Met De Beste 50 Inch Tv Waan Je Je In De Bioscoop

Nikki Veerbeek

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

11 min. leestijd

Met De Beste 50 Inch Tv Waan Je Je In De Bioscoop

Een televisie is voor veel mensen een ontzettend belangrijke, maar wel lastige aankoop. Allereerst is de vraag voor welke schermgrootte je kiest. Als dat 50 inch is, zit je op deze pagina goed. Zelfs binnen deze specifieke categorie geldt: het aanbod is enorm. Om je te helpen zocht ik de beste 50 inch tv's voor je!

Als bonus tref je een uitgebreide koopgids aan onderaan dit artikel!

#1 Philips 50PUS8804/12
Dé beste 50 inch televisie 

Onze score: 9,2

zwarte 50 inch tv Philips 50PUS8804/12

De Philips 50PUS8804/12 is dé beste 50 inch televisie. Dit model overlegt alles wat je nodig hebt voor een heerlijke kijkervaring: 4K/UHD-beeldkwaliteit, Ambilight, het geluid van Bowers & Wilkens en volop HDR-mogelijkheden. 

Maximale resolutie: 4K
Schermtype: Led
Verversingssnelheid: 60 Hz

Energielabel: A
Aansluiting: 4 x HDMI
Smart tv: Android

Check prijs op Bol.com →

#2 Samsung UE50TU8070
 Beste koop 50 inch televisie van 2020

Onze score: 9,0

50 inch tv Samsung UE50TU8070

De Samsung UE50TU8070 scoort hoog op het gebied van prijs-kwaliteitverhouding. De uitstekende beeldkwaliteit en het zeer gebruiksvriendelijke smart tv platform maakt van televisiekijken een genot.

Maximale resolutie: 4K
Schermtype: Led
Verversingssnelheid: 50 Hz

Energielabel: A
Aansluiting: 3 x HDMI
Smart tv: Tizen

Check prijs op Bol.com →

De 5 beste 50 inch televisies in een oogopslag

 1. Philips 50PUS8804/12 - Dé beste 50 inch tv van dit moment.
 2. Samsung UE50TU8070 - De televisie met de beste prijs-kwaliteitverhouding.
 3. Samsung QE50Q80T - Van dit model krijgen gamers een warm kloppend hart.
 4. Philips 43PUS8505/12- Een fantastische televisie in het middensegment.
 5. Hisense 50A7300F - De 50 inch voor kleinere budgets.

Wat is een 50 inch televisie?

De grootte van het televisiescherm is een aanzienlijk onderdeel van je aankoopbeslissing. De televisies die momenteel in de schappen liggen hebben over het algemeen een schermgrootte uiteenlopend van 32 tot 65 inch.

Een televisie met een scherm van 50 inch wordt beschouwd als een middelgrote televisie. Het scherm is dan 110 centimeter breed en 62 centimeter lang. Het beelddiagonaal bedraagt 127 centimeter.

Als je voor een scherm met 50 inch kiest, is de kijkafstand idealiter niet groter dan ± 250 centimeter. De ideale kijkafstand bereken je door het diagonaal in centimeters x 1,5 à 2 te doen. Zo kom je op een ideale afstand tussen de 190,5 cm en 254 cm uit.

De beste 50 inch televisies, gedetailleerd.


Maximale resolutie: 4K
Schermtype: LED
Verversingssnelheid: 60 Hz
Energielabel: A
Aansluiting: 4 x HDMI
Smart tv: Android

Als je van plan bent om je woonkamer om te toveren tot thuisbioscoop, is de 50PUS8804/12 een uitstekende keuze. Wat mij betreft is dit dé beste 50 inch tv die momenteel te vinden is.

Zwarte tv van Philips-50PUS880412

Of je nu een live concert van je favoriete artiest of een een spannende film naar je woonkamer wilt halen, dankzij de 4K-beeldkwaliteit, Ambilight en het geluid van Bowers & Wilkens maak je er een adembenemende ervaring van.

Wat is Ambilight?

Ambilight staat voor Ambient Lightning, oftewel: sfeervolle verlichting. Dit is een techniek van Philips waarbij de muur achter de televisie wordt verlicht. De kleur van het licht past zich aan de beelden aan. Ambilight maakt de kijkervaring nog een tikje intenser. 

Door de Philips P5 Picture Perfect Engine hebben de details veel diepte, zijn de kleuren levendig, zien huidtinten er natuurlijk uit en is het contrast kraakhelder. Met de HDR10-, HDR10+ en Dolby Vision-ondersteuning geniet je van nog meer kleurbereik en helderheid.

Bij goed beeld hoort goed geluid. Dat zit met het geluid van de toonaangevende luidsprekerfabrikant Bowers & Wilkens wel goed.

Philips integreerde een subwoofer, tweeters en drivers in de televisie, waardoor je rechtstreeks van een goed geluid geniet. Een externe soundbar is daarmee overbodig. Het geluid van de televisie wordt gemarkeerd door een diepe bas en heldere hoge frequenties. Ook de dialogen zijn haarscherp. 🗣

Het besturingssysteem van de 50PUS8804/12 is Android. Je vind daardoor meteen een reeks bekende apps op de tv, zoals Netflix, YouTube, Amazon Prime en Disney+. Je kent Android ongetwijfeld uit de smartphonewereld, maar ook als besturingssysteem voor televisies is het een grote speler.

Een ander pluspunt aan deze televisie is dat er een Chromecast zit ingebouwd. Hiermee stream je eenvoudig content vanaf je mobiele apparaten naar de televisie.

Ook Google Assistant is al geïntegreerd in de tv, waardoor ook bediening via je stem tot de mogelijkheden behoort.

Naast vier HDMI-ingangen bestaan de aansluitingen onder meer uit twee usb-poorten en een ethernetpoort. Daarnaast is Bluetooth aanwezig en ondersteunt de televisie wifi.

Check op Bol.com   →

Wat we goed vinden:

 • Scherp dankzij de 4K-beeldkwaliteit 
 • Niet alleen fantastisch beeld, maar ook een erg fijn geluid
 • Extra sfeer door Ambilight

Wat we minder goed vinden:

 • Niet de beste keuze voor gamers

Maximale resolutie: 4K
Schermtype: Led
Verversingssnelheid: 50 Hz
Energielabel: A
Aansluiting: 3 x HDMI
Smart tv: Tizen

Als je naar een 50 inch televisie zoekt die het goed doet op het gebied van prijs-kwaliteitverhouding, dan komt de Samsung UE50TU8070 absoluut in aanmerking. 

50 inch tv Samsung UE50TU8070

Door de 4K-beeldkwaliteit hoef je je geen zorgen te maken over de scherpte en lijken de beelden levensecht. Bovendien spatten de kleuren van het scherm af dankzij Crystal Display-technologie. Local dimming zorgt ervoor dat de donkere delen van het scherm nóg donkerder worden, wat een mooi contrast als resultaat heeft.

De televisie ondersteunt HDR10, maar geen HDR10+ en Dolby Vision. Dat is dus een minpunt. Vooral Dolby Vision is een gemis, omdat veel streamingdiensten dit ondersteunen.

Het besturingssysteem van de televisie is Tizen, een door Samsung zelf ontwikkeld besturingssysteem. Tizen is zeer gebruiksvriendelijk en geeft je veel vrijheid om zaken naar eigen wens aan te passen.

Met de SmartThings-app (voor Android en iOS) stel je de apps in en bedien je de televisie ook eenvoudig via je smartphone. Je maakt er dan eigenlijk een tweede afstandsbediening van! Handig voor als je de 'echte' afstandsbediening kwijt bent.

Deze televisie staat ook nog eens mooi in je woon- of slaapkamer.

Met de Ambient Mode laat je je televisie verdwijnen in je interieur als je hem in dezelfde kleur als je muur instelt. Bovendien heb je de mogelijkheid om het scherm op een grote fotolijst te doen lijken.

Hoewel dit wat mij betreft niet de allerbeste keuze is voor gamers (die bespreek ik hierna), heeft deze televisie wel een Real Game Enhancer Mode. Dit optimaliseert het beeld voor het gamen.

Op het gebied van aansluitingen verpakt de televisie onder andere twee HDMI-poorten, twee usb-poorten en een optische digitale audio-uitgang. Verbinden via wifi, Bluetooth en ethernet is ook mogelijk.

Wat we goed vinden:

 • Levendige en sprankelende kleuren 
 • Scherp beeld met 4K-kwaliteit 
 • Met Ambient Mode geen zwart televisiescherm meer in de ruimte

Wat we minder goed vinden:

 • Geen ondersteuning voor HDR10+ en Dolby Vision

Maximale resolutie: 4K
Schermtype: QLED
Verversingssnelheid: 60 Hz
Energielabel: A
Aansluiting: 4 x HDMI
Smart tv: Tizen

Als gamer heb je niet helemaal dezelfde eisen aan een televisie als een 'normale' gebruiker. De Samsung QE50Q80T is de beste 50 inch televisie voor gamers. 

Samsung televisie 1

Deze televisie heeft een qled-scherm, waarbij "qled" staat voor quantum dot light emitting diode. Dit is als een led-televisie, maar dan met quantum dots (nanonkristallen) om de beeldkwaliteit nóg verder te verbeteren. Dit is een innovatie van Samsung zelf.

Je mag in ieder geval rekenen op een fantastische weergave van de kleuren; je krijgt een mooie definitie en een breed kleurenpalet. Bovendien is het beeld haarscherp. Ben je niet tevreden over de scherpte? Dan pas je dit zelf aan in de instellingen.

De Direct Full Array-techniek versterkt bovendien het contrast: donkere vlakken zijn nog donkerderm en lichte vlakken nog lichter.

Er is ondersteuning voor HDR10 en HDR10+ aanwezig. Dolby Vision ontbreekt helaas en die heeft een bredere ondersteuning onder streamingdiensten dan HDR10+, dus dat is jammer.

Er zijn verschillende sterke gamefeatures. Naast de Real Game Enhancer Mode+ voor het optimaliseren van het beeld, heeft de televisie een lagere input lag dan veel standaard tv's – voor gamers een immens belangrijke specificatie. De input lag ligt afhankelijk van de precieze resolutie tussen ± 9 en 10 ms.

Wat is input lag?

De input lag bepaalt hoeveel vertraging er is tussen het televisiescherm en je game controller. Een lage input lag zorgt ervoor dat de televisie sneller reageert op de acties die je uitvoert in de game. Daarom is dit een van de meest belangrijke specificaties voor gamers. Vooral bij games waar razendsnel reageren een must is kun je niet zonder. 

Met de Ambient Mode voorkom je het aanzicht van een groot zwart vlak op het moment dat je geen televisie kijkt. Je maakt hiermee een fotolijst van je televisie of je laat hem helemaal in de muur 'verdwijnen'.

Zoals je van een Samsung-televisie mag verwachten, is Tizen het besturingssysteem. Je gebruikt dan ook de SmartThings-app (voor Android en iOS) om de televisie met je smartphone te bedienen en die om te toveren tot een tweede afstandsbediening.

Met onder andere vier HDMI-poorten, twee usb-poorten, een ethernetaansluiting, een optische uitgang, wifi en Bluetooth zit het ook met de connectiviteit wel goed.

Zitten er ook mindere punten aan deze televisie? Voor de prijs had ik liever een iets hogere verversingssnelheid gezien. De weergave van beelden was dan een tikje vloeiender geweest. Gelukkig is een verversingssnelheid pas écht goed zichtbaar als het scherm een slag groter is (of als je erg dichtbij zit).

Wat we goed vinden:

 • Heeft een scherp beeld en goede kleuren
 • Perfect voor gamers door gamemodus en lage input lag
 • De ambient mode stelt je in staat je televisie om te toveren tot fotolijst

Wat we minder goed vinden:

 • Verversingssnelheid had hoger gemogen voor een nóg betere gaming-ervaring
 • Geen ondersteuning voor Dolby Vision

Maximale resolutie: 4K
Schermtype: Led
Verversingssnelheid: 50 Hz
Energielabel: A
Aansluiting: 4 x HDMI
Smart tv: Android 

Philips 43PUS8505/12

De Philips 43PUS8505/12 is een fantastische televisie in het middensegment. De beeldkwaliteit is om je vingers bij af te likken door de 4K-beeldresolutie, de krachtige P5-processor en het 10-bit paneel: scherp, realistisch en kleurrijk.

De televisie is compatibel met Dolby Vision. Dit HDR-formaat is op veel streamingdiensten, zoals Netflix en Amazon Prime, te vinden. Hierdoor haal je nog meer uit je televisie. Ook HDR10 en HDR10+ behoren tot de mogelijkheden. Met Dolby Atmos regel je er ook een eersteklas geluid bij.

Ook op deze Philips-televisie zit driezijdig Ambilight, waarbij de muur achter de televisie wordt verlicht. Zeker in combinatie met Philips Hue-lampen is dat een heel mooi gezicht.

Met Android als smart tv platform heb je meteen toegang tot een breed scala aan apps en heb je je favoriete televisieserie of film in een mum van tijd op je beeldscherm.

De aansluitingen omvatten vier HDMI-poorten, twee usb-poorten, een ethernetaansluiting en een optische digitale geluidsuitgang. Ook zit er wifi en Bluetooth op.

De verversingssnelheid had wel een tikje hoger gemogen: 50 Hz is niet heel indrukwekkend en kan ervoor zorgen dat snel bewegende beelden net iets minder lekker uit de verf komen.

Ook het geluid is niet van de allerbeste kwaliteit. Er zit geen geïntegreerde soundbar in, maar twee ingebouwde speakers. Voor normaal televisiegebruik is dat prima, maar voor een echte filmervaring schiet het tekort. Een goede soundbar is daarom de investering waard.

Wat we goed vinden:

 • Heeft scherp en kleurrijk beeld 
 • Ondersteuning voor Dolby Vision en Dolby Atmos

Wat we minder goed vinden:

 • Verversingssnelheid had hoger gemogen
 • Niet het allerbeste geluid 

Maximale resolutie: 4K
Schermtype: Led
Verversingssnelheid: 60 Hz
Energielabel: A
Aansluiting: 3 x HDMI
Smart tv: Basisplatform

Hisense A7300F

De prijzen van televisies daalden flink in de afgelopen jaren. Daardoor kun je ook met een berperkt budget een televisie met een uitstekende beeldkwaliteit in huis halen.

De Hisense 50A7300F is daar een goed voorbeeld van. Hoewel deze televisie qua prijs in het lagere segment ligt, mag de kwaliteit er absoluut wezen. Door de 4K-resolutie is het beeld scherp en zie je ook kleinere details uitstekend.

Zelfs gamers en sportliefhebbers zitten met deze budgetvriendelijke televisie goed dankzij de verversingssnelheid van 60 Hz!

Met drie HDMI-aansluitingen, twee usb-poorten, een ethernetpoort, wifi en Bluetooth stellen de aansluitingsmogelijkheden niet teleur.

Er zijn wel een aantal zaken waar je de lagere prijs aan afziet. Zo is het smart tv platform een basisplatform en daardoor niet heel uitgebreid. De meest bekende apps (denk aan Netflix en YouTube) vind je desondanks wel hierin terug.

Daarnaast ondersteunt de televisie wel HDR10, maar geen HDR10+ of Dolby Vision. Ook de geluidskwaliteit is redelijk standaard. Het is niet slecht, maar verwacht zeker geen vol geluid met veel details. Om toch een bioscoopervaring te creëren, is een externe soundbar een must.

Wat we goed vinden:

 • Scherp beeld dankzij 4K-resolutie 
 • Ook met een lag budget krijg je een oerdegelijke tv

Wat we minder goed vinden:

 • Het smart tv is een basisplatform, waardoor je een beperkte keuze uit apps hebt 
 • De geluidskwaliteit is standaard 
 • Geen ondersteuning voor HDR10+ of Dolby Vision

Koopgids

De televisiewereld is voortdurend aan verandering onderhevig. Er komen steeds nieuwe technische snufjes bij. Ik snap best dat het lastig is om je weg te vinden tussen het aanbod met alle mogelijke features. Met deze koopgids kom je hopelijk verder.

Grootte van het scherm

Bij televisies van 50 inch is het scherm 110 centimeter breed en 62 centimeter lang en is de beelddiagonaal is 127 centimeter. Bij voorkeur is de kijkafstand liever niet groter dan 250 centimeter, anders zit je te ver weg en dat doet je televisie-ervaring niet ten goede.

Een televisie van 50 inch is een middelgrote televisie. De allerbeste features zijn meestal voorbehouden tot televisies met een groot scherm. Dit is dus wel iets om rekening mee te houden als je voor een televisie van 50 inch kiest.

Ga je toch liever voor een groot scherm? Check dan wat de beste 65 inch tv is. Wil je nog groter? Bekijk dan de beste 85 inch tv.

Wellicht wil je juist liever een kleine tv. Kleinere formaten die je vaak ziet zijn de 43 inch tv en de 49 inch tv.

woonkamer met meubels en televisie

Resolutie

De resolutie van een televisie bepaalt hoeveel pixels op het scherm passen. Het wordt uitgedrukt als het aantal pixels horizontaal en het aantal pixels verticaal. Hoe hoger de resolutie, hoe scherper het beeld is en hoe beter kleine details te zien zijn. In de televisiewereld zijn de volgende resoluties te onderscheiden:

 • HD Ready: 1280 x 720 pixels
 • Full HD: 1920 x 1080 pixels
 • 4K: 4096 x 2160 pixels
 • 8K: 7680 x 4320 pixels

Soms maakt men ook nog onderscheid tussen 4K en 4K UHD, hoewel de twee namen veel door elkaar worden gebruikt. Degenen die onderscheid maken, beschrijven 4K UHD als 3840 x 2160 pixels.

De meeste nieuwere televisies (en alle vijf modellen op deze pagina) hebben een 4K-resolutie. De 8K Ultra HD-resolutie zien we vooralsnog alleen bij televisies met een scherm groter dan 55 inch. Als je dat belangrijk vindt, kies je liever voor een goede 55 inch tv.

HDR

HDR staat voor High Dynamic Range en is de tegenhanger van SDR (Standard Dynamic Range). Een HDR-televisie laat verschillen tussen donker en licht beter zien. Hierdoor heeft de televisie een breed kleurenbereik met veel details.

Er zijn verschillende HDR-formaten. Ik leg je hieronder uit wat de verschillen zijn tussen de belangrijkste vormen.

HDR10

HDR10 is de meest gangbare variant. Dit formaat maakt gebruik van statische metadata. Dit houdt in dat de beeldinstellingen voor de volledige film of serie hetzelfde zijn en niet per scène geoptimaliseerd.

Op een televisie met 4K-resolutie en HDR-ondersteuning zit HDR10 er standaard bij. Diensten als Netflix, iTunes, Amazon Prime en de meeste moderne spelcomputers ondersteunen dit formaat.

Dolby Vision

Dolby Vision is geavanceerder dan HDR10. In plaats van statische metadata werkt deze variant met dynamische metadata. Dit betekent dat de beeldinstellingen van een serie of film per scène worden aangepast. Onder andere Netflix ondersteunt Dolby Vision.

HDR10+

HDR10+ is een HDR-standaard van Samsung en Panasonic en ontworpen om de concurrentie met Dolby Vision aan te gaan. Deze variant maakt ook gebruik van dynamische metadata. Het grote verschil met Dolby Vision is dat er geen licentiekosten aan verbonden zitten.

Je vindt HDR10+ uiteraard op televisies van Samsung en Panasonic, maar er zijn ook andere merken die het ondersteunen. Wat betreft streamingdiensten kan ik melden dat Amazon Prime Video HDR10+ ondersteunt.

Geluid

Hecht je veel waarde aan de geluidskwaliteit? Check dan of de televisie die je op het oog hebt Dolby Atmos ondersteunt. Dit is een superieure standaard met een zogenaamd surround-effect. Een alternatief is een écht goede externe soundbar.

Smart tv's

Tegenwoordig zie je nog maar weinig televisies die geen smart tv zijn. Er zijn verschillende smart tv platforms, waarvan je Tizen, Android en WebOS het vaakst terugziet. Goedkopere televisies komen vaak met een eigen basisplatform. De bekende merken kiezen over het algemeen voor hetzelfde platform voor hun televisies:

 • Tizen: Samsung
 • WebOS: LG
 • Android: Philips, Sony

De verschillen tussen de platforms zijn miniem. Android is wellicht een tikje minder gebruiksvriendelijk dan Tizen en WebOS, maar over het algemeen zit je met alle drie goed. Je vindt alle bekende apps op deze platforms.

hand met afstandbediening voor televisie

Schermtechnologie

In de televisiescherm zien we verschillende soorten schermen terug:

 • Led (light emitting diode). Een led-televisie gebruikt ledlampjes als achtergrondverlichting. Die verlichten de kristallen in het lcd-scherm.
 • Qled (quantum dot light emitting diode). Qled is een innovatieve technologie van Samsung en kun je zien als led in een nieuw jasje. Er is namelijk een quantum dot-laag toegevoegd aan het scherm. Quantum dots zijn nanokristallen. Dit is gunstig voor het kleurenbereik en de helderheid.
 • Oled (organic light emitting diode). Deze techniek werkt zonder achtergrondverlichting. Elke pixel is nu zelf een lichtbron. Hierdoor krijg je een perfect contrast te zien en zijn deze schermen vaak flinterdun.

Led is doorgaans het liefst voor de portemonnee en aan oled hangt het hoogste prijskaartje. Je ziet oled-schermen momenteel nog vooral bij televisies met grotere schermen (vanaf 55 inch). Het verschil is ook pas goed zichtbaar bij een groot scherm.

Connectiviteit

De meeste televisies hebben drie of vier HDMI-poorten. Dit heb je mogelijk nodig voor bijvoorbeeld het aansluiten van een spelcomputer of een blu-rayspeler. Minder dan drie HDMI-poorten is niet wenselijk.

Nieuwere televisies hebben vaak een HDMI 2.0-poort, bedoeld ter ondersteuning van content met een hoge resolutie (zoals 4K). Sinds kort zijn er ook televisies met HDMI 2.1-ondersteuning. Dit is vooral een pre als je een toekomstbestendige televisie wilt.

Een usb-poort geeft je de mogelijkheid om een usb-stick of externe harde schijf aan te sluiten. Zo laat je video's, foto's of andere bestanden op het televisiescherm zien. Verbinding met Bluetooth is handig als je bijvoorbeeld een draadloze koptelefoon aan wilt sluiten.

Smart tv's hebben meestal ingebouwde wifi, waarmee je je tv met het internet verbindt. Als de televisie een ethernetaansluiting heeft, sluit je hem via een kabel aan het netwerk aan. Dit zorgt voor een stabiele internetverbinding.

Verversingssnelheid

De ververssingssnelheid bepaalt hoe vloeiend de televisie de beelden weergeeft en geeft men aan in Hertz (Hz). Een televisie met een ververssingssnelheid van 50 Hz laat 50 beelden per seconde zien. Is de verversingssnelheid te laag, dan kun je dat zien als de beelden snel bewegen. Dit ziet er dan minder vloeiend uit.

De beste 50 inch televisies

ProductsoortBeste voorBeoordelingProductpagina
Philips 50PUS8804/12Allround9,5Bekijk hem hier
Samsung UE50TU8070Prijs-kwaliteit8,7Bekijk hem hier
Samsung QE50Q80TGamers8,7Bekijk hem hier
Philips 43PUS8505/12Middensegment8,3Bekijk hem hier
Hisense 50A7300FKleinere budgets7,9Bekijk hem hier

Veelgestelde vragen

Hoe breed is een 50 inch tv? 

Bij 50 inch televisies is het scherm 110 centimeter breed en 62 centimeter lang. De beelddiagonaal is 127 centimeter. 

Hoe hoog moet je een 50 inch tv ophangen? 

Het is lastig om hier een eenduidig antwoord op te geven, omdat het afhangt van de hoogte van je bank, je lengte en in welke houding je graag televisiekijkt. Een richtlijn die je kunt aanhouden is dat een derde deel van het televisiescherm bij voorkeur op ooghoogte hangt en het overige stuk daaronder. 

Wat is de kijkafstand van een 50 inch tv? 

De kijkafstand is bij een televisie met een 50 inch-scherm liever niet groter dan 300 centimeter.   

Conclusie

Ik hoop dat ik je met dit artikel heb kunnen helpen om een voor jou geschikte 50 inch-televisie te vinden. Wat vind jij de beste televisie met een 50 inch-scherm? Of ga je liever voor een ander formaat, zoals een tv van 40 inch? Laat het ons vooral weten.

Was dit artikel behulpzaam?