De Beste 65 inch Tv: een Indrukwekkende Kijkervaring

Jasmijn Roekaerts

Geschreven door: Jasmijn Roekaerts

Ga voor een wow-effect.

De Beste 65 inch Tv: een Indrukwekkende Kijkervaring

De beste 65 inch tv van 2022 is een uitstekende keuze voor iedereen die op zoek is naar een aanzienlijke upgrade van zijn thuisbioscoop of televisie-ervaring. Terwijl 55 inch momenteel het populairst is, is het de 65 inch tv die écht een stap omhoog biedt in termen van impact.

Of het nu gaat om snelle beeldverversing of de helderheid en achtergrondverlichting die nodig zijn om kleuren levendig te laten lijken, een 65 inch tv is vaak de beste keuze. Met de juiste specificaties zijn dit ook geweldige gaming-tv's.

Je vindt niet snel 8K-resolutie op een 55 inch-scherm of kleiner, wat betekent dat wie een 8K-tv wilt, echt moet kijken naar een 65 inch-modellen of zelfs nog groter. Een kleine tv behoort hier niet tot de mogelijkheden. Bekijk onze top vijf en laat je onderdompelen in de wereld van de grote schermen! 📺

Samsung Crystal UHD 65TU7020 (2020)

Samsung Crystal UHD 65TU7020 (2020)
Type scherm: LED-LCD
Beeldverversing: 50 Hz
Maximale resolutie: 4K Ultra HD
Smart TV platform: Tizen
HDR: Ja
HDMI: 2
Aantal speakers: 2
Bekijk prijs op Bol.comPijltjeBekijk prijs op CoolbluePijltje

LG OLED65C16LA (2021)

LG OLED65C16LA (2021)
Type scherm: OLED
Beeldverversing: 100 Hz
Maximale resolutie: 4K Ultra HD
Smart TV platform: webOS
HDR: Ja
HDMI: 4
Aantal speakers: 2
Bekijk prijs op Bol.comPijltjeBekijk prijs op CoolbluePijltje

LG OLED65G1RLA (2021)

LG OLED65G1RLA (2021)
Type scherm: OLED
Beeldverversing: 100 Hz
Maximale resolutie: 4K Ultra HD
Smart TV platform: webOS
HDR: Ja
HDMI: 4
Aantal speakers: 2
Bekijk prijs op Bol.comPijltjeBekijk prijs op CoolbluePijltje

De beste 65 inch tv koopgids: hoe maak je de beste koop?

Als dit de eerste keer is dat je een tv koopt waarbij de afweging verder gaat dan de prijs, wil je misschien wat termen opfrissen.

Hieronder vind je de belangrijkste factoren die je aankoopbeslissing kunnen beïnvloeden. Natuurlijk heeft iedereen andere prioriteiten: misschien ben je bereid iets meer uit te geven voor een oled-tv met fantastisch contrast, tegenover een grotere led-tv voor dezelfde prijs.

Maar als je bij je aankoopbeslissing rekening houdt met al het volgende, zal het resultaat niet teleurstellend zijn! 🧐

De ruimte die je nodig hebt voor een 65 inch tv

Hals over kop een 65 inch tv kopen is geen goed plan. Er zijn factoren die je moet overwegen voordat je de achterbank van je auto naar beneden begint te vouwen.

De meest fundamentele vraag van allemaal is: heb je de nodige ruimte om een 65 inch tv te plaatsen? Dan bedoel ik niet het oppervlak om het op te zetten, of de muur om het aan op te hangen, maar de afstand van waaraf je naar het scherm kijkt.

We hebben allemaal wel eens te dicht op het scherm gezeten in de bioscoop en dat is vervelend, niet? Je ziet het hele scherm niet in één keer, je ziet ruis in het beeld en je kunt er niets aan doen dat je een beetje misselijk wordt van snelle of onvoorspelbare bewegingen op het scherm. Als je te dicht bij je tv zit, is dat niet anders.

Te dicht op het scherm zitten in de bioscoop

Tv-schermen worden diagonaal gemeten. De 65 inch geeft dus de afstand aan tussen de linkerbenedenhoek van het scherm en de rechterbovenhoek, in dit geval 165 cm.

Dit is vooral van belang als je van plan bent de tv aan de muur te bevestigen. Puur decoratief gezien ziet hij er misschien prachtig uit boven de open haard, maar tenzij je tv kijkt vanaf een barkruk, is het bijna zeker dat hij daar te hoog hangt om comfortabel te kijken.

Een goede vuistregel is een afstand van 1,5 à 2 keer het schermdiagonaal als minimale kijkafstand te beschouwen. Dat betekent dat je minimaal 2,5 meter van je nieuwe 65 inch-televisie moet zitten – en idealiter meer dan 3 meter.

De verschillende typen tv

Er zijn eigenlijk maar twee soorten tv's op de markt: lcd en oled. Het merendeel van de televisies is tegenwoordig led, wat een type lcd is.

Deze toestellen gebruiken lichtgevende diodes (leds) om het lcd-scherm te verlichten en kunnen extreem dun zijn. Kortom: alle led-schermen zijn lcd-schermen, maar niet alle lcd-schermen gebruiken leds.

Lcd

Lcd-schermen (Liquid Crystal Display) zijn voorzien van een laag vloeistof die tussen twee stukken gepolariseerd glas wordt gehouden. Vloeibare kristallen zenden niet rechtstreeks licht uit, maar gebruiken in plaats daarvan een achtergrondverlichting, gewoonlijk fluorescentielampen, om beelden in kleur te produceren.

Led(-lcd)

Schermen met lichtdiodes (leds) hebben ook een vloeibaar-kristaldisplay, maar de achtergrondverlichting wordt geproduceerd door leds en niet door fluorescentielampen.

Led-tv's verlichten zo specifieke delen van het scherm dynamisch en dimmen andere delen om een mix van lichte en donkere delen in een scène beter weer te geven.

 • Full-array led

Full-array led-tv's hebben lichtgevende diodes direct achter het scherm, in een raster van 'zones' die afzonderlijk worden verlicht of verduisterd.

Een dergelijke opstelling heet full-array local dimming (FALD) genoemd. Dit maakt de achtergrondverlichting preciezer en maakt een meer gedetailleerd beeld qua contrast mogelijk.

CCFL is een oudere 'versie' van deze techniek die je nog wel eens in ware lcd-tv's ziet, maar bij led-tv's niet tegenkomt.

Een alternatief dat je wel vandaag de dag nog tegenkomt, is edge-lit led. Hierbij zit de achtergrondverlichting langs de randen van het scherm. Het is niet even precies als full-array led, maar beter dan een enkele plaat achtergrondverlichting achter het beeld.

Qled

Een andere lcd-technologie, quantum dots of qled genaamd, wordt steeds gangbaarder, mede dankzij de eisen van HDR om een breder kleurengamma en meer helderheid te produceren. Op de term HDR kom ik later uitgebreid terug.

Een lcd-scherm met quantum dots heeft in feite een extra laag, of 'rail', van nanokristalletjes van verschillende grootte die oplichten wanneer de led-achtergrondverlichting erop schijnt. Het resultaat is een breder kleurenspectrum en helderder beeld.

De term 'qled' is tegenwoordig prominent aanwezig op de hoogwaardige toestellen van Samsung en ook andere fabrikanten springen op de qled-term. Dit zijn dus quantum-dot lcd-tv's met led-achtergrondverlichting - niet te verwarren met oled.

Hoewel quantum dot-panelen nog steeds niet kunnen tippen aan de echte zwartniveaus van oled, wordt de kloof kleiner naarmate fabrikanten werken aan de verbetering van de technologie.

Voordelen:

 • Breed scala aan prijzen, afmetingen en functies;
 • Een aantal betaalbare UltraHD/4K-modellen;
 • Heldere schermen die zelfs in een zonnige kamer zichtbaar zijn;
 • Beeldkwaliteit verbetert gestaag met full-array achtergrondverlichting en quantum-dot technologie.

Nadelen:

 • Vertoont onvolkomenheden bij de weergave van snelle bewegingen, zoals bij sport;
 • Verliest wat schaduwdetails omdat pixels niet volledig zwart kunnen worden (zelfs met full-array achtergrondverlichting);
 • Beelden vervagen als je ze van opzij bekijkt.
Zeer grote tv met kleurrijk beeld

Oled

Oled-tv's gaan nog een stap verder dan full-array led-tv's met enkele tientallen verlichtingszones. In plaats van een achtergrondverlichting gebruiken oleds een laag organische leds. Deze worden op pixelniveau aangestuurd, om diep zwart en verbluffende contrastniveaus te bereiken.

Voordelen:

 • Het beste tv-beeld, zonder uitzondering;
 • Kleuren komen echt tot leven, diepere zwarttinten en een beter contrast en schaduwdetails dan bij lcd-tv's het geval is;
 • De beeldkwaliteit blijft behouden als je er vanaf de zijkant naar kijkt.

Nadelen:

 • Hoge prijzen;
 • Lagere piekhelderheid dan sommige lcd-toestellen;
 • Onzekerheid over hoe de schermen het na verloop van tijd volhouden, inclusief of ze inbranden als gevolg van het te lang weergeven van een statisch beeld.

Wil je nog meer te weten komen over qled en oled? Lees dan ons uitgebreide artikel hierover!

Schermresolutie

De resolutie beschrijft het aantal pixels waaruit het beeld op een beeldscherm bestaat, beschreven in termen van horizontale rijen en verticale kolommen. Meer pixels zorgen voor een scherper beeld en fijnere details.

Jarenlang was de resolutie van 1920 x 1080 pixels, ook wel FullHD genoemd, de norm, en dit is nog steeds de meest gebruikte resolutie in tv's. Tv-fabrikanten schakelen echter in hoog tempo over op UltraHD-toestellen (ook wel 4K genoemd).

Deze 4K-modellen hebben vier keer zoveel pixels als Full HD-schermen. Het gaat om 3840 x 2160 pixels. Het grootste voordeel van 4K-tv's is dat kleine objecten op het scherm meer details hebben, waaronder scherpere tekst. Over het algemeen zien beelden er rijker en levensechter uit dan op een FullHD-tv.

UltraHD-video's zien er geweldig uit en zijn steeds gemakkelijker te vinden. Verschillende streamingdiensten, zoals Netflix, Amazon Video en zelfs YouTube, hebben al een vrij groot aanbod aan 4K-video's.

Er zijn nu ook steeds meer 8K-tv's op de markt. Deze schermen verviervoudigen de resolutie van 4K-tv's en bieden een enorme sprong voorwaarts in beeldkwaliteit. Het vinden van video's om volledig te profiteren van die hogere resolutie is momenteel echter nog beperkt.

Gekleurd zand op donkere ondergrond

Schermgrootte

Zoals ik hierboven al aangaf geeft 65 inch de afstand aan tussen de linkerbenedenhoek van het scherm en de rechterbovenhoek, in dit geval is dat 165 cm.

Of je nu op zoek bent naar een basic of high-end tv, de grootste factor in je beslissing is waarschijnlijk de schermgrootte. Bedenk vooral waar je je nieuwe toestel gaat neerzetten. Kies vervolgens het grootste schermformaat dat comfortabel in die ruimte past – en in je budget.

De schermgrootte hangt ook af van hoe dicht je bij de tv zit. Als je de afzonderlijke pixels van het scherm kunt zien, zit je te dichtbij. Zoals al eerder aangehaald, is een minimale afstand van 2,5 m van je nieuwe 65 inch-televisie aangeraden, en idealiter meer dan 3 m.

Is 65 inch veel te groot voor jouw woonkamer? Kijk dan eens naar de beste 49 inch tv, 50 inch tv of 55 inch tv, of misschien is een goede 43 inch tv of 40 inch tv al groot genoeg voor jouw ruimte?

HDR

HDR is een nieuwe functie van 4K-tv's en staat voor high dynamic range, een verwijzing naar het vermogen om meer kleuren, meer contrastniveaus en een hogere helderheid te leveren. Het is in wezen een upgrade van de 4K-resolutie, want het werk niet op FullHD-toestellen.

Er zijn verschillende vormen, waaronder HDR10. Tientallen bedrijven ondersteunen deze minimale basisspecificatie voor HDR-compatibiliteit, dus je zult op steeds meer toestellen 'HDR10' zien staan.

Dolby Vision HDR is ontwikkeld door de mensen die Dolby ruisonderdrukking en surround sound hebben uitgebracht, en gebruikt dynamische metadata. In tegenstelling tot de statische metadata die je bij HDR10 terugziet, is dynamische metadata afgestemd op individuele scènes.

Je krijgt dus niet dezelfde instellingen mee voor een hele film of aflevering. Dat is gunstig, want sterke wisselingen in verlichting en kleurweergave in films en series zijn niet ongebruikelijk.

Samsung heeft zijn eigen hoogwaardige high dynamic range-formaat geïntroduceerd, HDR10+ genaamd, voor al zijn smart tv's. Ook deze HDR-standaard gebruikt dynamische meta-data.

Hoewel het HDR10+-formaat een geweldige kijkervaring biedt op elke Samsung-tv, is het momenteel nog veel minder gebruikelijk dan Dolby Vision HDR.

Tenslotte is HLG een variant die bedoeld is voor live-uitzendingen van nieuwsprogramma's, in het kort gezegd. Statische meta-data is hier de norm, maar je kijkt het nieuws niet bepaald met de verwachting dat je geweldige kleurexplosies te zien krijgt, toch?

Contrastverhouding

De contrastverhouding beschrijft het bereik van de helderheidsniveaus die een toestel kan weergeven. Dit wordt aangeduid met twee cijfers, zoals 1000:1, of 2000:1. Het eerste cijfer geeft aan hoe helder het witste wit is in vergelijking met de donkerste tint zwart die de tv kan produceren. Hoe hoger dat eerste cijfer, hoe hoger de contrastverhouding.

Hogere contrastverhoudingen geven subtielere schaduwen en tinten weer, en dus meer details.

De beste tv's hebben diepe, donkere zwartniveaus, terwijl minder dure schermen oplichten met een donkergrijs, zelfs wanneer ze zwart zouden moeten weergeven. Deze grijstinten worden 'verhoogde zwartniveaus' genoemd en zijn een veel voorkomend probleem bij minder dure lcd-tv's.

Beeldverversing

De beeldverversing of vernieuwingsfrequentie, uitgedrukt in Hertz (Hz), geeft aan hoeveel keer per seconde een beeld op het scherm wordt vernieuwd. De standaardherhalingsfrequentie is 60 keer per seconde, of 60 Hz.

Bij scènes met snel bewegende objecten ziet een beeldverversingsfrequentie van 60 Hz er echter wazig of schokkerig uit. Om een vloeiender beeld te creëren, verdubbelden veel fabrikanten de beeldverversing tot 120 Hz (en in sommige gevallen tot 240 Hz).

Sommige nieuwe modellen bieden ondersteuning voor High-Frame Rate (HFR), wat betekent dat ze zowel een hogere verversingsfrequentie hebben, als extra ondersteuning voor inhoud met framesnelheden van meer dan 60 Hz. HFR is vooral goed voor live sportwedstrijden, dus als je een sportliefhebber bent, is deze functie zeker de moeite waard.

Zwemmer in actie

Gamers met name willen over het algemeen hogere beeldverversingsfrequenties, maar als je een oudere spelconsole gebruikt, is 60 Hz vooralsnog prima. De meeste game consoles halen hun top bij 60 frames per seconde.

Input lag

Ook input lag is een belangrijke tv-specificatie voor gamers. Deze bepaalt hoeveel milliseconden de vertraging tussen je controller en het scherm bedraagt. Hoe lager de input lag, hoe sneller de tv reageert op je acties.

Alles onder de 40 ms kun je als 'goed' beschouwen, 40 tot 70 ms als 'gemiddeld', en alles daarboven als 'slecht'.

Audio

Hoewel er al veel tv's op de markt zijn met een sterk verbeterde audiokwaliteit, hebben heel veel FullHD-tv's nog steeds een inferieure audiokwaliteit. Dat is een gevolg van het slanke ontwerp van platte beeldschermen.

Er is namelijk niet genoeg ruimte voor grote luidsprekers die een vol en rijk geluid produceren. Je hebt drie keuzes om de geluidskwaliteit van je tv op te krikken: gebruik een koptelefoon, koop een surround sound-systeem, of ga voor een soundbar.

Soundbars zijn populair omdat ze voor een redelijke prijs je bioscoopervaring aanzienlijk verbeteren en in een paar minuten geïnstalleerd zijn. De beste soundbars zijn dun genoeg om onder een tv-standaard te passen, zonder de onderkant van het beeld te blokkeren.

Soundbar onder een tv in beeld

HDMI en overige aansluitingen

Het lijkt misschien een bijkomstigheid, maar let op het aantal HDMI-ingangen dat een set heeft. Fabrikanten die op de kosten willen besparen, bieden soms minder HDMI-poorten aan de achterkant aan. Deze poorten zijn snel opgebruikt: voeg een soundbar, een Chromecast, een tv-kast en een game console toe, en je hebt al je poorten in beslag genomen.

Als je besluit om de sprong te wagen en een 4K-tv aan te schaffen, zorg er dan voor dat de poorten van het toestel HDMI 2.0 ondersteunen om toekomstige UltraHD-bronnen te kunnen gebruiken.

Het nieuwere HDMI 2.1-formaat heeft als grootste verbetering de VRR-ondersteuning (Variable Refresh Rate). Door de verversingssnelheid van de tv aan te passen aan de frame rates van de bron van de content – in dit geval de grafische kaart in je gameconsole of pc – krijg je vloeiendere beelden en geen screen tearing.

Frame rates en screen tearing

Frame rates geeft weer hoe vaak het beeld zich per seconde ververst. Dit staat direct in verband met de verversingssnelheid van je scherm.

Screen tearing beschrijft het fenomeen waarin de GPU (grafische processor) van je beeldbron niet synchroon loopt met het scherm. Hierdoor treden horizontale lijnen in je beeld op, waarbij één helft van het beeld lijkt achter te lopen op het ander.

Smart tv's

Steeds meer toestellen zijn uitgerust met ingebouwde wifi om verbinding te maken met internetdiensten, zoals Netflix, voor het streamen van video's of om apps te draaien voor het bekijken van speciale programma's, het downloaden van films op aanvraag, het spelen van games of zelfs het posten op Facebook.

Heb je een smart tv en raak je je afstandsbediening kwijt, hou er dan rekening mee dat niet elke universele afstandsbediening zal werken. Voorkom frustratie en leg je afstandsbediening daarom altijd op een vaste plaats!

Grote tv met netflix op het beeld

De 5 beste 65 inch tv's onder elkaar

1. Samsung Crystal UHD 65TU7020 (2020)

1. Samsung Crystal UHD 65TU7020 (2020)
Type scherm: LED-LCD
Beeldverversing: 50 Hz
Maximale resolutie: 4K Ultra HD
Smart TV: Ja
Smart TV platform: Tizen
HDR: Ja
HDMI: 2
USB: 1
Uitgangsvermogen: 2 x 10 Watt
Aantal speakers: 2

2. LG OLED65C16LA (2021)

2. LG OLED65C16LA (2021)
Type scherm: OLED
Beeldverversing: 100 Hz
Maximale resolutie: 4K Ultra HD
Smart TV: Ja
Smart TV platform: webOS
HDR: Ja
HDMI: 4
USB: 1
Uitgangsvermogen: 2 x 40 Watt
Aantal speakers: 2

3. LG OLED65G1RLA (2021)

3. LG OLED65G1RLA (2021)
Type scherm: OLED
Beeldverversing: 100 Hz
Maximale resolutie: 4K Ultra HD
Smart TV: Ja
Smart TV platform: webOS
HDR: Ja
HDMI: 4
USB: 3
Uitgangsvermogen: 2 x 10 Watt
Aantal speakers: 2

De grootste voordelen van een 65 inch tv

Een groter scherm betekent een groter beeld. Dat betekent op zijn beurt een meer meeslepende, intense en levensechte kijkervaring, vooral als het nieuwe scherm is uitgerust met geavanceerde technologieën zoals HDR.

Als je betaalt voor een 4K Netflix-abonnement, of je hebt een 4K Blu-rayspeler voor een echt premium beeld, vertalen die extra centimeters zich direct in een levendiger en filmisch kijken. De beste 85 inch tv is echter niet voor iedereen geschikt, terwijl een 65 inch in (bijna) elke woonkamer past.

Ook gamers genieten ongetwijfeld van die extra inches. Zolang je ervoor zorgt dat je nieuwe tv is uitgerust met HDMI 2.1, kun je alle next-gen console-functies gebruiken. De spannende visuele ervaring van je games wordt nóg grootser met een groot scherm, aangezien je echt in de actie wordt getrokken.

Veelgestelde vragen over 65 inch tv's

📏 Hoe breed is een 65 inch tv?

Een 65 inch tv is 145 cm breed en 83 cm hoog. Het formaat van een tv, bijvoorbeeld 65 inch, wordt weergegeven in de lengte van het schermdiagonaal. Dit is de afstand van de linkeronderhoek tot de rechterbovenhoek, 165 cm in het geval van een 65 inch tv.

👀 Wat is de kijkafstand van een 65 inch tv?

Hoe groter de tv, hoe verder weg je moet zitten om comfortabel te kijken. Een gemiddelde kijkafstand bereken je door ongeveer 2 maal de schermdiagonaal van je tv te doen. De ideale afstand tussen de bank en een 65 inch tv (165 cm), is dus meer dan 3 meter.

📐 Hoe hoog hang je een 65 inch tv?

Het uitgangspunt voor de hoogte van je tv, is dat het bovenste derde deel van je beeldscherm op ooghoogte moet hangen. Bij een 65 inch tv die 83 cm hoog is, hang je de bovenste 27,6 cm op ooghoogte en de overige 55,4 cm daaronder.

Welke 65 inch tv moet ik kopen?

Dat is natuurlijk aan jou en je budget; iedereen is uniek. Wat ik wel voor je heb, is een handige tabel met – naar mijn inzicht – de belangrijkste specificaties van de beste 65 inch tv's. Zo kun jij de beste keus maken.

Type schermBeeldverversingMaximale resolutieSmart TV platformHDRHDMIAantal speakers
1Samsung Crystal UHD 65TU7020 (2020)LED-LCD50 Hz4K Ultra HDTizenJa22
2LG OLED65C16LA (2021)OLED100 Hz4K Ultra HDwebOSJa42
3LG OLED65G1RLA (2021)OLED100 Hz4K Ultra HDwebOSJa42
4Samsung Neo QLED 65QN85A (2021)LED-LCD100 Hz4K Ultra HDTizenJa42
5Samsung QE65Q77ALED-LCD100 Hz4K Ultra HDTizenJa42

Samsung Crystal UHD 65TU7020 (2020)

Type scherm: LED-LCD

Beeldverversing: 50 Hz

Maximale resolutie: 4K Ultra HD

Smart TV platform: Tizen

HDR: Ja

HDMI: 2

Aantal speakers: 2

LG OLED65C16LA (2021)

Type scherm: OLED

Beeldverversing: 100 Hz

Maximale resolutie: 4K Ultra HD

Smart TV platform: webOS

HDR: Ja

HDMI: 4

Aantal speakers: 2

LG OLED65G1RLA (2021)

Type scherm: OLED

Beeldverversing: 100 Hz

Maximale resolutie: 4K Ultra HD

Smart TV platform: webOS

HDR: Ja

HDMI: 4

Aantal speakers: 2

Samsung Neo QLED 65QN85A (2021)

Type scherm: LED-LCD

Beeldverversing: 100 Hz

Maximale resolutie: 4K Ultra HD

Smart TV platform: Tizen

HDR: Ja

HDMI: 4

Aantal speakers: 2

Samsung QE65Q77A

Type scherm: LED-LCD

Beeldverversing: 100 Hz

Maximale resolutie: 4K Ultra HD

Smart TV platform: Tizen

HDR: Ja

HDMI: 4

Aantal speakers: 2

Conclusie

Genoeg ruimte in je huis en klaar voor een écht indrukwekkende televisie-ervaring? Dan is een 65 inch iets voor jou. Kleuren lijken levendiger, beelden soepeler en je krijgt veel meer details te zien. Al deze zaken komen ook nog eens in mooie designs met superslanke frames!

Heeft jouw plek al een gigantisch scherm aan de muur? Ik ben alvast benieuwd!

Was dit artikel behulpzaam?