De Beste 65 inch Tv: een Indrukwekkende Kijkervaring

Jasmijn Roekaerts

Geschreven door: Jasmijn Roekaerts

Ga voor een wow-effect.

De Beste 65 inch Tv: een Indrukwekkende Kijkervaring

De beste 65 inch tv van 2021 is een uitstekende keuze voor iedereen die op zoek is naar een aanzienlijke upgrade van zijn thuisbioscoop of televisie-ervaring. Terwijl 55 inch momenteel het populairst is, is het de 65 inch tv die écht een stap omhoog biedt in termen van impact.

Of het nu gaat om snelle beeldverversing of de helderheid en achtergrondverlichting die nodig zijn om kleuren levendig te laten lijken, een 65 inch tv is vaak de beste keuze. Met de juiste specificaties zijn dit ook geweldige gaming-tv's.

Je vindt niet snel 8K-resolutie op een 55 inch-scherm of kleiner, wat betekent dat wie een 8K-tv wilt, echt moet kijken naar een 65 inch-modellen of zelfs nog groter. Bekijk onze top vijf en laat je onderdompelen in de wereld van de grote schermen! 📺

#1 LG OLED65CX6LA - 4K OLED TV
Dé beste 65 inch tv van 2021

Onze score: 9,4

lg oled65cx6la 4k oled tv

Deze LG oled-tv levert een uitstekende 4K-beeldkwaliteit. Hij zit boordevol gaming-functies en je krijgt een sterke selectie streamingapps. Voorzien van HDMI 2.0-aansluitingen, is deze prachtige 65 inch tv klaar voor de toekomst!

Type scherm: Oled
Beeldverversing: 100 Hz
HDR: Ja

Smart tv: Ja (WebOS)
Maximale resolutie: UltraHD/4K
HDMI-aansluitingen: 4

Check prijs op Bol.com →

#2 Sony KD-65XH9505 - 4K TV
Beste koop 65 inch tv van 2021

Onze score: 9,2

sony kd 65xh9505 4k tv

De Sony KD-65XH9505 is een briljante 4K led-tv, met oogverblindende HDR en superieure bewegingen voor sport.

Type scherm: Led
Beeldverversing: 100 Hz
HDR: Ja

Smart tv: Ja
Maximale resolutie: UltraHD/4K
HDMI-aansluitingen: 4

Check prijs op Bol.com →

De 5 beste 65 inch tv's in een oogopslag

 1. LG OLED65CX6LA - Dé beste 65 inch tv van dit moment.
 2. Sony KD-65XH9505 - Dit is de beste koop 65 inch tv.
 3. Samsung QE65Q800T - De beste 65 inch tv met 8K-resolutie.
 4. Philips 65OLED935/12 - Een 65 inch tv met ongelooflijke B&W-geluidskwaliteit.
 5. LG OLED65B9PLA - De slankste 65 inch tv die je kunt krijgen

De ruimte die je nodig hebt voor een 65 inch tv

Hals over kop een 65 inch tv kopen is geen goed plan. Er zijn factoren die je moet overwegen voordat je de achterbank van je auto naar beneden begint te vouwen.

De meest fundamentele vraag van allemaal is: heb je de nodige ruimte om een 65 inch tv te plaatsen? Dan bedoel ik niet het oppervlak om het op te zetten, of de muur om het aan op te hangen, maar de afstand van waaraf je naar het scherm kijkt.

We hebben allemaal wel eens te dicht op het scherm gezeten in de bioscoop en dat is vervelend, niet? Je ziet het hele scherm niet in één keer, je ziet ruis in het beeld en je kunt er niets aan doen dat je een beetje misselijk wordt van snelle of onvoorspelbare bewegingen op het scherm. Als je te dicht bij je tv zit, is dat niet anders.

Te kort voor het scherm zitten in de bioscoop

Tv-schermen worden diagonaal gemeten. De 65 inch geeft dus de afstand aan tussen de linkerbenedenhoek van het scherm en de rechterbovenhoek, in dit geval 165 cm.

Dit is vooral van belang als je van plan bent de tv aan de muur te bevestigen. Puur decoratief gezien ziet hij er misschien prachtig uit boven de open haard, maar tenzij je tv kijkt vanaf een barkruk, is het bijna zeker dat hij daar te hoog hangt om comfortabel te kijken.

Een goede vuistregel is een afstand van 1,5 à 2 keer het schermdiagonaal als minimale kijkafstand te beschouwen. Dat betekent dat je minimaal 2,5 meter van je nieuwe 65 inch-televisie moet zitten – en idealiter meer dan 3 meter.

De grootste voordelen van een 65 inch tv

Een groter scherm betekent een groter beeld. Dat betekent op zijn beurt een meer meeslepende, intense en levensechte kijkervaring, vooral als het nieuwe scherm is uitgerust met geavanceerde technologieën zoals HDR.

Als je betaalt voor een 4K Netflix-abonnement, of je hebt een 4K Blu-rayspeler voor een echt premium beeld, vertalen die extra centimeters zich direct in een levendiger en filmisch kijken.

Ook gamers genieten ongetwijfeld van die extra inches. Zolang je ervoor zorgt dat je nieuwe tv is uitgerust met HDMI 2.1, kun je alle next-gen console-functies gebruiken. De spannende visuele ervaring van je games wordt nóg grootser met een groot scherm, aangezien je echt in de actie wordt getrokken.

De beste 65 inch tv, gedetailleerd.


#1 LG OLED65CX6LA
Dé beste 65 inch tv van 2021

Type scherm: Oled
Beeldverversing: 100 Hz
HDR: Ja
Smart tv: Ja (WebOS)
Maximale resolutie: UltraHD/4K
HDMI-aansluitingen: 4

De CX6LA ziet er vrijwel identiek uit als de C9 van 2019. De standaard is vrij breed, maar de totale voetafdruk van de LG CX is smaller dan sets die voeten aan beide uiteinden van de onderrand hebben. 

lg oled65cx6la 4k oled

Als de standaard is verwijderd en de tv aan de muur is opgehangen, ziet de CX eruit als een puur zwart paneel omringd door een superdunne, vlakke, zwarte rand zonder merkopdrukken. Er is een klein stand-bylampje aan de onderrand, maar zelfs dit kun je uitschakelen.

Het paneel zelf is verbazingwekkend dun, ongeveer 6 mm, maar zoals gebruikelijk bij oled-tv's is er een behuizing aan de achterkant die alle aansluitingen en de luidsprekers van het toestel bevat. Dit verhoogt de totale diepte van de tv tot 4,7 cm.

In het hart van de tv zit LG's Alpha 9 processor. Het geavanceerde algoritme van de α9 processor verbetert de helderheid van het beeld en zorgt voor scherpe 4K-beelden.

De oleds van het bedrijf ondersteunen allemaal het nieuwe Dolby Vision IQ-formaat, wat de Dolby Vision-prestaties aanpast aan het omgevingslicht in de kamer. Het voordeel hiervan is dat het vrij goed extra details laat zien in donkere scènes, wanneer je in een goed verlichte kamer kijkt.

De tv wordt gerund door LG's webOS 5.0, wat één van de beste tv-besturingssystemen op de markt is. WebOS is een eenvoudig in gebruik, vooral in combinatie met de aanwijsfunctie van de ergonomische afstandsbediening.

WebOS biedt een sterke selectie streamingapps, waaronder Netflix, Amazon Prime Video, Apple TV en Disney+, allemaal met ondersteuning voor Dolby Vision en Dolby Atmos.

In termen van muziekapps zijn Spotify, Deezer en Amazon Music allemaal aan boord, maar Tidal en Apple Music missen. Bluetooth 5.0 en AirPlay 2 bieden verdere opties voor het afspelen van muziek en video op de tv.

Wat fysieke aansluitingen betreft, beschikt de CX over vier HDMI-ingangen, drie usb-poorten, antenne, satelliet, ethernet, een koptelefoonaansluiting en optische audio-uitgang.

Het goede nieuws is dat alle vier de HDMI's 2.1-gecertificeerd zijn en ondersteuning bieden voor eARC (Enhanced Audio Return Channel) en gaming-functies zoals [email protected] (ook bekend als HFR), ALLM (Auto Low Latency Mode) en VRR (Variable Refresh Rate).

HFR

In de bioscoopfilmtechnologie – film of video – betekent high frame rate (HFR) een hogere beeldsnelheid dan vroeger gebruikelijk was. 

Een hogere beeldsnelheid heeft duidelijke, meetbare voordelen: vloeiendere animaties maken het makkelijker je doel te volgen in een game, en een lagere systeemlatentie helpt je doelen sneller te zien met een responsiever gevoel.

Alle versies van de LG CX hebben een 40 W-geluidssysteem, maar het 65 inch model bewijst dat je door voor een groter model te gaan over het algemeen een dieper klinkende levering krijgt. De OLED65CX heeft echter wel wat moeite met heel diepe bas.

Wat we goed vinden:

 • Indrukwekkende beeldprestaties
 • Vier HDMI-ingangen die 2.1-gecertificeerd zijn
 • Sterke selectie streamingapps

Wat we minder goed vinden:

 • Diepe bassen klinken niet zo goed

#2 Sony KD-65XH9505
Beste koop 65 inch tv van 2021

Type scherm: Led
Beeldverversing: 100 Hz
HDR: Ja
Smart tv: Ja (Android TV)
Maximale resolutie: Ultra HD/4 K
HDMI-aansluitingen: 4

sony kd 65xh9505 4k

De Sony KD-65XH9505 biedt verbluffende beelden, een directe led-achtergrondverlichting met lokale dimfunctie, de krachtigste X1 Ultimate-beeldprocessor van Sony, een brede kijkhoektechnologie en een krachtig nieuw Acoustic Multi-Audio geluidssysteem – en dat alles in een superstrak design!

Het lcd-paneel is direct verlicht (de leds bevinden zich direct achter het scherm in plaats van aan de randen) en produceren afzonderlijke zones van verschillende lichtniveaus. Deze kenmerken dragen bij aan de superieure contrastprestaties van lcd-tv's.

Sony's X-Tended Dynamic Range Pro ondersteunen deze leds bovendien. Dat verandert de manier waarop de stroom over de dimzones wordt verdeeld zodanig dat donkere gebieden donkerder lijken en heldere gebieden feller.

Deze tv draait op Google's Android TV. Ook hierop vind je de Google Play Store die ondersteuning biedt voor duizenden apps, samen met een ingebouwde Google Assistant. Hiermee ontdek je inhoud, bedien je je tv en nog veel meer.

De X1 Ultimate-processor van Sony is Sony's krachtigste processor tot nu toe, en hoewel hij niet echt uitbreidt vergeleken met de versie van 2019, zit hij boordevol beeldverbeterende functies.

Tot de belangrijkste functies van X1 Ultimate behoren Super Bitmapping (voor het verwijderen van kleurstrepen uit HDR-beelden) en Object-Based HDR Remaster (voor het converteren van bronnen met een standaard dynamisch bereik naar een hoog dynamisch bereik, oftewel HDR).

HDR

HDR staat voor High Dynamic Range. De term is afkomstig uit de fotografie en verwijst naar een techniek om het dynamisch bereik – het contrast tussen de helderste witten en de donkerste zwarten – van een foto te vergroten.

De 65XH9505 is ook voorzien van Sony's X-Wide Angle-technologie, zodat je er vanuit vrijwel elke hoek naar kijkt zonder dat het beeld kleur of contrast verliest.

Sony's nieuwe Ambient Optimisation-systeem verhoogt of verlaagt de helderheid afhankelijk van het lichtniveau in je woonkamer. Op de XH95 zit er ook een functie voor geluidsoptimalisatie die niet alleen rekening houdt met de vorm van je kamer, maar ook met kenmerken van de kamer, zoals de positie van stoelen en gordijnen.

Maar de grootste vooruitgang is te vinden in het audiosysteem. Om te beginnen dragen twee achterin geplaatste tweeters bij aan een nieuwe Multi-Audio-functie, die geluiden uit het juiste deel van het scherm laat komen.

Dit wordt ondersteund door een nieuwe X-Balanced Speaker met een ongebruikelijke langwerpige vorm en ultraverfijnde componenten om, volgens Sony, veel meer dynamiek en vervormingsvrij volume en bereik te leveren dan gewone slanke tv-luidsprekers.

De XH95 ondersteunt de HDR10-, HLG- en Dolby Vision HDR-indelingen, maar niet HDR10+(een indeling die, net als Dolby Vision, beeldinformatie per scène toevoegt aan HDR).

Er zijn vier HDMI-ingangen en één daarvan ondersteunt eARC-technologie voor verliesvrije Dolby Atmos passthrough, maar er is geen ondersteuning voor belangrijke next-gen gaming-functies zoals het afspelen van [email protected], automatisch schakelen tussen modi met lage latentie of ondersteuning voor variabele vernieuwingsfrequentie.

Wat we goed vinden:

 • Uiterst scherpe HDR-beelden
 • Krachtig en dynamisch geluid
 • Zeer goede prijs-kwaliteitverhouding

Wat we minder goed vinden:

 • Geen HDR10+-ondersteuning
 • Ontbreekt een paar next-gen gaming-functies

#3 Samsung QE65Q800T 
De beste 65 inch tv met 8K-resolutie

Type scherm: QLED
Beeldverversing: 100 Hz
HDR: Ja
Smart tv: Ja (Tizen)
Maximale resolutie: 8K
HDMI-aansluitingen: 4

De Samsung QE65Q800T is een mijlpaal in de 8K-technologie, vooral omdat de betaalbaarheid van de QE65Q800T niet verhindert hoe overtuigend de prestaties zijn.

samsung qe65q800t 8k qled tv (benelux model)

De schuine achterkant en de metalen standaard zien er strak uit en omdat deze standaard centraal is gemonteerd, kun je het 65 inch-scherm op een relatief smal meubel plaatsen. Het frame rond het scherm is zo smal dat je het nauwelijks merkt.

De QE65Q800T wordt geleverd met twee afstandsbedieningen: een afstandsbediening met veel knoppen, en een veel slankere metalen afstandsbediening met een spraakmicrofoon en een beperkt aantal knoppen.

Het meest in het oog springende kenmerk van de Samsung Q800T is zijn 8K-resolutie natuurlijk. De QE65Q800T maakt gebruik van nieuwe deep learning-technieken, die het mogelijk maken om sub-8K content op te waarderen.

De QE65Q800T is een lcd-tv die gebruik maakt van Samsung's QLED Quantum Dot kleurentechnologie om een breed kleurengamma en meer helderheid te leveren.

Hij is uitgerust met een Full Array with Local Dimming (FALD) paneel, wat gebruik maakt van een vrij bescheiden, 224 afzonderlijke dimzones.

De compensatie voor het kleinere aantal zones komt in de vorm van een nieuw energiebeheersysteem dat energie overhevelt van donkere gebieden (waardoor ze donkerder worden) naar heldere gebieden (waardoor ze helderder worden).

Slimme functies worden geleverd door Samsung's eigen Tizen. Dit is uitstekend in termen van zowel de presentatie als de hoeveelheid apps. Vooral videostreamingdiensten zijn uitstekend. Alle grote namen zijn aanwezig, inclusief de Disney+ en Apple TV apps, en ze ondersteunen allemaal 4K en HDR waar beschikbaar.

De betaalbaarheid van de QE65Q800T naar 8K-normen heeft geen afbreuk gedaan aan de aansluitingen. Er zijn nog steeds vier HDMI-ingangen, drie usb-poorten en de gebruikelijke Bluetooth- en wifi-opties. Eén van de HDMI's kan [email protected] en variabele vernieuwingsfrequenties aan, en [email protected]

Naast de [email protected] komt de QE65Q800T gamers tegemoet met:

 • een ongeëvenaard lage invoervertraging van nauwelijks 10 ms in de Game-modus;
 • automatische overschakeling naar een modus met lage latentie wanneer hij een game-bron detecteert;
 • een speciale bewegingsprocessor voor games die trillingen vermindert, zonder de invoervertraging sterk te vergroten;
 • een modus die donkere delen van het beeld helderder kan maken zonder de rest te beïnvloeden, zodat je vijanden die in de schaduwen op de loer liggen beter ziet.

Samsung heeft een aanzienlijk verbeterd geluidssysteem ontworpen voor de Q800T-serie. De Object Tracking Sound maakt gebruik van luidsprekers die in alle vier de randen zijn ingebouwd. Het levert meer detail en precisie zijn, evenals geluidseffecten die afkomstig lijken te zijn van specifieke locaties op het scherm.

Wat HDR-ondersteuning betreft, kan de 65Q800T overweg met HDR10, HLG en HDR10+. Zoals alle tv's van Samsung ondersteunt hij helaas geen Dolby Vision.

De Samsung Q800T lost zijn 8K-belofte volledig in. Met 8K-beeldmateriaal - voornamelijk een showreel van natuurbeelden in HDR - is het 8K-effect betoverend.

Hoewel dit 'slechts' een 65-inch scherm is, waarvan kan worden aangenomen dat de impact van 8K kleiner is dan bij veel grotere schermen, geeft veel van het 8K-materiaal een diepgaand gevoel van directheid en realisme dat verder gaat dan het 'gevoel' dat je krijgt van hetzelfde materiaal op een 4K-scherm.

Wat we goed vinden:

 • Heldere, scherpe 8K-beelden met indrukwekkende zwartniveaus
 • Krachtige, indrukwekkend gedetailleerde audio
 • Zeer gunstige prijs voor 8K

Wat we minder goed vinden:

 • Geen Dolby Vision-ondersteuning

#4 Philips 65OLED935/12
Beste 65 inch tv met B&W-geluidskwaliteit

Type scherm: Oled
Beeldverversing: 100 Hz
HDR: Ja
Smart tv: Ja (Android TV)
Maximale resolutie: UltraHD/4K
HDMI-aansluitingen: 4

Als je een die-hard gamer bent, kan het gebrek aan ondersteuning voor next-gen gamingfuncties van deze tv in het nadeel werken.

philips 65oled935 12 4k oled tv

Voor iedereen anders is de combinatie van superieure beeldkwaliteit geïnspireerd door AI, bijna ongelooflijke B&W-geluidskwaliteit en een moeiteloos prachtig Ambilight ontwerp echter bijna onweerstaanbaar.

De Philips 65OLED935/12 is prachtig ontworpen en gebouwd, voorzien van Philips meest geavanceerde beeldkwaliteitsengine ooit en heeft zelfs een sensationeel audiosysteem dat is ontworpen door supersterren Bowers & Wilkins. 🎶

Alles aan het ontwerp ziet er premium uit. De afwerking van geborsteld aluminium die de achterkant van het oled-paneel vormt, is voortreffelijk. Het frame rond het scherm is smal genoeg om je nauwelijks af te leiden van prachtige beelden, en het scherm is slechts enkele millimeter diep aan de randen.

Het meest spectaculaire is dat het hele scherm omgeven is door gekleurd licht, dankzij een vierzijdige versie van de Philips Ambilight-technologie. Deze technologie maakt gebruik van leds op het dikkere gedeelte van het achterpaneel om licht uit te stralen dat zich aanpast aan de kleur van de beelden die op het scherm worden afgespeeld.

De nauwkeurigheid waarmee Ambilight kleurtonen weergeeft is echt opmerkelijk. Net zo opvallend als het Ambilight-systeem is de externe luidsprekerbehuizing, die ook dienst doet als ondersteuning als je de tv niet aan de wand monteert.

Net als onze #2, heeft de 65OLED935/12 Android TV als besturingssysteem. Zo heb je toegang tot de Google Play Store, die ondersteuning biedt voor duizenden apps. Gebruik de Google Assistant voor snelle toegang tot entertainment en krijg antwoorden op je scherm. Druk hiervoor op de Google Assistant-knop op je afstandsbediening om aan de slag te gaan!

De connectiviteitsopties zijn talrijk genoeg met vier HDMI's, twee usb-poorten en wifi- en Bluetooth-ondersteuning. De HDMI-poorten bieden echter geen ondersteuning voor [email protected] of variabele vernieuwingsfrequentie (VRR), functies die belangrijk zijn geworden met voor de Xbox Series X en PlayStation 5.

Philips heeft voor het eerst de technologie van AI, of Artificial Intelligence, omarmd. Dit stelt de tv in staat om individuele objecten in binnenkomende beelden in vijf categorieën te verdelen: Natuur, Gezicht, Beweging, Donker en Overig.

Objecten die in de eerste vier van deze categorieën zijn gefilterd, krijgen een nieuwe, geoptimaliseerde verwerking die is ontworpen om natuurlijker ogende resultaten te leveren.

Ook exclusief is de AI Machine Learning Sharpness. Hiermee wordt beoordeeld welk scherpteniveau het beste wordt toegepast op verschillende elementen van een bepaald frame, in plaats van één enkel monolithisch scherpte-algoritme toe te passen op het hele scherm. Dit proces resulteert in een driedimensionaler en minder ruisgevoelig eindbeeld.

Het Perfect Natural Motion-systeem (PNM) van Philips voor het omzetten van bronnen met een standaard dynamisch bereik in HDR, krijgt ook een boost door de op AI geïnspireerde verwerking van deze oled-tv.

Een laatste belangrijke beeldfunctie die exclusief is voor de OLED+935-modellen van Philips, is de anti-inbrandtechnologie. Omdat oled-panelen organische materialen gebruiken, zijn ze gevoelig voor inbranding.

Inbranden

Inbranden is een zichtbare markering die op het scherm achterblijft, ongeacht waar je naar kijkt of wat je doet. Dit kan worden veroorzaakt door een vast beeld gedurende een lange periode op het scherm te laten staan en is vooral bij oled-tv's duidelijk merkbaar.

Een grote troef van deze oled-tv is de mogelijkheid om alle grote HDR-formaten toe te passen. Dus naast de standaard HDR10- en HLG-indelingen, kan hij ook overweg met Dolby Vision en HDR10+.

Deze twee hoogwaardige HDR-indelingen voegen per scène extra gegevens toe aan de videostream, zodat compatibele tv's consistent nauwkeurigere en dynamischere HDR-beelden kunnen leveren.

De door B&W ontworpen luidsprekerbehuizing ziet er serieus uit en klinkt nog serieuzer. De reikwijdte en de dynamiek van het klankbeeld is ongelooflijk voor een ingebouwd tv-audiosysteem.

De voorste drivers stuwen de informatie van het linker-, rechter- en middenkanaal met uitzonderlijke directheid en impact de kamer in, zonder hard of rommelig te klinken, zelfs op het maximale volumeniveau. Het geluid komt echter niet alleen naar voren: het verspreidt zich ook ver buiten de grenzen van het scherm, links, rechts en naar boven.

Wat we goed vinden:

 • De beeldkwaliteit is fantastisch, zelfs volgens de doorgaans hoge oled-normen
 • De geluidskwaliteit is van superieure kwaliteit
 • Het is een prachtig ontworpen tv

Wat we minder goed vinden:

 • Beperkte ondersteuning voor next-gen gamingfuncties

#5 LG OLED65B9PLA
Beste 65 inch tv met prachtig slank design

Type scherm: Oled
Beeldverversing: 120 Hz
HDR: Ja
Smart tv: Ja (WebOS)
Maximale resolutie: UltraHD/4K
HDMI-aansluitingen: 4

Net zoals de meeste LG OLED-tv's, heeft de 65-inch LG OLED65B9PLA een zeer mooi en strak ontwerp.

lg oled65b9pla 4k oled tv

De voorkant is vrijwel alleen scherm met een minuscuul frame en een kleine, centrale, zwarte plastic sokkel die het gewicht van de tv opneemt.

De meeste poorten bevinden zich aan de achterkant, zonder grote verrassingen op het gebied van aansluitingen. Volledig gecertificeerde HDMI 2.1 aansluitingen zorgen voor een zekere mate van toekomstbestendigheid en er zijn meer dan genoeg aansluitingen voor elk apparaat dat je zou willen aansluiten.

Het enige andere onderdeel dat wordt meegeleverd is de LG Magic Remote, een afstandsbediening met voldoende knoppen aan boord. Er is ook een LG remote app (voor Android en iOS), als je liever je smartphone gebruikt.

De Magic Remote bevat ook een microfoon voor spraakopdrachten, ondersteund door Google Assistant. Dit werkt samen met LG's WebOS. Het is grafisch aantrekkelijk en zeer gebruiksvriendelijk, zoals besproken bij onze #1.

Deze 4K tv waardeert elke video van lagere kwaliteit op. Binnenin vind je de LG α7 Gen 2 Intelligent Processor, die LG's AI beeld- en geluidsfuncties kan uitvoeren en op intelligente wijze de prestaties aanpassen. Wat HDR betreft, ondersteunt deze tv Dolby Vision, HDR10 en HLG, maar niet HDR10+.

De LG OLED65B9PLA heeft een luidsprekeropstelling met een vermogen van 40 W. Het beschikt over zowel Dolby Atmos als een virtuele surround-modus, en beide voegen zeker extra dimensie toe aan de audio.

Deze tv is in staat om automatisch zijn luidsprekers te kalibreren en te laten overeenkomen met de akoestiek van je kamer. Dit maakt een groot verschil in je kijk- en luisterervaring! Wil je echter geluid van de hoogste kwaliteit? Voeg dan een externe soundbar toe.

Wat we goed vinden:

 • Briljante kleurenweergave en goed detail
 • Luidsprekers passen zich aan aan de akoestiek van je ruimte
 • Toekomstbestendig dankzij HDMI 2.0-aansluitingen

Wat we minder goed vinden:

 • Gemiddelde donker/licht-productie
 • Geen HDR10+-ondersteuning aanwezig

Koopgids

Als dit de eerste keer is dat je een tv koopt waarbij de afweging verder gaat dan de prijs, wil je misschien wat termen opfrissen.

Hieronder vind je de belangrijkste factoren die je aankoopbeslissing kunnen beïnvloeden. Natuurlijk heeft iedereen andere prioriteiten: misschien ben je bereid iets meer uit te geven voor een oled-tv met fantastisch contrast, tegenover een grotere led-tv voor dezelfde prijs.

Maar als je bij je aankoopbeslissing rekening houdt met al het volgende, zal het resultaat niet teleurstellend zijn! 🧐

De verschillende typen tv

Er zijn eigenlijk maar twee soorten tv's op de markt: lcd en oled. Het merendeel van de televisies is tegenwoordig led, wat een type lcd is.

Deze toestellen gebruiken lichtgevende diodes (leds) om het lcd-scherm te verlichten en kunnen extreem dun zijn. Kortom: alle led-schermen zijn lcd-schermen, maar niet alle lcd-schermen gebruiken leds.

Lcd

Lcd-schermen (Liquid Crystal Display) zijn voorzien van een laag vloeistof die tussen twee stukken gepolariseerd glas wordt gehouden. Vloeibare kristallen zenden niet rechtstreeks licht uit, maar gebruiken in plaats daarvan een achtergrondverlichting, gewoonlijk fluorescentielampen, om beelden in kleur te produceren.

Led(-lcd)

Schermen met lichtdiodes (leds) hebben ook een vloeibaar-kristaldisplay, maar de achtergrondverlichting wordt geproduceerd door leds en niet door fluorescentielampen.

Led-tv's verlichten zo specifieke delen van het scherm dynamisch en dimmen andere delen om een mix van lichte en donkere delen in een scène beter weer te geven.

Full-array led

Full-array led-tv's hebben lichtgevende diodes direct achter het scherm, in een raster van 'zones' die afzonderlijk worden verlicht of verduisterd.

Een dergelijke opstelling heet Full Array Local Dimming (FALD) genoemd. Dit maakt de achtergrondverlichting preciezer en maakt een meer gedetailleerd beeld qua contrast mogelijk.

QLED

Een andere lcd-technologie, quantum dots of QLED genaamd, wordt steeds gangbaarder, mede dankzij de eisen van HDR om een breder kleurengamma en meer helderheid te produceren. Op de term HDR kom ik later uitgebreid terug.

Een lcd-scherm met quantum dots heeft in feite een extra laag, of 'rail', van nanokristalletjes van verschillende grootte die oplichten wanneer de led-achtergrondverlichting erop schijnt. Het resultaat is een breder kleurenspectrum en helderder beeld.

De term "QLED" is tegenwoordig prominent aanwezig op de hoogwaardige toestellen van Samsung en ook andere fabrikanten springen op de QLED-term. Dit zijn dus quantum-dot lcd-tv's met led-achtergrondverlichting - niet te verwarren met oled.

Hoewel quantum dot-panelen nog steeds niet kunnen tippen aan de echte zwartniveaus van oled, wordt de kloof kleiner naarmate fabrikanten werken aan de verbetering van de technologie.

Voordelen:

 • Breed scala aan prijzen, afmetingen en functies;
 • Een aantal betaalbare UltraHD/4K-modellen;
 • Heldere schermen die zelfs in een zonnige kamer zichtbaar zijn;
 • Beeldkwaliteit verbetert gestaag met full-array achtergrondverlichting en quantum-dot technologie.

Nadelen:

 • Vertoont onvolkomenheden bij de weergave van snelle bewegingen, zoals bij sport;
 • Verliest wat schaduwdetails omdat pixels niet volledig zwart kunnen worden (zelfs met full-array achtergrondverlichting);
 • Beelden vervagen als je ze van opzij bekijkt.

Oled

Oled-tv's gaan nog een stap verder dan full-array led-tv's met enkele tientallen verlichtingszones. In plaats van een achtergrondverlichting gebruiken oleds een laag organische leds. Deze worden op pixelniveau aangestuurd, om diep zwart en verbluffende contrastniveaus te bereiken.

Voordelen:

 • Het beste tv-beeld, zonder uitzondering;
 • Kleuren komen echt tot leven, diepere zwarttinten en een beter contrast en schaduwdetails dan bij lcd-tv's het geval is;
 • De beeldkwaliteit blijft behouden als je er vanaf de zijkant naar kijkt.

Nadelen:

 • Hoge prijzen;
 • Lagere piekhelderheid dan sommige lcd-toestellen;
 • Onzekerheid over hoe de schermen het na verloop van tijd volhouden, inclusief of ze inbranden als gevolg van het te lang weergeven van een statisch beeld.
Zeer grote tv met kleurrijk beeld

Wil je nog meer te weten komen over QLED en OLED? Lees dan ons uitgebreide artikel hierover!

Schermresolutie

De resolutie beschrijft het aantal pixels waaruit het beeld op een beeldscherm bestaat, beschreven in termen van horizontale rijen en verticale kolommen. Meer pixels zorgen voor een scherper beeld en fijnere details.

Jarenlang was de resolutie van 1920 x 1080 pixels, ook wel FullHD genoemd, de norm, en dit is nog steeds de meest gebruikte resolutie in tv's. Tv-fabrikanten schakelen echter in hoog tempo over op UltraHD-toestellen (ook wel 4K genoemd).

Gekleurd zand op donkere ondergrond

Deze 4K-modellen hebben vier keer zoveel pixels als Full HD-schermen. Het gaat om 3840 x 2160 pixels. Het grootste voordeel van 4K-tv's is dat kleine objecten op het scherm meer details hebben, waaronder scherpere tekst. Over het algemeen zien beelden er rijker en levensechter uit dan op een FullHD-tv.

UltraHD-video's zien er geweldig uit en zijn steeds gemakkelijker te vinden. Verschillende streamingdiensten, zoals Netflix, Amazon Video en zelfs YouTube, hebben al een vrij groot aanbod aan 4K-video's.

Er zijn nu ook steeds meer 8K-tv's op de markt. Deze schermen verviervoudigen de resolutie van 4K-tv's en bieden een enorme sprong voorwaarts in beeldkwaliteit. Het vinden van video's om volledig te profiteren van die hogere resolutie is momenteel echter nog beperkt.

Schermgrootte

Tv-schermen worden diagonaal gemeten en meestal uitgerukt in inch. De 65 inch geeft dus de afstand aan tussen de linkerbenedenhoek van het scherm en de rechterbovenhoek, in dit geval is dat dus 165 cm.

Of je nu op zoek bent naar een basic of high-end tv, de grootste factor in je beslissing is waarschijnlijk de schermgrootte. Bedenk vooral waar je je nieuwe toestel gaat neerzetten. Kies vervolgens het grootste schermformaat dat comfortabel in die ruimte past – en in je budget.

De schermgrootte hangt ook af van hoe dicht je bij de tv zit. Als je de afzonderlijke pixels van het scherm kunt zien, zit je te dichtbij. Zoals al eerder aangehaald, is een minimale afstand van 2,5 m van je nieuwe 65 inch-televisie aangeraden, en idealiter meer dan 3 m.

HDR

HDR is een nieuwe functie van 4KD-tv's en staat voor High Dynamic Range, een verwijzing naar het vermogen om meer kleuren, meer contrastniveaus en een hogere helderheid te leveren. HDR is in wezen een upgrade van de 4K-resolutie, want het werk niet op FullHD-toestellen.

HDR kent verschillende vormen, waaronder HDR10. Tientallen bedrijven ondersteunen deze minimale basisspecificatie voor HDR-compatibiliteit, dus je zult op steeds meer toestellen "HDR10" zien staan.

Dolby Vision is ook een versie van HDR, ontwikkeld door de mensen die Dolby ruisonderdrukking en surround sound hebben uitgebracht.

Samsung heeft zijn eigen hoogwaardige HDR-formaat geïntroduceerd, HDR10+ genaamd, voor al zijn smart tv's. Hoewel het HDR10+-formaat een geweldige kijkervaring biedt, is het momenteel nog veel minder gebruikelijk dan Dolby Vision.

Beeldverversing

De beeldverversing of vernieuwingsfrequentie, uitgedrukt in Hertz (Hz), geeft aan hoeveel keer per seconde een beeld op het scherm wordt vernieuwd. De standaardherhalingsfrequentie is 60 keer per seconde, of 60 Hz.

Bij scènes met snel bewegende objecten ziet een beeldverversingsfrequentie van 60 Hz er echter wazig of schokkerig uit. Om een vloeiender beeld te creëren, verdubbelden veel fabrikanten de beeldverversing tot 120 Hz (en in sommige gevallen tot 240 Hz).

Sommige nieuwe modellen bieden ondersteuning voor High-Frame Rate (HFR), wat betekent dat ze zowel een hogere verversingsfrequentie hebben, als extra ondersteuning voor inhoud met framesnelheden van meer dan 60 Hz. HFR is vooral goed voor live sportwedstrijden, dus als je een sportliefhebber bent, is deze functie zeker de moeite waard.

Zwemmer in actie

Gamers met name willen over het algemeen hogere beeldverversingsfrequenties, maar als je een oudere spelconsole gebruikt, is 60 Hz vooralsnog prima. De meeste game consoles halen hun top bij 60 frames per seconde.

Contrastverhouding

De contrastverhouding beschrijft het bereik van de helderheidsniveaus die een toestel kan weergeven. Hogere contrastverhoudingen geven subtielere schaduwen en tinten weer, en dus meer details.

De beste tv's hebben diepe, donkere zwartniveaus, terwijl minder dure schermen oplichten met een donkergrijs, zelfs wanneer ze zwart zouden moeten weergeven. Deze grijstinten worden "verhoogde zwartniveaus" genoemd en zijn een veel voorkomend probleem bij minder dure lcd-tv's.

Audio

Hoewel er al veel tv's op de markt zijn met een sterk verbeterde audiokwaliteit, hebben heel veel FullHD-tv's nog steeds een inferieure audiokwaliteit. Dat is een gevolg van het slanke ontwerp van platte beeldschermen.

Er is namelijk niet genoeg ruimte voor grote luidsprekers die een vol en rijk geluid produceren. Je hebt drie keuzes om de geluidskwaliteit van je tv op te krikken: gebruik een koptelefoon, koop een surround sound-systeem, of ga voor een soundbar.

Soundbar onder een tv in beeld

Soundbars zijn populair omdat ze voor een redelijke prijs je bioscoopervaring aanzienlijk verbeteren en in een paar minuten geïnstalleerd zijn. De beste soundbars zijn dun genoeg om onder een tv-standaard te passen, zonder de onderkant van het beeld te blokkeren.

HDMI en aansluitingen

Het lijkt misschien een bijkomstigheid, maar let op het aantal HDMI-ingangen dat een set heeft. Fabrikanten die op de kosten willen besparen, bieden soms minder HDMI-poorten aan de achterkant aan. Deze poorten zijn snel opgebruikt: voeg een soundbar, een Chromecast, een tv-kast en een game console toe, en je hebt al je poorten in beslag genomen.

Als je hebt besloten om de sprong te wagen en een 4K-tv aan te schaffen, zorg er dan voor dat de poorten van het toestel HDMI 2.0 ondersteunen om toekomstige UltraHD-bronnen te kunnen gebruiken.

Het nieuwere HDMI 2.1-formaat heeft als grootste verbetering de VRR-ondersteuning (Variable Refresh Rate). Door de verversingssnelheid van de tv aan te passen aan de frame rates van de bron van de content – in dit geval de grafische kaart in je gameconsole of pc – krijg je vloeiendere beelden en geen screen tearing.

Frame rates en screen tearing

Frame rates geeft weer hoe vaak het beeld zich per seconde ververst. Dit staat direct in verband met de verversingssnelheid van je scherm.

Screen tearing beschrijft het fenomeen waarin de GPU (grafische processor) van je beeldbron niet synchroon loopt met het scherm. Hierdoor treden horizontale lijnen in je beeld op, waarbij één helft van het beeld lijkt achter te lopen op het ander.

Smart tv's

Steeds meer toestellen zijn uitgerust met ingebouwde wifi om verbinding te maken met internetdiensten, zoals Netflix, voor het streamen van video's of om apps te draaien voor het bekijken van speciale programma's, het downloaden van films op aanvraag, het spelen van games of zelfs het posten op Facebook.

Grote tv met netflix op het beeld

De beste 65 inch tv's

ProductsoortBeste voorBeoordelingProductpagina
LG OLED65CX6LAallround9,4Bekijk hem hier
Sony KD-65XH9505Prijs-kwaliteit9,2Bekijk hem hier
Samsung QE65Q800T8K9,0Bekijk hem hier
Philips 65OLED935/12Geluidskwaliteit8,9Bekijk hem hier
LG OLED65B9PLAKleinere budgets8,8Bekijk hem hier

Veelgestelde vragen

📏 Hoe breed is een 65 inch tv?

Een 65 inch tv is 145 cm breed en 83 cm hoog. Het formaat van een tv, bijvoorbeeld 65 inch, wordt weergegeven in de lengte van het schermdiagonaal. Dit is de afstand van de linkeronderhoek tot de rechterbovenhoek, 165 cm in het geval van een 65 inch tv.

👀 Wat is de kijkafstand van een 65 inch tv?

Hoe groter de tv, hoe verder weg je moet zitten om comfortabel te kijken. Een gemiddelde kijkafstand bereken je door ongeveer 2 maal de schermdiagonaal van je tv te doen. De ideale afstand tussen de bank en een 65 inch tv (165 cm), is dus meer dan 3 meter. 

📐 Hoe hoog hang je een 65 inch tv?

Het uitgangspunt voor de hoogte van je tv, is dat het bovenste derde deel van je beeldscherm op ooghoogte moet hangen. Bij een 65 inch tv die 83 cm hoog is, hang je de bovenste 27,6 cm op ooghoogte en de overige 55,4 cm daaronder. 

Conclusie

Genoeg ruimte in je huis en klaar voor een écht indrukwekkende televisie-ervaring? Dan is een 65 inch iets voor jou. Kleuren lijken levendiger, beelden soepeler en je krijgt veel meer details te zien. Al deze zaken komen ook nog eens in mooie designs met superslanke frames!

Heeft jouw plek al een gigantisch scherm aan de muur? Ik ben alvast benieuwd!

Was dit artikel behulpzaam?