De Beste 43 inch Tv met een Haarscherp 4K-scherm

Jasmijn Roekaerts

Geschreven door: Jasmijn Roekaerts

Een realistisch formaat met alles erop en eraan.

De Beste 43 inch Tv met een Haarscherp 4K-scherm

Met de beste 43 inch tv's van vandaag krijg je enorm veel kwaliteit en functies voor dit formaat. Een 43 inch tv past perfect in een slaapkamer of studio bijvoorbeeld, waar een 55 inch of 65 inch tv wat oversized is.

Onze top 5 is samengesteld uit 4K-tv's met ongelooflijke beeldscherpte en HDR (High Dynamic Range), voor een geweldig contrast. Ze zijn ook allemaal voorzien van slimme functies, zoals apps waarmee je films en programma's streamt zonder dat je een apart streamingapparaat nodig hebt.

Als je op zoek bent naar de beste allrounder in dit formaat, dan is de LG 43UJ630V een echte aanrader. Hoewel de 43UJ630V niet zo indrukwekkend is als de grotere formaten van LG, beschikt hij wel over hetzelfde WebOS-besturingssysteem als de topmodellen van LG, terwijl hij toch veel betaalbaarder is.

#1 LG 43UJ630V
Dé beste 43 inch tv van 2022

Onze score: 9,3

lg 43uj630v 4k tv

Ben je op zoek naar een goede 43 inch 4K smart tv die de nieuwste functies in zich heeft? Dan raad ik je aan eens te kijken naar de LG 43UJ630V.

Hij beschikt over de nieuwste trends en technologie op 4K-tv's, zoals HDR, slimme functies, IPS, Upscaling, en nog veel meer.

Beeldverversingssnelheid: 50 Hz
Schermtype: Led
Scherpte: 4K (UHD)

HDR: Ja
Aantal HDMI-poorten: 3
Smart tv: Ja (webOS)

Check prijs op Bol.com →

#2 Samsung UE43RU7020
Beste koop 43 inch tv van 2022

Onze score: 9,2

samsung ue43ru7020 4k uhd tv (benelux model)

Bij deze entry level smart tv wegen de voordelen ruimschoots op tegen de nadelen. Indrukwekkende kleurbalans en goede contrasten helpen voor stabiele, effectieve beelden.

Ook Samsung's Tizen smart tv-platform is beter dan het besturingssysteem op elke andere kleine, betaalbare tv, die geen Samsung is.

Beeldverversingssnelheid: 50 Hz
Schermtype: Led
Scherpte: 4K (UHD)

HDR: Ja
Aantal HDMI-poorten: 3
Smart tv: Ja (Samsung Tizen)

Check prijs op Bol.com →

De 5 beste 43 inch tv's in een oogopslag

 1. LG 43UJ630V - Dé beste 43 inch tv van 2022.
 2. Samsung UE43RU7020 - Beste koop 43 inch tv met een geweldige prijs-kwaliteitverhouding.
 3. LG 43UM7450 - Dit is het beste 43 inch-model met groot aanbod aan apps en functies.
 4. Philips 43PUS7805 - Deze 43 inch tv heeft prachtig Ambilight.
 5. Samsung Crystal UHD 43TU8000 - Een 43 inch tv voor midrange-prestaties (en de daarbij passende prijs)!

Wat kun je verwachten van een 43 inch tv?

Helaas zijn de échte top-tv's op de markt zelden of nooit beschikbaar in kleine formaten, zoals een 40 inch tv of 43 inch tv. De eerste oled-tv van minder dan 55 inch is nog maar pas op de markt, dus je moet accepteren dat je nieuwe tv waarschijnlijk iets minder mogelijkheden biedt dan de koplopers.

Je vindt in dit formaat geen oled-model, dus je zult voor een lcd-model met led-achtergrondverlichting moeten kiezen.

4K is ondertussen alom vertegenwoordigd op toestellen van 43 inch, en ondersteuning voor HDR-indelingen (waaronder HDR10+ en in sommige gevallen zelfs Dolby Vision) is meestal ook inbegrepen.

Piekhelderheid en kleurdiepte zijn echter vaak een beetje beperkt, dus ik raad je aan om niet het soort oogverblindende HDR-prestaties te verwachten die je bij grotere, duurdere toestellen krijgt, zoals de beste 65 inch tv.

Tv's van dit formaat hebben bijna altijd een smart platform dat toegang geeft tot streaming apps. Het besturingssysteem is misschien een beetje uitgekleed in vergelijking met dat van grotere en duurdere tv's van hetzelfde merk.

De beste 43 inch tv, gedetailleerd.


#1 LG 43UJ630V
Dé beste 43 inch tv van 2022

Beeldverversingssnelheid: 50 Hz
Schermtype: Led
Scherpte: 4K (UHD)
HDR: Ja
Aantal HDMI-poorten: 3
Smart tv: Ja (WebOS)

LG heeft altijd aandacht besteed aan het design van haar tv's en de LG 43UJ630V is geen uitzondering. 

lg 43uj630v 4k

De zwarte kleur past goed in elk interieur en het frame is elegant en dun, wat tegenwoordig een zeer wenselijke eigenschap is.

Wanneer je op zoek bent naar een tv en je IPS ziet staan, dan mag je blij zijn! Het beeldscherm van de LG 43UJ630V heeft deze IPS-technologie aan boord. Dat betekent dat het een hoge kwaliteit kleurweergave en bredere kijkhoeken biedt dan typische lcd's.

IPS

IPS staat voor In-Plane Switching. Het is een lcd-schermtechnologie die in het midden van de jaren negentig door Hitachi is ontwikkeld en die een uniformere kleurweergave en grotere kijkhoeken biedt dan traditionele lcd's. 

Op het gebied van beeldkwaliteit presteert deze LG-tv ook uitstekend. Dit is te verwachten voor een tv met een resolutie van 4K van een bekend merk. Daarbovenop komt nog dat de HDR-functie echt bijdraagt aan de algehele beeldkwaliteit, omdat het heldere en kleurrijke beelden biedt met betere diepere details.

De diepte van het zwart is echter niet heel indrukwekkend omdat de fellere tonen van deze tv niet ultrahelder zijn, maar ligt nog steeds boven de standaard. De upscaling-functie is wél verbluffend, omdat het alle beelden met een lage resolutie verbetert en opwaardeert!

Net als de meeste 2017 LG smart tv-modellen, maakt het gebruik van LG's nieuwste besturingssysteem dat webOS heet. Hiermee downloadt je apps in de LG Content Store of films streamen van de grootste streaming bedrijven zoals NetFlix, Google Play, Amazon, en nog veel meer.

Ook beschikt de LG 43UJ630V over alle technologieën voor het delen van schermen, zoals Wi-Di (Wireless Display), waarmee je content direct vanaf je pc streamt of Miracast, waarmee je het scherm van je telefoon deelt met de tv.

De LG 43UJ630V heeft twee ingebouwde luidsprekers met elk 10 W vermogen. Het totale vermogen van 20 W is meestal voldoende, maar voor superieur geluid kun je externe luidsprekers – zoals wifi speakers – overwegen. Deze veranderen je de kamer in een echte thuisbioscoop.

De ultra surround-modus is een fijne extra functionaliteit. Deze modus belooft een overweldigende audio-ervaring met vervormingsvrij geluid, diepe lage frequenties en een breed dynamisch bereik.

Met behulp van een geavanceerd algoritme creëert de technologie een meeslepend geluidslandschap dat geluid uit de geïntegreerde luidsprekers in meerdere richtingen verspreidt. Ook de Hi-Fi audio-ondersteuning zit aan boord.

Hi-Fi audio

High fidelity (vaak afgekort tot hi-fi of hifi) is een term die wordt gebruikt door luisteraars, audiofielen en liefhebbers van home audio om te verwijzen naar geluidsweergave van hoge kwaliteit.

Idealiter heeft high-fidelity-apparatuur onhoorbare ruis en vervorming, en een vlakke (neutrale, ongekleurde) frequentierespons binnen het menselijke gehoorbereik.

Deze LG beschikt over alle essentiële poorten. Aan de achterkant is hij voorzien van drie HDMI 2.0-poorten. Die HDMI 2.0 is een pluspunt, omdat dit [email protected] voor gaming ondersteunt. Hij heeft ook twee usb 2.0-poorten.

Wat we goed vinden:

 • Ultra surround-technologie voor goed verdeeld geluid
 • Scherm met hoge kwaliteit kleurweergave en bredere kijkhoeken

Wat we minder goed vinden:

 • Niet de diepste zwarttinten

#2 Samsung UE43RU7020 
Beste koop 43 inch tv van 2022

Beeldverversingssnelheid: 50 Hz
Schermtype: Led
Scherpte: 4K (UHD)
HDR: Ja
Aantal HDMI-poorten: 2
Smart tv: Ja (Tizen)

samsung ue43ru7020 4k uhd tv

Veel mensen zijn op zoek naar tv met een realistisch formaat, een realistisch prijs en up-to-date maar realistische specificaties. Wel, dan heb ik goed nieuws, want de Samsung UE43RU7020 heeft dat allemaal in huis.

Deze UE43RU7020 is een 4K lcd-tv met HDR10+ en werkt met Amazon Alexa of Google Assistant stembediening.

Hij beschikt over hetzelfde Tizen-gebaseerde besturingsprogramma als de Samsung tv's die veel meer kosten, en als gevolg daarvan ligt hij ver voor op de meerderheid van de instapmodellen met 4K waar hij mee concurreert.

Alle apps die je waarschijnlijk nodig hebt zitten erop, inclusief Apple TV, Netflix, Amazon Prime Video en YouTube.

Samsung UE43RU7020 - 4K UHD TV Apps in beeld

Apps downloaden, verwijderen of opnieuw rangschikken, is net zo eenvoudig als je tv aan je lokale netwerk koppelen. Besturingssystemen die zo intuïtief, vriendelijk en behulpzaam zijn als deze, zijn er maar weinig op de markt.

De 4K-resolutie van 3840 x 2160 pixels wordt aangestuurd door de UHD-processor van Samsung. Deze doet goed zijn werk door al die pixels te gebruiken wanneer het bronmateriaal een lagere resolutie heeft.

Kleuren zijn redelijk levendig zonder kunstmatig over te komen, en er is een sterk contrast tussen behoorlijk diepe zwarttinten en heldere witten. Het scherm gaat ook indrukwekkend om met beweging, en er blijft genoeg detail behouden om texturen overtuigend te maken.

Scènes met weinig licht laten echter zien dat de 7020 nogal eentonig is als het om zwart gaat. Zwarttinten worden vrij gemakkelijk verpletterd tot uniformiteit.

De Samsung heeft een voorspelbaar tekort aan bas. Wat minder verwacht is, is de ondermaatse weergave van de hoge frequentierespons. Ga voor de beste soundbar en gebruik de HDMI ARC-uitgang om het geluid van deze tv te versterken en te optimaliseren!

De ingangen zijn drie HDMI 2.0-aansluitingen (waarvan dus één met ARC-ondersteuning), een paar usb-aansluitingen, een analoge audio-uitgang, een CI-sleuf en een ethernetaansluiting. Geïntegreerde wifi, Apple AirPlay 2 en Bluetooth bieden draadloze connectiviteit.

Wat we goed vinden:

 • Realistische prijs, formaat en functies
 • Beschikt over hetzelfde prettige besturingsprogramma als veel duurdere Samsung tv's (Tizen)

Wat we minder goed vinden:

 • Zwarttinten zijn wat eentonig

#3 LG 43UM7450
Beste 43 inch tv met groot aanbod aan apps en functies

Beeldverversingssnelheid: 50 Hz
Schermtype: Led
Scherpte: 4K (UHD)
HDR: Ja
Aantal HDMI-poorten: 3
Smart tv: Ja (webOS)

De LG 43UM7450PLA heeft over het algemeen een zeer goed ontwerp en de kleur ziet er goed uit. 

lg 43um7450 4k tv

Het frame is vrij dun, waardoor hij er goed uitziet als je hem aan de muur monteert. Ook de standaard is stijlvol en past op elk tv-meubel.

De LG 43UM7450 heeft een zeer goede beeldkwaliteit dankzij de 4K-resolutie. De belangrijkste weergavefunctie is HDR, die de inhoud tot leven brengt dankzij de prachtige kleuren die het weergeeft. Dit is erg handig bij het kijken naar natuur documentaires of bij het spelen van games.

We hebben echter slecht nieuws voor de filmliefhebbers, want deze tv ondersteunt geen local dimming. Deze technologie dimt de achtergrondverlichting van het scherm waar de kleuren zwart zijn en zorgt zo voor donkerder zwarttinten.

De zwarttinten zijn zeker niet ondermaats, maar ze zijn niet zo goed als ze zouden zijn als hij local dimming zou ondersteunen. De kleuren zijn wel zeer helder en levendig.

De 43UM7450 is een smart tv met WebOS, dus je kunt hem op internet aansluiten en door online content bladeren. Je vindt een aantal handige apps in de Content Store en je streamt films van de grootste streaming-bedrijven.

LG is ook trots op zijn app genaamd ThinQ (voor Android en iOS). Hiermee bedien je al je smart home-apparaten, dus ook je smart tv!

De LG 43UM7450 heeft ook Google Assistant aan boord en is compatibel met Google Home en Amazon Alexa. Dus wat AI (Artificial Intelligence) betreft, is deze tv goed uitgerust.

Er zitten twee ingebouwde luidsprekers in deze tv met elk 10 W vermogen. Net zoals bij onze #1, overweeg je best een soundbar voor een upgrade van het geluid!

Hij heeft alle essentiële poorten aan boord, waaronder drie HDMI-poorten (waarvan één ARC-compatibel is), twee usb-ingangen en een koptelefooningang. Draadloze connectiviteit is mogelijk via Bluetooth en je kunt hem ook verbinden met je smartphone.

Wat we goed vinden:

 • Besturingssysteem WebOS geeft toegang tot de meeste apps en functies
 • Bedienbaar met de LG ThinQ app

Wat we minder goed vinden:

 • Zwarttinten zijn niet zeer diep

#4 Philips 43PUS7805
Beste 43 inch tv met Ambilight

Beeldverversingssnelheid: 50 Hz
Schermtype: Led
Scherpte: 4K (UHD)
HDR: Ja
Aantal HDMI-poorten: 3
Smart tv: Ja (basis platform)

philips 43pus7805 ambilight (2020)

Philips 43PUS7805 4K-tv met Ambilight is een model uit de iPUS7800-serie. Modellen van deze serie hebben driezijdige verlichting (van de zijkanten en de bovenkant), ook Ambilight genoemd.

De behuizing van deze tv is bijna volledig van kunststof. De randen zijn dun, hoewel de onderste rand met het Philips-logo bijna twee keer zo dik is. De pootjes zijn mooi en bescheiden ontwerpen en staan vrij dicht bij de randen. Hierdoor staat hij zelfverzekerd, zonder te wiebelen op de standaard.

Je kunt de VESA-bevestiging gebruiken en de tv aan de muur bevestigen. In dit geval ondervind je geen problemen met kabels, aangezien alle aansluitingen naar beneden of opzij zijn gericht. Daarom kun je hem heel dicht tegen de muur installeren.

VESA

De VESA interface-norm definieert de afstand in millimeters tussen de vier montagegaten aan de achterkant van een tv. VESA is een norm die wordt gebruikt voor muurbevestigingen en muurmontagesystemen voor tv's, welke de meeste merken ondersteunen.

Het hardwaregedeelte is gebaseerd op de P5 Perfect Picture beeldprocessor. Deze P5-processor voegt AI (Artificial Intelligence) toe voor realistischere beelden en zorgt dus voor een meer details en echtheidsgevoel.

De gebruikersinterface is gebaseerd op Philips eigen Saphi-platform. Hierdoor zijn er enkele beperkingen van de smart tv-functies. Deze smart-tv heeft hiermee een basisplatform aan boord, wat je toegang geeft tot populaire apps als YouTube en Netflix, maar het aanbod is verder beperkt.

Wanneer je je toegang tot smart-functies en apps wilt vergroten, overweeg dan een externe mediaspeler. De Philips smart tv bedien je ook eenvoudig met spraakopdrachten, via de ingebouwde Alexa-functie!

De Philips PUS7805 maakt gebruik van een VA-type liquid crystal matrix. Het belangrijkste voordeel van dit type paneel, in tegenstelling tot IPS, is een hoger contrast. Hij maakt gebruik maakt van directe led-achtergrondverlichting, wat typisch is voor veel budget tv's vanwege de lagere kosten.

Het contrast dat deze tv biedt is bijzonder goed voor een lcd-tv. Dit betekent dat het beeld van de Philips 43PUS7805 niet teleurstelt in een donkerdere omgeving.

De 43PUS7805 is uitgerust met twee 10 W luidsprekers, die zich onder in de tv bevinden. De luidsprekers zijn naar beneden gericht en verrassend dik voor tv-drivers. Dit betekent dat ze een betere en sterkere bas kunnen leveren.

Voor een tv van deze klasse is de bas echt geweldig. De midden- en hoge tonen zijn wat minder goed, want ze lijden onder de plaatsing van de luidsprekers.

Vermeldenswaardig is ook dat een van de unieke voordelen van de Philips 43PUS7805 de mogelijkheid is om videobestanden af te spelen zonder scaling. Dit is een echte traktatie voor degenen die inhoud willen zien zoals het is. Deze tv ondersteunt echter ook HDR10+ als Dolby Vision, indien je de kleurweergave van compatibele bestanden juist wilt verbeteren.

Aan boord van de PUS7805 bevinden zich drie HDMI-aansluitingen en twee usb-aansluitingen. Alle HDMI's zijn voorzien van een ARC-kanaal. Hij heeft ook wifi en een gewone bekabelde internetconnector. Geluid wordt digitaal weergegeven via de optische audio-uitgang.

Wat we goed vinden:

 • Mooie lichteffecten dankzij Ambilight
 • Scherm biedt een ongelooflijk goed contract

Wat we minder goed vinden:

 • Beperkte toegang tot apps en functies

#5 Samsung Crystal UHD 43TU8000
43 inch tv met beste midrange-prestaties

Beeldverversingssnelheid: 50 Hz
Schermtype: Led
Scherpte: 4K (UHD)
HDR: Ja
Aantal HDMI-poorten: 3
Smart tv: Ja (Tizen)

samsung crystal uhd 43tu8000 (2020)

De Samsung Crystal UHD 43TU8000 is een tv met een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding. De helderheid en kleurverzadiging zijn minder goed dan bij de duurdere modellen van Samsung, maar het gedetailleerde beeld, het fantastische smart tv-systeem en de sterke upscaling-prestaties, zijn zeker de moeite waard.

Het ontwerp bestaat voornamelijk bestaat uit zwart plastic, zowel het achterpaneel, de randen als de pootjes. Desondanks ziet het toestel er goed gebouwd en stijlvol uit, met minimale randen.

Natuurlijk bevestig je deze tv ook aan de muur; er zijn geen lelijke uitsteeksels aan de achterkant die dit een probleem maken. Let wel dat er één van de HDMI-poorten onbruikbaar wordt in deze positie, omdat deze naar achteren is gericht.

Zoals gebruikelijk bij Samsung tv's worden er twee afstandsbedieningen meegeleverd: een dikkere, standaard afstandsbediening en een slankere, vereenvoudigde versie. De laatste heeft alle belangrijke functies die je het meest zult gebruiken.

Deze omvat een kanaal- en volumeregeling, snelkoppelingen naar Netflix bijvoorbeeld, en knoppen voor het activeren van de Ambient Mode van Samsung, een spraakassistent naar keuze en voor algemene navigatie.

De Ambient Mode van Samsung is standaard aanwezig. Het is een functie die je in staat stelt om een selectie van kunstzinnige foto's, patronen of je eigen kiekjes op het scherm te laten verschijnen wanneer je geen tv kijkt.

Download de Samsung SmartThings-app (voor Android en iOS) om de tv in te stellen. Deze app vraagt je om extra on-demand apps te downloaden op de tv en je stemassistent te kiezen, en helpt je om de afstandsbediening in te stellen als een universele bediening.

Samsung biedt al lang een van de meest uitgebreide smart tv-systemen via zijn Tizen-platform. De navigatie is zeer eenvoudig. Dat betekent dat een druk op de homeknop een rij met geïnstalleerde apps oplevert, die nu kleiner zijn zodat ze beter op het scherm passen.

Vrijwel elke streamingsdienst die je je maar kunt wensen is aanwezig, waaronder Netflix, Amazon Prime, Apple TV, NLZiet, YouTube en Disney+.

Aanwezige apps op de Samsung Crystal UHD 43TU8000

De piekhelderheid van deze tv ligt aan de lage kant is. Zelfs als de helderheid hoog is ingesteld, zul je waarschijnlijk meer willen, vooral bij donkere scènes in goed verlichte kamers.

Schakel de Movie-modus in voor de juiste helderheid en contrast. Deze zijn iets verlaagd ten opzichte van het maximum. Het beeld is veel subtieler als je dat doet, hoewel je de helderheid een tikkeltje kunt verhogen als je dat nodig vindt.

De 43TU8000 herkent wanneer je compatibele HDR-inhoud afspeelt en schakelt automatisch over naar een HDR-modus.

Het geluid in deze tv heeft natuurlijk niet de kracht en diepte die je van een soundbar krijgt, maar klinkt over het algemeen goed. De hoge tonen zijn een beetje aan de scherpe kant, maar niet zo schel dat het oncomfortabel wordt om naar te luisteren.

Zoals meestal het geval is met tv-geluid, is het een beetje vlak en mist het de dynamische middelen om te schakelen tussen de subtiliteit die nodig is voor de rustigere scènes en de kracht die nodig is voor de grote scènes.

De 43TU8000 heeft drie HDMI-poorten, waarvan één een ARC-aansluiting is, twee usb-poorten en een ethernetpoort, voor het geval wifi niet volstaat. Er is ook een optische uitgang om de audio naar een soundbar te sturen.

HDMI-ARC

Een ARC-aansluiting vangt niet enkel beeld- of geluidssignalen op, maar stuurt op zijn beurt ook signalen terug naar het aangesloten apparaat. Dat is vooral handig als je een soundbar aansluit om je geluid te upgraden.

Wat we goed vinden:

 • Uitgebreid smart tv-systeem via het Tizen-platform
 • Zeer gebruiksvriendelijke Samsung SmartThings-app om je tv te bedienen

Wat we minder goed vinden:

 • De piekhelderheid ligt aan de lage kant 

Koopgids

Met de snel evoluerende technologie komt er tegenwoordig heel wat kijken bij het kopen van een televisie. We worden overspoeld met nieuwe termen, die heel wat zaken beloven.

Belangrijk dus dat je weet wat die termen allemaal inhouden, zodat je kunt beslissen wat belangrijk is voor jou! Hieronder vind je de belangrijkste termen uitgelegd! 👇🏻

Schermgrootte

Een 43 inch tv is 97 cm breed en 57 cm hoog. Het aantal inches die aangegeven worden bij een tv-model, is de schermdiagonaal, dus van de linkeronderhoek tot de rechterbovenhoek. Een tv van 43 inch heeft een schermdiagonaal van 109 cm.

Een goede vuistregel om de afstand tot je scherm te berekenen, is de schermdiagonaal maal 1,5 à 2 doen. Dan kom je uit op een ideale afstand van tussen 1,64 en 2,18 meter.

Er zijn echter geen kant-en-klare regels voor het bepalen van de juiste maat tv. Je persoonlijke voorkeur en de ruimte die je ter beschikking hebt spelen een grote rol. Als je al een idee wilt krijgen van hoe de tv er in je ruimte zou uitzien, probeer dan een simulatie via de app (voor Android en iOS) van Coolblue!

Het doel is om een comfortabele, meeslepende kijkervaring te creëren. Je wilt niet zo dichtbij zitten dat je niet het hele beeld kunt zien, of zo ver weg dat je de mooiste details mist waarvoor je betaalt.

Vind je een 43 inch tv te klein, overweeg dan eerst een tv van 49 inch of een tv van 50 inch voordat je groter gaat. Alle tv's groter dan 50 inch hebben aanzienlijk meer ruimte nodig. Hoewel de beste 55 inch tv je natuurlijk een betere bioscoop ervaring geeft, levert het alleen frustratie op wanneer je niet genoeg ruimte hebt.

Beeldverversingssnelheid

Alle beste 43 inch tv's hebben een beeldverversingssnelheid van 50 Hz (Hertz). Zij kunnen 50 beelden per seconde tonen. Een 100 Hz tv bijvoorbeeld laat het dubbele zien. Wanneer je naar een talkshow kijkt, merk je het verschil niet.

Een hogere beeldverversingssnelheid is vooral nuttig als je vaak naar snel bewegende beelden kijkt, zoals voetbal- of tenniswedstrijden en races of actiefilms.

Resolutie

Een gewone FullHD-set (High Definition) wordt ook wel een 1080p-model genoemd, omdat de schermresolutie 1920 x 1080 pixels is. Dat betekent dat het horizontaal 1.920 pixels en verticaal 1.080 pixels heeft, dus in totaal ongeveer 2 miljoen pixels. Pixels zijn de kleine individuele puntjes waaruit het beeld van de tv is opgebouwd.

Ultra High Definition-tv's (UHD), ook wel 4K-tv's genoemd, hebben een schermresolutie van 3840 x 2160 pixels, dus ze bevatten 8 miljoen pixels, oftewel vier keer zoveel pixels als een HD-televisie. De dichter opeengepakte pixels in UHD-toestellen maakt ze in staat tot grotere beelddetails.

De voordelen van een UHD-televisie zijn duidelijker bij grotere schermformaten, bijvoorbeeld bij de beste 65 inch tv komen al deze extra pixels echt tot hun recht.

We beginnen nu ook de eerste 8K-tv's te zien, die een schermresolutie hebben van 7680 x 4320, met meer dan 33 miljoen pixels. Dit is de hoogste resolutie die is gedefinieerd in de UHD-norm, dus technisch gezien zijn deze toestellen ook UHD-tv's.

Op dit moment is de aankoop van een 4K-tv een zeer goed idee, aangezien er nu een grote hoeveelheid 4K-inhoud online te vinden is om naar te kijken, vooral van streamingdiensten zoals Amazon en Netflix.

Een ander voordeel van 4K-tv's is dat de meeste een hoog dynamisch bereik (HDR) ondersteunen en een breder kleurenpalet, voor levendigere, natuurlijker ogende beelden. Zie het HDR-hoofdstukje hieronder voor meer informatie over dynamisch bereik.

HDR

HDR is één van de meest opwindende recente tv-ontwikkelingen. HDR staat voor het High Dynamic Range. Als HDR goed wordt uitgevoerd, verhoogt het de helderheid, het contrast en de kleuren van de tv, waardoor de beelden op het scherm veel echter lijken.

Bij HDR zie je details die anders misschien niet opvallen, van de textuur van het materiaal op een schaduwrijk voetpad tot nuances in de witte wolken in de lucht overdag.

Wolken in beeld

Je ziet ook helderdere, realistischere lichtvlekken, zoals de weerkaatsing van de zon op de bumper van een auto of de vleugel van een vliegtuig. Met HDR komen die overbelichte delen beter uit. Zonder HDR zouden ze niet opvallen tegen andere heldere objecten.

HDR doet dit door het contrast te vergroten tussen de helderste witten en de donkerste zwarttinten die een tv kan produceren. Dat is waar het "dynamische bereik" in de naam vandaan komt.

Doorgaans produceren HDR-tv's ook levendigere en gevarieerdere kleuren dan andere toestellen. Dat komt omdat HDR vaak wordt gecombineerd met een breed kleurengamma (WCG).

WCG

WCG staat voor "Wide Colour Gamut", oftewel "breed kleurenspectrum". Dit laat simpel gezegd tv's meer kleuren weergeven. Niet alleen meer, maar ook levensechtere kleuren.

Zo krijg je diepere rood-, groen- en blauwtinten, plus rijkere secundaire kleuren zoals magenta, cyaan, geel en meer. 

Standaard FullHD-tv's kunnen ongeveer 17 miljoen kleuren weergeven, maar die met WCG kunnen tot een miljard kleuren weergeven.

Soorten HDR

Tot nu toe hebben we het over HDR gehad alsof het slechts één technologie was, maar er zijn verschillende soorten HDR, elk volgens een andere reeks technische specificaties. Gelukkig detecteren de nieuwste tv's automatisch het type HDR dat in de inhoud wordt gebruikt en kiest hij de juiste manier om het af te spelen.

Een eerste type is HDR10. Het is gratis te gebruiken en alle 4K-tv's met HDR ondersteunen het. Dat geldt ook voor alle 4K UltraHD-Blu-rayspelers en HDR-programma's.

Sommige tv's bieden ook een ander type HDR, Dolby Vision genaamd. Dit wordt gepromoot als een verbeterde versie van HDR10. Bedrijven betalen een licentievergoeding om het te mogen gebruiken.

Dolby Vision heeft enkele voordelen: het ondersteunt met name dynamische metadata, waarbij de helderheidsniveaus van een film of show scène per scène worden aangepast. HDR10 daarentegen gebruikt statische metadata, waarbij de helderheidsniveaus voor de hele film of voorstelling worden ingesteld.

Dolby Vision is echter niet de enige die dynamische metadata gebruikt. Er is een nieuwere versie van HDR10, HDR10+ genaamd. Ook deze heeft dynamische metadata, waardoor HDR10 meer op Dolby Vision lijkt.

Op dit moment wordt HDR10+ vooral ondersteund door Samsung, welke HDR10+ heeft ontwikkeld, en Amazon, welke HDR10+ ondersteunt in zijn streamingdienst.

Soorten tv's

Er zijn eigenlijk maar twee soorten tv's op de markt: lcd en oled. Het merendeel van de televisies is tegenwoordig led, wat een type lcd is.

Leds verlichten hierbij het lcd-scherm. Deze schermen hebben een vloeibaar kristaldisplay, maar een achtergrondverlichting geproduceerd door leds.

Grote tv in beeld in een kleurrijk interieur

Led-tv's verlichten zo specifieke delen van het scherm dynamisch en dimmen andere delen om een mix van lichte en donkere delen in een scène beter weer te geven.

Er zijn momenteel slechts vijf formaten oled-tv's op de markt: 48, 55, 65, 77 en 88 inch. Intussen zijn er qled-tv's van 32, 43, 49, 55, 65, 75, 82, 85 en zelfs 98 inch. Je kunt dus gaan voor een led-lcd-tv of een qled-tv in het formaat van 43 inch. Hou er rekening mee dat wanneer je een goede 85 inch tv of zelfs een grotere tv wilt, dat je ook echt de ruimte nodig hebt.

Qled staat voor quantum dot led-tv. Het is een variatie op led-lcd, waarbij een quantum dot laag is toegevoegd aan het lcd-scherm. Quantum dots zijn microscopisch kleine moleculen die, wanneer ze door licht worden geraakt, hun eigen, verschillend gekleurde licht uitstralen.

Smart tv's

Het overweldigende aantal tv's op de markt, vooral in middelgrote en grotere modellen, zijn smart tv's. Deze televisies hebben toegang tot online inhoud, zoals streaming videodiensten van Amazon Prime, Hulu en Netflix. Basis smart tv's zijn beperkt tot de populairste diensten, terwijl andere een uitgebreid assortiment aan apps bieden.

Meer geavanceerde smart tv's reageren op spraakopdrachten, met behulp van microfoons die in de afstandsbediening van de tv zijn ingebouwd of met behulp van een app op je smartphone.

Als je een eenvoudige tv overweegt of al een tv hebt die niet smart is, kun je eenvoudig internetmogelijkheden toevoegen met behulp van een afzonderlijke streaming mediaspeler, zoals Google Chromecast of de Xiaomi Mi Box S.

Meer en meer tv's worden tegenwoordig geleverd met ondersteuning voor spraakgestuurde digitale assistenten, zoals Amazon Alexa, Apple Siri en Google Assistant. Hiermee bedien je de basisfuncties van je tv (zoals het volume verhogen of verlagen en kanalen wijzigen) en naar programma's en films zoeken met spraakopdrachten.

Net als streaming mediaspelers moet je je smart-tv aansluiten op je thuisnetwerk. Dit kan door een bekabelde ethernetverbinding te gebruiken, maar alle smart tv's hebben ook ingebouwde wifi voor draadloze toegang tot je netwerk.

Kijkhoek

Ondanks de vele verbeteringen hebben de meeste lcd's nog steeds een vrij belangrijke tekortkoming: de beperkte kijkhoek. Dat betekent dat het beeld er alleen op zijn best uitziet recht voor het scherm. Oled-tv's hebben daarentegen hebben bijna onbeperkte kijkhoeken.

Grote televisie in beeld in een ruime woonkamer

Aansluitingen

Vergeet niet te kijken naar de aansluitingen van een tv voordat je deze koopt. Je wilt er zeker van zijn dat de tv de juiste ingangen en uitgangen heeft om al je audio- en videoapparatuur te ondersteunen.

Bijna alle tv's hebben zij-ingangen en ingangen aan de achterkant, die enige flexibiliteit bieden voor het aansluiten van andere componenten op je tv. Ingangen aan de zij- of onderkant van de tv werken het best als je deze vlak tegen de muur monteert.

Aansluitingen aan de achterkant van een televisie

HDMI is nu de meest gebruikte technologie voor het aansluiten van streaming mediaspelers en spelconsoles op een tv. Veel goedkope toestellen hebben echter maar één of twee HDMI-ingangen.

Bij het kiezen van je primaire tv, raad men tenminste drie HDMI-ingangen aan.

Sommige toestellen hebben een HDMI-ingang met de aanduiding "ARC", wat staat voor "audio return channel". Met deze ingang kun je geluid via de tv terugsturen naar het aangesloten apparaat, zoals een soundbar, met gebruikmaking van dezelfde HDMI-kabel.

Een nieuwere versie, eARC genaamd, heeft een hogere bandbreedte en snelheden, en ondersteunt audio van hogere kwaliteit, waaronder Dolby Atmos.

De beste 43 inch tv's

ProductsoortBeste voorBeoordelingProductpagina
LG 43UJ630VAllround9,3Bekijk hem hier
Samsung UE43RU7020Prijs-kwaliteit9,2Bekijk hem hier
LG 43UM7450Apps en functies8,9Bekijk hem hier
Philips 43PUS7805Ambilight8,8Bekijk hem hier
Samsung Crystal UHD 43TU8000Midrange8,7Bekijk hem hier

Veelgestelde vragen

👉🏻 Hoe hoog hang je een 43 inch tv?

Het uitgangspunt voor deze keuze is is dat het bovenste derde deel van je beeldscherm op ooghoogte moet hangen. Bij een 43 inch tv die ongeveer 57 cm hoog is, hang je de bovenste 19 cm op ooghoogte en de overige 38 cm daaronder.

🖐🏻 Hoe breed is een 43 inch tv?

Een 43 inch tv is 88,6 cm breed. Het formaat van een tv, bijvoorbeeld 43 inch, wordt weergegeven in de lengte van het schermdiagonaal. Dit is de afstand van de linkeronderhoek tot de rechterbovenhoek, 109 cm in het geval van een 43 inch tv.

👌🏻 Wat is de kijkafstand van een 43 inch tv?

Een goede vuistregel om de afstand tot je scherm te berekenen, is de schermdiagonaal maal 1,5 à 2 te doen. Dan kom je uit op een ideale afstand tussen 1,64 en 2,18 meter, voor een 43 inch tv.

Conclusie

Op zoek naar tv met een realistisch formaat, een realistische prijs en up-to-date, maar realistische specificaties. Wel, dan is een 43 inch tv echt iets voor jou. Loop nog even de koopgids na om nog wat termen op te frissen, voordat je je waagt aan een nieuw haarscherp scherm!

Bedankt voor het lezen en deel dit artikel gerust, want zo blijven we met zijn allen op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen in de televisiewereld! 🧐

Was dit artikel behulpzaam?