Hoeveel GB heb Ik Nodig in mijn Telefoonabonnement?

Author Avatar

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Julian Koops

7 min. leestijd

Niet iedereen heeft een grenzeloze bundel nodig.

Hoeveel GB heb Ik Nodig in mijn Telefoonabonnement?

Het is geen onbelangrijke keuze die je moet maken tijdens het afsluiten van je mobiele abonnement: "Hoeveel GB heb ik nodig?" Het antwoord op die vraag ligt maar net aan je gemiddelde gebruik – struin je heel Netflix en alle Roblox-servers af op je smartphone, zelfs al heb je geen toegang tot wifi? Of houd je het bij WhatsApp-berichtjes? 🤔

Hoeveel GB heeft je telefoonabonnement nodig?

Het benodigde aantal GB voor je telefoonabonnement hangt af van je dagelijkse activiteiten, zoals streamen, gamen, en social media gebruik. Voor gemiddeld gebruik is zo'n 6 GB per maand vaak voldoende, maar voor intensieve gebruikers is al snel 10 GB of meer nodig. Controleer je huidige dataverbruik en pas je abonnement daarop aan.

Richtlijnen voor het inschatten van je GB-behoeften

Hoeveel GB je nodig hebt, hangt niet alleen af van hoe vaak je je smartphone gebruikt. Minstens zo'n belangrijke factor is wát je precies doet. Een video op YouTube kijken vreet data en een WhatsApp-bericht versturen kost bijna niets.

Het is verleidelijk om een kleine databundel te kiezen (want: minder hoge maandelijkse kosten), maar dat pakt aan het eind van de streep duur uit als je je behoeften niet goed inschat: de tarieven voor verbruik buiten de bundel van je mobiele abonnement liggen doorgaans hoog.

Anderzijds is een te grote databundel ook weer zonde, zeker als je deze later niet meer omlaag kunt bijstellen. Het beleid hierover verschilt per provider.

Daarom is het ook zo belangrijk om een goede schatting te maken. Daar help ik – iemand met een bundel van zo'n 30 GB die precies goed uitkomt – bij.

Een smartphone met daarop het menu voor instellingen

Verschillende soorten datagebruikers en hun verbruikspatronen

De meeste mensen hebben een goed idee van hoeveel data ze verbruiken. We onderscheiden grofweg drie gebruikers:

  • De kleinverbruiker. Als je veel gebruikmaakt van je wifi-verbinding en mobiele data alleen gebruikt voor WhatsApp/social media, dan kun je uit de voeten met 3 GB of minder.
  • De gemiddelde gebruiker heeft een databundel tussen 3 GB en 10 GB nodig.
  • De grootverbruiker doet er goed aan om te kiezen voor de grootste databundel die er is (12 tot 20 GB), maar de veiligste optie is onbeperkte data. Niet elke provider biedt een onbeperkte databundel aan. Dit is een punt om op te letten.

Dataverbruik van populaire apps: een overzicht

Het exacte dataverbruik is lastig in te schatten, maar hieronder vind je de richtlijnen op een rijtje.

  • Een tekstbericht op WhatsApp sturen kost 1 tot 2 KB.
    • Een afbeelding of video sturen kost tussen de 1 en 16 MB (groter is niet mogelijk). Het gemiddelde maandelijkse verbruik schat men op 6,5 MB per maand.
  • Een nummer op Spotify luisteren kost ongeveer 2 MB. Een uur Spotify streamen kost ongeveer 42 MB. Let wel op: als je voor een hogere audiokwaliteit kiest, verbruik je meer data.
  • Een uur Instagrammen kost ongeveer 100 MB.
  • Een uur Netflix streamen op gemiddelde afspeelkwaliteit kost ongeveer 700 MB.
  • Een uur Google Maps kost ongeveer 20 MB.
  • Een website bezoeken/'gewoon' browsen kost tussen de 10 KB en 60 KB per pagina, afhankelijk van onder andere hoeveel beeldmateriaal erop staat.
  • Videobellen kost 3,5 MB tot 20 MB per minuut, afhankelijk van het platform dat je gebruikt. Facetime is het zuinigst, terwijl WhatsApp aan de andere kant van het spectrum ligt.
  • TikTok gebruiken kost al snel 840 MB per uur. Voorzichtig dus als je een kleinere bundel kiest!

Hoeveel GB heb ik nodig voor streaming van hoge kwaliteit films?

Voor het streamen van films in hoge kwaliteit, zoals 4K, verbruik je ongeveer 7 tot 10 GB per uur. Het is essentieel om een ruime databundel te hebben als je regelmatig in deze kwaliteit streamt. Zorg dat je verbonden bent met wifi indien mogelijk om onnodig dataverbruik te vermijden.

Hoeveel GB verbruikt het streamen van Hi-Fi-muziek?

Het streamen van Hi-Fi-muziek, bekend om zijn hoge resolutie en superieure geluidskwaliteit, verbruikt ongeveer 150 tot 200 MB per nummer. Dit komt neer op ongeveer 9 tot 12 GB per uur bij continu luisteren. Om onverwachte datakosten te voorkomen, is het raadzaam om verbonden te zijn met wifi of de muziek vooraf te downloaden.

Hoe je je dataverbruik controleert voor een optimale keuze

Een uitstekende manier om erachter te komen hoeveel GB je nodig hebt, is door naar huidig verbruik te kijken. Er zijn drie manieren om dit te doen: via je smartphone, via je provider en via externe partijen.

Om dataverbruik op een iPhone te bekijken ga je naar Ga naar Instellingen > Mobiel netwerk. Onder Mobiele Data zie je het totale verbruik en het verbruik per app voor de huidige periode.

Die periode bepaal je zelf: door op Stel gegevens opnieuw in te klikken start de periode opnieuw. Als je het bijvoorbeeld voor een maand wilt weten, moet je er wel zelf aan denken om aan het begin van de maand te resetten.

Om dataverbruik op een Android-smartphone in te zien ga je naar Netwerk en internet > Mobiel internet. Je krijgt dan een overzicht van het totale verbruik per maand. Om het verbruik per app te zien, klik je op Datagebruik van app. Let op: het bekijken van datagebruik kan per Android-smartphone enigszins verschillen.

Een smartphone met daarop het internetverbruik zichtbaar

Het dataverbruik van een gemiddelde Nederlander

De gemiddelde Nederlander verbruikt maandelijks ongeveer 6 GB aan data. Dit is een mix van surfen op het web, sociale media, streaming en andere online activiteiten. Als je je afvraagt hoeveel data je nodig hebt, is dit een goed startpunt. Maar onthoud: iedereen is anders, dus het is belangrijk om je eigen verbruik te monitoren.

Mobiele abonnementen vergelijken: tips en overwegingen

Welke databundel je kiest, hangt wellicht niet alleen af van hoeveel GB je denkt nodig te hebben, maar ook van je budget. Vergelijk daarom de verschillende providers goed met elkaar.

Wat voor jou de beste mobiele provider is, heeft niet alleen te maken met prijs, maar ook met andere zaken – zoals toegang tot 4G/5G, contractduur en de snelheid van het internet).

De maandelijkse kosten hangen niet alleen af van de hoogte van je databundel/belminuten/sms'jes, maar ook van welke smartphone je kiest.

Aan de nieuwste en beste smartphone of de beste camera-smartphone hangt een hoger prijskaartje dan aan de beste midrange-smartphone. Daardoor betaal je een hoger maandelijks bedrag als je voor zo'n high-end smartphone gaat.

Sim-only is een uitstekende manier om de kosten te drukken en ondertussen kun je toch een hoge databundel kiezen. Wat is sim-only? Sim-only is een mobiel telefoonabonnement zonder nieuw toestel.

Het gaat enkel om de simkaart met het abonnement, vandaar de term ‘sim-only’. Door sim-only vergelijken kom je erachter wat hierin de goedkoopste keuze is.

Ben je erachter dat je weinig mobiel internet verbruikt, dan is prepaid mogelijk een goede optie. Wat is prepaid? Hierbij krijg je van de provider een simkaart waar je tegoed op zet en is er geen sprake van vaste maandelijkse kosten. Hierdoor kun je bij zeer laag verbruik goedkoper uit zijn.

Wat is de invloed van download- en uploadsnelheid op mijn GB-verbruik?

De download- en uploadsnelheid van een abonnement bepaalt hoe snel je gegevens kunt overdragen, maar niet hoeveel GB je verbruikt. Echter, met hogere snelheden kun je sneller meer data downloaden of uploaden, wat leidt tot een hoger dataverbruik als je niet oplet. Het is belangrijk om je datalimiet in de gaten te houden, vooral bij hoge snelheden.

Strategieën om het meeste uit een beperkte databundel te halen

Je wilt misschien niet klakkeloos voor een groot, ruim abonnement kiezen zonder eerst je eigen internetgewoonten onder de loep te nemen en eventueel in te perken. Gelukkig zijn daar enkele methoden voor!

  • Maak zoveel mogelijk gebruik van wifi-netwerken. Dit doe je thuis, maar er is tegenwoordig bijna overal wifi aanwezig, ook in de trein/metro/bus en in horecagelegenheden. Je kunt zelfs bellen via wifi. Vraag als je bij iemand anders thuis bent ook steevast om het wifi-wachtwoord.
  • Vermijd datavretende activiteiten als streamen en het downloaden van apps als je gebruikmaakt van mobiele data.
  • Laat apps niet meer op de achtergrond verversen of zet het alleen voor bepaalde apps aan.
  • Kies voor de databesparende modus op apps, bijvoorbeeld op Facebook en Instagram.
  • Zet automatisch downloaden van media (afbeeldingen, geluiden en video) voor WhatsApp uit.1WhatsApp Help Center (n.d.). 'How to configure auto-download'
  • Stel in dat apps alleen op wifi mogen worden geüpdatet.
  • Download muziek via Spotify en Apple Music, zodat je niet hoeft te streamen als er geen wifi aanwezig is.
  • Sluit je apps altijd af na gebruik.
  • Maak in landen buiten de Europese Unie geen gebruik van je mobiele internet. Hier betaal je de hoofdprijs voor. Binnen de EU betaal je het normale tarief. Klik hier om er meer over te lezen!
  • Met een e-sim kun je tegoed kopen van een plaatselijke provider. Wat is e-sim? Dit is een digitale simkaart die zit ingebouwd in een smartphone en is de opvolger van de traditionele plastic micro-, mini- en nano-simkaart.
  • Een andere optie is gebruik te maken van de mogelijkheid tot dual-sim en ter plaatse een fysieke prepaid-kaart aan te schaffen. Dit is ook mogelijk als je de beste dual-sim-smartphone met twee fysieke sleuven hebt. Je kunt ook zonder dual-sim een lokale prepaid-kaart kopen, je bent dan alleen niet meer bereikbaar op je normale nummer. Let op: dual-sim is iets anders dan een duo-simkaart.

Conclusie

Ik hoop dat het met de bovenstaande informatie gaat lukken om een schatting te maken van hoeveel GB je nodig hebt. Door je dataverbruik in te zien en te kijken hoeveel MB's de apps die je veel gebruikt kosten kom je een heel eind. Als je nog vragen hebt, laat het ons hieronder weten!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen