Je Telefoon Simlockvrij Maken Doe je Zo

Eden van der Veeken

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Julian Koops

5 min. leestijd

Je Telefoon Simlockvrij Maken Doe je Zo

Je had al een goede telefoon en hebt gekozen voor een nieuwe provider. Je hoeft enkel even de simkaart in de telefoon te steken en klaar is kees. Meestal dan: dit is niet zo als je telefoon een simlock heeft. Gelukkig is het een kwestie van de telefoon simlockvrij maken.

Laat ik nu net weten hoe je dat doet. In dit artikel leg ik het je stap voor stap uit, zodat de simkaart van de beste provider straks werkt in je telefoon. 🤩

Wat is een simlock?

Je hebt een degelijke telefoon die zijn werk doet, maar je provider sluit niet meer aan op je wensen. Je hebt sim only nodig: een abonnement zonder nieuwe telefoon. Je gaat op zoek naar de beste mobiele provider: een kwestie van sim only vergelijken.

Je krijgt je simkaart in huis of de e-simcode toegestuurd. Je stopt de simkaart erin of activeert de e-sim en verrassing: het werkt niet. Het ligt niet aan de nieuwe simkaart en je telefoon leest je oude simkaart van de vorige provider nog wel.

Dit is een simlock. Een simlock telefoon werkt alleen met de simkaart van de provider die eraan verbonden is.

Heb ik een simlock?

Simlocks zijn gelukkig iets van vroeger. Het komt tegenwoordig zeer zelden voor. Maar als een simkaart niet werkt, hoe weet je dan of er sprake is van een simlock?

Je telefoon geeft een melding. De melding voor een simlock verschilt per telefoon. Uit een melding zoals ‘Simlock actief’ is de oorzaak makkelijk af te leiden, maar uit andere meldingen is dit niet zo makkelijk: bijvoorbeeld bij de melding 'Sim ongeldig'.

In dat geval raad ik je aan om te controleren of het aan de telefoon of de simkaart ligt. Dit doe je het beste met een simkaart van een andere provider waarvan je zeker weet dat deze werkt.

  • Haal de huidige simkaart uit de telefoon
  • Plaats de werkende simkaart van een andere provider in je telefoon
  • Doet de simkaart het niet? Dan heeft je telefoon een simlock.
  • Doet de simkaart het? Dan is je telefoon simlockvrij.
Close-up van een simkaart met daarachter twee simtrays, twee telefoons en één simtray-opener

Een andere manier om te achterhalen of je telefoon een simlock heeft of niet is via het IMEI-nummer van je telefoon. Dit doe je op imei.info. Houd er rekening mee dat dit geld kost.

Dit heb je nodig

Is er inderdaad sprake van een simlock? Dan is het tijd om de stappen in dit artikel te volgen. Hiervoor is het onderstaande nodig.

  • Een telefoon met een simlock. Het maakt hierbij niet uit om welke telefoon het gaat: stappen in dit artikel gelden voor zowel een Android-telefoon als voor een iPhone.
  • De kennis die je in dit artikel opdoet. 😉

Stap 1: Het IMEI-nummer van je telefoon achterhalen

Het IMEI-nummer is een uniek nummer dat gekoppeld is aan je telefoon. Dit nummer achterhaal je op verschillende manieren. Heb je de aankoopbon of de verpakking van de telefoon bij de hand? Dan is dit het makkelijkst, want hier staat het IMEI-nummer op.

Als dit niet zo is, is het de makkelijkste optie om het te achterhalen met behulp van je telefoon zelf:

  • Open de telefoon-app (het telefoon-icoontje).
  • Ga naar toetsen en toets in: '*#06#' (sterretje, hekje, nul, zes, hekje).
  • In de meeste gevallen opent gelijk het scherm met onder andere het IMEI-nummer. Klik anders op bellen.
Homescreen van een iPhone met een verwijzing naar de telefoonapp
Telefoonapp van een iPhone waarbij 'Toetsen' geopend is
iPhonescherm waarop de apparaatinfo is geopend

Lukt dit niet? Dan bestaan er nog een paar opties om het IMEI-nummer te achterhalen. Zo staat het IMEI-nummer bij sommige telefoons op de simkaarthouder.

Anders vind je het ook in de instellingen. Ook hier verschillen de stappen per telefoon. Bij een iPhone ga je naar 'Instellingen' > 'Algemeen' > 'Info'. Scroll naar beneden tot je IMEI ziet.

Bij een Samsung-telefoon ga je naar 'Instellingen' > 'Info telefoon' en hier zie je direct het IMEI-nummer in het overzicht.

Bij een Huawei telefoon ga je naar 'Instellingen' > 'Over de telefoon' en vervolgens zie je hier het IMEI-nummer.

Info-instellingen van een iPhone
'Info telefoon'-instellingen van een Samsung Galaxy A50
'Over telefoon'-instellingen van een Huawei telefoon

Bij andere telefoons werkt het soortgelijk, maar de precieze stappen en instellingsnamen verschillen.

Stap 2: Unlockcode opvragen bij provider

Het volgende wat je doet, is een zogeheten unlockcode aanvragen bij provider. Met de unlockcode maak je je telefoon simlockvrij.

Binnen een jaar zitten er meestal kosten aan verbonden, maar gezien de meeste providers al relatief lang geen simlocktelefoons meer aanbieden is de kans klein dat het jaar nog niet verstreken is.

De unlockcode vraag je op bij provider. Bij een aantal providers vul je online een formulier in. Vind het formulier op de website van de provider. Lukt het online niet of biedt de provider niet de mogelijkheid om het online te regelen? Neem dan contact op met je provider.

Geen unlockcode

Sommige providers verkopen al zo lang geen simlock telefoons meer dat ze ook geen unlockcode meer verstrekken. In dit geval ben je afhankelijk van de alternatieve mogelijkheden die ik verderop in dit artikel bespreek.

Stap 3: Unlockcode invullen

Ben je in bezit van de unlockcode van je provider? Dan is het enkel nog een kwestie van deze invoeren. Hoe je dit doet, verschilt per provider.

Je provider stuurt de instructies. Meestal is het een kwestie van het invoeren van de code wanneer je een simkaart van een andere provider in de telefoon stopt. Er verschijnt dan een scherm waarin je de code invoert. Hierna is je telefoon simlockvrij! 🥳

Alternatieve manieren om je telefoon simlockvrij te maken

Verstrekt je provider geen unlockcode meer? Dan heb je nog een aantal opties.

Allereerst is het mogelijk om de simlock professioneel te laten verwijderen. Diverse telefoonwinkels met een reparatieservice zijn in staat om dit te doen. Kijk vooraf of het betrouwbaar is. Zoek bijvoorbeeld naar ervaringen van anderen en vraag om de voorwaarden rondom garantie.

Houd er tevens rekening mee dat het laten verwijderen van de simlock niet altijd rendabel is. Als je een telefoon hebt met een simlock is de kans groot dat je telefoon relatief oud is. In sommige gevallen is het dan voordeliger om een nieuwe telefoon aan te schaffen.

smartphone met mini-schroevendraaier, bovenaanzicht

Ook bestaan er meerdere bedrijven die unlockcodes verschaffen (tegen betaling). Dit is niet de beste optie, want als het niet de provider is die de unlockcode geeft, is het maar de vraag hoe betrouwbaar het is. Ook hier raad ik je aan om daar goed op te letten

Een andere optie is om zelf de simlock te verwijderen door aan de slag te gaan met de hardware of software van je telefoon. Als je hier geen verstand van hebt en niet weet wat je doet, raad ik dit sterk af. Voor hetzelfde geldt, maak je je telefoon zo kapot en dan ben je verder van huis. 😅

Conclusie

Een telefoon simlockvrij maken: hopelijk weet je nu precies hoe je dat doet. Het beste is als je een unlockcode bij je provider aanvraagt. Kan dit niet? Laat de simlock dan professioneel verwijderen, zoek een bedrijf dat unlockcodes verkoopt of ga zelf aan de slag. Zo ben je niet meer beperkt in je providerkeuze.

Bedankt voor het lezen. En heb je nog vragen, op- of aanmerkingen? Laat het ons weten via het feedbackformulier. 😊

Was dit artikel behulpzaam?