De Beste Plek voor je Router in je Huis

Ruben Wildeman

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

7 min. leestijd

De Beste Plek voor je Router in je Huis

De meeste mensen plaatsen hun router liever uit het zicht. Ook ik maak mij hier schuldig aan, dus maak je geen zorgen! No judgement hier. Veel mensen zetten hun router daardoor echter in de meterkast, wat zo'n beetje de slechtste plek is voor een router die er is. Daarom geef ik in dit artikel een aantal tips zodat jij de beste plek voor je router in je huis kunt vinden.

Zo kun je er op aan dat je wifi-signaal in ieder geval niet (of zo min mogelijk) door je eigen huis wordt belemmerd.

Ten eerste: wat maakt een wifi-signaal mogelijk?

Om te beginnen is het handig om het antwoord op de vraag, "wat is een router?" te weten voor we beginnen. Wil je echter daadwerkelijk begrijpen hoe het kan dat bepaalde plekken in huis het signaal verstoren? Dan moet je meer weten over wat een wifi-signaal tot stand brengt: elektromagnetische straling.

Dat klinkt eng, maar dat is het niet. Het is zelfs een van de bouwstenen van ons leven. Niet alleen op biologisch vlak – want onze ogen kunnen door middel van bijvoorbeeld elektromagnetische straling een beeld vormen van de wereld – maar ook op technologisch vlak. De antenne van je auto, het bellen met je mobieltje en het wifi-signaal naar je laptop of mobiele telefoon: het is allemaal mogelijk door middel van elektromagnetische straling.

Elektromagnetische straling is daarom essentieel voor ons moderne leven. Het is daarbij belangrijk dat we optimaal gebruik maken van elektromagnetische golven. Dat kan bijvoorbeeld door naar plasma te kijken. Plasma komt bovenin de atmosfeer voor en vormt een barrière voor de elektromagnetische golven. Het plasma laat deze golven terug stuiteren. Door dit goed te manipuleren, vergroot je het bereik van de golven.

Hoe helpt deze kennis mij?

Een groep onderzoekers heeft de interessante reactie tussen plasma en elektromagnetische golven bestudeerd. Met het project hebben ze geprobeerd om deze golven zo goed mogelijk te gebruiken voor praktische doeleinden, zoals het verbeteren van je wifi.

Je hebt hiervoor een van de Maxwell vergelijkingen nodig. Simpel gezegd zijn er twee basisprincipes om het gebruik van je signaal te maximaliseren. Het eerste is dat signalen zich het gemakkelijkst door de vrije ruimte verplaatsen. Idealiter kun je je router moeten zien vanaf je laptop of mobiele telefoon, zonder dat hier muren tussen zitten.

Het tweede is dat wifi-signalen elkaar kunnen opheffen. Dit staat bekend als "dark spots". Deze treden op omdat de signalen elkaar overlappen en elkaar dus opheffen. Door je router een klein beetje te verplaatsen, wordt dit probleem al opgelost.

Dan nu de crux van het verhaal: een van de wetenschappers een app ontwikkeld, genaamd Wifi Solver. Je kunt de Android app hier kopen voor €0,63. Met behulp hiervan kun je een soort blauwdruk van je appartement maken. Vervolgens berekent hij in je appartement welke de beste plaats is voor je router. Geniaal, toch?!

Nu is het natuurlijk zo dat je zelfs met de beste router die op de meest ideale plaats staat, nog steeds niet gegarandeerd bent van de beste verbinding. Kies daarom een goed internetabonnement en begin met internet vergelijken, voordat je een keuze maakt.

Dus wat is de beste plek voor een router?

Alle huizen verschillen onderling van elkaar, net zoals smaken dat onderling doen. Daarom kun ik geen kant en klare oplossing geven en een specifieke plek bij jou thuis aanwijzen. Wat ik wél kunnen en zullen doen, is een aantal handige tips geven wat betreft de locatie en positionering van je router.

Zet hem op een centrale plek

Een radiosignaal wordt niet alleen in één richting uitgezonden. In plaats daarvan kun je het beter met rimpelingen in het water vergelijken, met de router in het midden en het signaal dat naar buiten uitstraalt. Als je je router in een ver hoekje van je huis of aan het ene of het andere eind van je huis zet, halveer je bij voorbaat waarschijnlijk de bruikbare dekking.

Iets anders om te overwegen is dat het signaal sterker is op kortere afstanden, dus je moet de afstand tussen de router en een aangesloten apparaat moeten verkleinen.

De ideale positie voor een draadloze router is dan ook op een centrale plaats. Door je router in het midden van je huis te plaatsen, verminder je de verspilling van het dekkingsgebied. Ook elimineer je onnodige afstand tussen het apparaat en alle aangesloten apparaten aan de buitenranden van het dekkingsgebied.

Het is ook de moeite waard om te overwegen in welke delen van het huis je wifi-dekking wilt hebben. Wil je draadloos bereik in je garage of achtertuin? Zo ja, neem deze gebieden dan mee in je berekeningen als je een centrale locatie bepaalt en overweeg de aanschaf van een wifi-versterker, of een goede access point.

Wifi speed gegevens

Plaats de router op een verhoogde plek

Hoewel rimpelingen in het water een goede manier zijn om te visualiseren hoe een wifi-signaal naar buiten toe uitstraalt, is het ook bedrieglijk tweedimensionaal. Radiogolven stralen niet alleen horizontaal, maar ook verticaal uit.

Een luchtbel is wellicht een betere metafoor, met de router in het midden. Die sferische, driedimensionale dekking betekent dat je de router in een verhoogde positie wilt plaatsen in plaats van op de grond. Daar slokken de vloer en de fundering een groot deel van je dekking "bel" op.

Een hogere positie van je router staat het signaal toe om dekking te geven aan gebieden waar je daadwerkelijk gebruik maakt van je wifi. Ook leidt het tot minder objecten die het signaal hinderen (hier kom ik nog op terug). Volg bij twijfel het voorbeeld van professionele installateurs, die de routers op hoge planken plaatsen of zelfs aan het plafond of hoog aan de muur monteren.

Als je in een huis met meerdere verdiepingen zit, wil je ook nagaan hoe het zit met de dekking over deze verschillende verdiepingen. Voor een huis met twee verdiepingen bevindt de beste positie zich ofwel in de buurt van het plafond van de eerste verdieping, of in de buurt van de vloer op de tweede verdieping. Dit biedt zowel boven als beneden een consistente dekking.

Vermijd muren en andere obstakels

Radiosignalen verplaatsen zich het beste door de open lucht. In de ideale situatie heb je altijd een directe zichtlijn tussen je toestel en de router, maar dat is zelden haalbaar wanneer je meerdere kamers in een huis probeert te bedekken.

Gelukkig laten de meeste bouwmaterialen nog wel een wifi-signaal door: houten balken en gipsplaten verstoren het signaal niet teveel en glas evenmin. Dat gezegd hebbende, wil je het aantal muren tussen je apparaat en je router tot een minimum beperken. En wees op je hoede voor meer solide materialen, zoals beton of baksteen, die veel meer radiogolven absorberen dan hout en gipsplaten.

Hoewel de routers niet het soort gadgets zijn die we graag in het zicht hebben staan, heeft het verbergen hiervan een negatieve invloed op prestaties. Hierbij omring je de router immers met signaal-moordende materialen.

Witte router

Het materiaal dat je wifi-signaal waarschijnlijk het meest verstoort is niet van hout of glas of zelfs beton. Het is metaal. Daar komt zelfs de beste router niet doorheen. Grote metalen voorwerpen reflecteren en absorberen het wifi-signaal, waardoor er zogeheten "dead zones" ontstaan. 

Als je router vlak naast een metalen voorwerp staat, kan die dead zone een heel deel van je huis omvatten. Probeer je router dus zo te plaatsen dat er zich geen grote metalen voorwerpen bevinden tussen de router en de gebieden van het huis waar je dekking wilt.

Denk ook aan het metaal dat je misschien niet ziet. Een grote metalen pijp verborgen in een muur, een buis die over het plafond loopt, een gietijzeren badkuip of een stalen veiligheidsdeur bedekt met een houten fineer zal de draadloze signalen evenzeer verstoren als een smeedijzeren wanddecoratie of een grote metalen archiefkast.

Een andere wifi-belemmering waar je misschien niet aan gedacht hebt, is water. Als vloeistof is water veel dichter dan lucht. Dan geet het met name over grote hoeveelheden water, zoals in een aquarium. Misschien ben je fan van Finding Nemo, maar je router naast een aquarium plaatsen heeft zeker een negatieve invloed op je draadloze prestaties.

Voor het beste resultaat houd je de router op een paar meter afstand van grote hoeveelheden water en probeer je de router boven het aquarium te plaatsen om er zeker van te zijn dat het signaal verder gaat dan je vissige vriendjes.

Vermijd interferentie en ruis

Hoewel fysieke obstakels gemakkelijk te herkennen zijn, kan interferentie net zo'n grote invloed hebben op je wifi-prestaties. Veel apparaten gebruiken dezelfde 2,4 GHz-band als je router. Alles, van draadloze telefoons tot Bluetooth-luidsprekers en babymonitoren bezetten dit segment van de radiogolven.

Het wordt er dus behoorlijk druk. Als je daarbij ook in een dichtbevolkte buurt of in een flatgebouw zit, is die band niet alleen druk, maar simpelweg volgepakt. Als je router 5 GHz-dekking biedt, overweeg dan om alleen op die 5 GHz-dekking over te schakelen. Daar is het vaak een stuk minder druk.

Het is ook gebruikelijk om alledaagse elektronica te zien die elektronische ruis in deze zelfde frequentieband vrijlaten. Alles, van een liften tot slecht afgeschermde tv's, veroorzaakt zulke storingen. Verplaats in geval van twijfel je router 1,50 m tot 1,80 m uit de buurt van andere elektronica en kijk of dit effect heeft.

Overigens is de ergste veroorzaker van interferentie veruit de magnetron. Als je router zich binnen een straal van 3 meter van een magnetron bevindt, bombardeer je in principe je wifi-signaal met een atoombom elke keer dat je de kliekjes van gisteravond opnieuw opwarmt.

Wifi access point close up

Positioneer de antennes

Om te beginnen moet je de router zelf neerzetten zoals aangegeven in de handleiding. Als de router horizontaal moet liggen, probeer hem dan niet verticaal in een boekenkast vast te klemmen of verticaal aan de muur te hangen. Interne antennes zijn voorgepositioneerd voor een optimale dekking, maar het veranderen van de hoek van de router kan dat al volledig tenietdoen.

Hoewel je verder niets kunt doen aan de positionering van de interne antennes, kunnen externe antennes vaak worden bijgesteld. Verschillende fabrikanten raden aan om de antennes op een diagonaal van 45 graden of parallel aan de vloer op nul graden te zetten om de beste dekking te krijgen in een huis met twee verdiepingen.

Conclusie

Hopelijk heb je inmiddels helder wat de beste plek voor je router in jouw huis is. Het kost wat tijd en gepuzzel, maar uiteindelijk ben je verzekerd van optimale wifi-prestaties als je dit klusje eenmaal geklaard hebt. Succes!

Was dit artikel behulpzaam?