De Top 5 Beste Robotstofzuigers van Nederland

Roomba stofzuiger

Je hebt vast wel eens gewenst dat je stofzuiger zichzelf zou oprapen en aan de gang zou gaan. Nu smart technologie steeds beter zijn plekje vindt in de mainstream huishoudapparatuur, kan je wens in ieder geval deels in vervulling gebracht worden – en wel om te beginnen met de beste robotstofzuiger! 🤖

De mensen van vandaag zijn drukker dan ooit. Het komt dus als geen verrassing dat deze apparaten steeds populairder worden…

Table of Contents

Waarom een robotstofzuiger?

De vraag blijft of de huidige technologie van de robotstofzuiger de traditionele stofzuiger in huis kan vervangen. Er zijn zonder twijfel oerdegelijke robotstofzuigers op de markt die je vloeren effectief reinigen. Ze kunnen echter niet bij gebieden zoals gordijnen of stoffering komen. Daarom vinden veel mensen dat je – om je huis sprankelend schoon te houden – een traditionele stofzuiger met slangaansluiting moet hebben.

Dan nog de kosten: de beschikbare modellen variëren in prijs van rond de €100,- tot maar liefst rond de €1000,-. Vooral deze laatstgenoemde kosten zullen voor veel mensen onbetaalbaar of minstens disproportioneel zijn, aangezien de stofzuiger je traditionele stofzuiger niet volledig kan vervangen. 

Het is desalniettemin niet moeilijk in te beelden dat robotstofzuigers ooit het vermogen zullen hebben om een huis van boven tot onder te reinigen met hun voortdurend ontwikkelende vermogen.

Het is ook de moeite waard om rekening te houden met het tijdbesparende potentieel dat een robotstofzuiger met zich meebrengt. Tijd is geld, zoals men zegt. Je kunt je robot zo instellen dat hij je huis elke dag van de week schoonmaakt. Die robot zal vervolgens efficiënt zijn werk doen en jou het harde werk besparen.

Top 5 Beste Robotstofzuigers

Neato Botvac D7 Connected

Neato Botvac D7 Connected
Beste robotstofzuiger
4.9/5

Terugkeer laadstation: Automatisch
Automatisch hervatten: Ja
Geschikt voor dierenhaar: Ja

HEPA-filter: Niet meegeleverd
Schoonmaakroute: Systematisch
Max. geluidsniveau: 69 dB

Eufy Robovac 11s

Eufy Robovac 11s
Beste koop
4.5/5

Terugkeer laadstation: Automatisch
Automatisch hervatten: Nee
Geschikt voor dierenhaar: Ja

HEPA-filter: HEPA10
Schoonmaakroute: Willekeurig
Max. geluidsniveau: 55 dB

iRobot Roomba 960

iRobot-Roomba-960 met smartphone
Beste robotstofzuiger met app
4.3/5

Terugkeer laadstation: Automatisch
Automatisch hervatten: Ja
Geschikt voor dierenhaar: Ja

HEPA-filter: HEPA12
Schoonmaakroute: Systematisch
Max. geluidsniveau: 58 dB

Ecovacs Deebot OZMO 950

Ecovacs Deebot OZMO 950 met smartphone en app ernaast
Beste robotstofzuiger met dweilfunctie
4.4/5

Terugkeer laadstation: Automatisch
Automatisch hervatten: Ja
Geschikt voor dierenhaar: Ja

HEPA-filter: HEPA12
Schoonmaakroute: Systematisch
Max. geluidsniveau: 66 dB

Dirt Devil M612 Spider 2.0

Dirt Devil M612 Spider 2.0
Beste budget robotstofzuiger
3.6/5

Terugkeer laadstation: Handmatig
Automatisch hervatten: Nee
Geschikt voor dierenhaar: Nee

HEPA-filter: —
Schoonmaakroute: Willekeurig
Max. geluidsniveau: 68 dB

Robotstofzuigers vs. traditionele modellen

In tegenstelling tot de meer traditionele sleep- of steelmodellen zijn robotzuigers autonoom en (voor het grootste deel) ‘intelligent’. De geteste stofzuigers zijn uitgerust met lasers, moederborden, sensoren en/of zelfs WiFi om zonder hulp door je huis te kunnen navigeren. Op enkele uitzonderingen na hoef je er nauwelijks mee te communiceren.

De meeste robotstofzuigers zijn voorzien van oplaaddocks en kunnen zelfs zichzelf opladen. Kies gewoon een plek voor het laadstation die toegankelijk is voor de robot en hij komt vanzelf weer terug voordat hij leeg is. Als hij dat doet, blijft hij daar zitten totdat hij genoeg energie heeft om weer verder te gaan met het opzuigen van stof op de plek waar hij is achtergebleven.

Je kunt ook schema’s opstellen voor de meeste bots om wakker te worden en een schoonmaakklusje te beginnen, zodat dit kan gebeuren terwijl je het huis uit bent. Dat betekent dat je mogelijk alle fysieke interactie kunt vermijden totdat de stofzuiger moet worden geleegd.

In tegenstelling tot veel traditionele stofzuigers gebruiken alle robots die hier zijn opgenomen geen zakken om het stof, haar en ander afval op te vangen. In plaats daarvan gebruiken ze een gemakkelijk te verwijderen vuilnisbak die je gewoon leegt in de dichtstbijzijnde vuilnisbak. Bovendien zijn veel robots uitgerust met HEPA-filters die voorkomen dat allergenen zich door de lucht verspreiden.

Robotstofzuiger onder een bank op een tapijt

Is een robotstofzuiger beter dan een traditionele stofzuiger?

Vooralsnog vaak niet, maar het scheelt bij de high-end modellen niet veel meer. Over het algemeen genomen zul je soms toch nog je ‘ouderwetse’ stofzuiger uit de kast moeten halen om bijvoorbeeld de hoekjes van je kamer even mee te nemen of het zwaarste vuil op te pikken.

Bij de duurdere, meer luxueuze modellen zoals bijvoorbeeld de Neato Botvac D7 Connect zal dit niet heel snel hoeven, terwijl je bij de budgetmodellen zoals de Dirt Devil M612 Spider 2.0 gemiddeld genomen wat vaker nog even zelf aan de slag moet.

De 5 Beste Robotstofzuigers op een Rij

#1 Neato Botvac D7 Connected – Beste robotstofzuiger

Terugkeer laadstation: Automatisch
Automatisch hervatten: Ja

Geschikt voor dierenhaar: Ja
HEPA-filter: Niet meegeleverd

Schoonmaakroute: Systematisch
Max. geluidsniveau: 69 dB

De Botvac D7 heeft het kenmerkende D-vormige lichaam van Neato. Daardoor kan de Botvac D7 volgens Neato – in tegenstelling tot de meer traditionele ronde stofzuigers – beter in de hoekjes komen.

Het is een brede stofzuiger die tevens vrij laag is (319 x 336 x 100 mm). Hierdoor past de stofzuiger vrij gemakkelijk onder sommige meubelstukken, maar het manoeuvreren tussen smallere voorwerpen door, zoals de poten van eetkamerstoelen, kan lastig zijn.

Verder bevat de onderzijde een draaiende zogenaamde combi-borstelstang, ontworpen om vuil los te maken zodat het kan worden opgezogen en opgeruimd. De borstelstang heeft zowel stijve haren voor dierenhaar als een rubberen blad voor harde vloeren. De stang loopt naar de linkerrand (als je van boven de reiniger naar beneden kijkt) en zit naast een draaiende veegborstel, die ontworpen is om vuil in het pad van de stofzuiger te duwen voor het reinigen van de randen. 

Neato D7 Connected
4.8/5

Het Connected gedeelte van de naam vertelt je alles wat je moet weten over deze stofzuiger. Je krijgt toegang tot de handigste opties na het aansluiten van de Botvac D7 aan je WiFi-netwerk met behulp van de Neato Robotics app (Android en iOS).

Naast de mogelijkheid om je stofzuiger op zijn weg te sturen of een schema te configureren, voegt de app meer geavanceerde functies toe aan de mix. Onder andere de afstandsbedieningsmodus is erg leuk omdat je de stofzuiger zo handmatig bedient. 🏎 Voor het opnemen van een specifiek beetje vuil zou dit handig kunnen zijn, maar het is misschien net wat makkelijker om gewoon voor een kruimeldief te reiken.

Amazon Alexa-ondersteuning is ingebouwd zodat je de Botvac D7 kunt laten schoonmaken door gewoon te praten. Dat is erg handig, vooral als je ervoor kiest om je robotstofzuiger onder een bank op te bergen. Google Assistant ondersteuning is ook beschikbaar, hoewel je de mogelijkheid moet toevoegen via de Assistant app in plaats van de Google Home app.

Eenmaal toegevoegd, kun je een schoonmaakbeurt starten met je telefoon of Google Home apparaat op dezelfde manier als dat je andere slimme huishoudelijke apparaten kunt gebruiken. Nogmaals, het is een fijne manier om een schoonmaakbeurt te starten zonder dat je naar de Neato app hoeft te grijpen of te zoeken naar de knoppen op het apparaat zelf.

Het is geweldig om ook IFTTT-ondersteuning te zien. De Botvac D7 Connected heeft geen Triggers, maar Actions laten je de stofzuiger starten, stoppen, pauzeren en hervatten.

Het is echter de nieuwe FloorPlanner mapping mode die echt indruk maakt. Zodra de eerste schoonmaakbeurt is uitgevoerd, krijg je een plattegrond in je app. Om er zeker van te zijn dat deze zo nauwkeurig mogelijk is, adviseren we je om je meubels even te verplaatsen als dat kan. Zo voorkom je dat je robot vast komt te zitten.

Door je huis in kaart te brengen, kan de Botvac D7 zijn route nauwkeuriger plannen. Daardoor maakt hij je huis sneller schoon en raapt hij vuil sneller op dan andere reinigingsmiddelen. Dat geldt vooral in vergelijking met degenen die gebruik maken van willekeurige navigatie.

In de plattegrond kun je tevens no-go zones tekenen. Dit kan handig zijn als je kwetsbare meubels hebt die je wilt beschermen of een kleine opstap waarop de robot vast kan komen te zitten.

Neato Botvac D7 Connected

Als de Botvac D7 Connected een paar seconden heeft nagedacht, begint hij aan zijn patroon en scheert hij op en neer om voorzichtig de ruimte over te steken. Hij kan dankzij zijn vorm gemakkelijk tot in de hoeken doordringen. Zelfs hier pakt hij ook moeiteloos puin op.

Het instellen van no-go zones werkte goed, waarbij de stofzuiger de problematische locatie rond een open haard wist te negeren. Echter, er gelden hier enkele beperkingen:

  • Ten eerste moet de stofzuiger beginnen met schoonmaken vanaf het laadstation, wat begrijpelijk is, want hij moet weten waar hij zich bevindt (als je het basisstation verplaatst, moet je de plattegrond van de vloer opnieuw laten maken).
  • Ten tweede zal de Botvac D7 alleen de no-go gebieden vermijden als je de schoonmaak vanaf de app start. Gebruik de knop of Alexa, en de Botvac D7 zal alles schoonmaken.

De prestaties bij randen zijn afhankelijk van de ruimte die de Botvac D7 heeft om te navigeren. Waar de ruimte krap is, is het moeilijk om tot aan de muur te komen. Met een beetje meer ruimte kan de D7 recht langs de randen bewegen en alles opvegen.

Als er één kanttekening is die bij de Botvac-stofzuiger geplaatst moet worden, dan is het wel dat de standaard navigatiemodus een beetje agressief is: de Botvac D7 heeft zich zelfs van de grond getild toen hij in contact kwam met meubels en de muren. Gelukkig is er een Extra Care-stand, die de robot langzamer laat bewegen. Heel handig als je delicate meubels of voorwerpen hebt die je niet omver wilt laten gooien.

Er zijn tevens twee energiestanden op deze robot: Eco en Turbo. De Eco-modus geeft ongeveer 120 minuten looptijd en is geschikt voor licht vuil, vooral op harde vloeren. Als je huisdieren en veel tapijten hebt, is de Turbo-modus (ongeveer 90 minuten looptijd) de beste manier om vuil op te pikken.

Als de Botvac D7 Connected niet alles op een enkele lading kan schoonmaken, gaat hij zelf terug naar zijn laadstation, laadt hij zijn batterij op en gaat hierna verder. Het duurt twee tot drie uur om de batterij volledig op te laden vanuit een lege stand.

Voordelen

Nadelen

#2 Eufy Robovac 11s – Beste koop

Terugkeer laadstation: Automatisch
Automatisch hervatten: Nee

Geschikt voor dierenhaar: Ja
HEPA-filter: HEPA10

Schoonmaakroute: Willekeurig
Max. geluidsniveau: 55 dB

Eufy Robovac 11s
4.5/5

Het strakke ontwerp (325 x 325 x 75 mm) van de Robovac 11s wordt mogelijk gemaakt door het duidelijke gebrek aan functies hiervan. Schrik niet! Dit is namelijk lang niet altijd slecht. 

Hij kan aan of uit worden gezet en volgens een schema schoonmaken. Ook is hij uitgerust met een aantal ingebakken reinigingsmodi zoals heavy-duty spot cleaning en randreiniging.

Deze modi worden bediend op een meegeleverde afstandsbediening, zodat er geen knoppen op de Robovac zelf nodig zijn.

Meer is niet nodig. In tegenstelling tot duurdere soortgenoten werkt de Robovac 11s niet met een app. Dat betekent dat het ontbreekt aan geavanceerde functies zoals start/stop op afstand of automatisering.

Hij brengt je huis ook niet in kaart, maar maakt willekeurig schoon en past zijn koers aan als hij (soms letterlijk) tegen obstakels aanloopt. De robot navigeert deze obstakels met vallen en opstaan en omzeilt deze obstakels langzaamaan tot hij een nieuwe duidelijke weg vindt.

Er is hierdoor wel bijna geen installatie vereist. Je kunt hem uit de doos halen, neerzetten en op de aan/uit-knop drukken om hem op weg te sturen. Je zult vervolgens een plek moeten vinden om het basisstation aan te sluiten. Hiervoor heb je een plek nodig waar binnen een aantal meter van het station geen obstakels te vinden zijn.

Een schema instellen is ook een goed idee, maar niet nodig, en niet moeilijker dan het instellen van de tijd op een magnetron.

Als dat is gelukt, kun of hoef je niets anders te doen dan het stofreservoir zo nu en dan leegmaken en af en toe de borstel schoonmaken. Je hoeft je geen zorgen te maken over de compatibiliteit van apps, Bluetooth-connectiviteit of WiFi-bereik. De Robovac 11s zal zonder veel gedoe doorgaan met het schoonmaken.

De Robovac 11s is gebaseerd op een eenvoudig ontwerp met één hoofdrolborstel en zuigpunt. Daaronder bevinden zich twee roterende borstelharen aan de voorkant van de robot, die bedoeld zijn om vuil in hoeken los te maken zodat deze gemakkelijker op te zuigen is.

De enige unieke reinigingsfunctie van de robot is de BoostIQ, die automatisch de zuigkracht verhoogt wanneer dat nodig is. In de praktijk leek deze functie vooral te worden geactiveerd op dik tapijt.

De Robovac 11s is in twee huizen getest: één met hardhouten vloeren en de andere vooral bedekt met middelhoogpolig tapijt. De stofzuiger deed zijn werk in beide huizen, waarbij het stof en puin werd opgezogen. Bijna alles wat klein genoeg was om in de stofzuiger te passen, zat al snel in zijn reservoir. De robot had ook geen moeite met het doorkruisen van tapijt en was in staat om verhoogde kamerovergangen met gemak te verwerken.

Dit is echter geen slimme robot. Hij weet niet waar hij is geweest en weet zeker niet welke kamers in je huis de meeste aandacht nodig hebben. Een dagelijks schoonmaakrooster is nodig om je huis schoon te houden.

De Robovac 11S zal bovendien niet direct bij elke plek komen, wat misschien een wat slechte eerste indruk geeft. Het kan dan ook zijn dat je verbijsterd bent dat de eerste schoonmaakbeurt hele delen van je huis overgeslagen heeft. Geef hem echter een paar dagen; hij zal uiteindelijk al het stof per toeval vangen.

Eufy Robovac 11s

Het slanke profiel van de robot betekent wel dat de meeste plekken toegankelijk zijn – zelfs gebieden die je normaal gesproken niet stofzuigt, zoals onder je bank (want, eh, moeite…). 

Hoeken zijn echter uitgesloten. Deze ronde robot past gewoon niet en zijn borstelharen reiken niet ver genoeg om aan het vuil te komen. Je zult dus nog steeds af en toe een normale stofzuiger rond de randen van de kamer moeten gaan. Dat, of je moet leren leven met de stof pluimpjes die zich opstapelen.

Je kunt je ouderwetse stofzuiger dus niet verkopen, maar je zult hem veel minder vaak gebruiken. De Robovac 11s is een maand lang getest en in die tijd is er geen enkele keer een conventionele stofzuiger aan te pas gekomen voor een normale schoonmaakbeurt.

We zouden in principe op termijn hoekjes moeten schoonmaken, maar we twijfelen aan of de meeste mensen daar meer dan een paar keer per jaar reden voor zullen zien. In sommige opzichten heeft de Robovac ook beter schoongemaakt dan dat wij normaal zelf zouden doen.

Een robotstofzuiger moet ook de obstakels van het dagelijks leven overwinnen. Een verwarde robot heeft in zo’n geval geen enkele zin – en hier heeft de domheid van de Robovac 11s hem dan ook benadeeld.

Hij navigeert voornamelijk met vallen en opstaan, waarbij hij zich van obstakels afwendt om een nieuwe weg te zoeken. Dat werkte meestal wel, maar in een paar situaties slaagde de robot er toch in om zich tussen bepaalde voorwerpen te wringen. Eenmaal vastgeklemd, bleef hij draaien en trekken tot zijn batterij het begaf.

Andere obstakels, zoals tapijten en welkomstmatten, waren niet zo’n groot probleem. De Robovac 11s hing soms even vast aan een tapijt, maar dit duurde niet lang: hij draaide gewoon om en ging de andere kant op. Het kleine apparaat was meer aanhoudend bij confrontaties met grotere objecten en hij sprong zelfs over een platgedrukte kartonnen doos en een aantal handdoeken die op de vloer waren achtergelaten.

Die vasthoudendheid kan een probleem worden als je bijvoorbeeld een iPhone-oplader aan een stopcontact laat hangen. Robovac 11s zal daar minstens een deel van opzuigen en vervolgens als een boze hond hieraan blijven trekken.

Voordelen

Nadelen

#3 iRobot Roomba 960 – Beste robotstofzuiger met app

Terugkeer laadstation: Automatisch
Automatisch hervatten: Ja

Geschikt voor dierenhaar: Ja
HEPA-filter: HEPA12

Schoonmaakroute: Systematisch
Max. geluidsniveau: 58 dB

Als je eerder een Roomba hebt gezien, weet je wat je kunt verwachten. De 960 is een ronde robot die gebruik maakt van een tweetal wielen voor de aandrijving en een derde zwenkwiel voor de stabiliteit.

Zijn dimensies bedragen 350 x 350 x 91 mm en hij weegt 3,9 kg. Hij is dus vrij gemakkelijk de trap op en neer te dragen om de andere verdiepingen in je huis te reinigen.

In de doos zit een oplaadstation waar de Roomba naar terugkeert als hij klaar is met schoonmaken (of als hij halverwege de rit te weinig energie heeft).

Ook gebruikt hij een ‘virtuele muur‘ waarmee je deuropeningen of gebieden blokkeert waarvan je niet wilt dat hij komt. Op de foto hiernaast kun je zien hoe dit werkt.

De Roomba heeft alle belangrijke functies die je nodig hebt in een robotische schoonmaakassistent en wordt geleverd met een scala aan sensoren en geavanceerde reinigingstechnologieën.

iRobot Roomba 960
4.3/5

Een paar klifsensoren voorkomen dat de robot een zelfmoordduik van de trap uitvoert (hoewel hij wel met een angstaanjagende hoge snelheid de randen nadert).

Bovenop zit een infrarood camera en een andere camera ingebed in een inkeping, ook aan de bovenkant. Deze gebruikt hij om de omgeving in kaart te brengen, terwijl een bumper sensor zich rond een groot deel van de voorste helft van de 960 wikkelt.

Je krijgt geen lasermapping zoals bij de Neato D7, maar de Roomba 960 lijkt wel in staat te zijn om de omgeving met succes in kaart te brengen. In plaats van willekeurig rond te stommelen, zoekt hij methodisch zijn weg.

De akoestische vuilsensoren detecteren zelfs bijzonder smerige gebieden, waarna hij er voor de zekerheid nog een keer extra overheen gaat. Da’s een leuk trucje die zelfs de Neato D7 niet kan reproduceren.

Hij is ook vrij goed in het niet verstrikt raken in haren en, terwijl het verstandig is om je vloer te ontdoen van obstakels zoals USB-kabels en verlengkabels, raken de Roomba’s counter-rotating rubberen rollers zelden onherroepelijk verstrikt.

Plus, als je er echt zeker van wilt zijn dat alle hoekjes en gaatjes worden schoongemaakt, kun je de bijbehorende app (iOS en Android) gebruiken. Je kunt je robot zelfs een naam geven als je wilt, en je kunt hem bedienen via je Echo of Google Home-luidsprekers.

Deze kan niet alleen worden gebruikt om geplande reinigingssessies op te zetten, zodat je de 960 ’s nachts of tijdens je afwezigheid kunt laten lopen, maar deze zal je ook een waarschuwing geven wanneer je robot vastzit en een kaart weergeven van het gereinigde gebied voor elke taak.

Minder indrukwekkend is de breedte van de reinigingskop van de Roomba. Waar de koppen van de D7 Connected over de volle breedte van het chassis lopen, zitten de koppen van de 960 tussen de aandrijfwielen, waardoor er aan beide zijden een aanzienlijke ruimte overblijft. Dat betekent dat er vaak een strook langs de rand van je kamer achterblijft die niet zo goed is gereinigd als het midden. 

De 960 heeft wel een enkele draaiende borstel op de rechterflank, ontworpen om stof weg te vegen van plinten en lage kastranden. Deze is echter een beetje zwak en pakt alleen het loszittende stof mee.

Een ander probleem met de Roomba 960 is de reinigingskracht. Hij liet regelmatig de wat pluisballetjes of verdwaalde popcorn-stukjes achter en moest worden aangespoord om deze dingen alsnog op te pakken.

Als je écht veel reinigingskracht wilt, stellen we voor dat je kiest voor de Neato of de Roomba 980 – de grotere broer van de 960 – die beiden krachtigere motor hebben. 

Voordelen

Nadelen

#4 Ecovacs Deebot OZMO 950 – Beste robotstofzuiger met dweilfunctie

Terugkeer laadstation: Automatisch
Automatisch hervatten: Ja

Geschikt voor dierenhaar: Ja
HEPA-filter: HEPA12

Schoonmaakroute: Systematisch
Max. geluidsniveau: 66 dB

4.4/5

Het is dan wel niet de meest compacte robotstofzuiger met dimensies van 35 x 35 x 93 mm, maar daar zit dan ook een echte krachtpatser in verwerkt.

Ten eerste heeft de Ozmo 950 een grote hoofdborstel met een dubbelwerkend ontwerp. Dit is een “zwevende” schoonmaakborstel die niet alleen traditionele borstelharen heeft, maar ook rubberen vinnen.

Deze combinatie maakt van de robot de perfecte multi-tasking machine. Hij is ontworpen om zowel harde vloeren als tapijten te behandelen – de rubberen vinnen om stof van harde vloeren af te vegen, terwijl de haren het vuil uit het tapijt slaan.

Als je een huisdiereigenaar bent, kun je ook de hoofdinlaatklep verwisselen en de hoofdborstel verwijderen voor een directe afzuiging. Het bedrijf zegt dat dit ideaal is voor het oprapen van haren van huisdieren zonder dat de borstel voortdurend verstrikt raakt.

Als die borstel toch een beetje knoestig wordt, is er een handig reinigingsborsteltje dat onder het deksel is weggestopt. Deze tool heeft een verzonken mesje dat perfect is om het haar en de vezels van de hoofdborstel af te knippen.

Na het installeren van de zijborstels en het volledig opladen van het apparaat (het duurt ongeveer 5 uur om de batterij volledig op te laden), was het tijd om de EcovacsHome app te downloaden, de OZMO 950 aan te sluiten en de Ecovacs vaardigheid toe te voegen aan Alexa zodat hij met stemcommando’s kon worden bestuurd. Je kunt echter ook Google Assistant gebruiken.

De app is beschikbaar voor zowel Android als iOS. Als die eenmaal gedownload en geïnstalleerd is, hoef je alleen maar een QR code te scannen en een paar kleine stappen te doorlopen om de robot met je WiFi te verbinden. 

De app geeft je toegang tot stroominstellingen om de zuigkracht te verhogen of het geluidsniveau te verlagen, zet de Auto-Boost zuigkracht aan zodat de stofzuiger automatisch het tapijt herkent, tijdsinstellingen zodat je niet gestoord wordt en nog veel meer. 

Een hoogtepunt is zeker de mogelijkheid om specifieke reinigingsschema’s in te stellen. Je kunt een tijdstip en specifieke dagen voor de schoonmaak kiezen – en je kunt zelfs meerdere keren per dag een schoonmaakrooster instellen als je dat echt wilt.

De Ecovacs Deebot Ozmo 950 zit vol met sensoren en laserkarteringssystemen die hem in staat stellen zijn omgeving te ontzien. Het resultaat van deze technologie is real-time intelligente mapping die je in de app kunt zien als de bot zich een weg baant door het huis. Een radarachtig systeem schildert een beeld van je huis in de app en laat ook de indeling van de kamer zien.

Als er eenmaal een kaart is gemaakt, kun je die kaart gebruiken om virtuele grenzen te stellen om bepaalde delen van het huis af te schermen. Handig als je niet wilt dat de bot naar specifieke rommelige kamers of naar plaatsen gaat waar hij waarschijnlijk vast komt te zitten. 

Als deze robotstofzuiger in de problemen komt, laat hij je dat weten met ‘gesproken’ waarschuwingen, die drie keer worden herhaald totdat je hem redt.

Wat hier ontbreekt zijn de pushmeldingen die we op andere bots hebben gezien, waar je het via je telefoon te horen krijgt als er een probleem is.

Als je thuiskomt en hem niet kunt vinden, zelfs niet in zijn dock, druk je op een knop om hem te laten roepen en je te helpen hem te vinden. Meestal slaagt de Ozmo 950 er wel in om het huis schoon te maken en zonder problemen terug te keren naar zijn dock. 

De Ozmo 950 heeft verschillende zuigniveaus en in theorie veel zuigkracht. Hij werkt ook op harde houten vloeren, tapijt en lino-oppervlakken.

Ecovacs Deebot OZMO 950 tijdens het dweilen

We vonden echter dat de zuigkracht soms wat te wensen overliet en dat hij niet zo goed zoog als we hadden verwacht. Er werden kleine kruimelsporen achtergelaten of er we zagen vergeten plekjes. Niets wat een extra haal niet kon recht zetten, maar we waren verbaasd op basis van zijn specificaties en ontwerpkenmerken. 

Deze robotstofzuiger heeft een 5200mAh batterij waarop hij op papier 200 minuten meegaat. In de praktijk bleek dat hij meestal net een uurtje nodig had voordat hij klaar was. Als de accu echter bijna leeg is, kan hij teruggaan naar het laadstation voor wat extra energie voordat hij zijn taak volbrengt. 

Bovendien is de robot slim genoeg om te herkennen wanneer je hem met water hebt gevuld en het reservoir hebt aangesloten, waarna hij automatisch overschakelt naar de dweilstand.

We vonden het dweilsysteem echter nog vluchtiger dan het stofzuigen. Het heeft iets weg van een licht vochtige doek op de vloer te vegen in een gereguleerd patroon. Net als het stofzuigen is het effectief als je het regelmatig doet, maar alleen de dweilfunctie zal de vloer niet schoon genoeg krijgen om er van te kunnen eten – als dat je ding is. 

Voordelen

Nadelen

#5 Dirt Devil M612 Spider 2.0 – Beste budget robotstofzuiger

Terugkeer laadstation: Handmatig
Automatisch hervatten: Nee

Geschikt voor dierenhaar: Nee
HEPA-filter: —

Schoonmaakroute: Willekeurig
Max. geluidsniveau: 55 dB

De Spider 2.0 M612 zit in een kleine doos. Als we hem openen, begrijpen we waarom: geen oplaadstation of franjes. Er zit alleen een extra filter en een oplaadkabel met een lengte van 150 cm in. Dit geeft meteen aan met wat voor soort apparaat we te maken hebben: je zet hem aan, je vertrekt (of niet), en als je terugkomt hang je hem weer aan de kabel. Dit is natuurlijk erg spaarzaam wat betreft de functiesets, maar… het is de goedkoopste in de lijst. 💸

De Spider 2.0 zelf is ook aan de kleine kant: 300 x 300 x 70 mm! Hij draagt een jasje in de flitsende combinatie van wit, zwart en rood – wat niet vervelend is, omdat je vaak wel even naar hem moet zoeken aan het einde van zijn poetssessie.

De bouwkwaliteit is verder niet slecht en hij bevat enkel een aan/uit-schakelaar. De bodem is ook goed afgewerkt en we zien dat de zuigmond een soort kruimeldief als een opening heeft.

Dirt Devil M612 Spider 2.0
3.5/5

De wielen zien er ook stevig genoeg uit, en daarnaast zien we een schuifknop waarmee we de gevoeligheid van de sensor kunnen aanpassen.

De Spider 2.0 robotstofzuiger heeft ook drie reinigingsfuncties die hij zelf selecteert. Welke functie je ook wil dat hij kiest, de robot zal willekeurig door de ruimte bewegen zonder echte navigatie. Echter, met een cyclus van 90 minuten is het zeker mogelijk om elk deel van de desbetreffende ruimte te reinigen.

De Dirt Devil gaat meerdere malen over dezelfde plaats heen, wat natuurlijk niet te vermijden is met dit willekeurige reinigingsprotocol. Hoe langer je de Spider 2.0 dus zijn werk laat doen, hoe groter de kans is dat elke locatie in de ruimte minstens één keer wordt schoongemaakt.

Door het ontbrekende navigatiesysteem kan de Dirt Devil stofzuiger niet automatisch naar zijn laadstation rijden als de accu leeg is. De robot stopt gewoon als de accu leeg is. Deze Spider wilt liever door mensenhanden naar de laadkabel worden gebracht.

Gezien het gewicht van de robotstofzuiger van slechts 1,5 kilo zou dit voor niemand een probleem moeten zijn. Dit betekent natuurlijk niet dat het voor de Dirt Devil niet veel praktischer zou zijn om zelf naar het laadstation te kunnen navigeren.

Dirt Devil Spider 2.0

Vergelijk het goedkope instapmodel van Dirt Devil echter niet al teveel met apparaten zoals de iRobot of Neato. Deze hebben veel meer functies dan de Spider 2.0, maar zitten ook in een veel hogere prijsklasse.

De bediening van deze robotstofzuiger is eenvoudig: de aan/uit-knop bevindt zich aan de zijkant van de robot. Onderaan bevinden zich drie functietoetsen voor de sensoren. Zoals eerder vermeld, reinigt de Dirt Devil op drie verschillende manieren.

Op een willekeurige manier drijft de robot een beetje lukraak rond tot hij naar de cirkelmodus overschakelt. In deze modus draait de robot in steeds grotere cirkels door de kamer heen. Tot slot reinigt de Spider de randen en hoeken van de kamer in de edge-modus.

Het resultaat is overtuigend genoeg: hij doet zijn werk en pikt vuil op waar dat moet. Zoals bij de voorgaande modellen zijn hoeken wat moeilijk en mist hij af en toe een pluisje, maar voor een robot uit deze prijscategorie kunnen we echt niet klagen. De robotstofzuiger gaat zelfs onder het meubilair door dankzij zijn vlakke afmetingen.

Het permanente filter – helaas heeft dit model als enige op deze lijst geen HEPA-filter – is ook wasbaar. Door het regelmatig te reinigen met een gewone stofzuiger wordt de levensduur ook meteen verlengd.

Voordelen

Nadelen

Koopgids: Hoe maak ik de beste koop?

We hebben nog meer leesvoer voor je! We helpen je graag met een laatste hulpmiddel – de koopgids – aan de robotstofzuiger die het beste bij jou past. We hebben hieronder een fijne lijst met aandachtspunten om rekening mee te houden… ⤵️

Is een robotstofzuiger nodig?

Allereerst: de meeste traditionele rechtopstaande stofzuigers reinigen beter dan hun geautomatiseerde tegenhangers zoals eerder gezegd, om nog maar te zwijgen over de hulpstukken en extra opzetstukken voor het reinigen op krappe plekken waar een robotstofzuiger dat niet doet. Ze zijn vaak ook beter voor het opruimen van grote rommel.

Rechtopstaande stofzuigers zijn echter zwaar, en soms zijn ze gewoon teveel als je veel te doen hebt. Een robotstofzuiger kan nuttig zijn als je bijvoorbeeld een druk huishouden runt, of als je meer op het werk bent dan thuis en je liever niet in het weekend aan het opruimen bent.

Het is ook van cruciaal belang dat je bepaalt wat een robotstofzuiger voor je moet doen. Als je alleen maar een geautomatiseerd gadget wilt om te helpen bij het wegvegen van kruimels en stof op de dagelijkse schoonmaakbeurt, kom je waarschijnlijk weg met een van de goedkopere modellen.

Als je echter hoopt op een volwaardige robotschoonmaker die het vuil uit tapijten kan zuigen, moet je bereid zijn tot een grotere investering.

Robotstofzuiger

Hoeveel ruimte maakt een robotstofzuiger schoon?

Als je in een klein appartement woont, hoef je waarschijnlijk niet zoveel geld uit te geven aan een robotstofzuiger als iemand die in een 400 vierkante meter grote woning woont.

De meeste robotzuigers kunnen tot anderhalf uur op een enkele lading schoonmaken, wat genoeg is om een 150 vierkante meter voetruimte grondig schoon te maken. Er zijn anderen die grotere accu’s en grotere vuilnisbakken hebben, zodat ze een herenhuis helemaal kunnen schoonmaken zonder te snel leeg te lopen.

Je zult ook rekening moeten houden met de grootte van je meubels, zoals hoe hoog ze van de grond af staan en of er een kleine stofzuiger onder kan passen om ze schoon te maken waar het er toe doet. Robotstofzuigers die hoger zijn dan 75 mm passen soms niet onder een bed of dressoir.

Is een robotstofzuiger geschikt voor tapijt?

Sommige robotstofzuigers werken beter op tapijten, terwijl andere het beste werken op hardhouten vloeren. Welke wil je het liefste echt schoon houden?

Er zijn robotstofzuigers die geschikt zijn voor het grijpen van stofpluisjes, plukken haar en solide, kleine deeltjes zoals kruimels. Sommigen kunnen zowel stofzuigen als dweilen – maar deze modellen zijn vaak niet heel goed in deze beide dingen. Vooral de stofzuigfunctie bij deze modellen is vaak te zwak voor tapijt.

Ze krijgen de klus geklaard, maar soms dus net niet goed genoeg. Hoe dan ook, degene die je kiest moet er een zijn die geadverteerd is voor het oppervlak dat je probeert schoon te krijgen.

Hoe bedien je een robotstofzuiger?

Veel van de nieuwste robotzuigers worden geleverd met een bijbehorende afstandsbediening die je kunt gebruiken om het apparaat rond spleten en hoeken te sturen en om het apparaat dagelijks op een bepaald tijdstip te laten lopen.

Als je het niet erg vindt om een beetje meer uit te geven, hebben veel modellen apparaten ook apps voor iOS en Android. Deze apps zullen je vaak in staat stellen om het stofzuigen in te plannen, om hem handmatig te bedienen of nog andere functionaliteiten uit te proberen. Modellen zoals de Neato Botvac Connected brengen ook in kaart waar hij aan gewerkt heeft, zodat je weet hoe en wanneer hij je verblijf schoonmaakt.

Ook is de kans groot dat als de robot stofzuiger een app heeft, hij is voorzien van Google Assistant en Amazon Alexa integratie. Dat betekent dat je dingen als “Maak het huis schoon” kunt schreeuwen naar je WiFi speakers om de robotstofzuiger te laten starten. (Is de toekomst niet cool?!)

Natuurlijk zijn er ook modellen die helemaal niet te besturen zijn, zoals de Dirt Devil Spider 2.0: deze heeft alleen een aan-en-uit knop en functieknoppen op zijn chassis.

Robotstofzuiger op houten vloer

Heb je honden of katten?

Gelukkig maken veel fabrikanten robotzuigers die geschikt zijn voor het opruimen van troep van huisdieren. Modellen zoals de Neato Botvac Connected en iRobot Roomba 960 kunnen relatief gemakkelijk de hondenvacht en het kattenhaar oppakken.

Als je last hebt van allergieën, hebben deze robotstofzuigers HEPA-filters om allergenen die in de lucht hangen te helpen elimineren.

Het nadeel van een robotstofzuiger als je ook een huisdier hebt, is natuurlijk ook dat je ook bereid moet zijn om regelmatig onderhoud te plegen. Dingen zoals de rolborstel, zijborstels en HEPA-filters zullen uiteindelijk slijten en moeten worden vervangen.

Zelfs als je alleen maar een robotstofzuiger wilt om te helpen met kittens die hun grind over de zijkant van het bakje heen schoppen, moet je er rekening mee houden dat je de vuilnisbak regelmatig moet legen om te voorkomen dat deze overloopt.

Zoek als het even kan naar een model met een bak die groter dan 600 milliliter is als je je niet na elke schoonmaakbeurt zorgen wilt maken over het legen ervan. Kleinere bakken zullen eerder vol raken – vaak al na slechts één poetsbeurt.

Hoeveel geluid maakt een robotstofzuiger in vergelijking met een normale stofzuiger?

Niet alle merken rapporteren het geluidsniveau van robotstofzuigers, maar het gemiddelde geluidsniveau ligt tussen 60 en 70 decibel met iets meer dan 50 decibel voor de meest stille robots.

Het geluidsniveau van een normale stofzuiger ligt ondertussen tussen de 80 en 90 decibel.

Conclusie

En? Ben je klaar om je (wellicht eerste?!) robotstofzuiger te kopen? Kijk nog eens naar onze lijst van beste robotstofzuigers en laat ons weten voor welke jij gaat!

We horen het overigens ook graag als je juist voor een model gaat die wij hier niet benoemd hebben. Laat ons ook even weten waarom – vinden we leuk!

Deel dit bericht!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *