De Beste Robotstofzuiger

Roomba stofzuiger

Laatst geüpdatet op:

Je hebt vast wel eens gewenst dat het huishoudelijke werk zichzelf zou doen. Nu smart technologie steeds beter zijn plekje vindt in de mainstream huishoudapparatuur, kan je wens in ieder geval deels in vervulling gebracht worden.


Da's een hele opluchting, toch?! Laten we vandaag daarom eens kijken naar wat de beste robotstofzuiger op de Nederlandse markt is.

Robotstofzuiger

De top 5 beste robotstofzuigers vergelijken

Product

Details

Botvac D7 Connected
Door Neato

Neato Botvac D7 Connected

Onze #1

 • De beste robotstofzuiger
 • Enorm lang batterijleven met bovendien maar 1,5u oplaadtijd
 • Google Assistant en Amazon Alexa integratie is beschikbaar
 • Bediening via de app is ook mogelijk

Roomba 960
Door iRobot

iRobot-Roomba-960

Onze #2

 • De runner up beste robotstofzuiger
 • Leert ook de woonomgeving foutloos te navigeren
 • Ook hier zijn Google Assistant en Amazon Alexa beschikbaar
 • Bediening via de app is ook mogelijk

Deebot OZMO 930
Door Ecovacs

Ecovacs Deebot OZMO930

Onze #3

 • De beste robotstofzuiger met dweilfunctie
 • Werkt super op harde vloeren, iets minder goed op zachte vloerbedekking
 • Erg low profile, waardoor hij makkelijker onder laag meubilair zoals kastjes en banken
 • Bediening via de app is ook mogelijk

Robovac 11s
Door Eufy

Eufy Robovac 11s

Onze #4

 • De beste koop in Nederland
 • Werkt goed op zowel harde vloeren als zachtere vloerbedekking
 • Kan tot op zekere hoogte over bepaalde obstakels klimmen (bijvoorbeeld een dikke mat)
 • Heeft helaas geen app waarmee hij bediend kan worden

M612 Spider 2.0
Door Dirt Devil

Dirt Devil M612 Spider 2.0

Onze #5

 • De beste budget robotstofzuiger
 • Nadruk ligt  op niet slim, maar wel simpel: geen eigen app, en ook geen automatische terugkeer naar het laadstation
 • Presteert verder prima – zolang je uit jezelf ook redelijk netjes bent

Waarom een robotstofzuiger kopen?

De vraag blijft of de huidige technologie van de robotstofzuiger de traditionele stofzuiger in huis kan vervangen. Er is zonder twijfel sprake van goede kwaliteit robotstofzuigers op de markt die je vloeren effectief reinigen. Ze kunnen echter niet bij gebieden zoals gordijnen of stoffering komen. Daarom vinden veel mensen je – dat om je huis sprankelend schoon te houden – een traditionele stofzuiger met slangaansluiting moet hebben.

Dan nog de kosten: de beschikbare modellen variëren in prijs van rond de €100,- tot maar liefst rond de €1000,-. Vooral deze laatstgenoemde kosten zullen voor veel mensen onbetaalbaar zijn, aangezien de stofzuiger je traditionele stofzuiger niet volledig kan vervangen. 


Het is desalniettemin niet moeilijk in te beelden dat op een dag robotstofzuigers het vermogen zullen hebben om een huis van boven tot onder te reinigen met hun voortdurend ontwikkelende vermogen.

Het is ook de moeite waard om rekening te houden met het tijdbesparende potentieel dat een robotstofzuiger met zich meebrengt. Tijd is geld, zoals men zegt. Je kunt je robot zo instellen dat hij je huis elke dag van de week schoonmaakt als je dat wilt en ze zullen efficiënt hun werk doen en jou het harde werk besparen.


De mensen van vandaag zijn drukker dan ooit. Het komt dus als geen verrassing dat deze apparaten steeds populairder blijken te worden. Zelfs het besparen van een uur of twee per week maakt het apparaat de kosten waard voor velen die moeite hebben om de tijd te vinden.

Gezinnen met werkende ouders huren vaak een schoonmaker om hun huis te stofzuigen, maar een robotstofzuiger biedt de mogelijkheid om geld te besparen door een van de taken van de schoonmaker te verwijderen. In de loop van een jaar kan deze besparing de kosten van de robotstofzuiger voor een groot huis vele malen meer dan verdubbelen.

Top 5 Beste Robotstofzuigers op een rij

Neato D7 Connected

1. Neato Botvac D7 Connected – De beste robotstofzuiger

De Botvac D7 heeft het kenmerkende D-vormige lichaam van Neato. Daardoor kan de Botvac D7 volgens Neato – in tegenstelling tot de meer traditionele ronde stofzuigers – beter bij de hoekjes komen.


Het is een brede stofzuiger maar die tevens vrij laag is (319 x 336 x 100mm). Hierdoor past de stofzuiger vrij gemakkelijk onder sommige meubelstukken, maar het manoeuvreren tussen smallere voorwerpen door, zoals de poten van eetkamerstoelen, kan lastig zijn.


Verder bevat de onderzijde een draaiende zogenaamde combiborstelstang, ontworpen om vuil los te maken zodat het kan worden opgezogen en opgeruimd. De borstelstang heeft zowel stijve haren voor dierenhaar als een rubberen blad voor harde vloeren. De stang loopt naar de linkerrand (als je van boven de reiniger naar beneden kijkt) en zit naast een draaiende veegborstel, die ontworpen is om vuil in het pad van de stofzuiger te duwen voor het reinigen van de randen. 


Het "Connected" gedeelte van de naam vertelt je alles wat je moet weten over deze stofzuiger. De beste mogelijkheden zijn te vinden bij het aansluiten van de Botvac D7 aan je WiFi-netwerk (2,4GHz- en 5GHz-netwerken worden ondersteund) met behulp van de smartphone app (Android en iOS).

Naast de mogelijkheid om je stofzuiger op zijn weg te sturen of een schema te configureren, voegt de app meer geavanceerde functies toe aan de mix. Onder andere de afstandsbedieningsmodus is erg leuk, omdat je de stofzuiger kunt bedienen en deze overal in huis kunt gebruiken. Voor het opnemen van een specifiek beetje vuil zou het handig kunnen zijn, maar het is misschien net wat makkelijker om gewoon voor een kruimeldief te reiken.


Amazon Alexa-ondersteuning is ingebouwd, zodat je de Botvac D7 kunt laten schoonmaken door gewoon te praten. Dat is erg handig, vooral als je - net als wij - ervoor kiest om je robotstofzuiger onder een bank op te bergen, uit de weg. Google Assistant ondersteuning is ook beschikbaar, hoewel je de mogelijkheid moet toevoegen via de Assistant app in plaats van de Google Home app.

Eenmaal toegevoegd, kun je een schoonmaakbeurt starten met je telefoon of Google Home apparaat op dezelfde manier als dat je andere slimme huishoudelijke apparaten kunt gebruiken. Nogmaals, het is een fijne manier om een schoonmaakbeurt te starten zonder dat je naar de Neato app hoeft te grijpen of te zoeken naar de knoppen op het apparaat zelf.

Het is geweldig om ook IFTTT ondersteuning te zien. De Botvac D7 Connected heeft geen Triggers, maar Actions laten je de stofzuiger starten, stoppen, pauzeren en hervatten.


Maar het is de nieuwe FloorPlanner mapping mode die echt indruk maakt. Zodra de eerste schoonmaakbeurt is uitgevoerd, krijg je een plattegrond in je app. Om er zeker van te zijn dat deze zo nauwkeurig mogelijk is, adviseren we je om je meubels even te verplaatsen als dat kan. Zo voorkom je dat je robot vast komt te zitten

Door je huis in kaart te brengen, kan de Botvac D7 zijn route nauwkeuriger plannen. Daardoor kan hij je huis sneller  schoonmaken en vuil sneller kan oprapen dan andere reinigingsmiddelen. Dat geldt vooral in vergelijking met degenen die gebruik maken van willekeurige navigatie.

Met de plattegrond kun je zones tekenen die hij niet mag betreden. Dit kan handig zijn als je kwetsbare meubels hebt die je wilt beschermen of een kleine opstap waarop de robot vast kan komen te zitten.

Neato Botvac D7 Connected


Als de Botvac D7 Connected een paar seconden heeft nagedacht, begint hij aan zijn patroon en zoomt hij op en neer om voorzichtig de ruimte over te steken. Hij kan dankzij zijn vorm gemakkelijk tot in de hoeken doordringen. Zelfs hier pakt hij ook moeiteloos puin op.

Het instellen van no-go zones werkte goed, waarbij de stofzuiger de problematische locatie rond een open haard wist te negeren. Echter, er gelden hier enkele beperkingen:


 • Ten eerste moet de stofzuiger beginnen met schoonmaken vanaf het laadstation, wat begrijpelijk is, want hij moet weten waar hij zich bevindt (als je het basisstation verplaatst, moet je de plattegrond van de vloer opnieuw laten maken).
 • Ten tweede zal de Botvac D7 alleen de no-go gebieden vermijden als je de schoonmaak vanaf de app start; gebruik de knop of Alexa, en de Botvac D7 zal alles schoonmaken.

De prestaties bij randen zijn afhankelijk van de ruimte die de Botvac D7 heeft om te navigeren. Waar de ruimte krap is, is het moeilijk om tot aan de muur te komen. Met een beetje meer ruimte kan de D7 recht langs de randen bewegen en alles opvegen.


Als er één kanttekening is die bij de Botvac-stofzuiger geplaatst moet worden, dan is het wel dat de standaard navigatiemodus een beetje agressief is: de Botvac D7 heeft zich zelfs van de grond getild toen hij in contact kwam met meubels en de muren. Gelukkig is er een Extra Care-stand, die de robot langzamer laat bewegen. Heel handig als je delicate meubels of voorwerpen hebt die je niet omver wilt laten gooien.


Er zijn tevens twee energiestanden op deze robot: Eco en Turbo. De Eco-modus geeft ongeveer 120 minuten looptijd en is geschikt voor licht vuil, vooral op harde vloeren. Als je huisdieren en veel tapijten hebt, is de Turbo-modus (ongeveer 90 minuten looptijd) de beste manier om vuil op te pikken.


Als de Botvac D7 Connected niet alles op een enkele lading kan schoonmaken, gaat hij zelf terug naar zijn laadstation, laadt hij zijn batterij op en gaat hierna verder. Het duurt twee tot drie uur om de batterij volledig op te laden vanuit een lege stand.

2. Roomba iRobot 960 – De runner up

Als je eerder een Roomba hebt gezien, weet je wat je kunt verwachten. De 960 is een ronde robot die gebruik maakt van een tweetal wielen voor de aandrijving en een derde zwenkwiel voor de stabiliteit. Zijn dimensies bedragen 350 x 350 x 91mm en hij weegt 3,9 kg. Hij is dus vrij gemakkelijk de trap op en neer te dragen om de andere verdiepingen in je huis te reinigen.

In de doos zit een oplaadstation waar de Roomba naar terugkeert als hij klaar is met schoonmaken (of als hij halverwege de rit te weinig energie heeft). Ook zit er een "virtuele muur" snufje dat gebruikt wordt om de deuropeningen of gebieden te blokkeren waar je niet wilt dat hij komt. Op de foto hiernaast kun je zien hoe dit werkt.

iRobot Roomba 960
iRobot app

De Roomba heeft alle belangrijke functies die je nodig hebt in een robotische schoonmaakassistent en wordt geleverd met een scala aan sensoren en geavanceerde reinigingstechnologieën.


Een paar klifsensoren voorkomen dat de robot een zelfmoordduik van de trap uitvoert (hoewel hij wel met een angstaanjagende hoge snelheid de randen nadert).

Bovenop zit een infrarood camera en een andere camera ingebed in een inkeping, ook aan de bovenkant. Deze gebruikt hij om de omgeving in kaart te brengen, terwijl een bumper sensor zich rond een groot deel van de voorste helft van de 960 wikkelt.


Je krijgt geen lasermapping zoals bij de Neato D7, maar de Roomba 960 lijkt wel in staat te zijn om de omgeving met succes in kaart te brengen. In plaats van willekeurig rond te stommelen, zoekt hij methodisch zijn weg. De akoestische vuilsensoren detecteren zelfs bijzonder smerige gebieden, waarna hij er voor de zekerheid nog een keer extra overheen gaat. Da's een leuk trucje die zelfs de Neato D7 niet kan reproduceren.

Hij is ook vrij goed in het niet verstrikt raken in haren en, terwijl het verstandig is om je vloer te ontdoen van obstakels zoals USB-kabels en verlengkabels, raken de Roomba's counter-rotating rubberen rollers zelden onherroepelijk verstrikt. Plus, als je er echt zeker van wilt zijn dat alle hoekjes en gaatjes worden schoongemaakt, kun je de bijbehorende app (iOS en Android) gebruiken.


Deze kan niet alleen worden gebruikt om geplande reinigingssessies op te zetten, zodat je de 960 's nachts of tijdens je afwezigheid kunt laten lopen, maar deze zal je ook een waarschuwing geven wanneer je robot vastzit en een kaart weergeven van het gereinigde gebied voor elke taak. Je kunt je robot zelfs een naam geven als je wilt, en je kunt hem bedienen via je Echo of Google Home-luidsprekers.

Minder indrukwekkend is de breedte van de reinigingskop van de Roomba. Waar de koppen van de D7 Connected over de volle breedte van het chassis lopen, zitten de koppen van de 960 tussen de aandrijfwielen, waardoor er aan beide zijden een aanzienlijke ruimte overblijft. Dat betekent dat er vaak een strook langs de rand van je kamer achterbljft die niet zo effectief is gereinigd als het midden. 


De 960 heeft wel een enkele draaiende borstel op de rechterflank, ontworpen om stof weg te vegen van plinten en lage kastranden. Deze is echter een beetje zwak en pakt alleen het loszittende stof mee.


Een ander probleem met de Roomba 960 is de reinigingskracht. Hij liet regelmatig de wat pluisballetjes of verdwaalde popcorn-stukjes achter en moest worden aangespoord om deze dingen alsnog op te pakken.


Als je écht veel reinigingskracht wilt, stellen we voor dat je kiest voor de Neato of de Roomba 980 – de grotere broer van de 960 –, die beiden krachtigere motor hebben. 

Ecovacs Deebot OZMO930

3. Ecovacs Deebot OZMO 930 – De beste robotstofzuiger met dweilfunctie

Het gebogen, ronde (354 x 354 x 102mm) ontwerp van de Ecovacs Deebot Ozmo 930 heeft enkele voor- en nadelen. De geringe hoogte betekent dat hij zich onder banken kan wurmen, maar de breedte betekent dat hij moeilijk tussen sommige openingen kan komen, zoals de poten van een eetkamerstoel. Zoals met elke robotstofzuiger, zul je ervoor moeten kiezen of je wilt dat hij makkelijk onder meubilair past, of makkelijk er tussendoor kan zeilen.


Door de robot te kantelen, krijg je de onderkant te zien welke voorzien is van een draaiende borstelstang, ontworpen om vuil los te maken en daardoor gemakkelijker op te pakken.

Ecovacs geeft je ook nog eens een simpel scheermesje dat je kunt gebruiken om al het haar weg te snijden dat rond de borstelstang wordt gewikkeld.

Als alternatief, voor gebieden met veel haar, kun je de borstel omwisselen voor een directe zuigbevestiging. Het is de moeite waard om met beide te experimenteren om te zien wat het beste werkt voor jouw huis.


Op deze reiniger zitten twee draaiende zijborstels, ontworpen om vuil dicht bij de randen in de zuigleiding te vegen. Onder het apparaat bevindt zich ook de plaats waar je het microvezel-reinigingsdoekje kunt bevestigen. Ecovacs biedt twee doeken die over een plastic plaat passen die eenvoudig op zijn plaats geklemd kan worden.

Door de doek aan te brengen stel je de Ecovacs Deebot Ozmo 930 in op de dweilstand, waarbij hij automatisch water uit zijn ingebouwde reservoir afgeeft. Dit waterreservoir kan eenvoudig uit de achterkant van de stofzuiger worden getrokken en worden bijgevuld met kraanwater.


Als de dweil is bevestigd, dan zal de robot ook de vloer dweilen met behulp van de vooraf ingestelde hoeveelheid water. Met de app kun je het waterverbruik aanpassen (Low, Medium, High of Max). Je zult een paar opties moeten uitproberen om het beste resultaat voor jouw vloer te krijgen.


Wat betreft de dweilfunctie: Zoals bij de meeste robots moet de Ozmo 930 worden gezien als een onderhoudsreiniger. Je zult toch zo nu en dan handmatig moeten dweilen om je vloer op zijn mooist en schoonst te houden.


Verder moet je het filter, de zijborstels en de hoofdborstel vervangen wanneer de app je daartoe aanspoort. Meestal is dat één keer per jaar voor de hoofdborstel, twee keer per jaar voor de zijborstels en drie keer per jaar voor het filter.

Over apps gesproken: Amazon Alexa ondersteuning is ingebouwd. Installeer eenvoudigweg de Ecovacs Deebot-skill en koppel deze aan je Amazon account. Daarnaast is ook Google Assistant ondersteuning beschikbaar, zodat je je telefoon of Google Home kunt gebruiken om te beginnen met schoonmaken.


Zoals je inmiddels wel zou verwachten, moet de Ecovacs Deebot Ozmo 930 via je smartphone app worden aangesloten op je WiFi-netwerk. De robot ondersteunt alleen 2.4GHz netwerken, dus zorg ervoor dat hij is aangesloten op deze frequentie.

De belangrijkste taak is om een eerste normale schoonmaakbeurt te starten zonder dat de dweil is aangesloten. Zo kan de Ozmo 930 zijn lasernavigatie gebruiken om je huis in kaart te brengen.

Ecovacs Deebot OZMO 930 laadstation

Het in kaart brengen heeft twee voordelen. Ten eerste kan de robot zijn programmering optimaliseren. Ten tweede voegt het enkele coole functies toe, zoals het instellen van virtuele grenzen om te voorkomen dat de robot gaat waar je dat niet wilt of het veranderen van de reinigingsmodus.


Met de app kun je op de kaart het gebied selecteren waar je de stofzuiger wilt hebben. Zoals altijd is het de moeite waard om op te merken dat de nauwkeurigheid van de grenzen en gebieden niet altijd even goed is. Voor het schoonmaken van specifieke gebieden is het het beste om een iets groter gebied te selecteren dan dat je daadwerkelijk schoongemaakt wilt hebben.


De Ozmo 930 werkt goed op harde vloeren en weet het merendeel van de stof op te vangen. De roterende borstels hebben de gewoonte om het stof eerst rond te strooien en een deel ervan de lucht in te zwenken. Het grootste probleem hier is de kracht van de stofzuiger, die het moeilijk heeft om vuil op te zuigen in de groeven van de vloerplanken.

Zo gaat het ook op tapijt, hoewel de robot hierbij een aantal keer wat pluisjes bij de muur miste, waar nog steeds een redelijk deel van het vuil in de vezels van het tapijt was gegrift. Dit is dus zeker een stofzuiger die beter presteert op harde vloeren.

De 110 minuten batterijduur van een vier uur durende oplaadbeurt zou in de meeste huishoudens moeten passen. Als je een groter huis hebt, kun je de continue reinigingsmodus inschakelen, waardoor de robot terug kan keren naar zijn dock en zijn lading midden in de schoonmaakbeurt kan bijvullen.

De robot raakt een beetje overstuur als je hem oppakt om te proberen een ander gebied te laten reinigen dat hij niet in kaart heeft gebracht. In plaats van te beginnen met schoonmaken, gaat hij op zoek naar zijn laadstation en zegt: "Terug naar het laadstation".

4. Eufy Robovac 11s – De beste koop

Het strakke ontwerp (325 x 325 x 75mm) van de Robovac 11s wordt mogelijk gemaakt door het duidelijke gebrek aan functies hiervan. Schrik niet! Dit is namelijk lang niet altijd slecht. 


Hij kan aan of uit worden gezet en volgens een schema schoonmaken. Ook is hij uitgerust met een aantal ingebakken reinigingsmodi zoals heavy-duty spot cleaning en randreiniging. Deze modi worden bediend op een meegeleverde afstandsbediening, zodat er geen knoppen op de Robovac zelf nodig zijn.

Meer is niet nodig. In tegenstelling tot duurdere soortgenoten werkt de Robovac 11s niet met een app. Dat betekent dat het ontbreekt aan geavanceerde functies zoals start/stop op afstand of automatisering.

Eufy Robovac 11s

Hij brengt je huis ook niet in kaart, maar maakt willekeurig schoon en past zijn koers aan als hij (soms letterlijk) tegen obstakels aanloopt. De robot navigeert deze obstakels met vallen en opstaan en omzeilt deze obstakels langzaamaan tot hij een nieuwe duidelijke weg vindt.


Er is hierdoor wel bijna geen installatie vereist. Je kunt hem uit de doos halen, neerzetten en op de aan/uit-knop drukken om hem op weg te sturen. Je zult vervolgens een plek moeten vinden om het basisstation aan te sluiten. Hiervoor heb je een plek nodig waar binnen een aantal meter van het station geen obstakels te vinden zijn.


Een schema instellen is ook een goed idee, maar niet nodig, en niet moeilijker dan het instellen van de tijd op een magnetron.


Als dat is gelukt, kun of hoef je niets anders te doen dan het stofreservoir zo nu en dan leegmaken - een eenvoudige procedure die slechts enkele seconden in beslag neemt - en af en toe de borstel schoonmaken. Je hoeft je geen zorgen te maken over de compatibiliteit van apps, Bluetooth-connectiviteit of WiFi-bereik. De Robovac 11s zal zonder veel gedoe doorgaan met het schoonmaken.


De Robovac 11s is gebaseerd op een eenvoudig ontwerp met één hoofdrolborstel en zuigpunt. Daaronder bevinden zich twee roterende borstelharen aan de voorkant van de robot, die bedoeld zijn om vuil in hoeken los te maken zodat deze gemakkelijker op te zuigen is. De enige unieke reinigingsfunctie van de robot is de BoostIQ, die automatisch de zuigkracht verhoogt wanneer dat nodig is. In de praktijk leek deze functie vooral te worden geactiveerd op dik tapijt.


Eufy Robovac 11s

De Robovac 11s is in twee huizen getest: één met hardhouten vloeren en de andere vooral bedekt met middelhoogpolig tapijt. De stofzuiger deed zijn werk in beide huizen, waarbij het stof en puin werd opgezogen. Bijna alles wat klein genoeg was om in de stofzuiger te passen, zat al snel in zijn buik. De robot had ook geen moeite met het doorkruisen van tapijt en was in staat om verhoogde kamerovergangen met gemak te verwerken.

Dit is echter geen slimme robot. Hij weet niet waar hij is geweest en weet zeker niet welke kamers in je huis de meeste aandacht nodig hebben. Een dagelijks schoonmaakrooster is nodig om je huis schoon te houden.


De Robovac 11S zal bovendien niet direct op elke plek terecht komen, wat misschien een wat slechte eerste indruk geeft.

Het kan dan ook zijn dat je verbijsterd bent dat de eerste schoonmaakbeurt hele delen van je huis overgeslagen heeft. Geef hem echter een paar dagen; hij zal uiteindelijk al het stof bij toeval vangen.


Het slanke profiel van de robot betekent wel dat de meeste plekken toegankelijk zijn - zelfs gebieden die je normaal gesproken niet stofzuigt, zoals onder je bank (want, eh, moeite...). 


Hoeken zijn echter uitgesloten. Deze ronde robot past gewoon niet en zijn borstelharen reiken niet ver genoeg om aan het vuil te komen. Je zult dus nog steeds af en toe een normale stofzuiger rond de randen van de kamer moeten gaan. Dat, of je moet leren leven met de stof pluimpjes die zich opstapelen.

Je kunt je ouderwetse stofzuiger dus niet verkopen, maar je zult hem veel minder vaak gebruiken. De Robovac 11s is een maand lang getest en in die tijd is er geen enkele keer een conventionele stofzuiger aan te pas gekomen voor een normale schoonmaakbeurt.


We zouden in principe op termijn hoekjes moeten schoonmaken, maar we twijfelen aan of de meeste mensen daar meer dan een paar keer per jaar reden voor zullen zien. In sommige opzichten heeft de Robovac ook beter schoongemaakt dan dat wij normaal zelf zouden doen.

Een robotstofzuiger moet ook de obstakels van het dagelijks leven overwinnen. Een verwarde robot heeft in zo'n geval geen enkele zin – en hier heeft de domheid van de Robovac 11s hem dan ook benadeeld.


Hij navigeert voornamelijk met vallen en opstaan, waarbij hij zich van obstakels afwendt om een nieuwe weg te zoeken. Dat werkte meestal wel, maar in een paar situaties slaagde de robot er toch in om zich tussen bepaalde voorwerpen te wringen. Eenmaal vastgeklemd, bleef hij draaien en trekken tot zijn batterij het begaf.

Andere obstakels, zoals tapijten en welkomstmatten, waren niet zo'n groot probleem. De Robovac 11s hing soms vast aan een tapijt, maar hij bleef niet hangen: hij draaide gewoon om en ging de andere kant op. Het kleine apparaat was aanhoudend bij confrontaties met grotere objecten en hij sprong zelfs over een platgedrukte kartonnen doos en een aantal handdoeken die op de vloer waren achtergelaten.

Die vasthoudendheid kan een probleem worden als je bijvoorbeeld een iPhone-oplader aan een stopcontact laat hangen. Robovac 11s zal daar minstens een deel van opzuigen en vervolgens als een boze hond hieraan blijven trekken.

Dirt Devil M612 Spider 2.0

5. Dirt Devil M612 Spider 2.0 – De beste budget robotstofzuiger

De Spider 2.0 M612 zit in een kleine doos. Als we hem openen, begrijpen we waarom: geen oplaadstation of franjes. Er zit alleen een extra filter en een oplaadkabel met een lengte van 150 cm in. Dit geeft meteen aan met wat voor soort apparaat we te maken hebben: je zet hem aan, je vertrekt (of niet), en als je terugkomt hang je hem weer aan de kabel. Dit is natuurlijk erg spaarzaam wat betreft de functiesets, maar... het is de goedkoopste in de lijst.


De Spider 2.0 zelf is ook aan de kleine kant: 300 x 300 x 70mm! Hij draagt een jasje in de flitsende combinatie van wit, zwart en rood – wat niet vervelend is, omdat je vaak wel even naar hem moet zoeken aan het einde van zijn poetssessie.


De bouwkwaliteit is verder niet slecht en hij bevat enkel een aan/uit-schakelaar. De bodem is ook goed afgewerkt en we zien dat de zuigmond een soort kruimeldief als een opening heeft. De wielen zien er stevig genoeg uit, en daarnaast zien we een schuifknop waarmee we de gevoeligheid van de sensor kunnen aanpassen.


De Spider 2.0 robotstofzuiger heeft ook drie reinigingsfuncties die hij zelf selecteert. Welke functie je ook wil dat hij kiest, de robot zal willekeurig door de ruimte bewegen zonder echte navigatie. Echter, met een cyclus van 90 minuten is het zeker mogelijk om elk deel van de ruimte te reinigen.


De Dirt Devil gaat meerdere malen over dezelfde plaats heen, wat natuurlijk niet te vermijden is met dit willekeurige reinigingsprotocol. Hoe langer je de Spider 2.0 dus zijn werk laat doen, hoe groter de kans is dat elke locatie in de ruimte minstens één keer wordt schoongemaakt.


Door het ontbrekende navigatiesysteem kan de Dirt Devil stofzuiger niet automatisch naar zijn laadstation rijden als de accu leeg is. De robot stopt gewoon als de accu leeg is. Deze Spider wilt liever door mensenhanden naar de laadkabel worden gebracht.

Gezien het gewicht van de robotstofzuiger van slechts 1,5 kilo zou dit voor niemand een probleem moeten zijn. Dit betekent natuurlijk niet dat het voor de Dirt Devil niet veel praktischer zou zijn om zelf naar het laadstation te kunnen navigeren.

Dirt Devil Spider 2.0

Vergelijk het goedkope instapmodel van Dirt Devil echter niet al teveel met apparaten zoals de iRobot of Neato. Deze hebben veel meer functies dan de Spider 2.0, maar zitten ook in een veel hogere prijsklasse.


De bediening van deze robotstofzuiger is eenvoudig: de aan/uit-knop bevindt zich aan de zijkant van de robot. Onderaan bevinden zich drie functietoetsen voor de sensoren. Zoals eerder vermeld, reinigt de Dirt Devil op drie verschillende manieren. Op een willekeurige manier drijft de robot een beetje lukraak rond tot hij naar de cirkelmodus overschakelt. In deze modus draait de robot in steeds grotere cirkels door de kamer heen. Tot slot reinigt de Spider de randen en hoeken van de kamer in de edge-modus.

Het resultaat is overtuigend genoeg: hij doet zijn werk en pikt vuil op waar dat moet. Zoals bij de voorgaande modellen zijn hoeken wat moeilijk en mist hij af en toe een pluisje, maar voor een robot uit deze prijscategorie kunnen we echt niet klagen. De robotstofzuiger gaat zelfs onder het meubilair door dankzij zijn vlakke afmetingen. Met 50 dB is deze robot ook een van de stilste robotstofzuigers op de markt.

Het permanente filter (helaas als enige op deze lijst geen HEPA-filter) is ook wasbaar. Door het regelmatig te reinigen met een gewone stofzuiger wordt de levensduur echter ook verlengd.

Koopgids, hoe maak je de beste koop?

We hebben nog meer leesvoer voor je! We helpen je graag met een laatste hulpmiddel – de koopgids – aan de robotstofzuiger die het beste bij jou past. We hebben hieronder een fijne lijst met aandachtspunten om rekening mee te houden... ⤵️

Is een robotstofzuiger nodig?

Allereerst: de meeste traditionele rechtopstaande stofzuigers reinigen beter dan hun geautomatiseerde tegenhangers, om nog maar te zwijgen over de hulpstukken en extra opzetstukken voor het reinigen op krappe plekken waar een robotstofzuiger dat niet doet. Ze zijn vaak ook beter voor het opruimen van grote rommel.

Maar rechtopstaande stofzuigers zijn zwaar, en soms zijn ze gewoon teveel als je veel te doen hebt. Een robotstofzuiger kan nuttig zijn als je bijvoorbeeld een druk huishouden runt, of als je meer op het werk bent dan thuis en je liever niet in het weekend aan het opruimen bent.

Het is ook van cruciaal belang dat je bepaalt wat een robotstofzuiger voor je moet doen. Als je alleen maar een geautomatiseerd gadget wilt om te helpen bij het wegvegen van kruimels en stof op de dagelijkse schoonmaakbeurt, kom je waarschijnlijk weg met een van de goedkopere modellen die beschikbaar zijn.

Als je echter hoopt op een volwaardige robotschoonmaker die het vuil uit tapijten kan zuigen, moet je bereid zijn tot een grotere investering.

Hoeveel ruimte kan een robotstofzuiger aan?

Als je in een klein appartement woont, hoef je waarschijnlijk niet zoveel geld uit te geven aan een robotstofzuiger als iemand die in een 400 vierkante meter grote woning woont.

De meeste robotzuigers kunnen tot anderhalf uur op een lading schoonmaken, wat genoeg is om een 150 vierkante meter voetruimte grondig schoon te maken. Er zijn anderen die grotere accu's en grotere vuilnisbakken hebben, zodat ze een herenhuis helemaal kunnen schoonmaken zonder te snel leeg te lopen.

Je zult ook rekening moeten houden met de grootte van je meubels, zoals hoe hoog ze van de grond af staan en of er een kleine stofzuiger onder kan passen om ze schoon te maken waar het er toe doet. Robotstofzuigers die hoger zijn dan 75mm passen soms niet onder een bed of dressoir.

Robotstofzuiger

Is een robotstofzuiger geschikt voor tapijt?

Sommige robotstofzuigers werken beter op tapijten, terwijl andere het beste werken op hardhouten vloeren. Welke wil je het liefste echt schoon houden?

Er zijn robotstofzuigers die geschikt zijn voor het grijpen van stofpluisjes, plukken haar en solide, kleine deeltjes zoals kruimels. Sommigen kunnen zowel stofzuigen als dweilen – maar deze modellen zijn vaak niet heel goed in deze beide dingen. Vooral de stofzuigfunctie bij deze modellen is vaak te zwak voor tapijt.

Ze krijgen de klus geklaard, maar soms dus net niet goed genoeg. Hoe dan ook, degene die je kiest moet er een zijn die geadverteerd is voor het oppervlak dat je probeert schoon te krijgen.

Hoe wil je hem bedienen?

Veel van de nieuwste robotzuigers worden geleverd met een bijbehorende afstandsbediening die je kunt gebruiken om het apparaat rond spleten en hoeken te sturen en om het apparaat dagelijks op een bepaald tijdstip te laten lopen.

Als je het niet erg vindt om een beetje meer uit te geven, hebben veel modellen apparaten ook apps voor iOS en Android. Deze apps zullen je vaak in staat stellen om het stofzuigen in te plannen, om hem handmatig te bedienen of nog andere functionaliteiten uit te proberen. Modellen zoals de Neato Botvac Connected brengen ook in kaart waar het aan gewerkt heeft, zodat je weet hoe en wanneer hij je verblijf schoonmaakt.

Ook is de kans groot dat als de robot stofzuiger een app heeft, hij is voorzien van Google Assistant en Amazon Alexa integratie. Dat betekent dat je dingen als "Maak het huis schoon" kunt schreeuwen naar je WiFi speakers om de robotstofzuiger te laten starten. (Is de toekomst niet cool?!)

Natuurlijk zijn er ook modellen die helemaal niet te besturen zijn, zoals de Dirt Devil Spider 2.0: deze heeft alleen een aan-en-uit knop en functieknoppen op zijn chassis.

Heb je honden of katten?

Gelukkig maken veel fabrikanten robotzuigers die geschikt zijn voor het opruimen van troep van huisdieren. Modellen zoals de Neato Botvac Connected en iRobot Roomba 960 kunnen relatief gemakkelijk de hondenvacht en het kattenhaar oppakken. Als je last hebt van allergieën, hebben deze robotstofzuigers HEPA-filters om allergenen die in de lucht hangen te helpen elimineren.

Het nadeel van het hebben van een robotstofzuiger als je ook een huisdier hebt, is natuurlijk ook bereid zijn om regelmatig onderhoud te plegen. Dingen zoals de rolborstel, zijborstels en HEPA-filters zullen uiteindelijk slijten en moeten worden vervangen.

Zelfs als je alleen maar een robotstofzuiger wilt om te helpen met kittens die hun grind over de zijkant van het bakje heen schoppen, moet je er rekening mee houden dat je de vuilnisbak regelmatig moet legen om te voorkomen dat deze overloopt. Zoek als het even kan naar een model met een bak die groter dan 600 milliliter is als je je niet na elke schoonmaakbeurt zorgen wilt maken over het legen ervan. Kleinere bakken zullen eerder vol raken – vaak al na slechts één poetsbeurt.

Hoeveel geluid maakt een robotstofzuiger in vergelijking met een normale stofzuiger?

Niet alle merken rapporteren het geluidsniveau van robotstofzuigers, maar het gemiddelde geluidsniveau ligt tussen 60 en 70 decibel met iets meer dan 50 decibel voor de meest stille robots.

Het geluidsniveau van een normale stofzuiger ligt ondertussen tussen de 80 en 90 decibel.

Conclusie

En? Ben je klaar om je (wellicht eerste?!) robotstofzuiger te kopen? Kijk nog eens naar onze lijst van beste robotstofzuigers en laat ons weten voor welke jij gaat!

We horen het overigens ook graag als je juist voor een model gaat die wij hier niet benoemd hebben. Laat ons ook even weten waarom – vinden we leuk!

Deel dit bericht!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *