Top 5 Beste Smart TV’s van Nederland

Beste smart TV afstandsbediening

Laatst geüpdatet op:

Smart TV’s komen inmiddels ontzettend vaak voor. Je vriend heeft er een, je buurvrouw heeft er een en inmiddels heeft zelfs je grootmoeder er misschien een. Je zult ver moeten zoeken om een nieuwe TV te vinden die niet voorzien is van een of andere vorm van slimme mogelijkheden of ingebouwde functies.

Nu de markt bol staat van smart TV’s, is het dan ook des te handiger om een overzicht te creëeren en te kijken wat de beste smart TV in Nederland is.

Table of Contents

Top 5 Beste Smart TV's

LG OLED55C9PLA

LG OLED55C9PLA met rode bomen op het scherm
Beste smart TV op de markt
5/5
 • Door dit 4K OLED-scherm is zwart écht zwart, zijn kleuren levensecht en zijn texturen bijzonder gedetailleerd
 • WebOS van LG is een erg gebruikersvriendelijk besturingssysteem
 • HDR-helderheid is ietwat beperkt

Formaat: 55 inch
Scherpte: 4K UHD
Schermtype: OLED

Verversingssnelheid: 100 Hz
Besturingssysteem: WebOS
Energielabel: A

Philips The One (50PUS7304)

Beste koop
4.7/5
 • Ambilight staat je toe jezelf nóg meer onder te dompelen in wat zich op het scherm afspeelt
 • Ondersteunt HDR10+, waardoor de kleuren op deze TV mooi tot hun recht komen
 • Verversingssnelheid van 50 Hz is niet optimaal voor het weergeven van snelle bewegingen

Formaat: 50 inch
Scherpte: 4K UHD
Schermtype: LED-LCD

Verversingssnelheid: 50 Hz
Besturingssysteem: Android
Energielabel: A

Samsung QE65Q9FN

Samsung QE65Q9FN vooraanzicht
Beste QLED smart TV
4.5/5
 • Quantum-dot technologie garandeert een hoog kleurvolume en intense schermhelderheid
 • Full local dimming zorgt ervoor dat donkere kleuren daadwerkelijk donker uitzien op het scherm
 • Het contrast is soms iets té heftig

Formaat: 65 inch
Scherpte: 4K UHD
Schermtype: QLED

Verversingssnelheid: 100 Hz
Besturingssysteem: Tizen
Energielabel: B

LG 43UK6300

Beste middenslag smart TV
4.2/5
 • Ook voor deze veel vriendelijkere prijs krijg je een 4K UHD paneel
 • Compact formaat is makkelijker te plaatsen in een kleinere ruimte dan de bovengenoemde modellen
 • 50 Hz verversingssnelheid is ook hier een nadeel tijdens snelbewegende scènes

Formaat: 43 inch
Scherpte: 4K UHD
Schermtype: LED-LCD

Verversingssnelheid: 50 Hz
Besturingssysteem: WebOS
Energielabel: A

Samsung UE32N5300

Samsung UE32N5300 met een bos, meer en berg op scherm
Beste budget smart TV
3.9/5
 • Ideaal voor gebruik in een budget set-up door de toegankelijke prijs
 • Samsung heeft geen compromissen gedaan wat betreft smart-mogelijkheden: je krijgt toegang tot de hele Tizen suite
 • "Slechts" Full HD- oftewel 1080p-resolutie, wat 4× minder scherp is dan 4K

Formaat: 32 inch
Scherpte: Full HD (1080p)
Schermtype: LED-LCD

Verversingssnelheid: 50 Hz
Besturingssysteem: Tizen
Energielabel: A

Wat is een smart TV?

Het antwoord zit hem met name in zijn internetverbinding. Bijna alle smart TV’s – ook wel slimme TV’s – zijn uitgerust met zowel een ethernetpoort als ingebouwde WiFi. Sommige oudere modellen hebben echter wellicht een adapter nodig om WiFi te kunnen gebruiken en overal in je huis een verbinding te kunnen maken.

Deze internetverbinding wordt vooral gebruikt om televisieprogramma’s en films te streamen vanuit verschillende apps en diensten, zoals Netflix, HBO en YouTube (onder andere). Af en toe zijn er gratis programma’ s beschikbaar (zoals de NPO-app), maar voor het grootste deel moet je een abonnement nemen op deze diensten om toegang te krijgen tot de inhoud ervan.

In het algemeen zou WiFi voor de meeste doeleinden snel genoeg moeten zijn, maar als je van plan bent om games of 4K-content te streamen, zou je in plaats daarvan wellicht een bekabelde verbinding willen gebruiken.

Veel smart TV’s hebben tevens ingebouwde webbrowsers – hoewel deze vaak slecht afgewerkt en frustrerend zijn om door te navigeren – en sommige hebben zelfs camera’s voor gebruik met videoconferentie-apps. Zo’n slimme TV is echter niet erg slim als de functies niet in de loop der tijd kunnen worden geüpdatet. Daar dienen de app stores in de bedieningssystemen voor.

Er zijn nog genoeg andere elementen die een smart TV “slim” maken, maar daar kom ik nog op terug.

Smart TV

De 5 Beste Smart TV's op een Rij

#1 LG OLED55C9PLA – Beste op de markt

Formaat: 55 inch
Scherpte: 4K UHD

Schermtype: OLED
Verversingssnelheid: 100 Hz

Besturingssysteem: WebOS
Energielabel: A

De C9 OLED behoudt hetzelfde strakke en minimalistische uiterlijk, evenals de schuine standaard die het geluid op de luisteraar afstuurt. De aansluitingen blijven uitgebreid en sinds dit jaar heeft LG zelfs HDMI 2.1 toegevoegd.

De nieuwste versie van HDMI kan niet alleen een duizelingwekkende 48 Gbps aan, maar ondersteunt ook hogere framerates tot 120 Hz (hier kom ik nog op terug), dynamische metadata voor HDR, eARC (enhanced audio return channel), variabele verversingssnelheden (VRR), en een auto low latency mode (ALLM).

Dat gezegd hebbende, vertegenwoordigt de C9 de midrange voor LG TV’s, waarbij de superieure Alpha9-processor wordt toegevoegd in vergelijking met de goedkopere B9, maar waarbij de dure cosmetische eigenschappen worden vermeden die op de modellen verderop in het assortiment worden gevonden. HDR10+ is ook weggelaten. 

Al met al is hierdoor de prijsstelling net zo concurrerend als de specificaties indrukwekkend zijn.

LG OLED55C9PLA zijweergave
5/5

In totaal zijn er vier HDMI-ingangen: drie aan de zijkant en één aan de achterkant. Er zijn ook drie USB-poorten, waarvan één aan de zijkant en twee naar achteren gericht, samen met een terrestrische en satelliettuner, een LAN-poort, een Common Interface sleuf, een optische digitale uitgang en een lijnuitgang als koptelefoonaansluiting. Aan de draadloze kant is er ingebouwde WiFi (802.11ac), Bluetooth (5.0) en AirPlay 2.

Net als de rest van LG’s OLED- en Nano Cell-lijn beschikt de C9 over de nieuwste versie van de Magic Remote, die zijn fantastische ergonomische ontwerp behoudt. Je kunt deze TV echter ook bedienen met je smartphone via de app voor iOS of Android. Met de app kun je de TV instellen en de instellingen aanpassen zoals de meeste smart TV-apps.

LG’s ThinQ open AI-platform bevat daarnaast ook Google Assistant en Amazon Alexa. Je kunt toegang krijgen tot Google door op de microfoonknop op de afstandsbediening te drukken en vervolgens je C9 te bedienen met je stem, of gewoon door je smartphone of een smart assistant-compatibele WiFi-speaker te gebruiken.

Onveranderlijk is de 4K-resolutie van het prachtige, flinterdunne OLED-paneel. Hoewel HDMI 2.1 zoals eerder gezegd een verversingssnelheid van 120 Hz aankan, is de verversingssnelheid van de C9 echter gelimiteerd tot 100 Hz. Dit is op zich nog steeds ruim voldoende om ongestoord naar levendige scènes te kunnen kijken, maar die 20 Hz extra had hem een tikje meer future proof kunnen maken.

Dit terzijde de beeldkwaliteit van de bovenste plank. De LG C9 levert alle beeldvoordelen die je van een OLED TV mag verwachten: ongelofelijke donkere zwarttinten en superieure contrastverhoudingen. Hij is ook uiterst nauwkeurig en produceert kleuren die zowel natuurlijk als perfect verzadigd zijn.

De standaard standaard beeldmodus zal velen zeker bevallen, met zijn heldere krachtige beelden en kleuren die knallen. De 2e generatie Alpha9-processor brengt echter diepgaande lerende AI-algoritmen met zich mee die een aanzienlijke impact hebben op het beeld. Deze verwerking geeft toegang tot een database die bestaat uit miljoenen inhoudsvoorbeelden, en gebruikt deze om het beeld te analyseren en vervolgens te optimaliseren, afhankelijk van het type en de kwaliteit van de inhoud.

Deze verwerking werkt écht, met precieze opschaling van beelden met een lagere resolutie en uitzonderlijke ruisonderdrukking en beeldverbetering. De resultaten zijn werkelijk adembenemend: een blik naar de hyperspace in Star Wars doet je denken dat je daadwerkelijk een sprong door het sterrenstelsel maakt.

WebOS menu

De LG C9 beschikt naast een prachtig beeld over de nieuwste iteratie van webOS en terwijl dit vernieuwende platform grotendeels hetzelfde blijft, zijn er een paar aanpassingen doorgevoerd. 

Om te beginnen is er nu een tweede laag op de launch bar die erg doet denken aan die van Tizen. Het is nogal ironisch dat LG zich laat inspireren door Samsung, maar de tweede laag is een handige functie die het mogelijk maakt om sneller toegang te krijgen tot content, alsook het toevoegen van een AI Preview die aanbevelingen doet op basis van je kijkgewoontes. Er is ook een nieuwe intelligente bewerkingsfunctie die een overzicht geeft van je apps op basis van hoe vaak je ze gebruikt.

Er is ook een nieuw Home Dashboard dat alle aangesloten mobiele, input en home IoT-apparaten samenbrengt tot een enkele hub. Je kunt hierdoor zowat elk aangesloten apparaat in je slimme huis controleren en besturen via deze ene hub.

Voordelen

 • Je bedient de televisie via de app of de bijzonder prettige Magic Remote
 • De weelde aan smart- en integratiefuncties maken dit tot de slimste TV op de markt
 • De beeldkwaliteit is ronduit adembenemend

Nadelen

 • Verversingssnelheid is gelimiteerd tot 100 Hz in plaats van 120 Hz
 • Aan al deze pracht en praal hangt een stevig prijskaartje

#2 Philips The One (50PUS7304) – Beste koop

Formaat: 50 inch
Scherpte: 4K UHD

Schermtype: LED-LCD
Verversingssnelheid: 100 Hz

Besturingssysteem: Android
Energielabel: A

4.7/5

“The One” heeft een 4K-resolutie, HDR, het nieuwste Android Pie-besturingssysteem en tal van apps. Hij ondersteunt vrijwel alle videoformaten, Atmos 3D-geluid en natuurlijk 3-zijdig Ambilight.

De videoprocessor voor dit model is de krachtige P5-chip van Philips, welke je eerder in hun OLED-modellen kon terugvinden. Deze loopt haast over van geavanceerde beeldverwerkingskracht.

In een verzameling van vrij donkere en anonieme schermen lijkt deze Philips qua ontwerp een verademing. Hij valt op met een zilvergrijze afwerking en een glanzende verchroomde basis die de tv een exclusieve uitstraling geeft. De bouwkwaliteit is dan ook duidelijk bovengemiddeld voor deze prijsklasse.

Je krijgt daarnaast toegang tot verschillende verbindingssmogelijkheden, waaronder geïntegreerde WiFi- en Bluetooth-connectiviteit, 4 HDMI-poorten, een ethernetpoort, een koptelefoonaansluiting en nog meer.

Het eerste wat opvalt is de indrukwekkende beeldscherpte, die zowel de details van de HD als van de eerdergenoemde 4K-resolutiebronnen goed naar voren brengt. Het Philips scherm heeft ook merkbaar betere contrasten en details dan de gelijk geprijsde uitdagers van LG en Sony, evenals nog meer genuanceerde en heldere kleuren.

Philips heeft van oudsher de neiging om met een beetje overdreven kleurweergave te knoeien, maar bij The One kan ik niet zeggen dat ik dit terugzie. Een breed kleurenspectrum en een brede kijkhoek zorgen ervoor dat de TV zowel van voren als van opzij een goede uniformiteit behoudt. Het Philips-scherm geeft ook beweging op een indrukwekkend soepele en naadloze manier weer.

The One heeft net als veel van zijn concurrenten een zogenaamd IPS-gebaseerd LCD-scherm, met zowel de sterke als de zwakke punten die dat met zich meebrengt. Het zwartniveau en de diepte van het beeld zijn daardoor niet gelijk aan de beste LCD- of OLED-schermen bij het kijken naar TV in een verduisterde kamer. De beeldkwaliteit is echter uitstekend bij het kijken naar de TV in een verlichte kamer.

Inmiddels vindt meeste TV-entertainment tegenwoordig plaats op streaming platforms zoals Netflix, Videoland en Amazon Prime, en hier profiteert Philips van de geavanceerde, dynamische HDR-formats. The Final Table in Dolby Vision kwaliteit ziet er prachtig uit, vol met nuances en details die de concurrentie niet zo succesvol weergeeft.

Een TV kan nooit een beter beeld weergeven dan dat hij via de input binnenkrijgt en door de maximale kwaliteit uit dit bronmateriaal te halen, krijg je veel “gratis” beeldkwaliteit die moeilijk na te maken is door toevoeging. Helaas is de verversingssnelheid beperkt tot 50 Hz, waarvan je wellicht inmiddels weet dat dit in suboptimale bewegingsweergave kan resulteren wanneer scènes erg snel bewegen.

Android TV menu

Philips The One wordt geleverd met de nieuwste versie van Android OS (10), die wordt geleverd met een aantal kleine verbeteringen. Onze primaire indruk is dat Android eindelijk “TV-vriendelijker” is geworden en kan concurreren met de speciale platforms van LG (WebOS) en Samsung (Tizen).

Philips heeft ook gezorgd voor een upgrade van de afstandsbediening: er zijn snelkoppelingen voor Netflix en Rakuten en een ingebouwde microfoon voor Google Assistant voice control.

Philips biedt de beste format-ondersteuning in de test: dankzij de volledige compatibiliteit met zowel HDR10+ als Dolby Vision kan The One optimale resultaten leveren met streamingdiensten die dit ondersteunen (met Amazon Prime Video en Netflix als koplopers), en met geselecteerde UHD Blu-ray-titels.

Philips scoort ook duidelijk boven het gemiddelde als het gaat om geluid. De geluidsweergave is helder, duidelijk en met een iets voller frequentieregister dan veel van zijn concurrenten. Hij ondersteunt ook Dolby Atmos 3D-geluid: de ingebouwde luidsprekers zijn weliswaar gewone stereo, dus verwacht geen echt hoog geluidsregister, maar hij behaalt wel een soort virtueel surround-effect.

Tegelijkertijd is het een voordeel dat de TV via de HDMI (HDMI ARC) uitgang Atmos-signalen naar compatibele soundbars kan sturen.

Voordelen

 • Een betere prijs-kwaliteitverhouding zul je niet vinden
 • Het beeld is haarscherp met heldere, nauwkeurige kleurweergave
 • Ook het geluid is voor een TV in deze prijsklasse boven par

Nadelen

 • Een verversingssnelheid van 75 Hz had niet misstaan bij dit scherm
 • IPS-technologie gaat iets ten koste van kleurdiepte, met name bij zwarttinten

#3 Samsung QE65Q9FN – Beste QLED-scherm

Formaat: 65 inch
Scherpte: 4K UHD

Schermtype: QLED
Verversingssnelheid: 100 Hz

Besturingssysteem: Tizen
Energielabel: B

De Q9FN is een zeer veelzijdige performer die echt laat zien waar het bij de volgende generatie beeldprocessen om draait. Het resultaat is een zeer groot dynamisch bereik dat past bij de 4K Ultra HD-resolutie op een 65 inch QLED-paneel, plus de vrijheid om deze te bekijken met zo weinig of zo veel licht als je maar wilt.

Deze TV is hét bewijs dat er nog genoeg te beleven valt met het LCD-scherm (waar QLED een Samsung-specifieke vorm van is). Het is dan ook een zorgwekkende wegversperring op het ogenschijnlijke oorlogspad van de OLED-schermen. ⚔️

Het eerste wat je moet weten over de Samsung Q9FN is dat het een model met backlight is. Er zijn vele voordelen aan een goed verlicht systeem, maar het draagt wel bij aan de dikte van de TV. De TV is ongeveer 3 cm op zijn dikst, en loopt af tot ongeveer 2 cm richting de randen.

Dat is een heel eind weg van de populaire “wallpaper” OLED TV’s, maar dat vind ik niet erg. De meeste TV’s hebben toch al diepe statieven die evenveel ruimte in beslag nemen. Ik heb liever dat de beeldkwaliteit goed is dan dat ik een dunnere TV heb ten koste van de beeldkwaliteit.

Samsung QE65Q9FN zijweergave
4.5/5

De prijs die je betaalt voor een relatief dunne LCD TV en een dunne kabel is dat de aparte One Connect box – waar alle aansluitingen zich bevinden – niet meer zo compact is als voorheen. Hij is grofweg even groot als twee stapels van vier Blu-ray-doosjes naast elkaar. Toch lukt het nog steeds makkelijk genoeg om deze te verstoppen in de TV-kast.

Helaas zijn er geen extra aansluitingen aan toegevoegd sinds de vorige generatie: het zijn nog steeds vier HDMI-aansluitingen en drie USB-poorten, plus de gebruikelijke ethernet-, antenne- en 8-vormige stroomvoorziening.

Mobiele integratie is echter een fijne aanvulling. Dit voorkomt dat je je WiFi-wachtwoord op je TV moet invoeren. Download gewoon de Samsung SmartThings app op je Android of iOS apparaat en je kunt Tizen – het besturingssysteem – en de apps van daaruit instellen. Zodra de installatie is voltooid, dient de app zelfs als een tweede afstandsbediening, voor het geval je de fysieke versie verliest of te onhandig vindt.

Dan nu het belangrijkste: de beeldkwaliteit. In één woord: bravo! Gewoonlijk kies je in TV-land voor een voorkeur voor prestaties in het licht (LED LCD’s) of voor prestaties bij weinig licht (OLEDs). Natuurlijk zijn er LCD’s die goede schaduwdetails bieden, of OLEDs die geweldige highlights bieden, maar er is gewoon geen TV die in beide uitersten uitblinkt. Tot nu toe, in ieder geval.

Wat dit betekent is dat de kijkomstandigheden zo donker of zo helder kunnen zijn als je wilt. Als je de gordijnen wilt sluiten en de lichten uit wilt doen voor een goede bioscoopervaring, prima. Als je huis meer op een showroom lijkt en je een raam tegenover de TV hebt, geen probleem. Je zult in slechts weinig TV’s evenveel kleurvolume vinden als bij de Q9FN: de kleurverzadiging neemt toe naarmate het beeld lichter wordt.

Het enige punt van frustratie is dat het contrast af en toe iets té agressief was, waardoor er te intense zwarte gebieden overbleven waar normaliter misschien wat details te zien zijn. Dit is eenvoudig te verhelpen door de helderheid op te voeren tot 1 of 2, terwijl Local Dimming op High (voor High Dynamic Range, oftewel HDR) en Standard (voor Standard Dynamic Range, oftewel SDR) blijft staan.

Wat betreft de prestaties omtrent zwarte delen van het beeld? Laten we dit eerst even opklaren: het is niet beter dan OLED. Je kunt de verlichtingsprecisie van OLED met achtergrondverlichting gewoon niet repliceren.

Dat gezegd hebbende: Samsung is zó dicht in de buurt gekomen dat ik het verschil tussen deze TV en een OLED-paneel niet meer kon zien vanaf de andere kant van de kamer. Pas toen ik binnen twee meter van het scherm stond, kon ik zien dat de Samsung Q9FN een LCD-scherm is.

Nog een klein minpunt is dat de kijkhoek niet altijd even optimaal is. Als je echt wilt profiteren van de beeldkwaliteit, zul je recht voor het beeld moeten gaan zitten.

Voordelen

 • De flexibiliteit van dit scherm staat je toe onder alle lichtomstandigheden te genieten van zijn topkwaliteit
 • De app komt zeer goed van pas bij het instellen van de TV; dit scheelt veel gerommel met de afstandsbediening
 • Kleurverzadiging is top-notch

Nadelen

 • Contrast wil nog wel eens iets te extreem zijn
 • De beeldkwaliteit neemt af als je niet redelijk recht voor het scherm zit

#4 LG 43UK6300 – Beste middenslag smart TV

Formaat: 43 inch
Scherpte: 4K UHD

Schermtype: LED-LCD
Verversingssnelheid: 50 Hz

Besturingssysteem: WebOS
Energielabel: A

LG 43UK6300 zijweergave
4.2/5

De LG UK6300 is een 43 inch smart TV van een van de beste TV-makers in de industrie. Hoewel compact heeft de LED-LCD TV heeft een 4K-resolutie, prima HDR-ondersteuning, solide audio en een volledige smart TV-ervaring – en dat allemaal onder de €450,-.

Het 43 inch formaat is klein genoeg voor één persoon om hem op te zetten en te verplaatsen. Het is ook het melden waard dat dit ongeveer zo klein is als dat je kunt gaan met een 4K-display. Bij dit formaat is de optimale kijkafstand slechts een paar meter, dus hij is zeer geschikt voor een kleinere kamer, zoals een slaapkamer.

De LG 43UK6300 heeft verder twee invoerpanelen aan de achterzijde: één naar links gericht en één naar achteren gericht. Het linkerpaneel heeft twee HDMI-poorten (waarvan één met ARC-ondersteuning) en een enkele USB-ingang.

Het achterwaarts gerichte paneel bevat component en composiet video-ingangen, een tweede USB-poort, een derde HDMI-aansluiting en een RF-coaxiale aansluiting voor antenne en kabel, en een ethernet-poort voor bekabelde netwerken. Draadloze connectiviteit omvat natuurlijk 802.11ac WiFi en Bluetooth.

De LG 43UK6300 biedt de juiste weergavefuncties voor een voordelige 4K-set. Bij het bekijken van een scène uit Spider-Man: Homecoming, leken de kleuren allemaal helder en zuiver, of het nu Spider-Man’s rood-en-blauwe pak was, of de blauwe luchten en groene gazons van de National Mall in de buurt van het Washington Monument.

Het detail is ook uitstekend: fijne texturen op doek en kleine details op rekwisieten waren gemakkelijk te onderscheiden. HDR wordt dan ook ondersteund in zowel HDR10- en HLG-formaten. Bij het bekijken van een scène uit Arrival knalde hierdoor een helder verlichte ingang van een donkere tunnel tegen de zwarte achtergronden van de set. Het contrast is bij deze TV dan ook meer dan in orde.

Terwijl ik de testschermen van één kleur per keer aan het bekijken was, zag ik al snel schaduwen in de hoeken van het scherm. Deze waren zodanig opvallend dat je dit waarschijnlijk zult merken in fel verlichte scènes van tv-programma’s of films.

De kijkhoeken zijn ook wat beperkt en in plaats van het eenvoudig veranderen van de kleuren, resulteert dit in een ernstige verduistering van het scherm. Een of twee mensen kunnen comfortabel naar de TV kijken, maar een derde zou moeite hebben om te zien wat zich op het scherm afspeelt.

Verder zijn ingebouwde TV-luidsprekers berucht matig, maar de UK6300 slaagt erin om een acceptabele geluidskwaliteit te bieden in vergelijking met andere budgetvriendelijke toestellen. Dat klinkt misschien als slap compliment, maar dankzij het sterke volume en het heldere geluid klinkt deze LG beter dan dat van de gelijk geprijsde concurrentie.

Dan nu nog wat écht goed nieuws: de LG 43UK6300 heeft dezelfde WebOS smart TV interface als op de andere TV’s van de fabrikant. De app selectie, de streaming en content-sharing mogelijkheden en de ThinQ AI voice interactie (inclusief Google Assistant mogelijkheden) zijn niet uitgedund voor dit model. Alles wat je zou willen op het gebied van software is aanwezig in deze schone, lint-achtige en rijke besturingssysteem.

Het slechte nieuws: dit model bevat niet alle hardware die nodig is om ten volle te profiteren van deze dingen. De TV ondersteunt “op spraak zoeken” via de krachtige ThinQ AI-assistent, maar er zit geen microfoon in de afstandsbediening. Ook de app bevatte deze functie niet. Om steminteractie te krijgen, moet je of zelf de Magic Remote van LG kopen, of je TV koppelen met een compatibele smart speaker.

Voordelen

 • 4K-resolutie op een zo klein mogelijk scherm ziet er oerdegelijk uit
 • Geluidskwaliteit is bovengemiddeld binnen deze prijsklasse
 • Over prijs gesproken: het is een zeer vriendelijk geprijsde TV voor dit formaat met deze scherpte

Nadelen

 • De TV heeft niet alle hardware die nodig is om optimaal gebruik te maken van alle software
 • De kijkhoeken zijn beperkt, dus je moet ook hier redelijk recht voor het paneel zitten voor een fijne kijkervaring

#5 Samsung UE32N5300 – Beste budget smart TV

Formaat: 32 inch
Scherpte: Full HD (1080p)

Schermtype: LED-LCD
Verversingssnelheid: 50 Hz

Besturingssysteem: Tizen
Energielabel: A

In een categorie die gewoonlijk wordt bepaald door wat je niet krijgt, valt de N5300 op door een volledige smart TV-ervaring en een degelijk ontworpen afstandsbediening. Deze N5300 in het specifiek heeft een 32 inch, 1080p Full HD LED-LCD paneel. Dat maakt hem redelijk klein – wat de doorslag kan geven in zowel de positieve als de negatieve zin. Dat laat ik aan jou over!

Naast het feit dat hij net als onze #1 op Tizen loopt – en daardoor een weelde aan beschikbare apps heeft –, is ook de Apple TV app geïntegreerd. Super dus voor die mensen die graag binnen en met het Apple ecosysteem blijven werken.

Verder is het ontwerp van de N5300 degelijk. De TV is gemaakt van een combinatie van kunststof en metaal. De bouwkwaliteit is prima zonder duidelijke problemen: het statief is van kunststof en ondersteunt de TV goed, terwijl de achterkant van de TV van metaal is.

De TV ziet er vanaf de zijkant wel ietwat chunky uit en zal er een beetje uitsteken als hij aan de muur wordt bevestigd. Toch is hij dunner dan veel andere modellen binnen dit prijssegment.

Samsung UE32N5300 zijweergave
3.9/5

Wat betreft connectiviteit: de rechterkant van de N5300 bevinden zich twee HDMI-poorten, waaronder één met ARC-ondersteuning, een enkele USB-poort en een coaxiale aansluiting voor antenne-ingang. Op de achterkant van de TV bevinden zich aansluitingen voor composiet video en RCA audio, een optische poort voor digitale surround sound en een bekabelde Ethernet aansluiting.

Met slechts twee HDMI-poorten kan het een probleem zijn als je meerdere bronnen hebt om op aan te sluiten, zoals een Blu-ray-speler, een satellietdecoder en een spelconsole. Als je denkt dat je meer dan twee HDMI-poorten nodig hebt, overweeg dan de aanschaf van een HDMI-switch die je het gedoe van het handmatig verwisselen van HDMI-kabels om tussen apparaten te schakelen bespaart.

Het 1080p-display is redelijk scherp en helder voor een Full-HD-paneel. De set is voorzien van Samsung’s PurColor LCD display technologie en een 50 Hz refresh rate. Uiteraard krijg je geen ondersteuning voor HDR op een 1080p TV, aangezien HDR over het algemeen alleen op 4K sets wordt aangeboden.

De lage refresh rate is duidelijk zichtbaar tijdens snel bewegende actiescènes. Snel bewegende objecten zien wat chaotisch uit: een bijl die in het midden van een gevechtsscène wordt gegooid, hapert terwijl deze door de lucht vliegt, en een te snel rijdende motor mist de vloeiendheid die je zou zien bij een hogere refresh rate.

Samsung Tizen menu

Het display heeft ook last van inconsistente achtergrondverlichting, met schaduwen in de hoeken van het scherm en bijkomende subtiele schaduwen over delen van het midden van het scherm. Het paneel met randverlichting heeft soms ook problemen met het weergeven van felle lichten tegen een donkere achtergrond: hij vertoont soms redelijk zware lichtkringen rond heldere objecten.

Kijkhoeken zijn soms een probleem, met een uitgesproken kleurverschuiving die slechst 20 graden buiten het midden zichtbaar was. Dat betekent dat je misschien in staat bent om een film te kijken met één persoon naast je op de bank, maar een derde persoon zou het moeten doen met onaangename kleurveranderingen. Dat maakt voor een alleenstaand persoon of een koppel niet uit; maar een groot gezin zou hier last van kunnen krijgen.

Kleuren zijn echter zeer levendig al dan niet soms wat oververzadigd, waardoor ze onnatuurlijk heldere tinten aannemen. Dit is het geval of we nu naar 1080p inhoud van Blu-ray discs kijken of langs betaalde satelliet TV-kanalen zappen.

Op publieke TV-kanalen zien de kleuren er echter vrij levendig en nauwkeurig uit. Sesamstraat ziet er geweldig uit met kleurrijke Muppets en goed detail voor een 1080p scherm. De vacht van Cookie Monster lijkt de juiste kleur blauw te hebben, terwijl de menselijke mede-sterren nauwkeurige huidskleuren hebben.

De geluidskwaliteit van de N5300 is, zoals verwacht, niet al te goed. Aangezien de ingebouwde luidsprekers op premium sets het moeilijk hebben om een geweldig geluid te leveren, verwachtte ik niet heel veel van een model als de N5300 met een prijs van onder de €400. Laat ik het dus anders formuleren: voor een TV van deze prijs is het geluid zeer adequaat, maar verwacht geen wonderen.

Bij het testen van de luidsprekers van de N5300, lukt het om goede hoge tonen te krijgen bij lagere volumes, maar dan wel ten koste van de lagere tonen. Hogere volumes leiden enkel tot vervormde tonen en veel gezoem in de kast.

De N5300 bevat Samsung’s Tizen besturingssysteem, waarmee je diensten als Netflix kunt streamen en ondersteunende apps zoals YouTube en Spotify kunt gebruiken. In tegenstelling tot het display en de audio, heeft Samsung geen compromissen gesloten op smart TV-functies.

De N5300 wordt geleverd met dezelfde functionaliteit als de duurdere Samsung’s sets. De Connect Hub geeft je overigens ook een centraal punt om al je verschillende smart home apparaten aan te sluiten.

Voordelen

 • Compact formaat maakt hem zeer geschikt voor kleinere ruimtes zoals slaapkamers
 • Vriendelijke prijs maakt hem zeer aantrekkelijk
 • Tizen werkt even goed op deze TV als een model van €1500

Nadelen

 • Kijkhoek is behoorlijk beperkt
 • De lage verversingssnelheid maakt het moeilijk om te genieten van snelle scènes

Koopgids: Hoe maak ik de beste koop?

Smart TV-specificaties kunnen verwarrend lijken, maar hier help ik je graag bij. Hieronder staan de belangrijkste factoren waar je rekening mee moet houden bij je aankoop.

Budget

Laten we het duidelijkste criterium maar eerst aanhalen: je budget. Op basis hiervan kun je al ontzettend veel kandidaten uit je lijst van mogelijkheden filteren. Op basis hiervan kun je naar de hieronder volgende punten kijken. 👇

Het formaat

Hoe groot je ideale TV is hangt zowel af van de ruimte die je hebt in huis en in je budget. Weet je niet hoeveel ruimte je in huis precies hebt? Pak dan even een meetlint of download een app waarmee je dimensies van je huis kunt meten en meet de ruimte waarin je de TV wilt zetten op.

Beeld – met het formaat van de TV die je op het oog hebt in gedachten – in hoeveel ruimte het scherm zal innemen. Lukt het nog niet? Knip dan gewoon een stuk karton uit en plaats deze provisorisch waar je je TV wilt gaan neerzetten. Houd ook in gedachten hoe ver weg van TV je wilt gaan zitten!

De resolutie

Net als bij een laptop of smartphone verwijst de resolutie van een televisie naar het aantal stippen of pixels die het scherm vormen. Hoe meer pixels, hoe scherper het beeld, alhoewel het schermformaat ook de scherpte beïnvloedt aangezien hetzelfde aantal pixels op een groter scherm een stuk onduidelijker uit zal zien.

Tegenwoordig heeft een groot deel van de grotere schermen een resolutie van 4K. Sommige televisiemaatschappijen gebruiken misschien de term Ultra HD in plaats daarvan, maar het is in wezen dezelfde resolutie. Als je een kleine TV krijgt – bijvoorbeeld onder de 40 inch – is het echter niet de moeite waard om te investeren in een 4K-resolutie omdat deze precisie gewoon niet merkbaar zal zijn op dit formaat.

Voor alles dat groter is dan 40 inch, is 4K echter de huidige gouden standaard. 8K ligt inmiddels ook al aan de horizon, maar tenzij je een echt gigantische televisie koopt, zul je die extra pixels niet echt gaan opmerken.

Smart TV op een houten tafeltje met planten aan elke kant

Displaytechnologie

De huidige televisieschermen vertrouwen op twee concurrerende technologieën: de alom bekende LED-LCD en de duurdere OLED. Het kan lastig zijn om te bepalen welke het beste is, vooral omdat fabrikanten hun eigen aanpassingen en eigen technologieën aan elk product toevoegen.

Naarmate beide technologieën zich blijven ontwikkelen, verbeteren ze bovendien hun sterke punten en minimaliseren ze hun relatieve zwaktes. Hier volgt echter een (zeer) algemene samenvatting van de verschillen:

LED-LCD

Beide typen schermen gebruiken LED-lampjes voor de verlichting, maar op verschillende manieren. Bij LED-LCD schermen worden witte lichtgevende diode- oftewel LED-pixels gebruikt als achtergrondverlichting om een beeld te vormen via een LCD-scherm of LCD-filter.

De LED-lampjes bedekken meestal het hele scherm, maar goedkopere sets beperken ze soms tot alleen de randen van het scherm. Dit kan tot suboptimale belichting van bepaalde scènes leiden.

LED-LCD-schermen zijn verder over het algemeen scherper dan OLED schermen en bieden ook een meer natuurlijke lichtregeling in scènes. Overigens is de QLED-technologie van Samsung ook een vorm van LED-LCD technologie!

OLED

Aan de andere kant slaan organische lichtgevende diode- oftewel OLED-schermen de achtergrondverlichting over en verlichten in plaats daarvan individuele pixels één voor één met behulp van een elektrische stroom. Hierdoor kan het scherm sneller reageren op veranderende invoer.

Bovendien, omdat een zwarte pixel volledig is uitgeschakeld in plaats van gedimd, hebben OLED-schermen de neiging om een beter contrast te bieden dan LED LCD-schermen. Wel zijn ze duurder om te produceren, wat meestal leidt tot duurdere televisietoestellen.

Besturingssysteem

Nu dat je hebt bepaald hoe je content eruit zal zien, is het tijd om uit te zoeken wat die content zal zijn, wat betekent dat je moet nadenken over het platform dat je smart TV aandrijft. Fabrikanten zoals Samsung, LG en Philips maken gebruik van hun eigen in-house smart TV-software.

Eigenlijk zou het platform echter geen grote rol moeten spelen in je beslissing. Alle slimme TV-platforms bieden vergelijkbare functies, waaronder toegang tot grote apps als Netflix, Hulu en YouTube. Hoewel er van platform tot platform kleine verschillen kunnen zijn, zijn deze verschillen veelal gering.

Beeldverbeterende functionaliteiten

Als je hierover uit bent, controleer dan of de sets op je lijst van mogelijke TV’s een aantal van deze beeldverbeterende functies bevatten:

 • Sommige schermen hebben bijvoorbeeld een High Dynamic Range, oftewel HDR. Dit brengt de details in de donkerste en lichtste delen van het beeld naar voren en verbetert het kleurengamma. Controleer of je begeerde TV deze ondersteunt. Hoewel je misschien concurrerende HDR-standaarden vindt, zoals HDR10 versus Dolby Vision, kan elke HDR-standaard op zijn eigen wijze een beter uitziend beeld opleveren.
 • Je moet ook rekening houden met de refresh rate oftewel verversingssnelheid: dit is letterlijk het aantal keren dat het beeld per seconde wordt ververst. Een snelheid van 60Hz betekent bijvoorbeeld dat het beeld 60 keer per seconde wordt ververst. Meer verversingen zorgen voor een scherper beeld en minder bewegingsonscherpte bij het kijken naar actie en sport beelden met snelle bewegingen.
 • De meeste smart TV’s zullen ook slimme (maar optionele) technologie toepassen om bewegingsonscherpte te verminderen. Je kunt dit soort effecten vinden onder een naam zoals motion interpolation of frame interpolation. De technologie kan echter juist goed of slecht uitzien in jouw ogen: het kan de onscherpte namelijk zo sterk verminderen dat alles een haarscherpe, goedkope glans krijgt die bekend staat als het soap-opera-effect.

Reviews

Lees reviews over de TV’s waar je in geïnteresseerd bent! Hoewel het nuttig is om te weten wat alle specificaties die we hebben genoemd eigenlijk betekenen, kun je nog steeds een high-spec TV met een slechte beeldkwaliteit vinden of een TV met een minder goede beeldkwaliteit die verwachtingen overtreft.

Met andere woorden: specificaties kunnen je helpen je keuzes te beperken, maar ze vertellen je niet noodzakelijkerwijs of de ene specifieke TV beter is dan de andere.

Smart TV in kamer

Terwijl gewone TV’s al tientallen jaren bestaan, doen deze zogenaamde “domme TV’s” maar één ding: signaal ontvangen van een HDTV-antenne, kabel of een andere A/V-bron. Dat was geweldig toen dat je enige TV-kijkopties waren, maar de huidige aangesloten wereld verwacht iets slimmers.

Slimme TV’s, zoals smartphones en domotica, bieden internetconnectiviteit en ondersteuning voor een reeks van apps. Dit opent een wereld van nieuwe entertainmentopties, van het streamen van video op Netflix en Videoland tot het spelen van games, het controleren van sociale media en het besturen van een heel huis vol aangesloten gadgets.

Slimme TV’s bieden nog andere potentiële voordelen, naast het gemak van videostreaming. De nieuwste sets hebben populaire stemassistenten aan de mix toegevoegd. Met voice search kun je nu content van zowel live TV als streaming diensten vinden en kan je zoeken naar alles, van weer- en voorraadprijzen tot het opzoeken van de laatste roddels van beroemdheden. Met de spraakintegratie heb je toegang tot andere diensten vanaf je bank, zodat je een pizza kunt bestellen of een Uber kunt oproepen vanaf je bank. Als de ingebouwde voice-assistent van de TV je niet bevalt, kun je hem meestal koppelen aan een smart speaker naar keuze.

Veel sets bieden ook de mogelijkheid om foto’s en video’s van een aangesloten smartphone te spiegelen of te delen op hun grote schermen. De meeste fabrikanten vertrouwen op eigen apps om een meer gecustomiseerde ervaring te bieden bij het delen van media, terwijl anderen vertrouwen op oplossingen van derden zoals Google Chromecast. In beide gevallen is het delen van de video’s en foto’s vanaf je telefoon of tablet nog nooit zo eenvoudig geweest.

Dat ligt aan je behoeften en je omstandigheden. Heb je een ruim budget en tevens veel ruimte? Dan is de LG C9 jouw match. Ben je op zoek naar de ideale prijs-kwaliteitverhouding? Ga dan voor de Philips The One! Voor degenen onder ons die naar smart-op-een-budget zoeken, is de Samsung UE32N5300 daarentegen de uitgelezen keuze.

Conclusie

Je hebt nu in ieder geval genoeg om over na te denken! Lees gerust de koopgids nog eens door en bekijk de top 5 ook nog eens.

Heb jij zelf nog waardevolle toevoegingen aan het artikel? Laat het me hieronder in een reactie weten! Bedankt voor het lezen!

Deel dit bericht!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *