Dual Sim: Één Apparaat, Twee Sim-kaarten

Author Avatar

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

6 min. leestijd

Het antwoord op al je vragen!

Dual Sim: Één Apparaat, Twee Sim-kaarten

Met twee telefoons op zak rondlopen behoort tot het verleden, mede dankzij dual-sim. Deze technologie staat je toe twee sim-kaarten in één telefoon te stoppen, zolang die telefoon compatibel is met de technologie!

Maar hoe werkt het, en wat voor verschillende versies ervan zijn er? Wist je überhaupt dat er verschillende versies waren? 👀 Hoe dan ook: dit artikel beantwoordt al je brandende vragen!

Wat is dual-sim?

Dual-sim laat je twee simkaarten tegelijkertijd in één telefoon gebruiken, waardoor je bereikbaar bent op twee nummers en schakelt tussen bijvoorbeeld zakelijke en persoonlijke lijnen zonder van toestel te wisselen. Je beheert gesprekken, berichten en data afzonderlijk per simkaart, wat flexibiliteit en gemak biedt in communicatie en telefoongebruik.

Dual-sim (letterlijke vertaling: dubbele sim) houdt in dat er twee verschillende simkaarten tegelijkertijd op één apparaat te gebruiken zijn. Je hoeft hierdoor niet meer met twee telefoons op zak te lopen.

Dual-sim is om verschillende redenen handig: om werk- en privéleven te scheiden, om simkaarten van twee verschillende landen te gebruiken en roaming-kosten te vermijden, en om te profiteren van een grotere dekking op twee mobiele netwerken.

Zelf gebruik ik het vooral om privé en werk gescheiden te houden – ik kan dan ook mijn werk-sim uitschakelen zodra de werkdag voorbij is, wat aardig bijdraagt aan het vinden van rust richting de avond!

Er zijn twee vormen van dual-sim om te overwegen:

  • Door de aanwezigheid van een extra fysieke sleuf.
  • Door gebruik van een e-sim. Wat is e-sim? Dit is een digitale sim-kaart die zit ingebouwd in een smartphone of tablet. Het werkt in principe hetzelfde als de traditionele sim-kaart, alleen is er geen fysieke sim-kaart meer nodig voor gebruik. Hierdoor is er in totaal ruimte voor twee sim-kaarten. Wil je hier gebruik van maken, dan moeten zowel je smartphone/tablet als provider dit ondersteunen.

Apple heeft van oudsher geen smartphones waar twee fysieke sim-kaarten inpassen, maar dankzij de opkomst van e-sim is dual-sim nu ook bij iPhones mogelijk. 👀

De huidige staat van eSIM-ondersteuning

De beschikbaarheid van eSIM varieert vooralsnog aardig per provider, en ook niet elk toestel ondersteunt deze technologie al. Controleer dus altijd vooraf of zowel je toestel als je provider eSIM ondersteunen om teleurstellingen te voorkomen.

Providers die eSIM aanbieden, geven je de vrijheid om snel te wisselen tussen abonnementen of prepaiddiensten zonder fysieke simkaarten te verwisselen. Dit biedt een nieuwe laag van gemak en efficiëntie, vooral voor frequente reizigers of diegenen die hun nummer willen behouden zonder de rompslomp van het wisselen van simkaarten.

Dual-sim-technologieën: standby, actief en passief

Er zijn drie verschillende dual-sim-technologieën:

  • Dual-sim-standby (dual-sim, dual standby; DSDS). Hierbij is er sprake van één antenne. Je bent bereikbaar op beide simkaarten, zolang je niet op een van de twee aan het bellen, sms'en of internetten bent. De overgrote meerderheid van dual-sim-smartphones maakt gebruik van deze technologie.
  • Dual-sim-actief (dual-sim, dual-active; DSA/DSDA). Hierbij is er sprake van twee antennes, waardoor je beide simkaarten tegelijkertijd kunt gebruiken. Hierdoor zijn bijvoorbeeld wisselgesprekken tussen de simkaarten mogelijk.
  • Dual-sim-passief (dual-sim-standby; DSS). Hierbij moet je steeds handmatig kiezen welk nummer je wilt activeren. Het andere nummer is dan onbereikbaar. Deze technologie is verouderd en komt nog zelden voor.
Iemand houdt Android smartphone vast op thuisscherm

Dual-sim vs. duo-sim: de belangrijkste verschillen

De termen 'dual-sim' en 'duo-sim' worden regelmatig door elkaar gehaald, maar dit zijn twee compleet verschillende dingen.

  • Een duo-simkaart is een set van twee sim-kaarten met hetzelfde telefoonnummer, sim-kaartnummer en abonnement.

Je kunt de sim-kaarten dan in twee verschillende apparaten plaatsen. Dit komt bijvoorbeeld goed van pas als je een carkit of meerdere smartphones hebt of mobiel internet op je tablet wilt gebruiken. Dit voorkomt dat je een extra abonnement moet afsluiten of je sim-kaart steeds moet verwisselen.

De voordelen en nadelen van dual-sim op een rij

Ieder voordeel heeft zijn nadeel, zo ook de dual-sim-technologie!

Voordelen

  • Je voorkomt onnodig gesleep met twee smartphones.
  • Je kunt één sim-kaart voor je privéleven en één sim-kaart voor werkzaken gebruiken. Tijdens het weekend schakel je eenvoudig je sim-kaart voor werk tijdelijk uit.
  • Als je naast je abonnement een prepaid-kaart hebt, is dual-sim ideaal. Bij prepaid hoef je geen contract af te sluiten en heb je geen vaste maandelijkse kosten, waardoor het zeer geschikt is als tijdelijke tweede sim-kaart of als back-up.
  • Als je naar een land buiten de Europese Unie reist, betaal je roamingkosten voor bellen, sms'en en internet in het buitenland. Hier moet je doorgaans diep in de buidel voor tasten. Je omzeilt deze kosten en als je een lokale prepaid-kaart koopt. Dankzij dual-sim blijf je ook nog bereikbaar op je normale sim-kaart en hoef je niet te verwisselen.
  • Door twee telefoonnummers van twee verschillende providers te hebben, zorg je dat je nooit zonder dekking zit.

Nadelen

  • Tenzij je kiest voor dual-sim actief, zitten er beperkingen aan het tegelijkertijd kunnen gebruiken van de simkaarten.
  • Het is mogelijk verwarrend: het kan zomaar voorkomen dat je ineens een zakelijk contact met je privé-kaart belt en vice versa. 😅
  • Soms is de externe fysieke sleuf ook de microSD-ingang. Je moet dan kiezen tussen een tweede sim-kaart en een microSD.
  • Beide simkaarten hebben een eigen pin- en pukcode. Ben je de pin- én pukcode kwijt van een van de simkaarten? Dan gaat die kaart op slot, tot je via je provider de pukcode hebt opgevraagd en ingevoerd.
Vrouw in grijze trui zit achter laptop aan tafel met mobiel in hand

Het gebruik van WhatsApp op dual-sim-apparaten

Via de standaardapp van WhatsApp is het vooralsnog niet mogelijk om twee nummers op één app te gebruiken. Een oplossing hiervoor is het installeren van de WhatsApp Business-app; hier hoef je namelijk geen daadwerkelijk bedrijf voor te hebben.

Je gebruikt dan voor één nummer de 'normale' app van WhatsApp en voor het andere nummer WhatsApp Business. De exacte stappen vind je in ons artikel over hoe je WhatsApp voor dual-sim installeert!

Overzicht van providers die eSIM aanbieden

Deze providers bieden e-sim aan:

Abonnementen met toestelSim-onlyabonnementenPrepaid
KPNJaJaNee
OdidoJaJaJa
VodafoneNeeJaNee
SimyoJaJaJa

De overige providers bieden op moment van schrijven nog geen e-sim aan. Mogelijk komt hier in de toekomst verandering in. Tot die tijd ben je begrensd aan een micro- of nano-simkaart ter aanvulling op je eerste sim-kaart.

Let op!

Het heeft enkel zin om een e-sim aan te vragen als je smartphone e-sims ondersteunt. Deze iPhones en deze Android-smartphones ondersteunen e-sim. 

FAQ: Veelgestelde vragen over dual-sim

Laten we nog wat laatste details doornemen, voor ik je op pad stuur met de opgedane kennis!

Hoe werken de simkaartsloten bij dual-sim-telefoons?

Bij dual-sim-telefoons heb je twee simkaartsloten, waardoor je tegelijkertijd twee verschillende simkaarten kunt gebruiken. Dit betekent dat je bereikbaar bent op twee nummers en kunt schakelen tussen bijvoorbeeld werk- en privégesprekken zonder van toestel te wisselen.

Let op dat sommige toestellen een gecombineerd slot hebben voor een simkaart en een microSD-kaart, waardoor je moet kiezen tussen extra opslag of een tweede simkaart.

Wat is het verschil tussen standby-modus en actieve modus bij dual-sim?

In standby-modus is één simkaart actief terwijl de andere inactief is; als je belt met de ene, is de andere niet bereikbaar. Actieve modus laat beide simkaarten tegelijk werken, zodat je op beide nummers bereikbaar bent en zelfs tijdens een gesprek kunt wisselen. De actieve modus vereist meer energie én plaats voor een tweede antenne, en is daarom minder gangbaar.

Wat zijn de voordelen van eSIM-ondersteuning bij dual-sim-apparaten?

eSIM maakt het mogelijk om zonder fysieke simkaart meerdere nummers op één toestel te gebruiken. Je kunt eenvoudig wisselen tussen providers of abonnementen, ideaal voor reizigers of mensen die flexibel willen zijn in hun telefoongebruik. Bovendien bespaart het ruimte in je toestel, wat extra functies of een grotere batterij mogelijk maakt.

Hoe wordt gespreksbeheer geregeld op dual-sim-apparaten?

Op dual-sim-apparaten kun je instellen welke simkaart je voor uitgaande gesprekken wilt gebruiken, of kiezen voor een standaard simkaart voor alle oproepen. Inkomende gesprekken worden ontvangen op beide nummers, afhankelijk van de simkaart die op dat moment actief is.

Bij sommige toestellen – die actieve dual-sim ondersteunen – kun je tijdens een gesprek wisselen tussen simkaarten, wat handig is als je bijvoorbeeld van zakelijk naar privé wilt overschakelen.

Conclusie

Dual-sim is reuze handig als je bijvoorbeeld werk en privé gescheiden wilt houden of vaak reist. Ik hoop dat je nu helemaal bent bijgepraat over wat dual-sim precies is, wat de plus- en minpunten zijn en bij welke providers je een e-sim regelt.

Bedankt voor het lezen en laat gerust van je horen als je nog vragen of opmerkingen hebt – of klik hier om erachter te komen hoeveel GB aan mobiele data je nodig hebt als je in de markt bent voor een nieuw abonnement!

Nikki Veerbeek
Nikki Veerbeek

Nikki tikt sinds ruim tien jaar stukjes over een breed scala aan onderwerpen. Na een tijdje in het buitenland te hebben vertoefd, is ze weer terug in thuishaven Rotterdam. Bij Wifiwijs komen haar liefde voor schrijven en haar affiniteit met de laatste technische snufjes en gadgets samen.

Was dit artikel behulpzaam?