Een Schoon Huis met de Beste Robotstofzuiger

Wayne Koers

Geschreven door: Wayne Koers

Bestaat er ook maar iets beters in het leven dan kijken hoe iemand – of iets – anders het huis stofzuigt?

Een Schoon Huis met de Beste Robotstofzuiger

Je hebt vast wel eens gewenst dat je stofzuiger zichzelf zou oprapen en aan de gang zou gaan. Nu smart technologie steeds beter zijn plekje vindt in de mainstream huishoudapparatuur, kan je wens in ieder geval deels in vervulling gebracht worden – en wel om te beginnen met de beste robotstofzuiger, zoals de Neato Botvac D7 Connected! 🤖

De mensen van vandaag zijn drukker dan ooit. Het komt dus als geen verrassing dat deze apparaten steeds populairder worden...

#1 Neato Botvac D7 Connected
Dé beste robotstofzuiger van 2021

Onze score: 9,5

Neato Botvac D7 Connected

Zoek je naar de meest efficiënte robotstofzuiger, dan kom je al snel bij dit model uit. Hij is op allerlei manieren te besturen, komt goed bij de hoeken en heeft bovendien een geweldige batterijduur.

Terugkeer laadstation: Automatisch
Automatisch hervatten: Ja
Geschikt voor dierenhaar: Ja

HEPA-filter: Niet meegeleverd
Schoonmaakroute: Systematisch
Max. geluidsniveau: 69 dB

#2 Eufy Robovac 11s
Beste koop robotstofzuiger van 2021

Onze score: 9,0

Eufy Robovac 11s

Voor de beste prijs-kwaliteitverhouding, kies je de Eufy Robovac 11s. Helaas (of misschien wel 'gelukkig'?!) is hij niet te bedienen via een app, maar het is wel de allerstilste stofzuiger in deze lijst.

Terugkeer laadstation: Automatisch
Automatisch hervatten: Nee
Geschikt voor dierenhaar: Ja

HEPA-filter: HEPA10
Schoonmaakroute: Willekeurig
Max. geluidsniveau: 55 dB

De 5 beste robotstofzuigers in een oogopslag

 1. Neato Botvac D7 Connected - Voor efficiëntie, innovatie en topprestaties hoef je niet verder te zoeken. Dit is je match!
 2. Eufy Robovac 11s - Voor een vriendelijkere prijs krijg je dit basismodel. Je bedient deze dan wel niet via een app, maar hij blijft een harde werker die bovendien uitermate stil is.
 3. iRobot Roomba 960 - Van dit uiterst bekende merk krijg je een van de allerbeste robotstofzuigers die bovendien ook stil is. Zijn prestaties zijn vergelijkbaar met de #1, maar doordat hij volledig rond is, heeft hij wel meer moeite met hoekjes.
 4. Ecovacs Deebot OZMO 950 - Dit model is voor degenen die hun vloer ook graag gedweild hebben, want ook dát doet deze robot!
 5. Medion MD197000 - Dit model van Medion is hét instapmodel voor degenen die nog niet zeker zijn van hun intrede in de wereld der robotstofzuigers.

Robotstofzuigers vs. traditionele modellen

In tegenstelling tot de meer traditionele sleep- of steelmodellen zijn robotzuigers autonoom en (voor het grootste deel) 'intelligent'. De geteste stofzuigers zijn uitgerust met lasers, moederborden, sensoren en/of zelfs WiFi om zonder hulp door je huis te kunnen navigeren. Op enkele uitzonderingen na hoef je er nauwelijks mee te communiceren.

De meeste robotstofzuigers zijn voorzien van oplaaddocks en laden zichzelf op. Kies een plek voor het laadstation die toegankelijk is voor de robot en hij komt vanzelf weer terug voordat hij leeg is. Als hij dat doet, blijft hij daar zitten totdat hij genoeg energie heeft om weer verder te gaan met het stofzuigen op de plek waar hij is achtergebleven.

Je kunt ook schema's opstellen voor de meeste bots om wakker te worden en een schoonmaakklusje te beginnen, zodat dit kan gebeuren terwijl je het huis uit bent. Dat betekent dat je mogelijk alle fysieke interactie kunt vermijden totdat de stofzuiger moet worden geleegd.

In tegenstelling tot veel traditionele stofzuigers gebruiken alle robots die hier zijn opgenomen geen zakken om het stof, haar en ander afval op te vangen. In plaats daarvan gebruiken ze een gemakkelijk te verwijderen vuilnisbak die je gewoon leegt in de dichtstbijzijnde vuilnisbak. Bovendien zijn veel robots uitgerust met HEPA-filters die voorkomen dat allergenen zich door de lucht verspreiden.

Robotstofzuiger op een tapijt

Is een robotstofzuiger beter dan een traditionele stofzuiger?

Vooralsnog vaak niet, maar het scheelt bij de high-end modellen niet veel meer. Over het algemeen genomen zul je soms toch nog je 'ouderwetse' stofzuiger uit de kast moeten halen om bijvoorbeeld de hoekjes van je kamer even mee te nemen of het zwaarste vuil op te pikken.

Bij de duurdere, meer luxueuze modellen zoals bijvoorbeeld de Neato Botvac D7 Connect zal dit niet heel snel hoeven, terwijl je bij de budgetmodellen zoals de Dirt Devil M612 Spider 2.0 gemiddeld genomen wat vaker nog even zelf aan de slag moet.

De beste robotstofzuigers van 2021


#1 Neato Botvac D7 Connected
Dé beste robotstofzuiger van 2021

Terugkeer laadstation: Automatisch
Automatisch hervatten: Ja
Geschikt voor dierenhaar: Ja
HEPA-filter: Niet meegeleverd
Schoonmaakroute: Systematisch
Max. geluidsniveau: 69 dB
HEPA-filter: Niet meegeleverd

De Botvac D7 heeft het kenmerkende D-vormige lichaam van Neato. Daardoor kan de Botvac D7 volgens Neato – in tegenstelling tot de meer traditionele ronde stofzuigers – beter in de hoekjes komen. Het is daarmee een brede stofzuiger die tevens vrij laag is (319 x 336 x 100 mm). 

Neato D7 Connected aan het werk

Hierdoor past de stofzuiger vrij gemakkelijk onder sommige meubelstukken, maar het manoeuvreren tussen smallere voorwerpen door, zoals de poten van eetkamerstoelen, is soms lastig.

Verder bevat de onderzijde een draaiende zogenaamde combi-borstelstang, ontworpen om vuil los te maken zodat het kan worden opgezogen en opgeruimd. De borstelstang heeft zowel stijve haren voor dierenhaar als een rubberen blad voor harde vloeren. De stang loopt naar de linkerrand en zit naast een draaiende veegborstel. Deze is ontworpen om vuil in het pad van de stofzuiger te duwen voor het reinigen van de randen.

Het Connected gedeelte van de naam vertelt je alles wat je moet weten over deze stofzuiger. Je krijgt toegang tot de handigste opties na het aansluiten van de Botvac D7 aan je WiFi-netwerk met behulp van de Neato Robotics app (Android en iOS).

Naast de mogelijkheid om je stofzuiger op weg te sturen of een schema te configureren, voegt de app meer geavanceerde functies toe aan de mix. Onder andere de afstandsbedieningsmodus is erg leuk omdat je de stofzuiger zo handmatig bedient. 🏎 Voor het opnemen van een specifiek beetje vuil is dit handig, maar het is misschien net wat makkelijker om gewoon voor een kruimeldief te reiken.

Amazon Alexa-ondersteuning is ingebouwd zodat je de Botvac D7 kunt laten schoonmaken door gewoon te praten. Dat is erg handig, vooral als je ervoor kiest om je robotstofzuiger onder een bank op te bergen. Google Assistant ondersteuning is ook beschikbaar, hoewel je die de mogelijkheid moet toevoegen via de Assistant app in plaats van de Google Home app.

Neato Botvac D7 Connected in kinderkamer

Eenmaal toegevoegd, kun je een schoonmaakbeurt starten met je telefoon of Google Home apparaat op dezelfde manier als dat je andere slimme huishoudelijke apparaten kunt gebruiken. Nogmaals, het is een fijne manier om een schoonmaakbeurt te starten zonder dat je naar de Neato app hoeft te grijpen of te zoeken naar de knoppen op het apparaat zelf.

Het is geweldig om ook IFTTT-ondersteuning te zien. De Botvac D7 Connected heeft geen Triggers, maar Actions laten je de stofzuiger starten, stoppen, pauzeren en hervatten.

Het is echter de nieuwe FloorPlanner mapping mode die echt indruk maakt. Zodra de eerste schoonmaakbeurt is uitgevoerd, krijg je een plattegrond in je app. Om er zeker van te zijn dat deze zo nauwkeurig mogelijk is, adviseren we je om je meubels even te verplaatsen als dat kan. Zo voorkom je dat je robot vast komt te zitten.

Door je huis in kaart te brengen, plant de Botvac D7 zijn route nauwkeuriger. Daardoor maakt hij je huis sneller schoon en raapt hij vuil sneller op dan andere reinigingsmiddelen. Dat geldt vooral in vergelijking met degenen die gebruik maken van willekeurige navigatie. In de plattegrond kun je tevens no-go zones tekenen. Dit is handig als je kwetsbare meubels hebt die je wilt beschermen of een kleine opstap waarop de robot vast kan komen te zitten.

Als de Botvac D7 Connected een paar seconden heeft nagedacht, begint hij aan zijn patroon en scheert hij op en neer om voorzichtig de ruimte over te steken. Hij kan dankzij zijn vorm gemakkelijk tot in de hoeken doordringen. Zelfs hier pakt hij ook moeiteloos puin op.

Het instellen van no-go zones werkte goed, waarbij de stofzuiger de problematische locatie rond een open haard wist te negeren. Er gelden hier echter enkele beperkingen:

 • Ten eerste moet de stofzuiger beginnen met schoonmaken vanaf het laadstation, wat begrijpelijk is, want hij moet weten waar hij zich bevindt (als je het basisstation verplaatst, moet je de plattegrond van de vloer opnieuw laten maken).
 • Ten tweede zal de Botvac D7 alleen de no-go gebieden vermijden als je de schoonmaak vanaf de app start. Gebruik de knop of Alexa, en de Botvac D7 zal alles schoonmaken.

De prestaties bij randen zijn afhankelijk van de ruimte die de Botvac D7 heeft om te navigeren. Waar de ruimte krap is, is het moeilijk om tot aan de muur te komen. Met een beetje meer ruimte kan de D7 recht langs de randen bewegen en alles opvegen.

Als er één kanttekening is die bij de Botvac-stofzuiger geplaatst moet worden, dan is het wel dat de standaard navigatiemodus een beetje agressief is: de Botvac D7 heeft zich zelfs van de grond getild toen hij in contact kwam met meubels en de muren. Gelukkig is er een Extra Care-stand, die de robot langzamer laat bewegen. Heel handig als je delicate meubels of voorwerpen hebt die je niet omver wilt laten gooien.

Er zijn tevens twee energiestanden op deze robot: Eco en Turbo. De Eco-modus geeft ongeveer 120 minuten looptijd en is geschikt voor licht vuil, vooral op harde vloeren. Als je huisdieren en veel tapijten hebt, is de Turbo-modus (ongeveer 90 minuten looptijd) de beste manier om vuil op te pikken.

Als de Botvac D7 Connected niet alles op een enkele lading kan schoonmaken, gaat hij zelf terug naar zijn laadstation, laadt hij zijn batterij op en gaat hierna verder. Het duurt twee tot drie uur om de batterij volledig op te laden vanuit een lege stand.

Wat we goed vinden:

 • Je hebt een uitgebreide selectie aan opties waarmee je deze robotstofzuiger commando's geeft​
 • De app is zeer uitgebreid en staat je toe je ervaring geheel naar persoonlijke wens aan te passen​
 • Schoonmaakresultaten zijn uitstekend, ook in de hoekjes​

Wat we minder goed vinden:

 • In de standaardnavigatiemodus is hij nogal eigenwijs​

#2 Eufy Robovac 11s
Beste koop robotstofzuiger van 2021

Terugkeer laadstation: Automatisch
Automatisch hervatten: Nee
Geschikt voor dierenhaar: Ja
HEPA-filter: HEPA10
Schoonmaakroute: Willekeurig
Max. geluidsniveau: 55 dB

Het strakke ontwerp (325 x 325 x 75 mm) van de Robovac 11s wordt mogelijk gemaakt door het duidelijke gebrek aan functies hiervan. Schrik niet! Dit is namelijk lang niet altijd slecht. Hij werkt bijvoorbeeld nog steeds met een poetsschema. Ook is hij uitgerust met een aantal ingebakken reinigingsmodi zoals heavy-duty spot cleaning en randreiniging.

Eufy Robovac 11s op de vloer

Deze modi worden bediend op een meegeleverde afstandsbediening, zodat er geen knoppen op de Robovac zelf nodig zijn. Meer is niet nodig. In tegenstelling tot duurdere soortgenoten werkt de Robovac 11s niet met een app. Dat betekent dat het ontbreekt aan geavanceerde functies zoals start/stop op afstand of automatisering.

Hij brengt je huis ook niet in kaart, maar maakt willekeurig schoon en past zijn koers aan als hij (soms letterlijk) tegen obstakels aanloopt. De robot navigeert deze obstakels met vallen en opstaan en omzeilt deze obstakels langzaamaan tot hij een nieuwe duidelijke weg vindt.

Er is hierdoor bijna geen installatie vereist. Je haalt hem uit de doos, zet hem neer en drukt op de aan/uit-knop om hem op weg te sturen. Je moet vervolgens het basisstation aansluiten. Hiervoor heb je een plek nodig waar binnen een aantal meter van het station geen obstakels te vinden zijn.

Een schema instellen is ook een goed idee, maar niet verplicht. Het is echter niet veel moeilijker dan het instellen van de opwarmtijd op een magnetron.

Als dat is gelukt, kun en hoef je niets anders te doen dan het stofreservoir zo nu en dan leegmaken en af en toe de borstel schoonmaken. Je hoeft je geen zorgen te maken over de compatibiliteit van apps, Bluetooth-connectiviteit of WiFi-bereik. De Robovac 11s gaat zonder veel gedoe door met het schoonmaken.

De Robovac 11s is verder gebaseerd op een eenvoudig ontwerp met één hoofdrolborstel en zuigpunt. Daaronder bevinden zich twee roterende borstelharen aan de voorkant van de robot, die bedoeld zijn om vuil in hoeken los te maken zodat deze gemakkelijker op te zuigen is.

De enige unieke reinigingsfunctie van de robot is de BoostIQ, die automatisch de zuigkracht verhoogt wanneer dat nodig is. In de praktijk leek deze functie vooral te worden geactiveerd op dik tapijt.

Eufy Robovac 11s op tapijt

De Robovac 11s is in twee huizen getest: één met hardhouten vloeren en de andere vooral bedekt met middelhoogpolig tapijt. De stofzuiger deed zijn werk in beide huizen, waarbij het stof en puin werd opgezogen.

Bijna alles wat klein genoeg was om in de stofzuiger te passen, zat al snel in zijn reservoir. De robot had ook geen moeite met het doorkruisen van tapijt en was in staat om verhoogde kamerovergangen met gemak te overkomen.

Dit is echter geen slimme robot. Hij weet niet waar hij is geweest en weet zeker niet welke kamers in je huis de meeste aandacht nodig hebben. Een dagelijks schoonmaakrooster is nodig om je huis schoon te houden.

De Robovac 11S zal bovendien niet direct bij elke plek komen, wat misschien een wat slechte eerste indruk geeft. Het kan dan ook zijn dat je verbijsterd bent dat de eerste schoonmaakbeurt hele delen van je huis overgeslagen heeft. Geef hem echter een paar dagen; hij zal uiteindelijk al het stof per toeval vangen.

Het slanke profiel van de robot betekent wel dat de meeste plekken toegankelijk zijn - zelfs gebieden die je normaal gesproken niet stofzuigt, zoals onder je bank (want, eh, moeite...). 

Hoeken zijn echter uitgesloten. Deze ronde robot past gewoon niet en zijn borstelharen reiken niet ver genoeg om aan het vuil te komen. Je zult dus nog steeds af en toe een normale stofzuiger rond de randen van de kamer moeten gaan. Dat, of je moet leren leven met de stof pluimpjes die zich opstapelen.

Je kunt je ouderwetse stofzuiger daarom niet verkopen, maar je zult hem veel minder vaak gebruiken. De Robovac 11s is een maand lang getest en in die tijd is er geen enkele keer een conventionele stofzuiger aan te pas gekomen voor een normale schoonmaakbeurt.

We zouden in principe op termijn hoekjes moeten schoonmaken, maar we twijfelen aan of de meeste mensen daar meer dan een paar keer per jaar reden voor zullen zien. In sommige opzichten heeft de Robovac ook beter schoongemaakt dan dat wij normaal zelf zouden doen.

Een robotstofzuiger moet verder ook de obstakels van het dagelijks leven overwinnen. Een verwarde robot heeft in zo'n geval geen enkele zin – en hier heeft de domheid van de Robovac 11s hem dan ook benadeeld.

Eufy Robovac 11s Onder Bed

Hij navigeert voornamelijk met vallen en opstaan, waarbij hij zich van obstakels afwendt om een nieuwe weg te zoeken. Dat werkte meestal wel, maar in een paar situaties slaagde de robot er toch in om zich tussen bepaalde voorwerpen te wringen. Eenmaal vastgeklemd, bleef hij draaien en trekken tot zijn batterij het begaf.

Andere obstakels, zoals tapijten en welkomstmatten, waren niet zo'n groot probleem. De Robovac 11s hing soms even vast aan een tapijt, maar dit duurde niet lang: hij draaide gewoon om en ging de andere kant op. Het kleine apparaat was meer aanhoudend bij confrontaties met grotere objecten en hij sprong zelfs over een platgedrukte kartonnen doos en een aantal handdoeken die op de vloer waren achtergelaten.

Die vasthoudendheid kan een probleem worden als je bijvoorbeeld een iPhone-oplader aan een stopcontact laat hangen. Robovac 11s zal daar minstens een deel van opzuigen en vervolgens als een boze hond hieraan blijven trekken.

Wat we goed vinden:

 • Met deze robotstofzuiger tref je een mooie balans tussen prijs en kwaliteit​
 • Doordat hij geen echte smart functies heeft, zul je nooit hoeven na te denken over compatibiliteits- of connectiviteitsproblemen ​

Wat we minder goed vinden:

 • De willekeurige navigatiemethode is niet bepaald efficiënt​
 • Hij kan nogal eigenwijs zijn bij grotere obstakels, waardoor hij weigert om te draaien​

#3 iRobot Roomba 960
Beste robotstofzuiger met app

Terugkeer laadstation: Automatisch
Automatisch hervatten: Ja
Geschikt voor dierenhaar: Ja
HEPA-filter: HEPA12
Schoonmaakroute: Systematisch
Max. geluidsniveau: 58 dB

Als je eerder een Roomba hebt gezien, weet je wat je kunt verwachten. De 960 is een ronde robot die gebruik maakt van een tweetal wielen voor de aandrijving en een derde zwenkwiel voor de stabiliteit.

Zijn dimensies bedragen 350 x 350 x 91 mm en hij weegt 3,9 kg.

Irobot Roomba 960 bij deuropening

Hij is dus vrij gemakkelijk de trap op en neer te dragen om de andere verdiepingen in je huis te reinigen. In de doos zit een oplaadstation waar de Roomba naar terugkeert als hij klaar is met schoonmaken (of als hij halverwege de rit te weinig energie heeft).

Ook gebruikt hij een 'virtuele muur' waarmee je deuropeningen of gebieden blokkeert waarvan je niet wilt dat hij komt. Op de foto boven (rechts) zie je hoe zo'n virtuele muur werkt.

De Roomba heeft alle belangrijke functies die je nodig hebt in een robotische schoonmaakassistent en wordt geleverd met een scala aan sensoren en geavanceerde reinigingstechnologieën.

Een paar klifsensoren voorkomen dat de robot een zelfmoordduik van de trap uitvoert (hoewel hij wel met een angstaanjagende hoge snelheid de randen nadert). Bovenop zit verder een infrarood camera en een andere camera ingebed in een inkeping, ook aan de bovenkant. Deze gebruikt hij om de omgeving in kaart te brengen, terwijl een bumper sensor zich rond een groot deel van de voorste helft van de 960 wikkelt.

Je krijgt geen lasermapping zoals bij de Neato D7, maar de Roomba 960 lijkt wel in staat te zijn om de omgeving met succes in kaart te brengen. In plaats van willekeurig rond te stommelen, zoekt hij methodisch zijn weg. De akoestische vuilsensoren detecteren zelfs bijzonder smerige gebieden, waarna hij er voor de zekerheid nog een keer extra overheen gaat. Dat is een leuk trucje die zelfs de Neato D7 niet kent.

Hij is ook vrij goed in het niet verstrikt raken in haren en, terwijl het verstandig is om je vloer te ontdoen van obstakels zoals usb-kabels en verlengkabels, raken de Roomba's counter-rotating rubberen rollers zelden onherroepelijk verstrikt.

Irobot Roomba 960 Op Tapijt

Plus, als je er echt zeker van wilt zijn dat alle hoekjes en gaatjes worden schoongemaakt, gebruik je de bijbehorende app (iOS en Android). Je kunt je robot zelfs een naam geven als je wilt, en je bedient hem tevens via je Echo of Google Home-luidsprekers.

Deze kan niet alleen worden gebruikt om geplande reinigingssessies op te zetten, zodat je de 960 's nachts of tijdens je afwezigheid kunt laten lopen, maar deze geeft je ook een waarschuwing wanneer je robot vastzit en laat een kaart zien van het gereinigde gebied voor elke taak.

Minder indrukwekkend is de breedte van de reinigingskop van de Roomba. Waar de koppen van de Neato D7 Connected over de volle breedte van het chassis lopen, zitten de koppen van de 960 tussen de aandrijfwielen, waardoor er aan beide zijden een aanzienlijke ruimte overblijft. Dat betekent dat er vaak een strook langs de rand van je kamer achterblijft die niet zo goed is gereinigd als het midden. 

De 960 heeft wel een enkele draaiende borstel op de rechterflank, ontworpen om stof weg te vegen van plinten en lage kastranden. Deze is echter een beetje zwak en pakt alleen het loszittende stof mee.

Een ander probleem met de Roomba 960 is de reinigingskracht. Hij liet regelmatig de wat pluisballetjes of verdwaalde popcorn-stukjes achter en moest worden aangespoord om deze dingen alsnog op te pakken. Als je écht veel reinigingskracht wilt, stellen we voor dat je kiest voor de Neato of de Roomba 980 – de grotere broer van de 960 – die beiden krachtigere motor hebben. 

Wat we goed vinden:

 • De app is ontzettend handig voor het fine tunen van je gebruikerservaring​
 • Amazon Alexa en Google Assistant ondersteuning is ook een mooie bijkomstigheid​
 • Een weelde aan sensoren voorkomen dat de Roomba 960 ergens vast komt te zitten, ergens van af valt of ergens komt waar hij niet hoort te zijn​

Wat we minder goed vinden:

 • De zuigkracht had beter gemogen; hij liet nog wel eens een pluisje of stukje rommel liggen​
 • De reinigingskop omslaat niet de hele breedte van het chassis​

#4 Ecovacs Deebot OZMO 950
Beste robotstofzuiger met dweilfunctie

Terugkeer laadstation: Automatisch
Automatisch hervatten: Ja
Geschikt voor dierenhaar: Ja
HEPA-filter: HEPA12
Schoonmaakroute: Systematisch
Max. geluidsniveau: 66 dB

Het is dan wel niet de meest compacte robotstofzuiger met dimensies van 35 x 35 x 93 mm, maar daar zit dan ook een echte krachtpatser in verwerkt.

Ten eerste heeft de Ozmo 950 een grote hoofdborstel met een dubbelwerkend ontwerp. Dit is een "zwevende" schoonmaakborstel die niet alleen traditionele borstelharen heeft, maar ook rubberen vinnen. Deze combinatie maakt van de robot de perfecte multi-tasking machine.

Ecovacs Deebot Ozmo 950 Op Donkere Houten Vloer

Hij is ontworpen om zowel harde vloeren als tapijten te behandelen - de rubberen vinnen om stof van harde vloeren af te vegen, terwijl de haren het vuil uit het tapijt slaan. Als je een huisdiereigenaar bent, kun je ook de hoofdinlaatklep verwisselen en de hoofdborstel verwijderen voor een directe afzuiging. Het bedrijf zegt dat dit ideaal is voor het oprapen van haren van huisdieren zonder dat de borstel voortdurend verstrikt raakt.

Als die borstel toch een beetje knoestig wordt, is er een handig reinigingsborsteltje dat onder het deksel is weggestopt. Deze tool heeft een verzonken mesje dat perfect is om het haar en de vezels van de hoofdborstel af te knippen.

Na het installeren van de zijborstels en het volledig opladen van het apparaat (het duurt ongeveer 5 uur om de batterij volledig op te laden), is het tijd om de EcovacsHome app te downloaden, de OZMO 950 aan te sluiten en de Ecovacs vaardigheid toe te voegen aan Alexa zodat hij met stemcommando's kon worden bestuurd. Je kunt echter ook Google Assistant gebruiken.

De app is beschikbaar voor zowel Android als iOS. Als die eenmaal gedownload en geïnstalleerd is, hoef je alleen maar een QR code te scannen en een paar kleine stappen te doorlopen om de robot met je WiFi te verbinden. 

De app geeft je toegang tot stroominstellingen om de zuigkracht te verhogen of het geluidsniveau te verlagen, zet de Auto-Boost zuigkracht aan zodat de stofzuiger automatisch het tapijt herkent, tijdsinstellingen zodat je niet gestoord wordt en nog veel meer. 

Een hoogtepunt is zeker de mogelijkheid om specifieke reinigingsschema's in te stellen. Je kunt een tijdstip en specifieke dagen voor de schoonmaak kiezen – en je kunt zelfs meerdere keren per dag een schoonmaakrooster instellen als je dat echt wilt.

De Ecovacs Deebot Ozmo 950 zit vol met sensoren en laserkarteringssystemen die hem in staat stellen zijn omgeving te ontzien. Het resultaat van deze technologie is real-time intelligente mapping die je in de app kunt zien als de bot zich een weg baant door het huis. Een radarachtig systeem schildert een beeld van je huis in de app en laat ook de indeling van de kamer zien.

Als er eenmaal een kaart is gemaakt, kun je die kaart gebruiken om virtuele grenzen te stellen om bepaalde delen van het huis af te schermen. Handig als je niet wilt dat de bot naar specifieke rommelige kamers of naar plaatsen gaat waar hij waarschijnlijk vast komt te zitten. 

Ecovacs Deebot Ozmo 950 Tijdens Het Dweilen

Als deze robotstofzuiger in de problemen komt, laat hij je dat weten met 'gesproken' waarschuwingen, die drie keer worden herhaald totdat je hem redt.

Wat hier ontbreekt zijn de pushmeldingen die we op andere bots hebben gezien, waar je het via je telefoon te horen krijgt als er een probleem is.

Als je thuiskomt en hem niet kunt vinden, zelfs niet in zijn dock, druk je op een knop om hem te laten roepen en je te helpen hem te vinden.

Meestal slaagt de Ozmo 950 er wel in om het huis schoon te maken en zonder problemen terug te keren naar zijn dock. 

De Ozmo 950 heeft verschillende zuigniveaus en in theorie veel zuigkracht. Hij werkt ook op harde houten vloeren, tapijt en lino-oppervlakken.

We vonden echter dat de zuigkracht soms wat te wensen overliet en dat hij niet zo goed zoog als we hadden verwacht. Er werden kleine kruimelsporen achtergelaten of er we zagen vergeten plekjes. Niets wat een extra haal niet kon recht zetten, maar we waren verbaasd op basis van zijn specificaties en ontwerpkenmerken. 

Deze robotstofzuiger heeft een 5200 mAh batterij waarop hij op papier 200 minuten meegaat. In de praktijk bleek dat hij meestal net een uurtje nodig had voordat hij klaar was. Als de accu echter bijna leeg is, kan hij teruggaan naar het laadstation voor wat extra energie voordat hij zijn taak volbrengt. 

Bovendien is de robot slim genoeg om te herkennen wanneer je hem met water hebt gevuld en het reservoir hebt aangesloten, waarna hij automatisch overschakelt naar de dweilstand.

We vonden het dweilsysteem echter nog vluchtiger dan het stofzuigen. Het heeft iets weg van een licht vochtige doek op de vloer te vegen in een gereguleerd patroon. Net als het stofzuigen is het effectief als je het regelmatig doet, maar alleen de dweilfunctie zal de vloer niet schoon genoeg krijgen om er van te kunnen eten - als dat je ding is. 

Wat we goed vinden:

 • De app biedt een weelde aan instellingen waarmee je deze robot eigen maakt
 • Door al zijn sensoren zal hij niet snel ergens komen waar hij niet hoort te zijn of je meubilair ruïneren​
 • Hij is geschikt voor alle ondergronden – ook als deze bestrooid zijn met dierenhaar​

Wat we minder goed vinden:

 • Zowel de stofzuig- als de dweilfunctie zijn aan de vluchtige kant​
 • Je krijgt geen push notificatie als de stofzuiger vast zit​

#5 Medion MD19700
Beste budget robotstofzuiger

Terugkeer laadstation: Automatisch
Automatisch hervatten: Ja
Geschikt voor dierenhaar: Ja
HEPA-filter: —
Schoonmaakroute: Willekeurig
Max. geluidsniveau: 72 dB

medion md19700 in actie op witte achtergrond

Het verrast me wat we zoal krijgen voor onder de €150,-. Je krijgt in de doos niet alleen de robot, maar een oplaadstation, een filter, 2 extra zijborsteltjes en een afstandsbediening.

Het leuke is dat je die afstandsbediening niet eens per se nodig hebt, want je bedient dit is een robotstofzuiger met app (voor Android en iOS).

Je kiest daarbij uit 4 verschillende modi, van zig-zaggen tot stofzuigen in parallelle lijnen, of specifiek alleen langs de muur. Hij gebruikt geen virtuele grenzen en onthoudt helaas niet waar hij al geweest is; de route blijft willekeurig ongeacht welke modus je selecteert

Overigens stuur je hem ook terug naar het laadstation via de app, maar dit doet hij ook zelf als de batterij bijna leeg is. Het is overigens wel handig dat hij dit ook op commando doet.

Als je bezoek over de vloer krijgt, wil je waarschijnlijk liever dat hij uit de weg blijft. Niet alleen vanwege struikelgevaar, maar ook omdat hij redelijk luidruchtig is met een geluidsniveau van maximaal 72 dB. Let wel: hij heeft soms wat moeite met het vinden van het laadstation.

Heb je daarnaast huisdieren die veel haar verliezen? Geen probleem: met dit model zuig je ook moeiteloos dierenharen op. Let er wel op dat je zo nu en dan de borsteltjes even nakijkt en vastzittend haar weghaalt. Dit wilt nog wel eens blijven hangen in de borsteltjes.

Qua functiesets is dit geheel erg verrassend gezien de prijs. 💸 Ergens moet dus op worden bezuinigd, toch? Welnu, de bouwkwaliteit is op zich niet slecht. De bodem is ook goed afgewerkt en ik zie dat de zuigmond een soort kruimeldief als een opening heeft.

Dat is wat aan de kleine kant, maar goed, je betaalt er dan ook lekker weinig voor. Daarnaast past zo'n kleine zuigmond ook wel bij het kleine reservoir. Ga ervan uit dat je dit regelmatig aan het legen komt, want de inhoud bedraagt slechts 0,5 liter.

De robot gaat verder gaat meerdere malen over dezelfde plaats heen, wat natuurlijk niet te vermijden is met dit willekeurige reinigingsprotocol. Op een willekeurige manier drijft de robot een beetje lukraak rond tot hij naar de paralelmodus overschakelt (als je zelf niet eerst een modus selecteert).

In deze modus draait de robot in steeds grotere cirkels door de kamer heen. Tot slot reinigt hij de randen en hoeken van de kamer in de edge-modus. Hoe langer je de Medion dus zijn werk laat doen, hoe groter de kans is dat elke locatie in de ruimte minstens één keer wordt schoongemaakt.

Het resultaat is overtuigend genoeg: hij doet zijn werk en pikt vuil op waar dat moet. Zoals bij de voorgaande modellen zijn hoeken wat moeilijk en mist hij af en toe een pluisje, maar voor een robot uit deze prijscategorie kan ik echt niet klagen. De robotstofzuiger gaat zelfs onder het meubilair door dankzij zijn vlakke afmetingen.

Tapijt blijft echter een interessante (en uiteindelijk frustrerende) uitdaging. Vooral voor hoogpolig tapijt zou ik dit model daarom niet aanraden.

Vergelijk het goedkope instapmodel van Medion echter niet al teveel met apparaten zoals de iRobot of Neato. Deze hebben veel meer functies dan dit model, maar zitten ook in een veel hogere prijsklasse. Er is een reden dat dit de beste robotstofuigers voor een kleiner budget is!

Het permanente filter – helaas heeft dit model als enige op deze lijst geen HEPA-filter – is niet wasbaar. Door het regelmatig te reinigen met een gewone stofzuiger of goede kruimeldief wordt de levensduur hiervan ook meteen verlengd.

Wat we goed vinden:

 • Dit model is ontzettend voordelig geprijsd​
 • Geen gedoe met ingewikkelde installatie- en andere instellingsmogelijkheden​
 • Ondanks de prijs krijg je toegang tot een handige app
 • Ter aanvulling op een normale stofzuiger is dit de ideale keuze​

Wat we minder goed vinden:

 • Hij heeft geen HEPA-filter, dus hij is niet geschikt voor mensen met allergieën​
 • Hij rijdt niet automatisch naar een laadstation; je moet hem zelf aansluiten op een kabel​
 • Dit model rijdt een beetje lukraak rond; uiteindelijk is alles wel schoon, maar dit mechanisme is wat onhandig​

Koopgids

Ik heb nog meer leesvoer voor je! We helpen je graag met een laatste hulpmiddel – de koopgids – aan de robotstofzuiger die het beste bij jou past. We hebben hieronder een fijne lijst met aandachtspunten om rekening mee te houden... ⤵️

Is een robotstofzuiger nodig?

Allereerst: de meeste traditionele rechtopstaande stofzuigers reinigen beter dan hun geautomatiseerde tegenhangers zoals eerder gezegd, om nog maar te zwijgen over de hulpstukken en extra opzetstukken voor het reinigen op krappe plekken waar een robotstofzuiger dat niet doet. Ze zijn vaak ook beter voor het opruimen van grote rommel.

Rechtopstaande stofzuigers zijn echter zwaar, en soms zijn ze gewoon too much als je veel te doen hebt. Een robotstofzuiger is daarom nuttig als je bijvoorbeeld een druk huishouden runt, of als je meer op het werk bent dan thuis en je liever niet in het weekend aan het opruimen bent.

Het is ook van cruciaal belang dat je bepaalt wat een robotstofzuiger voor je moet doen. Als je alleen maar een geautomatiseerd gadget wilt om te helpen bij het wegvegen van kruimels en stof op de dagelijkse schoonmaakbeurt, kom je waarschijnlijk weg met een van de goedkopere modellen.

Als je echter hoopt op een volwaardige robotschoonmaker die het vuil uit tapijten kan zuigen, moet je bereid zijn tot een grotere investering.

Robotstofzuiger op tapijt

Hoeveel ruimte maakt een robotstofzuiger schoon?

Als je in een klein appartement woont, hoef je waarschijnlijk niet zoveel geld uit te geven aan een robotstofzuiger als iemand die in een 400 vierkante meter grote woning woont.

De meeste robotzuigers kunnen tot anderhalf uur op een enkele lading schoonmaken, wat genoeg is om een ruimte van 150 m² grondig schoon te maken. Er zijn anderen die grotere accu’s en grotere vuilnisbakken hebben, waarmee ze zelfs een herenhuis helemaal kunnen schoonmaken zonder te snel leeg te lopen.

Je moet ook rekening moeten met het formaat van je meubels, zoals hoe hoog ze van de grond af staan en of er een kleine stofzuiger onder kan passen om ze schoon te maken waar het er toe doet. Robotstofzuigers die hoger zijn dan 75 mm passen soms niet onder een bed of dressoir.

Is een robotstofzuiger geschikt voor tapijt?

Sommige robotstofzuigers werken beter op tapijten, terwijl anderen het beste werken op hardhouten vloeren. Welke wil je het liefste echt schoon houden?

Er zijn robotstofzuigers die geschikt zijn voor het grijpen van stofpluisjes, plukken haar en solide, kleine deeltjes zoals kruimels. Sommigen kunnen zowel stofzuigen als dweilen – maar deze modellen zijn vaak niet heel goed in deze beide dingen. Vooral de stofzuigfunctie bij deze modellen is vaak te zwak voor tapijt.

Ze krijgen de klus geklaard, maar soms dus net niet goed genoeg. Hoe dan ook, degene die je kiest moet er een zijn die geadverteerd is voor het oppervlak dat je probeert schoon te krijgen.

Hoe bedien je een robotstofzuiger?

De beste robotzuiger wordt altijd geleverd met een bijbehorende afstandsbediening die je gebruikt om het apparaat rond spleten en hoeken te sturen en om het apparaat dagelijks op een bepaald tijdstip te laten lopen.

Als je het niet erg vindt om een beetje meer uit te geven, hebben veel modellen apparaten ook apps voor iOS en Android. Deze apps stellen je vaak in staat om het stofzuigen in te plannen, om hem handmatig te bedienen of nog andere functionaliteiten uit te proberen.

Modellen zoals de Neato Botvac Connected brengen ook in kaart waar hij aan gewerkt heeft, zodat je weet hoe en wanneer hij je verblijf schoonmaakt.

Robotstofzuiger Op Houten Vloer

Ook is de kans groot dat als de robot stofzuiger een app heeft, hij is voorzien van Google Assistant en Amazon Alexa integratie. Dat betekent dat je dingen als “Maak het huis schoon” kunt schreeuwen naar je WiFi-speakers om de robotstofzuiger te laten starten. (Wees eerlijk: hoe kom is deze futuristische eigenschap?!)

Natuurlijk zijn er ook modellen die helemaal niet te besturen zijn, zoals de Dirt Devil Spider 2.0: deze heeft alleen een aan-en-uit knop en functieknoppen op zijn chassis.

Heb je honden of katten?

Gelukkig maken veel fabrikanten robotzuigers die geschikt zijn voor het opruimen van haren van huisdieren. Modellen zoals de Neato Botvac Connected en iRobot Roomba 960 kunnen relatief gemakkelijk de hondenvacht en het kattenhaar oppakken.

Als je last hebt van allergieën, hebben deze robotstofzuigers HEPA-filters om allergenen die in de lucht hangen te helpen elimineren.

Wat betekent het cijfer achter "HEPA"?

Hoe hoger dit cijfer, hoe meer stofdeeltjes de HEPA-filter uit de lucht haalt. Zo haalt een HEPA 10-filter in ieder geval > 85% van de aanwezige stofdelen vast, terwijl een HEPA 17-filter > 99.999995% vasthoudt. Ben je gevoelig voor allergische klachten, ga dan voor een HEPA-filter met een zo hoog mogelijk cijfer erachter zijn naam.

Het nadeel van een robotstofzuiger als je ook een huisdier hebt, is natuurlijk ook dat je ook bereid moet zijn om regelmatig onderhoud te plegen. Dingen zoals de rolborstel, zijborstels en HEPA-filters slijten uiteindelijk zelfs in de beste robotstfzuiger en moeten worden vervangen.

Zelfs als je alleen maar een robotstofzuiger wilt om te helpen met kittens die hun grind over de zijkant van het bakje heen schoppen, moet je er rekening mee houden dat je de vuilnisbak regelmatig moet legen om te voorkomen dat deze overloopt.

Zoek als het even kan naar een model met een bak die groter dan 600 milliliter is als je je niet na elke schoonmaakbeurt zorgen wilt maken over het legen ervan. Kleinere bakken zullen eerder vol raken – vaak al na slechts één poetsbeurt.

Hoeveel geluid maakt een robotstofzuiger in vergelijking met een normale stofzuiger?

Niet alle merken rapporteren het geluidsniveau van robotstofzuigers, maar het gemiddelde geluidsniveau ligt tussen 60 en 70 decibel met iets meer dan 50 decibel voor de meest stille robots.

Het geluidsniveau van een gewone stofzuiger ligt ondertussen tussen de 80 en 90 decibel.

De beste robotstofzuigers

Robotstofzuiger Beste voor Beoordeling Productpagina
Neato Botvac D7 Connected All-roundgebruik 9,5 Bekijk hem hier
Eufy Robovac 11s Prijs-kwaliteit 9,0 Bekijk hem hier
iRobot Roomba 960 App-gebruikers 8,8 Bekijk hem hier
Ecovacs Deebot OZMO 950 Dweilen 8,2 Bekijk hem hier
Medion MD19700 Kleinere budgets 7,3 Bekijk hem hier

Conclusie

En? Ben je klaar om je (wellicht eerste?!) robotstofzuiger te kopen? Kijk nog eens naar onze lijst van beste robotstofzuigers en laat ons weten voor welke jij gaat!

We horen het overigens ook graag als je juist voor een model gaat die wij hier niet benoemd hebben. Laat ons ook even weten waarom – vinden we leuk!

Was dit artikel behulpzaam?