Hoeveel GB heb ik Nodig?

Nikki Veerbeek

Geschreven door: Nikki Veerbeek

De hamvraag bij het kiezen van een nieuwe abbo.

Hoeveel GB heb ik Nodig?

Veel mensen vragen zich bij het afsluiten van een abonnement of het verlengen van een contract af: hoeveel GB heb ik nodig? Zowel te veel als te weinig is niet wenselijk. In dit artikel ga ik je helpen een antwoord te krijgen op deze vraag. ⬇️

Hoeveel GB heb je nodig?

Hoeveel GB je nodig hebt, hangt niet alleen af van hoe vaak je je smartphone gebruikt. Minstens zo'n belangrijke factor is wát je precies doet. Een video op YouTube kijken vreet data en een WhatsApp-bericht versturen kost bijna niks.

Het kan verleidelijk zijn om een lage databundel te kiezen (want: minder hoge maandelijkse kosten), maar dat kan aan het eind van de streep duur uitpakken: de tarieven voor verbruik buiten de bundel liggen doorgaans hoog.

Anderzijds is een te hoge databundel ook weer zonde, zeker als je deze later niet meer omlaag kunt bijstellen. Het beleid hierover verschilt per provider.

Daarom is het ook zo belangrijk om een goede schatting te maken. Dit doe je door te kijken naar wat de apps die je doorgaans gebruikt ongeveer verbruiken en je dataverbruik van de afgelopen tijd te bekijken.

Hoeveel MB is 1 GB?

Om te berekenen hoeveel GB je ongeveer nodig hebt, is het goed om te weten wat de verschillende eenheden precies inhouden:

 • 1 GB (gigabyte) is 1000 MB (megabyte).
 • 1 MB is 1000 KB (kilobyte).
 • 1 KB is 1024 bytes.
 • 1 byte is 8 bits.

Hoe zit het met TB?

TB staat voor terabyte en is 1000 GB. Je komt deze term op dit moment niet tegen, omdat er vooralsnog geen databundels van deze grootte bestaan. 

Een smartphone met daarop het menu voor instellingen

Type verbruikers

We onderscheiden grofweg drie gebruikers:

 • De kleinverbruiker. Als je veel op wifi zit en mobiele data alleen gebruikt voor WhatsApp/social media, dan kun je uit de voeten met 3 GB of minder.
 • De gemiddelde gebruiker heeft een databundel tussen 3 GB en 10 GB nodig.
 • De grootverbruiker doet er goed aan om te kiezen voor de grootste databundel die er is (12- 20 GB), maar het veiligste is onbeperkte data. Niet elke provider biedt een onbeperkte databundel aan. Dit is een punt om op te letten.

Hoeveel MB's kosten apps?

 • Een tekstbericht op WhatsApp sturen kost 1 tot 2 KB. Een afbeelding of video sturen kost tussen de 1 en 16 MB (groter is niet mogelijk). Gemiddeld verbruik per maand wordt geschat op 6,5 MB per maand.
 • Een nummer op Spotify luisteren kost ongeveer 2 MB. Een uur Spotify streamen kost ongeveer 42 MB. Let wel op: als je voor een hogere audiokwaliteit kiest, verbruik je meer data.
 • Een uur Instagrammen kost ongeveer 100 MB.
 • Een uur Netflix streamen op gemiddelde afspeelkwaliteit kost ongeveer 700 MB.
 • Een uur Google Maps kost ongeveer 20 MB.
 • Een website bezoeken kost tussen de 10 KB en 60 KB per pagina.
 • Videobellen kost 3,5 MB tot 20 MB per minuut, afhankelijk van het platform dat je gebruikt. Facetime is het zuinigst, terwijl WhatsApp aan de andere kant van het spectrum ligt.

Jouw dataverbruik bekijken

Een uitstekende manier om erachter te komen hoeveel GB je nodig hebt, is door naar huidig verbruik te kijken, mits van toepassing. Er zijn drie manieren om dit te doen: via je smartphone, via je provider en via externe partijen.

Om dataverbruik op een iPhone te bekijken ga je naar Ga naar Instellingen > Mobiel netwerk. Onder Mobiele Data zie je het totale verbruik en het verbruik per app voor de huidige periode.

Die periode bepaal je zelf: door op Stel gegevens opnieuw in te klikken start de periode opnieuw. Als je het bijvoorbeeld voor een maand wilt weten, moet je er wel zelf aan denken om aan het begin van de maand te resetten.

Om dataverbruik op een Android-smartphone in te zien ga je naar Netwerk en internet > Mobiel internet. Je krijgt dan een overzicht van het totale verbruik per maand. Om het verbruik per app te zien, klik je op Datagebruik van app. Let op: het bekijken van datagebruik kan per Android-smartphone enigszins verschillen.

Een smartphone met daarop het internetverbruik zichtbaar

Abonnementen vergelijken

Welke databundel je kiest, hangt wellicht niet alleen af van hoeveel GB je denkt nodig te hebben, maar ook van je budget. Vergelijk daarom de verschillende providers goed met elkaar.

Wat voor jou de beste mobiele provider is, kan niet alleen te maken hebben met prijs, maar ook met andere zaken (zoals toegang tot 4G/5G, contractduur en de snelheid van het internet).

De maandelijkse kosten hangen niet alleen af van de hoogte van je databundel/belminuten/sms'jes, maar ook van welke smartphone je kiest.

Aan de nieuwste en beste smartphone of de beste camera-smartphone hangt een hoger prijskaartje dan aan de beste midrange-smartphone en betaal je elke maand een hoger bedrag.

Sim-only is een uitstekende manier om de kosten te drukken en ondertussen kun je toch een hoge databundel kiezen. Wat is sim-only? Sim-only is een mobiel telefoonabonnement zonder nieuw toestel.

Het gaat enkel om de simkaart met het abonnement, vandaar de term ‘sim-only’. Door sim-only vergelijken kom je erachter wat hierin de goedkoopste keuze is.

Ben je erachter dat je weinig mobiel internet verbruikt, dan is prepaid mogelijk een goede optie. Wat is prepaid? Hierbij krijg je van de provider een simkaart waar je tegoed op zet en is er geen sprake van vaste maandelijkse kosten. Hierdoor kun je bij zeer laag verbruik goedkoper uit zijn.

Tips om minder data te verbruiken

 • Maak zoveel mogelijk gebruik van wifi-netwerken. Dit doe je thuis, maar er is tegenwoordig bijna overal wifi aanwezig, ook in de trein/metro/bus en in horecagelegenheden. Je kunt zelfs bellen via wifi. Vraag als je bij iemand anders thuis bent ook steevast om het wifi-wachtwoord.
 • Vermijd datavretende activiteiten als streamen en het downloaden van apps als je gebruikmaakt van mobiele data.
 • Laat apps niet meer op de achtergrond verversen of zet het alleen voor bepaalde apps aan.
 • Kies voor de databesparende modus op apps, bijvoorbeeld op Facebook en Instagram.
 • Zet automatisch downloaden van media (afbeeldingen, geluiden en video) voor WhatsApp uit.
 • Stel in dat apps alleen op wifi mogen worden geüpdatet.
 • Download muziek via Spotify en Apple Music, zodat je niet hoeft te streamen als er geen wifi aanwezig is.
 • Sluit je apps altijd af na gebruik.
 • Maak in landen buiten de Europese Unie geen gebruik van je mobiele internet. Hier betaal je de hoofdprijs voor. Binnen de EU betaal je het normale tarief. Klik hier om er meer over te weten.
 • Met een e-sim kun je tegoed kopen van een plaatselijke provider. Wat is e-sim? Dit is een digitale simkaart die zit ingebouwd in een smartphone en is de opvolger van de traditionele plastic micro-, mini- en nano-simkaart.
 • Een andere optie is gebruik te maken van de mogelijkheid tot dual-sim en ter plaatse een fysieke prepaid-kaart aan te schaffen. Dit is ook mogelijk als je de beste dual-sim-smartphone met twee fysieke sleuven hebt. Je kunt ook zonder dual-sim een lokale prepaid-kaart kopen, je bent dan alleen niet meer bereikbaar op je normale nummer. Let op: dual-sim is iets anders dan een duo-sim-kaart.

Conclusie

Ik hoop dat het met de bovenstaande informatie gaat lukken om een schatting te maken van hoeveel GB je nodig hebt. Door je dataverbruik in te zien en te kijken hoeveel MB's de apps die je veel gebruikt kosten kom je een heel eind. Als je nog vragen hebt, laat het ons hieronder weten!

Was dit artikel behulpzaam?