De Beste 55 inch Tv geeft je Ruimte een Upgrade

Jasmijn Roekaerts

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

18 min. leestijd

Elke inch telt!

De Beste 55 inch Tv geeft je Ruimte een Upgrade

De 55 inch tv's zijn zeer populair. Ze hebben de meest geavanceerde functies, zien er geweldig uit en zijn betaalbaarder dan nóg grotere formaten. Er zijn natuurlijk veel zaken waar je rekening mee moet houden bij je zoektocht naar de beste 55 inch tv.

Het hangt allemaal af van je gebruik en kijkomstandigheden. Als je graag films kijkt in een donkere ruimte is een oled-tv, zoals de LG OLED55C24LA, je beste optie. Indien je van plan bent je nieuwe tv in een goed verlichte omgeving te plaatsen, is een led-tv aan te raden.

Maar natuurlijk spelen er nog heel wat andere factoren mee in je beslissing, en de technologie van de televisiewereld staat niet stil. Om je een handje op weg te helpen, leg ik in de koopgids onderaan dit artikel de belangrijkste zaken voor je uit.

Kies bewust en ga voor een tv die bij jou en je ruimte past! 🧐

#1 LG OLED55C24LA - 4K OLED TV 
Dé beste 55 inch tv van 2024

Onze score: 9,2

lg oled55c24la zijaanzicht

De LG OLED55C24LA biedt een uitstekende beeldkwaliteit dankzij de zelfverlichtende oled-technologie. Meer dan 100 miljoen zelfverlichtende pixels creëren een hoogwaardige tv-ervaring. Geniet van de diepste zwarttinten, natuurgetrouwe kleuren en adembenemend contrast.

Deze LG-tv is bovendien één van de beste huidige oleds op de markt voor gaming, dankzij de HDMI 2.1-poorten, variable refresh rate (VRR) en auto low latency mode (ALLM).

Schermtype: Oled
Beeldverversingssnelheid: 100 Hz
Beeldscherpte: 4K (UHD)

Smart platform: WebOS
Aantal HDMI-poorten: 4
Type HDR: Dolby Vision, HDR10, HDR10+, HLG

Check prijs op Coolblue →

#2 Samsung QE55Q80A - 4K QLED TVBeste koop 55 inch tv van 2024

Onze score: 9,0

Samsung QLED QE55Q80A zijaanzicht

De Samsung QE55Q80A is gebouwd op het robuuste Tizen-platform van Samsung. Hij biedt een hoge beeldhelderheid, realistische mooie kleuren en een pittig contrast.

Ook deze Samsung-tv biedt ondersteuning voor variable refresh rate (VRR) en auto low latency mode (ALLM), waardoor het een zeer goede tv voor next-gen games is.

Schermtype: Qled
Beeldverversingssnelheid: 100 Hz
Beeldscherpte: 4K (UHD)

Smart platform: Samsung Tizen
Aantal HDMI-poorten: 4
Type HDR: HDR10, HDR10+, HLG

De 5 beste 55 inch-tv's in een oogopslag

 1. LG OLED55C24LA - Dé beste 55 inch tv van dit moment.
 2. Samsung QE55Q80A - Dit is de beste koop 55 inch tv.
 3. Samsung Crystal UHD 55AU7100 - Dit is het beste instapmodel (met 4K-resolutie).
 4. Philips 55OLED936 - Dit model heeft de mooiste Ambilight.
 5. Sony KE-55A8P - Beste 55 inch tv met de beste prijs-kwaliteitverhouding.

Welk tv-formaat past bij jou?

Er is meer aandacht voor grotere schermen dan ooit tevoren, met minder 32 inch en 40 inch modellen in nieuwe tv-modellen, dankzij de opkomst van Ultra HD/4K-resolutie, die een groot scherm rechtvaardigt.

Tv's worden steeds groter, maar onze woonkamer groeit niet elk jaar mee. Het is misschien verleidelijk om te denken dat een goede 49 inch tv beter is, maar de grootte van de tv die voor jou geschikt is, hangt nauw samen met hoe dicht je bij het scherm zit en met de resolutie van de beelden waarnaar je kijkt.

Als je op de juiste afstand van je tv zit, geniet je van veel details en vloeiende, mooie bewegingen, maar als je te dicht op het scherm zit, zie je vooral veel beeldruis. Als je daarentegen te ver van de tv zit, geniet je dan weer minder van alle details, waarvoor je ten slotte betaalt.

Een goede vuistregel voor het kijken naar een Full HD-tv, is dat je minimaal 1,5 tot 2 keer de diagonaal van je tv van het scherm moet zitten. Als je voor een 4K-tv gaat, kun je iets dichter bij het scherm gaan zitten; ongeveer 1 tot 1,5 keer de schermgrootte.

Op die manier bereken je of je best voor een grotere 65 inch tv of een nog grotere 85 inch tv gaat, of misschien eerder een kleinere 43 inch tv of een tv van 40 inch. Als je tussen de 2,1 en 2,8 m afstand van het scherm kunt zitten, is de beste 50 inch tv een geknipt formaat voor jouw ruimte!

De beste 55 inch tv, gedetailleerd.


Schermtype: Oled
Beeldverversingssnelheid: 100 Hz
Beeldscherpte: 4K (UHD)
Smart platform: WebOS
Aantal HDMI-poorten: 4
Type HDR: Dolby Vision, HDR10, HDR10+, HLG

LG OLED55C24LA vooraanzicht

In alle opzichten is het ontwerp van de LG OLED55C24LA precies wat je van een nieuwe tv verlangt: veel scherm en heel weinig frame. Alles is mooi op elkaar afgestemd, zonder een scherpe randen of puntige hoeken.

Functionaliteit

LG's WebOS-besturingssysteem blijft een van de eenvoudigste systemen die er zijn. Hij zit boordevol apps en functies en je hebt toegang tot streamingdiensten zoals Netflix, Amazon Prime Video of Disney+.

De nieuwe α9 Gen 5 AI-processor maakt veel mogelijk, waaronder Filmmaker Mode en Dolby Vision IQ. Er is ook een groot aantal nieuwe gamingfuncties, HDMI 2.1-ingangen (40 Gbps) en verbeterde CalMAN-autokalibratie.

De afstandsbediening is de standaard LG Magic Remote die van plastic is gemaakt met de belangrijkste toetsen in het midden en binnen handbereik van je duim. Je kunt natuurlijk ook de LG app (voor Android en iOS) op je telefoon of tablet gebruiken als je dat liever hebt.

Er is een microfoonknop op de afstandsbediening, die Amazon Alexa of Google Assistant oproept. Het scherm zelf is daarnaast voorzien van geïntegreerde microfoons waarmee je instructies geeft aan LG's ThinQ AI-apparaten die op het netwerk zijn aangesloten.

Beeldkwaliteit

Natuurlijk heeft deze tv ongelooflijke zwarttinten, dankzij het oled-scherm. De mogelijkheid om een individuele pixel helemaal uit te schakelen resulteert niet alleen in de diepste, donkerste zwarttinten, maar maakt ook het soort subtiliteit van schaduw en gradatie mogelijk dat volledig buiten een lcd-alternatief ligt.

Deze LG heeft dit bereik in overvloed, en zijn prachtig genuanceerde zwarttinten passen mooi naast heldere, gedetailleerde wittinten. De contrasten in het beeld zijn hierdoor sterk en overtuigend.

Hij heeft HDR10, HDR10+, HLG en Dolby Vision HDR-mogelijkheden. Met de HDR10+- en Dolby Vision-compatibiliteit beschikt de tv over het daarbij horende vermogen om met dynamische metadata te werken. Hier lees je in de koopgids meer over!

Over het geheel genomen is deze tv een uitstekende oled-tv voor gaming-, sport- en filmliefhebbers met uitstekende nauwkeurige beelden in HDR.

Geluidskwaliteit

Naar de normen van oled-tv's is het een behoorlijk dynamische tv, met een mooie balans in het frequentiebereik dat hij aankan. Het geluid is vrij krachtig en er ligt vooral nadruk op het middenbereik.

Dit alles betekent echter niet dat hij in de buurt komt van een goede soundbar. Als je wilt dat de geluidskwaliteit geen afbreuk doet aan de superieure beeldkwaliteit, dan schaf je meteen de beste soundbar aan! 💯

Connectiviteit

Aan de zijkant van deze tv vind je drie HDMI 2.1-ingangen en een usb 3.0-poort. Achteraan zitten er nog twee usb 2.0-poorten en nog een HDMI 2.1-poort, plus een LAN-poort, optische digitale uitgang en audio- en koptelefoonuitgang.

Er zijn dus vier HDMI-ingangen, waarvan er één is ingeschakeld voor eARC en alle vier 4K-inhoud hanteren op 120 Hz. De LG OLED55C24LA is waarschijnlijk de beste huidige oled op de markt voor gaming dankzij de HDMI 2.1 poorten, VRR en ALLM.

VRR en ALLM

De belangrijkste taak van VRR is het voorkomen van screen tearing bij het spelen van games. Tearing is een soort visuele hapering, waarbij het beeld op je tv halverwege het beeld schokt voordat het weer verdergaat.

Met ALLM kan een spelconsole, pc of ander apparaat een signaal naar het beeldscherm sturen waardoor het automatisch overschakelt naar een modus met een lage latentie en dus weinig vertraging voor gaming. 

Als je gaming hoog in het vaandel draagt bij de keuze van een nieuwe tv, is deze LG-tv het overwegen waard. Voeg daarbij een responstijd (in game-modus) van ongeveer 13 ms en je moet niet meer twijfelen.

Check op Coolblue   →

Wat we goed vinden:

 • Zeer veelzijdig en gebruiksvriendelijk WebOS-besturingssysteem
 • Beeldkwaliteit van het hoogste niveau

Wat we minder goed vinden:

 • Soundbar nodig om te kunnen genieten van nog een betere geluidskwaliteit

Schermtype: Qled
Beeldverversingssnelheid: 100 Hz
Beeldscherpte: 4K (UHD)
Smart platform: Samsung Tizen
Aantal HDMI-poorten: 4
Type HDR: HDR10, HDR10+, HLG

Samsung QLED QE55Q80A vooraanzicht

Net als de rest van zijn qled-collega's, biedt de QE55Q80A een prachtig beeld omlijst door een ultradunne rand. Hij past in vrijwel elk interieur door zijn slanke en mooie verschijning en de centrale standaard past op vrijwel elk tv-meubel.

Functionaliteit

De Samsung QE55Q80A is gebouwd op het robuuste Tizen-platform van Samsung. Je hebt ruime keuze uit streamingsdiensten zoals Netflix, Amazon Prime Video, Disney+, Rakuten TV, Apple TV en YouTube, om er maar een paar te noemen.

Natuurlijk biedt Tizen ook geavanceerde functies. Er is bijvoorbeeld de Ambient Mode Plus, die het scherm gebruikt wanneer het in stand-by staat. Deze modus fungeert als een fotogalerij, nieuwsweergave, of wat je zelf wilt. Zie het als een uitbreiding van de sfeer in de kamer.

Naast Samsung's digitale spraakassistent Bixby is er ook ondersteuning voor Amazon Alexa en Google Assistant. Je bedient deze tv eenvoudig via de Samsung SmartThings app (voor Android en iOS).

Beeldkwaliteit

Hij biedt een hoge beeldhelderheid, realistische mooie kleuren en een pittig contrast. Standaard, Dynamisch, Natuurlijk en Film zijn standaard beeldvoorinstellingen, waarbij Standaard en Natuurlijk het meest geschikt zijn voor de meeste inhoud.

Het is geen verrassing dat 4K-beelden er superscherp uitzien op de QE55Q80A en ook de AI-upscaling voor minder kwalitatieve bronnen is uitstekend. De Quantum-beeldprocessor van de set doet fantastisch werk om textuur en details weer te geven, wat zorgt voor een betere perceptie van diepte.

Samsung heeft bij deze tv een verbetering ingebracht ten opzicht van zijn voorgangers: deze tv heeft local dimming. Achter het scherm zitten honderden lampen die individueel gedimd worden. Zo zijn donkere delen van het beeld écht donker.

De motion handling is ook top, wat nuttig is voor zowel snel bewegende actiescènes als algemene sportverslaggeving. Vermijd echter de optie LED Clear Motion, aangezien deze een nadelig effect heeft op de helderheid van het beeld.

HDR-ondersteuning omvat gewone HLG, HDR10 en HDR10+, maar geen Dolby Vision. Het ontbreken van Dolby Vision is een minpunt, aangezien veel streamingsdiensten dit ondersteunen. De ondersteuning van HDR10+ is goed, maar nog lang niet overal beschikbaar.

Geluidskwaliteit

Niet alleen het scherem is verbeterd, maar ook het geluid. Waar zijn voorgangers een beperkt geluidssysteem hadden, heeft de QE55Q80A een OTS-systeem (object tracking sound) rondom geplaatste luidsprekers. OTS volgt het geluid uit deze speakers de richting van objecten in beeld.

Nieuwe adaptive audio- en active voice-versterkerfuncties verbeteren tevens het geluid op basis van het omgevingsgeluid in je kamer. Dit werkt zeer effectief en verhoogt de geluidskwaliteit.

Het geluid is goed, maar niet zo goed als de beeldkwaliteit. Voor een even kwalitatief geluid als beeld, ga je toch best voor een soundbar. Samsung tv's decoderen Dolby Atmos niet, maar geven het via HDMI door aan een compatibele soundbar, dus op die manier kun je hoog kwalitatief geluid wel afspelen.

Connectiviteit

Aan de achterkant vind je vier HDMI-ingangen, waarvan de vierde geschikt is voor 4K@120Hz. Deze voorziening is belangrijk, want dit zorgt voor een hoge-bandbreedte capaciteit, waardoor je beelden snel en vloeiend worden weergeven.

De overige drie HDMI's hier zijn allemaal geschikt voor 4K@60Hz, en er is ook eARC-compatibiliteit, voor het toevoegen van een soundbar. Andere aansluitingen zijn ethernet, twee usb-poorten en een optische digitale audio-uitgang, plus Bluetooth en wifi.

In combinatie met ondersteuning voor VRR en ALMM, is dit een zeer goede tv voor next-gen gaming. Met Game Motion Plus ingeschakeld bedraagt de invoervertraging 19,8 ms.

De QE55Q80A krijg je met twee afstandsbedieningen: één met veel knoppen voor de meest geavanceerde bediening, de andere voor wie alleen de basis wil in plaats van al die drukte.

Wat we goed vinden:

 • Hoge beeldhelderheid, realistische mooie kleuren en een pittig contrast
 • Zeer veel next-gen gaming functies

Wat we minder goed vinden:

 • Geen Dolby Vision ondersteuning

Schermtype: Led
Beeldverversingssnelheid: 50 Hz
Beeldscherpte: 4K (UHD)
Smart platform: Samsung Tizen
Aantal HDMI-poorten: 3
Type HDR: HDR10, HDR10+, HLG

Samsung Crystal UHD 55AU7100 vooraanzicht

De Samsung AU7100 is een ideaal instapmodel 4K-tv, omdat hij goede functies biedt zonder een fortuin te kosten. In 2020 heeft Samsung dit basismodel nog wat opgeschroefd. Het ontwerp werd verfijnd en de beeldprocessor en software kregen een upgrade.

De zij- en bovenranden zijn nu nog dunner, wat zorgt voor een grotere onderdompeling en focus op het mooie beeld.

Functionaliteit

De AU7100, ook Crystal UHD genoemd, kreeg functies die tot nu enkel in de duurste tv's van Samsung aanwezig waren, zoals een geoptimaliseerde modus voor games en ondersteuning voor spraakopdrachten.

De Crystal UHD 55AU7100 draait op het zeer goed ontworpen Tizen-platform van Samsung. Wat apps en functies betreft, houdt Samsung zijn uitstekende positie vast. Netflix, Prime Video, Apple TV+ en YouTube zijn voorgeïnstalleerd. Daarnaast kun je nog tal van andere streamingdiensten vinden zoals Google Play Movies, Spotify en meer.

Bij je eerste installatie vraagt de tv of je Amazon Alexa als spraakassistent wilt activeren. Bixby, de spraakassistent van Samsung, zit ook nog steeds op de tv, dus je kunt tussen de twee schakelen.

Een extra functie voor gebruikers van Apple-producten is AirPlay, waarmee je inhoud van een iPhone, iPad of Mac op het grote scherm streamt. Samsung heeft helaas ook besloten om geen Ambient Mode in de 55AU7100 in te bouwen. De Ambient mode toont een sfeerbeeld, fotoreeks, nieuws of weerbericht wanneer je niet naar de tv kijkt.

Beeldkwaliteit

Aangezien de 55AU7100 een instapmodel is, beschikt hij niet over geavanceerde functies zoals local dimming om het contrast te verbeteren, een diep zwartniveau of een even sterke helderheid als duurdere modellen.

Samsung Crystal UHD 55TU8000 crystal display

De kijkhoek is vooral goed als je recht voor de tv zit. Er is dus een klein verlies van helderheid en verzadiging naarmate je schuiner kijkt. Zwart is mooi gelijkmatig verdeeld op het beeld, zonder merkbare lekkages in de zwarttinten of vergrijzing. Ook de kleuren zijn helder en levendig.

Voor gamers is het goede aan de 55AU7100 de spelmodus, die de vertraging in het beeld vermindert en ook de belichting van scènes in evenwicht brengt. 🎮

Geluidskwaliteit

Op vlak van geluid verrassen tv-luidsprekers in deze prijsklasse gewoonlijk niet. De 55AU7100 is uitgerust met twee luidsprekers van 10 watt. In de modus Standaardgeluid is het volume al snel onvoldoende voor woonkamers groter dan 15 à 20 vierkante meter.

Als je de optie Versterken activeert, worden de middentonen versterkt en is de dialoog duidelijker te verstaan, maar er treedt vervorming op bij een zeer hoog volume. Ook de hoge tonen zijn erg timide.

Het is een middelmatig geluid, dat zeker niet de onderdompeling levert die je nodig hebt in films en series. Ga voor een soundbar als je houdt van premium geluidskwaliteit, want deze zorgt voor een aanzienlijke upgrade van de 55AU7100.

Connectiviteit

De aansluitingen zijn geconcentreerd aan de rechterkant, met drie HDMI-poorten, twee usb-poorten, een ethernetaansluiting en een optische audio-uitgang.

Bluetooth is aanwezig en deze tv ondersteunt ook wifi, wat de compatibiliteit met draadloze netwerken vergroot en in sommige gevallen voor snelheidswinst zorgt.

De Samsung afstandsbediening is compact, heeft weinig knoppen en biedt snelkoppelingen naar Netflix en Amazon Prime. Omdat het een universele afstandsbediening is, kun je de afstandsbediening van de tv gebruiken om andere apparaten te bedienen, zoals de instellingen van de set-top box wijzigen.

Wat we goed vinden:

 • Draait op het zeer goed ontworpen Tizen-platform van Samsung
 • Wat apps en functies betreft, zit je met deze Samsung goed

Wat we minder goed vinden:

 • Beschikt niet over geavanceerde functies zoals local dimming om het contrast te verbeteren

Schermtype: Oled
Beeldverversingssnelheid: 100 Hz
Beeldscherpte: 4K (UHD)
Smart platform: Android 
Aantal HDMI-poorten: 4
Type HDR: Dolby Vision, HDR10, HDR10+, HLG

De 936 OLED van Philips ziet er vrijwel hetzelfde uit als het 935-model, maar er speelt meer dan je denkt.

Philips 55OLED936 zijaanzicht met ambilight

Achter het glas gaat een hele reeks nieuwe technologieën schuil, waaronder een verbeterde versie van de AI-Dual-P5-beeldprocessor van Philips.

Functionaliteit

In tegenstelling tot instapmodellen van Philips, is het smart tv-systeem dat hier wordt gebruikt Android. Het systeem wordt geleverd met Freeview Play, wat betekent dat je toegang hebt tot alle belangrijke streamingdiensten, waaronder Netflix, Prime Video, Disney+, en YouTube.

Er is ook Chromecast ingebouwd, zodat je gemakkelijk van je mobiele apparaten streamt naar de tv. Hij is ook compatibel met stembediening via Google Assistant en Amazon Alexa.

De Ambilight-implementatie is vierzijdig, wat meer is dan de norm van 3. De televisie is dus verlicht aan alle vier de zijden van de tv. Dit voegt enorm veel sfeer aan je ruimte toe en verbetert je kijkervaring.

De functie Ambisleep is bedoeld om je met een warme gloed te laten indommelen. Het is een aanvulling op de Sunrise-modus, die een zonsopgang nabootst.

Philips 55OLED936 vooraanzicht met ambilight

Beeldkwaliteit

De Philips P5-beeldprocessor heeft zijn waarde al op talloze schermen bewezen, maar met de komst van de AI-beeldverbetering biedt deze versie een geheel nieuwe kijk op beeldgetrouwheid.

Auto AI met dynamische beeldoptimalisatie is ontworpen om de beeldinstellingen te vereenvoudigen door de beeldverwerking te baseren op de inhoud. Op zijn best vertonen 4K-beelden bijna driedimensionale diepte en details. Huidtinten zien er natuurlijk uit en beelden zijn scherp.

Het opwaarderen van oorspronkelijke HD-inhoud is geen probleem en voegt textuur en nuance toe. Van dichtbij kan het een beetje te levendig lijken, maar als je een normale kijkpositie inneemt, ziet het er prachtig uit.

Extra beeldmodi zijn Personal, Vivid, Natural, Standard, Movie, Game, Monitor en ISF Day and Night, plus HDR-varianten. Het scherm biedt volledige HDR-ondersteuning, zowel Dolby Vision en HDR10+, als de gewone HDR10 en HLG (Hybrid Log-Gamma).

De HDR-prestaties van de 936 zijn indrukwekkend. De piekhelderheid is helder genoeg om voor effectieve glinsterende reflecties en lichteffecten. Helaas biedt het scherm geen ondersteuning voor de nieuwe Dolby Vision IQ-instelling die de HDR-weergave automatisch aanpast en omgevingslicht compenseert.

Ook de verscheidenheid in zwartniveaus op deze tv is adembenemend goed. Zwarttinten komen egaal en diep door.

Geluidskwaliteit

Ook op audiogebied is deze tv zeer goed uitgerust. Hij heeft nieuwe drivers en een versterkte bas vergeleken met het 935-model. Hij is ook compatibel met Dolby Atmos en kan audio via ARC streamen naar een soundbar of thuisbioscoopsysteem.

Connectiviteit

De aansluitingen bestaan uit vier HDMI-ingangen, drie usb-aansluitingen , één ethernet-aansluiting, een satellietaansluiting, een aux-aansluitingen een optische digitale audio-uitgang. Hij ondersteunt ook wifi en Bluetooth-connectiviteit, plus ethernet. Meer dan genoeg aansluitingen op deze tv!

Hoewel alle HDMI's klaar zijn voor volwaardige 4K-bronnen, zijn ze niet geschikt voor 4K@120Hz. Deze tekortkoming wordt in de toekomst waarschijnlijk belangrijk, maar voorlopig is het nog niet iets om wakker van te liggen.

Wat we goed vinden:

 • Toegang hebt tot alle belangrijke streamingdiensten
 • Zwarttinten komen egaal en diep door

Wat we minder goed vinden:

 • Geen ondersteuning voor de nieuwe Dolby Vision IQ-instelling
 • Geen 4K@120Hz ondersteuning, waardoor hij voor gamers iets minder geschikt is

Schermtype: Oled
Beeldverversingssnelheid: 100 Hz
Beeldscherpte: 4K (UHD)
Smart platform: Android 
Aantal HDMI-poorten: 4
Type HDR: Dolby Vision, HDR10, HLG

Sony OLED KE-55A8P vooraanzicht

Deze superslanke oled-tv heeft dunne donkere metalen randen, die aan de onderkant iets breder worden voor het discrete Sony-logo. De metalen voetjes links en rechts zorgen voor een stabiele positie.

In de normale positie komt het scherm nauwelijks 2 cm boven je meubel uit, wat niet genoeg is om een soundbar te plaatsen. Door de voetjes anders te monteren til je het scherm echter op, waardoor er meer ruimte ontstaat. Een slimme aanpassing van Sony!

Functionaliteit

Sony heeft zijn menu's een flinke upgrade gegeven, wat het gebruiksgemak sterk verbetert. Invoer verschijnt in een balk onderaan het scherm, en je kunt apps verbergen of toevoegen.

Deze Sony maakt gebruik van Android. Simpel gezegd is Android TV ontworpen om het soort dingen die je leuk vindt op je telefoon naar je tv te brengen!

Het gaat vooral om navigatiegemak, toegang tot entertainment en eenvoudige interactiviteit. De tv is ook compatibel met alle belangrijkste steamingdiensten en de Apple HomeKit.

Naast de Chromecast is ook Apple Airplay 2 beschikbaar. Sony heeft gezorgd voor een prima mediaspeler, die met alle belangrijke video- en geluidsformaten wel raad weet.

Sony KD-55A8 apps in beeld

Beeldkwaliteit

De KE-55A8P heeft Sony's beste beeldprocessor gekregen, de X1 Ultimate. Daarmee levert hij geweldige prestaties.

De KE-55A8P heeft ook X-Motion Clarity. Dit is een techniek waarbij de duur van het zwarte scherm wordt aangepast. Voorheen stond deze vast op 60 Hz, wat flikkering kon veroorzaken.

Door Motionflow op User te zetten en Brightness op 1 of 2 te doen, wint het scherm veel aan detail bij snel bewegende beelden, terwijl het relatief weinig aan helderheid verliest en er geen flikkering zichtbaar is. Zeer interessant als je graag naar live sportwedstrijden kijkt!

Het beeld is relatief helder en je kunt dat nog verhogen door de piekhelderheid op hoog te zetten. Het scherm toont veel diepte in zwarttinten en ook de kleurweergave is uitstekend met mooie, natuurlijke huidtinten.

Sony ondersteunt HDR10, Dolby Vision en HLG. HDR10+ blijft tot op heden afwezig. De resultaten voor oled-schermen zijn al enkele jaren zeer vergelijkbaar, hoewel Sony's oleds vaak iets minder hoge helderheid overlegden. De beelden van dit model zijn echter iets helderder, dus er zit vooruitgang in.

Geluidskwaliteit

De geluidskwaliteit is prima met een redelijke bas en een totaal vermogen van 30 watt. De A8P levert ruim voldoende volume, en vermijdt overmatige vervorming als je het volume ver opendraait. Dat zal voor de meeste kijkers voldoende zijn, zelfs voor een streepje muziek.

De Sony ondersteunt Dolby Atmos, met een goede ruimtelijkheid, maar voor een echte surround sound-ervaring moet je toch naar een externe oplossing grijpen, zoals een goede set wifi-speakers.

Connectiviteit

Net als andere high-end modellen is de KE-55A8P uitgerust met vier HDMI-aansluitingen, van zowel HDMI 2.0 en HDMI 2.1. Ze zijn dus klaar voor UltraHD HDR.

Alleen eARC, uitgebreid Audio Return Channel, wordt aangeboden. Ondersteuning voor gamer-functies zoals VRR ontbreken echter.

Het apparaat heeft ook twee usb-aansluitingen, een optische digitale uitgang, en een stereo mini-jack-ingang. Wie met een koptelefoon of gaming-headset gebruikt, kan deze zowel bedraad als draadloos via Bluetooth gebruiken! Wel hebben ze bij dit model besloten de composiet video-uitgang weg te halen.

Composiet en mini-jack

Een composiet videokabel – ook bekend als een RCA of 'gelestekkerkabel' – is een oude standaard die een videosignaal overbrengt via één kabel en connector. Deze ondersteunt geen HD-inhoud.

Een stereo mini-jack-ingang is een externe microfoon- of signaalbroningang die ook plug-in voeding kan leveren voor apparaten die dat nodig hebben. 

De afstandsbediening is zeer eenvoudig en ligt goed in de hand. De knoppen reageren goed en de indeling is goed georganiseerd. Alle essentiële functies liggen binnen het bereik van je duim.

Wat we goed vinden:

 • Scherm toont veel diepte in zwarttinten
 • Compatibel met alle belangrijkste steamingsdiensten 

Wat we minder goed vinden:

 • Ondersteuning voor gamer-functies zoals VRR ontbreken

Koopgids

Bij tv's komt meer kijken dan alleen hoe groot het scherm is. Scroll even door deze koopgids om meer te weten te komen over schermtypes, zoals lcd, led, oled en qled, maar ook over schemresoluties en HDR. Ontdek het snel hieronder. 👇🏻

Schermtypes

Tv's lijken misschien allemaal op elkaar wanneer je ze in de winkelrekken ziet staan of door webshops snuistert, maar verschillende resoluties, schermtypes en software betekenen dat het meer is dan alleen het prijskaartje dat ze van elkaar onderscheidt.

Twee jongetjes kijken samen naar tv

Lcd-tv

Lcd-tv's gebruiken fluorescentielampen die op een laag vloeibare kristallen schijnen om de beelden op het scherm te creëren. De productie van deze tv's is goedkoper dan die van oleds en qleds. Daarom zijn ze gebruikelijker, vooral in kleinere formaten.

Led-tv

Led-tv's hebben ook een vloeibaar kristaldisplay, maar de achtergrondverlichting wordt geproduceerd door leds en niet door fluorescentielampen.

Led-tv's verlichten zo specifieke delen van het scherm dynamisch en dimmen andere delen om een mix van lichte en donkere delen in een scène beter weer te geven.

Oled-tv

Oled is de schermtechnologie die men ziet als de beste technologie voor weergave van contrast en beweging. Dit soort hoogwaardige tv's behoort doorgaans tot de duurste op de markt.

Ze maken geen gebruik van achtergrondverlichting, maar elk lampje in het scherm straalt onafhankelijk licht uit, waardoor het contrast en de kleurregeling uitstekend zijn.

Qled-tv

Qled is het antwoord van Samsung op oled, maar qled tv's hebben meer gemeen met lcd-tv's. Ze gebruiken nog steeds achtergrondverlichting, maar die verlicht een laag kwantumdots in plaats van vloeibare kristallen. Deze dots produceren levendigere kleuren.

Wil je meer te weten komen over de verschillen tussen qled en oled? Lees dan ons uitgebreide artikel hierover!

Schermresolutie

De resolutie van een televisie is één van de dingen die je vaak tegenkomt bij je zoektocht naar een nieuwe televisie. Je komt termen als '1080p Full HD' en '4K UltraHD' tegen.

In theorie is het zo dat hoe meer pixels er zijn, hoe gedetailleerder het beeld is. Wanneer je van het scherm wegloopt, smelten deze kleine puntjes samen tot één en zie je één groot maar gedetailleerd beeld.

De gebruikelijkste resolutie is 1.920 × 1.080 pixels, of Full HD. Dit scherm heeft een raster van 1.920 horizontale pixels en 1.080 verticale pixels.

Deze 4K-modellen hebben vier keer zoveel pixels als Full HD-schermen. Het gaat om 3.840 × 2.160 pixels. Het grootste voordeel van 4K-tv's is dat kleine objecten op het scherm meer details hebben, waaronder scherpere tekst. Over het algemeen zien beelden er rijker en levensechter uit dan op een Full HD-tv.

Je zult ook steeds vaker de term 8K tegenkomen. Deze schermen verviervoudigen de resolutie van 4K-tv's en bieden een enorme sprong voorwaarts in beeldkwaliteit.

UltraHD-video's zien er geweldig uit en zijn gemakkelijk te vinden. Verschillende streamingdiensten, zoals Netflix, Amazon Video en zelfs YouTube hebben een vrij groot aanbod aan 4K-video's. Het aantal video's met 8K-resolutie is momenteel echter nog beperkt.

Detail natuurbeeld

HDR

High Dynamic Range (HDR) is hét tv-woord dat je vaak ziet opduiken, en gaat meestal hand in hand met 4K-tv's.

Het komt erop neer dat hoe hoger het dynamisch bereik (helderheid en kleuren), hoe levensechter het beeld. HDR biedt meer nuance en diepte in de gradaties van kleuren, plus een sterker contrast.

Er zijn verschillende soorten HDR, en omdat verschillende tv-merken verschillende varianten ondersteunen, kan het verwarrend zijn. Ik leg het hier voor je uit. ⏬

HDR10 is de standaard HDR-indeling die je vindt in alle HDR-compatibele inhoud, van 4K Blu-ray-discs tot Netflix- en Amazon-programma's. Als je een 4K HDR-tv koopt, krijg je HDR10 er als een minimum bij.

Dan is er nog Dolby Vision. In tegenstelling tot HDR10, dat de HDR-waarden per scène toepast (dus telkens wanneer de camera naar een nieuwe scène overgaat), past Dolby Vision HDR deze beeldinformatie frame per frame toe. Deze dynamische vorm van HDR verbetert de beeldweergave drastisch, mits deze goed is geïmplementeerd

Dolby Vision IQ is de nieuwste variant en is ontworpen om Dolby Vision-inhoud op je tv te optimaliseren op basis van de helderheid van je ruimte. Om dit te doen, gebruikt Dolby Vision IQ de dynamische metadata van Dolby Vision en lichtsensoren in je tv om het HDR-beeld dynamisch aan te passen.

HDR10+ is een concurrerende indeling met Dolby Vision. Het is ontwikkeld door Samsung en maakt ook gebruik van dynamische metadata, maar terwijl Dolby Vision gelicentieerd is, is HDR10+ een vrije, open indeling die elk bedrijf naar eigen wens mag implementeren.

Surfer in actie

Je vindt Dolby Vision op bepaalde tv's van LG, Sony, Panasonic en Philips, terwijl Samsung zijn eigen HDR10+ gebruikt. Panasonic en Philips ondersteunen zowel Dolby Vision als HDR10+.

En tot slot is HLG (Hybrid Log Gamma) een HDR-indeling die speciaal is ontwikkeld voor uitzendingen door de BBC in het Verenigd Koninkrijk en NHK in Japan. Alle grote tv-merken - Samsung, Sony, LG, Panasonic en Philips - ondersteunen dit formaat op het merendeel van hun 4K-tv's.

Beeldverversingssnelheid

De beeldverversingssnelheid is de snelheid waarmee een tv het beeld op het scherm verandert. Bij traditionele televisies was dit 60 keer per seconde, of 60 Hz. Sommige moderne televisietoestellen kunnen het beeld tweemaal zo vaak vernieuwen, of 120 Hz (120 beelden per seconde).

120 Hz is de maximale beeldverversingssnelheid van een moderne tv. Een 120 Hz-tv zorgt voor een meer responsieve en meeslepende game-ervaring. Als je dus je tv vooral voor gaming gebruikt, is dit het overwegen waard.

Denk eraan dat de tv, om het meeste uit 120 Hz te halen, ook in staat moet zijn om ongeveer 120 fps (frames per second) te halen. Tenminste één HDMI-ingang dient dus geschikt te zijn voor 4K@120Hz (ook wel 4K@120fps genoemd).

Connectiviteit

De meeste tv's hebben minstens drie (vaak vier) HDMI-ingangen. Dat is genoeg voor bijvoorbeeld een Blu-ray-speler, set-top box, gameconsole en mediastreamer.

4K-tv's hebben ten minste één HDMI-poort die 2.0- gecertificeerd is voor native 4K- en HDR-inhoud.

HDMI 2.1 biedt een veel grotere bandbreedtecapaciteit, waardoor dynamische HDR bij 4K@120Hz en 8K@60Hz mogelijk is, bijvoorbeeld. Het biedt ook eARC-ondersteuning. HDMI 2.1 is daarom iets om op te letten als je een extra toekomstbestendig wilt zijn!

Artikel-update

Met eARC kan audio die afkomstig is van kabel-, satelliet-, streaming- of bronapparatuur via één HDMI-kabel naar een soundbar worden gezonden. Dit garandeert de eenvoud van de connectiviteit en dat je de originele audio ervaart.

Ben je van plan het geluid van je tv te versterken met een soundbar? Dan die je deze aan te sluiten op de HDMI ARC-ingang (Audio Return Channel) van de tv. Deze brengt het audiosignaal rechtstreeks van de tv naar de soundbar.

De belangrijkste verschillen tussen ARC en eARC liggen in bandbreedte en snelheid. De verbeterde versie van het Audio Return Channel, eARC, heeft een veel grotere bandbreedte dan zijn voorganger. Als gevolg hiervan kunt je met een eARC-kanaal genieten van de diepte van surround sound van bioscoopkwaliteit via formaten zoals DTS:X en Dolby Atmos.

Koppel scrollt door de app op hun tv

Smart tv

Smart tv-functies zijn nu nóg gebruikelijker dan 4K-schermen, met bijna elk nieuw model dat over ingebouwde wifi en een ethernetverbinding beschikt en ten minste de belangrijkste streamingsdiensten zoals Netflix en YouTube ondersteunt.

Netflix en Amazon hebben een groeiende bibliotheek van 4K HDR-inhoud beschikbaar, dus het is altijd de moeite waard om te controleren of de tv die je koopt hiervoor ondersteuning biedt.

De beste 55 inch tv's

ProductsoortBeste voorBeoordelingProductpagina
LG OLED55C24LAAllround9,2Bekijk hem hier
Samsung QE55Q80ABeste koop9,0Bekijk hem hier
Samsung Crystal UHD 55AU7100Instapmodel8,9Bekijk hem hier
Philips 55OLED936Ambilight8,6Bekijk hem hier
Sony KE-55A8PPrijs-kwaliteit8,5Bekijk hem hier

Veelgestelde vragen

👉🏻 Hoe breed is een 55 inch tv?

Een 55 inch tv is 123 cm breed en 71 cm hoog. Het formaat van een tv, bijvoorbeeld 55 inch, wordt weergegeven in de lengte van het schermdiagonaal. Dit is de afstand van de linkeronderhoek tot de rechterbovenhoek, 140 cm in het geval van een 55 inch tv.

💡 Hoe hoog hang je een 55 inch tv?

Het uitgangspunt voor de hoogte van je tv, is dat het bovenste derde deel van je beeldscherm op ooghoogte moet hangen. Bij een 55 inch tv die 71 cm hoog is, hang je de bovenste 23,6 cm op ooghoogte en de overige 47,4 cm daaronder.

👁‍🗨 Wat is de kijkafstand bij een 55 inch tv?

Hoe groter de tv, hoe verder weg je moet zitten om comfortabel te kijken. Een gemiddelde kijkafstand bereken je door ongeveer 1,5 à 2 maal de schermdiagonaal van je tv te doen. De ideale afstand tussen de bank en een 55 inch tv (140 cm), ligt dus tussen 2,1 m en 2,8 m.

Conclusie

Een 55 inch tv is een prachtige aanwinst in elk interieur, maar analyseer vooral eerst goed de ruimte, zodat je op de juiste afstand van je tv zit! Zo ben je zeker dat je kunt genieten van de mooie details en vloeiende bewegingen waarvoor je betaalt!

Misschien kom je tot de conclusie dat je beter voor een 43 inch tv gaat. Daar is helemaal niets mis mee, want het formaat doet niets af aan de prestaties van deze iets kleinere modellen! 👌🏻

Bedankt voor het lezen en laat gerust weten op welk model jouw oog gevallen is!

Was dit artikel behulpzaam?