Stabiel en Snel Wifi met de Beste Wifi-Versterker

Luca Nowak

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

12 min. leestijd

Versterking is onderweg!

Stabiel en Snel Wifi met de Beste Wifi-Versterker

Je hebt je wifi-router op de beste plek in je huis gezet; je laptops software is helemaal up-to-date. Toch is je draadloos internet instabiel en valt je wifi weg zodra je naar je slaapkamer gaat om nog een laatste aflevering van je favoriete Netflix-serie te kijken. Geen nood: dit is waar de beste wifi-versterkers, waaronder de Netgear Nighthawk EAX20, hun intrede doen!

#1 Netgear EAX20
Dé beste wifi-versterker van 2024

Onze score: 9,6

netgear eax20 schuin vooraanzicht

Dit is een van de allersnelste wifi-versterkers op de markt, dankzij wifi-6-ondersteuning de mogelijkheid er een mesh-netwerk omheen te bouwen.

Je verliest bij gebruik van deze wifi-versterker dan ook nauwelijks tot geen snelheid!

Wifi-standaarden: 802.11ax/ac/b/g/n
Externe antenne: Nee
Frequentiebanden: Simultaneous dual-band

Snelheid 2,4 GHz: 600 Mbps
Snelheid 5 GHz: 1200 Mbps
Ethernetpoorten: 4

Meer keuze nodig? Klik hier.

#2 AVM FRITZ!Repeater 3000 Beste koop wifi-versterker van 2024

Onze score: 9,1

Avm Fritzrepeater 3000

Je treft bij dit model niet alleen een geweldige prijs-kwaliteitverhouding, maar ook wederom topsnelheden die niet ver achter die van de bovengenoemde Netgear Nighthawk EAX20 liggen.

Ook dit model gebruikt namelijk een dedicated band voor communicatie met de router.

Wifi-standaarden: 802.11ac/n
Externe antenne: Nee
Frequentiebanden: Simultaneous tri-band

Snelheid 2,4 GHz: 300 Mbps
Snelheid 5 GHz: 1733 Mbps
Ethernetpoorten: 2

Meer keuze nodig? Klik hier.

De 5 beste wifi-versterker in een oogopslag

  1. Netgear EAX20 – De beste wifi-versterker voor al je browse- en downloadbehoeften vind je in dit model. Hij is supersnel, makkelijk in te stellen dankzij de bijbehorende app en heeft maar liefst vier ethernetpoorten.
  2. AVM FRITZ!Repeater 3000 – Voor een top prijs-kwaliteitverhouding kies je voor dit model van AVM FRITZ! Je krijgt veel van dezelfde functionaliteiten als bij de Nighthawk EAX20, maar voor een veel toegankelijkere prijs.
  3. Netgear Nighthawk EAX80 – Wil je klaar zijn voor de toekomst, ga dan voor de Nighthawk EAX80. Deze ondersteunt namelijk de nieuwe 802.11ax-standaard (wifi 6).
  4. TP-Link RE650 – Ben jij iemand die vooral series streamt en een beetje rondsurft op het internet? Dan heb je meer dan genoeg aan deze snelheidsduivel. Hiermee stream je zelfs 4K-content.
  5. TP-Link RE200 – Is je budget wat krapper? Dan is de RE200 van TP-Link jouw match. Deze biedt oerdegelijke snelheden voor een fractie van de prijs.

Voordat we beginnen...

... leg ik een paar wifi-gerelateerde definities kort uit voor degenen onder ons die nieuw zijn in de wereld der wifi(-versterkers). Ben je hier al bekend mee, scroll dan vooral alvast door naar de mini-reviews!

Wifi-standaarden

De wifi-standaard geeft aan hoe snel een draadloos netwerk is. Van nieuw naar oud en dus van snel naar langzaam loopt de bestaande lijst als volgt:

  • 802.11ax. Deze standaard 2,4 GHz en 5 GHz band en gebruikt hiervoor een nieuwe wijze van datatransfer. Hierdoor stijgt de maximale snelheid (op één frequentie) naar maar liefst 4800 Mbps.
  • 802.11ad. Deze standaard is met name bedoeld voor snelle datatransfer op zeer korte afstanden. Deze werkt dus in principe alleen maar als je je in dezelfde kamer als de router begeeft.
  • 802.11ac. Veruit de populairste standaard. Deze standaard haalt snelheden tot 2600 Mbps en staat gelijktijdig gebruik op de 2,4GHz- en 5GHz-banden toe.
  • 802.11nMet deze standaard behaal je een maximale snelheid van 450 Mbps. Ook deze standaard werkt zowel op de 2,4GHz- als de 5GHz-banden.
  • 802.11a/g. Deze verouderde standaard behaalt maximaal 54 Mbps. Hiermee treden we in de wereld der single-band-wifi-apparatuur.
  • 802.11b. Dit is de eerste wifi-standaard die ooit gelanceerd is. Hiermee haal je een verbluffende bandsnelheid van 11 Mbps. 🏎

Frequenties

Wifi-routers en wifi-versterkers werken meestal op verschillende frequenties. Vaak zijn dit twee, maar je ziet ook steeds vaker drie voorbij komen.

  • 2,4GHz-band: dit is de langzamere band, maar deze biedt wel een veel grotere dekking.
  • 5GHz-band: de snellere band, maar deze biedt dekking voor een veel kleiner gebied.
  • 6GHz-band: de allersnelste band; deze werkt over afstanden van slechts enkele meters.
    • 60GHz-band. Ok, eigenlijk is dit de allersnelste band, maar je komt hem bij mainstream-routers en andere wifi-apparatuur niet echt tegen, dus deze laten we buiten beschouwing. 😉
Laptop Internetverkeer

 Hieruit volgt een snelle uitleg over single-, dual- en tri-band:

  • Single-band routers werken enkel op de 2,4GHz-band. De dekking is hierdoor groter, maar de netwerksnelheid is over het algemeen redelijk laag.
  • Dual-band routers ondersteunen zowel de 2,4GHz-band als de 5GHz-band, maar kunnen op slechts één tegelijkertijd actief zijn. Simultaneous dual-band routers kunnen daarentegen wél op beide frequenties tegelijk actief zijn.
  • Simultaneous tri-band. Goede routers die op tri-band-basis werken, gebruiken of een extra 5GHz-band, óf een 6GHz-band ter aanvulling op de 2,4GHz- en de 5GHz-banden.

MU-MIMO

Deze afkorting staat voor multiple user multiple input; multiple output. Het verschil tussen MU-MIMO en 'normale' MIMO is dat access points via MU-MIMO met meerdere apparaten tegelijkertijd kunnen communiceren.

Een access point kopen die MU-MIMO heeft, biedt als voordeel dat je dus niet achteraan in de rij hoeft aan te sluiten als iedereen tegelijkertijd op Netflix of YouTube zit.

De beste wifi-versterkers, gedetailleerd.


Wifi-standaarden: 802.11ax/ac/b/g/n
Externe antenne: Nee
Frequentiebanden: Simultaneous dual-band
Snelheid 2,4 GHz: 600 Mbps
Snelheid 5 GHz: 1200 Mbps
Ethernetpoorten: 4

De Netgear Nighthawk EAX20 komt naar voren als de beste wifi-versterker van dit moment niet alleen dankzij de snelheden die hij behaalt, maar ook de stabiliteit van zijn verbindingen.

Deze MU-MIMO-jongen is dan ook een droom voor degenen die te maken hebben met wispelturige router-verbindingen – waaronder ikzelf.

netgear eax20 voorkant

Langs de zijkant van het apparaat bevinden zich acht led-lampjes die de status van de frequentiebanden, de datastroom naar clients en de ethernet- en usb-activiteit weergeven. Deze vallen niet te missen – zodanig zelfs, dat sommige mensen zich beklagen over hoe fel die lichtjes wel niet zijn. Dat had dus een tandje minder gemogen.

Binnenin daarentegen is alles dik in orde. De EAX20 heeft een 1,5GHz-dual-core-processor en zes versterkte antennes die volgens tests 30 meter om zich heen aan dekking levert, waarbij aan snelheidsverlies zeer weinig te merken is.

Natuurlijk is de precieze radius ook afhankelijk van waar je het apparaat zet en hoe je huis is ingedeeld, maar als hij niet al te veel obstakels om zich heen heeft, mag je rekenen op een wijd net aan wifi!

De EAX20 leverde een indrukwekkende pieksnelheid van 370,2 Mbps aan data in de test op 5 meter afstand en 125,7 Mbps op 30 meter afstand (waarbij de extender zelf 30 meter van de router stond). Bij een verplaatsing over 12 meter, door een muur en een verdieping omhoog, lukte het om 175,3 Mbps aan bandbreedte te leveren.

Hoewel tri-band vooral over kortere afstanden van enkele meters de snelheid waarschijnlijk nog wat omhoog had kunnen krikken, ben ik dik tevreden met deze cijfers.

Over prestaties valt dan ook niets te klagen – en zo ook niet over de installatie van het apparaat. De EAX20 stel je in via WPS – een knop op zowel de router als op de extender die zonder poespas direct verbinding maakt tussen beide apparaten – of via de Netgear Nighthawk-app voor zowel iOS als Android.

Het kan wel eventjes duren om alles écht goed op orde te krijgen – vooral als je de geavanceerde instellingen induikt, want daar zijn er genoeg van. Kijk dus goed naar de handleiding!

Wat we goed vinden:

  • Levert ijzersterke prestaties zelfs als er muren in het spel zijn​
  • De app is zeer behulpzaam bij het installatieproces​

Wat we minder goed vinden:

  • Behoorlijk groot van formaat, dus je moet hem een goed plekje kunnen geven​
  • Tri-band was nog mooier en future proofgeweest

Wifi-standaarden: 802.11ac/n
Externe antenne: Nee
Frequentiebanden: Simultaneous tri-band
Ethernetpoorten: 2
Snelheid 2,4 GHz: 300 Mbps
Snelheid 5 GHz: 1733 Mbps

De AVM FRITZ!Repeater 3000 is een perfect voorbeeld van een geweldige prijs-kwaliteithouding. Ook MU-MIMO versterker heeft drie frequentiebanden. De maximumsnelheden op papier bedragen in dit geval 300 Mbps op de 2,4 GHz-band en maar liefst 1733 Mbps op de 5 GHz.

avm fritz!repeater 3000 van voren

In de praktijk haalden we met deze wifi-repeater op 15 meter afstand – met maar liefst 3 muren tussen ons en de versterker – een gemiddelde snelheid van 98,3 Mbps. Dat is zeer respectabel, vooral als je je bedenkt dat er nog 2 extra laptops op de 2,4GHz-band verbonden waren met deze versterker! Bij een verplaatsing over 5 meter liep de gemiddelde snelheid op tot 179,6 Mbps.

Aan de voorzijde van de behuizing zie je een led-lampje die de sterkte van je wifi-signaal aangeeft (om je te helpen de juiste afstand te vinden tussen je modem/router en de repeater), verbindingsknop en de verbindingsstatus led.

Binnenin vind je de redelijk simpele PQ4019 quad-core-CPU (processor) en een gigabit ethernet tranceiver van Qualcomm, samen met 256 MB RAM en 128 MB opslagruimte.

Als je toevallig een FRITZ!Box hebt, kun je de gegevens op de FRITZ!Repeater 3000 nakijken in het Mesh Networking-tabblad in de webinterface. Dat betekent dat deze wifi-repeater ook als onderdeel van een mesh-systeem is in te zetten. Ook als onafhankelijke versterker stel je hem online in als je het gebruik in meer detail wilt beheren.

Wat we goed vinden:

  • Excellente prijs-kwaliteitverhouding​
  • De snelheden die de AVM FRITZ!Repeater biedt zullen voor de gemiddelde gebruiker meer dan genoeg zijn​
  • Tri-band is altijd een prettig extraatje

Wat we minder goed vinden:

  • Werkt alleen met de ac- en n-standaarden​

Wifi-standaarden: 802.11a/ac/b/g/n
Externe antenne: Nee
Frequentiebanden: Simultaneous dual-band
Ethernetpoorten: 4
Snelheid 2,4 GHz: 1200 Mbps
Snelheid 5 GHz: 4800 Mbps

De Netgear Nighthawk EAX80 steekt met nek en schouders boven zijn competitie uit. Waarom staat hij dan niet op #1? Omdat zijn specificaties op dit moment deels in de 'overkill'-categorie vallen, en hij aardig aan de prijs is. Deze simultaneous dual-band- en MU-MIMO-versterker is namelijk grotendeels gericht op de nieuwste wifi-standaard: 802.11ax, oftewel wifi 6.

netgear nighthawk eax80 van voren

Aangezien de meeste mensen dit nog niet gebruiken en veel van de huidige hardware niet compatibel is met de 802.11ax-standaard, lijkt deze versterker al snel overbodig.

Als je klaar wilt zijn voor de toekomst en de komende paar jaren je niet meer om je wifi wilt bekommeren, overweeg dan tóch de EAX80. Hij belooft een dekking tot ruim 550 m² en kan zodoende ook als een add-on in een mesh-systeem gebruikt worden.

De set-up is te doorlopen via de eerder genoemde Netgear Nighthawk-app voor zowel iOS als Android. Daarnaast is WPS ook een alom betrouwbare optie; hiermee valt de EAX80 moeiteloos te verbinden met de router.

Als versterker behaalde hij een spectaculaire piek-doorvoersnelheid van 889 Mbps binnen dezelfde kamer, en dat terwijl we met apparatuur werken die zelf géén wifi 6 ondersteunden.

Doorvoersnelheid?

Ook wel throughput genaamd. Dit omvat alle data die is verzonden (uploads) en ontvangen (downloads) gedurende een bepaald tijdsbestek.1Alyssa Lamberti, Obkio (2023). 'Network Speed vs. Bandwidth vs. Throughput: Understanding Network Performance Metrics'

Dit is dus allemaal binnen de wifi-5-standaard gemeten. Wel daalde de pieksnelheid van het draadloze wifi-signaal redelijk rap na 15 meter afstand te doen en twee muren tussen ons en de router in te plaatsen naar een desalniettemin zeer respectabele snelheid van 423 Mbps.

Deze prestaties worden mede mogelijk gemaakt door de hardware die onder het plastic verborgen zit. Zo heeft de EAX80 een 1,8GHz-dual-core-processor waardoor ook 4K-content moeiteloos verwerkt wordt.

Aan de buitenkant houd je via led-verlichting in de gaten hoe het staat met onder andere je wifi-verbinding in het algemeen, de frequentiebanden, de usb-verbinding en je ethernetverbindingen.

Wat we goed vinden:

  • Levert veruit de beste snelheidsresultaten​
  • Klaar voor 802.11ax-gebruik en zodoende klaar voor de toekomst​
  • App maakt installatie en verdere instellingsaanpassingen makkelijk​

Wat we minder goed vinden:

  • Voor dit moment wellicht nog een tikje overkill​
  • Bij deze premium-prestaties hoort een premium-prijs​

Wifi-standaarden: 802.11ac/g/n
Externe antenne: Ja, 4
Frequentiebanden: Simultaneous dual-band
Ethernetpoorten: 1
Snelheid 2,4 GHz: 800 Mbps
Snelheid 5 GHz: 1733 Mbps

Deze simultaneous dual-band wifi-versterker levert niet alleen goede prestaties op zich, maar met name in grote leefruimtes. 

Met beam-forming en MU-MIMO-technologieën om veel aangesloten apparaten tegelijk te kunnen verbinden, kan de RE650 een gebied tot ± 95m² aan. 

Tp Link Re650 Vooraanzicht

In de extender zit een 880-MHz-dual-core-processor die de werking van de extender regelt en de levering van de gegevens stroomlijnt. Hij verplaatst hierbij data over vier virtuele rijstroken en kan theoretisch 1,733 Mbps overdragen via het 5GHz-kanaal en 800 Mbps via het 2,4GHz-kanaal.

TP-Link geeft je de keuze tussen installatie via WPS of een browsergebaseerde procedure om verbinding te maken met de hostrouter. Met deze web client kun je – net als bij de AVM FRITZ! – allerlei instellingen aanpassen, van tijdschema's tot het aan-of-uitzetten van de led-lampjes. Je kunt via een iOS of Android app ook het functioneren van de RE650 bijhouden.

In een thuisnetwerk verplaatste de RE650 gegevens over een lengte van 9 meter, door een muur en een verdieping omhoog, met een snelheid van 153 Mbps. Toen twee muren aan de opstelling werden toegevoegd, steeg de doorvoersnelheid tegen mijn verwachtingen in naar 215 Mbps!

Wat we goed vinden:

  • Stuk compacter dan voorgangers in deze top 5​
  • Zeker snel genoeg voor de gemiddelde gebruiker​
  • Verstelbare antennes maken deze versterker iets flexibeler​

Wat we minder goed vinden:

  • Blokkeert aangelegen stopcontact(en)​

Wifi-standaarden: 802.11ac/g/n
Externe antenne: Nee
Frequentiebanden: Simultaneous dual-band
Ethernetpoorten: 1
Snelheid 2,4 GHz: 300 Mbps
Snelheid 5 GHz: 433 Mbps

Op zoek naar een wifi-versterker voor een prikkie? Dan ben je bij het juiste adres. Deze kleine simultaneous dual-band blokkeert nabijgelegen stopcontacten niet, dus je kunt hem probleemloos bij je computer, console of naast je nachtlamp inpluggen.

tp link re200 van voren

Vijf led-lampjes geven de toestand van je 2,4GHz- en 5GHz-banden weer, alsook van je ethernet en je wifi. Ook kun je hieraan aflezen of hij aan staat.

De set-up is pijnloos: deze voltooi je of via de bekende WPS-procedure, of via de meegeleverde ethernetkabel waarmee je de RE200 aansluit op een computer met een cd-lezer. Hierin stop je de tevens meegeleverde cd waarna je de stappen op het scherm volgt. Geen cd-lezer? Dan kun je ook TP-Links browser set-up gebruiken!

De RE200 was zelf zo'n 15 meter verwijderd van de router met een muur tussenbeide. Op de 2,4GHz-band tijdens de 5 meter test behaalde hij een snelheid van 52,5 Mbps. Op een onbezette 5GHz-band haalde hij een respectabele 92,4 Mbps! Dit zijn voor de meesten voldoende snelle gecombineerde draadloze snelheden!

Op een afstand van 15 meter namen de snelheden af naar 32,7 Mbps op de 2,4GHz-band en 56 Mbps op de 5GHz-band. Om dit apparaat optimaal te benutten, raad ik je dan ook aan om hem in de buurt van de plek waar je gaat browsen in te pluggen.

Wat we goed vinden:

  • Zeer gunstig geprijsd en daardoor zeer toegankelijk​
  • Makkelijke set-up​
  • Levert respectabele snelheden op korte afstand​

Wat we minder goed vinden:

  • Functioneert minder goed op afstanden groter dan ongeveer 5 meter​
  • Geen bijbehorende app; kan dus alleen op een computer/laptop worden ingesteld​

Koopgids

Het is duidelijk dat je bij het uitkiezen van een wifi-versterker op een paar dingen moet letten, zoals de frequentiebanden, wifi-standaarden, enzovoorts. Daarnaast moet je jezelf ook vragen wat er het meeste toedoet in jouw ogen. Van een zwak wifi-signaal wordt niemand blij.

Enkele elementen zijn daarnaast van belang in elke situatie. Ook die vind je terug in deze koopgids!

Verbindingssnelheid

De internetsnelheid die je nodig hebt om een wifi-versterker optimaal te benutten, wordt over het algemeen bepaald door een viertal aan factoren:

  • de snelheid die je krijgt van je internet service provider (ISP);
  • welke snelheid wordt ondersteund door je modem;
  • de snelheid van je wifi-router;
  • de aanwezigheid van een glasvezelverbinding.
Heb ik een nieuw(e) modem of router nodig?

Men raadt aan om elke 5 jaar je router te vervangen. Dit is het interval dat tussen oude en nieuwe internet-protocollen over het algemeen wordt aangehouden. Is je router en/of modem ouder dan 5 jaar? Dan kan het dus zomaar zo zijn dat een wifi-versterker je problemen niet gaat oplossen; dan heb je meer aan een nieuwe router.​

Voor de meeste mensen kan een standaard 802.11ac-router en een midrange wifi-versterker zoals de AVM FRITZ!Repeater 3000 alles behalve de meest indrukwekkende beschikbare abonnementen aan.

De grote gigabit internetabonnementen die alleen in bepaalde – veelal grote – steden beschikbaar zijn vallen hier buiten; in dat geval is een versterker zoals de Netgear Nighthawk EAX80 een veiligere keuze.

Tp Link Re200 Ingeplugd

Met echter 'slechts' gemiddelde breedbandsnelheden van ongeveer 100 Mbps tot onze beschikking, kunnen de meeste draadloze ac-routers en -versterkers de klus met gemak klaren.

Hoe geweldig de bovengenoemde ax- oftewel wifi 6-versterker dan ook klinkt, is deze nog niet écht nodig, simpelweg omdat de meeste ISP's geen internetverbinding van meer dan 500 Mbps leveren. Dat zal in de toekomst anders zijn!

Frequentiebanden

Tegenwoordig biedt haast elke wifi-versterker ten minste twee frequentiebanden: een 2,4GHz-band en een 5GHz-band. Single-band wifi-versterkers zien we niet veel meer.

De 2,4GHz-band functioneert op een lagere frequentie dan de 5GHz-band en biedt een beter bereik omdat hij beter in staat is om door muren en andere structuren heen te dringen. Deze biedt echter niet de hoge snelheid die je krijgt met de 5GHz-band.

Bovendien concurreert de 2,4GHz-band met andere apparaten in huis die dezelfde frequentie gebruiken, zoals Bluetooth-apparaten, draadloze telefoons en zelfs magnetrons. Dat gezegd hebbende is deze band perfect voor taken zoals surfen op het web en verbinding maken met sociale media diensten zoals Facebook en Twitter.

Als een of meer van je apparaten video's aan het streamen zijn of verbinding maken met een online gamingdienst zoals het Playstation Network, biedt de minder drukke 5GHz-band aanzienlijk betere doorvoersnelheden met minimale signaalinterferentie. 

Sommige wifi-versterkers staan je gelukkig toe een band toe te wijzen aan specifieke toepassingen en clients waardoor de belasting van beide banden wordt verminderd.

Heb je een groot gezin dat zo'n beetje op het internet woont of een kantoor? Overweeg dan een simultaneous tri-band wifi-versterker. Deze heeft één extra 5GHz-band of 6GHz-band om een deel van het verkeer mee op te vangen.

Internet Via Stopcontact

Protocollen

Tijd voor een protocol deep-dive! Draadloze ethernet-netwerken gebruiken om te beginnen 802.11-protocollen voor het verzenden en ontvangen van gegevens. Het meest gebruikte wifi-protocol, 802.11ac oftewel wireless ac, haalt maximale (theoretische) datasnelheden tot 5,400 Mbps mogelijk en werkt zowel op de 2,4GHz- als op de 5GHz-band. 

Het ac-protocol maakt gebruik van multiple input multiple output (MIMO-)technologie, die op zijn beurt gebruikmaakt van verschillende antennes voor het verzenden en ontvangen van maximaal acht ruimtelijke datastromen. Dat resulteert in betere prestaties.

Ook ondersteunt dit protocol beamforming, een technologie die wifi-signalen rechtstreeks naar een client stuurt in plaats van deze in alle richtingen uit te zenden.

Ook automatische band steering is ondersteund, waardoor het wifi-apparaat de efficiëntste radioband selecteert op basis van het netwerkverkeer, de beschikbaarheid van de band en het bereik van de router en van de wifi-versterker.

Het 802.11ac-protocol biedt ook de eerder genoemde multi-user MIMO-(MU-MIMO-)technologie, welke is ontworpen om bandbreedte te bieden aan meerdere apparaten tegelijk in plaats van opeenvolgend.

Zo kunnen tot vier gebruikers hun eigen datastromen hebben in plaats van op hun beurt te moeten wachten om gegevens van de router of versterker te ontvangen. Om MU-MIMO echter te laten werken, moeten zowel de router als de client-apparaten - en dus ook versterkers - MU-MIMO-wifi-circuits bevatten.

MU-MIMO-routers zijn op grote schaal beschikbaar, maar de client-apparaten – zoals laptops, smartphones, enzovoorts – zijn raar genoeg nog steeds relatief zeldzaam. Houd dit dus in gedachten bij je aankoop en til er vooral niet te zwaar aan als je een apparaat hebt dat zelf geen MU-MIMO-wifi-circuits heeft.

twee powerline adapters naast elkaar met eentje naar achteren gekanteld

802.11ax; wifi 6

Dit is een evolutie van de 802.11ac-technologie die een hogere doorvoersnelheid (tot 4,8 Gbps), minder netwerkopstoppingen, een grotere clientcapaciteit en beter bereik belooft dankzij verschillende nieuwe en verbeterde draadloze technologieën, waaronder als meest belangrijken orthogonal frequency-division multiple access (OFDMA) en target wake wime (TWT).

OFDMA verbetert de totale doorvoersnelheid door wifi-kanalen op te splitsen in subkanalen, waardoor tot 30 gebruikers tegelijkertijd een kanaal kunnen delen. 

TWT is ontworpen om het stroomverbruik te verminderen door slapende apparaten efficiënter te laten bepalen wanneer en hoe vaak ze wakker worden om te beginnen met het verzenden en ontvangen van gegevens. 

Men verwacht dat TWT-tech met name de levensduur van de batterij van mobiele apparaten zoals smartphones en tablets verbetert, maar ook van op-batterij-werkende smart-home-apparaten, zoals beveiligingscamera's en video-deurbellen.

De voorwaarden van 802.11ax-gebruik

Een wifi-versterker als de Netgear Nighthawk EAX80 zal zijn eigen 802.11ax-capaciteiten echter pas kunnen benutten als zowel je router als je client dit protocol ook ondersteunen. Investeer dus alleen in zo'n wifi-versterker als je de bijpassende apparatuur al hebt of van plan bent dit aan te schaffen!​

Extra functionaliteiten

Ethernetpoorten

Over het algemeen hebben wifi-versterkers ten minste één ethernetpoort ter beschikking. Ben je van plan meer apparaten aan te sluiten op je versterker, zoals je pc en je PlayStation 5? Let dan op het aantal ethernetpoorten van de wifi-versterker die je op het oog hebt!

Heeft de wifi-repeater bovendien een geïntegreerd stopcontact, dan gaat je stopcontact in de muur ook niet verloren en gebruik je deze voor andere doeleinden.

Wifi Snelheidstest Op Een Smartphone

Configuratiemogelijkheden

Je ziet steeds vaker merkgebonden apps verschijnen waarmee je je router en/of versterker kunt instellen. Lijkt dit je wel handig? Dan zijn de wifi-versterkers van Netgear bijzonder goede keuzes, alsook versterkers van TP-Link.

Je kunt naast apps natuurlijk ook genoegen nemen met de alom bekende web interfaces. De TP-Link RE200 biedt zelfs nog de mogelijkheid om met behulp van een ethernetkabel en een cd de versterker in te stellen!

Wifi-versterker vs. wifi-repeater

Men gebruikt deze twee woorden vaak door elkaar om hetzelfde apparaat aan te duiden. 'Wifi-repeater' is inmiddels dan ook een veelal geaccepteerd synoniem voor 'wifi-versterker'.

De beste wifi-versterkers

Wifi-versterkerBeste voorBeoordelingProductpagina
Netgear EAX20Snelheidsduivels9,6Bekijk hem hier
AVM FRITZ!Repeater 3000Prijs-kwaliteit9,1Bekijk hem hier
Netgear Nighthawk EAX80Future proofing8,9Bekijk hem hier
TP-Link RE650Streaming8,3Bekijk hem hier
TP-Link RE200Kleinere budgets7,9Bekijk hem hier

Veelgestelde vragen

Wat is een wifi-versterker?

Een wifi-versterker is in feite een soort doorgeefstation. Het pikt het veelal afgezwakte wifi-signaal van je router op, versterkt deze en geeft hem vervolgens door aan de clients in zijn omgeving.

Welke wifi-versterker moet ik kopen?

Dat ligt maar net aan je behoeften. Voor de beste wifi-versterker van het moment, kijk je naar de Netgear Nighthawk EAX20, of de Netgear Nighthawk EAX80. Voor een geweldige prijs-kwaliteitverhouding kom je al snel uit op bijvoorbeeld de AVM FRITZ!Repeater 3000 of de TP-Link RE650.

Hoe stel je een wifi-versterker in?

Dat verschilt per merk en model, maar het algemene proces is onderling vergelijkbaar. Je krijgt veelal de optie om via een webinterface het apparaat in te stellen. Een link hiernaartoe staat in de gebruiksaanwijziging of op de doos. In sommige gevallen kun je ook met een merkspecifieke app je wifi-versterker instellen.

Conclusie

Of je nu voor de spotgoedkope TP-Link RE200 gaat of de future proof Netgear Nighthawk EAX80, je wifi-snelheden gaan erop vooruit!

Sta hoe dan ook stil bij in hoeverre de wifi-versterker die je op het oog hebt, aansluit op de capaciteiten van je router, én van de apparatuur die je aan de versterker wilt verbinden. Je hebt weinig aan wifi 6 in een versterker als je aangesloten apparatuur niet verder komt dan wifi 5, om maar wat te zeggen!

Heb jij je keuze inmiddels gemaakt of misschien nog vragen? Laat die dan hieronder achter. Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen