De Beste Activity Tracker: de Ideale Trainingspartner

Jasmijn Roekaerts

Geschreven door: Jasmijn Roekaerts

Haal meer uit je activiteiten.

De Beste Activity Tracker: de Ideale Trainingspartner

De beste activity tracker geeft je een accuraat, uitgebreid en gemakkelijk te begrijpen beeld van al je activiteiten, of je nu hardloopt, fietst, zwemt, je hartslag in de gaten wilt houden of gewoon probeert je aantal stappen te verhogen.

In dit artikel nemen we je mee in de wereld van de activity trackers en bespreken we uitvoerig alle functies. Je krijgt ook een helder overzicht van onze favorieten momenteel op de markt. Ontdek het snel allemaal hieronder! ⬇️ 

Fitbit Charge 4 Zwart

Fitbit Charge 4 Zwart
IP-certificering: IPX8 (Stofdichtheid nvt, volledig waterdicht)
Touchscreen: Ja
Notificaties van je smartphone: Mail lezen | Berichten versturen | Berichten ontvangen | Alleen opnemen/ophangen
GPS: Ja
Batterijduur wearable: 0 dag(en)
Oplaadtijd: 120 minuten
Bekijk op Bol.comPijltjeBekijk op CoolbluePijltje

Xiaomi Mi Band 5

Xiaomi Mi Band 5
IP-certificering: IP00 (Geen bescherming)
Touchscreen: Ja
Notificaties van je smartphone: Berichten ontvangen
Batterijduur wearable: 0 dag(en)
Bekijk op Bol.comPijltje

Fitbit Charge 5 Zwart

Fitbit Charge 5 Zwart
IP-certificering: IPX8 (Stofdichtheid nvt, volledig waterdicht)
Touchscreen: Ja
Notificaties van je smartphone: Berichten ontvangen | Mail lezen | Berichten versturen | Alleen opnemen/ophangen
Batterijduur wearable: 0 dag(en)
Bekijk op Bol.comPijltjeBekijk op CoolbluePijltje

Beste activity tracker koopgids: hoe maak je de beste koop?

Voordat je een activity tracker aanschaft, moet je goed nadenken over wat je wilt en precies nodig hebt. Sommige activity trackers, zoals een goede Fitbit, bevatten een groot aantal sensoren om alles bij te houden, van stappen en hartslag tot je exacte locatie en zelfs de intensiteit van de uv-straling van de zon.

Dit resulteert in meer gedetailleerde feedback, maar te veel sensoren verkorten wel de batterijduur van je toestel. Het is dus belangrijk om de juiste balans te vinden in wat je echt nodig hebt en waarin je nog wilt evolueren.

Functies

Een activity tracker valt of staat met zijn ingebouwde functies. Het is een goed idee om al vroeg in je zoektocht vast te stellen wat je precies wilt van je tracker.

Als je op zoek bent naar een tracker die een cruciale rol speelt in je trainingen, het verbeteren van je gezondheid of het aanpakken van slaapproblemen, staan de gegevens en de tracking die daarmee gepaard gaan best hoog op je verlanglijst.

Activity tracker om de pols in beeld

Een andere functie die verband houdt met gegevens en waarin je wellicht geïnteresseerd bent, is feedback of motivatie. Sommige activity trackers en de bijbehorende apps doen hun best om je gemotiveerd te houden door je te laten strijden met andere gebruikers of virtuele beloningen aan te bieden.

Als dit je aanspreekt, zijn er genoeg trackers die een positieve ervaring bieden! Hieronder nemen we de populairste functies van activity trackers onder de loep. 🧐

Stappenteller

Een stappenteller is de meest elementaire sensor, die je in elke activity tracker aantreft. Deze telt je stappen en meet ook je afgelegde afstand, op basis van een schatting van je staplengte.

Hartslagmeter

Een hartslagmeter is een functie die het overwegen waard is. Deze meet je hartslag gedurende de dag. Hij rapporteert je gemiddelde hartslag en perioden met pieken en dalen - handig om verbeteringen in je conditie bij te houden.

Ook hier is de nauwkeurigheid belangrijk, en die kan per merk en model nogal verschillen. Nauwkeurigere hartslagmeting betekent ook nauwkeurigere VO2 max-schattingen (schattingen van je maximale zuurstofverbruik), als je tracker dat biedt.

VO2 max-gegevens zijn nuttig voor klimmers, atleten en voor iedereen die zich voorbereidt op een bepaald sportevenement.

Slaaptracker

Vrouw slaapt met activity tracker om haar pols

De meeste trackers, ook budget trackers, houden je slaap in de gaten en zijn voorzien van een bewegingsdetector om te zien of je slaap wordt verstoord.

Ze bieden je een overzicht van je slaapfasen zoals de REM-slaap, lichte slaap en diepe slaap.

Sommige hebben een slaapcyclusalarm, wat betekent dat de tracker je wekt op het optimale tijdstip in je slaapcyclus.

Het kan ongelooflijk nuttig zijn om een idee te hebben van je slaappatronen en slaapgedrag, vooral als je je richt op je algehele gezondheid.

Gps

Gps is erg belangrijk voor bepaalde activiteiten. Het is handig, vooral voor hardlopers en fietsers. Houd je routes bij, probeer nieuwe routes uit en krijg meer geavanceerde gegevens over je runs of fietstochten.

Er zijn twee soorten gps-opties in activity trackers: ingebouwd of gekoppeld. Een ingebouwde gps betekent dat je je smartphone niet hoeft mee te nemen tijdens het sporten. Deze activity tracker werkt dus in feite als een echte gps-tracker.

Een ingebouwde gps is wel duurder dan de gekoppelde gps-methode, waarbij je je smartphone koppelt aan de activity tracker voor navigatie. Als je op zoek bent naar een activity tracker met gps, let dan op deze twee kenmerken (ingebouwd of gekoppeld) en let op de levensduur van de batterij.

Dit is vooral belangrijk als je een langeafstands- of trailrunner bent en een gps-toestel wilt dat een hele loopduur meegaat.

App

Een activity tracker heeft interactie met een of andere app, dus het is een goed idee om te weten hoe goed die app. Fitbit wordt algemeen beschouwd als de beste activity tracker-app. Deze app heeft veel mogelijkheden, goede reviews en biedt regelmatig updates.

Welke app voor jou het meest geschikt is, is subjectief, maar het lezen van gebruikersreviews en waar mogelijk uitproberen is een goede zet voordat je tot aanschaf overgaat.

Vrouw bekijkt de resultaten van haar activity tracker op haar smartphone

Als je al een app gebruikt op je smartphone, zoals Strava (voor Android en iOS) of hardloopapp Map My Run (voor Android en iOS), wil je natuurlijk geen toegang verliezen tot je gegevens of de diepgaande analyse die speciale apps bieden.

De beste smartwatch biedt hier waarschijnlijk meer compatibiliteit, zodat je kunt koppelen met app-diensten en de gegevens van je tracker kunt synchroniseren.

Muziek

Als je tijdens het sporten naar muziek wilt luisteren zonder meerdere apparaten mee te hoeven nemen, ga dan op zoek naar een smartwatch met ingebouwde opslagruimte om je muziek op te slaan. Je hebt dan wel een goede draadloze koptelefoon nodig.

Scherm

Het scherm is een belangrijk onderdeel van uw fitnesstracker, en het is zeker de moeite waard om de stijl en functionaliteit te bekijken van de toestellen waarin je geïnteresseerd bent. Schermen hebben een scala aan opties en specificaties, waaronder:

  • Touchscreen
  • Knoppen aan de zijkant
  • Kleur of zwart-wit
  • Zichtbaarheid in verschillende lichtomstandigheden
  • Grootte van het scherm

Naast het uiterlijk van het scherm is het belangrijk om er een te vinden met een intuïtieve interface. Er is niets erger dan geld uitgeven aan een mooie tracker en vervolgens worstelen met het gebruik ervan. Gebruikerservaring is absoluut de sleutel tot het plezier dat je beleeft aan de tracker.

Waterdicht vs. waterbestendig

Een waterdicht apparaat is belangrijk voor degenen die veel watersport doen, en in dat geval is het goed om te weten wat namen als waterdicht of waterbestendig eigenlijk betekenen. Deze aanduiding is van belang als je met de tracker gaat zwemmen, douchen of hardlopen in de regen.

Geen enkel apparaat is volledig waterdicht. In plaats daarvan bieden trackers een bepaalde mate van waterbestendigheid hebben, en de specificaties van je apparaat vertellen je precies hoe waterbestendig het is.

Zwemmer in beeld

Deze meting is meestal een ATM rating, dus je zult trackers zien met vermelding van 5 ATM, maar het kan ook worden uitgelegd in meters: waterbestendig tot 50 meter. Deze waarden zijn precies hetzelfde.

Als het op waterbeoordelingen aankomt, zijn hogere getallen altijd beter. Wil je je activity tracker zonder problemen volledig onderdompelen en zonder zorgen baantjes trekken? Ga dan voor minstens 10 ATM om veilig te zijn. Hier zijn enkele algemene richtlijnen voor waterbeoordelingen:

  • 1 ATM/10 meter: Spatwater- en regenbestendig
  • 3 ATM/30 meter: Spatwater- en regenbestendig, geschikt voor douchen
  • 5 ATM/50 meter: Bestand tegen spatwater en regen, geschikt voor douchen en kort onderdompelen of zwemmen aan de oppervlakte
  • 10 ATM/100 meter: Spatwater- en regenbestendig, geschikt voor douchen en zwemmen

IP-certificering

IP-classificatie is ook bekend als Ingress Protection of internationale beschermingsclassificatie. Dit wordt gedefinieerd volgens de internationale norm EN 60529. Deze norm wordt gebruikt om de mate van afdichting van elektrische behuizingen tegen het binnendringen van vreemde voorwerpen zoals gereedschap, vuil en vocht te definiëren.

De classificatie bestaat uit de letters IP gevolgd door twee cijfers. Hoe hoger het cijfer hoe beter de bescherming. Het eerste cijfer staat voor de bescherming tegen stof van buitenaf; de tweede staat voor de bescherming tegen vocht.

Soms wordt een getal vervangen door een X, wat aangeeft dat de behuizing niet voor die specificatie is geclassificeerd.

Als je bijvoorbeeld een activity tracker met een certificering van IP68 ziet, betekent dit dat hij volledig beschermd is tegen het binnendringen van stof en tegen langdurige onderdompeling onder water.

Batterijlevensduur

De levensduur van de batterij van de activity tracker hangt sterk af van de functies. Apparaten met gps hebben bijvoorbeeld meestal een veel kortere batterijlevensduur en je zult ze veel vaker moeten opladen.

Veel trackers gaan 4 tot 5 dagen mee met een enkele lading. Houd bij je keuze ook rekening met de oplaadtijd. Andere gebruiken standaard CR2032 knoopcel batterijen en dien je slechts om de paar maanden te vervangen.

Meldingen

Als het gaat om meldingen op je apparaat, zijn er twee soorten om te overwegen: slimme meldingen van je telefoon (sms'jes, gemiste oproepen, apps, enzovoorts) en inactiviteitsmeldingen of alarmen.

Veel van de huidige activity trackers vervagen de grens tussen een smartwatch en een activity tracker, dus er zijn genoeg apparaten die je op de hoogte houden. Het leuke van dat soort apparaten, is dat het een extra reden is om je telefoon thuis te laten als je gaat sporten.

Man aan het hardlopen

Herinneringen aan inactiviteit zijn vooral nuttig om je te helpen op schema te blijven. Met sommige apparaten die dergelijke meldingen bieden, stel je ook zelf alarmen in om je eraan te herinneren dat je ergens moet zijn, medicijnen moet innemen of op verschillende tijdstippen in beweging moet komen.

Stijl

De activity tracker voor om je pols te doen is het populairst. Je kunt ook trackers krijgen die ringen of kettingen zijn en er zijn er zelfs die je gewoon aan je kleding vastklikt. Binnen de activity tracker voor om de pols, heb je een aantal geweldige stijlopties ter beschikking. Verschillende trackers pas je naar wens aan met verwisselbare banden.

Denk ook aan comfort! Je draagt hem waarschijnlijk 24/7, dus hij moet comfortabel genoeg zijn om mee te slapen en met verschillende mouwlengtes te dragen. Sommige volumineuze trackers zijn erg oncomfortabel voor mensen met kleinere polsen of voor mensen die vaak lange mouwen dragen.

De 5 beste activity trackers onder elkaar

1. Fitbit Charge 4 Zwart

1. Fitbit Charge 4 Zwart
IP-certificering: IPX8 (Stofdichtheid nvt, volledig waterdicht)
Touchscreen: Ja
Notificaties van je smartphone: Mail lezen | Berichten versturen | Berichten ontvangen | Alleen opnemen/ophangen
GPS: Ja
Batterijduur wearable: 0 dag(en)
Oplaadtijd: 120 minuten

2. Xiaomi Mi Band 5

2. Xiaomi Mi Band 5
IP-certificering: IP00 (Geen bescherming)
Touchscreen: Ja
Notificaties van je smartphone: Berichten ontvangen
Batterijduur wearable: 0 dag(en)

3. Fitbit Charge 5 Zwart

3. Fitbit Charge 5 Zwart
IP-certificering: IPX8 (Stofdichtheid nvt, volledig waterdicht)
Touchscreen: Ja
Notificaties van je smartphone: Berichten ontvangen | Mail lezen | Berichten versturen | Alleen opnemen/ophangen
Batterijduur wearable: 0 dag(en)

4. Xiaomi Mi Band 6

4. Xiaomi Mi Band 6
IP-certificering: IP68 (volledig stofdicht en volledig waterdicht)
Touchscreen: Ja
Notificaties van je smartphone: Berichten ontvangen | Muziekbediening vanaf smartwatch | Navigatie
GPS: Nee
Batterijduur wearable: 0 dag(en)
Oplaadtijd: 120 minuten

5. Samsung Galaxy Fit 2

5. Samsung Galaxy Fit 2
IP-certificering: IP68 (volledig stofdicht en volledig waterdicht)
Touchscreen: Ja
Notificaties van je smartphone: Berichten ontvangen | Berichten versturen
GPS: Nee
Batterijduur wearable: 0 dag(en)
Oplaadtijd: 110 minuten

Veelgestelde vragen over activity trackers

Waarom kiezen voor een gps functie op een activity tracker?

De toevoeging van een gps-chip in het apparaat betekent dat de tracker nauwkeurig snelheid, afstand en hoogte registreert tijdens buitenactiviteiten zoals hardlopen en fietsen. Een apparaat met ingebouwde gps-mogelijkheid meet de afstand veel nauwkeuriger dan de schatting van een versnellingsmeter.

Hoe meet een activity tracker je slaap?

Het vermogen van activity trackers om slaap te meten is vaak afkomstig van sensoren, accelerometers genaamd, die je beweging detecteren samen met de snelheid en richting van die beweging.

Verbeteren activity trackers je gezondheid?

Studies tonen aan dat het consequent gebruiken van een activity tracker je stappen per dag met meer dan anderhalve kilometer kan verhogen, vooral als je een dagelijks doel vaststelt.

Sportmateriaal en activity tracker in beeld

Waarom 10.000 stappen per dag?

Het doel van 10.000 stappen per dag ontstond uit een handelsnaam stappenteller die in 1965 door Yamasa Clock in Japan werd verkocht. Het apparaat heette Manpo-kei, wat 10.000 stappen meter betekent. Dit was een marketingtool voor het apparaat en het lijkt over de hele wereld te zijn blijven hangen als de dagelijkse stappendoelstelling.

Hoe lang gaat een activity tracker mee?

Activity trackers gaan tot vijf jaar mee. Problemen met het opladen van de batterij en kapotte onderdelen, zoals het bandje en het scherm, leiden uiteindelijk tot hun ondergang.

Welke activity tracker moet ik kopen?

Dat hangt af van je activiteiten en wat je precies wilt tracken. Hieronder heb ik een handige tabel voor je met – naar mijn inzicht – de belangrijkste specificaties van de beste activity tracker. Zo kun jij de beste keus maken.

IP-certificeringTouchscreenNotificaties van je smartphoneGPSBatterijduur wearableOplaadtijd
1Fitbit Charge 4 ZwartIPX8 (Stofdichtheid nvt, volledig waterdicht)JaMail lezen | Berichten versturen | Berichten ontvangen | Alleen opnemen/ophangenJa0 dag(en)120 minuten
2Xiaomi Mi Band 5IP00 (Geen bescherming)JaBerichten ontvangenJa0 dag(en)120 minuten
3Fitbit Charge 5 ZwartIPX8 (Stofdichtheid nvt, volledig waterdicht)JaBerichten ontvangen | Mail lezen | Berichten versturen | Alleen opnemen/ophangenJa0 dag(en)120 minuten
4Xiaomi Mi Band 6IP68 (volledig stofdicht en volledig waterdicht)JaBerichten ontvangen | Muziekbediening vanaf smartwatch | NavigatieNee0 dag(en)120 minuten
5Samsung Galaxy Fit 2IP68 (volledig stofdicht en volledig waterdicht)JaBerichten ontvangen | Berichten versturenNee0 dag(en)110 minuten

Fitbit Charge 4 Zwart

IP-certificering: IPX8 (Stofdichtheid nvt, volledig waterdicht)

Touchscreen: Ja

Notificaties van je smartphone: Mail lezen | Berichten versturen | Berichten ontvangen | Alleen opnemen/ophangen

GPS: Ja

Batterijduur wearable: 0 dag(en)

Oplaadtijd: 120 minuten

Xiaomi Mi Band 5

IP-certificering: IP00 (Geen bescherming)

Touchscreen: Ja

Notificaties van je smartphone: Berichten ontvangen

GPS: Ja

Batterijduur wearable: 0 dag(en)

Oplaadtijd: 120 minuten

Fitbit Charge 5 Zwart

IP-certificering: IPX8 (Stofdichtheid nvt, volledig waterdicht)

Touchscreen: Ja

Notificaties van je smartphone: Berichten ontvangen | Mail lezen | Berichten versturen | Alleen opnemen/ophangen

GPS: Ja

Batterijduur wearable: 0 dag(en)

Oplaadtijd: 120 minuten

Xiaomi Mi Band 6

IP-certificering: IP68 (volledig stofdicht en volledig waterdicht)

Touchscreen: Ja

Notificaties van je smartphone: Berichten ontvangen | Muziekbediening vanaf smartwatch | Navigatie

GPS: Nee

Batterijduur wearable: 0 dag(en)

Oplaadtijd: 120 minuten

Samsung Galaxy Fit 2

IP-certificering: IP68 (volledig stofdicht en volledig waterdicht)

Touchscreen: Ja

Notificaties van je smartphone: Berichten ontvangen | Berichten versturen

GPS: Nee

Batterijduur wearable: 0 dag(en)

Oplaadtijd: 110 minuten

Conclusie

Met zoveel activity trackers op de markt is het niet gemakkelijk om te weten welke bij jou past. Wij hebben daarom de beste apparaten voor je op een rijtje gezet en de belangrijkste zaken om op te letten bij je aankoop. Of je nu hardloopt, je slaappatronen in de gaten wilt houden of je hartritme, er is altijd wel een activity tracker die je kan helpen!

Bedankt voor het lezen en bekijk hieronder zeker nog eens onze top 5. 😉

Was dit artikel behulpzaam?