Sim Only Vergelijken

Bekijk eenvoudig abonnementen van de beste providers en vind hier het juiste sim-onlyabonnement voor jou.

Toe aan een nieuw abonnement, omdat je huidige afloopt of omdat je toe bent aan een verandering? Sim-only staat bekend als een voordelige optie, aangezien je alleen betaalt voor mobiele data en een sms- en belbundel. Op Wifiwijs maak je snel de juiste keuze door verschillende abonnementen met elkaar te vergelijken. 

Handige sim only informatie

Alle sim only providers vergelijken

Naast dat je de verschillende abonnementen vergelijkt op zaken als de grootte van je databundel, belminuten/sms’jes, contractduur en toegang tot 4G of 5G, is het minstens zo belangrijk dat je een provider kiest die bij je past.

Wat iemand als de beste mobiele provider beschouwt, verschilt per persoon, maar er zijn wel enkele namen aan te wijzen die op meerdere punten hoog scoren. Druk op de onderstaande knop om te ontdekken welke providers dat zijn. 👇

Beste Mobiele Providers

Sim only is simlockvrij

Op een smartphone met een simlock werken alleen simkaarten van de provider die het toestel heeft verkocht. Gelukkig zijn telefoons met een simlock anno 2022 zeldzaam.

Als je voor sim-only kiest, werkt de simkaart niet met een smartphone met simlock, tenzij het om dezelfde provider gaat. Het beste is om te kiezen voor een simlockvrij toestel.

Dit houdt in dat de telefoon te gebruiken is met iedere simkaart, van iedere provider. In de gebruiksaanwijzing van een smartphone staat beschreven of het simlockvrij is of niet.

4G of 5G sim only?

Begin 2020 kwamen de eerste smartphones uit die de 5G-technologie ondersteunen. Vanaf medio 2020 bieden KPN, T-Mobile en Vodafone 5G-abonnementen aan. In januari 2021 kwam hier Tele2 bij. Bij de andere virtuele mobiele providers is het vooralsnog niet mogelijk om een 5G-abonnement af te sluiten.

Op dit moment geniet je met een 5G-smartphone en -abonnement van betrouwbaarder en iets sneller internet, maar de verbeteringen vergeleken met 4G zijn minimaal.

Hier komt in de toekomst verandering in. Voor écht hogere snelheden met 5G is de 3,5 GHz-frequentie vereist. Momenteel hebben de Nederlandse providers enkel beschikking tot de langzamere 5G-frequenties 700, 1400 en 2100 MHz.

De 3,5 GHz-frequentie is nog op een andere wijze in gebruik, maar wordt – als het goed is – eind 2022 aan de providers geveild. Wanneer dit precies plaatsvindt, is nog onduidelijk. Ook is het afwachten hoelang dit proces gaat duren. De kans is daarom groot dat een supersnel 5G pas in 2023 realiteit wordt.

Dan rijst de vraag: heb je nu al een 5G-abonnement nodig? Het is aan jou om die afweging te maken. Een 5G-abonnement heeft zoals gezegd aantal geringe voordelen, maar is vooral zeer toekomstbestendig. Daar betaal je ook iets meer voor.

Misschien kom je om andere redenen bij een bepaalde provider uit en dan hangt het er maar net vanaf wat die aanbiedt. KPN, T-Mobile en Vodafone hebben enkel 5G-abonnementen, bij Tele2 kies je zelf tussen 4G en 5G en bij de overige providers is op dit moment alleen nog 4G mogelijk.

Beste Sim Only Abonnement

Sim only met nummerbehoud

Als je overstapt naar een nieuwe provider is het wel zo prettig als je je eigen nummer kunt behouden. Gelukkig is dat bij het gros van de providers zo gepiept. Meestal hoef je enkel een vakje aan te vinken bij de aanvraag van je nieuwe sim-onlyabonnement.

Dit houdt normaal gesproken ook in dat je niets meer hoeft te regelen: je nieuwe provider zegt je oude abonnement gratis voor je op. Houd er rekening mee dat een aanvraag voor een overstap naar een nieuwe provider pas een aantal maanden voor de einddatum van het contract mogelijk is. Bij de meeste providers is dit 120 dagen.

Het is bij de aanvraag gebruikelijk dat je met een bevestigingscode die je via sms ontvangt, bevestigt dat het nummer daadwerkelijk van jou is.

Na de goedkeuring krijg je van je nieuwe provider te horen wanneer de definitieve overgangsdatum is. Je ontvangt je nieuwe simkaart doorgaans ruim van tevoren, maar die werkt pas met je oude nummer en nieuwe abonnement op de aangeven datum.

Bespaartips voor een goedkope sim only

  1. Het allerbelangrijkste is dat je niet blind voor een provider/abonnement kiest, maar de verschillende opties goed met elkaar vergelijkt. Dit doe je met de tool op deze pagina.

  2. Soms is het beter om voor een hogere bundel te kiezen. Internetten, bellen en sms’en buiten de bundel is namelijk in verhouding duur. Is je bundel voortdurend niet toereikend, dan kamp je elke maand met onnodig hoge kosten.

  3. Over het algemeen geldt: hoe langer het contract, hoe lager je maandelijkse abonnementskosten.

  4. Sommige sim-onlyabonnementen zijn maandelijks aanpasbaar, zowel omhoog als omlaag. Hierdoor pas je het abonnement steeds op je verbruik aan en betaal je nooit te veel.

  5. Als je naast een mobiel abonnement ook internet/televisie afneemt bij een provider, maak je aanspraak op leuke kortingen op je sim-onlyabonnement. Dit staat bekend als het combivoordeel. Dit is alleen van toepassing als de betreffende provider ook internet/televisie aanbiedt.

  6. Providers met een eigen netwerk (KPN, T-Mobile en Vodafone) zijn in principe duurder dan providers zonder eigen netwerk. Speelt budget een grote rol bij je beslissing, dan kun je dus beter je pijlen richten op een van de virtuele providers, zoals Tele2, Simpel en Simyo.

  7. 4G-abonnementen zijn liever voor de portemonnee dan 5G-abonnementen. Aangezien 5G pas in de toekomst significante voordelen biedt, is dit niet voor iedereen het extra geld waard.

Veelgestelde vragen over sim-only vergelijken

Wat is sim only?

Sim-only is een mobiel telefoonabonnement zonder nieuw toestel. Het gaat dus alleen om de simkaart met het abonnement. Hier komt de term ‘sim-only’ vandaan. Omdat je een abonnement zonder toestel afsluit, bespaar je flink op de abonnementskosten.

Wanneer neem je sim only?

Je kunt een sim-onlyabonnement afsluiten als je momenteel nog geen abonnement hebt lopen of als je huidige abonnement afloopt. In dat laatste geval kun je het nieuwe abonnement bij de meeste providers 120 dagen tevoren aanvragen en gaat het in na de einddatum van je huidige contract.

Waarom kiezen voor een sim only abonnement?

Een sim-onlyabonnement is de perfecte oplossing als je geen nieuw toestel nodig hebt. Omdat nieuwere smartphones geen schokkend nieuwe eigenschappen meer hebben vergeleken met oudere modellen, is het goed mogelijk dat je nog steeds blij bent met je huidige telefoon.

Een andere mogelijkheid is dat je je telefoon liever los koopt. Wellicht heb je een goede deal voor een los toestel gezien, of wil je een tweedehands of refurbished smartphone aanschaffen.

Wat is het voordeel van een sim only mobiel abonnement?

Het grote voordeel van een sim-onlyabonnement is dat je de maandelijkse kosten voor je telefoonabonnement aanzienlijk verlaagt. Daarnaast heb je meer flexibiliteit en voorkom je een BKR-registratie.

Wat kost nummerbehoud bij sim only?

Nummerbehoud is in principe gratis, mits je aan de voorwaarden voldoet.

Hoe lang zit ik aan mijn sim only abonnement vast?

Dat ligt eraan voor welk abonnement je kiest. Er zijn sim-onlyabonnementen met een looptijd van één maand, één jaar en twee jaar. Niet elke provider biedt alle drie de varianten aan, dus dat is een punt om op te letten.

Voor wie is sim only geschikt?

Sim-only is geschikt voor iedereen die geen nieuw toestel wenst of nodig heeft en lage abonnementskosten belangrijk vindt.

Extra Sim only informatie

Soorten sim only- abonnementen


Onbeperkt
Met ‘onbeperkt’ doelt men op een sim-onlyabonnement met onbeperkte data, onbeperkt bellen/sms’en of allebei. Als je een onbeperkte databundel hebt, houdt dat meestal in dat je ook onbeperkt kunt bellen en sms’en, maar niet altijd.

Check bij onbeperkte abonnementen altijd of er nog haken en ogen aanzitten. Zo komt het bij onbeperkte databundels wel eens voor zijn dat de snelheid na een bepaalde limiet wordt verlaagd. Er kunnen zelfs extra kosten in rekening worden gebracht als je te veel data gebruikt.

Gebruikelijk is dat je actief meer MB’s (megabytes) moet aanvragen als je de daglimiet hebt overschreden. Onbeperkt is dan nog steeds écht onbeperkt, je moet er alleen enige moeite voor doen.

Daar is een goede reden voor: providers willen voorkomen dat het netwerk overbelast raakt, omdat gebruikers hun mobiel internet inzetten ter vervanging van een thuisnetwerk.

Providers nemen dit soort voorwaarden op in een zogenaamde fair use policy. Hierin staat precies beschreven wat de provider als normaal datagebruik beschouwt.

Alleen bellen
Heb je geen behoefte aan databundel, bijvoorbeeld omdat je vooral internet via een wifi-verbinding? Dan kun je een Sim Only-abonnement met alleen bellen nemen en ben je zeer voordelig uit. Let wel op: bij sommige providers is het gunstiger om een Sim-Only-abonnement met een kleine databundel te nemen dan helemaal geen data.

Maandelijks opzegbaar
Naast sim-onlyabonnementen met een looptijd van één of twee jaar, zijn er maandelijks opzegbare abonnementen. Bij de meeste providers kost een maandelijks opzegbaar abonnement meer dan abonnementen met een één- of tweejarig contract, maar voor mensen die behoefte hebben aan flexibiliteit is dit ideaal.

Je zit niet voor een langere tijd vast aan een abonnement en je hebt elke maand de mogelijkheid om over te stappen als je dat zou willen. Bovendien kun je elke maand opnieuw je abonnement samenstellen.

Sim only vergelijken

Er bestaat niet zoiets als het beste sim only-abonnement, omdat dit voor iedereen anders kan zijn. Daarom is sim-onlyabonnementen vergelijken ook zo belangrijk!

Punten waarop je abonnementen kunt vergelijken zijn onder andere de provider, de contractduur, 4G/5G, de hoogte van de databundel en het aantal belminuten/sms’jes. Gebruik de tool op deze pagina om snel het juiste abonnement te vinden.

Sim only-abonnement

Een sim-onlyabonnement is een abonnement zonder nieuw toestel. Het gaat enkel om de simkaart met een abonnement, vandaar de naam ‘sim-only’. Je betaalt elke maand alleen voor data, belminuten en/of sms’jes, wat de maandelijkse kosten behoorlijk drukt.

Gratis nummerbehoud bij sim only

Je nummer behouden als je een sim-onlyabonnement afsluit is normaal gesproken gratis, mits je aan de voorwaarden voldoet. Je hoeft hier bij de aanvraag doorgaans alleen maar een vakje voor aan te vinken en de provider regelt de rest voor je. Zo voorkom je het gedoe van iedereen op de hoogte moeten stellen van een nieuw nummer!

Goedkoopste sim only

Het is lastig om een eenduidig antwoord te geven wat de goedkoopste sim-only is, omdat het afhangt van je wensen en behoeften. Op deze pagina kun je de verschillende sim-onlyabonnementen bekijken en vergelijken, en er zo achter komen wat de – voor jou – goedkoopste optie is.

De duur van sim only abonnementen

Een sim-onlyabonnement kan een looptijd van één maand, één jaar of twee jaar hebben. Niet elke provider biedt alle drie de opties aan, dus speelt mogelijk een rol in je keuze.

Twee jaar is vrijwel altijd de goedkoopste optie, maar daar staat wel minder vrijheid tegenover. Wil je toch enige flexibiliteit behouden, ga dan voor een provider waarbij je je bundel elke maand zowel omhoog als omlaag mag aanpassen.

Een nieuw sim only abonnement kiezen

Een nieuw sim-onlyabonnement kiezen kan lastig zijn. Er is immers een behoorlijke keuze aan providers en abonnementen. Voordat je aan de slag gaat, is het handig het volgende voor jezelf op een rijtje te zetten:

  • Wat is je budget?
  • Hoe groot moet je databundel zijn?
  • Hoeveel belminuten/sms’jes wil je?
  • Wil je gebruikmaken van 4G of van 5G?
  • Wil je een looptijd van één maand, één jaar of twee jaar?
  • Hoe snel moet het internet zijn?

Op deze pagina vind je een handige vergelijkingstool, waarmee je snel het abonnement vindt dat het beste op je wensen aansluit.

Het voordeel van een sim only abonnement

Sim-only is ideaal als je nog dik tevreden bent met je smartphone of de telefoon liever los koopt. Omdat een sim-onlyabonnement zonder nieuw toestel komt, zijn de abonnementskosten laag. Dit scheelt een flinke slok op een borrel!

Daarnaast heb je met sim-only meer vrijheid en flexibiliteit. Je hoeft geen telefoon af te betalen en wisselt daarom wanneer je wilt van smartphone. Bovendien is het alleen bij sim-only mogelijk om een maandelijks opzegbaar abonnement af te sluiten.

Tot slot hoef je je bij een sim-onlyabonnement geen zorgen te maken over een BKR-registratie. Het afbetalen van een telefoon die meer kost dan € 250,- wordt namelijk gezien als een lening en kan invloed hebben op je hypotheek.

Hoge mobiele telefoonrekening voorkomen

Het is menig smartphonegebruiker wel eens overkomen: ineens ploft er een torenhoge telefoonrekening op de mat. Hoe voorkom je dit?

In veel gevallen is een onverwacht hoge rekening te wijten aan het overschrijden van je data- en/of bel/sms-bundel. Bellen en internetten buiten je bundel is nu eenmaal niet goedkoop. Let hier dus goed op en verhoog je bundel indien nodig.

Daarnaast doe je datavretende activiteiten als streamen en downloaden liever alleen als je verbonden bent met een wifi-netwerk.

Een andere mogelijke reden voor een hogere rekening is verbruik buiten de EU. In de Europese Unie kun je sinds 2017 binnen je bundel internetten, bellen en sms’en, maar daarbuiten is het peperduur. In deze landen is het dan ook beter om je data en roaming uit te zetten en gebruik te maken van wifi-netwerken.

Tot slot brengt het bellen en sms’en naar servicenummers (zoals 0900-nummers) extra kosten met zich mee. Het loopt flink in de papieren als je dit vaak of lang doet.

Vragen of hulp nodig?

Wilt het niet lukken, heb je vragen of hulp nodig met iets anders?

Neem contact op!