De Beste Mobiele Provider voor jouw Behoeften

Nikki Veerbeek

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

9 min. leestijd

De Beste Mobiele Provider voor jouw Behoeften

Wil je van provider wisselen? Of ben je gewoon benieuwd of het misschien interessant is om over te stappen? Dan wil je wel weten wat de beste provider is voor jouw bel- en/of surfgewoonten.

In dit artikel praat ik je uitgebreid bij over mobiele providers. Ik heb een top 5 opgesteld met de beste mobiele providers met een koopgids, zodat je precies weet waar je op moet letten als je op zoek gaat naar een nieuwe provider.

#1 Simyo  
Dé beste mobiele provider van 2024

Onze score: 9,3

oranje logo simyo

Simyo heeft een volle prijzenkast en dat is niet voor niets. Een uitstekende klantenservice, een betrouwbaar netwerk en de mogelijkheid om alles zelf online te regelen maken dit de beste mobiele provider van dit moment. 

Opgericht: 2005
Heeft eigen netwerk: Nee, maakt gebruik van netwerk KPN

Mogelijkheid tot alles-in-één-pakket: In combinatie met KPN Thuis.

Bekijk Simyo →

#2 Tele2
Beste koop mobiele provider van 2024

Onze score: 9,0

geel logo van tele2

Tele2 blinkt al jaren uit op het gebied van prijs-kwaliteitverhouding. Deze mobiele provider levert kwaliteit tegen scherpe tarieven en is bovendien de beste optie voor onbeperkt internet. 

Opgericht: 2005
Heeft eigen netwerk: Nee, maakt gebruik van netwerk T-Mobile

Mogelijkheid tot alles-in-één-pakket: Ja

Bekijk Tele2 →

De 5 beste mobiele providers in een oogopslag

 1. Simyo - De allerbeste mobiele provider op dit moment.
 2. Tele2 - Deze provider heeft een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.
 3. KPN - Voor de hoogste snelheid moet je bij deze provider zijn.
 4. T-Mobile - De provider met de beste 5G-dekking.
 5. Simpel - Voor kleinere budgets is deze provider een voortreffelijke optie.

De geschiedenis van mobiele providers

In de jaren zeventig startte men met de ontwikkeling van de mobiele telefoon. In 1983 was het dan eindelijk zover en werd de allereerste commerciële mobiele telefoon gelanceerd: de Motorola DynaTAC 8000X. Deze telefoon woog bijna een kilo (!) en was door het stevige prijskaartje van 3995 dollar lang niet voor iedereen weggelegd.

Pas in de jaren negentig kwamen mobiele telefoons écht in een stroomversnelling. PTT Telecom (later KPN) rolde in 1994 het allereerste telefoonnetwerk uit en andere providers volgden snel. Libertel (nu Vodafone) was de tweede provider en later volgden bekende namen als Ben en Telfort.

Pas rond 2000 werd het bezitten van een mobiele telefoon daadwerkelijk een wijdverspreid fenomeen. Abonnementen werden rond die tijd liever voor de portemonnee, waardoor het steeds aantrekkelijk werd om een telefoon aan te schaffen.

Anno 2024 zijn er in Nederland zijn nog slechts drie providers met een eigen netwerk: KPN, Vodafone en T-Mobile. Zogenaamde virtuele mobiele providers gebruiken het netwerk van een van deze drie. Simyo, Youfone, Budget Mobiel en Lebara gebruiken die van KPN, Simpel, Ben en Tele2 van T-Mobile en Hollandsnieuwe van Vodafone.

De beste mobiele providers, gedetailleerd.


Opgericht: 2005
Heeft eigen netwerk: Nee, maakt gebruik van netwerk KPN
Mogelijkheid tot alles-in-één-pakket: In combinatie met KPN Thuis

Simyo geniet niet de bekendheid die KPN, Vodafone en T-Mobile hebben. Misschien ken je deze provider zelfs helemaal niet. Tóch is dit wat mij betreft de beste mobiele provider van dit moment.

simyo logo

Het bedrijf zag in 2005 het levenslicht als onderdeel van KPN. Sindsdien wist de mobiele provider een volle prijzenkast bij elkaar te verzamelen. Zo riep de Consumentenbond Simyo 23 keer uit tot beste mobiele provider en bekroonde SAMR hen vier keer tot klantvriendelijkste telecomprovider.

Dat is niet voor niets! Simyo scoort op alle punten hoog. Om te beginnen met een uitstekende klantenservice. Uit ervaringen van gebruikers blijkt dat de mobiele provider doorgaans tot het gaatje gaat om eventuele klachten op te lossen.

De mobiele provider biedt bovendien veel mogelijkheden om zaken rondom je abonnement zelf online te regelen. Zo is het een fluitje van een cent om je internetbundel online aan te passen – of dat nu omhoog of omlaag is.

Simyo maakt als dochterbedrijf gebruik van netwerk van KPN. Dit staat bekend als een betrouwbaar netwerk met een brede dekking en weinig storingen. Niet voor niets prijkt KPN zelf ook in deze top vijf. Waar Simyo een duidelijk streepje voor heeft ten opzichte van KPN, is de prijs. De provider kenmerkt zich door zeer lage tarieven.

Een andere voordeel aan Simyo die zeker het benoemen waard is dat het naast een eenjarig en een tweejarig Sim Only-abonnement ook een maandelijks opzegbare variant aanbiedt. Dit geeft je ontzettend veel flexibiliteit. De grote jongens (KPN, Vodafone en T-Mobile) bieden dit niet aan. Bovendien zijn de Sim Only-abonnementen erg voordelig.

Zijn er dan geen minpunten? Die zijn inderdaad lastig te vinden. Dat Simyo geen fysieke winkels of verkooppunten heeft, kan als een nadeel worden gezien. Hierdoor moet je alles online of via de telefoon regelen en kun je dus niet even snel bij een winkel langsgaan.

Dat het online regelen bij Simyo zo heerlijk soepel gaat, verzacht de pijn wel enorm. Het gebrek aan fysieke winkels is bovendien – naar eigen zeggen – waarom ze de prijzen zo laag kunnen houden.

Wat we goed vinden:

 • Heeft een uitstekende klantenservice 
 • Rekent lage tarieven 
 • Laat je alles op eenvoudige wijze online regelen 
 • Gebruikt het betrouwbare netwerk van KPN
 • Biedt een maandelijks opzegbaar Sim Only-abonnement

Wat we minder goed vinden:

 • Heeft geen fysieke winkels of verkooppunten

Opgericht: 2005
Heeft eigen netwerk: Nee, maakt gebruik van netwerk T-Mobile
Mogelijkheid tot alles-in-één-pakket: Ja

Als er één provider is die uitblinkt op het gebied van prijs-kwaliteitverhouding, dan is het Tele2. Deze mobiele provider levert al jaren een steengoede kwaliteit tegen prettige tarieven.

tele2 logo

De van oorsprong Zweedse provider werd opgericht in 1993 en levert zowel mobiele en vaste telefonie als internetdiensten en televisie. Het is dus ook mogelijk om voor een alles-in-één-pakket te kiezen. Helaas laat het thuisinternet – volgens de gebruikerservaringen – regelmatig te wensen over.

Tele2 had tussen 2015 en 2019 een volledig eigen netwerk. In 2019 fuseerde de provider met T-Mobile en zijn deze twee netwerken samengevoegd.

Anno 2024 maakt Tele2 volledig gebruik van het mobiele netwerk van T-Mobile, net als de periode voor 2015. Het netwerk van T-Mobile kwam in 2020/2021 voor de vijfde keer op rij als beste uit de test van de onafhankelijke testautoriteit Umlaut.

Net als Simyo, biedt Tele2 naast een eenjarig en een tweejarig Sim Only-abonnement een maandelijks opzegbare variant. Handig als je geen zin hebt om aan een langdurig contract vast te zitten. Punten voor flexibiliteit dus!

Maak je zeer fanatiek gebruik van mobiel internet? Dan is Tele2 een uitstekende optie. Deze provider is namelijk de goedkoopste keuze voor onbeperkt internet. Hierbij rijst al snel de vraag: zitten daar nog haken en ogen aan?

Bij Tele2 werkt onbeperkt internet als volgt: je krijgt standaard 8 GB per dag. Heb je daar nog niet genoeg aan, dan bestel je zo vaak als je wilt een extra databundel van 2 GB. Dit doe je via de app of via de website. Het is dus écht onbeperkt, al moet je enige moeite doen om meer internet te krijgen.

Dit is echter bij andere providers niet anders. De reden dat de providers dit doen is om het mobiele netwerk niet te overbelasten. Het idee is om te voorkomen dat gebruikers hun mobiel internet inzetten als vervanging voor hun thuisnetwerk.

Wat we goed vinden:

 • Heeft een goede prijs-kwaliteitverhouding
 • Maakt gebruik van het uitstekende T-Mobile netwerk
 • Is de goedkoopste keuze voor onbeperkte data
 • Biedt een maandelijks opzegbaar Sim Only-abonnement

Wat we minder goed vinden:

 • Niet de beste keuze voor een alles-in-één-pakket vanwege klachten over het thuisinternet

Opgericht: 1989
Heeft eigen netwerk: Ja
Mogelijkheid tot alles-in-één-pakket: Ja

Uit onderzoek van Speedtest-maker Ookla in januari 2021 blijkt dat KPN de snelste mobiele provider is met een gemiddelde downloadsnelheid van 92,5 Mbps en een uploadsnelheid van 19,8 Mbps. De provider loste met de winst drievoudig winnaar T-Mobile af.

kpn logo

De bovenstaande snelheden waren goed voor een gezamenlijke snelheidsscore van 87,15 punten. Ter vergelijking: T-Mobile scoorde 80,31 punten, Tele2 71,88 punten en Vodafone 67,97 punten.

Dat is niet het enige wapenfeit wat uit het onderzoek kwam: KPN biedt ook nog eens de beste dekking. Hierbij won KPN met 833 tegenover 640 punten voor T-Mobile en 590 punten voor Vodafone.

Het moet gezegd worden: KPN heeft niet de laagste tarieven. Is de prijs een zeer belangrijke factor voor jou, dan is het waarschijnlijk aantrekkelijker om voor een andere provider te kiezen. Het is echter wel duidelijk dat je waar voor je geld krijgt. Ben je bereid om meer te betalen voor snelheid en dekking, dan is KPN de beste keuze.

KPN heeft wel enkele financiële voordelen als je ook voor andere abonnementen van de provider gaat: thuisinternet, televisie en/of vast bellen. Het fijne hieraan is dat je veel flexibiliteit hebt hoe je dit precies inricht en je geen compleet pakket hoeft aan te schaffen, je kunt ook voor een van de drie kiezen. Je profiteert in elk geval van een goed combivoordeel.

Ook prettig is dat je bij KPN niet zomaar extra kosten betaalt als je internetbundel op is. In plaats daarvan wordt je snelheid verlaagd, naar 64 Kb/s. Dat is best een drastische verlaging en je zult misschien alsnog extra mb's willen aanschaffen. Het blijft desondanks jouw keuze.

Wat we goed vinden:

 • Biedt de hoogste snelheid
 • Heeft de beste dekking
 • Is voordelig als je er ook thuisinternet, televisie en/of vast bellen afneemt 
 • Je snelheid wordt verlaagd als je bundel op in plaats van extra kosten

Wat we minder goed vinden:

 • Heeft niet de laagste tarieven

Opgericht: 1999
Heeft eigen netwerk: Ja
Mogelijkheid tot alles-in-één-pakket: Ja

Ik noemde het hierboven bij Tele2 al: het netwerk van T-Mobile kwam in 2020/2021 voor de vijfde keer op rij als beste uit de test van Umlaut. De onafhankelijke testautoriteit riep T-Mobile zelfs uit tot het beste mobiele netwerk wereldwijd.

logo t-mobile

In dit onderzoek kwam T-Mobile op verschillende manieren als beste uit de bus. Zo heeft T-Mobile volgens Umlaut veruit de beste 5G-dekking.

Hoewel 4G momenteel nog de norm is en 5G vooralsnog nauwelijks verschil in snelheid biedt, heeft het natuurlijk wel de toekomst. In 2022 ga je écht profiteren van de voordelen die 5G biedt, omdat de frequentiebanden dan worden geveild.

Daarnaast is T-Mobile de beste optie voor bellen. Voor wie nog steeds veel belt met zijn mobiele telefoon, is deze provider daarom ook een prima keuze.

T-Mobile moest het dit jaar tegen KPN afleggen in de snelheidstest van Ookla, maar behaalde wel een tweede plek én was bovendien de voorgaande drie jaren de winnaar. De meeste gebruikers merken dit verschil waarschijnlijk niet of nauwelijks.

Niet iedereen weet dat T-Mobile ook alles-in-één-pakketten aanbiedt. Wat dat betreft hebben Ziggo (Vodafone) en KPN meer bekendheid. Interessant detail is dat T-Mobile het voormalige Vodafone Thuis heeft overgenomen, zodat Vodafone kon fuseren met Ziggo. Met het alles-in-één-pakket van T-Mobile is niets mis: de provider overlegt een prima prijs-kwaliteitverhouding.

Wat we goed vinden:

 • Heeft de beste 5G-dekking
 • Is de beste keuze voor bellen
 • Biedt alles-in-één-pakketten 

Wat we minder goed vinden:

 • Legt het op het gebied van algemene dekking en snelheid af tegen KPN

Opgericht: 2007
Heeft eigen netwerk: Nee, maakt gebruik van netwerk T-Mobile
Mogelijkheid tot alles-in-één-pakket: Nee

Heb je een klein budget of wil je simpelweg niet te veel geld uitgeven aan telefoonkosten? Dan is budgetprovider Simpel de beste keuze.

simpel logo

Simpel is een virtuele mobiele provider en maakt gebruik van het netwerk van T-Mobile. Bij de reviews van Tele2 en T-Mobile zelf legde ik al uit waarom dit zo'n goed netwerk is!

Wil je een zeer voordelig Sim Only-abonnement scoren, dan is Simpel de provider voor jou. Dat je bij deze provider enkel terechtkunt voor Sim Only, is wel meteen een potentieel nadeel. Als je een abonnement met een telefoon of een prepaidkaart wenst, dan moet je je heil bij een andere provider zoeken.

Nog een kleine kanttekening bij de budgetvriendelijkheid van Simpel: bellen buiten de bundel is bij deze provider met €0,31 cent per minuut duurder dan de andere providers uit dit lijstje. Merk je dan je bundel snel leegraakt, dan is het verstandig om je abonnement te verhogen!

Wat we goed vinden:

 • Biedt zeer scherpe tarieven
 • Maakt gebruik van het betrouwbare netwerk van T-Mobile

Wat we minder goed vinden:

 • Biedt alleen Sim Only-abonnementen
 • Bellen buiten de bundel is duur

Koopgids

Een abonnement of prepaidkaart vinden is aan het eind van de dag heel persoonlijk: het moet aansluiten bij jouw verbruik en wensen. Met behulp van onderstaande koopgids vind je hopelijk de meest geschikte provider! 👇

Wat is de beste mobiele provider?

Uit metingen van onafhankelijk onderzoeksbureau Opensignal blijkt dat alle Nederlandse netwerken een dekking van 95% of hoger hebben. Dit maakt alle drie de mobiele netwerken van voortreffelijke kwaliteit: Nederland behoort zelfs tot de wereldtop.

Verder bleek uit dit onderzoek uit 2021 dat KPN en T-Mobile-gebruikers de hoogste downloadsnelheden ervaren, KPN de hoogste uploadsnelheden biedt en T-Mobile voor de beste video-ervaring zorgt.

Tarief

Het is een open deur, maar natuurlijk zijn de tarieven van de mobiele providers een belangrijk punt. Kijk daarbij niet alleen naar je abonnementskosten, maar ook naar de tarieven buiten je bundel. Deze kosten kunnen namelijk zeer hoog zijn. Kies óf voor een mobiele provider met lage kosten buiten de bundel, óf zorg dat je niet over je bundel heengaat.

Als je de tarieven van de verschillende providers gaat vergelijken, is het handig als je al in gedachten hebt wat voor soort telefoon je bij je abonnement wilt (indien van toepassing). Wil je bijvoorbeeld een budgetsmartphone, een goede camera-smartphone, de beste dual-sim-smartphone of een midrange-smartphone?

Dekking

Op de meeste plekken in Nederland is een goed bereik te halen. De dekking kan per mobiele provider verschillen. Op de onderstaande dekkingskaarten zie je hoe ver de dekking van de verschillende providers reikt. Check of je op alle plekken waar je vaak komt, zoals je huis of je werk, van een fatsoenlijk bereik geniet.

 • KPN, Simyo, Youfone, Lebara en Budget Mobiel
 • Vodafone en Hollandsnieuwe
 • T-Mobile, Tele2, Ben en Simpel

Snelheid

Bij de reviews van KPN en T-Mobile besprak ik het onderzoek van speedtestmaker Ookla al. Hieruit kwam KPN als snelste mobiele provider uit de bus met een gemiddelde downloadsnelheid van 92,5 Mbps en een uploadsnelheid van 19,8 Mbps. De nummers twee, drie en vier zijn achtereenvolgens T-Mobile, Tele2 en Vodafone.

Let erop dat de aangegeven download- en uploadsnelheid niet altijd is waar jij daadwerkelijk van profiteert. Als er een maximale download- of uploadsnelheid wordt genoemd, is dat getest in ideale omstandigheden. Een gemiddelde download- of uploadsnelheid geeft een veel betere indicatie.

man kijkt naar zijn smartphone

Sim-only

De tijd waarin we massaal naar de winkel renden op het moment dat er een smartphone werd gelanceerd is voorbij.

Smartphones worden steeds geavanceerder, maar écht schokkende verbeteringen zijn er niet meer. Daardoor is het best plausibel dat je na afloop van je abonnement nog dik tevreden bent met je smartphone en helemaal niet per se een nieuwe hoeft.

Sim only biedt dan uitkomst. Je krijgt hierbij enkel een abonnement, zonder een nieuwe telefoon. Hierdoor zijn je abonnementskosten veel lager.

Wil je een sim-only vergelijken de ene provider met de andere? Dan neem je uiteraard de kosten voor jouw geschatte verbruik in overweging, maar ook zaken als de contractduur, het netwerktype (4G of 5G) of de internetsnelheid kunnen een rol spelen.

Flexibiliteit

Sommige abonnementen zijn muurvast, terwijl andere meer flexibiliteit bieden. Bij wisselend verbruik is het een pre als je je bundel maandelijks mag aanpassen. Omhoog is vaak geen probleem, terwijl omlaag minder vaak voorkomt. Sommige providers bieden een maandelijks opzegbaar sim only-abonnnement aan.

Klantenservice

Een goede klantenservice kan ook meespelen in je keuze voor een bepaalde mobiele provider. Het is uiteraard zeer wenselijk als je bij een vraag of een klacht snel én adequaat wordt geholpen.

Het is lastig om een klantenservice per definitie als goed of slecht te bestempelen. Dat hangt helemaal af van het persoon en het moment. Maar heeft een provider heel veel slechte reviews, dan is dat meestal geen goed teken. Verdiep je daar dus in!

De beste mobiele providers

ProductsoortBeste voorBeoordelingProductpagina
SimyoAllround9,3Bekijk hem hier
Tele2Prijs-kwaliteit9,0Bekijk hem hier
KPNAndroid-gebruikers9,0Bekijk hem hier
T-MobileSporters8,9Bekijk hem hier
SimpelKleinere budgets7,8Bekijk hem hier

Veelgestelde vragen

Hoe stap ik over van mobiele provider? 

Veel mobiele providers bieden een overstapservice. Je nieuwe provider geeft de opzegging dan door aan je oude provider. Je kunt je abonnement ook zelf online of telefonisch opzeggen. Let daarbij op de opzegtermijn en de einddatum van je contract. Beëindig je het contract voortijdig, dan betaal je een afkoopsom. Dit is meestal het volledige restbedrag van je abonnement.

Welke mobiele providers bieden 5G aan?

De eerste providers met 5G-abonnementen waren KPN, Vodafone en T-Mobile. Inmiddels biedt ook Tele2 5G aan.   

Welke mobiele provider is het beste?

Dat hangt helemaal af van jouw budget, wensen en behoeften! Simyo scoort op alle punten hoog, terwijl Tele2 het weer goed doet op het gebied van prijs-kwaliteitverhouding en KPN de hoogste snelheid biedt.  

Welke provider heeft de beste dekking in Nederland?

Uit de jaarlijkse sneltest van Ookla in 2021 bleek dat KPN de beste dekking in Nederland heeft. Hierbij won KPN met 833 tegenover 640 punten voor T-Mobile en 590 punten voor Vodafone.  

Conclusie

Ik hoop dat dit artikel je wijzer heeft gemaakt over de ins en outs van mobiele providers. Zoals je hebt gelezen, blinken sommige providers uit in bepaalde gebieden. Toch is wat het best bij jou past ook sterk afhankelijk van je budget, wensen en behoeften.

Wat is jouw favoriete mobiele provider? En met ben je het met onze top vijf? Laat het ons weten!

Was dit artikel behulpzaam?