Huisautomatiseringssystemen > Smarthome
Maak Al Je Apparaten Slim met de Beste Slimme Stekkers
Verrijk je leven met een slimme stekker.
Een slim huis heeft de toekomst. Slimme apparaten wonnen de afgelopen jaren dan ook flink aan populariteit. Het gaat alleen nogal in de papieren lopen om al je apparaten te vervangen door een slimme variant. De oplossing: de beste slimme stekker.
Inhoudsopgave
- De 5 beste slimme stekkers in een oogopslag
- Wat is een slimme stekker?
- De beste slimme stekkers, gedetailleerd.
- #1 Fibaro Wall Plug Type F Dé beste slimme stekker van 2024
- #2 INNR Smart Plug 220Beste koop slimme stekker van 2024
- #3 Philips Hue Smart Plug Beste slimme stekker voor een Hue-systeem
- #4 Eve Energy Beste slimme stekker voor iOS-gebruikers
- #5 TP-LINK HS100Beste slimme stekker voor een klein budget
Met zo'n stekker tover je elk apparaat om tot een slim model. Als je een willekeurig apparaat in een slimme stekker steekt, bedien je deze vervolgens met je smartphone of smart speaker.
Wat is nu de beste slimme stekker van dit moment? Daar kom je hieronder achter, te beginnen met de Fibaro Wall Plug!
#1 Fibaro Wall Plug Type F
Dé beste slimme stekker van 2024
Onze score: 9,5
De meest complete slimme stekker op de markt, waarmee je in één oogopslag ziet of een apparaat veel stroom verbruikt.
Bovendien kun je tijdsschema's instellen om je apparaten automatisch aan- en uit te laten gaan en heeft de stekker een lekker formaat, waardoor hij andere stopcontacten niet in de weg zit.
Protocol: Z-Wave Plus
Bridge nodig: Ja
Meet energieverbruik: Ja
Connectiviteit: Wifi
Met timer: Ja
#2 Innr Smart Plug 220
Beste koop slimme stekker van 2024
Onze score: 9,0
De Innr Smart Plug heeft een prima prijs-kwaliteitverhouding. Je krijgt twee stekkers waarop je bijna alle denkbare apparaten aansluit. Vervolgens bedien je de apparaten op afstand en laat je ze zelfs automatisch in- en uitschakelen!
Protocol: ZigBee
Bridge nodig: Ja
Meet energieverbruik: Nee
Connectiviteit: Wifi
Met timer: Ja
De 5 beste slimme stekkers in een oogopslag
- Fibaro Wall Plug Type F - De meest complete slimme stekker.
- Innr Smart Plug 220 - De stekker met de beste prijs-kwaliteitverhouding.
- Philips Hue Smart Plug - Deze stekker werkt perfect samen met het Hue-systeem.
- Eve Energy - Voor iOS-gebruikers is dit de beste optie.
- TP-LINK HS100 - Een fijne stekker met een zacht prijsje.
Wat is een slimme stekker?
Voordat ik dieper inga op wat een slimme stekker precies is, is het handig om allereerst het concept van een smart home uit te leggen!
Stel je eens voor: je wordt wakker en de gordijnen gaan vanzelf open. Vanuit bed zet je het koffiezetapparaat aan. De lichten gaan automatisch aan terwijl je naar de keuken loopt, en terwijl je van je bakkie staat te genieten, stel je de wasmachine vanaf je smartphone in. Het beste slimme deurslot ontgrendelt zichzelf wanneer je klaar bent om naar je werk te vertrekken.
Klinkt misschien als verre toekomstmuziek, maar slimme apparaten maken deze voorbeelden nu al mogelijk. Een smart home bestaat uit elektronische apparaten die met elkaar communiceren, meestal door gebruik van wifi of Bluetooth. Zo zijn er zelfs thermometers die slim zijn!
Aan slimme apparaten hangt meestal wel een hoger prijskaartje dan de 'normale' variant. Om nu al je apparaten vervangen door slimme versies is dan ook een prijzige aangelegenheid. Om deze reden biedt de slimme stekker uitkomst.
Vergeet niet dat je met een slimme stekker op lange termijn geld bespaart. Je lichten zijn bijvoorbeeld niet langer aan dan nodig. Wil je een extra oogje op je energieverbruik houden, haal dan de beste energiemeter in huis.
Met een slimme stekker maak je de 'domme' apparaten die je al in huis hebt staan slim. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen, is het apparaat in de slimme stekker steken, die je weer in het stopcontact doet.
Vervolgens kun je veel meer met je apparaat. Zo bedien je het apparaat op afstand via je smartphone of een slimme speaker. Daarnaast koppel je sommige stekkers aan sensoren, stel je tijdschema's in en meet je soms zelfs je energieverbruik.
Een slimme stekker barst van de voordelen. Het grootste en meest voor de hand liggende pluspunt is het gemak. Je hoeft niet meer naar een apparaat toe te lopen om hem in te stellen.
Daarnaast kan een slimme stekker het leven veiliger maken. Als er een timer op zit, kun je instellen dat een apparaat na een bepaalde tijd automatisch uitschakelt. Zo verklein je de kans op brand. Tot slot zorgt een slimme stekker ervoor dat je minder energie verbruikt. Fijn voor de energierekening en het milieu! 🌳
De beste slimme stekkers, gedetailleerd.
#1 Fibaro Wall Plug Type F
Dé beste slimme stekker van 2024
Protocol: Z-Wave Plus
Bridge nodig: Ja
Meet energieverbruik: Ja
Connectiviteit: Wifi
Met timer: Ja
De Fibaro Wall Plug Type F is de meest complete slimme stekker op de markt. Je kunt hiermee niet alleen je apparaten vanaf duizenden kilometers afstand bedienen, maar dankzij de instelbare timer ook inplannen.
Dit model werkt met het Z-Wave protocol en Toon, FIBARO Home Centers, Homey en andere Z-wave Controllers. Er is ook variant beschikbaar die met Apple HomeKit werkt en verder dezelfde eigenschappen heeft. Je leest meer over communicatieprotocollen in de koopgids.
Deze slimme stekker heeft verder een prettig compact formaat. Je hoeft niet bang te zijn dat dit model andere stopcontacten blokkeert, dus erg selectief hoef je niet te zijn wanneer je een plekje hiervoor zoekt.
Schrik jij daarnaast wel eens van je energierekening? Dan wordt de Fibaro Wall Plug Type F je beste vriend. De stekker biedt namelijk een handig inzicht in het verbruik van je apparaten. Sommige apparaten verbruiken veel meer dan je denkt, zelfs als ze uitstaan.
Je ziet in één oogopslag hoe zuinig een apparaat is. De kristallen led-ring verandert namelijk van kleur op basis van de hoeveelheid stroom die je aansluit.
Een klein minpuntje, is dat je een basisstation nodig hebt om de slimme stekker via de app op je smartphone (voor Android en iOS) te bedienen.
Wat we goed vinden:
- Met instelbare timer, zodat je vooraf kunt plannen wanneer een apparaat aan- of uitgaat
- Een handig overzicht van je energieverbruik
- Heeft een compact formaat
Wat we minder goed vinden:
- Je hebt een basisstation nodig om de app te kunnen gebruiken
#2 INNR Smart Plug 220
Beste koop slimme stekker van 2024
Protocol: ZigBee
Bridge nodig: Ja
Meet energieverbruik: Nee
Connectiviteit: Wifi
Met timer: Ja
INNR is een bedrijf van eigen bodem en richt zich specifiek op smart home producten. Het asssortiment is kwalitatief, maar wel betaalbaar.
Dat geldt ook voor de INNR Smart Plug 220, die een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding heeft. Je krijgt voor de prijs bovendien niet één, maar twee slimme stekkers. Je bedient hiermee dus meerdere apparaten op afstand!
Met de INNR-app (voor Android en iOS) bedien je de apparaten vanaf je smartphone. Let op: je hebt wel een basisstation nodig. Je kunt daar een bridge van INNR of een Philips Hue voor gebruiken.
Het is met deze slimme stekker ook mogelijk om tijdsschema's in te stellen. Dankzij het maximale schakelvermogen van 2300 watt kan dat met bijna alle apparaten.
De INNR Smart Plug 220 heeft bovendien een prettig formaat. Het zit daarom niet in de weg als je andere stekkers wilt aansluiten.
Wil je ook het energieverbruik meten? Dan kun je beter voor een andere slimme stekker gaan. Dat is niet mogelijk met deze stekker en meteen het grootste minpunt.
Wat we goed vinden:
- Dankzij het schakelvermogen van 2300 watt kun je de meeste apparaten aansluiten
- Mogelijk om tijdschema's in te stellen
- Heeft een goed formaat
Wat we minder goed vinden:
- Het is niet mogelijk om het energieverbruik te meten
- Je hebt een basisstation nodig
#3 Philips Hue Smart Plug
Beste slimme stekker voor een Hue-systeem
Protocol: ZigBee
Bridge nodig: Nee
Meet energieverbruik: Nee
Connectiviteit: Bluetooth
Met timer: Als er een bridge is aangesloten
Met de Philips Hue Smart Plug koppel je al je apparaten perfect aan je Hue-systeem. Als je een apparaat in de in het stopcontact aangesloten slimme stekker stopt, kun je het bedienen via de Hue-app (voor Android en iOS).
Heb je geen Hue-bridge? Het fijne aan deze slimme stekker is dat je – dankzij Bluetooth – geen bridge nodig hebt om de app te kunnen gebruiken.
Een bridge geeft wél veel meer mogelijkheden. Zo stel je bijvoorbeeld tijdschema's in. Bovendien kun je de slimme stekker zonder bridge alleen binnen een straal van tien meter gebruiken.
Je kunt deze slimme stekker aan een Google Assistent of Alexa koppelen. De Apple HomeKit kan ook, maar daar heb je wel weer een bridge voor nodig.
Deze slimme stekker meet het energieverbruik van de aangesloten apparaten niet. Dit is dus niet de ideale stekker als je daarnaar op zoek bent.
Wat we goed vinden:
- Je gebruikt de app ook zonder bridge
- In combinatie met de bridge stel je tijdschema's in
Wat we minder goed vinden:
- Zonder bridge bedien je de stekker alleen binnen een straal van 10 meter en kun je geen timer instellen
- Meet het energieverbruik van de apparaten niet
#4 Eve Energy
Beste slimme stekker voor iOS-gebruikers
Protocol: Elgato
Bridge nodig: Nee
Meet energieverbruik: Ja
Connectiviteit: Bluetooth en wifi
Met timer: Nee
Heb je een iPhone of een iPad? Dan is de slimme stekker van Eve Energy de beste keuze.
Deze stekker werkt op basis van Bluetooth. Hierdoor heb je geen bridge of basisstation nodig. Wel is het bereik om deze reden beperkter. Als je Apple TV hebt, gebruik je deze als hub zodat je de stekker ook buitenhuis bedient.
Alle producten van Eve werken samen met de Apple HomeKit. Hierdoor kun je het aangesloten apparaat via Siri met je stem bedienen!
Het formaat van deze stekker is bovendien compact genoeg om er geen last van te hebben, dus dat is ook weer een pluspuntje.
Via de gebruiksvriendelijke Eve-app voor iOS krijg je een vernuftig inzicht in je energieverbruik. Die geeft de precieze kosten van je verbruik weer, eventueel in een handige grafiek.
Er is geen app voor Android, dus gebruikers van dit systeem moeten hun heil zoeken in een andere slimme stekker. Gelukkig vind je er genoeg in deze top 5. 😉
Wat we goed vinden:
- Geen bridge of basisstation nodig
- Meet je energieverbruik nauwkeurig
- Een goed formaat
Wat we minder goed vinden:
- Beperkt bereik door het gebruik van Bluetooth
- Alleen met Apple-apparaten te gebruiken
#5 TP-LINK HS100
Beste slimme stekker voor een klein budget
Protocol: Wifi
Bridge nodig: Nee
Meet energieverbruik: Nee
Connectiviteit: Wifi
Met timer: Ja
De TP-Link HS100 is vriendelijk geprijsd, maar je hoeft zeker niet op kwaliteit in te leveren. Deze slimme stekker is betrouwbaar en werkt zonder bridge. Dat maakt dit exemplaar nog liever voor de portemonnee: je hoeft er geen apparaat naast aan te schaffen.
Met de overzichtelijke Kasa Smart-app (voor Android en iOS) bedien je het aangesloten apparaat via wifi. De installatie verloopt razendsnel en hoeft absoluut geen struikelblok te vormen.
De stekker is compatibel met Alexa, Homey, Amazon Echo en Google Assistant, zodat je het aangesloten apparaat ook met je stem bedient.
De TP Link HS-100 geeft je de mogelijkheid om tijdschema's in te stellen. Met de afwezigheidsmodus wek je terwijl je onderweg bent de indruk dat je thuis bent en wapen je je zo tegen inbrekers.
Je kunt met deze slimme stekker geen energieverbruik meten. Ook had het formaat compacter gekund. Dat zijn meteen de enige echte minpunten.
Wat we goed vinden:
- Een overzichtelijke app
- Je installeert de stekker razendsnel
- Een scherpe prijs
Wat we minder goed vinden:
- Je kunt er geen energieverbruik mee meten
- Hij zit andere stopcontacten sneller in de weg dan veel alternatieven in deze lijst
Koopgids
Met een slimme stekker voorkom je dat je je apparaten hoeft te vervangen door domotica, oftewel slimme apparaten. Je maakt hiermee je 'domme' apparaten slim.
Maar voor welke slimme stekker kun je het beste kiezen? Zijn er grote verschillen? Met onderstaande koopgids maak je een bewuste keuze.
Het protocol
Slimme stekkers werken volgen een bepaald communicatieprotocol, zoals wifi, Z-wave of ZigBee. In een perfect werkende smart home communiceren alle apparaten volgens hetzelfde protocol.
Kijk daarom altijd even welk protocol de slimme stekker ondersteunt, en stem dit af op protocollen van andere slimme apparatuur die je hebt of wilt kopen. Mogelijk is dit in de toekomst niet meer zo belangrijk en werken de verschillende slimme apparaten beter samen.
Het energieverbruik meten
Er zijn slimme stekkers die het energieverbruik van het aangesloten apparaat kunnen meten. Apparaten verbruiken soms meer dan je denkt, zelfs als ze niet eens aanstaan.
Zeker als je energierekening vaak hoger uitvalt dan verwacht, is deze functionaliteit erg handig. Niet elk exemplaar heeft deze functie, dus als dit belangrijk is voor je, maakt dat het kiesproces meteen een stuk makkelijker.
Bridge of tussenstation
Bij sommige slimme stekkers heb je een bridge of tussenstation nodig. Dit kan bijvoorbeeld een Philips Hue of andere slimme verlichting zijn.
Als je geen bridge of tussenstation hebt en niet wilt aanschaffen, moet je op zoek naar een model die zonder functioneert. Heb je al een bridge of tussenstation? Kijk dan altijd of de slimme stekker hiermee samenwerkt.
Hoewel veel mensen het apart kopen van een bridge als nadeel zien, hoeft dit niet altijd zo te zijn. Er zijn namelijk ook exemplaren met een laag prijskaartje. Bovendien werkt alles meestal toch net iets soepeler samen met zo'n bridge, zeker als je met meerdere apparaten werkt.
Een timer
Het is fijn als je apparaten op afstand kunt bedienen, maar het is natuurlijk nóg handiger als je ze automatisch kunt instellen. Zo plan je bijvoorbeeld plannen dat het licht automatisch aangaat op hetzelfde moment dat je wekker afgaat.
Als je deze functie wilt, moet je voor een slimme stekker met een instelbare timer gaan.
Wifi of Bluetooth
De meeste slimme stekkers werken óf met wifi, óf met Bluetooth. Als de slimme stekker met Bluetooth werkt, heb je geen bridge of tussenstation nodig. Het bereik is daardoor wel beperkt tot maar 10 meter, wat in mijn ogen de voordelen van een slimme stekker drastisch inperkt.
Het formaat
Heb je een beperkt aantal stopcontacten in huis? Dan is het wel zo handig als de slimme stekker een compact formaat heeft, zodat die geen stopcontacten blokkeert. Idealiter is het nog mogelijk om een ander apparaat in het stopcontact ernaast te steken.
De beste slimme stekkers
Productsoort | Beste voor | Beoordeling | Productpagina |
---|---|---|---|
Fibaro Wall Plug Type F | All-round | 9,5 | Bekijk hem hier |
Innr Smart Plug 220 | Prijs-kwaliteit | 9,0 | Bekijk hem hier |
Philips Hue Smart PLug | Hue-systemen | 8,5 | Bekijk hem hier |
Eve Energy | iOS-gebruikers | 8,3 | Bekijk hem hier |
TP-LINK HS100 | Kleinere budgets | 8,2 | Bekijk hem hier |
Veelgestelde vragen
Met een slimme stekker maak je de apparaten die je al in huis hebt staan slim. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen, is het apparaat in de slimme stekker steken, die je weer in het stopcontact doet. Vervolgens kun je de stekker met je smartphone of een slimme speaker bedienen.
Zo schakel je hem aan en uit, maar lees je ook bijvoorbeeld energieverbruik af. Dit maakt het apparaat slim.
In principe werken slimme stekkers met elk apparaat dat een stekker heeft. Het schakelvermogen geeft aan hoeveel vermogen het apparaat dat je aansluit maximaal mag hebben.
Er liggen slimme stekkers in de schappen die stand-alone werken, oftewel: waarbij je geen bridge of basisstation nodig hebt. Het is mogelijk dat de functies hiervan ingeperkt zijn, waardoor je bijvoorbeeld geen timers of schema's kunt instellen.
Conclusie
Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, zijn slimme stekkers een handige en budgetvriendelijke manier om van een dom apparaat een slim apparaat te maken.
Het belangrijkste waar je rekening mee houdt in je zoektocht, is of er een bridge of tussenstation nodig is. Heb je die al of ben je er bereid één te kopen? Daarnaast is er ook een verschil tussen slimme stekkers die wel of niet het energieverbruik kunnen meten, en modellen met of zonder timer.
Maak jij al gebruik van een slimme stekker? Welke vind jij de beste? Laat het ons weten!