De Beste Game Tv voor Wanneer Elke Seconde Telt

Luca Nowak

Geschreven door: Luca Nowak

Bij de nieuwste consoles hoort een even krachtige tv!

De Beste Game Tv voor Wanneer Elke Seconde Telt

Hoewel het niet bepaald makkelijk is je handen aan een PlayStation 5 te krijgen, hoeft dat niet zo te zijn voor de beste game tv. Binnen deze categorie bestaat geen tekort aan eerlijk geprijsde modellen!

De vraag is nu: wat is de beste? En misschien nog belangrijker: wat maakt een goede game tv? Daar kom je in dit artikel achter. Ik begin hieronder met de drie beste game tv's!

LG OLED55C16LA (2021)

LG OLED55C16LA (2021)
Type scherm: OLED
Schermdiagonaal: 55 inch (140 cm)
Beeldverversing: 100 Hz
Maximale resolutie: 4K Ultra HD
HDR: Ja
Input Lag: 13 ms
Bekijk prijs op Bol.comPijltjeBekijk prijs op CoolbluePijltje

Samsung Crystal UHD 55TU7020 (2020)

Samsung Crystal UHD 55TU7020 (2020)
Type scherm: LED-LCD
Schermdiagonaal: 55 inch (140 cm)
Beeldverversing: 50 Hz
Maximale resolutie: 4K Ultra HD
HDR: Ja
Input Lag: 20 ms
Bekijk prijs op Bol.comPijltjeBekijk prijs op CoolbluePijltje

LG 43UP78006LB - 43 inch - 4K LED - 2021

LG 43UP78006LB - 43 inch - 4K LED - 2021
Type scherm: LED-LCD
Schermdiagonaal: 43 inch (109 cm)
Beeldverversing: 50 Hz
Maximale resolutie: 4K Ultra HD
HDR: Ja
Input Lag: 20 ms
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Game tv koopgids: hoe maak je de beste koop?

Zoals met veel mainstream technologie, is er een weelde aan aanbod op de markt. Hoewel dat je toestaat een apparaat te kiezen dat perfect op jouw behoeften aansluit, betekent het ook dat je al snel door de bomen het bos niet meer kunt zien.

Juist daarom is het belangrijk te weten waar de belangrijkste specificaties voor staan. Zo krijg je een beeld – no pun intended! – van wat een goede game tv maakt. Sta je daarnaast ook nog even stil bij waar jij veel waarde aan hecht, dan is de keuze een stuk sneller gemaakt.Vind je resolutie belangrijker dan formaat, dan is een kleinere tv wellicht jouw match!

Schermtype

Een van de eerste dingen die je in de specificatielijsten van tv's ziet staan, is het scherm- of paneeltype. Dit bepaalt een aantal zaken, zoals kleurweergave, contrastratio's en zelfs energieverbruik. De populairste technologieën van dit moment zijn led-lcd, qled en oled.

Qled

Qled staat voor quantum dot light emitting diode. Zoals de naam al weggeeft, gaat het om een speciaal type led-lcd-scherm. Dat wilt zeggen dat qled-tv's het bekende lcd-paneel gebruiken dat door led-lampjes wordt verlicht.

Wat is led-lcd?

Deze afkorting staat voor light emitting diode - liquid crystal display. Deze verschilt van qled-tv's doordat deze geen gebruik maakt van quantum dots. Verder is deze paneeltechnologie hetzelfde als qled! Kortom: elke qled-tv is een led-lcd-tv, maar niet elke led-lcd-tv is een qled-tv!

Vooralsnog gaat het hierbij vooral om tv's van Samsung, maar ook TCL, Vizio, HiSense en zelfs LG brengen tv's met deze technologie op de markt. Het nare is dat ze niet allemaal dezelfde namen gebruiken, dus lees de productbeschrijving goed!

Wat maakt deze schermen speciaal (en dus duurder)? De zogeheten quantum dots, oftewel nanokristallen. In tegenstelling tot de kristallen van een lcd-paneel, lichten deze kristallen ieder in een eigen kleur op wanneer het licht van de ledjes erop vallen.

Dat brengt me tot het volgende: deze technologie gebruikt een backlight-paneel in tegenstelling tot oled. Hierdoor wint deze technologie het in veel gevallen van oled wat betreft helderheid en kleurweergave, maar verlies je wel zwartdiepte en is het scherm dikker.

Hoewel het kleurengamma niet per definitie het breedst is, is hier wel meer van zichtbaar juist omdat de maximale helderheid van qled hoger is dan die van oled. Zie het als een gekleurde muur waar je op verschillende tijdstippen naar kijkt. Bij zonsondergang zie je de kleuren niet even goed als midden op de dag!

scherm met play as no limits en playstation ernaast

Oled

Deze afkorting staat voor organic light emitting diodes. Oled-schermen gebruiken geen backlight; iedere pixel light individueel op. Dat heeft tal van voordelen, om te beginnen met grotere contrastratio's. Qled en 'normale' led ligt redelijk dichtbij elkaar op dit vlak.

Oleds hebben een perfect zwartniveau omdat ze elke pixel afzonderlijk in- en uitschakelen. Als je naar een film kijkt die zwarte balken aan de randen heeft, zijn die balken van het scherm helemaal zwart, alsof de tv uit staat, zodat je je helemaal op de film kunt concentreren. Ook zie je op oleds geen blooming (uitstraling) rond heldere voorwerpen.

Verder hebben oled-tv's hogere reactiesnelheiden, oftewel minder input lag. Wanneer je iets ingeeft op je controller, zie je dit op een oled-scherm net iets sneller dan op een qled-scherm. Daarbij geldt dat de kijkhoeken over het algemeen beter zijn op oled-schermen. Zit je niet altijd recht voor je beeld, dan is dit een grote bonus.

Neem je overigens veel pauzes tijdens het gamen? Houd dan rekening met het risico op burn-in, oftewel inbranden. Dit gebeurt wanneer een beeld (of deel van een beeld) lange tijd stil blijft staan. De afdruk blijft vervolgens achter wanneer het beeld alsnog verandert. Oleds zijn hier in vergelijking met qleds erg gevoelig voor.

In het kort gezegd: hecht je vooral waarde aan helderheid en kleurweergave, en wil je een beetje zuinig zijn met je geld? Dan is een qled een top keuze voor je. Is budget geen belemmerende factor en wil jij die diepste zwarten en allersnelste reactietijd? Bekijk dan de beste oled-tv!

Hoe zit het met paneeltechnologie?

De meeste tv's gebruiken tegenwoordig VA-panelen, welke uitstekende contrastratio's bieden. Ook IPS-panelen zijn populair omdat hun kleurweergave mooi is, maar dit gaat ten koste van de contrastweergave; zwart ziet op deze panelen vaak donkergrijs uit.

HDR

HDR staat voor high dynamic range – dit in tegenstelling tot SDR, oftewel standard dynamic range. HDR is een type metadata. Dit is extra data die met een videosignaal wordt meegestuurd naar je tv om ervoor te zorgen dat het beeld op de best mogelijke manier wordt getoond.

Zie het zo: een auto zou via SDR gevraagd worden om "vol gas" vooruit te gaan, of om "op 50%" door te karren. Via HDR wordt een auto precies verteld om 120 kilometer per uur te gaan. Niet iedere tv reageert hier precies hetzelfde op, maar het is hoe dan ook preciezer dan SDR.

Dit komt concreet neer op een breder kleurengamma, een diepere kleurdiepte en een grotere dynamic range. Dat wilt zeggen dat HDR-inhoud hogere helderheidsmogelijkheden gebruikt om levensechte highlights te tonen.

Als een tv een beperkt dynamisch bereik heeft, kan hij alleen highlights weergeven terwijl hij de donkere elementen 'verplettert' en omgekeerd. De precieze uiting hiervan verschilt per type HDR. Ja, ook daar bestaan verschillende soorten van.

playstation controller voor tv scherm

Verschillende types HDR

Het begint met HDR10. Dit type gebruikt statische metadata, wat betekent dat een hele film of serie een enkele 'look' heeft. Je kunt je voorstellen dat dat niet in elke scène even mooi uitziet.

HDR10+ lost dit op door dynamische metadata te gebruiken. Iedere scène heeft zijn eigen HDR-regels, waardoor deze perfect belicht wordt en kleuren er het beste uitkomen.

In principe zijn HLG en Dolby Vision grotendeels hetzelfde in dat ook deze dynamische metadata gebruiken, maar hun regels verschillen iets van HDR10+. De keuze tussen deze 3 is dus een kwestie van voorkeur. Hecht je hier veel waarde aan, dan moet je je mogelijke keuzes op het type HDR filteren.

Resolutie

De populairste tv-resoluties zien er in stijgende scherpte zo uit:

  • 720p (HD Ready): 1280 x 720 pixels
  • 1080p (Full HD): 1920 x 1080 pixels
  • 4K of 2160p (UHD): 2840 x 2160 pixels
  • 8K of 4320p (UHD): 7680 x 4320 pixels

De tijd der 720p- en 1080p-tv's is bijna voorbij. Hoewel het beeld op een kleine (tot 32 inch) tv prima uitziet op een resolutie van 1080p, wil je waarschijnlijk een groter scherm om op te gamen, toch? 🎮

Je komt waarschijnlijk minstens op een 40 inch tv uit, afhankelijk van hoe groot de kamer is waarin je de tv zet. 4K-tv's worden gelukkig steeds betaalbaarder, en in middels staan de 8K-tv's ook al aan de horizon.

Ik raad zelf een 4K-tv aan als je op een recente console gamet. Deze zijn in staat 4K-beelden te sturen, dus waarom zou je daar dan geen gebruik van maken als je budget het toestaat?

Verversingssnelheid

Dit staat voor hoe vaak het beeld zich per seconde ververst, en wordt uitgedrukt in Hertz (Hz). Ververst een beeld zich 60 keer per seconde, dan gaat het om een 60 Hz-paneel. Aangezien de meeste consoles – ook de nieuwere – maximaal rond de 60 frames per seconde uitzenden, is een paneel met 60 Hz een prima match.

Waarom? Omdat een hoge verversingssnelheid beelden vloeiender weergeeft. Niemand heeft zin een gaming-sessie waarbij je beeld eruit ziet alsof het door een papierversnipperaar is gehaald. Vooral bij games waarbij je veel actie ziet, zoals shooters, is een hoge verversingssnelheid daarom belangrijk.

Daarnaast krijgt een tv met VRR (variable refresh rate) extra bonuspunten, want dit voorkomt screen tearing. In het kort gezegd past een tv met VRR zijn verversingssnelheid aan aan die van je console. Zo loopt het beeld volledig synchroon, zonder risico op screen tearing, zoals je hieronder izet.

Input lag

De input lag van een televisie is de hoeveelheid tijd die verstrijkt tussen het genereren van een beeld door een bron (je console) en het verschijnen van dat beeld op het scherm.

Bij gamen ervaar je dit als de tijd tussen bijvoorbeeld het indrukken van een knop en het zien verschijnen van de bijbehorende actie op het scherm. Input lag is daarom vooral belangrijk voor gamers in plaats van mensen die enkel streamen of tv-kijken op dit scherm.

Dit wordt meestal in milliseconden (ms) uitgedrukt. Hier geldt: hoe lager, hoe beter! Is reactietijd cruciaal in je favoriete games, dan is dit een belangrijke specificatie om in de gaten te houden.

De 5 beste game tv's onder elkaar

1. LG OLED55C16LA (2021)

1. LG OLED55C16LA (2021)
Type scherm: OLED
Schermdiagonaal: 55 inch (140 cm)
Beeldverversing: 100 Hz
Maximale resolutie: 4K Ultra HD
HDR: Ja
Input Lag: 13 ms

2. Samsung Crystal UHD 55TU7020 (2020)

2. Samsung Crystal UHD 55TU7020 (2020)
Type scherm: LED-LCD
Schermdiagonaal: 55 inch (140 cm)
Beeldverversing: 50 Hz
Maximale resolutie: 4K Ultra HD
HDR: Ja
Input Lag: 20 ms

3. LG 43UP78006LB - 43 inch - 4K LED - 2021

3. LG 43UP78006LB - 43 inch - 4K LED - 2021
Type scherm: LED-LCD
Schermdiagonaal: 43 inch (109 cm)
Beeldverversing: 50 Hz
Maximale resolutie: 4K Ultra HD
HDR: Ja
Input Lag: 20 ms

4. Philips The One (43PUS8505) - Ambilight (2020)

4. Philips The One (43PUS8505) - Ambilight (2020)
Type scherm: LED-LCD
Schermdiagonaal: 43 inch (109 cm)
Beeldverversing: 50 Hz
Maximale resolutie: 4K Ultra HD
HDR: Ja
Input Lag: 10 ms

5. LG OLED55A16LA (2021)

5. LG OLED55A16LA (2021)
Type scherm: OLED
Schermdiagonaal: 55 inch (140 cm)
Beeldverversing: 50 Hz
Maximale resolutie: 4K Ultra HD
HDR: Ja
Input Lag: 13 ms

Besturingssysteem

Bijna alle tv's die tegenwoordig worden uitgebracht hebben een besturingssysteem wat ze meteen tot een goede smart tv maakt. Deze hebben allemaal 1 ding met elkaar in het gemeen, en dat is dat ze een internetverbinding nodig hebben om optimaal te functioneren.

Je kunt uiteraard ook je console gebruiken als streaming device, maar wist je dat je onredelijk veel stroom verbruikt door te streamen met bijvoorbeeld je PlayStation? Kies daarom liever een game tv met een besturingssysteem dat jou prettig lijkt en bespaar stroom terwijl je streamt!

De bekendste spelers in dit veld zijn WebOS van LG, Android TV en Tizen. De functionaliteiten komen behoorlijk overeen; vooral de gebruikswijze verschilt en het app-aanbod verschilt. Bij Android TV heb je toegang tot de meeste apps, maar WebOS wordt over het algemeen als het meet gebruiksvriendelijk gezien.

Geluidskwaliteit

Hier kan ik kort over zijn: de speakers in tv's worden steeds beter, maar zijn vaak niet echt om over naar huis te schrijven. Sommige tv's hebben tegenwoordig een ingebouwde soundbar, wat de situatie wel aanzienlijk verbetert.

Wil je echt het beste geluid tijdens het gamen? Ga dan voor een goede soundbar of de beste gaming headset!

Energieverbruik

Tegenwoordig is ook energieverbruik erg belangrijk. Met het milieu in gedachten kies je idealiter een zo zuinig mogelijk model. Het energieverbruik wordt aangegeven door het welbekende energielabel van EPC.

Dit loopt bij tv's vanaf 1 maart 2021 van A tot G, waarbij 'A' het zuinigst is. Dit zie je waarschijnlijk oled-tv's terug, aangezien deze geen hele led-panelen nodig hebben om slechts een deel van het scherm te verlichten. Die individueel oplichtende pixels besparen je zo ook nog heel wat energie!

xbox controller voor tv scherm

Veelgestelde vragen over game tv's

Waar staat Hz voor?

'Hz' is een afkorting voor Hertz, wat de verversingssnelheid van je scherm weergeeft. 60 Hz betekent bijvoorbeeld dat het beeld zich 60 keer per seconde ververst. De vuistregel is dat hoe hoger de verversingssnelheid is, hoe vloeiender het beeld uitziet.

Hoeveel Hz heeft een game tv nodig?

Aangezien de meeste game consoles – inclusief de recentste – maximaal 60 frames per seconde uitzenden, is een tv met 60 Hz prima om op te gamen.

Wat is HDR op een tv?

'HDR' staat voor high dynamic range, wat leidt tot een breder en gedetailleerder kleurbereik. Vergelijk het met een doos krijtjes: hoe meer verschillende kleurgradaties je hebt, hoe meer je in de doos hebt zitten en hoe gedetailleerder je kunt tekenen.

Oftewel: hoe groter het dynamische bereik van een tv, hoe gedetailleerder en dieper de kleur op je beeld.

Welke game tv moet ik kopen?

Dat kan ik je niet zeggen, maar ik kan je wel nog een keer een tabel laten zien met een aantal van de belangrijkste specificaties die ik hierboven al heb besproken. Hierdoor maak je een beter geïnformeerde keuze!

Type schermSchermdiagonaalBeeldverversingMaximale resolutieHDRInput Lag
1LG OLED55C16LA (2021)OLED55 inch (140 cm)100 Hz4K Ultra HDJa13 ms
2Samsung Crystal UHD 55TU7020 (2020)LED-LCD55 inch (140 cm)50 Hz4K Ultra HDJa20 ms
3LG 43UP78006LB - 43 inch - 4K LED - 2021LED-LCD43 inch (109 cm)50 Hz4K Ultra HDJa20 ms
4Philips The One (43PUS8505) - Ambilight (2020)LED-LCD43 inch (109 cm)50 Hz4K Ultra HDJa10 ms
5LG OLED55A16LA (2021)OLED55 inch (140 cm)50 Hz4K Ultra HDJa13 ms

LG OLED55C16LA (2021)

Type scherm: OLED

Schermdiagonaal: 55 inch (140 cm)

Beeldverversing: 100 Hz

Maximale resolutie: 4K Ultra HD

HDR: Ja

Input Lag: 13 ms

Samsung Crystal UHD 55TU7020 (2020)

Type scherm: LED-LCD

Schermdiagonaal: 55 inch (140 cm)

Beeldverversing: 50 Hz

Maximale resolutie: 4K Ultra HD

HDR: Ja

Input Lag: 20 ms

LG 43UP78006LB - 43 inch - 4K LED - 2021

Type scherm: LED-LCD

Schermdiagonaal: 43 inch (109 cm)

Beeldverversing: 50 Hz

Maximale resolutie: 4K Ultra HD

HDR: Ja

Input Lag: 20 ms

Philips The One (43PUS8505) - Ambilight (2020)

Type scherm: LED-LCD

Schermdiagonaal: 43 inch (109 cm)

Beeldverversing: 50 Hz

Maximale resolutie: 4K Ultra HD

HDR: Ja

Input Lag: 10 ms

LG OLED55A16LA (2021)

Type scherm: OLED

Schermdiagonaal: 55 inch (140 cm)

Beeldverversing: 50 Hz

Maximale resolutie: 4K Ultra HD

HDR: Ja

Input Lag: 13 ms

Conclusie

Het was een hele lap tekst, maar hopelijk heeft deze je wel een stuk dichterbij de beste game tv voor jou gebracht. Misschien kies je formaat boven paneeltechnologie of andersom.

Ik ben hoe dan ook benieuwd naar of je jouw match hebt gevonden. Zijn er nog (andere) specificaties waar je meer over wilt weten? Laat het ons dan hieronder weten! Dan nemen we dit mee in een toekomstige update. Alvast bedankt voor het lezen, en veel plezier met je aankoop!

Was dit artikel behulpzaam?