De Beste Game-Tv voor Wanneer Elke Seconde Telt

Luca Nowak

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

9 min. leestijd

Winnen gaat sowieso lukken met deze TV's

De Beste Game-Tv voor Wanneer Elke Seconde Telt

Op zoek naar de beste game-tv voor jouw ultieme spelervaring? In dit artikel helpen we je stap voor stap om de perfecte game-tv te vinden die past bij jouw behoeften. Ontdek de belangrijkste kenmerken, van beeldkwaliteit tot reactiesnelheid, die een tv tot de beste keuze voor gaming maken.

Wat zijn de beste game-tv's van 2024?

Dit zijn de top 5 beste game-tv's op basis van expertreviews en onderzoek van onze redactie.

Waarom Wifiwijs vertrouwen? We spenderen meerdere uren het aan onderzoeken, schrijven, updaten en editen van al onze artikelen. Lees hier meer informatie over hoe een artikel tot stand komt.

Beste game-tv's van 2024

1. Superieure OLED-kwaliteit voor gamen in heldere omgevingen: SAMSUNG 65-Inch QLED (QN65Q80C)

1. Superieure OLED-kwaliteit voor gamen in heldere omgevingen: SAMSUNG 65-Inch QLED (QN65Q80C)

Belangrijke specificaties:

Schermdiagonaal: 65 inch (165 cm)
Maximale resolutie stand: Ultra HD/4K
Beeldscherm verversing snelheid: 50 Hz
HDR: Ja
HDMI: 4
Smart TV: Ja

Ik ben erg enthousiast over de Samsung 65-Inch QLED (QN65Q80C) Gaming TV. Het is een geweldige keuze voor gamers, vooral in heldere omgevingen, vanwege zijn indrukwekkende beeldkwaliteit, connectiviteit en waarde. Dit model mag dan geen nieuwste beeldtechnologieën hebben, zoals mini-LED of Quantum Dot OLED, maar het biedt uitstekende gamingkenmerken. Het valt op door zijn "indrukwekkende contrast, kleur, helderheid en scherpte," dankzij de Neural Quantum Processor 4K van Samsung. Het Object Tracking Sound systeem verbetert de ervaring verder met krachtig en meeslepend geluid.

Wat de QN65Q80C echt onderscheidt, is zijn gamingmogelijkheden. Met ondersteuning voor 4K120Hz en variabele verversingssnelheden zorgt deze TV voor een soepele en responsieve game-ervaring. Met vier HDMI 2.1-poorten is het ideaal voor meerdere next-gen spelconsoles, waardoor het een optimale keuze is voor gameliefhebbers. Zoals TechRadar opmerkt, biedt het "solide prestaties, een superieure smart TV-interface en uitstekende gamingfuncties," wat het zeker het overwegen waard maakt, vooral voor gamingdoeleinden.

Het directe LED-verlichtingssysteem met lokale dimming draagt bij aan de goede beeldkwaliteit, terwijl het ontbreken van de nieuwste beeldtechnologieën de algehele prestaties niet belemmert. De QN65Q80C valt op door zijn concurrerende prijs, met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding in vergelijking met de duurdere modellen van Samsung. Met een prijs van $1.000 in de VS voor het 65-inch model, biedt het een balans tussen prestaties en betaalbaarheid, waardoor het een aantrekkelijke optie is voor mensen die op zoek zijn naar een hoogwaardige gaming TV zonder de bank te breken.

Hoewel de QN65Q80C misschien niet de hoge piekhelderheid en anti-glare scherm heeft van zijn duurdere tegenhangers, zoals de QN90C, excelleert hij in gaming in heldere omgevingen. Het ontwerp van de TV, hoewel niet bijzonder opvallend, is slank en stijlvol, aangevuld met een stevige zeshoekige standaard en een op zonne-energie werkende afstandsbediening, wat praktische en milieuvriendelijke elementen toevoegt aan zijn aantrekkingskracht.

In vergelijking met de Q60C QLED TV biedt de QN65Q80C superieure gamingfuncties, hogere piekhelderheid en betere kleurnauwkeurigheid, waardoor het een meer geschikte keuze is voor gameliefhebbers. Aan de andere kant kan de QN65Q80C, in vergelijking met de QN85C, misschien wat van de hoogwaardige functies missen, zoals mini-LED-achtergrondverlichting, maar blijft het een sterke concurrent, vooral voor degenen die gamingprestaties en waarde prioriteren.

Kortom, de Samsung 65-Inch QLED (QN65Q80C) Gaming TV blinkt uit in het leveren van een eersteklas gamingervaring in helder verlichte omgevingen, waardoor het een opmerkelijke optie is voor gameliefhebbers. Zijn indrukwekkende beeldkwaliteit, gaming-specifieke functies en concurrerende prijs maken het een overtuigende keuze, ondanks het ontbreken van de nieuwste beeldtechnologieën. Zoals benadrukt door TechRadar, biedt het "solide prestaties" en "uitstekende gamingfuncties," waardoor het een optimale gaming TV is, vooral voor degenen die een hoogwaardige prestatie in gamingomgevingen zoeken.

2. Hisense U8K ULED TV

2. Hisense U8K ULED TV

Belangrijke specificaties:

Schermdiagonaal: 55 inch (140 cm)
Maximale resolutie stand: Ultra HD/4K
Beeldscherm verversing snelheid: 50 Hz
HDR: Ja
Input Lag: 8 milliseconde
HDMI: 3
Smart TV: Ja

De Hisense U8K ULED TV is mijn absolute favoriet voor verschillende toepassingen, vooral voor gamen en het kijken van HDR-content. Met zijn uitzonderlijke helderheid, fantastische reflectiebeheersing en superieure contrast is het een topkeuze in zijn categorie. Volgens rtings.com blinkt hij uit in zowel SDR als HDR, waardoor hij geschikt is voor gamen, het kijken van HDR-films en tv-shows. De lage input lag en goede responstijd van de TV verbeteren verder de game-ervaring, waardoor het gamers op hun wenken bedient. Het presteert goed in zowel heldere als donkere ruimtes, met lage input lag en goede responstijd voor gamen, zoals opgemerkt door rtings.com. Wel is het belangrijk om te vermelden dat de beperkte kijkhoek niet ideaal is voor brede zitopstellingen. Ondanks af en toe beelddegradatie en bugs, wordt de Hisense U8K aanbevolen voor gemengd gebruik, tv-shows, sport, videospellen en HDR-films vanwege zijn indrukwekkende functies.

In vergelijking met zijn tegenhangers, zoals de LG C3 OLED, valt de Hisense U8K op door zijn uitzonderlijke helderheid en kleur, waardoor hij beter geschikt is voor heldere ruimtes. Aan de andere kant heeft de LG C3 OLED een bijna oneindige contrastverhouding vanwege zijn OLED-paneel, wat zorgt voor betere prestaties in donkere ruimtes en bredere kijkhoeken. De LG biedt ook betere beeldverwerking en bijna onmiddellijke responstijd zonder eigenaardige VRR-prestaties, waardoor het een sterke concurrent is in verschillende scenario's. Maar de sterke gamingmogelijkheden van de Hisense U8K, waaronder 4K/120Hz gamen in Dolby Vision, en zeer goede geluidskwaliteit met een ingebouwde soundbar en subwoofer, maken het een uitstekende gaming TV.

De Hisense U8K vertegenwoordigt een aanzienlijke verbetering ten opzichte van eerdere modellen, met uitstekende beeldnauwkeurigheid, schaduwdetailherstel en kleurnauwkeurigheid voor zowel SDR als HDR-content. Zijn 4K 144Hz VA-paneel met Quantum Dot-technologie en Mini LED-achtergrondverlichting, met 1008 aparte dimzones, is een technisch wonder. De toevoeging van geavanceerde lokale dimalgoritmen en een beeldprocessor aangedreven door een quadcore MediaTek MT9618 Pentonic 700 SoC met het besturingssysteem geleverd door VIDAA U7.0 toont de technische kracht van de TV. Ondanks kleine nadelen zoals clouding en verhoogde zwartniveaus, maken de concurrerende prijsstelling, hoogwaardige bouwkwaliteit en ondersteuning voor verschillende HDR-formaten en audiotechnologieën het een overtuigende keuze voor degenen die op zoek zijn naar een hoogwaardige TV. "Ondanks enkele nadelen, wordt de Hisense U8K aanbevolen vanwege zijn algehele prestaties en functies," volgens avforums.com.

Kortom, de Hisense U8K ULED TV is een overtuigende optie voor gamers en liefhebbers van HDR-content. Zijn uitzonderlijke helderheid, sterke gamingmogelijkheden en concurrerende prijsstelling maken het een topkeuze op de markt. Ondanks enkele beperkingen positioneren zijn algehele prestaties en functies het als een sterke concurrent in de TV-ruimte.

3. Sony 65-inch Bravia XR A80L

3. Sony 65-inch Bravia XR A80L

Belangrijke specificaties:

Schermdiagonaal: 65 inch (165 cm)
Maximale resolutie stand: Ultra HD/4K
Beeldscherm verversing snelheid: 100 Hz
HDR: Ja
HDMI: 4
Smart TV: Ja

<p> Opvallend contrast en helderheid. Meeslepend geluid. Dit is de BRAVIA XR OLED XR-65A80K. </p> <p> Met uitzonderlijke kleuren, puur zwart voor levensechte diepte en textuur en superieure kijkhoeken is Sony OLED gewoonweg verbluffend. Elk detail is verbeterd op deze 4K-tv - zelfs 2K- en HD-content wordt opgeschaald naar 4K-kwaliteit met Sony's XR 4K Upscaling-technologie. De kleuren zijn spectaculair, dankzij Sony's breedste kleurenpalet ooit, XR Triluminous Pro™. </p> <h3>Geluid</h3> <p> Geluid Voor volledige zintuiglijke onderdompeling is het scherm de luidspreker. Acoustic Surface Audio+™ combineert drie actuatoren, evenals dubbele subwoofers, voor echt meeslepende audio die precies overeenkomt met wat er op het scherm wordt weergegeven. Al je entertainment wordt zelfs opgeschaald naar 3D surround sound, zonder dat er extra speakers nodig zijn! </p> <h3>Ontwerp</h3> <p> Deze ongelooflijke beeld- en geluidstechnologieën zijn verpakt in Sony’s prachtige Metal Flush Surface-ontwerp met een standaard met meerdere standen die is ontworpen om in elke ruimte te passen, inclusief smalle meubeloppervlakken. </p> <h3>Gamen</h3> <p> Perfect voor PlayStation®5 en andere consoles, kunnen gamers het concurrentievoordeel behalen met ultra-responsieve, soepele gameplay, mogelijk gemaakt door de Auto Low Latency-modus in HDMI 2.1, een variabele verversingssnelheid (VRR) en meer gespecialiseerde gamefuncties. Van films tot concerten, u krijgt altijd het beste beeld met onze Ambient Optimization-technologie die het beeld en geluid automatisch aanpast op basis van uw omgeving. </p> <h3>Stembediening</h3> <p> Bedien je tv met je stem! Vind nieuw entertainment, bedien je andere smarthome-apparaten en meer met Voice Search! Krijg toegang tot meer dan 700.000 films en tv-afleveringen die op uw interesses zijn afgestemd op deze Google TV, en met BRAVIA CAM (afzonderlijk verkrijgbaar) kunt u zelfs genieten van Gesture Control en videochats met vrienden en familie op het grote scherm! Onze exclusieve streamingdienst, BRAVIA CORE, is inbegrepen bij de XR-65A80K, met honderden films die op je wachten. </p>

4. LG 65" G3 OLED 4K

4. LG 65" G3 OLED 4K

Belangrijke specificaties:

Schermdiagonaal: 65 inch (165 cm)
Maximale resolutie stand: Ultra HD/4K
Beeldscherm verversing snelheid: 100 Hz
HDR: Ja
VRR (Variable Refresh Rate): Nvidia G-Sync, AMD FreeSync, HDMI 2.1 Variable Refresh Rate
HDMI: 4
Smart TV: Ja

Ik ben de LG 65" G3 OLED 4K TV, ook wel bekend als de Gaming TV, en ik ben een indrukwekkende toevoeging aan de "Gallery Series" van LG's televisies. Met uitzonderlijke beeldkwaliteit en veelzijdigheid in verschillende gebruiksscenario's, ben ik trots op mijn ultraheldere scherm, slanke zilveren rand en strakke ontwerp voor wandmontage. Ik ben verkrijgbaar in verschillende maten, met prijzen variërend van €2.299,99 voor het 55-inch model tot €6.299,99 voor het 83-inch model. Volgens Tom's Guide beschik ik ook over verschillende poorten, waaronder HDMI 2.1, waardoor ik een aantrekkelijke keuze ben voor moderne connectiviteitsbehoeften.

Ik ben zeer geprezen om mijn uitstekende prestaties, vooral op het gebied van gamen. Volgens RTings bied ik een bijna oneindige contrastverhouding, uitzonderlijke reflectiebehandeling, een uitzonderlijk brede kijkhoek en een geweldige helderheid in SDR. Dit maakt mij ideaal voor verschillende gebruiksscenario's, waaronder het kijken naar tv-shows, sport en videogames. Mijn lage invoervertraging en uitstekende reactietijd voor snel bewegend beeld vergroten nog meer mijn aantrekkingskracht voor gamers, waardoor ik een uitzonderlijke keuze ben voor hen.

Er zijn echter enkele zorgen geuit over de agressieve ABL (Automatische Helderheidsbegrenzer) die afleidend kan zijn in grote heldere gebieden. Ondanks dit wordt de LG G3 OLED TV nog steeds geprezen als een topkeuze voor een breed scala aan kijkervaringen vanwege mijn opmerkelijke beeldkwaliteit en veelzijdige prestaties.

In vergelijking met mijn concurrenten wordt de Sony A95L OLED beoordeeld als de beste OLED TV vanwege zijn uitzonderlijke prestaties in verschillende gebruiksscenario's, met ondersteuning voor Dolby Vision HDR en indrukwekkende audioformaten. De Samsung S90C OLED wordt erkend als de beste waarde OLED TV, uitblinkend in gamingfuncties en HDMI 2.1 bandbreedtepoorten. De LG C3 OLED wordt benadrukt als een van de beste OLED TV's in het hogere middensegment, met name vanwege zijn gaminggerichte functies, uitstekende beeldkwaliteit en waarde.

In de wereld van 65-inch televisies val ik op vanwege mijn ultrahelderheid en uitstekende beeldkwaliteit. Ik scoor echter iets minder op HDR-kleur en geluid, volgens Tom's Guide. De Samsung QN90C Neo QLED TV wordt ook geprezen om zijn uitstekende helderheid en kijkhoek, terwijl de LG C3 OLED wordt opgemerkt vanwege zijn geweldige prestaties tegen een redelijke prijs voor een middenklasse TV.

Samengevat, ik, de LG 65" G3 OLED 4K TV, of de Gaming TV, schitter met mijn uitzonderlijke beeldkwaliteit, ultrahelderheid en gaminggerichte functies, waardoor ik een topkeuze ben voor gamers en mensen die veelzijdige prestaties zoeken in verschillende gebruiksscenario's. Hoewel ik enkele beperkingen heb op het gebied van HDR-kleur en geluid, wegen mijn sterke punten ruimschoots op tegen mijn uitdagingen, waardoor ik mijn positie als een uitstekende TV in mijn categorie stevig vestig.

5. Hisense 55-Inch Class A6 (55A6H)

5. Hisense 55-Inch Class A6 (55A6H)

Belangrijke specificaties:

Hoe kies je de beste game-tv?

Zoals met veel mainstream technologie, is er een weelde aan aanbod op de markt. Hoewel dat je toestaat een apparaat te kiezen dat perfect op jouw behoeften aansluit, betekent het ook dat je al snel door de bomen het bos niet meer kunt zien en het kiezen van de beste gaming-tv niet zo gezegd, zo gedaan is.

Juist daarom is het belangrijk te weten waar de belangrijkste specificaties voor staan. Zo krijg je een beeld – no pun intended! – van wat een goede game-tv maakt. Sta je daarnaast ook nog even stil bij waar jij veel waarde aan hecht, dan is de keuze een stuk sneller gemaakt.Vind je resolutie belangrijker dan formaat, dan is een kleinere tv wellicht jouw match!

Schermtype

Een van de eerste dingen die je in de specificatielijsten van tv's ziet staan, is het scherm- of paneeltype. Dit bepaalt een aantal zaken, zoals kleurweergave, contrastratio's en zelfs energieverbruik. De populairste technologieën van dit moment zijn led-lcd, qled en oled.

Qled

Qled staat voor quantum dot light emitting diode. Zoals de naam al weggeeft, gaat het om een speciaal type led-lcd-scherm. Dat wil zeggen dat qled-tv's het bekende lcd-paneel gebruiken dat door led-lampjes wordt verlicht.

Vooralsnog gaat het hierbij vooral om tv's van Samsung, maar ook TCL, Vizio, en HiSense doen mee. LG-tv's met deze technologie zien we nog niet echt, maar wellicht komt daar ooit verandering in.

Dat brengt me tot het volgende: deze technologie gebruikt een backlight-paneel in tegenstelling tot oled. Hierdoor wint deze technologie het in veel gevallen van oled wat betreft helderheid en kleurweergave, maar verlies je wel zwartdiepte en is het scherm dikker.

Zelf heeft mijn woonkamer veel lichtinval. Een qled-tv geeft voldoende helderheid om alles te kunnen zien, in tegenstelling tot oled.

Local dimming

Hecht je veel waarde aan zwartdiepte? Kies dan voor een tv met local dimming. Dit is een techniek die de achtergrondverlichting achter de donkere delen van het scherm dimt, waardoor de zwarttinten dieper en donkerder zijn op die plekken van het scherm.

Er zijn vier soorten local dimming: back lit-, edge lit-, mini-led-, en full array local dimming, waarvan de laatste twee het nieuwst en het best zijn, omdat deze relatief veel kleine lichtjes gebruiken, in plaats van slechts een paar grote lampen. Zo stuurt de tv de achtergrondverlichting zeer nauwkeurig aan, wat leidt tot een krachtig contrast.

Hoewel het kleurengamma niet per definitie het breedst is, is hier wel meer van zichtbaar juist, omdat de maximale helderheid van qled hoger is dan die van oled. Zie het als een gekleurde muur waar je op verschillende tijdstippen naar kijkt. Bij zonsondergang zie je de kleuren niet even goed als midden op de dag!

Playstation store op tv, vooraanzicht

Oled

Deze afkorting staat voor organic light emitting diodes. Oled-schermen gebruiken geen backlight; iedere pixel light individueel op. Dat heeft tal van voordelen, om te beginnen met grotere contrastratio's. Qled en 'normale' led ligt redelijk dichtbij elkaar op dit vlak.

Oleds hebben een perfect zwartniveau omdat ze elke pixel afzonderlijk in- en uitschakelen. Als je naar een film kijkt die zwarte balken aan de randen heeft, zijn die balken van het scherm helemaal zwart, alsof de tv uit staat, zodat je je helemaal op de film kunt concentreren. Ook zie je op oleds geen blooming (uitstraling) rond heldere voorwerpen.

Verder hebben oled-tv's hogere reactiesnelheiden, oftewel minder input lag. Wanneer je iets ingeeft op je controller, zie je dit op een oled-scherm net iets sneller dan op een qled-scherm. Daarbij geldt dat de kijkhoeken over het algemeen beter zijn op oled-schermen. Zit je niet altijd recht voor je beeld, dan is dit een grote bonus.

In het kort gezegd: hecht je vooral waarde aan helderheid en kleurweergave, en wil je een beetje zuinig zijn met je geld? Dan is een qled een top keuze voor je. Is budget geen belemmerende factor en wil jij die diepste zwarten en allersnelste reactietijd? Bekijk dan de beste oled-tv!

Hoe zit het met paneeltechnologie?

De meeste tv's gebruiken tegenwoordig VA-panelen, welke uitstekende contrastratio's bieden. Ook IPS-panelen zijn populair, omdat hun kleurweergave mooi is, maar dit gaat ten koste van de contrastweergave; zwart ziet op deze panelen vaak donkergrijs uit.

HDR

HDR staat voor high dynamic range – dit in tegenstelling tot SDR, oftewel standard dynamic range. HDR is een type metadata. Dit is extra data die met een videosignaal wordt meegestuurd naar je tv om te zorgen dat het beeld op de best mogelijke manier wordt getoond.

Zie het zo: een auto zou via SDR gevraagd worden om 'vol gas' vooruit te gaan, of om 'op 50%' door te karren. Via HDR wordt een auto precies verteld om 120 kilometer per uur te gaan. Niet iedere tv reageert hier precies hetzelfde op, maar het is hoe dan ook preciezer dan SDR.

Dit komt concreet neer op een breder kleurengamma, een diepere kleurdiepte en een grotere dynamic range. Dat wil zeggen dat HDR-inhoud hogere helderheidsmogelijkheden gebruikt om levensechte highlights te tonen. 1Cedric Demers, RTINGS.com (2021). 'Our TV Picture Quality Tests'

Als een tv een beperkt dynamisch bereik heeft, kan hij alleen highlights weergeven terwijl hij de donkere elementen 'verplettert' en omgekeerd. De precieze uiting hiervan verschilt per type HDR. Ja, ook daar bestaan verschillende soorten van. 2Geoffrey Morrison, CNET (2019). 'Dolby Vision, HDR10, Technicolor and HLG: HDR formats explained'

Playstation controller voor de tv

Verschillende types HDR

Het begint met HDR10. Dit type gebruikt statische metadata, wat betekent dat een hele film of serie een enkele 'look' heeft. Je kunt je voorstellen dat dat niet in elke scène even mooi uitziet.

HDR10+ lost dit op door dynamische metadata te gebruiken. Iedere scène heeft zijn eigen HDR-regels, waardoor deze perfect belicht wordt en kleuren er het beste uitkomen.

In principe is Dolby Vision grotendeels hetzelfde in dat ook deze dynamische metadata gebruiken, maar hun regels verschillen iets van HDR10+. Bovendien moeten fabrikanten en producenten betalen om hier gebruik van te maken, wat bij HDR10+ niet zo is.

Tenslotte behoort HLG tot de opties, al heb je hier bij het bekijken van films en dergelijke niet gek veel aan. Het is ontworpen om nieuwsuitzendingen te verbeteren qua kleurweergave en dergelijke. Voor je favoriete actiefilms en -series heb je er een stuk minder aan.

Resolutie

De populairste tv-resoluties zien er in stijgende scherpte zo uit:

  • 720p (HD Ready): 1280 × 720 pixels;
  • 1080p (Full HD): 1920 × 1080 pixels;
  • 4K of 2160p (UHD): 2840 × 2160 pixels;
  • 8K of 4320p (UHD): 7680 × 4320 pixels.

De tijd der 720p- en 1080p-tv's is bijna voorbij. Hoewel het beeld op een kleine (tot 32 inch) tv prima uitziet op een resolutie van 1080p, wil je waarschijnlijk een groter scherm om op te gamen, toch? 🎮

Je komt waarschijnlijk minstens op een 40 inch tv uit, afhankelijk van hoe groot de kamer is waarin je de tv zet. 4K-tv's worden gelukkig steeds betaalbaarder, en inmiddels staan de 8K-tv's ook al aan de horizon.

Ik raad zelf een 4K-tv aan als je op een recente console gamet. Deze zijn in staat 4K-beelden te sturen, dus waarom zou je daar dan geen gebruik van maken als je budget het toestaat? Goede PS5-games of goede VR-games zijn nu eenmaal mooier op een 4K-tv.

Verversingssnelheid

Dit staat voor hoe vaak het beeld zich per seconde ververst, en wordt uitgedrukt in Hertz (Hz). Ververst een beeld zich 60 keer per seconde, dan gaat het om een 60 Hz-paneel. Aangezien de meeste consoles – ook de nieuwere – maximaal rond de 60 frames per seconde uitzenden, is een paneel met 60 Hz een prima match.

Waarom? Omdat een hoge verversingssnelheid beelden vloeiender weergeeft. Niemand heeft zin een gaming-sessie waarbij je beeld eruit ziet alsof het door een papierversnipperaar is gehaald. Vooral bij games waarbij je veel actie ziet, zoals shooters, is een hoge verversingssnelheid daarom belangrijk.

Daarnaast krijgt een tv met VRR (variable refresh rate) extra bonuspunten, want dit voorkomt screen tearing. In het kort gezegd past een tv met VRR zijn verversingssnelheid aan aan die van je console. Zo loopt het beeld volledig synchroon, zonder risico op screen tearing, zoals je hieronder izet.

Input lag

De input lag van een televisie is de hoeveelheid tijd die verstrijkt tussen het genereren van een beeld door een bron (je console) en het verschijnen van dat beeld op het scherm.

Bij gamen ervaar je dit als de tijd tussen bijvoorbeeld het indrukken van een knop en het zien verschijnen van de bijbehorende actie op het scherm. Input lag is daarom vooral belangrijk voor gamers in plaats van mensen die enkel streamen of tv-kijken op dit scherm.

Dit wordt meestal in milliseconden (ms) uitgedrukt. Hier geldt: hoe lager, hoe beter! Is reactietijd cruciaal in je favoriete games, dan is dit een belangrijke specificatie om in de gaten te houden en kies je voor een lage input lag.

Besturingssysteem

Bijna alle tv's die tegenwoordig worden uitgebracht hebben een besturingssysteem wat ze meteen tot een goede smart-tv maakt. Deze hebben allemaal 1 ding met elkaar in het gemeen, en dat is dat ze een internetverbinding nodig hebben om optimaal te functioneren.

Je kunt uiteraard ook je console gebruiken als streaming device, maar wist je dat je onredelijk veel stroom verbruikt door te streamen met bijvoorbeeld je PlayStation? Kies daarom liever een game-tv met een besturingssysteem dat jou prettig lijkt en bespaar stroom terwijl je streamt! 3Rasmus Larsen, flatpanelshd (2021). 'PS5 consumes 12x more energy than Apple TV during video streaming'

Hou er rekening mee dat de meeste smart-tv's een specifieke afstandsbediening gebruiken, raak je deze kwijt, dan kom je niet ver met een universele afstandsbediening. Leg hem daarom altijd op dezelfde plaats!

De functionaliteiten komen behoorlijk overeen; vooral de gebruikswijze verschilt en het app-aanbod verschilt. Bij Android TV heb je toegang tot de meeste apps, maar WebOS wordt over het algemeen als het meet gebruiksvriendelijk gezien.

Kijkhoeken

Bij het kiezen van een game-tv is de kijkhoek essentieel. Zoek naar een tv met een brede kijkhoek, idealiter rond de 178 graden, zowel horizontaal als verticaal. Dit betekent dat de beeldkwaliteit consistent blijft, zelfs als je niet recht voor de tv zit.

Dit is vooral belangrijk bij multiplayer games, waarbij meerdere spelers vanuit verschillende hoeken naar het scherm kijken. Oled-tv's bieden vaak de beste kijkhoeken, terwijl sommige lcd-tv's kleur- en contrastveranderingen kunnen vertonen bij bredere hoeken.

Geluidskwaliteit

Hier kan ik kort over zijn: de speakers in tv's worden steeds beter, maar zijn vaak niet echt om over naar huis te schrijven.

"De oude televisies hadden veel meer ruimte voor luidsprekers. Het was ook veel gebruikelijker om grote tv's met grote luidsprekers te zien. Dat is niet meer het geval bij flatscreen-tv's. Fabrikanten maken hun tv's voortdurend dunner en de randen smaller.", schrijft Michael DeCrumpe op Quora.

Sommige tv's hebben tegenwoordig een ingebouwde soundbar, wat de situatie wel aanzienlijk verbetert.Wil je echt het beste geluid tijdens het gamen? Ga dan voor een goede soundbar of de beste gaming-headset!

Energieverbruik

Tegenwoordig is ook energieverbruik erg belangrijk. Met het milieu in gedachten kies je idealiter een zo zuinig mogelijk model. Het energieverbruik wordt aangegeven door het welbekende energielabel van EPC.

Dit loopt bij tv's vanaf 1 maart 2021 van A tot G, waarbij 'A' het zuinigst is. Dit zie je waarschijnlijk oled-tv's terug, aangezien deze geen hele led-panelen nodig hebben om slechts een deel van het scherm te verlichten. Die individueel oplichtende pixels besparen je zo ook nog heel wat energie!

Aansluitmogelijkheden

Er zijn verschillende aansluitingen waarmee je apparaten met je tv verbindt. Het aantal aansluitingen en het type aansluiting is hierbij van belang; als gamer wil je immers genoeg poorten om al je apparaten aan te sluiten en dat de verbinding zo goed mogelijk is.

Controleer daarom of aansluitingen van je tv overeenkomen met je wensen en let daarbij extra goed op de HDMI-poorten. HDMI (high definition multimedia interface) is de standaard voor het aansluiten van een spelconsole, maar ook voor bronnen als een Blu-rayspeler of pc.

HDMI heeft drie versies: HDMI 1.4, 2.0 en 2.1, waarbij de bandbreedte oploopt van laag naar hoog en hoe hoger de bandbreedte, des te meer data tegelijkertijd verwerkt kan worden.

Als je veel gamet, is HDMI 2.1 de beste optie. Het is de nieuwste versie en daarom future-proof, verwerkt sneller data en ondersteunt een hogere verversingssnelheden op hogere resoluties.

Tv met daarop een spel wat gespeeld wordt

Wat is volgens de Consumentenbond de beste game-tv?

Op dit moment is nog niet bekend wat de Consumentenbond de beste game-tv vindt. Zodra we dit weten, lees je het zo snel mogelijk!

Wat is volgens Tweakers de beste game-tv?

Op dit moment is nog niet bekend wat Tweakers de beste game-tv vindt. Zodra we dit weten, lees je het zo snel mogelijk!

Wat is volgens Coolblue de beste game-tv?

De beste game-tv volgens Coolblue is de Samsung QD OLED 55S95C. Deze tv onderscheidt zich met zijn Quantum Dot OLED-technologie, die zorgt voor levendige kleuren en diepe zwarttinten. Met een schermgrootte van 55 inch en een 4K-resolutie biedt het een meeslepende game-ervaring. 

Veelgestelde vragen over game-tv's van onze lezers

Dit deel is speciaal toegewijd aan jullie vragen en opmerkingen. Maar ...

We hebben nog geen vragen ontvangen

Stuur ons hieronder via het feedbackformulier vooral jullie vragen of opmerkingen door, zodat we deze hier kunnen doornemen!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen