Dé Beste Smart TV in Nederland (2019)

Smart TV afstandsbediening

Laatst geüpdatet op:

Smart TV's komen inmiddels ontzettend vaak voor. Je vriend heeft er een, je buurvrouw heeft er een en inmiddels heeft zelfs je grootmoeder er misschien een. Je zult ver moeten zoeken om een nieuwe TV te vinden die niet voorzien is van een of andere vorm van slimme mogelijkheden of ingebouwde functies.


Nu de markt bol staat van smart TV's, is het des te handiger om een overzicht te creëeren en te kijken wat de beste smart TV in Nederland is.

Smart TV in kamer

De top 5 beste smart TV's vergelijken

Product

Details

QE65Q9F(N)
Door Samsung

Samsung QE65Q9F

Onze #1

 • De beste smart TV met een 4K QLED paneel
 • Samsung Smart Hub en Tizen combineren televisie, apps en internet op een overzichtelijke manier
 • De kijkhoek is een tikje beperkt, waardoor je alleen optimaal beeld krijgt als je er recht voor zit

OLED55C8PLA
Door LG

LG OLED55C8PLA

Onze #2

 • De beste OLED smart TV met een 4K OLED paneel en enorm snelle refresh rate van 100Hz
 • LG's WebOS biedt ontzettend veel apps
 • De geluidskwaliteit had wat beter gemogen voor het geld

50PUS6703
Door Philips

Philips 50PUS6703

Onze #3

 • De beste koop met een 4K LED-LCD paneel
 • Ambilight verlicht de muur achter het scherm op basis van wat op het scherm gebeurt
 • Saphi is iets moeilijker om in te stellen dan de voorgaande besturingssystemen

43UK6300
Door LG

LG 55UK6300

Onze #4

 • De beste kleine smart TV met een 4K LED-LCD paneel
 • Ook hierbij krijg je het overzichtelijke, feature-rijke WebOS meegeleverd
 • De kleurdynamiek is groot, maar niet altijd even nauwkeurig

UE32N5300
Door Samsung

Samsung UE32N5300

Onze #5

 • De beste goedkope smart TV met een 1080p/Full HD LED-LCD paneel
 • Tizen biedt ook hier toegang tot ontzettend veel apps 
 • Kleuren zijn niet altijd even nauwkeurig en het contrast valt wat tegen

Voor we beginnen: Wat is smart tv nou eigenlijk?

Goede vraag – en het antwoord zit hem met name in zijn internetverbinding. Bijna alle smart TV's zijn uitgerust met zowel een Ethernet-poort als ingebouwde WiFi. Sommige oudere modellen hebben echter wellicht een adapter nodig  om WiFi te kunnen gebruiken en overal in je huis een verbinding te kunnen maken.


In het algemeen zou WiFi voor de meeste doeleinden snel genoeg moeten zijn, maar als je van plan bent om games of 4K-content te streamen, zou je in plaats daarvan misschien wel een bekabelde verbinding willen gebruiken.


Een internetverbinding wordt vooral gebruikt om televisieprogramma's en films te streamen vanuit verschillende apps en diensten, zoals Netflix, HBO en YouTube (onder andere). Af en toe zijn er gratis programma' s beschikbaar (zoals de NPO-app), maar voor het grootste deel moet je een abonnement nemen op deze diensten om toegang te krijgen tot de inhoud ervan.


Veel slimme TV's hebben ook ingebouwde webbrowsers - hoewel deze vaak slecht afgewerkt en frustrerend zijn om door te navigeren - en sommige hebben zelfs camera's voor gebruik met videoconferentie-apps. Een slimme TV is echter niet erg slim als de functies niet in de loop der tijd kunnen worden geüpdatet. Daar dienen de app stores in de bedieningssystemen voor.


Er zijn nog genoeg andere elementen die een smart TV "slim" maken, maar daar komen we nog op terug.

Top 5 beste Smart TV's op een rij

Samsung QE65Q9F

1. Samsung QE65Q9FN - De beste smart TV

De Q9FN is een zeer veelzijdige performer die echt laat zien waar het bij de volgende generatie beeldprocessen om draait. Het resultaat is een zeer groot dynamisch bereik dat past bij de 4K Ultra HD-resolutie op een 65 inch QLED paneel, plus de vrijheid om het te bekijken met zo weinig of zo veel licht als je maar wilt.

Deze Samsung TV is het definitieve bewijs dat er nog genoeg te beleven valt met het verouderde LCD-scherm (waar QLED een Samsung-specifieke vorm van is). Het is dan ook een zorgwekkende wegversperring op het ogenschijnlijke oorlogspad van de OLED schermen.


Het eerste wat je moet weten over de Samsung Q9FN is dat het een model met backlight is. Er zijn vele voordelen aan een goed verlicht systeem, maar het draagt wel bij aan de dikte van de TV. De TV is ongeveer 3cm op zijn dikst, en loopt af tot ongeveer 2cm richting de randen.


Dat is een heel eind weg van de populaire "wallpaper" OLED TV's, maar dat vinden wij niet erg. De meeste TV's hebben diepe statieven en nemen evenveel ruimte in beslag. We hebben liever dat de beeldkwaliteit goed is dan dat we een iets dunnere tv hebben.

De prijs die je betaalt voor een relatief dunne LCD TV en een dunne kabel is dat de aparte One Connect box – waar alle aansluitingen zich bevinden – niet meer zo compact is. Hij is grofweg even groot als twee stapels van vier Blu-rays naast elkaar. Toch lukt het nog steeds makkelijk genoeg om deze te verstoppen in de TV-kast.


Helaas zijn er geen extra aansluitingen aan toegevoegd sinds de vorige generatie: het zijn nog steeds vier HDMI-aansluitingen en drie USB-poorten, plus de gebruikelijke Ethernet-, antenne- en 8-vormige stroomvoorziening.


Mobiele integratie is echter een fijne aanvulling. Dit voorkomt dat je je WiFi-wachtwoord op je TV moet invoeren. Download gewoon de Samsung Connect app op je telefoon en je kunt Tizen – het besturingssysteem –  en de apps van daaruit instellen. Zodra de installatie is voltooid, dient de app zelfs als een tweede afstandsbediening, voor het geval je de fysieke versie verliest.


En dan nu het belangrijkste: de beeldkwaliteit. In één woord: bravo, Samsung! Gewoonlijk kies je in TV-land voor een voorkeur voor prestaties in het licht (LED LCD's) of voor prestaties bij weinig licht (OLEDs). Natuurlijk zijn er LCD's die goede schaduwdetails bieden, of OLEDs die geweldige highlights bieden, maar er is gewoon geen TV die in beide uitersten uitblinkt. Tot nu toe, in ieder geval.


Wat het betekent is dat de kijkomstandigheden zo donker of zo helder kunnen zijn als je wilt. Als je de gordijnen wilt sluiten en de lichten uit wilt doen voor een goede bioscoopervaring, prima. Als je huis meer op een showroom lijkt en je een raam tegenover de TV hebt, geen probleem. Je zult in slechts weinig TV's evenveel kleurvolume vinden als bij de Q9FN: de verzadiging van de kleuren neemt toe naarmate het beeld lichter wordt.


Het enige punt van frustratie is dat we het contrast af en toe iets te effectief vonden, waardoor er iets te intense zwarte gebieden overbleven waar normaliter misschien wat details te zien zijn. Dit is eenvoudig te verhelpen door de helderheid op te voeren tot 1 of 2, terwijl het Local Dimming op High (voor High Dynamic Range, ofwel HDR) en Standard (voor SDR) blijft staan.

Wat betreft de prestaties omtrent zwarte delen van het beeld? Laten we dit eerst even opklaren: het is niet beter dan OLED. Je kunt de verlichtingsprecisie van OLED met achtergrondverlichting gewoon niet repliceren.


Dat gezegd hebbende, Samsung is echter zo dicht in de buurt gekomen dat we het verschil niet meer van de andere kant van de kamer konden zien. Pas toen we binnen twee meter van het scherm kwamen, konden we zien dat de Samsung Q9FN een LCD-scherm is.


Nog een klein minpunt is dat de kijkhoek niet altijd even optimaal is. Als je echt wilt profiteren van de beeldkwaliteit, zul je recht voor het beeld moeten gaan zitten.

LG OLED55C8PLA

2. LG OLED55C8PLA – De beste OLED smart TV

Als je het beste beeld wilt dat LG te bieden heeft, is dit je instapmodel. Dit 55 inch, 4K OLED paneel met een 100 Hz refresh rate komt wel met een passend prijskaartje. De voordelen van zijn Alpha 9 processor zijn echter zeker de moeite waard.


Een vierdelig ruisonderdrukkingssysteem, een frequentie-gebaseerde beeldversterking, object-gebaseerde contrastverbetering en adaptieve kleurenkartering staan allemaal op het menu.


Ook ondersteunt hij HFR-content (High Frame Rate content), hoewel het tekort van HFR-content op de markt dit meer een potentiële toekomstige bonus maakt. Toch is dit de meest geavanceerde beeldverwerking waartoe LG momenteel in staat is – en dat zou een reden voor positieve spanning moeten zijn. 


Die slimme techniek wordt geëvenaard door een slimme uitstraling. Er is niet veel ruimte voor esthetische uitvindingen in het huidige TV-ontwerp - het is een feite enkel een enorm scherm zonder randen - maar LG verdient een schouderklopje voor hun innovatieve benadering van het uiterlijk van deze TV.

Het gaat niet alleen om de slankheid van het scherm, maar ook om de elegantie van het voetstuk. Het is een uniek, interessant ontwerp; vooral de brede, geribbelde uitsparing onder het scherm - en het ziet er niet alleen cool uit, maar het is ook ontworpen om het geluid van de naar beneden gerichte luidsprekers naar de luisteraar toe te leiden.


Deze luidsprekers en de aansluitingen (vier HDMI's, drie USB's, antenne-aansluiting, satellietaansluiting, optische aansluiting en een koptelefoonaansluiting) vereisen een plastic behuizing die aan de achterkant van het paneel wordt vastgeschroefd. Je krijgt dus geen uniforme superslankheid, maar dit is toch een onmiskenbaar stijlvolle TV.


Er is verder niet veel veranderd voor de implementatie van het webOS-platform in 2018 door LG. Het aanpasbare tabbladsysteem is prettig en de app selectie is in wezen ongewijzigd. LG maakt ook veel ophef over zijn ThinQ AI, welke in combinatie met verbeterde spraakherkenning ervoor zorgt dat de bediening van de TV met je stem slimmer en natuurlijker wordt.

Het kan zeker een nuttige snelkoppeling zijn naar de vreemde beeldinstelling (bijvoorbeeld, "schakel de game-modus in"), maar we hebben niet veel meer toepassingen ontdekt dan dat.


De C8 is een spannende performer, maar je moet veel van zijn supergeavanceerde functies uitzetten om hem op zijn best te laten presteren. De object-gebaseerde contrastverbetering en de adaptieve kleurenfuncties worden beide geactiveerd wanneer je de Vivid-modus selecteert.

Echter, zelfs na een hele dag lang met de instellingen gespeeld te hebben, kunnen we er niet voor zorgen dat de kleuren zich goed gedragen. Alles ziet er oververzadigd en onnatuurlijk uit, dus vermijden we de Vivid-modus maar in zijn geheel.

In plaats daarvan raden we de Cinema Home preset voor HDR-content en Standard voor al het andere aan. Elk van deze hoeft slechts een klein beetje te worden aangepast – wat een hele opluchting is gezien de verbijsterend verwarrende, overgecompliceerde beeldmenu's.


Het feit dat we een aantal van de hoofdfuncties van de C8 hebben uitgeschakeld, zou kunnen suggereren dat het resulterend beeld weinig verbetering biedt ten opzichte van de modellen van vorig jaar. Gelukkig is dat niet het geval. Het is een duidelijk scherper, gedetailleerder en punchier beeld dan dat van de OLED TV's van vorig jaar - zelfs zonder actieve Vivid-modus.


Een zonovergoten duinenrug lijkt op een glorieus grootse, gepolijste sinaasappel; het schijnbaar eindeloze bladerdak van een regenwoud is weelderig, levendig groen; de oceaan rond een tropisch eiland combineert prachtige, verleidelijke aquamarijn rond de kust met gestaag, subtiel verdiepende blauwe tinten richting de oceaan.

Het lijkt erop dat de Dynamic Tone Mapping functie (die dynamische metadata toevoegt aan statische metadata signalen) bijdraagt aan de levendigheid van de kleuren en de punch van het beeld: het beeld ziet er zeker doffer en vlakker uit als het is uitgeschakeld. Bovendien zijn de verbeteringen niet overdreven - het beeld is spannend, maar natuurlijk en vol nuance. Huidtinten zijn ook subtiel en realistisch.

Ongeacht het type HDR, de eerder genoemde Samsung Q9FN is in staat om te gaan nog helderder en op zoek naar meer levendige - maar de natuurlijke subtiliteit en de nieuw ontdekte punch van de C8 is een absoluut genot in zijn eigen recht.


Het is alleen jammer dat LG zijn audio niet heeft verbeterd, vooral omdat de Dolby Atmos merknaam je redelijkerwijs het recht geeft om aan te nemen dat het geluid een beetje bijzonder is. De audio-sturende standaard onder het scherm resulteert in een beter geprojecteerde en directere presentatie, maar het blijft toch een vrij magere klank.

Philips 50PUS6703

3. Philips 50PUS6703 – De beste koop

Met een vriendelijker prijskaartje dan de twee voorgaande modellen en weinig compromissen, is deze Philips absoluut een winnaar in onze ogen.  Je krijgt een 50 inch 4K HDR LED-LCD paneel met ook nog eens driezijdige Ambilight verlichting – gewoon, voor de leuk. Daarnaast ziet hij er nog verdomd goed uit, ook.


Je zult echter even moeten graven voordat het beeld er op zijn best uitziet: Je moet de standaard 'Eco'-modus uitschakelen, alle instellingen voor geluidsreductie ongedaan maken en het contrast en de helderheid aanpassen. Daarna moet je dit allemaal opnieuw doen voor HDR-content, omdat de televisie dit weer als iets aparts behandelt.


Voor niet-HDR-content gebruiken we de Movie preset, waardoor de kleuren een beetje omhoog wordt gehaald en de scherpte, het contrast en de helderheid worden gedempt.

Colour Enhancement wordt tot een minimum beperkt en de contrastmodus moet zo zijn ingesteld dat deze "Geoptimaliseerd voor Beeld" is. Wanneer de TV een HDR-bron detecteert, geven we de voorkeur aan de HDR Vivid-modus voor topprestaties.

Het kijkplezier dat volgt is het absoluut meer dan waard. We beginnen met een 4K HDR BluRay van Kingsman: the Golden Circle en we zien het soort duidelijke punch en pop  die moeilijk te evenaarden zijn binnen deze prijscategorie.

Wanneer de cybernetisch versterkte Charles Hesketh (Edward Holcroft) voor de neonreclame staat die een amfitheater siert, zijn het gloeiende geel en rood beide opvallend maar genuanceerd. Deze televisie bewandelt de fijne lijn van het laten zien van gedurfde kleuren en biedt tegelijkertijd een scala aan mildere tinten binnen diezelfde kleuren.

Dezelfde kwaliteit maakt de omgang met huidtinten ook zo goed. Tegenover het felle wit van een gewatteerde cel, ziet Harry Hart (Colin Firth) en zijn wollig roze teint er natuurlijk en goed verzorgd uit.


Wat betreft standaard TV-kijken: de 50PUS6703 vergroot het beeld op aangename wijze. Hij is niet het allerbeste als het gaat om detail of definitie - duurdere televisies zijn beter in dit upscaling - maar je hoeft je DVD-verzameling nog niet te updaten.


Als we dan echter één echt kritiekpuntje zouden zouden moeten leveren op de beeldkwaliteit, dan is het wel dat de zwarte stukken beeld - terwijl ze opvallend zijn - af en toe het beeld een klein beetje onduidelijk kunnen maken.


Wat het geluid betreft: Het is een gezaghebbende machine, zowel op kleine schaal met dialoog als op grotere schaal, wanneer auto's door hopen zombies of tegen de muren van tankstations in Zombieland botsen. Voor zijn prijs is het zeker aanvaardbaar, maar mocht je budget het toelaten, dan raden we aan om deze televisie te koppelen met een passende wifi speaker.


De connectiviteit is goed met drie HDMI-ingangen, twee USB-ingangen, WiFi en Ethernet, plus een optische audio-uitgang. Alleen HDMI1 ondersteunt echter HDCP 2.2, wat voor sommigen een breekpunt zal zijn, omdat je HMDI 2.0 met HDCP 2.2.2 nodig hebt voor volledige 4K HDR-ondersteuning.


Dus als je van plan bent om meer dan één apparaat aan te sluiten dat het ondersteunt, zoals een UHD Blu-ray Player en Xbox One, dan zul je een HDMI-splitter of een ander soort dongle moeten aanschaffen.


Verder staat bovenaan de lijst met kenmerken het driezijdige Ambilight, welke het kleurenpalet van alles wat er op het scherm te zien is via kleine LED lampjes naar de omringende muren projecteert. Het effect helpt de actie er dramatischer uit te laten zien, maar je kunt het uitschakelen ​indien gewenst.

Net als de andere televisies van Philips wordt de 50PUS6703 geleverd met de verwachte streaming apps, waaronder Netflix en Amazon Prime Video.


Deze gebruikersinterface is zeker gemakkelijker dan die van oudere modellen, maar is nog steeds niet zo soepel als de Android TV-interface die de duurdere televisies van het bedrijf hebben - en zeker minder kleurrijk.


Het zou spannend moeten zijn om in het gouden tijdperk van streaming TV te zoeken naar de inhoud, maar het "Saphi"-besturingssysteem dat deze televisie gebruikt (en dat gebaseerd is op Linux) is helaas te saai. De afstandsbediening heeft gelukkig wel een Netflix-knop, zodat je direct naar de inhoud kunt gaan! 

LG 55UK6300

4. LG 43UK6300 – De beste kleine smart TV

De LG UK6300 is een 43 inch smart TV van een van de beste TV-makers in de industrie. Hoewel klein, de compacte LED-LCD TV heeft een 4K-resolutie, goede HDR-ondersteuning, solide audio en een volledige smart TV-ervaring – en dat allemaal onder de €450,-.


Het 43 inch formaat is klein genoeg voor één persoon om hem op te zetten en van kamer naar kamer te verplaatsen. Het is ook het melden waard dat dit ongeveer zo klein is als dat je kunt gaan met een 4K display. Bij dit formaat is de optimale kijkafstand slechts een paar meter, dus het is goed voor een kleinere kamer, zoals een kleinere slaapkamer.


De LG 43UK6300 heeft verder twee invoerpanelen aan de achterzijde: één naar links gericht en één naar achteren gericht. Het linkerpaneel heeft twee HDMI-poorten (waarvan één met ARC-ondersteuning) en een enkele USB-ingang.


Het achterwaarts gerichte paneel bevat component en composiet video-ingangen, een tweede USB-poort, een derde HDMI-aansluiting en een RF-coaxiale aansluiting voor antenne en kabel, en een Ethernet-poort voor bekabelde netwerken. Draadloze connectiviteit omvat 802.11ac Wi-Fi en Bluetooth.

De LG 43UK6300 biedt de juiste weergavefuncties voor een voordelige 4K set. Bij het bekijken van een scène uit Spider-Man: Homecoming, leken de kleuren allemaal helder en zuiver, of het nu Spider-Man's rood-en-blauwe pak was, of de blauwe luchten en groene gazons van de National Mall in de buurt van het Washington Monument.


Het detail is ook uitstekend: Fijne texturen op doek en kleine details op rekwisieten waren gemakkelijk te onderscheiden. HDR wordt dan ook ondersteund in zowel HDR10 en HLG formaten. Bij het bekijken van een scène uit Arrival knalde hierdoor een helder verlichte ingang van een donkere tunnel tegen de zwarte achtergronden van de set. Het contrast is bij deze TV dan ook meer dan in orde.


Terwijl we de testschermen van één kleur per keer aan het bekijken waren, was het gemakkelijk om s​​​chaduwen in de hoeken van het scherm te zien. Deze waren zodanig opvallend dat je dit waarschijnlijk zult merken in fel verlichte scènes van tv-programma's of films.


De kijkhoeken zijn ook wat beperkt en in plaats van het eenvoudig verschuiven van de kleur, resulteert dit in een ernstige verduistering van het scherm. Een of twee mensen kunnen comfortabel naar de TV kijken, maar een derde zou echt moeite hebben om te zien wat zich op het scherm afspeelt.

Verder zijn ingebouwde tv-luidsprekers berucht matig, maar de UK6300 slaagt erin om een acceptabele geluidskwaliteit te bieden in vergelijking met andere budgetvriendelijke toestellen. Dat klinkt misschien als slappe aanmoediging, maar dankzij het sterke volume en het heldere geluid klinkt deze LG beter dan dat van de gelijk geprijsde concurrentie.


Eerst het goede nieuws. De LG 43UK6300 heeft dezelfde WebOS smart TV interface als op de andere TV's van de fabrikant. De app selectie, de streaming en content-sharing mogelijkheden of de ThinQ AI voice interactie (inclusief Google Assistant mogelijkheden) zijn niet uitgedund voor dit model. Alles wat je zou willen op het gebied van software is aanwezig in deze schone, lint-achtige en rijke OS.

Het slechte nieuws is dat LG niet alle hardware bevat die nodig is om ten volle te profiteren van deze dingen. De TV ondersteunt "op spraak zoeken" via de krachtige ThinQ AI-assistent, maar er zit geen microfoon in de afstandsbediening. Ook de app bevatte deze functie niet. Om steminteractie te krijgen, moet je ofwel zelf de Magic Remote van LG kopen, of je TV koppelen met een compatibele smart speaker.

Samsung UE32N5300

5. Samsung UE32N5300 – De beste goedkope smart TV

In een categorie die gewoonlijk wordt bepaald door wat je niet krijgt, valt de N5300 op door een volledige smart TV-ervaring en een degelijk ontworpen afstandsbediening. Deze N5300 in het specifiek heeft een 32 inch, 1080p Full HD LED-LCD paneel. Dat maakt hem redelijk klein – wat de doorslag kan geven in zowel de positieve als de negatieve zin. Dat laten we aan jou over!


Naast het feit dat hij net als onze #1 op Tizen loopt – en daardoor een weelde aan beschikbare apps heeft –, is ook de Apple TV app geïntegreerd. Super, dus, voor die mensen die graag binnen en met het Apple ecosysteem blijven werken.


Verder is het ontwerp van de N5300 degelijk. De TV is gemaakt van een combinatie van kunststof en metaal. De bouwkwaliteit is prima zonder duidelijke problemen: het statief is van kunststof en ondersteunt de TV goed, terwijl de achterkant van de TV van metaal is. De TV ziet er vanaf de zijkant ietwat dik uit en zal er een beetje uitsteken als hij aan de muur wordt bevestigd. Toch is hij dunner dan veel andere modellen binnen dit prijssegment.

Wat betreft connectiviteit: de rechterkant van de N5300 bevinden zich twee HDMI-poorten, waaronder één met ARC-ondersteuning, een enkele USB-poort en een coaxiale aansluiting voor antenne-ingang. Op de achterkant van de TV bevinden zich aansluitingen voor composiet video en RCA audio, een optische poort voor digitale surround sound en een bekabelde Ethernet aansluiting.


Hoe zit het met de connectiviteit? Nou, met slechts twee HDMI-poorten kan het een probleem zijn als je meerdere bronnen hebt om op aan te sluiten, zoals een Blu-ray-speler, een satellietdecoder en een spelconsole. Als je denkt dat je meer dan twee HDMI-poorten nodig hebt, overweeg dan de aanschaf van een HDMI-switcher, die je het gedoe van het handmatig verwisselen van HDMI-kabels om tussen apparaten te schakelen zal besparen.


Het 1080p display is redelijk scherp en helder voor een full-HD paneel. De set is voorzien van Samsung's PurColor LCD display technologie en een 50-Hz refresh rate. Uiteraard krijg je geen ondersteuning voor HDR op een 1080p TV, aangezien HDR over het algemeen alleen op 4K sets wordt aangeboden.

De lage refresh rate is duidelijk zichtbaar tijdens snel bewegende actiescènes. Snel bewegende objecten zien wat chaotisch uit - een bijl die in het midden van een gevechtsscène in Deadpool wordt gegooid, hapert terwijl deze door de lucht vliegt, en een te snel rijdende motor mist de vloeiendheid die je zou zien bij een hogere refresh rate.


Het display heeft ook last van inconsistente achtergrondverlichting, met schaduwen in de hoeken van het scherm en bijkomende subtiele schaduwen over delen van het midden van het scherm. Het paneel met randverlichting heeft soms ook problemen met het weergeven van felle lichten tegen een donkere achtergrond: hij vertoont soms redelijk zware lichtkringen rond heldere objecten.

Kijkhoeken zijn soms ook een probleem, met een uitgesproken kleurverschuiving die slechts 20 graden buiten het midden zichtbaar was. Dat betekent dat je misschien in staat bent om een film te kijken met één persoon naast je op de bank, maar een derde persoon zou het moeten doen met onaangename kleurveranderingen. Dat maakt voor een alleenstaand persoon of een koppel niet uit; maar een groot gezin zou hier last van kunnen krijgen.


Kleuren zijn levendig al dan niet soms wat oververzadigd, waardoor ze onnatuurlijk heldere tinten aannemen. Dit is het geval of we nu naar 1080p inhoud van Blu-ray discs kijken of langs betaalde satelliet TV-kanalen zappen.


Op publieke TV-kanalen zien de kleuren er echter vrij levendig en nauwkeurig uit. Sesamstraat ziet er geweldig uit met kleurrijke Muppets en vrij goed detail voor een 1080p scherm. De vacht van Cookie Monster lijkt de juiste kleur blauw te hebben, terwijl de menselijke mede-sterren nauwkeurige huidskleuren hebben.


De geluidskwaliteit van de N5300 is, zoals verwacht, niet al te goed. Aangezien de ingebouwde luidsprekers op premium sets het moeilijk hebben om een geweldig geluid te leveren, verwachtten we niet heel veel van een model als de N5300 met een prijs van onder de €400.


Bij het testen van de luidsprekers van de N5300, lukt het om goede hoge tonen te krijgen bij lagere volumes, maar dan wel ten koste van de lagere tonen.  Hogere volumes leiden enkel tot vervormde tonen en veel gezoem in de kast.


De N5300 bevat Samsung's smart-TV-mogelijkheden, waarmee je diensten als Netflix kunt streamen en ondersteunende apps zoals YouTube en Spotify kunt gebruiken. In tegenstelling tot het display en de audio, heeft Samsung geen compromissen gesloten op smart-TV-functies.


De N5300 wordt geleverd met dezelfde functionaliteit als de duurdere Samsung's sets. De Connect Hub geeft je overigens ook een centraal punt om al je verschillende smart home apparaten aan te sluiten.


Kortom: als het je om smart functies binnen een klein budget gaat en je niet al teveel geeft om geluidskwaliteit of de allerbeste beeldkwaliteit, dan is dit een meer dan passende koop!

Loeuwe smart TV

Koopgids: Waar dien je verder rekening mee te houden?

Slimme tv-specificaties kunnen verwarrend lijken, maar hier helpen we je graag bij. Hieronder staan de belangrijkste factoren waar je rekening mee moet houden bij je aankoop.

Het formaat

Hoe groot je ideale TV is hangt zowel af van de ruimte die je hebt in huis en in je budget. Weet je niet hoeveel ruimte je in huis precies hebt? Pak dan even een meetlint of download een van de nieuwere apps waarmee je dimensies van je huis kunt meten en meet alles op.

Beeld – met het formaat van de TV die je op het oog hebt in gedachten – in hoeveel ruimte het scherm zal innemen. Lukt het nog niet? Knip dan gewoon een stuk karton uit en plaats deze provisorisch waar je je TV wilt gaan neerzetten. Houd ook in gedachten hoe ver weg van TV je wilt gaan zitten!

De schermresolutie

Net als bij een laptop of smartphone verwijst de resolutie van een televisie naar het aantal stippen of pixels die het scherm vormen. Hoe meer pixels, hoe scherper het beeld, alhoewel het schermformaat ook de scherpte beïnvloedt aangezien hetzelfde aantal pixels op een groter scherm een stuk onduidelijker uit zal zien.

In 2019 zal de overgrote meerderheid van de grotere schermen die je ziet een resolutie hebben van 4K. Sommige televisiemaatschappijen gebruiken misschien de term Ultra HD in plaats daarvan, maar het is in wezen dezelfde resolutie. Als je een kleine TV krijgt – bijvoorbeeld onder de 40 inch – is het echter niet de moeite waard om te investeren in een 4K-resolutie omdat deze precisie gewoon niet merkbaar zal zijn op dit formaat.

Voor alles dat groter is dan 40 inch, is 4K echter de huidige gouden standaard. 8K ligt inmiddels ook al aan de horizon, maar tenzij je een echt gigantische televisie koopt, zul je die extra pixels niet echt gaan opmerken.

Loeuwe smart TV

Display technologie

De huidige televisieschermen vertrouwen op twee concurrerende technologieën: de alom bekende LED-LCD en de duurdere OLED. Het kan lastig zijn om te bepalen welke het beste is, vooral omdat fabrikanten hun eigen aanpassingen en eigen technologieën aan elk product toevoegen.

Bovendien, naarmate beide technologieën zich blijven ontwikkelen, verbeteren ze hun sterke punten en minimaliseren ze hun relatieve zwaktes. Hier volgt echter een (zeer) algemene samenvatting van de verschillen:

 • Beide typen schermen gebruiken LED lampjes voor de verlichting, maar op verschillende manieren. Bij LED-LCD schermen worden witte lichtgevende diode, of LED-pixels, gebruikt als achtergrondverlichting om een beeld te vormen via een LCD-scherm of LCD-filter. De LED lampjes bedekken meestal het hele scherm, maar goedkopere sets beperken ze soms tot alleen de randen van het scherm. LED-LCD-schermen zijn over het algemeen scherper dan OLED schermen en bieden ook een meer natuurlijke lichtregeling in scènes. Overigens is de QLED technologie van Samsung ook een vorm van LED-LCD technologie!
 • Aan de andere kant slaan organische lichtgevende diode of OLED-schermen de achtergrondverlichting over en verlichten in plaats daarvan individuele pixels één voor één met behulp van een elektrische stroom. Hierdoor kan het scherm sneller reageren op veranderende invoer. Bovendien, omdat een zwarte pixel volledig is uitgeschakeld in plaats van gedimd, hebben OLED-schermen de neiging om een beter contrast te hebben dan LED LCD-schermen. Wel zijn ze duurder om te produceren, wat meestal leidt tot duurdere televisietoestellen.

Software platform

Nu dat je hebt bepaald hoe je content eruit zal zien, is het tijd om uit te zoeken wat die content zal zijn, wat betekent dat je moet nadenken over het platform dat je slimme televisie zal aandrijven. Fabrikanten zoals Samsung, LG en Philips maken gebruik van hun eigen in-house smart TV-software.

Maar eigenlijk zou het platform geen grote rol moeten spelen in je beslissing. Alle slimme tv-platforms bieden vergelijkbare functies, waaronder toegang tot grote apps als Netflix, Hulu en YouTube. Hoewel er van platform tot platform kleine verschillen kunnen zijn, zijn deze verschillen veelal gering.

Smart TV

Beeldverbeterende functionaliteiten

Als dit alles klaar is, controleer dan of de sets op je lijst met mogelijke TV's een aantal van deze beeldverbeterende functies bevatten.

 • Sommige schermen hebben bijvoorbeeld een High Dynamic Range, ofwel HDR. Dit brengt de details in de donkerste en lichtste delen van het beeld naar voren en verbetert het kleurengamma. Controleer of je begeerde TV deze ondersteunt. Hoewel je misschien concurrerende HDR-standaarden vindt, zoals HDR10 versus Dolby Vision, kan elke HDR-standaard op zijn eigen wijze een beter uitziend beeld opleveren.
 • Je moet ook rekening houden met de refresh rate: dit is letterlijk het aantal keren dat het beeld per seconde wordt ververst. Een snelheid van 60Hz betekent bijvoorbeeld dat het beeld 60 keer per seconde wordt ververst. Meer verversingen zorgen voor een scherper beeld en minder bewegingsonscherpte bij het kijken naar actie en sport beelden met snelle bewegingen.
 • De meeste smart TV's zullen ook slimme (maar optionele) technologie toepassen om bewegingsonscherpte te verminderen. Je kunt dit soort effecten vinden onder een naam zoals motion of frame interpolation. De technologie kan er echter wel of niet goed uitzien in jouw ogen: Het kan de onscherpte zo sterk verminderen dat alles een haarscherpe, goedkope glans krijgt die bekend staat als het soap-opera-effect.

Ten slotte...

 • Je budget is de eerste en makkelijkste manier om je mogelijkheden uit te dunnen. Dit is dus een goed startpunt wanneer je niet weet waar je moet beginnen met kijken.
 • Hecht je veel waarde aan geluid? Kijk dan ook of jouw toekomstige TV bijvoorbeeld een superieure standaard hanteert zoals Dolby Atmos. Deze tracht een surround-sound effect te simuleren.
 • Lees reviews over de TV's waar je in geïnteresseerd bent! Hoewel het nuttig is om te weten wat alle specificaties die we hebben genoemd eigenlijk betekenen, kun je nog steeds een high-spec TV met een slechte beeldkwaliteit vinden of een TV met een minder goede beeldkwaliteit die de verwachtingen overtreft. Met andere woorden, specificaties kunnen je helpen je keuzes te beperken, maar ze vertellen je niet noodzakelijkerwijs of de ene specifieke TV beter is dan de andere.
Smart TV

Weet ik dan nu alles dat ik moet weten?!

Je bent in ieder geval op de hoogte van de basics! We zijn ervan overtuigd dat je met de bovenstaande kennis en onze top 5 een heel eind zult komen in je zoektocht naar een smart TV. De uiteindelijke keuze zal echter aan jou zijn.

Conclusie

Nou, we hebben je in ieder geval genoeg gegeven om over na te denken! Lees gerust de koopgids nog eens door en bekijk de top 5 ook nog eens. Heb jij zelf nog waardevolle toevoegingen aan onze koopgids en/of top 5? Laat het ons onder in een reactie weten!

Deel dit bericht!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *