Wat is de Beste Smart Tv van Nu?

Luca Nowak

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

18 min. leestijd

Til je filmavond naar een hoger niveau!

Wat is de Beste Smart Tv van Nu?

Smart tv's zijn inmiddels niet meer uniek. Je vriend heeft er een, je buurvrouw heeft er een en inmiddels heeft zelfs je grootmoeder er misschien een. Je moet ver zoeken om een nieuwe tv te vinden die niet voorzien is van een of andere vorm van slimme mogelijkheden of ingebouwde functies. Kleine hint: de koning onder de smart tv's is de LG C3. 👑

Nu de markt bol staat van echter nóg meer smart tv's, is het dan ook des te handiger om een overzicht te creëren en te kijken wat de beste smart tv's in Nederland is.

#1 LG C3 OLED65C34LA
Dé beste smart tv van 2024

Onze score: 9,7

LG C3 OLED65C34LA

Dit high-end model van LG heeft alles waar je maar voor kunt wensen: een 4K oled-scherm, een prettig besturingssysteem en een geweldige verversingssnelheid.

Formaat: 65 inch
Scherpte: 4K UHD
Schermtype: Oled

Verversingssnelheid: 120 Hz
Besturingssysteem: WebOS
Energielabel: F

Check prijs op Coolblue →

#2 Philips The One (50PUS8808)Beste koop beste smart tv van 2024

Onze score: 9,2

Philips The One 50PUS8808 vooraanzicht

Ondersteunt HDR10+ en heeft Ambilight, waardoor de kleuren op deze tv mooi tot hun recht komen​​ – en dat voor een veel vriendelijkere prijs.

Formaat: 50 inch
Scherpte: 4K UHD
Schermtype: Led-lcd

Verversingssnelheid: 100 Hz
Besturingssysteem: Android
Energielabel: G

De 5 beste smart tv's in een oogopslag

  1. LG C3 OLED65C34LA – Voor het mooiste beeld en de meest vloeiende ervaring, kies je voor dit model van LG.
  2. Philips The One (50PUS8808) – Op zoek naar waar het punt waar prijs en kwaliteit elkaar treffen? Dan kies je The One van Philips.
  3. Samsung 65Q80C – Dit is de beste qled-tv van dit moment, ondersteund door quantum-dottechnologie voor hoge kleurvolume en intense schermhelderheid
  4. LG 43UR80006LJ – Dit is de beste middenslag smart tv, welke vooral geschikt is voor mensen met een iets bescheidener onderkomen.
  5. Samsung 32T5300– Voor degenen met een bescheidener budget, is dit model van Samsung met de hele Tizen suite op de markt gebracht.

Wat is een smart tv?

Het antwoord zit hem met name in zijn internetverbinding. Bijna alle smart tv's – ook wel slimme tv's – zijn uitgerust met zowel een ethernetpoort als ingebouwde wifi. Sommige oudere modellen hebben echter misschien een adapter nodig om wifi te kunnen gebruiken en overal in je huis een verbinding te kunnen maken.

Deze internetverbinding wordt vooral gebruikt om televisieprogramma's en films te streamen vanuit verschillende apps en diensten, zoals Netflix, HBO en YouTube (onder andere). Af en toe zijn er gratis programma's beschikbaar (zoals de NPO-app), maar voor het grootste deel moet je een abonnement nemen op deze diensten om toegang te krijgen tot de inhoud ervan.

In het algemeen zou wifi voor de meeste doeleinden snel genoeg moeten zijn, maar als je van plan bent om games of 4K-content te streamen, wil je in plaats daarvan wellicht een bekabelde verbinding gebruiken.

Veel smart tv's hebben tevens ingebouwde webbrowsers – hoewel deze vaak slecht afgewerkt en frustrerend zijn om door te navigeren – en sommige hebben zelfs camera's voor gebruik met videoconferentie-apps.

Zo'n slimme tv is echter niet erg slim als de functies niet in de loop der tijd kunnen worden geüpdatet. Daar dienen de app stores in de bedieningssystemen voor.

Er zijn nog genoeg andere elementen die een smart tv 'slim' maken, maar daar kom ik nog op terug.

De beste smart tv's, gedetailleerd.


Formaat: 65 inch
Scherpte: 4K UHD
Schermtype: Oled
Verversingssnelheid: 120 Hz
Besturingssysteem: WebOS
Energielabel: F

De C-serie behoudt het bekende strakke en minimalistische uiterlijk van oled-tv's, en heeft eveneens de schuine standaard die het geluid op de luisteraar afstuurt. De aansluitingen blijven uitgebreid en blijven met HDMI 2.1 goed bij de tijd.

De nieuwste versie van HDMI kan niet alleen een duizelingwekkende 48 Gbps aan, maar ondersteunt ook onder andere hogere verversingssnelheden tot 120 Hz (en variabele verversingssnelheden), dynamische metadata voor HDR, eARC (zodat je je aangesloten speakers met de tv's afstandsbediening bedient).

LG C3 OLED65C34LA zijaanzicht

Ondanks hoe dun deze goede LG-tv is, biedt hij om te beginnen ruim voldoende in- en uitgangen. Je krijgt vier HDMI 2.1-poorten die elk 4K-beeld op 120 Hz weergeven, zoals gezegd.

Ook krijg je onder andere 3 usb-poorten, een ethernetpoort en een optische audio-uitgang. Al met al is hierdoor de prijsstelling net zo competitief als dat de specificaties indrukwekkend zijn.

Net als de rest van LG’s oled- en Nano Cell-lijn, beschikt de C3 over de nieuwste versie van de Magic Remote, die zijn fantastische ergonomische ontwerp behoudt. Je bedient deze tv ook met je smartphone via de app voor iOS of Android. Met de app stel je de tv in en pas je de instellingen aan zoals de meeste smart tv-apps je toestaan.

LG’s ThinQ AI-platform bevat daarnaast ook Google Assistant en Amazon Alexa. Je krijgt toegang tot Google door op de microfoonknop op de afstandsbediening te drukken en vervolgens je C3 te bedienen met je stem, of door je smartphone of een smart assistant-compatibele wifi-speaker te gebruiken.

Raak je je afstandsbediening kwijt, dan kun je altijd een goede universele afstandsbediening kiezen. Hou echter rekening met het feit dat de meeste universele afstandsbedieningen geen speciale functies hebben. Raak je LG-afstandsbediening daarom liever niet kwijt!

Onveranderlijk is de 4K-resolutie van het prachtige, flinterdunne oled-paneel. HDMI 2.1 kan zoals eerder gezegd een verversingssnelheid van 120 Hz aan, wat perfect is om ongestoord naar levendige scènes te kunnen kijken.

De beeldkwaliteit is dan ook van de bovenste plank. De LG C3 levert alle voordelen die je van een oled-tv mag verwachten: ongelofelijke donkere zwarttinten en superieure contrastverhoudingen. Hij is ook uiterst nauwkeurig en produceert kleuren die zowel natuurlijk als perfect verzadigd zijn.

Aansluitingen van de LG C3 OLED65C34LA

De standaard beeldmodus zal velen zeker bevallen, met zijn heldere krachtige beelden en kleuren die knallen. De 6e generatie Alpha9-processor brengt echter diepgaande lerende AI-algoritmen met zich mee die een aanzienlijke impact hebben op het beeld.

Deze verwerking geeft toegang tot een database die bestaat uit miljoenen inhoudsvoorbeelden, en gebruikt deze om het beeld te analyseren en vervolgens te optimaliseren, afhankelijk van het type en de kwaliteit van de inhoud.

Deze verwerking werkt écht, met precieze opschaling van beelden met een lagere resolutie en uitzonderlijke ruisonderdrukking en beeldverbetering. De resultaten zijn werkelijk adembenemend: een blik naar de hyperspace in Star Wars doet je denken dat je daadwerkelijk een sprong door het sterrenstelsel maakt.

De LG C3 beschikt naast een prachtig beeld over de nieuwste iteratie van webOS. Terwijl dit vernieuwende platform grotendeels onveranderd is, zijn er een paar aanpassingen doorgevoerd. 

LG C2 OLED65C24LA WebOS

Om te beginnen is het nu mogelijk om individuele gebruikersprofielen aan te maken. Je wisselt tussen profiel via de gebruikersinterface van de tv of via de optie ‘NFC Magic Tap’ vanaf je smartphone. Het startscherm van het profiel is geheel gepersonaliseerd. Zo krijg je persoonlijke aanbevelingen, een eigen sportalarm en snelle toegang tot je favoriete apps.

Ook kun je je smartphonescherm spiegelen op de LG-tv, andere slimme apparaten bedienen vanaf de tv en als kers op de taart voor thuiswerkers: het is vanaf nu ook mogelijk om online deel te nemen aan vergaderingen zonder hiervoor een tablet of pc te gebruiken via RemoteMeeting.

Wat we goed vinden:

  • Je bedient de televisie via de app of de bijzonder prettige Magic Remote​
  • De weelde aan smart- en integratiefuncties maken dit tot de slimste tv op de markt​
  • De beeldkwaliteit is ronduit adembenemend

Wat we minder goed vinden:

  • Aan al deze pracht en praal hangt een stevig prijskaartje​

Formaat: 50 inch
Scherpte: 4K UHD
Schermtype: Led-lcd
Verversingssnelheid: 100 Hz
Besturingssysteem: Android
Energielabel: G

The One heeft een 4K-resolutie en is daarmee een 4K-tv, HDR, het nieuwste Android Pie-besturingssysteem en tal van apps. Hij ondersteunt vrijwel alle videoformaten, Atmos 3D-geluid en natuurlijk 3-zijdig Ambilight.

De videoprocessor voor dit model is de krachtige P5-chip van Philips, welke je eerder in hun oled-modellen kon terugvinden. Deze loopt haast over van geavanceerde beeldverwerkingskracht.

Philips The One Op Een Muur

In een verzameling van vrij donkere en nietszeggende schermen lijkt deze Philips qua ontwerp een verademing. Hij valt op met een aluminiumgrijze afwerking. De bouwkwaliteit is ook bovengemiddeld voor deze prijsklasse.

Je krijgt daarnaast toegang tot verschillende verbindingssmogelijkheden, waaronder geïntegreerde wifi- en Bluetooth-connectiviteit, twee HDMI 2.0-poorten, twee HDMI 2.1-poorten, een ethernetpoort, een koptelefoonaansluiting en nog meer.

Het eerste wat opvalt is de indrukwekkende beeldscherpte, die zowel de details van de HD als van de eerdergenoemde 4K-resolutiebronnen goed naar voren brengt. Het Philips scherm heeft ook merkbaar betere contrasten en details dan de gelijk geprijsde uitdagers van LG en Sony, evenals nog meer genuanceerde en heldere kleuren.

Philips heeft van oudsher de neiging om met een beetje overdreven kleurweergave te knoeien, maar bij The One kan ik niet zeggen dat ik dit terugzie. Een breed kleurenspectrum en een brede kijkhoek zorgen ervoor dat de tv zowel van voren als van opzij een goede uniformiteit behoudt. Het Philips-scherm geeft ook beweging op een indrukwekkend soepele en naadloze manier weer.

The One heeft net als veel van zijn concurrenten een zogenaamd IPS-gebaseerd lcd-scherm, met zowel de sterke als de zwakke punten die dat met zich meebrengt. Het zwartniveau en de diepte van het beeld zijn daardoor niet gelijk aan de beste lcd- of oled-schermen bij het kijken naar tv in een verduisterde kamer. De beeldkwaliteit is echter uitstekend tijdens het kijken in een verlichte kamer.

Inmiddels vindt meeste tv-entertainment tegenwoordig plaats op streaming platforms zoals Netflix, Videoland en Amazon Prime, en hier profiteert Philips van de geavanceerde, dynamische HDR-formats. The Final Table in Dolby Vision kwaliteit ziet er prachtig uit, vol met nuances en details die de concurrentie niet zo succesvol weergeeft.

Een tv kan nooit een beter beeld weergeven dan dat hij via de input binnenkrijgt, en door de maximale kwaliteit uit dit bronmateriaal te halen, krijg je veel 'extra' beeldkwaliteit die moeilijk na te maken is door toevoeging. Gelukkig is de verversingssnelheid een mooie 120 Hz.

Philips The One wordt geleverd met de nieuwste versie van Android OS (12), die wordt geleverd met een aantal kleine verbeteringen. Mijn eerste indruk is dat Android eindelijk "tv-vriendelijker" is geworden en kan concurreren met de speciale platforms van LG (WebOS) en Samsung (Tizen).

Philips heeft ook gezorgd voor een upgrade van de afstandsbediening: er zijn snelkoppelingen voor Netflix, YouTube en Prime Video en een ingebouwde microfoon voor Google Assistant voice control.

Philips biedt de beste format-ondersteuning in de test: dankzij de volledige compatibiliteit met zowel HDR10+ als Dolby Vision kan The One optimale resultaten leveren met streamingdiensten die dit ondersteunen (met Amazon Prime Video en Netflix als koplopers), en met geselecteerde UHD Bluray-titels.

Philips scoort ook duidelijk boven het gemiddelde als het gaat om geluid. De geluidsweergave is helder, duidelijk en met een iets voller frequentieregister dan veel van zijn concurrenten.

Hij ondersteunt ook Dolby Atmos-geluid. De ingebouwde luidsprekers zijn weliswaar gewone stereo, dus verwacht geen echt hoog geluidsregister, maar hij behaalt wel een soort virtueel surround-effect.

Tegelijkertijd is het een voordeel dat de tv via de HDMI (e)ARC-uitgang Atmos-signalen naar een compatibele soundbar kan sturen.

Wat we goed vinden:

  • Een betere prijs-kwaliteitverhouding zul je niet vinden​
  • Het beeld is haarscherp met heldere, nauwkeurige kleurweergave​
  • Ook het geluid is voor een tv in deze prijsklasse boven par​

Wat we minder goed vinden:

  • IPS-technologie gaat iets ten koste van kleurdiepte, met name bij zwarttinten​

Formaat: 65 inch
Scherpte: 4K UHD
Schermtype: Qled
Verversingssnelheid: 100 Hz
Besturingssysteem: Tizen
Energielabel: B

De 65Q80C is een zeer veelzijdige performer die echt laat zien waar het bij de volgende generatie beeldprocessen om draait. Het resultaat is een indrukwekkend dynamisch bereik dat past bij de 4K Ultra HD-resolutie op een 65 inch qled-paneel, plus de vrijheid om deze te bekijken met zo weinig of zo veel licht als je maar wilt.

Deze qled-tv is hét bewijs dat er nog genoeg te beleven valt met het lcd-scherm (waar qled een Samsung-specifieke vorm van is). Het is dan ook een zorgwekkende wegversperring op het ogenschijnlijke oorlogspad van de oled-schermen. ⚔️

Samsung QLED 65Q80C zijaanzicht

Het eerstvolgende dat je moet weten over de Samsung 65Q80C is dat het een model met backlight is.

Er zijn vele voordelen aan een goed verlicht systeem, maar het draagt wel bij aan de dikte van de tv. Dit model is ongeveer 4,6 centimeter op zijn dikst, en loopt af tot ongeveer 2 centimeter richting de randen.

Dat is een heel eind weg van de populaire 'wallpaper' oled-tv's, maar dat vind ik niet erg. De meeste tv's hebben toch al diepe statieven die evenveel ruimte in beslag nemen. Ik heb liever dat de beeldkwaliteit goed is dan dat ik een dunnere tv heb ten koste van de beeldkwaliteit.

De prijs die je betaalt voor een relatief dunne lcd-tv en een dunne kabel is dat de aparte One Connect box – waar alle aansluitingen zich bevinden – niet meer zo compact is als voorheen. Hij is grofweg even groot als twee stapels van vier Bluray-doosjes naast elkaar. Toch lukt het nog steeds makkelijk genoeg om deze te verstoppen in de tv-kast.

Helaas zijn er geen extra aansluitingen aan toegevoegd sinds de vorige generatie, sterker nog: dit model heeft twee usb-poorten in plaats van drie, verder zijn er vier HDMI-aansluitingen plus de gebruikelijke ethernet-, antenne- en 8-vormige stroomvoorziening. Wel heeft Samsung de HDMI-poorten geüpgraded van de 2.0- naar de 2.1-versie.

Mobiele integratie is echter een fijne aanvulling. Dit voorkomt dat je je wifi-wachtwoord op je tv moet invoeren. Download de Samsung SmartThings-app op je Android of iOS apparaat en je stelt Tizen – het besturingssysteem – en de apps daar in.

Zodra de installatie is voltooid, dient de app zelfs als een tweede afstandsbediening, voor het geval je de fysieke versie verliest of te onhandig vindt.

Dan nu het belangrijkste: de beeldkwaliteit. In één woord: bravo! Gewoonlijk kies je in tv-land voor een voorkeur voor prestaties in het licht (led-lcd) of voor prestaties bij weinig licht (oled). Natuurlijk zijn er lcd's die goede schaduwdetails bieden, of oleds die geweldige highlights overleggen, maar er is gewoon geen tv die in beide uitersten uitblinkt. Tot nu toe, in ieder geval.

Wat dit betekent is dat de kijkomstandigheden zo donker of zo helder kunnen zijn als je wilt. Als je de gordijnen wilt sluiten en de lichten uit wilt doen voor een goede bioscoopervaring, prima.

Als je huis meer op een showroom lijkt en je een raam tegenover de tv hebt, geen probleem. Je zult in slechts weinig tv's evenveel kleurvolume vinden als bij de 65Q80C: de kleurverzadiging neemt toe naarmate het beeld lichter wordt.

Het enige punt van frustratie is dat het contrast af en toe iets té agressief was, waardoor er te intense zwarte gebieden overbleven waar normaliter misschien wat details te zien zijn.

Dit is eenvoudig te verhelpen door de helderheid op te voeren tot 1 of 2, terwijl Local Dimming op High (voor High Dynamic Range, oftewel HDR) en Standard (voor Standard Dynamic Range, oftewel SDR) blijft staan.

Wat betreft de prestaties omtrent zwarte delen van het beeld? Laten we dit eerst even opklaren: het is niet beter dan oled. Je kunt de verlichtingsprecisie van oled met achtergrondverlichting gewoon niet repliceren.

Dat gezegd hebbende: Samsung is zó dicht in de buurt gekomen dat ik het verschil tussen dit lcd-paneel en een oled-paneel niet meer kon zien vanaf de andere kant van de kamer. Pas toen ik binnen twee meter van het scherm stond, kon ik zien dat de Samsung 65Q80C een lcd-scherm is.

Nog een klein minpunt is dat de kijkhoek niet altijd even optimaal is. Als je echt wilt profiteren van de beeldkwaliteit, zul je recht voor het beeld moeten gaan zitten.

Wat we goed vinden:

  • De flexibiliteit van dit scherm staat je toe onder alle lichtomstandigheden te genieten van zijn topkwaliteit​
  • De app komt zeer goed van pas bij het instellen van de tv; dit scheelt veel gerommel met de afstandsbediening​
  • Kleurverzadiging is top-notch​

Wat we minder goed vinden:

  • Contrast wil nog wel eens iets te extreem zijn​
  • De beeldkwaliteit neemt af als je niet redelijk recht voor het scherm zit​

Formaat: 43 inch
Scherpte: 4K UHD
Schermtype: led-lcd
Verversingssnelheid: 50 Hz
Besturingssysteem: WebOS
Energielabel: G

De LG 43UR80006LJ is een 43 inch smart tv van een van de beste tv-makers in de industrie. Hoewel compact, heeft de led-lcd-tv heeft een 4K-resolutie, prima HDR-ondersteuning, solide audio en een volledige smart tv-ervaring – en dat allemaal voor onder de € 600,-.

Het 43 inch formaat is klein genoeg voor één persoon om hem op te zetten en te verplaatsen. Het is ook het melden waard dat dit ongeveer zo klein is als dat je kunt gaan met een 4K-display.

Bij dit formaat is de optimale kijkafstand slechts een paar meter, dus hij is zeer geschikt voor een kleinere kamer, zoals een slaapkamer.

LG 43UR80006LJ zijaanzicht

De LG 43UR80006LJ heeft verder twee invoerpanelen aan de achterzijde: één naar links gericht en één naar achteren gericht. De tv heeft drie HDMI (e)ARC 2.0-poorten, twee usb-ingangen, een hoofdtelefoonaansluiting en een ethernetpoort voor bekabelde netwerken. Draadloze connectiviteit omvat hierbij wifi en Bluetooth.

De LG 43UR80006LJ biedt de juiste weergavefuncties voor een voordelige 4K-set. Bij het bekijken van een scène uit Spider-Man: Homecoming, leken de kleuren allemaal helder en zuiver, of het nu Spider-Man's rood-en-blauwe pak was, of de blauwe luchten en groene gazons van de National Mall in de buurt van het Washington Monument.

LG 43UR80006LJ

Het detail is ook uitstekend: fijne texturen op doek en kleine details op rekwisieten waren gemakkelijk te onderscheiden. HDR wordt dan ook ondersteund in zowel Dolby Vision, HDR10(+)- en HLG-formaten.

Bij het bekijken van een scène uit Arrival knalde hierdoor een helder verlichte ingang van een donkere tunnel tegen de zwarte achtergronden van de set. Het contrast is bij deze tv dan ook meer dan in orde.

Terwijl ik de testschermen van één kleur per keer aan het bekijken was, zag ik al snel schaduwen in de hoeken van het scherm. Deze waren zodanig opvallend dat je dit waarschijnlijk zult merken in fel verlichte scènes van tv-programma's of films.

De kijkhoeken zijn ook wat beperkt en in plaats van het eenvoudig veranderen van de kleuren, leidt dit tot een ernstige verduistering van het scherm. Een of twee mensen kunnen comfortabel naar de tv kijken, maar een derde zou moeite hebben om te zien wat zich op het scherm afspeelt.

Wat we goed vinden:

  • 4K-resolutie op een zo klein mogelijk scherm ziet er oerdegelijk uit​
  • Geluidskwaliteit is bovengemiddeld binnen deze prijsklasse​
  • Over prijs gesproken: het is een zeer vriendelijk geprijsde tv voor dit formaat met deze scherpte​

Wat we minder goed vinden:

  • De tv heeft niet alle hardware die nodig is om optimaal gebruik te maken van alle software​
  • De kijkhoeken zijn beperkt, dus je moet ook hier redelijk recht voor het paneel zitten voor een fijne kijkervaring​

Formaat: 32 inch
Scherpte: Full HD (1080p)
Schermtype: Led-lcd
Verversingssnelheid: 50 Hz
Besturingssysteem: Tizen
Energielabel: F

In een categorie die gewoonlijk wordt bepaald door wat je niet krijgt, valt de T5300 op door een volledige smart tv-ervaring en een degelijk ontworpen afstandsbediening.

Deze T5300 in het specifiek heeft een 32 inch, 1080p Full HD led-lcd-paneel.

Dat maakt hem redelijk klein – wat de doorslag kan geven in zowel de positieve als de negatieve zin. Dat laat ik aan jou over!

Samsung UE32T5300 zijaanzicht

Naast het feit dat hij op Tizen loopt – en daardoor een weelde aan beschikbare apps heeft – is ook de Apple TV-app geïntegreerd. Super dus voor die mensen die graag binnen en met het Apple-ecosysteem blijven werken.

Verder is het ontwerp van de T5300 degelijk. De tv is gemaakt van een combinatie van kunststof en metaal. De bouwkwaliteit is prima zonder duidelijke problemen: het statief is van kunststof en ondersteunt de tv goed, terwijl de achterkant van de tv van stevig metaal is.

De tv ziet er vanaf de zijkant wel ietwat chunky uit en zal er een beetje uitsteken als hij aan de muur wordt bevestigd. Toch is hij dunner dan veel andere modellen binnen dit prijssegment.

Wat betreft connectiviteit: de rechterkant van de T5300 bevinden zich een tweetal van HDMI 2.0-poorten, waaronder één met ARC-ondersteuning, een enkele usb-poort en een coaxiale aansluiting voor antenne-ingang.

Op de achterkant van de tv vind je aansluitingen voor composiet video en RCA-audio, een optische poort voor digitale surroundsound en een bekabelde Ethernet aansluiting.

Met slechts twee HDMI-poorten kun je in de problemen komen als je meerdere bronnen hebt om op aan te sluiten, zoals een Bluray-speler, een satellietdecoder en een spelconsole.

Als je denkt dat je meer dan twee HDMI-poorten nodig hebt, overweeg dan de aanschaf van een HDMI-switch die je het gedoe van het handmatig verwisselen van HDMI-kabels om tussen apparaten te schakelen bespaart.

Het 1080p-display is redelijk scherp en helder voor een Full HD-paneel. De set is voorzien van Samsung's PurColor lcd-display technologie en 50 Hz aan verversingssnelheid, wat niet veel speciaals is.

Ook heeft de T5300 HDR10-ondersteuning, waardoor deze beschikt over een accurate kleurenweergave; een grote verbetering vergeleken met zijn voorganger.

Samsung Tizen Menu

De lage verversingssnelheid is duidelijk zichtbaar tijdens snel bewegende actiescènes. Snel bewegende objecten zien wat chaotisch uit: een bijl die in het midden van een gevechtsscène wordt gegooid, hapert terwijl deze door de lucht vliegt, en een te snel rijdende motor mist de vloeiendheid die je zou zien bij een hogere refresh rate.

Het display heeft ook last van inconsistente achtergrondverlichting, met schaduwen in de hoeken van het scherm en bijkomende subtiele schaduwen over delen van het midden van het scherm. Het paneel met randverlichting heeft soms ook problemen met het weergeven van felle lichten tegen een donkere achtergrond: hij vertoont soms redelijk zware lichtkringen rond heldere objecten.

Kijkhoeken zijn soms een probleem, met een uitgesproken kleurverschuiving die slechts 20° buiten het midden zichtbaar was. Dat betekent dat je misschien in staat bent om een film te kijken met één persoon naast je op de bank, maar een derde persoon zou het moeten doen met onaangename kleurveranderingen.

Dat maakt voor een alleenstaand persoon of een koppel niet uit; maar een groot gezin zou hier last van kunnen krijgen.

Kleuren zijn echter zeer levendig al dan niet soms wat oververzadigd, waardoor ze onnatuurlijk heldere tinten aannemen. Dit is het geval of we nu naar 1080p inhoud van Bluray discs kijken of langs betaalde satelliet tv-kanalen zappen.

Op publieke tv-kanalen zien de kleuren er echter vrij levendig en nauwkeurig uit. Sesamstraat ziet er geweldig uit met kleurrijke Muppets en goed detail voor een 1080p-scherm. De vacht van Cookie Monster lijkt de juiste kleur blauw te hebben, terwijl de menselijke mede-sterren nauwkeurige huidskleuren hebben.

Samsung UE32T5300

De geluidskwaliteit van de T5300 is, zoals verwacht, niet al te goed. Aangezien de ingebouwde luidsprekers op premium sets het moeilijk hebben om een geweldig geluid te leveren, verwachtte ik niet heel veel van een model als de T5300 met een prijs van onder de € 400.

Laat ik het dus anders formuleren: voor een tv van deze prijs is het geluid zeer adequaat, maar verwacht geen wonderen.

Bij het testen van de luidsprekers van de T5300, lukt het om goede hoge tonen te krijgen bij lagere volumes, maar dan wel ten koste van de lagere tonen. Hogere volumes leiden enkel tot vervormde tonen en veel gezoem in de kast.

De T5300 bevat Samsung's Tizen besturingssysteem, waarmee je diensten als Netflix kunt streamen en ondersteunende apps zoals YouTube en Spotify kunt gebruiken. In tegenstelling tot het display en de audio, heeft Samsung geen compromissen gesloten op smart tv-functies.

De T5300 wordt geleverd met dezelfde functionaliteit als de duurdere Samsung-tv's. De Connect Hub geeft je overigens ook een centraal punt om al je verschillende smart home apparaten aan te sluiten.

Wat we goed vinden:

  • Compact formaat maakt hem zeer geschikt voor kleinere ruimtes zoals slaapkamers​
  • Vriendelijke prijs maakt hem zeer aantrekkelijk​
  • Tizen werkt even goed op deze tv als een model van € 1500​

Wat we minder goed vinden:

  • De kijkhoek is behoorlijk beperkt​
  • De lage verversingssnelheid maakt het moeilijk om te genieten van snelle scènes​

Koopgids

Smart TV-specificaties kunnen verwarrend lijken, maar hier help ik je graag bij. Hieronder staan de belangrijkste factoren waar je rekening mee moet houden bij je aankoop.

Smart Tv met wit-paarse achtergrond

Budget

Laten we het duidelijkste criterium maar eerst aanhalen: je budget. Op basis hiervan kun je al ontzettend veel kandidaten uit je lijst van mogelijkheden filteren. Vervolgens kun je naar de hieronder volgende punten kijken. 👇

Het formaat

Hoe groot je ideale tv is, hangt zowel af van de ruimte die je hebt in huis en in je budget. Weet je niet hoeveel ruimte je in huis precies hebt? Pak dan even een meetlint of download een app waarmee je dimensies van je huis kunt meten en meet de ruimte waarin je de tv wilt zetten op.

Beeld – met het formaat van de tv die je op het oog hebt in gedachten – in hoeveel ruimte het scherm zal innemen. Lukt het nog niet? Knip dan gewoon een stuk karton uit en plaats deze provisorisch waar je je tv wilt gaan neerzetten. Houd ook in gedachten hoe ver weg van tv je wilt gaan zitten!

De resolutie

Net als bij een laptop of smartphone verwijst de resolutie van een televisie naar het aantal stippen of pixels die het scherm vormen. Hoe meer pixels, hoe scherper het beeld, alhoewel het schermformaat ook de scherpte beïnvloedt aangezien hetzelfde aantal pixels op een groter scherm een stuk onduidelijker uit zal zien.

Tegenwoordig heeft een groot deel van de grotere schermen een resolutie van 4K. Sommige televisiemaatschappijen gebruiken misschien de term Ultra HD in plaats daarvan, maar het is in wezen dezelfde resolutie.

Als je een kleine tv krijgt – onder de 40 inch – is het echter niet de moeite waard om te investeren in een 4K-resolutie omdat deze precisie gewoon niet merkbaar is op dit formaat.

Een close-up van een tv-scherm waarop je de pixels ziet

Voor alles groter dan 40 inch, is 4K echter de huidige gouden standaard. 8K ligt inmiddels ook al aan de horizon, maar tenzij je een echt gigantische televisie koopt, zul je die extra pixels niet echt opmerken.

Displaytechnologie

De huidige televisieschermen vertrouwen op twee concurrerende technologieën: de alom bekende led-lcd en de duurdere oled. Het kan lastig zijn om te bepalen welke het beste is, vooral omdat fabrikanten hun eigen aanpassingen en eigen technologieën aan elk product toevoegen.

Naarmate beide technologieën zich blijven ontwikkelen, verbeteren ze bovendien hun sterke punten en minimaliseren ze hun relatieve zwaktes. Hier volgt echter een (zeer) algemene samenvatting van de verschillen:

Led-lcd

Beide typen schermen gebruiken led-lampjes voor de verlichting, maar op verschillende manieren. Bij led-lcd-schermen worden witte lichtgevende diode- oftewel led-pixels gebruikt als achtergrondverlichting om een beeld te vormen via een lcd-scherm of lcd-filter.

De LED-lampjes bedekken meestal het hele scherm, maar goedkopere sets beperken ze soms tot alleen de randen van het scherm. Dit kan tot suboptimale belichting van bepaalde scènes leiden.

Led-lcd-schermen zijn verder over het algemeen scherper dan oled-schermen en bieden ook een meer natuurlijke lichtregeling in scènes. Overigens is de qled-technologie van Samsung ook een vorm van led-lcd-technologie!

Oled

Hier tegenover staan organische lichtgevende diode- oftewel oled-schermen de achtergrondverlichting over en verlichten in plaats daarvan individuele pixels één voor één met behulp van een elektrische stroom. Hierdoor reageert het scherm sneller op veranderende input.

Omdat een zwarte pixel bovendien volledig is uitgeschakeld in plaats van gedimd, hebben oled-schermen de neiging om een beter contrast te bieden dan led-lcd-schermen. Wel zijn ze duurder om te produceren, wat meestal leidt tot duurdere televisietoestellen.

Besturingssysteem

Nu dat je weet hoe je content uitziet, is het tijd om uit te zoeken wat die content zal zijn. Dat betekent dat je moet nadenken over het platform dat je smart tv aandrijft. Fabrikanten zoals Samsung, LG en Philips maken gebruik van hun eigen in-house smart tv-software.

Eigenlijk zou het platform echter geen grote rol moeten spelen in je beslissing. Alle slimme tv-platforms bieden vergelijkbare functies, waaronder toegang tot grote apps als Netflix, Disney+ en YouTube. Hoewel er van platform tot platform kleine verschillen kunnen zijn, zijn deze verschillen veelal gering.

Beeldverbeterende functionaliteiten

Als je hierover uit bent, controleer dan of de sets op je lijst van mogelijke tv's een aantal van deze beeldverbeterende functies bevatten:

  • Sommige schermen gebruiken bijvoorbeeld high dynamic range, oftewel HDR. Dit brengt de details in de donkerste en lichtste delen van het beeld naar voren en verbetert het kleurengamma. Controleer of je begeerde TV deze ondersteunt. Hoewel je misschien concurrerende HDR-standaarden vindt, zoals HDR10 versus Dolby Vision, kan elke HDR-standaard op zijn eigen wijze een beter uitziend beeld opleveren.
  • Je moet ook rekening houden met de refresh rate oftewel verversingssnelheid: dit staat letterlijk voor het aantal keren dat het beeld zich per seconde ververst. Een snelheid van 60 Hz betekent bijvoorbeeld dat het beeld zich 60 keer per seconde ververst. Meer verversingen zorgen voor een scherper beeld en minder bewegingsonscherpte bij het kijken naar actie- en sportbeelden met snelle bewegingen. Ook bij veel moderne games is dit een belangrijke eigenschap. Idealiter ga je daarom voor een tv met een verversingssnelheid van minstens 75 Hz.
  • Voor gamers is input lag ook een belangrijke eigenschap. Hieraan lees je af hoelang het duurt voordat hetgeen dat je invoert – een commando vanaf je controller – op het scherm verschijnt. Voor gamers is 5 milliseconden (ms) de maximale acceptabele tijd die de tv hiervoor in beslag mag nemen. Tenminste, bij snelle actiegames.
  • De meeste smart tv's passen ook slimme (maar optionele) technologie toe om bewegingsonscherpte te verminderen. Je vindt dit soort effecten onder een naam zoals motion interpolation of frame interpolation. Of dit goed uitziet, is een kwestie van smaak: het kan de onscherpte namelijk zo sterk verminderen dat alles een haarscherpe, goedkope glans krijgt die bekend staat als het soap-opera-effect.
Vind je geluidskwaliteit echt belangrijk?

Kijk dan ook of je toekomstige tv bijvoorbeeld een superieure standaard hanteert zoals Dolby Atmos. Deze probeert een surround sound-effect te simuleren. Als alternatief kun je ook altijd een set goede wifi-speakers of een AV-receiver aanschaffen.​

smart tv met android tv erop staat aan met het thuisscherm open

Reviews

Lees reviews over de tv's waar je in geïnteresseerd bent! Hoewel het nuttig is om te weten wat alle specificaties die we hebben genoemd eigenlijk betekenen, kun je nog steeds een high-spec tv met een slechte beeldkwaliteit vinden – of juist een tv met een minder goede beeldkwaliteit die verwachtingen overtreft.

Met andere woorden: specificaties kunnen je helpen je keuzes te beperken, maar ze vertellen je niet noodzakelijkerwijs of de ene specifieke tv beter is dan de andere.

De beste smart tv's

Smart tvBeste voor/metBeoordelingProductpagina
LG C3 OLED65C34LAAll-roundgebruik9,7Bekijk hem hier
Philips The One (50PUS8808)Prijs-kwaliteit9,2Bekijk hem hier
Samsung 65Q80CQled-scherm8,8Bekijk hem hier
LG 43UR80006LJMiddelgrote ruimtes8,2Bekijk hem hier
Samsung 32T5300Kleinere budgets7,7Bekijk hem hier

Veelgestelde vragen

Wanneer is een tv 'smart'?

Terwijl gewone tv's al tientallen jaren bestaan, doen deze zogenaamde "domme tv's" maar één ding: signaal ontvangen van een HDTV-antenne, kabel of een andere A/V-bron. Dat was geweldig toen dat je enige tv-kijkopties waren, maar de huidige aangesloten wereld verwacht iets slimmers.

Slimme tv's, zoals smartphones en domotica, bieden internetconnectiviteit en ondersteuning voor een reeks van apps. Dit opent een wereld van nieuwe entertainmentopties, van het streamen van Netflix en Videoland tot het spelen van games, het checken van sociale media en het besturen van een heel huis vol aangesloten gadgets.

Waarom moet ik een smart tv kopen?

Slimme tv's bieden nog andere potentiële voordelen, naast het gemak van videostreaming. De nieuwste sets hebben populaire stemassistenten aan de mix toegevoegd. Met voice search kun je nu content van zowel live tv als streaming diensten vinden en zoek je naar alles, van het weerbericht en voorraadprijzen tot de laatste roddels over beroemdheden.

Met de spraakintegratie heb je toegang tot allerlei diensten, zodat je een pizza kunt bestellen of een Uber kunt laten komen vanaf je bank. Als de ingebouwde voice-assistent van de tv je niet bevalt, kun je hem meestal koppelen aan een smart speaker naar keuze. Veel sets bieden ook de mogelijkheid om foto's en video's van een aangesloten smartphone te spiegelen of te delen op hun grote schermen.

De meeste fabrikanten vertrouwen op eigen apps om een meer op maat gemaakte ervaring te bieden bij het delen van media, terwijl anderen vertrouwen op oplossingen van derden zoals Google Chromecast. In beide gevallen is het delen van de video's en foto's vanaf je telefoon of tablet nog nooit zo eenvoudig geweest.

Conclusie

Je hebt nu in ieder geval genoeg om over na te denken! Als je meteen de beste gaming-tv wilt, is het belangrijk dat je niet alleen stilstaat bij de standaardzaken, zoals resolutie, maar ook bij input lag en verversingssnelheid.

En wat dacht je van de schermtechnologie? Ga je voor de oude, vertrouwde led-lcd, of voor de vernieuwde qled of oled? Gaat het je om geweldige contrastratio's, kleurweergave, of prijs-kwaliteitverhouding?

Heb jij zelf nog waardevolle toevoegingen aan het artikel? Laat het ons hieronder weten! Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?