De Beste 49 inch Tv Biedt Meer Dan Ooit

Jasmijn Roekaerts

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

16 min. leestijd

Op zoek naar een tv van formaat.

De Beste 49 inch Tv Biedt Meer Dan Ooit

Het accent in de tv-wereld ligt tegenwoordig op de grotere tv-schermen. Zelfs 55 inch modellen worden als 'klein' beschouwd, maar niet in elke ruimte past zo een kanjer van een tv. De beste 49 inch tv is betaalbaarder dan grotere modellen en krikt je tv-ervaring serieus op vergeleken met oudere tv-modellen!

De huidige 49 inch tv's hebben functies aan boord die vroeger alleen waren voorbehouden aan de duurste toestellen, waardoor zowel de beeldkwaliteit als slimme functies er enorm op vooruit zijn gegaan.

Ik zocht de beste tv's in deze maatklasse uit van topmerken als Sony, Samsung en LG, om je zoektocht naar een 49 inch tv te vergemakkelijken. Ontdek snel hieronder wat bijvoorbeeld onze #1, de Sony KD-49XH9505, allemaal voor jou in petto heeft!

#1 Sony KD-49XH9505
Dé beste 49 inch tv van 2024

Onze score: 9,5

sony kd 49xh9505 (2020)

De Sony 49XH9505 is een zeer goede tv die moeilijk te verslaan is in zijn prijsklasse. Hij levert verfijnde beelden en een spectaculair geluid voor een 49 inch tv.

Daarnaast ondersteunt hij ook Dolby Vision en Dolby Atmos en heeft hij Sony's meest krachtige processor aan boord!

Schermtype: Led
Beeldscherpte: 4K (UHD)
Verversingssnelheid: 100 Hz

Local dimming: Ja
Type HDR: Dolby Vision, HDR10, HLG
Dolby Atmos ondersteuning: Ja

#2 LG 49NANO866NA
Beste koop 49 inch tv van 2024

Onze score: 9,3

lg 49nano866na

LG's high-end lcd-tv's maken gebruik van NanoCell-technologie om onzuivere kleuren te filteren en een zo levendig en accuraat mogelijk beeld te creëren. Uitgerust met een 100 Hz scherm, levert deze tv de meest vloeiende bewegingen.

Dit is ideaal voor het kijken van de meest heldere weergave van snel bewegende sportwedstrijden en actiefilms. Klinkt dat als muziek in de oren? Dan is deze tv écht iets voor jou!

Schermtype: Led
Beeldscherpte: 4K (UHD)
Verversingssnelheid: 100 Hz

Local dimming: Ja
Type HDR: Dolby Vision, HDR10, HDR10+, HLG
Dolby Atmos ondersteuning: Ja

De 5 beste 49 inch tv's in een oogopslag

 1. Sony KD-49XH9505 - Dé beste 49 inch tv van 2024.
 2. LG 49NANO866NA - Beste koop 49 inch tv van 2024.
 3. Samsung QE49Q70R - Beste 49 inch tv met full array local dimming.
 4. Sony KD-49XH8096 - Beste 49 inch tv met Triluminos-scherm.
 5. Samsung QE49Q60R - Beste 49 inch qled instapmodel.

Zaken om op te letten bij je aankoop van een 49 inch tv

Het kiezen van een nieuwe televisie is een hele uitdaging. Er zijn een heleboel zaken waarmee je rekening moet houden en prioriteiten die je moet stellen. Begin altijd met precies uit te zoeken hoeveel ruimte je hebt, zodat je weet voor welk formaat tv je best gaat.

Als je op de juiste afstand van je tv zit, geniet je van elk detail waarvoor je betaalt. Een goede vuistregel voor het kijken naar een FullHD-tv, is dat je minimaal 1,5 tot 2 keer de diagonaal van je tv van het scherm moet zitten. Als je voor een 4K-tv gaat, kun je iets dichter bij het scherm blijven; ongeveer 1 tot 1,5 keer de schermgrootte.

Als je idealiter tussen de 1,25 en 1,8 m afstand van het scherm zit, is een 49 inch 4K-tv een geknipt formaat voor jouw ruimte. Indien je meer ruimte hebt of liever wat verder zit, kun je gaan voor een 50 inch tv of een goede 65 inch tv. Minder ruimte? Dan is een tv van 40 inch een goede optie.

Hier nog enkele belangrijke zaken om op te letten bij je aankoop:

 • 4K/UHD: Vanwege het scherpere beeld en de superieure HD-kwaliteit, is deze hogere resolutie te vinden op alle tv's in onze top 5. Ga voor een 4K-tv om ervoor te zorgen dat je de komende jaren geen content van topkwaliteit hoeft te missen!
 • Geluidskwaliteit: Er is een enorm verschil in geluidskwaliteit tussen moderne tv's. Hoewel de beste soundbar je ervaring aanzienlijk verbetert, moet het geluid niet zo slecht zijn dat je gedwongen bent om er eentje aan te schaffen. Dolby Atmos is een enorme troef als de tv dit ondersteunt, aangezien het een surround sound-ervaring oplevert. 🪕
 • Hoog dynamisch bereik (HDR): Je vindt deze beeldtechnologie nu op de meeste 4K-toestellen. Het zorgt voor diepere zwarttinten, helderder wit en subtielere tonen daartussen. Honderden uren HDR-inhoud zijn beschikbaar op streamingdiensten en duurdere 4K-tv's beschikken over de beste HDR-formaten. Meer info hierover vind je in de koopgids onderaan dit artikel!

De beste 49 inch tv, gedetailleerd.


Schermtype: Led
Beeldscherpte: 4K (UHD)
Verversingssnelheid: 100 Hz
Local dimming: Ja
Type HDR: Dolby Vision, HDR10, HLG
Dolby Atmos ondersteuning: Ja

Aan de buitenkant ziet de Sony KD-49XH9505 er misschien vertrouwd uit ten opzichte van zijn voorganger, maar aan de binnenkant heeft hij een serieuze upgrade gekregen!

sony kd 49xh9505 (2020) zijaanzicht

De 49XH9505 is namelijk voorzien van Sony's huidige topprocessor, de X1 Ultimate. Deze voegt Object Based Super Resolution toe, dat is ontworpen om op intelligente wijze de definitie van afzonderlijke objecten in een beeld te analyseren en te verbeteren.

Ook de versie van Object Based HDR Remaster is verbeterd. Deze past een vergelijkbare benadering toe op contrast.

De extra verwerkingskracht van de nieuwe processor zorgt voor een snellere gebruikerservaring. De interactie met Android TV is veel aangenamer dan voorheen, waarbij het toestel direct reageert op al je commando's.

Android TV geeft je toegang tot een heleboel apps. Netflix, Amazon Prime Video en Disney+ zitten allemaal aan boord. Rakuten en Google Play Movies & TV leveren 4K content met HDR10. Enkel de Apple TV-app ontbreekt. Je kunt in de plaats AirPlay 2 gebruiken om Apple TV-inhoud van een iOS-apparaat naar de 49XH9505 te streamen.

Naast ondersteuning voor de formaten Dolby Vision, HDR10 en HLG met hoog dynamisch bereik (HDR), ondersteunt Sony ook IMAX Enhanced en Netflix Calibrated. Met de Netflix Calibrated-modus ervaar je de beeldkwaliteit dicht bij de visie en bedoeling van de filmmaker.

Hoewel het audiosysteem van de 49XH9505 hetzelfde vermogen heeft als dat van zijn voorganger, heeft de geluidskwaliteit een grote stap voorwaarts gemaakt.

Er is nu ondersteuning voor Dolby Atmos en akoestische kalibratie voor je kamer, waarbij de microfoon in de afstandsbediening dient om geluiden die je scherm verzendt te analyseren en aan te passen.

Dolby Atmos is in staat om het idee van surround sound te creëren, en voegt nog wat extra hoogtekanalen toe. Dit zorgt voor een beter geluidseffect in de kamer, bijna alsof het geluid van de film je omhult.

Zelfs zonder ingeschakelde ruimtekalibratie is het geluid aanzienlijk zwaarder en krachtiger, maar als je deze functie inschakelt, wordt alles nóg beter en worden harde randjes van het geluid gladgestreken.

De 49XH9505 heeft de afstandsbediening gekregen die Sony vorig jaar samen met zijn premium toestellen lanceerde. De afstandsbediening is niet alleen ergonomischer en beter ingedeeld, maar heeft ook Bluetooth-functionaliteit en is dus niet afhankelijk van een zichtlijn.

Hij heeft een vrij typische aansluitingsselectie aan boord met vier HDMI's (waarvan er één eARC ondersteunt), drie usb-poorten en een optische audio-uitgang.

Wat we goed vinden:

 • Dolby Atmos is in staat om het idee van surround sound te creëren
 • De extra verwerkingskracht van de nieuwe processor zorgt voor een snellere gebruikerservaring

Wat we minder goed vinden:

 • Ondersteunt geen HDR10+

Schermtype: Led
Beeldscherpte: 4K (UHD)
Verversingssnelheid: 100 Hz
Local dimming: Ja
Type HDR: Dolby Vision, HDR10, HDR10+, HLG
Dolby Atmos ondersteuning: Ja

lg 49nano866na 4k tv

Door gebruik te maken van gelijkmatige NanoCell-schermdeeltjes, biedt deze LG 49 inch tv een verbeterde kleurnauwkeurigheid en de mogelijkheid om bredere kijkhoeken te produceren met minder kleurvervorming.

De 49NANO866NA maakt optimaal gebruik van zijn NanoCell-technologie en is voorzien van local dimming. Dit zorgt voor meer contrast met de mogelijkheid om de donkerste en lichtste delen van de beelden nauwkeurig te regelen. Dit betekent meer realisme en natuurlijkere beelden.

Uitgerust met een 100 Hz scherm, levert deze tv de meest vloeiende bewegingen. Dit is ideaal voor het kijken van de meest heldere weergave van snel bewegende sportwedstrijden en actiefilms.

Hij biedt ook een optimale HDR-beeldkwaliteit door belangrijke HDR-indelingen HLG en HDR10 en HDR10+ te ondersteunen. Zo kun je genieten van al je content in levensechte dynamic range.

Dolby Vision IQ tilt Dolby Vision naar een hoger niveau en maakt er de ultieme HDR-beeldprocessor van. De Dolby Vision IQ-versie gebruikt lichtsensoren in de tv om de beeldkwaliteit aan te passen aan de ruimte waarin je je begeeft.

Dit verbetert de helderheid van het beeld, zonder diepte te verliezen. Je krijgt dus een consistente beeldkwaliteit, hoe licht of donker je kamer ook is.

Persoon kijkt tv in een gezellige donkere ruimte met sfeerverlichting

Als je gek bent op films, dan is de Filmmaker Mode ook een geweldige troef. Deze is ontworpen om de film te ervaren, precies zoals de regisseur het bedoeld heeft. Filmmaker Mode overschrijft de eigen bewegings- en beeldverwerking van de tv en presenteert de juiste beeldverhouding, kleur en frame rate.

Met AI (kunstmatige intelligentie) in het hart van deze tv, is er een enorm scala aan bedieningsopties beschikbaar. Hij is compatibel met Google Home, Amazon Echo en Apple HomePod.

Apple AirPlay 2 biedt draadloze streaming vanaf je Apple-apparaten, waaronder iPhone, iPad of Mac. Hiermee kun je een breed scala aan inhoud streamen van je telefoon naar je tv.

Hij draait op het smart-platform LG WebOS. Wanneer je het LG smart menu opent, verschijnt er een rij gekleurde blokken onderaan het scherm. Elke blok vertegenwoordigt een specifieke app of functie, waarvan je de volgorde eenvoudig naar wens aanpast.

Deze smart-tv is dus klaar voor het snel groeiende aanbod van tv-streamingdiensten van topkwaliteit. Al je favorieten zijn er, waaronder Netflix, YouTube en Amazon Prime Video. Je hebt ook toegang tot Apple TV Plus en Disney+.

Met de ingebouwde Dolby Atmos-processor krijg je een nog meeslepender geluid. Hoewel we een soundbar aangeraden is voor het mooiste geluid, levert het ingebouwde 20 watt audiosysteem een verrassend goed geluid.

LG 49NANO866NA (2020) aansluitingsmogelijkheden

Of je nu een filmmarathon organiseert met de familie of een gaming toernooi met vrienden, je vindt een schat aan aansluitmogelijkheden op deze LG 4K televisie.

Hij heeft vier HDMI-poorten (waarvan één met ARC-ondersteuning), drie usb-poorten, en een koptelefoonaansluiting. Als je foto's en video's van je telefoon op het grote scherm wilt delen, koppel je hem gewoon aan de tv via de Bluetooth-verbinding.

Wat we goed vinden:

 • Optimale HDR-beeldkwaliteit doordat hij alle belangrijke HDR-indelingen ondersteunt
 • Enorm scala aan bedieningsopties

Wat we minder goed vinden:

 • Soundbar nodig voor écht kwalitatief geluid

Schermtype: Qled
Beeldscherpte: 4K (UHD)
Verversingssnelheid: 50 Hz
Local dimming: Ja
Type HDR: HLG, HDR10+
Dolby Atmos ondersteuning: Nee

Met zijn Q70R-serie heeft Samsung biedt Samsung ook zeer goede 49 inch versies aan. Dit is de beste (of in ieder geval de meest geavanceerde) tv die je van Samsung kunt kopen als je niet voor een grotere 55 inch tv gaat.

samsung qe49q70r 4k qled tv (europees model)

In termen van design is de Samsung QE49Q70R een hoogvlieger. De donkere, tweepuntige pootjes passen mooi en eenmaal rechtop staat hij hier stevig op. De randen zijn zo dun, en veel minder reflecterend dan veel andere modellen, dat ze nauwelijks opvallen.

Omdat het qled-scherm van deze tv gebruik maakt van directe, full array-achtergrondverlichting in plaats van een randverlicht scherm, is het relatief dik. Hij heeft immers een muur van kleine lampjes achter het scherm.

Het besturingssysteem van Samsung, Tizen, is intuïtief en eenvoudig in gebruik. Menu-opties zijn te vinden op een witte achtergrond in de onderste helft van het scherm, met onder meer Netflix, Amazon Prime Video, ITV Hub, All 4, Apple TV, Disney+ en Google Play.

Je kunt via de SmartThings-app (voor Android en iOS) al je compatibele slimme apparaten koppelen en bedienen met Bixby, Alexa en Google Assistant. Hoewel de Samsung Q70R HLG en HDR10+ ondersteunt, zoals alle Samsungs, ondersteunt hij jammer genoeg Dolby Vision niet.

Deze tv maakt gebruik van full array local dimming. Het scherm bestaat uit talrijke zones van leds, die over de hele achterkant van het scherm zijn geplaatst. Deze zones dimmen het deel van het scherm dat donkerder moet zijn zonder dat dit van invloed is op de delen van het scherm die helderder moeten zijn.

Beeld met hoog contrast

Je kunt de helderheid naar wens aanpassen, alsook de niveaus van local dimming en Contrast Enhancer, om een enorme hoeveelheid indrukwekkende, extra helderheid en detail toe te voegen. Het beeld toont veel kleurdiepte en ook de zwartniveaus zijn veelzijdig en levendig.

Contrast Enhancer

Contrast Enhacer is een dynamisch contrast, oftewel contrastverbeteraar genoemd. Dit maakt donkere gebieden donkerder en lichte gebieden helderder. Dat laat het beeld wat meer 'knallen', maar daarbij worden zwart en wit vaak verpletterd, waardoor het detail van de scène afneemt als het te hoog staat. 

Wat de geluidsprestaties betreft, is er sprake van een breed klankbereik. Hoge tonen en orkestrale fragmenten klinken mooi door, zonder vervorming. Hoewel het natuurlijk nog beter kan door het toevoegen van een soundbar, is het geluid comfortabeler dan de meeste concurrenten in deze prijscategorie.

De QE49Q70R krijg je met twee afstandsbedieningen: een slanke met een centrale ronde knop, en de andere een meer traditionele set gekleurde knoppen.

De vier HDMI-poorten (waarvan één met ARC-ondersteuning) en twee usb-ingangen zorgen ervoor dat je genoeg aansluitmogelijkheden hebt, naast een optische digitale audio-uitgang en ethernet.

Wat we goed vinden:

 • Het besturingssysteem van Samsung, Tizen, is intuïtief en eenvoudig in gebruik
 • Het beeld toont veel kleurdiepte en ook de zwartniveaus zijn veelzijdig en levendig

Wat we minder goed vinden:

 • Ondersteunt Dolby Vision niet

Schermtype: Led
Beeldscherpte: 4K (UHD)
Verversingssnelheid: 50 Hz
Local dimming: Nee
Type HDR: Dolby Vision, HDR10, HLG
Dolby Atmos ondersteuning: Ja

sony kd 49xh8096 (2020)

De Sony KD-49XH8096 heeft een mooi en slank design. Het frame is heel dun, dus hij ziet er ook goed uit als je hem aan de muur monteert.

Dankzij het Triluminos-scherm zien de kleuren er fantastisch uit. Een Triluminos-scherm geeft rode, groene en blauwe tinten levendig en helder weer, kleuren die voor tv's altijd lastig zijn. Ook huidtinten worden mooi en realistisch weergegeven, dankzij de nauwkeurige gradatie en het uitgebreide kleurenpalet.

Deze Sony-tv biedt een zeer goede beeldkwaliteit dankzij de 4K-resolutie. De belangrijkste weergavefunctie is de HDR met Dolby Vision technologie, die een verbazingwekkende beeldkwaliteit biedt.

Hij biedt ook ondersteuning voor HDR10, de open standaard voor HDR-inhoud en HLG voor Hybrid Log Gamma, wat wordt gebruikt om HDR te leveren voor live-inhoud.

Deze Sony-tv heeft helaas een ietwat lage verversingssnelheid van 50 Hz. Ook ondersteunt hij geen local dimming, waardoor het contrast en de zwarttinten wat minder goed zijn. Wel beschikt hij over frame dimming-technologie, die het gebrek aan de local dimming-technologie enigszins compenseert.

Frame dimming

Frame dimming of beeldverduistering betekent dat de helderheid van het gehele beeld, beeld voor beeld verandert. Local dimming betekent dat verschillende delen van het scherm van helderheid kunnen veranderen.

Bijvoorbeeld, bij de aftiteling van een film zal de tv met frame dimming dimmen om beter zwart te krijgen, terwijl ook het wit wordt gedimd, omdat het hele frame wordt gedimd.

Sony KD49XH8096 is een smart-tv waarmee je verbinding maakt met het internet om online inhoud te bekijken. De verbinding breng je tot stand via wifi of via de ethernetpoort.

Deze tv beschikt over het Android-besturingssysteem, dat altijd al een belangrijk onderdeel van Sony tv's is geweest. Het Android-besturingssysteem biedt meer functies dan welk ander besturingssysteem ook, evenals de Google Play Store, waar je veel nuttige apps vindt.

Met de ingebouwde Chromecast deel je het scherm van je smartphone eenvoudig met de tv. Een andere zeer handige functie is de compatibiliteit met Alexa, voor spraakgestuurde opdrachten en Google home.

Vrouw kijkt tv terwijl ze kookt

De Google Home-app (voor Android en iOS) helpt je bij het instellen en bedienen van van je Chromecast-apparaten. Je kunt duizenden compatibele lampen, tv's, camera's, luidsprekers en meer bedienen, allemaal vanuit één app, en ook recente meldingen controleren.

Sony KD49XH8096 heeft twee ingebouwde speakers met elk 10 W vermogen. Het totale uitgangsvermogen van 20 W is meestal voldoende, tenzij je te ver van de tv zit. Overweeg externe luidsprekers om je ervaring te vergroten en de ruimte in een echte thuisbioscoop te veranderen.

Als je van plan bent externe luidsprekers aan te schaffen, kun je meteen gebruik maken van de surround sound-modus. Het geluid is helder dankzij de Clear Audio+ technologie, maar dat hangt natuurlijk ook af van de kwaliteit van de inhoud.

ClearAudio+

Sony ClearAudio+ is een reeks audiotechnologieën die het tv-geluid automatisch afstemt voor een levensechte en meeslepende ervaring, ongeacht waar je naar kijkt.

Alle essentiële aansluitingen zijn aanwezig op deze Sony-tv. Hij heeft vier HDMI-poorten (waarvan er één ARC ondersteunt), drie usb-poorten, koptelefoonaansluiting en een optische audio-uitgang aan boord.

Wat we goed vinden:

 • Triluminos-scherm die rode, groene en blauwe tinten levendig en helder weergeeft
 • Het Android-besturingssysteem biedt meer functies dan welk ander besturingssysteem ook

Wat we minder goed vinden:

 • Ondersteunt HDR10+ niet
 • De verversingssnelheid is wat teleurstellend

Schermtype: QLed
Beeldscherpte: 4K (UHD)
Verversingssnelheid: 50 Hz
Local dimming: Ja
Type HDR: HDR10, HDR10+, HLG
Dolby Atmos ondersteuning: Nee

De gebogen randen van de Samsung QE49Q60R zijn een mooi en subtiel accent. De rand is merkbaar, maar leidt niet te veel af.

samsung qe49q60r 4k qled tv (europees model)

Verwacht van een qled-tv niet de dunheid van oled. Qleds hebben altijd al meer volume gehad, vanwege de ingebouwde achtergrondverlichting. De QE49Q60R heeft een full array backlight-scherm.

Hij heeft verschillende functies van de qleds uit het hogere segment aan boord zoals de 4K Quantum Processor en 100% kleurvolume. Het Eden/SmartThings-interface van Samsung is zeer eenvoudig in gebruik. Het overzichtelijke uiterlijk doet denken aan WebOS van LG!

De 4K Quantum-processor die deze Samsung-tv heeft, is bovendien een uitloper van de 8K-variant die vorig jaar werd gelanceerd. Dat betekent ook dat de uit-AI-afgeleide upscaling aanwezig is en dat de processor zorgt voor snelle prestaties wanneer het aankomt op het gebruik van de verschillende functies en apps.

De beeldkwaliteit is expressief en kleurrijk, maar de HDR-content van de Samsung Q60R is een beetje beperkt door zijn helderheid. Terwijl onze #3, de Q70R, gebruik maakt van full-array local dimming, heeft de Q60R edge-lit local dimming.

Desondanks is de beeldkwaliteit over het algemeen indrukwekkend, al dan niet soms wat hakkerig vanwege de verversingssnelheid van 50 Hz. De Q60R heeft diepe zwarttinten, een helder, gedetailleerd en kleurrijk beeld en hij toont zichzelf als een capabele performer bij het upscalen van content.

Upscaling betekent dat inhoud met een lage resolutie je volledige tv-scherm vult. Zonder deze functie neemt een video met lage resolutie minder dan de helft van de schermruimte in.

Samsung apps

Op het gebied van apps heeft Samsung waarschijnlijk het breedste aanbod van de grote fabrikanten. Het is momenteel het enige tv-merk met de BT Sport-app (voor Android en iOS) en de Apple TV-app (voor Android en iOS). Bixby, de digitale assistent van Samsung, wordt meegeleverd naast Google Assistant en Alexa.

Deze Q60R ondersteunt HDR10, HLG en HDR10+, maar er is geen Dolby Vision. Nu steeds meer 4K Blu-rays gebruik maken van HDR10+ en Dolby Vision coderingen en steeds meer tv's beide ondersteunen, is dat een beetje jammer.

Het geluid is middelmatig in termen van rijkdom en toonbalans. De nieuwe AI-gestuurde Intelligent Audio-functie verhoogt de middentonen en maakt dialogen helderder. Maar het is niet de meest muzikaal georiënteerde tv die de soundtrack van een film tot leven te laten komen.

De Q60R krijg je met twee afstandsbedieningen, waarvan één slimme. Deze afstandsbediening is voorzien van een ingebouwde microfoon voor Bixby en sneltoetsen voor Netflix, Prime Video en Rakuten TV.

Qua aansluitingen heeft hij de belangrijkste zaken aan boord. Er zijn vier HDMI 2.0-poorten (één die ARC ondersteunt), twee usb-poorten en een digitale optische uitgang aanwezig. Voor internetconnectiviteit is er ethernet, wifi en Bluetooth.

Wat we goed vinden:

 • De beeldkwaliteit is expressief en kleurrijk
 • Het breedste aanbod aan apps dat je je kunt wensen

Wat we minder goed vinden:

 • Ondersteunt Dolby Vision niet

Koopgids

Het kopen van een tv kán een erg uitdagende klus zijn, omdat er zoveel keuze is en het moeilijk kan zijn de verschillen te begrijpen om een beslissing te nemen. Ik zet de belangrijkste begrippen voor je op een rij, zodat je beter geïnformeerd aan jouw tv-zoektocht begint! 🧐

Schermtypes

Televisie op een meubel in de woonkamer in beeld

Lcd

Een Liquid Crystal Display, of lcd-scherm, maakt gebruik van een unieke materie: vloeibare kristallen. Lcd-tv's gebruiken fluorescentielampen die op deze laag vloeibare kristallen schijnen om de beelden op het scherm te creëren.

De meeste lcd-tv's worden tegenwoordig echter verlicht met led-verlichting, ook wel led-tv's genoemd.

Led

Een led-tv is een lcd-tv waarbij lichtgevende diodes (leds) gebruikt worden als achtergrondverlichting in plaats van de standaard fluorescentielampen. Het is niet écht een ander type televisie, maar een type lcd-tv.

Qled

Kwantumlichtemitterende diodes, of qled, vormen de volgende generatie van lcd-schermen. Kleine nanodeeltjes, quantum dots genaamd, worden in het lcd-scherm geëmitteerd, wat de kleuren en de helderheid drastisch verbetert.

Oleds hebben nog steeds betere contrastverhoudingen dan qleds, maar qled-schermen kunnen groter zijn, gaan langer mee en zijn niet gevoelig voor inbranden. Bovendien zijn qled tv's betaalbaarder dan oled tv's.

Oled

Een oled-scherm (organic light-emitting diode) bevat een organische verbinding die licht uitzendt als reactie op elektriciteit. De organische verbinding bevindt zich tussen twee elektroden, waarvan er tenminste één transparant is om de fluorescerende verbinding duidelijk te zien.

In tegenstelling tot lcd-schermen is er geen achtergrondverlichting nodig omdat de verbinding zelf licht uitstraal. Hierdoor geven oled-schermen diepere zwarttinten weer dan lcd-schermen en tonen over het algemeen bij omgevingslicht grotere contrastverhoudingen.

Ze zijn ook nog dunner en lichter dan lcd-tv's, omdat er geen filterlagen nodig zijn.

4K-resolutie

Op enkele uitzonderingen na, biedt elke middelgrote en grote tv tegenwoordig een UltraHD-resolutie (UHD) of 4K-resolutie. Een 4K-tv heeft vier keer zoveel pixels als een oudere HD-tv (3840×2160 pixels tegen een maximale resolutie van 1920×1080 pixels).

Als je tv groot genoeg is of als je dichtbij genoeg zit, zie je een groot verschil in details in vergelijking met oudere tv's, mits je 4K-content bekijkt. Deze is ruim beschikbaar is voor originele series en films van Amazon Prime Video, Netflix, Disney+, iTunes en YouTube.

HDR

Een hoge schermresolutie is belangrijk, maar HDR is dat net zo. Een hoog dynamisch bereik zorgt voor een onmiddellijk merkbaar verschil in beeldkwaliteit vanaf elke afstand. Heldere punten zijn helderder, donkere punten zijn donkerder, en er is veel meer nuance in de grijze gebieden.

Zeer kleurrijk detailbeeld

Verwant hieraan is het brede kleurengamma oftewel wide colour gamut (WCG), wat resulteert in diepere, levensechtere kleuren. Wanneer mensen het over "HDR" hebben, bedoelen ze over het algemeen zowel HDR als WCG.

WCG

Wide color gamut, of breed kleurenspectrum, laat eenvoudig gezegd tv's meer kleuren weergeven. Niet alleen meer kleuren, maar ook levensechtere kleuren. Diepere rood-, groen- en blauwtinten plus rijkere secundaire kleuren zoals magenta's, cyaan, geel en meer. Kleuren die op een HD-tv te diep of te intens waren, kunnen nu worden weergegeven op een WCG-geschikte 4K-tv.

Om HDR goed te kunnen weergeven, moet een lcd-led-tv beschikken over local dimming. Met deze functie wordt de achtergrondverlichting gegroepeerd in zones, die de tv selectief uitschakelt of verlicht om het contrast en dynamisch bereik in verschillende delen van het beeld te verhogen.

Oled-schermen geven allemaal HDR weer, omdat elke pixel zijn eigen helderheid produceert en individueel wordt in- en uitgeschakeld. Zo heb je in principe miljoenen dimzones in plaats van enkele tientallen.

Er zijn verschillende HDR-indelingen die een tv kan ondersteunen. HDR10 is de standaardindeling die alle HDR-geschikte tv's ondersteunen. HDR10-inhoud bevat alleen metagegevens (of informatie over hoe het beeld moet worden gepresenteerd) voor de volledige film als geheel.

Het meer geavanceerde HDR10+ en Dolby Vision bevatten informatie voor elke afzonderlijke scène, zodat de tv het beeld beter kan optimaliseren naarmate het verandert.

Dolby Vision IQ gaat nog een stapje verder en is ontworpen om Dolby Vision-inhoud op je tv te optimaliseren op basis van de helderheid van de kamer. Om dit te doen, gebruikt Dolby Vision IQ de lichtsensoren in je tv om het HDR-beeld dynamisch aan te passen op basis van de inhoud en de omgevingslichtomstandigheden in je kamer.

HLG is de HDR-standaard voor live-uitzendingen en staat voor Hybrid Log-Gamma. Dat betekent dat water glinstert, sterren fonkelen en zonlicht goudkleurig is, terwijl details in de schaduwen behouden blijven. HLG is een HDR-systeem dat de BBC en de Japanse omroep NHK speciaal voor televisie hebben ontwikkeld.

Local dimming

Local dimming is een manier voor led-tv's om de contrastverhouding in donkere scènes te verbeteren door zones van de achtergrondverlichting te dimmen. Hierdoor lijken de zwarttinten dieper dan ze normaal zijn zonder de functie, wat de algemene beeldkwaliteit verbetert.

Sterrenhemel in beeld met bomen en berg onderaan

Full array

Full array is de beste vorm van lokaal dimmen. Achter het scherm bevinden zich honderden kleine lampjes, of zones, die afzonderlijk worden gedimd. De donkere delen worden extra donker, terwijl de heldere delen helder blijven.

Backlit

Deze techniek is vergelijkbaar met full array local dimming, maar bestaat uit veel minder leds. Het scherm van een backlit televisie heeft 4 tot 12 zones die meestal tegelijkertijd oplichten of dimmen.

Back lit tv's herkennen dat het grootste deel van het beeld donker is, waarna ze alle lampen dimmen. Het resultaat is dat de hemel bijvoorbeeld diepzwart is, maar dat de sterren minder fel schijnen.

Edge lit

De meest voorkomende variant van local dimming is edge lit. Bij edge lit led-tv's zitten alle leds langs de rand van de tv, gericht naar het midden van het scherm. De tv kan nog steeds delen van het scherm dimmen, maar die delen zijn veel groter dan bij full array.

Oled

Oleds gebruiken zelfuitstralende pixels en hebben geen achtergrondverlichting. Op die manier zijn zwarte beelden ook echt zwart, zonder dat de heldere delen worden aangetast. Een zelfuitstralend scherm zorgt voor het sterkste contrast tussen donkere en lichte beelden.

Oled tv's met 4K-resolutie sturen onafhankelijk meer dan 8 miljoen lichtbronnen aan!

Dolby Atmos

Dolby Atmos is een door Dolby Labs ontwikkelde technologie voor surround sound. Door stereoscopisch geluidstechnologie toe te passen om omnidirectioneel stereoscopisch geluid te realiseren, kun je niet alleen in de bioscoop van spectaculairder geluid genieten, maar ook in je eigen woonkamer!

Verversingssnelheid

Ook al zie je het niet, een tv vernieuwt zichzelf elke seconde. De verversingssnelheid of refresh rate geeft aan hoeveel keer per seconde een nieuw beeld op het scherm verschijnt, en wordt uitgedrukt in Hertz (Hz).

Een verversingssnelheid van 50 Hz betekent dat het scherm zich 50 keer per seconde vernieuwt, en bij 100 Hz vernieuwt het scherm zich 100 keer per seconde.

De verversingssnelheid is van invloed op de verwerking van bewegingen; hoe vaker het scherm een nieuw beeld kan tekenen, hoe beter het is voor snel bewegende inhoud, zoals sportwedstrijden.

Niet alle inhoud heeft echter automatisch dezelfde beeldsnelheid of frame rate als de verversingssnelheid van je tv. De beeldsnelheid van games is zelfs niet constant. Deze kan dalen en als dat gebeurt, leidt dat tot screen tearing omdat de beeldsnelheid van het spel en de verversingssnelheid van je tv niet op elkaar zijn afgestemd.

VRR

Er is een functie die variabele verversingssnelheid (VRR) heet en die tot doel heeft de verversings- en beeldsnelheid op elkaar af te stemmen. Als de beeldsnelheid van het spel daalt, verlaagt de tv automatisch ook de verversingssnelheid. Dit is alleen mogelijk als zowel de tv als de bron VRR ondersteunen.

Voetbalgame in beeld

Er zijn verschillende VRR-formaten, met AMD's FreeSync, Nvidia'ss G-Sync, en HDMI VRR als de drie meest voorkomende types.

Samsung- en LG-tv's in het hogere segment beschikken over FreeSync, en HDMI 2.1-tv's ondersteunen steeds vaker HDMI VRR.

De beste 49 inch tv's

ProductsoortBeste voorBeoordelingProductpagina
Sony KD-49XH9505Geluidskwaliteit9,5Bekijk hem hier
LG 49NANO866NAPrijs-kwaliteit9,3Bekijk hem hier
Samsung QE49Q70RFull array local dimming8,9Bekijk hem hier
Sony KD-49XH8096Triluminos-scherm8,7Bekijk hem hier
Samsung QE49Q60RQled instapmodel8,6Bekijk hem hier

Veelgestelde vragen

💭 Hoe groot is een 49 inch tv?

Een 49 inch tv is 108,5 cm breed en 61 cm hoog. Het formaat van een tv, bijvoorbeeld 49 inch, wordt weergegeven in de lengte van het schermdiagonaal. Dit is de afstand van de linkeronderhoek tot de rechterbovenhoek, 124,5 cm in het geval van een 49 inch tv. 

👀 Wat is de kijkafstand van een 49 inch tv?

Hoe groter de tv, hoe verder weg je moet zitten om comfortabel te kijken. Een gemiddelde kijkafstand voor een 4K-scherm bereken je door ongeveer 1 à 1,5 maal de schermdiagonaal van je tv te doen. De ideale afstand tussen de bank en een 49 inch tv (124,5 cm), ligt dus tussen 1,25 en 1,8 m.

👉🏻 Hoe hoog moet je een 49 inch tv ophangen?

Het uitgangspunt voor de hoogte van je tv, is dat het bovenste derde deel van je beeldscherm op ooghoogte moet hangen. Bij een 49 inch tv die 61 cm hoog is, hang je de bovenste 20,4 cm op ooghoogte en de overige 40,6 cm daaronder.

Conclusie

Zo zie je maar dat niet enkel de allergrootste tv's op de markt een enorm scala aan geavanceerde functies bieden en een optimale tv-ervaring. Met zijn 124,5 cm diameter, is een 49 inch tv geschikt voor bijna elke ruimte. In hele kleine ruimtes is een tv van 40 inch of een 43 inch tv eerder het ideale formaat.

Lees de koopgids nog eens door om niets over het hoofd te zien tijdens je zoektocht naar de beste 49 inch tv. Bedankt voor het lezen en ik ben alvast benieuwd welke televisie de eer krijgt om in jouw plek te mogen stralen! 😉

Was dit artikel behulpzaam?