Dit zijn de Beste Oled Tv's

Luca Nowak

Geschreven door: Luca Nowak

Olé, olé, olé ... oled.

Dit zijn de Beste Oled Tv's

We leven in een tijd van technologische innovatie. Oled is hier een van de mooiste producten van. De pixels lichten individueel op! 💡 Ben je klaar voor zwart dat écht zwart is, en geweldige kijkhoeken? Dan ben je klaar voor een geweldige oled tv, zoals de LG CX-serie!

#1 LG OLED65CX6LA
Dé beste oled tv van 2021

Onze score: 9,7

Lg Oled65cx6la Vooraanzicht

Zoek je écht bovenaan de rangorde, dan kom je al snel bij de CX-serie van LG uit. Ik kan er niet meer over zeggen dan dat de beeldkwaliteit ronduit prachtig is zonder dat er bespaard is op de vormgeving van de tv en de gaming-eigenschappen. Je krijgt bij dit model bijzonder veel waar voor je geld.

Verkrijgbare formaten: 48, 55, 65 en 75 inch
Scherpte: 4K UHD
Type HDR: Dolby Vision, HDR10, HLG

Verversingssnelheid: 120 Hz
Besturingssysteem: WebOS
Energielabel: A

#2 Philips 55OLED805
Beste koop oled tv van 2021

Onze score: 9,2

Philips 55oled805 Vooraanzicht

Veel voor (relatief) weinig. Oled is nou eenmaal aan de duurdere kant. Toch heeft Philips met dit model prachtige beeldkwaliteit en een stylish ontwerp voor een mooie prijs weten samen te brengen.

Verkrijgbare formaten: 55 en 65 inch
Scherpte: 4K UHD
Type HDR: Dolby Vision, HDR10, HDR10+, HLG

Verversingssnelheid: 100 Hz
Besturingssysteem: Android
Energielabel: B

Check prijs op Coolblue →

De 5 beste oled tv's in een oogopslag

 1. LG OLED65CX6LA - Dit is dé beste oled tv die op dit moment te vinden is.
 2. Philips 55OLED805 - Met deze oled tv tref je de beste prijs-kwaliteitverhouding.
 3. Panasonic TX-65GZ2000E - Deze oled tv geeft je de beste home cinema-ervaring.
 4. Sony OLED KD-65A8 - Dit model is de meester der bewegingweergave.
 5. LG OLED55GX6LA - Dit is de beste wallpaper oled tv.

Wat is oled?

Oled staat voor 'organic light-emitting diode'. Elke pixel in een oled-display is gemaakt van een materiaal dat gloeit als het contact met elektriciteit maakt. Dit wordt ook wel 'elektroluminscerend' genoemd.

Het specifieke materiaal dat in oled displays wordt gebruikt zijn organische verbindingen, wat betekent dat ze onder andere koolstof bevatten. Elke kleur vereist hierbij een andere organische verbinding.

Dit alles betekent dat elke piepkleine oled-pixel in het scherm zelf licht creëert, afhankelijk van hoeveel elektrische stroom je het stuurt. Veel stroom, veel licht. Geen stroom, geen licht, zoals je hier op de afbeelding ziet.

Oled pixels uitvergroot

Oled tv marketing claimt vaak oneindige contrastratio's. Hoewel dat misschien klinkt als een typische marketing-overdrijving, is het een van de zeldzame gevallen waarin zulke claims ook echt waar zijn.

Aangezien oled een perfecte zwarttint produceert dat geen enkel licht uitstraalt, aangezien de desbetreffende pixels uitgeschakeld zijn, is de contrastverhouding (uitgedrukt als het helderste wit gedeeld door het donkerste zwart) eigenlijk oneindig. Dit in tegenstelling tot de grijze, melkachtige waas die je bij lcd/led-schermen ziet als iets zwart hoort te zijn.

De beste oled tv's, gedetailleerd.


#1 LG OLED65CX6LA
Dé beste oled tv van 2021

Verkrijgbare formaten: 48, 55, 65 en 75 inch
Scherpte: 4K UHD
Type HDR: Dolby Vision, HDR10, HLG
Verversingssnelheid: 120 Hz
Besturingssysteem: WebOS
Energielabel: A

Lg Oled65cx6la Schuin Voorweergave

Ondanks hoe dun de tv is, biedt hij om te beginnen ruim voldoende in- en uitgangen. Je krijgt vier HDMI-poorten die elk 4K-beeld op 120 Hz weergeven. Één hiervan dient als (e)ARC, waarmee je Dolby Atmos-audio naar compatibele speakers streamt. Ook krijg je onder andere 3 usb-poorten, een ethernetpoort en een optische audio-uitgang.

Net als alle andere oled tv's van LG, loopt dit model op WebOS. Hier ben ik zelf erg blij mee, want het systeem is makkelijk te navigeren zonder veel poespas. Je krijgt een rij met iconen die je naar verschillende content brengt. Ga je er met je cursor op staan, dan verschijnt in de meeste gevallen een tweede rij met links naar media die je al hebt gemarkeerd.

WebOS is verder compatibel met verschillende methoden van spraakbesturing, zoals LG's eigen ThinQ AI, Amazon Alexa en Google Assistant. Je vindt ook allerlei streaming platformen binnen dit ecosysteem, zoals de gebruikelijke spelers als Netflix, Disney+ en Apple TV+ en Amazon Prime.

De beeldkwaliteit is meer dan in orde: hij is spectaculair. De kleurweergave is gesatureerd en helder, maar tegelijkertijd genuanceerd en gebalanceerd. Het contrast is, zoals bij oled wordt verwacht, zo goed als perfect – en dan heb ik het over SDR (Standard Dynamic Range) en HD-beeld.

HDR (High Dynamic Range) en beeldmateriaal van 4K persen er een extra lading kwaliteit uit. Zwarttinten zijn nog dieper, waarbij deze tv de schaduwen subtiele details geeft met donkere grijstinten waar nodig, zonder dat hier gruis bij te zien valt. Liever had ik nog HDR10+-ondersteuning gezien, maar met HDR10, Dolby Vision en HLG kom je ook een heel eind.

Ook het tegenovergestelde einde van het spectrum komt goed tot zijn recht. Heldere scènes bereiken helderheden tot 800 nits. De tv weet daarbij deze helderste vlakken naast de allerdonkerste te zetten zonder compromis. Ook geeft hij bewegingen vloeiend weer zonder naar gestotter. Dit komt deels door zijn hoge verversingssnelheid van 120 Hz, maar ook door de motion processor die snelle actiescènes voor zijn rekening neemt.

Ik kan nog uren praten over het beeld, maar om het formaat van een mini-review aan te houden, stap ik over op geluid. Dit is in één woord geweldig. Uit dit dunne frame komt een onverwachts grandioos geluid, vooral als je het volume opkrikt. Een laatste tip hierover: kies voor LG's AI Sound Pro-optie in plaats van Dolby Atmos als je geluid wilt dat is afgestemd op deze specifieke hardware.

Wat we goed vinden:

 • Deze tv biedt ge-wel-dige beeldkwaliteit in zowel SDR/HD als HDR/4K
 • WebOS is een intuïtief besturingssysteem
 • Het geluid is net zo groots als het beeld

Wat we minder goed vinden:

 • Dit paneel biedt geen HDR10+-ondersteuning

#2 Philips 55OLED805
Beste koop oled tv van 2021

Verkrijgbare formaten: 55 en 65 inch
Scherpte: 4K UHD
Type HDR: Dolby Vision, HDR10, HDR10+, HLG
Verversingssnelheid: 100 Hz
Besturingssysteem: Android
Energielabel: B

Philips 55oled805 Vooraanzicht

Voor een instapprijs heb je dit model van Philips. Naast het prachtige oled-paneel, krijg je ook Philips welbekende Ambilight. Dit verlicht de muur achter het scherm in kleuren die overeenkomen met de scène in beeld, wat je zonder twijfel nog verder het beeld in trekt. De tv stelt de helderheid automatisch af op de scène, tenzij je dit zelf anders instelt.

Naast die verlichting vind je een weelde aan in- en uitgangen, waaronder vier HDMI's (waarvan één dient als ARC waarmee je je audio met de tv's afstandsbediening bestuurt), twee usb's, ethernet en een optische (audio) uitgang.

De pret begint pas bij het besturingssysteem van Android. Het is nog niet zo flexibel, gefocust en gebruiksvriendelijk als bijvoorbeeld WebOS, maar het gaat de goede kant op. Android is tegenwoordig vlot in navigatie en updates en staat een zekere mate van personalisering toe. Je wordt niet steeds gevraagd om naar content te kijken waar je geen interesse in hebt.

Er is tevens geen gebrek aan beschikbare apps. Bekende apps als Netflix en Disney+ zijn dan ook makkelijk te vinden. Alleen Apple TV is niet beschikbaar. Ingebouwde stembesturing omslaat Google Assistant, maar ook Amazon Alexa staat klaar als je hier een losse speaker voor hebt.

Deze tv implementeert artificial intelligence (AI). Net als bij vrijwel alle op-AI-gebaseerde beeldverbeteringen die we in tv's zien, maakt die van de Philips OLED 805 echt een verschil. Dat verschil is overweldigend positief. Het meest opvallende is dat de nieuwe AI-elementen minder agressief zijn zijn en de beelden er veel natuurlijker uitzien.

Het AI-systeem gaat samen met een algemene en zinvolle vermindering van de kleurverzadiging vergeleken met voorgaande modellen, waardoor verfijnde en authentiek aanvoelende kleuren over het hele spectrum tot stand komen, zowel in donkere als in lichte scènes.

De manier waarop Philips ook met HDR omgaat, betekent dat beelden er super intens uitzien door de kleine gebieden met hoge helderheid die HDR zo levensecht en plezierig maken. Denk aan reflecties op metaal, glimmende ogen, fakkels en dergelijke. Door deze hoogtepunt 'boost' is de HDR-helderheid en impact op zijn minst gelijk aan die van de LG CX.

De uitzonderlijk stevige bouwkwaliteit van de tv en de drie forse speakers aan de achterkant zorgen voor een verrassend bevredigende audioprestatie. Het geluid verspreidt zich mooi en gaat ver buiten de fysieke grenzen van het scherm, zonder dat de samenhang of het detail verloren gaat. Het detail is écht zeer indrukwekkend voor een tv die niet beschikt over naar voren gerichte luidsprekers.

Wat we goed vinden:

 • Je krijgt prachtige beeldkwaliteit voor een gunstige prijs
 • Het ontwerp is minstens net zo prachtig
 • De geluidskwaliteit is ook verrassend goed

Wat we minder goed vinden:

 • Android is beter dan ooit, maar nog steeds niet ideaal voor tv's
 • Energielabel B is niet het zuinigst vandaag de dag

#3 Panasonic TX-65GZ2000E
Beste oled tv voor een home cinema-ervaring

Verkrijgbare formaten: 65 inch (en 55 inch buiten Nederland)
Scherpte: 4K UHD
Type HDR: Dolby Vision, HDR10+, HLG
Verversingssnelheid: 200 Hz
Besturingssysteem: MyHomeScreen 4.0
Energielabel: A

Panasonic Tx 65gz2000e Vooraanzicht

Ben je klaar en in staat om een stevige som te investeren in een intense home cinema-ervaring, dan is dit het model waar je voor moet gaan. Uiteraard omvat dit meer dan genoeg in- en uitgangen, waaronder vier 4K-compatibele HDMI-poorten (waarvan één ARC-aansluiting), twee usb-poorten, een optische audiopoort en ethernet.

Deze tv loopt verder op Panasonics eigen besturingssysteem, MyHomeScreen 4.0. In tegenstelling tot de meeste andere besturingssystemen, pauzeert deze de content niet wanneer je het menu omhoog haalt. Deze beslaat de onderhelft van het scherm en is personaliseerbaar, waarmee je je favoriete apps altijd bij de hand hebt.

Over apps gesproken: MyHomeScreen 4.0 ondersteunt minder apps dan veel andere besturingssystemen. De bekendsten zijn wel beschikbaar, zoals wederom Netflix, Amazon Prime Video, YouTube, enzovoorts. Zaken als Spotify zijn echter niet te vinden. Dat is erg jammer, want de geluidskwaliteit van deze tv is één van de grootste pluspunten.

Je krijgt speakers achterop die geluid naar boven projecteren en een soundbar onder de tv. Deze combinatie omringt je met geluid door onder andere gesimuleerde surround sound-kanalen. De speakers zijn daarnaast gekalibreerd door Panasonic in samenwerking met Dolby.

Aan kracht en aandacht voor detail dus geen gebrek hier. Stemmen worden ook in het geluidslandschap goed gelokaliseerd, terwijl minuscule details in muziek, zoals het geluid van regen als percussiemiddel, ook nauwkeurig worden weergegeven.

De highlight van deze tv blijft echter het scherm. Ik kan bevestigen dat de GZ2000 uitblinkt in het weergeven van HD/SDR content, met alle precisie en details die je verwacht van de HCX Pro Intelligent-processor van Panasonic. De beweging is consistent vloeiend, zelfs in snelbewegende scènes.

Zelfs de gehaaste, ruwe bewegingen van de zombies in The Walking Dead worden in een nette beweging weergeven zonder dat alles onnatuurlijk 'glad' lijkt. Dat wordt mogelijk gemaakt door een aantal eigenschappen waar ik uren over kan uitweiden, waaronder de adaptieve verversingssnelheid tot 200 Hz.

Zoals verwacht op een premium oled tv, gaat de Panasonic GZ2000 meesterlijk om met HDR, met een rijk en levendig beeld dat past bij Panasonics topmodel. Bij Queen's Gambit zijn de donkere schaakzetten in het intro bijna zweverig tegen het donkere interieur, terwijl de geweldige outfits van de cast er brutaal uitzien op het contrastrijke oled-paneel.

De controle en terughoudendheid van de GZ2000 is echt een droom om te aanschouwen, waarbij de HDR-inhoud op zijn best wordt getoond, terwijl kleurrijke shows zoals The Art of Design (ook op Netflix) je woonkamer baden in gloeiend rood, geel en meer.

Wat we goed vinden:

 • Deze tv tovert je kamer om in een ware bioscoop
 • Ook het geluid is zo goed, dat je bijna geen externe speakers meer nodig hebt
 • Het besturingssysteem is simpel en onobstructief

Wat we minder goed vinden:

 • MyHomeScreen 4.0 heeft niet dezelfde hoeveelheid apps als bijvoorbeeld Android of WebOS
 • Dit paneel is erg aan de prijs

#4 Sony OLED KD-65A8
Beste oled tv voor snelle scènes

Verkrijgbare formaten: 55 en 65 inch
Scherpte: 4K UHD
Type HDR: Dolby Vision, HDR10, HLG
Verversingssnelheid: 100 Hz
Besturingssysteem: Android
Energielabel: B

Sony Oled Kd 65a8 Vooraanzicht

Dit model van Sony levert je een paneel dat uitstekend omgaat met snelle actiescènes. Voordat ik je uitleg hoe dat zo komt, begin ik zoals gebruikelijk met de belangrijkste in- en uitgangen van deze tv: vier HDMI's (waarbij elk eARC ondersteunt), drie usb's, een ethernetpoort en een optische audiopoort.

De tv loopt op Android. Je leest bij onze #2, de Philips 55OLED805, al dat dit in principe een positieve eigenschap is vanwege de weelde aan beschikbare apps. Het systeem is (nog!) niet zo gebruiksvriendelijk als bijvoorbeeld WebOS, maar gezien de verbeteringen die Android heeft doorlopen, heb ik er vertrouwen in dat het alleen maar beter wordt.

De twee voornaamste nadelen zijn het gebrek aan een Apple TV app, en dat het menu je hele beeld pauzeert in plaats van dat hij je laat browsen terwijl je tv kijkt.

Android Tv Menu

De HD/SDR-beelden van de Sony zijn echt prachtig. Om te beginnen schaalt de tv non-4K-content prachtig op. De tv voegt detail en textuur schijnbaar moeiteloos toe, zonder dat het beeld er gespannen of ruw uitziet, zelfs als het bronmateriaal erg oud is.

Het kleurenfilter dat hij toepast op elke opgeschaalde pixel is ook uitzonderlijk, wat betekent dat er geen van die iets grove, iets fout uitziende kleurschakeringen zijn die slechtere opschalingsmechanismes vaak veroorzaken.

De 4K/HDR-content tilt die topkwaliteit naar een nog hoger niveau. Sony geeft in donkere HDR-scènes transities tussen de felste scènes tot de donkerste zwartvlakken succesvol weer, zonder de ruis die je vaak bij led/lcd tv's ziet. Deze controle, verfijning en zwartniveaudiepte en -consistentie is haast ongeëvenaard.

De scherpte is bewonderenswaardig, zelfs als er veel beweging te verwerken is. De MotionFlow 1-instelling van Sony's bewegingsprocessor verwijdert het ergste gestotter, waardoor het er filmischer uitziet zonder dat overdreven soap opera-effect.

Nog beter is de Clearness motion-optie. Bij dit paneel voegt X-Motion Clarity gedeeltelijke zwarte frames toe op een deel van het beeld, terwijl de resterende beeldvlakken worden versterkt. Dit voorkomt de gebruikelijke zware helderheidsreductie die je krijgt bij HDR die zwarte frames over het hele beeld legt. (Hier lees je in de koopgids meer over!)

Ook het geluid overtreft verwachtingen. Het geluid volgt de actie op het scherm bizar nauwkeurig, zodat als een auto bijvoorbeeld van de ene naar de andere kant van het scherm beweegt, je het geluid ook daadwerkelijk 'over het scherm' hoort bewegen met de auto. Stemmen begeven zich ook op de lippen van degene die spreekt.

Wat we goed vinden:

 • Dit paneel heeft specifieke mechanismen voor de weergave van snelle scènes
 • Het geluid volgt nauwkeurig de bewegingen op het scherm

Wat we minder goed vinden:

 • Android voelt nog steeds als een tweede keuze wat betreft gebruiksvriendelijkheid
 • Energielabel B kan tegenwoordig beter

#5 LG OLED55GX6LA
Beste wallpaper oled tv

Verkrijgbare formaten: 55, 65 en 77 inch
Scherpte: 4K UHD
Type HDR: Dolby Vision, HDR10, HLG
Verversingssnelheid: 120 Hz
Besturingssysteem: WebOS
Energielabel: A

Lg Oled55gx6la Vooraanzicht

Zoek je stijl die tegelijkertijd wegvalt in je interieur én opvalt? Dan is deze wallpaper oled tv de beste keuze! Ondanks het intens dunne scherm van 5 mm, krijg je alle in- en uitgangen die je verwacht van een hedendaagse tv. Zo heb je vier HDMI's (die elk eARC-compatibel is), 3 usb's en een optische audio-uitgang, waarvan het meeste verborgen zit onder een paneeltje.

De lieveling der besturingssystemen bestuurt dit prachtige apparaat: LG's WebOS. Je leest bij onze #1, de LG OLED65CX6LA, mijn (gunstige) mening hierover. Dat bespaart ons hier wat tijd en ruimte – die ik meteen gebruik om de installatie te bespreken.

Lg Lg Oled65cx6la Achterkant Met Verborgen Poorten

Ten eerste wordt deze tv zonder voetjes geleverd. Hij is dus echt bedoeld om op de muur te hangen. Wil je je kabels daarbij netjes weggewerkt hebben, dan heb je waarschijnlijk een vakman nodig die deze in de muur verstopt – of je moet een kabelgoot kopen en dit zelf héél netjes weten te monteren.

Eenmaal klaar met de montage, kun je genieten! Je hoeft alleen "Hi LG" te roepen om de tv aan te zetten, aangezien de microfoon altijd aanstaat. Dit kun je uitschakelen, maar erg makkelijk is deze eigenschap wel.

HD/SDR-content ziet er beter uit dan ooit tevoren dankzij de nieuwe Alpha a9 Gen 3 processor en 4K/HDR-content heeft de pixel-perfecte zwartniveaus en kleurnauwkeurigheid die je verwacht van oled.

Helaas kreeg ik soms wel te maken met merkbare glare (reflecties) tijdens het kijken. De tv past de lichtniveaus aan op basis van omgevingslicht, maar dit verhelpt het probleem slechts afwisselend.

Daarnaast is de geluidskwaliteit een tikje teleurstellend. Vraag jezelf wel wat je realistisch kunt verwachten van een tv van 5 mm; hier past geen uitgebreide speakerset in. Daarvoor moet je je eigen speakers en/of AV-receiver aansluiten.

Wat we goed vinden:

 • De beeldkwaliteit is excellent; de kleuren zijn helder en de zwartniveaus zijn diep
 • Het scherm is slechts 5 mm, waardoor het nauwelijks uitsteekt van je muur
 • WebOS is een geweldig besturingssysteem

Wat we minder goed vinden:

 • De installatie is aan de moeilijke kant als je hem netjes tegen de muur met de bekabeling uit het zicht wilt hebben
 • De audiokwaliteit past niet bij de beeldkwaliteit

Koopgids

De beste oled tv voor jou is deels een kwestie van smaak. Welke kleurreproductie, wat voor design en welk besturingssysteem jouw voorkeur krijgt, is allemaal persoonlijk. Toch zijn er wel een paar dingen waar je wat langer over mag nadenken voor je de knoop doorhakt!

Formaat

Een van de eerste dingen waar je bij stilstaat, is het formaat van de tv. Het is wiedes dat je geen tv van 65 inch in een klein slaapkamertje plaatst. Misschien wil je dat wel ondanks hoe onpraktisch dit is door een gebrek aan ruimte, maar dat is niet het enige probleem.

Je hoort ook aan de ideale kijkafstand te denken. De Consumentenbond heeft een onderzoek uitgevoerd waaruit blijkt dat de (gemiddeld) beste kijkafstand met een rekensommetje is te achterhalen: schermdiagonaal in centimeters ⨉ 2,4. Op basis hiervan kom je uit op de ideale kijkafstand voor een specifiek formaat. Nu nog kijken of dit ook in jouw beoogde kamer past...

Van inches naar centimeters

Je kunt het altijd aan Google vragen, maar je kunt ook zelf een sommetje doen: schermformaat in inches 2,54.

Let wel: de kleinst verkrijgbare oled tv is 48 inches. Kleiner dan dit vind je ze niet. Een officiële reden hiervoor kan ik je niet geven, maar het lijkt erop dat de voordelen van oled-technologie wegvallen in kleinere tv's. Hierdoor zijn deze de hogere materiaal- en productiekosten niet waard, wat de prijs-kwaliteitverhouding niet ten goede komt.

Verversingssnelheid

De verversingssnelheid, uitgedrukt in Hertz (Hz), staat voor hoe vaak per seconde de tv het beeld ververst. De standaard verversingssnelheid is 60 Hz, oftewel 60 keer per seconde. Dit is bij scènes met veel actie en beweging meestal niet genoeg, wat leidt tot vage, uitgesmeerde bewegingen op het scherm.

Zie het als een folioscoop: hoe meer plaatjes je gebruikt, hoe vloeiender de weergegeven beweging uitziet.

Je ziet daarom steeds vaker tv's met 100 Hz en 120 Hz. Sommige fabrikanten bieden zelfs panelen met 240 Hz aan. Aangezien niet al het bronmateriaal zoveel beelden-per-seconde bevat (frames per second), worden die hogere aantallen bereikt door het beeldmateriaal aan te vullen.

Dit gebeurt vaak met zwarte beelden tussendoor, wat voor onze ogen leidt tot een vloeiender beeld. Soms gebruiken fabrikanten in plaats daarvan een techniek die zelf beelden genereert die tussen de originele beelden (frames) komen te staan. Het risico bij deze methode is het overdreven gladde soap opera-effect.

Toch geldt: hoe hoger de verversingssnelheid, hoe beter. Bewogen scènes zien er scherper en vloeiender uit, en gamers halen er extra voordeel uit. Ben je een fanatieke console gamer, dan is het wel zo prettig dat je ingave snel en vloeiend wordt weergeven – vooral als je veel competitief gamet.

Resolutie

Alle panelen in deze top 5 hebben de hedendaagse gouden standaard qua schermresolutie: 4K (UHD). 1080p (Full HD) is op een afstand ook nog te verdragen, vooral als je niet beter gewend bent, maar alles daaronder is de moeite niet meer waard.

4K tv's hebben vier keer zoveel pixels als 1080p tv's. Het grootste voordeel is dat kleine objecten op het beeld veel meer detail hebben, inclusief ondertiteling. Het beeld is levendiger en realistischer. Je ogen hoeven daarnaast minder hard te werken als je wat dichter op de tv zit. Individuele pixels tellen hoort er zelfs op korte afstand niet bij de kijkervaring.

Waar je je voorheen zorgen moest maken om de hoeveelheid 4K content, is dit nu niet meer nodig. Steeds meer platformen, waaronder Netflix, Amazon Prime en YouTube, bieden hun services in 4K-resolutie aan. Ook steeds meer Blu-rays komen in 4K uit. Zelfs steeds meer tv-kanalen worden beschikbaar gesteld in 4K-resolutie!

Misschien heb je al iets gehoord over 8K tv's. Deze verviervoudigen de resolutie van 4K tv's. 🤯 Toch kan ik hier voorlopig kort over zijn: sla dit nog even over. Deze panelen zijn nog erg duur, maar net als 4K tv's zakt ook hier de prijs van in de toekomst.

Sonly Oled Kd 65a8

HDR-compatibiliteit

HDR staat voor High Dynamic Range, wat weer staat voor het vermogen tot een uitgebreider kleurenaanbod, hogere contrast- en helderheidsniveaus. HDR is een uitbreiding op de 4K-resolutie. Je vindt dit dus niet bij tv's met een resolutie van 1080p (als je die al kunt vinden met een oled-paneel).

Er zijn verschillende HDR-formaten. Ten eerste hebben we de inmiddels ietwat oudere standaard, HDR10. Dit is de meest voorkomende vorm van HDR. Het nadeel is dat deze statische metadata gebruikt, wat betekent dat een programma, film of game één "filter" krijgt.

Als je bekend bent met social media, weet je dat niet elke filter altijd even goed uitziet op elke foto. Het eindresultaat is afhankelijk van onder andere de belichting en kleurenscala in zo'n foto. Hetzelfde geldt voor HDR-data bij een film of scène.

Dat is waar HDR10+ zijn intrede maakt. Deze verschilt voornamelijk van HDR10 door zijn gebruik van dynamische metadata. De implementatie hiervan varieert dus per scène, waardoor je ook per scène de best mogelijke HDR-toepassing krijgt.

Dolby Vision gebruikt ook dynamische metadata, alsook HLG (voor kabel en satelliet). Daarbij is Dolby Vision de meest voorkomende onder oled tv's, zoals je in de top 5 misschien al hebt gezien. Er zijn nog een aantal andere HDR-formaten, maar dit zijn de voornaamste vier.

Besturingssysteem

Dit is grotendeels een kwestie van voorkeur, maar een aantal eigenschappen van bepaalde besturingssystemen zijn nu eenmaal gebruiksvriendelijker dan hun tegenhangers. De drie bekendste smart tv besturingssystemen binnen de Benelux zijn LG's WebOS, Samsungs Tizen en Android.

Samsung smart tv

Zo is WebOS een winnaar wat betreft de interface, de spraakbesturing, algemene prestaties en de meegeleverde afstandsbediening. Dat laatste lijkt oninteressant, maar het fijne is hierbij dat je niet met knopjes hoeft te klungelen. Deze afstandsbediening werkt met een cursor die je bewegingen volgt. WebOS schiet vooral tekort bij zijn app-selectie en domotica-integratie.

Samsungs Tizen, die je in de tv's van deze top 5 niet terugvindt maar wel in veel andere oled tv's, wint tevens met zijn interface, alsook met een uitgebreider app-aanbod en domotica-integratie. Hij scoort vooral minder goed op spraakbesturingsopties.

Ten slotte wint Android absoluut met zijn app-selectie, spraakbesturingsmogelijkheden en mogelijkheid tot het delen van content met de tv vanaf je smartphone of laptop. Hij scoort vooral lager met zijn ietwat obstructieve interface en de afstandsbediening die met de tv's wordt meegeleverd.

In- en uitgangen

Het lijkt misschien redelijk onbelangrijk, maar let op het aantal HDMI-aansluitingen. Het uitsparen van deze aansluitingen levert fabrikanten geld op. Ga je dus voor een goedkopere oled tv, kijk dan écht even naar de aansluitingen. Ben je van plan meer dan alleen je KPN-kastje en Xbox te gebruiken, dan is dit van groot belang.

Daarnaast kijk je naar de HDMI-versie. Ga minstens voor HDMI 2.0-aansluitingen. Deze zijn 4K-compatibel. Veel tv's hebben slechts één aansluiting die dit ondersteunt. HDMI 2.1 is meteen geschikt voor 8K, maar ook 4K tv's halen hier enkele voordelen uit.

Zo ondersteunt deze HDMI 2.1 variable refresh rate, oftewel dynamische verversingssnelheden. De verversingssnelheid van de tv wordt hierbij aangepast aan de verversingssnelheid van het bronmateriaal. Het resultaat is een vloeiender beeld en geen screen tearing.

Is ARC of eARC belangrijk?

(e)ARC staat voor "(Enhanced) Auto Return Channel". ARC linkt je tv aan je geluidsapparatuur, zodat je niet telkens een aparte afstandsbediening erbij hoeft te pakken om het volume van bijvoorbeeld je gekoppelde WiFi-speakers aan te passen. Dit doe je dankzij een HDMI-kabel met ARC-ondersteuning met de tv-afstandsbediening.

eARC is een nieuwere en verbeterde versie van ARC. Hierbij is meer bandbreedte beschikbaar voor audiodata, waardoor de audiokwaliteit met name bij surround sound-sets drastisch toeneemt.

De beste oled tv's

Oled tv Beste voor Beoordeling Productpagina
LG OLED65CX6LA Allround-gebruik 9,7 Bekijk hem hier
Philips 55OLED805 Prijs-kwaliteit 9,2 Bekijk hem hier
Panasonic TX-65GZ2000E Home cinema 9,0 Bekijk hem hier
Sony OLED KD-65A8 Bewegingsweergave 8,7 Bekijk hem hier
LG OLED55GX6LA Kunstzinnigen 8,3 Bekijk hem hier

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen Qled en oled? 

Beiden zijn een type led-technologie. Oled staat voor "organic light emitting diode", waarbij de lichtproducerende dioden bestaan uit organische koolstofverbindingen. Wanneer deze in contact staan met elektriciteit, lichten deze op. Krijgen ze geen stroom, dan staan ze uit, wat zwart ook écht zwart maakt op het scherm. Dit gebeurt op individuele basis.

Qled is een soort elite led-technologie van Samsung. De afkorting staat voor "quantum light emitting diode". Dit is een mooie naam voor een normaal led-paneel dat met behulp van ultrakleine quantum dots een extra stoot kleur en helderheid krijgt. Hierbij gaan pixels niet individueel aan en uit; er is altijd een lichtbron aanwezig, zelfs als het beeld zwart hoort te zijn.

Wanneer komen kleinere oled tv's op de markt?

Die vraag heeft geen zeker antwoord. De vraag is of dit überhaupt ooit gebeurt. Wellicht wanneer de oled-technologie goedkoper is, komen kleinere schermen op de markt. Vooralsnog zijn de voordelen van oled-technologie niet merkbaar genoeg op kleine schermen om de kosten hiervan te rechtvaardigen.

Wat is het verschil tussen een normale display en oled?

Ervan uitgaande dat een 'normaal' display staat voor een led-paneel, is er geen verschil per sé. Oled is een specifiek type led dat organische diodes gebruikt. Het voornaamste verschil is dat de pixels bij oled tv's individueel oplichten en uitgaan.

Dit leidt tot geweldige contrastratio's, want zwarte delen van het scherm zijn ook écht zwart omdat de desbetreffende pixels volledig uitstaan. Dit in tegenstelling tot 'normale' led-schermen, waarbij het hele scherm altijd in zekere mate verlicht wordt.

Conclusie

Het was een behoorlijke zit, maar hopelijk heb je nu een beter beeld van wat momenteel de beste oled tv's zijn en waar je op let bij je aankoop. Het is een behoorlijk technisch verhaal, dus als je graag een uitgebreidere uitleg van het een of ander ziet, horen we het graag hieronder!

Goede feedback is uiteraard ook welkom als dit artikel je op weg heeft geholpen! 😉 Hoe dan ook: bedankt voor het lezen en veel plezier met je aankoop!

Was dit artikel behulpzaam?