Het Beste Slimme Deurslot biedt meer Controle en Efficiëntie

Wayne Koers

Geschreven door: Wayne Koers

Sleutels zijn passé!

Het Beste Slimme Deurslot biedt meer Controle en Efficiëntie

Ben jij, net zoals ik, iemand die zijn sleutels letterlijk altijd kwijt is als je voor de deur staat? Dan heb ik goed nieuws, want met het beste slimme deurslot komen er helemaal geen sleutels meer aan te pas.

Ben je benieuwd hoe slimme deursloten precies werken, en wat de beste modellen momenteel op de markt zijn? Dan raad ik je aan dit artikel te lezen, want hierin vind je hopelijk alle informatie die je zoekt!

Bold Cilinder

Bold Cilinder
Type slotbediening: Pincode | App
Alarmsysteem protocol: Bluetooth | Wifi
Control Through Mobile App: Ja
Domotica platform: Geen platform
Voedingstype: Batterij
App werkt op besturingssysteem: Android | iOS
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Nuki Smart Lock 3.0

Nuki Smart Lock 3.0
Alarmsysteem protocol: Bluetooth
Control Through Mobile App: Ja
Domotica platform: Alexa Amazon | Apple HomeKit | Google Assistant
Voedingstype: Batterij
App werkt op besturingssysteem: Android | iOS
Bekijk prijs op Bol.comPijltjeBekijk prijs op CoolbluePijltje

Bold Clicker Single pack

Bold Clicker Single pack
Type slotbediening: Afstandsbediening
Alarmsysteem protocol: Bluetooth
Control Through Mobile App: Ja
Domotica platform: Geen platform
Voedingstype: Batterij
App werkt op besturingssysteem: Android | iOS
Bekijk prijs op Bol.comPijltjeBekijk prijs op CoolbluePijltje

Beste slimme deurslot koopgids: hoe maak je de beste koop?

Het kan lastig zijn om je weg te vinden als je nieuw bent op het gebied van smart home-technologie. Alles in huis kan tegenwoordig 'slim' zijn; denk maar aan de beste slimme verlichting, een slimme stekker, een slimme koelkast of een slimme thermostaat. We evolueren steeds meer naar slimme huizen, dus een slim deurslot kan niet ontbreken!

Hier volgt een overzicht van de huidige slimme opties voor sloten, wat je moet weten voordat je er een koopt en hoe je het juiste slot voor je behoeften kiest. 😉

Wat zijn slimme deursloten?

Met deze slimme apparaten ontgrendel je deuren via een app op je telefoon, of ze gaan vanzelf open wanneer je je in de buurt van je voordeur bevindt. Hoewel slimme sloten je huis niet per se veiliger maken, zorgen ze wel voor meer controle en efficiëntie.

Ze zorgen er niet alleen voor dat je nooit meer alles uit je handen hoeft te laten vallen om sleutels te zoeken, maar slimme sloten ontgrendel en vergrendel je van overal. 'Digitale sleutels' verdeel je bovendien eenvoudig onder vrienden, familie, verzorgers of iemand anders die regelmatig je huis bezoekt.

Natuurlijk kun je nog steeds een gewone sleutel gebruiken om een deur te openen die is uitgerust met een slim slot (of in ieder geval de meeste), maar wees niet te snel geneigd om het gemak van connectiviteit af te wijzen.

Sleutels in hand voor een deurslot

Wanneer je in bed kruipt en je afvraagt of je de deur wel op slot hebt gedaan, hoef je geen badjas meer aan te trekken en naar de voordeur strompelen. Je pakt gewoon je telefoon en controleert de status van het slot. Inderdaad, geniaal!

Type slimme deursloten

Niet alle slimme sloten zijn hetzelfde. Er zijn opties voor sleutelloze sloten: Bluetooth-opties, sloten die je vingerafdruk gebruiken en sloten met een keypad zijn enkele voorbeelden.

Als je de verschillende soorten elektronische deursloten kent, kun je beslissen welke methode de beste is voor jou. Verschillende sloten bieden een combinatie van technologieën, wat handig is als bijvoorbeeld de stroom uitvalt.

Slimme sloten met keypad

Een slim slot met keypad is een slot waarbij je een pincode nodig hebt om de deur te ontgrendelen. Deze zijn zeer eenvoudig te installeren en je stelt er eenvoudig verschillende pincodes voor verschillende mensen mee in.

De meeste slimme sloten met keypad gebruiken een touchscreen, maar er zijn ook modellen die nog fysieke knoppen hebben waarop je moet drukken om ze te laten werken. De meeste modellen hebben ook een optionele verbindingsfunctie, wat betekent dat je ze eenvoudig verbindt met andere slimme apparaten in huis.

Sleutelloze en draadloze slimme sloten

Er is een breed scala aan slimme sloten die sleutelloos en draadloos zijn. Dat betekent dat als je een wifi-verbinding hebt, je moeiteloos verbinding maakt met je slimme sloten.

Een ding dat je in gedachten moet houden over draadloze en/of sleutelloze sloten is dat, tenzij je ze koopt als onderdeel van een huisbeveiligingspakket, de meeste sloten geen speciale app hebben.

Als je ze dus vanaf je smartphone wilt bedienen met Alexa of een ander smart home-systeem, moet je een smart home hub kopen.

Smart home hub

Een smart home-hub verbindt apparaten in een domoticanetwerk met elkaar en regelt de communicatie tussen deze apparaten. Als de belangrijkste domoticacontroller kan een smart home hub ook verkeer omleiden van wifi of Bluetooth, waardoor hij netwerkopstopping vermindert.

Indien het slimme slot gebruik maakt van Bluetooth om te communiceren, hoef je deze niet te verbinden met een smart home-systeem om het op je smartphone te laten werken.

Bluetooth maakt meerdere vergrendelfuncties mogelijk en detecteert wanneer je je binnen een bepaalde afstand van het slot bevindt, waarna het zichzelf automatisch ontgrendelt. Je kunt ook met je telefoon of een speciale sleutelhanger op het slot tikken, waarna het slot ook ontgrendelt.

Fob-compatibel slim slot

Een slim slot met fob-functie is een slot waarbij geen smartphone nodig is om het te gebruiken. Deze werken met een sleutelhanger die je bij je draagt. Zodra je bij de deur bent, raak je het slot aan om het te openen.

Over het algemeen is één fob in staat om meerdere deursloten te openen. Met andere woorden: met één fob open je je voordeurslot, achterdeurslot, zijdeurslot, enzovoorts – mits ze allemaal deel uitmaken van hetzelfde gekoppelde systeem van sloten.

Slimme sloten met vingerafdruk

Een vingerafdruk of biometrisch slim slot is een slot dat gebruik maakt van een vingerafdruk om te werken. Vingerafdrukken zijn uniek en zeer moeilijk te vervalsen of te veranderen. Bovendien kan je de 'sleutel' van een slot met vingerafdruk niet kwijtraken, waardoor het een goede beveiligingsoptie is.

Een vingerafdrukslot werkt door een vingerafdruk te scannen en vervolgens om te zetten in een numeriek sjabloon. Dus de eerste keer dat je je vinger op de scanner van het slot legt, registreert die gegevens en slaat deze op met behulp van vooraf opgeslagen identificatiewaarden.

Vingerafdruk die oplicht

Er zijn echter een paar potentiële problemen met dit soort sloten: je kunt bijvoorbeeld door snijwonden of krassen op je vinger of stroomuitval buitengesloten raken.

Als je dit type slot koopt, zoek dan een slot dat ook een keypad of een mechanisch slot heeft, zodat je er nog steeds in kunt als het slot je vingerafdruk niet correct leest. Controleer ook het percentage onterechte afwijzingen van het model. Koop dit type slot niet als het een hoog weigeringspercentage heeft.

Zoek ook naar sloten die van messing of staal zijn gemaakt in plaats van aluminium, zodat ze niet met een koevoet kunnen worden opengebroken. Ga ook nog na hoeveel vingerafdrukken je kunt opslaan, zodat je er genoeg hebt om aan je behoeften te voldoen.

Communicatieprotocollen

Een slim slot communiceert in sommige gevallen met de rest van je slimme apparaten in huis en met je telefoon. De meeste sloten doen dat via een van de volgende communicatieprotocollen: Bluetooth, Z-Wave, Zigbee of wifi.

Bluetooth

Bluetooth is een veelgebruikt smart-lock protocol omdat het niet zo snel door de batterij heen gaat als wifi doet. Met Bluetooth gaan de batterijen van je slot een jaar of langer mee.

Het nadeel van Bluetooth is dat je bereik enigszins beperkt is – ruwweg 91 meter in het beste geval, en waarschijnlijk veel minder dan dat, afhankelijk van hoe je huis is ingedeeld. Het is genoeg om je slot te bedienen als je thuis bent, maar als je te ver weg gaat, verlies je de verbinding.

Iets anders om in gedachten te houden is dat Bluetooth-sloten rechtstreeks verbinding maken met je telefoon of tablet. Je hebt geen hub-apparaat nodig om als 'vertaler' te fungeren, aangezien je telefoon de taal al spreekt.

mevrouw bekijkt iets op haar smartphone vanuit bed

Hubs geven je echter wel de mogelijkheid om meerdere aangesloten apparaten te bedienen vanuit een enkele app, wat handiger is dan het verdelen van home control over een assortiment van apparaat-specifieke apps.

Bluetooth-sloten maken ook meerdere vergrendelingsfuncties mogelijk. Ze detecteren wanneer je je binnen een bepaalde afstand bevindt en ontgrendelen automatisch wanneer je de deur nadert, of je tikt enkel met je telefoon of sleutelhanger op het slot.

Als je je slot op afstand wilt bedienen om mensen binnen te laten terwijl je weg bent, heb je een Z-Wave hub of een met wifi verbonden slim slot nodig.

Z-wave

In tegenstelling tot Bluetooth-sloten, maken Z-Wave-sloten geen rechtstreekse verbinding met je telefoon.

In plaats daarvan moeten ze verbinding maken met een Z-Wave-compatibele hub. Die hub vertaalt het Z-Wave-signaal van het slot naar iets dat je router kan begrijpen. Zodra dat is gebeurd, maak je vanaf elke locatie verbinding met je slot.

SmartThings van Samsung is een voorbeeld van een Z-Wave-bedieningshub. Het werkt met een heleboel Z-Wave-sloten van derden.

Het bereik van een Z-Wave-verbinding is ongeveer 120 meter, dus het slot moet zich minstens zo dicht bij de hub bevinden, hoewel extra Z-Wave-apparaten als bereikvergroters kunnen dienen door het signaal van de hub te herhalen en het verder te verzenden.

Het Z-Wave-signaal kan tot vier verschillende keren weerkaatsen, voor een maximaal bereik van ongeveer 60 meter (muren, deuren en andere obstakels eisen wel allemaal hun tol op het bereik).

De meeste Z-Wave sloten hebben geen eigen app. In plaats daarvan verschijnt de interface voor het slot in de app van de Z-Wave hub die je gebruikt. Het grootste nadeel van Z-Wave is dus dat je een extra hub nodig hebt om met wifi te communiceren.

Het voordeel is dat je eenvoudig verbinding maakt met meer apparaten van derden dan met een standaard Bluetooth-slot. Maar als je niet van plan bent om een heleboel andere apparaten te gebruiken in combinatie met je slot, is Z-Wave misschien niet geschikt voor jou.

Zigbee

Zigbee is een draadloos protocol dat een mesh-netwerk creëert waarbij apparaten signalen naar elkaar zenden, maar het biedt niet het grote bereik dat je krijgt met Z-Wave. Het werkt op een hogere frequentie en is daardoor gevoelig voor interferentie van 2,4 GHz wifi en andere huishoudelijke apparaten.

Het is doorgaans wel sneller dan Z-Wave en kan duizenden apparaten op een enkel netwerk ondersteunen. Houd er rekening mee dat een apparaat dat Zigbee gebruikt, niet kan communiceren met een apparaat dat Z-Wave gebruikt en vice versa.

Vrouw levert pizza aan de voordeur

Wifi

Een slim slot met wifi-connectiviteit is geschikt voor wie integratiemogelijkheden zoekt, aangezien de functies van het slot verbeteren wanneer je het met het internet verbindt. Met een wifi-gekoppeld slot houd je eenvoudig bij wie de deur opent en sluit en wanneer ze dat doen.

Je deur vanop afstand vergrendelen of ontgrendelen is mogelijk, en vanaf elke plek ter wereld, met een mobiele en draadloze verbinding. Je voegt ook eenvoudig nieuwe gebruikers of toegangscodes toe vanaf elke locatie en bekijkt de status en het activiteitenlogboek van je slot.

Als je je slimme slot met wifi op internet aansluit, krijg je ook nog extra functies, waaronder integratie met spraakassistenten Google Assistant of Amazon Alexa. Een nadeel van ingebouwde wifi is dat het je batterijen sneller leegmaakt dan Bluetooth, dus zorg dat je voldoende batterijen op voorraad hebt.

Integratie met andere slimme apparaten

Sommige slimme sloten integreren met andere aangesloten apparaten in huis, zoals een slimme rookmelder, en diensten, zoals Amazon Alexa. Hierdoor kun je bijvoorbeeld je deuren laten ontgrendelen wanneer een rookalarm afgaat, of bepaalde slimme lampen laten branden wanneer iemand een deur ontgrendelt.

Afhankelijk van je domotica-installatie, is het zelf mogelijk je slot te koppelen aan een videodeurbel, zodat je ziet wie er voor de deur staat voordat je hem ontgrendelt. Denk er wel aan: hoe meer functies je krijgt, hoe hoger het prijskaartje van het slimme deurslot.

Google Home + Nuki Smart Lock (Smart Home)

Extra functies

Noodstroomvoorziening

Wat doe je als de batterijen in het slot leeg zijn en je buiten vastzit? Sommige sloten bieden de mogelijkheid om noodstroom toe te passen mocht dit gebeuren.

Er zijn slimme sloten die externe pinnen hebben waarop je een 9 volt-batterij aansluit, zodat je genoeg stroom hebt om de deur open te krijgen. Andere modellen behouden de traditionele sleutelcilinder als back-up.

Geofencing

Vind je het vervelend om de deur handmatig te vergrendelen als je weggaat? Een geofencing-systeem vergrendelt de deur automatisch wanneer het detecteert dat je telefoon de buurt heeft verlaten.

Je stelt het slot ook zo in dat het automatisch opengaat wanneer het merkt dat je telefoon weer in de buurt is. 📱

Toegang voor gasten

Met de meeste slimme sloten maak je tijdelijke sleutels aan voor gasten, die je ook weer kunt verwijderen. Dit is een handige functie voor verhuurders. Wanneer een huurder de plek verlaat, creëer je een nieuwe sleutel voor de nieuwe huurder. Met de slimste systemen stel je zelfs tijdsbeperkingen in voor het gebruik van elke toegangscode.

De 5 beste slimme deursloten onder elkaar

1. Bold Cilinder

1. Bold Cilinder
Type slotbediening: Pincode | App
Geschikt voor type deurslot: Cilinderslot
Materiaal: Materiaal: Roestvrij staal | Staal
Alarmsysteem protocol: Bluetooth | Wifi
Control Through Mobile App: Ja
Domotica platform: Geen platform
Voedingstype: Batterij
App werkt op besturingssysteem: Android | iOS
Introductiejaar: 2019

2. Nuki Smart Lock 3.0

2. Nuki Smart Lock 3.0
Geschikt voor type deurslot: Cilinderslot
Materiaal: Materiaal: Kunststof
Alarmsysteem protocol: Bluetooth
Control Through Mobile App: Ja
Domotica platform: Alexa Amazon | Apple HomeKit | Google Assistant
Voedingstype: Batterij
App werkt op besturingssysteem: Android | iOS
Introductiejaar: 2021

3. Bold Clicker Single pack

3. Bold Clicker Single pack
Type slotbediening: Afstandsbediening
Geschikt voor type deurslot: Cilinderslot
Materiaal: Materiaal: Kunststof
Alarmsysteem protocol: Bluetooth
Control Through Mobile App: Ja
Domotica platform: Geen platform
Voedingstype: Batterij
App werkt op besturingssysteem: Android | iOS
Introductiejaar: 2021

4. Nuki Fob

4. Nuki Fob
Type slotbediening: Afstandsbediening
Geschikt voor type deurslot: Cilinderslot
Materiaal: Materiaal: Kunststof
Alarmsysteem protocol: Wifi
Control Through Mobile App: Ja
Domotica platform: Alexa Amazon | Google Assistant | Apple HomeKit | IFTTT
Voedingstype: Batterij
App werkt op besturingssysteem: Android | iOS
Introductiejaar: 2019

5. Bold Smart Lock SX-33 + Bold Connect

5. Bold Smart Lock SX-33 + Bold Connect
Type slotbediening: App
Geschikt voor type deurslot: Cilinderslot
Materiaal: Materiaal: Inox
Alarmsysteem protocol: Geen protocol
Control Through Mobile App: Ja
Domotica platform: Geen platform
Voedingstype: Accu
App werkt op besturingssysteem: Android | iOS
Introductiejaar: 2019

Veelgestelde vragen over slimme deursloten

🔑 Is een slim deurslot veilig?

Als je ze correct instelt en gebruikt, zijn slimme deursloten net zo veilig als conventionele deursloten. En met verificatiefuncties, zoals een combinatiesleutelcode of vingerafdruk, kunnen ze zelfs veiliger zijn dan traditionele sloten met sleutels.

✅ Wat kan een slim slot allemaal?

Een slim slot geeft je de ruimte om wanneer en waar je maar wilt het slot te je vergrendelen of ontgrendelen. Je krijgt inzicht in wie naar binnen en buiten gaat en wanneer. Met een slim slot geef je een persoon tijdelijk (en herroepelijk) toegang tot je huis als je dat wilt.

🎥 Hebben slimme sloten camera's?

De slimste sloten die je tegenwoordig op de markt vindt, hebben niet alleen een speciale app, maar ook Bluetooth- en wifi-compatibiliteit. Sommige van de moderne slimme sloten hebben ook een geïntegreerde camera, zodat je ziet wie er aan je voordeur staat en kunt beslissen of je ze op afstand wilt binnenlaten!

Welk slimme deurslot moet ik kopen?

Dat is helemaal aan jou en je budget; iedereen is uniek. Wat ik wel voor je heb, is een handige tabel met – naar mijn inzicht – de belangrijkste specificaties van de beste slimme deursloten. Zo kun jij de beste keus maken.

Type slotbedieningAlarmsysteem protocolControl Through Mobile AppDomotica platformVoedingstypeApp werkt op besturingssysteem
1Bold CilinderPincode | AppBluetooth | WifiJaGeen platformBatterijAndroid | iOS
2Nuki Smart Lock 3.0Pincode | AppBluetoothJaAlexa Amazon | Apple HomeKit | Google AssistantBatterijAndroid | iOS
3Bold Clicker Single packAfstandsbedieningBluetoothJaGeen platformBatterijAndroid | iOS
4Nuki FobAfstandsbedieningWifiJaAlexa Amazon | Google Assistant | Apple HomeKit | IFTTTBatterijAndroid | iOS
5Bold Smart Lock SX-33 + Bold ConnectAppGeen protocolJaGeen platformAccuAndroid | iOS

Bold Cilinder

Type slotbediening: Pincode | App

Alarmsysteem protocol: Bluetooth | Wifi

Control Through Mobile App: Ja

Domotica platform: Geen platform

Voedingstype: Batterij

App werkt op besturingssysteem: Android | iOS

Nuki Smart Lock 3.0

Type slotbediening: Pincode | App

Alarmsysteem protocol: Bluetooth

Control Through Mobile App: Ja

Domotica platform: Alexa Amazon | Apple HomeKit | Google Assistant

Voedingstype: Batterij

App werkt op besturingssysteem: Android | iOS

Bold Clicker Single pack

Type slotbediening: Afstandsbediening

Alarmsysteem protocol: Bluetooth

Control Through Mobile App: Ja

Domotica platform: Geen platform

Voedingstype: Batterij

App werkt op besturingssysteem: Android | iOS

Nuki Fob

Type slotbediening: Afstandsbediening

Alarmsysteem protocol: Wifi

Control Through Mobile App: Ja

Domotica platform: Alexa Amazon | Google Assistant | Apple HomeKit | IFTTT

Voedingstype: Batterij

App werkt op besturingssysteem: Android | iOS

Bold Smart Lock SX-33 + Bold Connect

Type slotbediening: App

Alarmsysteem protocol: Geen protocol

Control Through Mobile App: Ja

Domotica platform: Geen platform

Voedingstype: Accu

App werkt op besturingssysteem: Android | iOS

Conclusie

Er zijn duidelijke verschillen tussen slimme sloten op het gebied van draadloze technologie en integratie met producten van derden, maar ze doen allemaal ongeveer hetzelfde: je op afstand geavanceerde toegang tot een ruimte verschaffen.

De meeste sloten hebben een combinatie van technologieën, en ik raad je ook aan om daar voor te kiezen. Heb je de app van je slot niet aanstaan? Voer je geheime code in op het keypad en voilà! Je deur gaat open zonder sleutel.

Elk merk heeft een iets andere aanpak, maar de resultaten zijn vrijwel hetzelfde. Denk na over de oplossing die voor jou en je behoeften het meest zinvol is. Bedankt voor het lezen en hopelijk vind je het beste slimme deurslot voor jou! 👇

Was dit artikel behulpzaam?