Dual Sim: Één Apparaat, Twee Sim-kaarten

Nikki Veerbeek

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

Dual Sim: Één Apparaat, Twee Sim-kaarten

Heb je er schoon genoeg van om voortdurend met twee telefoons op zak te lopen? Dan biedt dual-sim uitkomst: hiermee gebruik je twee sim-kaarten in één apparaat. In dit artikel doe ik uit de doeken wat dual-sim precies is, wat de voor- en nadelen zijn en meer.

Wat is dual-sim?

Dual-sim (letterlijke vertaling: dubbele sim) houdt in dat er twee verschillende sim-kaarten tegelijkertijd op één apparaat te gebruiken zijn. Je hoeft hierdoor niet meer met twee telefoons op zak te lopen.

Dual-sim kan om verschillende redenen handig zijn: om werk- en privéleven te scheiden, om sim-kaarten van twee verschillende landen te gebruiken of om te profiteren van een grotere dekking op twee mobiele netwerken.

Er zijn twee vormen van dual-sim:

 • Door de aanwezigheid van een extra fysieke sleuf.
 • Door gebruik van een e-sim. Wat is e-sim? Dit is een digitale sim-kaart die zit ingebouwd in een smartphone of tablet. Het werkt in principe hetzelfde als de traditionele sim-kaart, alleen is er geen fysieke sim-kaart meer nodig voor gebruik. Hierdoor is er in totaal ruimte voor twee sim-kaarten. Wil je hier gebruik van maken, dan moeten zowel je smartphone/tablet als provider dit ondersteunen.

Apple heeft van oudsher geen smartphones waar twee fysieke sim-kaarten inpassen, maar dankzij de opkomst van e-sim is dual-sim nu ook bij iPhones mogelijk. 👀

Dual-sim-technologieën

Er zijn drie verschillende dual-sim-technologieën:

 • Dual-sim-standby (dual-sim, dual standby; DSDS). Hierbij is er sprake van één antenne. Je bent bereikbaar op beide sim-kaarten, zolang je niet op een van de twee aan het bellen, sms'en of internetten bent. De overgrote meerderheid van dual-sim-smartphones maakt gebruik van deze technologie.
 • Dual-sim actief (dual-sim, dual-active; DSA/DSDA). Hierbij is er sprake van twee antennes. Je kunt beide sim-kaarten tegelijkertijd gebruiken. Hierdoor zijn bijvoorbeeld wisselgesprekken binnen de sim-kaarten mogelijk.
 • Dual-sim passief (dual-sim-standby; DSS). Hierbij moet je steeds handmatig kiezen welk nummer je wilt activeren. Het andere nummer is dan onbereikbaar. Deze technologie is verouderd en komt nog zelden voor.
Iemand houdt Android smartphone vast op thuisscherm

Het verschil tussen dual-sim en duo-sim

De termen 'dual-sim' en 'duo-sim' worden regelmatig door elkaar gehaald, maar dit is iets compleet anders. Een duo-simkaart is een set van twee sim-kaarten met hetzelfde telefoonnummer, sim-kaartnummer en abonnement. Klik hier om erachter te komen hoeveel GB aan mobiele data je nodig hebt!

Je kunt de sim-kaarten dan in twee verschillende apparaten plaatsen. Dit komt bijvoorbeeld goed van pas als je een carkit of meerdere smartphones hebt of mobiel internet op je tablet wilt gebruiken. Dit voorkomt dat je een extra abonnement moet afsluiten of je sim-kaart steeds moet verwisselen.

Voor- en nadelen van dual-sim

Voordelen

 • Je voorkomt onnodig gesleep met twee smartphones.
 • Je kunt één sim-kaart voor je privéleven en één sim-kaart voor werkzaken gebruiken. Tijdens het weekend schakel je eenvoudig je sim-kaart voor werk tijdelijk uit.
 • Als je naast je abonnement een prepaid-kaart hebt, is dual-sim ideaal. Bij prepaid hoef je geen contract af te sluiten en heb je geen vaste maandelijkse kosten, waardoor het zeer geschikt is als tijdelijke tweede sim-kaart of als back-up.
 • Als je naar een land buiten de Europese Unie reist, betaal je roamingkosten voor bellen, sms'en en internet in het buitenland. Hier moet je doorgaans diep in de buidel voor tasten. Je omzeilt deze kosten en als je een lokale prepaid-kaart koopt. Dankzij dual-sim blijf je ook nog bereikbaar op je normale sim-kaart en hoef je niet te verwisselen.
 • Door twee telefoonnummers van twee verschillende providers te hebben, zorg je ervoor dat je nooit zonder dekking zit.

Nadelen

 • Tenzij je kiest voor dual-sim actief, zitten er beperkingen aan het tegelijkertijd kunnen gebruiken van de sim-kaarten.
 • Het is mogelijk verwarrend: het kan zomaar voorkomen dat je ineens een zakelijk contact met je privé-kaart belt en vice versa. 😅
 • Soms is de externe fysieke sleuf ook de microSD-ingang. Je moet dan kiezen tussen een tweede sim-kaart en een microSD.
 • Beide sim-kaarten hebben een eigen pin- en pukcode. Ben je de pin- én pukcode kwijt van een van de sim-kaarten? Dan gaat die kaart op slot, tot je via je provider de pukcode hebt opgevraagd en ingevoerd.
Vrouw in grijze trui zit achter laptop aan tafel met mobiel in hand

WhatsApp en dual-sim

Via de standaardapp van WhatsApp is het vooralsnog niet mogelijk om twee nummers op één telefoon te gebruiken. Een oplossing hiervoor is het installeren van de WhatsApp Business-app; hier hoef je namelijk geen daadwerkelijk bedrijf voor te hebben. Je gebruikt dan voor één nummer de 'normale' app van WhatsApp en voor het andere nummer WhatsApp Business.

Welke providers bieden e-sim aan?

Deze providers bieden e-sim aan:

Abonnementen met toestelSim-onlyabonnementenPrepaid
KPNJaJaNee
T-MobileJaJaJa
VodafoneNeeJaNee
SimyoJaJaJa

De overige providers bieden op moment van schrijven nog geen e-sim aan. Mogelijk komt hier in de toekomst verandering in. Tot die tijd ben je begrensd aan een micro- of nano-simkaart ter aanvulling op je eerste sim-kaart.

Let op!

Het heeft enkel zin om een e-sim aan te vragen als je smartphone dit niet ondersteunt. Deze iPhones en deze Android-smartphones ondersteunen e-sim. 

Conclusie

Dual-sim is reuze handig als je bijvoorbeeld werk en privé gescheiden wilt houden of vaak reist. Ik hoop dat je nu helemaal bent bijgepraat over wat dual-sim precies is, wat de plus- en minpunten zijn en bij welke providers je een e-sim regelt. Bedankt voor het lezen en laat gerust van je horen als je nog vragen of opmerkingen hebt!

Was dit artikel behulpzaam?