De Beste Universele Afstandsbediening Rekent Af met een Tafel Vol Afstandsbedieningen

Nikki Veerbeek

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

5 min. leestijd

Voor de optimale controle.

De Beste Universele Afstandsbediening Rekent Af met een Tafel Vol Afstandsbedieningen

Je salontafel wemelt van de afstandsbedieningen, en tóch kun je uitgerekend de afstandsbediening die je zoekt niet vinden. Welkom in het moderne tijdperk, waarin onze huizen vol staan met elektrische apparaten. Gelukkig is er ook een oplossing voor: de universele afstandsbediening.

In dit artikel neem ik je mee in de wereld van de universele afstandsbedieningen. Neem de koopgids door en ontdek waarin de verschillende modellen zich onderscheiden, of bekijk meteen waar de top drie met beste universele afstandsbedieningen uit bestaat. 🥉

Caavo Control Center + Universal

Caavo Control Center + Universal

array ( )

Logitech Harmony 650/665

Logitech Harmony 650/665

array ( )

Roku Voice Remote Pro

Roku Voice Remote Pro

array ( 0 => (object) array( 'store' => 'Amazon.nl', 'url' => 'https://www.amazon.nl/dp/B0916RDGMD', 'price' => 92.82, 'tag_line' => 'Op voorraad', ), )

Bekijk de laagste prijs

Beste universele afstandsbediening koopgids: hoe maak je de beste koop?

Een universele afstandsbediening is een superhandige gadget. Je weet ongetwijfeld dat je hier de meeste televisies mee bedient, van de beste 40 inch tv of 55 inch tv tot de beste 65 inch tv, maar hij is vaak ook te gebruiken voor andere apparaten. Denk aan dvd- en Blu-rayspelers, tv-ontvangers, versterkers, airconditioners, spelcomputers, slimme verlichting en meer.

Er is wel het een ander om op te letten bij de aanschaf. De prijzen van universele afstandsbedieningen lopen behoorlijk uiteen: van een paar tientjes tot een paar honderd euro. Die verschillen zijn er niet voor niets. Ik leg je uit waar dat allemaal aan kan liggen. ⬇️

Compatibiliteit

Het predicaat 'universeel' doet geloven dat je de afstandsbediening met elk gewenste apparaat verbindt. Helaas werkt dat in praktijk niet zo: een afstandsbediening die naar behoren werkt met álle apparaten bestaat niet. De compatibiliteit is dus zeker iets om in de gaten te houden.

Goedkopere modellen zijn meestal compatibel met een beperkt aantal merken, terwijl geavanceerde universele afstandsbedieningen doorgaans een breder scala aan ondersteunde apparaten aanbieden.

Een televisie geeft niet zo snel problemen, mits deze uit het afgelopen decennium stamt. Zeker als je een televisie van een bekend merk hebt, bijvoorbeeld een goede Samsung-tvof een LG-tv, verwacht ik geen problemen.

Aantal apparaten

Het aantal apparaten dat je met de universele afstandsbediening bedient, hangt niet alleen af van de compatibiliteit. Er is altijd een bepekt aantal apparaten dat je tegelijkertijd kunt bedienen. Met de scherper geprijsde modellen zijn dat er doorgaans vijf; in het duurdere prijssegment meer.

Voeding

Universele afstandsbedieningen werken over het algemeen op batterijen, maar er zijn een paar uitzonderingen met een laadstation. Dat is vooral van toepassing bij luxere modellen.

Een voordeel van een model met laadstation is dat je geen batterijen meer hoeft te kopen. Het energieverbruik kan zeker met een touchscreen harder gaan dan je wellicht denkt. Je moet hem wel voortdurend aansluiten op het lichtnet – de batterijlevensduur is doorgaans niet heel lang.

In het geval van batterijen is het goed om te kijken of ze meegeleverd worden, zodat je meteen aan de slag kunt.

Instelmogelijkheden

Sommige universele afstandsbedieningen zijn nagenoeg volledig voorgeprogrammeerd, maar die hebben dan ook een beperkte compatibiliteit. Hoewel het eventjes tijd en moeite kost, is het prettig als er veel instelmogelijkheden aanwezig zijn: je stelt de afstandsbediening dan helemaal naar wens in.

Er zijn verschillende manieren van instellen, afhankelijk van het model:

 • Via een leerfunctie. Hierbij kopieert de afstandsbediening via infrarood met één druk op de knop de instellingen van andere afstandsbedieningen.
 • Via bedieningscodes. Bij handmatige code search, zoek je de codes eerst op in je apparaat. Dit is redelijk tijdrovend. Handiger is de direct code entry. Hierbij voer je de codes direct in. Natuurlijk moet je die wel eerst weten. Gelukkig staan ze vaak in de handleiding. 📖
 • Via een app. Dit is de makkelijkste manier van instellen, maar het is helaas lang niet altijd aanwezig.
zwarte afstandsbediening wijst naar tv

Knoppen

Niet elke universele afstandsbediening heeft evenveel knoppen. Enerzijds biedt weinig knoppen overzichtelijkheid, anderzijds heb je met meer knoppen meer mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan een toegewijde Netflixknop (zoals veel afstandsbedieningen voor goede smart tv's hebben): voor sommigen onmisbaar, voor anderen zonde van de ruimte.

Verlichte knoppen zijn een pre, omdat je de afstandsbediening dan in het donker kunt gebruiken. Voor senioren en slechtzienden zijn er universele afstandsbedieningen met extra grote toetsen, zodat de leesbaarheid geen probleem vormt.

Scherm

Met een scherm zap je nog makkelijker naar het gewenste kanaal of zet je vliegensvlug je favoriete muziek, film of tv-serie op. Een touchscreen is nog makkelijker, vooral voor het schakelen tussen verschillende apparaten. Zo switch je bijvoorbeeld moeiteloos van je game-tv naar je spelcomputer en weer terug.

Voor universele afstandsbedieningen met aanraakscherm moet je wel een stuk dieper in de buidel tasten. De vraag is of je dat het waard vindt, maar een verrijking is het in ieder geval wel. Vaak zijn deze luxere afstandsbedieningen ook compatibel met een weelde aan apparaten, dus het prijskaartje is er niet voor niets.

Connectiviteit

Draadloze connectiviteit, infrarood uitgezonderd, is voornamelijk voorbehouden voor modellen uit het hogere prijssegment. Bij een universele afstandsbediening met wifi of Bluetooth link je hem met een app op je smartphone of tablet, wat onder andere het instellen een fluitje van een cent maakt.

Bij ondersteuning voor Google Alexa en Amazon Assistent kun je de afstandsbediening, mits je een van deze apparaten in huis hebt, ook met je stem bedienen.

De 5 beste universele afstandsbedieningen onder elkaar

1. Caavo Control Center + Universal

1. Caavo Control Center + Universal

Belangrijke specificaties:

De Caavo Control Center + Universal Remote is echt een topper in de categorie van universele afstandsbedieningen, en biedt een mix van innovatie en functionaliteit die het onderscheidt. Volgens een recensie van The Verge wordt het geprezen als "de beste universele afstandsbediening," en vertegenwoordigt het een nieuw en innovatief concept in de wereld van afstandsbedieningen. Het onderscheidende kenmerk ligt in zijn mogelijkheden en functies, die de traditionele afstandsbedieningservaring naar een hoger niveau tillen.

De Caavo Control Center onderscheidt zich door zijn innovatieve benadering en geavanceerde functies, waardoor het een overtuigende keuze is voor gebruikers met complexe home-entertainment systemen. Een van de belangrijkste verkooppunten is zijn vermogen om naadloos een breed scala aan apparaten te bedienen, en zo een oplossing te bieden voor degenen met ingewikkelde thuisbioscoopsystemen. De mogelijkheden van de afstandsbediening worden verder verbeterd door zijn integratie met spraakassistenten, waardoor een handsfree bedieningservaring mogelijk is. Zoals benadrukt door Tom's Guide, biedt de Caavo Control Center een verfijnd ontwerp en verlichte toetsen, waardoor het aantrekkelijk is voor gebruikers die een naadloze en gebruiksvriendelijke interactie met hun entertainmentapparaten zoeken.

In vergelijking met zijn tegenhangers blinkt de Caavo Control Center uit in zijn allesomvattende controlecapaciteiten en integratie met spraakassistenten, wat een uitgebreide en futuristische gebruikerservaring biedt. Echter, zoals vermeld in de recensie van Tom's Guide, kan het programmeren van de afstandsbediening enige tijd en moeite kosten, wat een mogelijke beperking kan zijn voor gebruikers die een eenvoudiger installatieproces zoeken.

Voor degenen die een meer betaalbare universele afstandsbediening zoeken, biedt de SofaBaton U2 een voordelig alternatief met iets minder mogelijkheden, wat aantrekkelijk is voor gebruikers die op zoek zijn naar een betaalbare oplossing. Volgens de aanbevelingen van Reviewed en Wirecutter wordt de SofaBaton U2 geprezen om zijn goede functies en prestaties voor de prijs, waardoor het een aantrekkelijke optie is voor degenen die op zoek zijn naar een voordelige universele afstandsbediening.

Samengevat, de Caavo Control Center + Universal Remote is een eersteklas universele afstandsbediening, die een geavanceerde en futuristische benadering biedt voor het beheer van home-entertainment apparaten. De naadloze integratie met spraakassistenten en brede apparaatcompatibiliteit maken het een overtuigende keuze voor gebruikers met complexe entertainmentopstellingen. Hoewel het wat moeite kan kosten om te programmeren, positioneren zijn innovatieve functies en allesomvattende controlecapaciteiten het als een toonaangevende concurrent in de categorie van universele afstandsbedieningen.

Voordelen Caavo Control Center + Universal
 • Innovatieve aanpak en geavanceerde functies
Nadelen Caavo Control Center + Universal
 • Het programmeren van de afstandsbediening kan tijd en moeite kosten

2. Logitech Harmony 650/665

2. Logitech Harmony 650/665

Belangrijke specificaties:

De Logitech Harmony 665 is een gespecialiseerde universele afstandsbediening die uitblinkt in activiteitsgerichte apparaatbediening, en zorgt voor een naadloze en efficiënte thuisbioscoopervaring. Met de mogelijkheid om tot tien apparaten te bedienen, is de 665 een bijgewerkte versie van de 650, met een uitgebreide capaciteit voor apparaatbeheer. Zijn standaard indeling van de afstandsbediening en gemakkelijke installatie via een computer maken het een handige keuze voor gebruikers die op zoek zijn naar een eenvoudige maar krachtige oplossing. De 665 wordt geprezen om zijn comfortabele ontwerp en gebruiksgemak, met een numeriek toetsenblok, DVR-besturing en macroknoppen voor verschillende activiteiten. Volgens Tom's Guide, "Zijn ergonomische ontwerp en handige plaatsing van de knoppen maken het een geschikte keuze voor degenen die op zoek zijn naar een eenvoudige maar effectieve universele afstandsbediening."

Het vermogen van de Logitech Harmony 665 om meer dan 200.000 thuisbioscoopapparaten te bedienen, onderstreept zijn veelzijdigheid en compatibiliteit. Het is echter vermeldenswaard dat dit model geen Bluetooth, Wi-Fi en smart home-connectiviteit heeft, wat een beperking kan zijn voor gebruikers die uitgebreide smart home-integratie zoeken. Desondanks bedient de afstandsbediening effectief meerdere apparaten en biedt hij een handige "Help"-knop voor probleemoplossing, wat bijdraagt aan het gebruiksvriendelijke ontwerp en de functionaliteit. Zoals Home Bar and Games aangeeft, "De 665 is het meest recente model en het enige dat nog steeds wordt geproduceerd door Logitech, waardoor het de voor de hand liggende keuze is onder de drie."

In vergelijking met andere universele afstandsbedieningen op de markt, zoals de Amazon Fire TV Cube en de Inteset 4-in-1 Remote, onderscheidt de Logitech Harmony 665 zich als een robuuste en op activiteiten gerichte oplossing. Terwijl de Amazon Fire TV Cube uitblinkt in spraakbesturing en streamingmogelijkheden, is de 665 gespecialiseerd in uitgebreid apparaatbeheer en activiteitsgerichte controle. Zoals Tom's Guide benadrukt, "Bij het kopen van een universele afstandsbediening, let op consolidatie, functies en platformcompatibiliteit." De Logitech Harmony 665 geeft prioriteit aan deze aspecten, en biedt een breed scala aan apparaatcompatibiliteit en activiteitsfunctionaliteit.

Samengevat is de Logitech Harmony 665 een topkandidaat in het rijk van universele afstandsbedieningen, met name voor gebruikers die op zoek zijn naar een betrouwbare, gebruiksvriendelijke en op activiteiten gerichte oplossing voor apparaatbeheer. Zijn ergonomisch ontwerp, uitgebreide apparaatcapaciteit en veelzijdige compatibiliteit maken het een overtuigende keuze voor het vereenvoudigen van home entertainment installaties. Hoewel het bepaalde smart home-integraties kan missen, bevestigt de nadruk op uitgebreide apparaatbediening en gebruiksgemak zijn positie als een toonaangevende universele afstandsbediening.

Voordelen Logitech Harmony 650/665
 • Kan tot tien apparaten bedienen
Nadelen Logitech Harmony 650/665
 • Ontbreekt Bluetooth, Wi-Fi en smart home-connectiviteit
 • Kan bepaalde smart home-integraties missen

3. Roku Voice Remote Pro

De Roku Voice Remote Pro, een officiële accessoire van Roku, is dé keuze voor Roku-gebruikers die op zoek zijn naar een universele afstandsbediening. Met functies zoals spraakbesturing, gepersonaliseerde sneltoetsen, een ingebouwde zoeker en privé luisteren, heeft deze afstandsbediening positieve feedback ontvangen. Volgens Inverse wordt de handsfree functie en oplaadbare batterij geprezen. De compatibiliteit met alle Roku-apparaten maakt het een veelzijdige en handige keuze voor gebruikers. Zoals CNET opmerkt, versterkt de spraakgestuurde zoeker de aantrekkingskracht van de afstandsbediening, waardoor het een innovatieve oplossing biedt voor gebruikers die hun afstandsbedieningen vaak kwijtraken.

In vergelijking met andere universele afstandsbedieningen op de markt, zoals de Logitech Harmony Elite, onderscheidt de Roku Voice Remote Pro zich door zijn naadloze compatibiliteit met alle Roku-apparaten, en biedt het een officiële en uitgebreide oplossing voor gebruikers. De gepersonaliseerde sneltoetsen en spraakbesturingsmogelijkheden maken het een gebruiksvriendelijke en intuïtieve optie. De oplaadbare batterij en handsfree functie dragen bij aan de aantrekkingskracht, zoals benadrukt door Inverse.

Hoewel de Roku Voice Remote Pro een overtuigend pakket biedt, heeft het concurrentie van alternatieven zoals de SofaBaton U2, bekend om zijn eenvoudige programmering, en de Logitech Harmony 650/665, die activiteitengebaseerde controle biedt. Echter, de unieke integratie met Roku-apparaten, spraakgestuurde afstandsbedieningzoeker en gepersonaliseerde sneltoetsen positioneren de Roku Voice Remote Pro als het beste budgetproduct voor gebruikers die specifiek op zoek zijn naar een universele afstandsbediening voor Roku-apparaten.

Kortom, de Roku Voice Remote Pro biedt een uitgebreide en gebruiksvriendelijke oplossing voor Roku-gebruikers die op zoek zijn naar een universele afstandsbediening. Met spraakbesturing, gepersonaliseerde sneltoetsen en een ingebouwde zoeker, adresseert het gemeenschappelijke pijnpunten en biedt het een naadloze en intuïtieve gebruikerservaring. Ondanks de concurrentie van andere universele afstandsbedieningen, maken de aangepaste compatibiliteit met Roku-apparaten en innovatieve functies het een opvallende keuze voor gebruikers die op zoek zijn naar een universele afstandsbediening.

Voordelen Roku Voice Remote Pro
 • Stemgestuurde bediening voor handsfree gebruik
 • Gepersonaliseerde sneltoetsen voor gemak
 • Ingebouwde locator voor het lokaliseren van de afstandsbediening

4. Amazon Fire TV Alexa Voice

4. Amazon Fire TV Alexa Voice

Belangrijke specificaties:

5. Geoptimaliseerd voor Apple TV-bediening: Function101 Button Remote for Apple

De Button Remote voor Apple TV/Apple TV 4K van Function101 biedt een gebruikersvriendelijke ervaring en is daarom een topkeuze voor Apple TV-gebruikers. Met zijn gestroomlijnd ontwerp en makkelijk te gebruiken interface zorgt hij voor een naadloze entertainmentervaring. De afstandsbediening is speciaal ontworpen voor Apple TV-gebruikers en biedt daardoor een op maat gemaakte ervaring. Zijn compatibiliteit en gebruiksgemak maken hem tot een uitstekende optie, zoals Men's Health opmerkt: "Universele afstandsbedieningen zijn de investering waard voor een meer naadloze entertainmentervaring."

De primaire gebruikssituatie van de afstandsbediening is het vereenvoudigen van de bediening van een Apple TV, waardoor gebruikers moeiteloos door inhoud kunnen navigeren en hun kijkervaring kunnen regelen. De naadloze integratie met Apple TV-apparaten en het gebruiksvriendelijke ontwerp maken het een ideale keuze voor Apple-enthousiastelingen. Zoals Popular Mechanics aangeeft, zijn de belangrijkste overwegingen bij de selectie van een universele afstandsbediening ergonomie, intuïtief gebruik en compatibiliteit met verschillende merken en slimme apparaten. De Button Remote voor Apple TV/Apple TV 4K blinkt uit in deze aspecten en sluit aan bij de belangrijkste overwegingen bij het selecteren van een universele afstandsbediening.

Hoewel de Button Remote voor Apple TV/Apple TV 4K uitblinkt in het bieden van een gespecialiseerde oplossing voor Apple TV-gebruikers, kan het beperkingen hebben voor individuen die op zoek zijn naar een universele afstandsbediening die een breder scala aan apparaten bedient. De gespecialiseerde aard van de afstandsbediening kan mogelijk niet volledig tegemoetkomen aan gebruikers met uiteenlopende entertainmentopstellingen. Als Tom's Guide de mogelijkheid van de SofaBaton X1 benadrukt om een breed scala aan apparaten te bedienen, wordt duidelijk dat universele afstandsbedieningen met een bredere compatibiliteit beter geschikt kunnen zijn voor individuen met diverse apparaat-ecosystemen.

Concluderend is de Function101 Button Remote voor Apple TV/Apple TV 4K een topkeuze voor Apple TV-gebruikers, met een intuïtieve en op maat gemaakte ervaring. Zijn naadloze integratie met Apple TV-apparaten en gebruiksvriendelijk ontwerp maken hem tot een overtuigende optie in het landschap van universele afstandsbedieningen. Hoewel hij uitblinkt in het bieden van een gespecialiseerde oplossing, zullen individuen met diverse apparaat-ecosystemen mogelijk bredere compatibele alternatieven geschikter vinden.

Voordelen Function101 Button Remote for Apple
 • Speciaal ontworpen voor Apple TV-gebruikers
Nadelen Function101 Button Remote for Apple
 • Beperkte compatibiliteit met andere apparaten

Veelgestelde vragen over universele afstandbedieningen

Ik heb de bekendste vragen over universele afstandsbedieningen opgezocht, en hieronder beantwoord. 👇

Wat kun je met een universele afstandsbediening?

Met een universele afstandsbediening bedien je apparaten als een televisie, dvd-speler of spelcomputer. Je hoeft niet langer tig afstandsbedieningen op tafel te hebben, omdat het andere afstandsbedieningen vervangt. Let er wel op hoeveel apparaten het precies kan vervangen en of het ondersteuning heeft voor jouw apparatuur.

Hoe moet je een afstandsbediening instellen?

Er zijn drie manieren om een afstandsbediening in te stellen, afhankelijk van het model: via een leerfunctie, via een app of via bedieningscodes.

Kan elke tv op een universele afstandsbediening?

Ondanks dat de naam het doet suggereren, zijn afstandsbedieningen niet helemaal universeel. De meeste tv's die in de afgelopen 10 jaar zijn gemaakt zijn echter compatibel, dus de kans is groot dat je je geen zorgen hoeft te maken.

Welke universele afstandsbediening moet ik kopen?

Dat is helemaal aan jou en je budget; iedereen is uniek. Wat ik wel voor je heb, is een handige tabel met – naar mijn inzicht – de belangrijkste specificaties van de beste universele afstandsbediening. Zo maak jij de beste keus!

 Caavo Control Center + UniversalLogitech Harmony 650/665Roku Voice Remote ProAmazon Fire TV Alexa VoiceFunction101 Button Remote for Apple
Geschikt voor type apparaat
Met display
Kleur
Accu/batterij technologie
Bluetooth
WIFI

Conclusie

Of je nu voor een eenvoudig of een luxueus model gaat, een universele afstandsbediening maakt je leven iets gemakkelijker. Het is in de meeste gevallen compatibel met de beste oled-tv of ultra HD-tv en andere apparaten, zoals dvd-spelers en spelcomputers.

Hopelijk gaat het na het lezen van dit artikel lukken met de aankoop! Laat je ons weten wat volgens jou de beste universele afstandsbediening is?

Was dit artikel behulpzaam?