Wat is een Router?

Ruben Wildeman

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

5 min. leestijd

Wat is een Router?

De kids zijn in hun kamer online aan het gamen, je partner is 4K-films aan het streamen en jij bent languit een beetje aan het Facebooken op de bank. Tegenwoordig is het de normaalste zaak van de wereld dat het hele gezin actief is op het internet en wel op hetzelfde moment, en ook nog eens draadloos.

Het dingetje dat dit allemaal mogelijk maakt hangt vaak ergens in de meterkast, of het is verstopt in een hoekje in de woonkamer. Dit dingetje zorgt ervoor dat iedereen tegelijk gebruik kan maken van het internet. Dit dingetje is je router. 

Een router of een modem?

Mensen snappen vaak het verschil tussen een router en een modem niet. Simpel uitgelegd zorgt de modem ervoor dat het internet werkt in je huis. De router verspreidt het signaal, waardoor je met allerlei apparaten tegelijkertijd met het internet verbindt. Wil je het wifi-signaal versterken, dan koop je een betere router of vul je je wifi-netwerk aan met een wifi-repeater.

Steeds vaker sturen internetproviders je een kastje dat zowel een modem als router in één is. Deze functioneren ook meteen als wifi access point. Dit kastje wordt ook wel een wifi-modem genoemd, en maken langzaamaan steeds vaker gebruik van wifi 6, het nieuwse wifi-protocol.

Het nadeel van dit type router is wel dat het per se in de buurt moet staan van het aansluitpunt in je huis. Dat beperkt je bereik nogal doordat de modem-router-combi hierdoor vaak noodgedwongen verstopt zit in de meterkast. Een wifi-versterker lost dit probleem grotendeels op als je routers signaal niet toereikend is. Met dit apparaatje kun je je wifi-bereik vergroten.

Wifi versterker

Wat is een wifi-versterker?

Een wifi-versterker, ook wel wifi-extender genoemd, zorgt ervoor dat het signaal wordt versterkt zodat je door heel je huis en tuin lekker kunt blijven genieten van je draadloze internetverbinding. Dit doet het door het wifi-signaal van je router op te pikken en vervolgens weer opnieuw uit te zenden.

De snelheid hiervan is nooit zo snel als het originele signaal, maar je zit in ieder geval niet geheel zonder internet in hele delen van je huis als je een wifi-versterker gebruikt. Er is namelijk niets irritanter dan een niet werkende of haperende verbinding! 😖

Access points en powerline adapters

Iets wat hierop lijkt, is een wifi-access-point. Deze sluit je aan op je router via een ethernetkabel, waardoor je direct een extra toegangspunt tot je wifi-netwerk hebt in huis. In tegenstelling tot een normale wifi-versterker, is het snelheidsverlies in dit geval minimaal.

Als laatste zijn er powerline adapters. Deze geven het internet via stopcontacten door. Ze communiceren via de koperen bedrading in je huis. Je plugt eentje in bij je router (waarmee je hem ook verbindt), en eentje plug je in waar je internet wilt hebben. Om de gewenste resultaten te behalen, bevinden de pluggen zich idealiter in dezelfde elektriciteitsgroep.

Voor het meest betrouwbare resultaat ga je voor een aparte access point.

Nieuwe routers

Elk jaar worden er honderdduizenden routers verkocht, en dat aantal neemt alleen maar toe. Alles moet tegenwoordig steeds sneller, beter en van hogere kwaliteit zijn. Oudere routers trekken het niet meer; het streamen van HD-video's of het streamen van games kost steeds meer Mbps (megabits per seconde).

Het gemiddelde aantal gebruikers op een wifi-netwerk neemt ook toe, tegenwoordig heeft iedereen een smartphone, slimme lampen, smart tv, enzovoorts. Een router kan maar een bepaald aantal verbindingen aan. Hoe meer hij moet onderhouden, hoe langzamer hij wordt. Zorg daarom altijd dat je de beste router koopt zodat je de komende jaren goed zit.

Ook het bereik van de draadloze router wordt van steeds groter belang, want de kids die op zolder zitten te gamen willen natuurlijk geen lag ervaren (traagheid en gehaper van de verbinding). Dat is namelijk rampzalig in online games! Dat betekent dat de router ervoor moet kunnen zorgen dat het ontvangst boven ook dik in orde is, net zoals beneden. Groter bereik en snelheid zijn de meest voorkomende redenen dat men nieuwe routers aanschaft. 

Toetsenbord met handen

Wat is zijn dual-band en tri-band routers

Er zijn steeds meer routers op de markt die beschikken over de mogelijkheid om te werken op twee frequenties. Dit zijn dual-band routers. De twee verschillende frequentiebanden zijn 2,4 GHz en 5 GHz. Je kunt al raden dat tri-band drie verschillende frequentiebanden heeft. Dit zijn meestal één 2,4 GHz-band en twee 5 GHz-banden, óf een 2,4 GHz-band, een 5 GHz-band en een 60 GHz-band (voor op zeer korte afstanden).

De 5 GHz-band heeft zo zijn voordelen:

  • Geen last van storingen van eventuele andere apparatuur
  • De frequentie is minder druk
  • Het is beter om twee of drie netwerken te hebben dan maar één!

Als er niet teveel muren tussen de router en de ontvangende apparaten (oftewel clients) zitten en de afstand beperkt blijft, levert de 5 GHz-band een positieve bijdrage aan de snelheid. Check wel of ook de client dual- of tri-band ondersteunt, aangezien apparaten van een paar jaar oud dit al niet meer doen.

De beveiliging van de router

De oudere routers kunnen ook beveiligingstechnisch niet meer mee. Het WEP-beveiligingsmodel (wired equivalent privacy) beveiligt tegenwoordig niet veel meer. WPA2 beveiligt draadloze verbindingen veel beter tegen ongewenste virtuele bezoekjes. 

Bedrade verbinding blijft het snelst

Degenen die draadloos internet maar niks vinden en nog steeds een gezonde relatie hebben met de oude vertrouwde draad, komen er qua snelheid nog steeds het beste van af. 1 gigabit per seconde is gewoon haalbaar. Bizar!

De snelheid hangt natuurlijk ook af van je abonnement. Bekijk hier het inmiddels grote aanbod van internetproviders.

Gele ethernetkabel op blauw tapijt

Dit is ideaal als je vaak zeer grote bestanden wilt downloadt of verplaatst, of back-ups creëert. Met zo'n snelheid ben je in ieder geval verzekerd dat er geen lag is tijdens het gamen of film kijken. Echter hebben de meeste laptops geen internetaansluitingen meer ingebouwd. Computers daarentegen wel – gelukkig!

Conclusie

Nu je een duidelijker beeld hebt van wat een router is, hoe hij werkt en hoe je zijn signaal verbetert, kun je weer vooruit. Begrip van hoe zo'n apparaat werkt legt de basis voor het oplossen voor mogelijke problemen, denk je niet? Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?