Wat is een router?

wat is een router

De kids zijn in hun kamer online aan het gamen, je partner is 4K-films aan het streamen en jij bent languit een beetje aan het facebooken op de bank. Tegenwoordig is het de normaalste zaak van de wereld dat het hele gezin actief is op het internet, op hetzelfde moment, en ook nog eens draadloos.

En het dingetje dat dit allemaal mogelijk maakt hangt vaak ergens in de meterkast, of het is verstopt in een hoekje in de woonkamer.

Dit dingetje zorgt ervoor dat iedereen tegelijk gebruik kan maken van het internet. Dit dingetje, wordt een router genoemd. 

Netgear Router

Een router of een modem?

Het gebeurd vaak dat mensen het verschil tussen een router en een modem niet snappen. Simpel uitgelegd zorgt de modem ervoor dat het internet werkt. De router maakt het mogelijk dat er verschillende apparaten tegelijk met het netwerk verbonden kunnen zijn. 

Het gebeurd steeds vaker dat internetproviders een kastje toesturen welke een modem en router in één is (en draadloos). Dit wordt ook wel een wifi-modem genoemd (voor de échte internet-noobs: wifi staat voor Wireless Fidelity welke "draadloze trouw" betekent). Het nadeel van dit type router is wel dat het per se in de buurt moet staan van het aansluitpunt in je huis. Beter neem je in dat geval een wifi versterker. Het kan namelijk zomaar zijn dat de verbinding van dit dingetje niet toereikend is. 

Wat is een WiFi Versterker?

Een wifi versterker zorgt ervoor dat het signaal wordt versterkt zodat je door heel je huis en tuin lekker kunt blijven genieten van je draadloze internetverbinding. Er is namelijk niets irritanter dan een niet werkende of haperende verbinding! Er zijn veel verschillende soorten WiFi versterkers. Zo kunt je bijvoorbeeld een WiFi access point aansluiten op je router, dit is een extra WiFi verbindingspunt die je met een ethernet kabel aansluit op je router.

 Geen zin in kabels? Dan kan je altijd nog een zogenaamde extender aansluiten, deze pikt het WiFi signaal op en versterkt het signaal dan weer. Dit zorgt wel voor een verlaging van de kwaliteit van het internet en latency aangezien je een verzwakt signaal weer versterkt. En als laatste zijn er powerline adapters, deze "praten" doormiddel van de kopere elektriciteit draden in je huis. Dit werkt niet altijd even goed als er verschillende elektriciteit groepen in het huis bevinden. Voor het beste resultaat ga je voor een aparte access point. 

Nieuwe routers

Elk jaar worden er honderdduizenden routers verkocht, en dat aantal neemt alleen maar toe. Alles moet tegenwoordig steeds sneller, beter en van hogere kwaliteit zijn. De technologie gaat zo hard! Oudere routers trekken het simpelweg niet meer; het streamen van hoge kwaliteit video's of het streamen van games kost steeds meer mbps (megabit per seconde). Het aantal van de gebruikers op een WiFi netwerk neemt ook toe, tegenwoordig heeft iedereen een smartphone, smart-lampen, smart TV etc. Een router kan maar een bepaald aantal verbindingen aan en hoe meer hoe langzamer hij wordt. Zorg daarom altijd dat je de beste router koopt, dan zit je voor de aankomende jaren zeker weten goed. 

Ook het bereik van de draadloze router wordt van steeds groter belang, want de kids die op zolder zitten te gamen willen natuurlijk geen 'lag' ervaren (traagheid, haperen). Dat is namelijk rampzalig. Dus dat betekent dat de router ervoor moet kunnen zorgen dat het ontvangst boven hartstikke prima is, net zoals beneden. Groter bereik en snelheid zijn de meest voorkomende redenen dat men nieuwe routers aanschaft. 

router wifi

Wat is zijn Dual-band en tri-band routers

Er zijn steeds meer routers op de markt die beschikken over de mogelijkheid om te werken op 2 frequenties, welke dual-band wordt genoemd. Hierin heb je 2 verschillende frequentiebanden, 2,4 GHz en 5 GHz. Je kunt al raden dat tri-band dus 3 verschillende frequentiebanden heeft.

De 5 GHz versie heeft zo zijn voordelen:

  • Geen last van storingen van eventuele andere apparatuur
  • De frequentie is minder druk
  • Het is beter om twee netwerken te hebben dan maar één!

Als er niet teveel muren tussen de apparaten zitten en de afstand beperkt blijft kan dit een positieve bijdrage leveren aan de snelheid. Check wel of het ontvangende device dual- of tri-band ondersteund, aangezien apparaten van een paar jaar oud dit al niet meer doen.

De beveiliging van de router

De oude dingetjes kunnen ook beveiligingstechnisch niet meer mee. Het WEP-beveiligingsmodel (Wired Equivalent Privacy) beveiligt tegenwoordig niet veel meer. WPA2 slaagt er veel beter in om de draadloze verbinding te beveiligen tegen ongewenste virtuele bezoekjes. 

Bedrade verbinding blijft het snelst

Degenen die het draadloze maar niks vinden en nog steeds een gezonde relatie hebben met de oude vertrouwde draad, komen er qua snelheid nog steeds het beste van af. 1 Gigabit per seconde is gewoon haalbaar. Bizar! Ideaal als je zeer grote bestanden wilt downloaden of verplaatsen, of back-ups wilt creëren. Met zo'n snelheid ben je in ieder geval verzekerd dat er geen lag plaatsvindt tijdens het gamen of film kijken. Echter hebben de meeste laptops en computers standaard geen ethernet aansluiting meer. 

Deel dit bericht!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *