De Nano-simkaart: Wat is Het?

Nikki Veerbeek

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Julian Koops

4 min. leestijd

De Nano-simkaart: Wat is Het?

De simkaart maakte in ruim dertig jaar bestaan verschillende evoluties door die vooral met formaat en opslagcapaciteit te maken hadden. Op dit moment is de nano-simkaart de norm.

In dit artikel doe ik alle ins en outs rondom de nano-simkaart uit de doeken: wat het is, de voor- en nadelen zijn, hoe je zelf een nano-simkaart knipt en meer. 👆

Wat is een nano-simkaart?

De nano-simkaart is de – op dit moment – kleinste plastic simkaart. Enkel de chip is hierbij nog zichtbaar. Dit type simkaart bestaat sinds 2012 en de afmetingen van een nano-simkaart zijn 12,3 × 8,8 mm.

In bijna alle recentere toestellen past een nano-simkaart: alle smartphones vanaf de iPhone 5, Samsung Galaxy S6 en Huawei P8. Of je nu een camera-smartphone of de beste midrange-smartphone hebt, de kans is groot dat het een nano-simkaart vereist.

Dankzij een nano-simkaart maak je verbinding met het mobiele netwerk van je provider en heb je toegang tot je data-, bel- en sms-bundel. Je kunt hierbij kiezen tussen:

  • Een abonnement met toestel. Je zoekt bij de – voor jou – beste mobiele provider een smartphone uit en betaalt hier elke maand een bedrag voor, plus een bedrag voor de gekozen bundels. Die prijs hangt af van hoeveel GB's/belminuten/sms'jes je kiest. Vraag jezelf bij het afsluiten af: 'hoeveel GB heb ik nodig?', zodat je een bundel kiest die precies bij je behoeften past.
  • Sim-only. Wat is sim-only? Dit is een abonnement zonder toestel. Je betaalt hierbij alleen voor de MB's/belminuten/sms'jes en bespaart zo behoorlijk op je maandelijkse kosten. Als je hiervoor kiest, vergeet dan zeker het sim-only vergelijken niet!
  • Prepaid. Wat is prepaid? Dit is Engels voor 'vooraf betaald'. Hierbij krijg je van de provider een simkaart waar je tegoed op zet. Met het tegoed kun je bellen, sms'en, internetten in het binnenland en internetten in het buitenland.

De voor- en nadelen van een nano-simkaart

Voordelen

  • Het is de kleinste plastic simkaart. Hierdoor zijn de toestellen lichter en compacter en wordt minder plastic gebruikt.
  • Een nano-simkaart heeft een hogere opslagcapaciteit dan veel oudere varianten: 128 KB.
  • De nano-simkaart werkt met de meeste apparaten van tegenwoordig. De originele, mini- en micro-simkaart komen niet of nauwelijks meer voor, terwijl nog niet alle apparaten ondersteuning bieden voor e-sim. Ik ga straks dieper in op de vraag 'wat is e-sim?'.

Nadelen

  • De nano-simkaart legt het op enkele vlakken af tegen de e-sim. Zo kun je een nano-simkaart – in tegenstelling tot een e-sim – kwijtraken en moet je wachten totdat je de simkaart fysiek in bezit hebt totdat je hem kunt gebruiken. Ook is het enigszins priegelen met de simkaart erin stoppen en is een e-sim beter voor het milieu. 🍃

Hoe knip je zelf een nano-simkaart?

Meestal krijg je van de provider een 3-in-1-simkaart: een mini-simkaart, een micro-simkaart en een nano-simkaart in één. Je drukt het formaat dat je nodig hebt er dan simpelweg uit. Heb je een grotere simkaart gekregen die niet uitklikbaar is? Dan moet de simkaart geknipt worden.

Als je dit zelf wilt doen, gebruik dan het liefst een speciale kniptang. Het is ook mogelijk om aan de slag te gaan met een schaar of stanleymes, maar daar hangt wel het nodige risico aan: als je de chip per ongeluk beschadigt, ben je verder van huis. Een vaste hand is in ieder geval een must.

Het allerveiligste is het om het in de winkel laten doen of de provider te vragen het juiste formaat simkaart op te sturen.

Andersom kan ook voorkomen: je hebt een nano-simkaart, maar je smartphone vereist een grotere simkaart. Gelukkig is dat probleem met een adapter eenvoudig te verhelpen.

Een nano-simkaart met twee witte adapters

Welke simkaarten zijn er?

  • De originele simkaart had het formaat van een pinpas en kwam in 1991 voor het eerst op de markt. Deze simkaart is niet meer in gebruik. De originele simkaart heeft een opslagcapaciteit tussen de 2 KB en 128 KB.
  • De mini-simkaart (ook wel de standaard variant) heeft afmetingen van 25 × 15 mm. Deze simkaart zag eind jaren negentig het levenslicht en is tegenwoordig nauwelijks meer in gebruik. De naam is ietwat misleidend, want anno 2024 wordt deze simkaart niet meer beschouwd als mini. Een mini-simkaart heeft een opslagcapaciteit tussen de 2 KB en 32 KB.
  • De micro-simkaart heeft afmetingen van 15 × 12 mm en werd geïntroduceerd in 2003. Deze simkaart komt voor in oudere smartphones, zoals de iPhone 4S en Samsung Galaxy S5. Een micro-simkaart heeft een opslagcapaciteit tussen de 32 KB en 128 KB.
  • De e-sim is een digitale simkaart in de vorm van een minuscule chip die zit ingebouwd in een apparaat. Hierop laad je een profiel van een provider die het gekozen aantal belminuten/sms'jes/MB's bevat. Omdat toestellen met e-sim ook nog een fysieke sleuf bevatten, is het dual-sim. Zo heb je meteen de beste dual-sim-smartphone in huis.
  • Elke simkaart moet simlockvrij gemaakt worden wanneer je voortijdig je abonnement wilt beëindigen en een nieuw abonnement wilt afsluiten.

Wat is een duo-simkaart?

Een duo-simkaart is een set van twee simkaarten met hetzelfde telefoonnummer, simkaartnummer en abonnement. Dit is ideaal als je de simkaart ook in een ander apparaat wilt gebruiken, zoals een carkit, tablet of andere smartphone.

Hierdoor hoef je geen extra abonnement meer af te sluiten of je simkaart voortdurend om te wisselen.

Je kunt bij de drie grote providers een duo-simkaart aanvragen: Vodafone, KPN en T-Mobile. Bij Tele2 kan het alleen als je zakelijke klant bent en de overige providers bieden het voorlopig helemaal niet aan. Je ontvangt ook bij een duo-simkaart doorgaans een 3-in-1-sim.

Ben je de pukcode van je simkaart kwijt? Ook deze vraag je simpel op bij je provider.

Conclusie

Ik hoop dat je iets wijzer bent geworden over wat een nano-simkaart is, wat de voor- en nadelen zijn, hoe je een nano-simkaart het beste knipt en welke simkaarten er nog meer zijn. Bij vragen mag je ons altijd een bericht sturen. Laat je hieronder weten wat je van het artikel vond? 😃

Was dit artikel behulpzaam?