De Beste 65 inch Tv: een Indrukwekkende Kijkervaring

Jasmijn Roekaerts

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

10 min. leestijd

Groot, groter, grootst.

De Beste 65 inch Tv: een Indrukwekkende Kijkervaring

Sta voor de uitdaging om de beste 65 inch tv te kiezen? Ontdek de wereld van verbluffende beeldkwaliteit en geavanceerde functies terwijl ik je help bij het selecteren van de ideale televisie voor jouw behoeften. Het is absoluut geen kleine tv! De beste kijkervaring wacht op jou.

Wat zijn de beste 65 inch tv's van 2024?

Dit zijn de top 5 beste 65 inch tv's op basis van expertreviews en onderzoek van onze redactie.

Waarom Wifiwijs vertrouwen? We spenderen meerdere uren het aan onderzoeken, schrijven, updaten en editen van al onze artikelen. Lees hier meer informatie over hoe een artikel tot stand komt.

Beste 65 inch tv's van 2024

1. Ultraheldere OLED met uitzonderlijke beeldkwaliteit: LG 65" G3 OLED 4K

1. Ultraheldere OLED met uitzonderlijke beeldkwaliteit: LG 65" G3 OLED 4K

Belangrijke specificaties:

HDMI: 4
HDR: Ja
Type scherm: OLED

Hallo daar! Ik ben super enthousiast om je de LG 65" G3 OLED 4K TV voor te stellen. Deze TV is echt een topper voor iedereen die op zoek is naar een ultra-heldere OLED TV met uitzonderlijke beeldkwaliteit. Met zijn slanke, muurvriendelijke design is deze TV perfect voor wandmontage en biedt hij geweldige contrasten, beeldkwaliteit vanuit verschillende hoeken en prestaties in lichte kamers. De bijna oneindige contrastverhouding zorgt voor perfecte zwarttinten en zijn extreem brede kijkhoek zorgt voor een geweldige visuele ervaring vanaf verschillende posities in de kamer. Volgens recensies wordt de LG G3 OLED TV geprezen om zijn ultra-helderheid en uitstekende beeldkwaliteit, waardoor hij echt opvalt in zijn categorie. 🌟

Een van de onderscheidende kenmerken van de LG G3 OLED TV is zijn uitzonderlijke piekhelderheid in SDR, waardoor hij ideaal is voor uiteenlopende toepassingen, waaronder het kijken van tv-programma's, sport en zelfs gaming. Gebruikers zullen de lage invoervertraging waarderen, die optimaal is voor gaming, en de uitzonderlijke responstijd van de TV zorgt voor heldere en scherpe beelden bij snelle content. Sommige gebruikers kunnen echter de agressieve ABL (Automatic Brightness Limiter) storend vinden bij grote heldere gebieden. Ondanks dit wordt de LG G3 OLED TV erkend als een veelzijdige en hoog presterende optie voor verschillende entertainmentbehoeften, met een algehele beoordeling van 9.1 voor gemengd gebruik, volgens rtings.com.

In vergelijking met zijn concurrenten, concurreert de LG G3 OLED TV met modellen als de Samsung QN65S90CAFXZA en de Sony XR-65A95L. Terwijl het Samsung-model indrukwekkende beeldkwaliteit en levendige kleuren biedt, valt de LG G3 OLED op door zijn ultra-helder display en uitzonderlijke piekhelderheid in SDR, waardoor het meer geschikt is voor heldere ruimteomgevingen. Aan de andere kant wordt de Sony XR-65A95L aanbevolen voor de beste thuisbioscoop-ervaring, maar de LG G3 OLED blinkt uit in zijn veelzijdigheid voor verschillende gebruiksdoeleinden, waaronder gaming en tv-programma's.

Ondanks zijn sterke punten heeft de LG G3 OLED TV ook enkele beperkingen. De hoge prijs kan voor de meeste kopers van high-end TV's mogelijk niet gerechtvaardigd zijn, vooral bij het overwegen van alternatieven zoals de Samsung S95C. Daarnaast is de afstandsbediening van de TV complex en is het opnieuw ontworpen menu-systeem rommelig met promotionele inhoud, terwijl de slimme TV-functies als minder nuttig worden beschouwd in vergelijking met externe streaming-apparaten zoals Roku of Apple TV, zoals vermeld in een review van CNET.

Kortom, de LG 65" G3 OLED 4K TV is een topkeuze voor iedereen die op zoek is naar een ultra-heldere OLED TV met uitzonderlijke beeldkwaliteit. Hoewel het misschien niet het beste budgetproduct in zijn categorie is, maken zijn uitstekende prestaties, brede kijkhoek en gamingvriendelijke functies het een overtuigende optie voor iedereen die op zoek is naar een hoog presterende en veelzijdige TV.

2. Beste 65 inch TV: Samsung Q60B QLED TV (QN70Q60BAF)

2. Beste 65 inch TV: Samsung Q60B QLED TV (QN70Q60BAF)

Belangrijke specificaties:

HDMI: 3
HDR: Ja
Type scherm: LED-LCD

Samsung 75Q60B TV Qled 4K UHD 75 "(189 cm) Smart TV 3 Ports HDMI 2023

3. Hisense U8K ULED TV

3. Hisense U8K ULED TV

Belangrijke specificaties:

HDMI: 3
HDR: Ja
Type scherm: LED-LCD

Ik ben enthousiast over de Hisense U8K ULED TV, verkrijgbaar in 55-inch, 65-inch en 75-inch configuraties, als een aantrekkelijke optie in de tv-line-up van 2023. Met een dikke behuizing die een Mini-LED-achtergrondverlichting herbergt, biedt het 65-inch model, geprijsd op $1,699, uitzonderlijke prestaties. Met een gewicht van 56,4 pond is deze TV goed uitgerust met vier HDMI 2.1-poorten, waarvan één eARC-compatibel, en twee USB-poorten, waardoor het aan verschillende connectiviteitsbehoeften voldoet.

Volgens beoordelingen levert de U8K TV levendige en kleurrijke beelden met uitstekende bewegingsverwerking en zwartniveaus. Het excelleert in helderheid in zowel SDR als HDR, met fantastische reflectieverwerking en superieur contrast, waardoor het geschikt is voor gaming en het kijken van HDR-films. Zoals benadrukt wordt, "De voordelen van de TV zijn onder meer de betaalbaarheid, algemene beeldkwaliteit en het Google TV-systeem waarmee het wordt geleverd," waardoor het een aantrekkelijke optie is voor degenen die op zoek zijn naar een hoogwaardige TV tegen een meer betaalbare prijs in vergelijking met haar concurrenten.

De prestaties van de Hisense U8K bij het weergeven van lage resolutie-inhoud en haar uitstekende selectie van gaming-functies zijn opmerkelijk, waardoor het geschikt is voor verschillende toepassingen zoals tv-shows, sport, videogames en HDR-films. Het is echter belangrijk om op te merken dat de kijkhoek van de TV beperkt is, en er zijn af en toe problemen met beelddegradatie en bugs. Dit kan van invloed zijn op de geschiktheid voor brede zitopstellingen vanwege de beperkingen in de kijkhoek.

Wat het ontwerp betreft, wordt de U8K TV beschreven als basis, met een zware constructie en een standaard afstandsbediening met toegewijde profieltoetsen en snelkoppelingen naar streamingdiensten. Het Google TV-systeem op de U8K biedt een breed scala aan apps en functies, met snelle reacties en een strakke integratie met Google-apps. Sommige gebruikers geven echter misschien de voorkeur aan de eenvoud van de Roku-menu's. Ondanks kleine tekortkomingen zoals niet zo helder of dynamisch zijn als sommige concurrenten en het automatisch inschakelen van bewegingsvervaging in bepaalde beeldmodi, blijft de Hisense U8K ULED TV een sterke concurrent op de markt.

In vergelijking met haar tegenhangers biedt de U8K-serie een balans tussen beeldkwaliteit, grootte en prijs, waardoor ze zich positioneert als een sterke concurrent in de categorie van middelgrote TV's. Hoewel het misschien niet de breedste kijkhoek heeft, maken haar uitzonderlijke helderheid, contrast en gamingfuncties het een opvallende keuze voor degenen die deze aspecten prioriteren.

Al met al presenteert de Hisense U8K ULED TV, met name het 65-inch model, een aantrekkelijke optie voor consumenten die op zoek zijn naar een hoogwaardige TV met uitstekende prestaties in verschillende gebruiksscenario's, waaronder gaming en het kijken van HDR-content. Haar balans tussen beeldkwaliteit, grootte en prijs maakt haar een sterke concurrent in de markt van middelgrote TV's, ondanks enkele kleine beperkingen.

4. Superieure helderheid, diep zwart en eersteklas smart TV-ervaring: Sony XR-65A95K

4. Superieure helderheid, diep zwart en eersteklas smart TV-ervaring: Sony XR-65A95K

Belangrijke specificaties:

HDMI: 4
HDR: Ja
Type scherm: OLED

Ik ben trots om de Sony XR-65A95K 65-inch TV aan te kondigen, een baanbrekende toevoeging aan de markt met de allereerste QD-OLED beeldschermtechnologie. Deze innovatie belooft "helderdere beeldniveaus met behoud van perfecte zwarte niveaus en superieure kleurverzadiging en contrast vanuit elke hoek" (Digital Trends). Met een prijs van ongeveer $4,000, biedt dit vlaggenschipmodel van Sony's 2023 TV line-up een eersteklas smart TV-ervaring, met exclusieve functies zoals Dolby Vision Gaming ondersteuning, 4K/120 ondersteuning, en PlayStation 5 functies. Het ontwerp omvat een nieuwe standaard met bladvoeten, een minimalistische aluminium rand, en het gebruik van Sorplas materiaal om het gebruik van plastic te verminderen.

De superieure helderheid en diepe zwartwaarden maken het echt een klasse apart en zorgen voor een meeslepende kijkervaring. Zoals Trusted Reviews opmerkt, wordt verwacht dat het "een verbeterde kijkervaring en verbeterd energiebeheer" zal bieden door zijn innovatieve functies. De A95K wordt geleverd met een omkeerbare standaard, wat zorgt voor veelzijdigheid in esthetiek en een slank profiel bij wandmontage. Hij beschikt ook over vier HDMI-poorten, waarvan twee 4K/120Hz en VRR ondersteunen, waardoor het tegemoetkomt aan de behoeften van gamers en thuisbioscoopliefhebbers. Bovendien werkt de opnieuw ontworpen verlichte afstandsbediening met een kleine luidspreker aan de achterkant in samenwerking met Sony's nieuwe "afstandsbedieningzoeker" functie, wat gemak toevoegt aan de gebruikerservaring.

In vergelijking met andere modellen valt de Sony XR-65A95K op door zijn baanbrekende QD-OLED beeldschermtechnologie, die een nieuwe standaard zet voor beeldkwaliteit. Zijn diepe zwartwaarden en superieure helderheid maken het tot een koploper in het leveren van een meeslepende kijkervaring. Echter, zijn premium prijskaartje kan een beperking vormen voor prijsbewuste consumenten. Aan de andere kant biedt de 55-inch optie een meer budgetvriendelijk alternatief, waardoor het een potentiële keuze is voor degenen die een vergelijkbare eersteklas kijkervaring op kleinere schaal zoeken.

Samengevat, excelleert de Sony XR-65A95K 65-inch TV in het bieden van een ongeëvenaarde smart TV-ervaring, superieure helderheid en diepe zwartwaarden, en zet het een nieuwe maatstaf voor beeldkwaliteit. Hoewel zijn premium prijs een beperkende factor kan zijn voor sommigen, maken zijn innovatieve functies en uitzonderlijke beeldschermtechnologie het tot een uitstekende keuze voor degenen die het ultieme in home entertainment zoeken.

Voordelen Sony XR-65A95K
 • Pionierende QD-OLED-displaytechnologie voor superieure beeldkwaliteit
 • Superieure helderheid en diepe zwarttinten voor een meeslepende kijkervaring
 • Exclusieve functies zoals Dolby Vision Gaming-ondersteuning en 4K/120-ondersteuning
Nadelen Sony XR-65A95K
 • Premium prijskaartje kan de betaalbaarheid beperken voor prijsbewuste consumenten
 • De 55-inch optie biedt een meer budgetvriendelijk alternatief, maar met een kleiner formaat

5. Amazon Fire TV Omni QLED

Ik ben enthousiast over de Amazon Fire TV Omni QLED 65-inch TV vanwege zijn indrukwekkende functies en gebruiksvriendelijke interface. Met een ingebouwde Fire TV Stick en naadloze integratie van belangrijke streaming apps, biedt deze TV een geweldige kijkervaring. De QLED-technologie zorgt voor heldere beelden en levendige kleuren, waardoor het ideaal is voor het bekijken van HDR-content en gamen. De 65-inch versie heeft echter wat kritiek gekregen voor kleine beeldproblemen, zoals backlight blooming en beperkte zwartniveaus. Desondanks bieden beide modellen een aantrekkelijke prijs-kwaliteitverhouding, vooral omdat de 50-inch versie zelfs is afgeprijsd naar £400 / $350 en de 65-inch versie naar £680 / $590.

De Amazon Fire TV Omni QLED-serie 2022 wordt geprezen om zijn uitstekende contrastverhouding en uniforme zwartweergave, wat het ideaal maakt voor het kijken van films in een donkere ruimte en voor gaming. Het heeft echter beperkingen, zoals slechte kijkhoeken en problemen met het upscalen van lagere resolutie content. Ondanks deze tekortkomingen is het een veelzijdige optie voor gemengd gebruik, tv-programma's, sport, videogames en HDR-films.

In vergelijking met de Samsung The Frame TV valt de Amazon Fire TV Omni QLED 65-inch TV op vanwege zijn full array local dimming en aanwezigheidssensor, wat zorgt voor indrukwekkende beeldkwaliteit en functies. Beide tv's hebben kunstmodi, maar de Omni QLED bevat 1.500 gratis kunstwerken, terwijl The Frame 2.000 kunstwerken aanbiedt via een abonnement.

Ondanks enkele kleine tekortkomingen, zoals beperkte zwartniveaus en backlight blooming, biedt de Amazon Fire TV Omni QLED 65-inch TV een solide prijs-kwaliteitverhouding. Het is een veelzijdige optie voor verschillende gebruiksscenario's, zoals het kijken van films, gamen en het bekijken van HDR-content. Voordat je een aankoopbeslissing maakt, is het echter belangrijk om rekening te houden met de beperkingen, zoals slechte kijkhoeken en problemen met het upscalen van lagere resolutie content.

Hoe kies je de beste 65 inch tv?

Als dit de eerste keer is dat je een tv koopt waarbij de afweging verder gaat dan de prijs, wil je misschien wat termen opfrissen.

Hieronder vind je de belangrijkste factoren die je aankoopbeslissing kunnen beïnvloeden. Natuurlijk heeft iedereen andere prioriteiten: misschien ben je bereid iets meer uit te geven voor een oled-tv met fantastisch contrast, tegenover een grotere led-tv voor dezelfde prijs.

Maar als je bij je aankoopbeslissing rekening houdt met al het volgende, zal het resultaat niet teleurstellend zijn! 🧐

Belang van de kijkafstand bij 65 inch tv's

Hals over kop een 65 inch tv kopen is geen goed plan. Er zijn factoren die je moet overwegen voordat je de achterbank van je auto naar beneden begint te vouwen.

De meest fundamentele vraag van allemaal is: Is de kijkafstand voldoende om een 65 inch tv te plaatsen?

We hebben allemaal wel eens te dicht op het scherm gezeten in de bioscoop en dat is vervelend, niet? Je ziet het hele scherm niet in één keer, je ziet ruis in het beeld en je kunt er niets aan doen dat je een beetje misselijk wordt van snelle of onvoorspelbare bewegingen op het scherm. Als je te dicht bij je tv zit, is dat niet anders.

Heb je kinderen in huis? Björn Blomberg vertelt op Quora: "Maar bedenk dat als je kinderen hebt die graag op de grond zitten, ze automatisch dichterbij de tv zullen zitten.".

Te dicht op het scherm zitten in de bioscoop

Tv-schermen worden diagonaal gemeten. De 65 inch geeft dus de afstand aan tussen de linkerbenedenhoek van het scherm en de rechterbovenhoek, in dit geval 165 cm.

Een goede vuistregel is een afstand van 1,5 à 2 keer het schermdiagonaal als minimale kijkafstand te beschouwen. Dat betekent dat je minimaal 2,5 meter van je nieuwe 65 inch-televisie moet zitten – en idealiter meer dan 3 meter.

Verschillende typen 65 Inch tv's

Er zijn eigenlijk maar twee soorten tv's op de markt: lcd en oled. Het merendeel van de televisies is tegenwoordig led, wat een type lcd is.

Deze toestellen gebruiken lichtgevende diodes (leds) om het lcd-scherm te verlichten en kunnen extreem dun zijn. Kortom: alle led-schermen zijn lcd-schermen, maar niet alle lcd-schermen gebruiken leds.

Lcd

Lcd-schermen (Liquid Crystal Display) zijn voorzien van een laag vloeistof die tussen twee stukken gepolariseerd glas wordt gehouden. Vloeibare kristallen zenden niet rechtstreeks licht uit, maar gebruiken in plaats daarvan een achtergrondverlichting, gewoonlijk fluorescentielampen, om beelden in kleur te produceren.

Led(-lcd)

Schermen met lichtdiodes (leds) hebben ook een vloeibaar-kristaldisplay, maar de achtergrondverlichting wordt geproduceerd door leds en niet door fluorescentielampen.

Led-tv's verlichten zo specifieke delen van het scherm dynamisch en dimmen andere delen om een mix van lichte en donkere delen in een scène beter weer te geven.

 • Full-array led

Full-array led-tv's hebben lichtgevende diodes direct achter het scherm, in een raster van 'zones' die afzonderlijk worden verlicht of verduisterd.

Een dergelijke opstelling heet full-array local dimming (FALD) genoemd. Dit maakt de achtergrondverlichting preciezer en maakt een meer gedetailleerd beeld qua contrast mogelijk.

CCFL is een oudere 'versie' van deze techniek die je nog wel eens in ware lcd-tv's ziet, maar bij led-tv's niet tegenkomt.

Een alternatief dat je wel vandaag de dag nog tegenkomt, is edge-lit led. Hierbij zit de achtergrondverlichting langs de randen van het scherm. Het is niet even precies als full-array led, maar beter dan een enkele plaat achtergrondverlichting achter het beeld.

Qled

Een andere lcd-technologie, quantum dots of qled genaamd, wordt steeds gangbaarder, mede dankzij de eisen van HDR om een breder kleurengamma en meer helderheid te produceren. Op de term HDR kom ik later uitgebreid terug.

Een lcd-scherm met quantum dots heeft in feite een extra laag, of 'rail', van nanokristalletjes van verschillende grootte die oplichten wanneer de led-achtergrondverlichting erop schijnt. Het resultaat is een breder kleurenspectrum en helderder beeld.

De term 'qled' is tegenwoordig prominent aanwezig op de hoogwaardige toestellen van Samsung en ook andere fabrikanten springen op de qled-term. Dit zijn dus quantum-dot lcd-tv's met led-achtergrondverlichting - niet te verwarren met oled.

Hoewel quantum dot-panelen nog steeds niet kunnen tippen aan de echte zwartniveaus van oled, wordt de kloof kleiner naarmate fabrikanten werken aan de verbetering van de technologie.

Voordelen:

 • Breed scala aan prijzen, afmetingen en functies;
 • Een aantal betaalbare UltraHD/4K-modellen;
 • Heldere schermen die zelfs in een zonnige kamer zichtbaar zijn;
 • Beeldkwaliteit verbetert gestaag met full-array achtergrondverlichting en quantum-dot technologie.

Nadelen:

 • Vertoont onvolkomenheden bij de weergave van snelle bewegingen, zoals bij sport;
 • Verliest wat schaduwdetails omdat pixels niet volledig zwart kunnen worden (zelfs met full-array achtergrondverlichting);
 • Beelden vervagen als je ze van opzij bekijkt.
Zeer grote tv met kleurrijk beeld

Oled

Oled-tv's gaan nog een stap verder dan full-array led-tv's met enkele tientallen verlichtingszones. In plaats van een achtergrondverlichting gebruiken oleds een laag organische leds. Deze worden op pixelniveau aangestuurd, om diep zwart en verbluffende contrastniveaus te bereiken. 1 Rob Lever, US News & World Report (2022). 'What Is OLED?'

Voordelen:

 • Het beste tv-beeld, zonder uitzondering;
 • Kleuren komen echt tot leven, diepere zwarttinten en een beter contrast en schaduwdetails dan bij lcd-tv's het geval is;
 • De beeldkwaliteit blijft behouden als je er vanaf de zijkant naar kijkt.

Nadelen:

 • Hoge prijzen;
 • Lagere piekhelderheid dan sommige lcd-toestellen;
 • Onzekerheid over hoe de schermen het na verloop van tijd volhouden, inclusief of ze inbranden als gevolg van het te lang weergeven van een statisch beeld.

Wil je nog meer te weten komen over qled en oled? Lees dan ons uitgebreide artikel hierover!

Schermresolutie

De resolutie beschrijft het aantal pixels waaruit het beeld op een beeldscherm bestaat, beschreven in termen van horizontale rijen en verticale kolommen. Meer pixels zorgen voor een scherper beeld en fijnere details.

Jarenlang was de resolutie van 1920 x 1080 pixels, ook wel FullHD genoemd, de norm, en dit is nog steeds de meest gebruikte resolutie in tv's. Tv-fabrikanten schakelen echter in hoog tempo over op UltraHD-toestellen (ook wel 4K genoemd).

Deze 4K-modellen hebben vier keer zoveel pixels als Full HD-schermen. Het gaat om 3840 x 2160 pixels. Het grootste voordeel van 4K-tv's is dat kleine objecten op het scherm meer details hebben, waaronder scherpere tekst. Over het algemeen zien beelden er rijker en levensechter uit dan op een FullHD-tv.

UltraHD-video's zien er geweldig uit en zijn steeds gemakkelijker te vinden. Verschillende streamingdiensten, zoals Netflix, Amazon Video en zelfs YouTube, hebben al een vrij groot aanbod aan 4K-video's.

Er zijn nu ook steeds meer 8K-tv's op de markt. Deze schermen verviervoudigen de resolutie van 4K-tv's en bieden een enorme sprong voorwaarts in beeldkwaliteit. Het vinden van video's om volledig te profiteren van die hogere resolutie is momenteel echter nog beperkt.

Gekleurd zand op donkere ondergrond

Schermgrootte

Zoals ik hierboven al aangaf geeft 65 inch de afstand aan tussen de linkerbenedenhoek van het scherm en de rechterbovenhoek, in dit geval is dat 165 cm.

De schermgrootte hangt af van hoe dicht je bij de tv zit. Als je de afzonderlijke pixels van het scherm kunt zien, zit je te dichtbij. Zoals al eerder aangehaald, is een minimale afstand van 2,5 m van je nieuwe 65 inch-televisie aangeraden, en idealiter meer dan 3 m.

De beste 85 inch tv is echter niet voor iedereen geschikt, terwijl een 65 inch in (bijna) elke woonkamer past. Is 65 inch toch te groot voor jouw woonkamer? Kijk dan eens naar de beste 49 inch tv, 50 inch tv of 55 inch tv, of misschien is een goede 43 inch tv of 40 inch tv al groot genoeg voor jouw ruimte?

HDR

HDR is een nieuwe functie van 4K-tv's en staat voor high dynamic range, een verwijzing naar het vermogen om meer kleuren, meer contrastniveaus en een hogere helderheid te leveren. Het is in wezen een upgrade van de 4K-resolutie, want het werk niet op FullHD-toestellen.

Er zijn verschillende vormen, waaronder HDR10. Tientallen bedrijven ondersteunen deze minimale basisspecificatie voor HDR-compatibiliteit, dus je zult op steeds meer toestellen 'HDR10' zien staan.

Dolby Vision HDR is ontwikkeld door de mensen die Dolby ruisonderdrukking en surround sound hebben uitgebracht, en gebruikt dynamische metadata. In tegenstelling tot de statische metadata die je bij HDR10 terugziet, is dynamische metadata afgestemd op individuele scènes.

Je krijgt dus niet dezelfde instellingen mee voor een hele film of aflevering. Dat is gunstig, want sterke wisselingen in verlichting en kleurweergave in films en series zijn niet ongebruikelijk.

Samsung heeft zijn eigen hoogwaardige high dynamic range-formaat geïntroduceerd, HDR10+ genaamd, voor al zijn smart tv's. Ook deze HDR-standaard gebruikt dynamische meta-data.

Hoewel het HDR10+-formaat een geweldige kijkervaring biedt op elke Samsung-tv, is het momenteel nog veel minder gebruikelijk dan Dolby Vision HDR.

Tenslotte is HLG een variant die bedoeld is voor live-uitzendingen van nieuwsprogramma's, in het kort gezegd. Statische meta-data is hier de norm, maar je kijkt het nieuws niet bepaald met de verwachting dat je geweldige kleurexplosies te zien krijgt, toch?

Contrastverhouding

De contrastverhouding beschrijft het bereik van de helderheidsniveaus die een toestel kan weergeven. Dit wordt aangeduid met twee cijfers, zoals 1000:1, of 2000:1. Het eerste cijfer geeft aan hoe helder het witste wit is in vergelijking met de donkerste tint zwart die de tv kan produceren. Hoe hoger dat eerste cijfer, hoe hoger de contrastverhouding.

Hogere contrastverhoudingen geven subtielere schaduwen en tinten weer, en dus meer details.

De beste tv's hebben diepe, donkere zwartniveaus, terwijl minder dure schermen oplichten met een donkergrijs, zelfs wanneer ze zwart zouden moeten weergeven. Deze grijstinten worden 'verhoogde zwartniveaus' genoemd en zijn een veel voorkomend probleem bij minder dure lcd-tv's.

Beeldverversing

De beeldverversing of vernieuwingsfrequentie, uitgedrukt in Hertz (Hz), geeft aan hoeveel keer per seconde een beeld op het scherm wordt vernieuwd. De standaardherhalingsfrequentie is 60 keer per seconde, of 60 Hz.

Bij scènes met snel bewegende objecten ziet een beeldverversingsfrequentie van 60 Hz er echter wazig of schokkerig uit. Om een vloeiender beeld te creëren, verdubbelden veel fabrikanten de beeldverversing tot 120 Hz (en in sommige gevallen tot 240 Hz).

Sommige nieuwe modellen bieden ondersteuning voor High-Frame Rate (HFR), wat betekent dat ze zowel een hogere verversingsfrequentie hebben, als extra ondersteuning voor inhoud met framesnelheden van meer dan 60 Hz. HFR is vooral goed voor live sportwedstrijden, dus als je een sportliefhebber bent, is deze functie zeker de moeite waard.

Zwemmer in actie

Gamers met name willen over het algemeen hogere beeldverversingsfrequenties, maar als je een oudere spelconsole gebruikt, is 60 Hz vooralsnog prima. De meeste game consoles halen hun top bij 60 frames per seconde.

Input lag

Ook input lag is een belangrijke tv-specificatie voor gamers. Deze bepaalt hoeveel milliseconden de vertraging tussen je controller en het scherm bedraagt. Hoe lager de input lag, hoe sneller de tv reageert op je acties.

Alles onder de 40 ms kun je als 'goed' beschouwen, 40 tot 70 ms als 'gemiddeld', en alles daarboven als 'slecht'. 2 DisplayNinja (2023). 'What is input lag and how important is it for gaming'

Audio

Hoewel er al veel tv's op de markt zijn met een sterk verbeterde audiokwaliteit, hebben heel veel FullHD-tv's nog steeds een inferieure audiokwaliteit. Dat is een gevolg van het slanke ontwerp van platte beeldschermen.

Er is namelijk niet genoeg ruimte voor grote luidsprekers die een vol en rijk geluid produceren. Je hebt drie keuzes om de geluidskwaliteit van je tv op te krikken: gebruik een koptelefoon, koop een surround sound-systeem, of ga voor een soundbar.

Soundbars zijn populair omdat ze voor een redelijke prijs je bioscoopervaring aanzienlijk verbeteren en in een paar minuten geïnstalleerd zijn. De beste soundbars zijn dun genoeg om onder een tv-standaard te passen, zonder de onderkant van het beeld te blokkeren.

Soundbar onder een tv in beeld

HDMI en overige aansluitingen

Het lijkt misschien een bijkomstigheid, maar let op het aantal HDMI-ingangen dat een set heeft. Fabrikanten die op de kosten willen besparen, bieden soms minder HDMI-poorten aan de achterkant aan. Deze poorten zijn snel opgebruikt: voeg een soundbar, een Chromecast, een tv-kast en een game console toe, en je hebt al je poorten in beslag genomen.

Als je besluit om de sprong te wagen en een 4K-tv aan te schaffen, zorg er dan voor dat de poorten van het toestel HDMI 2.0 ondersteunen om toekomstige UltraHD-bronnen te kunnen gebruiken.

Het nieuwere HDMI 2.1-formaat heeft als grootste verbetering de VRR-ondersteuning (Variable Refresh Rate). Door de verversingssnelheid van de tv aan te passen aan de frame rates van de bron van de content – in dit geval de grafische kaart in je gameconsole of pc – krijg je vloeiendere beelden en geen screen tearing.

Frame rates en screen tearing

Frame rates geeft weer hoe vaak het beeld zich per seconde ververst. Dit staat direct in verband met de verversingssnelheid van je scherm.

Screen tearing beschrijft het fenomeen waarin de GPU (grafische processor) van je beeldbron niet synchroon loopt met het scherm. Hierdoor treden horizontale lijnen in je beeld op, waarbij één helft van het beeld lijkt achter te lopen op het ander.

Energie-efficiëntie van 65 inch tv's

Een energiezuinige tv bespaart niet alleen op je elektriciteitsrekening, maar is ook beter voor het milieu. Kijk naar het energielabel, waarbij een A+++ label het meest efficiënt is en een D label het minst.

Een gemiddelde 65 inch tv met een A-label verbruikt ongeveer 100 tot 120 kWh per jaar, wat neerkomt op een geschatte jaarlijkse kostenpost van rond de € 30, afhankelijk van je energietarief.

Smart tv's

Steeds meer toestellen zijn uitgerust met ingebouwde wifi om verbinding te maken met internetdiensten, zoals Netflix, voor het streamen van video's of om apps te draaien voor het bekijken van speciale programma's, het downloaden van films op aanvraag, het spelen van games of zelfs het posten op Facebook.

Heb je een smart tv en raak je je afstandsbediening kwijt, hou er dan rekening mee dat niet elke universele afstandsbediening zal werken. Voorkom frustratie en leg je afstandsbediening daarom altijd op een vaste plaats!

Grote tv met netflix op het beeld

Welk merk maakt de beste 65 inch tv?

Samsung

Samsung levert 65 inch tv's die synoniem staan voor indrukwekkende beeldkwaliteit en geavanceerde technologie. Met baanbrekende functies zoals Quantum Dot-technologie en krachtige beeldverwerking, krijgen Samsung-televisies lovende recensies voor hun heldere kleuren, diep contrast en vloeiende weergave.

LG

Stap in de wereld van meeslepende home entertainment met LG's indrukwekkende 65 inch tv's. Met geavanceerde OLED-technologie biedt LG een adembenemende beeldkwaliteit, met diepe zwarttinten en levendige kleuren. Recensies prijzen consequent de uitzonderlijke beeldprestaties van LG.

Panasonic

Panasonic levert 65 inch tv's die uitblinken in verfijnde beeldkwaliteit en geavanceerde functionaliteit. Met innovatieve technologieën zoals HDR-ondersteuning oogsten Panasonic-televisies lof in recensies voor hun helderheid, scherpe details en levensechte kleuren.

Wat is volgens de Consumentenbond de beste 65 inch tv?

De beste 65 inch tv volgens Consumentenbond is de LG OLED65C35LA. Deze tv blinkt uit met zijn indrukwekkende 4K OLED-scherm, dat zorgt voor diepe zwarttinten en levendige kleuren. Met een beeldverversingssnelheid van 120 Hz geniet je van vloeiende beelden, ideaal voor snelle actiefilms en sport.

De tv ondersteunt HDR10 en Dolby Vision, waardoor je een breed scala aan kleuren en contrasten ervaart. Bovendien biedt de LG OLED65C35LA slimme functies zoals ingebouwde Google Assistant en Amazon Alexa, waardoor je gemakkelijk toegang hebt tot je favoriete content.

Wat is volgens Tweakers de beste 65 inch tv?

Op dit moment heeft Tweakers nog geen specifieke testen of beoordelingen gepubliceerd over 65 inch tv's. Zodra deze informatie beschikbaar komt, zullen we deze sectie bijwerken met hun aanbevelingen en bevindingen.

Wat is volgens TechRadar de beste 65 inch tv?

De beste 65 inch tv volgens TechRadar is de Samsung S90C. Deze tv onderscheidt zich met zijn geavanceerde QLED-technologie, die zorgt voor heldere en levendige beelden. Met een 4K-resolutie en een 120 Hz verversingssnelheid biedt het een uitzonderlijk scherpe en vloeiende kijkervaring, perfect voor zowel films als gaming.

De Samsung S90C ondersteunt HDR10+ en biedt daarmee een breed kleurenspectrum en diepe contrasten. Bovendien is deze tv uitgerust met slimme functies zoals spraakbesturing en compatibiliteit met meerdere streamingdiensten. 

Veelgestelde vragen over 65 inch tv's van onze lezers

We hebben nog geen vragen ontvangen over de beste 65 inch tv

Stuur ons hieronder via het feedbackformulier vooral jullie vragen of opmerkingen door, zodat we deze hier kunnen doornemen.

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen