maar als je ervoor kiest om je te abonneren op Fitbit Premium, krijg je een volledige uitsplitsing van de score, die je vertelt hoe laag je hartslag was onder rust tijdens het slapen; hoe rusteloos je was; het percentage REM-slaap, diepe slaap en lichte slaap; en een vergelijking van 30 dagen van je slaappatroon.

Smartwatch-functies

De Spotify app zit standaard op de Versa 2, maar het is belangrijk om te vermelden dat de app alleen fungeert als een afstandsbediening, die de muziek afspeelt via de Spotify app die op je telefoon draait.

Je kunt de Versa 2 dus niet gebruiken om naar offline Spotify-afspeellijsten te luisteren. Je kunt echter wel je eigen muziekbestanden toevoegen aan het horloge, met 2,5 GB gereserveerd voor lokale muziekopslag.

Als je toevallig een iPhone-gebruiker bent, kun je niet direct reageren op berichten van de Versa 2. Android-gebruikers kunnen dat wel.

De alles-in-één-knop op de Versa 2 kan lang worden ingedrukt om ofwel Alexa, Google Assistent of Fitbit Pay op te roepen. Als je bank Fitbit Pay ondersteunt, gebruik je best de knop voor contactloze betalingen, omdat de interactie met een spraakassistent nogal onhandig kan zijn.

Batterijlevensduur

Net als alle andere Fitbit-apparaten heeft de Versa 2 een vrij goede batterijlevensduur. Fitbit beweert dat deze slimme horloge vijf dagen meegaat met standaardgebruik. Als je de schermhelderheid altijd op de laagste stand zet, kun je de levensduur nog wat rekken.

Wat we goed vinden:

 • Zeer goede slaapopvolgingsfunctie 
 • Mooi en helder amoled touchscreen

Wat we minder goed vinden:

 • Je luistert niet naar offline Spotify-afspeellijsten
 • Heeft geen ingebouwde gps tracker

Koopgids

De ene Fitbit is de andere niet, dus weten welke functies voor jou belangrijk zijn is aan te raden alvorens je een Fitbit koopt. Is een gps tracker belangrijk, luister je graag offline naar je spotify-afspeellijsten, wil je ook je geestelijk welzijn meten, … Elke Fitbit heeft zijn eigen kwaliteiten en focuspunten.

Er zijn ook wat termen die ik doorheen de mini reviews nog niet verder toelichtte, dus die heb ik hieronder voor je uitgelicht! Ik heb ook nog enkele vragen voor je in petto, om je goed voor te bereiden op je aankoop van een Fitbit.

Schermtypes

Bij conventionele led-lcd-schermen worden de witte leds aan de binnenkant alleen maar gebruikt als achtergrondverlichting van een lcd-scherm aan de voorkant. De pixels in het scherm geven dus niet zelfstandig licht.

Hierdoor geeft dit scherm vrij matte kleuren weer en is het relatief donker. Lampjes aan de zij- en achterkant van het scherm verlichten de pixels.

Oled is een verbetering ten opzichte van conventionele leds, doordat de pixels van een oled-scherm individueel oplichten en uitgaan. Elke pixel in het beeldscherm kan lichter of donkerder worden gemaakt.

Het resultaat is een zeer fijne licht- en kleurregeling en extreme contrastverhoudingen zonder een tussenliggend lcd-scherm. Dit type scherm kost echter meer energie, waardoor je batterij sneller leeg is.

Fitbit en Apple Watch in beeld

Amoled verbetert op zijn beurt de oled technologie door een Thin Film Transistor (TFT) of een dun extra laagje toe te voegen die een betere controle mogelijk maakt over het licht dat door de oleds wordt uitgezonden.

De TFT-laag zorgt voor een verbeterde Actieve Matrix van de lichtcontrole, wat de "am" in de afkorting "amoled" verklaart. Het scherm is daardoor heel helder en het beeld scherp en vloeiend.

E-ink-schermen noemt men ook wel reflectieve schermen. Deze gebruikt geen achtergrondverlichting, maar weerkaatst het omgevingslicht door het oppervlak van het scherm naar je ogen. Het is het minst heldere scherm dat je kunt kopen, maar wel heel energiezuinig. De meest bekende toepassing van elektronische inkt zijn e-reader-schermen.

Gorilla Glass

Fitbits zijn uitgerust met Gorilla Glass, een krasbestendig en duurzaam glasproduct van Corning dat wordt gebruikt om de schermen van tablets, smartphones en andere mobiele toestellen te beschermen.

Het glas is licht van gewicht, sterk en compatibel met touchscreen-technologieën. Door zijn sterkte zijn schermen van Gorilla Glass zeer dun. Gorilla Glass werd voor het eerst toegepast in 2007, in de originele iPhone.

In 2012 bracht Corning Gorilla Glass 2 uit. Het glas was net zo resistent, maar de belangrijkste update was de dikte. De tweede generatie was 20% dunner dan het eerste model. In laboratoriumtests kon het tot 50 kg druk weerstaan zonder te barsten of breken.

Gorilla Glass 3 glas bracht nog meer weerstand met zich mee, in tegenstelling tot de vorige versie die meer gericht was op dikte. Dit is ook de generatie die de Native Damage Resistance (NDR) introduceerde, waardoor het glas nog resistenter is tegen krassen.

In 2014 presenteerde Corning zijn Gorilla Glass 4, wat werd ontwikkeld met het idee dat het bestand moest zijn tegen vallen. De vierde versie van Gorilla Glass is nog eens twee keer zo sterk als zijn voorganger.

De vijfde generatie werd uitgebracht gericht op het bieden van nog meer weerstand tegen vallen. Corning toonde aan dat in laboratoriumtests het glas vallen tot 1,6 meter overleeft. De fabrikant garandeert echter ook dat deze technologie scheuren kan voorkomen in tot 80% van de valpartijen op extreem harde oppervlakken op een hoogte van 1 meter.

Gorilla Glass 6 werd in 2018 gelanceerd en het komt als geen verrassing dat deze nóg resistenter is en twee keer zo sterk als Gorilla Glass 5.

IP-certificering: IPX8

Zwemmen met een fitbit

Een Fitbit met een IP-waterbestendigheidsclassificatie van IPX8, betekent dat je deze kunt dragen terwijl je zwemt in een meer, rivier, zwembad of oceaan. Deze classificatie betekent ook dat je de Fitbit dieper dan 1 meter mag onderdompelen.

Waar staan de cijfers/symbolen voor?

Het eerste cijfer geeft weer hoe bestendig een apparaat is tegen objecten van buiten, zoals zand; het tweede cijfer geeft weer hoe waterbestendig een apparaat is. Voor beiden geldt: hoe hoger, hoe beter.

Er zijn echter nog meer zogeheten IP-certificeringen, van IP00 (geen stof- en waterweerstand) tot IP69 (stofvrij en vochtdicht).

Is een Fitbit iets voor jou?

Fitbits zijn bedoeld om je te helpen gezonder te leven door je fitnessdoelen bij te houden. Na het horen van succesverhalen, heb je misschien overwogen om er een voor jezelf aan te schaffen om te helpen gewicht te verliezen of gezondere keuzes te maken.

Maar voordat je dat doet, moet je nagaan of een Fitbit voor jou de moeite waard is. Dus voordat je er een koopt, stel jezelf een paar eenvoudige vragen om te beslissen of een Fitbit echt iets voor jou is.

Heb je de vastberadenheid om te sporten?

Man en vrouw aan het hardlopen met een Fitbit

Dit is de eerste vraag die je jezelf moet stellen, want het is een valkuil waar veel mensen in vallen. Simpel gezegd, een Fitbit is geen magische oplossing die je plotseling de motivatie geeft om te sporten, maar het geeft wel een duwtje in de rug.

Als je zonder Fitbit niet gemotiveerd bent om consequent aan je bewegingsdoelen te werken, brengt de aanschaf van een Fitbit je niet ineens op andere gedachten. Een fitness tracker is bedoeld om je gewoonten bij te houden en je bruikbare gegevens te geven.

Ben je gefascineerd door fitnessdata?

Het Fitbit-apparaat en de bijbehorende app registreren precies hoe actief je bent en wat je eet, en houdt die gegevens gaandeweg bij. Indien je deze gegevens waardevol vindt om je traject bij te houden en evolutie te meten, is een Fitbit zeer interessant.

Als het je niet uitmaakt hoeveel stappen je vandaag precies hebt gezet of hoe je hartslagritme tijdens een training verloopt, is een Fitbit voor jou waarschijnlijk niet de moeite waard.

Hou je van competitie?

Een belangrijk aspect van de Fitbit is de sociale factor. Met de Fitbit app voeg je vrienden toe en zie je hoe hun trainingen zich verhouden ten opzichte van die van jou. Je kunt ervoor kiezen om statusupdates naar je vrienden te sturen om hen te laten weten dat je je doel voor die dag hebt bereikt, of om te benadrukken wanneer je een mijlpaal badge verdient.

Fitbit data op een smartphone

Dit zijn geweldige functies, maar zijn ze ook iets voor jou? Op zoek gaat naar vrienden die ook Fitbit gebruiken, kan je motiveren om je doelen te bereiken. Je hoeft geen andere mensen te kennen die Fitbit gebruiken om er een te hebben, maar deze service biedt een extra boost natuurlijk!

Welk Fitbit-apparaat is het beste voor mij?

Fitbit biedt verschillende apparaten voor verschillende toepassingen, maar het bedrijf heeft zijn aanbod onlangs afgeslankt. De meest geavanceerde toestellen, zoals de Fitbit Sense en Fitbit Versa, zijn hybride fitness trackers en smartwatches.

Als je al die functies niet nodig hebt, ga dan voor de Charge- of Inspire-lijn, aangezien deze vooral focussen op fitness-tracking. Zoek je vooral naar een mooie smartwatch? Ga dan voor de beste smartwatch voor dames.

De beste fitbits

ProductsoortBeste voorBeoordelingProductpagina
Fitbit Versa 3Allround9,0Bekijk hem hier
Fitbit Inspire 2Prijs-kwaliteit8,6Bekijk hem hier
Fitbit Charge 5Fitness-tracking8,5Bekijk hem hier
Fitbit SenseMentale welzijn8,5Bekijk hem hier
Fitbit Versa 2Slaapopvolging8,3Bekijk hem hier

Veelgestelde vragen

😴 Hoe meet Fitbit je slaap?

Fitbit meet je slaapstadia aan de hand van een combinatie van je bewegings- en hartslagpatronen. Terwijl je slaapt volgt hij de veranderingen in je hartslag, bekend als hartslagvariabiliteit (HRV). Dit verandert als je wisselt tussen lichte slaap, diepe slaap en REM-slaap stadia.

🟢 Hoe zie je dat een Fitbit is opgeladen?

Er verschijnt een groen batterijpictogram wanneer de Fitbit voor 100% is opgeladen. 

⌚ Hoe strak moet je een Fitbit zetten?

Zorg ervoor dat de band niet te strak zit. Draag het los genoeg zodat het om je pols heen en weer kan bewegen. Probeer tijdens het sporten het bandje hoger om je pols te doen (2-3 vingerbreedten boven je polsbeen) om een betere pasvorm te krijgen, zodat het goed vastzit, maar niet te strak.

Conclusie

De Fitbit Versa 3 is de beste Fitbit momenteel op de markt, en overbrugt netjes de kloof tussen een casual activiteitenmeter en volwaardige fitness-tracker. Hij is eenvoudig en discreet genoeg om dagelijks te dragen, maar heeft ook alle functies die je nodig hebt om trainingen bij te houden.

Maar het belangrijkste is natuurlijk, welke Fitbit past bij jou? Laat het ons weten! 👇🏻

Was dit artikel behulpzaam?