Zo Maak Je je Tv-scherm Blinkend Schoon

Nikki Veerbeek

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

3 min. leestijd

Zo Maak Je je Tv-scherm Blinkend Schoon

Dikke kans dat je je televisie (bijna) dagelijks gebruikt. Dan is het wel zo prettig als die brandschoon is, toch? Of je nu een qled-tv hebt of misschien zelfs de beste oled-tv, stoffig worden ze. Ik leg je in dit artikel precies uit hoe het tv-scherm schoonmaken in zijn werk gaat. Lees verder en maak korte metten met een vieze televisie! 📺

Zo moet je je tv-scherm niet schoonmaken

Voordat ik uitleg wat je nodig hebt voor de schoonmaak en hoe je dit precies doet, wil ik eerst dieper ingaan op hoe je je tv-scherm niet moet schoonmaken.

Je tv schoonmaken is in principe geen lastig klusje. Pak je het echter verkeerd aan, dan kun je je tv beschadigen. Een tv, vooral een 85 inch tv of de beste 65 inch tv, is een behoorlijke investering en daar wil je zuinig op zijn. Je tv beschadigen is het laatste wat je wilt! Enige oplettendheid is dus geboden.

Zo moet je ervoor dat je niet te veel water gebruikt. Dit kan namelijk in een van de aansluitingen komen, met kortsluiting als gevolg. Ook is het beter om te agressieve schoonmaakmiddelen te laten liggen (met ammoniak of alcohol). Die veroorzaken namelijk mogelijk beschadigingen op het scherm.

Tot slot zie je ongetwijfeld vaak reclames voor dure schoonmaakmiddelen voor je tv-scherm voorbij komen. Die zijn niet per se slecht, maar wel vaak zonde van je geld. De beste middelen om je tv mee schoon te maken heb je meestal al in huis.

tv op wit meubel

Dit heb je nodig

Voor het schoonmaken van je televisie heb je gelukkig helemaal niet zoveel nodig. Zorg dat je het volgende paraat hebt:

  • Uiteraard: je televisie
  • Een microvezeldoekje, want die zijn speciaal ontworpen voor schermen 😉
  • Een doekje om je televisiescherm weer droog te maken
  • Optioneel: een schoonmaakmiddel
Gebruik je wel of geen schoonmaakmiddel?

Een schoonmaakmiddel is niet noodzakelijk. Sommige mensen vinden het desondanks toch fijn om te gebruiken. Het mag ook best, maar pas wel op welk schoonmaakmiddel je gebruikt. Laat chemische middelen links liggen en ook middelen met citrus vermijd je liever.

Het beste is om je schoonmaakmiddel zelf te maken door een mengsel van water en azijn te maken. Hierbij gebruik je evenveel azijn als water.

Stap 1: Zet je televisie uit

Zorg dat je televisie uitstaat als je begint met schoonmaken. Als hij nog aanstond, laat hem dan eerst even afkoelen voordat je aan de slag gaat. Dit heeft meerdere redenen. Allereerst is schoonmaken op warm scherm een recept voor strepen. Daarnaast zie je vlekken of stof beter zitten op een zwart scherm.

Stap 2: Afstoffen

Stof nu eerst je televisie af met een droog microvezeldoekje. Soms is dit zelfs al genoeg en kun je de volgende stappen overslaan.

schoonmaakhandschoen met schoonmaakmiddel op groene achtergrond

Stap 3: Maak het doekje vochtig

Als je niet alleen last had van stof maar er ook vlekken op je scherm aanwezig zijn, dan biedt een beetje vocht uitkomst. Maak het doekje vochtig, maar absoluut niet te nat in verband met waterschade.

Eventueel gebruik je daar schoonmaakmiddel – idealiter azijn en water – bij. Spray dit altijd alleen op je microvezeldoekje en niet direct op het scherm.

Veeg het doekje niet te hard over het televisiescherm om de kans op beschadiging te minimaliseren. Alleen bij de rand, mocht je die ook mee willen pakken, mag je iets meer kracht zetten.

Stap 4: Maak je televisie droog

Maak je televisie tenslotte weer droog met een droge doek. That's it! Je tv is weer blinkend schoon. Een schone tv geeft je meer kijkplezier dan een tv met vlekken: of dit nu een goede 43 inch tv is, een 40 inch tv of de beste 55 inch tv. 🎊

Conclusie

Je ziet het: een tv schoonmaken is binnen een mum van tijd gepiept. Ik hoop dat het is gelukt! Mocht je nog vragen hebben, dan staan we voor je klaar!

Was dit artikel behulpzaam?